ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Realități și culise la Spitalul Județean Neamț (VI)

9 December 2022 at 12:00
image

“Mesagerul de Neamț” își propune să prezinte săptămânal câte o secție a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Demersul vine în ideea în care considerăm că este momentul unei apropieri între cei care produc actul medical și beneficiari. Se vorbește foarte mult despre spital, dar de multe ori doar la nivelul instituției sau al Consiliului Județean. De aceea vrem, în măsura în care există deschidere, un dialog cu șefii de secție, cei care gestionează direct activitatea medicală. Hematologia este doar un compartiment, situat la etajul IV al spitalului vechi, clădirea de patrimoniu ce are bulină de risc seismic ridicat. De fapt, cele 15 paturi ocupă cam o treime din palier și, ca restul clădirii, este prezervată, fără mari investiții la interior. Cu toate că îngrijește mii de pacienți cu boli grave, Hematologia are un singur medic și minim de personal. Dr. Diana Georgiana Butură este singurul medic din județ și a reușit, în sfârșit, în vara aceasta, să redea circuitului medical 3 spații, pe propria cheltuială.

– Știu de la managerul Alexandru Filimon că în vară ați văruit singură secția, cum așa?

Știți foarte bine că pe hol, la etajul 4, tavanul era plin de igrasie încă de acum 3-4 ani. După ce a plecat colega mea în Franța, în vara lui 2019, am rugat conducerea dacă se poate anumite zone din secție să fie renovate sau văruite, cu echipă din spital, dar plătesc eu. Însemna să închidem secția două săptămâni. Am întrebat și epidemiologul, și Direcția de Sănătate Publică Neamț și mi s-a spus să mai așteptăm, că se rezolvă. S-a rezolvat cel puțin pentru Hematologie, dar la sfârșit, înainte să ne întoarcem noi aici, când domnul manager a reușit să renoveze băile și tavanul din tot holul. Era ceva, pentru că într-o secție de hematologie tot ce înseamnă igrasie este un risc în plus de infecție. Pacientul hematologic este în deficit imun sever atât prin boală, cât și secundar prin chimioterapie. Ulterior, când s-a pus problema să revin în pavilionul vechi, știți că am stat în timpul pandemiei la Oncologie, am vorbit cu managerul, dacă pot să renovez toată secția. Mi-a zis că-i foarte greu cu banii, dar să căutăm niște fonduri. Ei, nu era timp de asta, aveam salonul 4 grav afectat de mucegai, mai erau și alte spații și i-am zis domnului manager să-mi dea o echipă și eu am cumpărat varul. Asta a fost în vară, totul a durat două zile și așa am reușit să fac funcțional salonul 4, două cabinete și măcar am rezolvat igrasia. Sunt de 5 ani aici, nu vreau să-l laud pe domnul manager, dar este printre puținele perioade în care chiar am simțit ajutorul, în afară de atunci când au fost manageri interimari medici la rândul lor. Dar mai sunt multe de făcut în secție și am mers să cer ajutor la mai multe firme din Neamț, sper să se rezolve, fiindcă am promisiuni.

– Sunteți singurul medic, din tot județul, care e situația în rest pe parte de personal?

Vorbeam de ajutor și iată că anul acesta s-au angajat o asistentă și 3 infirmiere. Eu fac cereri de ani de zile. Este o diferență între posturile normate și aprobate de 4 posturi, pe care aștept să mi le deblocheze Consiliul Județean. Din ianuarie aștept, pentru că, în mod normal, 8 asistente nu sunt suficiente pentru munca și pacienții noștri, chiar dacă este compartiment doar de 15 paturi. Sunt foarte multe foi de zi de făcut, foarte mulți pacienți, foarte multe rețete, foarte multe internări, cazuri foarte grave, eu sunt și în policlinică.

– Mai știți câte referate ați trimis anul ăsta?

Nu știu. La un moment dat trimiteam lunar, apoi s-au blocat angajările. Voi relua, acum în decembrie, să fiu pregătită pentru începutul de an. Un singur om în plus este important. La mine este și problema timpului, nu reușesc tot timpul să fac hârtiile, fiindcă nu pot să refuz pacientul. De asta insist și vreau o secție curată și igienizată, măcar. Știu că la modul ideal, pacienții au nevoie de o secție nouă, cu maxim două paturi în salon, cu baie la fiecare salon, pentru a limita infecții intraspitalicești. Nu mai vorbim de camere cu aer filtrat și altele care se fac în țară doar în secțiile de transplant și leucemii acute. Dar, totuși, sunt un singur medic la atâția pacienți, ar trebui conform normei să aibă 4 medici. Măcar un coleg dac-aș avea, ar fi super, super bine. Suntem foarte puțini, în general, specialitatea e foarte grea. A fost scos un post la concurs mai demult, de medic primar, n-a venit nimeni, a fost scos apoi post de medic specialist, la fel. Poate ar trebui transformat în post de rezident în ultimul an…

– Situația mi se pare gravă, dacă ne gândim și la ce fel de pacienți sunt cei pe care îi îngrijiți.

Hematologia încearcă și de foarte multe ori zic eu că și reușește diagnosticul, tratamentul atât al bolilor nononcologice, cum sunt anemiile, foarte frecvente,  hemofilia sau alte boli nononcologice, trombofiliile la gravide. De partea cealaltă, în secție predomină pacientul onco-hematologic și acesta este cel mai sensibil pacient. În pandemie acești pacienți au avut acces neîngrădit la servici medicale, la tratament, ăsta a fost un lucru bun.

– Sunt mai multe cazuri după pandemie?

Oricum, pandemia și-a spus cuvântul asupra tuturor, dar eu văd o izbucnire a unor cazuri atât oncologice, cât și nononcologice. În această perioadă chimioterapia nu s-a oprit niciodată, cu tratamentul oncologic am mers aproape normal. În schimb, unor pacienți pur și simplu le-a fost frică, unii au renunțat la terapie. Dar, în luna august, am avut în jur de 200 de internări. Am avut și zile cu 20 de internări. Dacă mă uit în registru, anul acesta avem până acum, fără luna decembrie, 1.507 pacienți. Anul trecut puțin peste 1.500, dar anul trecut am fost cu secția în Oncologie și m-au mai ajutat colegii mei, abia așa am reușit și eu să răsuflu un pic și le mulțumesc. Și dacă adaug și policlinica, unde sunt programări și pe luna martie anul viitor, cred că situația e clară. Foarte mulți din pacienți trebuie revăzuți lunar, alții la 3 luni, sunt pe care-i văd de 3 sau 4 ori pe lună, pentru că așa e schema de chimioterapie sau pentru că e la început și vreau să-l văd până îl pun relativ pe o linie de plutire. Consultațiile sunt foarte frecvente și asta impune o anumită rigoare când îi chem la evaluare, ca să am cât mai puțini pacienți care ajung cu complicații severe. Iar pacienții diagnosticați cu boală onco-hematologică vor fi măcar 5 ani, dacă nu toată viața supravegheați de medicul hematolog.

– Mai știu și că sunteți un medic care vă zbateți să aduceți la Piatra-Neamț cele mai bune și noi combinații terapeutice.

