ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Tânăr din județul Alba, implicat într-un caz de BRACONAJ în Hunedoara: A încercat să fugă de poliție

7 November 2022 at 11:45

Tânăr din județul Alba, implicat într-un caz de BRACONAJ în Hunedoara: A încercat să fugă de poliție

Un tânăr din județul Alba a încercat să fugă de echipajele de poliție în momentul în care a fost prins cu încă 3 oameni, venind de la vânătoare.

La data de 06 noiembrie 2022, în jurul orei 00:05, polițiștii din cadrul Poliţiei Stațiunii Geoagiu au oprit din trafic, pe DJ 107 A, autoturismul condus de un tânăr de 28 de ani, din Geoagiu, care se deplasa din direcția Homorod – Geoagiu.

În autoturismul condus de tânăr se mai aflau alţi trei bărbaţi (pasageri), precum şi un tânăr de 29 de ani, din judeţul Alba, care, în momentul opririi mașinii a fugit la vederea echipajului de poliţie şi s-a ascuns în zona împădurită din apropierea drumului, fiind ulterior identificat de către poliţişti.

În urma verificării autovehiculului, poliţiştii au găsit două arme letale (de vânătoare), despre unul dintre pasageri, un bărbat de 46 de ani, din Orăştie, a declarat că îi aparțin. Cele două arme nu erau asigurate și introduse în huse sau toc și nu aveau dispozitive de blocare pe garda trăgaciului.

Persoanele în cauză au fost conduse la sediul Poliției, iar din verificări s-a stabilit că cele două arme sunt deținute legal de către bărbatul de 46 de ani, care, însă, nu a putut prezenta vreo autorizație de vânătoare emisă de către gestionarul fondului cinegetic.
În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de braconaj, iar armele și muniția aferentă au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.
De asemenea, bărbatul de 46 de ani a fost sancționat contravențional pentru transportul armelor fără ca acestea să fie asigurate, iar ca măsură complementară s-a propus anularea dreptului de deținere, port și folosire a armelor.

articolul original.

Coarnele de rinocer au devenit mai scurte în ultimul secol

5 November 2022 at 14:00
image

Coarnele de rinocer au devenit mai scurte în ultimul secol, au descoperit cercetătorii, adăugând că acest lucru ar putea fi rezultatul faptului că vânătorii și braconierii le preferă pe cele mai lungi.

au fost foarte căutate în rândul vânătorilor de-a lungul secolelor, în timp ce braconierii moderni le vând pentru a fi folosite în medicamentele tradiționale din China și Vietnam.

„În cazul rinocerilor, oamenii și-au dorit întotdeauna cel mai mare corn”, a spus Oscar Wilson, de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, adăugând că coarnele mai mari le aduc braconierilor moderni mai mulți bani.

Wilson și colegii săi spun că un studiu al imaginilor de arhivă ale animalelor sugerează că dimensiunea cornului unui rinocer, în raport cu lungimea corpului său, a scăzut în timp.

O tendință similară a fost înregistrată și la animale precum elefanții și oile sălbatice, subliniază The Guardian.

Coarnele de rinocer devin tot mai mici

„Vânătoarea preferențială a indivizilor cu coarne sau colți mai mari a dus la supraviețuirea și reproducerea mai multor indivizi cu trăsături mai mici și la transmiterea acestor trăsături generațiilor viitoare, rezultând o schimbare evolutivă”, scriu cercetătorii în revista People and Nature.

Cercetătorii au făcut descoperirea examinând lucrările de artă și fotografiile cu rinoceri deținute de Centrul de resurse pentru rinoceri (RRC) din Utrecht, Olanda. O parte din artă datează din secolul al XV-lea.

Imagini de arhivă cu rinoceri

Echipa s-a concentrat pe 80 de imagini în care rinocerii au fost fotografiați din lateral. Apoi au calculat lungimea cornului în raport cu cea a corpului animalului înainte de a face o medie a acestor valori și de a calcula diferența în comparație cu raportul văzut pentru fiecare imagine în parte.

Ca rezultat, echipa a putut să exploreze dacă dimensiunea relativă a coarnelor de rinocer a devenit mai mare sau mai mică în timp, în comparație cu raportul mediu.

