ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

MAE a convocat-o pe ambasadoarea Austriei

8 December 2022 at 18:52
By: (R.C.)

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea ambasadoarei Republicii Austria la Bucureşti, joi seară, la sediul MAE, pentru a i se comunica poziţia României cu privire la aderarea la spaţiul Schengen şi protestul MAE faţă de atitudinea nejustificată şi inamicală a Austriei, „care va produce consecinţe inevitabile asupra relaţiilor bilaterale”.

„Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenţei unor relaţii diplomatice îndelungate, cu o tradiţie de peste 100 de ani, între ţările noastre, precum şi al cooperării bilaterale substanţiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanţi ai României şi al doilea investitor străin pe piaţa românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional şi european, precum şi coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internaţional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei”, a anunţat MAE, într-un comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm poziţia „total inadmisibilă” a Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) şi consideră că „Austria s-a singularizat şi autoizolat în cadrul Uniunii Europene”.

Într-un comunicat transmis joi, MAE consideră că acest rezultat este „complet injust şi lipsit de orice motivare obiectivă”, mai ales în condiţiile în care România a acţionat cu „deschidere şi transparenţă” în relaţia cu toţi partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a ţării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experţii UE şi ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie şi noiembrie 2022.

„Din păcate, Austria a decis să ignore toate aceste elemente prin votul negativ exprimat astăzi, în contradicţie flagrantă cu poziţia favorabilă exprimată de celelalte state membre şi în pofida demersurilor politico-diplomatice intense derulate pe lângă partea austriacă, la toate nivelurile, prin care partea română a prezentat ministerului de interne şi celorlalte autorităţi din Austria argumente convingătoare, realiste şi pertinente, atât privind nivelul de pregătire tehnică, cât şi elemente concrete privind protejarea frontierei externe a UE”, arată sursa citată.

De asemenea, MAE precizează că „poziţia Austriei este cu atât mai inadmisibilă cu cât această poziţie de neacceptare a României a fost exprimată pentru prima dată pe 18 noiembrie 2022”.

„Cu două zile înainte, pe 16 noiembrie 2022, Austria exprima sprijin deplin pentru aderarea României în mod formal şi oficial la reuniunea de la Bucureşti a Forumului Salzburg, prin Declaraţia Comună a miniştrilor de interne adoptată cu acel prilej, inclusiv de Austria, text care menţionează „sprijinul, prezentat în acest format, pentru o decizie pozitivă legată de aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei în decembrie 2022″”, arată MAE.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe apreciază că invocarea de către partea austriacă a problemei creşterii fluxului migraţionist, ca justificare a opoziţiei faţă de aderarea României la Schengen, este „inacceptabilă, incorectă şi injustă”.

MAE transmite că toate datele furnizate oficial de Agenţia Frontex a UE indică cu claritate faptul că România nu este pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest, nu se confruntă cu o presiune migraţionistă şi nu este o sursă de mişcări secundare migraţioniste.

„Dimpotrivă, România contribuie activ la gestionarea riscului de migraţie ilegală, iar modul exemplar în care a gestionat fluxul de refugiaţi ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o dovadă în plus în acest sens, apreciată de toţi partenerii europeni şi euroatlantici”, mai arată sursa citată.

„MAE regretă consecinţele nedorite pe care votul negativ exprimat astăzi de Austria le are asupra unităţii şi coeziunii europene. Cu deosebire în actualul context geostrategic complicat, marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi de încercările persistente ale Rusiei de a fractura unitatea europeană, conduita Austriei reprezintă un semnal politic nedorit privind capacitatea UE de a acţiona în direcţia consolidării construcţiei europene, mai ales în condiţiile în care România a dovedit angajamentul său clar de a contribui activ la consolidarea acţiunii şi integrării europene în baza principiilor solidarităţii şi unităţi”, mai transmite Ministerul Afacerilor Externe.

articolul original.

Ciolacu: „Este un eşec al dreptei europene”

8 December 2022 at 18:34
By: (R.C.)

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că neacceptarea României în spaţiul Schengen este „un eşec al dreptei europene şi al Comisiei Europene”, iar Austria va trebui să dea anumite explicaţii şi „să suporte anumite consecinţe” la nivel european.

„Este o seară grea, cred că nu numai pentru mine, şi pentru dumneavoastră şi pentru toţi românii, e un gust amar şi un sentiment de umilinţă a românilor pentru că am îndeplinit toate condiţiile şi un singur stat european s-a opus intrării României în spaţiul Schengen. Este un eşec al dreptei europene, pentru că în decursul unei perioade de câteva luni au existat nişte decizii luate de către familiile politice europene şi anumite familii politice s-au ţinut de cuvânt, iar cancelarul Austriei şi ministrul de interne au Austriei, care sunt membri ai familiei europene de dreapta, astăzi au votat total incorect împotriva României şi a românilor. Este totuşi un eşec al Comisiei Europene pentru că aceasta a făcut recomandarea ca România şi Bulgaria să intre în spaţiul Schengen şi au detaliat toate controalele făcute atât în România cât şi în Bulgaria, că îndeplinim absolut toate condiţiile”, a spus Ciolacu.

El a menţionat că autorităţile statului au obligaţia de a merge mai departe în demersul pentru aderarea la spaţiul Schengen, iar la Consiliul European acest subiect trebuie trecut pe ordinea de zi deja.

„Nu ştiu de ce un stat european, Austria, a dorit în acest moment să creeze un cadru de bucurie într-un stat agresor al Ucrainei. Este o rupere de logică între ceea ce declarăm în cadrul UE şi ceea ce facem. Cred că va trebuie să dea anumite explicaţii şi să suporte anumite consecinţe la nivel european în primul rând, unde şi România, ca şi Austria, are un drept de veto. România a considerat astăzi, de exemplu, să nu îşi folosească acest drept de veto împotriva Croaţiei, fiindcă ar fi încercat să acopere o nedreptate cu o altă nedreptate. Mă bucur că România nu a făcut acest lucru.(…) România a arătat încă o dată maturitate şi faptul că nu poţi să îţi foloseşti dreptul de veto împotriva unui popor”, a arătat Marcel Ciolacu.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în mod cert, în perioada următoare, nu va merge în Austria şi a menţionat că este decizia fiecăruia dacă boicotează sau nu firmele austriece ori dacă refuză să mai meargă la schi în această ţară.

