ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Viața la bloc, deloc lipsită de griji!

29 September 2022 at 18:38

Aparent statul la bloc pare a fi lipsit de responsabilități. Ai zice că singura grijă e să nu-ți bubuie vreun calorifer ori vreo țeavă ca să nu-ți inunzi vecinul de sub tine…Sau dacă stai la ultimul etaj să nu îți crape izolația de pe acoperiș. Lucrurile s-ar putea schimba însă după ce am citit săptămâna asta o știre cum că …” Judecătoria Sector 1 București a luat decizia de a amenda un bărbat cu suma de 10.000 de euro, sub formă de daune morale pentru vecinii săi. Situația a pornit de la nemulțumirea vecinilor asupra volumului la care „inculpatul” ascultă muzică în apartamentul său”.

La prima lectură am râs în hohote…cum adică 10 mii de euroi daune morale pentru muzica la maxim…Nu le-o fi plăcut play-listul vecinilor…Numai că după ce am citit motivarea avocatului am luat decizia să vând toate boxele din apartament. Nu de alta, dar ”să nu mă ducă-n ispită” vorba rugăciunii.

„Este o decizie în premieră şi este extrem de inedită pentru că o instanță de judecată, după un probatoriu care spun că a fost covârşitor, pentru că aşa am şi reuşit să obţinem această soluţie, l-a obligat pe pârât să plătească 10.000 de euro, defalcat. 5.000 de euro pentru soţ, 5.000 de euro pentru soţie. Aici discutăm de daune morale, pentru că în mai mult de 16 rânduri, această persoană a şi fost amendată de către Poliţie, deci s-a constatat de către o autoritate a statului că i-a deranjat, pur şi simplu. Îşi deranja vecinii şi mai mult decât atât, mergea cu rolele prin casă dacă vă vine să credeţi. Dădea muzica la maximum şi treaba asta se întâmpla din 2019. Este un mare semnal de alarmă pentru cei care fac asta în mod uzual (…) Cred că ştim cu toţii ce înseamnă să auzi muzica bubuind la 2 noaptea şi să fie petreceri nesfârşite. Poţi să ajungi să plăteşti scump pentru petrecerile respective.

Suma nu mi se pare că este mare, am mai auzit chestiunea aceasta, că e foarte mult pentru o simplă deranjare a vecinilor, dar în momentul în care faci chestiunea asta de trei ani de zile şi nu te potoleşti, Poliţia te amendează de 16 ori, singura variantă pentru a fi oprit într-un fel sau altul este să fii „condamnat” la plata unei sume, care pur şi simplu să te usture, pentru că ăsta este termenul potrivit. Cu siguranță, persoana aceasta nu o să mai dea muzica tare şi cu atât mai mult, eu cred că o să fie un exemplu şi pentru ceilalţi care deranjau şi liniştea publică şi liniştea vecinilor, în acele ore când trebuie să menţinem liniştea, fără să dăm muzica la maximum în apartamente”, a spus avocatul… Weekend plăcut.

articolul original.

Erau vremuri când mâncam fotbal pe pâine, azi sportul rege ne creează doar nervi și dezamăgiri!

29 September 2022 at 17:49


Ca orice băiat fotbalul a fost de mic sportul meu preferat și ori de câte ori aveam ocazia să bat mingea eram extrem de fericit. La orele de sport, în pauze, în spatele blocului, pe maidan. Ideea este că peste tot erau băieți fericiți că după ore și învățat pot să “încingă” o miuță. Nu conta vârsta! Țin minte că în spatele blocului sau pe teren la Eminescu sau Unio eram copii de toate vârstele. Doamne, ce bucurie aveam când auzeam pe unul care ne chema la “lobdă” (așa îi zicea doamna Ardelean, diriginta mea în clasele V-VIII, mingii de fotbal). Țin minte că o țară întreagă se uita la meciurile naționalei! Câtă fericire la victorii, la Campionatul Mondial din 1994 România a înregistrat cea mai bună performanță a ei de până acum, atingerea sferturilor de finală. Ieșit în stradă, fericire. Ce mai, lumea uita de tot, de orice neplăceri. Vorbeam la școală cum au fost meciurile. În 1998 România a participat pentru a șaptea oară și a treia oară consecutiv la turneul final. A evoluat în Grupa G, unde a învins Columbia în primul joc, scor 1-0 (gol marcat de Adrian Ilie), apoi reprezentativa Angliei cu 2-1 în meciul doi. Golurile tricolore au fost marcate de Viorel Moldovan și Dan Petrescu. Deja calificată în faza eliminatorie, România a remizat în ultimul meci din grupă, 1-1 cu Tunisia, prin golul marcat de Viorel Moldovan.

