ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Prima femeie pastor palestinian hirotonit în Țara Sfântă | Știri

23 January 2023 at 09:45
By: Stiri
image

Sally Azar va conduce congregația de limbă engleză la Biserica Mântuitorului din Ierusalim.

Sally Azar a devenit prima femeie pastor palestinian din Țara Sfântă după ce a fost hirotonită într-o ceremonie a bisericii luterane din Ierusalim.

Azar va conduce congregația vorbitoare de limbă engleză la Biserica Mântuitorului, a spus Biserica Evanghelică Luterană din Iordania și Țara Sfântă (ELCJHL).

Hirotonirea sa duminică a avut loc în fața unei mulțimi pline în interiorul bisericii din orașul vechi al Ierusalimului de Est ocupat.

„Ritul hirotoniei este o onoare. Abilitatea de a fi hirotonit ca femeie în biserica mea este o onoare suplimentară. Sunt fericit să fac parte din istoria și egalitatea de gen în biserica mea. Este incitant, dar există și o oarecare incertitudine. Nu mă aștept să fie un drum ușor”, a declarat Azar pentru Federația Luterană Mondială săptămâna trecută, înainte de hirotonire.

În 2018, Azar a absolvit Școala de Teologie din Orientul Apropiat din Liban înainte de a se muta în Germania, unde a studiat Teologia Interculturală la Universitatea din Göttingen.

„Voi fi repartizat la congregația ELCJHL vorbitoare de engleză din Ierusalim. De asemenea, voi fi responsabil pentru conectarea congregației vorbitoare de arabă cu congregația vorbitoare de engleză și de lucru cu tinerii, ceea ce este important pentru mine”, a adăugat el.

Azar este, de asemenea, membru al consiliului de administrație al Federației Luterane Mondiale.

LWF felicită Pr. Sally Azar și Biserica Evanghelică Luterană din Iordania și Țara Sfântă.#GenderJustice @ELCJHL

Foto: LWF/@albinhillert pic.twitter.com/eI4jDYEakZ

— Federația Luterană Mondială (@lutheranworld) 22 ianuarie 2023

Cisiordania ocupată și Fâșia Gaza găzduiau aproximativ 47.000 de creștini în 2017, potrivit Biroului Central Palestinian de Statistică. Majoritatea creștinilor palestinieni aparțin confesiunilor care nu permit clerului feminin.

O foarte mică minoritate aparține congregațiilor protestante care au femei ca slujitori.

Biserica Evanghelică Luterană spune că are aproximativ 3.000 de adepți în Ierusalim, Cisiordania și Iordania.

Azar va fi una dintre cele cinci femei hirotonite în Orientul Mijlociu, alăturându-se uneia în Siria și trei în Liban, potrivit Consiliului Bisericilor din Orientul Mijlociu.

Sally Azar, centru, este aplaudată de cler după hirotonirea ei ca primă femeie pastor din Țara Sfântă, în Orașul Vechi al Ierusalimului [Maya Alleruzzo/AP]

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Pot Suedia și Turcia să își rezolve diferențele? | seriale TV

22 January 2023 at 22:23
By: Stiri
image
Din: În interiorul poveștii

Ankara este supărată după ce un activist de extremă dreaptă a distrus o copie a Coranului în fața ambasadei Turciei la Stockholm.

Turcia și Suedia sunt din nou în dezacord.

De data aceasta, Ankara este supărată pentru arderea unui Coran în fața ambasadei Turciei din Stockholm.

Și, ca toți membrii NATO, are drept de veto asupra cererii Suediei de a adera la alianță.

Care este starea reală a relațiilor dintre cele două țări?

Și își pot depăși diferențele?

Prezentator: Laura Kyle

Vizitatori:

Philip O’Connor – Jurnalist care acoperă probleme sociale și politice din Suedia

Ahmet Keser – Profesor asociat la Universitatea Hasan Kalyoncu

Samuel Ramani – Fellow asociat la Royal United Services Institute

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Erdogan spune că alegerile din Turcia vor avea loc pe 14 mai | Știri despre alegeri

22 January 2023 at 20:51
By: Stiri
image

Președintele turc anunță data alegerilor prezidențiale și parlamentare din țară.

Președintele Turciei a anunțat data de 14 mai ca dată pentru următoarele alegeri parlamentare și prezidențiale din țară.

Președintele Recep Tayyip Erdogan, care intenționează să caute realegerea, a făcut anunțul la o conferință a tinerilor sâmbătă în provincia de nord-vest Bursa. Un videoclip al evenimentului a fost lansat duminică.

„Îi mulțumesc lui Dumnezeu că suntem destinați să împărtășim călătoria noastră cu voi, tinerii noștri prețioși, care vor vota pentru prima dată la alegerile care vor avea loc pe 14 mai”, a spus Erdogan, care a făcut aluzie la această dată săptămâna trecută.

El a declarat pentru Bursa că va face apelul oficial pe 10 martie, după care Consiliul Electoral Suprem al Turciei se va pregăti pentru alegeri.

Dacă niciun candidat nu obține mai mult de 50% din voturi, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 28 mai.

Opoziţia nu a desemnat încă un candidat

Erdogan, în funcție din 2003 – mai întâi ca prim-ministru, apoi ca președinte din 2014 – se confruntă cu cel mai mare test din cele două decenii ale sale la frâiele puterii militare regionale, membru NATO și economie de piață mari emergente.

O alianță de opoziție formată din șase partide nu a prezentat încă un candidat la președinție. Un partid pro-kurd, care este al treilea ca mărime din parlament, a fost exclus până acum din alianță și a spus că își poate prezenta propriul candidat.

Opoziția l-a învinuit pe Erdogan, în vârstă de 68 de ani, pentru recesiunea economică a Turciei și erodarea drepturilor și libertăților civile, declarând că sistemul de guvernare revizuit echivalează cu „stăpânirea unui singur om”.

În 2018, Erdogan a introdus un sistem de guvernare care a desființat postul de prim-ministru și a concentrat majoritatea puterilor în mâinile președintelui. Biroul președintelui era în mare parte un post ceremonial înainte de asta. În noul sistem, alegerile prezidențiale și parlamentare au loc în aceeași zi.

Alegerile prezidențiale și parlamentare ar fi trebuit să aibă loc pe 18 iunie, dar Erdogan a semnalat deja că votul ar putea fi anticipat. Un oficial al partidului său AK a spus anterior că alegerile din iunie ar coincide cu sezonul vacanțelor de vară, când oamenii sunt în mișcare.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Netanyahu îl concediază pe prim-ministru după ordinul Curții Supreme a Israelului | Știri de politică

22 January 2023 at 16:11
By: Stiri
image

Premierul israelian îl retrage pe Aryeh Deri, care a fost ministru al Sănătății și al Internelor, după decizia instanței.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a demis din funcție un ministru înalt, respectând o hotărâre a Curții Supreme, pe fondul unei rupturi tot mai adânci asupra puterii instanțelor.

Netanyahu a anunțat duminică că îl va demite pe Aryeh Deri, ministrul de Interne și Sănătate, în timpul unei reuniuni a Cabinetului Israelului.

Curtea Supremă israeliană a hotărât săptămâna trecută că Deri nu poate servi ca ministru din cauza unei condamnări anul trecut pentru infracțiuni fiscale.

„Cu o inimă grea, cu mare regret și cu un sentiment extrem de dificil, sunt obligat să vă transfer din funcția dumneavoastră de ministru în cabinet”, a spus Netanyahu pentru Deri la ședința cabinetului, potrivit unei declarații a premierului. birou.

Deri, liderul partidului ultra-ortodox evreiesc Shas, a fost numit în cabinetul lui Netanyahu luna trecută, după alegerile din noiembrie din Israel.

