ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Filosoful Gabriel Liiceanu: ‘Am crezut că e pus acolo ca să-i apere pe plagiatorii mari care ajung în funcții înalte. Ne-am dat seama că este un plagiator de top, că de fapt el se lupta pentru el, nu numai pentru ceilalți’

1 October 2022 at 19:45
image

Filosoful Gabriel Liiceanu a vorbit, despre demisia lui Sorin Cîmpeanu de la conducerea Ministerului Educației și despre cum, dintr-un apărător al plagiatorilor a ajuns să se descopere că însuși ministrul era acuzat că a copiat diverse lucrări. Acesta spune că, până acum, Sorin Cîmpeanu a rezistat eroic în fruntea Ministerului Educației, cu toate acuzele care i s-au adus, mai ales în ultima vreme:

„A fost contestat periodic, a rezistat eroic, a avut o capacite de a rămâne în picioare redutabilă, indiferent ce acuze i se aduceau, indiferent cum arătau argumentele pentru cum nu se face nicio Românie educată (…) el era prezent la toate televiziunile. Explica într-un limbaj cețoș în așa fel încât să nu înțeleagă nimeni ce lucruri formidabile face și, pas cu pas, a produs reacții, reacții care de obicei erau făcute sub forma articolelor scrise în presa online și de permanenta atenție din ce în ce mai bine focalizată a doamnei Emilia Șercan pe cazul lui.”

Gabriel Liiceanu spune că punctul culminant în cazul lui Sorin Cîmpeanu a venit în momentul în care Emilia Șercan a arătat cum acesta și-a însușit un suport de curs, faptă ironizată recent și de profesorul universitar Cătălin Preda:

„Traseul lui mi-a amintit de un om care ajunge să calce pe un teren moale, o mlaștină în care fiecare pas pe care-l faci te afunzi mai tare. Lucrul ăsta s-a văzut în clipa în care Emilia Șercan, arătând cum a plagiat, cum a preluat pretextând o moștenire textele conducătorului lui de lucrare de doctorat, și-a însușit-o spunând că este absolut firesc pentru că i-a dat-o cadou celălalt. În momentul ăla lucrurile au atins o cotă comică. Nu întâmplător Cristian Preda, unul dintre remarcabilii profesori de filosofie politică de la noi, s-a dus ieri la Ministerul Educației cu o carte a lui, semnată Cristian Preda, a tăiat numele autorului și a pus numele lui Cîmpeanu și a spus că-i face cadou s-o publice sub numele lui.”

Cîmpeanu, mândru de realizările de la Minsterul Educației

Dezvăluirile din ultima perioadă ce l-au vizat pe Sorin Cîmpeanu a stârnit indignarea în lumea universitară, mai spune filosoful Gabriel Licceanu, la Europa FM. Cu toate acestea, fostul ministru al Educației nu a explicat motivul demisiei sale ba, mai mult, a spus că este mândru de realizările sale:

„A stârnit indignarea extraordinară a unor oameni din lumea noastră universitară, vibra aerul de indignare, de stupefacție, până unde se poate merge și și-a dat, iată, demisia. Ciudat însă că nu explică de ce și-a dat-o, care-i motivul? A spus că este mândru de felul în care a pus bazele programului România educată. Sintagma asta și proiectul ăsta e o rușine deopotrivă pentru el dar mai ales pentru cel care l-a inițiat, intrând cu el în alegeri, președintele țării.”

