ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Presiuni și șantaj la adresa guvernului, din partea companiilor de petrol și gaze

28 December 2022 at 19:09
image

Suprataxarea companiilor de petrol şi gaze, care operează în România, a fost aprobată în ședința de Guvern. Companiile au reacționat imediat și au spus că această decizie le va diminua considerabil bugetele de investiţii. Inițiativa de taxare este rezultatul unei dezbateri europene, la finalul căreia s-a stabilit un cadru de obligații și beneficii, pentru a traversa această perioadă grea din punct de vedere energetic.  

Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului de Finanţe, ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului nr. 1854/2022 al Consiliului din 6 octombrie 2022, privind o intervenţie de urgenţă pentru aprobarea problemei preţurilor ridicate la energie. Principalul motiv este, pe de o parte, de a proteja categoriile vulnerabile împotriva efectelor creşterii preţurilor la energie şi, pe de altă parte, este de a asigura finanţarea investiţiilor în proiecte energetice strategice, cu precădere cele din surse regenerabile.

,,Aşadar, avem de-a face cu o transpunere a unui regulament european care vizează toate statele membre. Olanda, Franţa, Germania, spre exemplu, au impus o cotă de 33% a acestor extraprofituri sau, să le zicem, superprofituri ale companiilor care activează în domeniu. Irlanda, şi ea, a transpus regulamentul şi merge pe o cotă de impozitare de 75%, Italia a ales 50% din profiturile pe anul 2023, Cehia, un stat comparabil cu România, zicem noi, a impus o cotă de impozitare de 60%, Grecia 90%. Aşadar, toată Europa cere această contribuţie de solidaritate şi România trebuie să se alinieze, ca membru al Uniunii Europene, la acest regulament“, a declarat Mihai Diaconu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

 Cine sunt subiecții contribuabili

Companiile vizate sunt solide, cu profituri considerabile, care au performat, iar acum, aşa cum stipulează Regulamentul European, trebuie să contribuie la trecerea cât mai uşoară peste această perioadă grea. Sunt societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile. Baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani.

,,Aşa cum stipulează şi Regulamentul, România a transpus mot à mot, ca să zic aşa, această prevedere. Cota de impozitare este de 60% din extraprofitul care depăşeşte cu 20% media, iar ce este foarte important, din această sumă colectată în acest fond special, minim 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi investiţii din energie din surse regenerabile. Termenul de plată va fi 25 iunie 2023, pentru profitul anului care încă nu s-a finalizat 2022, şi 25 iunie 2024 pentru profitul care se va realiza în anul 2023“, a transmis Mihai Diaconu.

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze: România are cea mai ostilă abordare  

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze atrage atenţia că proiectul de Ordonanţa de Urgenţă, privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului UE 2022/1854, al Consiliului din 6 octombrie 2022, referitor la o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie, nu este de natură să rezolve criza energiei ci, dimpotrivă, va genera numeroase dezavantaje prin diminuarea considerabilă a bugetelor de investiţii.

,,Prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă, România are cea mai ostilă abordare din UE pentru industria de petrol şi gaze, în contextul în care are deja cel mai mare nivel de taxe suplimentare. Neluarea în considerare a taxelor suplimentare deja introduse este în contradicţie cu principiile Regulamentului European”, avertizează organizaţia într-un comunicat de presă.

Un important lider liberal pune la colț FPPG

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, declară că cei care au dat comunicatul FPPG ar trebui să îşi ia nişte consilieri foarte buni, pentru că au nişte consilieri foarte proşti şi neşcolarizaţi.

,,Statul român nu poate fi şantajat de nimeni, pentru că dacă s-ar întâmpla asta, ar fi un stat slab. Vă asigur că nu este un stat slab, şi va sta pe picioarele lui în această încercare de influenţare. Vreau să îl felicit pe premierul României, dar şi Guvernul, că şi-a asumat această chestiune. Două, trei, cinci companii plâng cu lacrimi de crocodil, dar au uitat să spună sumele cu care au taxat românii şi companiile româneşti în acest an, şi faptul că una dintre aceste companii, de la 3 miliarde de lei profit, va depăşi 12 miliarde lei profit. La 9 luni de zile, a raportat profit de 9 miliarde“, a spus Rareș Bogdan.

Liderul PNL i-a felicitat atât pe miniștri cît și pe premier pentru că au adoptat ordonanța, în ciuda presiunilor la care au fost supuși.

