ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență în domeniul pensiilor private! Reacție-fulger a șefului ASF! Nicu Marcu salută decizia Executivului

8 December 2022 at 22:45
image

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) salută adoptarea, de către Guvernul României, a Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private, care aduce modificări Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare, precum și Legii nr. 187/2011 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, se arată într-un comunicat de presă al ASF.

Într-un moment critic în care constatăm creșterea riscului de piață cauzat de o volatilitate ridicată pe piețele financiare din Uniunea Europeană, marcate de deteriorarea echilibrelor macroeconomice generate de conflictul armat din Ucraina și de impactul pandemiei Covid-19, A.S.F. se concentrează pe misiunea sa de a supraveghea cu atenție evoluția pieței pensiilor private, de a înțelege și evalua corect riscurile nu numai la adresa investitorilor și participanților la fondurile de pensii private, dar și la adresa stabilității financiare la nivelul economiei naționale.

Măsurile de reformare a legislației din domeniul sistemului pensiilor private sporesc capacitatea de supraveghere a Autorității, astfel încât activitatea fondurilor de pensii private să se desfășoare în condiţii de maximă siguranţă pentru participanţi.

Totodată, prin actualizarea cadrului de reglementare în domeniul pensiilor private, vom impune o mai mare responsabilizare a administratorilor în ceea ce privește activitatea acestora, modificările fiind aduse pentru a asigura o protecție suplimentară a activelor fondurilor de pensii private, în beneficiul participanților la aceste fonduri.”, a declarat președintele ASF, Nicu Marcu.

Vulnerabilitățile anumitor tipuri de investiții, combinate cu interconexiunea cu alte părți ale sectorului financiar, au impus o consolidare a sistemului de reglementare și supraveghere, tocmai pentru a spori reziliența și gestionarea cât mai atentă a riscului de lichiditate pentru fondurile care activează pe piața pensiilor private din România.

Autoritatea acționează cu fermitate pentru a-și adapta acțiunile la provocările care apar într-o lume financiară volatilă, astfel încât prin deciziile asumate să protejăm cât mai bine participanții la fondurile de pensii private, să controlăm, să impunem respectarea legilor și să sprijinim dezvoltarea și administrarea corectă a fondurilor de pensii private atât în interesul participanților la aceste fonduri, dar și în interesul dezvoltării economiei autohtone.

Fondurile de pensii private trebuie să joace un rol semnificativ și să devină un real motor financiar de dezvoltare a economiei naționale”, a subliniat președintele ASF.

Pentru întărirea cadrului de reglementare primar din sistemul pensiilor private în ceea ce privește guvernanța corporativă, cadrul investițional, regimul sancționatoriu etc. au fost avute în vedere o serie de modificări ale reglementărilor menționate, care prevăd:

– stabilirea unor principii privind regulile de investire și privind modul de evaluare a activelor fondurilor și responsabilitatea administratorilor;

– stabilirea obligației administratorului de a deține permanent un nivel adecvat de lichiditate, a cărui valoare acoperă activitatea curentă pentru o perioadă de cel puțin 6 luni;

– introducerea unor prevederi privind cerințele pentru persoanele cu funcții-cheie și a unor prevederi exprese privind autorizarea acestor persoane; stabilirea atribuțiilor directorilor de investiții din cadrul administratorilor;

– stabilirea obligațiilor consiliului de a defini şi supraveghea implementarea mecanismelor de guvernanță care asigură gestionarea eficientă şi prudentă a unei organizații, inclusiv separarea sarcinilor în cadrul organizației şi prevenirea conflictelor de interese, într-un mod care promovează integritatea pieţei;

– segregarea atribuțiilor și responsabilităților diferitelor structuri de conducere, supraveghere și control, după caz, astfel încât să fie evitate eventualele conflicte de interes și să fie acordată autoritatea și independența necesară funcțiilor de control;

– stabilirea unui comision unic de administrare, perceput de administrator pentru prestarea activităților principale și a celor secundare/conexe;

– completarea cerințelor de raportare și transparență;

– stabilirea dreptului participanților și al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private ca fiind imprescriptibil;

– introducerea posibilității ca, în cazul declanșării procedurii de administrare specială, A.S.F. să poată desemna Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensii Private drept administrator special, în condițiile stabilite prin reglementări, pentru asigurarea unui nivel suplimentar de siguranță a sistemului de pensii private în cazul în care niciun alt administrator nu îndeplinește cerințele legale în acest sens;

– completarea și clarificarea regimului sancționatoriu.

Autoritatea de Supraveghere Financiară are ca obiectiv fundamental asigurarea stabilității financiare a piețelor financiare non-bancare iar măsurile prevăzute în Ordonanța de guvern recent adoptată vin să consolideze cadrul necesar prevenirii riscurilor și vulnerabilităților ce se pot materializa în contextul actual, caracterizat de incertitudine, în scopul protejării intereselor și drepturilor consumatorilor.

articolul original.

ASF investește în viitor! Sute de mii de studenți și elevi și mii de profesori au beneficiat de cursurile de educație financiară oferite de instituție

8 December 2022 at 13:39
image

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță că aproximativ 300.000 de elevi, circa 25.000 de studenți și peste 4.800 de profesori au beneficiat de cursurile și prezentările de educație financiară ale lectorilor ASF.

Astfel, educația financiară este o direcție strategică de acțiune pentru ASF, a transmis instituția.

<<Educația financiară este o direcție strategică de acțiune pentru ASF, drept dovadă până acum aproape 300.000 de elevi, circa 25.000 de studenți și peste 4.800 de profesori au beneficiat de cursurile și prezentările susținute de lectorii noștri.

Ieri, am primit, din partea publicației Financial Intelligence, premiul pentru „Forumul Educației Financiare și pentru consecvența și impactul acțiunilor ample de educație financiară”>>, a anunțat ASF.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Fondurile de pensii private și-au revenit după scăderile din vară! Creștere semnificată a contribuției per participant, anunță ASF

7 December 2022 at 15:09
image

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat astăzi Raportul privind evoluția pieței pensiilor private în primele nouă luni din 2022.

Potrivit documentului publicat de ASF, fondurile de pensii au revenit substanțial după scăderile din vară, în timp ce contribuția per participant a crescut semnificativ.

Toate cele șapte fonduri de pensii administrate privat au înregistrat o rată de rentabilitate în scădere, în primele nouă luni ale anului 2022, însă al treilea trimestru a consemnat o revenire substanțială la nivelul activului mediu per participant, arată datele agregate în Raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluția sistemului de pensii private în primele 9 luni ale anului, scrie studiifinanciare.ro.

Potrivit sursei citate, la finalul lunii septembrie 2022, activul mediu al unui participant se situa la 11.362 de lei, în scădere față de luna martie 2022 și față de luna decembrie 2021, însă în creștere față de luna iunie 2022, evoluție care evidențiază o tendință de revenire manifestată în al treilea trimestru al anului. Pe ansamblul primelor nouă luni din acest an, se înregistrează o scădere a activului mediu per participant de la 11.434 de lei, cât era la finalul lui decembrie 2021, însă o creștere de la doar 11.235, cât a fost la finalul lunii iunie 2022. Maximul primelor nouă luni, 11.537 de lei per participant, a fost înregistrat la finalul primului trimestru, când efectele războiului din Ucraina nu deveniseră încă foarte vizibile.

