ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 7 February 2023Ultimele Stiri

Cutremur: UE mobilizează peste 1.180 de salvatori în Turcia prin Mecanismul de protecție civilă

7 February 2023 at 16:13
image

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade, care a zdruncinat Turcia și Siria ieri dimineață, a ucis deja mii de oameni, iar multe persoane sunt încă blocate sub moloz.

După activarea mecanismului de protecție civilă al UE de către Turcia, 19 state membre ale UE (România, Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania), împreună cu Albania și Muntenegru, au oferit echipe în colaborare cu Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE și cu autoritățile turce.

25 de echipe de căutare și salvare se îndreaptă către zonele cele mai afectate din Turcia pentru a-i ajuta pe primii agenți de intervenție de pe teren; 11 dintre aceste echipe au ajuns deja. În plus, 2 echipe medicale au fost trimise prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE pentru a le oferi asistență medicală de urgență persoanelor afectate. În total, țările europene au oferit 1.185 de salvatori și 79 de câini de căutare. Aceste cifre ar putea continua să crească.

Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE a constituit, de asemenea, o echipă de protecție civilă a UE formată din experți din 11 state membre, care au fost trimiși imediat în Turcia pentru a sprijini operațiunile.

În Siria, UE este în contact cu partenerii săi umanitari de la fața locului și finanțează organizații umanitare care desfășoară operațiuni de căutare și salvare, oferind totodată sprijin care constă în apă și instalații sanitare și distribuind pături și articole de igienă în zonele afectate. De asemenea, aceștia evaluează nivelul daunelor și al nevoilor din Siria în urma cutremurului de ieri pentru a-și adapta răspunsul.

UE ia în considerare toate opțiunile viabile de mobilizare a unor resurse suplimentare în interiorul Siriei, în sprijinul populațiilor afectate

articolul original.

O mașină s-a lovit de un TIR, în Cartierul Verde, la ieșirea din Arad

7 February 2023 at 13:12
image

Startup-ul german Vay a introdus conceptul de vehicule electrice controlate prin telecomandă, numit „teledriving”, scrie Biziday.ro, citând Bloomberg. Acest concept este similar cu modul în care funcționează companii precum Uber sau Bolt. Concret, mașinile electrice controlate de la distanță sunt livrate către adresa aleasă de client, care apoi conduce autovehiculul către destinația dorită, iar procesul se repetă pentru fiecare client în parte.

Compania germană a transmis marți că a început să pună în aplicare noul proiect pe anumite străzi din Hamburg, după obținerea autorizației din parte administrației orașului port. Deși Vay a testat tehnologia timp de mai bine de trei ani, a fost nevoie de prezența unui șofer în interiorul vehiculelor electrice Kia, modificate, în caz de urgență.

Potrivit declarațiilor făcute pentru Bloomberg de directorul general al Vay, compania va lucra pentru a extinde proiectul și în afara Germaniei în următoarele luni.

articolul original.

Trei copii mici și mama lor, salvați dintr-o casă în flăcări

7 February 2023 at 12:47
image

Comunicat. În noaptea de 6 spre 7 februarie, în jurul orei 01:30, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Jebel, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în localitatea Liebling, din județul Timiș, au observat că la o casă din localitate a izbucnit un incendiu.

Polițiștii au solicitat de urgență intervenția structurilor specializate, în vederea stingerii incendiului și, observând că din imobil nu iese nicio persoană, au intrat în casa cuprinsă de flăcări unde au găsit o mamă cu 3 copilași, în vârstă de 3 luni, 2 ani și 6 ani, care dormeau, fără a fi conștienți de pericolul în care se aflau.

Fără a sta pe gânduri, au procedat la evacuarea mamei și a copiilor din imobilul cuprins de flăcări, salvând astfel viața micuților și a mamei lor.

Având în vedere temperatura scăzută, polițiștii au adăpostit familia la căldură în autospeciala de serviciu până la sosirea echipajelor medicale.

