ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 30 September 2022Ultimele Stiri

Biden nu va accepta "niciodată, niciodată, niciodată" revendicările ruse în Ucraina

Biden nu va accepta "niciodată, niciodată, niciodată" revendicările ruse în Ucraina

Preşedintele american, Joe Biden, a promis că nu va recunoaşte "niciodată, niciodată, niciodată" rezultatele referendumurilor "orchestrate de Rusia" în Ucraina, scrie AFP, preluat de Agerpres.

"Vreau să fiu foarte clar în acest sens: Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată, niciodată, vreodată revendicările Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei", a afirmat preşedintele american în cursul unui summit la Washington reunind lideri ai unor insule din Oceanul Pacific.

"Aşa-zisele referendumuri au fost o parodie, o parodie absolută. Rezultatele au fost orchestrate la Moscova", a adăugat preşedintele Biden, salutând "sacrificiul" ucrainenilor pentru "a-şi salva poporul şi a menţine independenţa ţării lor".

Referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin, liderul de la Casa Albă a mai estimat că "agresiunea Rusiei în Ucraina, cu scopul de a promova ambiţiile imperiale ale lui Putin, este o încălcare flagrantă a Cartei Naţiunilor Unite şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei".

Afirmaţiile preşedintelui american au fost făcute într-un moment în care Vladimir Putin urmează să oficializeze vineri la Moscova anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene, ferm denunţată de Kiev şi aliaţii săi occidentali.

Kremlinul urmează să găzduiască vineri la ora 12.00 GMT o ceremonie în care va fi oficializată anexarea regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk (est) şi Herson şi Zaporojie (sud). Vladimir Putin va ţine "un discurs substanţial" cu această ocazie, potrivit purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov.

Anterior, secretarul de stat american, Antony Blinken, a condamnat şi el aceste "referendumuri", care sunt "nici mai mult nici mai puţin decât confiscări de teritorii".

"Această parodie a referendumurilor organizate de Kremlin este doar o încercare zadarnică de a masca ceea ce înseamnă nici mai mult, nici mai puţin decât o altă tentativă de a confisca teritorii în Ucraina", a afirmat şeful diplomaţiei de la Washington într-un comunicat.

articolul original.

Drulă, despre demisia lui Cîmpeanu: Un plagiator mai puţin în Guvern

Drulă, despre demisia lui Cîmpeanu: Un plagiator mai puţin în Guvern

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat pe pagina sa de socializare la anunţul demisiei lui Cîmpeanu.

"Un plagiator mai puţin în Guvern. N-a mai prins moţiunea USR de marţi. Aşteptăm şi demisia celuilalt: Ciucă" - a scris Drulă.

Reacții la demisia lui Sorin Cîmpeanu au venit și din partea fostul lider liberal, Ludovic Orban.

"Mă îndoiesc că Sorin Câmpeanu s-a speriat de moţiunea depusă de noi cu cei de la USR. Dar şi-a dat demisia. Din proprie iniţiativă, zice el. Din iniţiativa altcuiva, zic eu. A celui care l-a impus. Este o victorie a părţii «nealiniate» din media şi din societate. Ceea ce ar trebui să dea încredere celor care pare că şi-au pierdut speranţa că se poate face o asanare morală a vieţii publice", a scris Ludovic Orban, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

USR şi Forţa Dreptei au depus, marţi, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Moţiunea poartă titlul "România educată să fure. Sorin Cîmpeanu face şcoala de ruşine" şi este programată pentru dezbatere şi vot marţea viitoare.

Joi seara, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi-a anunţat demisia din funcţie. "Am decis, din proprie iniţiativă, să demisionez din funcţia de ministru al Educaţiei. A fost o şansă şi o onoare pentru mine să încep reformarea din temelii a sistemului naţional de învăţământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul în CV. Aveam şi una şi alta", a scris Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.

Citiți și: Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia. Care este mesajul transmis de fostul ministru al Educației.

articolul original.

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia. Care este mesajul transmis de fostul ministru al Educației

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia. Care este mesajul transmis de fostul ministru al Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, şi-a anunţat decizia de a demisiona din funcţie într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Acesta a scris că a ales să-ți dea demisia din proprie inițiativă.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV”, a scris Sorin Cîmpeanu pe Facebook.

„Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească”, a adăugat acesta.

„În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar - prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent - o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree”, a punctat acesta.

articolul original.

Friptură sau cripromonede: Minarea de bitcoin are un impact asupra mediului comparabil cu cel al cărnii de vită

Friptură sau cripromonede: Minarea de bitcoin are un impact asupra mediului comparabil cu cel al cărnii de vită

Energia consumată între 2016 şi 2021 pentru producţia de bitcoin, cea mai importantă criptomonedă, a avut un impact asupra mediului comparabil cu cel al producţiei de carne de vită şi de nouă ori mai mare decât cel al extracţiei de aur, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din New Mexico, transmite AFP, scrie Agerpres.

Autorii au calculat costul climatic al minării de Bitcoin în raport cu preţul mediu de piaţă şi l-au comparat cu cel al altor materii prime precum ţiţei, aur sau carne de vită. Între 2016 şi 2021, fiecare dolar de bitcoin produs a generat, în medie, pagube asupra mediului de 35 de cenţi. Comparativ, pagubele produse mediului pentru producţia echivalentului unui dolar de carne de vită sunt de 33 de cenţi iar în cazul aurului sunt de 4 cenţi.

"Rezultatele arată că producţia de bitcoin ridică probleme serioase de sustenabilitate", subliniază principalul autor al studiului, Benjamin Jones. Acesta a mai spus că producţia de bitcoin este din ce în ce mai nefastă pentru mediu de-a lungul timpului. În 2021, pentru minarea unui bitcoin au fost emise 113 tone de CO2, de 126 de ori mai mult decât în 2016.

Plecând de la o bază de calcul de 100 de dolari pentru fiecare tonă de CO2, studiul estimează că valoarea economică a pagubelor produse de minarea unui singur bitcoin a fost de 11.314 dolari, în timp ce pagubele produse de toate monedele bitcoin minate între 2016 şi 2021 ar putea să se ridice la 12 miliarde de dolari.

articolul original.