Curtea Supremă a decis miercuri că prim-ministrul „trebuie să-l înlăture pe Deri din postul său”, invocând condamnarea sa din 2022 pentru fraudă fiscală.

Barak Seri, un confident al lui Deri, a declarat duminică la Radioul Armatei că portofelele vor fi deținute de alți membri Shas, deoarece el rămâne în coaliție.

Într-un raport de la Ierusalimul de Vest, Imran Khan de la Al Jazeera a spus că decizia a fost „o lovitură grea pentru Benjamin Netanyahu”, care a încercat să reducă puterile celei mai înalte instanțe a țării.

Netanyahu „a spus că încearcă să găsească o modalitate de a-l aduce pe Aryeh Deri înapoi în funcție”, a spus Khan.

Luna trecută, parlamentarii israelieni au adoptat o lege care permite oricărei persoane condamnate pentru infracțiuni, dar care nu au fost condamnate la închisoare, să servească drept ministru.

Judecătorii au decis că numirea lui Deri „nu poate fi acceptată” ca fiind „extrem de nerezonabilă”, potrivit unui rezumat al deciziei instanței.

Cu toate acestea, duminică, Netanyahu a spus că decizia, care permite partidului Shas al lui Deri să rămână la guvernare, „ignoră voința poporului”.

Premierul a spus că se va strădui să găsească o cale legală pentru ca Deri să continue „să contribuie la statul Israel”.

Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru al Israelului, este hotărât să revizuiască sistemul judiciar prin introducerea unor reforme care ar limita puterile Curții Supreme. De asemenea, ar oferi parlamentarilor mai multe puteri de a numi judecători și de a anula deciziile Curții Supreme.

Planurile au declanșat proteste în masă la Tel Aviv, când zeci de mii de israelieni s-au adunat sâmbătă împotriva reformelor controversate sugerate.

În Israel, care nu are o constituție, Curtea Supremă are în prezent autoritatea de a anula legile pe care le consideră discriminatorii sau nerezonabile.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Moneda iraniană atinge cel mai scăzut nivel istoric pe fondul tensiunilor cu Occidentul | Știri de afaceri și economie

22 January 2023 at 11:32
By: Stiri
image

Deprecierea rialului vine pe fondul tensiunilor fierbinți cu Occidentul și protestelor continue în Iran.

Teheran, Iran – Moneda iraniană a atins un minim istoric pe fondul tensiunilor în creștere cu Occidentul și al tulburărilor care stăpânesc țara.

Duminică, dolarul american a depășit pentru prima dată pragul de 450.000 de rial pe piața liberă.

Fostul guvernator al băncii centrale a Iranului, Ali Salehabadi, a fost demis după o depreciere rapidă anterioară a rialului, la sfârșitul lunii decembrie, care l-a făcut să scadă la peste 440.000 în raport cu dolarul verde pe piața deschisă.

Înlocuitorul său, Mohammad Reza Farzin, promisese că va menține în mod artificial cursul valutar la 285.000 de riali pentru dolar pentru importurile de bunuri esențiale, într-un efort de a menține prețurile stabile în timpul unei rate a inflației de 40%.

„Astăzi, banca centrală nu are limite în ceea ce privește rezervele valutare și de aur, iar principalul motiv din spatele fluctuațiilor valutare este hype-ul media și operațiunile psihologice din societate”, a spus Farzin sâmbătă.

În timp ce rialul a intrat într-o nouă cădere liberă sâmbătă, banca centrală a declarat că 300 de milioane de euro (326 de milioane de dolari) din bani iranieni au fost primiți în Irak, în ciuda sancțiunilor americane, și pompați pe piață.

Banca centrală să ridice limita cursului de schimb

Banca centrală a declarat duminică că va majora în curând suma maximă de monedă care poate fi vândută unei persoane în fiecare an de la 2.000 de euro (2.176 dolari) la 5.000 de euro (5.439 dolari), într-un efort aparent de a demonstra că nu există lipsă de monedă.

Limita a fost introdusă după ce Statele Unite au abandonat unilateral acordul nuclear al Iranului din 2015 cu puterile mondiale în 2018 și au impus sancțiuni dure, declanșând o nouă criză valutară în Iran.

Pentru a contracara devalorizarea monedei, forțele de poliție iraniene au anunțat periodic arestarea a zeci de speculatori valutari în ultimele luni.

Deprecierea rialului din această săptămână vine pe fondul tensiunilor fierbinți cu Occidentul și pe măsură ce protestele din Iran, care au început în septembrie anul trecut – pe care Teheranul acuză Occidentul că le orchestrează – au continuat.

La începutul acestei săptămâni, Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție prin care cere desemnarea Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) ca organizație „teroristă” și sancțiuni împotriva liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei, președintelui Ebrahim Raisi și altora.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Explicați: Ce se află în spatele protestelor recente din Israel? | Protestele de știri

22 January 2023 at 10:30
By: Stiri
image

EXPLICATORUL

Aproximativ 100.000 de protestatari s-au prezentat sâmbătă la Tel Aviv, cea mai mare demonstrație de până acum de la revenirea lui Netanyahu la putere.

Aproximativ 100.000 de protestatari s-au prezentat în centrul Tel Avivului, care au manifestat împotriva planurilor noului guvern al premierului Benjamin Netanyahu de a schimba sistemul judiciar, despre care protestatarii spun că va amenința controalele democratice ale miniștrilor de către tribunale.

Manifestația de sâmbătă a fost cea mai mare de când Netanyahu a revenit la putere luna trecută pentru a conduce cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului.

De ce protestează israelienii?

Planurile, despre care guvernul spune că sunt necesare pentru a reduce depășirea judecătorilor activiști, au stârnit o opoziție acerbă din partea unor grupuri, inclusiv a avocaților, și au ridicat îngrijorări în rândul liderilor de afaceri, extinzând diviziunile politice deja profunde.

Protestatarii spun că viitorul democrației israeliene este în joc dacă guvernul poate duce la bun sfârșit planurile, care ar consolida controlul politic asupra numirilor judiciare și ar limita competențele Curții Supreme de a anula deciziile guvernamentale sau de a declara neconstituționale legile statului. Knesset și permite guvernului să inverseze. hotărârile sale judecătorești.

Pe lângă amenințarea independenței judecătorilor și slăbirea supravegherii guvernamentale și parlamentare, protestatarii spun că planurile vor submina drepturile minorităților și vor deschide ușa către mai multă corupție.

„Vor să ne transforme într-o dictatură, vor să distrugă democrația”, a spus șeful Baroului Israelian, Avi Chimi. „Ei vor să distrugă autoritatea judiciară, nu există țară democratică fără autoritate judiciară”.

Protestele împotriva guvernului israelian cresc săptămânal de săptămână, deoarece zeci de mii de oameni s-au prezentat la Tel Aviv pentru a condamna reformele judiciare propuse de prim-ministrul Netanyahu 👇

🔗: https://t.co/jQRHTOhL5W pic.twitter.com/uFKLnOLFWz

— Al Jazeera English (@AJEnglish) 22 ianuarie 2023

Cum a răspuns guvernul?

Netanyahu a respins protestele, aflate acum la a treia săptămână, drept un refuz al oponenților de stânga de a accepta rezultatele alegerilor din noiembrie.

Noul guvern este o alianță între partidul Likud al lui Netanyahu și un grup de mici partide religioase și naționaliste de extremă dreapta care pretind că au un mandat pentru o schimbare radicală.

Netanyahu a apărat propunerile de modificare judiciară – care sunt examinate de o comisie parlamentară – spunând că vor restabili un echilibru corect între cele trei ramuri ale guvernului.

