ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

UE impune noi sancțiuni severe Rusiei după anexarea ilegală a celor patru regiuni din Ucraina

5 October 2022 at 10:22

Ţările Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord politic pentru a pune în aplicare al optulea pachet de sancţiuni comunitare împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina, de această dată ca răspuns la anexarea ilegală a patru teritorii ucrainene, transmite EFE.

“Ambasadorii au ajuns la un acord politic cu privire la noile sancţiuni împotriva Rusiei: un răspuns contondent al UE la anexarea ilegală de teritorii ucrainene de către (preşedintele rus Vladimir) Putin”, a anunţat preşedinţia cehă prin rotaţie a Consiliului UE, într-un mesaj postat pe Twitter.

Potrivit mesajului de pe Twitter al preşedinţiei cehe, pachetul include: interzicerea transportului naval al ţiţeiului rusesc către ţări terţe peste plafonarea preţului la petrol şi o interzicere a serviciilor aferente; extinderea interdicţiilor de import asupra mărfurilor – produse din oţel, pastă de celuloză, hârtie, utilaje şi aparatură de uz casnic, produse chimice, plastic, ţigarete etc.; interdicţia de a furniza servicii de IT, inginerie şi juridice entităţilor ruse şi o extindere a interdicţiei privind exportul de tehnologie; o extindere a regimului de sancţiuni la Herson şi Zaporojie (două dintre cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia – n.r.).

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea care oficializează anexarea a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse. Anexarea vizează regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

Rusia a anunţat anexările după ce a organizat ceea a a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina.

Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi nereprezentative.

articolul original.

Cinci cetățeni din Republica Moldova, prinși cu ședere ilegală în județul Vaslui

4 October 2022 at 09:46
image

Poliţiştii de imigrări din cadrul Biroului pentru Imigrări al Județului Vaslui au desfăşurat săptămâna trecută mai multe acțiuni pe linia prevenirii şi combaterii şederii și muncii ilegale a cetățenilor străini, pe raza de competenţă. Cinci cetățeni străini au fost identificați cu ședere ilegală.

În perioada 26 septembrie – 02 octombrie a.c., poliţişti din cadrul Biroului pentru Imigrări al Județului Vaslui au desfăşurat o serie de acțiuni specifice pe linia prevenirii şi combaterii şederii și muncii ilegale a străinilor, pe raza de competenţă.

Astfel, în urma activităților întreprinse, au fost depistați 5 cetăţeni străini, cu vârste cuprinse între 22 şi 57 de ani, respectiv 4 bărbați și o femeie din Republica Moldova.

Din verificări a reieşit faptul că cetățenii străini au intrat legal în țara noastră, însă 4 dintre aceștia au încălcat reglementările referitoare la angajarea în muncă a străinilor, iar un cetățean străin nu a părăsit teritoriul statului român la expirarea dreptului de şedere și nici nu a efectuat demersuri legale în vederea prelungirii acestuia, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În urma celor constatate, pentru 4 cetățeni străini care au încălcat reglementările referitoare la angajarea în muncă, polițiștii de imigrări au dispus măsura încetării dreptului de ședere și îndepărtarea sub escortă.

De asemenea, la finalizarea verificărilor, faţă de reprezentanţii firmei vor fi dispuse măsurile legale, conform prevederilor O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.

În situația celuilalt cetățean străin care nu a părăsit teritoriul statului român la expirarea dreptului de şedere, polițiștii de imigrări au emis pe numele acestuia decizie de returnare, de pe teritoriul țării noastre prin care este obligat să părăsească țara, în termen de 15 de zile.

La ieșirea din țară pe numele acestora va fi instituită măsura interzicerii intrării în România pentru o perioadă de 6 luni, în conformitate cu prevederile O.U.G nr.194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, continuă organizarea acţiunilor privind combaterea şederii şi muncii ilegale, solicitând cetăţenilor străini să acorde interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României.

articolul original.

Fost senator PNL, acuzat că s-a branșat ilegal la curent. Cătălin Boboc: Am toate docomentele în regulă

4 October 2022 at 10:12

Un angajat din cadrul S.D.E.E Muntenia Nord- Sucursala Brăila, a sesizat, marți, ofițerul de serviciu al Politiei Municipiului Brăila cu privire la faptul că în urma unor verificări, efectuate pe raza municipiului, ar fi identificat un contor branșat ilegal, aflat sub tensiune, informează un comunicat al poliției. Potrivit unor surse G4Media.ro, sesizarea vizează o adresă unde locuiește fostul senator PNL, Cătălin Boboc.

