ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Mehedinți: Coliziune între două autoturisme și un autotren

9 December 2022 at 07:55
image

Un accident grav s-a petrecut, în această dimineață, pe DN 6, între localitățile Ghelmegioaia și Prunișor, județul Mehedinți.

La sosirea salvatorilor, o persoană se afla blocată într-un autoturism. Pompierii au intervenit de urgență pentru extragerea victimei, pe care au predat-o, în stare de conștiență și cooperantă, unui echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.
Accidentul s-a soldat cu două victime, conștiente și cooperante, care au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe din Drobeta Turnu Severin de către echipajele Serviciului de Ambulanță Județean.

O a treia persoană implicată în accident a fost evaluată de paramedicii SMURD, însă a refuzat transportul la spital. Pompierii au asigurat și măsurile de apărare împotriva incendiilor la cele două autoturisme implicate în accident.

La fața locului au acționat trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului de Pompieri Drobeta Turnu Severin cu o autospecială de descarcerare, o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD.

Pompierii au asigurat și măsurile de apărare împotriva incendiilor la cele două autoturisme implicate în accident.

Polițiștii de la Rutieră au deschis un dosar penal de vătămare corporală și continuă cercetările.

articolul original.

Peste 77.000 de persoane au intrat ieri în România

9 December 2022 at 07:40
image

Ieri, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 156.200 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 49.700 de mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 77.715 de persoane, dintre care 7.876 de ucraineni (în creştere cu 7,3% faţă de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 08.12.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 3.015.028 cetăţeni ucraineni.

În ceea ce priveşte activităţile specifice, în  zonele de competenţă – punctele de trecere şi  „frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat:

 • 37 de fapte ilegale (24 de infracţiuni şi 13 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
 • valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 26.900 lei;
 • au fost confiscate bunuri în valoare estimată de aproximativ 682.000 lei;
 • nu s-a permis intrarea în ţară a 17 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 9 cetăţeni români din diferite motive legale.

Informații privind situația punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

articolul original.

Peste 63 milioane de lei pentru eficientizarea energetică a 7 blocuri din Râmnicu Vâlcea

9 December 2022 at 07:40

Primarul Mircia Gutău a semnat joi la București patru contracte de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Contractele vizează creșterea eficienței energetice și alte lucrări de reabilitare pentru 7 blocuri de locuințe din Râmnic, precum și pentru sediul Primăriei din strada General Praporgescu.

Blocurile vizate și valoarea finanțărilor obținute sunt:

 • bloc R24, strada Republicii nr. 10 – 5,12 mil. lei,
 • bloc V1, strada General Magheru nr. 1 – 31,6 mil. lei (pe lângă lucrările de eficientizare energetică, la acest imobil se vor executa și lucrări de consolidare seismică),
 • bloc 93, strada Dr. Hacman nr. 18, 
 • bloc 11, aleea Privighetorii nr. 4,
 • bloc O1 – strada Remus Bellu nr. 5,
 • bloc P1 – strada Regina Maria nr. 25,
 • bloc D2 – Calea lui Traian nr. 147 – 20,4 mil. lei,
 • lucrări similare la sediul Primăriei Municipiului, evaluate la 6,5 mil. lei.

Municipalitatea Râmnicului mai are depuse la Ministerul Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației o serie de proiecte în cadrul Componentei  5 din PNRR – „Valul Renovării”, aflate în diverse stadii de evaluare sau aprobare, ce vizează creșterea eficienței energetice pentru alte 17 blocuri, 11 unități școlare și două clădiri publice.

articolul original.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Valută, ascunsă pe corp și în șosete, descoperită la frontieră

8 December 2022 at 11:49
image

Poliţiştii de frontieră din Albiţa au descoperit la controlul de frontieră, asupra unui bărbat cu cetățenie română și R. Moldova, suma de 80.000 de euro, nedeclarată și ascunsă, în vederea sustragerii de la controlul vamal, precum și 70 de pachete de țigări cu timbru de acciză R. Moldova, ascunse pe corp și în șosete.

Azi noapte, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa /I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, un bărbat cu cetățenie română și R. Moldova, de 44 de ani, pasager într-un microbuz cu destinația Brașov.
În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport şi persoanei, ocazie cu care echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali, a descoperit asupra bărbatului suma de 80.000 de euro, nedeclarată și ascunsă, în vederea sustragerii de la controlul vamal, în șosete, precum și cantitatea de 70 de pachete de țigări cu timbre de acciză R. Moldova, ascunse pe corp și în șosete.

A fost luată măsura reţinerii valutei pe o perioadă de 30 de zile pentru ca proprietarul banilor să poată face dovada proprietății acestora, precum și a bunurilor accizabile descoperite şi sancţionarea contravenţională a bărbatului cu amendă în valoare de 5.000 lei.

articolul original.

Instanța a admis recursul formulat de fostul primar Piedone în Dosarul Colectiv

8 December 2022 at 11:24
image

Curtea Supremă a admis recursul în casație formulat de fostul primar Cristian Popescu Piedone, dar și de alți condamnați în dosarul Colectiv.

Este vorba despre cei doi pompieri care au verificat clubul bucureștean, unul dintre patronii clubului și administratorul firmei de artificii.

Instanța a stabilit ca termen de judecată ziua de 22 februarie.

Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv și tatăl unui băiat care a murit în urma incendiului din Colectiv, a spus că spera că justiția din România a înțeles că au murit 65 de oameni în urma unor greșeli făcute de niște oameni care au fost găsiți vinovați. „Acum se încearcă să ce, chiar nu pot să-mi dau seama. Adică există cineva din țara asta care își imaginează că 65 de aoameni au murit printr-o întâmplare?” A

Eugen Iancu spune că va merge din nou la proces când va fi citat și se întreabă dacă persoanele condamnate pentru moartea celor 65 de tineri  au avut vreodată mustrări de conștiință.

Pe 12 mai, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu pe fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Acesta este încarcerat la penitenciarul Rahova.

Patronii clubului, administratorul firmei de artificii, pirotehniștii și cei doi pompieri care au verificat clubul bucureștean au primit pedepse între 6 și 12 ani după gratii.

În plus, instanța a obligat primăria sectorului 4 și Inspectoratul pentru Situații de urgență București-Ilfov la plata unor despăgubiri pentru supraviețuitorii și urmașii celor care au murit în urma incendiului din Colectiv.

articolul original.

8 decembrie, Ziua Constituţiei

8 December 2022 at 07:25
image

România are o „tradiţie” a deselor modificări ale Constituţiei. În peste 150 de ani, statul român a avut şapte constituţii şi 16 revizuiri ale acestora, fiecare nouă lege fundamentală reflectând schimbările din societate şi fiind inspirată din constituţiile altor state. În 8 decembrie, marcăm ziua în care Constituția a fost aprobată prin Referendum naţional.

Constituţia este legea fundamentală în care sunt consemnate principiile de bază ale organizării statului şi drepturile şi îndatoririle fundamentale ale cetăţenilor.

În România, prima Constituţie a fost adoptată în 1866, aceasta a fost modificată în 1879, ca urmare a dobândirii independenţei, iar după proclamarea Regatului în 1884, a fost din nou modificată. În 1916, s-a început o revizuire a Constituţiei care a fost finalizată în 1917, când s-a acordat votul universal.

Din 1923, România a avut o altă Constituţie şi apoi în 1938, o nouă Constituţie, care a fost suspendată între anii ’40-’44, în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

În 1948, 1952 şi 1965 au urmat alte trei Constituţii.

Mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Constituției României

“Astăzi se împlinesc 31 de ani de la momentul aprobării Constituției României prin referendum. Chiar dacă este o constituție tânără, Legea noastră fundamentală a trecut testul maturității și al eficienței. A încadrat, a ordonat și a garantat regimul democratic al României în ultimele trei decenii. A fost și este în continuare elementul central care asigură stabilitatea democrației constituționale din România.

În ansamblul marilor teme care se dezbat astăzi cu privire la viitorul României există riscul ca Ziua Constituției să treacă neobservată. Ar fi nedrept. Fără Legea noastră fundamentală nimic din evoluția României către un regim politic stabil și european nu ar fi fost posibil.

În ultimii 30 de ani, Constituția României a reușit performanța să definească și să protejeze o adevărată identitate constituțională națională, bazată pe valorile supreme ale liberalismului politic: demnitatea omului, drepturile şi libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea şi pluralismul politic.

Ceea ce trebuie afirmat cu putere este că această identitate constituțională este una deopotrivă națională și europeană, profund ancorată în valorile și principiile liberalismului constituțional. Este o identitate constituțională proprie, care a rezultat din dialogul și cooperarea loială între instituțiile fundamentale ale statului român și structurile internaționale și regionale din care România face parte.

România se află în pragul unui nou moment istoric

La 33 de ani de la căderea regimului comunist și la 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România se află în pragul unui nou moment istoric, un moment pentru care toate forțele politice democratice și instituțiile centrale și locale ale statului au muncit neobosit. 

Suntem ferm ancorați pe drumul nostru occidental și nicio decizie politică nedreaptă nu ne va deraia de la acest drum.  Potențialul nostru de viitor este imens și nu avem voie să îl pierdem. Vom arde etape, vom construi un nou proiect de țară și vom păstra România acolo unde îi este locul: în rândul marilor democrații occidentale.

În această nouă etapă istorică, Constituția României va avea rolul fundamental de a dinamiza viața politică și instituțională a statului și de a asigura maxima eficiență pentru protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

Constituția din 1991, revizuită în 2003 a fost o Constituție a echilibrului, care nu a permis acumularea excesivă a puterii în mâinile unei persoane, a unui partid politic sau a unei singure instituții. În viitor, odată cu apariția unui autentic moment constituțional, ancorat în nevoile reale ale societății românești, Constituția României va reflecta obiectivul de dezvoltare accelerată a României.

Indiferent de dificultățile de moment, de opțiunile politice trecătoare, de dinamica parteneriatelor economice și investiționale, Constituția României rămâne prima și ultima pavăză împotriva concentrării puterii și a oricăror forme de autoritarism politic, economic sau ideologic.

Așa cum a făcut-o și până acum, Constituția României va asigura și de acum înainte fundamentul identității naționale europene, precum și stabilitatea, coerența și echilibrul vieții politice și instituționale. Echilibrul său va asigura pacea socială a națiunii.”

articolul original.

