ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Incendiu devastator la un centru comercial de lângă Moscova

9 December 2022 at 07:54
image

Pompierii ruşi luptă cu un incendiu extins pe o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi care a izbucnit în noaptea de joi spre vineri într-un centru comercial din suburbiile Moscovei, au anunţat serviciile ruse de urgenţă, care bănuiesc că este vorba de un act ”criminal”. Incendiul s-a soldat cu cel puțin un mort până la această oră, scrie News.ro.

Explozia ar fi izbucnit cel mai probabil din cauza buteliilor de gaz, potrivit agenţiei de presă rusă TASS.

”Pompierii luptă cu un incendiu cu o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi în regiunea Moscovei”, a anunţat Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă pe Telegram.

Incendiul a izbucnit în centrul comercial Mega Himki, în suburbia Himki, la nord de capitala Rusiei.

”Din cauza prăbuşirii acoperişului, focul s-a extins instantaneu pe o suprafaţă extinsă”, a declarat Ministerul Rus pentru Situaţii de Urgenţă pe Instagram, subliniind că misiunea pompierilor este foarte dificilă.

”Este luat în considerare un act intenţionat, precum incendierea”, a relatat agenţia Interfax, citând o sursă neidentificată.

Şi agenţia Sputnik spune că o faptă penală ar fi ”una dintre principalele explicaţii” avute în vedere pentru acest incendiu.

Agenţiile ruse de stat au citat apoi o încălcare a standardelor de siguranţă drept posibilă origine a incendiului.

Videoclipurile postate pe reţelele sociale arată un incendiu masiv în timp ce oamenii fug dintr-o clădire în flăcări către o parcare.

articolul original.

O asociaţie care i-a făcut de râs pe locatarii rău-platnici a fost amendată

9 December 2022 at 07:01
image

O asociație de proprietari din Iași a fost amendată de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor Personale (ANSPDCP) în urma unei investigații desfășurate în luna mai 2021.

Motivul oferit de autoritate pentru sancțiunea de peste 2.400 de lei este că asociația nu a răspuns solicitărilor trimise, deși a confirmat că le-a primit.

Investigația s-a desfășurat ca urmare a unei plângeri prin care se reclamă faptul că operatorul a afișat listele de plată cu detalierea numelui și prenumelui fiecărui membru al asociației de proprietari.

De asemenea, cel care a făcut sesizarea a reclamat și afișarea unui înscris cu caracter defăimător în care erau menționate datele sale personale (numele și prenumele). Amenda GDPR pentru această asociație de proprietari a fost de 500 de euro, adică 2.463 de lei, potrivit ziardeiasi.ro

În decembrie 2021, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucării Datelor Personale (ANSPDP) a publicat un ghid prin care precizează faptul că asociațiile de proprietari pot prelucra datele personale cu respectarea principiilor de prelucrare, în funcție de interesul legitim, atunci când există anumite scopuri, precum: instalarea unor sisteme de supraveghere video, calcularea cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari și afișarea cuantumurilor la avizierul scării de bloc, înregistrarea datelor personale în cartea de imobil, afișarea datelor de contact ale președintelui asociației de proprietari, administratorului, membrilor comitetului executiv și ale membrilor comisiei de cenzori.

articolul original.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Chec de post cu cacao

8 December 2022 at 22:15
image

INGREDIENTE: 3 căni făină, 2 căni zahăr, 2 căni apă minerală, 3/4 cană ulei, 1 1/2 plic praf de copt, 2 pliculeţe zahăr vanilat, 2-3 linguri cacao, esenţă de rom, 100 g stafide sau merişoare

Mod de preparare:

Se cerne făina împreună cu cacaoa si praful de copt.

Zahărul se amestecă bine cu uleiul, esenţa de vanilie şi esenţa de rom, apoi se încorporează apa minerală.

Se amestecă cele două compoziţii şi se încorporează stafidele sau merişoarele.

Compoziţia se toarnă în tăvi unse cu ulei şi tapetate cu făină.

Se coc la foc mediu până trec testul cu scobitoarea.

articolul original.

SUA au eliberat un traficant de arme rus în schimbul baschetbalistei Brittney Griner

8 December 2022 at 13:59
image

Baschetbalista americană Brittney Griner a fost eliberată de Rusia într-un schimb de prizonieri cu Statele Unite, care l-au eliberat la schimb pe celebrul traficant de arme Viktor Bout, supranumit „Negustorul Morții”, scrie CNN, citând surse bine informate. Informația a fost confirmată la scurt timp oficial de președintele Joe Biden.

Sportiva, care a fost condamnată la nouă ani de închisoare în Rusia, pentru trafic de droguri, se află acum în custodia autorităților americane, precizează CNN.

Informația a fost confirmată oficial de președintele american Joe Biden, într-un mesaj pe Twitter: „Acum câteva minute am vorbit cu Brittney Griner. Este în siguranță. Este într-un avion. Este în drum spre casă”.

Și presa din Rusia a confirmat, citând Ministerul rus de Externe, eliberarea lui Viktor Bout. Schimbul nu l-a inclus și pe celălalt deținut cetățean american aflat în detenție în Rusia, Paul Whelan, pe care Moscova îl acuză de spionaj, mai adaugă sursa citată.