Putin: Conflictul din Ucraina este „rezultatul prăbuşirii Uniunii Sovietice”

Putin: Conflictul din Ucraina este „rezultatul prăbuşirii Uniunii Sovietice”

Conflictele din fosta URSS, între care şi cel în desfăşurare dintre Rusia şi Ucraina, sunt, "bineînţeles", rezultatul "prăbuşirii Uniunii Sovietice", a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, care a acuzat Occidentul că seamănă discordie, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Ştim că Occidentul elaborează scenarii pentru a provoca noi conflicte în spaţiul CSI. Dar avem deja destule (conflicte)", a declarat el, în cadrul unei reuniuni cu responsabili ai serviciilor de securitate din ţările membre ale Comunităţii Statelor Independente, care reuneşte fostele republici sovietice.

"Este suficient să ne uităm la ce se întâmplă în acest moment între Rusia şi Ucraina, la ce se întâmplă la frontierele anumitor ţări din CSI. Toate acestea, bineînţeles, sunt rezultate ale prăbuşirii Uniunii Sovietice", a adăugat el.

Preşedintele rus a mai afirmat că o "ordine mondială mai corectă" este pe cale să se formeze "printr-un proces dificil".

"O hegemonie unipolară se prăbuşeşte inexorabil, este o realitate obiectivă pe care Occidentul refuză categoric să o accepte. Şi vedem tot ce decurge de aici", a afirmat Putin.

"Agăţându-se de trecut şi încercând să ducă o politică de diktat în toate domeniile - de la relaţiile internaţionale la economie, trecând prin cultură şi sport - acest faimos Occident colectiv creează noi probleme şi noi crize", a mai spus liderul de la Kremlin.

Pe 16 septembrie, în cadrul unui summit regional asiatic, Vladimir Putin a pozat deja într-o contrapondere a lumii occidentale, exprimându-şi satisfacţia pentru

În trecut, Vladimir Putin a calificat prăbuşirea Uniunii Sovietice drept "cea mai mare catastrofă geopolitică" a secolului al XX-lea.

articolul original.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Te deranjează clădirile care stau să cadă sau zonele părăsite din orașe? Hai la Urban re:Fresh 2022 pentru a găsi soluțiile

Te deranjează clădirile care stau să cadă sau zonele părăsite din orașe? Hai la Urban re:Fresh 2022 pentru a găsi soluțiile

Orașele României sunt pline de zone dezafectate, năpădite de bălării sau în care și-au făcut casă haite de câini vagabonzi sau oamenii ai străzii, dar și de clădiri a căror tencuială ne pune în pericol în fiecare zi când trecem pe lângă ele, pentru că sunt lăsate de izbeliște, deși ar putea fi îngrijite și readuse la viață.

Este o problemă care ne privește pe toți și pe care ne dorim să o rezolvăm pentru a îmbunătăți condițiile în care trăim. Ne lovim de această problemă zi de zi, discutăm despre ea adesea, iar soluția este aceea de lăsa proiectele de regenerare urbană să demareze, iar cei care vor să investească în revitalizarea orașelor noastre să fie încurajați.

Pentru a dezbate problemele regenerării urbane, wall-street.ro vă invită luni, 17 octombrie, începând cu ora 14:00, la Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca, Bld. Bulevardul Dimitrie Pompeiu, nr. 2A, la conferința Urban re:Fresh 2022: Îngrijirea orașelor României, o responsabilitate pentru toți.

În cadrul dezbaterilor vom discuta despre proiectele prin care mai multe platforme industriale din toată țara au fost transformate din locuri lăsate în paragină, în centre economice și sociale, care generează plus valoare pentru comunitățile și orașele în care au fost dezvoltate, devenind, totodată, și o sursă de venituri pentru bugetele locale și nu numai. Locuri de care toată lumea fugea au devenit destinație de distracție, biroul în care lucrează sau chiar noua adresă din buletin.

Vom vorbi și despre clădirile vechi și cu valoare istorică, despre imobilele care pot deveni, de exemplu, adevărate puncte de atracție turistică, pentru români, dar și pentru străini, în loc să stea degeaba, ascunse sub straturile groase de praf și sub tencuială afectată de decenii de neglijență și indolență. Exemple de revitalizare a patrimoniului de clădiri vechi și cu valoare istorică putem găsi și în afară, dar și în România, orașe care au reușit să valorifice potențialul acestor comori arhitecturale care nu vor mai fi reproduse niciodată în viitor, exemple care pot fi reproduse oriunde, chiar și într-un oraș problematic precum Bucureștiul.

Pentru discuta despre cele mai importante și apăsătoare subiecte legate de regenerarea urbană, printre specialiștii invitați de wall-street.ro pentru Urban re:Fresh 2022 se află deja:

  • Marian Panait - City Manager Sinaia
  • Marius Călin - Lead Arhitect One United Properties
  • Ivona Amariței - Senior Partner Cumulus
  • Andrei Uleia - Chief Executive & Head of Design DaSein Worldwide
  • Tatian Diaconu - CEO Nhood

Avem și alți speakeri surpriză pe care vi-i pregătim pentru evenimentul ce va fi organizat de echipa wall-street.ro, cu sprijinul partenerilor de la Hagag Development Europe, Vastint și One United Properties.

Vă puteți înregistra pentru eveniment, descoperi mai multe detalii despre teme și specialiștii care vor participa la dezbateri accesând pagina dedicată conferinței: Urban re:Fresh 2022: Îngrijirea orașelor României, o responsabilitate pentru toți.

articolul original.

Rusia promite că o să șteargă împrumuturile recruților care mor în Ucraina

Rusia promite că o să șteargă împrumuturile recruților care mor în Ucraina

Rusia le-a spus recruților mobilizați pentru războiul împotriva Ucrainei li se vor anula împrumuturile în caz de deces sau invaliditate, relatează Novaia Gazeta, citat de Hotnews.

Acest lucru a fost anunțat pe portalul „Explain.rf” lansat de guvernul de la Moscova pentru a oferi precizări și clarificări cu privire la mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin miercurea trecută.

Anunțul vine după ce Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat miercuri în a treia lectură legea „Cu privire la specificul îndeplinirii obligațiilor din contractele de împrumut de către persoanele chemate pentru serviciul militar la mobilizare”.

Legea prevede de asemenea că bărbații mobilizați și familiile acestora vor putea aplica pentru „concedii” de credit.

