ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Leonardo DiCaprio, actorul care a dat viață personajelor din Titanic și alte filme celebre

25 September 2022 at 06:30
image

Leonardo DiCaprio, pe numele complet Leonardo Wilhelm DiCaprio, (născut pe 11 noiembrie 1974, în Los Angeles, California, S.U.A.), este un actor și producător american care a apărut în anii 1990 ca unul dintre cei mai importanți interpreți de la Hollywood, remarcat pentru portretizările sale de personaje neconvenționale și complexe.

a jucat pentru prima dată la vârsta de 5 ani, cântând în emisiunea de televiziune pentru copii „Romper Room” și, în adolescență, a făcut numeroase reclame și filme educaționale.

În 1990 a început să apară într-o serie de emisiuni, printre care „The New Lassie” și „Roseanne”, iar în 1991 a fost repartizat într-un rol recurent din „Growing Pains”. În acel an, DiCaprio și-a făcut debutul pe marele ecran în „Critters 3”, un film de groază cu buget redus.

Cum a devenit celebru Leonardo DiCaprio?

DiCaprio a devenit cunoscut în 1992, când a învins alte 400 de speranțe pentru a juca alături de Robert De Niro în „This Boy’s Life” (1993). DiCaprio a avut parte de critici extraordinare, iar pentru următorul său film, „What’s Eating Gilbert Grape” (1993), a primit o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru portretizarea realistă a unui adolescent cu dizabilități intelectuale, potrivit Britannica.

Au urmat mai multe filme independente, incluzând „The Basketball Diaries” (1995) și „Total Eclipse” (1995), care s-au concentrat pe relația homosexuală a poetului Arthur Rimbaud cu Paul Verlaine.

La mijlocul anilor 1990, DiCaprio a început să atragă un public mai larg cu filme mai populare. El a devenit un „frângător de inimi” după ce a jucat în filmul „Romeo + Julieta” (1996) al lui Baz Luhrmann, o repovestire modernă a poveștii clasice de dragoste scrise de William Shakespeare.

Apariția în filmul „Titanic”

În 1997, DiCaprio a ajuns star internațional odată cu al lui James Cameron. Aspectul său frumos și portretizarea emoționantă a lui Jack Dawson, un artist fără bani care se îndrăgostește de o pasageră dintr-o clasă socială superioară (interpretată de Kate Winslet), au contribuit pentru a face din Titanic unul dintre filmele cu cele mai mari încasări de până acum.

Deși a fost asaltat cu oferte pentru a apărea în blockbustere și în alte filme populare, DiCaprio a îmbrățișat în schimb roluri care au prezentat personajele complexe care au ajuns să-i definească cariera.

Anii 2000-2008

În 2000, a jucat în „The Beach”, un film întunecat despre căutarea paradisului de către un tânăr călător. Doi ani mai târziu, a apărut în „Gangs of New York”, de Martin Scorsese, o piesă de epocă despre gangsterii din New York City la mijlocul anilor 1800.

În acel an, a jucat alături de Tom Hanks în rolul escroculului Frank Abagnale, Jr., în filmul lui Steven Spielberg „Catch Me If You Can”. Făcând din nou echipă cu Scorsese, Leonardo DiCaprio l-a portretizat pe tânărul Howard Hughes în „The Aviator” (2004), pentru care a primit o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor.

Munca ulterioară a lui DiCaprio au inclus o a treia colaborare cu Scorsese, „The Departed” (2006) și „Blood Diamond” (2006). Ambele filme i-au adus lui DiCaprio unele dintre cele mai bune critici ale carierei sale, iar el a câștigat o pentru portretizarea unui contrabandist de diamante cel de-al doilea film menționat.

În 2008, a jucat rolul unui agent CIA care vânează un terorist în fugă în „Body of Lies”, al lui Ridley Scott. DiCaprio s-a asociat din nou cu Winslet în „Revolutionary Road” (2008), o adaptare a romanului lui Richard Yates, care înfățișează un cuplu tânăr care se luptă să-și concilieze aspirațiile neconvenționale cu o existență înăbușitoare în suburbia anilor 1950.

Rolul extraordinar jucat de Leonardo DiCaprio în „Shutter Island”

Pentru următorul său film, „Shutter Island” (2010), al lui Scorsese, DiCaprio a portretizat un mareșal american chinuit, trimis la un spital pentru nebunii criminali, pentru a investiga dispariția unui deținut.

Ulterior, DiCaprio a jucat rolul unui spion corporativ capabil să se infiltreze în visele oamenilor în thrillerul științifico-fantastic „Inception” (2010) și rolul unui director FBI pe nume J. Edgar Hoover în filmul biografic „J. Edgar” (2011).

În „Django Unchained” (2012), de Quentin Tarantino, DiCaprio a fost un proprietar de plantație lucrată de sclavi în Mississippiul antebelic.

Apoi a apărut într-un alt rol grandios, personajul principal din sclipitoarea adaptare din 2013 a lui Luhrmann după cartea lui F. Scott Fitzgerald „Marele Gatsby”.

Apoi l-a portretizat pe Jordan Belfort, un agent de bursă care a escrocat milioane de la clienții săi, în „The Wolf of Wall Street” (2013), al lui Scorsese; filmul s-a bazat pe memoriile cu același nume ale lui Belfort, publicate în 2007.

Un actor cu numeroase nominalizări la Oscar

Pentru interpretarea sa, Leonardo DiCaprio a primit a patra nominalizare la Oscar. În cele din urmă, a câștigat un Premiu al Academiei pentru munca sa în filmul lui Alejandro González Iñárritu „The Revenant” (2015), în care a întruchipat un vânător de blănuri vătămat, aflat în căutarea răzbunării după ce tovarășii săi l-au ucis pe fiul său și l-au lăsat aproape mort pe vânător în urma atacului unui urs.

Patru ani mai târziu, DiCaprio a revenit pe ecran, jucând în filmul lui Tarantino „Once Upon a Time… in Hollywood”. Filmul, care se concentrează pe un actor distrus (jucat de DiCaprio) și pe cascadorul lui (jucat de Brad Pitt) din Los Angeles, din 1969, a primit ovații în picioare la premiera de la festivalul de film de la Cannes în 2019 și, pentru interpretarea sa, DiCaprio a câștigat mai târziu a șasea nominalizare la Oscar pentru actorie.

El a jucat apoi în „Don’t Look Up” (2021), o dramă în care Leonardo DiCaprio și Jennifer Lawrence i-au portretizat pe doi astronomi care încearcă să avertizeze omenirea cu privire la ciocnirea iminentă cu o cometă care va distruge Pământul.

Cauzele susținute de Leonardo DiCaprio

DiCaprio a devenit activ într-o serie de cauze umanitare, în special cele care implică probleme de mediu. În 2000, a găzduit festivitățile Zilei Pământului și l-a intervievat pe președintele SUA Bill Clinton pentru o emisiune de televiziune despre încălzirea globală.

În 2004, DiCaprio s-a alăturat consiliilor de conducere ale Natural Resources Defense Council și Global Green USA. „The 11th Hour”, un documentar despre mediu pe care l-a scris și povestit, a avut premiera la festivalul de film de la Cannes în 2007. Ulterior a produs și povestit „Ice on Fire” (2019), un documentar care ia în considerare posibilitatea inversării schimbărilor climatice.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Elizabeth Holmes, antreprenoarea în medicină care a păcălit mii de oameni

24 September 2022 at 11:30
image

Elizabeth Holmes, (născută pe 3 februarie 1984, în Washington, D.C., SUA), este o antreprenoare americană care a fost fondatoare și CEO (2003–2018) a companiei de diagnostic medical Theranos Inc.

În 2014, a fost numită cea mai tânără femeie miliardară prin forțe proprii din lume, dar până în iunie 2016 estimările averii sale nete au scăzut dramatic în lumina întrebărilor serioase legate de practicile de afaceri ale Theranos și de participația ei de 50% în companie.

Holmes a fost forțată să renunțe la controlul asupra Theranos în 2018, iar patru ani mai târziu a fost condamnată pentru fraudarea investitorilor.

Cine este Elizabeth Holmes?

este fiica unui angajat guvernamental din SUA și a unei membre a comisiei Congresului. Ea a crescut în Washington, D.C., și Houston, Texas, și a petrecut timp în China în timpul liceului.

Pe când era acolo, ea a început o afacere care vinde software de calculator universităților din Asia. După ce Holmes s-a întors în SUA, ea a urmat studii în inginerie electrică și chimică la Universitatea Stanford, potrivit Britannica.

În timpul unei vacanțe de vară de la studiile ei la Stanford, Holmes și-a luat un loc de muncă la Genome Institute of Singapore pentru a lucra la un cip de computer conceput pentru a detecta prezența virusului SARS în organism. Apoi a devenit interesată de dezvoltarea dispozitivelor medicale mai eficiente, care ar putea îmbunătăți testele tradiționale de diagnosticare și evaluarea terapeutică.

Theranos

La întoarcerea ei la Stanford, Holmes care se atașa la corpul unei persoane și măsura eficacitatea unui anumit medicament comparând parametrii markerilor chimici produși de o regiune bolnavă cu cei ai agentului terapeutic.

Ea a părăsit Stanford în al doilea an pentru a fonda Theranos, o companie dedicată dezvoltării de servicii de testare de laborator minim invazive, ulterior a devenit CEO al companiei.

Theranos a produs primul său serviciu în 2014, un proces de testare de laborator care pretindea că poate efectua peste 1.000 de teste medicale pentru o persoană cu doar câteva picături de sânge, o tehnologie capabilă să revoluționeze colectarea datelor medicale.

Cu ce se ocupa compania?

Theranos a susținut că îmbunătățește colectarea și testarea de laborator a sângelui prin miniaturizarea și automatizarea procesului. Testele tradiționale de sânge se bazează pe extragerea a 5–10 ml de sânge printr-un ac mare pentru a umple câte o eprubetă pentru fiecare test solicitat de medic.

Acest proces a fost adesea dureros pentru pacienți și costisitor pentru companiile de asigurări, iar experții s-au îngrijorat că procedura i-a descurajat pe pacienții care erau tineri, vârstnici sau aveau o teamă reală de ace să-și facă analizele de sânge în timp util.

Datele de laborator au fost unul dintre instrumentele cheie folosite de medici pentru a-i ajuta pe pacienți să ia decizii informate cu privire la îngrijire.

Procesul Theranos, pe de altă parte, a afirmat că o mostră mult mai mică (câteva picături prelevate dintr-o înțepătură în deget) era suficientă pentru a furniza materia primă pentru testele de diagnostic ale companiei, iar procedura s-a dovedit a fi mult mai puțin dureroasă și costisitoare decât testarea tradițională.

Elizabeth Holmes s-a înconjurat de secrete

Între 2003 și 2014, Elizabeth Holmes a crescut Theranos prin asigurarea finanțării de la investitori, construirea infrastructurii și dezvoltarea în secret a proceselor companiei.

