ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Încă un transfer la FCSB? Anunțul lui Nicolae Dică despre fundașii centrali

22 September 2022 at 20:16
image

FCSB i-a transferat în această vară pe Joyskim Dawa și Joonas Tamm, care sunt și titularii obișnuiți în zona fundașilor centrali. Totuși, ambii au fost criticați în dese rânduri pentru prestațiile lor, iar Nicolae Dică nici nu are alte variante solide. Iulian Cristea și Rachid Bouhenna sunt accidentați, iar o altă opțiune ar fi Denis Haruț, care a fost mutat pe diferite posturi.

Nicolae Dică: "E greu să aduci acum un jucător foarte bun"

Întrebat dacă FCSB plănuiește să mai facă un transfer pentru a se întări în acea zonă a terenului, Nicolae Dică spune că i-ar fi greu să găsească un stoper de calitat, liber de contract, în această perioadă, după încheiera ferestrei de mercato.

"Să aducem în acest moment un jucător liber de contract, să fie și valoros, este greu. Dacă nu și-a găsit echipă în aceste trei luni, e greu să reușești să aduci un jucător foarte bun.

În ceea ce privește fundașii centrali, au fost momente când s-a greșit. Dawa are și niște deprinderi pe care le are de când era copil. Nu e ușor ca într-o perioadă scurtă să scapă de aceste lucruri. De exemplu, asta cu ținerea, ține adversarul, nu îi dă drumul. Încercăm să lucrăm lucrurile astea cu el. E bine că el vrea să își îmbunătățească aceste lucruri și lucrează suplimentar", a spus Nicolae Dică, la Digisport.

Ce transferuri a făcut FCSB

 • Billel Omrani (29 de ani / atacant / liber de contract)
 • Boban Nikolov (28 ani / mijlocaș central / liber de contract)
 • David Miculescu (21 ani / atacant / UTA Arad / 1.7 milioane de euro)
 • Andrea Compagno (26 ani / atacant / FCU Craiova 1948 / 1.5 milioane de euro)
 • Eduard Radaslavescu (18 ani / mijlocaș central / FCV Farul / 500.000 de euro)
 • Radu Boboc (23 ani / fundaș dreapta / FCV Farul / 400.000 de euro)
 • Joyskim Dawa (26 ani / fundaș central / FC Botoșani / 350.000 euro)
 • Vadim Rață (29 ani / închizător / FC Voluntari /) - s-a întors la FC Voluntari
 • Marco Dulca (23 ani / închizător / Chindia Târgoviște / 250.000 de euro)
 • Bogdan Rusu (32 ani / atacant / CS Mioveni / 200.000 euro)
 • Joonas Tamm (30 de ani / fundaș central / Vorskla Poltava / liber de contract)
 • Rachid Bouhenna (30 ani / fundaș central / CFR Cluj / liber de contract)
articolul original.

Horoscopul de weekend

22 September 2022 at 22:15
image

BERBEC
E timpul să vă ocupaţi de toate sarcinile pe care le-aţi amânat, de curăţenie la birou, acasă sau în… minte. E o zi bună pentru activităţi care necesită grijă pentru detalii, dar și pentru a te disciplina în tot ce faci și a deveni mai riguros, inclusiv în ceea ce privește dieta și stilul de viaţă.

TAUR
Se lămuresc animozităţile vechi, atât în relaţia cu persoana iubită, cât și în relaţia cu copiii. Totuși, discordia este prezentă, astfel că mai pot apărea discuţii aprinse și controverse. Cu puţin efort și deschidere mentală sinceră spre dialog și cooperare, totul se poate rezolva favorabil pentru toată lumea.

GEMENI
În urma discuţiilor cu un prieten sau cu o persoană de încredere din segmentul profesional, în tihnă şi în taină veţi lua decizii majore pentru mersul lucrurilor în viaţă de acum înainte. Vă sunt favorizate meditaţiile interioare, detaşarea de cotidian şi aflarea unor informaţii secrete despre relaţiile în care sunteţi implicat.

RAC
Exista multă forfotă în zona comunicării, negocierilor, schimburilor. Chiar dacă unele relaţii se cer încă ajustate, iar modul în care se derulează unele colaborări nu e deloc pe gustul dumneavoastră, aveţi totuși resursele și abilitatea necesare să întoarceţi lucrurile în favoarea dumneavoastră.

LEU
E necesar să vă reconfiguraţi activităţile profesionale, să vă repoziţionaţi faţă de o serie de colaboratori și/sau angajaţi, să deveniţi mai disciplinat, în primul rând, în gândire, apoi în acţiune. E timpul să vedeţi opţiunile cu luciditate, fără înflorituri și fără să vă mai amăgiţi că va veni un noroc de undeva din afară.

FECIOARĂ
E posibil ca ziua să înceapă cu o dezamăgire sau o deziluzie, dar asta nu face decât să vă trezească la realitate și vă ajută să înţelegeţi o dată în plus că așteptările de la ceilalţi nu sunt de folos nimănui. Una peste alta, o zi de așezare, ordonare, schimbare a priorităţilor, atenţie la felul în care faceţi lucrurile.

CAPRICORN
Sunteţi animat de gânduri măreţe, idealuri nobile și de filozofii noi de viaţă. Sunt momente speciale în care vă veţi schimba radical mentalitatea și felul în care vă raportaţi la oameni și fapte. Se conturează o perioadă în care studiile, cercetările, documentarea și călătoriile îndepărtate vor reprezenta subiecte de mare interes.

VĂRSĂTOR
Se deschide o etapă de câștig de la și prin alţii, se lămuresc chestiuni financiare și materiale trenante. Documentele financiare și demersurile privitoare la investiţii și la achitarea datoriilor reprezintă teme importante pe termen lung. Recomandabil este să evitaţi contractarea creditelor.

PEȘTI
Se animă foarte mult segmentul partenerial începând cu această săptămână. Este rost de parteneriate noi, fie că este vorba de planul personal, fie de cel profesional. Unele colaborări sau un mariaj se pot destrăma rapid, fără echivoc. Este important acum să vă concentraţi pe interesele personale.

articolul original.

Bancul zilei

22 September 2022 at 22:00
image
 • Maricica, nu vrei să facem copii împreună?
 • Ba da. Dar nu prea știu cum.
 • Nu-i nimic, îţi arăt eu imediat. E ca și cum amesteci cu făcăleţul într-un ceaun ca să faci mămăligă bună.
  După vreo oră:
 • A fost minunat! Dar unde e copilul?, întreabă ea.
 • Ei, copilul trebuie să îl așteptăm încă nouă luni.
 • Da? Atunci de ce ne-am oprit din amestecat?

Un copil vorbește cu mama lui la telefon:

 • Mamă, l-am văzut pe tata cu una grasă și urâtă la piaţă.
 • Avea batic?
 • Da, unul negru.
 • Eu eram. Să vezi ce bătaie îţi iei acasă!
articolul original.

Zelenski îi îndeamnă pe ruşi să protesteze împotriva mobilizării

Zelenski îi îndeamnă pe ruşi să protesteze împotriva mobilizării

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat pe ruşi „să protesteze” împotriva mobilizării pe frontul ucrainean anunţată de Kremlin sau „să se predea” forţelor Kievului, notează AFP, preluat de Agerpres.

"În acest război în şase luni, au fost ucişi 55.000 de soldaţi ruşi (...) Vreţi mai mulţi? Nu? Deci protestaţi! Luptaţi! Fugiţi! sau predaţi-vă" armatei ucrainene, a lansat Volodimir Zelenski în rusă în tradiţionalul său mesaj video. "Acestea sunt opţiunile voastre pentru a supravieţui", a adăugat el.

"Sunteţi deja complici la toate crimele (armatei ruse), crimele şi torturile ale căror victime sunt ucrainenii. Pentru că tăceţi. Pentru că tăceţi mereu", a acuzat liderul de la Kiev.

El a adăugat că autorităţile ruse se pregătesc să mobilizeze "până la un milion de oameni". Oficial, Moscova a anunţat cu o zi înainte mobilizarea cu începere de miercuri a 300.000 de rezervişti.

"Este momentul alegerii pentru voi. Pentru bărbaţii din Rusia, este alegerea de a muri sau de a trăi, de a deveni invalizi sau de a-şi păstra sănătatea. Pentru femeile din Rusia, alegerea este să-şi piardă pentru totdeauna soţii, fiii, nepoţii ori să încerce, totuşi, să îi protejeze împotriva morţii, împotriva războiului, împotriva unui singur bărbat", Vladimir Putin, a continuat preşedintele ucrainean.