De origine rusă, fost pilot în armata sovietică, Viktor Bout (55 de ani) era considerat de SUA unul dintre cei mai importanți traficanți de arme din lume. El ispășește o pedeapsă de 25 de ani într-o închisoare din Illinois pentru că a conspirat pentru a ucide cetățeni americani și a vândut arme Forțelor Armate Revoluționare din Columbia.

„Viktor Bout a fost inamicul numărul unu în traficul internațional de arme de mulți ani, înarmând unele dintre cele mai violente conflicte de pe glob”, a declarat Preet Bharara, avocat din New York, când Bout a fost condamnat în 2012.

Brittney Griner, condamnată la nouă ani de închisoare și o amendă de 1 milion de ruble

Baschetbalista americană Brittney Griner a fost condamnată de un tribunal rus la nouă ani de închisoare și o amendă de 1 milion de ruble (aproximativ 16.400 de dolari), pentru trafic de droguri. Instanța a spus că a luat în considerare recunoașterea parțială a vinovăției, remușcările sportivei, starea sănătății ei și acțiunile caritabile pe care le-a făcut.

Griner a fost găsită vinovată de trafic de droguri, o infracțiune pe care judecătoarea a spus că a comis-o în mod deliberat. Griner a fost arestată cu mai puțin de un gram de ulei de canabis în bagaje, pe aeroportul internațional Șeremetievo din Moscova, pe 17 februarie 2022.

Ea a spus că a fost vorba despre „o greșeală neintenționată” pentru că și-a făcut bagajele în grabă.

Avocații ei au spus că, dacă Griner a folosit marijuana medicinală, acest lucru s-a întâmplat doar în statul american Arizona, unde locuiește și unde consumul este legal, și că acest lucru s-a întâmplat foarte rar, în perioade scurte dintre competiții și în vacanță, și doar cu rețetă medicală.

articolul original.

Ambasadorul Indiei, în vizită la Târgu Jiu

8 December 2022 at 11:30
image

Ambasadorul Indiei la București, Excelența Sa Rahul Shrivastava, se află într-o vizită la Târgu Jiu.

Oficialul indian a fost primit de autoritățile județene.

Ambasadorul va participa la vernisajul unei expoziții de artă indiană tradițională. Expoziția va fi deschisă de astăzi la Muzeul Județean Gorj, din Târgu Jiu.

articolul original.

Un şofer a fugit de poliţişti după ce a fost prins cu un autoturism neînmatriculat

8 December 2022 at 07:03
image

Poliţiştii din Iaşi caută un şofer care conducea un autoturism neînmatriculat şi care a oprit iniţial la semnalul oamenilor legii, după care a demarat în trombă. Poliţiştii plecaţi în urmărirea lui au tras două focuri de armă în aer, însă bărbatul şi-a continuat fuga, abandonând autoturismul, informează News.ro.

Potrivit datelor furnizate de IPJ Iaşi, miercuri seară, în jurul orei 18.00, poliţiştii Serviciului Rutier Iaşi au făcut semn de oprire şoferului unui autoturism, care circula dinspre Podu Iloaiei către Leţcani. 

”Poliţiştii aflaţi în trafic tocmai verificaseră autoturismul în bazele de date, stabilind că acesta nu ar fi înmatriculat în circulaţie. Iniţial, şoferul a tras pe dreapta, iar apoi a demarat în trombă.

Poliţiştii rutieri au pornit în urmărirea autoturismului, care la ieşirea din localitatea Leţcani a acroşat un alt autovehicul, iar şoferul a coborât şi a fugit. Pentru oprirea conducătorului auto, pe parcursul urmăririi au fost trase două focuri de armă în plan vertical”, informează IPJ Iaşi.

În condiţiile în care nici după folosirea armamentului de către poliţişti şoferul nu a oprit, oamenii legii au început căutările.

La verificări participă şi un câine de urmă. Autoturismul abandonat de şoferul fugar a fost ridicat de poliţişti în vederea continuării verificărilor.

articolul original.

Oltul – între valuri şi versuri

8 December 2022 at 06:52
image

Deşi sunt moldovean, în anii copilăriei şi adolescenţei am fost încântat de multe poezii populare şi creaţii ale unor mari poeţi români, dedicate acestui râu legendar.

Încep evocările mele cu poezia “Oltul”, culeasă de Vasile Alecsandri, care începe astfel: “Oltule, Olteţule!/Secaţi-ar pâraiele,/Să crească dudaiele (buruienile – n.n.),/Să trec cu picioarele./Oltule, râu blestemat,/Ce vii aşa tulburat/Şi te repezi ca un zmeu/De-mi opreşti pe Niţul meu?/Schimbă-ţi, schimbă-ţi apele,/Slăbeşte-ţi vârtejele,/Să-ţi văd petricelele;/Când trec fetişoarele,/Să le speli picioarele.” Când mă grăbeam să critic invocarea dură a Oltului, mi-au venit imediat în sprijin următoarele stihuri puse pe hârtie de “bardul de la Mirceşti”, înţelegând că textul anterior nu era altceva decât o declaraţie de iubire care avea nevoie – spre a se împlini – de “cooperarea” apelor năvalnice: “Iaca neica, nu e neica,/Nu e neica, plânge leica!/Dacă mi-ar fi fost neicuţa,/L-ar fi cunoscut leicuţa!/Vântule, du-te de-i spune/Că zăbavele nu-s bune,/Că leicuţa-i duce dorul/Şi i-a-nţelenit ogorul!/Vino, Niţule, băiete,/Ce faci puica să te-aştepte?”