În 2013, Walgreen Co., care se lăuda cu peste 8.000 de farmacii în SUA, a anunțat că a colaborat cu Theranos pentru a înființa centre de wellness în farmaciile sale Walgreens.

Până în 2014, Theranos a furnizat peste 200 de teste de diagnostic, a fost autorizată să opereze în aproape toate cele 50 de state din SUA și deținea o certificare de către Centrele pentru Servicii Medicare și Medicaid (CMS) din SUA, autoritatea federală de reglementare care supraveghează laboratoarele medicale.

Până la sfârșitul anului 2015, tehnologiile proprietare Theranos și dispozitivul său principal de testare medicală, Edison, au devenit subiect de controversă după ce o serie de articole ale reporterilor de la The Wall Street Journal, The Washington Post și alte publicații au susținut că Theranos a exagerat competența Edison, menționând că dispozitivul medical a fost folosit doar pentru o fracțiune dintre testele companiei, în ciuda afirmațiilor contrare făcute de Holmes.

Tehnologiile Theranos nu au fost evaluate științific

În curând au apărut și alte întrebări referitoare la companie și la procesele sale secrete, care au variat de la decizia Theranos de a elibera date de testare agregate (mai degrabă decât date primare) către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA și până la probleme de conformitate ale laboratorului din Newark, California.

Theranos a fost, de asemenea, investigată pentru întârzierile sale substanțiale în a le oferi autorităților federale acces deplin la dispozitivele sale medicale și pentru că nu a supus dispozitivele și tehnologiile sale unei evaluări științifice inter pares.

În iulie 2016, CMS a notificat Theranos că compania nu a furnizat documentația adecvată care să arate că și-a corectat erorile anterioare și că a respectat reglementările federale și, astfel, CMS a blocat rambursările de la Medicare și Medicaid pentru Theranos și i-a interzis lui Holmes să dețină sau să opereze un laborator medical timp de doi ani.

Acuzații de fraudă

În martie 2018, U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) a acuzat-o pe Elizabeth Holmes și pe fostul președinte al Theranos, Ramesh (“Sunny”) Balwani, , aceștia luând peste 700 de milioane de dolari de la investitori în timp ce promovau un produs fals.

Holmes a soluționat acuzațiile cu SEC acceptând să plătească o amendă de 500.000 de dolari, renunțând la aproape 19 milioane de acțiuni la Theranos și, astfel, la controlul companiei și consimțând să-i fie interzis să aibă vreo funcție într-o companie publică pe o perioadă de 10 ani.

În schimb, atât Holmes, cât și Theranos au reușit să evite și să recunoască, dar și să nege acuzațiile SEC. Cu toate acestea, în iunie 2018, ea și Balwani au fost inculpați de către autoritățile federale pentru fraudă electronică. În aceeași zi, Holmes a demisionat din funcția de CEO, iar mai târziu în acel an, Theranos și-a încetat activitatea.

Condamnarea lui Elizabeth Holmes

Începând cu luna august 2021, Elizabeth Holmes a fost judecată de către o instanță federală pentru 11 acuzații de fraudă, iar în ianuarie 2022 a fost condamnată pentru patru capete de acuzare de fraudare a investitorilor: trei capete de acuzare de fraudă electronică și o acuzație de conspirație pentru a comite fraudă electronică.

Juriul a găsit-o nevinovată pentru patru capete de acuzare de fraudare a pacienților și nu a reușit să ajungă la un verdict cu privire la celelalte capete de acuzare. Mai târziu în 2022, Balwani a fost judecat și a fost găsit vinovat de fraudă și conspirație pentru a comite fraudă.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Enzo Ferrari, creatorul mașinilor de lux care nu mai au nevoie de nicio prezentare

23 September 2022 at 06:30
image

Enzo Ferrari (născut pe 18 februarie 1898, în Modena, Italia, și decedat pe 14 august 1988, în Modena) a fost un producător de automobile, designer și șofer de curse italian ale cărui mașini au dominat adesea cursele mondiale în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

a concurat cu mașini de testare pentru o mică companie de automobile din Milano, după Primul Război Mondial. În 1920 a devenit șofer de curse pentru compania Alfa Romeo, iar în 1929 a format o echipă de curse, Scuderia („grajd”, în italiană”) Ferrari, care a rămas echipa oficială de curse a Alfa Romeo chiar și după ce Ferrari însuși a încetat să conducă în curse în 1932.

Prima mașină de curse proiectată complet de Ferrari însuși a fost construită în 1937, pentru Alfa Romeo, conform Britannica.

Cum a apărut compania care îi poartă numele lui Enzo Ferrari?

În 1939, Ferrari a întrerupt legătura echipei sale cu și a fondat firma Ferrari SpA, dar firma nu a fabricat primele mașini de curse până în 1946, după al Doilea Război Mondial.

Mașinile companiei au devenit în curând cunoscute pentru viteza lor formidabilă și calitatea lor artizanală. Piloții de Formula 1 și mașinile sport de la Ferrari au câștigat multe curse de Grand Prix și campionate ale producătorilor începând cu anii 1950, uneori dominând competiția.

Mașinile de lux Ferrari

Mașinile sport de lux construite de firmă și-au câștigat o reputație similară pentru viteză și manevrabilitate precisă.

Enzo Ferrari a vândut o cotă de 50% din compania sa către Fiat SpA în 1969, dar a rămas președintele companiei până în 1977 și a păstrat controlul asupra Ferrari până la moartea sa.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Cercetătorii dezvoltă o nouă modalitate de a prezice secetele

22 September 2022 at 13:00
image

Oamenii de știință care analizează efectele meteorologice ale schimbărilor climatice au analizat de obicei creșterea condițiilor meteorologice severe și a uraganelor. Acum, ei studiază o altă consecință a încălzirii globale care va avea ramificații economice semnificative: seceta. Ei vor să creeze o nouă modalitate de a prezice secetele.

Cercetătorii de la Laboratorul Național Argonne al Departamentului de Energie al SUA (DOE) au dezvoltat o nouă în mai multe regiuni diferite ale Statelor Unite pentru restul secolului.

Folosind această metodă, bazată pe modele climatice regionale foarte detaliate, ei au descoperit că secetele ar putea fi exacerbate de încălzirea globală. Această constatare este probabilă mai ales în regiuni precum Vestul Mijlociu, Nord-Vestul Statelor Unite și Valea Centrală a Californiei.

A fost creată o modalitate de a prezice secetele rapide

„Agravarea prognozată a secetelor ca urmare a încălzirii globale va avea probabil consecințe semnificative în ceea ce privește pierderea recoltelor, incendiile și cererea de resurse de apă”, a declarat Rao Kotamarthi, autor al noului studiu.

Privind previziunile viitoare ale secetelor de-a lungul restului secolului, cercetătorii cred că noua tehnică îi poate ajuta să înțeleagă evenimentele de „secetă rapidă” care au o perioadă de debut rapidă care ar putea fi de doar câteva săptămâni, scrie Phys.org.

„Secetele rapide, după cum sugerează și numele lor, au loc foarte repede. În timp ce secetele convenționale sunt legate de o lipsă prelungită a precipitațiilor, secetele rapide apar din cauza temperaturilor ridicate și a ratelor de evaporare extrem de ridicate”, a spus Kotamarthi.

Un nou indice

, care au o scară de clasificare riguroasă, oamenii de știință folosesc diverse metodologii pentru a clasifica secetele. Acestea variază de la rapoarte de la fermieri la deficitele de precipitații observate și până la evaluarea regiunilor care se confruntă cu secetă.

În unele regiuni ale țării care se confruntă de obicei cu precipitații destul de scăzute, cum ar fi sud-vestul SUA, lipsa precipitațiilor poate să nu fie suficientă pentru a reprezenta în mod adecvat impactul unei secete, a spus Kotamarthi.

În loc să folosească deficitul de precipitații pentru a identifica seceta, cercetătorii au apelat la o nouă măsurătoare, numită deficit de presiune a vaporilor sau VPD. VPD este calculat pe baza unei combinații de temperatură și umiditate relativă și constă în diferența dintre câți vapori de apă poate reține aerul atunci când este saturat și cantitatea totală de vapori de apă disponibilă.

Ce informații oferă VPD?

„O perioadă prelungită de VPD mai mare decât media poate însemna că are loc o secetă. Ne uităm la secetă în mod diferit, ocolind precipitațiile cu totul, pentru a ne uita în primul rând la efectul temperaturii și al schimbărilor viitoare de temperatură asupra secetei”, a declarat Brandi Gamelin.

Deoarece cantitatea de apă pe care o poate reține aerul depinde de temperatura sa, aerul mai cald are de obicei un VPD mai mare decât aerul mai rece.

„Aerul rece reține decât aerul cald, așa că, cu cât temperatura aerului este mai mare, cu atât poate reține mai mulți vapori de apă, ceea ce poate trage umezeala din suprafață, uscând-o”, a spus Gamelin.

Această modalitate de a prezice secetele este mult mai rapidă decât cele convenționale

Potrivit lui Gamelin, valorile pozitive ale indicelui de secetă VPD standardizat (SVDI) creat de Argonne reprezintă condiții de uscare.

Deoarece indicii actuali de monitorizare a secetei se bazează pe date săptămânale sau lunare, ei reprezintă de obicei indicatori întârziați ai secetelor reale. Deoarece SVDI folosește date zilnice, este util în identificarea secetelor rapide care au loc într-o perioadă mai scurtă de timp, a spus Gamelin.

O lucrare bazată pe studiu a apărut în Scientific Reports.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Insectele se adaptează cu dificultate la temperaturi extreme

21 September 2022 at 13:00
image

Insectele se adaptează cu dificultate la temperaturi ridicate și, prin urmare, sunt mai susceptibile la încălzirea globală decât se credea anterior, arată un studiu.

Pe măsură ce valurile de căldură mai frecvente și mai intense expun animalele la temperaturi aflate în afara limitelor pe care le pot suporta, o echipă internațională condusă de cercetători de la Universitatea Bristol, din Anglia, a studiat peste 100 de specii de insecte pentru a înțelege mai bine cum le-ar putea afecta aceste schimbări.

Insectele, fie că sunt polenizatoare, dăunători ai culturilor sau vectori de boli, sunt deosebit de vulnerabile la temperaturi extreme.

O modalitate prin care insectele pot face față unor astfel de extreme este prin aclimatizare, în care expunerea termică anterioară le extinde limitele termice critice. Aclimatizarea poate declanșa modificări fiziologice, cum ar creșterea proteinelor de șoc termic, și poate duce la modificări ale compoziției fosfolipidelor din membrana celulară, scrie Eurek Alert.