Program INSPIRE Cinema Craiova Mercur 9 – 15 Decembrie

8 December 2022 at 07:17
image

Avatar: The Way of Water 3D / Avatar: Calea apei Avanpremiera

Regia: James Cameron

Cu: Zoe Saldana, Kate Winslet, Sigourney Weaver, Sam Worthington

Gen Film: Actiune, Aventuri, Fantastic, SF

Durată: 195 min

Rating: AP 12

La câțiva ani după lupta cu pământenii, extratereștrii de pe Pandora își continuă liniștiți viețile. Jake Sully trăiește fericit în noul lui corp alături de iubita lui. Fericirea celor de pe Pandora este însă pe cale sa fie distrusă de o nouă amenințare. North este liderul unui clan de extratereștrii necunoscuți care își spun „venusieni”. Acestia încep încetul cu încetul să provoace mari pagube pe Pandora, iar Jake realizează că trebuie să ia masuri împotriva fiarelor spațiale. Pe locuitorii de pe Pandora îi așteaptă o bătălie epică în care Jake va trebui să riște totul, poate chiar și propria lui viață.

2D: Joi 19:00

3D: Joi 19:30; 19:50; 20:15

An American in Paris / Un american la Paris (1951)

Regia: Vincente Minnelli

Cu: Gene Kelly, Leslie Caron

Gen Film: Muzical, Romantic, Dragoste

Durată: 119 min

Rating: AP 12

Paris. Dupa cel de-al doilea razboi mondial. Jerry Mulligan (Gene Kelly) incearca sa-si descopere vocatia de pictor in orasul tuturor artistilor. De fapt, el are certitudinea propriei valori, nefiind cu nimic vinovat de faptul ca lumea este atat de reticenta si nu doreste deloc sa se imbunatateasca, acceptandu-i opera. Asadar, in asteptarea unei recunoasteri unanime, Jerry are norocul de a fi descoperit de Milo Roberts (Nina Foch). Ea este mostenitoarea unei averi fabuloase, o femeie foarte influenta si mai mult, interesata de Jerry.

Vineri 19:30

Call Jane / Rețeaua Jane

Regia: Phyllis Nagy

Cu: Elizabeth Banks, Sigourney Weaver, Chris Messina, Wunmi Mosaku, Kate Mara

Gen Film: Drama, Istoric

Durată: 126 min

Rating: AP 12

Chicago, 1968. Joy este casnică şi are parte de o confortabilă viaţă de suburbie alături de soţ şi fiică. Dar o sarcină nedorită riscă să-i pună viaţa în pericol şi Joy îşi dă seama că sistemul medical este incapabil să o ajute. Încercarea ei de a găsi o cale de ieşire din această situaţie imposibilă o va face să descopere The Janes, o organizaţie clandestină formată exclusiv de femei care i-ar putea oferi o alternativă mai puţin riscantă. Iar viaţa lui Joy se va schimba o dată pentru totdeauna.

Vineri pana Miercuri 18:45; 21:20

Joi 21:20

Cairo Conspiracy / Conspirație la Cairo

Regia: Tarik Saleh

Cu: Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammed Bakri, Mehdi Dehbi

Gen Film: Drama, Thriller

Durată: 131 min

Rating: AP 12

Adam, fiu de pescar, este primul din familia lui care primește o bursă de studii la Al-Azhar. În prima zi a noului an universitar, Marele Imam se prăbușește și moare în fața studenților adunați în curtea moscheii. O serie de evenimente îl aduc pe Adam în mijlocul luptelor neînduplecate pentru putere, în care sunt implicate serviciile secrete egiptene.

Vineri pana Miercuri 18:15; 21:00

Joi 18:45

Puss in Boots: The Last Wish 3D / Motanul încălțat: Ultima dorință

Regia: Joel Crawford, Januel Mercado

Cu: Antonio Banderas, Salma Hayek, Florence Pugh, Olivia Colman

Gen Film: Animatie, Aventuri, Familie, Comedie, FamilieFantastic

Durată: 105 min

Rating: AG

Pentru prima dată în mai bine de un deceniu, DreamWorks Animation prezintă o nouă aventură în universul Shrek, în timp ce îndrăznețul haiduc Motanul încălțat descoperă că pasiunea lui pentru pericol și nesocotirea față de siguranță și-au luat amprenta pe sănătatea lui. Motanul a distrus opt din cele nouă vieți ale sale, deși a pierdut numărătoarea pe parcurs. Recuperarea acelor vieți îl va trimite pe Motanul încălțat în cea mai mare aventură de căutare de până acum.

Dublat: Vineri pana Miercuri 12:30; 13:30; 14:00; 15:00

Joi 12:30; 13:00; 14:45

Subtitrat: Vineri pana Miercuri 17:00

Joi 17:35

Puss in Boots: The Last Wish / Motanul încălțat: Ultima dorință

Regia: Joel Crawford, Januel Mercado

Cu: Antonio Banderas, Salma Hayek, Florence Pugh, Olivia Colman

Gen Film: Animatie, Aventuri, Familie, Comedie, FamilieFantastic

Durată: 105 min

Rating: AG

Pentru prima dată în mai bine de un deceniu, DreamWorks Animation prezintă o nouă aventură în universul Shrek, în timp ce îndrăznețul haiduc Motanul încălțat descoperă că pasiunea lui pentru pericol și nesocotirea față de siguranță și-au luat amprenta pe sănătatea lui. Motanul a distrus opt din cele nouă vieți ale sale, deși a pierdut numărătoarea pe parcurs. Recuperarea acelor vieți îl va trimite pe Motanul încălțat în cea mai mare aventură de căutare de până acum.