În același timp, contribuția medie per participant a ajuns la 235 de lei, la finalul lunii septembrie 2022, cu 15% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. În primele nouă luni ale acestui an, 18.00 de participanți și beneficiari au încasat activul, plăți în valoare totală de 297 de milioane de lei. Aproape 70% dintre participanți și beneficiari au optat pentru plata unică, restul alegând plata eșalonată.

Activele totale sunt în creștere, ajutate de avansul contribuțiilor

Activele totale ale sistemul de pensii administrate privat (Pilon II) au crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 2% față de perioada similară anului trecut, la 88,71 de miliarde de lei, pe fondul creșterii substanțiale a contribuțiilor, iar numărul participanților a depășit 7,9 milioane, scrie studiifinanciare.ro.

Raportul ASF tratează într-un capitol dedicat și evoluția randamentelor și, implicit, a activului. Potrivit sursei citate, principala cauză a scăderilor din primăvară-vară este reducerea prețurilor titlurilor de stat în portofoliu, în contextul creșterii dobânzilor. Inflația este principalul risc care persistă în continuare.

„Riscurile actuale pe piețele internaționale de capital sunt determinate de o inflație persistentă, de o creștere continuă a ratei dobânzii și de o potențială stagflație care vor adăuga presiuni suplimentare pentru prețurile activelor”, se precizează în Raportul ASF asupra sistemului de pensii private.

articolul original.

Concurs de eseuri pentru tinerii din România și Republica Moldova: ‘Treasure Hunt – Istoria din casa mea’

26 November 2022 at 15:53

Concursul de acest tip este primul și singurul din spațiul românesc și se adresează tinerilor din România și Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani. Acesta are drept scop principal dezvoltarea spiritului creativ și gândirea critică în rândul tinerilor, având ca punct de plecare analiza obiectelor, artefactelor, fotografiilor și documentelor din casele lor, a istoriilor și poveștilor de familie și cotidiene. Concursul răspunde la o nevoie tot mai puternic resimțită în societate: dorința de  autocunoaștere, de a cunoaște istoria propriei familii și adaugă un plus de valoare societății prin provocarea de a descoperi, de a contextualiza și identifica teme de istorie cu o abordare mai largă și microistorii.

De asemenea, proiectul ,,Treasure Hunt – Istoria din casa mea” facilitează nu doar dialogul dintre generații prin istorii orale, ci și contactul tinerilor cu mediul educațional universitar, datorită partenerului nostru instituțional de învățământ superior, Facultatea de Istorie a Universității din București. În plus, încurajăm cunoașterea și valorificarea patrimoniului istoric material și imaterial, cele mai bune lucrări fiind premiate cu ajutorul celorlaltor parteneri ai concursului, iar extrase din eseuri și artefactele analizate vor fi incluse în prima și singura arhivă digitală a vieții cotidiene din România pe care asociația a fondat-o și apoi promovate pe paginile de social media ale asociației, asigurând astfel nu doar vizibilitatea rezultatelor, ci și sprijinul valoros al partenerilor instituționali.

Ediția precedentă a concursului a înregistrat sute de participanți din România și Republica Moldova, atât din mediul urban, cât și rural și din mediile defavorizate, campania de promovare a concursului având în atenție asigurarea egalității de șanse pentru participare și performanță, drept pentru care, la ediția precedentă, numărul tinerilor din astfel de medii defavorizate a crescut cu 40% față de prima ediție.

Mai mult decât atât, concursul promovează și studierea profesionistă și riguroasă a tematicilor identificate, fapt pentru care funcționează în baza unui regulament formulat în acord cu normele Academiei Române, iar jurizarea este asigurată de istorici și profesori renumiți atât din mediul universitar național, cât și din mediul preuniversitar.

Ne-am bucura să ne fiți alături în a disemina sprijinul pe care organizatorii îl pun gratuit la dispoziția opiniei publice tinere din România sub forma acestui concurs, iar detaliile despre regulament, juriu și condițiile de participare sunt disponibile pe site-ul Asociației Culturale „Istoria din Casă în Casă”: https://istoriadincasaincasa.com/articol/concurs-treasure-hunt-2022/

CALENDAR CONCURS:

Deschiderea aplicațiilor: 29 octombrie 2022

Închiderea aplicațiilor: 27 februarie 2023

Desemnarea câștigătorilor: 15 mai 2023

Detalii suplimentare pot fi furnizate la adresa: daniela.popescu.acicc@gmail.com

SURSA: radioromaniacultural.ro.

articolul original.

Aquatique, cea mai bună apă minerală plată pentru copii

24 November 2022 at 13:07
image

Apa Aquatique a fost desemnată pentru a patra oară “Cea mai bună apă minerală plată pentru copii”, în cadrul studiului Forbes Brands for Kids.

Pentru alcătuirea topului celor mai bune produse pentru copii, revistele Forbes România și Forbes KIDS au colaborat cu compania D&D Research, realizând o amplă cercetare a opiniei consumatorului la nivelul întregii țări. Eșantionul a fost unul reprezentativ pentru spectrul național, a cuprins aproximativ 1.000 de mame, cu domiciliul în orașe cu peste 100.000 de locuitori (20 de orașe) și care au cel puțin un copil cu vârsta până în 5 ani. Mamelor li s-a cerut să precizeze ce apă minerală plată cumpără pentru copiii lor, să numească marca de apă în care au încredere, care este cea mai sigură, și să denumească brandul de apă cu cel mai înalt nivel de calitate. Aquatique a obținut cel mai mare punctaj la toate aceste criterii, obținând prima poziție la categoria „apă minerală plată pentru copii”.

Aquatique îşi are izvorul în inima munţilor Carpați, la o altitudine de 1.100 de metri, în zona protejată Parcul Natural Bucegi, rezervaţia naturală Abruptul Prahovean. Are o compoziție echilibrată și o mineralizare redusă de 126 mg/l, un conținut extrem de scăzut în sodiu de numai 0,9 mg/l, și un pH de 7,55. 

”Suntem foarte bucuroși că la aniversarea a 15 ani de la lansarea pe piață, Aquatique primește din nou încrederea mamelor, acestea votând-o pentru a patra oară ca fiind cea mai bună apă pentru copiii lor”, a declarat Mihaela Drăghici, Director PR Romaqua Group.

Aquatique, soluția hidratării optime:

* Poate fi consumată zilnic, astfel încât să asigure un nivel optim de hidratare, deoarece are un conținut redus de săruri minerale; 

* Este microbiologic pură, putând fi folosită ca atare, fără a mai necesita fierbere și răcire în prealabil;

* Are un conținut extrem de redus în sodiu, doar 0,9 mg/l, fiind recomandată în alimentația bebelușilor și în dietele fără sare ale adulților și copiilor; 

* Conține o cantitate extrem de redusă în nitrați și sulfați, elemente nerecomandate pentru copii;

* Este o apă ușor bazică, valoarea pH-ului fiind de 7,55 și, astfel, contribuie la echilibrul intern al organismului.