Insectele se adaptează cu dificultate la caniculă

Echipa care a realizat studiul a descoperit că , dezvăluind că aclimatizarea limitelor termice critice superioare și inferioare a fost slabă: pentru fiecare schimbare de 1 °C a expunerii, limitele au fost ajustate cu doar 0,092 °C și, respectiv, 0,147 °C (adică doar cu o compensație mică de 10-15%).

Ei au descoperit, totuși, că insectele juvenile au o capacitate mai mare de aclimatizare, subliniind faptul că pot exista perioade critice de viață atunci în care confruntarea cu un val de căldură le-ar putea îmbunătăți rezistența ulterioară.

Studiile viitoare ar trebui să se concentreze pe capacitatea de reproducere a insectelor în temperaturi extreme

„Pe măsură ce temperaturile extreme devin mai intense și mai frecvente în lumea noastră care se încălzește, multe insecte vor trebui să se bazeze pe trecerea la sau pe schimbarea comportamentului pentru a face față, mai degrabă decât să fie capabile să tolereze fiziologic intervale mai largi de temperatură”, a spus Hester Weaving, autoare principală a studiului, de la Școala de Științe Biologice din Bristol.

„Studiul nostru comparativ a identificat unele lacune majore în înțelegerea răspunsurilor insectelor la schimbările climatice și solicităm mai multe studii asupra speciilor din grupuri și locații subreprezentate”, a adăugat ea.

Echipa investighează acum modul în care insectelor de expunerea la temperaturi extreme, deoarece acest lucru poate fi mai important în prezicerea distribuțiilor viitoare decât măsurile de performanță sau de supraviețuire.

Studiul a fost publicat în Nature Communications.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Ernest Hemingway, scriitorul american laureat al Premiilor Pulitzer și Nobel pentru Literatură

21 September 2022 at 06:30
image

Ernest Hemingway, pe numele complet Ernest Miller Hemingway, (născut pe 21 iulie 1899 în Cicero (acum în Oak Park), Illinois, S.U.A. și decedat pe 2 iulie 1961, în Ketchum, Idaho), a fost un romancier și nuvelist american, distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1954.

S-a remarcat atât prin masculinitatea intensă a scrisului său, cât și pentru viața sa aventuroasă și larg mediatizată.

Stilul său de proză succint și lucid a exercitat o influență puternică asupra ficțiunii americane și britanice în secolul al XX-lea.

Începutul vieții lui Ernest Hemingway

Primul fiu al medicului Clarence Edmonds Hemingway și al lui Grace Hall Hemingway, s-a născut într-o suburbie din Chicago. A fost educat în școlile publice și a început să scrie în liceu, unde a fost activ și remarcabil, dar părțile copilăriei sale care au contat cel mai mult au fost verile petrecute cu familia sa pe lacul Walloon din Michigan.

La absolvirea liceului, în 1917, nerăbdător pentru un mediu mai puțin protejat, nu a intrat la facultate, ci a plecat către Kansas City, unde a fost angajat ca reporter la Star.

A fost respins în repetate rânduri pentru serviciul militar din cauza unui ochi cu probleme, dar a reușit să intre în Primul Război Mondial ca șofer de ambulanță pentru Crucea Roșie Americană.

La 8 iulie 1918, când încă nu avea 19 ani, a fost rănit pe frontul austro-italian de la Fossalta di Piave. Decorat pentru eroism și internat la Milano, Ernest Hemingway s-a îndrăgostit de o asistentă a Crucii Roșii, Agnes von Kurowsky, care a refuzat să se căsătorească cu el. Acestea erau experiențe pe care nu avea să le uite niciodată, notează Britannica.

Primele lucrări publicate

După ce și-a revenit acasă, Hemingway a reînceput să scrie; pentru o perioadă a avut slujbe ciudate în Chicago, apoi a plecat în Franța ca corespondent străin pentru Toronto Star.

Sfătuit și încurajat de alți scriitori americani din Paris (printre care F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein, Ezra Pound), a început să-și publice lucrările aici. În 1925, apărea prima sa carte importantă, o colecție de povestiri numită „În timpul nostru”, a fost publicată în New York City; aceasta fusese inițial lansată la Paris cu un an înainte.

În 1926 a publicat „Fiesta” (The Sun Also Rises), roman cu care a obținut primul său succes solid. O carte pesimistă, dar sclipitoare, care vorbește despre un grup de expatriați fără scop din Franța și Spania, membri ai Generației Pierdute de după război, o frază pe care Hemingway a disprețuit-o în timp ce o făcea celebră.

Această lucrare l-a adus în lumina reflectoarelor, pe care a dorit-o și a urât-o în același timp pentru tot restul vieții. „The Torrents of Spring”, o parodie a cărții „Dark Laughter” a scriitorului american Sherwood Anderson, a apărut tot în 1926.

Ce activități mai avea Ernest Hemingway

Scrierea de cărți a fost principala ocupație a lui Hemingway în cea mai mare parte a anilor postbelici. El a rămas stabilit la Paris, dar a călătorit mult pentru schi, coride, pescuit și vânătoare, care până atunci deveniseră parte din viața lui și formau fundalul pentru cea mai mare parte a scrierilor sale.

Poziția sa de maestru al ficțiunii scurte a fost dezvoltată prin „Men Without Women”, în 1927, și consolidată prin poveștile din „Winner Take Nothing”, în 1933. Printre cele mai bune povești ale sale se numără „The Killers”, „The Short Happy Life of Francis Macomber” și „Zăpezile de peKilimanjaro”. Însă în viziunea publicului, romanul „Adio, arme” (1929) a umbrit acele de lucrări.

Adio, arme

Revenind la experiența sa de tânăr soldat în Italia, Hemingway a dezvoltat un roman sumbru, dar liric, de mare putere, îmbinând povestea de dragoste cu povestea despre război. În timp lucrează pentru serviciul de ambulanță italian în timpul , locotenentul american Frederic Henry se îndrăgostește de asistenta engleză Catherine Barkley, care îl îngrijește în timpul recuperării după ce a fost rănit.

Ea rămâne însărcinată cu el, dar el trebuie să se întoarcă la postul său. Henry dezertează în timpul retragerii dezastruoase a italienilor de după bătălia de la Caporetto, iar cuplul reunit fuge din Italia trecând granița în Elveția. Acolo, însă, Catherine și copilul ei mor în timpul nașterii, iar Henry rămâne fără iubirea vieții sale.

Ernest Hemingway iubea Spania

Dragostea lui Hemingway pentru Spania și au dus la „Death in the Afternoon” (1932), un studiu al unui spectacol pe care el l-a văzut mai mult ca pe o ceremonie tragică decât ca pe un sport.

În mod similar, un safari pe care l-a făcut în 1933-1934 în regiunea Tanganyika a avut ca rezultat „Green Hills of Africa” (1935), o relatare despre vânătoarea de vânat mare.

În special pentru pescuit, el și-a cumpărat o casă în Key West, Florida, și și-a luat propria barcă de pescuit. Un roman minor din 1937, intitulat „A avea și a nu avea”, este despre un aventurier din Caraibe și este plasat pe un fundal de violență al clasei de jos și decadență a clasei superioare, în Key West, în timpul Marii Depresiuni.

Spania era atunci în plin război civil. Încă profund atașat de acea țară, Hemingway a călătorit acolo de 4 ori, din nou în calitate de corespondent. A strâns bani pentru republicani în lupta lor împotriva naționaliștilor conduși generalul Francisco Franco și a scris o piesă numită „The Fifth Column” (1938), care se petrece în Madridul asediat.

Ca în multe dintre cărțile sale, protagonistul piesei este inspirat din însuși autorul acesteia. După ultima sa vizită în războiul spaniol, el a cumpărat Finca Vigía („Ferma de observație”), o proprietate nepretențioasă din afara Havanei, Cuba, și a plecat să observe un alt război, invazia japoneză a Chinei.

Alte lucrări importante

Experiența considerabilă a lui Hemingway în Spania în timp de război și de pace s-a concretizat în romanul „Pentru cine bat clopotele” (1940), o lucrare substanțială și impresionantă pe care unii critici o consideră cel mai bun roman al său, în defavoarea „Adio, arme”.

A fost, de asemenea, cea mai de succes dintre toate cărțile sale, măsurate în vânzări. Amplasat în timpul Războiului Civil Spaniol, romanul povestește despre Robert Jordan, un voluntar american care este trimis să se alăture unei trupe de gherilă din spatele liniilor naționaliste din Munții Guadarrama.

Majoritatea romanului se referă la relațiile lui Jordan cu personalitățile variate ale trupei, inclusiv cu o fată pe nume Maria, de care se îndrăgostește. Prin dialoguri, amintiri și povești, Hemingway oferă profile grăitoare și vii ale personajului spaniol și descrie fără cruzime cruzimea și inumanitatea stârnite de războiul civil.

Misiunea lui Jordan este să arunce în aer un pod strategic de lângă Segovia pentru a ajuta un atac republican viitor, despre care el își dă seama că este sortit eșecului. Într-o atmosferă de dezastru iminent, aruncă în aer podul, dar este rănit și îi face pe tovarășii săi aflați în retragere să-l lase în urmă, unde pregătește o rezistență de ultim moment împotriva urmăritorilor săi naționaliști.

Fascinația lui Ernest Hemingway față de război

Toată viața lui, Hemingway a fost fascinat de război. În „Adio, arme” s-a concentrat pe inutilitatea acestuia, în „Pentru cine bat clopotele” asupra camaraderiei pe care o creează acesta și, pe măsură ce al Doilea Război Mondial a progresat, a plecat la Londra ca jurnalist.

A zburat în mai multe misiuni cu Royal Air Force și a traversat Canalul Mânecii cu trupele americane în ziua Z (6 iunie 1944). Atașându-se la Regimentul 22 al Diviziei a 4-a Infanterie, a avut parte de multă acțiune în Normandia și în Bătălia de la Bulge.

De asemenea, a participat la eliberarea Parisului și, deși aparent era jurnalist, i-a impresionat pe soldații profesioniști nu numai ca om curajos în luptă, ci și ca un adevărat expert în probleme militare, activități de gherilă și colectare de informații.

Întoarcerea acasă

După războiul din Europa, Hemingway s-a întors la casa sa din Cuba și a început să lucreze din nou serios. De asemenea, a călătorit foarte mult și, într-o călătorie în Africa, a fost rănit într-un accident de avion.

Curând după aceea (în 1953), a primit Premiul Pulitzer în ficțiune pentru „Bătrânul și marea” (1952), un scurt roman eroic despre un bătrân pescar cubanez care, după o luptă prelungită, agață și prinde un marlin uriaș care îi este mâncat de rechini în timpul lungului drum către casă.

Această carte, care a avut un rol în câștigarea Premiului Nobel pentru Literatură pentru Hemingway în 1954, a fost lăudată cu la fel de mult entuziasm ca romanul său anterior, „Across the River and into the Trees” (1950), povestea unui ofițer profesionist al armatei care moare în timp ce era în permisie la Veneţia.