Peste 1.300 de persoane au fost arestate miercuri în cursul unor manifestaţii improvizate împotriva mobilizării în întreaga Rusie, potrivit ONG-ului OVD-Info.

Anunţul mobilizării a provocat şi un aflux de ruşi care doresc să părăsească ţara, cu cozi semnalate la frontierele terestre cu mai multe ţări. Nu este disponibilă nicio estimare a numărului acestora, menţionează AFP.

Kremlinul a negat amploarea plecărilor, vorbind de un fenomen "mult exagerat".

articolul original.

Fostul șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, despre mobilizarea parțială din Rusia: ‘Totul a fost într-un plan bine pregătit. Acest spațiu de timp până la introducerea noilor forțe trebuie fructificat de către Ucraina’

22 September 2022 at 20:51
image

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi fost şef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei,  a declarat că Ucraina trebuie să fructifice acest spațiu de timp până la introducerea noilor forțe ruse, prin dezvoltarea axelor de contraofensivă mai ales în zona Donbasului.

Mobilizarea parțială a fost dictată de necesitatea suplimentării grupării de forțe, suplimentare care apare mai ales prin succesul contraofensivei ucrainene pe axa de est, în zona Harkovului, nord-est, mai ales sud Harkov, și continuarea acțiunilor contraofensive pe axa de sud, pe malul drept al fluviului Nipru – o situație critică din punct de vedere militar care necesită introducerea de noi forțe și singura soluție a fost această mobilizare parțială”, a explicat gen. (r) Virgil Bălăceanu.

În mod sigur, concomitent cu protestele, care nu sunt de mare amploare, dar poate ele se amplifică, sperăm, anti-război, ordine de mobilizare au ajuns la rezerviști.

Totul a fost într-un plan bine pregătit (…). La această dată, sunt convins că cea mai mare măsură a rezerviștilor mobilizați sunt prezenți la unitățile lor, iar cei care nu sunt prezenți suportă consecințele unor pedepse de la 5 la 10 ani, după modificările făcute de dată recentă de Duma de Stat a Federației Ruse”, a continuat expertul.

Va trebui să vedem evoluția activităților de mobilizare parțială și de pregătire a noii grupări de forțe, de introducere a acesteia în războiul de invazie, pentru că asistăm la o modificare nu esențială, dar importantă a raportului de forțe. Acest spațiu de timp până la introducerea noilor forțe trebuie fructificat de către Ucraina, prin dezvoltarea axelor de contraofensivă mai ales în zona Donbasului”, a mai spus el.

De asemenea, intensificarea acțiunilor militare și a luptei de rezistență trebuie să creeze instabilitate astfel încât referendumurile pe care și le-au propus – și Putin a fost de acord să le sprijine –  să nu se poată realiza, pentru că anexarea unor teritorii în mod ilegal ar însemna că rușii unilateral vor declara aceste teritorii ca aparținând Federației Ruse și atunci vor spune orice atac pentru eliberarea acestor regiuni înseamnă un atac asupra integrității teritoriale a Federației Ruse și putem lua în calcul în asemenea condiții folosirea armei nucleare”, a adăugat gen. (r) Virgil Bălăceanu, conform b1tv.ro.

Vezi și:

Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic: ‘Putin se inspiră din discursurile lui Stalin. Se temea să declarare mobilizarea generală tocmai pentru a nu pune arme în mâna populației’

articolul original.

Directorul AER: Ceea ce ne paşte pe noi este trecerea multora în rândul analfabeţilor

Directorul AER: Ceea ce ne paşte pe noi este trecerea multora în rândul analfabeţilor

Directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România (AER), Mihai Mitrică, a declarat, în cadrul Salonului de Carte Bookfest de la Târgu Mureş, că după secole de invenţii şi avansuri tehnologice, nu s-a găsit un mecanism mai ieftin şi mai eficient de învăţare decât cartea şi că cel mai mare pericol nu este digitalizarea cărţii, ci analfabetismul, notează Agerpres.

"Toată lumea are impresia, la nivel de discurs public, în România, că ne paşte vreo înlocuire a cărţii tipărite cu cartea digitală. Departe de noi, această carte digitală, pot să spun că, din păcate, reuşeşte să acapareze doar spre 1% din vânzările totale ale cărţii. Ceea ce ne paşte pe noi este însă trecerea multora în rândul analfabeţilor. Şi uitaţi-vă că testele PISA, cel mai recent instrument de măsură pe care îl avem, al situaţiei adolescenţilor, arată o creştere graduală, dar sigură, a gradului analfabetismului funcţional. De la 38-42% am ajuns la 45 % şi încă n-am văzut cifrele pe 2022, e o problemă în creştere pe care nu reuşeşte încă Ministerul Educaţiei să o ţină sub control. Nu văd cum ar putea să facă asta fără carte. Suntem în 2022, după atâtea secole de invenţii şi avansuri tehnologice, nu s-a găsit un mecanism mai ieftin şi mai eficient de învăţare decât cartea", a declarat presei Mihai Mitrică.

Salonul de Carte Bookfest a debutat la Târgu Mureş în organizarea Asociaţiei Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, în parteneriat cu Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş, Consiliul Local Târgu Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş.

articolul original.

Cum se luptă alții cu criza energetică: În Franța a fost inaugurat primul parc de eoliene în mare (Video)

22 September 2022 at 20:25
By: -

Emmanuel Macron a inaugurat joi, în largul Saint-Nazaire, primul parc de eoliene în mare din Franța, a cărui desfășurare intenționează să o accelereze în fața crizei energetice. Președintele a stabilit un obiectiv de aproximativ cincizeci de parcuri eoliene până în 2050, potrivit France24.

citizencitizen

„Acesta este un început de drum, un prim pas spre dezvoltarea masivă a energiilor regenerabile”, a declarat Palatul Elysée.

Le parc éolien de Saint-Nazaire est enfin opérationnel. Il a fallu 10 ans pour qu’il voie le jour. Toutes les éoliennes sont installées. La production d’électricité a commencé. Elle sera indispensable cet hiver. Ce parc contribue à la reprise en main de notre avenir énergétique. pic.twitter.com/7xJavshyhh

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron)
September 22, 2022

Scopul este de a consolida „suveranitatea energetică” a Franței într-o perioadă de creștere a prețurilor la hidrocarburi și de risc de penurie din cauza războiului din Ucraina, precum și de a reduce întârzierea considerabilă a țării în domeniul energiei regenerabile în comparație cu vecinii săi.

citizencitizen

În cursul dimineții, șeful statului a vizitat cu o barcă 80 de turbine eoliene, amplasate între 12 și 20 km în largul coastelor Le Pouliguen și Le Croisic.

Parcul, operat de EDF, va fi complet operațional până la sfârșitul anului. Aceasta va avea atunci o putere de 480 de megawați, capabilă să alimenteze 700.000 de persoane.

Emmanuel Macron a vizitat, de asemenea, Chantiers de l'Atlantique din Saint-Nazaire, unde sunt asamblate turbinele eoliene înainte de a fi instalate pe mare, și a prezentat principalele puncte ale proiectului de lege pentru „accelerarea energiei regenerabile”, care va fi prezentat luni în Consiliul de Miniștri.

citizencitizen

Textul vizează reducerea timpului necesar pentru finalizarea proiectelor prin simplificarea procedurilor administrative și prin limitarea duratei de examinare a recursurilor depuse de ecologiști, pescari și locuitori.

Președintele francez dorește ca Franța să acționeze „de două ori mai repede” în ceea ce privește proiectele de energie regenerabilă, reducând termenele la șase ani, în conformitate cu alte țări europene. În prezent, este nevoie în medie de zece ani pentru ca un sit offshore să intre în funcțiune în Franța, în comparație cu cinci ani în Germania și șase ani în Regatul Unit. Pentru energia eoliană terestră, termenul este de șapte ani - de două ori mai mult decât în Spania sau Germania - iar energia fotovoltaică nu stă mai bine.

articolul original.

Rareș Bogdan, despre planul UE pentru iarnă: ‘Eu, personal, nu o să vă tai gazul. Noi avem energie, spre deosebire de alte state’

22 September 2022 at 20:23
image

„Consumatorul standard mediu este interesat de următoarea întrebare: ne tăiați gazul la iarnă sau nu?”, l-a întrebat Bogdan Chirieac pe Rareș Bogdan.