„Eu nu o să merg în perioada următoare, cu certitudine (în Austria – n.r.). Este un gust mult prea amar şi o umilinţă mult prea mare adusă nu neapărat mie, ci românilor”, a spus Ciolacu, întrebat cum comentează faptul că mai mulţi români şi-au anulat vacanţele la schi în Austria după votul de joi dat împotriva României.

Liderul social-democraţilor a afirmat că nu s-a terminat „nici lumea, nici pământul” pentru că ţara noastră nu a aderat la spaţiul Schengen pentru că Austria a votat împotrivă.

„Nu s-a terminat nici lumea, nici pământul astăzi. Am văzut tot felul de propuneri în spaţiul public şi de la alţi oameni politici. Nu cred că este o abordare… Până la urmă, fiecare vom decide dacă mai mergem la schi în Austria sau în vizită la Viena, sau la shopping în Austria. E decizia fiecăruia dintre noi dacă mai avem cont în bancă, eu nu am, am la Transilvania. Dacă aş fi avut, v-aş fi spus ce decizie aş fi luat, dar restul, să intrăm într-o zonă de normalitate. Eu cred că în România se aplică legea şi acum. Companiile străine sunt urmărite, nu neapărat dacă sunt austriece sau ale oricărui stat din lume, dacă îşi scot profitul, cum se procedează. Am văzut că deodată trebuie să controlăm contractele de privatizare. Eu am crezut că statul român face acest lucru an de an, miniştrii de resort urmăresc aceste contracte de privatizare. Adică, dacă un stat a votat împotriva României, trebuie să îi controlăm contractul? Eu cred că e obligaţia statului român de a face acest lucru”, a susţinut Marcel Ciolacu.

articolul original.

Grupul austriac Erste: „Regretăm rezultatul votului”

8 December 2022 at 17:57
By: (R.C.)

Conducerea Erste Group, din care face parte şi BCR, afirmă că regretă rezultatul votului de joi din Consiliul JAI împotriva aderării României la Spaţiul Schengen.

„”Erste Group este o companie europeană – și, în special, o companie din Europa Centrală. Pentru noi, #believeineurope nu este doar o formulare, ci este expresia convingerilor noastre profunde. Nu este doar despre faptul că noi credem în Europa, ci este despre faptul că susținem Europa și apărăm ideea europeană. Acest lucru este valabil mai ales astăzi, când o decizie a Consiliului JAI are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei și a peste 2,8 milioane dintre clienții noștri din România.
Susținem o Europă puternică și susținem o Uniune Europeană puternică. Și suntem convinși că numai o Uniune Europeană unită poate fi o Uniune Europeană puternică. Însă, o Uniune Europeană unită este una în care toți cetățenii UE au aceleași drepturi și obligații. Nu există state membre de mâna a doua. Prin urmare, obiectivul nostru trebuie să fie ca toți cetățenii să beneficieze în mod egal de libertățile Uniunii. Acest lucru include, de asemenea, participarea la spațiul Schengen.

Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu. România și Austria au multe lucruri de care sunt strâns legate împreună. Sociale, culturale și, bineînțeles, și economice. Austria este unul dintre cei mai importanți investitori din România, iar România este, la rândul ei, o piață de export foarte importantă pentru companiile austriece.

Un drept de veto este cea mai puternică poziție pe care o poate adopta un stat membru al UE la vot. Presupunem că guvernul austriac a cântărit acest pas cu mare atenție și respectăm faptul că trebuie să ia în considerare și preocupările de securitate. Unitatea nu înseamnă că toți partenerii trebuie să fie întotdeauna de aceeași părere, fără nicio discuție. Cu toate acestea, este clar că acest pas va avea consecințe foarte palpabile pentru milioane de cetățeni ai UE. Prin urmare, scopul nostru comun trebuie să fie găsirea rapidă a unei soluții viabile. La nivelul Erste Group, ne dorim și ne vom aduce contribuția la acest obiectiv, prin urmare facem apel la liderii politici de la toate nivelurile să își asume responsabilitatea pentru a găsi o soluție” a decșarat Willi Cernko, CEO Erste Group.

articolul original.

China deschide „o nouă eră” în relațiile cu lumea arabă

8 December 2022 at 17:31
By: (R.C.)

Arabia Saudită şi China şi-au marcat aprofundarea relaţiilor printr-o serie de acorduri strategice semnate joi, cu prilejul vizitei de trei zile a preşedintelui chinez Xi Jinping la Riad, ce are loc pe fondul îngrijorărilor Statelor Unite cu privire la creşterea influenţei Chinei în regiune, transmit Reuters şi dpa.

Regele Salman al Arabiei Saudite a semnat un ‘acord de parteneriat strategic cuprinzător’ cu preşedintele Xi, agenţia Reuters consemnând că acesta a avut parte de o primire fastuoasă într-o ţară care îşi construieşte noi parteneriate globale dincolo de Occident.

Automobilul în care se afla Xi a fost escortat spre palatul prezidenţial de membri ai gărzii regale saudite pe cai arabi şi purtând steaguri ale celor două ţări.

Liderul chinez a purtat discuţii cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului, care l-a salutat cu un zâmbet prietenos. Cei doi au păşit într-un pavilion, unde o orchestră militară a intonat imnurile celor două state, iar preşedintele Xi a anunţat ‘o nouă eră’ în relaţiile cu statele arabe.

Un memorandum cu gigantul chinez Huawei Technologies în ce priveşte servicii de cloud şi construirea unor complexuri de înaltă tehnologie în oraşe saudite a fost convenit în pofida preocupărilor Statelor Unite legate de posibile riscuri de securitate.

Huawei a participat la construirea de reţele 5G în majoritatea ţărilor din Golf în ciuda acestor preocupări.