Da, m-am străduit ca și pacientul din județul Neamț să aibă acces la cele mai noi tratamente, conform protocoalelor terapeutice. La limfoame, de exemplu, este o combinație de 3 medicamente din care unul e nou, practic combinația este nouă. Anul acesta am reușit să lucrez și să am pacienți și în programul de boli rare, cu trombocitopenie imună idiopatică. Este al treilea program pe care îl susțin, pe lângă programul de oncologie și programul de hemofilie. Dar mi-este greu pentru că nu reușesc mereu să fac toate hârtiile la timp. Câteodată ești pusă în situația să te întrebi: ce tratez, urgența sau te gândești și la tratamente? Hârtiile durează, aprobările durează, achizițiile durează, uneori sunt aduse din afară, se prelungește totul, uneori când vine sunt stocuri foarte mici, nu ajunge în toată țara. Într-un final am reușit, vedem ce se va întâmpla din decembrie, se face achiziție centralizată de minister. Probabil o să mai fie probleme la achiziții, pe sfârșitul și începutul de an și până primește spitalul bani pe programe, majoritatea tratamentelor sunt foarte, foarte scumpe. Cu CAS lucrurile merg repede, avem răspuns foarte bun, dar mai sus ne împotmolim la un moment dat, cum a fost pe hemofilie, că am recerut suplimentare de fonduri și aștept răspuns. Cu toată lumea cu care vorbesc, chiar și recent la ultima conferință de hematologie, toți spun că vor fi mari probleme de aprovizionare. Eu sper din tot sufletul să nu fie, ar fi foarte trist.

– Totuși, ce puteți face, că au mai fost sincope?

Sunt situații în care sun în farmacie sau distribuitorul. Dar când știi sigur că îți dispare terapia din farmacii, atunci trebuie schimbat tratamentul, dacă și protocolul terapeutic îți îngăduie acest lucru. E foarte greu să-ți faci treaba, pe lângă faptul că încerc să rezolv un caz, sunt foarte multe de rezolvat pe lângă. Am foarte mare șansă că pacienții au început să mă înțeleagă, pentru că văd la ce oră vin și la ce oră plec.

– Suntem la moment de bilanț, ce vă doriți pentru anul ce vine?

Un coleg. Asta și pentru mine, și pentru pacienți. Rar mai văd muntele, dar reușesc în câte un week-end, am și eu nevoie să-mi reîncarc bateriile. Aș avea și mai mult timp liber să mai bat pe la uși, să reușesc din sponsorizări să le fac cadou pacienților o secție renovată, igienizată ca la carte, ca să pot să ne protejăm pe toți. Dacă ar fi să aleg încă o dată, tot Hematologia aș face, de aceea vreau să fac ceva pentru pacienți. Pe parte de tratament au tot ce le trebuie la Piatra-Neamț. Chiar am avut un caz care a vrut să se trateze în străinătate, iar în urma discuțiilor cu medicii i-au spus să rămână la Piatra-Neamț, fiindcă aici sunt aceleași terapii ca în afară. Colaborez foarte bine și cu Institutul Regional de Oncologie Iași, cărora le mulțumesc zi și noapte pentru că tot ce nu pot să fac aici ca diagnostic trimit acolo și aici se întoarce pentru terapie. Mă ajută și cu tratamente, când sunt sincope. Îmi doresc să primim acreditarea, asistenta șefă Geanina Popa se ocupă și este foarte implicată. Și le doresc pacienților mei să fie sănătoși!

A consemnat Cristina IORDACHE

articolul original.

Ce trebuie sa stii cand pariezi online

9 December 2022 at 10:34
image

Pariurile sportive reprezinta o atractie pentru un numar mare de romani. Asa se face ca aceasta industrie a pariurilor sportive se bucura de un succes imens la noi in tara. Prin urmare, efectele pot fi usor de observat.

In primul rand avem agentii fizice de pariuri la tot coltul. Apoi, la televizor majoritatea reclamelor sunt pentru casele de pariuri. Iar in final, agentiile de pariuri sunt sponsori atat pentru competitiile sportive romanesti, cat si pentru multe dintre echipele importante.

Drept urmare, nu ar trebui sa ne mire deloc faptul ca exista un mare interes pentru pariurile online. De aceea, daca experimentezi in premiera pariurile online si nu stii prea multe lucruri despre aceasta activitate, atunci ai ajuns la locul potrivit. Iata ce ar trebui sa stii ori de cate ori pariezi online.

Responsabilitatea este pe primul loc

Inainte de toate, trebuie sa vorbim putin despre responsabilitate. Asta deoarece reprezinta un subiect de o importanta deosebita ori de cate ori vine vorba despre pariuri sportive sau alte jocuri de noroc.

In general, astfel de jocuri de noroc pot crea foarte usor dependenta, iar pentru a evita numeroasele probleme pe care dependenta le provoaca, este important sa mizezi pe un joc cat mai responsabil.

Stabileste un buget maxim pe care esti dispus sa il aloci pariurilor sportive. Nu alege o suma de bani mai mare de cat iti permiti in mod real sa pierzi intr-o zi.

In plus, ai putea alege sa joci la o casa de pariuri care promoveaza jocul responsabil. Un foarte bun exemplu in acest sens este Unibet. Vorbim despre o agentie ce sustine cu tarie ideea unui joc responsabil si care totodata ofera numeroase alte beneficii. Daca te atrage ideea de a te inregistra la Unibet, citeste aici mai multe pareri care te vor convinge ca nu este deloc o idee rea, ci dimpotriva.

Operatiunile sunt simplu de facut

Un alt detaliu pe care trebuie sa il cunosti neaparat inainte de a paria pe internet are legatura cu metodele de plata. Daca pana acum aveai retineri in a te inregistra la o platforma de pariuri online, crezand ca procedurile de plata sunt dificile, afla ca nu este deloc asa.

Majoritatea agentiilor de pariuri online care au licenta la ONJN iti vor pune la dispozitie o multitudine de metode de depunere sau de retragere, asa ca nu iti ramane decat sa le incerci.

Vei putea opta pentru plata cu cardul, pentru transferuri bancare sau chiar pentru plata direct la ghiseul din agentia fizica, in anumite cazuri.

In plus, exista alternative care te ajuta sa nu folosesti datele cardului tau pe internet. Drept urmare, daca ti se pare riscant sa folosesti cardul pe internet, sigur vei gasi un alt serviciu tip portofel electronic pe care sa-l folosesti astfel incat sa nu te expui riscurilor.

Totul in timp real

Un mare avantaj al pariurilor online este faptul ca totul se intampla in timp real. Cel mai probabil ca nici tu nu ai timp de pierdut, ci dimpotriva, iti doresti sa profiti de fiecare secunda a vietii tale, iar daca exista posibilitatea asta, ai vrea sa iti fructifici timpul cat mai eficient.

Daca te pasioneaza pariurile sportive si nu vrei sa mai pierzi timpul prin agentii, atunci afla ca pariurile online se petrec in timp real.

Asta inseamna ca te poti conecta imediat de pe telefonul tau mobil, pariurile se plaseaza in mod instant, la fel precum platile. Mai mult decat atat, poti paria live in timp real, astfel incat sa profiti de orice sclipire de forma a echipei tale preferate.