Eu, personal, nu o să vă tai gazul. Eu sper din tot sufletul ca România să nu fie nevoită să închidă nici măcar capacități industriale, pentru că există o ierarhizare la intervenție. Ce faci? Ultima în ierarhie este locuința umană, locuința cetățenilor români”, a spus Rareș Bogdan.

Dacă se închide o capacitate de tip Azomureș sau Transavia, dacă ei sunt nevoiți să-și închidă porțile, în momentul respectiv ai o problemă dublă, fiind și o problemă socială, pentru că oamenii respectivi degeaba merg acasă să se încălzească pentru că trebuie să plătească facturile și nu vor avea bani. Deci nu este o situație simplă. Ce vă pot spune este că situația nu e la nivelul altor țări europene care au dependență de 98 la sută de gazul rusesc sau de energie de 80 la sută. Noi avem energie, spre deosebire de alte state”, a declarat Rareș Bogdan, conform dcnews.ro.

Vezi și:

Europarlamentarul Victor Negrescu: ‘Nu sunt de acord cu ce a spus domnul Rareș Bogdan, că nu trebuie să închizi apa când te speli pe dinți. Ori, este fals, noi trebuie să fim coerenți și să apărăm dreptul și interesele României’

articolul original.

Cât a costat până acum războiul din Ucraina: Suma este echivalentul a cinci PIB-uri anuale ale Ucrainei

Cât a costat până acum războiul din Ucraina: Suma este echivalentul a cinci PIB-uri anuale ale Ucrainei

Costul provocat Ucrainei de invazia rusă începută pe 24 februarie este estimat până în prezent la circa o mie de miliarde de dolari, a declarat un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP, citat de Agerpres.

''În primele zile ale agresiunii ruşii au distrus active ale noastre în valoare de 100 de miliarde de dolari'', a menţionat Oleg Ustenko, consilier economic al preşedintelui ucrainean, vorbind la o conferinţă organizată de Consiliul german pentru afaceri internaţionale.

''Suma este acum mult mai mare. Vorbim despre costuri directe şi indirecte pe care le-am suportat deja în Ucraina de circa 1.000 de miliarde de dolari'', echivalentul a ''cinci PIB-uri anuale'' ale Ucrainei, a mai precizat oficialul ucrainean.

Prin urmare, deficitul bugetar va creşte cu ''circa cinci miliarde de euro pe lună''. ''Astfel că, în loc să avem şapte miliarde (de euro deficit) pe tot anul, avem (deficit de) cinci miliarde pe lună'', a continuat consilierul preşedintelui Zelenski.

Pe lângă distrugerile provocate de război şi costurile necesare susţinerii armatei, o altă problemă a Kievului este că nu mai poate conta nici pe colectarea veniturilor fiscale.

Unele întreprinderi au fost ''distruse de ruşi sau nu funcţionează în program complet sau nu funcţionează la întreaga capacitate. Aceasta înseamnă că bugetul va primi cu siguranţă mult mai puţin faţă de ce era prevăzut iniţial'', a explicat Oleg Ustenko.

Guvernul de la Kiev estimează pentru anul în curs o scădere a PIB-ului Ucrainei cuprinsă între 35% şi 40% şi a cerut în august Fondului Monetar Internaţional un nou program de ajutor, în cadrul efortului financiar internaţional mai larg susţinut în principal de SUA şi UE.

Pe 9 septembrie Banca Mondială a estimat numai costul reconstrucţiei Ucrainei la circa 350 de miliarde de euro, atrăgând atenţia că acesta va creşte pe măsură ce războiul cu Rusia continuă.

articolul original.

Mulți dintre prizonierii eliberați de Moscova au fost torturați brutal – oficial ucrainean

22 September 2022 at 20:02
By: -

Mulţi dintre ucrainenii predaţi Kievului de Moscova în cadrul unui schimb important de prizonieri de război au fost „torturaţi brutal” în captivitate, a declarat joi un înalt oficial ucrainean, relatează AFP.

citizencitizen

"Mulţi dintre ei au fost torturaţi cu brutalitate", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Kirilo Budanov, şeful departamentului de informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, fără a oferi detalii despre natura presupuselor acte de tortură.

Potrivit acestuia, există şi "persoane a căror condiţie fizică este mai mult sau mai puţin normală în afară de subnutriţia cronică din cauza condiţiilor proaste de detenţie".

Aceşti prizonieri au fost deţinuţi în mai multe unităţi din teritorii ucrainene ocupate de trupele ruse, precum şi în Rusia, a adăugat Budanov, care a participat la organizarea acestui schimb.

citizencitizen


Potrivit ministrului de Interne Denis Monastirski, "absolut toţi" ucrainenii" predaţi au nevoie de reabilitare psihologică".

In total Russia exchanged 200 prisoners for Medvedchuk. Five Nazi commanders of Azovstal and 108 Nazi Azov soldiers - for 55 Russian prisoners. Video of the exchange… pic.twitter.com/GW35J8f4Tn

— JK (@JK2022Z)
September 22, 2022


Ucraina şi Rusia au efectuat miercuri cel mai mare schimb de prizonieri militari de la începutul invaziei ruse, la sfârşitul lunii februarie.

Kievul a recuperat zece cetăţeni străini şi 205 ucraineni, între care şefii apărării de la combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, simbol al rezistenţei la invazia rusă.

Ukraine has announced the release of 215 of its soldiers, including fighters who led the defense of Mariupol's Azovstal steelworks, in exchange for 55 Russian prisoners. https://t.co/3kpoZ35cj5

— Radio Free Europe/Radio Liberty (@RFERL)
September 22, 2022
citizencitizen


În schimb, Moscova a recuperat 55 de prizonieri, între care un fost deputat ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

articolul original.

Important! Sute de români pot beneficia de această pensie: Care sunt cerințele

22 September 2022 at 19:52
image

Vești importante! Sute de români pot beneficia de această pensie specială. Pensiiile I.O.V.R. reprezintă un drept care se acordă invalizilor şi accidentaţilor de război, urmaşilor celor morţi sau dispăruţi în război, precum şi urmaşilor foştilor pensionari invalizi şi accidentaţi de război.

Conform reglementărilor legale în vigoare, prezentate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) beneficiază de pensii de tip I.O.V.R. mai multe categorii de persoane. Principalii beneficiari ai acestei legi sunt invalizii de război, mari mutilați sau cei încadrați în gradul I, II sau III de invaliditate.

De asemenea, de astfel de drepturi, reglementate prin Legea nr. 49/1999 mai beneficiază și văduvele de război, dar și copiii militarilor morți sau dispăruți în acțiune, pe front, precum și accidentații de război în afara serviciului ordonat, potrivit portalului lege5.ro.

Ce drepturi au pensionarii de tip I.O.V.R.

Legea prevede că fiecare dintre aceste categorii de pensionari au dreptul la pensie de tip I.O.V.R. În cazul invalizilor și a accidentaților de război în afara serviciului ordonat, aceste drepturi sunt stabilite în funcție de gradul de invalididate în care sunt încadrați. Cuantumul acestor drepturi sunt stabilite prin lege.

Trebuie spus că invalizii și accidentații de război, marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate primesc, pe lângă pensia I.O.V.R., și o sumă fixă pentru îngrijire. Cuantumul acesteia este stabilită prin lege.

Acidentații de război în afara serviciului ordonat au dreptul la 50% din cuantumurile prevăzute pentru invalizii de război. Drepturile bănești se acordă diferențiat în funcție de gradul de invaliditate în care sunt încadrați.

Încadrarea în gradul de invaliditate se face de către comisiile de expertiză medicală și de recuperare a capacității de muncă.

Văduvele de război beneficiază de pensie I.O.V.R. în cuantumul stabilit prin lege, la fel ca și copiii militarilor morți sau dispăruți în acțiune.

Cum se acordă drepturile I.O.V.R.

Pe lângă indemnizația pe care o încasează lunar, conform legii, beneficiarii de pensii I.O.V.R. au și alte drepturi stabilite prin actul normativ. Ei beneficiază, în mod gratuit, de asistență medicală în spitale și în ambulatoriu, de întreținere și medicamente pe timpul internări. De asemenea, beneficiază, tot potrivit legii, de bilete pentru tratament în stațiunile balneoclimaterice.

Pentru a beneficia de drepturile I.O.V.R., solicitanții trebuie să se adreseze cu o cerere și documentele justificative, din care să reiasă calitatea pe care o au sau gradul de invaliditate, către casele județene de pensii din raza de domiciliu. Cererile sunt procesate, la acest nivel, iar casele de pensii emit o decizie de încadrare și, ulterior, efectuează plățile către beneficiari, conform Gândul.ro.