“Cântecul cel vechi al Oltului”: astfel se intitulează poezia în stil folcloric, scrisă de George Coşbuc şi inclusă în ciclul “Cântece de vitejie”. Finalul acestei creaţii este profund patriotic şi mobilizator: “Vine, tată, Oltul mare/Şi cu sânge-amestecat./Las să vie Oltul mare,/Că mulţimi de oşti tătare/El pe mal a apucat./Lifte (străini cotropitori – n.n.) poartă, lifte duce,/Lifte, bată-i sfânta cruce!/Oltul capul le-a mâncat./Las să vie să-i apuce,/Că ni-e scut de Domnul dat!”

“Mărită fie dimineaţa/Ce-a săvârşit a noastră nuntă./Bătrâne Olt! – cu buza arsă,/Îţi sărutăm unda căruntă./În cetăţuia ta de apă/Dorm cântecele noastre toate/Şi fierbe tăinuita jale/A visurilor sfărâmate./Tu împleteşti în curcubeie/Comoara lacrimilor noastre/Şi cel mai scump nisip tu-l duci/În vadul Dunării albastre./La sânul tău vin, în amurguri,/Sfioase, fetele fecioare/Şi dimineaţa vin neveste/Cu şorţul prins în cingătoare./Şi vin păstori cu gluga albă,/Din fluier povestindu-şi dorul/Şi câte cântece şi lacrimi/Nu duce valul, călătorul…/Demult, în vremi mai mari la suflet,/Erai şi tu haiduc, moşnege,/Când domni vicleni jurau pe spadă/Să sfarme sfânta noastră lege.” – am citat aceste versuri din poezia lui Octavian Goga, intitulată “Oltul”.

Într-un registru ironic, Ion Minulescu prezenta astfel – în poezia “Pe malul Oltului” – drumul de lângă acest râu, de la Piatra Olt spre Turnu Roşu: “Şoseaua urcă-ncet, ca de-obicei,/Proptindu-se doar în copacii ei./Urcă tăcută/Şi timidă/Ca o omidă./În timp ce linia ferată/Urcă ţipând,/Parcă-ar fi beată,/Ca şi locomotiva «Malaxa»/A unui tren de marfă…”. În opoziţie cu imaginea naturii umanizate, poetul descrie apele legendare prin următoarele versuri: “Doar Oltul – apă blestemată – /Nu vrea să urce niciodată,/Nici cu şoseaua demodată,/Nici cu moderna linie ferată./El singur, săltăreţ, coboară/Spre Dunăre – /Dunărea noastră/Cu apă multă şi albastră./Şi coborând – /Iarnă sau vară – /Surâde fredonând la fel/Ca orice egoist rebel,/Acelaşi veşnic menuet,/Discret,/Pe care nu-l dansează decât el!”.

Cât de emoţionante sunt versurile poeziei “Floarea Oltului” de Panait Cerna! Prezint ultimele trei strofe: “Oltule cu repezi valuri!/Multe mândre flori dezmerzi – /Dulce le dezmerzi la maluri/Şi-n vâltoare mi le pierzi!/Du-le, Oltule, le mână,/Mândru tresărind mereu!/Numai una să-mi rămână:/Floarea sufletului meu!/S-o revăd mereu tot floare,/Farmec plaiurilor dând – /Caldă, vie, râzătoare,/Văile străluminând.”.

În elaborarea acestui articol, am citit multe creaţii poetice ale lui Marin Sorescu cu scopul identificării unor referiri la râul emblematic al Olteniei. După un travaliu deloc facil, dar foarte instructiv, am regăsit – în poezia “Distanţa în cotituri” – Oltul care apare doar în mod implicit, la fel ca alte râuri: “De la ce distanţă simte râul/Că se varsă inevitabil în fluviu?/E o-ntrebare pe care am pus-o/Tuturor, tuturor râurilor/De o parte şi de alta a Dunării./(Dunărea n-am îndrăznit s-o întreb,/Ar fi trebuit să-i vorbesc cu «Măria Ta»)./Fiecare, după fire şi debit,/A bâlbâit, mai bine zis a murmurat un răspuns/Intraductibil./Ceva cam aşa:/Întreabă Dunărea,/Ea de la ce distanţă simte că se varsă/Inevitabil şi glorios/În Mare?/Şi în ce-şi măsoară ea această distanţă:/În palme de apă?în coturi?în zbor de nagâţi?/Întreabă Dunărea./Dar n-am întrebat-o,/Ar fi trebuit să-i vorbesc cu <Măria Ta>,/Or eu mă tutuiesc demult/Cu tot ce curge.”.