Politicienii Likud au acuzat de multă vreme Curtea Supremă că este dominată de judecători de stânga, despre care, din motive politice, încalcă zone dincolo de autoritatea lor. Apărătorii curții spun că aceasta joacă un rol vital în a cere socoteală guvernului într-o țară care nu are o constituție oficială.

Protestul israelian la Tel Aviv, Israel [Ilan Rosenberg/Reuters]

Unde mai este creșterea presiunii?

Pe lângă proteste, s-au acumulat presiuni asupra guvernului lui Netanyahu, după ce procurorul general al țării i-a cerut lui Netanyahu să-l concedieze pe un aliat cheie al cabinetului, în urma unei hotărâri a Curții Supreme care i-a interzis să ocupe funcția guvernamentală din cauza unei condamnări pentru infracțiuni fiscale.

Numirea lui Aryeh Deri în funcția de ministru al Sănătății și Internelor a fost considerată „extrem de nerezonabilă” de Curtea Supremă, la doar câteva luni după ce a fost amendat și a renunțat la mandatul său de parlamentar.

Deși se aștepta ca Netanyahu să asculte decizia curții, aceasta nu a făcut decât să adâncească ruptura din țară cu privire la sistemul de justiție și puterea instanțelor.

La începutul acestei săptămâni, Netanyahu, el însuși judecat pentru corupție, a promis că va continua cu planurile de modificare judiciară, în ciuda protestelor.

Oponenții spun că modificările l-ar putea ajuta pe Netanyahu să evite sentința în procesul său de corupție sau să facă dosarul în instanță să dispară cu totul.

Netanyahu a refuzat să demisioneze în 2019, devenind primul premier israelian în exercițiu care a fost inculpat în timpul mandatului.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Cronologia relațiilor politice dintre Suedia și Turcia | știri NATO

22 January 2023 at 08:58
By: Stiri
image

Cererea Suediei de aderare la NATO este într-un impas după ce o demonstrație de extremă dreaptă a ars Coranul în fața ambasadei Turciei la Stockholm.

Cererea Suediei de aderare la NATO este în aer pe fondul legăturilor tensionate cu Turcia din cauza cererilor Ankarei de a preda activiștii kurzi și de a preveni demonstrațiile care atacă conducerea acesteia.

Tensiunile au culminat sâmbătă, când liderul unui partid politic danez de extremă dreaptă a ars Coranul în timp ce protesta în faţa ambasadei Turciei din Stockholm.

Înainte de miting, Ankara a declarat că anulează o vizită a ministrului suedez al apărării pentru a depăși obiecțiile Turciei la aderarea sa la NATO, iar ministrul de externe turc a cerut interzicerea mitingului.

Suedia are nevoie de sprijinul Turciei pentru a se alătura NATO pe măsură ce temerile cresc în Europa după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Iată o privire asupra relațiilor recente dintre Turcia și Spania:

12 mai 2022

Președintele finlandez Sauli Niinisto și prim-ministrul Sanna Marin au anunțat că Finlanda trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere”.

13 mai 2022

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu este posibil ca Ankara să susțină aderarea Suediei și Finlandei la alianța militară transatlantică, semnalând un posibil obstacol în calea planurilor celor două țări de a adera la organizație.

15 mai 2022

Guvernul finlandez și-a anunțat oficial intenția de a adera la NATO. Partidul de guvernământ suedez a urmat la scurt timp după.

16 mai 2022

Președintele Erdogan a confirmat opoziția Turciei față de aderarea Finlandei și Suediei la NATO, respingând propunerea țărilor nordice de a trimite delegații la Ankara pentru a aborda problema.

„Nu le vom spune „da”. [countries] impunerea de sancțiuni Turciei pentru aderarea la organizația de securitate NATO”, a declarat Erdogan într-o conferință de presă, referindu-se la decizia Suediei din 2019 de a suspenda vânzările de arme către Turcia pentru operațiunea sa militară din Siria vecină.

Turcia a acuzat, de asemenea, cele două națiuni că găzduiesc grupuri „teroriste”, inclusiv Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), inclus pe lista neagră de Ankara, Uniunea Europeană și Statele Unite.

Surse din Ministerul Justiției au declarat luni agenției de presă de stat Anadolu că Suedia și Finlanda nu au răspuns pozitiv celor 33 de cereri de extrădare ale Turciei în ultimii cinci ani.

18 mai 2022

Finlanda și Suedia au solicitat oficial să se alăture celei mai mari alianțe militare din lume. Mișcarea necesită aprobarea unanimă a celor 30 de membri actuali ai alianței. Procesul era de așteptat să dureze aproximativ două săptămâni.

28 iunie 2022

Turcia și-a ridicat dreptul de veto asupra candidaturilor la NATO ale Finlandei și Suediei după patru ore de discuții cu puțin înainte de începerea summitului NATO de la Madrid.

Ministrul justiției turc a anunțat că, în cadrul acordului, țara sa va solicita extrădarea a 33 de presupuși luptători kurzi și suspecți de lovituri de stat din Suedia și Finlanda.

19 decembrie 2022

Curtea Supremă suedeză a blocat extrădarea unui jurnalist turc în exil, o cerere cheie a Ankara.

Au existat „mai multe obstacole” în calea repatrierii fostului redactor-șef al ziarului Zaman, Bulent Kenes, pe care Turcia îl acuză că a fost implicat în încercarea din 2016 de a-l răsturna pe Erdogan, a spus instanța.

22 decembrie 2022

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că Suedia nu este nici măcar la jumătatea îndeplinirii angajamentelor sale de a asigura sprijinul Ankarei pentru aderarea sa.

El a spus că decizia unui tribunal suedez de a nu extrăda un bărbat căutat de Turcia pentru presupuse legături cu o lovitură de stat eșuată din 2016 a „otrăvit” o atmosferă pozitivă în cadrul negocierilor.

8 ianuarie 2023

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a declarat că Suedia nu poate satisface cererile Turciei, dar are încredere că Ankara își va aproba oferta de aderare la NATO.

12 ianuarie 2023

Turcia l-a chemat pe ambasadorul suedez să răspundă la un videoclip difuzat de Comitetul suedez pro-kurd Rojava, care înfățișa o efigie a lui Erdogan legănându-se de picioare dintr-o frânghie.

Un tweet al grupului din 11 ianuarie l-a comparat pe Erdogan cu dictatorul fascist italian Benito Mussolini, care a fost spânzurat cu capul în jos după execuția sa în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial.

21 ianuarie 2023

Oficialii turci au denunţat permisiunea dată lui Rasmus Paludan, un politician de dreapta suedez-danez, de a organiza un protest în faţa ambasadei sale din capitala Suediei.

După o diatribă de aproape o oră care atacă islamul și imigrația în Suedia, Paludan a dat foc unei copii a Coranului.

Poliția suedeză a dat permisiunea pentru demonstrație după ce a stabilit că aceasta se încadrează în legile liberale ale țării privind libertatea de exprimare. Dar purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, a spus că permiterea protestului „încurajează crimele motivate de ură și islamofobia”.

Ulterior, un grup de protestatari a incendiat un steag suedez în timpul unei demonstrații în fața consulatului său din Istanbul și a cerut Turciei să întrerupă legăturile diplomatice cu Stockholm.

La o zi după ce l-a convocat pe ambasadorul suedez pentru cel mai recent miting Paludan, Ankara a declarat că a anulat vizita din 27 ianuarie a ministrului Apărării, Pal Jonson, pentru a depăși obiecțiile Turciei față de oferta Suediei către BORN.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Mulțimile uriașe din Israel protestează împotriva schimbărilor legale ale lui Netanyahu | Știri Benjamin Netanyahu

22 January 2023 at 04:49
By: Stiri
image

Peste 100.000 de oameni s-au adunat la Tel Aviv pentru a treia săptămână pentru a protesta împotriva schimbărilor legale care ar putea slăbi Curtea Supremă a Israelului.