În 1960, Hemingway părăsise Cuba și s-a stabilit în Ketchum, Idaho.

Cărți publicate postum

Hemingway a lăsat în urmă o cantitate substanțială de manuscrise, dintre care unele au fost publicate postum. „A Moveable Feast”, o carte de memorii distractivă a anilor petrecuți la Paris (1921–1926) înainte de a deveni faimos, a fost publicată în 1964.

„Islands in the Stream”, trei romane strâns legate, dezvoltate direct din amintirile sale de pace despre insula Bimini, din Caraibe, despre Havana din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și despre căutarea submarinelor în largul Cubei, a apărut în 1970.

Personajele lui Hemingway întruchipează în mod clar propriile sale valori și viziunea asupra vieții.

Moștenirea culturală lăsată de Ernest Hemingway

Un om desăvârșit contradictoriu, Hemingway a atins o faimă depășită de puțini autori americani ai secolului al XX-lea. Natura virilă a scrisului său, care a încercat să recreeze exact senzațiile fizice pe care le-a experimentat în timp de război, la vânătoarea de vânat mare și la coride, masca de fapt o sensibilitate estetică de mare delicatețe.

Ernest Hemingway a fost celebru cu mult timp înainte de a ajunge la vârsta mijlocie, dar popularitatea sa continuă să fie validată de către critici.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Cum arăta reptila preistorică ce a trăit odată cu dinozaurii?

20 September 2022 at 16:00
image

Cercetătorii de la Smithsonian au descoperit o nouă specie dispărută de reptilă asemănătoare șopârlei. Reptila preistorică aparține aceleiași descendențe străvechi ca tuatara, care trăiește în prezent în Noua Zeelandă.

O echipă de oameni de știință, printre care Matthew Carrano, de la Muzeul Național de Istorie Naturală din SUA, și asociatul de cercetare David DeMar Jr., precum și Marc Jones, de la University College London și Muzeul de Istorie Naturală din Londra, Marea Britanie, descriu nou descoperita specie Opisthiamimus gregori, care odată a locuit în America de Nord în Jurasic cu aproximativ 150 de milioane de ani în urmă alături de dinozauri precum Stegosaurus și Allosaurus.

Lucrarea a fost publicată în Journal of Systematic Paleontology.

Reptila preistorică ce mai are un singur strămoș în viață

Această reptilă preistorică ar fi avut aproximativ 16 centimetri lungime de la nas la coadă și probabil a supraviețuit cu o dietă de insecte și alte nevertebrate.

„Ceea ce este important la tuatara este că reprezintă această poveste evolutivă enormă pe care suntem suficient de norocoși să o surprindem în ceea ce este probabil actul său de încheiere. Chiar dacă arată ca o șopârlă relativ simplă, ea întruchipează o întreagă epopee evolutivă care are peste 200 de milioane de ani”, a spus Carrano.

Descoperirea provine de la o mână de specimene, inclusiv un schelet fosil extraordinar de complet și bine conservat, excavat dintr-un sit centrat în jurul unui cuib de Allosaurus din Morrison Formation, din nordul Wyoming.

Un studiu suplimentar al descoperirii ne-ar putea spune de ce ordinul antic din care făcea parte a renunțat la a mai fi divers și numeros în Jurasic, rămânând doar cu tuatara din Noua Zeelandă, care supraviețuiește astăzi.

Aceste animale nu sunt șopârle

Tuatara seamănă cu o iguană deosebit de robustă, dar tuatara și ruda ei recent descoperită nu sunt de fapt șopârle. Ele sunt de fapt rinocefali, un ordin care s-a îndepărtat de șopârle cu cel puțin 230 de milioane de ani în urmă, a spus Carrano.

În perioada lor de glorie din Jurasic, rinocefalii au fost găsiți în aproape toată lumea, au avut dimensiuni diferite și au îndeplinit diverse roluri ecologice, de la vânători de pești acvatici până la mâncători de plante voluminoase. Dar din motive care încă nu sunt pe deplin înțelese, rinocefalii au dispărut pe măsură ce șopârlele și șerpii au devenit cele mai comune și mai diverse reptile de pe tot globul, scrie Eurek Alert.

Această prăpastie evolutivă dintre șopârle și rinocefali ajută la explicarea trăsăturilor ciudate ale tuatarei, cum ar fi dinții fuzionați cu osul maxilarului, o mișcare unică de mestecat prin care maxilarul inferior se mișcă înainte și înapoi ca un fierăstrău, o durată de viață de peste 100 de ani și o toleranță pentru climate mai reci.

În urma descrierii oficiale a lui O. gregori, Carrano a spus că fosila a fost adăugată la colecțiile muzeului, unde va rămâne disponibilă pentru studii viitoare, astfel încât într-o zi să-i ajute pe cercetători să-și dea seama de ce tuatara este tot ce a rămas din ordinul rinocefalilor, în timp ce pe tot globul.

Cum a fost descoperită reptila preistorică?

„Este posibil ca aceste animale să fi dispărut parțial din cauza concurenței din partea șopârlelor, dar poate și din cauza schimbărilor globale ale climei și a habitatelor aflate în schimbare. Este fascinant să vezi că un grup dominant îi face loc altui grup în timpul evoluției și avem nevoie de mai multe dovezi pentru a explica exact ce s-a întâmplat, dar fosilele ca aceasta sunt modul în care vom pune piesele puzzle-ului la un loc”, a spus Carrano.

Cercetătorii au numit noua specie după voluntarul de la muzeu Joseph Gregor, care a petrecut sute de ore răzuind și dăltuind meticulos oasele dintr-un bloc de piatră care i-a atras pentru prima dată atenția preparatorului de fosile de muzeu Pete Kroehler în 2010.

„Pete este unul dintre acei oameni care au un fel de vedere cu raze X pentru astfel de lucruri. A observat două bucăți mici de os pe marginea acestui bloc și a marcat ca să fie adus înapoi fără nicio idee reală despre ce era în el. După cum se dovedește, era ceva important”, a spus Carrano.

O reconstrucție 3D

Reptila preistorică fosilizată este aproape completă, cu excepția cozii și a câtorva părți din picioarele posterioare. Carrano a spus că un astfel de schelet complet este rar pentru micile creaturi preistorice ca aceasta, deoarece oasele lor fragile au fost adesea distruse fie înainte de fosilizare, fie pe măsură ce ies dintr-o formațiune de rocă în erodare în zilele noastre. Ca urmare, rinocefalii sunt cunoscuți în cea mai mare parte de către paleontologi din fragmente mici ale maxilarelor și dinților.

După ce Kroehler, Gregor și alții au eliberat cât mai mult din fosila minusculă din stâncă, având în vedere fragilitatea ei, echipa, condusă de DeMar, a început să scaneze fosila cu tomografie computerizată (CT) de înaltă rezoluție, o metodă care utilizează mai multe imagini cu raze X din unghiuri diferite pentru a crea o reprezentare 3D a specimenului.

Echipa a folosit trei laboratoare separate de scanare CT, inclusiv una găzduită la Muzeul Național de Istorie Naturală, pentru a captura tot ce puteau .

O multitudine de studii se vor putea realiza în viitor folosind reconstrucția 3D

Odată ce oasele fosilei au fost copiate digital cu o precizie milimetrică, DeMar s-a ocupat de reasamblarea oaselor digitalizate ale craniului, unele dintre ele zdrobite, deplasate sau care lipseau pe o parte, folosind software pentru a crea în cele din urmă o reconstrucție 3D aproape completă. Craniul 3D reconstruit le oferă acum cercetătorilor o privire fără precedent asupra capului acestei reptile din epoca jurasică.

Având în vedere dimensiunea redusă a lui Opisthiamimus, forma dintelui și craniul rigid, probabil că a mâncat insecte, a spus DeMar, adăugând că prada cu cochilii mai dure, cum ar fi cărăbușii, ar fi putut fi, de asemenea, în meniu. În linii mari, noua specie seamănă destul de mult cu o versiune miniaturizată a singurei sale rude supraviețuitoare (tuatarele sunt de aproximativ cinci ori mai lungi).

„Un astfel de exemplar complet are un potențial imens pentru a face comparații cu fosilele care vor fi colectate în viitor și pentru a identifica sau reclasifica specimenele care se află deja într-un sertar al muzeului undeva”, a spus DeMar.

„Cu modelele 3D pe care le avem, la un moment dat am putea face și studii care să folosească software pentru a analiza mecanica maxilarului acestei creaturi”, a conchis el.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Comunicarea coniferelor este complexă și poate fi alterată de poluarea aerului

20 September 2022 at 13:00
image

Coniferele sunt specii de arbori dominante în pădurile boreale, dar sunt susceptibile de a fi atacate de cărăbuși de scoarță, comunicarea coniferelor fiind astfel afectată.

Un nou studiu de la Universitatea din Finlanda de Est arată că, la atacul țigâilor care se hrănesc cu scoarță, coniferele eliberează cantități substanțiale de compuși organici volatili care le oferă indicii importante răsadurilor învecinate.

Se știe de mult că atunci când plantele sunt deteriorate, ele eliberează substanțe chimice mirositoare în atmosferă. Aceste substanțe chimice reprezintă un mediu important pentru .

„În timp ce s-a dovedit frecvent că plantele cu frunze late răspund la mirosurile chimice, aceleași observații nu au fost făcute la conifere. Prin urmare, am decis să vedem dacă coniferele suferă un răspuns similar și am fost uimiți de rezultate”, spune Hao Yu.

Cum funcționează comunicarea coniferelor?

Studiul a arătat că răsadurile de pin de pădure deteriorate de țigâii care se hrănesc cu scoarță eliberează cantități mari de substanțe chimice volatile în atmosferă. Plantele nedeteriorate expuse la aceste substanțe chimice încep și ele să elibereze substanțe volatile și se pregătesc să emită mai multe dacă sunt atacate și ele.

Important, plantele receptoare își cresc și conductanța stomatală și .

„Această observație este nouă și are implicații largi pentru cercetările ulterioare care investighează mecanismele modului în care plantele obțin informații de la vecinii lor”, spune profesorul James Blande.

În plus, plantele receptoare au avut trăsături modificate ale conductelor de rășină și au fost supuse unor daune reduse cauzate de țigâi.

Comunicarea în scenarii de poluare

Echipa a investigat, de asemenea, răspunsurile plantelor receptor în condiții de niveluri ridicate de ozon, ceea ce reprezintă scenariul din . Cercetătorii au descoperit că răspunsurile au fost modificate semnificativ, dar rezultatul final al apărării nu a fost afectat.

„Răspunsurile diferite ale plantelor receptor ne-au făcut să credem că procesul de comunicare a fost eliminat, dar plantele receptor tot au avut mai multă rezistență la țigâi”, subliniază Yu.