Rezultatele arată că, în raport cu lor, rinocerii albi și negri au avut cele mai lungi coarne, în timp ce rinocerii de Sumatra au avut coarnele cele mai scurte. Cu toate acestea, pentru toate cele cinci specii de rinocer, lungimea relativă a cornului a scăzut în timp.

Scurtarea este potențial dăunătoare

Deși 65 dintre rinocerii fotografiați erau în captivitate, Wilson a remarcat că majoritatea provin fie direct din sălbăticie, fie s-au născut din rinoceri care au trăit anterior . Acest lucru, a spus el, sugerează că scăderea lungimii cornului reflectă probabil presiunile de selecție cu care se confruntă animalele în habitatul lor natural, deși cercetătorii efectuează acum lucrări suplimentare cu populațiile sălbatice pentru a explora dacă se observă aceeași tendință.

Deși impactul scăderii în dimensiuni nu este cunoscut, Wilson a spus că ar putea fi dăunător.

„Rinocerii își folosesc coarnele, așa că pierderea lor probabil că nu va fi un lucru bun pentru ei”, a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Bărbat din Stănișești, anchetat pentru braconaj cinegetic. Polițiștii au găsit la domiciliul acestuia două căprioare

24 October 2022 at 15:05

Un bărbat din Stănișești este anchetat pentru braconaj, după ce polițiștii au găsit două căprioare, în urma unei percheziții la domiciliul acestuia.

„Poliţiştii din cadrul Secţiei 4 Poliţie Rurală Podu Turcului, au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară, la locuinţa unui bărbat, de 58 ani, din comuna Stănişeşti, bănuit de săvârşirea infracţiunilor de braconaj cinegetic şi orice operaţiuni privind vânatul sau părţi ori produse uşor identificabile, dobândite fără respectarea condiţiilor legii 407 din 2006. La locuinţa bărbatului au fost identificate două animale sălbatice, specia căprior, acestea fiind predate paznicului de vânătoare şi eliberate în prezenţa organelor de poliţie, în mediul natural”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău.

Poliţiştii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal privind infracţiunea de braconaj cinegetic. (sursa: comunicat de presă)

articolul original.

Tânăr de 17 ani bracona iepuri și căprioare pe terenul dintre Gura Șuții și Speriețeni

17 October 2022 at 15:11

Încă un proiect interesant care se înscrie în programul președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, cu titulatura „Sănătate pentru Dâmbovița”! Șeful administrației publice județene a propus astăzi, în premieră, în cadrul unei întâlniri cu presa desfășurată la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, punerea pe tapet a unui nou proiect important pentru Dâmbovița și, de ce nu, pentru întrega regiune de sud a României. Corneliu Ștefan are de gând să demareze construcția unui spital de pediatrie la Târgoviște.

Noua instituție medicală ar urma să fie edificată în centrul municipiului, pe amplasamentul fostei Secții de Boli Infecțioase. Clădirea veche zace închisă de mai mulți ani și se află într-un stadiu avansat de degradare. Pentru demararea proiectului propus de președintele Corneliu Ștefan este mai întâi nevoie de demolarea imobilului ajuns un adevărat focar de infecție, pericol public, întrucât nu mai prezintă deloc siguranță în exploatare și nici nu mai poate fi adaptat la cerințele de cazare, investigații și tratament cerute de normele europene.


Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, deocamdată, a lansat propunerea construirii Spitalului de Pediatrie și dezbaterea publică ce trebuie să survină, democratic, înaintea pornirii procedurilor legale. Cetățenii trebuie să se pronunțe în legătură cu oportunitatea construirii în Târgoviște, pentru prima dată în istorie, a unui spital destinat unei game largi de afecțiuni cu care se confruntă, din păcate, și copiii. Practic, va fi vorba de o secție externă a Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște cu un regim special.

Inițiativa președintelui Corneliu Ștefan este una lăudabilă și curajoasă. Să te înhami la realizarea unei asemenea investiții în vremuri ca acestea nu este tocmai ușor. Dar, este de admirat faptul că șeful administrației județene se gândește la sănătatea copiilor noștri, la asigurarea unei baze de investigații și tratament adecvate, moderne și dotate corespunzător pentru aceștia.