În urma efectuării unui studiu clinic, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului atestă faptul că apa oligominerală naturală Aquatique corespunde pentru prepararea alimentelor destinate sugarului. De asemenea, și Societatea Română de Pediatrie confirmă faptul că apa oligominerală Aquatique poate fi folosită ca atare sau pentru pregătirea hranei bebelușilor și copiilor.

articolul original.

Banca Națională, vești de ultimă oră pentru românii cu credite în lei! A scăzut indicele ROBOR la 3 luni

24 November 2022 at 09:10
image

Banca Națională a României a făcut un anunț care îi vizează pe românii cu credite în lei. Indicele ROBOR, indice în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casa, a scăzut astăzi.

Potrivit BNR, ROBOR la 3 luni este azi 7,88%.

ROBOR la 6 luni, indicele în funcție de care se calculează creditele ipotecare, a stagnat la 8,08%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este azi 4,06%.

Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
24 nov.2022 23 nov.2022 24 nov.2022 23 nov.2022
O/N 5,78 5,60 6,07 5,89
T/N 5,82 5,69 6,11 5,98
1W 5,98 5,89 6,28 6,19
1M 6,58 6,57 6,87 6,86
3M 7,59 7,59 7,88 7,89
6M 7,75 7,75 8,08 8,08
12M 7,95 7,95 8,28 8,28

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T2 4,06

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

Noul lider al pieței asigurărilor își consolidează poziția, în timp ce oferta de RCA rămâne diversificată. Cota de piață a liderului din RCA este în continuă scădere

22 November 2022 at 08:28
image

Noul lider al pieței asigurărilor, Groupama, și-a consolidat poziția rămânând pe primul loc și la finalul primelor 9 luni ale acestui an, cu o cotă de 17,94%, urmat îndeaproape de Allianz Țiriac cu 17,67%, informează Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Pe de altă parte, concurența pe piața RCA s-a menținut la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani și în al treilea trimestru din 2022, relevă datele agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

La finalul lunii septembrie, trei societăți de asigurare continuau să controleze cote de piață cu două cifre, în timp ce alte patru societăți au înregistrat un nivel notabil al Primelor Brute Subscrise pe segmentul RCA.

Concret, societatea Euroins a înregistrat o cotă de piață de puțin peste 31%, în ușoară scădere față de jumătatea anului, și rămâne lider de piață. Cota Euroins este cu peste 5 puncte procentuale mai mică decât cea consemnată la finalul anului 2021, când societatea controla peste 35% din piață.

Distanța dintre Euroins și competitorii săi s-a diminuat în cel de-al treilea trimestru al acestui an, în condițiile în care Groupama și Allianz Țiriac, adică ocupantele locurilor 2 și 3 pe segmentul RCA și-au menținut cotele de piață. Groupama se apropie de 21%, în timp ce Allianz Țiriac a depășit 19%.

Alte patru societăți au cote de piață între 5,5% și 7,5%, notabilă fiind prezența Axeria Iard, cu aproape 5,6%, deși societatea a intrat pe piață, în baza dreptului european la liberă practică, abia la finalul anului 2021. O singură societate de asigurări autorizată să vândă RCA rămâne cu o cotă de piață neglijabilă.

articolul original.

Cum să alegi corect o casă de marcat potrivită afacerii tale

21 November 2022 at 17:17
image

În contextul actual este aproape imposibil de imaginat un magazin fără o casă de marcat. Și nu este de mirare, având în vedere că achiziționarea acestui dispozitiv modern aduce cu sine numeroase avantaje: înregistrarea exactă a tranzacțiilor clienților, accelerarea timpului de plată, calculul automat al restului, căutarea prețurilor, tipărirea bonurilor etc. 

Cu toate acestea, gama largă de case de marcat disponibile pe piață poate genera îndoieli cu privire la care dintre ele este cea mai potrivită pentru nevoile unei afaceri. În această idee, acest articol aduce în prim planul celor interesaţi aspectele de care trebuie să ţină cont atunci când cumpăra o casă de marcat, astfel încât să o poată alege pe cea care se potrivește cel mai bine nevoilor pe care le au. 

Criterii în funcţie de care se poate achiziționa corect o casă de marcat

Funcționalitățile casei de marcat

Primul lucru pe care antreprenorul trebuie să îl aibă în vedere ține de faptul că fiecare afacere are nevoi specifice care determină achiziționarea unei case de marcat sau alta. Necesităţile unui magazin mic nu sunt aceleași cu cele ale unui restaurant sau ale unei firme de curierat pentru care este potrivită o casă de marcat portabilă

Prin urmare, este important să se evalueze foarte bine nevoia afacerii în sine, inclusiv numărul de produse gestionate, sistemul de facturare sau orice alt detaliu relevant. Doar aşa, antreprenorul se poate orienta corect către casa de marcat care se potrivește cel mai bine nevoilor sale, fără a privi superficial anumite funcții absolut necesare ale dispozitivului sau a investi în altele pe care nu le va folosi.

Dimensiunea și design-ul casei de marcat

Dimensiunea și design-ul sunt aspecte pentru care se optează ţinându-se cont de locul în care va fi amplasată casa de marcat. Piața oferă dispozitive de dimensiuni și modele foarte diferite, inclusiv versiuni mai simple sau chiar mini, așa că trebuie să se aleagă unul care să îi permită operatorului să lucreze confortabil, fără a se renunța la funcționalitățile minime de care este nevoie. Sertar de numerar, imprimanta de bonuri, citator coduri de bare, toate acestea sunt componente care pot fi sau nu integrate în casa de marcat – prin urmare, este important să se ţină cont de acest lucru atunci când se decide pentru un model sau altul.

Alte caracteristici importante

 • Tastatura casei de marcat. Este una dintre componentele cheie ale oricărei case de marcat, așa că trebuie să fie cât mai ergonomică și intuitivă posibil. 
 • Program pentru PC. Posibilitatea de a programa casa de marcat de pe PC va face ca întreținerea acesteia să fie mult mai ușoară și gestionarea ei mult mai simplă. 
 • Marca și servicii post-vânzare. La fel ca în cazul achiziționării oricărui alt produs, alegerea mărcii va fi esențială, deoarece aceasta va determina în mare măsură dacă investiția se va dovedi inspirată. Alegerea unei mărci cu o bună reputație și o experiență recunoscută va garanta o achiziție de calitate.

Nu în ultimul rând, este esențial să se aleagă un distribuitor de încredere, cum ar fi Casedemarcat.eu, care oferă consultanță și serviciu post-vânzare, astfel încât, în caz de nevoie, să se poată beneficia de piese de schimb, consumabile sau asistență tehnică.

articolul original.

Autoritatea de Supraveghere Financiară va acționa imediat în cazul derapajelor de pe piața RCA! Acces în timp real la daunele RCA

21 November 2022 at 14:37
image

Autoritatea de Supraveghere Financiară va putea să acționeze imediat în cazul derapajelor de pe piața RCA, urmând să aibă acces în timp real la daunele RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a normei 20/2017, privind asigurările auto, prin care se va permite accesul nemijlocit al Autorității la datele din sistemul AIDA, gestionat de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România(BAAR), informează Studiifinanciare.ro.

Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) va avea acces în timp real la date extinse privind dosarele de daună înregistrate în baza polițelor RCA emise pe teritoriul României. În acest fel, Autoritatea va avea posibilitatea să sesizeze și să sancționeze mai rapid eventualele derapaje din acest domeniu.

