ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 February 2023Ultimele Stiri

Colterm intră în faliment dacă nu cumpără certificatele de poluare

7 February 2023 at 20:59

Marți, 7 februarie, consilierii locali din Timișoara s-au întâlnit într-o ședință extraordinară, convocată de Roxana Iliescu, cu semnăturile altor colegi consilieri locali, din toate partidele. Subiectul acestei ședințe: Colterm. Mai exact, cum va putea compania locală de termoficare să cumpere, până la finalul lui aprilie, certificatele de CO2 aferente anului trecut. Deși se dorea găsirea unor soluții, și de această dată, s-a vorbit mai mult de probleme.

Spre deosebire de alte ocazii în care a fost discutat subiectul, de această dată s-a căzut de acord asupra mai multor puncte. Poate cel mai important ar fi că, în cazul în care nu vor fi achiziționate aceste certificate, Colterm va intra în faliment, veste care nu este neapărat o noutate. Majoritatea vocilor, însă, au făcut apel la calm: falimentul nu înseamnă neapărat întreruperea furnizării agentului termic, fiind dat exemplul orașului Iași. Alții, mai optimiști, au amintit și de Oradea, însă la fel de unanim a fost sentimentul că acela este un caz mai degrabă excepțional. Ar fi, totuși, și câteva posibile soluții pentru a nu ajunge acolo. Altă problemă majoră: acestea trebuie găsite în următoarele zile.

În primul rând, ar fi de menționat că în bugetul aprobat luni a fost trecută și cea mai mare alocare pe care a primit-o vreodată Colterm din bugetul local: 165 de milioane de euro. Pentru achiziționarea certificatelor ar fi nevoie de aproximativ 100 de milioane. Așadar, banii „există”, dar nu sub forma unor lichidități pe moment. În plus, trebuie găsită și o modalitate legală prin care aceștia să fie trecuți de la primărie la societatea din subordine. La prima vedere, spune executivul, ar fi numai două: subvențiile și pierderile tehnologice. Adică ce plătește primăria pentru consumul utilizatorilor și ce plătește primăria pentru că închiriază societății Colterm un sistem de termoficare cu probleme pe rețea. Alte voci, din partea administratorul juridic de exemplu, spun că ar fi și alte posibilități, însă este cert că insolvența pune anumite piedici în îndeplinirea acestora.

„Vă spun sincer, impresia mea este că de mult timp discuțiile despre Colterm au devenit destul de sterile și politice și s-au depărtat foarte mult de baza tehnică și legală care, până la urmă, este reală. Este o problemă foarte complexă. (…) Un lucru care se pierde în tot zgomotul politic: nimeni nu are alte interese decât bunăstarea timișorenilor. Vorbesc pentru mine și pentru colegii mei din executiv. Toate deciziile pe care le luăm sunt încercări de a face sens din dilemele financiare cu care suntem prezentați. Vreau să spun asta tocmai pentru că zboară foarte multe acuzații. Nu s-a dus nimeni acolo și nu a plecat cu nicio țeapă acasă. Nu vrea nimeni să vândă punte termice sau altceva. Tot ceea ce facem, facem pentru comunitate”, a spus, printre altele, la începutul discuțiilor, primarul Dominic Fritz.

Ulterior, Fritz s-a plâns cel mai mult de „sistemul certificatelor de poluare”, la modul general, și de felul în care acesta a fost implementat. Astfel, acesta a prezentat și evoluția prețurilor acestora: 2017 – 4,86€; 2018 – 15€; 2019 – 31€; 2020 – 24€; 2021 – 47€; 2022 – 84€. În prezent, în funcție de moment, acesta chiar depășește 90-100€. Până la finalul ședinței, însă, și-a dat seama: „Chiar ăsta este rolul acestor certificate: să te oblige să treci la energie verde”. Primarul nu este convins că acest lucru este chiar fair, cel puțin nu față de România, în comparație cu alte țări din Occident.

La început, primarul a vorbit de două posibile soluții prevăzute de lege. Prima, accesarea unui credit. A doua, o garanție municipală. Nici acestea, însă, nu sunt 100% sigure. Cu prima, problema ar fi că, teoretic, potrivit legii, creditele pot fi luate doar pentru cheltuieli de investiții. Cu a doua, marele neajuns ar fi că și acesta este, de fapt, un soi de „datorie publică mascată”, asemenea datoriei pe care primăria încă o plătește pentru facturile de gaz de acum câțiva ani.

Colterm, însă, improvizează. „În prezent, singura variantă legală este o așa zis o gestiune de creanță. în momentul în care Colterm are o creanță – subvenția de exemplu, e clar că o să dăm acești bani –  teoretic poate să gestioneze această creanță la un creditor, bancă sau terț. Aici suntem deja în discuții cu mai multe entități bancare. Tot trebuie făcut un contract și cu Colterm, iar apetitul este foarte scăzut, fiind în insolvență, să fie implicat. Nu există altă variantă legală. Nu o să treacă nici de secretarul general (Direcția Juridică – n.r.), nici de Direcția Economică”, a mai declarat primarul.

În continuare, executivul, pe de o parte, și opoziția din consiliul local, pe de alta, s-au certat de ce nu s-au găsit soluții cu trei sau, respectiv, doi ani în urmă. La fel, Fritz&Co au certat guvernul pentru lipsa unor legi aplicabile, în timp ce peneliștii și pesediști au ținut să îl laude pentru cele peste 100 de milioane de lei care „au ținut în viață” Coltermul iarna trecută.

Alte probleme ar fi și cele aduse de legile privind sprijinul de stat. Teoretic, primăria nu poate da mai mult de 75 de milioane de lei anual către Colterm, însă această sumă a fost depășită lejer anul trecut, iar anul acesta se anunță a fi o diferență și mai mare, lucru evident doar din alocarea bugetară de peste 160 de milioane de lei. Marius Cârcei, din partea administratorului judiciar, a spus, totuși, că, în opinia lui, măcar pierderile tehnologice ar putea fi considerat „decont”, nu „ajutor de stat”.

Tot din partea administratorului judiciar, consorțiul Alfa & Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL și Insolvein SPRL, a mai venit o posibilă soluție pentru ca primăria să ducă bani către Colterm: majorarea de capital. O soluție care nu ar fi ilegală, dar care, potrivit primarului și secretarului general, ar avea mici sorți de izbândă, având în vedere că societatea este în insolvență. În aceeași idee, Cârceie a amintit și de o hotărâre AGA de reîntregire a capitalului social, care ar urma să facă parte dintr-o viitoare acțiune în instanță. Alt reprezentat al consorțiului care are rol de administrator judiciar, Bogdan Alic, i-a propus executivului primăriei să facă mai multe presiuni la nivel central.

A mai luat cuvântul și administratorul special Cristian Amza. După ce a destins atmosfera cu glume despre cine își mai dă sau nu demisia din Colterm, acesta a devenit mai – să spunem – realist: „Lucrurile sunt foarte simple. Va fi o decizie cu destulă încărcătură politică și finețe juridică și legislativă. Dacă nu se vor lua aceste certificate, AFM are dreptul de a solicita falimentul Colterm. Vorbim de un interval de 4, 5, 6 luni. Următorul sezon va fi periclitat. (…) Chiar dacă astăzi alocați bani, vă garantez că nu vom rezolva situația până la începutul viitorului sezon”.