„Suntem mândri de colegii noștri, care prin faptele lor fac cinste instituției și uniformei de Poliție”, transmite IPJ Timiș.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

UAV Arad, implicată într-un proiect pentru reciclarea deșeurilor textile

6 February 2023 at 15:36
image

Comunicat. Elevi și profesori din Serbia, Turcia, Portugalia și Italia au fost prezenți la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, partener în cadrul proiectului „Sustainable Waste of Textile SWOT”, un proiect Erasmus plus, coordonat de Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” din Arad. Proiectul a fost demarat în 1 septembrie 2022 și se va finaliza în 30 septembrie 2024.

La evenimentul de deschidere au participat rectorul UAV, Ramona Lile, directorul Liceului Tehnologic „Francisc Neuman” Doina Stoica, inspector de specialitate din cadru IȘJ Arad, Adina Avacovici, coordonatorul proiectului, Anca Lupei, profesori din mediul universitar și preuniversitar, tinerii și cadrele didactice din țările partenere.

Tinerii implicați în proiect vor participa la activități organizate în cadrul celor două instituții de învățământ din Arad, vor vizita orașul și vor încerca să găsească soluții pentru reciclarea deșeurilor textile.

„Mă bucur să vă pot saluta astăzi aici, la Universitatea „Aurel Vlaicu” și să vă urez bun venit în România, în Arad. Sper să vă bucure vizita în orașul nostru, și să rămâneți cu amintiri frumoase. Lăsați creativitatea să vă inspire, bucurați-vă de diversitatea oferită de culturile din care proveniți, legați prietenii și faceți ca acest proiect Erasmus să fie un început pentru colaborările viitoare”, le-a transmis rectorul UAV, Ramona Lile, celor prezenți la deschidere.

articolul original.

Samsung Galaxy S22 Ultra – 4 motive pentru a-l cumpăra

6 February 2023 at 15:17
image

Samsung Galaxy S22 Ultra pare a fi unul dintre cele mai bune telefoane de până acum. Da, cel mai recent telefon emblematic al Samsung este un dispozitiv scump, dar cu siguranță nu se zgârcește la caracteristici.

De la un afișaj cu reîmprospătare rapidă și un S Pen încorporat la un chipset puternic și o mulțime de îmbunătățiri aduse camerei foto, Samsung Galaxy S22 Ultra conține toate caracteristicile la care te-ai aștepta de la un telefon de top, plus câteva elemente suplimentare specifice acestui model.

Iată o privire mai atentă asupra motivelor pentru care ai putea dori să faci din Samsung Galaxy S22 Ultra următorul tău telefon.

Ecranul mai luminos al Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung trebuie să se fi săturat ca iPhone să câștige toate laudele pentru afișajele sale (mai ales că se pare că Samsung este principalul furnizor al Apple pentru această parte). Întreaga gamă Galaxy S22 se mândrește cu câteva îmbunătățiri serioase ale afișajului, evidențiate de încercarea de a realiza cele mai luminoase ecrane de pe orice smartphone.

În cazul Samsung Galaxy S22 Ultra, acest lucru înseamnă un ecran care promite o luminozitate maximă de 1.7500 nits și o luminozitate tipică de 1.200. Asta înseamnă că nu te vei chinui niciodată să deslușești ceea ce se află pe ecranul Samsung Galaxy S22 Ultra în lumina puternică a soarelui.

S Pen este acum inclus cu Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung Galaxy S21 Ultra a fost primul telefon din afara seriei Galaxy Note care a oferit suport pentru S Pen de la Samsung. Acesta a fost un pas binevenit, chiar dacă incomplet. Pentru că S Pen a fost un accesoriu opțional pentru S21 Ultra, nu s-a simțit niciodată ca o parte integrată a telefonului.

Aceasta nu este o problemă cu Samsung Galaxy S22 Ultra, care include un slot pentru S Pen. Asta înseamnă că nu trebuie să vânezi o husă pentru a transporta stylus-ul. În schimb, pur și simplu îl scoți din telefon și te apuci să notezi direct pe ecranul Galaxy S22 Ultra.

S Pen-ul inclus în Galaxy S22 Ultra se întâmplă, de asemenea, să fie mai rapid decât înainte, cu o îmbunătățire a vitezei cu 70% și mai puțină latență.