În ceea ce privește soldații care își pierd viața în război, actul normativ prevede ca un credit „va fi radiat în întregime în caz de deces sau invaliditate din grupa I”.

Dacă cel care a împrumutat bani a murit sau a primit un handicap din grupa I, atunci împrumutul va fi anulat, inclusiv pentru membrii familiei sale”, afirmă autoritățile ruse, precizând că acest cost va fi suportat de bănci.

articolul original.

FMI: Lumea se confruntă cu cel mai mare șoc alimentar din ultimul deceniu

FMI: Lumea se confruntă cu cel mai mare șoc alimentar din ultimul deceniu

Lumea se confruntă în prezent cu un şoc alimentar cel puţin la fel de grav cu cel cunoscut în urmă cu peste un deceniu, iar insecuritatea alimentară se va agrava, a avertizat Fondul Monetar Internaţional, care a făcut un apel pentru o abordare decisivă şi coordonată, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Chiar dacă preţurile mondiale la alimente au scăzut în ultimele luni, insecuritatea alimentară este posibil să se agraveze din cauza mai multor factori precum blocajele de aprovizionare, obstacolele care stau în calea recoltelor din Ucraina şi preţurile ridicate la îngrăşăminte şi energie, a apreciat FMI într-un raport. Potrivit instituţiei financiare, criza alimentară actuală este cel puţin comparabilă cu cea din 2007-08, care a provocat probleme grave în aprovizionarea cu alimente şi multiple decese şi a generat turbulenţe sociale şi politice.

Un număr de 48 de ţări au fost indentificate ca fiind cele mai afectate de criză din cauza unor presiuni semnificative asupra balanţei de plăţi, insecurităţii alimentare acute, iar cele mai sumbre perspective sunt pentru regiunea Sahel şi alte părţi din Africa sub-sahariană. Pe lângă suferinţele umane, costurile pentru economiile acestor state sunt de ordinul miliardelor de dolari, subliniază FMI.

"Efectele combinate ale creşterii preţurilor la alimente şi energie şi constrângerile de aprovizionare nu doar că reduc standardele de viaţă dar este posibil să majoreze sărăcia şi să reducă creşterea pe termen lung, fiind posibil să alimenteze turbulenţele sociale şi migraţia pe scară largă", subliniază autorii raportului Bjorn Rother, Sebastian Sosa, Lukas Kohler şi Gaelle Pierre.

Perspectivele extrem de incerte, diminuarea stocurilor de alimente şi prognozele negative cu privire la recoltele de orez vor afecta de asemenea pieţele, susţin autorii raportului. Aceasta pe lângă şocurile climatice, conflictele şi pandemia de Covid-19 care au dus la creşterea insecurităţii alimentare în ultimii cinci ani.

În prezent, Fondul Monetar Internaţional se gândeşte la introducerea unor aşa-numite "ferestre pentru şocul alimentar". Noua facilitate a FMI pentru ţările afectate de criza alimentară va fi disponibilă timp de 12 luni de la aprobare. Directorul FMI, Kristalina Georgieva, a spus săptămâna trecută că nu există îndoieli că boardul FMI va aproba, în curând, noua facilitate.

articolul original.

Avertismentul dat de Angela Merkel: Ar trebui să-l luăm în serios pe Putin

Avertismentul dat de Angela Merkel: Ar trebui să-l luăm în serios pe Putin

Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, avertizează că a lua în serios declarațiile lui Putin este un semn de „înțelepciune politică”, nu de slăbiciune.

Angela Merkel, care a părăsit postul de cancelar al Germaniei înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, a făcut referire la declarații date anterior în legătură cu caracterul lui Putin.

”Am menționat atunci că declarațiile sale trebuie luate în serios. Astăzi, în lumina evenimentelor din ultimele zile, aș dori să adaug faptul că a lua în serios cuvintele sale și a nu le considera o cacealma, nu e un semn de slăbiciune, ci un semn de înțelepciune politică”, adaugă Markel, conform euronews.com.

Ea consideră că o astfel de înțelepciune politică va ajuta la a păstra un spațiu de manevră în ceea ce privește conflictul. Aceste declarații vin în urma amenințărilor făcute de Putin cu privire la utilizarea armamentului nuclear în războiul pe care l-a pornit în Ucraina.

Vladimir Putin a lansat în luna septembrie o nouă amenințare nucleară, precizând că Rusia va folosi toate mijloacele pe care le are la îndemână pentru a se apăra în fața Occidentului. Mesajul a fost transmis cu ocazia mobilizării parțiale pe care a decretat-o pentru a aduna trupe care să-i susțină invazia Ucrainei, după ce țara condusă de Volodimir Zelenski a lansat o contraofensivă pentru recuperarea teritoriilor

articolul original.

Mii de iPhone-uri și iPods false, găsite în Portul Constanța

Mii de iPhone-uri și iPods false, găsite în Portul Constanța

Polițiștii de frontieră au descoperit iPhone-uri și accesorii Apple false în 2 containere din Portul Constanța.

Potrivit comunicatului, ”poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța - Sud Agigea, au descoperit în Portul Constanţa, în două containere sosite din Ungaria și China, 1.850 de căști fără fir și 5.764 de accesorii telefoane mobile, în valoare de aproximativ 2.800.000 lei, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ale unor mărci cunoscute”.

Polițiștii de frontieră fac acum cercetări pentru punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, la finalizare urmând a fi luate masurile legale. După ce se va demonstra că produsele sunt contrafăcute, ele vor fi distruse, conform legii.

articolul original.

UNTOLD 2023: Organizatorii anunță oficial datele festivalului de anul viitor

Organizatorii UNTOLD anunță oficial datele festivalului de anul viitor

UNTOLD 2023 va avea loc în intervalul 3-5 august 2023, au anunțat organizatorii festivalului de muzică.

După festivalul UNTOLD 2022, peste 60 milioane de euro au rămas în Cluj-Napoca, potrivit organizatorilor festivalului. Astfel, cei 270.000 de participanţi veniţi din afara judeţului Cluj au cheltuit, în medie, cel puţin 225 Euro.