Până spre final, discuțiile în care s-au implicat în mod special Roxana Iliescu, Cristian Amza și, parțial, și primarul Dominic Fritz au devenit mai mult tehnice: dacă sprijinul de la guvern de iarna trecută poartă sau nu TVA, cine a fost de fapt beneficiarului acestor sume – primăria sau Colterm, lucru important din prisma legilor privind ajutorul de stat – sau proiectele de energie verde depuse prin diferite programe de finanțare, subiect pe care Roxana Iliescu, de altfel, l-a mai abordat.

Fritz, totuși, a ținut să îi liniștească pe timișoreni: „Cred că e destul de evident că nu îmi doresc falimentul Colterm. (…) Cred că acest sistem este viitorul, dacă acum am renunța și am instala peste tot doar centrale de gaz, ar fi o decizie pe care am regreta-o peste cinci sau zece ani. Nu pune nimeni niciun lacăt pe termoficare. La Iași, (compania de termoficare – n.r.) a dat faliment în 2014, iar de atunci e în procedură de faliment și continuă (să livreze agent termic – n.r.). (…) Mi-am asumat această poziție (de primar – n.r.) și iau foarte în serios responsabilitatea pe care o am, ca primar, dar nici nu sunt megaloman, să mă cred Superman și că pot să rezolv orice fel de problemă cu pârghiile legale și financiare limitate pe care le am la dispoziție ca primar. Și vă recomand și dumneavoastră să nu vă credeți Supermani, să nu credeți să puteți rezolva orice problemă pe care o avem în această țară, care ne privește și la nivel local, în Consiliul Local. Sunt probleme care ne privesc aici, la nivel local, care nu pot fi rezolvate decât cu ajutorul guvernului și decât cu o strategie națională. Problema termoficării face parte din această categorie. Nu mă feresc să o spun: este nevoie și de o strategie națională. Luați-o ca o dovadă de realism, nu ca o fugă de responsabilitate”.

articolul original.
Ieri — 7 February 2023Ultimele Stiri

Se circulă fără restricții de tonaj pe DN 23B între Măicănești și Ciorăști!

6 February 2023 at 22:00
By: cristi

După acțiunile drumarilor s-a reușit redeschiderea circulației pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 23B (km 2+000 – km 15+000) între Măicănești și Ciorăști.

Precizăm că la această oră nu mai este închisă circulația pe sectoare de drum național șau autostradă din cauza condițiilor meteorologice din ultima perioadă.

Facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate.

Imagini de la intervențiile Regionalelor CNAIR puteți vedea pe pagina de facebook a companiei: https://www.facebook.com/cnadnr.      

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situatia Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/ și de TWITTER, @CNADNR.

COMUNICAT CNAIR SA

Foto cu rol ilustrativ

articolul original.

VIDEO și GALERIE FOTO: De ce au fost cutremurele din Turcia atât de puternice și de ce atât de multe clădiri s-au prăbușit

6 February 2023 at 22:00
By: cristi

Un seism cu magnitudinea 7,8 care a lovit luni sud-estul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, şi Siria, a fost urmat de un nou seism având magnitudinea 7,6. Bilanţul provizoriu indica aseară cel puţin 1.651 de morţi şi 11.159 de răniţi – în Turcia şi 1.000 de morţi şi 2.453 de răniţi – în Siria. Un număr de 3.471 de clădiri s-au prăbuşit, existând temeri că bilanţul ar putea creşte.

Uniunea Europeană a activat Mecanismul de protecţie civilă. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria. De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate. Turcia a cerut oficial ajutorul NATO, pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni că ţara sa – aflată în plin război în urma invaziei declanşate acum aproape un an împotriva sa de către Rusia – este gata să ofere asistenţă poporului turc „prieten” în urma cutremurului care a lovit Turcia. Preşedintele SUA, Joe Biden, a cerut luni echipelor sale să ofere Turciei ”orice fel de asistenţă necesară” şi să monitorizeze îndeaproape situaţia din această ţară afectată de cutremure puternice. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat luni că a ‘aprobat’ trimiterea de ajutoare umanitare în Siria și Turcia.

MAE român a făcut publice contactele de urgenţă dedicate românilor afectaţi de cutremurele din Turcia şi a recomandat ca liniile telefonice să nu fie ocupate. Reprezentanţii ministerului român reiterează faptul că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 şi +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă. Totodată, cetăţenii români au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al secţiei consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că România va trimite în Turcia o echipă de salvare RO-USAR formată din 60 de persoane şi 4 câini de căutare, precum şi trei aeronave, care vor transporta şapte tone de echipamente. El a mai precizat că echipa care pleacă din partea României este autorizată de Naţiunile Unite, fiind pregătită pentru intervenţii internaţionale.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni doliu naţional timp de şapte zile în Turcia, după cutremurele al căror bilanţ provizoriu indică peste 2.600 de morţi, relatează AFP. Potrivit acestui decret publicat de guvern, drapelele vor fi coborâte în bernă până la apusul soarelui, duminică, 12 februarie.

De ce seismul care a lovit Turcia şi Siria a fost atât de devastator

Seismul violent care a lovit luni sudul Turciei şi Siria vecină a fost unul devastator din cauza mai multor factori: momentul producerii, locaţia sa, o falie relativ calmă timp de două secole şi clădiri prost construite, relatează AFP. Mii de persoane şi-au pierdut viaţa în seismul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit în timpul nopţii, la ora locală 04:17 (01:17 GMT), sudul Turcia şi nordul Siriei, fiind urmat de un nou seism puternic, cu magnitudinea 7,7, în aceeaşi regiune, în jurul orei 10:25 GMT. Un bilanţ provocat mai ales de puterea seismului, fără precedent în Turcia după un cutremur produs în 1939, şi care a survenit într-o regiune foarte populată.

Pământul s-a cutremurat la ora 04:17 şi toţi cei care dormeau au fost „prinşi sub dărâmături când casele lor s-au prăbuşit”, a declarat Roger Musson, cercetător la British Geological Survey. În plus, construcţia caselor „nu prea corespundea unei zone cu risc de cutremure majore”, a explicat Musson, autor al unei cărţi consacrate cutremurelor. Ceea ce s-ar putea explica prin faptul că falia seismică, unde se aflau aceste locuinţe, a fost relativ calmă în trecut. Turcia este situată în una dintre principalele zone seismice ale globului. În 1999, un cutremur s-a produs de-a lungul faliei din Anatolia de Nord, în regiunea nordică Düzce, provocând moartea a peste 17.000 de persoane.

Luni, pământul s-a cutremurat de cealaltă parte a ţării, în apropiere de graniţa cu Siria, de-a lungul faliei Anatoliei de Est. Pe această falie nu s-au mai produs cutremure cu magnitudinea de 7 de mai bine de două secole, ceea ce ar fi putut determina populaţia „să neglijeze importanţa periculozităţii sale”, a mai spus Musson. O durată care înseamnă, de asemenea, că „o cantitate mare de energie s-a putut acumula” de-a lungul faliei. Supoziţie susţinută, potrivit cercetătorului, de apariţia unei replici puternice după seismul principal.