A venit președintele Consiliului Județean și cu explicații punctuale despre necesitatea demolării Secției de Infecțioase de pe strada Nicole Filipescu, fostă Rodnei, și construirea unui nou obiectiv medical.

„Sunt mai multe motive și am să încep cu cele de ordin medical, expuse de medicii specialiști din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște. Clădirea este veche. Se găsește într-un stadiu avansat de degradare și nu mai corespunde din punct de vedere real unor condiții minime igienico-sanitare de funcționare a unui spital, încă din anul 2014. Nu mai pot fi asigurate circuitele funcționale pentru cazarea și îngrijirea curentă a pacienților pe perioada internării în spital. Compartimentarea actuală nu permite o izolare corespunzătoare pe categorii. Nu se mai poate asigura confortul psihic al pacienților și personalului la standarde normale”, a precizat Corneliu Ștefan.

De asemenea, ar trebui ca organizarea unei secții de Pediatrie în această clădire să asigure îngrijirea pacienților copiii, obligatoriu în compartimente distincte și în funcție de vârstă, lucru care este aproape imposibil de realizat în imobilul actual.

În clădirea construită în totalitate din zidărie de cărămidă, între anii 1935-1940, a funcționat mai întâi o școală. Suprafața totală a imobilului format din subsol, parter și două etaje este de 3.009 mp. Circulația între nivelurile clădirii a fost asigurată de trei scări. Două deservind un tronson iar una un singur tronson. Ventilația saloanelor și a spațiilor de tratament a fost una precară, realizată doar prin deschiderea ferestrelor, nefiind prevăzute alte sisteme de aerisire. Încălzirea Secției de Infecțioase se efectua printr-un sistem de încălzire rudimentar, bazat pe calorifere de fontă racordate prin conducte de două cazane termice montate la subsolul clădirii. Instalația electrică, depășită din toate punctele de vedere, genera probleme în activitatea medicală încă din perioada de funcționare a spitalului. Imobilul nu a fost prevăzut cu sisteme de detecție și de avertizare a incendiilor. Fosta secție nu mai corespunde nici atât din punct de vedere al protecției împotriva seismelor, fiind încadrată într-o categorie cu risc major.

„Așadar, în locul clădirii vechi de 87 de ani, cu semne vizibile ale degradării ca urmare a trecerii sale prin timp, tencuieli și ziduri fisurate, planșee și fundații fisurate, pereți cu infiltrații din cauza slabei hidroizolațiii, cu scări nesigure în exploatare, noi propunem construcția unui spital de pediatrie modern. Acesta va avea o suprafață de aproximativ 4.000 de mp. Vor fi înființate 40-50 de paturi de spitalizare continuă. Unitatea va avea un bloc operator cu ATI. Ambulatoriul va fi unul integrat de pediatrie cu mai multe specialități, respectiv spitalizare de o zi cu 4-6 locuri, un ambulatoriu RMN și Radiologie Pediatrică. De asemenea, va fi construită o parcare supraetajată pentru personalul spitalului și pacienți, cu 100 de locuri”, a precizat Corneliu Ștefan.

Valoarea estimată a investiției este de peste 20.000.000 de euro. Fondurile necesare investiției vor proveni dintr-o finanțare europeană, la care se va adăuga contribuția Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

„Decizia aparține dâmbovițenilor! Am prezentat aici principalele informații, astfel încât, în cunoștință de cauză, să putem lua cea mai bună hotărâre. Construim un spital nou de pediatrie sau un alt tip de clădire cu utilitate publică?”, îi întreabă președintele Consiliului Județean, Corneliu Ștefan, pe dâmbovițeni.

articolul original.

Soțul unei cunoscute cântărețe de muzică populară reținut pentru braconaj. Polițiștii au organizat un flagrant

4 October 2022 at 20:24
image

Soțul cântăreței de muzică populară Lena Miclăuș a fost reținut de polițiști, alături de mai multe persoane, pentru fapte de braconaj săvârșite în zona montană a județului Vâlcea.

Polițiștii gorjeni au prins în flagrant mai multe persoane în timp de vânau în zona montană a  Obârșia Lotrului, județului Vâlcea, printre care și soțul cântăreței Lena Miclăuș.

„La data de 1 octombrie a.c., poliţiştii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Gorj, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Novaci, au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de săvârșirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi braconaj cinegetic”, transmite IPJ Gorj.