Această cercetare aruncă o lumină nouă asupra dinamismului comunicării coniferelor și arată că procesul poate fi modificat substanțial de către poluarea aerului, concluzionează Eurek Alert.

Studiul a fost publicat în revista Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Prințesa Diana, una dintre personalitățile marcante ale Marii Britanii

20 September 2022 at 06:30
image

Diana, prințesă de Wales, denumită în mod obișnuit Prințesa Diana, pe numele ei original Diana Frances Spencer, s-a născut pe 1 iulie 1961 în Sandringham, Norfolk, Anglia, și a decedat la data de 31 august 1997, în Paris, Franța.

Între 1981 și 1986, ea a fost consoarta lui Charles, Prințul de Wales, actualmente Regele Charles al III-lea al Regatului Unit.

este mama moștenitorului secund al tronului britanic, prințul William, duce de Cambridge (născut în 1982); și una dintre cele mai importante celebrități ale perioadei în care a trăit.

Cine a fost Prințesa Diana?

Diana s-a născut la Park House, locuința din Sandringham pe care părinții ei au închiriat-o pe moșia reginei Elisabeta a II-a și locul unde tovarășii de joacă ai Dianei au fost fiii mai mici ai reginei, Prințul Andrew și Prințul Edward.

Ea a fost al treilea copil și fiica cea mai mică a lui Edward John Spencer, vicontele Althorp, moștenitorul celui de-al 7-lea conte Spencer, și a primei sale soții, Frances Ruth Burke Roche (fiica celui de-al 4-lea baron Fermoy).

Căsătoria zbuciumată a părinților ei s-a încheiat cu un divorț când Diana era mică, iar ea, împreună cu fratele și cele două surori ei, au rămas cu tatăl ei.

Ea a devenit Lady Diana Spencer atunci când tatăl ei a devenit conte, în 1975. Tânăra Diana a învățat la Riddlesworth Hall (lângă Thetford, Norfolk) și West Heath School (Sevenoaks, Kent).

După ce a urmat școala Chateau d’Oex din Montreux, Elveția, Diana s-a întors în Anglia și a devenit asistentă de grădiniță la Young England din Pimlico.

Căsătoria și divorțul de Charles

Diana și-a reînnoit contactele cu familia regală, iar prietenia ei cu Charles a crescut în 1980, scrie Britannica.

Pe 24 februarie 1981 a fost anunțată logodna lor, iar frumusețea și comportamentul ei timid (care i-au adus porecla „Shy Di”) au făcut-o o senzație instantanee în mass-media și public.

Cuplul s-a căsătorit în Catedrala Sf. Paul pe 29 iulie 1981, într-o ceremonie televizată la nivel global, urmărită de o audiență de sute de milioane. Primul lor copil, Prințul William Arthur Philip Louis de Wales, s-a născut pe 21 iunie 1982, iar al doilea, Prințul Henry (“Harry”) Charles Albert David, pe 15 septembrie 1984.

Prințesa Diana a devenit rapid un simbol al grației, eleganței și glamourului. Emanând farmec natural și carismă, ea și-a folosit statutul de celebritate pentru a ajuta numeroase , iar coafurile și garderoba ei în schimbare au făcut-o o creatoare de tendințe în ceea ce privește moda.

Culisele cuplului

În culise, însă, dificultățile conjugale dintre prințesă și prinț creșteau. Diana s-a luptat cu , stima de sine scăzută, tulburări de alimentație și tensiunea crescândă dată de faptul că era urmărită în mod constant atât de observatorii regali din media oficială, cât și de presa tabloid, în special de paparazzi.

Ruperea conjugală a devenit din ce în ce mai evidentă pe fondul recriminărilor reciproce, al dezvăluirilor scandaloase și al recunoașterii infidelității de ambele părți, iar cuplul s-a separat oficial în 1992.

Diana și-a prezentat punctul de vedere în controversata carte a lui Andrew Morton „Diana: Her True Story” (1992) și într-un interviu de televiziune neobișnuit de sincer în 1995. După negocieri prelungite care au lăsat-o pe Diana cu un acord financiar substanțial, dar fără titlul de Alteța Sa Regală, divorțul cuplului a devenit definitiv pe 28 august 1996.

Activitatea de caritate avută de Prințesa Diana

După divorț, Diana a rămas o persoană publică și a continuat multe dintre activitățile pe care le întreprinsese anterior în numele organizațiilor de caritate, susținând cauze atât de diverse precum artele, problemele copiilor și pacienții cu SIDA.

Ea a fost, de asemenea, implicată în eforturile de a interzice minele terestre. Pentru a se asigura că William și Harry au „o înțelegere a emoțiilor oamenilor, a nesiguranțelor lor, a suferinței oamenilor și a speranțelor și viselor lor”, Diana și-a adus fiii cu ea în spitale, adăposturi pentru persoane fără adăpost și orfelinate.

Pentru a-i familiariza cu lumea din afara privilegiului regal, ea i-a dus la restaurante fast-food și în transportul public. Compasiunea, căldura personală, smerenia și accesibilitatea ei i-au câștigat numele de „Prințesa Poporului”.

Moartea Prințesei

Deoarece a fost pentru mult timp una dintre cele mai fotografiate femei din lume, popularitatea fără precedent a Dianei, atât în Marea Britanie, cât și în străinătate, a continuat și după divorț.

Deși și-a folosit celebritatea cu mare efect în promovarea activității sale caritabile, mass-media (în special paparazzi) au fost adesea intruzive. În 1997, în timp ce încerca să scape de jurnaliști, Diana a murit, împreună cu partenerul ei, Dodi Fayed, și șoferul lor, Henri Paul, într-un accident de mașină într-un tunel de sub străzile Parisului, în 1997.

Deși fotografii au fost acuzați inițial de cauzarea accidentului, un judecător francez i-a găsit nevinovați în 1999, și în schimb l-a acuzat pe Paul, despre care s-a constatat că avea o alcoolemie peste limita legală la momentul accidentului și că luase medicamente eliberate pe bază de rețetă incompatibile cu alcoolul.

În 2006, o anchetă a Scotland Yard asupra incidentului a concluzionat, de asemenea, că șoferul a fost vinovat. În aprilie 2008, totuși, un juriu britanic de anchetă a hotărât că atât șoferul, cât și paparazzii erau vinovați de ucidere prin conducere neglijentă gravă. Juriul nu a găsit nicio dovadă a unei conspirații pentru uciderea Dianei sau a lui Fayed, o acuzație susținută de tatăl lui Fayed.

Prințesa Diana a avut parte de funeralii televizate

Moartea ei a produs un doliu public fără precedent, demonstrând influența ei enormă asupra psihicului național britanic. Familia regală, luată prin surprindere de revărsarea extraordinară de durere și de criticile față de reticența lor emoțională, a rupt tradiția și a aranjat funeralii regale televizate la nivel internațional.

Imaginea prințului William, pe atunci în vârstă de 15 ani, și a prințului Harry, pe atunci în vârstă de 12 ani, mergând solemn alături de tatăl lor în spatele sicriului Dianei în cortegiul ei funerar a devenit simbolică. La înmormântarea Dianei, Sir Elton John a interpretat o versiune a melodiei sale clasice „Candle in the Wind” (scrisă inițial despre actrița Marilyn Monroe) cu versuri care au fost revizuite de partenerul său de compoziție, Bernie Taupin, pentru a reflecta asupra vieții și morții Dianei.

Înregistrarea acelei versiuni a cântecului a devenit cel mai de succes single pop din istorie și până în prezent, vânzându-se în peste 30 de milioane de copii.

Viața și moartea Dianei au polarizat sentimentul național despre sistemul existent de monarhie (și, într-un fel, despre identitatea britanică), care părea învechit și nesimțit într-o epocă populistă a celebrităților media în care Diana însăși era o figură centrală.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Ce au mai furat soldații ruși în timp ce fugeau de armata ucraineană

19 September 2022 at 00:00
image

Primarul orașului Melitopol, din sudul Ucrainei, a declarat că, în regiunea Harkov, soldații ruși au luat orice mijloc de transport pe care au putut pune mâna în timp ce fugeau de militarii ucraineni în timp ce armata recucerea teritorii, potrivit Sky News.

Ivan Fedorov, într-o postare pe Telegram, spune că, atunci când trupele rusești au ajuns la graniță, era o coadă de 20 de kilometri.

Fedorov a afirmat anterior că a văzut forțele rusești plecând spre graniță cu o zi înainte.

Sky News nu a putut verifica independent aceste afirmații.

Ce au mai furat soldații ruși?

Fedorov a declarat miercuri după-amiază: „Ofițerii ruși nu au avut suficient .(…) Soldații au fost nevoiți să fure mopede și biciclete pentru a se salva. Benzinăriile locale au încetat imediat să mai vândă benzină la instrucțiunile comandanților militari. Doar vehiculele speciale ale ocupanților au fost realimentate. Acei colaboratori locali care au reușit să plece spre granița cu Rusia au fost surprinși neplăcut de „surpriză”. Coada la graniță a ajuns la 20 km… La graniță îi aștepta o tabără de corturi filtrantă, fără încălzire. Ofițerii ucraineni i-au reținut instantaneu pe colaboratorii locali datorită unei mari serii de informații de la cetățenii pro-ucraineni”.

„Credem că foarte curând va flutura pe piața principală din Melitopol! Ofensiva eroică a forțelor armate continuă! Pe diferite fronturi. În diferite zone ale frontului. În curând vor fi noi surprize pentru ocupanți!”, a spus primarul.

Anterior, Fedorov a afirmat că forțele ruse au părăsit Melitopolul și s-au îndreptat spre Crimeea ocupată, fiind raportate coloane de echipament militar la un punct de control din Chongar, la granița cu peninsula.
articolul original.

Căldura din Canada i-a lăsat pe francezi fără condimentul favorit

18 September 2022 at 23:00
image

Un val de căldură în Canada – cel mai mare producător mondial de semințe de muștar – a provocat lipsa drastică a condimentului preferat al Franței: muștarul de Dijon.

Condimentul favorit al Franței, muștarul de Dijon, este greu de găsit în această perioadă, iar pe rafturile supermarketurilor există afișe care îi avertizează pe norocoșii care îl mai găsesc că pot cumpăra o singură bucată.

Valul de căldură din Canada, principalul producător mondial de semințe de muștar, este de vină pentru lipsa drastică care durează de luni de zile în Franța.

Canada lasă o mulțime de francezi fără condimentul favorit

Canada furnizează aproximativ 80 la sută din semințele de muștar folosite de producătorii francezi de , restul provenind în principal din Burgundia.

Dar seceta a redus recolta canadiană la jumătate în 2021.

Acum, producătorii francezi de muștar își propun să stimuleze producția acasă, în Burgundia.