Cutremurul de luni este „aproape repetarea” seismului produs în zonă pe 13 august 1822, a cărui magnitudine a fost estimată la 7,4 de seismologi. Seismul a provocat la acea vreme „o cantitate enormă de distrugeri, oraşe întregi devastate şi pierderi de zeci de mii de vieţi omeneşti”, a amintit Roger Musson. Seismul s-a produs la mică adâncime – circa 17,9 kilometri – în apropierea oraşului Gaziantep, cu două milioane de locuitori. El a fost provocat de o mişcare spre nord a plăcii tectonice arabe care „avansează spre Turcia”, a explicat seismologul. Când tensiunea devine prea puternică, placa avansează brusc şi „eliberarea acestei mişcări produce un cutremur major, ca cel produs astăzi”, a mai spus el.

Amploarea distrugerilor depinde şi de lungimea rupturii solului de-a lungul liniei de falie (o sută de kilometri în cazul seismului de luni), susţine omul de ştiinţă. „Aceasta înseamnă că orice punct din apropierea acestor 100 km a ajuns, de fapt, în centrul cutremurului”. Construcţia clădirilor este un factor primordial atunci când are loc un cutremur, a declarat la rândul său Carmen Solana, vulcanolog la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie.

„Rezistenţa infrastructurii este, din păcate, inegală în sudul Turciei şi, mai ales, în Siria. Prin urmare, salvarea de vieţi depinde acum de rapiditatea echipelor de salvare”, a declarat ea pentru AFP.

Cutremurul din 1999 din Turcia a dat naştere unei legislaţii în 2004 care obligă toate construcţiile noi să respecte criteriile de rezistenţă la cutremur. Amploarea distrugerilor de luni ar trebui să determine autorităţile turce să verifice dacă legea a fost respectată, a afirmat Joanna Faure Walker, de la Institutul pentru Reducerea Riscurilor şi a Dezastrelor, de la universitatea britanică UCL. Multe clădiri „s-au prăbuşit ca nişte clătite”, a afirmat vulcanologul Bill McGuire, din cadrul UCL. „Acest lucru se întâmplă atunci când pereţii şi podelele nu sunt suficient de rezistente, fiecare etaj se prăbuşeşte vertical pe cel de dedesubt”, lăsând puţine şanse de supravieţuire locatarilor, a mai spus el. „Nu este neobişnuit să vezi o clădire în picioare fără prea multe avarii şi următoarea complet aplatizată, din cauza construcţiei îndoielnice sau a materialelor de slabă calitate”, a afirmat el.

articolul original.

A ajuns la psihiatrie! Vedeta s-a gândit, cu groază, cum îi va spune fiului ei că a făcut infarct, dar…

7 February 2023 at 21:40

Simona Trașcă a trăit clipe cumplite duminică. A simțit dureri în piept, i s-a blocat maxilarul, nu a mai putut să deschidă gura, nu s-a mai mișcat 40 de minute! A crezut ce e mai rău, că a făcut infarct. A doua zi, a ajuns la medicul cardiolog. Acolo avea să afle adevărul. CANCAN.RO are detaliile și vi le prezintă, în exclusivitate.

Simona Trașcă nu a chemat, în acea seară, ambulanța, deși, pentru o clipă, asta i-a fost intenția (Vezi AICI detaliile). Iși mai revenise, dar la medic nu a ratat vizita, a doua zi. A trecut prin tot pachetul de consult.

Simona Trașcă a scăpat de infarct, dar a fost trimisă la medicul psihiatru

Avea să afle că nu a fost vorba de infarct, ci de un atac de panică puternic. Mai avusese, dar nu de o asemenea intensitate. ”Sunt sănătoasă la inimă. Dar trebuie ținut sub control, din trei în trei ani cel puțin. Mă gândeam, cu groază, cum să-i zic fiului meu că am făcut infarct, când taică-su a murit de infarct!”, a declarat Simona Trașcă, pentru CANCAN.RO.

Simona Trașcă a crezut că a făcut infarct, dar medicul a liniștit-o, în schimb, va trebui să meargă la psihiatru (Foto: Facebook)

A fost trimisă, însă, la un consult psihiatric. ”Am dezvoltat în exces starea de panică. Nu e normal să trăiesc cu panica, așa cum m-am învățat. Trebuie să mă duc la psihiatru, să-mi dea o schemă de tratament.

Trebuie să elimin ce e toxic în viața mea, că m-am învățat să trăiesc așa… Eu pun la inimă orice, plâng din orice, îmi dau lacrimile de fiecare dată… O să mă duc la psihiatru, chiar dacă am frică de spital. Doamne, ce atac de panică am avut!”, a încheiat Simona Trașcă.

Simona Trașcă a avut atacuri de panică încă din anii tinereții, însă nu așa de puternicxe cu a fost cel de duminică. ”Și când a murit fratele meu, am avut o perioadă mai grea, cu atacuri de panică și atunci, dar și cu bunica mea. Și, în general, când am momente mai șocante, vin atacurile de panică”, a încheiat Simona.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.

Cum ne protejăm în caz de cutremur? Peste 80% dintre bucureșteni cred că nu este responsabilitatea lor să se pregătească pentru un dezastru

7 February 2023 at 13:00

În cazul unui seism puternic, cu efecte devastatoare, pompierii nu vor face față singuri în salvarea oamenilor. În primele ore de după dezastru, vor fi ocupați să scoată victimele de sub dărâmături. Este esențial să avem pregătire individuală în astfel de situații, atrag atenția autoritățile și ONG-urile, pentru a ne crește șansele de supraviețuire și pentru a sprijini eforturile echipelor ISU.

Numărul mare de clădiri cu risc seismic din România și ritmul lent în care acestea sunt expertizate și consolidate implică faptul că orașele vulnerabile, în frunte cu Bucureștiul, nu vor fi pregătite pentru următorul cutremur puternic.

Doar 16% dintre bucureșteni consideră că pregătirea în caz de dezastru este responsabilitatea lor

Specialiștii estimează că, în cazul unui cutremur precum cel din 1977, cel mai devastator din România, trei sferturi din populație ar avea de suferit. Vorbim de cel puțin 42.000 de morți și 300.000 de răniți.

Bucureștiul ar avea de departe cele mai mari pagube, umane și materiale. Este capitala europeană cu cel mai ridicat risc de dezastre și printre primele orașe din lume ca vulnerabilitate la risc seismic.

Un sondaj realizat de Fundația Comunitară București arată că doar 1% dintre bucureșteni se simt pregătiți și în afara oricărui pericol în cazul unui cutremur major. Mai puțin de jumătate dintre respondenți au urmat un curs de prim ajutor și mai puțin de o treime au acasă un kit pentru situații de urgență.

84% dintre bucureșteni sunt de părere că este numai treaba autorităților să fie pregătite.

Dar autoritățile singure nu pot salva pe toată lumea.

„Dacă vine cutremurul și se închide Mega Image și rămâi fără apă de băut, nu o să poți suna la 112 pentru că nu ai nicio sticlă de apă în casă. În primele ore, autoritățile vor fi ocupate să scoată oamenii de sub dărâmături și să îngrijească cazurile foarte grave”, spunea Ilinca Apetrei, coordonatoarea programului Bucureștiul Pregătit, într-un interviu pentru Libertatea de anul trecut.