Contactat de G4Media, Boboc a declarat că n-a primit nici o înștiințare de la poliție și că nu se pune problema unu contor branșat ilegal. ”Am toate documentele în regulă”, a declarat Boboc, care a pus sesizarea pe seama unor rivalități interne din partid. Boboc a postat pe Facebook un mesaj în care sugerează acest lucru.

Potrivit Pro Brăila, polițiștii s-au deplasat la fața locului, iar la adresa indicată nu au fost identificate persoane, în continuare efectuându-se cercetări în vederea identificării proprietarilor imobilului și stabilirii cu exactitate a situației de fapt.

Conform unor surse citate de Pro Brăila,  imobilul, situat pe strada Dianei din municipiul Brăila, ar aparține fostului secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Cătălin Boboc, fost senator în perioada 2012-2016 și fost președinte al PNL Brăila. Potrivit surselor G4Media.ro, polițiștii ar fi trimis adresă la primărie pentru a verifica dacă fostul senator are doar domiciliul trecut în adresă sau este și proprietarul clădirii.

”În cauză a fost întocmit dosar penal și se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt și executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, conform Legii nr. 123/2012 a energiei electrice și gazelor naturale.” au transmis reprezentanții IPJ Brăila.

Executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

articolul original.

Întreceri auto ilegale pe străzile din Brașov. Șoferii s-au ales cu dosar penal

1 October 2022 at 11:39
By: M.Ex.

Intreceri auto ilegale pe un bulevard central din Brașov. S-a întâmplat în jurul orelor 2.30, pe Bulevardul Gării. când, doi șoferi, un tânăr și o tânără, au fost prinși în timp ce se întreceau la volanul automobilelor lor.
„Polițiștii au depistat în trafic două persoane, respectiv un tânăr în vârstă de 23 ani și o tânără, în vârstă de 20 ani, care desfășurau, cu două autovehicule, întreceri neautorizate pe bulevardul Gării, din municipiul Brașov. În cauză, cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal constituit, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor”, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, agent principal Nadia Olaru.
Dosarul penal a fost deschis pentru „împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice”. Polițiștii au reținut permisele celor doi șoferi.

Tot azi-noapte au avut loc și alte controale ale polițiștilor rutieri brașoveni, în intervalul orar 00.00 – 06.00. La acțiuni au participat și jandarmi și polițiști locali. Scopul a fost de a asigura ordinea publică și de a-i depista pe cei care nu respectă normele rutiere.
Au fost verificate 10 societăți comerciale, 63 de autovehicule și legitimate 105 persoane.
Au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 4.500 lei. Opt dintre acestea au fost aplicate pentru nerespectarea normelor legale privind circulația pe drumurile publice. Celelalte șase amenzi au fost date pentru încălcarea normelor de conviețuire socială. „Reamintim faptul că scopul tuturor activităților desfășurate de către polițiștii brașoveni nu este acela de a aplica sancțiuni contravenționale, dar nu va fi tolerată nicio abatere de la lege”, a transmis agentul principal de poliție Nadia Olaru.

articolul original.

UE, inclusiv România, respinge și condamnă anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson

30 September 2022 at 15:53
By: M.Ex.

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că membrii Consiliului European au adoptat, vineri, o declaraţie comună prin care anexarea „ilegală” de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson este respinsă „ferm” şi condamnată.”Astăzi, am adoptat, împreună cu ceilalţi membri ai Consiliului European, o Declaraţie comună în care respingem ferm şi condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaşte şi nu va recunoaşte niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenţei, a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, a scris şeful statului, vineri, pe Twitter.

Prin declaraţia comună, semnatarii solicită tuturor statelor şi organizaţiilor internaţionale să respingă anexarea celor patru regiuni de către Rusia. „Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social şi financiar Ucrainei”, a mai scris preşedintele Iohannis.