Dublat: Vineri, Luni pana Miercuri 13:45; 16:00

Sambata, Duminica 11:20; 13:45; 16:00

Joi 14:30; 16:45

Violent Night / Crăciun de coșmar

Regia: Tommy Wirkola

Cu: David Harbour, John Leguizamo, Cam Gigandet, Beverly D’Angelo, Alex Hassell

Gen Film: Actiune, Comedie, Crima, Horror, Thriller

Durată: 106 min

Rating: N 15

Când un grup de mercenari atacă domeniul unei familii înstărite, Moș Crăciun face pasul în față pentru a salva situația (și sărbatorile de iarnă).

Vineri pana Miercuri 19:15; 21:40

Joi 19:20

Strange World 3D / O lume ciudată

Regia: Don Hall, Qui Nguyen

Cu: Jake Gyllenhaal, Alan Tudyk, Dennis Quaid, Lucy Liu, Gabrielle Union

Gen Film: Animatie, Actiune, Aventuri, Familie, Fantastic

Durată: 107 min

Rating: AP 12

Aceasta este povestea legendarilor Clades, o familie de exploratori ale căror neînțelegeri, deși amuzante, riscă să le distrugă cea mai recentă și importantă misiune.

Dublat: Vineri, Luni pana Miercuri 12:45; 14:45

Sambata, Duminica 11:45; 12:30; 14:45

Joi 12:45; 15:20

Strange World / O lume ciudată

Regia: Don Hall, Qui Nguyen

Cu: Jake Gyllenhaal, Alan Tudyk, Dennis Quaid, Lucy Liu, Gabrielle Union

Gen Film: Animatie, Actiune, Aventuri, Familie, Fantastic

Durată: 107 min

Rating: AP 12

Aceasta este povestea legendarilor Clades, o familie de exploratori ale căror neînțelegeri, deși amuzante, riscă să le distrugă cea mai recentă și importantă misiune.

Dublat: Vineri, Luni pana Joi 14:15; 16:30

Sambata, Duminica 12:00; 14:15; 16:30

Teddy’s Christmas / Crăciunul ursulețului Teddy

Regia: Andrea Eckerbom

Cu: Jan Gunnar Røise, Nader Khademi, Mariann Hole, Marianne Krogness, Kai Remlov, Marte Klerck-Nilssen

Gen Film: Familie

Durată: 86 min

Rating: AG

Liniștea sărbătorilor de iarnă s-a așternul peste orășel, dar târgul de Crăciun este foarte animat. Tânăra Mariann vede un ursuleț de pluș pe raftul de sus. Să fie viu? Fata și-l dorește orice-ar fi, dar ursulețul ar vrea să ajungă la o familie bogată.

Vineri, Luni pana Miercuri 15:45; 17:40; Sambata 12:50; 15:45; 17:40

Duminica 11:30; 15:45; 17:40; Joi 14:00; 15:00

Black Panther: Wakanda Forever 3D / Pantera neagră: Wakanda pentru totdeauna

Regia: Ryan Coogler

Cu: Martin Freeman, Angela Bassett, Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Tenoch Huerta

Gen Film: Actiune, Aventuri, Drama, SF, Thriller

Durată: 166 min

Rating: AP 12

După moartea regelui T’Challa, regina Ramonda, Shuri, M’Baku și Dora Milaje luptă pentru protecția națiunii de intervenția marilor puteri. În vreme ce poporul e gata să depăsească pierderea regelui și să îmbrățișeze un nou capitol, eroii wakandezi ajutați de Nakia și Everett Ross fac planurile unui nou drum, mai luminos, pentru Wakanda.

Vineri 17:15; 20:30; Sambata pana Miercuri 17:15; 19:40; 20:30

Joi 16:15; 17:00

Teambuilding

Regia: Matei Dima, Cosmin Nedelcu, Alex Coteț

Cu: Șerban Pavlu, Matei Dima, Anca Dinicu, Cosmin Nedelcu, Nicu Banea, Vlad Ianus, Ionuț Rusu, Anca Munteanu

Gen Film: Comedie

Durată: 97 min

Rating: N 15

Emil (Matei Dima) lucrează prea mult. Asta îi reproșează superiorii săi din corporația PLM Global. Astfel, pentru a-i mai tempera energia, domnul Oprea (Șerban Pavlu) îl promovează “pe orizontală” și îl face team-leader în departamentul de call center – ingrații corporației, unde liderul neoficial este morocănosul Horia (Micutzu). Emil nici nu apucă bine să se integreze, că domnul Oprea vine cu o nouă propunere: să restructureze tot departamentul de call center și să-i înlocuiască cu inteligență artificială. Emil îi propune un pariu: dacă îi aduce Cupa Veseliei, cupa din teambuildingul anual care nu a fost niciodată câștigată de bucureșteni, veșnic victorioși fiind ardelenii, Oprea va păstra departamentul..

Vineri pana Miercuri 16:15; 18:30; 20:45

Joi 17:15; 21:40

Ne rezervam dreptul de a modifica programul de rulare al filmelor.

Rezervari si bilete: www.inspirecinema.ro.

articolul original.