Zeci de mii de israelieni s-au adunat la Tel Aviv pentru a protesta împotriva planurilor noului guvern al premierului Benjamin Netanyahu de a revizui sistemul judiciar al țării și de a slăbi Curtea Supremă.

Presa israeliană, citând poliția, a declarat că peste 100.000 de persoane s-au alăturat protestelor de sâmbătă.

Demonstrația a urmat unei alte demonstrații de săptămâna trecută care a atras și zeci de mii de oameni într-o provocare inițială adresată lui Netanyahu și a guvernului său ultranaționalist și ultraortodox, cel mai de dreapta din istoria Israelului. El spune că schimbările sale judiciare sunt necesare pentru a reduce depășirea judecătorilor activiști, dar planurile au atras o opoziție acerbă din partea unor grupuri, inclusiv a avocaților, și au ridicat îngrijorări în rândul liderilor de afaceri.

Oponenții spun că schimbările amenință controlul și echilibrul democratic asupra miniștrilor de către instanțele.

„Vor să ne transforme într-o dictatură, vor să distrugă democrația”, a spus șeful Baroului Israelian, Avi Chimi.

„Ei vor să distrugă autoritatea judiciară, nu există țară democratică fără autoritate judiciară”.

Netanyahu a respins protestele, aflate acum la a treia săptămână, ca un refuz al oponenților de stânga de a accepta rezultatele alegerilor din noiembrie trecut.

Premierul, el însuși judecat pentru acuzații de corupție, s-a angajat să continue cu schimbările.

Peste 100.000 de oameni s-au prezentat să protesteze împotriva planurilor noului guvern al lui Netanyahu de a revizui sistemul de justiție, la Tel Aviv, Israel, sâmbătă, 21 ianuarie 2023. [Oded Balilty/ AP]

Protestatarii, purtând steaguri israeliene și pancarte pe care scrie „Copiii noștri nu vor trăi într-o dictatură”, spun că viitorul democrației israeliene este în joc dacă guvernul va îndeplini planurile, deoarece ar întări controlul politic asupra numirilor judiciare și ar limita puterile Curtea Supremă pentru a anula deciziile guvernamentale sau legile Knesset.

Pe lângă amenințarea independenței judecătorilor și slăbirea supravegherii guvernamentale și parlamentare, aceștia spun că planurile vor submina drepturile minorităților și vor deschide ușa către mai multă corupție.

„Toate generațiile sunt preocupate. Nu este o glumă”, a spus Lior Student, un protestatar. „Aceasta este o redefinire completă a democrației”.

„Acesta este un protest pentru apărarea țării”, a declarat liderul opoziției și fostul premier Yair Lapid, care s-a alăturat protestului. „Oamenii au venit astăzi aici pentru a-și proteja democrația”.

Alte proteste au avut loc în orașele Ierusalim, Haifa și Beersheba.

Manifestațiile au venit la câteva zile după ce Curtea Supremă ia ordonat lui Netanyahu să-l concedieze pe ministrul de Interne Aryeh Deri, care conduce partidul religios Shas, din cauza unei recente condamnări fiscale.

Noul guvern, care a preluat mandatul luna aceasta, este o alianță între partidul Likud al lui Netanyahu și un grup de mici partide naționaliste și religioase de extremă dreapta care spun că au un mandat pentru o schimbare radicală.

Politicienii Likud au acuzat de multă vreme Curtea Supremă că este dominată de judecători de stânga, despre care, din motive politice, încalcă zone dincolo de autoritatea lor.

Apărătorii curții spun că aceasta joacă un rol vital în a cere socoteală guvernului într-o țară care nu are o constituție oficială.

Un sondaj publicat de Institutul pentru Democrație din Israel săptămâna trecută a arătat că încrederea în Curtea Supremă a fost semnificativ mai mare în rândul israelienilor din stânga decât al israelienilor din dreapta, dar că nu a existat un sprijin general pentru slăbirea puterilor curții.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Canada spune că va repatria 23 dintre cetățenii săi din Siria | Știri ISIL/ISIS

21 January 2023 at 17:28
By: Stiri
image

Mișcarea vine după ce cetățenii, deținuți în prezent în lagăre pentru membrii familiei ISIL din Siria, au contestat Ottawa în instanță.

Canada este pregătită să repatrieze 23 dintre cetățenii săi deținuți în prezent în tabere pentru membrii familiei ISIL (ISIS) din nord-estul Siriei, potrivit oficialilor și avocaților care îi reprezintă pe cetățeni.

Repatrierea, care reprezintă cel mai mare grup de membri ai familiei ISIL repatriate în Canada într-una singură, a fost determinată în două acțiuni vineri.

În primul rând, Ministerul de Externe a declarat că a decis să repatrieze șase femei canadiene și 13 copii care trăiau în lagărele închise.

Ulterior, o instanță federală a hotărât că patru bărbați care doresc repatriere ca parte a acestui grup au trebuit să fie trimiși înapoi în Canada.

„Am vorbit cu părinții și sunt foarte, foarte fericiți”, a spus avocatul Barbara Jackman, care îl reprezintă pe unul dintre bărbați.

În decizia sa de vineri, judecătorul federal Henry Brown a ordonat Ottawa să solicite repatrierea bărbaților cât mai curând posibil și să le furnizeze pașapoarte sau documente de călătorie de urgență.

Nu a fost imediat clar când cele 23 de persoane vor fi deportate sau dacă se vor confrunta cu consecințe legale pentru presupusele asocieri cu ISIL.

Avocații care îi reprezintă pe cetățeni au susținut că Ottawa este obligată să repatrieze grupul în conformitate cu Carta drepturilor și libertăților din Canada.

De la înfrângerea teritorială a ISIL în 2019, peste 42.400 de adulți și copii străini cu presupuse legături cu grupul au fost reținuți în lagăre din Siria conduse în principal de Forțele Democratice Siriene (SDF), potrivit Human Rights Watch.

Gruparea pentru drepturile omului a avertizat într-un raport din 2020 despre canadienii din lagăre: „Cei nevinovați, precum copiii care nu au ales niciodată să se nască sau să trăiască sub ISIS, nu au nicio speranță să plece. Între timp, orice deținut potențial implicat în crimele ISIS nu poate fi niciodată adus în fața justiției”.

La acea vreme, Human Rights Watch a declarat că canadienii din lagăre includ opt bărbați, 13 femei și 26 de copii.

În 2020, Ottawa a permis întoarcerea unei fetițe orfane de cinci ani din Siria, după ce unchiul ei a inițiat acțiuni legale împotriva guvernului canadian.

În octombrie anul trecut, Canada a adus înapoi din tabere două femei și doi copii.

Printre bărbații care urmează să fie deportați în urma celei mai recente hotărâri se numără Jack Letts, un cetățean britanic-canadian căruia i-a fost revocată cetățenia britanică în 2019.

Australia, Germania, Franța, Spania, Statele Unite, Țările de Jos și Regatul Unit și-au întors cetățenii din Siria.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Un palestinian împușcat în Cisiordania ocupată | Știri despre conflictul israelo-palestinian

21 January 2023 at 11:46
By: Stiri
image

Ministerul palestinian al Sănătății a declarat sâmbătă că Tariq Maali, în vârstă de 42 de ani, a fost împușcat și ucis în orașul Ramallah.

Un palestinian a fost împușcat mort în Cisiordania ocupată în cel mai recent episod de escaladare a violenței pe teritoriul unde numărul persoanelor ucise de armata israeliană în această lună a crescut la 18, inclusiv patru copii.

