ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Timișoara: Expoziție de autovehicule istorice la Retroparada Toamnei

29 September 2022 at 14:00
foto: arhivă

Reactualizat la:

Retromobil Timiș revine cu ediția de toamnă a Retroparadei, în acest weekend la Timișoara. Sunteți așteptați să admirați automobilele retro, mai ales că vremea se anunță a fi prietenoasă.

Scris de Oana Bocănici - Retromobil Timiș revine cu ediția de toamnă a Retroparadei, în acest weekend la Timișoara. Sunteți așteptați să admirați automobilele retro, mai ales că vremea se anunță a fi prietenoasă.

Adblock test (Why?)

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Analize de apă oferite prin laboratorul de diagnostic și investigare al DSP Timiș

28 September 2022 at 14:00
Foto: arhivă

Reactualizat la:

Timișorenii care vor să testeze, printre altele, probe de apă sau alimente, o pot face la Direcția de Sănătate Publica Timiș, prin Laboratorul de diagnostic și investigare în sănătate publică, care efectuează mai multe analize de microbiologie sanitară, cu tarife conform Ordinului Ministerului Sănătății.

Scris de Oana Bocănici - Timișorenii care vor să testeze, printre altele, probe de apă sau alimente, o pot face la Direcția de Sănătate Publica Timiș, prin Laboratorul de diagnostic și investigare în sănătate publică, care efectuează mai multe analize de microbiologie sanitară, cu tarife conform Ordinului Ministerului Sănătății.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Începe Congresul ATI de la Timișoara. Dr. Dorel Săndesc: Anul acesta, congresul are loc sub expresia „Doza 20”

28 September 2022 at 06:47

Președintele manifestării va fi dr. Dorel Săndesc, iar directorul dr. Ovidiu Bedreag. Specialiștii care vor fi prezenți vin de pe trei continente: America de Nord, America de Sud și din Europa. Se estimează că vor fi peste 1.250 de persoane din multiple specialități: anestezie și terapie intensivă, medicină de urgență, boli infecțioase, cardiologie, neurologie. Aceștia vor susține conferințe, iar bioingineri și psihologi din țară vor completa imaginea echipelor complexe de specialiști care funcționează în secțiile de terapie intensivă și medicină de urgență.

Printre invitații de prestigiu din străinătate se numără: Prof. Edoardo de Robertis, președintele Societății Europene de Anestezie și Terapie Intensivă; trei foști președinți ai Societății Europene de Anestezie și Terapie Intensivă – Prof. Daniela Filipescu, Prof. Stefan de Hert, Prof. Kai Zacharowski; Prof. Daniela Filipescu, care este azi secretarul general al World Federation of Societies of Anestesiologists; directori de departamente din Societatea Europeană de Anestezie și Terapie Intensivă – Bazil Ațeleanu, Olegs Sabelnikovs, Prof. Șerban Bubenek, actualul președinte al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă. Celor de mai sus li se adaugă actuali și foști președinți de societăți internaționale din domeniul anesteziei și terapiei intensive, medicinei de urgență și de boli infecțioase.

Printre cei care vor lua cuvântul la acest eveniment se regăsesc și medici tineri și profesori: Mihai Gabriel Ștefan (București), Mihai Botea (Oradea), Irina Aszalos (Cluj), Ștefan Frunză (Cluj), Raluca Fodor (Târgu Mureș), Alexandra Lazăr (Tărgu Mureș), Alexandru Rogobete (Timișoara), Claudiu Bârsac (Timișoara) și mulți alții.

Universitatea de Vest din Timișoara va organiza un simpozion cu titlul „Corpul uman între anatomie și artă”, sâmbătă, 1 octombrie, în sala Europa a CRAFT. Va conține expuneri cu titluri precum „Frumusețea corpului uman prin expresia clarobscurului în pictura lui Caravaggio”, „Corpul în arta contemporană” sau „Despre anatomia dorului”. În zilele de eveniment, artistul plastic Gheorghe Fikl expune reproduceri ale operelor personale.