„Este foarte important să creștem această cotă, astfel încât să putem face față riscurilor meteorologice care diferă de la o țară la alta”, a declarat pentru AFP Luc Vandermaesen, președintele Asociației Muștarului din Burgundia, un grup industrial.

Muștarul de Dijon

Regiunea Dijon este renumită pentru încă din Evul Mediu, dar producția a fost decimată de dăunători, deoarece substanțele chimice folosite pentru a le distruge au fost interzise.

Producția a scăzut, între anii 2017 și 2021, de la 12.000 de tone la 4.000 de tone.

În iunie, producătorii locali au fost îndemnați să dubleze suprafața plantată cu semințe de muștar, până la 10.000 de hectare.
articolul original.

Funeraliile Reginei Marii Britanii vor fi cel mai mare eveniment televizat din istorie

18 September 2022 at 22:00
image

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a va fi cel mai mare eveniment televizat din istorie: se estimează 4,1 miliarde de telespectatori.

Funeraliile vor depăși ceremonia de deschidere a din 1996 de la Atlanta, văzută de 3,6 miliarde de oameni, și înmormântarea Prințesei Diana, văzută de 2,5 miliarde de spectatori, scrie Repubblica.

Miercuri, porțile de la Westminster Hall au fost deschise pentru a permite publicului să îi prezinte omagiile Reginei Elisabeta a II-a. Sicriul rămâne aici până în dimineața înmormântării, în 19 septembrie, potrivit The Guardian.

Funeraliile Reginei Marii Britanii vor avea miliarde de telespectatori

a fost adus la Westminster Hall într-o procesiune de la Palatul Buckingham în această după-amiază.

Începând cu ora 17.00 (ora 19.00, ora României), se formase o coadă de 3,8 km, pentru că sute de oameni stau la rând pentru a intra în sala unde este depusă Regina, să îi aducă un ultim omagiu.

Peste 110.000 de persoane au semnat o petiție pentru instituirea „Zilei Reginei Elisabeta a II-a”, o sărbătoare publică dedicată memoriei Reginei Elisabeta, informează presa britanică.
articolul original.

Mendeleev, chimistul rus care a aranjat toată materia într-un tabel

18 September 2022 at 16:00
image

Dmitri Ivanovici Mendeleev s-a născut pe 27 ianuarie (sau 8 februarie, după calendarul pe stil nou) 1834, în Tobolsk, Siberia, Imperiul Rus, și a murit la data de 20 ianuarie (2 februarie), 1907, în Sankt Petersburg, Rusia.

Mendeleev a fost chimistul rus care a elaborat clasificarea periodică a elementelor. El a descoperit că, atunci când toate elementele chimice cunoscute sunt aranjate în ordinea crescătoare a greutății atomice, tabelul rezultat afișează un tipar recurent, sau periodicitate, al proprietăților în cadrul grupurilor de elemente.

În versiunea sa a tabelului periodic, din 1871, el a lăsat goluri în locuri în care credea că vor apărea elemente necunoscute. El a prezis chiar și proprietățile probabile ale 3 dintre aceste elemente. Confirmarea ulterioară a multora dintre predicțiile sale din timpul vieții i-a adus faimă lui Mendeleev ca fondator al legii periodicității.

Cine a fost Dmitri Mendeleev?

Mendeleev s-a născut în micul oraș siberian Tobolsk, fiind ultimul dintre cei 14 copii supraviețuitori (sau 13, în funcție de sursă) ai lui Ivan Pavlovici Mendeleev, profesor la gimnaziul local, și Mariya Dmitriyevna Kornileva, arată Britannica.

Tatăl lui Dmitri a devenit orb în anul nașterii lui Dmitri și a murit în 1847. Pentru a întreține familia, mama lui a apelat la operarea unei mici fabrici de sticlă deținută de familia ei într-un oraș din apropiere. Fabrica a ars în decembrie 1848, iar mama lui Dmitri l-a dus la Sankt Petersburg, unde acesta s-a înscris la Institutul Pedagogic Principal.

Mama lui a murit la scurt timp după aceea, iar a absolvit în 1855. A primit primul său post de profesor la Simferopol în Crimeea. A stat acolo doar două luni și, după o scurtă perioadă de timp la liceul din Odesa, a decis să se întoarcă la Sankt Petersburg pentru a-și continua studiile.

Bursa guvernamentală

A primit o diplomă de master în 1856 și a început să efectueze cercetări în chimia organică. Finanțat de o bursă guvernamentală, a plecat să studieze în străinătate timp de doi ani la Universitatea din Heidelberg.

În loc să lucreze îndeaproape cu chimiștii proeminenți ai universității, printre care Robert Bunsen, Emil Erlenmeyer și August Kekulé, Mendeleev a înființat un laborator în propriul apartament.

În septembrie 1860, a participat la Congresul Internațional de Chimie de la Karlsruhe, reunit pentru a discuta probleme cruciale precum greutățile atomice, simbolurile chimice și formulele chimice. Acolo a întâlnit și a stabilit contacte cu mulți dintre cei mai importanți chimiști din Europa.

În anii următori, Dmitri și-a amintit în special de o lucrare vehiculată de chimistul italian Stanislao Cannizzaro care a clarificat noțiunea de greutăți atomice.

În 1861, Mendeleev s-a întors la Sankt Petersburg, unde a obținut un post de profesor la Institutul Tehnologic, în 1864. După susținerea tezei de doctorat, în 1865, a fost numit profesor de tehnologie chimică la Universitatea din Sankt Petersburg (acum Universitate de Stat Sankt Petersburg). A devenit profesor de chimie generală în 1867 și a continuat să predea acolo până în 1890.

Tabelul periodic al elementelor creat de Mendeleev

Pe măsură ce a început să predea chimia anorganică, Mendeleev nu a putut găsi un manual care să-i satisfacă nevoile. Întrucât în 1861 publicase deja un manual de chimie organică, care fusese distins cu prestigiosul Premiu Demidov, și-a propus să scrie altul.

Rezultatul a fost „Osnovy khimii” (1868–1871; Principiile chimiei), care a devenit un clasic, având parte de mai multe reeditări și traduceri. Când Mendeleev a început să compună capitolul despre elementele halogenate (clorul și analogii săi) la sfârșitul primului volum, a comparat proprietățile acestui grup de elemente cu cele ale grupului de metale alcaline precum sodiul.

În cadrul acestor două grupuri de elemente diferite, el a descoperit asemănări în progresia greutăților atomice și s-a întrebat dacă alte grupuri de elemente prezintă proprietăți similare.

După ce a studiat pământurile alcaline, Mendeleev a stabilit că ordinea greutăților atomice poate fi folosită nu numai pentru a aranja elementele în cadrul fiecărui grup, ci și pentru a aranja grupurile în sine. Astfel, în încercarea sa de a înțelege cunoștințele extinse care existau deja despre proprietățile chimice și fizice ale elementelor chimice și ale compușilor acestora, Mendeleev a descoperit legea periodicității.

Teoria chimică

Legea sa nou formulată a fost anunțată în fața Societății Ruse de Chimie în martie 1869, alături de afirmația „elementele aranjate în funcție de valoarea greutăților lor atomice prezintă o periodicitate clară a proprietăților”.

Legea lui Mendeleev i-a permis să construiască cu toate cele 70 de elemente cunoscute atunci. El a avut atâta încredere în validitatea legii periodicității încât a propus modificări ale valorilor general acceptate pentru greutatea atomică a câtorva elemente și a prezis locațiile din tabel pentru elementele necunoscute, împreună cu proprietățile lor.

La început, sistemul periodic nu a suscitat interes în rândul chimiștilor. Cu toate acestea, odată cu descoperirea elementelor prezise, în special a galiului, în 1875, a scandiului, în 1879, și a germaniului, în 1886, a început să câștige o largă acceptare.

Treptat, legea periodicității și tabelul au devenit cadrul pentru o mare parte a teoriei chimice. Până la moartea lui Mendeleev, în 1907, acesta se bucura de recunoaștere internațională și primise distincții și premii din multe țări.

Ce alte activități a avut Mendeleev?

Mendeleev a desfășurat multe alte activități în afara cercetării și predării academice. El a fost unul dintre fondatorii Societății Ruse de Chimie (acum Societatea Rusă de Chimie Mendeleev), în 1868, și și-a publicat majoritatea lucrărilor ulterioare în revista științifică a acestei societăți.

A fost un gânditor și un scriitor prolific. Lucrările sale publicate includ 400 de cărți și articole, iar numeroase manuscrise nepublicate sunt păstrate și astăzi în Muzeul și Arhivele Dmitri Mendeleev de la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg. În plus, pentru a câștiga bani, a început să scrie articole despre știință și tehnologie populară pentru reviste și enciclopedii încă din 1859.

Interesul său pentru răspândirea cunoștințelor științifice și tehnologice a fost de așa natură încât a continuat să scrie despre știința populară până la sfârșitul carierei sale, participând la proiectul „Brockhaus Enzyklopädie” și lansând o serie de publicații intitulate „Biblioteka promyshlennykh znany” („Biblioteca de cunoștințe industriale”) în anii 1890.

Un om pasionat de știință

Dmitri a mai fost interesat de dezvoltarea agriculturii și a resurselor industriale ale Rusiei, dar a vrut să știe mai multe și despre .

Per total, este posibil ca el să fi dedicat mai mult timp problemelor economiei naționale decât chimiei.

Astfel, Mendeleev a putut să-și îmbine interesele de-a lungul vieții în știință și industrie și să-și atingă unul dintre obiectivele sale principale: integrarea Rusiei în lumea occidentală.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Trecerea la iluminatul cu LED-uri aduce un nou tip de poluare luminoasă în Europa

18 September 2022 at 15:00
image

O echipă de cercetători de la Universitatea din Exeter, Regatul Unit, a descoperit că trecerea lentă la iluminatul cu LED-uri în mare parte din Europa a condus la dezvoltarea unui nou tip de poluare luminoasă.

În lucrarea lor, publicată în revista Science Advances, grupul descrie studiul lor asupra fotografiilor făcute de pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Cercetările anterioare au arătat că lumina artificială din mediile naturale are un impact negativ asupra vieții sălbatice și a oamenilor. Studiile au arătat că atât animalele, cât și oamenii, pot suferi perturbări ale tiparelor de somn, de exemplu. Și multe animale pot deveni confuze noaptea din cauza luminii, ceea ce duce la probleme de supraviețuire.

Un nou tip de poluare luminoasă ține Europa trează

În acest studiu, cercetătorii au remarcat că oficialii din multe țări au promovat utilizarea iluminatului cu LED-uri în detrimentul iluminatului tradițional cu sodiu de-a lungul drumurilor și în zonele de parcare, datorită consumului redus de energie al LED-urilor.

Pentru a afla mai multe despre impactul acestei schimbări, cercetătorii au obținut fotografii realizate de astronauții de la bordul ISS în anii 2012-2013 și din 2014 până în 2020. Fotografiile oferă o gamă mult mai bună de lungimi de undă ale luminii decât imaginile din satelit.

