ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Un celebru producător de mezeluri românesc închide ușile pentru firmele austriece: De la 1 ianuarie, nu voi mai prelungi niciun contract cu nicio firmă cu acționariat austriac

9 December 2022 at 11:28
image

Voicu Vușcan, administratorul companiei Elit SRL, din Cugir, unul dintre marii producători de mezeluri din România, rupe contractele cu firmele austriece din țara noastră.

După ce Austria s-a opus aderării României la spațiul Schengen, Vușcan a anunțat că, de la 1 ianuarie 2023, nu va mai prelungi contractele cu firmele ce au acționariat austriac.

„Daca se intampla ceea ce toata lumea prefigureaza, dupa ziua de astazi, nu imi va fi dor de Viena, de ski in Austria, de OMV, Petrom, Omniasig, Raiffaisen, BCR, Pfanner, Atomic, Fischer, Frey Wille, Julius Meinl, Humanic, Red Bull, Swarovski.

Am fost buni 30 de ani sa platim dobanzi bancilor austriece, sa le dam pe nimic petrol, gaze si paduri, sa cheltuim la Parndorf si ski in Austria.

De la 1 Ianuarie, nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firma cu actionariat austriac. Poate aceasta palma, pe care o luam azi, va reusi sa ne trezeasca, si sa nu mai fim acel popor de tampiti, despre care vorbea Petre Tutea.

In Schengen sau inafara lui, pentru majoritatea dintre noi nu conteaza prea mult, nu ne schimba viata in niciun fel, dar daca ne simtim mandri ca suntem romani, este momentul sa intoarcem foaia, si sa lovim fiecare dintre noi, cu armele pe care le avem”, a transmis administratorul Elit SRL.

articolul original.

Fost ministru al Apărării: E greu de înțeles pentru ce România este pedepsită că nu are același tip de relații cu Rusia, cum are Austria

9 December 2022 at 11:01
image

Fostul ministru al Apărării și fost vicepreședinte al Parlamentului European, Ioan Mircea Pașcu, critică decizia prin care România este lăsată în afara Schengen.

Mircea Pașcu nu înțelege cum România este pedepsită pentru faptul că nu are același tip de relații cu Rusia lui Vladimir Putin, așa cum are Austria, țara care s-a opus aderării noastre în Schgengen.

„E greu de inteles pentru ce Romania este pedepsita de o organizație occidentala, căreia ii aparține, pentru faptul ca nu are același tip de relații cu Rusia, așa cum are țara care ne-a penalizat: Austria!?”, este mesajul fostului ministru al Apărării.

articolul original.

AUR protestează la Ambasada Austriei de la București, după ce Austria s-a opus aderării României în Schengen

9 December 2022 at 07:35
image

Alianța pentru Unirea Românilor va organiza astăzi un protest la Ambasada Austriei în România, după ce Austria s-a opus aderării noastre în spațiul Schengen.

Manifestația va începe la ora 18:00, a transmis AUR.

„Alianța pentru Unirea Românilor anunță organizarea unui protest public vineri, 9 decembrie, ora 18.00, în fața Ambasadei Austriei la București din București, strada Dumbrava Roșie, numărul 7”, se precizează într-un comunicat de presă al partidului.

La acțiune vor participa liderul AUR, George Simion, președintele AUR Sector 6, Valentin Florea, parlamentari, membri și simpatizanți ai partidului.

articolul original.

Ciudata ieșire a ministrului austriac de Interne, după ce a cerut ca România să nu fie primită în Schengen: Și eu sunt supărat

9 December 2022 at 07:22
image

Gerhard Karner, ministrul de Interne austriac, a avut o reacție ciudată, după ce chiar el s-a opus aderării României la spațiul Schengen.

Într-un interviu acordat publicației Der Standard, după votul de joi din Consiliul JAI, ministrul austriac a spus că și el este supărat, informează Știripesurse.ro.

Și eu sunt supărat. Și anume, despre modul în care actele juridice au fost puse pe masă practic peste noapte. De mai bine de un deceniu se discută despre extinderea spațiului Schengen.