„Scopul acestor modificări este acela de a garanta, la orice moment, atât accesul neîngrădit al A.S.F. la informațiile certe, corecte și nealterate ce privesc evoluția rezervei de daune avizate a fiecărui asigurător RCA, cât și la nivel de piață și totodată, evidențierea înregistrării în timp a modificărilor efectuate asupra acestei rezerve în raport cu data plății sau respingerii de la plată a dosarului de daună pentru care a fost constituită”, se precizează în Referatul de aprobare modificări norma 20/2017.

Baza de date AIDA a fost creată de către A.S.F. în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 189/20051 iar ulterior, în baza prevederilor art. 40 alin. (4) ale Legii nr. 132/20172 , administrarea şi gestionarea acestei baze de date a fost transferată către BAAR. Aceasta conține la acest moment informații privitoare la contractele de asigurare RCA încheiate pentru vehiculele înmatriculate sau înregistrate şi pentru cele care urmează a fi înmatriculate sau înregistrate în România, inclusiv valabilitatea acestora, data denunţării, rezilierii, și suspendării contractului, conducătorii auto declarați, clasa bonus-malus, informaţii privind decontarea directă informații cu privire la daunele înregistrate și despăgubirile achitate în baza contractelor de asigurare.

Proiectul are în vedere restructurarea și completarea bazei de date cu o serie de date și informații ce privesc daunele avizate în baza contractelor RCA, istoricul modificărilor rezervei de daune avizate, a plăților sau respingerii de la plată a despăgubirilor, aceste informații urmând a putea fi accesate de către A.S.F, analizate și utilizate atât în procesul de supraveghere și control pe care autoritatea noastră îl desfășoară, cât și la realizarea de studii, analize și prognoze la nivel de piață RCA.

De ce este important?

Accesul ASF în timp real la detaliile din dosarele de daună este importantă pentru șoferii păgubiți. Anual, în România se înregistrează în jur de 400.000 de dosare de daună pe RCA, iar numărul acestora este în continuă creștere. Deși în ultima perioadă problemele cu plata daunelor s-au atenuat semnificativ, se înregistrează în continuare deficiențe, mai ales în cazul societăților cu volume mari de vânzări pe linia RCA.

De altfel, ASF a sancționat constant aceste abateri, mai ales în ultimul an, însă sancțiunile vin ca urmare a unor controale care vizează dosare mai vechi, Autoritatea neavând acces în timp real la aceste date. Prin modificarea de normă este de așteptat ca reacția să fie mai rapidă, atunci când un dosar nu are constituită rezerva necesară pentru a garanta reparația.

În asigurări, rezervele, în special cele de daună, reprezintă cel mai important indicator pentru stabilitatea unei companii. Ele sunt, în termeni simpli, garanția că societatea are capacitatea de a achita daunele înregistrate.

AICI puteți consulta proiectul de normă

articolul original.

Antreprenorii români din eMAG Marketplace participă mâine în Black Friday internațional, în Ungaria și Bulgaria

17 November 2022 at 13:53
image

După ce pe 11 noiembrie s-au antrenat în cel mai mare Black Friday din România, antreprenorii români prind viteză și participă mâine, pe 18 noiembrie, cu peste 1,2 milioane de oferte, cu 65% mai numeroase față de anul trecut, la Black Friday internațional pe care eMAG îl organizează în Ungaria și Bulgaria.

La evenimentul din România desfășurat cu o săptămână în urmă, când clienții au comandat peste 2,2 milioane de produse atât din oferta eMAG, cât și a sellerilor din Marketplace, vânzările au cumulat peste 644 de milioane de lei, în creștere cu 35 de milioane de lei față de ediția precedentă.

„La fel ca în România, companiile care participă la eveniment pregătesc din timp oferte foarte bune alături de eMAG pentru a răspunde cât mai bine nevoii oamenilor de a beneficia de reduceri, într-o perioadă în care fiecare economie contează. În ziua de Black Friday, sellerii din Marketplace pot vinde cât într-o lună cu ajutorul infrastructurii pe care am dezvoltat-o în regiune. Black Friday confirmă și anul acesta că este sărbătoarea comerțului online în întreaga regiune, iar eMAG este platforma pe care oamenii din România, Ungaria și Bulgaria au acces la o multitudine de oferte pentru orice nevoie ar avea”, a spus Tudor Manea, CEO eMAG.

Sunt peste 7.800 de antreprenori care vând astăzi prin eMAG Marketplace către clienții din Ungaria, iar peste 2.600 dintre ei sunt români. eMAG este prezentă în Ungaria din 2012, unde este cea mai mare companie românească și numără peste 2 milioane de clienți.

Compania urmează să finalizeze o investiție de 100 de milioane de euro într-un depozit care se află la Dunaharaszti, lângă Budapesta, cu ajutorul căreia își propune să le ofere clienților servicii de livrare accelerată și acces la o gamă și mai mare de produse din toate categoriile. Totodată, clienții din Ungaria pot folosi infrastructura easybox dezvoltată de Sameday, care a ajuns la 700 de unități.

În Bulgaria, sunt 5.400 de selleri care vând pe platforma eMAG Marketplace, iar 765 sunt români, care se adresează celor peste un milion de clienți pe care compania îi are în această țară. eMAG se află din 2013 în Bulgaria, unde și-a dezvoltat continuu infrastructura și serviciile. Astfel, începând din luna octombrie, clienții și sellerii pot folosi și aici rețeaua easybox.

articolul original.

Leonardo Badea (BNR): 30 de ani de strânsă colaborare instituțională bilaterală între Banca Națională a României și Banca Națională a Republicii Moldova privind parteneriatele strategice

17 November 2022 at 13:30
image

Prezent astăzi la conferința internațională „Aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro – realizări și perspective” organizată de Banca Națională Republicii Moldova (BNM) la Chișinău, domnul viceguvernator BNR – Leonardo Badea, a declarat:

„Este o plăcere și o onoare pentru Banca Națională a României să se afle astăzi aici, în poziția de partener senior al proiectului de twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”. Adresez această alocuțiune, la mai bine de un an de la debutul proiectului, cu ocazia evenimentului privind Aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro – Realizări și perspective” unul din obiectivele proiectului de twinning prin care vom sprijini Banca Națională a Moldovei în pregătirea dosarului de aderare a Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro. 

Înainte de a trece la tematica conferinței de astăzi mă bucur să remarc progresele remarcabile realizate de Banca Națională a Moldovei pe parcursul orientării spre un sistem financiar bancar la standarde internaționale și europene, în ultimele decenii. Modernizarea sistemului financiar-bancar al Republicii Moldova a înregistrat progrese notabile, ce sunt, atât direct cât și indirect, în beneficiul societății și al cetățenilor.

Ne aflăm astăzi, într-un context global în care, atât guvernele, cât și băncile centrale, sunt chemate sa intervină cu promptitudine pentru a adresa impactul negativ determinat de conflictul militar de la granițele țărilor noastre. Provocarea este cu atât mai mare cu cât ne aflăm în fața unor crize suprapuse, mă refer aici la consecințele economice și sociale ale pandemiei de coronavirus la care s-au adăugat efectele crizei din sectorul energetic, amplificate de evoluția crizei de securitate regională.  Este remarcabilă mobilizarea fără precedent a autorităților, într-o manieră complexă și determinată, pentru asigurarea bunei funcționări a piețelor, a mecanismelor economice şi sociale. Întărirea capacităților de răspuns la situații adverse este esențială, iar acest deziderat poate fi realizat prin consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar, coordonate fundamentale ale programului de twinning în derulare.