"La un prim calcul realizat în baza cifrelor estimate şi de către partenerii comerciali ai festivalului, hotelieri locali, proprietari de restaurante, centre comerciale, etc, cei 270.000 participanţi veniţi din afara judeţului Cluj au cheltuit, în medie, în cele 4 zile de festival, cel puţin 225 euro. Aceşti bani au mers către cazare, transport, mâncare, plimbări şi cumpărături în oraş.

Astfel, la un calcul simplu, acest lucru înseamnă o infuzie de capital în comunitatea locală de peste 60 milioane euro. Banii cheltuiţi de cei care au venit la festivalul UNTOLD se vor regăsi în impozitele şi taxele locale, încasări pentru afacerile locale sau proprietari de apartamente şi case care şi-au pus la închiriat proprietăţile", se arată în comunicatul citat.

Bugetul festivalului s-a ridicat la 17 milioane de euro. Cea de-a şaptea ediţie a festivalului UNTOLD a avut loc între 4 şi 7 august 2022, în program fiind prezenţi peste 200 de artişti, naţionali şi internaţionali

articolul original.

ANOSR, reacție la plagiatul lui Sorin Cîmpeanu: Integritatea academică, tăvălită de decidenți

ANOSR, reacție la plagiatul lui Sorin Cîmpeanu: Integritatea academică, tăvălită de decidenți

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la numărul ridicat de suspiciuni de plagiat care planează asupra persoanelor aflate la conducerea țării.

Redăm mai jos opinia integrală a reprezentanților ANOSR:

„În contextul suspiciunilor privind încălcarea de către Ministrul Educației, domnul Sorin Cîmpeanu, a normelor de etică și integritate academică, ANOSR reiterează angajamentul ferm al studenților pe care îi reprezintă privind promovarea corectitudinii, a valorilor morale și a toleranței zero față de furtul intelectual.

ANOSR consideră că organele abilitate ale statului trebuie să se pronunțe cu celeritate în aceste chestiuni și fără să ia în considerare numele sau funcțiile persoanelor supuse verificării; credem cu tărie că, până la momentul unui astfel de verdict, aceste suspiciuni nu vor face decât să pună și mai mult sub semnul întrebării demersurile așa-zis reformiste din proiectul noii legi a învățământului superior, care elimină foarte multe pârghii de control în problema plagiatelor.

Lipsa de consultare, caracterul secret al procedurii de elaborare a legilor și ignorarea flagrantă a propunerilor formulate de parteneri de dialog social de bună-credință, suprapuse peste aceste suspiciuni de încălcare a normelor de etică chiar de demnitarii care propun relaxarea acestor reguli, nu fac decât să întărească bănuiala că procesul de legiferare nu este făcut în interes general, ci în interes propriu.

Mai mult decât atât, invocarea așa-zisei reforme în educație ca apărare împotriva unor acuzații de plagiat este inacceptabilă; criticile ANOSR vizează încălcarea unor principii și valori care ar trebui să fie valabile pentru orice persoană din mediul universitar sau care ocupă demnități în statul român, indiferent de numele acesteia.

În viziunea noastră, România Educată înseamnă un învățământ de calitate, cu o puternică latură de incluziune și cu o dimensiune socială accentuată, nu mandate nelimitate pentru rectori, accentuarea implicării politicului în mediului universitar sau protejarea plagiatorilor de tragerea la răspundere juridică. România Educată nu poate fi construită de oameni care ignoră cu desăvârșire valorile ce stau la baza acestui plan, fapt pentru care astfel de suspiciuni necesită soluționarea urgentă de către organele abilitate ale statului.

În acord cu propunerile pe care federația deja le-a formulat cu privire la proiectul Legii Învățământului Superior, ANOSR militează împotriva amputării atribuțiilor CNATDCU și CNECSDTI în materia verificării cazurilor de plagiat și susține orice demers care asigură proceduri transparente, independente și credibile pentru verificarea încălcării normelor de etică”.

articolul original.

Extasy, platformă care oferă experiențe pentru timp liber, atacă piața de beneficii extrasalariale

Extasy, platformă care oferă experiențe pentru timp liber, atacă piața de beneficii extrasalariale

Extasy, platformă care oferă experiențe pentru timp liber, intră pe piața de beneficii extrasalariale și lansează o soluție corporate, ce susține creșterea retenției angajaților și contribuie la optimizarea bugetelor de HR ale companiilor. În prezent, Extasy listează peste 1.100 de experiențe ce pot fi incluse în pachetele de beneficii ale angajaților din mediul privat și își propune să adauge încă 1.000 de opțiuni.

Experiențe din platforma Extasy beneficiază de fiscalitate avantajoasă atunci când sunt acordate în pachetele de beneficii extrasalariale ale angajaților, la sărbători legale (Paște, Crăciun, 1 Martie, 1 Iunie și sărbători ale altor culte), cu suma neimpozabilă de 300 de lei/ angajat și copii minori ai acestuia/ eveniment.

„Pachetele de beneficii extrasalariale reprezintă una dintre cele mai rapide soluții pentru a avea angajați motivați și performanți și, cu cât acestea sunt mai customizabile, axate pe nevoile fiecărui angajat, cu atât efectul lor este cel așteptat: cresc gradul de motivație și loialitatea față de companie și contribuie la creșterea brandului de angajator. O ofertă ultra personalizată le arată angajaților că îți pasă suficient încât să depui un efort suplimentar, iar ei nu sunt doar un număr într-un Excel.

Ne așteptăm ca în următorii 3 ani platforma Extasy să fie în top 3 instrumente utilizate pentru oferirea de beneficii extrasalariale angajaților din mediul privat și principala soluție pentru a rezolva 99% din situațiile ce țin de gradul de satisfacție al angajaților în cadrul unei companii”, spune Bogdan Buta, cofondator Extasy.

Într-o piață a muncii dinamică, unde angajații au mai multe oportunități ca oricând, companiile din România caută soluții pentru a reduce rotația de personal și a crește productivitatea echipelor, oferind un mediu de lucru stabil și plăcut. Potrivit unei analize Extasy, în urma interacțiunii cu angajatorii, top trei instrumente pe care companiile le utilizează pentru a-și motiva și mulțumi angajații sunt:

  • oferirea de beneficii
  • feedback-ul constructiv
  • o atmosferă plăcută de lucru și oportunități de creștere
  • programul flexibil.