În optimile de finală, România a întâlnit la Bordeaux pe Croația. Unicul gol al meciului a fost reușit de Davor Suker din penalti în prelungirile primei reprize și Croația a mers mai departe.

Apoi, Euro 1996, 2000. Fotbaliștii erau modele și toți jucam fotbal ca să ajungem ca și ei! Dar s-a terminat cu generația de aur și din 2002 ne cam uităm la turneele finale doar la televizor. De ce? Fotbaliștii noștri cum se fac un pic remarcați se tatuează, își cumpără “bolizi” de lux, le place viața mondenă, șprițurile și mai “marchează” doar la “bombe sexy”, că în poarta adversă cam slabe șanse.

După toate aceste lipsuri și probleme ne bucurăm că batem și noi la națională în ultimul meci. Declarații la televizor! Pușcas fericit că a marcat de două ori, Edi Iordănescu că acum formăm o echipă! Ce joc bun!

Băi, băieților, nu mai mâncați rahat! Am bătut într-un meci fără miză, unde adversarul a băgat în teren doar o parte a titularilor. Dacă cauți pe minunatul google e plin de bancuri cu naționala României. În cele ce urmează o să pun câteva și apoi revin cu o concluzie:

“După un oribil accident rutier, întreaga echipă de fotbal a României, care se afla într-un autocar, ajunge în faţa porţii Raiului.

– Doamne, zice Sfântul Petru, eu zic să-i primim pe toţi.
– Eu cred că glumeşti, i-am auzit mereu înjurând.
– Au înjurat, Doamne, dar nu au bătut pe nimeni.

Ce face România după ce câştigă Cupa Mondială?
– Închide playstationul şi se duce la culcare.

Apostolul Petru deschide şi vede un jucător de fotbal.
– Tu cine eşti?
– Sunt jucător în naţionala României.
– Şi cum de ai nimerit poarta?

Cum poate câștiga România la fotbal?
Dacă joacă în 11 și adversari în maxim 6!”

E bine ce se întâmplă? E bine că am ajuns în urna a treia la tragerea la sorți pentru stabilirea grupelor din preliminariile EURO 2024? E bine că am ajuns să fie netul plin cu bancuri la adresa naționalei?

E bine pe dracu!

Sigur că aici sunt mai mulți factori care au contribuit la aceste lucruri. De la proasta organizare a Federației Române de Fotbal, lipsa investițiilor în centre de copii și juniori, lipsa unor facilități fiscale pentru investitorii autohtoni, lipsa banilor, amatorismul conducătorilor de cluburi, indiferent de ce guverne au fost nu au investit în sport și câte și mai câte. Noi, românii, mai avem o problemă : nouă ne place să moară capra vecinului! Nu contează că a noastră îi slabă, urâtă! Nu putem și nu știm să ne unim forțele! Avem 2 echipe Steaua! Când aveam una da bună câștigam Cupa Campionilor Europeni! Sunt 2 echipe Dinamo! Acum nu se pregătesc de Champions League că la ora aia dorm că au meciurile dimineața! Craiova are 2 în Liga I, vă dați seama dacă și-ar uni forțele? Ce de bani, ce conducători, ce antrenor, ce echipă! Ce mai, și în Satu Mare avem 2 echipe Olimpia, una a suporterilor și una a municipalității! Aici ce să mai vorbim?! Nu am mai fost la stadion nici nu țin minte de când! Și sincer nici nu știu câtă lume mai merge.

Problema este că lipsa de “idoli”, lipsa de rezultate au făcut ca tinerii de azi să nu mai aibă o atracție spre sportul rege! De acord că și netul, social media și calculatoarele sunt în mare măsură o problemă!