Într-un articol publicat miercuri în presa din Arabia Saudită, Xi Jinping, care va participa vineri la un summit al ţărilor arabe, a afirmat că vizita sa deschide ‘o nouă eră’ în relaţiile dintre China şi lumea arabă. Statele din regiune sunt ‘o comoară de energie pentru economia mondială (…) şi un teren fertil pentru dezvoltarea de industrii high-tech’, a arătat el.

Câţiva lideri din regiune, printre care preşedintele Egiptului, prinţul moştenitor al Kuweitului şi liderul Sudanului, au sosit deja joi la Riad.

China, cel mai mare consumator mondial de energie, este un partener major al ţărilor din Golf, cu care şi-a extins relaţiile bilaterale în condiţiile în care regiunea Golfului încearcă să-şi diversifice economia.

Ministrul saudit al energiei a afirmat miercuri că ţara sa va fi un partener ‘de încredere’ în domeniul energetic pentru China şi că aceste două ţări îşi vor întări cooperarea în ce priveşte lanţurile de aprovizionare prin înfiinţarea unui centru regional în regat pentru fabrici chineze.

De asemenea, companii chineze şi saudite au semnat 34 de acorduri de investiţii în energie verde, tehnologia informaţiei, servicii de cloud, transport, construcţii şi alte sectoare, a transmis agenţia saudită SPA, potrivit căreia schimburile comerciale între China şi Arabia Saudită au atins anul trecut 304 miliarde de riali (81 miliarde de dolari).

Miercuri, ziarul de limbă engleză Saudi Gazette a scris că în timpul vizitei este aşteptată semnarea unor acorduri în valoare de peste 110 miliarde de riali (29,3 miliarde de dolari).

articolul original.

Schimb de deținuți între Rusia ṣi SUA

8 December 2022 at 14:33
By: (R.C.)

Statele Unite şi Rusia au efectuat un schimb de deţinuţi, în cadrul căruia baschetbalista americană Brittney Griner, încarcerată în Rusia pentru posesie de droguri, a fost predată către SUA în schimbul traficantului rus de arme Viktor Bout, au anunţat oficial Washingtonul şi Moscova, potrivit Reuters.

Schimbul a fost efectuat joi pe aeroportul din Abu Dhabi.

Preşedintele american Joe Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris au vorbit la telefon cu Brittney Griner. Liderul de la Casa Albă a declarat în faţa presei că baschetbalista este în drum spre SUA.

Ea fusese condamnată în Rusia la 9 ani de închisoare pentru trafic cu droguri, după ce fusese arestată pe un aeroport din Moscova încercând să intre în Rusia cu cannabis asupra sa.

Viktor Bout, traficant de arme notoriu, supranumit ”Negustorul Morţii” într-o biografie din 2007, era închis în SUA după ce fusese capturat în Thailanda în 2008 de agenţi americani ce i-au întins o capcană pretinzând că ar fi cumpărători de arme.

articolul original.

Slavă Austria

8 December 2022 at 14:30
By: (R.C.)

XYZ scrie comentând articolul Breaking News: România a ratat intrarea în Schengen: Primele reacții

Slava Austria.
Hai să nu facem o tragedie dintr-o realitate. Trebuie să îndrăznim să fim mici, ca și până acuma. Ptr străini suntem o țară Second Hand condusă de politicieni fușeriți fără coloană, preocupați exclusiv de micile lor beneficii personale ușor de satisfăcut. Greșesc oare străinii?
Nu se va întâmpla nimic. Vor urma 1-2 zile de declarații politice consternate pentru consumul intern, apoi totul revine pe făgașul normal. Nimic concret împotriva intereselor austriece din Romania. Noi, tot colonie, ei, tot stăpâni.

O fi Șoșoacă ambalată, dar datele sunt corecte și situația este groasă!

articolul original.

Capitala are tramvaie noi!

8 December 2022 at 14:22
By: (R.C.)
Primele 15 tramvaie Imperio vor circula, începând de sâmbătă, pe linia 41, anunță beneficiarul, Societatea de Transport București.
Imediat după intrarea în Depoul Alexandria a tramvaiului cap de serie, Societatea de Transport București STB SA a instruit 91 de manipulanți care vor conduce acest nou model de tramvai. De asemenea, urmare a sosirii noilor tramvaie, STB SA va pune pe linia 41 doar tramvaie cu accesibilitate sporită.
Ca măsură de prevenire a actelor de vandalismn și pentru a încuraja plata călătoriei, fiecare tramvai va avea controlor dedicat, responsabil pe partea de informare și de monitorizare a activităților pe parcursul întregii zile.
Odată cu venirea acestor tramvaie, oferim publicului călător condiții mai bune de deplasare, care să-i determine să utilizeze din ce în ce mai mult transportul public. Ca orice nouă investiție, aceasta trebuie păstrată, ea fiind un bun al tuturor utilizatorilor. Pe lângă îmbunătățirea confortului și a calității serviciului de transport, noile tramvaie contribuie la eficientizarea STB SA, ceea ce duce la posibilitatea a noi investiții benefice călătorilor ”, a declarat Adrian Criț, Director General STB SA.
Achiziția celor 100 de tramvaie noi aduce o serie de avantaje și premiere, atât pentru STB SA, cât și pentru călători printre care:
articolul original.

România n-a intrat în Schengen: Reacții

8 December 2022 at 13:45
By: (R.C.)

UPDATE
„Ce vedem azi în poziţia guvernului Austriei este cinism la rang de politică de stat, faţa hidoasă a populismului şi politicieni pentru care parteneriatul e bun doar atunci când serveşte intereselor proprii. Am fost luaţi ostatici într-o tentativă a guvernului de la Viena de a duce dosarul european privind politica de azil într-o direcţie favorabilă lor. Era previzibil, dar, din păcate, politicienii români s-au concentrat mai mult pe cum să iasă ei bine în presă, în loc să negocieze ferm, în ultimii ani şi în ultimele luni, o poziţie puternică a României. Opoziţia Austriei nu este un accident. Dincolo de jocurile politice de la Viena, este şi rezultatul politicii noastre”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

UPDATE
„Vreau să vă spun că solicităm demisia întregului Cabinet Ciucă, este un eşec răsunător pentru întreaga diplomaţie românească condusă de Klaus Iohannis şi ministrul de externe Bogdan Aurescu, este semnul că acest guvern nu poate livra nimic, nu poate asigura bunăstarea românilor, nu poate face pentru România ceea ce declară că face. Respingerea României din spaţiul Schengen pentru cel puţin un an de acum înainte este dovada acestui lucru”, a declarat liderul AUR, George Simion.