Vezi și:

Lovitură dură pentru sute de mii de români! Aceste mașini nu vor mai putea circula în București pe timp de noapte

Vești importante pentru milioane de români! Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut anunțul: Când vor fi majorate pensiile

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: ‘Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii’

articolul original.

Unei jurnaliste i-a fost anulat interviul fiindcă a refuzat să poarte vălul

Unei jurnaliste i-a fost anulat interviul fiindcă a refuzat să poarte vălul

Christiane Amanpour, jurnalistă a postului de televiziune CNN, a afirmat că a refuzat să poarte un văl pentru a-l intervieva la New York pe preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, ceea ce a provocat, potrivit ei, anularea întâlnirii faţă în faţă cu şeful statului iranian, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit mesajelor pe Twitter ale şefei secţiei internaţionale a CNN, un consilier al preşedintelui iranian a venit să o vadă ''la 40 de minute după ora la care interviul ar fi trebuit să înceapă'', pentru a-i spune că Ebrahim Raisi ''sugera'' ca jurnalista să poarte un văl, ''întrucât sunt lunile sfinte Mouharram şi Safar''.

Amanpour a refuzat să dea curs cererii, iar consilierul iranian i-a explicat că în aceste condiţii interviul, care urma să se desfăşoare în marja Adunării Generale a ONU, nu va avea loc.

''Interviul nu a avut loc. În contextul în care manifestaţiile continuă în Iran şi sunt ucişi oameni, ar fi fost important de vorbit cu preşedintele Raisi'', a conchis Christiane Amanpour, care a postat o fotografie cu ea în faţa unui fotoliu gol.

În ultima săptămână, iranienii au ieşit în stradă în mai multe oraşe din ţară pentru a protesta în legătură cu moartea tinerei Mahsa Amini, petrecută în timp ce se afla în custodia poliţiei, care o reţinuse pentru că ţinuta ei nu ar fi respectat întocmai normele islamice.

Manifestaţiile s-au soldat cu 17 morţi, potrivit guvernului iranian, însă organizaţia neguvernamentală Iran Human Rights (IHR, cu sediul la Oslo) a evocat cel puţin 31 de civili ucişi în ultimele şase zile.

articolul original.

Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic: ‘Putin se inspiră din discursurile lui Stalin. Se temea să declarare mobilizarea generală tocmai pentru a nu pune arme în mâna populației’

22 September 2022 at 19:17
image

Armand Goșu, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității București, expert în spațiul ex-sovietic, a afirmat că discursul lui Vladimir Putin este un răspuns la contraofensiva ucraineană, însă liderul de la Kremlin a ales mobilizarea parțială și nu pe cea generală de teama să nu transforme războiul din Ucraina într-un război civil.

Putin se temea să declarare mobilizarea generală tocmai pentru a nu pune arme în mâna populației, în care nu are absolut nici o încredere. Acei oameni pot întoarce armele împotriva lui Putin însuși, iar războiul cu Ucraina s-ar putea transforma într-un război civil. De aceea a acceptat să declare o mobilizare parțială”, a precizat el, într-un interviu pentru Contributors.ro.

Ce a spus în acest discurs?

În ordinea inversă, pe locul trei ar fi temele patriotice. S-a referit la Rusia istorică, deci obsesia cu istoria și cu granițele. La faptul că rușii o să-și apere suveranitatea și integratatea teritorială, în fața ofensivei Occidentului care vrea să distrugă Rusia. Noutatea ar fi că Putin împinge tot mai evident spre narațiunea – “patria în pericol”, trebuie ca tot poporul rus să pună mâna pe armă ca s-o apere. Deci, Putin se inspiră din discursurile lui Stalin. Ceea ce n-ar fi o noutate. În condițiile în care mii de soldați ruși fac rapoarte pentru a ieși din armată și nu văd nici un motiv pentru care ar continua războiul împotriva Ucrainei, tentativa lui Putin de a zugrăvi Rusia ca fiind amenințată, e o încercare de a mobiliza populația pentru războiu.

Doar amintesc tema propagandei rusești, anume că Rusia nu luptă cu Ucraina, ci cu Occidentul, care vrea să distrugă Rusia. E o temă mai veche, n-o dezvolt aici.

Al doilea subiect important, ar fi că Rusia trebuie să susțină dorința celor din Ucraina care vor să-și decidă singuri viitorul în referendumurile anunțate. Putin folosește un termen ciudat, concetățenii noștri. Adică, locuitorii din Herson, Zaporojie, Donbass sunt considerați deja cetățeni ai Rusiei. Poate e doar o scăpare. Eu doar am ascultat discursul, poate ar trebui să mă uit mai atent pe transcriere, deocamdată nu se pot accesa site-ul Președinției ruse.

Și, pe locul întâi, cel mai important punct, este anunțarea — la cererea Ministerului Apărării, repetă asta de cel puțin două ori în discurs – a mobilizării parțiale. Deci, nu el a vrut, ci Șoigu”, a declarat Armand Goșu.

Vezi și:

Dmitri Medvedev s-a dezlanțuit: ‘Orice arme rusești, inclusiv arme nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru apărarea teritoriilor încorporate de Rusia de la Ucraina’

articolul original.

Blocajul nesfârșit de la Serviciul de Permise Suceava. Dacă vă hotărâți azi că vreți să fiți șofer, vă veți putea sui la volan, în cel mai bun caz, anul viitor, după Paști

22 September 2022 at 21:30

La aproape doi ani de la uriașul scandal de corupție care a afectat Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, nu s-au găsit soluții prin care candidații la obținerea permisului auto să poată susține în timp rezonabil proba teoretică și cea practică. De la arestarea în noiembrie 2020 a corupților de la Permise, din cauza lipsei de personal, s-a ajuns la situații aberante, cursanții fiind programați pentru susținerea probelor, în special “traseul”, la intervale ce depășeau binișor jumătate de an, mulți candidați trezindu-se că dosarul eliberat de școala de șoferi a expirat, caz în care au luat tot procesul de la capăt: eliberarea documentelor pentru înscrierea la școala de șoferi (și, bineînțeles, plătirea taxei), urmarea cursurilor de la școală și reînscrierea la examen. Periodic, Prefectura a anunțat că se organizează sesiuni suplimentare, cu examinatori veniți din țară, dar problema de bază, lipsa examinatorilor, nu a fost nici acum rezolvată, iar termenul de așteptare al candidaților este în continuare foarte lung. Conform celor mai simple calcule, bazate pe programările care se fac acum la Serviciul Permise, dacă astăzi, 23 septembrie, un sucevean începe toate procedurile pentru obținerea permisului  – înscriere la școala de șoferi, urmarea cursurilor de legislație și conducere, înscriere la examen și promovarea probei teoretice și apoi a “traseului” – ar putea ține în mâini documentul mult visat, în cel mai roz scenariu, abia peste vreo 7-8 luni.

Unda de șoc a  exploziei care a zguduit în noiembrie 2020 cuibul de șpăgari de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava se resimte încă și chiar face victime, la aproape doi ani de la producere.

Au fost reținuți atunci 14 polițiști (inclusiv șeful Serviciului), funcționari, angajați ai RAR, instructori auto. Au fost acuzați de fraudarea exa­-menelor pentru obținerea permiselor de condu­cere și în legatură cu înmatricularea autoturismelor. Au fost descoperite în casele șpăgarilor sume uriașe, de ordinul milioanelor de euro, toată țara a văzut banii ținuți în lighene de șefii de la Permise și a fost devoalată o structură incredibilă, care a funcționat ani de zile, prin care și un analfabet, la propriu, putea să obțină, contra unei șpăgi, permis de conducere. Ca să ne rea­-mintim, pe scurt, dimensiunea corupției de la Permise Suceava, să spunem că  procurorii anunțau la acel moment că șeful Serviciului, în anumite zile, în funcție de numărul de candidați care fraudau probele pentru permis auto, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro. Una peste alta, S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava a fost efectiv pulverizat la acel moment.

Au urmat luni de zile de haos, în care, din cauza lipsei de examinatori, mii de candidați de bună credință nu au putut susține examenele pentru permis, au pierdut bani și mult timp pentru că  Ministerul de Interne, în subordinea căruia se află S.P.C.R.P.C.I.V., și Prefectura Suceava nu au reușit să găsească niciun fel de soluții viabile pentru rezolvarea acestui imens blocaj.