Revenind la Olimpia noastră ce pot să spun este că respect ambele cluburi. Cunosc și pe unii și pe ceilalți, dar părerea mea e că ar trebui să își unească forțele că altfel nu au nici una, nici alta mare viitor! Și ar trebui după modelul spaniol. Ce vreau să zic? Să fie ambele părți proprietari, dar o conducere neutră și profesionistă!

Rapidul a înțeles că unde sunt doi puterea crește!

Așa ar trebui toate cluburile menționate mai sus să facă. Ce frumos am merge la Olimpia la un derby cu Steaua în prima Ligă. Să vedem jucătorii care joacă în primăvara europeană! Ce bun ar fi un meci cu Rapid să îl vedem pe Mutu pe bancă! Ce bine ar fi pentru dinamoviști să se mai pregătească și ei de Champions League!

Din păcate, ca în orice domeniu la noi, de la afaceri, politică și în sport suntem individualiști și nu ne putem uni forțele!

Poate, poate !

Răzvan Govor

articolul original.

După „Burleanu, lasă-ne!” și „Edi, fă și tu ceva!”…

29 September 2022 at 16:26

…îndrăgitul și hulitul nostru campionat intern de fotbal revine cu cea de-a douăsprezecea etapă. Nu sunt meciuri care să răpească, prin sonoritate, atenția mai vechilor sau mai noilor împătimiți ai fenomenului. Poate doar derbiul etapei să mai parfumeze un pic amintirile unui Hagi din adolescență sau de maturitatea unui Domide. Uitându-mă peste componența etapei mi-a atras atenția faptul că echipele de pe locurile 6-11 joacă in corpore în deplasare.

Farul – UTA (duminică, ora 18,30). Derbiul etapei. Partidă dificilă pentru textiliști. Gazdele, favorite detașat, au tendința de a privi cu lejeritate meciurile considerate ușoare (vezi meciurile cu Chindia și Sibiu din debutul campionatului). Un alt factor care le-ar putea ușura truda oaspeților este întreruperea campionatului, întrerupere care s-ar putea să le fi afectat parcursul de metronom al marinarilor, mai ales că au avut o puzderie de jucători răspândiți pe la naționalele României de toate nivelurile. Altfel spus, în urma acestei „odihne” Farul este cea mai obosită echipă.

CFR – Petrolul (sâmbătă, ora 21,30). După anul înființării celor două cluburi s-ar putea crede că există un lung șir de meciuri directe în istoricul lor. Șirul nu este scurt, dar nici nu atinge un număr din trei cifre și asta pentru că echipa ardeleană nu a jucat în mileniul trecut pe platoul de la mare înălțime decât sporadic. Abia de două decenii, adică tocmai de când prahovenii șchioapătă, fac furori prin campionatul românesc.

Hermannstadt – Sepsi (duminică, ora 13). Nepotrivită ziua și ora la care se dispută acest derbi transilvănean. Ținând cont că joacă locurile trei și șapte s-ar fi putut găsi o oră de mai mare audiență. Este impresionantă seria pe care o dezvoltă acest rapidist, despre Măldărășanu e vorba, cu o echipă pe care el a promovat-o și nu prea a schimbat-o. Grosul echipei, inclusiv al titularilor, este același cu care a sărbătorit promovarea în primăvara acestui an. Sper ca și după acest meci să rămână singura echipă neînvinsă.

Univ. Craiova – Voluntari (vineri, ora 21). Al patrulea meci (și ultimul) în care gazdele sunt favorite. Din cele șase meciuri disputate acasă oltenii au câștigat ultimele patru. Printre învinse se află Farul, Botoșaniul și FCSB, echipe cu pretenții, zic eu. Echipa din proximitatea Bucureștiului nu prea s-a simțit comod în deplasare. Cu excepția egalului de la FCSB și victoria complet surprinzătoare din debutul campionatului de la Sf. Gheorghe, voluntărenii nu au mai reușit nici un punct. Oltenii mari favoriți dar cu ifose care uneori le-au amărât zaibărul.

Chindia – Rapid (luni, ora 21). La închiderea etapei avem un meci deosebit de interesant. Toni Petrea, proaspăt debutant cu o victorie (2-1 în cupă cu Steaua) pe banca târgoviștenilor, și pauza impusă de meciurile cu consecință nefastă ale echipei naționale, ar putea fi două repere care să lucreze în favoarea gazdelor. Nevoia de a nu pierde ritmul, Mutu și soliditatea unui lot cu obiective înalte, pe de altă parte, sunt atuurile Rapidului în meciul care se va desfășura probabil la Ploiești.