(VIDEO) Percheziții la persoane bănuite de nerespectarea regimului armelor

8 December 2022 at 07:01
image

În această dimineață, polițiștii prahoveni execută 3 percheziții în Mizil, la domiciliile a doi bărbați, cu vârstele de 22, respectiv 29 de ani, bănuiți de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
În fapt, polițiștii s-au sesizat din oficiu în urma vizionării unui clip video postat pe o rețea de socializare, în care unul dintre cei doi bărbați prezenta o armă, aflându-se la domiciliul celui de-al doilea, niciunul dintre aceștia nefiind deținători legali de arme.
Două persoane vor fi aduse la sediul unității de poliție, în vederea audierii.
Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Prahova și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Matei Basarab” Ploiești.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Topul căutărilor pe Google în România în 2022

7 December 2022 at 08:56
image

Google România a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, listele cu cele mai populare căutări în online realizate de către români în 2022, de la filme la reţete, până la curiozităţi şi definiţii.

Google România a întocmit un top al celor mai populare căutări în motorul de căutare pentru anul 2022. În timp ce în top găsim o serie de termeni la care se aștepta oricine, precum ”Ucraina”, există și interogări ieșite din comun. 

Potrivit topului Google, războiul din Ucraina a fost cel mai căutat subiect în anul care se încheie. „Ucraina” este termenul cel mai căutat în 2022.

Proximitatea războiului început de Rusia pe 24 februarie, numărul mare de refugiați ucraineni și durata lungă a conflictului au făcut ca acest subiect să stârnească cel mai mult interes pentru români. De remarcat că în top 10 cele mai populare căutări se mai află și alți termeni legați de război: „Rusia” și „Vladimir Putin”.

Pe poziția a doua în topul celor mai populare căutări a fost „recensământul”, un subiect care îi privește pe toți românii și mai ales că anul acesta, pentru prima dată în România, recensământul s-a făcut și online.

Top 10 căutări populare pe Google în 2022

 1. Ucraina
 2. Recensământ
 3. Regina Elisabeta
 4. Rusia
 5. Nosfe
 6. Florin Salam
 7. iPhone 14
 8. Putin
 9. Eurovision
 10. Schimbări climatice

Topul întrebărilor pe Google în 2022

Cele mai multe întrebări s-au referit la Roxadustat, substanța cu care a fost depistată pozitivă Simona Halep în urma turneului de la US Open 2022. Cea mai mare jucătoare de tenis din România este suspendată în continuare și așteaptă să își dovedească nevinovăția în fața Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS).

Pe poziția a doua în topul întrebărilor este „Ce este legea marțială”. După izbucnirea războiului din Ucraina, Volodimir Zelensky a instituit legea marțială în Ucraina. Această informație, în contextul în care bărbații ucraineni nu puteau pleca din țară, i-a făcut pe români să caute mai multe date despre” ce este legea marțială”.

A treia cea mai populară întrebare pe Google a fost „Ce este SWIFT”. Aceasta este legată tot de războiul din Ucraina. Printre sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei s-a aflat și excluderea băncilor rusești din rețeaua SWIFT. Mulți români au vrut să afle ce este acest serviciu și de ce este atât de importantă o astfel de sancțiune.

 1. Roxadustat ce este
 2. Ce este legea marțială
 3. Ce este Swift
 4. Ce este NATO
 5. Ce este Schengen
 6. Ce este NFT
 7. Ce este Halloween
 8. Ce este ROBOR
 9. Ce este Salmonella
 10. Metaverse ce este

Cele mai căutate” idei” pe Google în 2022

Atunci când sunt în criză de idei, românii apelează la Google. În 2022 utilizatorii motorului de căutare au încercat să găsească online idei de mâncăruri pentru cină, de nume, de cadouri sau ce să deseneze.

 1. Idei de cină
 2. Idei de mâncare rapidă
 3. Idei de costume de Halloween
 4. Idei de cadouri
 5. Idei mâncare gătită
 6. Idei afaceri
 7. Idei de desene în creion
 8. Idei cadouri de Valentine’s Day pentru el
 9. Idei de mic dejun
 10. Idei de nume pe Instagram

Cele mai căutate rețete pe Google în 2022

În totul celor mai căutate rețete online anul acesta au fost prăjituri, ciorbe, preparate tradiționale, dar și unele exotice precum „tempura”.

Clasica „negresă” a ocupa prima poziție în topul căutărilor, urmată de „ciorbă de miel tradițională” și „zacuscă”.

 1. Negresă
 2. Ciorbă de miel tradițională
 3. Zacuscă
 4. Pască fără aluat
 5. Cozonac cu nucă rețeta bunicii
 6. Tempura
 7. Clătite pufoase
 8. Balmoș
 9. Ciorbă a la grec
 10. Macarons.
articolul original.

Doljean, arestat pentru ultraj

7 December 2022 at 08:35
image

Un bărbat de 48 de ani, din comuna doljeană Bulzeşti, a fost arestat preventiv sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj.

Pe 5 decembrie., ora 16.00, un bărbat din comuna Dobreţu, judeţul Olt, a sesizat poliţiştii Secţiei nr.5 Poliţie Rurală Pieleşti cu privire la faptul că, pe o stradă din comuna Bulzeşti, o femeie este agresată de soţ.