Tot mai multe companii fac tranziția către bugete pe care angajații le utilizează așa cum își doresc, acest aspect devenind etalon în negocieri cu prospecții.

„Extasy vine ca o completare a ofertei standard existente pe piața din România și susține eforturile angajatorilor în a-și păstra angajații și a le oferi pachete extrasalariale competitive. Cele 19 categorii permit configurarea de beneficii în funcție de personalitatea și gusturile angajaților, care pot alege experiențe ce oferă timp de calitate practicând pasiunile dorite, a încerca alte pasiuni, singuri sau în echipă, cu familia și copiii, cu prietenii”, spune Bogdan Buta, cofondator Extasy.

Companiile care utilizează soluția corporate oferită de Extasy pot accesa voucherele pre-plătite de experiențe pentru a le include în pachetele de angajare, bonusarea angajaților, ca beneficii cu fiscalitate redusă (acordate la sărbători legale cu suma neimpozabilă de 300 de lei/ angajat și copii minori ai acestuia/ eveniment), oferirea de premii periodice și cadouri pentru parteneri și alți stakeholderi. Angajatorii pot accesa în versiunea corporate a aplicației și organizarea de team events și teambuildings și pot face, inclusiv, abonamente lunare pentru experiențele listate.

„Platforma le permite companiilor să vadă cu precizie ce activități le plac cu adevărat angajaților, fiind un bun instrument pentru departamentele de HR, care își pot construi strategiile de beneficii pornind de la date aplicate, reale, iar angajaților le oferă posibilitatea de a se programa la experiențe în funcție de programul lor sau disponibilitate. Poate fi neplăcut pentru anumiți angajați atunci când managerii programează o acțiune pentru echipa, iar aceștia nu o pot onora din diverse motive", spune Sveatoslav Vizitiu, cofondator Extasy.

În topul achizițiilor corporate se află experiențele care cresc sau întăresc coeziunea în echipe (rafting, karting, escape rooms) - echipele cu gradul ridicat de coeziune sunt și cele mai funcționale și productive.

Pe locul al doilea sunt voucherele de diferite valori, oferite de companii angajaților, care aleg, în funcție de preferințe, experiențele dorite. Punctele sunt oferite lunar/trimestrial sau ca și recompensă internă pentru performanțe/atingerea target-urilor. Este un tool eficient de a promova excelența, eforturile extra depuse de angajați, recompensa pentru performanțe.

Pe locul al treilea sunt experiențele de relaxare – SPA-ul fiind cea mai accesată categorie.

Prețurile experiențelor pornesc de la 40 de lei/ experiență și pot ajunge până la 15.000 de lei - pentru un zbor cu elicopterul pentru 1-3 persoane, cu vizitarea a 5-6 locații emblematice în Transilvania.

articolul original.

FOTO: Cum arată restaurantul fără angajați, complet automatizat, lansat în România

FOTO: Cum arată restaurantul fără angajați, complet automatizat, lansat în România

Grupul Bobnet a prezentat în cadrul Bucharest Food Expo soluția de soluția de restaurant fără angajați, complet automatizat, sub numele Bob Bistro, ceea ce v-ar putea scăpa de grijă „câți bani să-i las ospătarului bacșiș”.

Soluția Bob Bistro constă într-o serie de dispozitive inteligente tip frigider, echipate cu inteligență artificială și cu o tehnologie Grab & Go cu sute de senzori, creată pentru a fi implementată de către operatorii HoReCa pentru a-și vinde produsele culinare proaspete în mod automatizat, fără a fi necesară în niciun fel intervenția umană pentru servirea acestora.

Datorită automatizării totale, întregul proces de utilizare a acestui restaurant al viitorului nu necesită implicarea umană pentru vânzare, plată și facturare, totul fiind administrat automat de sistemul de logistică și tehnologia Bobnet.

Printre avantajele noului sistem de servire a meselor, se numără reducerea risipei de alimente, un control mai bun asupra calității și prospețimii mâncării, programul non-stop și costurile reduse de mentenanță și cu personalul.

Consumatorul final poate accesa meniurile oferite de restaurantele automatizate Bob Bistro rapid și ușor prin autoservire, cu ajutorul aplicație mobile dezvoltate de echipa Bobnet. Odată cumpărat din aplicație, preparatul culinar poate fi încălzit pe loc cu ajutorul cuptorului încorporat și servit ulterior la mesele special amenajate.

“Deoarece credem cu tărie că viitorul aparține lumii Internet of Things, unde aplicațiile software sunt completate de aplicații hardware, am dezvoltat această nouă soluție Bob Bistro, pentru a ajuta operatorii din HoReCa cu reducerea costurilor atât de de ​​logistică, cât și pentru forța de muncă, acestea afectând serios profitul companiilor ce fac afaceri cu produse alimentare.”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Mihail Girnet, CEO-ul Bobnet.

Bob Bistro

Bob Bistro poate fi ușor scalat și implementat în mai multe locații precum fabrici, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni, școli și spitale, permițând administrarea acestuia de la distanță la costuri mici.

“Soluția noastră este completă, se oferă la cheie și asigura întregul lanț de procese operaționale, inclusiv partea de logistică, aprovizionare, vânzări și servicii post-vânzare. Restaurantul Bob Bistro poate fi implementat și operat de companii din diferite domenii, atât furnizori HoReCa, cât și orice instituție care are nevoie de organizarea servirii meselo.”, a adăugat Mihail Girnet.

Astfel, soluția completă la cheie Bob Bistro include:
• Echipamentele comerciale modulare IoT, incluzând rafturile inteligente frigorifice și panourile de comandă,
• Platforma cloud adminsitrată de echipa Bobnet, care asigură întreținerea software-ului, bazelor de date și efectuarea upgrade-urilor,
• Funcționalități digitale pentru gestionarea facilă a inventarului de produse, a prețurilor, sistemului de plăți, facturare, marketing și multe altele,
• Aplicația mobilă dedicată gestionării tuturor procese logistice, inclusiv preluarea, livrarea, și returnarea aprovizionărilor,
• Aplicația mobilă pentru consumatorii finali care vor servi mancarea din Bob Bistro.

articolul original.