„Congresul ATI din 2022 are loc sub expresia «Doza 20». Însă este potrivit ca opinia publică să știe că aici nu este vorba doar despre imaginea și prestigiul pe care le îmbunătățește acest eveniment în beneficiul urbei noastre, ci și despre un impact economic pozitiv asupra acesteia. Timp de câteva zile, vom avea parte de cea mai mare densitate de cadre medicale pe cap de timișorean. Asociația pentru ATI «Aurel Mogoșeanu» din Timișoara s-a impus de multă vreme în conștiința publică drept o entitate cu impact benefic și pe multe niveluri asupra societății românești. Sunt deja notorii caravanele pe care le desfășoară, în răstimpuri, pentru evaluarea și ameliorarea stării de sănătate a membrilor unor comunități din zone izolate, din cartiere mărginașe, din aziluri de noapte, din penitenciare etc”, transmite dr. Dorel Săndesc.

Congresul are loc la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și a Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Timiș: au început anchetele de circulație Origine - Destinație. Punctele de oprire a șoferilor

28 September 2022 at 06:27
Foto: DRDP Timișoara

Timp de trei zile, pe parcursul lunilor septembrie și octombrie, au loc anchetele de circulație Origine - Destinație. Acestea au scopul de a realiza statistici referitoare la orientarea investițiilor în funcție de tipul transporturilor. Prima etapă a început miercuri, 28 septembrie, la ora 8.

Scris de Oana Bocănici - Timp de trei zile, pe parcursul lunilor septembrie și octombrie, au loc anchetele de circulație Origine - Destinație. Acestea au scopul de a realiza statistici referitoare la orientarea investițiilor în funcție de tipul transporturilor. Prima etapă a început miercuri, 28 septembrie, la ora 8.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Noaptea Cercetătorilor la Timișoara. Târg de știință și tehnologie, ateliere și dezbateri

27 September 2022 at 14:00
foto: arhivă

Reactualizat la:

În perioada 30 septembrie - 1 octombrie, cercetătorii din consorțiul ReCoNnect invită publicul larg să descopere lumea științei prin multe activități. Evenimentele au loc în 19 locații din țară, printre care și Timișoara.

Scris de Oana Bocănici - În perioada 30 septembrie - 1 octombrie, cercetătorii din consorțiul ReCoNnect invită publicul larg să descopere lumea științei prin multe activități. Evenimentele au loc în 19 locații din țară, printre care și Timișoara.

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. Percheziții la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara în biroul unui chirurg bănuit că ar fi luat mită

26 September 2022 at 08:24

Percheziții ale polițiștilor de la Direcția Generală Anticorupție, luni, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara. Anchetatorii au descins în biroul unuia dintre chirurgi, bănuit că ar fi primit 1000 de euro de la un pacient.

Scris de Oana Bocănici - Percheziții ale polițiștilor de la Direcția Generală Anticorupție, luni, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara. Anchetatorii au descins în biroul unuia dintre chirurgi, bănuit că ar fi primit 1000 de euro de la un pacient.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Teste gratuite pentru depistarea diabetului, cancerului de prostată și de col uterin, la Universitatea de Medicină din Timișoara

22 September 2022 at 13:00
foto: arhivă

Reactualizat la:

Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara desfășoară în acest moment un proiect în cadrul căruia persoanele de peste 18 ani din județele Caraș-Severin, Mehedinți și Timiș pot beneficia de screening pentru depistarea gratuită a diabetului, cancerului de prostată și a cancerului de col uterin. Analizele se pot realiza gratuit până în 15 octombrie.

Scris de Oana Bocănici - Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara desfășoară în acest moment un proiect în cadrul căruia persoanele de peste 18 ani din județele Caraș-Severin, Mehedinți și Timiș pot beneficia de screening pentru depistarea gratuită a diabetului, cancerului de prostată și a cancerului de col uterin. Analizele se pot realiza gratuit până în 15 octombrie.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Primăria Timișoara scoate la licitație concesionarea a cinci cimitire din oraș

22 September 2022 at 12:30
Foto: arhivă

Reactualizat la:

Primăria Municipiului Timișoara a lansat licitația, în două loturi, pentru concesionarea a cinci cimitire publice pentru o perioadă de doi ani.

Scris de Oana Bocănici - Primăria Municipiului Timișoara a lansat licitația, în două loturi, pentru concesionarea a cinci cimitire publice pentru o perioadă de doi ani.

Adblock test (Why?)

articolul original.

PROGRAM. Mâncăruri specifice, spectacole, meșteșugării și vinuri la Zilele Culturii Maghiare de la Timișoara

20 September 2022 at 13:00

„Nu am dori ca minoritatea maghiară sau comunitatea de aici să simtă tensiunea din ultimul timp și în acest sens Zilele Culturii Maghiare vreau sa fie zile de prietenie, de înțelegere reciproca și de prezentare a culturii”, a transmis în cadrul unui eveniment de anunțare a Zilelor Culturii Maghiare Peter Tamaș, consulul onorific al Ungariei la Timișoara.