Vladimir Putin a semnat astăzi decretele prin care a anexat ilegal teritoriilor ocupate din Ucraina la Rusia, după referendumurile de operetă ilegale pe care rușii le-au organizat de-a lungul săptămânii care a trecut. Rușii au organizat o ceremonie somptuoasă pentru anexarea teritoriilor ocupate, o decizie prin care vor să-și întărească amenințările cu arma nucleară și să descurajeze armata ucraineană eliberatoare din a-și recupera teritoriile.
Vladimir Putin a anunțat anexarea a 18% din teritoriul Ucrainei, într-un discurs plin de ură ce a durat zeci de minute. Spectacolul de la Kremlin s-a încheiat cu Putin trăgându-i de mână pe cei 4 lideri separatiști veniți să semneze acordurile, pentru ca apoi toți 5 să strige, împreună cu sala, „Uraaa, Rusia!”.
Încă mai sunt câțiva pași legali pentru ca cea mai mare anexare din Europa de la Hitler încoace să fie completă, procesul fiind așteptat să se încheie pe 4 octombrie.

articolul original.

UE condamnă „anexarea ilegală” făcută de Rusia

30 September 2022 at 14:22
By: (R.C.)

Liderii celor 27 de state membre ale UE au ”respins” şi „condamnat” vineri „anexarea ilegală” de către Rusia a patru regiuni ucrainene (Doneţk, Lugansk /est/, Herson şi Zaporojie /sud/) într-o declaraţie, în care acuză Moscova că pune „în pericol securitatea mondială”, potrivit AFP şi Reuters.

„Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte niciodată ‘referendumurile’ ilegale pe care Rusia le-a organizat ca pretext pentru această nouă încălcare a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi nici rezultatele falsificate şi ilegale. Nu vom recunoaşte niciodată această anexare ilegală”, se afirmă în declaraţia liderilor celor 27 de state membre ale blocului comunitar.

„Aceste decizii sunt nule şi neavenite. Crimeea, Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk sunt ale Ucrainei”, adaugă Cei 27.

„Lansăm un apel către toate statele şi organizaţiile internaţionale să respingă fără echivoc această anexare ilegală”, se menţionează în declaraţia dată publicităţii cu puţin timp înainte ca actele de anexare să fie semnate de preşedintele rus Vladimir Putin.

UE denunţă de asemenea subminarea deliberată a ordinii internaţionale şi punerea în pericol a securităţii globale, conform aceluiaşi text, în care se afirmă că UE va înăspri sancţiunile pentru a creşte presiunea asupra Moscovei.

„Ne vom consolida măsurile restrictive pentru contracararea acţiunilor ilegale ale Rusiei. Acestea vor spori şi mai mult presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său de agresiune”, se mai spune în declaraţie.

Liderii UE reafirmă „dreptul Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii ruse pentru a redobândi controlul deplin asupra teritoriului său şi pentru a elibera teritoriile ocupate în interiorul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional”.

UE va continua să ofere Ucrainei „un sprijin economic, militar, social şi financiar solid atât timp cât va fi necesar”, insista Cei 27 în declaraţia lor.

articolul original.

Giorgia Meloni îl desființează pe Vladimir Putin și solicită crearea unui front comun din partea Occidentului, împotriva liderului rus: E nevoie de fermitate și unitate

30 September 2022 at 14:38
image

Giorgia Meloni, lider al partidului Fratelli d’Italia, îl desființează pe președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, după ce acesta a anunțat anexarea regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk din Ucraina.

Meloni a solicita, vineri, democrațiilor occidentale fermitate și unitate, pentru a-l combate pe Vladimir Putin.

Declarația Federației Ruse privind anexarea celor patru regiuni ucrainene, după referendumuri false, ținute în timpul unei ocupații militare violente, nu are nicio valoare legală sau politică”, a afirmat Meloni, conform Ansa.it.

„Putin și-a arătat încă o dată viziunea neo-imperialistă în stil sovietic, care amenință securitatea întregului continent european”, a continuat Giorgia Meloni.

Această ultimă încălcare a legilor de coexistență între națiuni, făcută de Rusia, confirmă nevoia de fermitate și unitate din partea democrațiilor occidentale”, a spus Meloni, care se pregătește să devină prima femeie premier din istoria Italiei.

articolul original.

70 de fapte ilegale, ieri, la frontiere

28 September 2022 at 08:23
image

Ieri, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 141.000 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 41.000 de mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 67.309 de persoane, dintre care 8.491 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 2,89 % faţă de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 27.09.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 2.463.927 cetăţeni ucraineni.
În ceea ce priveşte activităţile specifice, în zonele de competenţă – punctele de trecere şi „frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat:

 • 70 de fapte ilegale (39 de infracţiuni şi 31 de contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
 • valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 106.000 lei;
 • bunuri reţinute in vederea confiscării, în valoare estimate de peste 2.881.000 lei;
 • nu s-a permis intrarea în ţară a 35 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 25 cetăţeni români din diferite motive legale.
  Informații privind situația punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.
articolul original.