Și acum, dintr-o dată, vine fără să pregătească populația pentru ceea ce va aduce: Este vorba de o creștere a securității? Sau există un plus și un minus în ceea ce privește riscul?”, a declarat Karner.

articolul original.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Șeful austriac al BCR îl face praf pe cancelarul Austriei: Nu există state membre de mâna a doua. Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu

8 December 2022 at 22:28
image

Willi Cernko, CEO-ul Erste Group BCR, îi critică pe mai-marii Austriei, inclusiv pe cancelarul Karl Nehammer, pentru votul negativ dat în Consiliul JAI, în privința aderării României la spațiul Schengen.

Șeful Erste susține că nu există state membre de mâna a doua și că regretă votul dat de Austria împotriva României.

Erste Group este o companie europeană – și, în special, o companie din Europa Centrală. Pentru noi, #believeineurope nu este doar o formulare, ci este expresia convingerilor noastre profunde. Nu este doar despre faptul că noi credem în Europa, ci este despre faptul că susținem Europa și apărăm ideea europeană. Acest lucru este valabil mai ales astăzi, când o decizie a Consiliului JAI are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei și a peste 2,8 milioane dintre clienții noștri din România.

Susținem o Europă puternică și susținem o Uniune Europeană puternică. Și suntem convinși că numai o Uniune Europeană unită poate fi o Uniune Europeană puternică. Însă, o Uniune Europeană unită este una în care toți cetățenii UE au aceleași drepturi și obligații. Nu există state membre de mâna a doua. Prin urmare, obiectivul nostru trebuie să fie ca toți cetățenii să beneficieze în mod egal de libertățile Uniunii. Acest lucru include, de asemenea, participarea la spațiul Schengen.

Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu. România și Austria au multe lucruri de care sunt strâns legate împreună. Sociale, culturale și, bineînțeles, și economice. Austria este unul dintre cei mai importanți investitori din România, iar România este, la rândul ei, o piață de export foarte importantă pentru companiile austriece.

Un drept de veto este cea mai puternică poziție pe care o poate adopta un stat membru al UE la vot. Presupunem că guvernul austriac a cântărit acest pas cu mare atenție și respectăm faptul că trebuie să ia în considerare și preocupările de securitate. Unitatea nu înseamnă că toți partenerii trebuie să fie întotdeauna de aceeași părere, fără nicio discuție. Cu toate acestea, este clar că acest pas va avea consecințe foarte palpabile pentru milioane de cetățeni ai UE. Prin urmare, scopul nostru comun trebuie să fie găsirea rapidă a unei soluții viabile. La nivelul Erste Group, ne dorim și ne vom aduce contribuția la acest obiectiv, prin urmare facem apel la liderii politici de la toate nivelurile să își asume responsabilitatea pentru a găsi o soluție.„, a transmis Willi Cernko, CEO Erste Group.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Apropiații lui Liviu Dragnea urmează să fie chemați la DNA, în dosarul arestării lui Bădălău

7 December 2022 at 12:10
image

Niculae Bădălău, unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea în perioada în care acesta era lider al PSD, se află acum în arest preventiv, pentru dare de mită.

Se pare că, prin prisma relației pe care a avut-o cu Dragnea, Bădălău a derulat afaceri și în județul Teleorman.

Un rol important în derularea afacerilor lui Bădălău în Teleorman l-a jucat Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia prin intermediul căreia firmele familiei Bădălău au încasat sume mari de bani prin lucrările finanțate în acest județ prin Ministerul Dezvoltării, mai ales prin PNDL 1 și PNDL 2, dar și destul de multe fonduri europene, scrie publicația Puterea.

Conform sursei citate, vreo opt sau chiar zece primari din județul Teleoman se așteaptă să fie chemați la DNA, unde să explice cum au ajuns să deruleze afaceri cu firmele familiei Bădălău.

Mai mult, ar fi așteptat la DNA și șeful Consiliului Județean Teleorman, Adrian Ionuț Gâdea, unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea.

DNA îl acuză pe Bădălău de dare de mită, în formă continuată, și trafic de influență

„BĂDĂLĂU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de:
– dare de mită, în formă continuată,
– trafic de influență,

Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte”, a transmis DNA, la momentul reținerii lui Bădălău.

articolul original.

Viktor Orban, lovitură pentru maghiari! Prețul benzinei a ajuns să fie mai mare în Ungaria decât în România

7 December 2022 at 11:41
image

Premierul Ungariei, Viktor Orban, unul dintre susținătorii președintelui Rusiei, Vladimir Putin, lovește în propria populație.