Festivitățile încep încă de joi, 22 septembrie, cu o gală de deschidere ce are loc de la ora 18 la Teatrul Național din Timișoara, în Sala Mare.

Evenimentele se întind până duminică, 25 septembrie, în mai multe locații din Timișoara: Castelul Huniade, Piața Libertății, curtea Centrului de Proiecte Timișoara, curtea Franciscană sau Facultatea de Muzică din cadrul UVT. Se va prezenta gastrocultura maghiară, o plimbare istorică prin centrul orașului, spectacole de teatru și momente artistice, iar un aspect important este că organizatorii vor face un eveniment fără consum de plastic.

În Piața Libertății va fi un târg meșteșugăresc, iar în Piața Victoriei va fi o scenă pentru programe de muzică rock și seri de concerte în toate zilele. Printre trupele care vor concerta se găsesc: Varga Miklós és a Band, Póra Zoltán&Stone Hill, Slágerebbje, Kerecsen, Sleepin’ Insomnia, Róbert Szikora și R-GO, Transylvanium și Formația Csík – Gábor Presser – János Karácsony.

Va fi și un târg de vinuri cu pavilioane din Transilvania, cu vinuri de calitate. Va exista și pavilionul sănătății și sâmbătă, 24 septembrie, un pavilion cu cărți cu scriitori maghiari locali. Nu vor lipsi nici standurile cu delicatese și băuturi specifice artizanale, pălinca, kurtosul, langoși, dulciuri și celebrul gulaș.

Programul integral al evenimentelor, locațiile și descrierea fiecăruia le găsiți AICI.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Infecția cu virusul West Nile. Simptome și tratament

19 September 2022 at 14:00

Virusul West Nile este, conform medicilor, o cauza frecventă de boala febrila, fără afectarea sistemului nervos central. Ocazional, determină meningită aseptică și encefalită severă, în special în rândul vârstnicilor. Majoritatea pacienților au infecții care nu prezintă simptome evidente, ci doar ceea ce se numește „febra West Nile”.

Simptomele de infecție ușoară durează între 3 si 6 zile și includ febră, greață, vărsături, oboseală, dureri de cap, dureri de spate, articulare, dureri la înghițire, erupție cutanata, dureri oculare. Semnele mai severe de boală includ slăbiciune musculară, paralizie flască, fotofobie, convulsii, modificări ale funcțiilor cerebrale (cum ar fi confuzia, amnezia, dezorientare), probleme respiratorii și o erupție pe corp, maculo-papuloasă, la nivelul gâtului, trunchiului, brațelor sau picioarelor.

„Encefalita și sechelele neurologice sunt mai frecvente în rândul persoanele vârstnice, diabetice, cu hipertensiune arterială și cu afectare a sistemului nervos central. Pe lângă sechelele mai severe motorii și cognitive, altele mai ușoare includ tremor, anomalii minore ale capacității motorii și pierderea funcțiilor de execuție. Transmiterea de la femeile însarcinate la făt este posibilă. Diagnosticul este serologic și constă în detectarea anticorpilor de tip Imunoglobulina M (IgM). Scanările de tipul RMN arată modificări cerebrale la o treime dintre pacientii infectați”, spune Eduard Florescu, medic rezident în boli infecțioasela Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Specialiștii spun că tratamentul recomandat este cu antitermice, antivomitive și calmante la formele ușoare de boală, iar cele mai grave necesită medicație adaptată în funcție de pacient. La bolnavii cu sechele neurologice este necesară recuperarea post infecție, de lungă durată, cu fizioterapie, terapie de vorbire și reabilitare cognitivă cu ajutorul unui neuropsiholog.

Prognosticul este unul bun pentru persoanele tinere, fără comorbidități asociate, dar persoanele cu imunitate scăzută pot avea o evoluție fulminantă a bolii, ce poate duce la deces sau pot dobândi o infecție persistentă a sistemului nervos central.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Cum ne menținem imunitatea ridicată în sezonul virozelor. Sfaturile medicilor

19 September 2022 at 06:40

Doamna doctor Adriana Chiș este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara, promoția 2002. În anul 2012 devine parte a echipei medicale a Spitalului Militar Timișoara ca medic specialist pneumolog, iar în 2016 devine medic primar. În anul 2022 obține Atestatul de Studii Complementare în Somnologie (Nivel I + Nivel II).

