ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 February 2023Ultimele Stiri

(VIDEO) Haine de blană pentru văduvele soldaților ruși uciși în Donbas

8 February 2023 at 11:30
image

În autoproclamata Republică Populară Donețk, ocupată de Rusia, văduvele soldaților ruși uciși în invazie au primit haine de blană, potrivit unui videoclip publicat pe Telegram de meduza.io, transmite Pravda.

Văduvele s-au aliniat în fața unei camere de filmat pentru a-și exprima recunoștința pentru „ajutor”. „Am primit în mod neașteptat un astfel de ajutor astăzi. Suntem foarte recunoscătoare. Familiile soldaților uciși s-au adunat aici. Cu adevărat, vă mulțumim din inimă!”, a spus o femeie.

Hainele de blană au fost furnizate de „activiști ruși”

Vocea din off a precizat că hainele de blană au fost furnizate de „activiști ruși”. „În astfel de momente simți că suntem o familie”, a spus bărbatul.

În iulie 2022, propagandiștii ruși au difuzat un reportaj despre tatăl unui soldat din regiunea Saratov, Alexei Malov, care a fost ucis în Ucraina. Bărbatul a cheltuit banii primiți de la guvern pentru a-și cumpăra o mașină nouă Lada. „În memoria fiului meu, am cumpărat o mașină nouă”, a spus atunci cu mândrie tatăl.

articolul original.

Județul Bacău: Anul trecut au fost reținute 9000 de permise și s-au dat 55.000 de amenzi

8 February 2023 at 11:27
image

În anul 2022, Inspectoratul de Poliție Județean Bacău a desfășurat activități specifice în baza şi pentru aplicarea și respectarea legilor, protecţia drepturilor fundamentale, protecţia vieţii şi siguranţei cetăţenilor şi apărarea statului de drept.

Polițiștii au acţionat cu fermitate și responsabilitate pe raza de competenţă, pentru menținerea sub control a infracționalității, fapt pentru care, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Județean Bacău, a crescut numărul de infracţiuni descoperite în flagrant delict cu 93 față de anul precedent.

Pentru siguranța cetățeanului, au fost organizate 699 de acțiuni preventive și executate  2.797 de controale, în urma cărora au fost aplicate 92.270 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 35,4 milioane de lei, din care: 53.639 pentru încălcarea codului rutier și 15.346 pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, iar restul la alte acte normative.

S-a intervenit la 27.331 de sesizări, dintre care 23.314 prin S.N.U.A.U. 112.

Principalele misiuni desfășurate în cooperare cu unitățile teritoriale M.A.I. din județul Bacău, în domeniul ordinii și siguranței publice, au fost cele prilejuite de: sărbătorile religioase, manifestările comemorative, manifestările cultural-artistice, sezonul estival și sezonul rece, vizitele oficiale ale unor demnitari români și străini, manifestații de protest și alte manifestări.

Pentru îndeplinirea obiectivelor în domeniul prevenirii criminalităţii, au fost elaborate şi implementate 3 programe prioritare de acţiune care au vizat perfecţionarea sistemului relaţional şi prevenirea comiterii unor categorii de fapte antisociale, respectiv, program de prevenire a infracțiunilor contra persoanei, a infracţiunilor contra patrimoniului și program de prevenire a criminalității informatice. În cadrul celor trei programe au fost initiate și derulate 28 de campanii preventive, în cadrul cărora au fost informați 25.522 de beneficiari.

În privința infracţionalității, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au fost sesizate 15.509 infracțiuni. În perioada analizată, a crescut numărul de infracţiuni descoperite în flagrant delict, la 1.891, reprezentând 12,2% din totalul infracţiunilor sesizate.

Din totalul infracţiunilor sesizate, 50,8% au fost înregistrate în mediul urban, iar 49,2% în mediul rural.

Furturile din societăți comerciale,comise prin efracție, au înregistrat o scădere cu 6,3%.

Infracțiunile de înșelăciune au scăzut cu 1,9%. O pondere însemnată o au infracţiunile de înşelăciune săvârşite prin intermediul site-urilor de internet, în special cele de vânzări (păgubiții primesc alte produse decât cele comandate, trimit bani în avans fără a mai primi produsul comandat în schimb), precum şi site-urile de socializare sau matrimoniale, persoanele păgubite fiind determinate sub diferite pretexte să trimită sume de bani în diferite conturi bancare, unele deschise la unități bancare din străinătate.

Pentru prevenirea violenței în familie, pe parcursul anului 2022, polițiștii au emis 807 ordine de protecție provizorii. În cursul anului trecut, la nivelul județului au fost emise în total 497 de ordine de protecție, dintre care 335 provenite din ordine de protecție provizorii.

În ceea ce priveşte urmărirea şi supravegherea judiciară, a fost dispusă măsura urmăririi, la nivel naţional,  a 135 de persoane, pentru 74 dintre acestea fiind solicitată şi urmărirea internaţională. A fost solicitată revocarea unei astfel de măsuri pentru 162 de persoane, dintre aceştia 71 fiind dați şi în urmărire internaţională. De asemenea, pe parcursul anului 2022 au fost soluţionate, prin intermediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, 67 de mandate europene de arestare, emise de autorităţile judiciare ale altor state.

Structurile de supravegheri judiciare ale I.P.J. Bacău au înregistrat şi luat în supraveghere 447 de persoane, faţă de care organele judiciare au dispus măsuri preventive neprivative de libertate.  În 62 de situații, polițiștii au formulat sesizări către organele judiciare cu privire la nerespectarea măsurilor dispuse, fiind admise 41. În consecință, au fost emise de instanţele de judecată 40 de mandate de arestare preventivă, iar faţă de o persoană bănuită a fost dispusă înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Urmare a activităților specifice la regimul armelor și munițiilor au fost confiscate 57 de arme, 754 de elemente de muniție, 4.162 de kilograme de articole pirotehnice.