Cei peste 30 de ani de strânsă cooperare instituțională bilaterală dintre Banca Națională a României și Banca Națională a Moldovei, evidențiată de parteneriatele strategice pentru dezvoltarea și extinderea cooperării în domeniile de interes reciproc, reprezintă un factor major de progres pentru acest proiect, dar și pentru cele viitoare. Pentru România, acest proiect vine ca o continuare naturală a efortului, derulat de-a lungul acestor decenii de sprijinire a parcursului european, spre modernizare, deschidere și creștere, al Republicii Moldova.

Banca Națională a României a participat, încă de la începuturi, la acest efort, prin sprijinirea primelor emisiuni monetare ale Moldovei independente și am continuat în plan bilateral, în cadrul constituenței comune de la Fondul Monetar Internațional sau în cadrul reuniunilor Clubului Guvernatorilor din Regiunea Mării Negre, Asia Centrală și Statele Balcanice. Aceste demersuri au fost urmate de alte proiecte notabile: spre exemplu, furnizarea asistenței tehnice în domeniul țintirii inflației, în anul 2010, proiectul de twinning în domeniul reglementării și supravegherii bancare din perioada 2015-2017, dar și cooperarea multilaterală.

După cum deja cunoașteți, actualul proiect de twinning are o sferă largă de cuprindere, nu doar pentru sectorul bancar, ci și pentru piața financiară din Republica Moldova. Acesta vizează beneficii atât pentru Banca Națională a Moldovei, cât și pentru Comisia Națională a Pieței Financiare din Republica Moldova, prin consolidarea capacităților instituționale și a guvernanței, precum și prin dezvoltarea cadrului de reglementare, de supraveghere și a cadrului operațional pentru funcționalitate sporită și prin îmbunătățirea cadrului de plăți în linie cu cerințele Zonei Unice de Plăţi în Euro (Single Euro-Payments Area).

Zona Unică de Plăţi în Euro este zona geografică în care nu există diferențe între plățile fără numerar în euro, naționale sau transfrontaliere. În SEPA, clienţii vor fi capabili să efectueze şi să primească plăţi fără numerar în euro în interiorul spaţiului european, la fel de sigur, rapid și eficient ca în context naţional. Scopul înfiinţării SEPA este de a crea o economie europeană mai competitivă și mai transparentă, de a realiza o integrare europeană mai puternică, prin asigurarea unei pieţe competitive a plăților de mică valoare în euro, care să aducă o mai bună calitate a serviciilor, produse mai eficiente şi alternative mai ieftine de efectuare a plăţilor. SEPA este proiectul de cea mai mare anvergură derulat de industria europeană a plăţilor, pentru realizarea unei pieţe integrate a serviciilor de plăţi în euro, prin eliminarea barierelor comerciale, legale şi tehnice existente între pieţele de plăţi naţionale din Europa.

Extinderea zonei geografice a SEPA prin includerea Republicii Moldova va apropia și mai mult țara dumneavoastră de Uniunea Europeană. În același timp, sunt anumite criterii ce trebuie îndeplinite cum ar fi alinierea cadrului legislativ pe mai multe paliere, ceea ce implică efortul conjugat al guvernului și autorităților relevante din Republica Moldova.

În acest context, efortul Băncii Naționale a Moldovei pentru asumarea acestui proiect presupune angajarea unor resurse importante. De asemenea, continuarea angajamentului tuturor instituțiilor statului – Legislativ, Executiv – este esențială pentru transformarea  sistemului financiar-bancar local într-unul de tip european care să se circumscrie întregului ansamblu al reformelor structurale necesare în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Acestui efort trebuie să i se alăture și ceilalți actori din piața, de exemplu instituțiile financiar-bancare – prin creșterea calității serviciilor sau de publicul larg – prin ridicarea nivelului de educație financiară.

În încheiere, doresc să felicit echipa de proiect atât din partea consorțiului de implementare cât și din partea Băncii Naționale a Moldovei pentru eforturile depuse și să invit de asemenea băncile comerciale, prestatorii de servicii de plată nebancari prezenți în sală să își întărească rolul activ în modernizarea infrastructurii sistemelor de plați din Republica Moldova.

De asemenea, adresez cele mai calde mulțumiri partenerilor de proiect ai Băncii Naționale a României, cărora le transmit aprecieri deosebite și doresc succes beneficiarilor, fiind convins că îndeplinirea obiectivelor acestuia va determina o reziliență sporită a sistemului financiar-bancar și va sprijini dezvoltarea economiei Republicii Moldova în atingerea standardelor specifice europene”.

articolul original.

Cum alegi așternuturi potrivite pentru camera copilului

14 November 2022 at 17:00
image

Pentru a asigura un somn sănătos și confortabil copilului dumneavoastră, dormitorul acestuia ar trebui să fie echipat corespunzător. Unul dintre elementele cheie în acest caz este așternutul. Piața oferă o diversitate foarte mare de produse cu caracteristici diferite, care te poate pune deseori în încurcătură, ajungând la dileme legate de alegerea unui produs. Bineînțeles că orice părinte dorește ce este mai bun pentru copilul său, așa că de ce să nu ne gândim că este adevărat și în ce privește alegerea celor mai bune lenjerii de pat sau cuverturi pat.

O lenjerie de pat pentru copii sau un set de lenjerii de pat cuprinde husa de pilotă, cerceaf de pat și cel puțin o față de pernă. Cele mai comune sunt seturile de pat pentru copii din două piese, formate dintr-o față de pernă și o husă de pilotă. În cazul lenjeriei de pat pentru pătuțuri, seturile pot conține și elemente suplimentare pentru protecția bebelușului. Pentru paturile de o persoană ale copiilor sunt indicate și cuverturi pat, care protejează așternutul.

Lenjerii de pat pentru bebeluși

Alegerea echipamentului pentru un pătuț depinde parțial de vârsta copilului. În cazul nou-născuților, se folosește deseori un sac de dormit ce poate înlocui pilota, deseori perna nu se folosește, deci cel mai utilizat este cerceaful care necesită o fixare corespunzătoare. Pentru copiii de cel puțin 6 luni, un set format dintr-o plapumă și o pernă este o soluție universală. O astfel de lenjerie pentru un pătuț este realizată din diverse materiale și merită să acordați atenție plăpumicii, de preferat  cu umplutură antialergică, precum și cu husă decorativă, pentru a nu mai cumpăra cuverturi pat separate, ca o soluție multifuncțională. 

Lenjerii de pat copii

Atunci când alegeți lenjerii de pat pentru copii, luați în considerare materialul din care sunt confecționate, deoarece de acesta depind: confortul și siguranța în contact cu pielea umană. Deși există o varietate foarte mare de țesături, cea mai bună pentru așternutul copiilor este fibra vegetală, cum este bumbacul. Avantajele includ moliciune și aerisire, greutate redusă și absorbția umidității, rezistența mare la întindere, precum și posibilitatea spălării și călcării la temperaturi ridicate și calitatea antialergică. Singurul dezavantaj al lenjeriei din bumbac este sensibilitatea țesăturii la cute.