SONDAJ: Majoritatea covârștioare a românilor se bazează pe NATO pentru securitatea țării

SONDAJ: Majoritatea covârștioare a românilor se bazează pe NATO pentru securitatea țării

Importanţa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în calitate de garant al securităţii naţionale a crescut cu 11 puncte procentuale în decurs de un an în percepţia publică din 14 ţări europene şi nord-americane, potrivit unui studiu anual al German Marshall Fund (GMF), citat de Agerpres.

Uniunea Europeană este de asemenea percepută ca fiind importantă pentru securitatea naţională a ţărilor de pe continent, potrivit acestui studiu intitulat "tendinţe transatlantice" şi desfăşurat în iulie în 14 ţări (Canada, Franţa, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Spania, SUA, Suedia, Turcia, Ţările de Jos), pe un eşantion de 1500 de persoane în fiecare ţară.

Astfel, 78% dintre persoanele intervievate sunt de părere că NATO este "foarte" sau "mai degrabă" importantă pentru securitatea ţării lor, comparativ cu 67% în 2021.

Ţările apropiate geografic de Rusia şi de Ucraina sunt cele care acordă NATO mai multă importanţă (91% în Polonia, 88% în România, 87% în Lituania), însă procente ridicate s-au înregistrat şi în ţări din Europa de Vest, precum Portugalia (90%), Ţările de Jos (81%) sau Germania (80%).

"Povestea despre o Europă divizată între Est şi Vest nu prea pare să ţină, aceste cifre arată că lucrurile sunt mult mai complicate decât atât", comentează directorul-adjunct al oficiului de la Paris al GMF, Martin Quencez.

Turcia se situează pe ultimul loc, cu 21% dintre respondenţi care consideră NATO "foarte importantă" pentru securitatea lor şi cu 44% care cred că alianţa nord-atlantică este "mai degrabă importantă".

În ceea ce priveşte continentul european, o medie de 81% dintre cei intervievaţi din ţări ale UE consideră că Uniunea Europeană este de asemenea importantă pentru securitatea lor naţională, cu procente de 94% în Portugalia, 82% în Spania, 75% în Italia şi 73% în Franţa.

De notat că ţări care nu sunt membre ale UE, precum Regatul Unit (67%) şi Turcia (58%), descriu de asemenea UE drept un actor important pentru securitatea lor.

Deşi SUA sunt în continuare percepute drept puterea cea mai influentă din lume de 64% dintre persoanele intervievate în cele 14 ţări, această influenţă va urma să scadă drastic, în opinia lor. Doar 37% dintre ei consideră că SUA vor fi principalul actor mondial în următorii 5 ani, în timp ce 25% cred că titlul de cea mai influentă putere îi va reveni Chinei. Totodată, 15% sunt de părere că Uniunea Europeană va deveni principalul actor mondial, iar 10% văd Rusia în această postură.

De asemenea, Germania (75%), Franţa (65%) şi Regatul Unit (55%) sunt considerate ţările cele mai influente în Europa.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Nou sprijin al americanilor de 1 mld. de dolari pentru Ucraina. Încă 18 sisteme HIMARS vor ajunge pe front

Nou sprijin al americanilor de 1 mld. de dolari pentru Ucraina. Încă 18 sisteme HIMARS vor ajunge pe front

Pentagonul a anunţat un nou ajutor militar suplimentar de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, sub formă de comenzi de armament din partea industriei de apărare a SUA, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acest nou ajutor, destinat să întărească apărarea ţării pe termen mediu şi lung, include în special 18 sisteme de artilerie de precizie Himars, 150 de vehicule blindate "Humvee", 150 de vehicule tactice tractori de armament, radare şi sisteme de apărare anti-drone, a precizat Departamentul SUA al Apărării într-un comunicat.

Acesta nu este armament destinat forţelor ucrainene care luptă în prezent împotriva forţelor ruse în estul şi sudul ţării, ci echipamente care vor fi livrate la Kiev în câteva luni.

Acest nou ajutor "demonstrează angajamentul Statelor Unite de a continua să sprijine Ucraina pe termen lung", se arată în comunicat.

"Ajutorul reprezintă o investiţie pe mai mulţi ani în capacităţi esenţiale pentru întărirea susţinută a forţelor armate ale Ucrainei, în momentul în care acestea apară suveranitatea şi teritoriul Ucrainei de agresiunea rusă", a adăugat Pentagonul.

Această nouă tranşă creşte ajutorul militar al SUA pentru Ucraina la 16,2 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse a ţării pe 24 februarie şi la 16,9 miliarde de dolari de la preluarea mandatului de către preşedintele Joe Biden, în ianuarie 2021.

articolul original.

Cine și de ce a "sabotat" Nord Stream? De la submarine-spion la scafandri de luptă, ipoteze de lucru în presa străină

Cine și de ce a "sabotat" Nord Stream? De la submarine-spion la scafandri de luptă, ipoteze de lucru în presa străină

Teza ''sabotajului'' este puternic privilegiată pentru a explica scurgerile spectaculoase de gaze din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică, o operaţiune desigur complexă dar nicidecum imposibilă pentru o armă cu capacitatea necesară, notează AFP într-o analiză preluată de Agerpres.

Ipoteza unor deficienţe tehnice simultane pare acum exclusă, dar metoda folosită în acţiunea de sabotaj şi presupusul autor rămân necunoscute, astfel că multe teorii pot fi avansate susțin cei de la AFP.

O zonă supravegheată

Cele trei scurgeri identificate luni sunt localizate în largul insulei daneze Bornholm, între Suedia şi Polonia; o zonă supravegheată intens de zeci de ani.

''În trecut, URSS îşi amplasa pe fundul mării submarine spion cu capacităţi speciale de inginerie'', aminteşte pe Twitter analistul naval HI Sutton.

Între timp, statele baltice aflate odinioară în componenţa URSS au trecut de partea NATO. Dar scurgerile s-au produs în apele internaţionale unde fiecare poate circula.

''Marina rusă dispune astăzi de cea mai mare flotă de submarine spion din lume. Ele sunt bazate în Arctica. Acestea ar fi capabile să avarieze o conductă în Marea Baltică'', asigură HI Sutton, deşi consideră totuşi această ipoteză ca fiind ''improbabilă''.

Un sabotaj complex

O astfel de operaţiune impune o intervenţie la o adâncime de 70 de metri. ''Este ceva greu. Deteriorarea a două gazoducte pe fundul mării este un eveniment important, aşadar un actor statal este probabil'' implicat, remarcă Lion Hirth, profesor la Hertie School din Berlin, el excluzând posibilitatea unui act terorist obişnuit.