Poliţiştii s-au deplasat la Centrul Medical de Permanenţă Bulzeşti, unde femeia de 39 de ani fusese transportată, împreună cu fiul acesteia, de 19 ani, ocazie cu care s-a stabilit că în cursul aceleiaşi zile, cei doi ar fi fost agresaţi fizic de bărbat.

Poliţiştii le-au aplicat celor doi formularul de evaluare al riscului, în vederea emiterii unui ordin de protecție provizoriu, ocazie cu care s-a constatat faptul că există un risc iminent, fiind emis ordin de protecție provizoriu, faţă de bărbat, pentru o perioadă de 5 zile.

A aruncat cu obiecte spre poliţişti

Cu ocazia deplasării la locuinţa comună, pentru punerea în aplicare a măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu, bărbatul a refuzat să părăsească locuinţa, a adresat ameninţări cu acte de violenţă organelor de poliţie, ulterior aruncând cu pietre către aceştia.

Mai mult decât atât, bărbatul a aruncat către poliţişti şi cu o ţeavă metalică, iar ulterior cu un topor, fără ca vreun poliţist să fie vătămat. Poliţiştii au executat un foc de avertisment.

La faţa locului a fost solicitat şi un echipaj din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, bărbatul fiind imobilizat şi condus la sediul Secţiei de Poliţie pentru cercetări.

În urma probatoriului administrat, în noaptea de 05/06 decembrie, procurorul de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, a dispus reţinerea bărbatului pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj, acesta fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.

Ieri, bărbatul a fost prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi, din cadrul Judecătoriei Craiova, care a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

articolul original.

Ministerul Finanțelor a publicat bugetul pentru 2023

7 December 2022 at 04:48
image

Ministerul Finațelor a publicat Proiectul de Buget pentru anul viitor – cu un deficit de 4,4% din produsul intern brut – și bazat pe o creștere economică de 2,8 procente.

Sunt mai multe măsuri de sprijin promise de coaliția de guvernare care au fost incluse în acest proiect – aflat acum în dezbatere publică. Ministerul Energiei, Ministerul Muncii sau Ministerul Sănătății vor primi mai puțini bani anul viitor, conform Proiectului de Buget publicat în această seară. Sunt și intituții care vor avea alocate sume mai mari. Se ia în calcul un deficit de 4,4% din PIB.

Cheltuielile bugetare estimate pentru anul 2023 sunt de aproape 608 miliarde de lei. Ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea, înregistrează una dintre cele mai mari creșteri de buget. Conform proiectului, are alocați 620 de milioane de lei.

Creșteri sunt și la Apărare și la Interne. Educația are alocate 32,5 miliarde de lei, iar Transporturile 23,3 miliarde. La Agricultură bugetul va fi de aproximativ 25,2 miliarde de lei.

Sunt si intituții cu bugete în scădere. Ministerul Energiei are alocat un buget de aproape 3 miliarde de lei, ministerul Muncii de 60 de miliarde, iar la Sănătate vor fi alocate 23,3 miliarde.

Bugetul este configurat pe o creștere economică de 2,8% și un deficit bugetar de 4,4% din Produsul Intern Brut. Proiectul este în dezbatere publică, iar apoi trebuie aprobat de Guvern și Parlament.

articolul original.

Producătorii agricoli români afectați de seceta severă vor primi bani europeni

6 December 2022 at 12:48
image

Comisia aprobă o schemă românească în valoare de 75 milioane EUR pentru a compensa producătorii agricoli afectați de seceta severă.

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească de compensare a producătorilor agricoli pentru daunele suferite ca urmare a secetei severe din 2021 și 2022. 

Măsura, cu un buget de aproximativ 75 milioane EUR (aproximativ 365,6 milioane RON), este deschisă producătorilor agricoli de grâu, secară, triticală, orz, ovăz și rapiță direct afectați de seceta severă. Pentru a putea beneficia de ajutor, producătorii agricoli trebuie să își fi pierdut peste 30 % din culturi ca urmare a secetei. În cadrul schemei, ajutorul va lua forma unor subvenții directe proporționale cu daunele suferite, pe baza rapoartelor privind daunele aduse culturilor. În cazul unei pierderi totale a culturilor lor, beneficiarii au dreptul la un ajutor în valoare de aproximativ 305 EUR/ha (1.500 RON/ha), care să nu depășească 40 % din costurile eligibile. Schema de ajutoare se va încheia la 31 decembrie 2022. 

Comisia a constatat că schema este necesară și adecvată pentru a compensa producătorii agricoli români pentru pierderile suferite ca urmare a acestui fenomen meteorologic extrem. În plus, Comisia a concluzionat că schema este proporțională, întrucât se limitează la minimul necesar, și că nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurenței și a schimburilor comerciale în UE. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Versiunea neconfidențială a deciziei (cu numărul de caz SA.104579) va fi disponibilă în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul web al Comisiei privind concurența, de îndată ce vor fi fost soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate.

articolul original.

O studentă din România, observator pentru Orizont Europa

6 December 2022 at 12:46
image

Comisia a anunțat astăzi primii 51 de studenți selectați pentru a fi tineri observatori la evaluările din cadrul programului Orizont Europa. Din România a fost selectată Bianca-Cezara ARCHIP, studentă la Universitatea Babeș-Bolyai.

Studenți la masterat din universități din întreaga Europă s-au alăturat inițiativei de a asista la evaluarea solidă și imparțială a propunerilor din cadrul programului UE de cercetare și inovare și al Fondului de Cercetare pentru Cărbune și Oțel.