Ministerul Palestinian al Sănătății a declarat sâmbătă că Tariq Maali, în vârstă de 42 de ani, a fost împușcat în orașul Ramallah, adăugând că a fost ucis „după ocupație. [Israeli forces] a deschis focul asupra lui” lângă satul palestinian Kafr Nama.

Armata israeliană a lansat imagini ale camerei de securitate care arată un individ trecând prin poarta de intrare a ferma evreiască Sde Ephraim și fiind împușcat de un israelian în timp ce acesta încerca să avanseze.

El a adăugat că bărbatul „a fost neutralizat” după ce a încercat să înjunghie un colonist israelian.

Uciderea urmează incursiunilor aproape zilnice ale armatei israeliene, care au loc de aproape un an sub steagul zdrobirii rezistenței armate palestiniene limitate.

Jawad Fareed Bawaqneh, 57 de ani, tată de șase copii și profesor la o școală locală, a fost ucis joi în tabăra de refugiați din Jenin, au declarat reporterii locali pentru Al Jazeera. Adham Jabareen, un luptător în vârstă de 28 de ani din grupul de rezistență armată Brigăzile Jenin, a fost și el împușcat.

Instalarea în decembrie a celui mai de dreapta guvern din istoria Israelului, condus de Benjamin Netanyahu, a stârnit temeri cu privire la o escaladare militară pe teritoriul palestinian ocupat de Israel de la Războiul de șase zile din 1967.

Majoritatea celor 18 palestinieni uciși în acest an au fost uciși de forțele israeliene.

Violența din această lună vine în plus față de un bilanț care a provocat peste 150 de palestinieni uciși în Cisiordania anul trecut, cel mai mare bilanț anual de când au început înregistrările ONU în 2005.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că 2022 a fost cel mai mortal an pentru palestinieni din Cisiordania din 2006. Peste 30 de copii s-au numărat printre cei 171 de palestinieni uciși în regiune anul trecut și alți cel puțin 9.000 de palestinieni au fost răniți.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Iranul condamnă votul UE privind desemnarea IRGC „terorist” | Știri

21 January 2023 at 10:13
By: Stiri
image

Răspunsul Teheranului la mișcarea de joi a variat de la sfidare la avertismente cu privire la consecințele pentru Europa.

Teheran, Iran – Adoptarea de către Parlamentul European a unei rezoluții prin care se cere blocului să ia în considerare o desemnare „teroristă” pentru Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) a fost condamnată ferm din partea înalților oficiali și comandanților iranieni.

Joi, Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție prin care cere Uniunii Europene să recunoască forța de elită a Iranului și filialele sale, cum ar fi paramilita Basij și Forța Quds, ca organizații „teroriste”.

El a condamnat, de asemenea, răspunsul guvernului iranian la protestele care au avut loc în țară din septembrie, execuțiile legate de proteste și vânzările de drone către Rusia, recomandând totodată sancțiuni împotriva liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei, președintelui Ebrahim Raisi și tuturor fundațiilor. legat de IRGC.

UE nu este obligată să pună în aplicare rezoluția. În timp ce politicieni de rang înalt din UE și-au exprimat sprijinul pentru rezoluție, nu se așteaptă ca aceasta să fie printre noile sancțiuni impuse zeci de persoane și entități iraniene, care urmează să fie aprobate luni de bloc.

Statele Unite au trecut pe lista neagră a IRGC în 2019 [File: Iranian Presidency Office via AP]

Răspunsul Teheranului la mișcarea de joi a variat de la sfidare la avertismente cu privire la consecințele pentru Europa.

Comandantul șef al IRGC, Hossein Salami, s-a întâlnit sâmbătă devreme cu președintele parlamentului Mohammad Bagher Ghalibaf – un fost comandant al IRGC, pentru a coordona un potențial răspuns.

De asemenea, IRGC, ministerul de externe și parlamentarii sunt așteptați să țină o ședință închisă duminică.

„Dacă nu ar fi fost eforturile IRGC, în special ale Forței Quds și ale martirului Soleimani, vulcanul terorismului creat de americani i-ar fi cuprins pe europeni, iar securitatea care predomină astăzi în Europa ar fi fost distrusă”, a spus Salami în referire la Qassem Soleimani, ucis de o dronă americană în Irak în 2020.

Ghalibaf și alți parlamentari au amenințat, de asemenea, armatele europene cu o desemnare „teroristă”.

Statele Unite, care au susținut propunerea Parlamentului European, au trecut pe lista neagră IRGC.

Ministerul iranian de externe a răspuns sancțiunilor americane și europene cu propriile sale sancțiuni, multe legate de asasinarea lui Soleimani. Ministerul a numit IRGC „cea mai mare instituție de combatere a terorismului din lume”, argumentând că o potențială desemnare a forței – care este o entitate oficială a instituției iraniene – ar constitui o încălcare a Cartei ONU.

„Fușcarea în sine”

În timpul unui apel telefonic de joi, ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian i-a spus șefului UE pentru politică externă Josep Borrell că mișcarea „a fost ca și cum Europa s-ar împușca în picior”.

Multe dintre declarațiile emise de entitățile și oficialii iranieni spun că desemnarea IRGC semnalează „disperarea” politicienilor europeni după ce nu și-au îndeplinit obiectivele în timpul „revoltelor” din Iran.

Acest lucru este în concordanță cu poziția repetată a autorităților iraniene conform căreia Occidentul a fost în spatele protestelor care vizează destabilizarea Iranului, afirmație care a fost respinsă.

Între timp, discuțiile pentru restabilirea acordului nuclear al Iranului din 2015 cu puterile mondiale, pe care Statele Unite l-au abandonat unilateral în 2018, rămân, de asemenea, în limb.

Politicienii europeni continuă să vadă acordul nuclear drept singura opțiune viabilă rămasă pentru a limita programul nuclear al Iranului, iar Parlamentul European, de asemenea, la începutul acestei săptămâni, a votat împotriva unei moțiuni de declarare a discuțiilor ca moarte.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Fișierele Twitter: Conectarea la starea adâncă | social media

21 January 2023 at 09:11
By: Stiri
image
De la: The Listening Post

Fișierele Twitter dezvăluie relația secretă a companiei cu guvernul SUA. De asemenea, SLAPP-urile, instrumentul folosit de cei puternici pentru a reduce la tăcere jurnalismul critic.

Poveștile care au apărut din Fișierele Twitter au atins mult mai mult decât prejudecățile instituționale, dezvăluind că, de ani de zile, Twitter este sub presiunea unor instituții foarte puternice pentru a-și suprima, modera și în unele cazuri amplifica conținutul.

Dar având în vedere că Elon Musk a fost și selectiv cu ceea ce a ales să ofere reporterilor, ce nu vedem în fișierele de pe Twitter?

Colaboratori:
Ben Wallace-Wells – Scriitor, The New Yorker
Eli Clifton – Consilier principal, Institutul Quincy
Evan Greer – Director, Fighting for the Future
Angelo Carusone – Președinte, Media Matters for America

Pe radarul nostru:

Uciderea unui alt palestinian de către soldații israelieni a condus la o dezinformare suplimentară din partea armatei, despre care știrile israeliene au raportat cu respect. Flo Phillips relatează despre modul în care aceste narațiuni schimbătoare continuă să se desfășoare.

Amenințarea SLAPP-urilor

Un SLAPP — un proces strategic împotriva participării publice — este un tip de proces intentat jurnaliștilor, academicienilor și activiștilor de interes public. Meenakshi Ravi explică modul în care SLAPP a devenit un instrument obișnuit pentru a încerca să reducă la tăcere munca jurnalistică.