În domeniul silvic, la nivelul județului, s-a acționat în cadrul Planului comun de măsuri privind prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos, cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean, Grupării de Jandarmi Mobile, Direcției Silvice, Gărzii Forestiere Județene și al Biroului Vamal, fiind diminuate tăierile ilegale de material lemnos din fondul de stat.

În acest sens, au fost organizate 1.260 de acțiuni și controale, în urma cărora au fost verificate 175 de obiective și controlate 3.478 de vehicule. De asemenea, au fost înregistrate 655 de dosare penale, dintre care 123 din oficiu și au fost constatate și aplicate 450 de sancțiuni contravenționale la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de 952.350 de lei.

Concomitent cu aplicarea sancțiunilor principale, s-a dispus confiscarea a 3.027,86 m.c. material lemnos în valoare de 893.520 de lei, în mare parte identificat în trafic, 9 ferăstraie mecanice, 8 autovehicule, 10 atelaje hipo și  alte bunuri.

Pentru creșterea gradului de siguranță rutieră,  în județul Bacău, în anul 2022, au fost organizate 1.033 de acţiuni preventive, în cadrul cărora au fost aplicate 55.067 de sancțiuni contravenționale, au fost reținute 9.047 de permise de conducere, retrase 2.824 de certificate de înmatriculare și indisponibilizate 204 vehicule.

În anul 2022, au fost înregistrate mai puține accidente rutiere ușoare și mai puține persoane rănite ușor.

Principalele cauze generatoare de accidente au fost indisciplina pietonilor, viteza neadaptată și abateri săvârșite de bicicliști.

Activităţile de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale au fost desfășurate, atât de către polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cât și de cei de la alte structuri, în cadrul organizaţional stabilit prin Hotărârea CSAT nr. 69/2010. În acest sens, în cursul anului 2022, au fost aplicate 466 de contravenţii, în valoare de 1.163.400 de lei, au fost indisponibilizate bunuri în valoare de 739.034 lei, precum și bunuri care au făcut obiectul măsurilor asigurătorii, în valoare de 1.268.898 de lei.

Totodată, au fost confiscate 198.077 de țigarete, fiind instrumentate 12 dosare penale față de 23 de persoane.

Criminaliștii inspectoratului au efectuat în cele 12 luni, 5.719 deplasări pentru cercetarea locului faptei. Astfel, au fost ridicate 19.351 de urme și mijloace materiale de probă, dintre care 3.197 papilare și 1.928 biologice, au fost realizate 302 lucrări de expertiză și constatare criminalistică, fiind examinate 2.225 de materiale și au fost efectuate 246 de identificări criminalistice și 85 de percheziții informatice asupra a 312 dispozitive.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au aplicat 255 de sancțiuni contravenționale, valoarea totală a acestora fiind de 133.720 de lei,  au fost emise 24 de ordine de plasare a animalelor în adăpost, fiind plasate, în total, 112 exemplare, au fost întocmite 65 de dosare penale, ca urmare a sesizărilor din oficiu, au fost realizate 4 percheziții domiciliare și au fost reținute 4 persoane, pentru 24 de ore.

Pentru siguranța elevilor și a personalului didactic în școli și imediata lor apropiere, au fost efectuate patrulări, iar polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 343 de activități educativ-preventive în unitățile de învățâmânt preuniversitar pentru prevenirea și combaterea delicvenței juvenile, cu un total de 15.039 de beneficiari elevi.

În anul 2022, polițiștii din cadrul Serviciului Județean Poliție Transporturi Bacău au acționat pentru asigurarea ordinii și liniștii publice și combaterea infracționalității, fiind organizate 87 de acțiuni și 2.130 de patrulări, dintre care 1.765 pe trenuri de persoane.

Au fost aplicate 1.213 contravenții și au fost prinși 7 urmăriți național.

Pe linie de resurse umane, Inspectoratul de Poliție Județean Bacău are un procent de încadrare de 82,42 %.

În cursul anului 2022, au fost desfășurate programe formative de inițiere în carieră și dezvoltare a carierei. Totodată, polițiștii Biroului de Pregătire Profesională au desfășurat activități de pregătire și evaluare a polițiștilor inspectoratului, conform planurilor de formare profesională. Astfel, au fost realizate 155 de activități de pregătire și evaluare în domeniul educației fizice, 78 de ședințe de tragere și 48 de sesiuni de instruire teoretică și practică pentru conducerea în regim prioritar.

Pentru anul 2023, obiectivele generale ale inspectoratului sunt în concordanță cu cele stabilite la nivel național, prin documentele de planificare strategică.

Rămâne o prioritate asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, protejarea vieții cetățenilor, siguranța rutieră, precum și legalitatea mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii pe raza de competenţă şi destructurarea grupărilor infracţionale.

Pentru atingerea acestor obiective Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău va continua desfăşurarea activităţilor în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul judeţului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situaţiei operative.

articolul original.

Ambasadorul Turciei și-a pierdut o rudă în cutremur. Mărturisirea făcută președintelui Klaus Iohannis

8 February 2023 at 11:23

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Republicii Turcia în memoria victimelor cutremurelor din această ţară.

Preşedintele Iohannis a fost întâmpinat de ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Ozgur Kivanc Altan.

„Aseară am aprobat pregătirile pentru o altă echipă care va pleca. (…) Este formată din căutători şi salvatori, dar cuprinde şi componente medicale. (…) Facem ceea ce putem”, i-a spus şeful statului ambasadorului Ozgur Kivanc Altan, potrivit Agerpres.

Ambasadorul turc a apreciat ajutorul primit din România şi a mulţumit pentru acesta.