Despre Sorin Cîmpeanu filosoful a mai spus că, inițial, acesta era perceput la apărător al plagiatorilor, dovedindu-se ulterior că însuși ministrul Educației era printre cei vizați de reglementarea prin care plagiatorii sunt scăpați de această învinuire dacă solicită ei însuși retragerea titlurilor dobândite prin copierea altor lucrări:

„Noi am crezut că rolul pe care l-a jucat Cîmpeanu în povestea plagiatelor era acela de instrument nu de persoană interesată direct, deci am crezut că e pus acolo ca să-i apere pe plagiatorii mari care ajung în funcții înalte (…), că e pus ca să creeze mecanisme concrete de salvare a plagiatorilor. Deodată, ne-am dat seama după dezvăluirile Emiliei Șercan că este un plagiator de top, că de fapt el se lupta pentru el, nu numai pentru ceilalți, în primul rând pentru el. Și-a pus granița de la care trebuie să se închidă ochii pe plagiatele până în 2006 mi se pare, care era și o dată de grație a plagiatelor lui, deci el ar fi scăpat împreună cu cei pe care ar fi trebuit să-i scape”, conform europafm.ro

articolul original.

Finlanda și-a închis granița pentru turiștii ruși

30 September 2022 at 22:00
image

Autoritățile din Finlanda au anunțat că au închis granița pentru turiștii ruși începând de vineri, 30 septembrie, potrivit Reuters.

pentru turiștii ruși de la miezul nopții dintre joi și vineri, ora locală, fapt ce va duce la o scădere semnificativă a traficului transfrontalier, a anunțat recent guvernul finlandez.

care intră în Finlanda ar putea pune în pericol relațiile internaționale ale Finlandei, a declarat ministrul de externe Pekka Haavisto, într-o conferință de presă.

Intrarea pentru vizite familiale, precum și pentru muncă și studii, va fi în continuare permisă, a adăugat el.

articolul original.

Austria și Cehia, membre Schengen, anunță reintroducerea temporară a controalelor la frontiera cu Slovacia

28 September 2022 at 09:46
image

Austria și Cehia reintroduc, temporar, controalele la frontiera cu Slovacia. Toate cele trei țări sunt membre ale spațiului Schengen, zonă de liberă circulație în Europa. De ce a fost totuși adoptată această măsură a verificărilor?

Autoritățile cehe și austriece spun că, de joi, vor reintroduce controalele la granița cu Slovacia pentru a face față unei creșteri a migrației ilegale.

Deocamdată, măsura va fi în vigoare vreme de 10 zile. Guvernul slovac a anunțat că a acceptat decizia cehă, dar că dorește să discute problema la nivelul UE.

Migrația ilegală, în principal din Siria, a crescut cu 1.200% în acest an, a spus ministrul ceh de interne. Potrivit oficialului, de la începutul anului 2022, poliția a reținut 11.000 de migranți ilegali.

Republica Cehă este în mod tradițional o țară de tranziție, majoritatea migranților trecând pe teritoriul său doar pentru a ajunge în Germania vecină.

„Această situație a declanșat nervozitate chiar și pe partea germană a frontierei”, a mai explicat ministrul.

CItește și: Cristian Diaconescu, la Europa FM: „Ar fi cât se poate de corect ca România să facă parte din Schengen”. Motivele care au ținut țara pe loc | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Autoritățile din Rusia înființează la frontiera cu Georgia un punct mobil de recrutare, după ce numărul rușilor care au trecut granița s-a dublat

27 September 2022 at 11:32
image

Informația a fost transmisă de către agenția de știri Nexta, care prezintă mai multe vehicule militare ce se îndreapta către graniță. Potrivit ministerului de interne din Georgia, de când președintele rus Vladmir Putin a ordonat mobilizarea, numărul rușilor care au trecut granița în Georgia s-a dublat.

Un convoi de vehicule militare rusești a pornit din Vladikavkaz, capitala Osetiei de Nord, către granița cu Georgia, unde se va deschide un punct mobil de înrolare în armată pentru ruși, scrie Agenția Nexta, care prezintă imagini cu mașinile militare.

Aceeași agenție scrie că informația a fost anunțată de ministrul de interne din Osetia de Nord, care se învecinează cu Georgia.

It is reported that a convoy of #Russian military equipment moves from #Vladikavkaz toward the #Georgian border. They are going to open a #mobilization point for Russians there. pic.twitter.com/Znlfox9GOR

— NEXTA (@nexta_tv) September 27, 2022

10.000 de ruși trec zilnic granița în Georgia, arată datele Ministerului de Interne de la Tbilisi.