Guvernul maghiar a decis să desființeze plafonarea prețului la carburanți. Paradoxal, la mijlocul lui septembrie, guvernul ungar anunța prelungirea valabilității prețurilor plafonate la carburanți până la 31 decembrie.

Marți seara însă, guvernul a ținut o conferință de presă extraordinară, cu participarea directorului general MOL, Zsolt Hernadi. A fost anunțată încetarea plafonării prețurilor, Hernadi a comunicat că prețul recomandat la benzinăriile MOL va fi 7,6 RON (641 HUF) pentru benzină și 8,3 RON (699 HUF) pentru motorină, scrie RFI.

Benzina și motorina, mai ieftine în România decât în Ungaria

Conform Monitorului Prețurilor, ce a fost consultat de Bugetul.ro, benzina standard se vinde azi, la stațiile Petrom, cu 6,96 lei/litru. Așadar, litrul de benzină a ajuns să fie cu 10 bani mai ieftin în România decât în Ungaria.

La motorină diferența este și mai mare. Prețul motorinei standard este azi 8,13 lei/litru la stațiile Petrom. Practic, este cu 17 bani mai mic decât în Ungaria.

articolul original.

Austria șantajează România, pentru a vota aderarea țării noastre la Schengen! Vrea modificarea legii

7 December 2022 at 07:23
image

După ce cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că țara sa nu va susţine aderarea României la Schengen, apar informații revoltătoare.

Potrivit unor surse ale Știrilor PRO TV, austriecii ar șantaja România, pentru modificarea Legii offshore privitoarea la extragerea gazelor din Marea Neagră.

Mai exact, reprezentanţii OMV Petrom și-ar dori şi modificarea legii offshore, astfel încât statul să menţină redevenţele pentru gazul pe care îl vor exploata la nivelul de acum şi să renunţe la dreptul de preemţiune, ceea ce ar însemna oficialii austrieci să nu mai oferteze mai întâi Statul Român, pentru gazele exploatate.

„La doar trei zile după ce ministrul de interne al Austriei a anunţat că va vota împotriva României, o delegaţie a companiei OMV Petrom, condusă de președintele Consiliului de Supraveghere, Alfred Stern, a fost în vizită la Palatul Cotroceni. Într-un comunicat transmis după discuţii, administraţia prezidenţială a transmis că OMV va anunţa decizia finală de investiţii pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră la mijlocul anului viitor.

Conducerea OMV a prezentat stadiul proiectului și pașii cheie realizați, asumând angajamentul de a adopta decizia finală de investiție la mijlocul anului 2023, astfel încât exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil.

Surse politice susţin că reprezentanţii OMV Petrom și-ar dori şi modificarea legii offshore astfel încât statul să menţină redevenţele pentru gazul pe care îl vor exploata la nivelul de acum şi să renunţe la dreptul de preemţiune. Acest lucru ar însemna că reprezentanţii companiei austriece nu vor fi nevoiţi să oferteze întâi statul român pentru gazele exploatate. La o zi distanţă după vizita de la Cotroceni, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că nu va susţine aderarea României la Schengen”, scrie sursa citată.

articolul original.

Spitalul de Oncologie Monza, preluat de turci! Consiliul Concurenței și-a dat acordul

5 December 2022 at 12:39
image

İstanbul Memorial Sağlik Yatirimlari A.Ş. a preluat Spitalul de Oncologie Monza SRL. Tranzacția a fost autorizată de Consiliul Concurenței.

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care İstanbul Memorial Sağlik Yatirimlari A.Ş. preia Spitalul de Oncologie Monza S.R.L, se precizează într-un comunicat de presă.

İstanbul Memorial este un furnizor de servicii medicale prin intermediul mai multor spitale din Turcia. İstanbul Memorial face parte din grupul de companii deţinut de familia Aydin, care activează în mai multe domenii: investiţii în domeniul sănătăţii, comerţul cu amănuntul în sectorul alimentar, comerţul cu amănuntul al textilelor, producerea textilelor şi marketing. Pe piaţa din România, grupul activează prin intermediul companiei English Home S.R.L., care deține magazine prin care se comercializează cu amănuntul produse de casă.

Spitalul de Oncologie Monza S.R.L. este un furnizor de servicii medicale integrate, destinat, în principal, pacienților oncologici.