„Deja salvaţi vieţi. Suntem în contact cu doctorul Arafat. Face o treabă minunată. (…) Primim ajutor din partea tuturor românilor”, a spus ambasadorul Turciei în România.

„Să încercăm să facem ceea ce poate fi făcut şi să ne rugăm pentru nevoiaşi şi pentru familiile care au pierdut rude”, a răspuns şeful statului.

Oficialul turc i-a spus preşedintelui Iohannis că soţia sa l-a pierdut pe unchiul său în tragedia care a avut loc în Turcia.

Mii de oameni au murit în Turcia şi în Siria, în urma cutremurelor care au avut loc în regiune.

Ambasada Turciei a lansat un Apel către români pentru a dona haine groase de iarnă și bani pentru victimele cutremurului.

Cei care doresc să se implice în campania de ajutorare a persoanelor afectate de cutremurele din Turcia pot face donații în bunuri, atât pentru adulți cât și pentru copii, doar lucruri noi și potrivite condițiilor de iarnă. Acestea pot fi: paltoane, geci, pelerine de ploaie, ghete-cizme, pulovere, pantaloni, mănuși, fulare, eșarfe, căciuli, ciorapi, șosete, lenjerie de corp.

De asemenea se pot dona și corturi, paturi de campanie, saltele (pentru cort), pilote, pături, saci de dormit, reşouri, radiatoare, lămpi pe gaz, butelii, termosuri, lanterne, baterii externe, generatoare, cutii cu alimente (produse alimentare neperisabile – conserve), mâncare pentru bebeluși, scutece, produse de igienă și curățenie, produse de igienă feminine.

UNDE SE FAC DONAȚIILE

Donațiile se pot face în București, între 10:00-17.00, la Aprodex Maşini SRL (Titan Maşini de Precizie), Bulevardul 1 Decembrie 1918 1G, persoana de contact: Sever Raşid, tel. 0755 042 304, la Constanța, între 10.00-17.00, Romtextil SA – Aurel Vlaicu, Nr:125, Constanța, persoana de contact: Selahattin Süsli, tel. 0743 064 813 și la Cluj-Napoca, între: 10.00-17.00, la Consulatul Onorific al Turciei, Str. 1 Mai, nr. 8, loc. Apahida, cod postal: 407035 jud. Cluj (cladirea Vitacom), persoane de contact: Kertesz Levente 0728 503 576, Takacs Emoke 0728 503 501 și Vita Vasile 0728503503.

Persoanele care doresc să contribuie financiar la eforturile de căutare și salvare, depuse de Autoritatea pentru Managementul Dezastrelor Naturale (AFAD), pot dona fie în contul AFAD fie în lei și euro prin intermediul Ambasadei, la conturile bancare de mai jos.

Sumele colectate vor fi virate în conturile AFAD la intervale regulate.

Denumirea Beneficiarului: T.C. BUKRES BUYUKELCILIGI -YARDIM

Adresa Beneficiarului: CALEA DOROBANTILOR NR. 72, SECTOR 1, BUCURESTI.

Denumirea Băncii: GARANTI BBVA                                                                 

Sucursala: DOROBANTI

SWIFT: UGBIROBU

Adresa Băncii: CALEA DOROBANTILOR NR. 111-131, SECTOR 1, BUCURESTI.

Cont IBAN (LEI/RON): RO95 UGBI 0000 0120 6851 9RON

Cont IBAN (EUR): RO88 UGBI 0000 0120 6852 0EUR

Ambasada Republicii Turcia la București își exprimă recunoștința și le mulțumește celor interesați să vină în sprijinul persoanelor grav afectate de cutremurele produse.

articolul original.

A plecat în altă lume „mama“ Leagănului de copii din Roman

8 February 2023 at 11:20
image

■ doctor Maria Simona Ghivirigă a fost condusă pe ultimul drum de familie, prieteni și colegi ■ a fost o perioadă directorul medical al Spitalului Roman ■

S-a stins din viața, la vârsta de 85 de ani, Maria Simona Ghivirigă, fost medic pediatru în cadrul Spitalului Municipal de Urgentă Roman, a anunțat conducerea unității sanitare. Născută în anul 1937, la Rădăuți, după absolvirea Facultății de Medicină a fost repartizată la Roman. Medic pediatru apreciat, a primit, ca sarcină de serviciu, de la autoritățile comuniste ale vremii, conducerea fostului Legăn de copii.

În prezent, acesta este Centrul Romanița, unde sunt îngrijiți copiii abandonați. Din această funcție a reușit să facă la modul propriu un „leagăn” pentru micuții părăsiți și cel mai adesea cu nevoi speciale. În perioada 1982-1986, doctorița Ghivirigă a îndeplinit și funcția de  director medical al Spitalului Municipal Roman, contribuind substanțial la amenajarea noii instituții sanitare mutate pe strada Tineretului.

A fost căsătorită cu Teodor Ghivirigă, fost șef al Secției de Medicină Internă din cadrul aceleiași unități sanitare și el un apreciat medic, care a decedat cu mai mulți ani în urmă. Din căsătoria soților Ghivirigă au rezultat două fete: Ecaterina, medic dermatolog și Teodora, conferențiar universitar de Limba engleză la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Asistenta șefă a Punctului de Transfuzii Sanguine, Daniela Apetrei, a scris pe pagina de socializare cuvinte de apreciere la adresa doctoriței Maria Ghivirigă. „În urmă cu exact două luni fixam o postare de mulțumire pentru o persoană pe care am prețuit-o și am respectat-o cu toată ființa mea și care, întruchipându-se Moș Nicolae mi-a făcut o surpriză de proporții prin valoarea atât materială, dar mai ales sentimentală a darului oferit.