Astfel, a fost organizată o acțiune de prindere, în flagrant delict, a unor persoane, care ar fi săvârșit fapte de braconaj, în zona montană Obârșia Lotrului, județul Vâlcea.

”Totodată, au fost efectuate 7 percheziții domiciliare, în orașul Novaci, municipiul Deva, județul Hunedoara și localitatea Voineasa, județul Vâlcea, la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi braconaj cinegetic”, au mai transmis polițiștii gorjeni.

În urma perchezițiilor, polițiștii au confiscat 8 arme de vânătoare, deținute legal, un amortizor de sunet, un dispozitiv de vedere pe timp de noapte, 585 de cartușe de vânătoare, 280 de kilograme de carne de vânat, 8 trofee de cervide, 3 topoare și 4.300 de țigarete, deținute în afara unui antrepozit fiscal, fără a avea timbru de marcaj fiscal.

De asemenea, două autoturisme de teren au fost indisponibilizate.

”La data de 1 octombrie a.c., față de 2 persoane, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, ulterior, la data de 2 octombrie a.c., această măsura fiind luată față de alte 5 persoane.

Față de cele 2 persoane reținute la data de 1 octombrie a.c., a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile. Prejudiciul cauzat este de peste 24.000 de euro. Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.

La activități au participat și polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, precum și Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Hunedoara”, au informat autoritățile.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Un părvean, condamnat la 10 ani de închisoare pentru tentativă de omor și braconaj, a obținut reducerea pedepsei cu 2 ani! Ba chiar poate fi liberat condiționat

26 September 2022 at 04:00

Pe 18 februarie 2016, 11 persoane din Bistrița-Năsăud erau reținute pentru braconaj, în urma unor percheziții derulate de polițiști pe Valea Someșului, dintre care trei au fost arestate preventiv. Două luni mai târziu, procurorii au trimis în judecată șapte persoane din totalul celor anchetate. Procesul pe fond a durat doi ani, la finele lunii august 2018 magistrații de la Tribunalul Bistrița-Năsăud au pronunțat sentințele, cea mai drastică fiind 12 ani de închisoare. Cel condamnat la ani grei de pușcărie se numește Vasile Alexi, care a fost acuzat de procurori de mai multe infracțiuni de braconaj, deținere ilegală de arme, dar și de tentativă de omor. La data pronunțării sentinței, bărbatul mai avea la activ o condamnare de 6 ani de închisoare pentru tentativă de omor, pedeapsă primită în 2017 și care a contribuit la cea de a doua. După apelul judecat la Curtea de Apel Cluj, bărbatul a reușit să obțină o pedeapsă mai mică cu doi ani, astfel că s-a ales cu “doar” 10 ani și 4 luni de închisoare. Acum a reușit să mai taie alți 2 ani, astfel că în acest moment poate fi liberat condiționat.

Pe 19 februarie 2016, o știre a încins publicațiile locale, după ce polițiștii au anunțat faptul că, înainte cu o zi, au derulat o serie de percheziții, fiind vizate 18 persoane, cu vârste cuprinse între 22 de ani şi 57 de ani, bănuite că ar fi introdus ilegal, pe teritoriul României, arme de vânătoare, pe care le-ar fi folosit pentru comiterea unor fapte de braconaj cinegetic pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud. Oamenii legii au ridicat 20.000 de lei, o armă de vânătoare, cartuşe letale, lunete şi accesorii pentru arme de foc, carne de vânat, trofee, articole pirotehnice şi alcool. După percheziții, 11 persoane au fost reținute pentru 24 de ore, ulterior, trei dintre acestea fiind arestate preventiv, celelalte opt fiind puse sub control judiciar. Pe 13 aprilie 2016, au fost trimise în judecată șapte persoane.

În toată această poveste, cap de afiș este un bărbat din Parva: Vasile Alexi. La data trimiterii sale în judecată, bărbatul mai era judecat, începând cu iulie 2014, pentru o tentativă de omor, când cu niște rude ale sale i-au bătut crunt cu parii și cu un târnăcop pe niște consăteni de-ai lor. Acesta dosar s-a finalizat în februarie 2017 cu 6 ani de închisoare pentru Alexi. Numai că bărbatul a ajuns cu un an mai devreme după gratii, după ce judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud le-au admis procurorilor propunerea de arestare preventivă a acestuia în dosarul de braconaj.