Ce putem face înainte, în timpul și după cutremur

Înainte de cutremur:

 • pregătim un rucsac pentru situații de urgență, cu provizii pentru primele 72 de ore, cele mai critice, de după dezastru;

Rucsacul trebuie neapărat să conțină: apă, hrană neperisabilă, medicamente, dacă suntem dependenți de ele, baterie externă, lanternă cu dinam, radio cu baterii, fluier, trusă de prim-ajutor, pătură termică, mască de protecție pentru praf.

Crucea Roșie Sector 6 vinde astfel de kit-uri de supraviețuire. Rucsacuri de urgență se găsesc și pe site-ul subtoculușii.ro, dar ele pot fi făcute acasă, personalizat, în funcție de nevoile fiecăruia.

 • facem un plan cu familia și stabilim unde ne reunim după cutremur: punctul de întâlnire trebuie să fie într-un spațiu deschis, precum un parc sau o parcare, cât mai departe de clădiri, panouri publicitare și stâlpi de electricitate sau orice se poate prăbuși;
 • ancorăm mobila din casă.

În timpul cutremurului:

 • dacă suntem în interior:

– ne ghemuim la pământ, sub ceva solid, precum o masă sau un birou, ne acoperim capul cu brațele, ne ținem de picioarele mesei și stăm acolo până se oprește cutremurul;

– nu ieșim pe scara blocului, nu ieșim pe fereastră sau pe balcon, nu alergăm pe scări, pentru că se pot prăbuși;

– dacă nu avem o masă, ne ghemuim lângă un perete de rezistență și ne acoperim capul, poate fi o geantă sau o carte;

– stăm departe de orice se poate prăbuși sau sparge: ferestre, geamuri, mobilă;

– dacă suntem într-un magazin, ne îndepărtăm de rafturi și obiecte grele și respectăm restul regulilor de mai sus;

– dacă suntem în lift: apăsăm butonul de urgență; asta va opri liftul și ne va permite să ieșim din el;

 • dacă suntem afară:

– ne îndepărtăm de clădiri, de panouri publicitare și de stâlpi, de poduri și de ferestre;

– dacă suntem în mașină, tragem pe dreapta și nu ieșim înainte să se termine cutremurul.

La cursurile de pregătire, elevii învață ce să facă înainte, în timpul și după un cutremur, dar și cum să ofere primul ajutor unei persoane rănite
La cursurile de pregătire, elevii învață ce să facă înainte, în timpul și după un cutremur, dar și cum să ofere primul ajutor unei persoane rănite

După cutremur:

 • ne păstrăm calmul și nu sunăm la 112 decât dacă e foarte grav, pentru a nu aglomera linia;
 • verificăm pagubele din locuință; închidem gazul și deschidem geamurile; dacă mai este apă, umplem recipiente disponibile, inclusiv cada, în cazul foarte posibil în care se oprește;
 • deschidem radioul, televizoarele, telefoanele mobile și urmăm sfaturile autorităților; sistemul RO-Alert va transmite informări, dacă este nevoie, iar aplicația DSU va emite și ea alerte și declarațiile oficiale ale autorităților;
 • dacă locuința nu mai este sigură și putem ieși, facem asta, luând și rucsacul de urgență;
 • dacă am fost prinși sub dărâmături, folosim un fluier, dacă avem, pentru a ne semnala prezența; dacă nu avem, batem frecvent într-o țeavă sau pe o suprafață;
 • dacă nu putem face asta, punem un cearșaf alb în geam, ca să ne vadă salvatorii;
 • acordăm primul ajutor, dacă știm să facem asta – și ar trebui.

Resurse pentru mai multă educație la cutremur

România are nevoie de mai multă educație pentru cutremur, spun autoritățile și ONG-urile în domeniu. De cursuri de prim ajutor, mai ales, și despre cum să ne comportăm la dezastre. Inspectoratele pentru Situații de Urgență și ONG-uri precum Crucea Roșie și Bucureștiul Pregătit organizează anual cursuri și campanii de informare pe tema seismelor, în special în școli.

Iată câteva resurse utile pentru pregătirea individuală:

articolul original.

Spania, singura ţară din OCDE în care preţurile la energie au scăzut în 2022. Consecința, nivelul scăzut al inflației

7 February 2023 at 12:53
image

Spania a fost singura ţară din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în care preţurile la energie au scăzut în 2022. Acest lucru a contribuit la faptul că Spania a încheiat anul 2022 cu un nivel al inflației de 5,7%, al cincilea cel mai scăzut din cele 38 de state membre ale celei mai importante organizaţii economice din lume.

În perioada decembrie 2021-decembrie 2022, preţurile energiei în Spania s-au redus cu 6,9%, în timp ce în cadrul OCDE au urcat cu 18,4% şi în zona euro cu 25,5%, acelaşi procent ca în Uniunea Europeană, a menţionat OCDE, într-un comunicat preluat de Agerpres.

Cauza acestei scăderi din Spania a fost mai ales impunerea unui plafon la preţul gazelor folosite pentru generarea de electricitate, în schimbul unei compensaţii pentru operatorii care folosesc acest combustibil.

Ţările din OCDE în care s-a energia s-a scumpit cel mai puţin anul trecut au fost Mexic (3%), Noua Zeelandă (4,1%), Costa Rica (4,6%), Grecia (4,9%) şi Norvegia (6,5%).

La polul opus, creşterile au atins nivelul de 45,5% în Letonia, 52,3% în Marea Britanie şi până la 91,6% în Turcia.

Spania, al cincilea cel mai scăzut nivel al inflației din statele OCDE

Inflaţia interanuală în OCDE s-a situat la 9,4% la finalul lunii decembrie 2022, după vârful de 10,8% atins în octombrie. Acesta a fost cel mai redus nivel după cel din aprilie 2022.

În Spania, inflaţia a fost de 5,7% în decembrie, cu nouă zecimi mai mică faţă de noiembrie, datorită scăderii preţurilor la energie.

Singurele ţări din OCDE care au avut o rată a inflaţiei mai mică decât cea a Spaniei în ultima lună din 2022 au fost Elveţia (2,8%), Japonia (4%), Coreea de Sud (5%) şi Israel (5,3%). Adică nicio ţară din Uniunea Europeană, unde inflaţia medie s-a situat în decembrie la 10,4%, în zona euro aceasta fiind de 9,2%.

România a depus la Paris un memorandum privind aderarea la OCDE

Memorandumul iniţial a fost depus la Paris, pe 15 decembrie 2022, de către premierul Nicolae Ciucă.

El a precizat pe 14 decembrie că aderarea la OCDE „este un demers naţional, pe care l-am asumat încă de la începutul guvernării”, iar România va face parte din rândul ţărilor care asigură 90% din volumul total de investiţii străine la nivel mondial.

La începutul anului trecut, pe 28 ianuarie, Ciucă a anunţat că deschiderea negocierilor de aderare la OCDE, după 18 ani de la depunerea candidaturii, este cel mai notabil rezultat pentru România după aderarea la NATO şi UE.

Ce va însemna pentru România aderarea la OCDE

Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale.

Cei 38 de membri ai OCDE, dintre care majoritatea europeni – 23, sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

România şi-a depus prima dată candidatura pentru aderarea la OCDE, care este cea mai importantă organizaţie economică din lume, încă din aprilie 2004.

Procesul de aderare la OCDE este însă unul complex, de durată, similar cu procesul aderării la Uniunea Europeană.

articolul original.