Instituția menționează că înaintea ordinului de mobilizare dat de Vladimir Putin, erau de două ori mai puțini ruși care treceau granița în Georgia.

Recrutările pentru război continuă pe tot teritoriul Federației Ruse.

Recruții nu au voie cu smartphone la război, așa că, în ultima săptămână, vânzările de telefoane cu taste au crescut de 3,5 ori în Rusia.

Și totuși, într-un clip video apărut pe Twitter, mai mulți bașchiri, grup etnic de origine turcă și religie musulmană din Rusia apar filmându-se cu telefoane inteligente, iar în loc de arme, au luat cu ei, în autocar, un acordeon.

Citește și: Maia Sandu: „Luăm în calcul retragerea cetățeniei moldovene pentru cei care luptă de partea agresorului. Există riscul de mobilizare la război în estul Republicii Moldova” | AUDIO

Foto: Twitter / Nexta

articolul original.

Tot mai mulți ruși au trecut granița în Finlanda. Companiilor aeriene din Rusia li s-ar fi dat ordin să nu mai vândă bilete bărbaților între 18 și 65 de ani

22 September 2022 at 09:09
image

Numărul rușilor care trec granița în Finlanda a crescut, după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat mobilizarea rezerviștilor și a celor care au făcut armata. Potrivit autorităților finlandeze, în cursul zilei de ieri, au fost peste 4.800 de ruși care au trecut granița.

Săptămâna trecută, media cetățenilor ruși care treceau granița în Finlanda era de 3.000 de persoane și a crescut la peste 4.800 în ziua în care Vladimir Putin a anunțat mobilizarea rezerviștilor și a celor care au făcut armata, scrie agenția Reuters.

Potrivit Poliției de Frontieră din Finlanda, traficul s-a intensificat în timpul nopții, dar situația a fost sub control, iar angajații din vămi sunt pregătiți cu 9 puncte de control pentru a face față afluxului de persoane care trec granița.

În nordul Norvegiei, nu s-au înregistrat însă schimbări în privința numărului de ruși care părăsesc țara, notează jurnaliștii Reuters. Ei amintesc că anunțul președintelui Vladimir Putin privind mobilizarea rezerviștilor a strânit temeri că bărbaților li se va interzice ieșirea din țară.

De altfel, potrivit jurnaliștilor Le Monde, companiile aeriene din Rusia ar fi primit ordin să nu vândă bilete bărbaților cu vârsta între 18 și 65 de ani.

Jurnaliștii postului britanic de televiziune Sky News au relatat că prețurile biletelor de avion cu plecare din Moscova au crescut, zborurile din Moscova către Istanbul sau Belgrad au fost cele mai căutate, iar locurile s-au epuizat imediat.

Citește și: Cine sunt cei 300.000 de ruși care ar putea fi mobilizați de Putin. Dragoș Mateescu: „Au făcut armata în anii ’90, au peste 50 de ani” | AUDIO

articolul original.

Se complică situația în Caucazul de Sud! Pierderi uriașe în rândul soldaților armeni. Premierul Nikol Pashinyan amenință: ‘Forțele armene iau măsuri corespunzătoare pentru a da un răspuns adecvat inamicului’

14 September 2022 at 15:54
image

sursa foto:  g4media.ro.

Caucazul de Sud stă pe un butoi de pulbere! Premierul armean Nikol Pashinyan a anunţat miercuri că bilanţul pierderilor suferite de armata ţării sale în ciocnirile de la graniţa cu Azerbaidjan se ridică la 105 morţi, mai mult decât dublu faţă de bilanţul deceselor raportat de Erevan cu o zi în urmă.

„Conform datelor recente, în acest moment, 105 militari ai Forţelor armate armene şi-au pierdut viaţa„, a declarat Pashinyan într-o intervenţie în faţa parlamentului ţării, relatează EFE.