O rată de reîmprospătare îmbunătățită pentru Samsung Galaxy S22 Ultra

Ratele de reîmprospătare dinamice sunt o caracteristică tot mai frecventă pe smartphone-urile de top, dispozitivele crescând rata de reîmprospătare atunci când activitatea pe ecran devine frenetică și reducând-o atunci când lucrurile sunt mai statice. Este o modalitate de a-ți oferi atât o experiență captivantă atunci când te joci sau parcurgi site-uri web cât și un consum mai mic de baterie atunci când nu ai nevoie de creșterea ratei de reîmprospătare.

Galaxy S21 Ultra de anul trecut putea să varieze între 10Hz și 120Hz, dar Samsung Galaxy S22 Ultra duce această ajustare și mai departe. Noul telefon poate atinge în continuare 120Hz atunci când este nevoie, dar când în alte momente, rata de reîmprospătare poate scădea până la 1Hz.

Sperăm ca acest lucru să se traducă printr-o durată de viață îmbunătățită a bateriei pentru Samsung Galaxy S22 Ultra. Nu uitati nici de noul Samsung S23 Ultra cu o baterie de pana la 5000 mah.

Încărcare mai rapidă pe Galaxy S22 Ultra

După ce a oferit o încărcare de 45W în 2020 cu Galaxy S20 Ultra, Samsung a revenit la o încărcare de 25W în modelul din anul următor. Samsung Galaxy S22 Ultra inversează această decizie, iar viteza de încărcare de 45W este din nou restabilită pe telefonul premium de la Samsung.

La această viteză, ar trebui să poți să încarci un Samsung Galaxy S22 Ultra golit de energie până la 50% după doar 20 de minute. Acest lucru este cu 10 minute mai rapid decât a durat ca S21 Ultra să atingă această valoare și este, de asemenea, de două ori mai rapid decât viteza maximă de încărcare a iPhone 13 Pro Max.

Va trebui totuși să îți cumperi propriul încărcător – Samsung nu include unul dintre acestea în cutia Samsung Galaxy S22 Ultra. Dar plafonul mai ridicat al vitezelor de încărcare prin cablu este totuși binevenit.

articolul original.

Polițiștii au prins mai mulți șoferi care au condus băuți la volan

6 February 2023 at 14:04
image

Comunicat. În seara zilei de 4 februarie, polițiștii Biroului Rutier au depistat un arădean de 33 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe Bulevardul Revoluției din municipiu. În urma testării cu aparatul alcooltest, a rezultat o îmbibație alcoolică de 0,83 mg./l. alcool pur în aerul expirat.

În Sâmbăteni, a mai fost depistat, de polițiștii Serviciului Rutier, un bărbat de 52 de ani, din Ghioroc, în timp ce conducea un autoturism, având o alcoolemie de 0,75 mg./l. alcool pur în aerul expirat.

Cu o valoare de 0.70 mg./l. alcool pur în aerul expirat și cu dreptul de a conduce suspendat, a mai fost depistat, de polițiștii orașului Lipova, un tânăr de 25 de ani, din județul Botoșani, în timp ce conducea un autoturism în localitate.

În toate cazurile a fost dispusă recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, bărbații fiind cercetați penal pentru săvârșirea de infracțiuni la regimul circulației rutiere.

articolul original.

Polițiștii au prins un hoț de motorină din Șimand

6 February 2023 at 13:56
image

Inspectoratul de Poliție Județean Arad informează că ieri a fost prins un hoț care furase motorină în urmă cu 4 luni dintr-o localitate din județul Arad.

„În urma investigațiilor efectuate de polițiștii orașului Chișineu-Criș, a fost identificat un bărbat de 29 de ani, din Șimand, care, în noaptea de 26/27 septembrie 2022, ar fi sustras 400 de litri de motorină, dintr-un utilaj agricol.

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, iar cercetările sunt continuate într-un dosar penal întocmit pentru furt calificat”, transmite IPJ Arad.

articolul original.

A murit Răzvan Theodorescu, istoric de artă și om politic român, membru al Academiei Române

6 February 2023 at 11:55
image

Vicepreședintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 83 de ani, la spitalul Floreasca.

Emil Răzvan Theodorescu (n. 22 mai 1939, București – d. 6 februarie 2023, București) a fost un istoric de artă și politician român, membru titular al Academiei Române (din 2000) și vicepreședinte al acesteia (din 20 aprilie 2018, reales la 4 mai 2022. A fost senator din partea PSD în legislatura 2000-2004 și ministru al culturii.