Dimensiunile lenjeriei de pat vor depinde în primul rând de vârsta copilului, dar și de locul de utilizare a setului. Magazinele includ, printre altele, produse cu următoare dimensiuni:

 • pilotă 60/80 x 100 cm / 70 x 120 cm + pernă 40 x 40 cm – acestea sunt de obicei dimensiunile primului pat folosit de bebeluși și copiii până la 2 ani;
 • pilotă 100 x 135 cm / 120 x 160 cm + pernă 40 x 60 cm / 50 x 60 cm – pentru copii mici de 2-5 ani;
 • plapumă 140 x 180 cm / 140 x 200 cm + perna 50 x 60 cm / 70 x 80 cm – pentru copii între 6-10 ani;
 • plapumă 140 x 200 cm sau 160 x 200 cm + pernă 70 x 80 cm – lenjerie de pat pentru adulți, potrivită pentru adolescenți.

Modelul lenjeriei de pat pentru copii este important pentru copilul tău dacă vrei să se bucure când petrece timp în pat. Sunt produse în multe culori și modele fanteziste ce pot fi adecvate vârstei, sexului sau decorului camerei sale. De remarcat este lenjeria de pat 3D sau așternutul cu motive de basm, care va încânta copiii. Pentru adolescenți este indicat să le cereți părerea în alegerea modelului sau chiar să îi lăsați pe ei să decidă culoarea și imprimeul. Pentru patul copiilor mai mari este indicat să folosiți și cuverturi pat, care protejează lenjeria, deoarece aceștia se joacă de multe ori în pat, ce pot avea o varietate de modele plăcute micuțului.

Prețul este un termen relativ și depinde nu numai de calitate, ci și de alți factori, de aceea nu este cel mai bun indicator când vine vorba de calitate. Totuși este bine să vă orientați sre produse care oferă cel mai bun raport calitate-preț.

articolul original.

Start Black Friday la eMAG, cel mai mare dintre toate edițiile: comenzi de 151 milioane de lei în primele 30 de minute, cu 13 mil. lei mai mult față de anul anterior

11 November 2022 at 14:32
image
 • Mai multe produse per client față de anul trecut: 4,3, iar clienții Genius au comandat câte 4,7 produse pe comandă
 • Secunda de aur: 184 de comenzi față de 181 anul trecut
 • Mult mai multe produse comandate: în primele 10 de minute s-au comandat 184.000 de produse

Comenzile de Black Friday 2022 au depășit cu 13 milioane de lei recordul anului trecut, iar interesul la 7,21 ora start a fost la cote maxime. Valoarea comenzilor după prima jumătate de oră s-a ridicat la 151 de milioane de lei.

În primele 10 minute de la start, clienții au comandat 184.000 de produse, într-un ritm de 306 produse pe secundă. O mare parte dintre ele se aflau în listele de favorite și vor beneficia de transport gratuit la easybox prin abonamentul Genius. Primele comenzi au plecat deja din centrul logistic al viitorului și vor ajunge chiar astăzi la easybox începând cu ora 17.00.

„Așa cum am anticipat, prima jumătate de oră a ediției Black Friday din acest an confirmă faptul că Black Friday rămâne cel mai bun moment din an pentru a cumpăra tot ce ai nevoie și răspunde nevoii in creștere a oamenilor de a găsi reduceri mari. Varietatea ofertelor și prețurile foarte bune au dus la o creștere cu 13 milioane de lei a valorii comenzilor comparativ cu anul trecut. Diversificarea coșului de cumpărături este primul lucru pe care îl vedem, iar comenzile la puțin timp de la startul evenimentului erau la cote maxime,” a declarat Tudor Manea, CEO eMAG.

În primele 30 de minute, numărul comenzilor a evoluat spectaculos, la 444.000 produse, în creștere cu 56% comparativ cu anul anterior. Clienții eMAG comandă în acest an din mult mai multe categorii, dar și multe produse speciale și experiențe.

Primele produse epuizate din oferta eMAG, aflate și în lista de favorite:

 • Televizor Televizor Horizon LED 43HL7539U/C, 108 cm, Smart, 4K Ultra HD, Class F, 700 de bucăți, la prețul de 799,99 de lei, reducere 34,95%
 • Espressor automat De’Longhi Magnifica S ECAM 22.112.B, sistem manual de spumare, râșniță cu 13 setări, 1450 W, 15 bari, 1.8 l, Negru, 600 de bucăți, la 999 lei redus cu 570 de lei
 • Televizor LG OLED OLED55C11LB, 139 cm, Smart, 4K Ultra HD, 100Hz, Clasa G, 400 bucăți, la 5.375 de lei redus de la 7.999 de lei
 • Leagăn electric Wunderkid Side, cu conectare la priză, Gri, 800 de bucăți, la 99,99 lei redus de la 499 lei
 • Tigaie Wok Tefal Simple Cook, Thermo-Signal, înveliș antiaderent din titan, 28 cm, 3.500 de bucăți, 49,99 lei redus de la 129,99 lei

Cele mai multe comenzi la mia de locuitori au fost plasate din Cluj, București, Caraș-Severin, Călărași și Neamț

Cifre cheie din primele 30 de minute ale evenimentului Black Friday 2022

 • vânzări de 151  milioane de lei în creștere cu 13 milioane de lei
 • 63,7% dintre comenzi au fost plătite cu cardul
 • Peste 444.000 produse comandate în primele 30 minute, mai mult cu 43% față de anul trecut
 • 94% dintre comenzi plasate de pe dispozitivele mobile

Top produse comandate

 • Laptopuri, IT, birotică și papetărie: 21.000
 • TV, Audio-Video, gaming și cărți: 20.000
 • Electrocasnice mici și mari 35.000
 • Telefoane, tablete și gadget-uri: 23.000
 • Jucarii si articole pentru copii: 74.000
 • Fashion si sport: 13.000
 • Mobilă și casă: 29.000
 • Parfumuri, îngrijire personală și cosmetice: 49.000
 • Băuturi, băcănie și petshop: 103.000
 • Bricolaj, grădină și auto: 17.000 

Produse speciale și experiențe comandate

 • Volkswagen T-Cross: 22.431 euro
 • Volvo XC 40 – 53.135 euro
 • Volkswagen Tigo – 22.583 euro
 • Casă cuib 3 – Liziera de Lac, situată la 15 minute de metrou Anghel Saligny, S-E București, Frumușani, infrastructura completă, P+1, 4 camere, decomandate, 2 băi, 1 grup sanitar, finisată- preț 146.895 euro, de la 202.300 euro
 • Apartament 3 camere Elite Residence Măgurele – 78.199 de euro
 • Vouchere intervenții chirurgicale – operație pentru corectarea dioptriilor
 • Pachet Fotbal League PSG – Lyon – 2 persoane – peluza cu hotel de 4 stele – 5.269 RON
 • Stoc epuizat la Studio Phoenicia Holiday resort 4 stele – 5 nopti – 3.500 lei pachetul

În ziua de Black Friday, pentru a le da clienților posibilitatea de a se bucura de oferte fără grija costului de transport, eMAG oferă patru vouchere în valoare de 25 de lei în cele patru aplicații eMAG, Tazz, Fashion Days și Freshful celor care cumpără un abonament Genius între 7 și 13 noiembrie. Astfel costul abonamentului pe un an de zile este zero.  