Erevanul raportase cel puţin 49 de victime cu o zi în urmă, în timp ce Ministerul Apărării din Azerbaidjan a anunţat 50 de victime.

Potrivit Ministerului armean al Apărării, situaţia de-a lungul întregii frontiere continuă să fie „încordată„, iar inamicul şi-a reluat atacurile intense cu artileria „inclusiv asupra oraşelor„armene, utilizând masiv drone.

Forţele armene iau măsuri corespunzătoare pentru a da un răspuns adecvat inamicului„, potrivit acestuia.

Preşedintele legislativului armean, Alen Simonyan, subliniase cu câteva ore înainte că bombardamentele azere au făcut victime şi în rândul populaţiei civile, fără a preciza numărul acestora.

Totodată, presa locală a relatat despre evacuarea a peste 2.500 de persoane din zonele din apropierea graniţei şi suspendarea activităţilor şcolare în două regiuni unde au fost înregistrate bombardamente ieri şi astăzi.

Armenia şi Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc miercuri de noi atacuri la frontiera lor comună, antrenând o reizbucnire a violenţelor, soldate cu 150 de morţi, şi care pereclitează fragilele negocieri de pace, potrivit AFP.

Aceste confruntări, care au izbucnit în noaptea de luni spre marţi, sunt cele mai intense de la războiul care a opus în 2020 cele două ţări din Caucaz, făcând peste 6.500 de morţi.

Azerbaidjanul, care a anunţat 50 de soldaţi ucişi în rândurile sale, a propus miercuri Erevanului să-i predea corpurile a 100 de militari armeni, invitând totodată la o încetare a focului.

Rusia, care consideră Caucazul drept zona sa de influenţă, anunţase un armistiţiu marţi dimineaţă, dar cele două tabere s-au acuzat apoi reciproc de încălcarea acestuia.

Această nou episod sângeros intervine în timp ce atenţia Moscovei, mediator tradiţional în regiune, este acaparată de intervenţia sa militară în Ucraina.

Ministerul armean al Apărării a afirmat miercuri că Baku „şi-a reluat atacurile cu artilerie, mortiere şi arme de mare calibru” în direcţiile Djermuk, Verin Şorja”, două localităţi armene din apropierea frontierei azere.

Ministerul azer al Apărării a afirmat că forţele armene „bombardaseră în timpul nopţii poziţiile noastre în zonele Kelbajar şi Lacin”.

Baku a acuzat de asemenea forţele armene de tiruri cu obuziere asupra a trei sate azere. Armenia a dezminţit aceste acuzaţii.

Armenia şi Azerbaidjan, două foste republici sovietice rivale, s-au confruntat în două războaie în ultimele trei decenii pentru controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah.

Reluarea luptelor sângeroase ilustrează cât de explozivă rămâne situaţia, în acelaşi timp în Nagorno-Karabah şi la frontiera oficială între cele două ţări.

Armenia a cerut comunităţii internaţionale să reacţioneze, în timp ce UE, SUA, Franţa, Rusia, Iran şi Turcia şi-au exprimat preocuparea şi au cerut să se pună capăt violenţelor.

Aflat în vizită în Kazahstan, papa Francisc s-a declarat „preocupat” de violenţele în Caucaz şi a chemat „la rugăciune pentru ca în aceste teritorii confruntarea paşnică şi armonia să prevaleze asupra certurilor”.

Rusia a desfăşurat în noiembrie 2020 trupe de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah, dar după ofensiva sa în Ucraina, Moscova este izolată pe scena internaţională şi rolul său de mediator este pus semnul întrebării, informează agerpres.ro.

articolul original.

Cu ce rămânem după încheierea sezonului estival?/ Care sunt adevăratele probleme ale românilor: „Se poate trece granița cu mâncare de acasă?”

2 September 2022 at 08:45
image

Sezonul estival s-a încheiat, iar pentru prima dată în ultimii doi ani granițele au fost deschise pentru turiștii români nemulțumiți de condițiile de la noi. Așa cum era de așteptat, Grecia, Turcia sau Bulgaria s-au numărat printre destinațiile favorite de vacanță, care au găzduit mii de români în ultimele luni.