La data de 9 februarie 1990, Răzvan Theodorescu a fost numit în funcția de președinte al Radioteleviziunii Române. A fost criticat pentru manipulările proferate de Televiziunea Română sub directoratul său, în legătură cu mineriada din iune 1990.

La 14 decembrie 2004 a fost numit în funcția de membru în Colegiul Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

În ianuarie 2007 a fost ales membru în două academii din sud-estul Europei: Academia albaneză și Academia macedoneană.

În 2008 a fost desemnat ambasador al Alianței Civilizațiilor pentru România.

Este membru al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR).

Răzvan Theodorescu este laureat al Premiului Herder (1993) și a fost distins cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor.

Sursa foto: Jurnalul

articolul original.

Range Rover dat în urmărire de autoritățile din Italia, descoperit la Nădlac II

6 February 2023 at 10:14
image

Comunicat. Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II au depistat, la controlul de frontieră, un cetățean român care a încercat să iasă din ţară cu un autoturism marca Land Rover – Range Rover Sport, estimat la valoarea de aproximativ 35.000 de euro, căutat de autorităţile din Italia.

În data de 4 februarie, în jurul orei 18:50, în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, judeţul Arad, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pe sensul de ieșire din ţară, o persoană, cetăţean român de sex masculin, la volanul unui autoturism marca Land Rover, model Range Rover Sport, înmatriculat în Italia.

În urma verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat faptul că autoturismul figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare,  alertă introdusă de autorităţile din Italia.

Bărbatul a declarat faptul că trebuia să plătească o taxă în Italia, pe care a omis-o și nu se aștepta ca mașina să fie căutată de autorități.

Drept urmare, autovehiculul (în valoare estimată de aproximativ 35.000 de euro) a fost indisponibilizat, în continuare fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire, iar la finalizare vor fi luate măsurile legale ce se impun.

articolul original.

Gest minunat la Șiria! Lăcrămioara Balint a returnat un portmoneu plin cu bani unui bărbat din Mâsca

5 February 2023 at 12:02
image

Sunt rare astfel de gesturi și de aceea merită ca ele să fie făcute publice. Lăcrămioara Balint, o femeie din Șiria, este cea care a făcut un gest minunat în aceste zile după ce a găsit și apoi a returnat posesorului un portmoneu plin cu bani.

Omenie, cinste, onoare…aceste calități ale noastre ies la iveală în momentele când suntem puși în fața unor alegeri.

La fel s-a întâmplat în ultima zi a lunii ianuarie, când, doamna Lăcrămioara Balint, din Galșa, a găsit un portmoneu cu 800 de lei, 500 de euro și documentele personale ale unui bărbat din Mâsca.

Fără să stea pe gânduri, a sunat la Biroul Poliției Comunale Șiria, și a povestit colegului nostru că a găsit un portmoneu, și s-ar bucura dacă banii și documentele ar ajunge cât de repede la proprietar, poate are greutăți…să nu-și facă inimă rea că a pierdut banii și actele.

Polițiștii au mers la casa doamnei Lăcrămioara, unde au așteptat, împreună, să ajungă și proprietarul portmoneului, care n-a contenit să mulțumească pentru acest gest.

Aceasta este o poveste cu final fericit, și ne bucurăm că în comunitățile arădene avem oameni de o ținută morală atât de înaltă”, transmite IPJ Arad.

articolul original.

O mașină a luat foc în Aradul Nou

5 February 2023 at 11:19
image

Inspectoratul pentru Situații de Urgență informează că o mașină a luat foc în această dimineață, în jurul orei 08:30, pe strada Adam Müller-Guttenbrunn din municipiul Arad.

Conducătorul auto și pasagerul au reușit să iasă la timp din mașină în momentul care și-au dat seama că aceasta are o problemă la compartimentul motor.

La fața locului s-au deplasat de urgență pompierii militari ai Detașamentului Arad cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. La sosirea echipajului incendiul se manifesta generalizat, la întreg autoturismul. Aceștia au stins incendiul în limitele găsite, autoturismul fiind afectat în proporție de 95%.

Cel mai probabil incendiul s-a produs din cauza unui scurtcircuit electric.