UPDATE
„Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat. Ministrul Bode a asigurat românii de susținerea aderării la Schengen. Lucian Bode trebuie să-și dea demisia pentru acest eșec. În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, șeful politicii externe a României, această zi infamă i-a pecetluit definitiv mandatele goale de președinte”, a declarat liderul USR, Cătălin Drulă.

UPDATE
„Opoziţia nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea şi stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-şi abandoneze camarazii europeni şi să servească – în schimb – intereselor Rusiei. Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranţă, vor exista consecinţe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european. România nu are nevoie de îngăduinţa Austriei! Noi vrem doar să fim trataţi corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european!”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

UPDATE
„Demisia Ponta ! Imi dau demisia eu – doar nu credeti ca altcineva isi da demisia! Sincer – nu ma bucur deloc de acest nou esec al celor care conduc Romania prin decizia “Stapanilor” din afara si cu votul “focilor nervoase” . Romanii si Romania chiar meritau sa fie in Schengen! Dar …. Astia sunt – cu ei defilam ! Doar in Romania “ echipa care pierde nu se schimba”,a scris pe Facebook Victor Ponta.

UPDATE
„Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene. România, de 11 ani, îndeplinește toate criteriile de aderare la spațiul Schengen, are susținerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile și valorile comune pot fi încălcate în picioare.România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis și fără a ceda la șantajul mizerabil din partea Austriei”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

UPDATE
Europarlamentarul Dragoș Pîslaru (REPER) a declarat că miza de la Bruxelles a fost de fapt politică:

„Azi nu. Mai stăm la poarta Schengen. Austria s-a opus aderării noastre într-un joc dur care nu ține cont de criterii, ci de rațiuni politice. Migrația a fost un paravan tehnic din spatele vetoului politic al Austriei. De fapt, cifrele oficiale contrazic ”temerile” Austriei. Miza a fost, de fapt, politica internă. Guvernul de la Viena se pregătește de alegeri regionale și este cotat pe a doua poziție. De aceea ne-am trezit cu acest discurs anti extindere Schengen cu doar două săptămâni înainte de Consiliul JAI”.

UPDATE
Prim-vicepreședintele PSD Gabriela Firea a declarat că decizia luată la Bruxelles este profund incorectă și o mare nedreptate la adresa țării noastre. România merită să intre în spațiul Schengen, îndeplinește toate condițiile și așteaptă de prea multă vreme ca toți partenerii europeni să accepte această realitate,a spus Firea.

România a ratat intrarea în Schengen. Așa cum se anunțase deja de cateva zile, Austria a votat joi, în Consiliul JAI, împotriva intrării României în spațiul Schengen. La fel și Olanda. Aderarea Croației a trecut la vot.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse concordante de la Bruxelles

articolul original.

Ruṣii vor să recucerească teritoriile ucrainene anexate

8 December 2022 at 11:10
By: (R.C.)

Kremlinul a anunţat joi că forţele ruse sunt hotărâte să recucerească părţi din sudul şi estul Ucrainei despre care Rusia susţine că îi aparţin, transmite Reuters.

Totuşi, preşedinţia Federaţiei Ruse nu a definit integral obiectivele campaniei sale militare, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a părut să stabilească o limită asupra teritoriului ucrainean pe care Rusia încearcă să îl încorporeze.

Rusia a anunţat că a anexat patru provincii ucrainene – Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson – după organizarea în septembrie a unor aşa-zise referendumuri, care au fost denunţate ca ilegale şi false de către Kiev, Occident şi o majoritate a ţărilor membre ale ONU.

Niciuna dintre cele patru provincii nu s-a aflat sub controlul total al Moscovei, iar Rusia nu a precizat în ce proporţie le-a anexat.

Întrebat dacă Rusia intenţionează să încorporeze alte teritorii în afară de cele patru regiuni menţionate, Peskov a spus: ”Nu se pune problema despre aşa ceva. Cel puţin, nu există declaraţii în această privinţă. Totuşi, este mult de muncă pentru a elibera teritoriile; într-o serie de noi regiuni ale Federaţiei Ruse există teritorii ocupate care trebuie să fie eliberate. Mă refer la părţi din Republica Doneţk, ca şi la ceea ce a devenit parte a Federaţiei Ruse şi apoi a fost reocupată de trupele ucrainene”.

Forţele ucrainene au trupele ruse dintr-o zonă mică din provincia Lugansk, iar în luna noiembrie armata rusă s-a retras din toate zonele provinciei Herson de pe malul vestic al fluviului Nipru pe care ea le controlase, inclusiv capitala Herson.

Rusia a declanşat în 24 februarie o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

articolul original.

CNN pregătește concedieri

8 December 2022 at 10:15
By: (R.C.)

Presa audio-video nu o duce prea bine nici peste Ocean. Canalul de știri CNN continuă să fie o victimă a crizei rețelelor de cablu aflate și ele în declin. De asemenea, suferă de un „blus post-Trump” și își propune să proceseze informațiile cu mai multă neutralitate politică, scriu jurnaliștii de la Les Echos.

În ciuda eforturilor noii conduceri de a retrasa linia editorială și de a revigora ratingurile, noi reduceri de costuri se profilează în cadrul canalului care a beneficiat de anii Trump, atât de bogat în controverse și excese. În America înțeleaptă a lui Joe Biden, canalul care a inventat știrile continue de televiziune arată acum gri.

CEO-ul lanțului, Chris Licht, le-a scris angajaților la începutul lunii decembrie pentru a anunța concedierea „unui număr limitat de persoane, în mare parte contribuitori externi”, ca parte a unei „recalibrări” strategice.