Acțiune de amploare a Poliției: Peste 140 de percheziții în toată țara, inclusiv în Bacău, la o grupare suspectată de tăiere ilegală de arbori, evaziune fiscală și spălare de bani

28 September 2022 at 05:01

Un numă de 146 de percheziții au loc, miercuri dimineață, în mai multe județe din România, inclusiv în Bacău, la persoane și companii suspectate de tăiere ilegală de arbori, evaziune fiscală și spălare de bani, anunță Poliția Română. Vor fi făcute percheziții și la sediile a 17 ocoale silvice.

„În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură şi alte activităţi forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea şi rindeluirea lemnului” și „Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”. Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic”, se arată în comunicatul poliției.

„Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere”, se mai arată în comunicat.

Comunicatul integral al Poliției Române:

La data de 28 septembrie a.c., Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pune în aplicare 146 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Bucureşti (1) şi județele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița-Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Neamț (4), Olt (1), Suceava (85) și Teleorman (6), la sediile sociale (39) și puncte de lucru (57) ale unor firme, dar și la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracțională.

De asemenea, vor fi efectuate percheziții domiciliare la sediile unor ocoale silvice (17).

Perchezițiile sunt efectuate în vederea completării materialului probator în două dosare penale, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare.

Totodată, vor fi efectuate 16 controale economice la punctele de lucru – depozite ale unor societăți comerciale și se vor pune în aplicare 61 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură şi alte activităţi forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea şi rindeluirea lemnului” și „Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”.

Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic.

Practica evidențierii fiscale parțiale/neevidențierii tranzacțiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziție lemn/prelucrare buștean/producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste.

Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere.

Din cercetări a reieșit că banii, rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală, săvârșite prin modalitățile descrise mai sus, ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

După efectuarea perchezițiilor domiciliare, echipele constituite, împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor efectua controale specifice și inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale în domeniul silvic.

De asemenea, vor fi citați mai mulți martori, în vederea audierii, activitățile urmând a fi desfășurate la sediul I.P.J. Suceava.

La acțiune participă polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Ordine Publică și Institutul Național de Criminalistică, precum și din cadrul serviciilor de investigare a criminalității economice, de ordine publică, de investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminalistică ale inspectoratelor de poliție județene Alba, Bacău, Buzău, Botoșani, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Iași, Ialomița, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vrancea.

Activitățile de control se vor desfășura împreună cu organe de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva.

articolul original.

Polițiștii de la imigrări, în căutare de străini ”ilegali” în Brașov ! Au găsit un moldovean…

27 September 2022 at 12:28
By: M.Ex.

În ultima săptămână, polițiștii de imigrări din Brașov în cooperare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Brașov au desfășurat acțiuni și controale, care au vizat, în principal, societățile comerciale și angajatorii care utilizează ca forță de muncă, cetățeni străini. Au fost verificate 3 societăți comerciale, iar la una dintre ele a fost identificat un cetățean din Republica Moldova, în vârstă de 23 ani, aflat în ședere ilegală și fără a deține aviz de muncă, care era angajat. Din verificări a reieșit că cetățeanul străin a intrat legal pe teritoriul României, fiind titular al unui drept de ședere temporară în scop de studii, însă nu a părăsit teritoriul țării la data încetării acestui drept. Pe numele reprezentantului societății comerciale a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 10.000 lei.

PREVEDERILE LEGALE :

Străinii titulari ai dreptului de ședere temporară pentru studii pot fi încadrați în muncă pe
teritoriul României, fără aviz de angajare, numai cu contract individual de muncă, cu timp parțial, cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.
De asemenea, străinii cu ședere legală pe teritoriul României pot fi încadrați în muncă în baza avizului de angajare obținut de angajatori în condițiile OG nr.25/2014 privind angajarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.
Prin excepție, nu este necesară obținerea avizului de angajare pentru străinii din categoriile prevăzute la art. 3 alin. (2) din actul normativ menționat.
În vederea detașării pe teritoriul României a unui străin este necesar ca beneficiarul prestării de servicii să obțină avizul de detașare, care se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări.
Avizul de angajare/detașare se păstrează de către angajator/beneficiarul prestării de servicii pe durata întregii perioade de angajare sau detașare.
Angajatorul/beneficiarul prestării de servicii care are încadrat în muncă/detașat un străin din categoria celor care au nevoie de aviz, are obligația de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în cel mult 10 zile de la data începerii activității acestora pe teritoriul României, copia contractului individual de muncă, copia actului de detașare, precum și a înscrisurilor prevăzute de lege.
Totodată, angajatorul/beneficiarul prestării de servicii are obligația de a comunica, în termen de 10 zile, modificarea sau încetarea contractului individual de muncă încheiat cu străinul ori, după caz, încetarea detașării acestuia.

articolul original.