Pentru a preveni astfel de cazuri, pompierii arădeni vă recomandă să respectați următoarelor măsuri:

– verificaţi instalaţia electrică;
– nu faceți improvizații la instalația electrică;
– asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;
– verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;
– verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

articolul original.

Audi Q7 „blindat” cu țigări. Polițiștii au tras focuri de armă pentru a opri mașina

5 February 2023 at 09:38
image

Azi dimineață, în jurul orei 8.30, polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Maramureș au declanșat o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări, în zona de competență.

Astfel, lucrătorii noștri au indentificat în trafic, pe raza localității Mara un autoturism marca Audi Q7, care rula cu viteză. Deoarece șoferul nu a oprit la semnalele regulamentare, polițiștii de frontieră au tras patru focuri de avertisment în plan vertical, însă conducătorul auto tot nu s-a supus somațiilor, moment în care au fost executate și cinci focuri spre pneurile mașinii.

Drept urmare, s-a reușit indisponibilizarea autoturismului, reținerea șoferului, un cetățean ucrainean de 19 ani, iar în autoturism au fost descoperite mai multe colete cu țigări.

Acțiunea este în desfășurare, vom reveni cu mai multe detalii atunci cand cercetările vor permite acest lucru.

articolul original.

Echipe ale Enel, încă pe teren pentru a remendia problemele cauzate de vântul puternic

5 February 2023 at 09:34
image

Comunicat Enel. Cea mai mare parte a clienților afectați de condițiile meteo severe (cod portocaliu de vreme rea cu viscol puternic  în rafale de peste 90…100 km/h și vizibilitate foarte redusă la altitudini de peste 1.800 m, și cod galben de intensificări ale vântului) în județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș au fost realimentați cu energie electrică, după intervențiile echipelor E-Distribuție Banat din teren din timpul nopții, precum și ca urmare a manevrelor de la distanță efectuate prin sistemul Telecontrol al instalațiilor electrice de distribuție.

Echipele de teren ale E-Distribuție Banat continuă să intervină pentru remedierea tuturor avariilor în cel mai scurt timp posibil.

Intervențiile sunt îngreunate de condiţiile meteo severe și de necesitatea îndepărtării crengilor și a copacilor rupți. Colaborăm cu autorităţile locale, cu care păstrăm un contact permanent şi care sprijină intervenţia echipelor E-Distribuție.

Recomandăm consumatorilor afectați să ne contacteze la TelVerde Banat 0800.070.444 (număr apelabil gratuit) pentru a semnala deranjamentele.

articolul original.

Consecințele vijeliei: copaci, elemente de construcție și o antenă, „zburate” de vânt

4 February 2023 at 16:21
image

În urmă cu o săptămână, Nicolae Bara, co-finanțatorul clubului UTA din perioada 2006-2008, a avut la Arad o întâlnire cu Alexandru Meszar, o întâlnire care a urmat după scrisoarea de intenție prin care Bara și-a manifestat interesul să investească, „într-un fel sau altul”, la clubul arădean.

A fost doar o întâlnire de cunoaștere, o întâlnire în urma căreia Bara dorea să-l cunoască atât pe Alexandru Meszar cât și situația clubului. În timpul acelei discuții, Nicolae Bara i-a transmis lui Meszar că dorește să-i cunoască și pe cei din grupul de investitori care a fost refuzat în vară, Simion Apreutese, Cătălin Juncan, Rudi Vizental și Marius Grada.

Aflat la București, omul de afaceri stabilit de mai mulți ani la Viena s-a întâlnit în această după amiază cu Simion Apreutese și Rudi Vizental, iar discuțiile au fost în cea mai mare parte axate pe subiectul UTA.

Întâlnirea lui Nicolae Bara cu cei doi oameni de afaceri din grupul de investitori, Simion Apreutese și Rudi Vizental, arată faptul că în ciuda rezultatelor înregistrate de echipă în acest sezon, cu toții sunt interesați în continuare să investească la club dacă găsesc deschidere în acest sens. Momentan, însă, actuala conducere a lăsat mai mult de înțeles că nu este dispusă să cedeze în acest sens nici măcar în varianta unei colaborări.