A tras cu arma să-l sperie pe paznic

Din motivarea sentinței pronunțată în 2018 de Tribunalul Bistrița-Năsăud, reiese faptul că, Vasile Alexi era sub supravegherea anchetatorilor încă din 2011, când, într-o noapte de final de august, a fost la vânătoare, ilegală evident, pe fondul de vânătoare de la Șieu Măgheruș, mai precis pe pășunea Caila, unde a braconat trei căpriori, prejudiciu stabilit la 10.500 de euro. În acea noapte paznicul fondului de vânătoare, după ce a fost anunțat de un martor care se afla întâmplător în zona respectivă, l-a surprins pe Alexi în toiul acțiunii, astfel că a fost amenințat cu moartea de către părvean. Amenințările nu au fost doar vorbe în vânt, fiindcă Alexi a tras cu arma „cel puțin trei focuri de armă” în direcția paznicului, un glonț zburând pe deasupra capului acestuia, iar cel de-al doilea a lovit arma pe care o purta asupra lui, conform procurorilor, “degradând foița înălțătorului”.

“În timpul incidentului, inculpatul Alexi Vasile a proferat amenințări cu moartea la adresa lui C. D. (“nu te apropia că te împușc!”, respectiv ”te împușc în cap ! ”).

Procedând în această modalitate inculpatul Alexi Vasile a reușit să-și asigure scăparea, folosind arma de vânătoare pe care o deținea ilegal și periclitând viața numitului C. D.”, se arată în documentului instanței.

Pentru această faptă, Alexi a fost acuzat, din nou, de tentativă de omor, pedeapsa aplicată de judecători fiind de 5 ani de închisoare.

La Bistrița, condamnat la 12 ani de pușcărie! La Cluj i s-au tăiat 2 ani

Însă în acest dosar, părveanul a fost “încununat” și cu alte acuzații: braconaj cinegetic (4 fapte) – pentru care a primit, pentru 3 fapte câte 2 ani de închisoare, iar pentru una, un an de închisoare; nerespectarea regimului armelor și munițiilor (4 fapte) pentru fiecare faptă încasând câte un an de închisoare, și uz de armă fără drept (3 fapte), pentru fiecare faptă fiind condamnat la câte un an de închisoare.

La final i s-a adăugat pedeapsa de 6 ani de închisoare pentru tentativa de omor comisă asupra consătenilor lui, astfel că a rezultat o pedeapsă de 12 ani și 4 luni de închisoare.

În apel, la Curtea de Apel Cluj, Alexi a reușit, în 2019, să obțină reducerea pedepselor, el fiind achitat pentru două fapte de braconaj, acestea fiind comise în anul 2006, astfel că erau deja prescrise. Pentru celelalte două, comise în 2011 și 2013, judecătorii clujeni i-au redus pedepsele de la câte 2 ani la câte un an. Tot atunci, Alexi a fost achitat și pentru o faptă de uz de armă fără drept, comisă în 2011, și aceasta fiind prescrisă la data derulării procesului. Pedeapsa rezultantă a fost mai mică cu circa 2 ani decât cea de la Bistrița, de 10 ani și 4 luni de închisoare.

Deciziile CRR salvatoare

În luna iunie a acestui an, Vasile Alexi a depus la Curtea de Apel Cluj o contestație în anulare a sentinței definitive, pronunțată de aceeași instanță în 2019, având la bază deciziile CCR din 2018 și 2022 cu privire la prescrierea unor fapte, în cazul acesta cele de braconaj, uz de armă fără drept și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Iar magistrații clujeni i-au admis contestația și astfel Alexi a mai scăpat de încă 2 ani de închisoare pe care ar fi trebuit să îi execute, fiindcă faptele respective se prescriseseră în intervalul scurs de la pronunțarea sentinței Tribunalului Bistrița-Năsăud până la pronunțarea sentinței Curții de Apel Cluj.