Colaboratori:
Caroline Kean – Specialist în litigii media și partener, Wiggin LLP
Paul Radu – Jurnalist de investigație și co-fondator, Proiectul de raportare a crimei organizate și a corupției
Annelie Östlund – Jurnalistă de investigație, Realtid

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Se prăbușește sau se transformă globalizarea? | Afaceri și economie

21 January 2023 at 07:38
By: Stiri
image
De la: Numărați costul

Criză după criză amenință să distrugă economia globală după decenii de integrare economică.

Sfârșitul Războiului Rece, comerțul liber și progresele tehnologice au contribuit la crearea unui sistem global sensibil la ceea ce se întâmplă în cealaltă parte a lumii.

Globalizarea a fost creditată pentru dezvoltarea economiilor, creșterea veniturilor și scoaterea a milioane de oameni din sărăcie.

Dar pandemia și războiul din Ucraina au scos la iveală fragilitatea acelei interdependențe economice.

În același timp, globalizarea a fost criticată și pentru creșterea inegalității, iar organizația internațională de caritate Oxfam spune că cei mai bogați 1% din lume au buzunat aproape dublu față de averea tuturor celorlalți în ultimii doi ani.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Atacul cu dronă lovește baza coaliției conduse de SUA în sudul Siriei | Știri ISIL/ISIS

20 January 2023 at 17:42
By: Stiri
image

Atacul asupra al-Tanf, unde se află trupele americane, rănește doi luptători aliați din opoziția sirienă, spune coaliția.

O lovitură cu dronă a lovit o bază de coaliție condusă de SUA în sudul Siriei, a declarat Comandamentul Central al Armatei SUA.

„Trei drone cu atac unidirecțional au atacat garnizoana al-Tanf din Siria”, a declarat vineri un comunicat al CENTCOM.

Două dintre drone au fost doborâte de coaliție, dar a treia a lovit complexul, rănind doi luptători aliați ai opoziției siriene care erau tratați, se mai arată în comunicat.

„Atacuri de acest gen sunt inacceptabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al CENTCOM, Joe Buccino, fără a preciza cine le-a executat.

„Ei pun trupele noastre și partenerii noștri în pericol și pun în pericol lupta împotriva ISIL”.

Nu a existat o revendicare imediată a răspunderii pentru atac.

Forțele susținute de Iran sunt desfășurate în vecinătatea al-Tanf, o garnizoană din deșert pe importanta autostradă Bagdad-Damasc, în apropierea granițelor cu Irak și Iordania.

Iranul este un aliat cheie al guvernului sirian, iar coaliția a întrerupt atacuri similare asupra al-Tanf în trecut.

Celulele dormitoare ale grupului armat ISIL (ISIS) sunt, de asemenea, active în zonă.

Coaliția a stabilit baza în 2016 pentru a antrena luptători sirieni pentru războiul împotriva ISIL.

A menținut structura chiar și după ce ultimul avanpost al luptătorilor sirieni a fost invadat de forțele conduse de kurzi în martie 2019.

Aproximativ 900 de militari americani rămân la al-Tanf și în alte baze din nord-estul controlat de kurzi, ca parte a campaniei în desfășurare a coaliției împotriva rămășițelor ISIL.

Statele Unite au desfășurat anterior atacuri împotriva a ceea ce spuneau că sunt infrastructuri utilizate de grupurile afiliate Corpului Gărzilor Revoluționare (IRGC) de elită din Iran.

Raidurile, a spus el, au fost ca răspuns la atacurile lansate de luptători susținuți de Iran împotriva lui al-Tanf.

Guvernul sirian și-a exprimat în mod constant opoziția față de rolul SUA în Siria și a cerut retragerea forțelor americane.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Tunisianul Ons Jabeur iese de la Australian Open | Știri din tenis

20 January 2023 at 10:27
By: Stiri
image

Jabeur a fost învins de finalista la Openul Francez Vondrousova; Djokovic, Murray s-au calificat la egalitate masculină.

Numărul doi mondial, Ons Jabeur, a renunțat la Australian Open, pierzând în fața fostei finaliste la Openul Francez Marketa Vondrousova în turul doi.

Tunisiana a fost învinsă joi cu 6-1, 5-7, 6-1, împrăștiindu-și încă o dată visul de a ajunge în fruntea clasamentului feminin de simplu.

„În ciuda problemelor mele de sănătate, voi continua să lupt și voi reveni din ce în ce mai puternic. Este timpul să vă recuperați și să devenim mai sănătoși”, a spus Jabeur pe contul său de Twitter vineri.

În ciuda problemelor de sănătate, voi continua să lupt și voi reveni din ce în ce mai puternic. Este timpul să vă recuperați și să fiți mai sănătoși. Vă mulțumim tuturor pentru sprijin 🙏
Mulțumesc Australia ❤️ Ne vedem curând! pic.twitter.com/Wl1FcArqL3

— Ons Jabeur (@Ons_Jabeur) 20 ianuarie 2023

Anul trecut, tânăra de 28 de ani a devenit prima femeie arabă care a ajuns într-o finală de Grand Slam și prima femeie africană care a ajuns în finala US Open în era deschisă.

În altă parte, un Novak Djokovic accidentat a avansat în turul al treilea, iar drumul către al 22-lea titlu de Grand Slam i s-a deschis odată cu ieșirea prematură a capului de serie secund Casper Ruud.

Ieșirea lui Ruud în turul doi a venit la o zi după ce marele rival al lui Djokovic, prima cap de serie Rafa Nadal, a fost eliminat.

Campionul de nouă ori Melbourne Park, Djokovic a fost ușor întârziat de un al doilea set inspirat de la calificatorul francez Enzo Couacaud în victoria sa cu 6-1, 6-7, 6-2, 6-0, dar a fost tulburat de coapsa stângă puternic legată.

Andy Murray, pe care Djokovic l-a învins în patru finale la Australian Open, rămâne în cursă după ce a depășit o epopee peste noapte împotriva australianului Thanasi Kokkinakis, câștigând cu 4-6, 6-7, 7-6, 6-3, 7 -5 după cinci ore. și 45 de minute, al doilea cel mai lung joc din istoria turneului.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Amploare mortală pe stadionul Basra înaintea finalei Cupei Golfului | Știri despre fotbal

19 January 2023 at 11:43
By: Stiri
image

O fugă în fața unui stadion din orașul Basra, din sudul Irakului, a ucis cel puțin două persoane și zeci de răniți cu doar câteva ore înainte de începerea finalei Cupei Golfului Arabiei.

Incidentul de joi a avut loc când mii de spectatori s-au adunat pentru a urmări meciul dintre Irak și Oman, care este programat să înceapă la ora 19:00 (16:00 GMT) pe Stadionul Internațional Basra.

Ministerul de Interne irakian, într-un comunicat, a îndemnat persoanele care nu au bilete pentru finală să părăsească zona stadionului. El a spus că locația era plină și toate porțile erau închise.

Noul prim-ministru al Irakului, Mohammed Shia al-Sudani, a cerut oamenilor să ajute autoritățile „să arate meciul final al [the] Cea de-a 25-a Cupă a Golfului la maxim.”

Presa de stat a raportat că au fost amplasate ecrane gigantice în mai multe locuri publice din Basra, pentru ca oamenii să poată urmări meciul.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Coreea de Sud și Iranul își convoacă trimișii reciproc pentru comentariul „inamicului” | Știri despre arme nucleare

19 January 2023 at 10:10
By: Stiri
image

Prezentarea Iranului de către președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol ca „inamic” al Emiratelor Arabe Unite a înfuriat Teheranul.

Coreea de Sud și Iranul și-au convocat reciproc ambasadorii într-o dispută diplomatică declanșată de președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, care descrie Teheranul drept „inamicul” Emiratelor Arabe Unite și comparabil cu amenințarea reprezentată de Coreea de Nord.