Însă o armată competentă ştie cum să-l facă; zona este ''perfect adaptată submarinelor de buzunar'', explică un responsabil militar francez, menţionând folosirea fie a unor scafandri de luptă trimişi să plaseze încărcături explozive, fie a unei mine mobile sau a unei drone submarine.

''Drona pleacă dintr-un submarin care poate rămâne la mai multe mile nautice de punctul ţintit. El lansează drona-mină, care navighează cu (o viteză de) circa zece noduri, aproape de fundul mării'', explică responsabilul francez. ''Deci ţinta este fixă şi nu este foarte complicat'' să fie lovită.

În schimb, ipoteza folosirii unei torpile, armă utilă mai degrabă pentru o ţintă aflată în mişcare, este în opinia sa mai puţin plauzibilă.

Puterea exploziei ''echivalează cu cea a sute de kilograme de TNT'', mai remarcă expertul francez. Institutul norvegian de seismologie NORSAR a estimat energia celei de-a doua deflagraţii cu cea produsă de circa 700 de kilograme de TNT.

Operaţiune nerevendicată

Cancelariile occidentale arată cu degetul spre Moscova, care neagă orice implicare, dar evocă la rândul ei un sabotaj.

''Marea Baltică este una închisă şi cu adâncimi mici, unde aproape fiecare mişcare este observată şi monitorizată de statele riverane şi de navele lor'', subliniază Julian Pawlak, de la Universitatea Helmut Schmidt din Hamburg. Cu toate acestea, unele nave şi submarine ''pot desfăşura pe ascuns scafandri de luptă'' şi vehicule submarine ghidate de la distanţă.

Aşadar, nimic nu este imposibil pentru o armată care stăpâneşte arta operaţiunilor clandestine. ''Aceasta se numeşte o operaţiune navală specială. Nu este ceva simplu, dar există. Este ceva bine coordonat şi bine pregătit'', confirmă sursa militară franceză.

Cine a făcut-o?

Va trece probabil mult timp până când adevărul va ieşi la suprafaţă în mod credibil. Dar deocamdată mai mulţi actori profită de pe urma ambiguităţii.

Există ţări ''care au interesul ca gazoductul (Nord Stream 1 şi 2) să nu mai poată funcţiona niciodată'', remarcă aceeaşi sursă militară franceză.

Adversarii noii conducte Nord Stream 2 sunt de fapt numeroşi de mulţi ani, cu SUA în frunte.

Pe 7 februarie, cu două săptâmâni înaintea declanşării invaziei ruse, preşedintele american Joe Biden a declarat că ''dacă Rusia invadează (Ucraina), atunci nu va mai exista Nord Stream 2''.

Întrebat atunci despre metoda la care SUA ar putea recurge în cazul acestei infrastructuri aflate sub controlul aliatului său german, preşedintele american a răspuns: ''Vă promit, suntem capabili să o facem''.

La o zi după avarierea gazoductelor Nord Stream, Polonia, Norvegia şi Danemarca au inaugurat un gazoduct strategic, Baltic Pipe, care le va permite polonezilor să-şi diminueze dependenţa faţă de gazul natural rusesc, importând gaz din Norvegia.

''Epoca dominaţiei ruse în domeniul gazului ia sfârşit, epocă marcată de şantaj, ameninţări şi extorsiuni', a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la inaugurarea conductei.

Două certitudini

Aşadar, în acest stadiu există două certitudini, care sugerează fiecare un alt actor implicat.

Prima este că evenimentul are legătură cu războiul din Ucraina. ''Comandamentul maritim al NATO şi navele aliate iau în calcul şi se pregătesc pentru (efectuarea unor) activităţi hibride, inclusiv sabotaje asupra infrastructurilor critice, pe lângă obiectivul principal al apărării colective'', spune Julian Pawlak, sugerând teza unui sabotaj condus de SUA.

Dintr-o altă perspectivă, a doua certitudine arată că atacul asupra gazoductelor din Marea Baltică aduce un factor de instabilitate în plus pentru economia europeană. ''Este o violentă readucere în atenţie a vulnerabilităţii infrastructurii noastre energetice'', constată Lion Hirth, care privilegiază teza unui sabotaj executat de Rusia.

''Dacă acest lucru este adevărat, atunci este foarte îngrijorător. Înseamnă cel puţin că Rusia (...) trimite mesajul cel mai clar posibil că ea nu va mai livra gaz (Europei) în viitorul apropiat'', conchide interlocutorul citat.

Dar oricine ar fi ei, cei care au atacat Nord Stream dau de asemenea de înţeles că ar putea lovi şi alte infrastructuri energetice care deservesc o Europă însetată de gaz şi petrol, mai scrie AFP.

articolul original.

Ilfov, ”județ verde”. Un proiect cu fonduri europene lansează un dialog social în acest sens

Ilfov, ”județ verde”. Un proiect cu fonduri europene lansează un dialog social în acest sens

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie lansează în Ilfov proiectul ”Dialog social pentru un județ verde”. Proiectul își propune să identifice mecanismele eficiente pentru transpunerea dorințelor și nevoilor cetățenilor în formularea și promovarea de politici publice pentru tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon.

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) implementează în județul Ilfov, în perioada 29 august 2022 – 28 august 2023, proiectul Dialog social pentru un județ „verde” (cod SIPOCA/MySMIS2014+ 1088/151359), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 - 2020.

Îndeplinirea obiectivelor climatice europene și dezvoltarea durabilă a comunităților implică transformări profunde ale modului în care se produce și se consumă energia și nu pot fi atinse fără un dialog real, transparent și aplicat între toate părțile interesate.

„Cum reușim să păstrăm un echilibru între dimensiunile economică, socială și de mediu a dezvoltării durabile? Implicarea promptă și eficace a partenerilor sociali și sprijinul acordat de autoritățile locale sunt factori esențiali pentru a formula răspunsuri tripartite rapide și eficiente. Cum facem să atingem masa critică, să catalizăm interesul părților interesate și să lucrăm împreună, nu individual? Aceasta este miza proiectului „Dialog social pentru un județ verde”, care își propune să identifice mecanismele eficiente pentru transpunerea dorințelor și nevoilor cetățenilor în formularea și promovarea de politici publice pentru tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon”, spune Daniela Dărăban, Directorul executiv al ACUE.