De asemenea clienții au la dispoziție soluții de plată flexibile și pot achita în patru rate prin contul eMAG/My Wallet la ​produsele pe care le achiziționează în ziua de Black Friday pentru un milion de clienți, dar și soluții de finanțare cu până la 40 de rate fără dobândă prin cardurile bancare.  

articolul original.

Casele de pariuri și World Cup 2022

8 November 2022 at 11:41
image

Când spui World Cup 2022 din Qatar, spui cel mai așteptat eveniment fotbalistic, ba chiar sportiv, al anului.

Microbiștii așteaptă acest eveniment cu sufletul la gură, se anunță meciuri tari, spectaculoase. Campionatul Mondial este așteptat cu nerăbdare și de către pariori, dar și de către numeroasele case de pariuri licentiate în România.

Sigur că e o ocazie foarte bună ca agențiile de pariuri să își mărească portofoliul de clienți, dar și să ofere bonusuri și promoții pentru a-i fideliza pe cei existenți.

Cel mai important lucru pentru pariuri în perioada World Cup 2022 este să-și păstreze luciditatea și să – și facă bine temele de joc.

Sigur că oferta de pariere va fi uriașă și atrăgătoare, sigur că bonusurile vor fi îmbietoare, sigur că se vor oferi premii de joc și cote speciale.

Jucătorii la pariuri sportive trebuie să profite cu inteligență de acestă ofertă și să își construiască strategii de joc câștigăatoare.

Înainte de orice trebuie pus managementul banilor. Există viață și după World Cup, există familie, coș zilnic, facturi de plătit și după ce se termină Campionatul Mondial. De aceea, principiul sumei de bani pe care aceștia să o aloce pariurilor sportive trebuie să rămână același: cel mult zece procente din venitul total pe care jucătorul îl încasează lunar.

Nu mai mult decât atât, din câteva motive foarte simple:

 • Sunt greu de prezis rezultatele de la World Cup, datorită zonei geografice și a climei în care se desfășoară meciurile. Pentru prima dată în istorie Campionatul Mondial de Fotbal se dispută într-o țară arabă;
 • Mai mult decât atât, jucătorii sunt convocați din campionate foarte puternice, unde au jucat deja cel puțin 15-20 de meciuri tari. Uzura și oboseala s-au acumulat deja, iar acum meciurile se vor disputa în alte condiții, inclusive pe un alt fus orar;
 • Timpul la dispoziție pentru omogenizarea echipelor, pentru cizelarea unor strategii de joc, este foarte scurt. E binecunoscut faptul că 11 jucători foarte buni nu fac întotdeauna, o echipă excelentă, e de lucrat la relațiile de joc. Iar la acest capitol,  staff-urile tehnice vor avea mult de muncă.

Acestea sunt doar câteva motive pentru care pariorii ar trebui să privească World Cup 2022 cu prudență. Cu siguranță vor fi multe surpriză, cu siguranță echipele naționale mici vor încerca să încurce socotelile celor mari. E un eveniment la care multe echipe se califică foarte greu și vor să profite cu adevărat de prezența lor acolo.

Așadar, pariorii ar trebui să fie foarte atenți, să nu fie orbiți de oferta extraordinară a caselor de pariuri pentru World Cup 2022.

O analiză riguroasă a fiecărui meci de pe biletul de pariere, miza prudentă și o strategie deja verificată pot face din Campionatul Mondial un izvor de adrenalină dar și o sursă de frumoase câștiguri pentru pariori.

articolul original.

Anunț de ultimă oră din partea Băncii Naționale! Indicele Robor a scăzut azi

3 November 2022 at 09:18
image

Banca Națională a României (BNR) a făcut un anunț care îi vizează toți românii cu credite în lei. 

Potrivit BNR, indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a scăzut la 8,19%.

De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditele ipotecare, a coborât la 8,30%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este de 4,06%.

Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
3 nov.2022 2 nov.2022 3 nov.2022 2 nov.2022
O/N 5,94 6,28 6,23 6,57
T/N 5,95 6,29 6,25 6,59
1W 5,98 6,43 6,27 6,72
1M 7,06 7,14 7,35 7,43
3M 7,90 7,90 8,19 8,20
6M 7,96 7,97 8,30 8,31
12M 8,12 8,12 8,44 8,44

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T2 4,06

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

Ce se întâmplă cu ratele românilor: Veste bună pentru românii cu Prima Casă

1 November 2022 at 09:24
image

Banca Națională a României a făcut un anunț care îi vizează pe toți românii cu credite în lei. BNR le-a dat o veste bună românilor cu Prima Casă.

ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a scăzut la 8,19%.

ROBOR la 6 luni a rămas la 8,31%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este de 4,06%.

Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
1 nov.2022 31 oct.2022 1 nov.2022 31 oct.2022
O/N 6,39 6,62 6,69 6,91
T/N 6,40 6,67 6,70 6,96
1W 6,56 6,75 6,85 7,05
1M 7,16 7,17 7,45 7,46
3M 7,90 7,91 8,19 8,20
6M 7,98 7,98 8,31 8,31
12M 8,11 8,12 8,44 8,44

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T2 4,06

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

Geacă damă: cum să alegi una potrivită pentru tine

27 October 2022 at 15:07
image

Iarna, cel mai purtat articol vestimentar este geaca, cea care protejează de frig, dar și care arată  mai degrabă un stil estetic decât altul. Geaca nu este doar o piesă de îmbrăcăminte funcțională, ci este și cartea noastră de vizită în sezonul rece: geaca este o piesă de îmbrăcăminte pe care nu o schimbăm în fiecare zi (de fapt, nu avem în garderobă la fel de multe geci ca pulovere) și de aceea trebuie achiziționată cu grijă și gândindu-ne bine cum să alegem geaca damă care să se potrivească cel mai bine fizicului, stilului și personalității noastre.

Prin urmare, o geacă ne reprezintă pentru mult timp, iarna sau toamna, subliniind și arătând celorlalți stilul nostru. Prin urmare, este o idee bună să alegem o geacă damă din multele tipuri existente, urmărind-o pe cea care ni se potrivește cel mai bine. Iată, așadar, un ghid practic care să te ajute în această sarcină dificilă, dar plăcută.

Dincolo de gusturile noastre estetice personale, trebuie să alegem o geacă damă pe baza câtorva elemente principale, precum:

 • anotimp și temperatură
 • pentru ce va fi utilizată
 • țesătură
 • posibile căptușeli, care, pe lângă adaptarea la diferite climate, denotă și stiluri diferite.

Lungime

De obicei, gecile pot fi scurte sau lungi, cu diferite dimensiuni intermediare între talie și glezne.

Model

De la pelerină la sacou de costum, de la jachetă la geacă de puf și la paltoane damă, diferitele modele „de bază” de geci denotă stiluri și gusturi diferite, care trebuie să se potrivească cu diferite moduri de a ne îmbrăca. Dacă ne place să variem, încercăm să cumpărăm geci aparținând unor tipuri de modele diferite de cele pe care le deținem deja.