Trei francezi au fost prinşi la vănătoare ilegală de căprioare, în Bistriţa

22 September 2022 at 09:42
By: -

Trei francezi au fost reţinuţi de poliţişti după ce au fost prinşi în flagrant la o partidă ilegală de vânătoare în Bistriţa.

citizencitizen

Alături de ei, a fost prins şi un bărbat din Sânmihaiu de Câmpie.

Armele folosite aparţineau românului, care le deţine legal.

"Luptătorii de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale au prins, în flagrant delict, un bărbat, de 44 de ani, din Sânmihaiu de Câmpie, şi trei cetăţeni francezi, cu vârste cuprinse între 51 şi 74 de ani, care ar fi participat la o partidă ilegală de vânătoare", a transmis IPJ Bitriţa Năsăud.

Poliţiştii au descoperit că, în perioada 19-21 septembrie, cei patru bărbaţi ar fi mai fi făcut 6 acţiuni de vânătoare neautorizate şi ar fi împuşcat şase căpriori.

citizencitizen
articolul original.

Peste 80.000 de persoane au intrat ieri în România

22 September 2022 at 07:25
image

Ieri, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 163.500 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 45.300 mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 80.354 de persoane, dintre care 10.044 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 19% faţă de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 21.09.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 2.377.415 cetăţeni ucraineni.

În ceea ce priveşte activităţile specifice, în zonele de competenţă – punctele de trecere şi „frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat:

 • 57 de fapte ilegale (30 de infracţiuni şi 27 de contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
 • valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 9.360 lei;
 • bunuri reţinute in vederea confiscării, în valoare estimată de 1.819.825 lei;
 • nu s-a permis intrarea în ţară a 20 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 18 cetăţeni români din diferite motive legale.
  Informații privind situația punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.
articolul original.

Șofer ilegalist scos din trafic de polițiști

21 September 2022 at 07:05

Miercuri, 21 septembrie, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 32 de ani, din județul Neamț.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că cel de la volan are dreptul de a conduce autoturisme, suspendat, din luna iunie a.c., pentru săvârșirea unei contravenții la regimul rutier. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri legale.

articolul original.

38 de fapte ilegale, constate la frontierele României

21 September 2022 at 07:07
image

Prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat, ieri, formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 156.700 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 44.500 mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 74.569 de persoane, dintre care 8.436 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 7,8% faţă de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 20.09.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 2.367.371 cetăţeni ucraineni.
În ceea ce priveşte activităţile specifice, în zonele de competenţă – punctele de trecere şi „frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat:

 • 38 de fapte ilegale (21 de infracţiuni şi 17 de contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
 • valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 11.900 lei;
 • nu s-a permis intrarea în ţară a 34 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 8 cetăţeni români din diferite motive legale.
  Informații privind situația punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.
articolul original.

Inspectorul școlar general Florentina Luca-Moise atenționează directorii școlilor: fondul clasei este ilegal

17 September 2022 at 07:40
image

Mai multe semnale privind cazuri în care elevilor li s-au cerut bani pentru fondul clasei sau fondul școlii au ajuns până la Inspectoratul Școlar Neamț. Deși este interzisă şi constituie abatere disciplinară implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învăţământ în strângerea şi/sau gestionarea fondurilor, potrivit Ordinului Ministerului Educației 4183/2022, vechiul obicei adânc înrădăcinat și concretizat prin „casierul clasei” pare greu de eliminat în unele școli. De la cretă, markere, mop și chiar până la manual, se cer în unele școli bani, ai căror directori se fac că uită de propriile atribuții. Lucru pe care Inspectoratul Școlar Județean Neamț l-a reamintit, trimițând ieri, 16 septembrie, o adresă tuturor școlilor, prin care li se pune în vedere conducerilor care este cadrul legal.

Acest aspect a fost unul din țintele ultimelor inspecții pe care inspectorul școlar general Florentina Luca-Moise le-a derulat în școli în ultima perioadă.