Cercetătorii au putut să vadă ce părți ale Europei au trecut la și în ce măsură. Oamenii de știință au descoperit că Regatul Unit, Italia și Irlanda, de exemplu, au experimentat schimbări semnificative, în timp ce alte țări, precum Austria, Germania și Belgia, au avut mai puține schimbări.

LED-urile, ca și ecranele, emit lumină albastră, dăunătoare

Ei au descoperit că LED-urile au emis lumină la lungimi de undă diferite față de becurile cu sodiu. Cel mai mult s-a remarcat creșterea emisiilor de lumină albastră în zonele care au trecut la iluminatul cu LED-uri.

S-a descoperit că , notează cercetătorii, interferează cu producția de melatonină la oameni și alte animale, ceea ce interferează cu tiparele de somn.

Cercetătorii îi atenționează pe oficiali cu privire la impactul LED-urilor

Cercetătorii sugerează că creșterea luminii albastre în zonele iluminate cu LED-uri ar putea avea un impact negativ asupra mediului și, de asemenea, asupra oamenilor care trăiesc și lucrează în astfel de locuri.

Ei le sugerează oficialilor să se gândească mai mult la impactul iluminatului cu LED-uri și la acest pe care acesta îl creează, înainte de a continua cu noi proiecte.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Cel mai singuratic copac din lume ar putea oferi noi informații despre climă

18 September 2022 at 13:00
image

Deși este considerat „cel mai singuratic copac din lume”, molidul Sitka de pe insula nelocuită Campbell din Noua Zeelandă a fost o companie bună în ultima vreme pentru o echipă de cercetători care consideră că pomul ar putea ajuta la dezvăluirea secretelor schimbărilor climatice.

Molidul înalt de 9 metri deține titlul Guinness World Record pentru „cel mai izolat copac” de pe planetă. Este singurul copac de pe insula tufoasă, bătută de vânt, aflată la 700 de kilometri sud de Noua Zeelandă, în Oceanul Antarctic. Este singurul copac pe o arie de 222 de kilometri; vecinul său cel mai apropiat crește în Insulele Auckland.

Înainte de molidul insulei Campbell, se spunea că Arborele Ténéré din Niger este cel mai izolat copac de pe planetă, până când a distrus de un șofer, în 1973.

Cel mai singuratic copac din lume este iubit de unii, dar urât de alții

Se crede că molidul Sitka a fost plantat de Lord Ranfurly, guvernatorul de atunci al Noii Zeelande, la începutul anilor 1900, de unde și porecla lui de copacul Ranfurly.

Însă studiile nu au putut confirma vârsta sa exactă, iar Guinness World Records notează că, deși este cunoscut în mod popular ca fiind , „nu există o definiție precisă recunoscută universal a ceea ce constituie un ‘copac’”.

Este, de asemenea, clasificat ca specie invazivă, iar unii oameni de știință ar fi bucuroși să-l vadă că dispare. Dar pentru Dr. Jocelyn Turnbull, arborele ar putea fi un instrument valoros pentru a înțelege ce se întâmplă cu absorbția dioxidului de carbon în Oceanul Antarctic, notează The Guardian.

Rezervoare de carbon

„Din tot CO2 pe care îl producem prin arderea combustibililor fosili și ajuns în atmosferă, doar aproximativ jumătate rămâne acolo, iar cealaltă jumătate ajunge în pământ și în ocean”, a spus Turnbull.

„Se pare că Oceanul Antarctic a absorbit aproximativ 10% pe care le-am produs în ultimii 150 de ani”, a declarat cercetătoarea.

Turnbull a lucrat cu Deep South National Science Challenge din Noua Zeelandă, Antarctic Science Platform și National Institute for Water and Atmospherics pentru a înțelege ce se întâmplă cu carbonul din Oceanul Antarctic.

Echipele pun două întrebări majore: dacă rezervoarele de carbon „se umplu”, vor provoca o accelerare masivă a încălzirii globale? Sau, învățând cum funcționează, acestea pot fi ajutate să preia și mai mult carbon și să reducă încălzirea globală?

Cum va fi folosit cel mai singuratic copac din lume?

Studiile anterioare care au analizat absorbția de carbon de către Oceanul Antarctic au produs rezultate contradictorii; teoria actuală este că absorbția este în creștere, iar Turnbull vrea să înțeleagă ce anume o conduce.

Cea mai bună metodă de măsurare a concentrațiilor de CO2 este prelevarea de și poate fi completată cu probe de datare cu radiocarbon din apă adâncă. Dar această metodă are limitări.

„Nu poți colecta aerul care era acolo acum 30 de ani, pentru că acum nu mai este acolo”, a spus Turnbull.

„Așa că ne-a venit ideea de a folosi inelele de copac. Plantele, când cresc, scot dioxidul de carbon din aer prin fotosinteză și îl folosesc pentru a-și dezvolta structurile, iar carbonul din aer ajunge în inelele copacilor”, spune ea.

Acest lucru este util atunci când există o abundență de copaci, dar aceștia sunt o raritate în Oceanul Antarctic. De aceea, echipa se folosește de molidul Sitka, cel mai sudic copac pe care l-a putut găsi și care poate oferi date bune.

Înconjurat de animale

„A crescut mult mai repede decât orice altceva (din acea regiune), iar inelele sunt mai mari și mai ușor de separat și de a obține o înregistrare”, explică cercetătoarea.

Folosind un burghiu manual, Turnbull a extras o probă de 5 mm din copac în 2016, dar rezultatele nu au fost încă publicate.

Iar în ceea ce privește statutul de cel mai singuratic copac din lume: fiecare om este liber să îl considere cum dorește.

„Pentru a ajunge de la marginea insulei la copac trebuie să treci printre elefanți de mare și lei de mare, pinguini și albatroși. Copacul nu pare singur… de fapt pare destul de mulțumit”, a spus Turnbull.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Un papirus antic rar a revenit în Israel după ce a fost ascuns la vedere în SUA timp de 6 decenii

18 September 2022 at 12:00
image

Un papirus antic rar, probabil parte dintr-o scrisoare, a fost returnat Israelului după 6 decenii petrecute în clime mult mai reci.

Pierdut de aproape trei milenii în total, acest și-a găsit cumva drumul spre Montana, înainte ca o privire întâmplătoare asupra unei fotografii să ducă la descoperirea și recuperarea lui.

Există doar trei papirusuri cunoscute din această perioadă în colecția de Manuscrise de la Marea Moartă a Autorității Israeliene pentru Antichități (IAA).

„Documentele din perioada Primului Templu scrise pe materiale organice, cum ar fi acest papirus, abia au supraviețuit”, a explicat Joe Uziel, directorul IAA Judean Desert Scrolls Unit, pentru IFL Science.

Un papirus antic rar, vechi de aproape 3.000 de ani

„Deși avem mii de fragmente de sul care datează din perioada celui de-al Doilea Templu, avem doar trei documente, incluzându-l pe acesta recent găsit, din perioada Primului Templu”, a spus Uziel.

Povestea papirusului începe în secolele al VII-lea sau al VI-lea î.e.n., conform datării cu radiocarbon realizată de IAA, un rezultat care se potrivește bine cu estimările bazate pe formele literelor. Aceste lucruri plasează papirusul în mijlocul Perioadei Primului Templu, o eră numită după , care a existat în Ierusalim din secolul al X-lea î.Hr., conform tradiției evreiești, până la distrugerea sa, în 586 î.Hr.

Ce este acest papirus antic rar?

Dar papirusul nu este un document al Templului. Nu cu mult mai mare decât un timbru poștal, restul de papirus conține doar fragmente din 4 rânduri, iar primele cuvinte sugerează că documentul a fost cândva o scrisoare care conținea instrucțiuni, care îi spunea destinatarului: „La Ismael trimite…”.

„Ismael… a fost un nume comun în perioada biblică, însemnând ‘Dumnezeu va auzi’. Acest document a certificat probabil o expediere fie către, fie de la Ismael”, a spus Shmuel Ahituv, profesor emerit la departamentul de Studii Biblice, Arheologie și Orientul Apropiat Antic al Universității Ben Gurion.

Documentul s-a păstrat atât de mult timp datorită climatului uscat al , unde au fost găsite inițial toate cele trei relicve din epoca Primului Templu. A rămas acolo câteva mii de ani până când la un moment dat, probabil în ultimul secol, a spus Uziel, a fost furat și vândut dealerilor locali de antichități.

Povestea fragmentului

La mijlocul anilor 1960, acest papirus antic rar a ajuns peste Atlantic, în Montana. La acea vreme, zona pe care o cunoaștem acum drept Ierusalim era sub ocupație iordaniană, iar vânzarea și exportul de antichități erau foarte restricționate și necesitau permise speciale din partea oficialilor guvernamentali, permisiuni pe care nu se știe clar dacă le avea femeia care a adus papirusul acasă ca suvenir în 1965.

Cu toate acestea, a ajuns cumva acasă, unde a amplasat fragmentul de sul înrămat pe perete. Și acolo ar fi rămas, dacă Ahituv nu ar fi observat o fotografie a relicvei printre însemnările unui coleg decedat.

Așa a început o misiune comună între Ahituv și Unitatea de prevenire a furtului de antichități a IAA pentru a găsi acest document misterios și a-l aduce înapoi în Israel.

„Repatrierea acestui document rar face parte dintr-un proces amplu condus de Autoritatea pentru Antichități din Israel, care urmărește… să prevină vânzarea ilegală a sulurilor antice care au fost furate din deșertul Iudeei în trecut”, a declarat directorul Autorității pentru Antichități din Israel, Eli Eskosido.

„Și, pe de altă parte, ne propunem să prevenim jefuirea în continuare a patrimoniului cultural care există astăzi în deșert”, a continuat Eskosido.

Papirusul se întoarce la Autoritatea Israeliană pentru Antichități

Odată ce noua locație a fragmentului de papirus fusese localizată, acum în casa fiului cumpărătoarei din anii 1960, obiectivul a fost de a-l convinge pe proprietar să-l predea autorităților israeliene. După o invitație la IAA, el a fost convins că documentul rar ar fi cel mai bine păstrat de experții în antichități de acolo.

„Autoritatea Israeliană pentru Antichități… continuă să ne surprindă cu succesul lor în localizarea comorilor arheologice pierdute”, a declarat Hili Tropper, ministrul Culturii și Sportului din Israel.

„Unitatea de Prevenire a Furturilor de Antichități din cadrul Autorității pentru Antichități din Israel acționează cu putere pentru a dezrădăcina fenomenul furturilor de antichități, cu scopul ca întreaga populație să poată aprecia moștenirea națională”, a continuat Tropper.