A fost  persoana care mi-a marcat existența încă din primul an de serviciu, în 1985. Inițial, ca o adolescentă plină de speranțe în ceea ce privește viitoarea carieră profesională, am privit-o ca pe un director medical sever, care impunea respect doar prin propria persoană. Timpul mi-a dovedit că sub acea privire uneori tăioasă, se ascundea un suflet atât de blând, o inimă atât de mare, un om atât de înțelept, un atât de bun ascultător și mai ales un atât de bun sfătuitor.

Astăzi, cu mare tristețe, vorbesc despre dumneaei la timpul trecut! Mă doare sufletul, reflectând la momentul 6 decembrie! Avea să fie ultima oară când o vedeam… cu bunătatea caracteristică și-a luat bun rămas de la noi, cei de la «Donare». Uneori viața este nedreaptă! Și știu că sunteți de acord d-nă doctor, pentru că îmi răsună în urechi o vorbă a dumneavoastră pe care o citez frecvent: «Ai dreptate, stai jos!», mărturisește fosta subalternă.

Total

0

Shares

articolul original.

Râmnicu Vâlcea: Centru de logopedie pentru copiii cu tulburări de vorbire

8 February 2023 at 11:17
image

Asociația Zi de Bine amenajează în Râmnicu Vâlcea, în colaborare cu Asociația AVA, un Centru de logopedie pentru copiii cu tulburări de vorbire.

Centrul va deservi atât copii cu sindrom Down sau autism cât și copii tipici, din medii defavorizate. În România sunt aproximativ 400.000 de copii cu tulburări de pronunţie, conform Centrului de Resurse Educaţionale, iar din cauza unor sunete necorectate la timp, mulți copii ajung să fie marginalizați de colegi și chiar de profesori. De aici și până la a deveni un adult cu anxietăți de interacțiune socială, este doar un pas. Ședințele de logopedie îi vor ajuta pe copii să învețe cum să se exprime corect, pentru o viață socială sănătoasă.

Datele arată că numărul copiilor cu probleme de vorbire este în creştere, deşi numărul celor examinaţi este în scădere. În cazul în care nu se intervine la timp, aceste tulburări de vorbire au consecințe grave asupra dezvoltării personalității.

În județul Vâlcea erau anul trecut peste 1.600 de copii cu dizabilități

Anul trecut, Asociația Zi de Bine, împreună cu Asociația AVA, au dezvoltat primul Centru psihosomatic multifuncțional pentru copiii cu dizabilități din Râmnicu Vâlcea. La vremea respectivă, în județul Vâlcea erau peste 1.600 de copii cu dizabilități și chiar dacă în oraș existau 3 centre de terapie, niciunul nu oferea servicii care să aibă o abordare globală pentru recuperarea lor. Proiectul continuă și astăzi iar rezultatele sunt extraordinare, peste 150 de copii cu dizabilități și aparținători au participat la ateliere de gătit simplu și sănătos, ateliere creative pentru dezvoltarea abilităților, a fost creat un grup de suport pentru părinți, un afterschool pentru copiii cu CES, terapie 3C și au fost organizate inclusiv cursuri de dans.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de naștere sau prin completarea formularului 230, prin care pot redirecționa, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit către o cauza socială. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

articolul original.

Jaqueline Cristian nu a rezistat prea mult la Linz

8 February 2023 at 11:11
image

Jaqueline Cristian a fost învinsă de Camila Giorgi (Italia) cu 6-1, 6-2, marţi seara, într-un meci disputat din prima rundă a turneului WTA 250 de la Linz (Austria), dotat cu premii totale de 225.480 de euro. Cristian (24 ani, 193 WTA), care nu şi-a creat nicio minge de break în acest meci, s-a înclinat după 64 de minute.

Giorgi (31 ani, 73 WTA) va juca în optimile de finală cu învingătoarea dintre Irina Begu, a treia favorită, şi daneza Clara Tauson.

Iniţial, Begu, cea de-a doua româncă prezentă în Austria, trebuia să joace contra cehoaicei Katerina Siniakova, dar aceasta a declarat forfait din cauza unei accidentări la încheietura mâinii drepte. Aceasta a fost înlocuită de Tauson (lucky loser) pe tabloul principal, iar Irina are acum un alt adversar în faţă.

Citeşte şi: Mult prea tare Krejcikova! Gabi Ruse a părăsit cu capul sus Abu Dhabi

articolul original.

Percheziții la Primăria sectorului 5

8 February 2023 at 11:07
By: (R.C.)

N-ar fi exclus ca drama Turciei să se repete și în România. Nu de alta, dar modul în care s-a construit în țara noastră, în ultimii ani, a intrat de multe ori în vizorul public. Iar asta nu e tot. De-a lungul timpului, au existat mai multe suspiciuni legate de modul în care se fac unele procese verbale de recepție la terminarea unor lucrări aferente unor imobile.

Cea mai recentă astfel de situație pare că se înregistrează în sectorul 5. Acolo, Poliția Capitalei a descins la mai multe instituții publice, în cadrul unui dosar de înșelăciune și fals.

„În această dimineață, 8 februarie 2023, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 5, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, pun în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară, la sediul unei instituții publice, precum și la sediile unor persoane fizice și juridice, în Capitală, într-un dosar în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în declarații, fals intelectual și uz de fals.

În fapt, persoanele bănuite ar fi întocmit în fals un proces verbal de receptie la terminarea lucrărilor aferente unui imobil, având destinația de locuințe colective.

Astfel, vor fi puse în aplicare 12 mandate de aducere, urmând ca persoanele în cauză să fie conduse la audieri, la sediul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 5, în vederea dispunerii măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 5, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în declarații, fals intelectual și uz de fals.

Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“, se arată într-un comunicat.

articolul original.