Conform medicului, trebuie respectate câteva reguli simple și la îndemâna tuturor:

  • hidratare adecvată (doi litri de apă pe zi)
  • regim alimentar bogat în nutrienți, minerale și vitamine (în special vitamina C și Zinc)
  • activitate fizică zilnică
  • igiena somnului (7-8 ore de somn)
  • igiena mâinilor
  • evitarea consumului de alcool, evitarea fumatului, activ și pasiv
  • Soluția pentru creșterea imunității presupune o viață în echilibru!

În general, în sezonul rece, virozele sunt cele mai întâlnite afecțiuni ale sezonului, iar dacă nu sunt tratate corespunzător pot duce la complicații ale căilor respiratorii. Un procent de aproximativ 85% din infecțiile căilor respiratorii sunt cauzate de virusuri, motiv pentru care tratamentul cu antibiotice nu este indicat.

Medicii recomandă ca în cazul apariției unor simptome de viroză sau gripă, mai ales în cazul copiilor, să se ia legătura imediat cu medicul de familie care poate recomanda un consult. Depistarea gripei se poate face în unitățile medicale, unde se prezintă pacientul cu simptome și care face un test antigripal. Boala se tratează în spital sau la domiciliu, în funcție de severitatea ei.

Diferențe între virozele respiratorii și virusul gripal

Pentru a distinge care dintre infectări v-a afectat, trebuie să urmăriți evoluția simptomelor. În cazul virozelor respiratorii, semne precum febra, tusea, starea de oboseală, rinorea, uneori durerile în gât sunt de intensitate mai redusă. În cazul gripei, simptomele sunt mult mai accentuate și persistente. Gripa debutează brusc, cu febră și cefalee. Febrei, care poate să ajungă și la 39 de grade, i se adaugă durerile musculare, frisoanele, o tuse seacă, dar și o stare de oboseală marcantă și chiar weezing (respirație șuierătoare). Gripa poate duce la complicații, cel mai frecvent pulmonare, dar în cazul copiilor vorbim și de laringite sau complicații în sfera ORL, asta dacă nu este tratată la timp.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Excursie pe bicicletă până în Serbia. Se deschide un punct de frontieră pe pistă

18 September 2022 at 08:55

Poliția de frontieră va deschide în zilele de 24 și 25 septembrie, între orele 8-20, punctul de trecere a frontierei de pe pista de biciclete de pe coronamentul digului Canalului Bega. Excursia cu bicicleta are loc pe toți cei 70 de km de pistă, între Timișoara și Zrenjanin. Trecerea se va face prezentând doar cartea de identitate.

Potrivit vicepreședintelui CJ Timiș Cristian Moș, locurile de cazare și restaurantele din Serbia vor fi pregătite pentru acest eveniment.

Vă reamintim, CJ Timiș, alături de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș și Administrației Bazinală de Apă Banat au realizat un acord de parteneriat pentru zece ani pentru administrarea pistei de biciclete ce duce spre sârbi. CJ Timiș se va ocupa de reparațiile necesare, inclusiv asfalt, curățenie și refugii.

În prezent CJ Timiș lucrează la îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor de pe traseu, prin avertizarea cu indicatoare și crearea de insule de colectare selectivă a gunoiului.

Pista are o lungime de 37 de kilometri și pornește de la marginea Timișoarei, apoi continuă de-a lungul râului Bega, până la frontiera cu Serbia. Pista de cicloturism a fost realizată prin programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, într-un proiect care a beneficiat de finanțare europeană nerambursabilă de peste 2,3 milioane de euro.

De asemenea, pista face parte din ruta EUROVELO 13, lucru care permite aplicarea pentru fondurile din PNRR, pentru lucrări la standarde europene.

„Cunosc foarte bine nemulțumirile comunității legate de acest subiect. Încă din timpul campaniei electorale din 2020 mi-am asumat că voi face toate demersurile pe care funcția o să mi le permită pentru ca acest traseu, extrem de important atât pentru cicliști cât și pentru amatorii de cicloturism, să primească atenția pe care o merită”, a transmis Cristian Moș.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Se deschide punctul de frontieră pentru excursie cu bicicleta până în Serbia, pe pista ce pornește din Timișoara

18 September 2022 at 08:55

Poliția de frontieră va deschide în zilele de 24 și 25 septembrie, între orele 8-20, punctul de trecere a frontierei de pe pista de biciclete de pe coronamentul digului Canalului Bega. Excursia cu bicicleta are loc pe toți cei 70 de km de pistă, între Timișoara și Zrenjanin. Trecerea se va face prezentând doar cartea de identitate.