Ca să nu spunem că au fost proaste, putem zice doar că în acești aproape doi ani de zile, singurele soluții găsite nu au dat rezultate. Au fost aduși șefi de prin alte județe, unii cu ”bube” la fel de mari, au fost detașați pentru scurte perioade de timp exa­minatori din țară, dar programările la examinarea pentru permis se fac tot la luni de zile distanță de la depunerea dosarului de către un candidat.

Spre exemplu, conform unor calcule făcute de cei implicați în acest sistem, o persoană din Suceava care se decide astăzi, 23 septembrie,  că ar vrea să obțină permis de conducere ar trebui să aștepte nu mai puțin de șapte-opt luni de zile. Ar trebui să urmeze cel puțin o săptămână cursuri de legislație și aproximativ trei săptămâni ar face cursu­rile practice, orele de conducere efectivă, la școala de șoferi pe care a ales-o. Așadar, undeva în jurul datei de 25 octombrie – 1 noiembrie ar putea să-și depună dosarul pentru examenul de permis la S.P.C.R.P.C.I.V.. Conform actualelor date de programare de pe site-ul instituției, cel mai devreme ar putea să susțină proba teoretică în aproximativ două luni de zile, deci, dacă e bine pregătit, ar putea promova ”sala” cam pe la începutul lui ia­nuarie 2023. Bucuros, dar sătul deja de atâta așteptare, candidatul sucevean are de trecut atunci cel mai greu hop: programarea la proba practică. Se va putea declara atunci fericit dacă va fi programat peste 5 luni de zile, adică, dacă are oleacă de baftă, prin mai anul viitor va putea ieși la plimbare la volanul mașinii sale. Așadar, suceveanul care s-a decis azi că vrea să aibă permis de conducere va intra în posesia acestuia, în cel mai bun caz, abia peste 7-8 luni de zile.

Calculele de mai sus contrazic însă declarațiile optimiste ale prefectului Alexandru Moldovan, care zilele trecute anunța că ”în două luni s-a reușit examinarea a circa 7.900 de candidați și reducerea timpului de așteptare până la susținerea probei practice la circa o lună și jumătate, interval de timp care, la acest moment, s-a dublat (sic!)”.

Acesta a mai anunțat, săptămâna trecută, că Serviciul de Permise Suceava va avea 3 noi lucrători (1 ofițer și 2 agenți de poliție), în urma unui concurs organizat pe 10 septembrie la București. ”Singura modalitate prin care problema ar fi rezolvată pe termen lung este suplimentarea numărului de personal cu drept de examinare, care acum, după finalizarea acestui prim concurs (vor urma și altele) va avea 3 noi funcții”, spunea atunci Alexandru Moldovan.  Ceea ce nu a spus prefectul Sucevei este că acești 3 noi angajați vor putea ”intra în pâine” efectiv abia în 1-2 luni de acum încolo, în acest interval ei fiind nevoiți să parcurgă toate etapele pregătitoare pentru a putea fi efectiv examinatori pentru cei care doresc să obțină un permis de conducere. Ceea ce înseamnă că încă o perioadă de timp situația nu se va îmbunătăți la Suceava.

Persoane apropiate de cele ce se petrec la Serviciul de Permise susțin însă că problema invocată permanent de oficialități, lipsa personalului, putea fi rezolvată mult mai devreme și mult mai ușor. E adevărat că pentru concursul organizat pe 10 septembrie nu se puteau înscrie decât cei care îndeplineau mai multe condiții (atât pentru ofițeri, cât și pentru agenți examinatori): deținerea permisului de conducere auto minim categoria B (valabil de cel puțin 3 ani), să nu fi avut suspendată exercitarea dreptului de conducere în ultimii 3 ani, să nu fi avut permisul de conducere anulat, să aibă vârsta de 23 ani împliniți și să nu activeze ca instructor auto sau profesor de le­-gislație în cadrul unei școli de conducători auto. Nu sunt cele mai restrictive condiții, iar din informațiile noastre au existat și există destui doritori pentru a ocupa aceste posturi, dar un imobilism birocratic, ca să nu spunem altfel, a făcut ca în aproape doi ani de zile să nu se găsească 10-12 oameni care să fie angajați pentru a detensiona situația de la Suceava. Iar specialiștii spun că cea mai simplă cale ar fi fost nu organizarea unor concursuri, ci detașarea din așa numita “sursă internă” a Ministerului a unor persoane la Serviciul de Permise Suceava.

Acum, examinatorii suceveni (sau aduși temporar din țară) sunt supuși permanent suprasolicitării, fiind nevoiți ca într-o zi pe traseu să examineze aproximativ 16 candidați, în condițiile în care în alte județe colegii lor nu trec de 12 examinări pe zi. De asemenea,  tot pe seama lipsei  de personal (dar mai degrabă din cauza imobilismului birocratic de care vorbeam mai sus sau a unor interese) a fost luată și decizia ca toate exa­minările să se desfășoare numai în municipiul Suceava. Sute de candidați sunt nevoiți în zilele de examen să vină de la zeci sau sute de kilometri,  din localități îndepărtate, pentru că nu s-a găsit încă o soluție pentru ca examinările să se desfășoare și la Rădăuți, Fălticeni, Câmpulung sau Vatra Dornei, de exemplu. Pe lângă oboseala și cheltuiala la care sunt obligați candidații, ne-am trezit și cu străzile din Suceava pline de mașini ”școală”, îngreunând și mai mult traficul infernal din oraș.

Extrem de grav este faptul că, conform mai multor surse,  în încercarea de a prezenta o oarecare apropiere de normalitate a perioadei de așteptare pentru examenul practic, se pare că s-a recurs la o încetinire a programărilor la examenul teoretic. În mod normal, această examinare (care de câțiva ani se desfășoară computerizat) ar trebui să aibă loc imediat după depunerea tuturor documentelor de către candidat și să dureze câteva minute. Chiar și reglementările legale (Ordinul 733) prevăd ca examinarea teoretică a candidaților să aibă loc în cel mult 15 zile de la depunerea actelor.  Așa cum am arătat mai sus, acum candidații suceveni sunt programați abia peste aproximativ două luni. Situația este anormală, ținând cont de faptul că, cel puțin în ultimele zile, inclusiv ieri, la sediul de la Mall al S.P.C.R.P.C.I.V., sala de examinări era mai tot timpul goală, nefiind vorba niciun moment de o aglomerație de candidați. Deci, pe scurt, cu cât sunt mai puțini candidați la proba teoretică programați într-o zi sau sunt programați la intervale cât mai mari, cu atât scade presiunea pe exa­minarea la traseu și astfel lucrurile pot fi prezentate ca aproape de normalitate.

De luni de zile nu s-a mai organizat examen pentru categoria A

Așa cum am arătat, în ultimii ani, mii de oameni au pierdut sume mari de bani și mult timp din cauza blocajului de la Permise pe care nu reușesc funcționarii suceveni să-l dezlege. Doritorii de permise pentru toate categoriile au fost amânați și răsamânați, unii până când dosarul eli­berat de școala de șoferi a expirat, caz în care cursanții au luat tot procesul de la capăt: eliberarea documentelor pentru înscrierea la școala de șoferi (și, bineînțeles, plătirea taxei), urmarea cursurilor de la școală și reînscrierea la examen.

Cea mai gravă situație a fost a celor care doresc permis categoria A (motociclete, scutere etc.). De câteva luni, practic, la Suceava nu s-a mai organizat niciun examen pentru aceștia, scuza fiind aceeași lipsă de personal. În această situație ar fi mult peste 100 de persoane din tot județul, unii dintre ei pierzând și dreptul de a mai da examen deoarece le-a expirat dosarul. Doar la una dintre școlile de șoferi din județ contactată de noi sunt peste 20 de persoane care așteaptă de luni de zile să dea examenul pentru categoria A, pentru jumătate dintre acestea dosarul expirând. Acesta ar fi un caz fericit, patronul școlii anunțându-i pe cursanți că va suporta el toate cheltuielile legate de refacerea dosarului. Conform unor surse, s-a decis ca în sfârșit situația acestor candidați să fie deblocată, în cursul zilei de ieri stabilindu-se organizarea, săptămâna viitoare, a mai multor sesiuni pentru cei care vor permis categoria A. E important de spus în acest caz că toți cei care au de dat “traseul” pentru ca­tegoria A sunt presați suplimentar în prag de iarnă și de condițiile meteo pentru că, conform legii, ei nu pot fi exa­minați pe ploaie, polei, carosabil umed sau la temperaturi sub 10 grade Celsius.