România, în pericol mai mare decât alte state la un cutremur

8 February 2023 at 11:06

România în opoziție cu majoritatea țărilor europene are particularitatea ca majoritatea apartamentelor să fie alimentate cu gaze naturale, pentru prepararea hranei sau încălzire. Aceasta face ca în România să prezinte un grad suplimentar de risc față de situații similare din alte țări. În majoritatea statelor europene, încălzirea se face cu sisteme de termoficare și prepararea hranei cu energie electrică. Există țări în Europa – Norvegia – unde este interzisă amplasarea conductelor de gaz în interiorul orașelor din condiții de siguranță, se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă.

România a abordat două direcții care trebuiau să contribuie la reducerea efectelor unui seism sau orice alt dezastru natural: reabilitarea clădirilor (care ar fi trebuit să înceapă cu o expertiză tehnică a structurii de rezistență a clădirii și doar după eliminarea oricăror probleme de siguranță să se reabiliteze termic clădirea) și construirea de rețele inteligente de gaz și energie electrică (cu sisteme de închidere automată la cutremure și sistemele de comandă de la distanță).

Deși teoretic aceste direcții există în România, în practică ele, în cele mai multe cazuri nu se regăsesc. Se preferă să se facă doar operațiile ”vizibile” și mai puțin costisitoare, și implicit se face rabat la siguranța persoanelor, susține Dumitru Chisăliță, președintele AEI.

Conform acestuia, cutremurele pot secționa sau fisura instalațiile de utilizare sau conductele de distribuție gaze, creând un real pericol și post cutremur. Au existat cazuri în România în care salvatorii și curioșii au fost victime, în urma unor acumulări de gaze mult după dezastrul produs.

Reabilitarea clădirilor și rețelele inteligente de utilități, înseamnă și creșterea siguranței la cutremure

Reabilitarea tuturor clădirilor ar trebui să înceapă obligatoriu, așa cum o cere și legea, cu expertizarea clădirii și doar după rezolvarea acestor probleme să se treacă la reabilitarea termotehnică a clădirii. O măsură nepopulară, scumpă, greu de acceptat etc., dar care salvează vieți în caz de dezastre.

Maratonul construcțiilor/reabilitărilor de rețele de distribuție de gaze început în anul 2000 sub lozinca populistă ”Racordare Gratuită la Gaze”, ar trebui, în contextul dezastrelor din Turcia și Siria, imediat și puternic regândită, consideră Chisăliță. Sub masca ”Rețele Smart” în ultimii 3 ani s-au proiectat/construit mii de km de conducte de distribuție care nu doar că nu au nici o componentă ”smart” dar care nu au nici măcar sisteme minime de siguranță care ar putea opri gazele în caz de cutremure sau alte dezastre.

”Trebuie să fim conștienți că fisurarea unor conducte de gaze se poate realiza chiar și în cazul unor cutremure mai mici, iar efectele pot să fie dezastroase. Tocmai de aceea se impune și o nouă măsură ”nepopulară” obligativitatea montării de sisteme de protecție care să întrerupă alimentarea cu gaze și energie electrică, în cazul producerii unui seism ce ar putea avea urmări devastatoare”, a conchis acesta.

articolul original.

Guvernul vrea să știe pe unde se plimbă rahatul. Vidanjele trebuie dotate cu GPS!

8 February 2023 at 11:04
image

Comisarii din Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bacău în această perioadă desfăsoară activități specifice de verificare a agenților economici care prestează activitatea de colectarea și epurarea apelor uzate cod CAEN Rev.2 3700.

Această activitate poate fi efectuată după solicitarea și obtinerea autorizației de mediu de la Agenția de Protecția Mediului Bacău.

De asemeni acestia trebuiesc să indeplinească și condițiile impuse prin Hotarârea de Guvern nr.714 din 2022 privind aprobarea Criteriilor pentru autorizarea, construcţia, înscrierea/înregistrarea, controlul, exploatarea şi întreţinerea sistemelor individuale adecvate de colectare şi epurare a apelor uzate respectiv:

1. În vederea asigurării unei evidenţe corespunzătoare a volumelor şi locaţiilor de colectare, respectiv a volumelor şi locaţiilor de descărcare a apelor uzate, firmele specializate în prestarea serviciului de vidanjare vor dota vidanjele cu instalaţii de determinare a volumului de apă, sisteme de raportare şi localizare GPS.

2. Informaţiile sistemelor de raportare şi localizare GPS este obligatoriu să fie recepţionate de către operatorii de apă-canal care au contracte cu firma de vidanjare, de către autorităţile de gospodărire a apelor şi de către Garda Naţională de Mediu.

„Pe această cale recomandăm cetățenilor să se implice în sesizarea faptelor ilegale cu privire la gestionarea greșită a apelor uzate menajere, gestionate de către proprietarii acestor vidanje”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu Bacău.

articolul original.

Craiova: Mergea cu mașina în zig-zag. Era băut și cu permisul suspendat

8 February 2023 at 10:52
image

Un tânăr, de 21 de ani, din comuna Stoina, județul Gorj, mergea azi noapte cu mașina în zig-zag pe bulevardul 1 Mai din Craiova. Ceilalți șoferi l-au observat în trafic și au sunat la 112.

Poliţiştii Secţiei 2 Craiova au identificat autoturismul în cauză. Conducătorul auto și-a abandonat autoturismul şi a încercat să fugă. În urma legitimării s-a stabilit că este vorba de un tânăr, de 21 de ani, din comuna Stoina.

Acesta a fost testat de poliţişti cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate, în bazele de date ale Poliţiei Române, s-a stabilit că acesta are suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice.

A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără a poseda permis de conducere şi conducerea unu vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

articolul original.

Jurnalist suspectat de acte sexuale cu minori, reținut

8 February 2023 at 10:50
image

Corespondentul Pro TV în Târgoviște, Marius Buga, suspectat de procurori de întreținerea de acte sexuale cu minori (băieți), a fost reținut miercuri, au declarat pentru G4Media surse judiciare.