Timpul inseamna bani iar pariurile online pot fi o cale de a-ti eficientiza timpul mult mai bine, ceea ce probabil ca te va incanta si pe tine. In plus, gandeste-te doar ca poti paria de oriunde te-ai afla, fie chiar si din varf de munte. Important este sa ai conexiune la internet pe telefonul mobil, iar mai apoi magia se intampla: ai acces la o multime de pariuri pe care le poti juca.

Riscurile sunt minime

Multe persoane au retineri fata de pariurile online, deoarece cred ca acestea le-ar putea expune in fata unor pericole nedorite. Exista multe atacuri cibernetice si multe persoane cad prada hackerilor care nu isi doresc nimic altceva decat sa iti obtina datele, indiferent ca este vorba despre cele personale sau despre datele cardului.

Afla insa ca platformele de pariuri online sunt foarte bine securizate, asa ca va fi destul de greu sa fii victima unui atac cibernetic.

Acestea sunt, asadar, cateva dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le cunosti atunci cand alegi sa pariezi online. Nu uita ca trebuie sa pui mare pret pe jocul responsabil si totodata este important sa alegi o casa de pariuri care sa iti ofere suport, oferte precum si o platforma cat mai sigura. In acest fel, experienta de pariere online nu poate fi altfel decat una foarte pozitiva.

articolul original.

Luni se recepționează lucrările la Spitalul orășenesc Bicaz

9 December 2022 at 10:31
image

Spitalul orășenesc “Sfântul Ierarh Nicolae” Bicaz a fost reabilitat și eficientizat termic cu finanțare europeană prin Programul Operațional regional 2014-2020. Lucrările au început în 2020 și tocmai au fost finalizate. Însă, pe ultima sută de metri, a mai apărut o sumă de aproximativ 600.000 de lei care a rezultat ca diferență de preț între ceea ce era prevăzut în proiectul inițial la costurile materialelor de construcție și creșterile de preț apărute pe parcursul derulării efective a lucrărilor. Cum, între timp, au apărut și precizări legislative care permit modificările de costuri în astfel de proiecte, primarul Nicolae Sălăgean a solicitat sprijinul financiar al Consiliului Județean Neamț. În ședința de îndată de joi, 8 decembrie, a fost adoptată cu unanimitate de voturi hotărârea prin care Primăria Bicaz primește 594.640 lei din fondul la dispoziția CJ Neamț pentru susținerea programelor de dezvoltare locală. Banii provin din cota de 6% sume colectate suplimentar ca impozit pe venit de către finanțe și puse la dispoziția CJ Neamț.

“Lucrările vor fi recepționate luni, 12 decembrie. Acum, pentru că au apărut aceste diferențe de preț la costul materialelor de construcții și între timp au fost emise și precizările legislative legate de procedură, am solicitat această sumă de la bugetul județului. Eu, încă primar al orașului Bicaz, la al treilea mandat, am solicitat sprijin la Consiliul Județean Neamț pentru acoperirea fondurilor necesare ajustărilor de prețuri la acest proiect. În rest, noi avem contract de finanțare semnat între primărie și Ministerul Dezvoltării. Au apărut aceste necesități de ultim moment, spre sfârșitul proiectului, din partea constructorului de a depune la beneficiar, care este UAT Bicaz, documente din care să rezulte că au utilizat niște materiale de construcții ale căror prețuri au crescut. Ultima formă a legislației din România precizează că pentru situații de acest gen se pot realiza ajustări de prețuri. Au apărut aceste documente la noi și noi a trebuit să încercăm să găsim resursele financiare necesare pentru a acoperi această diferență față de ceea ce a fost inițial prevăzut în proiect și în contractul de finanțare. Acești bani sunt doar pentru aceste aspecte. Există acceptul legal de a se ajusta acești ban ce reprezintă prețurile la materialele de construcție utilizate”, a precizat primarul orașului Bicaz, Nicolae Sălăgean.

Prin proiect a fost realizată nu numai anveloparea pereților clădirilor, ci și înlocuirea totală a acoperișurilor clădirilor spitalului, refacerea instalațiilor electrice, a instalațiilor de alimentare cu agent termic și a fost realizat un sistem de producere  a agentului termic  pentru încălzire modern, cu pompe de căldură care vor asigura agentul termic necesar pentru încălzirea spațiilor, pentru producerea apei calde și care este cuplat cu un sistem de baterii solare. Spitalul din Bicaz a fost închis o bună perioadă de timp, între timp clădirile acestuia deteriorându-se. (Angela Croitoru)

articolul original.

Arsene s-a trezit în prag de sărbători: vrea bani de la fondul de rezervă al Guvernului

9 December 2022 at 10:19
image

La finalul ședinței de îndată a Consiliului Județean Neamț de ieri, 8 decembrie, la punctul diverse, consilierul PNL Valentin Stavarache a întrebat care sunt noutățile legate de podul de la Luțca.

Președintele Ionel Arsene i-a răspuns: “Cu podul de la Luțca sunt noutăți. S-a finalizat SF-ul (studiul de fezabilitate – n.r.) pentru demolare. Sper ca săptămâna viitoare să facem un proiect de hotărâre, împreună cu Prefectura, să-l trimitem la Guvernul României ca, din fondul de rezervă, să ne dea suma necesară pentru a-l termina. Și, în paralel, mergem cu SF-ul pentru construirea unui pod nou”.

Ca o justificare a faptului că proiectul propus de PNL pentru același pod nu a ajuns pe ordinea de zi a ședinței din 28 noiembrie, Ionel Arsene a adăugat: “Când noi făceam deja proiectul, e ca și cum dumneavoastră ați veni și ne-ați spune: Dom’le, faceți ședință ordinară! Și eu vă spun: Dar, facem ședință ordinară. Ar trebui prima dată să întrebați. Eu vă spun doar ceea ce fac”.

Despre mascarada prin care au fost ignorate proiectele propuse de secretarul general al județului, Daniela Soroceanu, a venit cu o serie de explicații care se doreau clarificări: “Pe data de 5 decembrie le-am comunicat inițiatorilor, domnului Stavarache, domnilor Acatrinei, Ghineț, Buhușanu, Apopei și doamnei Isciuc faptul că dânșii au renunțat la proiectele dumnealor, nemaisusținându-le, nealegând nici una dintre variantele transmise. Pe data de 21 noiembrie v-am transmis câte două variante pentru cele două inițiative. Dumneavoastră și ceilalți consilieri care ați inițiat proiectul, nu ați susținut nici una dintre variante. Așa cum am transmis în nota de ședință și vi s-a transmis pentru ședința din 28, din data de 22 noiembrie când s-a făcut convocarea ați scos-o din acțiune”.

Cei șase consilieri PNL au venit cu două propuneri pentru Luțca, una de construire a unui pod de pontoane cu finanțare de la Ministerul Apărării Naționale și o alta legată de finanțarea unui SF pentru construirea unui pod nou. Detalii găsiți AICI. Practic, inițiativa lor a fost preluată de cei din conducerea executivă a județului. (Angela CROITORU)
articolul original.