“În esenţă, contestatorul invocă faptul că la data pronunţării deciziei penale contestate era împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale pentru infracţiunile de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 al. (1) C. pen., cu aplic. art. 5 C.pen. (faptă comisă la data de 24/25.08.2011), braconaj, prev. de art. 42 al. (1) lit. „a”, „c”, „l” şi „m” din Legea nr.407/2006 modif. şi rep., în vigoare începând cu data de 24.07.2015, cu aplic. art. 5 C.pen. (faptă comisă la data de 24/25.08.2011); nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 al. (1) C. pen., cu aplic. art. 5 C.pen. (faptă comisă la data de 4/5.05.2013), la pedeapsa de 1(un) an închisoare; braconaj, prev. de art. 42 al. (1) lit. „a”, “c” şi “f” din Legea nr. 407/2006 modif., în vigoare începând cu data de 24.07.2015, cu aplic. art. 77 lit. “a” şi art. 5 C.pen. (faptă comisă la data de 4/5.05.2013); uz de armă fără drept, prev. de art. 343 al. (1) C.pen., cu aplic. art. 5 C.pen. (faptă comisă la data de 4/5.05.2013); nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 al. (1) C. pen., cu aplic. art. 5 C.pen. (faptă comisă la sfârşitul anului 2013-începutul anului 2014); uz de armă fără drept, prev. de art. 343 al. (1) C.pen. (faptă comisă în 2 sept. 2014); nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 al. (1) C. pen. (faptă comisă în cursul anului 2014) calculate în lumina dispoziţiilor Deciziei CCR nr. 297/2018, astfel cum aceasta a fost lămurită prin Decizia CCR 358/2022.

Contestația în anulare este calea extraordinară de atac ce poate fi exercitată în cazurile strict și limitativ prevăzute de lege, în scopul anulării unei hotărâri definitive pronunțate cu încălcarea normelor procesual penale, fiind o cale de atac de retractare, instanța care a pronunțat hotărârea cu încălcarea legii anulând hotărârea în scopul înlăturării erorilor de procedură (error in procedendo).

Prin urmare, în primul rând, trebuie lămurit dacă pretinsa eroare comisă de instanţa de apel, constând în omisiunea de a se pronunţa asupra prescripţiei răspunderii penale, reprezintă o eroare de procedură, sau o eroare de judecată. (…)

În legătură cu modul de interpretare a deciziilor CCR nr. 297/2018 şi 358/2022, Curtea reţine următoarele: Prin decizia nr. ### din 26 aprilie 2018 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.155 alin. (1) din Codul penal (…), Curtea Constituţională a admis exceptia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripţiei răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză”, din cuprinsul dispoziţiilor art. 155 alin. (1) din Codul penal, este neconstituţională, deoarece respectivele dispoziţii legale „31. (…) sunt lipsite de previzibilitate si, totodată, contrare principiului legalităţii incriminării, întrucat sintagma „oricarui act de procedură” din cuprinsul acestora are in vedere şi acte ce nu sunt comunicate suspectului sau inculpatului, nepermiţându-i acestuia să cunoască aspectul întreruperii cursului prescripţiei şi al începerii unui nou termen de prescripţie a răspunderii sale penale”. Prin Decizia nr. 358 din 26 mai 2022 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 155 alin. (1) din Codul penal (…), Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat ca dispoziţiile art. 155 alin. (1) din Codul penal sunt neconstituţionale în ansamblul lor. Pentru a decide astfel, instanţa de contencios constituţional a reţinut că „55. (…) Decizia nr. 297 din 26 aprilie 2018 sancţioneaza «solutia legislativa» pe care textul de lege criticat o conţinea, astfel ca, (…), aceasta nu va putea fi încadrată în categoria deciziilor interpretative/cu rezerva de interpretare.”, ci „61. (…), prin efectele pe care le produce, (…) împrumută natura juridica a unei decizii simple/extreme, întrucat, constatând neconstituţionalitatea faptului ca întreruperea cursului termenului prescripţiei răspunderii penale se realiza prin îndeplinirea «oricărui act de procedura în cauză», Curtea a sancţionat unica soluţie legislativă pe care dispoziţiile art. 155 alin. (1) din Codul penal o reglementau”. Prin ordonanţa de urgenţă nr. 71 din 30 mai 2022 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 531 din 30 mai 2022 textul art. 155, alin. 1 din Codul penal a fost modificat în sensul dispus de Curtea Constituţională, după cum urmează: Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului.