Autoritatea de concurenţă a evaluat această operaţiune din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, respectiv al posibilelor efecte anticoncurenţiale, și a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurențial normal.

Decizia va fi publicată pe site-ul Consiliului Concurenţei după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial.

articolul original.

Răsturnare de situație în privința așa-zisei ‘Taxe pe Soare’! Nu va fi introdusă nicio taxă, transmite ministrul Energiei, Virgil Popescu

5 December 2022 at 12:02
image

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacționat, luni, într-o conferință, cu privire la acuzațiile aduse de către Opoziție, referitoare la așa-zisa „Taxă pe Soare”.

Virgil Popescu a precizat astăzi că nu va fi introdusă nicio taxă pentru cei care își montează panouri fotovoltaice pe case.

Prin ordonanța care a fost aprobată la data de 29 decembrie, am implementat Directiva Red II a energiei regenerabile,  prin care adăugăm încă o facilitate pe care o dăm prosumatorilor.

Aceștia pot să-și monteze în mai multe locații panouri fotovoltaice și pot beneficia de aceeași compensare și pot beneficia de schimb între locații și de consumul energiei electrice între locațiile aceluiași consumator, fapt care nu era prins până acum, numai în cazul în care au aceeași rețea de distribuție. Este un lucru pe care prosumatorii l-au cerut de foarte mult timp. 

Neimplementarea directivei presupunea infrigement. 

După părerea mea, faptul că se spune că se introduce o taxă este un fake-news. Nu se introduce absolut nicio taxă. Românii trebuie să știe foarte clar! Toți românii care-și montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti nicio taxă pentru energia consumată, energia produsă”, a declarat Popescu.

El a punctat că a transpus în legislația românească o directivă europeană, care lasă posibilitatea ca în decembrie 2026 să fie introdusă o taxă pe energia produsă de panourile fotovoltaice, dar în anumite condiții.

Însă această taxă poate fi introdusă de guvernarea care va fi la momentul respectiv, nu de cea de acum.

„Infirm categoric existența unei taxe pentru prosumatori, iar Ministerul Energiei nu va susține niciodată înființarea unei taxe”, a precizat el.

articolul original.

Coaliția PNL-PSD-UDMR, pe un butoi de pulbere! Liderii PNL cer scoaterea de la guvernare a UDMR

5 December 2022 at 08:22
image

După declarațiile făcute de deputatul Csoma Botond, anume că „Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc”, liderii PNL cer scoaterea de la guvernare a UDMR.

Președintele PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu, solicită ieșirea de la guvernare a UDMR, după mesajul lui Botond, dar și din cauza faptului că parlamentarii UDMR au ignorat Ziua Națională a României.

„UDMR să iasă de la guvernare!
Ardealul a fost și va fi românesc!

După ce UDMR prin vocea deputatului Csoma Botond a sfidat românii în Parlamentul României de ziua națională spunând că „Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc, parlamentarii UDMR au făcut front comun și au ignorat complet România pe 1 Decembrie.

Nici unul dintre parlamentarii maghiari care beneficiază de toate drepturile pe care România le oferă cu atâta generozitate și cu bunăvoință și îi tolerează de peste 30 de ani în cele mai înalte funcții ale statului – să nu uităm că în guvernul României avem un viceprim-ministru și 3 miniștri de la UDMR!!! – NICI UNUL nu a binevoit să transmită un simplu mesaj de La Mulți Ani de ziua națională, sfidând astfel România și poporul român!

Prin urmare, răspunsul meu pentru UDMR este:
România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil! Dacă nu puteți accepta și respecta acest lucru, ieșiți de la guvernare!”, a transmis Pîrvulescu.

Și deputatul Adrian Cozma, liderul PNL Satu Mare, a afirmat că UDMR nu mai are ce să caute la guvernare.

„UDMR nu are ce să mai caute la guvernare. Liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj României, românilor de Ziua Națională. Nici măcar unul de minimă decență, un simplu la mulți ani. Nici pe pagina UDMR nu există vreun mesaj și cred că acest lucru îi descalifică. Cum poți pretinde că reprezinți o țară dacă îți arăți pe față disprețul față de ea?