„Asigur, din calitatea de inspector școlar general al județului Neamț, toți părinții de întreaga disponibilitate de a identifica și lua măsuri concrete, urgente în cazul în care în unitățile de învățământ din județ apar situații în care sunt solicitate sume de bani pentru susținerea financiară privind investițiile, materialele igienico-sanitare sau, mai grav, a manualelor școlare. Apelez la înțelepciunea, onestitatea și etica profesională a tuturor colegilor mei de a nu iniția și de a interveni pentru eliminarea unor astfel de posibile situații. Insist ca administrația locală, primarii și consiliile locale să aloce fondurile necesare școlilor pentru ca elevii nemțeni să beneficieze de condițiile prevăzute de legislația în vigoare”, declară șefa IȘJ Neamț.

Cristina Iordache

articolul original.

Opere de artă furate, în valoare de 19 milioane de dolari, returnate Italiei de către New York

12 September 2022 at 00:00
image

Procurorul districtual din New York a returnat Italiei obiecte de artă furate în valoare de 19 milioane de dolari.

Printre cele 58 de piese se numără un cap de marmură al zeiței Atena, datat în anul 200 î.Hr. și a cărui valoare este estimată la 3 milioane de dolari, scrie BBC.

Artefactele furate au fost vândute muzeelor și comercianților privați de către infractori condamnați, a declarat procurorul general Alvin Bragg.

Opere de artă furate au fost, în cele din urmă, returnate

Acesta este cel mai recent efort al orașului de a returna bunurile jefuite în țara de origine – anul acesta au fost returnate obiecte în valoare de 66 de milioane de dolari.

Șeful unității de combatere a traficului de antichități din cadrul DA a promis că vor fi „multe alte confiscări și multe alte repatrieri”.

Homeland Security a făcut parte din investigația pentru confiscarea și repatrierea acestor obiecte către italieni – 21 dintre acestea proveneau de la Metropolitan Museum of Art.

Anchetatorii au muncit ani de zile pentru a da de urma traseelor contrabandiștilor de artă și pentru a localiza obiectele care urmau să fie repatriate, potrivit oficialilor de la Homeland Security.

Rețeaua de hoți de artă

Giacomo Medici și Giovanni Franco Becchina se numără printre hoții condamnați care au folosit o rețea în toată Italia pentru a fura piese din situri nesupravegheate, potrivit biroului procurorului.

Acesta a declarat că grupul lui Medici a furat dintr-un templu din centrul Italiei, și a fost expus la Met în 1996.

Pasquale Camera a fost un alt lider de grup care a organizat jafuri încă din anii 1960 în biserici și muzee, potrivit biroului.

Un miliardar american

Obiectele au fost în cele din urmă importate în SUA, unde au fost vândute Michael Steinhardt, căruia i s-a interzis acum să cumpere antichități după ce s-a constatat că obiectele pe care le deținea au fost furate și introduse ilegal în țară.

În 2021, Steinhardt a predat obiecte în valoare de 70 de milioane de dolari, ca parte a unui acord care garanta că nu se va confrunta cu acuzații penale.
articolul original.

Patru cetățeni străini depistați cu ședere ilegală în județ

5 September 2022 at 18:01
image

În cursul săptâmănii trecute, poliţiştii de imigrări din județul Vaslui au desfăşurat mai multe acțiuni pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale a cetățenilor străini, pe raza de competenţă. Au fost depistați patru cetăţeni străini cu şedere ilegală, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 1200 de lei și au fost emise două decizii de returnare.

În perioada 29 august – 04 septembrie a.c., poliţişti din cadrul Biroului pentru Imigrări al Județului Vaslui au desfăşurat o serie de acțiuni specifice pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale a străinilor, pe raza de competenţă.

Astfel, în urma activităților întreprinse, au fost depistați patru cetăţeni străini, cu vârste cuprinse între 10 şi 57 de ani, respectiv două femei și un copil minor din Republica Moldova şi un bărbat din  Maroc.

Din verificări a reieşit faptul că cetățenii au intrat legal în țara noastră, însă nu au părăsit teritoriul statului român la expirarea dreptului de şedere și nici nu au efectuat demersuri legale în vederea prelungirii acestuia, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În urma celor constatate, femeia din Republica Moldova însoțită de minor a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 800 de lei. Acesteia i-a fost înmânată și o comunicare pentru reglementarea dreptului de ședere temporară, conform O.U.G. nr.194/2002, având în vedere faptul că cei doi sunt membri de familie ai unui cetățean român.