Reținerea acestuia a avut loc după ce la domiciliul bărbatului a fost efectuată marți o percheziție. „La Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște s-a înregistrat un dosar penal în care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană de sex masculin sub aspectul săvârșirii infracțiunii de act sexual cu un minor, prev. de art. 220 alin. 1 și 4 lit. c din Codul Penal. Facem mențiunea că, la acest moment al anchetei, nu pot fi făcute alte precizări, urmând ca imediat ce stadiul cercetărilor va permite să fie emis un comunicat” se precizează în comunicatul oficial transmis de Parchet.

Pro Tv a transmis un punct de vedere în cazul reporterului din Târgoviște

Marți seară, Pro Tv a transmis un punct de vedere în cazul reporterului din Târgoviște: „Am aflat cu surprindere despre investigația care îl vizează pe angajatul Marius Buga. La nivel de companie condamnăm cu tărie orice acțiune imorală. Nu putem comenta această situație, dar suntem convinși că autoritățile iau toate măsurile pentru clarificarea acesteia. În momentul în care vom avea toate informațiile relevante, vom face demersurile necesare în cadrul companiei. Protecția minorilor este extrem de importantă pentru fiecare dintre noi!”.

articolul original.

Particularitățile alimentării cu gaz a apartamentelor din România crează un risc suplimentar la cutremure

8 February 2023 at 10:50
image

Imaginile cumplite care vin din Turcia, ar trebui să ne pună puternic pe gânduri. România a abordat două direcții care trebuiau să contribuie la reducerea efectelor unui seism sau oricărui alt dezastru natural: reabilitarea clădirilor (care ar fi trebuit să înceapă cu o expertiză tehnică a structurii de rezistență a clădirii și doar după eliminarea oricăror probleme de siguranță să se reabiliteze termic clădirea) și construirea de rețele inteligente de gaz și energie electrică (cu sisteme de închidere automată la cutremure și sistemele de comandă de la distanță).

Deși teoretic aceste direcții există în România, în practică ele, în cele mai multe cazuri nu se regăsesc. Se preferă să se facă doar operațiile ”vizibile” și mai puțin costisitoare, și implicit se face rabat la siguranța persoanelor.

România în opoziție cu majoritatea țărilor Europene, are particularitatea ca majoritatea apartamentelor să fie alimentate cu gaze naturale, pentru prepararea hranei sau încălzire.

Această particularitate face ca România să prezinte un grad suplimentar de risc față de situații similare din alte țări. În majoritatea țărilor europene, încălzirea se face cu sisteme de termoficare și prepararea hranei cu energie electrică. Există țări în Europa – Norvegia – unde este interzisă amplasarea conductelor de gaz în interiorul orașelor din condiții de siguranță.

Astfel, cutremurele pot secționa sau fisura instalațiile de utilizare sau conductele de distribuție gaze, creând un real pericol și post cutremur. Au existat cazuri în România în care salvatorii și curioșii au fost victime, în urma unor acumulări de gaze mult după dezastrul produs.

Reabilitarea clădirilor și rețelele inteligente de utilități, înseamnă și creșterea siguranței la cutremure

Consider că autoritățile ar trebui să acorde o mult mai mare atenție problemelor de fond și mai puțin punerii accentului exclusiv pe ”vizibilitatea” acțiunilor realizate – ”spoirea clădirilor” de exemplu.

Reabilitarea tuturor clădirilor ar trebui să înceapă obligatoriu, așa cum o cere și legea, cu expertizarea clădirii și doar după rezolvarea acestor probleme să se treacă la reabilitarea termotehnică a clădirii. O măsură nepopulară, scumpă, greu de acceptat etc., dar care salvează vieți în caz de dezastre.

Maratonul construcțiilor/reabilitărilor de rețele de distribuție de gaze început în anul 2000 sub lozinca populistă ”Racordare Gratuită la Gaze”, ar trebui, în contextul dezastrelor din Turcia și Siria, imediat și puternic regândită. Sub masca ”Rețele Smart” în ultimii 3 ani s-au proiectat/construit mii de km de conducte de distribuție care nu doar că nu au nici o componentă ”smart” dar care nu au nici măcar sisteme minime de siguranță care ar putea opri gazele în caz de cutremure sau alte dezastre.

Trebuie să fim conștienți că fisurarea unor conducte de gaze se poate realiza chiar și în cazul unor cutremure mai mici, iar efectele pot să fie dezastroase. Tocmai de aceea se impune și o nouă măsură ”nepopulară” obligativitatea montării de sisteme de protecție care să întrerupă alimentarea cu gaze și energie electrică, în cazul producerii unui seism ce ar putea avea urmări devastatoare.

Asociația Energia Inteligentă

articolul original.

Statul paralel a fost creat chiar de CSAT

8 February 2023 at 10:44
By: (R.C.)

Cea mai importantă instituție din domeniul siguranței naționale, CSAT, este vinovată de apariția statului paralel. Dezvăluirea a fost făcută de fostul șef al SIE, gen.(r) Silviu Predoiu, într-un interviu la Radio Guerrilla.