Voiculescu-CNN

În ultimii ani, CNN a devenit un fel de simbol al presei „stângiste”, după alegerea lui Donald Trump, care a polarizat sfera mediatică. Canalul l-a criticat permanent pe fostul ocupant al fotoliului de la Casa Albă, care i-a răspuns făcându-l „sacul său de box favorit“. În 2017, a publicat chiar un montaj video care îl arată masacrând CNN lângă un ring.

În ultima vreme, noul CEO al Twitter, Elon Musk, a creat şi difuzat o parodie de informaţie pe CNN.

Proprietarul Twitter pare să-și fi încălcat propriile reguli cu privire la postarea de conținut satiric fără o declinare a responsabilităților – doar pentru a râde de știrile false ca un atac la CNN.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Votul decisiv pentru Schengen: Anunțul făcut la Viena

7 December 2022 at 18:34
By: (R.C.)

Discuţia despre aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen nu este una politică, ci o chestiune de securitate, a declarat miercuri, la Viena, cancelarul austriac Karl Nehammer, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber.

„Nu cred că am fost auziţi corespunzător la Bruxelles, dar Austria a trebuit să facă faţă la peste o sută de mii de migranţi, dintre care 75.000 nu au fost înregistraţi niciodată. Prin urmare, avem oameni care trec graniţele cu miile. Nimeni nu ştie de unde vin, dacă sunt înarmaţi sau nu, dacă sunt traficanţi de droguri sau de fiinţe umane. Aşadar, este o problemă reală de securitate. Este exact motivul pentru care Austria are această viziune asupra Spaţiului Schengen”, a spus Nehammer, conform înregistrării conferinţei de pe canalul de YouTube al PPE, declaraţiile fiind traduse în engleză.

„România şi Bulgaria nu sunt parte din Schengen, dar asta nu este atât o discuţie politică, cât o chestiune de securitate. Miza este securitatea cetăţenilor noştri. Avem peste 75.000 de oameni care trec graniţele Uniunii Europene fără a fi înregistraţi. Aceasta este o problemă de securitate. Nu putem să o ascundem sub covor, trebuie să vorbim despre asta”, a adăugat el.

Nehammer a spus că a observat că Germania va face verificări la graniţa cu Cehia, ceea ce înseamnă că Austria va trebui să procedeze la fel la frontierele cu Slovenia şi Ungaria. „Aşadar, chiar avem o problemă cu Schengen. Avem o problemă reală cu migraţia ilegală”, a declarat el.

La rândul său, ministrul austriac de interne Gerhard Karner a reafirmat miercuri, la postul public de radio ORF, hotărârea ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta, transmite agenţia EFE.

Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este ”un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale UE în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

Cele ”peste 100.000 de cereri de azil” înregistrate anul acesta în Austria justifică decizia luată de guvernul de la Viena, a indicat ministrul Gerhard Karner.

Potrivit acestuia, circa 40% dintre migranţii care sosesc în Austria ajung în această ţară după ce au sosit iniţial cu avionul în Serbia, iar alţi circa 40% traversează terestru România, Bulgaria, Serbia sau Ungaria.

Ministrul Gerhard Karner a reafirmat că aproximativ trei sferturi dintre solicitanţii de azil ajunşi în Austria nu au fost înregistraţi anterior în vreo altă ţară membră a UE prin care au trecut.

Referindu-se la desfăşurarea reuniunii de joi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), ministrul austriac a spus că mai întâi va fi votată aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, faţă de care Austria nu se opune, iar apoi va fi discutată aderarea României şi a Bulgariei.

articolul original.

România poate rămâne fără muncitori străini

7 December 2022 at 17:44
By: (R.C.)

România poate rămâne fără muncitori străini din cauza problemelor consulare din Asia. Mediul de afaceri avertizează asupra situației critice în care se află în prezent misiunile diplomatice din Asia, în special cele din New Delhi și Colombo, unde procesarea documentelor de către reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe pentru muncitorii străini a ajuns să afecteze grav piața muncii din România.

De la pierderea unor sume colosale antamate pentru contracte care nu mai pot fi desfășurate, ca urmare a lipsei de forță de muncă străine, la cheltuieli foarte mari generate de costurile pentru asigurarea biletelor de avion și a cazării muncitorilor străini, asistăm la o situație economică fără precedent. Întârzierile foarte mari de acordare a vizelor de către Ministerul Afacerilor Externe îi afectează la rândul lor și pe muncitorii străini, care timp de aproape un an, cât durează per total procesul aducerii lor în țară, nu își pot lua alte angajamente și așteaptă, fără a avea alte venituri, să ajungă în România.

Antreprenorii români, în frunte cu Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă, reclamă lipsa de personal diplomatic suficient din țări precum India și Sri Lanka, unde procesarea dosarelor muncitorilor străini ajunge să dureze și șase luni de zile, ceea ce periclitează grav aducerea lor în țară. În contextul în care necesarul de forță de muncă de la noi din țară crește, economia progresează și sunt multiple activități care suferă din cauza lipsei de personal, autoritățile trebuie să țină ritmul cu volumul de cereri.

,,Dacă lucrurile continuă în această notă, situația este una fără speranță, pentru că termenul de acordare a vizei nu trebuie să depășească șase luni, pentru că șase luni este și termenul de valabilitate al avizului de muncă. Acest aviz se obține din România, de la Inspectoratul General de Imigrări, unde de exemplu în București se așteaptă și patru luni.”, a declarat Romulus Badea, vicepreședinte al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.

În contextul în care în trecut soluționarea numărului mare de dosare depuse pentru importul forței de muncă din Asia venea din partea misiunilor diplomatice temporare și a aducerii unor consuli detașați acolo unde situația o cerea, în prezent autoritățile nu reușesc să depășească acest impas.