Catalogul electronic nu mai este o prioritate pentru Ministerul Educației

9 December 2022 at 08:21
image

În proiectul de buget pe 2023 Ministerul Educației a trecut 0 lei la programul ce implementează catalogul electronic din proiectul cu finanțare europeană nerambursabilă. Acest proiect de informatizare a școlilor, început în anul 2019, urma să faciliteze și înscrierea la liceu, potrivit declarațiilor oficiale de la momentul semnării contractelor de finanțare. Sistemul Informatic de Management al Școlarității SIMS este în valoare de 225 milioane lei, din care 191 milioane lei nerambursabili. Conform proiectului de buget pus în dezbatere, au fost alocate câte 37.000 lei în primii doi ani, respectiv în 2020 și în 2021, anul acesta doar 10.000 lei și pentru anul viitor propunerea de finanțare este 0.

Dacă digitalizarea învățământului pare a nu mai fi o prioritate pentru Ministerul Educației, să mai menționăm că este în derulare un program pilot pe catalogul electronic, adoptat prin ordinul de ministru 5157/2021. În program sunt 742 de școli din țară care în acest an școlar au adoptat catalogul electronic. Din județul Neamț sunt 14 școli din Piatra-Neamț, Târgu Neamț, Dumbrava Roșie, Bălțătești, Ion Creangă, Roman, Săbăoani și Tașca, pilotarea catalogului electronic fiind gratuită pentru elevi.

Proiectul ce viza introducerea catalogului electronic cu finanțare europeană SIMS urma să fie scos la licitație, ceea ce nu s-a întâmplat în cei trei ani, potrivit unei analize edupedu.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu acest proiect la adoptarea bugetului de stat pe 2023 în Parlament.

C.I.

articolul original.

TARCĂU Raportul primarului Manole-Dănuț FÎRȚALĂ către comunitate

9 December 2022 at 06:00
image

„Stimați cetățeni,

Acum mai bine de doi ani am participat la alegerile locale din comuna Tarcău cu dorința de a schimba și îndrepta în bine foarte multe lucruri. Nu am ajuns primar, ca să beneficiez  de anumite favoruri și avantaje, ci să realizez ceea ce alții, înaintea mea, nu au reușit. Suntem o comunitate mică, o mână de oameni, cum ar spune un muntean de-al nostru, dar supărarea mea este uriașă, datorită  faptului că eforturile făcute în folosul oamenilor din ultimii ani își găsesc nuanțe negative în viziunea unora și, mai ales, a acelora care au lucrat pompieristic și fără milă cu banul public în administrația locală Tarcău. De aceea, vă informez că am fost nevoiți să refacem toate proiectele europene, ca să se poate finanța. Anterior, acestea nu erau primite la nicio instituție pentru a primi fonduri. Din păcate, sunt acuzat că am irosit banii comunității. Pentru cei care nu pot dormi noaptea din acest motiv, îi informez că nu a fost plătit nici măcar un leu, iar firma care a realizat refacerea proiectelor va primi onorariul «la succes», mai bine spus, atunci când vom primi finanțarea. În schimb, ceilalți, dinaintea mea, au cheltuit bani fără nicio noimă și fără rezultat. Cui folosesc toate aceste acuzații, pe care mi le adresează unii și care nu se mai opresc de o vreme?  Evident, lor, celor care vor să revină în fruntea comunei și pe care au secătuit-o în anii trecuți.

Oameni buni, în fața acestor atacuri nu voi ceda și nici nu voi face un pas înapoi. Vorbesc despre aceste lucruri, pentru a informa corect  comunitatea locală, de a arăta, alb pe negru, cum este situația. Sunt un om cu frică de Dumnezeu, iar pentru mine cuvântul, vorba rostită au o însemnătate aparte. De aceea vă spun că a atrage fonduri europene și guvernamentale implică  eforturi considerabile, pe care unii care mă atacă nu o fac doar de dragul lovitului. În spate sunt interese mari, pentru că această comună are  resurse importante.
Am depus proiecte de finanțare pe toate axele posibile, ceea ce alții nu au făcut. După o vreme, o să se vadă și munca noastră, însă  mai avem  puțin de așteptat.

Am spus și voi repeta la nesfârșit: pentru mine campania electorală s-a terminat imediat după alegerile locale din 2020.

De aceea,  repet ceea ce am spus și cu alte ocazii. Sunt profesor de meserie, îmi iubesc profesia, dar vreau să rămână ceva în urma mea atunci când electoratul local nu o să mă mai vrea în funcția de primar. Acum, îmi place ceea ce fac și realizez că faptele bune trebuie să fie numai în folosul oamenilor. Acestea sunt și dorințele localnicilor, dar și cele ale Celui de Sus. Am credința că oamenii de la munte au un discernământ aparte și că pot realiza ceea ce a fost și ceea va fi în viitorul apropiat. Am traversat doi ani foarte grei. Am venit la primărie în plină pandemie, iar din februarie acest an a început  războiul din Ucraina, care ne-a marcat pe toți. Prețurile cresc de la o zi la alta, iar bugetele sunt atât cât sunt. Cu siguranță, va fi și mai greu în viitorii ani.

Cu toate acestea, proiectele pe care le voi consemna în acest material  sunt rodul muncii noastre, al unei echipe de specialiști și salariați din Primăria Tarcău, cărora le mulțumesc din suflet. Toată munca depusă zi de zi are ca scop îmbunătățirea calității vieții în comuna noastră. Este nedrept să arunci cu piatra în cel care îți vrea binele, care muncește pentru tine. Din nefericire, nu toți au acest crez lăsat de Bunul Dumnezeu.

Pentru mine, cel mai important este inima și sufletul omului și nu partidele politice. Numai că atunci când lucrurile decurg bine în privința proiectelor, unii vor să ne dezbine și să spună că unii sunt peneliști sau pesediști. Vreau doar atât, să ne judece Dumnezeu după faptele, vorbele  și gândurile  noastre”.

Prof. Manole-Dănuț FÎRȚALĂ , primarul comunei Tarcău

  1. ”Modernizare drumuri de interes local, în Comuna Tarcău, județul Neamț” – Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
  2. ”Dezvoltarea, modernizarea și dotarea infrastructurii operaționale din cadrul Școlii Gimnaziale Iulia Hălăucescu, Comuna Tarcău, județul Neamț” – Programul Operațional Regional 2014-2020

3.”Reabilitare și modernizare  cămin cultural, sat Tarcău, Comuna Tarcău, județul Neamț” – Programul Național Pentru Dezvoltare Rurală – PNDR, Măsura 7.6

  1. ”Înființare Sistem de alimentare cu apă potabilă și canalizare menajeră, cu stație de epurare satele Tarcău, Straja, Comuna Tarcău, județul Neamț”

5.”Reabiiitare, modernizare și dotare Muzeu Iulia Hălăucescu, Comuna Tarcău, județul Neamț” – Programul Național Pentru Dezvoltare Rurală – PNDR, Submăsura 19.2

  1. ”Grădiniță cu program normal, localitatea Tarcău, Comuna Tarcău, Județul Neamț” – Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) – etapa a II-a
  2. ”Creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public”

8. ”Amplasare stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în Comuna Tarcău, județul Neamț”.

articolul original.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Cum și-au bătut joc austriecii de noi

8 December 2022 at 19:56
image

Nici de data asta nu am fost admiși în spațiul Schengen, după ce Austria a votat împo­triva noastră. Ce putem face? Politicienii români ne îndeam­nă să ne închidem conturile la băn­cile austriece și să mutăm banii în alte bănci. Să nu mai mer­gem la schi în Austria și să nu mai alimentăm la benzină­riile austriece.

articolul original.