Lansată la 1 aprilie 2022, această oportunitate unică este oferită în cadrul inițiativei pentru tineret din 2022 privind cererile de propuneri specifice programului Orizont Europa. Este una dintre inițiativele emblematice ale Anului european al tineretului, care urmărește să sprijine tinerii să profite de oportunități care le pot stimula dezvoltarea personală și profesională.

În calitate de observatori, tinerilor masteranzi li se oferă posibilitatea de a dezvolta competențe valoroase – prin formarea pe care o primesc și prin experiența dobândită în urma participării – pe care le pot utiliza ulterior în carieră, de exemplu în calitate de experți și evaluatori în domeniul cercetării și inovării sau de cercetători, inovatori, antreprenori și cetățeni implicați.

Cine poate participa la program

Își pot depune candidatura studenții înscriși în prezent la un program de masterat, în orice domeniu, la o universitate dintr-un stat membru al UE. Masteranzii care provin din medii defavorizate și diverse sau care aparțin unor grupuri vulnerabile și marginalizate sunt încurajați în mod special să își depună candidatura. 

Evaluările acoperă numeroase subiecte, precum atenuarea efectelor crizei climatice, îmbunătățirea vieții migranților în Europa și sporirea securității cibernetice. Domeniile abordate contribuie la politici importante ale UE, precum Pactul verde european, deceniul digital și misiunile UE în cadrul programului Orizont Europa.

Au fost selectați 51 de tineri observatori (59 % femei, 41 % bărbați) pentru douăsprezece evaluări diferite din 2022. Tinerii observatori studiază la 47 de universități diferite din Uniunea Europeană, din:

 • Spania,
 • Franța,
 • Italia,
 • Austria,
 • Germania,
 • Suedia,
 • Portugalia,
 • Irlanda,
 • România,
 • Danemarca,
 • Ungaria,
  Finlanda,
 • Cehia,
 • Croația,
 • Țările de Jos,
 • Belgia,
 • Cipru,
 • Grecia.

Cererea de candidaturi pentru tinerii observatori este deschisă până la 21 decembrie 2022.

articolul original.

Bărbatul, aruncat de suflul exploziei din blocul din Suceava, a murit la spital

6 December 2022 at 08:27
image

Bărbatul care a fost rănit grav în explozia care a avut loc luni dimineață, din cauza unei acumulări de gaz, într-un apartament din cartierul Burdujeni, a decedat, potrivit Monitorul de Suceava.

„Din păcate pacientul cu arsuri a murit aseară. Avea şi traumatisme multiple”, a informat dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”.

Luni după amiaza un bărbat de 61 de ani, victimă a exploziei care s-a produs într-un bloc din cartierul sucevean Burdujeni, a fost transferat cu o ambulanţă de la Suceava la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi. Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile nu a fost posibil transferul cu elicopterul SMURD.

Explozia i-a provocat arsuri de gradul I, II și III pe tot corpul, iar în urma proiectării în stradă s-a ales cu multiple traumatisme. A fost transferat la spitalul din Iași, dar din nefericire rănile au fost mult prea grave pentru a mai putea fi salvat. Deflagrația în apartamentul în care s-a produs acumularea de gaz de la instalația interioară a locuinței a fost declanșată de aprinderea luminii.

În urma deflagraţiei au fost rănite grav cinci persoane, iar alţi 40 de locatari s-au autoevacuat. Imobilul a fost grav avariat. 
În apartamentele de pe cele două scări nu se mai poate locui. Primăria va cere fonduri de la Guvern pentru consolidarea blocului. 28 de familii au rămas fără locuinţe. 

„Primăria are la dispoziţie 16 apartamente neocupate, iar pentru diferenţa de 12 locuinţe vom închiria camere la hotelurile din zonă. Vom asigura ajutoare financiare de urgenţă, pe care le vom da persoanelor sinistrate pentru a-şi lua mâncare, haine”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. 

Autorităţile au început o anchetă pentru a stabili exact cum s-a întâmplat totul şi cine va plăti pagubele uriaşe. 

articolul original.

Sute de angajați de la Petromidia cer majorarea salariilor

6 December 2022 at 08:10
image

Sute de oameni de la la Rompetrol – Petromidia care au ieșit din schimbul de noapte s-au adunat pe platoul din fața Administrației. Protestatarii sunt nemulțumiți că cei din conducere resping negocierea cu sindicatul care a cerut majorarea drepturilor salariale.
Protestatarii au ieșit în fața sediului rafinăriei Rompetrol din Năvodari după ce chiar în timpul nopții au aflat că administrația refuză continuarea negocierilor sindicale.

Conducerea ar fi transmis că amână negocierile până în primăvara viitoare, decizie neacceptată de salariați. Protestatarilor încep sa li se alături și cei din schimbul de zi care ar fi trebuit sa între la lucru.

Angajații Rompetrol Petromidia cer ca salariile să le fie mărite acum, începând cu luna decembrie, cer condiții mai bune de muncă, încadrarea în grupa specială.

Asta pentru că o grupa de muncă superioară i-ar scoate mai devreme la pensie după o viață plină de riscuri în rafinărie.

Anul trecut, în iulie, la Petromidia a avut loc o explozie urmată de un uriaș incendiu.