Din păcate, nimeni nu poate spune când se va intra în normalitate

Toată lumea se plânge de toată lumea: oficialitățile că nu au oameni la Permise (cu toate că sunt extrem de mulți doritori să fie angajați pe aceste posturi, chiar din sursă internă), școlile de șoferi că din cauza timpilor de așteptare pierd bani și clienți, mulți cursanți căutând să dea examen pe la Botoșani, Bistrița sau în alte județe, iar candidații că plătesc taxele, învață, pentru ca apoi să-și vadă planurile date peste cap.

Deocamdată, situația de la Suceava nu pare să-și găsească prea repede o rezolvare. Plecând de la uriașul caz de corupție, amestecat cu neștiință și posibile interese s-a ajuns la un blocaj pe care nici autoritățile de la București și nici cele de la Suceava nu știu cum să-l trateze.

Deocamdată apelează la paleative, gen încă o sesiune suplimentară de examinări, anunțată de prefectul Moldovan pentru mâine, 24 septembrie. În cel mai bun caz vor fi 50-60 de cursanți care vor putea da examenul multașteptat. Ținând cont de faptul că anunțul despre această sesiune a fost făcut marți după-amiază și că, probabil, o parte dintre cei care așteptau acest examen sunt plecați în străinătate sau în țară la muncă sau studii și nu pot să-și schimbe programul în doar câteva zile, unii dintre ei vor lipsi, forțați de împrejurări, și vor cere să fie reprogramați, îngroșând iar listele de așteptare. (O.S.)

articolul original.

Ministrul Cadariu, la Gala Turismului “Descoperă Nord-Est”: În ultimii 30 de ani, Statul nu și-a atins ținta de promovare turistică a României

22 September 2022 at 21:25

Ieri, la Gura Humorului, a avut loc deschiderea ediției a VII-a a Galei Turismului “Descoperă Nord-Est”. “În ultimele 10 luni, am parcurs mai multe etape, iar acum ne aflăm în stadiul final al mai multor instrumente de promovare și finanțare și îmi doresc ca zona Nord-Est să fie fruntașă în atragerea tuturor oportunităților”, a spus  Daniel Cadariu, ministrului Antreprenoriatului și Turismului. “Trebuie să găsim răspunsul la întrebarea cum vom reuși să convingem turiștii, indiferent de unde vin, să își extindă șederea în Bucovina de la 2 zile la 6-7 zile, iar proiectul «Poiana Bucovinei din Munții Rarău» sper să fie una dintre atracțiile decisive”, a afirmat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

Ediția a VII-a a Galei Turismului “Descoperă Nord-Est”, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Centrul Europe Direct Nord-Est și Centrul Regional de Studii Nord-Est, și-a deschis porțile, joi, în localitatea Gura Humorului, din județul Suceava. Gala Turismului “Descoperă Nord-Est” are loc în perioada 22 – 24 septembrie și cuprinde o serie de evenimente dedicate mediului privat și administrației locale care au ca scop promovarea tuturor instrumentelor pentru valorificarea resurselor turistice din regiunea Nord-Est.

Evenimentul de deschidere s-a bucurat de prezența ministrului Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, precum și a președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, ambii fiind humoreni. „România are o diversitate foarte mare a tipurilor de turism. Este un argument puternic pentru a justifica potențialul de creștere economică și de a ne aștepta să reprezinte 10% din PIB. Trebuie să fim conștienți, însă, că în ultimii 30 de ani, Statul nu și-a atins ținta de promovare turistică a României. Trecutul, prezentul și viitorul turismului românesc sunt responsabilitatea, în egală măsură, a tuturor operatorilor privați, administrațiilor publice locale și ministerului, Guvernului. Astfel, în ultimele 10 luni, am parcurs mai multe etape, iar acum ne aflăm în stadiul final al mai multor instrumente de promovare și finanțare și îmi doresc ca zona Nord-Est să fie fruntașă în atragerea tuturor oportunităților”, a declarat Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

Agenda celor două zile de eveniment cuprinde, printre altele: conferința “Descoperă Nord-Est” privind reformele din turism și programele pentru dezvoltarea destinațiilor turistice; conferința “No One Behind” privind dezvoltarea competențelor digitale ale adulților din zonele rurale, pentru dezvoltarea comunităților defavorizate, metode pentru promovarea unei afaceri în sectorul turistic, strategii online pentru promovarea unei destinații turistice, soluții digitale pentru dezvoltarea turismului în perioada post-pandemică; atelier de lucru “Smart Village”, care va cuprinde prezentarea unor materiale și metode de educație a adulților din mediul rural pentru antreprenoriat în turism, noi modele de business în turismul rural, gastronomic și ecoturism, exemple de succes în dezvoltarea și promovarea rutelor turistice în România și Republica Moldova.

Pe parcursul Galei va fi organizat atât Târgul de turism “Next Generation Tourism”, care va cuprinde: atelierul de lucru “De la fermă la consumator”, expoziția gastronomică tradițională și de fine dining, cu participarea asociațiilor de producători din Bucovina și ținutul Neamțului și a Asociației A.C.E.E.A., cât și Gala Turismului din Regiunea Nord-Est, precum și un infotrip în județele Suceava și Neamț, care presupune o serie de studii de caz prin vizitarea unor proiecte de succes, publice și private, din cele două județe, care au valorizat în mod inovativ bogăția patrimoniului cultural material și imaterial, generând impact pozitiv și sustenabil asupra sectorului turistic.

De altfel, prezența lui Gheorghe Flutur nu este întâmplătoare deoarece Consiliul Județean Suceava este partener în cadrul acestui eveniment de promovare. „Bucovina – pol de dezvoltare turistică reprezintă obiectivul asumat de județul Suceava pentru un turism integrat care să genereze o creștere economică inteligentă. Suntem un județ care, cu un război la graniță, tot am reușit să atragem 500 mii de turiști dornici să vină către tradiții, evenimente și gastronomie excepționale. Moștenirea culturală și patrimoniul UNESCO, parteneriatul cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și investițiile private și publice în infrastructura turistică din ultimii 10 ani ne-au adus avantajul de a construi o ofertă competitivă la nivel european. Acum, tot împreună trebuie să găsim răspunsul la întrebarea cum vom reuși să convingem turiștii, indiferent de unde vin, să își extindă șederea de la 2 zile, la 6-7 zile, iar proiectul «Poiana Bucovinei din Munții Rarău» sper să fie una dintre atracțiile decisive”, a afirmat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava. (D. P.)

articolul original.

Sașa, ultimul dintre minorii ucraineni găzduiți în centrul de la Rădăuți, a devenit major și va pleca în străinătate

22 September 2022 at 21:15

”Născut în localitatea Gogoev, din Ucraina, Sașa a fost trimis de mama sa, singur, pentru a trece granița în România, ca să nu devină o victimă a războiului. Multă parte din drum  a parcurs-o pe jos, vorbind cu mama sa la telefon, vocea ei încurajându-l să meargă mai departe. A mers la liceu ca audient, s-a împrietenit cu tinerii de aceeași vârstă, a învățat să vorbească și în limba română. Este un băiat sensibil, educat, inteligent și înclinat spre artă (desenează și iubește muzica). Curând va pleca la prieteni, în străinătate, dar cu siguranță nu va uita perioada petrecută alături de noi”, au transmis reprezentanții DGASPC Suceava.

Casa de tip Familial ”Universul Copiilor” din Rădăuți a găzduit zeci de minori ucraineni care au trecut granița în județul nostru, căutând refugiu, după izbucnirea conflictului armat în țara lor natală. Este vorba despre minori care au ajuns în Vama Siret neînsoțiți de măcar unul dintre părinți, ci în grija unor prieteni de familie, vecini sau oameni de bine care s-au oferit să le poarte de grijă în drumul lor spre siguranță. Potrivit Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, în cele 7 luni de război în Ucraina, 39 de minori neînsoțiți au beneficiat de măsura plasamentului în regim de urgență prin dispoziția directorului executiv, la centrul din Rădăuți, iar ultimul dintre ei a devenit zilele acestea major și urmează să plece în străinătate, la prieteni.