Obiectivul principal al proiectului îl constituie consolidarea capacității ACUE și a celorlalți parteneri sociali, a organizațiilor non-guvernamentale și a cetățenilor din județul Ilfov de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării locale, prin îmbunătățirea culturii dialogului social și a cunoștințelor, alinierea la principiile europene, promovarea cetățeniei active, utilizarea eficientă a instrumentelor și mecanismelor de instruire/consultare/diseminare, care să contribuie la introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală. Federația ACUE și Consiliul Județean Ilfov au semnat, la depunerea cererii de finanțare, un Acord de Parteneriat de Dezvoltare Locală, care are ca scop colaborarea în vederea atingerii obiectivului general și al celor trei obiective specifice ale proiectului.

Obiectivul proiectului a fost stabilit în conformitate cu Strategia pentru Consolidarea Administrației Publice 2014 – 2022 și răspunde nevoii sociale identificate la nivelul județului Ilfov de a consolida capacitatea ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local pentru orizontul 2030 și de aliniere cu obiectivele asumate de România în cadrul Pactului Verde European.

Tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon, digitalizarea și automatizarea reprezintă o provocare majoră pentru întreaga societate, cu impact profund asupra locurilor de muncă, calității vieții și modului în care trebuie asigurată dezvoltarea locală în concordanță cu obiectivele climatice, iar comunitățile locale trebuie să-și dezvolte capacitatea de a transforma aceste provocări în oportunități. Un pas important este crearea de mecanisme eficiente de dialog social și participarea activă a comunității locale la formularea și implementarea strategiilor de dezvoltare.

Plecând de la această nevoie, prin implementarea proiectului vor fi atinse următoarele obiective:

• minim 60 de persoane - reprezentanți ai ONG-urilor din județul Ilfov, reprezentanți ai partenerilor sociali, personal din Consiliul Județean Ilfov și din alte autorități și instituții publice locale din județ, precum și cetățeni – vor fi direct sprijinite prin participarea la programul de formare prin cursuri, seminarii şi workshopuri, în vederea dobândirii unor cunoștințe și abilități noi care să le faciliteze implicarea în activități de consultare și dialog social și civic, în scopul unei dezvoltări locale durabile, prin înțelegerea problemelor legate de obiectivele climatice setate prin Pactul Verde European și de asigurarea unei tranziții juste către o economie cu emisii reduse de carbon.

• va fi elaborat un Ghid de bune practici pentru ONG-uri și partenerii sociali privind transpunerea dorințelor și nevoilor cetățenilor în formularea și promovarea de politici publice și stimularea dezvoltării locale durabile pentru tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon.

• Vor fi create mecanisme pentru susținerea și promovarea dezvoltării la nivelul județului Ilfov prin dialog social și civic: un cadru general de funcționare a unui Consiliu Consultativ Cetățenesc pentru Dezvoltare Locală (CCC-DL), o Rețea civică locală de parteneri sociali, ONG-uri, cetățeni și alți actori ai societății civile din Județul Ilfov, care să se implice în formularea și promovarea unor politici publice „verzi”; cel puțin cinci parteneriate între ONG-uri, respectiv parteneri sociali și autorități locale din Județul Ilfov, în vederea susținerii și promovării proiectelor de dezvoltare durabile la nivel local.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 390.944,29 lei, din care 98% reprezintă finanțare nerambursabilă; valoarea eligibilă nerambursabilă acordată de Uniunea Europeană prin FSE este de 306.500,33 lei.

articolul original.

Protest masiv în Georgia. Zeci de mii de persoane se împotrivesc afluxului de ruşi care fug de mobilizare

Protest masiv în Georgia. Zeci de mii de persoane se împotrivesc afluxului de ruşi care fug de mobilizare

Mai multe zeci de mii de persoane s-au adunat în Georgia în apropierea unui punct de trecere a frontierei cu Rusia pentru a protesta împotriva afluxului de ruşi care fug în ţara din Caucaz pentru a scăpa de mobilizare, informează AFP, citată de Agerpres.

"Putin este un terorist", "Rusia ucide", se putea citi pe pancartele agitate de manifestanţi, care aveau asupra lor drapele ucrainene şi georgiene, în apropierea postului frontalier de la Kazbeghi.

Acest punct de trecere a înregistrat o puternică creştere a numărului de sosiri după ce preşedintele rus Vladimir Putin a decretat săptămâna trecută o mobilizare "parţială" pentru a susţine invazia din Ucraina care a pierdut mult din elan.

Potrivit autorităţilor georgiene, intrările din Rusia s-au dublat practic în aceste ultime zile, ajungând la circa 10.000 de traversări cotidiene.

Această imigraţie masivă, din care un prim val s-a produs după declanşarea invaziei la sfârşitul lui februarie, provoacă tensiuni în societatea georgiană, unde amintirea războiului cu Rusia din 2008 rămâne vie.

Photo: Georgian activists protest against Russians crossing the Kazbegi / Verkhnii Lars border point between the two countries.

📷 V.Shlamov/AFP pic.twitter.com/PHpcTVSlVM— Alex Raufoglu (@ralakbar) September 28, 2022

Protestul, în timpul căruia a fost intonat imnul naţional ucrainean, a fost orchestrat de un partid politic de opoziţie pro-occidental, DROA.

"Această migraţie necontrolată şi fără precedent a ruşilor pune probleme de securitate pentru Georgia", a declarat pentru France Presse Tamar Gvinianidzé, una dintre organizatoare.

"Frontiera trebuie să fie închisă imediat pentru că guvernul s-a dovedit incapabil să gestioneze această criză migratorie", a adăugat ea, anunţând organizarea unei alte manifestaţii în următoarele zile.

Numărul de nou-veniţi pe cale rutieră în Georgia pare totuşi să fi scăzut miercuri, notează AFP.

După anunţarea mobilizării săptămâna trecută, zeci de mii de ruşi au fugit în ţările vecine. Pe lângă Georgia, Kazahstanul, Mongolia, Armenia şi Finlanda s-au confruntat de asemenea cu fluxuri importante.

articolul original.
❌