În consecinţă, observăm că pe parcursul judecăţii, a existat o succesiune de legi penale referitoare la cauzele de întrerupere a răspunderii penale. Dintre acestea, cea mai favorabilă inculpatului este cea aflată în vigoare în perioada 25.06.2018-30.05.2022, care nu prevedea nici un caz de întrerupere a prescripţiei răspunderii penale. Potrivit unei practici constate ale instanţei de contencios constituţional şi a instanţei supreme, prescripţia răspunderii penale este o instituţie ce aparţine dreptului material, putând aşadar retroactiva (decizia CCR nr. 297 din 26 aprilie 2018, par 27, Decizia CCR nr. 1092 din 18 decembrie 2012, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 67 din 31 ianuarie 2013 Decizia ICCJ nr. 2/2014 din 14/04/2014, pronunțată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Decizia ICCJ nr. 235/2019 din 08/07/2019, Decizia ICCJ, nr. 174/RC din 15 mai 2019).

Modul în care Ministerul Public interpretează cele două decizii ale Curţii Constituţionale ar putea fi primit doar în ipoteza în care prescripţia răspunderii penale ar aparţine dreptului procesual penal. În lipsa unor cauze de întrerupere a prescripţiei răspunderii penale, termenele generale de prescripţie curg nestingherit de la data comiterii infracţiunilor, iar împlinirea lor atrage prescripţia răspunderii penale. Făcând aplicarea principiilor enunţate anterior în cauza de faţă, constatăm că pentru următoarele infracţiuni a intervenit prescripţia răsăunderii penale anterior pronunţării deciziei contestate:

1.infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 al. (1) C. pen., cu aplic. art. 5 C.pen. (faptă comisă la data de 24/25.08.2011);

2. braconaj, prev. de art. 42 al. (1) lit. „a”, „c”, „l” şi „m” din Legea nr.407/2006 modif. şi rep., în vigoare începând cu data de 24.07.2015, cu aplic. art. 5 C.pen. (faptă comisă la data de 24/25.08.2011);

3. nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 al. (1) C. pen., cu aplic. art. 5 C.pen. (faptă comisă la data de 4/5.05.2013);

4. braconaj, prev. de art. 42 al. (1) lit. „a”, “c” şi “f” din Legea nr. 407/2006 modif., în vigoare începând cu data de 24.07.2015, cu aplic. art. 77 lit. “a” şi art. 5 C.pen. (faptă comisă la data de 4/5.05.2013);

5. uz de armă fără drept, prev. de art. 343 al. (1) C.pen., cu aplic. art. 5 C.pen. (faptă comisă la data de 4/5.05.2013);

6. nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 al. (1) C. pen., cu aplic. art. 5 C.pen. (faptă comisă la sfârşitul anului 2013-începutul anului 2014);

7. uz de armă fără drept, prev. de art. 343 al. (1) C.pen. (faptă comisă în 2 sept. 2014).

În raport de limitele de pedeapsă prevăzute pentru aceste infracţiuni, termenul general de prescripţie a răspunderii penale pentru fiecare dintre aceste infracţiuni este de 5 ani şi curge de la data comiterii/epuizării infracţiunii.

Având în vedere că decizia contestată a fost pronunţată la data de 3 decembrie 2019, observăm cu uşurinţă că acesta era împlinit pentru fiecare dintre acestea. În schimb, reţinem că termenul de prescripţie al răspunerii penale nu era împlinit pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 al. (1) C. pen. (faptă comisă în cursul anului 2014). Din moment ce s-a reţinut că infracţiunea a fost comisă în cursul anului 2014, înseamnă că s-a epuizat doar la data 31 decembrie a respectivului an. Limitele impuse de natura juridică a contestaţiei în anulare, şi anume aceea de cale de atac de anulare şi retractare însă strict pentru erori de procedură, împiedică stabilirea cu mai mare precizie a perioadei în care a fost comisă infracţiunea, acest aspect constituind unul de fond. Prin urmare, Curtea este ţinută de cele reţinute de instanţa de apel, în această privinţă. Faţă de toate acestea, se va admite contestaţia în anulare formulată, astfel că decizia contestată va fi defiinţată în privinţa omisiunii reţinerii incidenţei cauzei de încetare a procesului penal prev. de art. 16 alin. 1 lit. f C.pr.pen. (prescripţia răspunderii penale) pentru cele 7 infracţiuni enumerate, şi rejudecând în aceste limite, în temeiul art. 396 alin. 6 cu trimitere la art. 16 alin. 1 lit. f din C.pr.pen. se va dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Alexi Vasile pentru acestea.