„Școala ta în siguranță”, la Liceul Tehnologic Azur. Activități cu părinții, elevii și profesorii

7 February 2023 at 11:11

Subprefectul Sorin Ionescu anunță continuarea proiectului „Școala ta în siguranță”. Liceul Tehnologic Azur a devenit luni, 6 februarie, a doua unitate de învățământ în care acesta se desfășoară, după ce anterior reprezentanții autorităților județene au trecut și pe la Liceul Waldorf. Proiectul presupune mai multe activități de informare cu elevii, părinții, cadrele didactice și conducerea liceului, scopul final fiind prevenirea și evitarea violenței în școli.

Iată opinia subprefectului Sorin Ionescu, transmisă printr-o postare pe rețelele de socializare:

Liceul Waldorf Timişoara a fost prima unitate de învățământ în care s-au desfășurat activitățile proiectului pilot «ȘCOALA TA ÎN SIGURANȚĂ», din județul Timiș, în acest an școlar. În mod firesc, după o astfel de acțiune, un număr considerabil de unități de învățământ și-au manifestat dorința de a pune în aplicare proiectul și în școala lor, iar în mod surprinzător, cererile au venit și din partea unor grădinițe. Apreciez deschiderea reprezentanților unităților de învățământ și faptul că au înțeles cât de importantă este prevenirea și evitarea unor forme de violență în școli.

Liceul Tehnologic Azur este următoarea unitate de învățământ la care se vor desfășura activitățile proiectului de informare, prevenire și combatere a violenței în mediul școlar. Elevii, părinții, cadrele didactice și conducerea școlii au dat dovadă de deschidere și înțelegere în ceea ce privește nevoia și participarea activă la activitățile educative și de informare.

Împreună cu reprezentanții instituțiilor partenere în acest proiect de prevenire și combatere a violenței în școli ne vom prezentăm cu activități educative și de informare, astăzi în fața cadrelor didactice, iar în cursul zilei de mâine în fața elevilor și a părinților acestora.

Instituții partenere în proiect: Inspectoratul Scolar Judetean Timis, Biroul de Siguranță Școlară – IPJ Timis, Biroul Analiză și Prevenire a Criminalității – IPJ Timis, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Timis, Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timișoara – CR Timisoara Anitp, Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara, Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș «General Moise Groza» – Ordine Publică, Gruparea de Jandarmi Mobilă «Glad Voievod» Timișoara și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș”.

articolul original.

Ziua Siguranței pe Internet. Google blochează zilnic peste 100 de milioane de încercări de phishing

7 February 2023 at 09:16
image

Peste 100 de milioane de încercări de phishing sunt blocate, zilnic, de către experţii Google, în timp ce se verifică securitatea a mai mult de un miliard de parole, zi de zi, conform datelor publicate, marţi, de către gigantul american, cu o ocazia Zilei Siguranţei pe Internet.

Statistica companiei arată că, doar în 2021, Google a eliminat peste 3,4 miliarde de reclame online şi a suspendat peste 5,6 milioane de conturi de publicitari. „Utilizatorii Google pot raporta cu uşurinţă reclamele care par înşelătoare sau dacă acestea încalcă una dintre politicile Google. Direct din Centrul meu de anunţuri Google, ei pot afla mai multe informaţii despre compania de publicitate, inclusiv dacă acesta este sau nu o companie verificată”, se precizează într-un comunicat de presă al Google România, transmis marţi AGERPRES.

De asemenea, Google verifică, în fiecare zi, securitatea a peste un miliard de parole, iar la ora actuală două miliarde de utilizatori activi ai Chrome sunt protejaţi cu tehnologia avansată a companiei de tehnologie, în timp ce 5 miliarde de dispozitive sunt protejate în fiecare zi împotriva site-urilor nesigure prin Navigarea Sigură a Google. De altfel, versiunea îmbunătăţită a opţiunii Navigare Sigură, lansată anul trecut, a redus cu 35% cazurile de phishing pentru utilizatorii Chrome.

Potrivit sursei citate, Google scanează 100 de miliarde de aplicaţii, zilnic, pentru a identifica atacurile malware şi blochează 15 miliarde de mesaje spam, în acelaşi interval de timp.

Cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet, sărbătorită în fiecare an pe data de 7 februarie, compania americană anunţă o serie de opţiuni suplimentare de protecţie în Chrome, Google pentru iOS şi Google Drive.

Astfel, este vorba despre autentificarea biometrică în Managerul de parole, prin care utilizatorii pot să vizualizeze, să copieze sau să-şi editeze parolele salvate în Chrome şi Android.

Funcţii noi de protecţie vor fi introduse şi în aplicaţia Google pentru iOS, ocazie cu care utilizatorii vor putea configura şi Face ID, pentru a-i împiedica pe utilizatorii străini să deschidă aplicaţia Google pe dispozitivul lor şi să aibă acces la datele lor personale.

Totodată, Google va lansa, în săptămânile care urmează, în versiune beta, o nouă vizualizare în Drive pentru conţinutul spam, ce va fi similară cu dosarul de spam din Gmail.

articolul original.

Fotbalistul Christian Atsu, dat dispărut după cutremurele din Turcia, a fost găsit în viață sub dărâmături

7 February 2023 at 09:08

Fotbalistul ghanez Christian Atsu a fost scos de sub dărâmături în viață, a declarat vicepreședintele echipei unde joacă, Hatayspor, potrivit Reuters. El fusese acoperit de un morman de moloz după primul cutremur produs luni, 6 februarie, în Turcia.

Atsu a fost dat dispărut în provincia turcă Hatay, în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a dărâmat mii de clădiri și a provocat moartea a mii de persoane în mai multe orașe din Turcia și Siria.

„Christian Atsu a fost scos accidentat. Directorul nostru sportiv, Taner Savut, este din păcate încă sub dărâmături”, a declarat vicepreședintele clubului, Mustafa Ozak.

Fotbalistul Christian Atsu, dat dispărut după cutremurele din Turcia, a fost găsit în viață sub dărâmături
Ghanezul Atsu are 31 de ani. Foto: Hepta

Atsu, în vârstă de 31 de ani, joacă la Hatayspor din vara anului 2022, după ce a mai evoluat la Chelsea, Newcastle și FC Porto. El a fost selecționat ultima dată pentru naționala Ghanei în 2019.

Două seisme puternice au zguduit luni, 6 februarie, Turcia. Primul cutremur, de 7,8 grade pe scara Richter, a avut loc la ora 4.17 dimineață, la adâncimea de 17,9 de kilometri, în partea de sud a țării, în provincia Gaziantep. Al doilea seism, de 7,5 grade, s-a produs la o distanță de circa 100 de kilometri de epicentrul primului, la ora 13.25. Bilanțul provizoriu al victimelor în Turcia este de mii de morți și zeci de mii de răniți. Primul cutremur a fost resimțit puternic și în Siria, unde au fost anunțate peste 1500 de decese.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Un inginer specializat în structura clădirilor cu risc seismic îl contrazice pe Gheorghe Mărmureanu: „Nu există predicție seismică. El interpretează un eșantion statistic”

6 February 2023 at 17:37

Matei Sumbasacu explică modul în care directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP) „liniștește” populația pe baza unor date care „nu au fost înregistrate științific până în 1977”. Mărmureanu afirmase că nu poate exista vreo legătură între cutremurele din Turcia și cele din România și că următorul cutremur mare nu poate lovi țara, înainte de 2040.