Potrivit vicepreședintelui CJ Timiș Cristian Moș, locurile de cazare și restaurantele din Serbia vor fi pregătite pentru acest eveniment.

Vă reamintim, CJ Timiș, alături de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș și Administrației Bazinală de Apă Banat au realizat un acord de parteneriat pentru zece ani pentru administrarea pistei de biciclete ce duce spre sârbi. CJ Timiș se va ocupa de reparațiile necesare, inclusiv asfalt, curățenie și refugii.

În prezent CJ Timiș lucrează la îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor de pe traseu, prin avertizarea cu indicatoare și crearea de insule de colectare selectivă a gunoiului.

Pista are o lungime de 37 de kilometri și pornește de la marginea Timișoarei, apoi continuă de-a lungul râului Bega, până la frontiera cu Serbia. Pista de cicloturism a fost realizată prin programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, într-un proiect care a beneficiat de finanțare europeană nerambursabilă de peste 2,3 milioane de euro.

De asemenea, pista face parte din ruta EUROVELO 13, lucru care permite aplicarea pentru fondurile din PNRR, pentru lucrări la standarde europene.

„Cunosc foarte bine nemulțumirile comunității legate de acest subiect. Încă din timpul campaniei electorale din 2020 mi-am asumat că voi face toate demersurile pe care funcția o să mi le permită pentru ca acest traseu, extrem de important atât pentru cicliști cât și pentru amatorii de cicloturism, să primească atenția pe care o merită”, a transmis Cristian Moș.

Adblock test (Why?)

articolul original.

AJOFM Timiş organizează Bursa Locurilor de Muncă pentru absolvenţi și persoane fără loc de muncă

15 September 2022 at 09:48
foto: arhivă

Reactualizat la:

AJOFM (Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă) Timiș vine în întâmpinarea tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă și organizează Bursa Locurilor de Muncă pentru absolvenți, în data de 14 octombrie, la Casa Tineretului.

Scris de Oana Bocănici - AJOFM (Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă) Timiș vine în întâmpinarea tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă și organizează Bursa Locurilor de Muncă pentru absolvenți, în data de 14 octombrie, la Casa Tineretului.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Peste 14.000 de comprimate de iodură de potasiu ridicate de timișeni din farmacii, în luna august

15 September 2022 at 06:43
Foto: DSP Timiș

De la doar câteva zeci de tablete ridicate inițial, oamenii din Timiș au ridicat din farmaciile din județ, în luna august, peste 14.000 de comprimate de iodură de potasiu.

Scris de Oana Bocănici - De la doar câteva zeci de tablete ridicate inițial, oamenii din Timiș au ridicat din farmaciile din județ, în luna august, peste 14.000 de comprimate de iodură de potasiu.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Conductele de gaz care vor aproviziona Colterm și localitățile din sudul județului au autorizație de construire

14 September 2022 at 15:05
foto: arhivă

Reactualizat la:

Președintele CJ Timiș anunță că miercuri, 14 septembrie, a semnat Autorizația de Construire pentru conducta de gaze naturale SRM Timisoara I – SRM Timișoara III. Consiliul Județean a declarat cele două investiții ca fiind de utilitate publică și de interes județean, pentru a le urgenta.

Scris de Oana Bocănici - Președintele CJ Timiș anunță că miercuri, 14 septembrie, a semnat Autorizația de Construire pentru conducta de gaze naturale SRM Timisoara I – SRM Timișoara III. Consiliul Județean a declarat cele două investiții ca fiind de utilitate publică și de interes județean, pentru a le urgenta.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Bicicletă furată din zona Girocului

14 September 2022 at 10:22

O bicicletă a fost furată din zona Girocului seara trecută. Cei care pot oferi informații sunt rugați să ia legătura cu proprietarul sau poliția.

