ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Comuna Topalu, finanțări de aproximativ 10 milioane de lei prin „Anghel Saligny”

24 July 2022 at 10:26
image

Infrastructura rutieră și cea a rețelei de alimentare cu apă din Comuna Topalu, județul Constanța, se va moderniza și cu ajutorul banilor proveniți prin Programul de Investiții „Anghel Saligny”, derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale.

Conform listei de investiții publicate de Ministerul Dezvoltării, Topalu va beneficia de 7,5 milioane de lei pentru asfaltare de străzi în localitatea Topalu. De asemenea, 2,32 de milioane de lei vor merge către modernizarea sistemului de alimentare cu apă, înlocuire și extindere a rețelei de canalizare și a stației de epurare – etapa I.

Echipa administrației locale, coordonată de primarul Constantin Baltă, are pe agenda de priorități modernizarea infrastructurii rutiere. De aceea, pe lângă proiectul ceva fi finanțat prin „Anghel Saligny”, Topalu va asfalta mai multe străzi, așa cum reiese din documentele tehnice aprobate de Agenția de Protecția Mediului la finalul anului 2021.

Astfel, străzile Dinu și Sevasta Vintilă, Nicolae Gaidagiu, Dunării, Morii și Grădiniței, străzile Ion Dănila, Crinului, Nufărului, Bujorului, Vântului, Teiului, Izvor, Zefirului, Amurgului, Viorelelor, Răsăritului , Toamnei, Lunei, Zambilelor, Dealului , Soarelui, Livezii, Liliacului, Violetelor, Preot Luca Nicolae, Lalelelor, Stânjeneilor , Trandafirului, Prelung. Trandafirului, Aleea Trandafirului, Salcâmului, Dorului, Rândunelelor, Zorilor, Zorelelor, Frunzelor, Aurora, Murelor, Luminii, Aluniș sunt vizate de lucrări de modernizare.

„Prin acest proiect s-au propus lucrări constând în amenajarea completă a străzilor existente, prin sistematizarea elementelor geometrice și aplicarea unei îmbrăcăminți moderne și asigurarea unor condiții de desfășurare a traficului auto și pietonal în siguranță”, se arată în documentele întocmite de specialiștii Primăriei Topalu.

articolul original.

Comuna Topalu și-a cinstit eroii și și-a bucurat copiii

23 June 2022 at 17:47
image

Ziua de 2 iunie a fost un bun prilej pentru comunitatea din Topalu, județul Constanța, de a aduce un pios omagiu eroilor căzuți pentru libertatea țării.

„Este ziua în care creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului. În același timp, însă, toți românii, indiferent de religie, suntem datori înaintașilor noștri să ne amintim și de cealaltă mare sărbătoare națională: Ziua Eroilor. Astăzi mai mult ca oricând, cu profundă recunoștință în suflete, prețuim pe toți eroii cei de demult ai neamului, care s-au jertfit pentru libertate. Veșnică recunoștința tuturor eroilor neamului nostru”, a transmis administrația locală.

Pentru cinstirea eroilor căzuți în Primul Război Mondial a fost ridicat în centrul comunei un monument pe frontispiciul căruia stă scris: „1916-1918 – Recunoștință ostașilor morți pentru întregirea neamului”. An de an elevii școlii și locuitorii comunei desfășoară activități culturale si slujbe de pomenire de ziua eroilor.

În timpul Primului Război Mondial satul Topalu a fost ocupat de germani. Pe câmpul de luptă au murit 60 de topoleni, între care eroul sergent Murat Ion, Radu Mărgărit, Vintilă Cazacu, Țăranu Marin, Oglan Vasile, Andrei Vana, maiorul Vintilă Constantin, căzut sub zidurile Budapestei.

În aceeași zi de 2 iunie, Primăria comunei Topalu a organizat evenimentul intitulat „Bucuria copiilor în comuna Topalu!”, prilejuit de Ziua Internațională a Copilului.

„Zâmbetele și sufletele voastre să rămână inocente, iar visele să fie susținute de voință, muncă și ambiție pentru a deveni realitate”, le-a transmis celor mici administrația locală.

În curtea școlii din Topalu, Clubul Amicii a propus celor mici un program artistic cultural-educativ ce a avut ca scop desfășurarea de activități dedicate copiilor și familiei.

Programul a cuprins următoarele activități:

  • Teatru de păpuși „Motanul încălțat”
  • Animație, jocuri și distracție pentru copii
  • Show interactiv cu și pentru copii talentați
  • Întâlnire interactivă cu Albă ca Zăpada, piticii și alte personaje din lumea minunată a basmelor
  • Ședințe de face-painting
  • Baloane modelate
articolul original.
  • There are no more articles
❌