Voi continua călătoria prin lumea versurilor cu o extindere a temei la Oltenia şi la olteni – două substantive stropite şi binecuvântate de apa veşnic curgătoare şi dătătoare de viaţă a Oltului. Am ales în acest sens trei creaţii literare:

*Poezia “Doina sărăciei” de Alexandru Macedonski, din ciclul “Mărgele de Olt” descrie starea grea în care s-au aflat oltenii în multe perioade ale Istoriei. Sunt înduioşătoare aceste stihuri prezentate în graiul tradiţional (utilizarea “Perfectului Simplu”): “Oh, de ce n-avui noroc/Să mă nasc un dobitoc (animal domestic – n.n.),/Să mă ducă unde-or vrea,/Făr’ să ştiu de soarta mea,/Să mă ducă la tăiere,/Făr’ să ştiu de junghiere?/Maică, măiculiţa mea,/Ce-mi făcuşi tu viaţa grea?/Ce rău îţi făcui eu, maică,/Ce rău îţi făcui eu, taică?/De mă scoaserăţi pe lume/Ori din dragosti ori din glume?/Că n-am, maică, ce să fac/Că n-am, taică, cum să-mpac/Dorul meu cu lumea rea./Şi e sărăcia grea./Lung şi-a jale câinii latră/Şi copiii-mi plâng în vatră.”.

*Poezia “Oltenia” de Virgil Carianopol constă într-o construcţie metaforică pe care o redau în întregime pentru frumuseţea ei: “O fată-naltă, numai veselie,/Cu lanuri mari de grâne şi de foc,/Umblă-mbrăcată-n fote lungi şi ie,/C-un curcubeu de bete pe mijloc./Mai mare dragul s-o priveşti în toate,/S-o vezi la horă-n zile de popas/Sau să-i colinzi prin casele-nflorate/Cu miros de gutui şi ananas./Îşi are şi ea dragostea ei sfântă:/Îi face Oltul curte zi de zi/Şi-o mângâie, dar Jiul care-i cântă/S-ar mânia pe dânsul dac-ar şti!/Cu creştetul Parâng, cu ochii stele,/Cu păru-n vânt, păduri de mii de ani,/Pe piept, în loc de şiruri de mărgele,/Ea poartă dealuri vechi de Drăgăşani.” Autorul plasează Oltul la un loc de cinste şi anume într-o “competiţie” cu Jiul, dominată de sentimentul geloziei.

*Din poezia “Cântec pentru Oltenia” de Adrian Păunescu am selectat mai multe strofe: “Un rost ne-a dat măicuţa noastră, dulcea/Să fim, dintre români, cei mai fierbinţi,/Din Dolj şi până-n Olt şi până-n Vâlcea/Şi până-n Gorj şi până-n Mehedinţi!…/La Tricolorul românesc se-nchină/Şi-i face jurământ, prin luptă, azi,/Oltenia, provincia latină,/A lui Mihai, al nostru, cel Viteaz./Oltenia pandură a lui Tudor/Şi-a lui Arghezi şi-a atâtor duşi,/Oltenia celui mai mare sculptor/Al omenirii, Constantin Brâncuşi…/Priviţi această sacră frumuseţe:/Oltenia, pământ de oameni buni/Şi pumn pedepsitor cu cinci judeţe,/Căuş al palmei vechilor tăciuni…/Olteni suntem în matca noastră,/Olteni am fost şi-aşa vom fi,/Iar Flamura roş – galbenă – albastră/Se oglindeşte bine şi în Jii./Tot ce avem, noi am făcut cu trudă/Şi n-am trăit din milă şi pomeni;/Spre binele acestei ţări asudă/Şi seminţia noastră de olteni.”

Închei articolul meu, prezentând câteva însemnări dintr-o carte publicată în anul 2016, mizând pe ideea că umorul face parte din semnele distinctive ale meleagurilor olteneşti: “Un adevăr de necontestat: banii fură inventaţi în Oltenia.”; “Oltenia – o străveche casă de bani.”; “Numai oltenii pot dovedi că «Perfectul Simplu» nu este deloc unul complicat.”; “Sunt şi astăzi mulţi olteni înstăriţi, chiar dacă banii au dispărut cu desăvârşire.”; “Pentru olteni, Perfectul este Simplu. Mult mai complicat li se pare prefectul.”. Consider că ar fi de prisos explicarea dublei semnificaţii a cuvântului “bani”.

Autor: Dr. Dan Mihai Bârliba

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Românii ar putea avea două noi zile libere

7 December 2022 at 12:46
image

Senatul a adoptat tacit, miercuri, o propunere legislativă a deputaţilor PSD, de completare a art. 139 din Codul Muncii, prin care Boboteaza şi Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, sărbătorite anual pe 6 şi 7 ianuarie, sunt declarate zile nelucrătoare, informează Agerpres.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 30 noiembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care a condus şedinţa de miercuri a plenului.

„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an.

Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului”, argumentează iniţiatorii în expunerea de motive a propunerii legislative, citați de Agerpres.

Ţările din Europa în care 7 ianuarie este sărbătoare legală sunt Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

articolul original.

Oraşele ruseşti renunţă la festivităţile de sărbători ca să aibă armata bani

7 December 2022 at 08:22
image

Mai multe orașe rusești au renunțat la festivitățile de Anul Nou ca să redirecționeze fondurile spre operațiunile militare ale armatei în Ucraina, potrivit unor rapoarte citate de Insider.

Autorităţile locale din Sankt Petersburg, Iaroslavl, Kaluga, Nijni Novgorod, regiunea siberiană Tomsk și Iacuția au anulat festivitățile, potrivit The Telegraph.