Soluţia de încetare a procesului pentru pentru o parte dintre infracţiunile imputate, impune refacerea operaţiunii de contopire a pedepselor după cum urmează: Potrivit disp. art. 39 alin. 1 lit. b, C. pen. şi art. 45 al.3 lit.a, C. pen. se vor contopi pedepsele de 5 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a,b şi d C.penal pe o durată de 3 ani, 1 an închisoare (ambele aplicate inculpatului în prezenta cauză) şi de 6 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a,b şi d C.penal pe o durată de 3 ani (aplicată prin sp nr. 72 din 14 iunie 2016, pronunţată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud), prin aplicarea pedepsei celei mai grele de 6 ani închisoare, sporită cu 2 ani închisoare (1/3 din suma celorlalte două pedepse), în final inculpatul urmând a executa pedeapsa rezultantă de 8 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a,b şi d C.penal pe o durată de 3 ani.

În baza disp. art. 72 Cod penal, se va deduce din pedeapsa rezultantă de 8 ani închisoare, reţinerea din data de 6 mai 2013 şi perioada executată din data de 18 februarie 2016 la zi. Se va dispune anularea mandatului de executare a pedepsei nr. 171/04.12.2019 emis de către Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi emiterea unui nou mandat în baza dispoziţiilor prezentei decizii.

Se vor menţine restul dispoziţiilor deciziei contestate”, se arată în sentința Curții de Apel Cluj.

Poate fi liberat condiționat

În acest moment, Alexi are deja executați 6 ani de închisoare, ținând cont de faptul că el a ajuns după gratii în 2016 după ce a fost arestat preventiv și acolo a rămas până la pronunțarea sentinței definitive în 2019. Drept urmare este foarte posibil ca în curând acesta să fie liberat condiționat, având în vedere că poate cere asta după efectuarea a cel puțin două treimi din pedeapsa aplicată, fracție deja depășită cu câteva luni în cazul lui Alexi.

articolul original.

Percheziții domiciliare la bărbați acuzați de braconaj piscicol

12 September 2022 at 11:16
image

Doi bărbați, de 44 și 47 de ani, din Gorj, sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de braconaj piscicol.
Astfel, polițiștii au pus ieri în executare două mandate de percheziție domiciliară, la două locuințe de pe raza orașului Turceni și comunei Plopșoru.

Polițiștii au ridicat în vederea continuării cercetărilor 11 plase de pescuit

În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat în vederea continuării cercetărilor 11 plase de pescuit cu fir textil și monofilament, de diferite dimensiuni, interzise la deținere și utilizare. Cercetările vizează săvârșirea infracțiunii de braconaj piscicol, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.

articolul original.

Infracțiuni de braconaj piscicol pe malul drept al fluviului Dunărea

30 August 2022 at 12:31
image

Poliţiştii de frontieră brăileni efectuează cercetări cu privire la doi bărbați care desfășurau activități de pescuit comercial neautorizat.

La sfârșitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila-I.T.P.F. Iaşi, pe timpul desfăşurării unei acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, au depistat pe malul drept al fluviului Dunărea, în zona brațului Măcin – km 16, o barcă cu doi cetățeni, în vârstă de 42 respectiv 43 de ani, care desfășurau activități de pescuit comercial.

Infracțiuni de braconaj piscicol

În urma controlului efectuat, polițiștii de frontieră au constatat că persoanele sunt cetățeni români şi că desfașoară  activități  de pescuit comercial folosind plase de tip monofilament,  fără a deține autorizație sau licență de pescuit.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de producere, import, deţinere, comercializare sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament.

Bunurile folosite la săvârșirea infracțiunii, respectiv  ambarcațiunea  şi plasele de pescuit în valoare totală de 700 de lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

articolul original.
  • There are no more articles
❌