”Sașa (Olexander) este ultimul minor care a rămas în centrul nostru de la Rădăuți, până când a devenit major. Născut în localitatea Gogoev, din Ucraina, Sașa a fost trimis de mama sa, singur, pentru a trece granița în România, ca să nu devină o victimă a războiului. Multă parte din drum l-a parcurs pe jos, vorbind cu mama sa la telefon, vocea ei încurajându-l să meargă mai departe.

În 21 martie a trecut prin Vama Siret și a fost preluat de colegii noștri, fiind găzduit în centrul nostru de la Rădăuți, unde s-a acomodat ușor, deoarece era perioada când centrul era plin de minori ucraineni. A mers la liceu ca audient, s-a împrietenit cu tinerii de aceeași vârstă, a învățat să vorbească și în limba română. Este un băiat sensibil, educat, inteligent și înclinat spre artă (desenează și iubește muzica). Curând va pleca la prieteni, în străinătate, dar cu siguranță nu va uita perioada petrecută alături de noi”, au transmis reprezentanții DGASPC Suceava.

Activitatea în Vama Siret, la acest moment, este diminuată mult, asistenții sociali fiind prezenți în Stațiile Blue Dot, puse la dispoziție de către UNICEF, între orele 7.00 și 23.00, în două ture, pentru a fi sprijin mamelor cu copii și minorilor neînsoțiți. Pe de altă parte, activitatea angajaților DGASPC în teren s-a amplificat având în vedere faptul că județul Suceava găzduiește un număr destul de mare de refugiați, mame și copii în special, care au nevoie de sprijin pentru acomodare, integrare pe piața muncii, integrare școlară și socială.

În săptămâna 10-15 septembrie, în Vama Siret, 15 copii și 11 mame au beneficiat de servicii sociale la Centrul Blue Dot. Au avut loc întâlniri cu două organizații partenere, în care s-a discutat despre necesitatea înființării de after school în comunitățile în care se află mulți minori ucraineni și despre nevoile identificate la nivel de județ. Niciun minor ucrainean neînsoțit nu a trecut prin Vama Siret, în perioada menționată.

Statisticile DGASPC Suceava arată că, de la începutul conflictului armat, în jur de 1.600 de mame și aproape 2.000 de copii au beneficiat în Spațiile BLUE DOT din Vama Siret de servicii de consiliere și sprijin emoțional, relaxare, respiro, sprijin pentru identificare transport și cazare etc. În total, un număr de 3.300 de minori, din care mai mult de 1.400 minori neînsoțiți, au fost asistați, consiliați și îndrumați în vederea obținerii documentelor necesare pentru a călători mai departe alături de persoanele pe care părinții le-au împuternicit pentru a-i însoți. (O. NUȚU)

articolul original.

PESCUIREA MINUNATĂ (LUCA V; 1-11)

22 September 2022 at 20:24

“Nu te teme; de acum înainte vei fi pescar de oameni”
(Luca V; 10).

Domnul Iisus Hristos Se găsea în Galileea, propovăduind Evanghelia Împărăţiei Cerurilor pe malul Lacului Ghenizaret (Marea Galileii). Era la începutul activităţii Sale publice. Mesajul transmis de El şi minunile săvârşite îi conving pe mulţi oameni să-L asculte cu interes. Iisus este înconjurat de mulţime. La ţărm erau ancorate două corăbii. Pescarii îşi curăţau mrejele. Domnul urcă într-una dintre cele două corăbii – în cea a lui Simon Petru (viitorul Său apostol) – de unde Îşi continuă propovăduirea, “învăţând mulţimile”. Domnul a venit cu trup pentru a ne învăţa prin viu grai, în mod direct, nemijlocit, cum putem trăi în pace pe pământ în vederea dobândirii fericirii veşnice. S-a făcut om ca şi noi (în afară de păcat) spre a ne arăta cum trebuie să trăiască un om între oameni, luptând pentru toleranţă şi iubire, ca om al iubirii.
La finalul cuvântării respective, Domnul i se adresează lui Simon: “Mână la adânc şi lăsaţi în jos mrejele voastre, ca să pescuiţi”. Răspunsul lui Simon conţine în sine un paradox. Pe de o parte, sesizăm descurajarea izvorâtă din lipsa rodului unei activităţi prestate, iar pe de altă parte detectăm încrederea în puterea cuvântului dumnezeiesc, cu toate că încă nu-L cunoştea în mod personal pe Iisus: “Învăţătorule, toată noaptea ne-am trudit şi nimic nu am prins, dar după cuvântul Tău, voi arunca mrejele”. Remarcăm faptul că Domnul i-a lansat lui Simon invitaţia, îndemnul de a întreprinde ceva. Nu l-a forţat, ci i-a solicitat participarea. Simon putea accepta sau putea refuza sugestia Domnului. El o acceptă, iar rezultatul pozitiv apare imediat: “Şi făcând ei (pescarii) aceasta, au prins mulţime mare de peşte, că li se rupeau mrejele. Şi au făcut semn celor care erau în cealaltă corabie, să vină să le ajute. Şi au venit şi au umplut amândouă corăbiile, încât erau gata să se afunde”.
Roadele colaborării omului cu Dumnezeu sunt bogate. Însă, nu ajunge să ne impropriem noi aceste roade, ci suntem datori să le împărtăşim şi altora, adică semenilor noştri, pentru ca împreună să moştenim viaţa veşnică. Pescarii din prima corabie i-au chemat şi pe ceilalţi ca să-i ajute şi ca să beneficieze şi ei de darurile Domnului. Noi, oamenii, suntem fraţi întreolaltă, alcătuim o familie, având misiunea sfântă de a ne într-ajutora, de a lupta împreună, de a ne bucura împreună, de a plânge împreună, îmbărbătându-ne reciproc. De aceea suntem fraţi. Ca atare, se impune să evităm egoismul, deoarece acesta ne izolează de ceilalţi şi de Dumnezeu. Egoistul se autocondamnă la singurătate, ieşind din sfera iubirii. Totodată, dobândind darurile Domnului, trebuie să ne mai preocupe un gând: să nu cădem în păcatul mândriei, afundându-ne în noroiul păcatului, în nisipul mişcător al păcatului.
Cele două corăbii, ne spune Sfânta Evanghelie, erau atât de pline de peşti, încât “erau gata să se afunde”. Toate darurile sunt de la Dumnezeu, în urma colaborării noastre libere cu El şi nu sunt doar rezultatul muncii sau strădaniei noastre personale. Toată viaţa noastră se caracterizează printr-o împreună-lucrare a noastră şi a lui Dumnezeu. Dumnezeu nu face nimic fără noi asupra propriei noastre persoane; nu că nu ar putea, ci pentru că nu vrea să intervină abuziv în viaţa noastră, restrângându-ne libertatea de voinţă cu care El Însuşi ne-a împodobit. Dacă ne-ar anihila libertatea, S-ar contrazice pe Sine ca dăruitor al libertăţii: “Iată, stau la uşă şi bat, zice Domnul; de va auzi cineva glasul Meu şi va deschide uşa, voi intra la el şi voi cina cu el şi el cu Mine” (Apocalipsa III; 20). Dumnezeu ne conduce prin cooperare, prin colaborare. Pe de altă parte, noi nu putem lucra fără ajutorul lui Dumnezeu. Noi oferim credinţă şi voinţă, iar Dumnezeu ne dăruieşte ajutor şi putere. Dumnezeu răsplăteşte voinţa noastră, statornicia noastră în credinţă, răbdarea, prudenţa şi perseverenţa de care dăm dovadă, ne inundă de daruri, dar nu pentru a ne mândri, ci pentru a ne păstra întru smerenie, asemenea pomului încărcat de roade, care stă cu crengile plecate spre pământ (imagine a omului smerit, încărcat de virtuţi). Cât de sugestiv se exprima Sfântul Apostol Pavel: “Cel căruia i se pare că stă neclintit să ia seama să nu cadă” (I Corinteni X; 12). De asemenea, Sfântul Grigorie de Nazianz afirmă: “Cerul este, adesea, mai aproape de noi atunci când ne aplecăm, decât atunci când ne îndreptăm în sus”.
Constatând minunea săvârşită, prin puterea Fiului lui Dumnezeu întrupat, Simon Petru este cuprins de fiorul divin, este străpuns de săgeata căinţei şi cade în genunchi: “Ieşi de la mine, Doamne, că sunt om păcătos”. Petru cade în genunchi, demonstrând prin acest gest că recunoaşte în persoana lui Iisus o prezenţă dumnezeiască. Omul îngenunchează doar în faţa lui Dumnezeu, recunoscându-L a fi Stăpânul Cerului şi al pământului. Omul îngenunchează pentru a se ruga, pentru a intra în dialog cu Părintele Ceresc şi pentru a menţine acest dialog viu şi dinamic, îngrijindu-se de săvârşirea faptelor bune. Petru, la rândul lui, rosteşte o rugăminte. Îl roagă pe Domnul să “iasă” de la el pentru că este un om păcătos. Îşi recunoaşte păcătoşenia. Această conştientizare este primul pas în ridicare, primul pas în urmarea lui Hristos. Nu poţi dobândi iertare dacă nu-ţi mărturiseşti cu sinceritate păcatele. Dacă le tăinuieşti, ele vor rămâne mereu în sufletul tău, atârnând greu, ca o povară, cauzându-ţi nelinişte şi nesiguranţă şi primejduindu-ţi viaţa din veşnicie.
În acelaşi timp, Petru este cuprins de spaimă. Însă, “frica de Dumnezeu este începutul înţelepciunii; cei fără minte dispreţuiesc înţelepciunea şi stăpânirea de sine” (Pildele lui Solomon I; 7). Este înţelept cel care se teme de Dumnezeu, având dorinţa de a nu-L întrista prin păcate, cel care iese biruitor în lupta cu sine însuşi, cel care are stăpânire de sine în orice activitate pe care o desfăşoară. Frica de Dumnezeu nu-L transformă pe Acesta într-un stăpân care ne conduce în mod dictatorial. Ne este frică de Dumnezeu pentru că Îl iubim şi nu pentru că ne temem de El. Ne este frică de Dumnezeu precum ne este frică de părinţii noştri, pe care avem datoria de a-i iubi, de a-i preţui, de a-i ajuta şi de a le asculta sfaturile înţelepte şi dezinteresate. Este vorba de o frică izvorâtă din iubire, fiindcă “cel ce nu iubeşte pe nimeni, nu poate fi iubit de nimeni”, scria Democrit. “Iubirea trebuie să fie reciprocă”, spune un proverb turcesc, iar frica de a nu răni iubirea şi afecţiunea celuilalt nu face altceva decât să întărească iubirea în sinea ei. Căinţa se impune a fi împletită cu spaima. Spaima de păcat şi de ceea ce naşte el în sufletele noastre: dezordine, haos.
Petru a dat dovadă de credinţă, de ascultare, de smerenie, de bunătate, motiv pentru care aude cuvintele binecuvântate ale Domnului Iisus Hristos: “Nu te teme; de acum înainte vei fi pescar de oameni”. Petru va deveni apostol, colaborator al Domnului şi, implicit, pescar de suflete, prinzând – cu răbdare şi tenacitate, prin cuvânt şi faptă – sufletele oamenilor în mreaja Împărăţiei. La auzul acestor cuvinte, Petru, împreună cu Iacov şi Ioan (fiii lui Zevedeu), lasă totul şi-L urmează pe Iisus fără rezerve. Ne putem imagina încrederea în Domnul care a umplut sufletul lui Simon. Nu-L cunoştea încă prea bine pe Învăţătorul dumnezeiesc, dar, cu toate acestea, întâlnirea pe care a avut-o cu Acesta l-a convins să renunţe la familie, la casă, la ocupaţie şi să meargă după El. Adevăratul următor şi imitator al lui Hristos trebuie să fie în stare şi să renunţe la anumite lucruri, fără regrete, atunci când situaţia o impune, pentru a-şi salva propriul suflet şi pentru a-i ajuta şi pe ceilalţi să-şi salveze sufletele spre a le mântui în veşnicie.
Hristos ne adresează fiecăruia îndemnul: “mână la adânc”. Acest îndemn ne responsabilizează enorm pe drumul pe care îl parcurgem în viaţă, de la naştere la moarte, adică la trecerea în viaţa de dincolo, de la cele inferioare la cele superioare, de la cele care se văd la cele care nu se văd. Viaţa este ca o scară, formată din nenumărate trepte. Prin perseverenţă, vom reuşi să urcăm din treaptă în treaptă spre întâlnirea şi unirea cu Dumnezeu, spre pătrunderea în “adâncul” tainic al Împărăţiei Cerurilor. De asemenea, Domnul ne lansează tuturor invitaţia de a fi pescari de oameni, de a-L urma şi imita fără teamă, deoarece El ne este împreună-călător pe scara vieţii, pe scara virtuţii, până la cufundarea noastră în iubirea veşnică a Raiului. Scara este accesibilă tuturor: “Orice om de rând, care L-a aflat pe Dumnezeu, Îl poate arăta prin felul lui de viaţă, mărturisindu-L în toate” (Tertullian).