Nedispuși să mai achite prețuri mari pentru cazările din România sau sume uriașe pentru a închiria un șezlong, mulți s-au orientat spre destinații care să le ofere condiții mai bune la un preț mai mic.

Cei care au plecat însă pentru prima dată în străinătate au avut o sumedenie de necunoscute și întrebări, neștiind ce îi va aștepta la destinația aleasă sau ce probleme vor întâmpina pe drum.

Cum pleacă românii pentru prima dată în afara țării

Știind de condițiile pe care ar trebui să le îndeplinească atunci când călătoresc cu avionul, mulți români au avut nelămuriri vizavi de prima ieșire dincolo de granițele țării. Chiar dacă au plecat cu mașina personală, aceștia au adresat întrebări pe diferite grupuri de pe rețelele de socializare, în căutarea unor sfaturi importante înainte de a se îmbarca la drum, scrie Gândul.

A fost și cazul unei românce care a vrut să știe dacă poate trece granița cu mâncarea de acasă.

„O umilă întrebare, fiind prima oară când trecem granița cu mașina în Grecia, se întâmpină probleme dacă ai mâncare pregătită de acasă?”, a întrebat femeia pe un grup de pe Facebook.

Comentariile nu au întârziat să apară, iar oamenii se pare că au liniștit-o pe femeie, care a aflat că poate trece granița inclusiv cu mâncare.

„Oameni buni, terminați cu prostiile sau glumele proaste! Se face doar controlul documentelor de identitate, cărții de identitate sau pașapoarte, atât”, „Luați-vă ce vă trebuie și cât vă țin buzunarele. Cei care dau sfaturi pe aici au impresia că dacă merg în Grecia sunt rude cu Aristotel Onassis!”, „Nu se face control vamal în graniță. Trec oamenii ciorbă, sarmalele și garnița în lăzi frigorifice în cala de autocar și nu le-a confiscat nimeni până acum”, au fost doar câteva dintre comenatriile apărute în secțiunea destinată acestei întrebări.

articolul original.

Sezonul estival se încheie! Iată problemele turiștilor: Se poate trece granița cu mâncare de acasă? ”Unii au impresia că dacă merg în Grecia sunt rude cu Onassis”

1 September 2022 at 18:39
image

Numărul românilor care și-au petrecut vacanțele în Grecia a crescut anul acesta. Unii au amânat vacanțele până în luna septembrie, iar cei care merg pentru prima dată au în continuare nelămuriri și adresează întrebări pe grupurile dedicate vacanțelor din această țară.

A fost și cazul unei românce care a vrut să știe dacă poate trece granița cu mâncarea de acasă.

„O milă întrebare, fiind prima oară când trecem granița cu mașina în Grecia, se întâmpină probleme dacă ai mâncare ”pregătită” de acasă?”, a spus o femeie pe un grup, pe Facebook.

Oamenii au lăsat o sumedenie de comentarii.

„Trec oamenii ciorbă, sarmalele și garniță în lăzi frigorifice.”

„Oameni buni, terminați cu prostiile sau glumele proaste! Se face doar controlul documentelor de identitate, cărți identitate sau pașapoarte, atât.”

„Luați-vă ce va trebuie și cât vă țin buzunarele. Cei care dau sfaturi pe aici au impresia că dacă merg în Grecia sunt rude cu Aristotel Onassis!”

„Nu se face control vamal în graniță. Trec oamenii ciorbă, sarmalele și garnița în lăzi frigorifice în cala de autocar și nu le-a confiscat nimeni până acum.”

Românii, speriați de inflația din Grecia

Speriați de scumpirile la carburanți, energie și alimente, românii încearcă să afle la ce scumpiri ar trebui să se aștepte atunci când își petrec vacanța în străinătate.

Alții iau măsuri preventiv și trec granița cu mașinile pline de fel de fel de provizii.