,,De departe cele mai mari probleme sunt înregistrate la Consulatul din New Delhi, unde cu toate că au mărit numărul de ghișee, în continuare sunt în urmă cu procesarea unui număr de aproximativ 18.000 de cereri, din câte am înțeles. În momentul de față consulatul din New Delhi procesează actele pentru trei țări: India, Nepal și Bangladesh. Au fost niște misiuni diplomatice temporare la început în Bangladesh, apoi în Kathmandu, unde s-au dus și au stat în jur de o lună sau două, timp în care au rezolvat aproximativ 5000 de dosare. Totul prin consuli detașați, prin intermediul cărora au soluționat în jur de 5000 de dosare pentru fiecare țară în parte. În urma acestui demers timpul de rezolvare a unui dosar fusese normat undeva la 4-5 luni. Numai că în momentul încheierii acestor misiuni diplomatice timpii de așteptare au crescut din nou.”, a completat Romulus Badea, în calitate de reprezentant al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă.

Mediul de afaceri din România vine și de această dată în întâmpinarea autorităților cu o serie de soluții pentru rezolvarea acestui impas. De la eficientizarea digitalizării procesului birocratic, la restructurarea misiunilor diplomatice, în așa fel încât personalul existent să poată fi alocat în țările în care serviciile consulare sunt vitale, până la externalizarea anumitor servicii, sunt doar câteva dintre soluțiile cu care Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă vine în prezent în întâmpinarea autorităților.

,,O soluție ar fi deschiderea de noi misiuni diplomatice, în așa fel încât să existe consulate și în Nepal, în Kathmandu sau chiar o simplă reorganizare, pentru țări în care poate misiunile diplomatice nu se justifică. România ar putea și să urmeze exemplul altor țări care au externalizat sistemul de procesare al vizelor, nu de aprobare, ci strict de procesare a dosarului. Sunt firme care în urma unui proces de instruire primesc un anumit grad de acces la încărcarea documentelor, verifică dosarele, le pun în sistem și atunci autoritățile statului doar le aprobă. Până la urmă sistemul de reprezentare al României trebuie să fie dinamic și să urmărească interesele activității țării noastre la nivel internațional.”, a concluzionat Romulus Badea, vicepreședinte în cadrul Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă. 

articolul original.

Planul UE pentru copiii din familiile homoparentale

7 December 2022 at 17:38
By: (R.C.)

Comisia Europeană a propus miercuri ca fiecare ţară din UE să fie obligată să recunoască dreptul referitor la filiaţie acordat de un alt stat membru, un plan ce ar proteja copiii din familiile homoparentale, dar a cărui adoptare va depinde de un acord unanim al Celor 27, relatează France Presse.

Propunerea executivului european, care va fi discutată de europarlamentari şi ţările membre, urmăreşte crearea „unui certificat european de filiaţie” cu un model armonizat şi a cărui valabilitate ar trebui să o accepte toţi Cei 27.

Copiii sau părinţii lor „ar putea cere acest certificat de la statul membru care a stabilit filiaţia şi să-l folosească pentru a dovedi relaţia lor în toate celelalte state membre”, iar „filiaţia stabilită într-un stat membru ar trebui să fie recunoscută în toate celelalte fără o procedură specială”.

Ideea este de „a proteja drepturile fundamentale ale copiilor” şi de a oferi securitate juridică „tuturor tipurilor de familii atunci când se deplasează dintr-un stat membru în altul pentru a călători sau a locui acolo”, subliniază Comisia.

„În prezent, legislaţiile naţionale variază în funcţie de statele membre”, în special în ceea ce priveşte drepturile familiilor homoparentale, „ceea ce poate crea obstacole juridice, obligând uneori familiile să iniţieze proceduri administrative sau chiar juridice pentru recunoaşterea filiaţiei, proceduri lungi şi costisitoare cu un rezultat incert”, deplânge executivul european.

Dincolo de libera circulaţie, textul propus ar permite copiilor, oriunde s-ar afla în UE, „să beneficieze de drepturile care decurg din filiaţie în domenii precum moştenirea, obligaţiile de întreţinere, drepturile de încredinţare sau dreptul părinţilor de a acţiona ca reprezentanţi legali în chestiuni educaţionale sau medicale”.

Un obiectiv anunţat de preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen din septembrie 2020: „Dacă eşti părinte într-o ţară, eşti părinte în toate ţările”, a declarat ea în faţa eurodeputaţilor.

Cu toate acestea, adoptarea textului va necesita unanimitatea statelor membre, o provocare într-un moment în care mai multe – cu Polonia şi Ungaria în frunte – îşi manifestă ostilitatea faţă de drepturile LGBT+, notează AFP.

„Nu dorim să schimbăm competenţa naţională, nu este vorba de modificarea modului în care fiecare stat defineşte ceea ce constituie o familie” sau adopţia, ci de „protejarea drepturilor copilului”, a pledat comisarul pentru justiţie Didier Reynders.

Dacă unanimitatea nu poate fi obţinută, Bruxellesul va încerca „să consolideze cooperarea” între state, a subliniat el.

Deocamdată, ILGA, o coaliţie internaţională de asociaţii LGBTI, a salutat progresul major în a pune capăt „poverii” asupra familiilor „curcubeu”.

„Va fi o uşurare. Astăzi, o familie poate înceta să mai fie una trecând o graniţă”, a reacţionat europarlamentarul Pierre Karleskind (Renew, liberali), membru al intergrupului LGBTI din Parlament. Textul „ar permite ”familiei curcubeu” să iasă din purgatoriul administrativ”, a adăugat în ecou vicepreşedintele grupului S&D (social-democrat) Gaby Bischoff.

Această propunere a Comisiei urmează unei hotărâri a Curţii de Justiţie a UE, care a estimat în decembrie 2021 că Bulgaria a încălcat drepturile fundamentale ale fiicei apatride a unui cuplu de lesbiene care trăieşte în străinătate, refuzând să-i elibereze o carte de identitate, aminteşte AFP.

articolul original.

Putin: Conflictul cu Ucraina va fi îndelungat

7 December 2022 at 16:38
By: (R.C.)

Preşedintele Vladimir Putin a declarat miercuri că în Ucraina va fi un conflict ”îndelungat” şi Rusia va lupta pentru a-şi apăra interesele folosind toate mijloacele disponibile, dar nu are în vedere vreo nouă mobilizare a rezerviştilor, informează Reuters şi AFP.