articolul original.

Distribuție Energie Electrică Romania – Satu Mare anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică:

22 September 2022 at 20:21


Distribuție Energie Electrică Romania – Satu Mare anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică:


Informaţii actualizate despre întreruperile planificate și neplanificate în alimentarea cu energie electrică sunt disponibile pe site-ul www.distributie-energie.ro, rubrica Suport/Întreruperi.
Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate de aceste întreruperi, care sunt însă necesare pentru asigurarea unei bune funcţionări a instalaţiilor.
Relații suplimentare la telefon 0261 929 sau telverde 0800 400 929.

articolul original.

Grănicerii Ucrainei nu mai permit studenților să plece peste hotare din cauza falsificării în masă a documentelor

22 September 2022 at 18:23

În ciuda unor tot mai vizibile semne de oboseală din parte invadatorilor ruși și a unor semnale tot mai evidențe că și societatea rusă este refractară la ideea de a trimite tineri pe front, tentația de a pleca departe de zgomotul armelor rămâne mare în Ucraina.

Iar autoritățile încep să „strângă din șurub” nu doar prin măsuri specifice legate de patrulare la graniță, ci și prin măsuri administrative. De câteva zile, este imposibil ca studenții ucraineni de sex masculin din universitățile străine să plece în străinătate în timpul legii marțiale din Ucraina. Iar un anunț oficial în acest sens a fost făcut abia în cursul zilei de joi de către purtătorul de cuvânt al Serviciului de Frontieră de Stat, Andrii Demcenco în cadrul unui interviu pentru agenția „Interfax-Ucraina” , citat mai departe de media ucraineană centrală precum Ukrainska Pravda și cea regională, inclusiv de la Cernăuți .

Andrii Demcenco

„Anterior, în luna martie, decizia celei mai înalte conduceri militare a Ucrainei a avut în vedere acordarea oportunității acelor studenți care deja învățaseră până pe 24 februarie de a-și continua studiile, iar grănicerii au respectat această normă. Cu toate acestea, recent am văzut multe speculații, când documentele despre studiile în universități străine sunt falsificate în masă. În perioada iulie – august am descoperit aproximativ 600 de astfel de documente. Din această cauză, conform deciziei celei mai înalte conduceri militare, s-a luat o altă decizie, aceea de a refuza acestei categorii dreptul de a trece frontiera”, a spus Andrii Demcenco, precizând însă că această decizie a fost luată pe 14 septembrie.

Practic, ieșirea în presă a oficialului ucrainean cu un anunț în acest sens nu pare întâmplătoare, ci este probabil pe fondul amplificării unor nemulțumiri din societate. El a reamintit că bărbații ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani au, în general, călătorii limitate în afara Ucrainei. Potrivit lui Demcenco, există excepții prevăzute într-o hotărâre a Guvernului, care stipulează regulile de trecere a frontierei de către cetățenii Ucrainei în timpul legii marțiale, dar categoria de studenți la universitățile din străinătate nu se numără printre acestea.
Presa cernăuțeană insistă pe un exemplu relevant – deși nu este exclusă și o „răfuială” între diverși lideri de opinia de la publicații care au orientări politice diverite – petrecut în seara zilei de 14 iulie, la punctul de control Siret-Porubnea al frontierei româno-ucrainene, când angajații Serviciului de Frontieră de Stat au refuzat să treacă granița lui Vasil Zabrodschi.

Vasil Zabrodschi

Potrivit surselor BukInfo , Vasil Zabrodschi – descris de publicația respectivă ca fiind un cunoscut susținător al unui dintre clanurile locale cernăuțene – a prezentat documente la punctul de control de la Porubnea că ar fi student la o universitate de peste hotare. Dar nu vreuna din România, deși voia să intre în țara noastră, ci la una dintre universitățile poloneze. Grănicerii au transferat dosarul la Poliția Națională pentru a începe urmărirea penală care ar fi confirmat că este o anchetă în desfășurare. (D.P.)

articolul original.
❌