Cele două cutremure de peste 7,5 grade pe scara Richter din Turcia au activat discuția unui viitor cutremur devastator pentru România. În aceeași dimineață de luni, un seism de 4,5 grade pe scara Richter a fost înregistrat de la ora 3:26, în județul Buzău. A fost urmat de alte patru de magnitudini mai mici, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Gheorghe Mărmureanu despre când va fi următorul mare cutremur în România
Gheorghe Mărmureanu

În acest sens, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, a declarat pentru Libertatea că: 

 • „Seismele mari din Turcia nu au activat niciodată nimic în Vrancea”;
 • „Estimările arată că nu va fi un astfel de cutremur înainte de 2040”.

El este contrazis de un tânăr inginer. Matei Sumbasacu, fondatorul asociației Re:Rise, are 34 de ani și un masterat în analiza și structura clădirilor cu risc seismic. ONG-ul pe care l-a fondat se ocupă de găsirea și implementarea unor proiecte pentru conștientizarea asupra riscului la cutremur. 

În ultimele ore, pagina asociației a oferit explicații științifice pentru evenimentele petrecute la est de Anatolia. 

Ce spune el?

„Estimări după scriptele lui Cantemir”

În primul rând, Sumbasacu explică faptul că niciun cutremur nu poate fi prezis, contrazicând faptul că nu putem avea un cutremur mare până peste 17 ani.

„Tot consensul științific la nivel internațional spune că nu există predicție seismică. Gheorghe Mărmureanu interpretează un eșantion statistic pe care îl avem”, spune inginerul.

El explică modul în care Mărmureanu face predicțiile. „El s-a uitat în istoria României și a văzut când au fost cutremure și cât de mari au fost. Face un lucru care îl descalifică total: el spune uite, între aceste două cutremure sunt cam 30-40 de ani, între celelalte două tot 30-40 ani… ”.

Totuși, spune Sumbascu, e important de precizat că „la noi, primul cutremur instrumentat, pe care l-am înregistrat științific, a fost cel din 1977. În afară de acestea, sunt estimări”. Practic, spune el, nu avem un eșantion suficient de relevant pentru a trage o concluzie științifică.

Până la momentul 77, „se citeau scriptele lui Dimitrie Cantemir și se corela dărâmarea turlelor bisericii cu o magnitudine de 6,8. Cam așa se estimează istoric. Cam atât de relevante sunt datele lui Mărmureanu”, afirmă Sumbasacu. 

„Liniștit” fără substrat

De unde și până unde 2040? „Cred că este un reflex al său ca să liniștească populația”, adaugă inginerul.

Sumbasacu spune că „liniștitul” lui Mărmureanu este însă unul „lipsit de substanță” și explică în ce mod, sub consultanța aceluiași seismolog, siguranța seismică a Bucureștiului a avut de suferit.  

„În anii ‘90 s-au expertizat câteva mii de clădiri, au băgat în categorii de urgență vreo 2.000. Categorie de urgență însemna că era o urgență să le consolideze. După, sub consultanța lui Mărmureanu, s-a trecut la clasele de risc seismic fără să se facă vreo echivalare între categorii de urgență și clase de risc seismic. Așa că, peste noapte, România s-a trezit cu zero clădiri cu risc”. 

Din ce motiv? Pentru că „au schimbat sistemul de clasificare și au spus că trebuie să se uite încă o dată la celelalte”.

Studiu recent: cutremure dintr-o falie pot activa alte falii

Sumbasacu spune că nu putem stabili dacă există vreo legătură între cutremurele din Turcia și cel din România din dimineața zilei de 6 februarie.

Cu ce trebuie să se obișnuiască oamenii – vorbim de foarte multă incertitudine, foarte mult necunoscut. De aia nu e bine nici să fim vehemenți că da, nici că nu. Da, sunt oameni care vorbesc despre o legătură între ele.

Matei Sumbasacu, inginer cu master în structura clădirilor cu risc seismic:

El citează un studiu recent, realizat acum 4 ani, conform căruia s-a demonstrat că un cutremur care a avut loc într-o falie poate activa un cutremur în altă falie. E vorba de un studiu făcut pe falia San Andreas din America. 

„Arată că aceste cutremure pot nu doar să activeze alte falii din alte locuri, dar și să activeze falii noi, inactive. Ele sunt foarte bine interconectate”, spune inginerul. În acel caz, un cutremur a activat o falie despre care nu se știa că există.

Conchide că nu putem cunoaște dacă există falii inactive în apropierea României. „ Nu vedem la kilometri sub pământ, avem doar teorii. Acum a fost un cutremur din Vrancea la 30 de kilometri, dubios pentru Vrancea, zonă care dă cutremure de la 60 la 100 de kilometri. 30 de kilometri e puțin”. 

Bilanțul victimelor catastrofei din Turcia este într-o continuă creștere. Luni după-amiază, la numai 12 ore de la primul dintre cele două cutremure care au lovit sud-estul țării, autoritățile din Turcia și Siria anunțau cel puțin 1.900 de morți.

articolul original.

„Ghilotina” ajunge pe Calea Sever Bocu. Primăria Timișoara continuă acțiunea de tăiere a cablurilor ilegale

6 February 2023 at 11:53

Începând din seara de luni, 6 februarie, acțiunea de tăiere a cablurilor ilegale din Timișoara, cunoscută ca „operațiunea ghilotina” sub fosta administrație, ajunge și pe Calea Sever Bocu. Acțiunea primăriei de dezafectare a cablurilor aeriene include dezafectarea colierelor, panourilor publicitare și a fibrei optice și este realizată cu sprijinul STPT.

„Reamintim că de la începutul anului s-a intervenit pe Calea Circumvalațiunii (Str. Gheorghe Lazăr – Pasajul Jiul, pe ambele sensuri) și pe Calea Aradului (Piața Consiliul Europei – Str. Grigore Popa, pe un sens și Piața Consiliul Europei – Str. Academician Remus Răduleț, pe sens opus)”, transmit reprezentanții primăriei.

Acțiunea de tăiere a cablurilor a fost reluată pe 11 ianuarie, pe Circumvalațiunii și a continuat săptămâna următoare pe Calea Aradului. „După ani de somații, gata cu haosul. Operatorii de rețele au tot promis că vor elibera stâlpii de cabluri și le vor trece în subteran. Nu s-a întâmplat nimic. Așa că, azi noapte echipele municipalității au început tăierea cablurilor aeriene. Pe toate străzile pe care tăiem există canale subterane. Nu au nicio scuză în fața clienților lor. Peste 10 km de cabluri dați jos din zona Circumvalațiunii, noaptea trecută. Pe unii stâlpi sunt și 23 de cabluri. Pentru 3-4 companii. Operatorii ne spun că nici nu mai știu care cabluri mai sunt funcționale și care nu. Unele cabluri sunt acolo de când e internet în Timișoara”, spunea Fritz, într-o postare pe rețelele de socializare, la acel moment.

articolul original.

Mobilizare din partea DSA pentru ca gazonul „Municipalului” să fie în condiții optime la FC Botoșani – Petrolul! (FOTO + VIDEO)

6 February 2023 at 10:21

Cu mai puțin de cinci ore înainte de startul partidei FC Botoșani – Petrolul, la stadionul „Municipal”, reprezentanții DSA muncesc de zor pentru ca terenul să se prezinte în condiții optime de joc.