Inflația care a dus la scumpiri pe tot continetul îl determină pe tot mai mulți turiști români să încerce să facă economie în Grecia, iar pentru asta nu ezită uneori să-și ia cu ei și alimente, băuturi răcorite sau alcool, în special cei care merg cu propriile automobile. Însă lista nu se oprește aici.

articolul original.

Grecia face un pas major în lupta împotriva imigraţiei ilegale

25 August 2022 at 06:30
image

Grecia va extinde treptat un gard de-a lungul frontierei terestre cu Turcia şi va spori măsurile de supraveghere, ca urmare a creşterii imigraţiei ilegale dinspre vecinul său estic, a anunțat guvernul elen. Decizia a fost luată în timpul unei reuniuni, prezidată de premierul Kyriakos Mitsotakis.

O declaraţie guvernamentală a precizat că în cadrul reuniunii s-a discutat „problema presiunii crescute pentru intrarea ilegală, atât de-a lungul frontierei terestre, cât şi de-a lungul frontierei maritime” din estul Mării Egee, citează AP.

deja un gard de 40 de kilometri în zona râului Evros, de-a lungul frontierei terestre nord-estice. Atena a acuzat în repetate rânduri Ankara că trimite în mod deliberat mii de migranţi care trăiesc în Turcia în Grecia pentru a-şi destabiliza vecinul. Relaţiile dintre cei doi rivali regionali sunt tensionate din cauza imigraţiei şi a drepturilor de explorare a energiei submarine.

„S-a decis extinderea treptată a gardului”

În 2020, Turcia a declarat că îşi deschide frontierele vestice pentru migranţii care doresc să călătorească mai departe în Europa. Grecia a sporit securitatea la frontieră pentru a împiedica mii de persoane să pătrundă în regiunea Evros, iar ulterior a extins gardul existent.

„S-a decis extinderea treptată a gardului pe întreaga lungime a Evros”, cu un accent iniţial pe potenţialele puncte cu probleme, se arată în comunicatul de marţi. „S-a decis, de asemenea, să se modernizeze şi să se consolideze sistemele de supraveghere”.

Grecia a acuzat Turcia că facilitează imigraţia ilegală

De asemenea, Grecia a acuzat Turcia că încurajează sau facilitează pe mare a mii de persoane din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa care încearcă să ajungă în insulele greceşti. La rândul lor, autorităţile turce şi grupurile pentru drepturile omului au acuzat Grecia că îi returnează ilegal pe solicitanţii de azil care ajung pe teritoriul elen, fără a le permite să îşi depună cererile de azil.

După ce aproape un milion de persoane au intrat în Europa prin graniţa greco-turcă în 2015, un acord între Uniunea Europeană şi Ankara a încercat să limiteze fluxurile. Însă acesta nu a fost pus în aplicare pe deplin.

Turcia găzduieşte populaţii mari de migranţi. Grecia susţine că vecinul său este o destinaţie sigură pentru solicitanţii de azil care, prin urmare, nu ar trebui să caute să călătorească mai departe spre vest.

articolul original.

Inghesuiti printre paleti de marfa, spre vestul Europei. Zeci de migranti prinsi de politistii de frontiera. Foto

5 August 2022 at 09:33
image

Doua grupuri de migranti au fost date jos din trei tiruri care transportau marfa in tari din vestul Europei.

Primii transfugi au fost gasiti in doua tiruri care urmau sa iasa din tara prin vama Nadlac si care transportau sucuri, respectiv produse sanitare, pentru firme din Franta si Polonia.

In urma controlului amanuntit al remorcilor, politistii au descoperit 28 de migranti, cu varste cuprinse intre 18 si 46 de ani, care provin din Pakistan, India si Afganistan.

Un alt grup, de 8 transfugi, a fost gasit in remorca unui tir care transporta bare metalice pentru o firma din Rusia. Acestia provin din Afganistan si India si sunt solicitanti de azil in tara noastra.

image
image
image
image
articolul original.
  • There are no more articles
❌