Ceilalți doi cetățeni străini au fost sancționați contravenţional, unul cu avertisment și unul cu amendă în valoare de 400 de lei, în conformitate cu  prevederile O.U.G. nr.194/2002. De asemenea, în cele două cazuri au fost emise decizii de returnare, cu plecare voluntară de pe teritoriul ţării noastre, în termen de 15 zile.

articolul original.

Polițiștii suceveni au depistat trei transporturi ilegale de lemne în doar câteva ore

1 September 2022 at 11:56
image

Începând cu data de 22.08.2022 polițiștii organizează zilnic acțiuni cu efective sporite pentru prevenirea delictelor silvice și activităților ilicite în domeniul debitării, procesării și transportului materialului lemnos. Activitățile organizate în cadrul Acțiunii ,,Scutul Pădurii” au dus la identificarea zilnică a unor transporturi ilegale de lemn și a altor delicte silvice, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantități importante de material lemnos.

Poliția Suceava a transmis că și în cursul zilei de ieri, în doar câteva ore au fost identificate mai multe transporturi ilegale de lemn, după efectuarea tuturor verificărilor cantitățile de material lemnos fiind confiscate iar într-o situație fiind imobilizat și mijlocul de transport prin ridicarea plăcuțelor de înmatriculare ca urmare a săvârșirii unor abateri  conexe.

Astfel, la data de 31.08.2022, ora 16.10, polițiștii din Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, în timp ce executau activități pe linie de silvicultură, pe raza comunei Vicovu de Jos, jud. Suceava au oprit pentru control, o autoutilitară care circula pe DN2E Vicovu de Jos transportând material lemnos, respectiv lemn foc fag și care era condusă de un bărbat de 22 ani domiciliat în comuna Voitinel, jud. Suceava. Cu ocazia verificărilor efectuate în SUMAL 2, s-a constatat faptul că transportul de material lemnos nu avea un aviz de însoțire conform reglementărilor legale. Din acest motiv, transportul a fost condus Ocolul Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul unui pădurar, care în urma inventarierii materialului lemnos a stabilit faptul că în autoutilitară era transportată cantitatea totală de 2.64 m.c. lemn foc fag, în valoare de 456,72 lei. Șoferul a fost sancționat contravențional conform art. 19 alin. 2 lit. a din Legea nr. 171/2010 Modificată, iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Putna, conform procesului verbal de confiscare și de dare în custodie.

Tot miercuri, la ora 19:50, polițiștii Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta au obținut o informație cu privire la faptul că o autoutilitară transportă material lemnos pe raza satului Valea Putnei, com. Pojorâta, jud. Suceava, fără a avea un aviz valabil în aplicația SUMAL 2.0. S-a procedat la efectuarea de verificări deplasându-ne pe DN 17 înspre Pasul Mestecăniș, ocazie cu care autoutilitara a fost identificată la un imobil din com. Pojorâta, sat. Valea Putnei, fiind încarcat cu material lemnos (lemn de foc). În continuare, s-a procedat la verificarea transportului sesizat în aplicația SUMAL CONTROL, stabilindu-se faptul că pentru autoutilitara în cauză nu a fost emis un aviz de însoțire a materialului lemnos. S-a stabilit că autoutilitara a fost condusă de un bărbat de 34 ani din localitate, care s-a supus controlului și a transportat materialul lemnos la Atelierul de Producție Sadova. Materialul lemnos a fost inventariat, reieșind cantitatea de 1,18 mc lemn foc rășinoase, în valoare de 143,96 lei.Întreaga cantitate a fost confiscată, în cauză fiind aplicată o sancțiune contravențională conform art.19, alin. 2, lit. a, pct.1 din LG 171/2010.

În aceeași zi, în jurul orelor 20:00, lucrătorii Secției nr. 13 Poliție Rurală Bălcăuți, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe DN2-E85 de pe raza localității Negostina, au procedat la oprirea regulamentară, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune, a unei autoutilitare, împrejurare în care conducătorul auto s-a conformat și a oprit. Cu această ocazie, polițiștii au procedat la legitimarea șoferului fiind identificat în persoana unui bărbat de 54 ani domiciliat în comuna George Enescu, județul Botosani. În urma controlului autoutilitarei, s-a constatat faptul că aceasta era încărcată cu material lemnos, tip cherestea, esență molid, pentru care conducătorul auto, deținea aviz de însoțire al materialului lemnos, emis pentru cantitatea de 9,47 mc material lemnos. S-a procedat la verificarea transportului în aplicația SUMAL CONTROL, iar urma analizării fotografiilor încărcate, s-a constatat faptul că din conținutul acestora nu se poate distinge sau focaliza încărcătura de material lemnos în totalitate.