Culoare

Este important să alegem culori ușor de asortat, care să se potrivească cu hainele și accesoriile pe care le avem deja (prin accesorii înțelegem și pălăriile, eșarfele, mănușile, pantofii și gențile, cele care se asortează cu sacoul).

Măsurători

Geaca trebuie să se potrivească corect, nici prea largă, nici prea strâmtă.

Odată ce ne-am hotărât pentru ce tip de geacă damă vrem să ne orientăm, mergem în mai multe magazine sau chiar în diferite piețe din apropierea casei, pentru a vedea ce oferă moda actuală.

Sfaturi pentru a cumpăra o geacă damă

Iată câteva sfaturi specifice despre ce trebuie să verifici atunci când cumperi o geacă damă.

Întotdeauna înceacă geaca, evaluează cum stă pe tine și ține cont de cât de gros te vei îmbrăca pe dedesubt, pentru a stabili ce mărime să cumperi.

Gecile trebuie să aibă întotdeauna nasturi de rezervă, deoarece, în majoritatea cazurilor, aceștia sunt nasturi speciali, specifici pentru modelul respectiv și nu pot fi găsiți în altă parte.

Căptușeala interioară trebuie să fie intactă, dar dacă modelul care ne place atât de mult este singurul rămas în mărimea dorită. Dacă ai găsit un model care îți place mult, iar căptușeala interioară nu este perfectă, semnalează acest lucru vânzătorului și probabil vei obține o reducere din prețul final, putând apoi să coși geaca în locurile în care este deteriorată.

Ferește-te de modelele de geci damă care sunt prea scurte. Dacă sunt modele pentru vreme rece și purtăm cămăși scurte sau pantaloni cu talie joasă, jacheta nu va acoperi suficient acea parte a corpului care include partea inferioară a abdomenului și partea inferioară a spatelui: în acest caz, frigul ne-ar putea afecta intestinele sau spatele, provocând reumatism.

Modelele de geci lungi pot crea un efect de sac care poate fi inestetic pentru unele femei.

Buzunarele de la anumite modele pot îngroșa silueta, mai ales dacă sunt pline; ține cont de acest lucru atunci când probezi geaca.

Ferește-te de buzunarele false: dacă vrei buzunare reale din motive practice, verifică întotdeauna înainte de cumpărare dacă cele prezente „vizual” sunt buzunare reale și nu doar elemente decorative.

Detaliile, cum ar fi manșetele și gulerele, trebuie să fie îngrijite și în stare bună.

Cusăturile și închiderile nu trebuie să se uzeze odată purtate, iar mărimea trebuie aleasă în funcție de confortul gecii purtate și, de asemenea, în anticiparea unor haine mai groase care pot fi purtate sub geacă: dacă mânecile sau bustul sunt „pe măsură” fără o anumită căptușeală a hainei dedesubt, alege o mărime mai mare sau schimbă modelul. Punctele critice în această privință sunt mânecile, umerii și șoldurile.

Geaca trebuie să cadă fără cute sau umflături ciudate, deci nu trebuie să fie prea largă.

În fine, pe lângă faptul că trebuie să răspundă nevoilor noastre practice de protecție, să se asorteze cu alte accesorii și articole de îmbrăcăminte pe care le deținem deja, geaca damă trebuie să ne placă și din punct de vedere estetic, care este de fapt primul element de atracție; trebuie să ne placă geaca odată ce este purtată, nu doar văzută pe manechin sau pe umeraș.

Gecile pot fi achiziționate, ca și alte articole de îmbrăcăminte, și prin intermediul internetului: există site-uri de comerț electronic dedicate în întregime îmbrăcămintei și altele care vând online ceea ce se poate găsi și în magazine.

Cu toate acestea, dacă nu ești sigură cum va arăta un model de geacă damă pe tine, nu este recomandat să cumperi online: geaca trebuie întotdeauna încercată, ținând cont de faptul că este o carte de vizită importantă și durabilă, precum și destul de scumpă.

articolul original.

Forum de afaceri România-Croația la CCIB

23 October 2022 at 08:15
image

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) și Lifestyle Check IN din Split au organizat în Aula Carol I a Palatului CCIB Forumul de afaceri România-Croația, cu ocazia aniversării a 30 de ani de relații diplomatice între cele două state.

Principalele obiective ale evenimentului au vizat promovarea relaţiilor economice și comerciale bilaterale şi identificarea unor oportunităţi de afaceri şi investiţionale de către firmele participante. Forumul, deschis de președintele Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, a fost onorat de prezența E.S. Maria Kapitanovič, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Croate în România.

Din delegaţia croată, condusă de Monica Ioanițescu, fondatoarea Lifestyle Check IN, au făcut parte oameni de afaceri ce activează în: construcții, turism, industria ușoară, distribuție FMCG, produse de lux, cercetare-dezvoltare-inovare, consultanță în domeniul proiectelor europene, consiliere, servicii și comerț în domeniul infrastructurii, media, educație, precum și reprezentanți ai unor organizații de afaceri și ai unor unități administrativteritoriale, inclusiv reprezentanți ai diasporei române din Republica Croația.

În deschiderea evenimentului, președintele Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, a făcut o prezentare succintă a economiei româneşti, subliniind potenţialul Capitalei, oraş care concentrează aproape un sfert din firmele înregistrate în ţara noastră, 30% din suprafața de vânzare, 19% din valoarea exporturilor și 31% din valoarea importurilor. De asemenea, a vorbit oaspeţilor despre activitatea și serviciile CCIB, dar şi despre relațiile deosebit de bune dezvoltate de Camera bucureșteană cu membrii corpului diplomatic și cu organizațiile similare de pe toate continentele.

E.S. Maria Kapitanovič, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Croate în România, a subliniat atenția acordată de țara sa dezvoltării relațiilor diplomatice, economice, culturale și politice cu România și a punctat interesul oamenilor de afaceri croați pentru piața țării noastre. În opinia înaltului diplomat, agricultura, tehnologia informației, logistica și turismul sunt domenii în care antreprenorii din cele două țări pot dezvolta proiecte reciproc avantajoase. În a doua parte a evenimentului, oaspeţii și-au prezentat activitatea și au intrat în dialog cu reprezentanţii firmelor româneşti care au răspuns invitaţiei CCIB.

Atât în timpul Forumului, cât și în convorbirile B2B au rezultat oportunități de afaceri care ar putea să contribuie la internaționalizarea afacerilor firmelor românești interesate.

Un accent deosebit s-a pus în cadrul Forumului de afaceri pe colaborarea între asociațiile de antreprenori femei din cele două țări. În context, s-a semnat un Acord de cooperare între Organizația femeilor antreprenor (OFA) UGIR și Asociția Femina din Split.

În marja Forumului și în baza cooperării existente cu parteneri din Croația, Daciana Ungureanu din Novaci-Gorj a prezentat o parte din colecția sa etnografică.

În cazul în care reprezentanți ai mediului de afaceri din București, dar și din alte zone ale țării sunt interesați să-și internaționalizeze afacerile cu parteneri din Croația sunt invitați să contacteze Serviciul Relații Internaționale al CCIB.

articolul original.
 • There are no more articles
❌