Fostul șef al SIE mai face o afirmație care ar trebuie să zguduie din temelii întreg sistemul românesc:

„Atunci când noi vorbim de statul-paralel ne gândim exact la șeful statului, la președinte, la șeful Parchetului General, la directorul SRI, la prim-adjunctul directorului SRI și putem să continuăm cu numirile. Dumnealor chiar erau statul, nu erau statul-paralel. Discuțiile nu erau în afara cadrului legal. Erau dacă le făceau la cârciumă, după program, dacă le făceau la o cabană. Discuțiile erau în cabinetul șefului statului, în cabinetul directorului SRI, erau în sala de CSAT. Statul-paralel este o expresie nu a puterii celor despre care vorbeam, ci a slăbiciunii celorlalți. Iar el a plecat de la o aparență de legalitate. În CSAT s-a generat, înainte de statul paralel, sistemul juridic paralel, definit de hotărârile CSAT. Și a durat aproape 12 ani până a spus cineva: «Dom’le, hotărârile CSAT nu sunt legale, ele nu pot să adauge legii. Hotărârile CSAT sunt ultimele într-o ierarhie a valorii hotărârilor legale».

Eu știu ce spun și știu și ce am spus acolo. Nu intru… pentru că nu e normal. Deci stat-paralel ar fi fost doar dacă ar fi fost vorba de alții. De fapt a fost chiar statul, și el era măsura slăbiciunii celorlalți. Mă refer la faptul că s-a creat un cadru juridic paralel, dar nu trebuie să uităm că din CSAT au fost toți miniștrii Justiției, succesiv, care au avizat asta”, a afirmat Silviu Predoiu în aceeași emisiune.

articolul original.

Untold se extinde la nivel internațional. Țuca Zbârcea și Asociații au asistat tranzacția

8 February 2023 at 10:42

UNTOLD UNIVERSE își pregătește expansiunea internațională alături de MOZAIK INVESTMENTS. Principalul obiectiv al parteneriatului vizează extinderea pe piața globală a brandului UNTOLD, începând cu anul 2023.

UNTOLD UNIVERSE, cel mai mare jucător de pe piața de entertainment din estul Europei, a semnat un acord angajant cu Mozaik Investments, prin care compania va intra în acționariatul grupului UNTOLD cu un pachet minoritar, urmând a furniza capital de creștere pentru dezvoltarea proiectelor UNTOLD în plan regional și internațional.

Parteneriatul are ca scop extinderea internațională a grupului de entertainment fondat la Cluj-Napoca în anul 2015, dar și transformarea brandului UNTOLD într-un brand cu impact global. În prezent, după 8 ani de existență, brandul UNTOLD are deja o importantă rezonanță internațională în special în rândul publicului tânăr, iubitor de festivaluri și concerte, festivalul din Cluj-Napoca clasându-se constant în ultimii ani între primele 10 festivaluri din întreaga lume, în cele mai importante topuri mondiale, atât ca preferințe ale publicului, cât și ca preferințe ale artiștilor.

Alături de festivalul din inima Transilvaniei, grupul UNTOLD UNIVERSE organizează cel mai mare festival de pe o plajă din Europa, Neversea, festivalul de iarnă Massif din Poiana Brașov, cel mai apreciat târg de Crăciun din România în 2022, West Side Christmas Market, dar și plaja NEVERSEA Beach.

,,Sunt convins că prin unirea forțelor cu Mozaik Investments vom reuși să facem pași uriași în expansiunea globală a brandului nostru principal, UNTOLD, dar și a altor proiecte din grup care au un potențial imens, plus dezvoltarea unor concepte noi. Experiența complementară a partenerilor noștri în scalarea și accelerarea proiectelor, adunată cu dedicarea și pasiunea echipei UNTOLD, ne vor ajuta să valorificăm încă din acest an oportunitățile apărute atât pe plan național, cât și pe plan internațional”. – Bogdan Buta, Fondator UNTOLD UNIVERSE


Mozaik Investments este o companie de investiții fondată în 2019 care urmărește să investească în companii cu potențial ridicat de creștere, oferind capital și know how în schimbul unei participații minoritare. Zona de interes este reprezentată de Europa Centrală și de Est, cu precădere România, și este acoperită prin cele două birouri din București si Viena.

Printre investițiile Mozaik în România se numără lanțul de cafenele 5 To Go, compania de food management Flavours / Stradale și fintech-ul Pago.

,,Suntem foarte încântați de parteneriatul cu UNTOLD. Chiar dacă este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate branduri românești la nivel global, investiția noastră s-a bazat în special pe oamenii din spatele brandului. Considerăm că expertiza și motivația echipei vor fi determinante în expansiunea companiei, atât local, cât și internațional.” – Vlad Bușilă, Mozaik Investments

,,Investiția noastră în UNTOLD se înscrie în strategia Mozaik de a susține companiile și antreprenorii de top și de a participa în crearea de campioni naționali sau regionali de succes. UNTOLD este deja un succes incredibil și credem că alături de noi, compania va accelera dezvoltarea locală și internațională”. – Dan Fărcășanu, Mozaik Investments

În prezent, tranzacția urmează să fie aprobată de către Consiliul Concurenței România. În realizarea tranzacției, UNTOLD UNIVERSE a fost asistat de echipa de avocați de la Țuca, Zbârcea și Asociații, formată din Dana Blaer, Horia Ispas și Gabriela Anton. Din partea Mozaik Investments au participat avocații Alexandru Birsan și Andreea Bănică, de la Filip&Company.

articolul original.

Bode, salvat de ai lui

8 February 2023 at 10:20
By: (R.C.)

Reprezentanții Puterii din Camera Deputaţilor au respins, miercuri, moţiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, depusă de USR şi dezbătută luni în plen.

Au fost 90 de voturi „pentru”, 189 „contra” şi o abţinere.

Semnatarii moţiunii „România merită mai mult decât hoţi în funcţii publice” susţin că, prin acest demers, au urmărit să atragă atenţia asupra „întârzierii nepermise într-o funcţie guvernamentală a unui om care nu o merită”, aşa cum „nu-şi merită titlul academic” sau „respectul oamenilor care au muncit cinstit în România”.

Trebuie precizat că și dacă moțiunea ar fi fost adoptată Bode nu ar fi fost automat demis, decizia fiind la latitudinea premierului.