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

8 December 2022 at 19:56
image

Vorbesc cârcotașii că un directoraș de la o firmă de stat e pe făraș, însă el habar nu are de acest lucru. Zvonerii au aflat că omul nostru se duce în fiecare zi la birou fără să aibă habar de ceea ce se întâmplă în spa­tele ușilor închise și cum va zbura el de pe fotoliul de șef, mai mic, e adevărat, dar șef. Cârcotașii povestesc că respectivul crede, din contră, că va fi avan­sat pe postul de șef general, dar asta nu se va întâmpla, șu­șotesc gurile rele, nicio­dată. Pentru că omul habar nu are cu ce se mănâncă postul cu pricina, și, mai mult, a realizat doar o rețea de șpagă în firmă și nimic mai mult.

Spun gurile rele pe la colțuri că un angajat cu caschetă a reușit per­formanța să-l o­preas­că în trafic chiar pe șeful său direct. Omul a crezut că face și el un ban cinstit, când colo, ce să vadă el, chiar boss-ul la volan. Zvonerii spun că angajatul cu pricina nu a mai putut da înapoi și a trecut la mesajele clasice, pe care le-a turuit ca la carte. Șeful însă nu a fost impre­sionat, că se cam grăbea respectivul și, mai mult, s-a enervat că și-a permis un subaltern să îl țină în loc. Acum, vom vedea ce va păți subalternul prea corect, deoarece se anunță consecințe grave pentru el.

articolul original.

Bulina albă

8 December 2022 at 19:56
image

Petru Mărginean, directorul Asociației Salvital Hunedoara

Pentru că, Asociația Salvital continuă proiectul de prevenție și telemedicină susținut de Consiliul Județean Hunedoara.

articolul original.

Bulina neagră

8 December 2022 at 19:54
image

Gerhard Karner, ministru de Interne din Austria

Pentru că s-a opus aderării țării noastre la Spațiul Schengen, cu toate că România îndeplinește toate condițiile pentru asta.

articolul original.

Președintele Laurențiu Nistor: Europarlamentarul Guido Reil a cerut iertare poporului român!

8 December 2022 at 19:53
image

„Ca mulți dintre dumneavoastră, atunci când am ascultat declarația făcută de europarlamentarul german Guido Reil la adresa României, cum că țara noastră ar fi un fel de „Vest sălbatic”, nedemnă de statutul de membru al Uniunii Europene, am fost mâhnit și revoltat”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Românii, harnici și primitori

„Astăzi, la câteva luni distanță de la această declarație, după ce a vizitat județul Hunedoara, Guido Reil își cere iertare mân­drului popor român! Acest lucru a fost posibil, în urma unui demers lăudabil inițiat de colega mea, doamna deputat Natalia Intotero.
O felicit pe Natalia Intotero pentru ideea sa excepțională de a-i adresa invitația euro­par­lamentarului german să ne viziteze, să ne cu­noască, să înțeleagă din propriile experiențe ce înseamnă România și să-i cunoască pe români. Da, pe acei români mândri care păstrează încă vii valorile fundamentale precum familia, credința și dragostea de țară! Pe acei români harnici și primitori, care își deschid inima și ușa casei pentru oricine vrea să-i cunoască cu adevărat.
În județul nostru, timp de patru zile, Guido Reil a avut ocazia să ne cunoască în pro­fun­zime trecutul, prezentul și planurile de viitor. Aici, în Hunedoara, a descoperit monumente unice în Europa, proiecte de dezvoltare care ne așează cu cinste în rândul țărilor membre ale Uniunii Europene. A descoperit ospitali­ta­tea specifică poporului român și potențialul uriaș pe care îl avem ca județ și ca națiune.
Desigur, au fost și voci rătăcite care au criti­cat acest demers, considerându-l inutil și ire­levant. Lor le voi adresa următoarele cuvinte: ceea ce a făcut Natalia Intotero era la în­demâna voastră, parlamentari sau euro­par­lamentari doar că, în loc să vă ridicați și să apă­rați demnitatea și onoarea poporului român, ați preferat să aruncați cu noroi, să faceți acuzații ieftine și populiste. Astăzi, de câteva ore bune, toate televiziune naționale vorbesc despre modul în care Guido Reil a cerut iertare poporului român. Nu este ușor să schimbi mentalități sau idei preconcepute dar, ca om politic responsabil, merită să în­cerci! Asta a făcut Natalia Intotero și a reușit!
Lecția pe care a învățat-o Guido Reil în județul Hunedoara este lecția pe care trebuie să o învețe mulți politicieni români! Mai ales cei care, acum, ar trebui să-și ceară iertare că au încercat să minimalizeze un demers care a avut un singur scop: apărarea demnității poporului Român!”, a spus șeful Consiliului Județean Hunedoara.

articolul original.

BOTEŞTI De Ziua Națională a României, două spectacole de ținută

8 December 2022 at 16:00
image

Ziua Națională a României a fost sărbătorită în comuna Botești într-o ambianță aparte. Au fost organizate două programe artistice, unul la Barticești, celălalt la Nisiporești. De la aceste acțiuni nu au lipsit directorul Cleopatra Brîndușa Bursuc și primarul Georgeta Blaj. Participanți au fost cu toții, chiar dacă sunt copii la grădiniță sau  elevi la clasele de gimnaziu. Participanții au oferit momente de înaltă ținută, cu un caracter profund  patriotic. În ambele locuri a fost intonat Imnul de stat al României, ”Deșteaptă-te române”. Au fost omagiate marile figuri ale istoriei poporului român, de la Unirea de la 1859, Războiul de Independență (1877-1878), continuând cu Primul Război Mondial și Marea Unire de la 1918.

Nu a fost omisă înscăunarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918. Tot la acea dată a avut loc și Marea Adunare Populară din acest oraș cu delegații din toate zonele locuite de români. După cele două spectacole, elevii, dascălii și primarul comunei au mers în coloană și au depus coroane de flori la superbele monumente ale eroilor din comună. De remarcat, în ultimii ani, administrația locală a dat o importantă deosebită monumentelor eroilor, cel de la Barticești fiind refăcut, iar la Nisiporești a fost construit unul nou. Manifestările prilejuite de Ziua Națională a României au dat tonul altor activități care se desfășoară, de obicei, în luna decembrie, totul culminând cu împodobirea bradului de Crăciun, venirea Moșușui cu sacul de daruri, dar și trecerea dintre ani. Sunt evenimente la care participă toată suflarea sistemului educațional local, inclusiv părinții și reprezentanții administrației locale.