Mulți ruși se plâng că soldații sunt trimiși pe front fără echipamentul necesar, forțându-i pe oficiali să evite organizarea de evenimente opulente în țară.

Primarul orașului Kaluga, din vestul Rusiei, a transmis pe rețelele sociale că a anulat toate concertele, focurile de artificii și decorațiunile de Anul Nou. „Vom direcționa toate aceste fonduri disponibilizate în sprijinul locuitorilor mobilizați din Kaluga”, a spus acesta. „Bărbații noștri trebuie să fie echipați adecvat”, mai bine decât ceea ce li s-a pus la dispoziție.

Guvernatorul regiunii Tomsk, Vladimir Mazur, a spus că nu ar trebui să fie organizate petreceri „corporatiste” de Anul Nou pentru oficiali, dar copiii „nu pot fi lăsați fără vacanțe și cadouri”, potrivit The Evening Standard.

În Rusia, cadourile se împart de obicei pe 1 ianuarie, la câteva zile înainte de data la care rușii sărbătoresc Crăciunul (7 ianuarie).

Soldații ruși mor pe front, familiile lor îngheață în case

Revelionul la Moscova va fi mai puțin spectaculos anul acesta, fără foc de artificii și concerte, a anunțat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, care însă a precizat că se vor organiza în continuare evenimente și festivități, urmând ca o parte din câștiguri să fie donate armatei.

Oficialii de la Moscova au fost criticați în septembrie pentru că au organizat un spectacol de artificii cu ocazia zilei orașului. Războiul declanșat de Putin în Ucraina a devenit tot mai nepopular printre ruși.

Unii activiști din țară l-au acuzat săptămâna trecută pe liderul de la Kremlin că a cheltuit miliarde pe armata rusă în timp ce mulți dintre ei îngheață în case.

„Îi iau pe bărbații tineri – singurii care pot susține familia – de acasă și îi aduc înapoi în sicrie”, a spus Valentina Melnikova, o activistă de la Comitetul Mamelor Soldaților, pentru The Beast.

„Băieții îngheață pe front, se îmbolnăvesc, mor, în timp ce familiile lor trăiesc în sărăcie”.

articolul original.

O elevă a fost ucisă şi alta rănită într-un atac cu cuțitul în Germania

6 December 2022 at 12:35
image

O fată de 14 ani a murit, iar o alta, de 13 ani, a fost rănită după ce au fost atacate de un bărbat cu un cuțit în timp ce mergeau spre școală, în sudul Germaniei, transmite BBC, citat de G4Media.

Poliția spune că suspectul a ieșit dintr-un adăpost pentru refugiați din satul Illerkirchberg luni dimineață și le-a atacat pe fetele care mergeau spre locul de unde trebuia să ia i-a atacat pe elevi.

Fata de 14 ani a murit ulterior la spital.

Poliția germană a arestat un bărbat în vârstă de 27 de ani, despre care spune că este solicitant de azil din Eritreea.

Ofițerii au percheziționat o clădire din apropiere și l-au găsit pe bărbat. Acesta avea asupra lui un cuțit despre care se crede că a fost folosit în atac. Alți doi bărbați au fost, de asemenea, reținuți.

Suspectul se află sub paza poliției la spital, unde este tratat pentru o rană nespecificată.

Într-o declarație, poliția a îndemnat publicul să nu folosească incidentul pentru a alimenta suspiciuni asupra străinilor sau a solicitanților de azil.

„Tot ceea ce este legat de acest lucru este complet neclar până acum”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al poliției, Wolfgang Juergens.

Fetița de 13 ani se recuperează după rănile suferite, care nu îi pun viața în pericol, a anunțat presa locală.

Illerkirchberg este un oraș mic, cu o populație de mai puțin de 5.000 de locuitori, potrivit recensământului din 2015.

Primarul Markus Haeussler a declarat că toată lumea din oraș este în stare de șoc.

Ministrul de interne al Germaniei, Nancy Faeser, a declarat că „vestea teribilă” a zguduit-o.

„Sunt în doliu pentru fata care a fost ucisă și sper sincer că fata rănită își va reveni… Poliția investighează cu intensitate toate antecedentele”, a scris ea pe Twitter.

articolul original.

Sexul în afara căsătoriei, interzis în Indonezia

6 December 2022 at 08:07
image

Parlamentul indonezian a aprobat marţi un nou cod penal care interzice sexul în afara căsătoriei, cu o pedeapsă de până la un an de închisoare, o măsură ce se aplică inclusiv străinilor şi care ar putea afecta turismul într-un din marile destinaţii de vacanţă ale lumii, relatează Reuters, citat de News.ro.

Noile legi controversate, care se aplică atât indonezienilor, cât şi străinilor, includ, de asemenea, interdicţia de a insulta preşedintele sau instituţiile statului şi de a exprima opinii contrare ideologiei statului.

Noul cod penal este parte a unei serii de modificări legale despre care criticii spun că subminează libertăţile civile în cea de-a treia democraţie ca mărime din lume.

Deputaţii au salutat adoptarea codului penal. Statul din Asia de Sud-Est discută despre revizuirea acestuia încă de când şi-a declarat independenţa faţă de olandezi. „Vechiul cod aparţine moştenirii olandeze şi nu mai este relevant acum”, a declarat în parlament Bambang Wuryanto, şeful comisiei parlamentare însărcinate cu revizuirea legilor.