L-am contactat pe Nicolae Bara după întâlnirea cu Simion Apreutese și Rudi Vizental, iar acesta ne-a răspuns la câteva întrebări.

Ce ne puteți spune despre întâlnirea cu Simion Apreutese și Rudi Vizental?

Eu am cerut întâlnirea asta. I-am și spus domnului Meszar la acea întâlnire că mă voi duce la București și vreau să cunosc măcar unul dintre ei, nici nu mă gândeam că mă voi întâlni cu doi. În primul rând astăzi ne-am cunoscut. Am încercat să înțeleg ce-i determină și ce anume vor să facă. Știam doar din presă despre ei și în presă știți cum e, nu e întotdeauna așa se scrie. Am zis că e bine să mă întâlnesc cu ei, mai ales că sunt arădeni, iar eu nu am avut noroc în vremea când eram la club de astfel de oameni. Uite acum ce noroc pe UTA…. Dar totul vine într-un fel firesc, s-a făcut stadionul, echipa joacă, are niște rezultate, are un public nemaipomenit….

Tocmai că nu sunt rezultate….

Acum nici nu vin toate așa și poate să fie și o perioadă nefastă, iar ieri a avut ghinion cu carul. Dar cu Mioveni într-adevăr nu a fost ghinion.

S-a speculat pe marginea faptului că ați fi omul grupului de investitori format din Simion Apreutese, Cătălin Juncan, Rudi Vizental și Marius Grada, dar de fapt doar astăzi i-ați cunoscut.

Da, astăzi i-am cunoscut și am început să înțeleg cine sunt și ce îi determină. Restul sunt speculații și de aceea și evit să vorbesc și să păstrez o anumită limită vizavi de acțiunile mele. E clar că trebuie să mă informez cât mai mult și cât mai bine înainte să iau o decizie. Mai trebuie să văd ce se dorește, pentru că nu depinde doar de mine.

Dar cu domnul Meszar ce ați discutat la acea întâlnire?

Nimic deosebit, am mai spus-o, a trebuit să-l cunosc pe domnul Meszar, să cunosc situația de la club, de la echipă, despre intențiile dânsului. E perioada în care eu încerc în continuare să evaluez.

Ar urma să vă vedeți la meciul cu FC Botoșani?

Da, eu voi fi în zonă și probabil ne vom vedea. Doar forța majoră ar face să nu ne vedem.

Dacă ajungeți la o înțelegere cu domnul Meszar aveți o strategie legată de cum va fi condus clubul?

Nu mai sunt la vârsta la care să visez cai verzi pe pereți. Nu pot să pun căruța înaintea calului. Nu am cum să fac strategii până nu înțeleg foarte bine dacă e nevoie de mine într-un fel sau altul. Interesul meu era să văd dacă pot ajuta UTA cumva, nu știu cum, nu am un scenariu prestabilit. Ăsta e singurul meu interes, să ajut UTA. Dacă pot, iar dacă nu mă dau la o parte și rămân în continuare un suporter din umbră care urmăresc fenomenul, dar lăsați-mă să evaluez corect.

articolul original.

ISU Arad anunță acțiunile din noaptea trecută și îndeamnă populația să ia măsuri pentru iarnă

4 February 2023 at 09:07
image

Comunicat ISU. Pompierii militari arădeni au fost solicitați să intervină în această noapte și în această dimineață pentru înlăturarea efectelor negative generate de condițiile meteorologice nefavorabile.

Astfel, pompierii militari ai au acționat pentru segmentarea și degajarea unui arbore căzut pe carosabil, pe DN 79 A între localitățile Sebiș și Buteni, iar pompierii Detașamentului Sebiș – Garda 2 Gurahonț intervin în aceste momente pentru degajarea unui arbore căzut pe DJ 708, între localitățile Mădrigești și Julița.

Reamintim că zona de munte a județului Arad se află până în data de 05 februarie, ora 18.00, sub atenționare meteorologică COD GALBEN: “În intervalul menționat, temporar va ninge și vor fi perioade în care vântul va prezenta intensificări cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m vântul va depăși 80…90 km/h, astfel încât va fi viscol și vizibilitate scăzută”.

În scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, indiferent dacă optați să vă deplasați la munte în următoarea perioadă sau să rămâneți acasă, pompierii militari arădeni vă recomandă să vă asigurați din timp, următoarele materiale:

– Sare și nisip pentru topirea gheții și îmbunătăţirea aderenţei pe căile circulabile;
– Unelte de îndepărtare a zăpezii;
– Combustibil de încălzire în cantitate suficientă, în cazul în care vă asiguraţi încălzirea în sistem propriu.
De asemenea, verificaţi mijloacele de încălzire (sobele, centrale termice) şi coşurile de evacuare a fumului şi a gazelor fierbinţi pentru a depista şi remedia eventualele defecţiuni. Apelaţi la personal autorizat pentru aceste operaţiuni.

PREGĂTIŢI-VĂ AUTOTURISMUL:

– Acumulatorul și sistemul de aprindere trebuie să fie în stare foarte bună, iar bornele bateriei curățate;
– Asigurați-vă antigel corespunzător pentru a evita îngheţarea și verificaţi dacă sistemul de încălzire și dezghețare funcționează eficient;
– Verificați sistemul de acționare al ștergătoarelor de parbriz; asigurați lichid de curățare pentru temperaturi scăzute;
– Verificaţi funcţionarea farurilor şi a luminilor de avarie;
– Dotați-vă mașina cu lanțuri antiderapante.

Pe toată perioada iernii:

– Urmăriți buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.
– Evitaţi expunerea îndelungată la temperaturi scăzute.
– Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere.
– Amplasaţi mijloacele de încălzire portabile la distanţă de cel puţin un metru faţă de materialele combustibile.
– Opriţi funcţionarea mijloacelor de încălzire înainte de culcare sau atunci când părăsiţi locuinţa.
– Nu plecați cu autoturismul din localitate atunci când se anunță ninsori și/sau viscol.
 
Dacă viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, luaţi urmăoarele măsuri:

– Trageți autovehiculul pe partea dreaptă a drumului. Porniți luminile de avarie și prindeți o bucată de material textil de antena radio ori la geam.
– Anunțați evenimentul la numărul unic de urgenţă 112, indicând locul unde ați rămas blocat. Rămâneți în autoturism până ce forțele de intervenție vin să vă salveze.
– Porniți motorul și sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menține cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie, protejându-vă astfel împotriva inhalării monoxidului de carbon. Curățați periodic zăpada de pe țeava de eșapament.
– Aprindeți lumina din interior pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza mai ușor.

articolul original.

Huawei P60 Pro, posibil cu procesor Snapdragon 8 Gen 2 și camere Sony

4 February 2023 at 09:03
image

După modelul Huawei Mate Pro 50 lansat anul trecut, compania chineză se pare că are în lucru un nou model emblematic. Este vorba despre Huawei P60 Pro, despre care au apărut primele informații. Telefonul va avea, în mod surprinzător, procesorul Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 4G. Această informație provine de la o sursă din China, care afirmă că viitorul smartphone Huawei va fi lansat în martie acest an.

Potrivit AndroidHeadlines, sursa chineză a postat și o imagine cu Huawei P60 Pro, partea din spate, unde apar și specificațiile telefonului. Se poate vedea un modul foto, stânga sus spate, cu o cameră principală uriașă împreună cu două camere suplimentare pe spate. Acea insulă a camerei arată destul de ciudat și pare puțin disproporționată față de specificațiile telefonului. O astfel de insulă spate se află și pe Huawei Mate P50 Pro, dar are patru camere foto.

Fișa de specificații partajată vorbește despre o cameră principală de 50 de megapixeli (Sony IMX888), împreună cu o cameră ultra-wide de 50MP (Sony IMX858). A treia cameră de pe spate va fi una cu teleobiectiv de 64 megapixeli (OmniVision OV64B). Camera frontală va avea 32MP. Aceste informații și cele de mai jos, chiar dacă sunt adevărate, nu au fost confirmate momentan de Huawei.

Din aceeași sursă aflăm că procesorul Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 4G va alimenta Huawei P60 Pro. Acest lucru s-ar putea întâmpla cu ușurință, deoarece Huawei Mate 50 Pro este alimentat de varianta 4G a lui Snapdragon 8+ Gen 1. Ne așteptam ca acest procesor să fie inclus și în P60 Pro, dar Huawei ar putea căuta să avanseze. Vă reamintim că Huawei P60 Pro nu va avea conectivitate 5G.