De 15 martie toți de aici le adresăm maghiarilor mesaje de la mulți ani. Și o facem din respect. Nu le cerem să se bucure, deși in această țară guvernează la nivel central și local, au primari, președinți de consilii județene. UDMR are reprezentare mai mare în raport cu numărul de cetățeni de etnie maghiară fiind avantajați foarte mult de sistemul de vot și cu toate astea nu vedem o conexiune a lor cu statul român, nu vedem respect față de însemnele naționale, dimpotrivă.

Cred că trebuie să refacem formula guvernării. UDMR nu mai poate reprezenta statul român la acest nivel”, a spus Cozma.

Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, cere scuze de la UDMR

Marcel Ciolacu a cerut ca liderul UDMR, Kelemen Hunor, și conducerea UDMR să-și ceară scuze, în contextul afirmațiilor lui Botond.

Mai mult, Marcel Ciolacu a punctat că vor exista consecințe politice.

„Zilele trecute am avut o ședință festivă, liderul grupului din Cameră al UDMR a avut un discurs mai mult decât provocator. Am luat act și colegii au comunicat foarte bine. Ardealul este pământ românesc, unde conviețuiesc unguri, evrei, toate naționalitățile, dar este de neacceptat atitudinea liderului grupului UDMR. Sunt lucruri care se fac și care nu se fac. Ce a făcut el se încadrează aici, mai ales că UDMR face parte din coaliție – nu poti să te plângi că există atitudine împotriva maghiarilor în România.

Suntem cel mai tolerant popor din lume de departe, e total nejustificat atacul, ocazia cu care ai făcut declarații. Conducerea și (Kelemen) Hunor ar trebui să-i ceară să-și ceară scuze publice pentru atac. Vor exista consecințe politice. Este normal, chiar și de dialog între noi, ca lideri. Nu-ți permit să vii cu un astfel de discurs și a doua zi să pară că nu s-a întâmplat nimic”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.

Așadar, Coaliția PNL-PSD-UDMR stă pe un butoi de pulbere la final de an și rămâne de văzut dacă partidul condus de Kelemen Hunor va mai fi menținut la guvernare.

articolul original.

În plină criză, Guvernul Ciucă ia o decizie crucială pentru șoferii din România! Se aplică în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023

5 December 2022 at 07:40
image

Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă ia o decizie crucială pentru șoferii din România, într-o perioadă de criză.

Începând cu luna ianuarie a anului 2023, salariul minim brut pe țară se va majora la 3.000 de lei, potrivit unui proiect de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii. Odată cu majorarea salariului minim, în conformitate cu legislația în vigoare, ar putea crește și punctul-amendă pentru sancțiunile rutiere, scriam la 21 noiembrie.

Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, precizează Codul Rutier.

Totuși, Guvernul Ciucă a luat o decizie esențială, aceea de a plafona în continuare, în 2023, punctul-amendă la 145 de lei – valoare la care este plafonat din anul 2017.

<<La articolul 98 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (2^5) se introduce un nou alineat, alineatul (2^6), cu următorul cuprins:

„(2^6) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 un punct-amendă este 145 lei.”>>, se arată într-un proiect de OUG ce urmează să fie adoptat de Guvernul României.

Clasele de sancţiuni sunt următoarele: 

– clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;

– clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;

– clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;

– clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;

– clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.

Contravenţiile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică persoanelor juridice.

articolul original.

Scenariul exclus de premierul Nicolae Ciucă, în contextul atacurilor devastatoare ale armatei lui Putin în Ucraina

2 December 2022 at 06:30
image

În contextul atacurilor devastatoare ale trupelor lui Vladimir Putin asupra infrastructurii energetice ucrainene, premierul Nicolae Ciucă a exclus scenariul unui blackout al României.

Șeful Guvernului a explicat că, chiar și în cazul celui mai negru scenariu, iar acest lucru se va întâmpla, România are măsuri de tip generatoare care vor asigura funcționarea pe puncte vitale la nivel național.

„Pentru România, e foarte puţin probabil să se întâmple un astfel de moment. Probabilitatea de a intra într-un blackout, o pană de curent totală, e foarte, foarte mică. Chiar şi dacă s-ar întâmpla chestiunea aceasta, sunt măsuri pregătite să putem relua furnizarea cu energie electrică, într-un timp foarte scurt.