FC Botoșani – Petrolul va avea loc astăzi, 6 februarie, de la ora 17:00 pe „Municipal”. Partida se va disputa în cadrul rundei 24 și va fi arbitrată de Horațiu Feșnic din Cluj. În tur, „lupii galbeni” s-au impus pe „Ilie Oană”, scor 2-1.

Cele două formații abordează duelul de pe „Municipal” cu stări de spirit total diferite, fiind despărțite de trei lungimi. Botoșănenii sunt pe locul 10 cu 27 de puncte în timp ce găzarii sunt pe locul 7 cu 30 de puncte.

Partida FC Botoșani – Petrolul va începe la ora 17:00 și va fi transmisă în direct de Digi Sport, Prima Sport și Orange Sport.

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Cătălin Predoiu, aşteptat în Senat pentru a explica „încălcarea gravă a regulilor din Justiţie”, anunță USR

6 February 2023 at 12:48
image

Partidul de opoziție condus de Cătălin Drulă a transmis luni, 6 februarie, prin vocea liderului de grup Radu Mihail, că Senatul României l-a invitat oficial la Ora Guvernului pe ministrul PNL al Justiției, Cătălin Predoiu, după ce acesta a spus că soţul fostei şefe a DIICOT Giorgiana Hosu a fost achitat, deși instanța nu se pronunțase.

„În sfârşit am reuşit să obţinem ca Senatul României să invite oficial la Ora Guvernului pe Cătălin Predoiu, care are să dea explicaţii foarte clare în ceea ce priveşte intervenţia sa inacceptabilă în care a mers dincolo de ce este normal într-o justiţie corectă, explicând că el ştie deja cum va fi decizia într-o hotărâre judecătorească”, a declarat Radu Mihail, potrivit news.ro.

„Aşteptăm să fie prompt, să respecte instituţia Parlamentului şi să se prezintă să ne explice cum a putut să facă o astfel de încălcare gravă a regulilor din Justiţie”, a adăugat senatorul.

La rândul ei, președinta interimară a Senatului, liberala Alina Gorghiu, a spus că Predoiu şi-a cerut scuze şi că a recunoscut că a greşit.

„A spus-o domnul ministru, a fost o gafă, a fost o eroare, se poate întâmpla oricui, arătaţi-mi o singură persoană din lumea asta care să nu facă gafe şi să nu greşească. Cu toţii suntem supuşi unor erori, important e că şi-a cerut scuze şi că a recunoscut că a greşit şi lucrurile, din punctul meu de vedere, sunt lămurite”, a afirmat aceasta.

Cătălin Predoiu este aşteptat în Senat pe 8 februarie, la ora 11.30. Dezbaterea „Ora Guvernului” este o procedură care face parte din mecanismul de control parlamentar exercitat de Parlament la adresa Guvernului şi se desfăşoară atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, în baza Regulamentelor separate ale celor două camere.

„Ora Guvernului” nu prevede însă, în mod explicit, obligativitatea miniştrilor de a fi prezenţi.

Predoiu, acuzat că s-a antepronunțat

Fostul poliţist Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT Giorgiana Hosu, a fost condamnat în primă instanţă de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare în dosarul Carpatica Asig, pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Dosarul se afla pe rolul Curţii de Apel Bucureşti și verdictul urma să fie dat pe 7 februarie, dar Hosu a murit cu doar câteva zile înaintea termenului de judecată.

Pe 18 ianuarie, ministrul PNL al justiției, Cătălin Predoiu, a spus la Europa FM că Dan Hosu a fost achitat, cu aproape o lună înaintea verdictului instanței. Apoi, Predoiu a spus într-un comunicat că „nu am verificat în prealabil informaţia pe care o aveam din surse neoficiale”. În alte precizări făcute ulterior, ministrul a susținut că a fost vorba despre „o eroare de judecată, bazată pe o festă de memorie”.

articolul original.

30 de replici după cutremurul din Turcia, cele mai multe de peste 5 grade pe Richter

6 February 2023 at 12:44
image

Dintre cele peste 30 de seisme, 11 au peste 5 grade pe scara Richter, potrivit agenției de monitorizare seismologică a SUA (USGS). Primul cutremur, de 7,8, a avut loc la ora 4.17 luni dimineață, în partea de sud a țării. Cea mai puternică replică, de 7,5, a venit nouă ore mai târziu.

Bilanțul victimelor se ridică la peste 900 de decese și sunt peste 5.000 de răniți. În Siria, acolo unde s-au resimțit puternic seismele, au fost anunțati peste 500 de morți. Datele sunt într-o continuă actualizare.

Cea mai puternică replică, aproape la fel de mare ca primul cutremur

Cutremurul devastator de dimineață a fost urmat de șase replici puternice la câteva minute distanță una de alta, în decurs de numai o oră. Una dintre ele a avut magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter.

Până la orele prânzului, în Turcia au avut loc alte 20 de cutremure cu magnitudine ceva mai mică, de sub 5 grade, la adâncimi între 10 și 20 de kilometri, conform USGS.

Cea mai puternică replică a avut 7,5 grade și a avut loc la ora locală 13.24 (12.24 ora României) în districtul Elbistan din provincia Kahramanmaras din Turcia, la aproximativ 100 de kilometri nord de Gaziantep.

I-au urmat alte cinci cutremure, de peste 5 grade pe scara Richter, la distanțe de 5-10 minute unul de altul. În total, de dimineață, de la ora 4.17 ora României, au avut loc peste 30 de cutremure.

Replicile pot continua chiar și ani

Agenția americană de seismologie afișează doar cutremurele cu magnitudinea de peste 2,5 din toată lumea.

Profesorul Haluk Özener, director al Institutului de Cercetare a Cutremurelor de la Universitatea Boğaziçi, a spus, pentru televiziunea turcă NTV, că până acum au avut loc în jur de 100 de cutremure în Turcia, jumătate dintre ele cu magnitudinea de peste 4 grade. Multe replici, explică el, sunt mici și nu sunt încă menționate.

El avertizează că seismele vor continua și în următoarele săptămâni, „pot continua luni sau chiar ani”.

„Cetățenii care locuiesc în regiune ar trebui să fie pregătiți pentru replicile care pot apărea ulterior. Îi rugăm să nu intre în clădirile avariate și să asculte de sfaturile oficialilor”, a avertizat Haluk Özener.

articolul original.

Vine dictatura eco? Lidl își va reduce drastic oferta de carne

6 February 2023 at 12:37
image

Magazinele Lidl din Germania își vor reduce drastic oferta de carne în următorii ani și își va intensifica ofertele „veggie”.

Christoph Graf, șeful de achiziții pentru piața germană, a declarat pentru Lebensmittelzeitung la sfârșitul „Săptămânii verzi” de sâmbătă, 4 februarie, că schimbarea dictează nevoia de protecție a climei.

Reluând cuvintele protestatarilor împotriva schimbărilor climatice, el a spus că „nu există nicio alternativă”, deoarece nu există o a doua planetă.

El a continuat spunând că trebuie să învățăm să mâncăm într-un mod care să țină cont de limitele planetei, lumea fiind capabilă să întrețină doar 10 miliarde de oameni dacă ne reducem consumul de carne.