Dispozitivul va include un afișaj QHD+ OLED de 6,6 inch (16,76 cm) cu o rată de reîmprospătare de 120Hz și luminozitate maximă de 1.920 Hz. A fost menționată și o baterie de 5.000 mAh, care va oferi suport de încărcare cu fir de 100W, împreună cu suport de încărcare fără fir de 50W.

Telefonul va fi certificat IP68 pentru rezistență la apă și praf. Huawei P60 Pro va veni cu sistemul de operare HarmonyOS 3.0 din cutie, cel puțin în China. Nici de această dată serviciile Google nu vor fi la bord, o bilă neagră pentru viitorul smartphone Huawei.

articolul original.

Polițiștii locali, cu ochii pe șoferii de TIR. Au dat zeci de amenzi celor care au tranzitat orașul

4 February 2023 at 06:41
image

De la începutul anului, polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației rutiere din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Arad au aplicat 44 sancțiuni contravenționale conducătorilor autovehiculelor de mare tonaj aflați în tranzit în Municipiul Arad, circulând pe drumurile publice fără a deține autorizații de acces corespunzătoare zonei tranzitate.

Cele mai tranzitate cartiere sunt Micălaca și Confecții, unde patrulele sunt prezente zilnic, pentru a pune în aplicare prevederile HCLM nr.303/2016 privind aprobarea Regulamentului de acces și circulația utilajelor și a autovehiculelor de transport marfă cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 t în municipiul Arad. Amenzile aplicate conform art.22 lit. ”d”, însumează 43.000 lei,  accesul/circulația autovehiculelor în zonele pentru care s-au instituit interdicţii sau restricţii, fără autorizaţie de acces/ vignetă sau fără autorizaţie de acces corespunzătoare zonei”, de la 1.000 lei la 1.500 lei.

Acțiunile de acest gen vor continua, ținând cont și de numeroasele sesizări formulate de  cetățenii orașului referitor la încălcarea reglementărilor legale privind circulația autovehiculelor de tonaj greu în zonele restricționate din municipiul Arad.

Menționăm că, în acest an, Primăria Municipiului Arad a eliberat prin ghișeul instituției, respectiv prin portalul de servicii, 286 autorizații de acces pentru intrarea vehiculelor de mare tonaj în oraș și s-au efectuat 761 de plăți online pentru acces de o zi.

articolul original.

Creatorul de modă Paco Rabanne a murit

3 February 2023 at 19:26
image

Creatorul de modă basc Francisco Rabaneda Cuervo, cunoscut sub numele de Paco Rabanne, a murit vineri, la vârsta de 88 de ani, potrivit unui comunicat al grupului spaniol Puig. Designerul, care s-a născut la Pasaia (Gipuzkoa) pe 18 februarie 1934, era cunoscut pentru creaţiile sale textile şi marca de parfumuri, scrie El Pais.

El a făcut parte dintre cele mai vizionare figuri din moda secolului XX şi moştenirea sa va rămâne o sursă constantă de inspiraţie”, se arată într-o declaraţie a mărcii sale pe reţelele de socializare. Rabanne a fost distins cu National Fashion Design Award în 2010 pentru „inovaţia sa şi contribuţia în toate domeniile culturii secolului XX”. Este fiul unui general andaluz loial Republicii pe nume Francisco Rabaneda Postigo, care a fost împuşcat în Santoña (Cantabria) în 1937. Mama sa era bască a fost şi ea militantă şi membră a conducerii Partidului Comunist din Spania (PCE).

Continuă să citești mai departe aici

articolul original.

Și-a lovit tatăl pentru niște bani

3 February 2023 at 15:03
image

Comunicat IPJ Arad: Polițiștii Secției 1 Rurală Arad au emis, în după-amiaza zilei de 2 februarie a.c., un ordin de protecție provizoriu, pe numele unui bărbat de 34 de ani, din Zădăreni, care, pe fondul unui conflict legat de o sumă de bani, și-ar fi lovit tatăl.

Cel în cauză este cercetat pentru violență în familie.

articolul original.
❌