* prof. Cleopatra Brîndușa BURSUC, directorul Liceului Tehnologic Nisiporești: ”La spectacolul prezentat, au fost momente extraordinare. Felicitări copiilor și cadrelor didactice, felicitări tuturor. La mulți ani România, la mulți ani români! Sper, din tot sufletul, că voi, elevii, niciodată nu veți uita. Vom simți românește oriunde ne vom afla. Mă bucur că tradiția este la ea acasă, mă bucur că suntem împreună acum. Mulțumesc doamnei primar pentru prezență și pentru sprijin în tot ceea ce înseamnă educație la nivel local. Ușa domniei sale a fost deschisă tot timpul pentru noi, ca școală. Am analizat și am căutat tot timpul soluții împreună. Ceea ce se va realiza în viitorul apropiat, atât la Barticești, cât și la Nisiporești, vor arăta dorința tuturor de a rezolva problemele acestui sistem educațional la nivel local. Mulțumesc încă o dată doamnei primar, dar și membrilor Consiliului Local pentru atenția acordată educației.  Am colaborat pe parcursul acestui an calendaristic foarte bine cu toate instituțiile locale, și mă refer la  Dispensarul uman, biserici, Postul local de Poliție și toate celelalte entități la nivel local. De asemenea, am avut o colaborare aparte și cu părinții, cei care își pun toată încrederea în cadrele didactice din școlile noastre. Și pentru că nu peste multă vreme vom intra într-un nou an, urez succes copiilor și dascălilor, realizări pe măsură și sănătate tuturor. La mulți ani!”  

* ing. Georgeta BLAJ, primarul comunei Botești: ”Felicit copiii de la cele două școli din comună, care au prezentat spectacolele de Ziua Națională a României. La fel și cadrelor didactice,  personalului de la unități, care au grijă să nu lipsească nimic celor mici. La mulți ani tuturor! Îmi aduc aminte cum, în primele zile ca primar, am avut o discuție foarte interesantă cu doamna director, în baza căreia și astăzi depunem eforturi pentru modernizarea continuă a școlilor din comună. Până acum, am reușit, pe etape, să dezvoltăm infrastructura pe toate planurile. Au fost modernizate spațiile școlare, inclusiv cele  de la grădinițe, am construit trei baze sportive moderne, la Barticești, Nisiporești și Botești. Mai mult, a fost construit din temelii atelierul școlar de la Liceul Nisiporești și multe altele. Acum se construiește un nou gard la Școala Barticești, iar în viitorul apropiat vom demara un mare proiect pentru  reabilitarea și modernizarea clădirii Liceului Tehnologic Nisiporești. La toate acestea remarc faptul că unitățile au băi moderne, apă curentă, canalizare și, mai nou, gaz metan.  Deocamdată, școlile sunt încălzite cu material lemnos, care este ceva mai ieftin, dar vom vedea ce se va întâmpla în anii următori. Acum, în prag de sărbători, Moș Crăciun va oferi cadouri tuturor copiilor aflați în sistemul educațional din comună. La fel de important este că administrația publică locală este alături de școală, de cadrele didactice, personal și părinți. Toate eforturile noastre au ca scop dezvoltarea comunei, a instituțiilor locale, inclusiv unitățile școlare din satele noastre. Anii care vor urma vor aduce noi investiții în comună, și mă refer la rețele de apă și canalizare, asfaltare de drumuri și modernizarea instituțiilor locale. Vor fi multe de făcut, dar examenul cel mai greu a fost cu rețeaua de alimentare cu gaze naturale din toată comuna. Acum se fac branșamentele la rețele. Urez un an bun tuturor, multă sănătate, iar copiilor succes la școală!”  (Rep.)
articolul original.

FOTO. Atmosferă extraordinară în Piatra lui Crăciun. S-au aprins luminițele pe Tărâmul Moşului

8 December 2022 at 15:52
image

Astă-seară, 8 decembrie, la ora 18,00, primarul Andrei Carabelea a dat startul sărbătorilor, aprinzând cele 50.000 de luminiţe din bradul de Crăciun, înalt de 20 de metri, cel mai înalt brad de până acum din Piatra-Neamţ, ajutat de copii, de Moș Crăciun și de spiridușii lui.

Sute de pietreni au venit în zona centrală a oraşului pentru a asista la acest moment de mare bucurie. Cei mici au fost, evident, cei mai încântaţi! Parcul Central și Curtea Domnească au fost cuprinse de lumina poveştii de Crăciun pregătită de Primăria Piatra-Neamţ în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ.

Ministrul secretar de stat George Lazăr a vorbit despre evenimentul de la Piatra-Neamț: “Un moment emoționant, un moment încărcat de semnificație de simbolistică, pentru că am intrat deja în spiritul sărbătorilor de decembrie, de Crăciun, de Anul Nou. A fost Sfântul Nicolae, celor care ați fost cuminți v-a lăsat ceva în ghetuțe, ceilalți să fiți mai cuminți pentru anii care vin. Dar, foarte important este noul concept pregătit de Primăria Piatra-Neamț, pentru care vreau să îi adresez sincere felicitări domnului primar și echipei sale, domnilor viceprimari, Consiliul Local. Vreau să vă spun că am fost și în București, Brașov, Sibiu, am fost în Oradea, am fost în Bruxelles, am fost și în alte capitale unde am văzut lucruri foarte frumoase. Dar logistica pe care am văzut-o astăzi la Piatra-Neamț pentru sărbătorile din decembrie acest an este ceva fabulos. Pentru că organizatorii au avut în vedere și perioada 2020-2021 foarte grea pe care am traversat-o. Să ne bucurăm cu toții de atmsofera de sărbătoare. Vă urez sărbători fericite, la mulți ani și multă sănătate și bucurii!”.

Buletin de Piatra-Neamț pentru Moș Crăciun!

Foișorul din Parcul Central a devenit punctul central de atracţie transformându-se în căsuța lui Moș Crăciun, unde copiii îl întâlnesc Moșul şi unde îi pot vedea pe spiriduși împachetând cadouri. Copiii sunt așteptați aici, cu câte o surpriză în fiecare zi, de la ora 14:00, până la 20:00. Tocmai de aceea și primarul Andrei Carabelea, în cuvântul său, înainte de aprinde luminițele din brad l-a invitat pe Moșul să-și facă buletin de Piatra-Neamț:

“Bună seara, dragi copii, părinți, pietreni, vizitatori! Văd și simt că sunteți foarte mulți în seara asta, dar pentru că sunt orbit de aceste reflectoare aș vrea să mă ajutați să văd câți sunteți în seara asta și să aprindeți telefoanele mobile în așa fel încât să se vadă cât mai multe lumini aprinse. Mulțumesc mult pentru reacția promptă, văd că sunt multe lumini. Vreau să vă întreb dacă știați că acum 600 de ani orașul nostru se numea Piatra lui Crăciun? Se zice că, pe atunci, Moș Crăciun avea o casă la Piatra-Neamț. De aceea cred că de anul acesta trebuie să-l chemăm pe Moș Crăciun din nou acasă, să știe că-l așteaptă aici o casă primitoare în foișorul nostru și o casă în care îi urăm bun venit. Poate chiar dorește să-și facă buletin de Piatra-Neamț. Haideți să vedem dacă Moșul este de acord. Aș dori să-l invit pe Moș Crăciun, să-și cheme și spiridușii pentru că avem nevoie de ajutor, bradul este mare și ca să-l aprindem este nevoie de mai multe mâini care să apese pe acest buton. Și aș vrea și câțiva copilași, 3-4 voluntari micuți, care să vină să ne ajute să aprindem bradul”.