,,O chestiune care mi se pare flagrantă, ca să nu spun, de-a dreptul ticăloasă, este că nu au pus și partea a doua a ordonanței. Ordonanța prevede că în cazul în care companiile din acest domeniu dovedesc că fac investiții în exploatare, în surse noi de exploatare sau în dezvoltarea actualelor capacități, vor primi 70% din sumele pe care le plătesc de la statul român. Asta nu s-a spus în comunicatul pe care l-au dat cu ticăloșie domnii de la companii. De aceea, vă spun că au niște consilieri foarte proști sau foarte slabi pregătiți. Totodată, n-ați văzut să scoată un singur cuvânt despre Regulamentul 1854, adoptat pe 6 octombrie. Au mai uitat să spună ceva: impozitul adoptat este doar pentru doi ani de zile, într-o perioadă complicată din punct de vedere al energiei. Germania și Bulgaria taxează cu 33%, Austria taxează cu 40%, Irlanda taxează cu 90%, Cehia cu 60%, Italia cu 55%, Belgia cu 75%”, a mai declarat Rareș Bogdan la Antena 3 CNN.

Rareş Bogdan: Au fost miniştri care nu au vrut să dea OUG

Prim-vicepreședintele PNL critică în termeni duri comunicatul FPPG, care precizează că rata efectivă de impozitare a producţiei de gaze naturale în România este de peste 3 ori mai mare decât media europeană, încă din 2018. Și tot reprezentanţii federaţiei atrag atenţia că, pentru a limita impactul în descurajarea producţiei locale şi a viitoarelor investiţii în sector, cota aleasă, de 60%, este cu mult mai mare decât în orice altă ţară a Uniunii Europene.

,,Astfel, un procent de 33% (prevăzut de regulament) ar fi mai adecvat. Nivelul cotei nu trebuie să pună în pericol capacitatea producătorilor de a menţine şi stimula investiţiile viitoare în capacităţi de producţie necesare”, se subliniază în documentul FPPG.

Replica lui Rareș Bogdan a venit imediat.

,,Îi duc eu la școală. Dacă iau consilieri proști și îi plătesc cu zeci de mii de euro, îi învăț eu școală acum. Cum poți să afirmi așa într-un comunicat oficial? Comunicatul este mincinos și ticălos! Uită să vorbească că mai multe state europene au taxat cu mai mult de 60% și uită să spună că 70% din sumele pe care le vor plăti începând cu 25 iunie li se vor întoarce în conturi în momentul în care arată că fac investiții. S-au făcut presiuni și de aceea felicit că premierul a dat această ordonanță. Au fost și miniștri care nu au vrut să o dea. Se fac presiuni în continuare”, a conchis Rareș Bogdan.

Cine se va bucura de această suprataxare

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu a comentat și el decizia Guvernului, înainte ca ordonanța să fie aprobată.

,,Dacă decizia se va adopta în forma publicată de presă, cel mai mare contributor, după statul român, la acest fond de solidaritate națională este statul austriac care deține aprox. 32% din OMV ce are 51% din Petrom. Dacă tot profitul taxat s-ar transforma în dividende, doar statul austriac va finanța, prin această taxă, fondul național creat cu peste 150 milioane euro in 2022. Nu-i mult, dar nici puțin!“, a scris pe Facebook Răzvan Nicolescu.

El nu crede că investițiile vor fi afectate, fiind vorba de 50% dintr-un profit extraordinar, dar adaugă că taxa trebuie să fie limitată în timp, așa cum a fost gândit conceptul la nivel european. Adică, taxa poate fi pe un an, și în funcție de evoluții, să fie modificată, eliminată sau pastrată.

,,Cred că toți acești bani ar trebui folosiți pentru modernizarea infrastructurii energetice, rutiere și feroviare pentru ca eficiența să crească și toți consumatorii să beneficieze. O eficiență mai bună în transportul de energie și de mărfuri înseamnă și o amprentă a emisiilor mai mică. Sper că înțelegem importanța cu toții deoarece abia am petrecut un Crăciun care a semănat cu Paștele din cauza încălzirii globale. Așadar, chiar și votanții ministrului austriac de interne, Karner, pot să beneficieze de pe urma acestei taxe pentru că vor respira un aer mai curat”, a comentat Răzvan Nicolescu.

articolul original.
  • There are no more articles
❌