Suflul exploziei a fost atât de puternic, încât a produs pagube uriașe, un angajat a fost găsit mort și alți doi, grav răniți, cu arsuri mari pe suprafața corpului au fost tranportați la spitale din București.

Acum, activitatea din Rafinărie nu este blocată. Acolo se muncește la foc continuu și fluxul nu poate fi întrerupt.

Conducerea Rompetrol rafinare a transmis că va trimite un punct de vedere despre protest.

articolul original.

(VIDEO) Vâlcea: 600 de sancțiuni contravenționale, aplicate șoferilor

5 December 2022 at 13:12
image

Aproximativ 600 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate și peste 95 de permise de conducere au fost reținute de către poliţiştii rutieri vâlceni.

Astfel, în perioada 29.11- 04 decembrie, pentru abaterile constatate, au fost aplicate 599 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 231.875 de lei.

Dintre acestea, 170 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 8 pentru conducere sub influența alcoolului, 17 pentru depășire neregulamentară și 6 pentru neacordare de prioritate pietonilor/vehiculelor.

De asemenea, au mai fost aplicate 29 de sancțiuni contravenționale pentru abaterile săvârșite de bicicliști, 4 pentru abaterile săvârșite de pietoni, iar 365 pentru alte nereguli.

Totodată, au fost reținute 96 de permise de conducere:

 • 42 pentru depășirea vitezei maxime legale admise,
 • 17 pentru depășiri neregulamentare,
 • 8 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe,
 • 6 pentru neacordare de prioritate pietonilor/vehiculelor și 23 pentru alte abateri.

Au fost retrase 30 de certificate de înmatriculare, pentru conducerea unor autovehicule având defecțiuni tehnice sau neîndeplinirea unor obligații legale.

Polițiștii vâlceni au mai constatat 12 infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, dintre care:

 • 4 pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe,
 • 6 pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere,
 • 1 pentru punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat,
 • 1 pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.
articolul original.

Neamţ: Biciclist grav accidentat de un autotractor

5 December 2022 at 08:48
image

Un biciclist a fost grav accidentat, luni, pe drumul european E 85 în afara localităţii Secuieni, de un autotractor cu semiremorcă, a informat IPJ Neamţ.

„Din primele cercetări efectuate a reieşit că în timp ce un tânăr, de 22 ani, din judeţul Vrancea, conducea un autotractor cu semiremorcă, din direcţia Bacău spre municipiul Roman, în afara localităţii Secuieni ar fi surprins şi accidentat un bărbat care se deplasa pe o bicicletă, în condiţii ce vor fi stabilite în cursul cercetărilor. În urma evenimentului rutier, a rezultat vătămarea corporală a biciclistului”, a declarat subinspectorul Ramona Ciofu.

Victima, rămasă deocamdată neidentificată, a fost transportată la Centrul de Primiri Urgenţe Roman pentru acordarea îngrijirilor medicale.

Şoferul autotractorului a fost testat de poliţişti şi a rezultat că nu consumase băuturi alcoolice. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

articolul original.

Centrele Uniunii Europene de combatere a dezinformării se extind acum în toate țările UE

5 December 2022 at 08:36
image

Comisia a anunțat crearea a șase noi centre de combatere a dezinformării care vor face parte din Observatorul european al mass-mediei digitale (EDMO).

Comisia a anunțat crearea a șase noi centre de combatere a dezinformării care vor face parte din Observatorul european al mass-mediei digitale (EDMO), platforma independentă pentru verificatori ai informațiilor publicate, cercetători universitari și alte părți interesate relevante care contribuie la combaterea dezinformării în Europa. Noile centre acoperă acum toate țările UE și vor fi operaționale de la începutul anului viitor, completând cele opt centre existente deja din 2021.

Acestea vor contribui la formarea unei comunități multidisciplinare care să creeze o rețea capabilă să identifice și să analizeze campaniile de dezinformare, să organizeze activități de alfabetizare mediatică la nivel național sau multinațional și alte activități de sprijinire a combaterii dezinformării.

Cele șase propuneri de centre selectate de un grup de experți independenți vor beneficia de finanțare din partea UE (aproximativ 8 milioane EUR în total) din programul „Europa digitală”. Fiecare dintre noile centre naționale și regionale va acoperi una sau mai multe țări: A

 • Austria,
 • Bulgaria,
 • Croația,
 • Cipru,
 • Estonia,
 • Germania,
 • Grecia,
 • Ungaria,
 • Letonia,
 • Lituania,
 • Malta,
 • România,
 • Slovenia.
articolul original.

Aproape 200.000 de persoane au tranzitat ieri frontierele României

5 December 2022 at 08:26
image

Ieri, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 194.240 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 53.250 de mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 127.031 de persoane, dintre care 7.600 de ucraineni (în scădere cu 15,4 % faţă de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 04.12.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 2.985.165 cetăţeni ucraineni.

În ceea ce priveşte activităţile specifice, în zonele de competenţă – punctele de trecere şi „frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat:

 • 42 de fapte ilegale (23 de infracţiuni şi 19 de contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
 • valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 12.200 lei;
 • au fost confiscate bunuri în valoare estimată de aproximativ 243.900 lei;
 • nu s-a permis intrarea în ţară a 23 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 16 cetăţeni români din diferite motive legale.
  Informații privind situația punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.
articolul original.
❌