După numărătoarea inversă, au fost aprinse cele 50.000 de luminițe din bradul de Crăciun și au fost lansate și câteva artificii pentru a marca momentul.

Pe mica scenă din fața bradului membrii Grupulului Folk “Eu Cred” au interpretat cântece tradiționale și colinde. Pe scena mare din parc, Moș Crăciun și spiridușii au dansat și au cântat în aplauzele tuturor. Aici vor fi spectacole susținute de artiști locali, ansambluri folclorice, trupe de folk și grupuri de copii, în fiecare seară, cu începere de la ora 18,00.

Angela Croitoru

articolul original.

FOTO. Sute de oameni la deschiderea noului Mall din Târgu Neamț

8 December 2022 at 15:35
image

Sute de oameni au participat astăzi, 8 decembrie, la deschiderea noului Shopping Center Târgu Neamț. Market-ul Carrefour de la parter dar și celelalte magazine au stârnit un real interes din partea comunității.

Cu ocazia inaugurării, un sobor de preoți condus de protopopul de Târgu Neamț, preotul Neculai Axentioi a oficiat o slujbă de sfințire. Momentul solemn a fost urmat de o festivitate de deschidere la care au participat oficialități locale, în frunte cu primarul Daniel Harpa și viceprimarul Vasile Apopei, alături de proprietarul clădirii, domnul Costin Șerban și de administratorii unor magazine din noul Mall.

Preotul Neculai Axentioi, protopopul de Târgu Neamț a declarat: „Patronii acestui așezământ, familia Șerban sunt creștini ai Bisericii și au dorit ca deschiderea oficială a acestei clădiri să se întâmple cu binecuvântarea lui Dumnezeu. Felicit familia Șerban pentru această osteneală și realizare! Și ne bucurăm că aici vor fi angajați care vor câștiga niște salarii, de pe urma cărora vor pune o pâine pe masă la familiile lor.”

Primarul Daniel Harpa: „Felicit pe domnul Costin Șerban pentru această construcție! Faptul că, în această clădire au fost înființate noi locuri de muncă mă bucură. Orice loc de muncă, orice ban la bugetul local este bine venit în comunitatea noastră. Am văzut magazine frumoase, curate, ordonate, ceea ce înseamnă că cetățenii vor putea face cumpărături în condiții civilizate. Urez mult succes tuturor comercianților din acest Mall și spor la cumpărături noilor clienți!

Unul dintre primii clienți care au intrat în noul Mall de la Târgu Neamț ne-a spus: „E bine că s-a deschis acest Mall și la noi. Poți face tot felul de cumpărături aici. Și pentru mâncare, și pentru îmbrăcat, și pentru suveniruri. Și chiar era urâtă fosta clădire a fostului Romtelecom, care era părăsită. Strica imaginea centrului orașului”.

C.T.S

articolul original.

Spitalul Municipal Brad: Prin PNRR se vrea dotarea cu aparatură medicală modernă a Ambulatoriului

8 December 2022 at 19:29

Magdalena Șerban

Conducerea Spitalului municipal Brad, împreună cu cea a administrației publice de aici, urmăresc să obțină finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pen­tru modernizarea Am­bu­latoriului aferent instituției medicale.

Tot ce e necesar

„Avem în lucru un pro­iect destinat achizi­țio­nării de aparatură mo­dernă pentru Ambula­toriu. De la ecografe și până la tot felul de apa­rate menite să asigure sprijinirea medicului în stabilirea cu precizie a diagn­osticului, am cuprins tot ce e necesar. Vizăm să adu­cem apa­ra­tură medicală care nu exista până acum, dar și să înlocuim vechile echi­pa­mente pentru a crea condiţii moderne de diagnostic şi tratament. Până în 15 de­cembrie îl vom depune. Pentru asta, e nevoie de aprobarea Consiliului Local al Municipiului Brad. E vorba de un parteneriat între spital și administrația publică locală, entitate căreia îi suntem subordonați. Prin acest demers lansat de minister, la nivel național cel puţin 30 de ambula­torii/ unităţi medicale publice sau structuri pu­blice care furnizează asistenţă me­di­cală ambulatorie vor putea fi reabilitate, modernizate, extinse şi dotate cu echipamente medicale, în cadrul Programului Naţi­o­nal de Redre­sare şi Re­zi­lienţă (PNRR)”, a afirmat Ioan Cobori (foto), managerul spitalului din Brad. Mai trebuie pre­ci­zat că cele mai multe din­tre ambulatorii (cel puţin 20) vor fi situate în regiuni sau municipalităţi mai puţin dezvoltate, iar pentru investiţia în ambulatoriile de specilitate sunt alocate, în total, 80.200.000 euro. Valoa­rea mini­mă nerambursabilă a finan­ţării alocată per proiect este de 500.000 de euro, iar cea maximă este de 2,673 mili­oane de euro. Data lansării apelului de proiecte a fost 30 septem­brie 2022. Mai multe informaţii se găsesc pe site-ul Mi­nis­terului Sănătăţii, la secţiunea Noutăţi.
articolul original.

Căluşarii se vor întrece la renumitul festival de la Orăştie

8 December 2022 at 19:28

Magdalena Șerban

De peste cinci decenii, în zilele dina­intea sărbătorii Crăciunului, ce­tele de căluşeri se întrec în oraşul Paliei. Cea de-a 53-a ediţie a fes­ti­valului „Căluşerul transilvănean“ se va des­fă­şura duminică, 11 decembrie. Or­ganizatori sunt Consiliul Județean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Orăștie și Casa de Cultură Alexandru Grozuţă.

Emblematic pentru județ

Una dintre cele mai frumoase și importante tradiții din cultura populară românească, străvechiul joc al călu­șarilor, se păstrează nealterată în câ­te­va zone ale țării, iar județul Hunedoara găzduiește

în fiecare an, în preajma praznicului Nașterii Domnului, un eve­niment dedicat celor care au grijă de acest tezaur spiritual. „Înce­pând cu ora 11:45, vă așteptăm la parada por­tului călușăresc ce va porni din fața Liceului Teoretic (Aurel Vlaicu), festi­valul în sine desfășurându-se în Piața Victoriei, lângă pomul de Crăciun. La manifestare vor participa vestite cete de călușari din Ținutul Orăștiei și din alte zone învecinate. Călușarii co­lindă în preaj­ma Crăciu­nului și vestesc Nașterea Domnului, din casă în casă. Dansul lor este un dans popular fe­cio­resc, cu origini pre-ro­mane, fiind unul dintre cele mai vechi și mai specta­cu­loase dansuri tradiționale românești. Ne propunem să ducem mai departe tradițiile și să prezentăm generației tinere străvechiul joc bărbătesc, înscris în patrimoniul UNESCO. Haideţi să ne bucurăm împreună de frumosul fes­ti­val care răspândeşte bucuria sărbă­torilor de iarnă!“, a fost invitaţia lansată de edilul-şef al municipiului Orăştie, Ovidiu Laurenţiu Bălan (foto). Cu sigu­ranță că urbea se va umple, din nou, de oameni veniţi de prin toate colțurile județului să vadă cel mai iubit obicei din zona cetăţilor dacice. De altfel, acest obicei ances­tral este păstrat cu sfin­ţenie la Orăştie.
articolul original.