Aprobarea noului cod penal vine în ciuda faptului că grupurile de afaceri au avertizat că ar putea afecta imaginea Indoneziei ca destinaţie turistică şi de investiţii.

Indonezia a înregistrat o creştere a conservatorismului religios în ultimii ani

Indonezia, cea mai mare naţiune cu majoritate musulmană din lume, a înregistrat o creştere a conservatorismului religios în ultimii ani, iar experţii juridici sugerează că noile legi privind moralitatea şi un articol separat privind dreptul cutumiar vor consolida la nivel local legile discriminatorii şi cele inspirate de sharia, legea islamică.

Opozanţii proiectului de lege au evidenţiat articolele despre care spun că sunt regresive din punct de vedere social, că vor limita libertatea de exprimare şi că reprezintă un „regres uriaş” în asigurarea păstrării libertăţilor democratice după căderea liderului autoritar Suharto, în 1998.

Potrivit noilor prevederi, pedeapsa pentru adulter poate intra în vigoare doar dacă există părţi care depun plângeri la autorităţi. Pentru cei care sunt căsătoriţi, partea îndreptăţită să depună plângere este soţul sau soţia făptaşului. Legea permite, de asemenea, părinţilor persoanelor necăsătorite să îi denunţe pe aceştia pentru că întreţin relaţii sexuale.

Convieţuirea înainte de căsătorie va fi, de asemenea, interzisă, iar cei condamnaţi ar putea fi pasibili de o pedeapsă cu şase luni de închisoare.

Proiectul anterior al acestui cod urma să fie adoptat în 2019, dar a declanşat proteste la nivel naţional, zeci de mii de persoane participând la demonstraţii. Mulţi protestatari, mai ales studenţi, au ieşit în stradă în oraşele din Indonezia şi au avut loc confruntări cu forţele de ordine în capitala Jakarta.

Legi stricte sunt deja în vigoare în unele zone din Indonezia

Totuşi, astfel de legi stricte privind sexul şi relaţiile în afara căsătoriei nu sunt fără precedent în unele părţi ale Indoneziei majoritar musulmane.

Provincia Aceh aplică legea islamică strictă şi pedepseşte oamenii pentru jocuri de noroc, consumul de alcool şi întâlniri cu persoane de sex opus.

Într-un caz din 2021, vecinii au denunţat doi bărbaţi pentru că au făcut sex. Fiecare dintre ei a primit câte 77 de lovituri de bici de la un ofiţer de poliţie, iar pedeapsa a fost aplicată în public.

În aceeaşi zi, o femeie şi un bărbat au primit fiecare câte 20 de lovituri de bici pentru că au fost prinşi prea aproape unul de celălalt, iar doi bărbaţi au primit câte 40 de lovituri de bici pentru că s-au îmbătat.

articolul original.

UE interzice importul produselor provenite de pe terenuri defrişate

6 December 2022 at 07:36
image

Parlamentul European şi statele membre UE au ajuns marţi la un acord pentru a interzice importul în Uniunea Europeană a mai multor produse, precum cacao, cafea sau soia, atunci când acestea contribuie la defrişări, relatează AFP, citat de Agerpres.

Uleiul de palmier, lemnul, carnea de vită şi cauciucul sunt de asemenea vizate, precum şi mai multe materiale asociate (piele, ciocolată, mobilier, hârtie, cărbune etc.).

Importarea acestora va fi interzisă dacă aceste produse provin de pe terenuri defrişate după decembrie 2020, a precizat Parlamentul într-un comunicat.

articolul original.

O femeie s-a înjunghiat din greşeală când se certa cu soţul

5 December 2022 at 13:04
image

O femeie din Suceava a ajuns grav rănită la spital după o ceartă cu soțul. Ea ar fi vrut să-l sperie pe bărbat, dar s-ar fi rănit singură, din greșeală.

Femeia a pus mâna pe un cuțit de bucătărie și s-a prefăcut că se taie ca să își sperie soțul. Femeia a scăpat lama și s-a înjunghiat singură, din greșeală, în zona ficatului, potrivit realitatea.net.

Bărbatul a sunat imediat la 112.

Femeia este acum internată la Unitatea de Primiri Urgențe din Suceava și le-a mărturisit medicilor cum s-a întâmplat totul.

Polițiștii s-au sesizat din oficiu și au deschis o anchetă ca să lămurească dacă lucrurile chiar s-au desfășurat așa sau bărbatul a obligat-o să zică astfel.

articolul original.

România are cea mai mică producţie de porumb din ultimii 15 ani 

5 December 2022 at 08:50
image

România are anul acesta cea mai mică producţie de porumb din 2007, seceta afectând recolta cu aproximativ 40%-50% faţă de anii trecuţi, a declarat duminică, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Acesta a adăugat că producţia obţinută va asigura consumul intern, existând şi o disponibilitate pentru export, fără a preciza deocamdată cantitatea totală de porumb boabe obţinută în 2022.

„La porumb nu s-a încheiat recoltatul pe întreaga suprafaţă, dar până la această dată producţia medie este de 3.000 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă mult sub media anilor normali în România, când la această cultură se obţineau între 5 şi 6 tone la hectar. Este cea mai afectată cultură din cauza secetei, producţia obţinută fiind mult mai mică decât în anii normali, dar ne asigură consumul intern şi o disponibilitate pentru export”, a precizat Daea.