Mai avem măsuri de tip generatoare care asigură funcţionarea pe anumite puncte vitale la nivel naţional. Sunt foarte bine puse la pun măsurile în tot ceea ce ţine de domeniul energetic. De asemenea şi ISU care joacă un rol foarte important în gestionarea unei situaţii de urgenţă”, a afirmat Nicolae Ciucă, chestionat, joi seara, la RTV, dacă există pericolul pentru România să se întâmple ca în Republica Moldova în ceea ce priveşte o posibilă pana de curent generalizată, conform News.ro.

articolul original.

Unicul lucru de care se teme premierul Nicolae Ciucă! Dezvăluirea făcută de Ziua Națională a României

1 December 2022 at 21:35
image

Premierul Nicolae Ciucă, președinte al Partidului Național Liberal, a dezvăluit, joi, care e singurul lucru de care se teme.

Acesta a afirmat că are o singură teamă, anume să moară neîmpărtășit.

Declarația a fost făcută în contextul în care a fost întrebat dacă se teme de vreun contracandidat la alegerile prezidențiale din anul 2024.

„În acest moment există o singură posibilitatea – să ne îngrijim de guvernare”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat joi la România TV dacă există posibilitatea să candideze la alegerile prezidenţiale din anul 2024. Chestionat dacă s-ar teme de vreun contracandidat, în perspectiva în care ar intra în cursa pentru prezidenţiale, preşedintele PNL a răspuns: „Mi-e teamă de un singur lucru – să nu mor neîmpărtăşit. În rest, nu are de ce să îmi fie teamă”, scrie România TV.

Întrebat dacă este un om credincios, liderul liberalilor a replicat: „Sunt un om normal şi cred. Credinţa nu se împărtăşeşte, credinţa se trăieşte şi se arată prin ce facem şi dacă facem bine, atunci înseamnă că avem credinţă. Nu e greu să faci bine în politică”. Acesta a adăugat că „adevărul este lucrul cel mai uşor de făcut şi de spus”. „De multe ori îmi spun şi colegii că sunt foarte franc şi niciodată nu încerc să îmbrac în ceva anume ceea ce gândesc”, a completat Ciucă. El a mai spus că francheţea nu i se pare o slăbiciune.

articolul original.

Marcel Ciolacu, despre arestarea preventivă a lui Niculae Bădălău: Nu cred că există forțe oculte care l-au urmărit pe Bădălau

1 December 2022 at 21:15
image

Preșdintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit, joi, despre reținerea și apoi arestarea preventivă a lui Niculae Bădălău, vicepreședinte al Curții de Conturi.

Marcel Ciolacu a afirmat că nu crede că există forțe oculte care l-au urmărit pe Niculae Bădălău, ci doar greșeli personale.

„Am facut solicitarea in grupul PSD la Biroul Permanent reunit ca la prima sedinta comuna in Parlament sa luam decizia sa-l inlocuim pe dl Bădălău. Nu mai era membru PSD, dar am fost colegi, acum sa asteptam, e o decizie a unor magistrati.

Zilele trecute au fost cazuri mari de corupţie in Croaţia, în interiorul Guvernului. Înseamnă că traim intr-o ţară normala, să nu mai cantarim ca au fost PSD-işti, PNL-işti, USR-işti.

Eu nu cred ca exista forte oculte care l-au urmarit pe Bădălau, cred ca există greseli personale. L-am cunoscut pe dl Bădălău, nu ma asteptam si ai un statut cand esti la auditul curtii de conturi, ne invatam rolulrile in viata, eu nu fac afaceri, trebuie sa te hotărăşti: ori rămâi om politic, ori mergi la Curtea de conturi, ori faci afaceri. Cand le combini, de obicei sfarsesti gresit, avem zeci de exemple din toate partidele politic. Nu pot sa spun ca ma bucur, categoric, e uman, nu ma bucur nici la un adversar.

E bine cand îţi asumi astfel de functii, când colegii te aleg în astfel de funcţii, e bine sa decizi ce vrei sa faci, este greu sa le combini, sunt greseli de politică atunci când îţi implici si familia.

Te mai apuca revolta, mai ales cand se apropie sarbatorile, dar asta e decizia, nu ne obligă nimeni. Există demisia daca nu mai faci faţă, dar ti se schimba toata viata”, a spus, la România TV, Marcel Ciolacu.

articolul original.