În timp ce vizita luni forțele speciale sud-coreene staționate la Abu Dhabi, Yoon a descris Emiratele Arabe Unite drept o „națiune frată” a Coreei de Sud legată de o cooperare economică și militară în creștere.

Yoon a comparat apoi amenințarea cu care se confruntă Emiratele Arabe Unite din partea Iranului cu amenințarea cu care se confruntă Coreea de Sud din partea Coreei de Nord cu arme nucleare.

„Inamicul Emiratelor Arabe Unite, cea mai amenințătoare națiune a sa, este Iranul, iar inamicul nostru este Coreea de Nord”, a spus Yoon.

Remarcile lui Yoon au declanșat un răspuns dur din partea ministerului de externe al Iranului, care a spus că investighează „declarațiile de interferență” ale lui Yoon.

Ministrul adjunct de externe al Iranului pentru afaceri juridice, Reza Najafi, l-a convocat miercuri pe ambasadorul sud-coreean pentru a protesta împotriva declarațiilor lui Yoon, a declarat agenția oficială de știri a Iranului IRNA.

De asemenea, Najafi a acuzat Seulul că urmărește o „abordare ostilă” față de Iran și a remarcat problema fondurilor iraniene înghețate în băncile sud-coreene. Iranul a cerut în repetate rânduri Seulului să elibereze aproximativ 7 miliarde de dolari din fondurile sale înghețate sub sancțiunile SUA.

Prim-viceministrul de externe al Coreei de Sud, Cho Hyun-dong, l-a chemat joi pe ambasadorul iranian Saeed Badamchi Shabestari pentru a explica „din nou poziția Seulului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Lim Soo-suk, într-un comunicat.

„Așa cum am explicat de mai multe ori, [Yoon’s] comentariile raportate au fost menite să încurajeze trupele noastre să-și îndeplinească sarcinile în Emiratele Arabe Unite și nu au avut nimic de-a face cu relațiile externe ale Iranului, inclusiv cu relațiile dintre Coreea de Sud și Iran”, a spus Lim.

„Dorința guvernului nostru de a dezvolta relații cu Iranul rămâne neschimbată”, a spus el.

Ministerul de Externe al Seulului a subliniat că comentariile lui Yoon sunt „irelevante” pentru relațiile Seul-Teheran și, de asemenea, a îndemnat Iranul să nu „interpreteze în mod inutil”, potrivit agenției de presă Yonhap din Coreea de Sud.

Descrisă de adversarii politici ai lui Yoon din Coreea de Sud ca fiind „dezastruoasă din punct de vedere diplomatic”, cearta vine în timp ce Emiratele Arabe Unite încearcă să-și gestioneze relația cu Iranul, care este un partener comercial important.

Emiratele Arabe Unite găzduiesc, de asemenea, aproximativ 3.500 de soldați americani și au cheltuit miliarde de dolari cumpărând sistemele de rachete sol-aer ale Coreei de Sud, ca mijloc de a se proteja de atacurile aeriene. Astfel de amenințări includ loviturile cu drone cu rază lungă de acțiune ale rebelilor Houthi din Yemen, susținuți de Iran.

Coreea de Sud a fost cândva unul dintre cei mai mari cumpărători de țiței ai Iranului în Asia și acum s-a trezit zdrobită de tensiunile legate de acordul nuclear eșuat al Iranului cu puterile mondiale. Miliarde de dolari în fonduri iraniene rămân înghețate în băncile sud-coreene, după ce Washingtonul a reimpus sancțiuni împotriva Teheranului în 2018.

Iranul a reținut un petrolier sud-coreean luni de zile în 2021, pe fondul disputei. Ambele părți au discutat cum să elibereze fondurile și să reia tranzacționarea cu petrol.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Infografică: Drumul către finala Cupei Golfului Arabiei | Știri despre fotbal

19 January 2023 at 07:04
By: Stiri

Irakul se va confrunta joi cu Oman în finala Cupei Golfului din 2023. Să analizăm istoria fotbalului dintre cele două echipe.

Gazdele Irakului se vor confrunta cu Oman în finala Cupei Golfului Arabiei, formată din opt națiuni, la 19:00 (16:00 GMT) pe 19 ianuarie.

Turneul, desfășurat la Basra, este primul turneu major de fotbal găzduit de Irak în peste 40 de ani.

Ambele echipe rămân neînvinse în ediția din acest an, Irakul învingând Qatar cu 2-1 în semifinală, iar Oman învingând Bahrain cu 1-0 pentru a ajunge în finală.

Record istoric: Irak vs Oman

Irakul și Omanul s-au întâlnit pe teren pentru prima dată în timpul celei de-a patra Cupe a Golfului Arabiei, desfășurată în Qatar în 1976. Irakul a câștigat acel meci cu 4-0.

De-a lungul istoriei fotbalistice de 26 de meciuri, Irakul a câștigat 12 meciuri, în timp ce Oman a câștigat șase. Opt meciuri s-au încheiat la egalitate.

Cel mai mare scor înregistrat între cele două echipe a fost în timpul Cupei Golfului din 1979, în care gazdele Irakului au câștigat cu 7-0.

Cum au ajuns Irakul și Omanul în finală

Irakul a ocupat fruntea grupei cu șapte puncte, inclusiv victorii în fața Arabia Saudită (2-0) și Yemen (5-0) și un egal împotriva Omanului (0-0).

Oman a învins și Arabia Saudită (2-1) și Yemen (3-2) pentru a termina pe locul doi în grupă la golaveraj.

INTERACTIV - În drum spre cea de-a 25-a finală a Cupei Arabiei Golfului

Câștigătorii Cupei Golfului Persic

Cupa Golfului Persic este o competiție de fotbal bienală condusă de Federația de fotbal Cupa Arabiei Golfului. Cele opt țări membre ale sale includ Bahrain, Irak, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Yemen.

Cu 10 victorii în campionat, Kuweit a fost cea mai de succes echipă din istoria de 53 de ani a turneului. Arabia Saudită, Qatar și Irak au fiecare câte trei titluri. Oman are două titluri.

Actualii campioni Bahrain și-au cucerit primul trofeu al Cupei Arabe învingând Arabia Saudită cu 1-0 în 2019.

INTERACTIV - Câștigătorii Cupei Arabiei Golfului

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Ucraina un „caz special”: este WEF „ipocrit” cu privire la Palestina? | Știri despre conflictul israelo-palestinian

19 January 2023 at 06:34
By: Stiri
image

Când Khaled Al Sabawi a fost invitat în 2015 să se alăture Young Global Leaders (YGL), înființat de șeful Forumului Economic Mondial Klaus Schwab, fiul palestinian canadian al refugiaților din Gaza a fost onorat.

Apelul lui Al Sabawi pentru organizarea exclusivă a „oamenilor excepționali” a fost o recunoaștere a fondării sale a TABO, o inițiativă dedicată extinderii proprietății palestiniene și a Open Screenplay din Gaza, care îi ajută pe scenariștii în devenire să facă conexiuni în întreaga lume.

Acea recunoaștere a fost o mare problemă; Legăturile YGL cu WEF au însemnat acces la unele dintre cele mai mari nume din lume și invitații la summitul anual al WEF care are loc săptămâna aceasta la Davos, Elveția.

Cu toate acestea, în septembrie anul trecut, Al Sabawi a fost suspendat pe termen nelimitat din comunitatea YGL.

Al Sabawi crede că suspendarea a fost o răzbunare pentru o scrisoare pe care el și alți membri YGL i-au trimis-o lui Schwab în care acuzau WEF că a păstrat tăcerea cu privire la acțiunile Israelului în teritoriul palestinian ocupat, în timp ce își exprimă solidaritatea cu Ucraina în urma invaziei Rusiei de către națiunea Rusia.