Întrebat dacă este îngrijorat de ce înseamnă schimbarea pentru lanț, a spus că speră că va îmbunătăți imaginea Lidl pe piață, în special în rândul tinerilor. El a adăugat că nu crede că este nevoie ca Lidl să educe consumatorii spunând: „Cred că generația tânără este fericită când ne ocupăm de subiect”.

Referindu-se la populația mai largă, el a spus că este vorba despre motivarea oamenilor să mănânce alte produse decât carnea. Drept urmare, Lidl ar organiza mai multe săptămâni tematice pentru a promova produsele fără carne.

Momentul este probabil bun pentru Lidl pentru a anunța schimbarea cu costul cărnii crește și devine mai puțin accesibil pentru mulți.

Lidl dorește să se diferențieze de concurenții săi, despre care Graf a spus că nu este vorba despre creșterea vânzărilor pe termen scurt, ci mai degrabă despre crearea unui brand distins, care este foarte apreciat pe piață.

Pentru a-l ajuta să atingă acest obiectiv, Lidl publică un raport de sustenabilitate despre care va raporta anual. Dar clienții existenți nu ar trebui să fie îngrijorați, a spus Graf, deoarece : „ Ca lanț de reduceri, clienții sensibili la preț reprezintă în mod tradițional nucleul clientelei.”

În prezent, Lidl, ai cărui clienți sunt preponderent carnivori, dorește să-și reducă drastic oferta de carne. Întrebarea este dacă va ajuta sau va împiedica compania în efortul său de a păstra și de a construi cota de piață.

articolul original.

Rezultatele și clasamentul actualizat al SuperLigii!

6 February 2023 at 08:39

Pe lângă FC Botoșani – Petrolul, astăzi în runda 24 din SuperLigă va mai avea loc și confruntarea Farul – Univ. Craiova. Disputa de la Ovidiu va închide etapa 24.

Toate meciurrile din SuperLigă sunt transmise în direct de Digi Sport, Prima Sport și Orange Sport.

Program etapa 24 SuperLiga
Vineri, 3 februarie

Chindia – UTA 2-1
„U” Craiova 1948 – „U” Cluj 5-0
Sâmbătă, 4 februarie
FC Hermannstaddt – FC Argeș 1-1
Rapid – FC Voluntari 4-1
Duminică, 5 februarie
CS Mioveni – Sepsi OSK 1-1
CFR Cluj – FCSB 0-1
Luni, 6 februarie
ora 17:00 FC Botoșani – Petrolul
ora 20:00 Farul – Univ. Craiova

Clasament SuperLiga
1 CFR Cluj 24 16 2 6 38-20 50
2 Farul 23 14 6 3 45-24 48
3 Rapid 24 13 6 5 34-20 45
4 FCSB 24 13 5 6 40-28 44
5 Univ. Craiova 23 12 5 6 29-22 41
6 Sepsi OSK 23 9 6 8 36-21 33
7 Petrolul 23 9 3 11 22-27 30
8 Chindia 24 7 7 10 27-33 28
9 „U” Craiova 1948 23 7 6 10 27-25 27
10 FC Botoșani 23 6 9 8 20-34 27
11 FC Voluntari 24 6 8 10 21-27 26
12 FC Hermannstadt 24 9 7 8 27-24 25 *
13 FC Argeș 24 6 7 11 19-34 25
14 „U” Cluj 24 5 8 11 16-29 23
15 UTA 24 4 8 12 211-34 20
16 CS Mioveni 24 3 7 14 17-37 16

*) FC Hermannstadt, sancționată cu deducerea a 9 puncte, conform hotărârii Comisiei pentru Acordarea Licenţei Cluburilor

image
Articolul precedent
articolul original.

Flavius Stoican: „Este cel mai dificil meci. Publicul poate fi cheia partidei!” (VIDEO)

6 February 2023 at 08:32

Flavius Stoican, antrenorul principal al FC Botoșani, a declarat la conferința de presă premergătoare duelului cu Petrolul că nu se pune problema ca elevii săi să fie relaxați la acest joc, având în vedere că vin după victorii consecutive.

Tehnicianul a ținut totodată să facă apel la public să susțină echipa în drumul spre victorie. 

„Pot să vă spun că văd în cadrul grupului o stare de atenție, de concentrare. Putem să facem o partidă mare. Ne dorim din suflet lucrul acesta, ne dorim să mergem pe aceeași linie. În general victoriile iți aduc încredere, moral, entuziasm, dar la fel de adevărat este că trebuie să rămânem pe aceeași linie. Trebuie să fim atenți la cele mai mici detalii. Plecăm cu acest moral bun, dar trebuie să ținem cont că întâlnim un adversar cu jucători care au jucat la echipa națională. Ma refer aici la Budescu și Gicu Grozav. De asemenea, au și un atacant foarte bun, pe Irobisco… Nu aș vrea să dăm cu piciorul la tot ce am facut bun până acum. Știu câtă dorință au jucătorii ca să fim acolo sus în clasament. Vă dați seama cum ar fi să obținem cele 3 puncte! Este poate cel mai important meci de până acum”, a declarat Flavius Stoican, antrenorul principal al FC Botoșani.

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Andrei Dragu: „Vrem victoria cu Petrolul!” (VIDEO)

6 February 2023 at 08:27

Prezent la conferința de presă premergătoare partidei FC Botoșani – Petroul, Andrei Dragu, unul dintre cei mai buni jucători de când echipa a fost preluată de Flavius Stoican, a declarat că duelul de astăzi cu „lupii” va fi foarte greu.  

„Vom avea un meci dificil, având în vedere că Petrolul traversează o perioadă mai nefasta, însă asta nu înseamnă că trebuie ne relaxăm. Trebuie să avem aceeași încredere pe care ne-o acorda Mister și mergem la victorie. E clar ca Mister îmi dă încredere și pe această cale chiar vreau să-i mulțumesc pentru toată încrederea pe care mi-a acordat-o de-a lungul timpului, iar evoluțiile mele trebuie să fie o pantă ascendentă și sper să vină și golul. Simt că meciul acesta  va fi meciul descătușării. Momentan nu știu pe ce post voi juca, însă sunt pregătit sa joc oriunde”, a declarat Andrei Dragu la conferința de presă premergătoare meciului.

Partida FC Botoșani – Petrolul va începe la ora 17:00 și va fi transmisă în direct de Digi Sport, Prima Sport și Orange Sport.

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Astăzi, ora 17.00: FC Botoșani – Petrolul!

6 February 2023 at 08:21

FC Botoșani – Petrolul, va avea loc astăzi, 6 februarie, de la ora 17:00 pe „Municipal”. Partida se va disputa în cadrul rundei 24 și va fi arbitrată de Horațiu Feșnic din Cluj. În tur, „lupii galbeni” s-au impus pe „Ilie Oană”, scor 2-1.

Cele două formații abordează duelul de pe „Municipal” cu stări de spirit total diferite, fiind despărțite de trei lungimi. Botoșănenii sunt pe locul 10 cu 27 de puncte în timp ce găzarii sunt pe locul 7 cu 30 de puncte.

Partida FC Botoșani – Petrolul va începe la ora 17:00 și va fi transmisă în direct de Digi Sport, Prima Sport și Orange Sport.

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
❌