”Desigur, va fi un proces îndelungat”, a spus Putin la o sesiune anuală televizată a Consiliului prezidenţial pentru dezvoltarea societăţii civile şi a drepturilor omului, referindu-se la conflictul din Ucraina.

Cu toate acestea, el a exclus o nouă mobilizare a rezerviştilor. ”Aceste zvonuri (..) nu au sens. În acest moment nu există nici necesitate a acesteia nici pentru Stat şi nici pentru Ministerul Apărării”, a indicat liderul de la Kremlin, care în septembrie a ordonat mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti pentru consolidarea trupelor ruse pe frontul din Ucraina.

Dintre aceşti rezervişti, a precizat el în intervenţia de miercuri, aproximativ jumătate sunt încă în instrucţie, iar cealaltă jumătate, circa 150.000, se află în zona de operaţiuni militare în Ucraina, iar dintre aceştia din urmă aproximativ 77.000 sunt angajaţi direct în lupte.

Pe de altă parte, Putin s-a plâns că organizaţiile occidentale pentru apărarea drepturilor omului consideră Rusia „o ţară de categoria a doua care nu are niciun drept de a exista”.

„Cu asta avem de-a face”, a spus Putin. „Nu poate fi decât un răspuns din partea noastră – o luptă consecventă pentru interesele noastre naţionale. Vom face exact aşa”, a declarat el.

Preşedintele rus a adăugat: „Da, vom face asta prin diferite moduri şi mijloace. În primul rând, desigur, ne vom concentra pe mijloace paşnice, dar dacă nu mai rămâne nimic, ne vom apăra cu toate mijloacele de care dispunem”, notează Reuters.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Consiliul Europei şi „alte aşa-zise organizaţii pentru drepturile omului”, după începerea „operaţiunii militare” ruse în Ucraina îşi demonstrează „partizanatul cinic”, a mai declarat preşedintele rus Vladimir Putin, citat de agenţia oficială de presă TASS. El a adăugat că drepturile locuitorilor vorbitori de limbă rusă din Donbas (estul Ucrainei) au fost ignorate de „aşa-numita comunitate internaţională” timp de opt ani.

Putin s-a exprimat în a 10-a lună a războiului din Ucraina, răspunzând comentariilor unui membru al acestui consiliu care a spus că forţele ucrainene bombardează zone rezidenţiale ale regiunii Doneţk controlate de ruşi.

Ucraina a suferit pierderi grele civile pe tot parcursul războiului. Rusia neagă că vizează civili, aminteşte Reuters.

articolul original.

Un desen cât o mie de cuvinte

7 December 2022 at 16:30
By: (R.C.)

Un desen cât o mie de cuvinte circulă pe net în contextul discuțiilor legate de acceptarea/intrarea României în spațiul Schengen.

articolul original.

Barometru energetic: Pe cine dau vina românii

7 December 2022 at 16:26
By: (R.C.)

Peste două treimi dintre români (69,7%) consideră că preţurile la energie au crescut ca urmare a deciziilor greşite luate de autorităţile statului, se arată în Barometrul Energetic, lansat miercuri de INSCOP Research.

În acelaşi timp, 28,2% consideră că scumpirile din energie vin ca urmare a evoluţiilor de pe pieţele internaţionale.

„Au fost foarte multe dezbateri pe această temă despre liberalizare, despre consecinţele liberalizării şi acestea au alimentat acest tip de opinie, potenţat şi de gradul ridicat de neîncredere a populaţiei în autorităţi”, a afirmat Remus Ştefureac, directorul INSCOP.

Totodată, 52% dintre români cred că măsurile de plafonare a facturilor sunt ineficiente, iar 43,1% spun că acestea sunt eficiente.

Peste 42% dintre intervievaţi sunt de acord că măsura de reducere a preţului carburanţilor cu 50 de bani pe litru s-a simţit în buzunarele şoferilor, în timp ce 52,8% nu sunt de acord cu această afirmaţie.

„Nivelul de încredere în UE privind luarea unor unor decizii eficiente în oprirea creşterii preţurilor la energie este destul de scăzut, doar 23% au încredere multă şi foarte multă. Explicaţia poate fi legată de faptul că de la nivelul UE nu s-au putut lua măsuri suficiente pentru a contracara creşterea preţurilor la energie”, a mai spus Ştefureac.

Energia verde se bucură de sprijinul consistent al populaţiei: 53% dintre români cred că energia regenerabilă poate fi o soluţie pentru a creşte independenţa energetică a ţării.

Totodată, 59,6% dintre români ar fi de acord ca ţara noastră să ajute cu gaze ţările membre, la nevoie, în timp ce 38,7% nu sunt de acord. În acelaşi timp, 78% sunt de acord să ajutăm cu gaze Republica Moldova.

„Un procent mare, de 84,3%, susţin că sunt de acord cu întoarcerea la piaţa reglementată de energie. Acest tip de atitudine este conectată la acest context, cel de criză energetică, iar liberalizarea a fost destul de demonizată. Pe termen lung, piaţa liberă, unde concurenţa îşi spune cuvântul, evident că poate face mai mult bine”, a continuat directorul INSCOP.

Datele sondajului au fost culese în perioada 13-22 noiembrie 2022, pe un eşantion de 1.174 de persoane şi are o eroare de 2,8%.

articolul original.

Încă două zile libere în România

7 December 2022 at 15:50
By: (R.C.)

Senatul a adoptat tacit, miercuri, o propunere legislativă a deputaţilor PSD, de completare a art.139 din Codul Muncii, prin care Boboteaza şi Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, sărbătorite anual pe 6 şi 7 ianuarie, sunt declarate zile nelucrătoare.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 30 noiembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care a condus şedinţa de miercuri a plenului.

„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului”, argumentează iniţiatorii în expunerea de motive a propunerii legislative.

Ţările din Europa în care 7 ianuarie este sărbătoare legală sunt Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

articolul original.