Daniel Ghiță, atac la politicienii prezenți la parada organizată de Ziua Națională, inclusiv la șeful PSD: ‘Nu vă este rușine?’

1 December 2022 at 17:42
image

Daniel Ghiță, deputat PSD, a lansat un atac dur la adresa politicienilor prezenți la Parada Militară Națională, organizată la Arcul de Triumf, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Printre politicienii prezenți la eveniment s-a aflat chiar Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat.

Ghiță a criticat faptul că la Arcul de Triumf au avut voie să stea în față doar politicienii și invitații lor, iar oamenii de rând au fost plasați în spatele unor garduri de protecție.

„Azi, la Arcul de Triumf, aveau voie să stea in față doar politicienii și invitații lor!

Poporul, fără invitație: avea interzis!!! Erau garduri, jandarmi, parcă omul de rând e un dușman al României ?

Nu vă este rușine ? Sunt deputat, dar sunt egal cu omul de rând. Toți suntem egali!

Umiliți poporul român exact de Ziua României!

Tot poporul român, are și avea dreptul, fără invitație să stea in față la Arcul de Triumf!

Ïn bază cărui legi faceți aceste discriminări, garduri și selecție ? La Tebea a fost la fel.

România are cetățeni de grad 1 și cetățeni grad 2?

Cine vă dă acest drept să faceți această selecție? România este a poporului român!🙏

La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români! La mulți ani, românilor de pretutindeni! 💙💛❤️”, a spus Daniel Ghiță.

articolul original.

Maia Sandu, mesaj de Ziua Națională a României: Decizia vine pe 1 decembrie, o zi specială pentru românii de pretutindeni

1 December 2022 at 17:02
image

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacționat de Ziua Națională a României, după ce ia a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO.

Maia Sandu a declarat că bucuria este și mai mare, dat fiind că decizia UNESCO a fost luată azi, de 1 Decembrie, „o zi specială pentru românii de pretutindeni”.

„Avem, astăzi, o veste frumoasă – arta cămășii cu altiță, element de identitate culturală pe ambele maluri ale Prutului, a fost inclusă în lista patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Bucuria este și mai mare prin faptul că decizia UNESCO privind acest dosar comun al Republicii Moldova și României vine pe 1 decembrie, o zi specială pentru românii de pretutindeni.

Felicit echipele de la Chișinău și București, care au promovat consecvent cămașa cu altiță la UNESCO. Le mulțumesc meșterițelor care, prin muncă și dăruire, au păstrat această artă, au făcut-o să renască și să fie cunoscută lumii.

Întru dăinuirea unui simbol străvechi, care spune povestea neamului nostru, înveșnicit pe cămășile tradiționale românești de bunicile și mamele noastre, și transmisă noilor generații”, a afirmat Maia Sandu.

articolul original.

Termen-limită: 15 decembrie 2022! Toți crescătorii de animale sunt vizați

30 November 2022 at 11:29
image

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face un anunț pentru toți crescătorii de animale din România. Termen-limită: 15 decembrie 2022!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 15 decembrie 2022 se depun la centrele judeţene APIA pe raza cărora se află sediul social al solicitantului, cererile iniţiale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru serviciile ce urmează a fi prestate începând cu 01 ianuarie până la 30 iunie 2023 inclusiv, cereri avizate de către ANZ.

Conform H.G nr. 1423/29.11.2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 1158/29.11.2022, valorile maxime ale ajutoarelor de stat pentru perioada 01.01 – 30.06.2023 sunt următoarele:

Pentru serviciile de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei:
a) 15 lei/cap pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline şi ecvine;
b) 5 lei/cap pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine şi porcine.

Pentru serviciile de determinare a calităţii genetice a raselor de animale:
a) 40 lei/cap în cazul controlului performanţelor producţiei de lapte şi 20 lei/cap în cazul controlului producţiei de carne pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline;
b) 7,5 lei/cap în cazul controlului performanţelor producţiei de lapte, 2,5 lei/cap în cazul producţiei de carne, 1,5 lei/cap în cazul producţiilor de lână pentru rasele cu lână fină şi 2 lei/cap în cazul producţiei de pielicele pentru rasele de animale din speciile ovine şi caprine;
c) 5 lei/cap în cazul controlului performanţelor de producţie la rasele de animale din specia porcine.