Citiți și

Bode, la moțiune: „Nişte analfabeţi funcţionali”

articolul original.

Cursuri de limba română, gratuite, pentru refugiații ucraineni, la Biblioteca Județeană 1

8 February 2023 at 10:09
By: M.Ex.

Biblioteca Județeană ”George Barițiu” organizează CURSURI GRATUITE DE LIMBA ROMÂNĂ, nivel începător pentru refugiații ucraineni şi nu numai. Cinci voluntari, profesori cu experienţă de predare limba română/limbi străine vor susține aceste cursuri, care vor fi organizate până în luna iunie 2023 inclusiv, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Orele de limba română vor avea loc la Centrul Info Documentar Valeriu Braniște (Filiala 4 – Str. Berzei Nr. 2) al bibliotecii. În funcție de solicitări, cursurile pot fi organizate și în alte locaţii, cum ar fi Centrul pentru refugiați – CATTIA, etc. Durata unui modul pentru nivel debutant este de 12 şedinţe. Doritorii se pot înscrie la adresa de email: filiala4@bjbv.ro sau la sediul filialei de pe Str. Berzei nr. 2, în intervalul orar 9 – 17, de luni pînă vineri.
Cursurile de limba română fac parte din proiectul “Bibliotecile – hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”, finanțat de International Rescue Committee (IRC) și implementat de Fundația Noi Orizonturi, împreună cu Asociația Comunitățile Viitorului.

Articolul precedent
articolul original.

Hochei. Corona Brașov, dublă victorie cu Steaua

8 February 2023 at 09:41
By: M.Ex.

Liderul Corona Brașov a învins-o pe CSA Steaua București cu scorul de 3-1 (2-1, 0-0, 1-0), marți seara, în deplasare, la Otopeni. Golurile victoriei brașovenilor au fost reușite de Chase Schaber, Radim Valchar și Sullivan Sills. Corona s-a impus și în primul meci dintre cele două echipe, cu 5-3, luni, tot la Otopeni. Clasamentul Campionatului Național de hochei: 1. Corona Braşov 58 puncte (25 jocuri), 2. CSA Steaua 52 puncte (24 jocuri), 3. ACSH Gheorgheni 50 (23), 4. CSM Galați 47 (25), 5. SC Miercurea Ciuc 41 (23), 6. Fenestela 40 (28), 7. ACS Sapienția U23 12 (26), 8. Sportul Studențesc 0 (26).

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Omul lui Viktor Orbán va primi la Târgu Mureș premiul Consiliului Național Secuiesc pentru că a devenit „avocatul aspiraţiilor de autonomie ale comunităţilor maghiare din afara Ungariei”

8 February 2023 at 09:22
By: FLUX 24
image

Premiul recunoaşte serviciile aduse cauzei autonomiei şi se decernează anual. Unul dintre premiaţii din acest an este Katalin Szili, însărcinatul prim-ministrului Ungariei, care a fost printre primii care au susţinut iniţiativa cetăţenească a CNS în 2013 – a precizat organizaţia într-un comunicat trimis agenţiei ungare de presă MTI. 

“Ea şi-a ridicat glasul în nenumărate cazuri în mass-media publică pentru a sprijini iniţiativa cetăţenească lansată de noi pentru regiunile naţionale, în calitate de însărcinat al primului ministru, a devenit avocatul aspiraţiilor de autonomie ale comunităţilor maghiare din afara Ungariei” – subliniază comunicatul. 

Potrivit CNS, este meritul lui Katalin Szili, al simţului său diplomatic şi perseverenţei sale faptul că, în 2018, cele trei partide maghiare de atunci din Transilvania ajuns la un acord care prevedea ca cele cinci obiective fundamentale ale statutului de autonomie al CNS să facă parte din acţiunea comună.

Premiul Gábor Áron va fi decernat în data 10 martie, Ziua Libertăţii Secuieşti, la Târgu Mureş.

articolul original.

România trimite echipe de salvare în Turcia

8 February 2023 at 09:17

O echipă de salvatori, precum şi doi medici şi doi asistenţi şi personal specializat cu echipe canine au plecat în Turcia. Potrivit unei decizii adoptate azi de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, MApN este abilitat să desfăşoare misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor şi echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia sub egida Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniuni.

,,Luând în considerare acţiunile autorităţilor române de monitorizare continuă a situaţiei aflate în dinamică în Republica Turcia, puternic afectată de cutremure şi, totodată, în baza comunicării permanente avute cu autorităţile turce, care solicită în continuare asistenţă internaţională prin intermediul mecanismului european de protecţie civilă,  mai precis, nevoia de echipe de căutare-salvare,  în vederea sprijinirii eforturilor de combatere a efectelor negative ale seismelor, astăzi, 08.02.2023, cu aprobarea preşedintelui României, Klaus Iohannis, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, anunţă IGSU

Hotărârea nou adoptată prevede suplimentarea acordării de asistenţă internaţională pentru Republica Turcia care constă în mobilizarea şi trimiterea unei noi echipe RO-USAR a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

 Alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul IGSU, la misiune vor participa şi 2 medici şi 2 asistenţi din cadrul UPU-SMURD Bucureşti (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din 4 reprezentanţi cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv, 2 ofiţeri de legătură din cadrul DSU.

A fost aprobată scoaterea de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare salvare urbană care desfăşoară acţiuni de intervenţie pe teritoriul Republicii Turcia în cadrul mecanismului de asistenţă umanitară internaţională.

De asemenea, Ministerul Apărării Naţionale a fost abilitat să desfăşoare misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor şi echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia sub egida Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, care nu dispun de aceste capabilităţi, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

O primă echipă de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns marţi în provincia Hatay, într-o localitate apropiată oraşului Antakia.

articolul original.
❌