Având în vdere că din  primele verificări s-a constatat faptul că există neconcordanțe între cantitatea de material lemnos consemnată în avizul de însoțire electronic și cantitatea efectivă transportată în autoutilitară, s-a procedat la solicitarea sprijinul lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Adâncata, în vederea inventarierii materialului lemnos. În urma activității de inventariere, de către maistrul silvic din cadrul Ocolului Silvic Adâncata, județul Suceava, a reieșit în plus cantitatea de 5,70 mc material lemnos cherestea rășinoase esență molid, față de cea înscrisă în avizul de însoțire al materialului lemnos. Având în vedere cele constatate, s-a luat măsura sancționării contravenționale a unei persoanei juridice cu sediul social în comuna Sucevița, sat Voievodeasa, județul Suceava, conform art. 19 alin. (2) lit. b) punctul 2 și art.19 alin. (2), ind.2 lit.a)  din Legea 171/2010 și s-a dispus măsura complementară de confiscare pentru cantitatea de 5,70 mc material lemnos, în valoare totală de 4.959 lei. Totodată, cu ocazie controlului documentelor autoutilitarei, s-a constatat faptul că aceasta avea inspecția tehnică periodică expirată din data 10.08.2022, fapt pentru care s-a luat măsura sancționării contravenționale cf. Oug 195/2002, iar ca măsura complementară reținerea certificatului de înmatriculare și imobilizarea vehiculului.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

articolul original.

Fiscul francez a depistat mii de piscine construite fără autorizație, cu ajutorul Inteligenței Artificiale

30 August 2022 at 08:43
image

Autoritățile din Franța au descoperit 20.356 de piscine construite fără autorizație pe proprietăți private, prin intermediul Inteligenței Artificiale. Încasările suplimentare la buget obținute prin taxarea piscinelor ilegale vor ajunge la zece milioane de euro.

Publicitate

Sistemul dezvoltat de Google și compania Capgemini poate identifica piscinile pe baza analizării fotografiilor aeriene și a verificării încrucișate cu datele din cadastru.

Proiectul a fost lansat cu titlu experimental, anul trecut, în nouă departamente din Franța și va fi extins în toată țara, relatează The Guardian.

Conform legislației, modificările aduse proprietăților, inclusiv construirea piscinelor, trebuie declarate la Fisc în termen de 90 de zile de la încheierea lucrărilor. Impozitul pe proprietate se calculează în funcție de valoarea chiriei proprietății, astfel că orice îmbunătățire crește nivelul de taxare. O piscină de 30 de metri pătrați mărește impozitul cu 200 de euro pe an.

Publicitate

Autoritățile intenționează să folosească sistemul de recunoaștere și pentru identificarea anexelor, extensiilor și verandelor amenajate ilegal, inclusiv a pergolelor permanente care necesită autorizație de construire.

Echipa de IT a Fiscului a explicat, însă, că deocamdată softul nu poate stabili dacă o formă dreptunghiulară dintr-o imagine aeriană este o extensie a unei case sau un acoperiș, o terasă sau chiar o prelată întinsă pe sol.

"Urmărim în special extinderile de locuințe precum verandele, dar trebuie să fim siguri că softul poate găsi clădiri cu o amprentă mare la sol, nu cuștile câinilor sau căsuța de joacă a copiilor. Aceasta este a doua fază a cercetării și vom putea să verificăm, de asemenea, dacă o proprietate este nelocuită și nu ar mai trebui taxată", a declarat Antoine Magnant, director general adjunct al Finanțelor Publice (DGFiP), pentru cotidianul Le Parisien.

Publicitate

În aprilie, autoritățile au declarat că softul Google-Capgemini are o marjă de eroare de 30%. Tehnologia a confundat panourile solare cu piscine și nu a reușit să identifice extensiile de clădiri ascunse sub coronamentul copacilor sau mascate de umbră, astfel că sunt necesare noi teste pentru îmbunătățirea acurateții.

Potrivit Fiscului, extinderea programului în toată țara ar putea aduce în 2023 încasări suplimentare la buget de 40 de milioane de euro din taxarea piscinelor private.

În Franța există aproximativ 3,2 milioane de piscine private, iar acestea s-au înmulțit în timpul pandemiei, când multe persoane au lucrat de acasă.

articolul original.
❌