Scris de Oana Bocănici - O bicicletă a fost furată din zona Girocului seara trecută. Cei care pot oferi informații sunt rugați să ia legătura cu proprietarul sau poliția.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Centrul Oncologic OncoHelp Timișoara a primit oficial certificarea europeană pentru serviciile oferite

10 September 2022 at 09:15
Foto: Asociația OncoHelp

Reactualizat la:

În cadrul unei ceremonii care a avut loc la Paris, echipa OncoHelp a primit diploma care atestă recunoașterea de către cel mai important for european în domeniul oncologic - ESMO (European Society for Medical Oncology) a calității serviciilor, atât în domeniul oncologic, cât și al paliației de care beneficiază pacienții internați aici.

Scris de Oana Bocănici - În cadrul unei ceremonii care a avut loc la Paris, echipa OncoHelp a primit diploma care atestă recunoașterea de către cel mai important for european în domeniul oncologic - ESMO (European Society for Medical Oncology) a calității serviciilor, atât în domeniul oncologic, cât și al paliației de care beneficiază pacienții internați aici.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Alexandru Rafila, la Timișoara: orașul ar trebui să aibă un Institut Oncologic Regional

10 September 2022 at 06:47

La Timișoara se ia în calcul construirea unui Institut Oncologic Regional chiar în Calea Torontalului, în clădirea „schelet” care a rămas de-a lungul timpului fără o destinație exactă. Alexandru Rafila a precizat că „s-ar bucura” ca Timișoara să aibă un astfel de proiect.

„Un subiect sensibil este necesitatea existenței unui Institut Oncologic Regional. Și Timișoara ar trebui să aibă un astfel de institut la fel cum are Bucureștiul, Iașiul sau Clujul. (…) Pe baza unor criterii obiective cu Comisia Europeană care este finanțatorul trebuie să alegem din lista de 42, 25 de spitale (n.r.- pentru finanțare prin PNRR). M-aș bucura ca Timișoara să aibă un proiect pentru Institutul Oncologic care să fie evaluat.

Având în vedere că este o patologie prioritară de interes regional, cred că există toate elementele ca acest lucru să se întâmple. Orizontul de finalizare al obiectivelor prin PNRR este iunie 2026, mai puțin de 4 ani, e un timp strâns, iar după ce finalizăm lista încercăm să găsim o soluție să nu lungim excesiv procedurile de proiectare și construcție, pentru că interesul este crescut”, a precizat Alexandru Rafila.

Institutul de Oncologie din Timișoara figurează într-un portofoliu de 49 de proiecte cu finanţare prin PNRR, din care se vor finanța doar 25. Dintre acestea, doar trei sau patru vor fi considerate investiții mari de până la 150 de milioane – 200 de milioane de lei.

„O să avem o discuție despre modul în care DSP poate, vrea, e competentă să desfășoare un studiu de fezabilitate care să facă Timișoara eligibilă ca și destinație pentru unul dintre institutele regionale de oncologie”, a completat Rafila.

Direcția de Sănătate Publică Timiș a semnat în 29 aprilie contractul, iar ordinul de începere a lucrărilor s-a dat joi, 6 mai. Se vor face un studiu geotehnic, un studiu topografic, o expertiză tehnică, actualizarea temei de proiectare, actualizarea/elaborarea studiului de fezabilitate. Ruina de pe Torontalului avea studii de prefezabilitate și de fezabilitate de prin 2012, dar erau întocmite în baza HG 28/2008, așa că e nevoie de actualizări conform HG 907/2016.

Autoritățile mai anunțau și în 2016 o licitație de proiectare, care a fost anulată doi ani mai târziu. Studiul se face de către asocierea al cărei lider este Popp & Asociații. Societatea cu sediul în București va lucra cu încă cinci firme: Hospital Project & Consulting și Square Bau (ofertanți) și ABC Development Aviation, AC Rad Medical Consult & Service și Capabil (subcontractanți câte 1%).

Documentația actualizată trebuie să ajungă în 90 de zile la DSP Timiș, iar valoarea contractului este de 1,18 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 240.000 de euro.

Construcția spitalului de la ieșirea din Timișoara, de pe Calea Torontalului, a început în 1994. Clădirea ar fi trebuit să adăpostească un nou spital municipal, însă nu a fost finalizată niciodată.

Pe aceeași temă:

Spitalul „fantomă” de pe Torontalului, la actualizare de SF. S-au cerut bani prin PNRR pentru Institutul Oncologic

Spitalul „fantomă” de pe Torontalului, la actualizare de SF. S-au cerut bani prin PNRR pentru Institutul Oncologic

Adblock test (Why?)

articolul original.
❌