Cererea iniţială aferentă perioadei 01.01-30.06.2023 pentru efectuarea serviciilor de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei, completată de către solicitanţii prestatori ai serviciilor va fi însoţită de următoarele documente:
a) dovada că solicitantul este persoană juridică, conform legislaţiei în vigoare;
b) acreditarea solicitantului pentru întocmirea şi menţinerea registrului genealogic al rasei pentru care solicită ajutorul de stat, eliberată de ANZ;
c) lista microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii beneficiare ale serviciilor de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei, avizată de ANZ, care va cuprinde: denumirea întreprinderii, adresa, CUI/CIF/CNP, după caz, codul CAEN, numărul unic de identificare a întreprinderii la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), numărul contractului de prestări servicii încheiat între prestator şi beneficiar, rasa şi numărul de animale care fac obiectul serviciilor, numărul de angajaţi şi cifra de afaceri, iar în cazul întreprinderilor noi, se va menţiona „întreprindere nou-înfiinţată”;
d) copia contractului între deţinătorul registrului genealogic şi prestatorul serviciului de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, în cazul în care acesta este altul decât deţinătorul registrului genealogic, din care să rezulte contribuţia părţilor la realizarea obiectivelor programului de ameliorare;
e) lista activităţilor, inclusiv lucrările şi tarifele acestora pentru serviciile de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei, pentru perioada de aplicare, avizată de ANZ.

Cererea iniţială aferentă perioadei 01.01-30.06.2023 de solicitare a ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, completată de către solicitanţii prestatori ai serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale va fi însoţită de următoarele documente:
a) dovada că solicitantul este persoană juridică, conform legislaţiei în vigoare;
b) acreditarea solicitantului pentru prestarea serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, eliberată de ANZ;
c) lista microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii beneficiare ale serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, avizată de ANZ, care va cuprinde: denumirea întreprinderii, adresa, CUI/CIF/CNP, după caz, codul CAEN, numărul unic de identificare a întreprinderii la APIA, numărul contractului de prestări servicii încheiat între prestator şi beneficiar, rasa şi numărul de animale care fac obiectul serviciilor, numărul de angajaţi şi cifra de afaceri, iar în cazul întreprinderilor noi, se va menţiona „întreprindere nou-înfiinţată”;
d) copia contractului între deţinătorul registrului genealogic şi prestatorul serviciului de determinare a calităţii genetice a raselor de animale sau adeverinţă eliberată de ANZ, în cazul în care acesta este altul decât deţinătorul registrului genealogic, din care să rezulte contribuţia părţilor la realizarea obiectivelor programului de ameliorare;
e) lista activităţilor, inclusiv lucrările şi tarifele acestora pentru serviciile de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, pentru perioada de aplicare, avizată de ANZ.

Documentele prezentate în copie vor purta sintagma „conform cu originalul”, însușite prin semnătura solicitantului și vor sta la baza operării/verificării datelor în aplicațiile electronice de gestionare a ajutorului de stat și la efectuarea verificărilor administrative ulterioare, infromează APIA.

articolul original.

Premieră la Parada Militară de 1 Decembrie 2022! Va fi prezentă la manifestație cu trei autospeciale

30 November 2022 at 11:06
image

În 2022 vom avea o premieră la Parada Militară de 1 Decembrie. Mai precis, pentru prima dată, Autoritatea Vamală Română va participa, joi, 1 Decembrie, la Parada militară organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României.

Autoritatea Vamală va fi prezentă cu trei autospeciale la evenimentul organizat cu ocazia Zilei Naționale a României.

„Suntem onorați să ne alăturăm, pentru prima dată, ceremoniilor dedicate zilei țării noastre. 1 Decembrie reprezintă simbolul unității și solidarității naționale, în lupta cu dificultățile pe care le-am întâmpinat, pe care le-am depășit și le vom depăși în continuare, cu încredere în forța noastră.

Autoritatea Vamală Română va fi prezentă la manifestație cu două autospeciale ale Serviciului de Coordonare Echipe Mobile și Control Operativ și cu o autospecială în care se vor afla câini specializați în detecția drogurilor, țigărilor și banilor.

De Ziua Națională a României, transmitem românilor din țară si de pretutindeni multă sănătate, prosperitate și bunăstare!

La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a transmis Autoritatea Vamală Română.

articolul original.
❌