O poveste despre un bărbat tiranic și o fostă actriță, pe scena teatrului din Petroșani

8 December 2022 at 19:28

Nu ratați spectacolul de vineri de la Teatrul Dramatic I.D.Sîrbu din Petroșani. Este vorba de Dansul Morții de August Strindberg, în regia lui Ovidiu Radu, care a montat și spectacolul Ne­înțelegerea pe scena Teatrului din Petroșani.

Se joacă în Sala ARTElier

Edgar și Alice urmează să aniverseze 25 de ani de căsătorie, dar mariajul lor este de mult ruinat. Edgar e căpitan de ar­tilerie în rezervă, un bărbat tiranic, iar Alice fostă actriță – cuplul ilustrativ pen­tru te­mele de familie abordate de Strindberg, care a scris mult despre eman­ciparea femeilor. Adulterul și un complot criminal sunt consecințele acestei situații.
„Cât de importantă este prezența celuilalt aflăm doar în momentul când aceasta devine o absență și, în final,
o amintire. Dar să nu uităm că prezența cuiva poate să se transforme, la fel de bine, într-o corvoadă și, mai apoi,
într-un joc sadic și pervers care poate avea doar un singur câștigător”, spune regi­zorul Ovidiu Radu despre spec­tacol.
Distribuția Dorin Ceagoreanu, Oana Crișan și Daniel Cergă.
Costul unui bilet este de 20 lei sau 10 lei pentru elevi, studenți și pensionari. (A.N.)

articolul original.

Magia sărbătorilor de iarnă a cuprins municipiul Deva

8 December 2022 at 19:24

La Deva, au fost aprinse deja lu­mi­nițele pentru sărbătorile de iarnă. Orașul e scăldat în valuri de lumini multicolore, lucru care îi încântă pe deveni și nu numai. Deși Crăciunul nu a sosit, tot orașul pare magic. În centrul municipiului este și târgul de iarnă, în fața Casei de Cultură, iar fluxul de vizitatori este unul mare.

Aproape 1 milion de lei

Primăria Deva a închiriat ornamen­tele de iluminat festiv pentru mai multe străzi din municipiu, pentru suma de aproa­pe 1 milion de lei. Ilu­minatul de sărbători a fost montat, printre altele, pe bulevardul Iuliu Maniu, 1 Decembrie 1918, Bulevardul 22 decembrie, Bule­vardul Decebal, în Piața Victoriei, Piața Unirii, Grădina urbană de pe strada D. Zamfirescu, străzile M. Eminescu, Streiului, Horea, Dacia, în parcarea de la Aqualand.

În parc, totul s-a rezolvat

Devenii se bucură de noua înfățișare a orașului, astfel că, atât copiii cât și cei mari, fac plimbări mai lungi, pe străzile îm­podobite cu aceste luminițe care anun­ță sărbătorile de iarnă. Magia a cuprins orașul, iar locuitorii se bucură de tot ceea ce înseamnă sărbători de iarnă. Asta, cu toate că viața a devenit mai scumpă.
„Nu puteam să nu montăm și în acest an luminițele festive. Am încercat să avem iluminat festiv în toate cartierele, câte un pic, evident că în centrul municipiului este o concentrație mai mare”, a spus Florin Oancea (medalion), edilul șef al municipiului Deva.
Și Parcul de la poalele Cetății a fost împodobit. Pentru prima dată, s-a rezolvat aici problema cu căderile de curent, astfel că aceia care vor veni să patineze în parc nu vor mai suferi de pe urma opririlor de alimentare cu energie electrică. Tunelul luminos din parc va funcționa timp de 2 luni.
articolul original.

A ajuns RMN-ul la spitalul din Hunedoara!

8 December 2022 at 19:20

Magdalena Șerban

Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara a intrat în posesia unui aparat RMN performant, de altfel o dotare extrem de necesară pentru orice unitate sanitară care do­rește să ofere servicii medicale de ca­litate.

De importanță majoră pentru pacienți

Aparatul, primul de acest fel din istoria spitalului, a putut fi achiziţionat în baza unei finanţări în valoare de circa 6 mili­oane de lei, pe care uni­tatea medicală a reuşit să o ob­ţină de la Mi­nisterul Să­nă­­tăţii, cu spri­ji­nul Primă­riei mu­ni­ci­piului Hunedoara, entitate administrativă în subordinea căreia se află. Pe lângă faptul că investigaţiile RMN necesare pacien­ţilor erau realizate cu ajutorul unui aparat ce aparţine unui operator privat (pentru cei internați în spital era gratuite, fiind suportate de instituția sanitară), prin achiziționarea RMN-ului vor fi reduse automat şi cheltuielile pe care le implica decontul procedurii. Totodată, un alt as­pect major este că se vor diminua in­clusiv timpii de așteptare până la efec­tu­a­rea investigației, dat fiind faptul că pro­gramările la aparatele existente în ju­de­ţul Hunedoara depindeau de fondurile dis­ponibile prin Casa de Sănătate. Ba mai mult, unii bolnavi erau nevoiți să apeleze chiar la alte județe, contracost, pentru a beneficia de o astfel de inves­ti­gație într-un interval cât mai scurt po­sibil. Însă știm cu toții cât de costisitoare sunt deplasările la centrele universitare și ce implică, mai ales când ești bolnav și lipsit de puteri. „Ministerul Sănătăţii a alo­cat Spitalului municipal Hunedoara suma de aproape 6 milioane de lei pen­tru achiziţia unui aparat RMN perfo­r­mant, de ultimă generaţie. A fost or­ga­nizată li­citaţia pentru achiziţie, conform no­r­me­lor în vigoare, iar aparatul ne-a fost livrat ieri. Echipamentul va fi instalat şi, până la jumătatea lunii decembrie, va deveni operaţional. După cum am mai spus, de regulă astfel de dotări merg cu pre­că­dere spre spitalele judeţene. Chiar dacă nu are statut de spital judeţean, spitalul din Hunedoara are o adresa­bi­li­tate com­parabilă cu a unui spital jude­ţean. Mul­țu­mesc primarului municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, precum și pre­șe­dintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor și de­pu­taților hu­ne­doreni Natalia Elena Intotero și Ilie Toma pentru întregul sprijin acor­dat în ob­ți­nerea acestei finanțări. Dato­rită im­plicării lor este posibil ca spitalul să aibă un RMN”, a afirmat managerul Spitalul „Dr. Alexandru Simionescu”, ec. Radu Budae (foto). De altfel, trebuie amin­tit că unitatea a mai fost dotată cu două computere-tomograf, cel de-al doi­lea fiind unul de ultimă generaţie, achi­zi­ţionat prin intermediul unei fi­nanţări europene în valoare totală de 2 mi­lioane de euro. Cu o capacitate de 640 de paturi şi o arie de adresabilitate de circa 100.000 de locuitori (cuprinde și zonele din jur), spitalul hunedorean nu doar că este una dintre instituțiile me­dicale cele mai mari din județ, ci a de­venit una de top în urma investițiilor care s-au făcut în ultimii ani aici, precum și a echipei de medici care activează pe plan local.
articolul original.
❌