„Deși susținem profund declarația dumneavoastră publică de solidaritate cu poporul ucrainean, nu putem să nu ne simțim extrem de răniți că FEM este selectiv în ceea ce privește moralitatea și solidaritatea bazată pe naționalitate”, se arată în scrisoarea trimisă în martie.

Potrivit e-mailurilor prezentate lui Al Jazeera de către Al Sabawi, Schwab a răspuns furios, spunând că Ucraina este un „caz special” și că conținutul scrisorii era „profund ofensator” și „ofensiv”. El a amenințat că va dizolva YGL.

Cu toate acestea, Wadia Ait Hamza, șeful Forumului Global Young Leaders, deși nu a contestat conținutul e-mailurilor, a negat că Al Sabawi a fost suspendat din cauza scrisorii trimise lui Schwab.

„Când un tânăr lider se alătură comunității YGL, calitatea de membru înseamnă că aderă automat la Carta Comunității și la Codul de Conduită”, a spus Ait Hamza. „Nerespectarea acestui lucru poate duce la suspendare. Khaled [Al] Calitatea de membru al lui Sabawi la Young Global Leaders a fost suspendată pe termen nelimitat în septembrie 2022.”

Ait Hamza a refuzat să precizeze motivul suspendării lui Al Sabawi, dar a spus că orice implicație legată de poziția sa politică este „complet nefondată”.

Neutru față de Palestina, simpatic cu Ucraina

Disputa dintre Schwab și membrii YGL a început mai devreme, în vara lui 2021, în timpul războiului Israelului din Gaza. Cel puțin 260 de palestinieni au fost uciși în acel asalt, inclusiv peste 60 de copii.

La acea vreme, Al Sabawi și un număr de alți membri YGL au scris o scrisoare inițială către WEF și Schwab, cerând organizației să denunțe Israelul pentru acțiunile sale în Gaza.

„În calitate de membri ai comunității Young Global Leaders (YGL) și Global Shapers, suntem mândri să reprezentăm și să promovăm valorile susținute de Forumul Economic Mondial și să răspundem apelului dumneavoastră pentru un leadership responsabil”, se arată în scrisoare.

„Astăzi simțim că aceste valori sunt testate de tăcerea noastră colectivă ca comunitate în fața atrocităților și violenței comise de Israel împotriva poporului palestinian.”

Pentru Al Sabawi, războiul din Gaza a fost personal. Pe lângă faptul că este un palestinian din Gaza, spune el, biroul companiei sale Open Screenplay din teritoriul blocat a fost bombardat, ucigând patru oameni și lăsând angajații traumatizați.

„Atacuri aeriene ale Israelului au afectat membrii YGL ai lui Schwab”, a declarat Al Sabawi pentru Al Jazeera. „Am fost traumatizați peste tot și indignați de atacurile fără discriminare. Eu și peste o mie de părți interesate YGL și WEF am crezut că Schwab ar trebui să ia atitudine.”

Cu toate acestea, ca răspuns la cererea lor, Schwab a scris un articol pe site-ul web al WEF, subliniind că organizația trebuie să rămână neutră.

„Imparțialitatea și neutralitatea sunt consacrate în Carta noastră ca organizație internațională. De asemenea, l-am integrat în toate regulile noastre de guvernare, permițând oamenilor să se asocieze cu Forumul indiferent de rasă, naționalitate, sex sau convingere politică, știind că scopul Forumului este de a îmbunătăți starea lumii prin dialog și obiectiv. -orientată „acţiune de colaborare”, se arată în articol.

Schwab a dat înapoi în această poziție când el, împreună cu WEF, a emis o declarație în februarie 2022 prin care condamna Rusia pentru invazia sa în Ucraina.

„Când WEF a luat o poziție clară împotriva invaziei Ucrainei, atunci am fost revoltați”, a spus membrul YGL și colegul semnatar Ramzi Jaber.

„Ni s-a spus că WEF nu poate vorbi împotriva nedreptății, deoarece este un organism neutru și pur și simplu nu poate lua o poziție publică – doar pentru a vedea câteva luni mai târziu că WEF a luat o poziție puternică în ceea ce privește războiul cu Ucraina și și-a exprimat solidaritatea cu Ucraina. ”, a spus Mary Nazzal, membru YGL.

„Acest lucru este, fără îndoială, binevenit și încurajat, desigur. Dar ceea ce nu este binevenit este standardul dublu.

„Am cerut Forumului să conducă prin exemplul în adoptarea unei abordări proactive a drepturilor omului, începând cu abordarea drepturilor omului în Palestina”, a spus un alt membru YGL, Reem Khoury. „Am cerut forumului să găzduiască în mod oficial un dialog cu Human Rights Watch și apărătorii drepturilor omului palestinieni și israelieni. Singura noastră speranță pentru pace și prosperitate este printr-un dialog privind egalitatea drepturilor omului și încetarea abuzurilor asupra drepturilor omului împotriva palestinienilor”.

Ait Hamza a spus că WEF și YGL au căutat în mod activ să implice palestinienii.

„Comunitatea YGL evoluează constant, iar tinerii lideri palestinieni au fost reprezentați în mod continuu în comunitate din 2020”, a spus Ait Hamza. „Forumul a lansat mai multe hub-uri ale [WEF initiative] Comunitatea Global Shapers din Palestina pentru convingerea că trebuie să avem o voce care să reprezinte oamenii, în special tinerii”.

Lipsa de transparență

În timp ce răspunsul lui Schwab la scrisoarea lui YGL trimisă în martie a arătat clar că se simțea insultat, el și-a rezervat un dispreț special pentru un răspuns separat care a fost trimis doar lui Al Sabawi, așa cum a arătat lui Al Jazeera.

„Tonul și conținutul scrisorii sunt profund ofensatoare și nepotrivite pentru un membru al YGL. Trimiterea acestuia într-un moment în care lumii se teme de distrugerea reciprocă este, de asemenea, o lipsă de sensibilitate”, a spus Schwab în e-mail.

„Limbajul extrem de fierbinte al lui Schwab, controlul tonului, lumina cu gaz și tentativa de intimidare îndreptate direct asupra mea, un palestinian, sunt tipice bărbaților albi la putere care cred că sunt impuneți”, a spus Al Sabawi. „E-mailul său dezvăluie că YGL și WEF nu sunt interesați să facă din lume un loc corect, mai degrabă, își abuzează de putere în detrimentul comunităților marginalizate din întreaga lume”.

În august, Al Sabawi și-a dat seama că nu a fost invitat la summitul anual al YGL de la Geneva, spre deosebire de colegii săi din rețea.

El a trimis un e-mail în care a cerut o explicație, dar spune că singurul răspuns a fost un e-mail din septembrie în care îi spunea că a fost suspendat „pe termen nelimitat” de către rețea. Nu s-a dat nicio explicație pentru suspendare.

Membrii YGL cu care a vorbit Al Jazeera au spus că e-mailurile și suspendarea lui Al Sabawi sunt exemple de ceea ce ei numesc o lipsă de transparență în cadrul forumului.

„Cred că există această teamă de represalii în cadrul YGL și WEF”, a spus Jaber, „de aceea cred că nu au existat chiar mai multe [YGL members] care a semnat e-mailul subliniind dublul standard.

Jaber spune că va demisiona din YGL în solidaritate cu Al Sabawi. Nazzal are în vedere și suspendarea calității de membru.

„Valorile mele sunt mult mai presus de orice afiliere instituțională pe care o am și au întotdeauna”, a spus Nazzal. „Voi acționa conform lor”.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.
❌