Fragmentul conține indicii istorice despre limbaj

Rezultatele investigațiilor asupra artefactului vor fi prezentate la Muzeul Bible Lands din Ierusalim. Deocamdată, fragmentul se alătură unei bogății de comori descoperite în zonă în ultimii ani, dintre care unele au remodelat deja modul în care gândim despre dezvoltarea limbajului scris și a comunicării.

„Spre sfârșitul perioadei Primului Templu, scrisul a fost larg răspândit. Acest lucru este evident din multe descoperiri, inclusiv grupuri de ostrace (documente scrise pe cioburi de ceramică) și sigilii cu scris, care au fost descoperite în multe așezări urbane antice, inclusiv în capitala regală a Ierusalimului”, a spus Uziel.

„Fiecare document nou aruncă o lumină suplimentară asupra alfabetizării și administrării perioadei Primului Templu”, a adăugat el.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Jeff Bezos, fondatorul Amazon și miliardar controversat

18 September 2022 at 11:00
image

Jeff Bezos, pe numele complet Jeffrey Preston Bezos, (născut la 12 ianuarie 1964, în Albuquerque, New Mexico, S.U.A.), este un antreprenor american care a avut un rol cheie în creșterea comerțului electronic în calitate de fondator și director executiv al Amazon, un magazin online de cărți și mai târziu de o mare varietate de produse.

Sub îndrumarea sa, Amazon a devenit cel mai mare retailer de pe internet și modelul pentru vânzări pe internet.

Cum a ajuns miliardarul în poziția pe care o are în prezent?

De unde a pornit Jeff Bezos?

Pe când era încă la liceu, a dezvoltat Dream Institute, un centru care a promovat gândirea creativă la tinerii studenți. După ce a absolvit (în 1986) summa cum laude de la Universitatea Princeton, cu licențe în inginerie electrică și informatică, el a avut mai multe locuri de muncă înainte de a se alătura băncii de investiții D.E. Shaw & Co., din New York, în 1990.

Numit în curând vicepreședinte senior, cel mai tânăr al companiei, Bezos a fost responsabil de examinarea posibilităților de investiții în internet. Potențialul enorm (utilizarea webului creștea cu peste 2.000% pe an) i-a stârnit imaginația antreprenorială.

În 1994 a părăsit D.E. Shaw și s-a mutat la Seattle, Washington, pentru a deschide o librărie virtuală. Lucrând din garajul său cu câțiva angajați, Bezos a început să dezvolte software-ul pentru site. Numit după râul din America de Sud, Amazon a vândut prima carte în iulie 1995.

Compania Amazon

lider în comerțul electronic. Deschis 24 de ore pe zi, site-ul era ușor de utilizat, încurajându-i pe oameni să-și posteze propriile recenzii despre cărți și oferind reduceri, recomandări personalizate și căutări de cărți cu tiraj epuizat.

În iunie 1998 a început să vândă CD-uri, iar mai târziu în acel an a adăugat filme. În 1999, Jeff Bezos a adăugat licitații pe site și a investit în alte magazine virtuale. Succesul Amazon a încurajat alți retaileri, inclusiv marile lanțuri de carte, să înființeze magazine online.

Pe măsură ce tot mai multe companii se luptau pentru bani de pe internet, Bezos a simțit nevoia de a diversifica oferta, iar până în 2005 Amazon a oferit o gamă largă de produse, inclusiv electronice de larg consum, îmbrăcăminte și bricolaj.

Cloudul Amazon

Amazon s-a diversificat și mai mult în 2006 prin introducerea Amazon Web Services (AWS), un serviciu de cloud computing care a devenit în cele din urmă cel mai mare astfel de serviciu din lume. La sfârșitul anului 2007, Amazon a lansat un dispozitiv de citire portabil numit Kindle, un cititor digital de cărți cu conexiune wireless la internet, care le permitea clienților să cumpere, să descarce, să citească și să stocheze o selecție vastă de cărți.

Amazon a anunțat în 2010 că vânzările de cărți Kindle le-au depășit pe cele de cărți cartonate. În același an, Amazon și-a făcut propriile emisiuni de televiziune și filme prin intermediul diviziei Amazon Studios.

Cât valorează Amazon?

Vânzările nete anuale ale Amazon au crescut de la 510.000 de dolari în 1995 la aproximativ 600 de milioane de dolari în 1998 și de la peste 19,1 miliarde de dolari în 2008 la aproape 233 de miliarde de dolari în 2018.

Aproximativ jumătate din venitul operațional al companiei în 2018 a fost derivat din AWS. Doi ani mai târziu, Amazon a înregistrat profituri record, iar veniturile sale în al patrulea trimestru din acel an au depășit pentru prima dată 100 de miliarde de dolari. Cifrele fără precedent au fost, parțial, cauzate de o creștere a cumpărăturilor la domiciliu în timpul pandemiei de COVID-19.

În februarie 2021, Bezos a anunțat că va pleca din funcția de directior general al companiei, însă a rămas la Amazon ca președinte executiv.

Alte activități ale lui Jeff Bezos

Pe lângă Amazon, Bezos a fondat o companie de zboruri spațiale, numită , în anul 2000. La scurt timp după aceea, Blue Origin a cumpărat un loc de lansare în Texas și a plănuit să realizeze o navă spațială suborbitală cu echipaj, New Shepard, în 2018 și un vehicul de lansare orbitală, New Glenn, în 2020.

Bezos a cumpărat The Washington Post și publicațiile afiliate pentru 250 de milioane de dolari în 2013. Averea netă a lui Bezos a fost calculată în 2018 la 112 de miliarde de dolari, făcându-l la acel moment cel mai bogat om din lume.

Viața personală

În 1993, Bezos s-a căsătorit cu Mackenzie Tuttle, pe care o cunoscuse la D.E. Shaw. Cuplul a anunțat în ianuarie 2019 că divorțează, iar a doua zi, National Enquirer a publicat o poveste care dezvăluie că Bezos avea o aventură cu o altă femeie.

Ulterior, Bezos a lansat o investigație asupra modului în care tabloidul a obținut mesajele sale private. Apoi, în februarie, el a postat online un text lung în care îi acuza pe oficialii de la American Media Inc. (AMI), compania-mamă a Enquirer, de „extorcare și mită” pentru că a sugerat că ar publica fotografii nud ale lui Bezos dacă acesta nu își oprește ancheta, pe fondul altor cereri. Ancheta condusă de Bezos a susținut ulterior că fratele iubitei sale a făcut publice textele.

Nu știați despre Jeff Bezos…

Jeff Bezos s-a născut într-o familie nu foarte bogată. Părinții săi aveau 17, respectiv 18 ani atunci când s-a născut el.

La început a muncit la ferma bunicilor săi, dar primul loc de muncă adevărat a fost ca bucătar la un restaurant McDonald’s, unde câștiga mai puțin de 3 dolari pe oră, conform Britannica.

După ce a absolvit Universitatea Princeton, a lucrat la Fitel, un start-up de comerț internațional.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Vehiculul electric care absoarbe carbon, noua invenție a studenților olandezi

18 September 2022 at 07:00
image

Vehiculul electric care absoarbe carbon creat de studenții din Țările de Jos seamănă cu o mașină sport obișnuită, însă are ceva special: captează mai mult carbon decât emite.

„Scopul nostru final este să creăm un ”, a spus Jens Lahaije, de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven.

Numit ZEM, de la mobilitate cu emisii zero, , cu două locuri, este dotat cu un acumulator Cleantron litiu-ion, iar majoritatea pieselor sale sunt imprimate 3D din materiale plastice reciclate, a spus Lahaije.

Vehiculul electric care absoarbe carbon este prietenos cu mediul din faza de producție și până la finalul vieții

Obiectivul este de a minimiza dioxidul de carbon emis pe toată durata de viață a mașinii, de la fabricație până la reciclare, a adăugat el.

Vehiculele electrice cu baterie practic nu emit CO2 în timpul funcționării în comparație cu vehiculele cu motor cu combustie, dar producția de celule de baterie poate crea atât de multă poluare încât este nevoie de zeci de mii de kilometri pentru a atinge „paritatea carbonului” cu modelele comparabile pe combustibili fosili, scrie Reuters.

Cât carbon poate capta ZEM?

ZEM folosește două filtre care pot capta până la 2 la fiecare 30.000 de kilometri parcurși, a estimat echipa de la Universitatea din Eindhoven. Studenții își imaginează un viitor în care filtrele vor putea fi golite la stațiile de încărcare.

Studenții își prezintă vehiculul într-un tur de promovare în SUA către universități și companii începând de pe Coasta de Est și până în Silicon Valley.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Cât durează efectele negative ale fumatului? O cercetare șochează pe toată lumea.

18 September 2022 at 05:00
image

Copiii au aproape 60% șanse de a face astm dacă tații lor au fost expuși la fumul de tutun în copilărie, potrivit unui nou studiu. Dacă tații au fost expuși la fum și au și fumat, riscul depășește 70%.

Constatările, publicate în „European Respiratory Journal” și citate de The Guardian, oferă dovezi suplimentare pentru posibilul „efect transgenerațional”, în care fumatul poate afecta sănătatea persoanelor născute două generații mai târziu.

„Am constatat că riscul de la copii crește cu 59% dacă tații lor au fost expuși la fumatul pasiv în copilărie, în comparație cu copiii ai căror tați nu au fost expuși. Riscul a fost chiar mai mare, de 72%, dacă tații au fost expuși la fumatul pasiv și au continuat să fumeze ei înșiși”, a declarat Jiacheng Liu, de la Universitatea din Melbourne, unul dintre coautori.

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători australieni, britanici și din Sri Lanka.

Cât durează efectele negative ale fumatului

Dr. Dinh Bui, un alt coautor, a declarat: „Descoperirile noastre arată cum daunele provocate de fumat pot avea un impact nu numai asupra fumătorilor, ci și asupra copiilor și nepoților lor”.

Având în vedere concluziile lor, bărbații ar trebui să încerce să evite fumatul, dacă este posibil, pentru a reduce riscul de a afecta sănătatea propriilor fii sau a urmașilor lor, a adăugat Bui.

O cercetare șocantă

Jon Foster, managerul pentru politici de sănătate la Asthma + Lung UK, a declarat: „Această cercetare este cu adevărat șocantă, arătând că pot dura generații întregi. Copiii născuți astăzi au un risc cu 59% mai mare de a dezvolta astm dacă tatăl lor a fost expus la fumatul pasiv în copilărie, ceea arată impactul uriaș pe care fumatul îl are asupra sănătății altor persoane”.

Studiul a fost făcut pe aproape 1.700 de tați și urmașii lor.

Potrivit profesorului Jonathan Grigg, președintele comitetului de control al tutunului din cadrul Societății Europene de Pneumologie, copiii trebuie să fie protejați de daune suplimentare prin adoptarea unor măsuri solide pentru a reduce fumatul.
articolul original.
❌