Cea mai mică producţie de porumb după integrarea României în UE

Ministrul Agriculturii a susţinut că va anunţa cantitatea exactă obţinută de fermieri în 2022, „când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp”, însă a subliniat că este cea mai mică producţie de porumb care s-a obţinut în ultimii ani după integrarea României în Uniunea Europeană.

„Producţia totală nu o dau, am spus-o foarte clar, decât atunci când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp, în aşa fel încât să putem informa corect. Când se va termina recoltatul, atunci voi anunţa cantitatea exactă pe care au obţinut-o fermierii şi pe care o poate anunţa România atât în datele statistice europene, cât şi pentru informarea corectă a opiniei publice din ţară. Vă pot spune în procente: este mai mică cu 40%-50% decât în anii precedenţi. Vom vedea cum stăm şi la nivel european la sfârşitul recoltării porumbului. În orice caz, este cea mai mică producţie de porumb care s-a obţinut în ultimii ani după integrarea în Uniunea Europeană (UE), deci din 2007. Fenomenul de secetă nu s-a manifestat numai la nivelul României, acesta a pus amprenta, din nefericire, pe producţiile multor ţări europene. Toate statele europene se confruntă cu greutăţi generate de secetă. Iată, schimbările climatice sunt o realitate, motiv pentru care căutăm şi soluţii în direcţia aceasta pentru a susţine fermierii români”, a transmis Petre Daea.

La floarea soarelui stăm mai bine decât la porumb

În ceea ce priveşte producţia totală de seminţe de floarea-soarelui, Daea a subliniat că a fost obţinută o cantitate de peste două milioane de tone, dublu faţă de necesarul de consum al României.

„La floarea soarelui am obţinut peste două milioane de tone, ceea ce înseamnă dublu faţă de necesarul de consum al României. Este cam 70% din producţia normală care se poate obţine în condiţiile României”, a spus el.

Oficialul MADR a menţionat că anul agricol 2021/2022 a fost unul dificil, care i-a pus la grea încercare pe fermierii români, în condiţiile în care „seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga ţară”.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), România a ocupat anul trecut primul loc în UE din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb, cât şi al producţiei, cu 2,493 milioane hectare, respectiv 14.820.693 tone, un plus de 4.724.004 tone faţă de 2020. Producţia media obţinută anul trecut a fost de 5.802 kg/ha, cu 1.825 kg/ha mai mare decât în 2020. Consumul intern de porumb este estimat la aproximativ 7 milioane de tone.

articolul original.

Mehedințean prins la volan drogat

2 December 2022 at 18:36
image

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Strehaia au depistat, vineri, în trafic,un bărbat de 30 de ani, în trafic, în timp ce conducea un autoturism pe strada Alexandru Ioan Cuza, după ce a consumat substanțe psihoactive.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul Drugtest, rezultatul fiind pozitiv la consumul de cocaină.

Acesta a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

articolul original.

Un europarlamentar român spune că Austria continuă să se opună aderării României la Schengen

2 December 2022 at 18:24
image

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță spune că, pe 1 decembrie, la Bruxelles a avut loc ceea ce în limbaj diplomatic se numește „un non event”, adică statele membre reunite la nivel de ambasador au indicat că nu au o linie unitară privind Schengen și aderarea noastră, informează Hotnews.

Mai exact, Austria a exprimat NU-ul, iar Olanda a spus că are nevoie de o decizie parlamentară.

„Este modul lui Rutte de a spune, ca Pilat din Pont: mă spăl pe mâini de această decizie”, scrie Ștefănuță pe pagina sa de Facebook.

Dacă Croația pare ca și intrată în Schengen, la noi și la bulgari încă nu e clar, deși decuplarea unei țări de alta este posibilă.

„Cointeresarea” sau „mie ce-mi iese”

Interesant este modul de acțiune al Croației din aceste zile pentru a convinge Austria să nu se opună aderării.

„Croații au avut săptămâna trecută o vizită la Krk organizată cu Markus Soeder, prim ministrul Bavariei şi cancelarul austriac Nehammer. Guess what? Croații au terminal de LNG și va circula gazul pentru toată lumea, așa că i-a co-interesat pe austrieci și nemți. „You have to put something on the table” îmi spune un politician important croat. Evident că așa e. Iar Plenkovic, prim ministrul croat este un „smooth operator”, adică unul care știe cum să joace jocul diplomatic european.”, susține vicepreședinte Uniunii Salvați România.

Ștefănuță consideră ne-am descurcat destul de bine cu Olanda, dar Austria pare să fi fost un unghi mort o perioadă mult prea lungă. „De ce nu este Guvernul acum la Viena? De ce nu discută direct cu cancelarul, al cărui partid este cel care a declanşat criza – înspăimântat fiind de scăderea în sondaje şi de creşterea FPO.”, spune el.

Europarlamentarul critică și secretomania guvernului român care nu dezvăluie publicului nimic din ce s-a întâmpat în această perioadă.

articolul original.

Tanczos Barna: Nu se mai pot înscrie la „Rabla pentru electrocasnice” cei care au luat vouchere și nu le-au folosit

2 December 2022 at 18:10
image

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat vineri, la TVR INFO, că Programul „Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit, iar cei care au solicitat vouchere şi nu le-au folosit vor primi interdicţie de a mai participa, informeează Hotnews.