Probleme mari pentru Complexul Energetic Oltenia

7 December 2022 at 11:58
By: (R.C.)

Preşedintele PNL Gorj, senatorul Ion Iordache, a făcut miercuri un apel către colegii parlamentari din judeţ, special către cei social-democraţi, să se implice astfel încât Complexul Energetic (CE) Oltenia să nu trebuiască să ramburseze Ministerului Finanţelor ajutorul de stat în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro primit pentru plata certificatelor de dioxid de carbon.

Iordache a declarat, într-o conferinţă de presă, că în prezent există la Ministerul Finanţelor, în dezbatere publică, o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare care obligă CE Oltenia să restituie ajutorul pe care l-a primit, de la stat, pentru plata certificatelor de dioxid de carbon.

„Este de o importanţă atât de mare încât nu putem să trecem peste aşa uşor şi să aşteptăm ca acea ordonanţă să fie aprobată pentru că ne aduce cu CE Oltenia mai grav decât a fost în anul 2019, când compania nu avea bani să plătească contravaloarea certificatelor de carbon şi risca să intre în insolvenţă. Această ordonanţă este pe circuitul de avizare, iar în urma unor discuţii şi intervenţii pe care le-am avut şi noi şi cei de la Complex la minister, ministrul Virgil Popescu a promis că va face tot ce ţine de dumnealui să nu fie adoptată această ordonanţă. (…) Ieri a înaintat către Ministerul de Finanţe obiecţiunile şi observaţiile pe care le are Ministerul Energiei cu privire la această ordonanţă”, a spus Iordache.

Liderul PNL Gorj a mai punctat că ajutorul de stat a fost acordat în două tranşe de câte aproximativ 250 de milioane de euro fiecare, ordonanţa prin care au fost acordaţi banii prevăzând că sumele vor fi înapoiate de către Ministerul Energiei la cel de Finanţe.

„În momentul în care CEO a primit acel ajutor de stat, în două tranşe de câte 250 de milioane de euro, a fost emisă o ordonanţă de urgenţă care a fost aprobată în Parlament şi a devenit lege. Acea ordonanţă prevedea că acele sume care au fost alocate vor fi înapoiate de către Ministerul Energiei la Ministerul de Finanţe. Din punctul de vedere al CEO, lucrurile erau în regulă, tocmai de aceea a şi început implementarea programului de restructurare. Acum, Ministerul de Finanţe propune această ordonanţă care modifică articolul care spunea că Ministerul Energiei rambursează banii respectivi şi spune în ea că acei bani vor fi rambursaţi de către CEO, explicit. Asta înseamnă falimentul CEO, înseamnă că judeţul nostru nu mai are nicio şansă. Pe această cale, vreau să facem un apel cu toţii, să se implice toţi politicienii de la judeţul nostru şi în special cei de la PSD, pentru că este ministerul lor şi ministrul cu care au contact şi pot să discute în fiecare zi să nu facă sau să retragă acest proiect de ordonanţă care ar distruge judeţul nostru”, a mai afirmat Iordache.

Guvernul a acordat CE Oltenia, în februarie 2020, un ajutor de salvare în sumă de 251 milioane de euro, constând într-un aport temporar de lichidităţi sub formă de împrumut, necesar pentru salvarea companiei aflată în dificultate economico-financiară. Ajutorul a fost autorizat de Comisia Europeană în aceeaşi lună, compania având obligaţia ca, în termen de 6 luni, să prezinte un plan de restructurare sau să ramburseze ajutorul.

Ulterior, în aprilie 2021, Guvernul a aprobat un proiect de OUG privind acordarea unui nou ajutor de stat către Complexul Energetic Oltenia, în valoare de 1,18 miliarde de lei (241.4 milioane euro) de la bugetul de stat, pentru acoperirea necesarului de lichidităţi şi pentru achiziţia parţială de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020.

articolul original.

Fost ministru trimis în judecată de DNA

7 December 2022 at 11:15
By: (R.C.)

Fostul ministru al Agriculturii, deputatul Adrian Chesnoiu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu organizarea unor concursuri.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, miercuri, AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor persoane, respectiv:

*Adrian Ionuţ Chesnoiu, în prezent deputat, iar la data faptelor având şi funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru patru infracţiuni de instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite, şi pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;

*Andrei Cristian Răducan, la data faptelor director general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, sub aspectul comiterii a patru infracţiuni de complicitate la infracţiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite;

*Aurel Sandu, fost şef serviciu în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihai Cosmin Corobea, fost consilier clasa I în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihai Pârv, fost director executiv adjunct gradul II la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Arad, şi Cătălin Ionuţ Lăscaie, la data faptelor şi în prezent consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi vicepreşedinte al unei organizaţii judeţene de partid, pentru folosire, în orice mod, direct, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 9 februarie – 11 aprilie, Adrian Ionuţ Chesnoiu, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze lui Andrei-Cristian Răducan (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene.

„Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidaţii ‘agreaţi’, respectiv Aurel Sandu, Mihai-Cosmin Corobea, Mihai Pârv şi Cătălin Ionuţ Lăscaie. După primirea subiectelor şi promovarea probei scrise, inculpatul Cătălin Ionuţ Lăscaie ar fi fost respins la proba interviului”, spun anchetatorii.

Procurorii menţionează că, la intervenţia directă a ministrului, în cazul candidatului Aurel Sandu, membrii comisiei ar fi fost nevoiţi să-l promoveze în condiţiile în care acesta nu obţinuse un punctaj corespunzător.

„Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcţia de şef serviciu, obţinând, în perioada ocupării funcţiei, venituri salariale în valoare de 50.995 lei”, arată DNA.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu suma menţionată mai sus, în vederea recuperării cheltuielilor salariale efectuate pentru inculpatul Sandu Aurel cât timp acesta a ocupat funcţia de şef serviciu, informează procurorii anticorupţie.

„În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 50.995 lei pusă la dispoziţie de către Adrian Ionuţ Chesnoiu”, precizează anchetatorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

articolul original.
❌