„Lucrurile se vor schimba, pentru că noi am introdus o interdicţie de a mai participa pentru acelaşi tip de aparatură electrocasnică la următoarea sesiune. Acest lucru îi va descuraja pe cei care se înscriu, dar nu folosesc voucherul respectiv. (…) Se poate extinde fără nicio problemă. Până la urmă, anul viitor, dacă continuăm programul, putem să spunem că cei care au blocat programul şi practic şi-au bătut joc de posibilitatea de a beneficia de un asemenea sprijin financiar din partea statului să nu mai aibă dreptul să participe”, a declarat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a mai explicat faptul că valoarea voucherelor ar putea fi majorată, ţinând cont că produsele eficiente energetic sunt din ce în ce mai scumpe.

Programul ar putea fi modificat după o analiză detaliată, iar unele categorii vor fi eliminate.

„Anul viitor, cu siguranţă, va trebui să reanalizăm şi condiţiile de piaţă, pentru că într-un an de zile se schimbă foarte multe lucruri. Există posibilitatea creşterii valorii. (…) Putem analiza şi eficienţa pe fiecare componentă, privind aspiratoarele sau aparatele de aer condiţionat, acolo unde nu există un interes mare putem să luăm aceeaşi decizie pe care am luat-o în cazul televizoarelor, de a scoate anumite echipamente electrocasnice din program şi să ne focusăm pe ce prezintă un interes şi au un efect mare asupra facturilor (la energie – n.r.)”, a mai anunţat ministrul Mediului.

articolul original.

Un copil din SUA și-a împușcat mama pentru că nu i-a cumpărat o jucărie

1 December 2022 at 19:15
image

Un băiat, de 10 ani, din Milwaukee, statul Wisconsin, și-ar fi împușcat mama pentru că aceasta nu a vrut să-i cumpere o jucărie, scrie Digi24.

Copilul a spus inițial că a fost un accident, dar mai târziu a recunoscut că a tras intenționat în propria mamă.

Copilul s-ar fi logat pe contul de Amazon al mamei sale și a comandat o cască pentru realitate virtuală în dimineața respectivă, după moartea mamei sale, au spus mătușa și sora sa, care susțin că acesta nu nu a plâns și nu a arătat remușcări după incidentul care a avut loc pe 21 noiembrie.

Băiatul a fost pus sub acuzare ca un adult, pentru omor de gradul întâi, și dus într-un centru de detenție pentru minori. Legea din Wisconsin prevede că minorii cu vârste de 10 ani să fie puși sub acuzare la fel ca adulții pentru anumite infracțiuni grave, dar avocații pot cere strămutarea dosarului la un tribunal pentru minori.

Un copil violent

Băiatul le-ar fi spus polițiștilor că a luat pistolul din dormitorul mamei sale și a coborât la subsol, unde ea spăla rufele, potrivit declarațiilor de la dosar, consultate de ziarul local Journal Sentinel.

Poliția din Milwaukee a declarat inițial că băiatul „se juca” cu pistolul când a tras, rănindu-și mortal mama. Nu este prima dată când copilul dă dovadă de comportament problematic, mai scrie Sky News.

Familia lui a declarat poliției că odată a umplut un balon cu un lichid inflamabil, provocând o explozie care a ars mobila și covorul. Când a fost întrebat de familia lui, el ar fi spus că aude oameni imaginari vorbind cu el. În ziua în care și-a împușcat mama, l-a luat la bătaie și pe verișorul lui de 7 ani.

Într-o altă declarație pentru poliție, el a spus că a vrut să tragă în perete pentru „a o speria” pe mama lui, care s-a îndreptat însă spre el, intrând în bătaia armei. Copilul le-a mai spus polițiștilor că a luat arma și din cauză că mama lui l-a trezit cu 30 de minute mai devreme decât de obicei în dimineața respectivă, la ora 6.00.

articolul original.

Bulgar prins la Vama Giurgiu cu un Mercedes furat din Belgia

1 December 2022 at 18:30
image

Un cetăţean bulgar este cercetat penal după ce a fost depistat de poliţiştii de frontieră giurgiuveni în timp ce încerca să scoată din România, prin PTF Giurgiu, pe o platformă, un autoturism căutat de autorităţile din Belgia, informează Agerpres.

„În Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control o autoutilitară marca Ford, condusă de un cetăţean bulgar, în vârstă de 49 de ani, care transporta pe platformă un autoturism, marca Mercedes, model GLE 350, an fabricaţie 2019. Cu ocazia efectuării verificărilor, poliţiştii de frontieră giurgiuveni au constatat faptul că autoturismul tractat se află în atenţia autorităţilor din Belgia, figurând ca bun căutat pentru confiscare”, se arată într-un comunicat al ITPF Giurgiu.

Conducătorul autoutilitarei a declarat poliţiştilor de frontieră că nu avea cunoştinţă despre faptul că autoturismul se afla în litigiu, acesta efectuând transportul, în regim de curierat, din Belgia în Bulgaria.

Autoturismul, estimat la o valoare de 300.000 de lei, a fost indisponibilizat până la finalizarea cercetărilor.

articolul original.
❌