FCSB – Argeș (duminică, ora 21,30). Contrar așteptărilor gazdele nu mai sunt favorite. Cel puțin prin prisma locurilor ocupate în clasament. Spun asta doar ca să zgândăr în necazul altora. Nu-i frumos! Sigur că Dică și Coman sunt favoriți. Argeșul nu trece nici el printr-o perioadă prea fertilă. Scaunul lui Prepeliță nu mai are decât două picioare, astfel încât echilibristica de care trebuie să dea dovadă include și o comportare mai mult decât decentă a echipei sale pe Arena Națională.

Mioveni – 48 (sâmbătă, ora 19). Juveții lui Mititelu vor să demoleze barajul pe care Flaviu Stoican încearcă să-l construiască la Mioveni în calea șuvoaielor de orice fel. După comportarea bună din Giulești, chiar dacă au pierdut, argeșenii speră. Pașoptiștii nu numai că au jucat bine în fața giuleștenilor dar i-au și bătut. Cred că în această partidă crampoanele vor fi destul de ascuțite și ghiulurile uitate pe degete. Nevoia împinge de multe ori la acte necugetate. Ce bine ar fi să n-am dreptate.

Botoșani – „U” (luni, ora 18). Cenușăreasa etapei. Partida a fost programată luni mai mult pentru faptul că „U” a jucat abia joi partida sa din Cupa României. Nu cunosc rezultatul acelui meci deoarece tastez aceste rânduri înainte de disputarea partidei. Ardelenii ar face bine să continue forma bună din ultimele trei etape (un egal și două victorii) și să profite de degringolada din tabăra moldovenilor (trei înfrângeri și 11 goluri încasate în aceleași ultime trei etape).

Opriți războiul!
Gruiță Ienășoiu

articolul original.

”Zilele Europene ale Patrimoniului”, la Negrești Oaș

29 September 2022 at 16:20

Prefectul Radu Roca a participat în această dimineață la deschiderea celei de a 28-a ediții a ”Zilelor Europene ale Patrimoniului”, eveniment găzduit de orașul Negrești Oaș.

Zilele Europene ale Patrimoniului reprezintă o iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene. Țara noastră marchează acum pentru a 28-a oară Zilele Europene ale Patrimoniului, după doi ani de pauză, în contextul pandemiei. În fiecare an, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice sau să participe la evenimente prin care să cunoască patrimoniul cultural din Europa, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP).

Începând cu 1992, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor din România ocazia să descopere, alături de monumente istorice, patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu este disponibil publicului larg.

Pentru 2022, Consiliul Europei a ales tema „Sustainable heritage” („Patrimoniul durabil”). Tema impusă pentru anul acesta la conferința de la Negrești Oaș este: ”Împreună, în simbioză cu patrimoniul cultural”. În cadrul acestei teme se organizează Simpozionul cu titlul ”Bisericile monument, între comoară și povară”.

”Ocrotirea monumentelor, aceste comori de neprețuit ale moștenirii noastre, este o prioritate națională. Evenimentul se dorește a fi o punte de legătură, între adevărații pastrători ai acestori comori naționale, care sunt bisericile monument, adică reprezentanții cultului ortodox și instituțiile cu atribuții în domeniul protejării monumentelor istorice, instituții care, prin activitatea lor, să fie un sprijin, în primul rând, contribuind prin toate pârghiile pe care le au la dispoziție, pentru realizarea scopului comun acela de a păstra, a restaura și a pune în valoare aceste bijuterii ale nației române, lăsându-le totodată moștenire generațiilor viitoare”, a spus prefectul Radu Roca.

articolul original.

Conferință de alegeri. Doamna doctor Lavinia Livia Boldan Cigan este noul președinte PSD Tășnad

29 September 2022 at 16:04

Joi, 29 Septembrie a avut loc conferința de alegeri la organizația PSD Tășnad.

În urma propunerilor și a voturilor membrilor, PSD Tășnad are o conducere nouă. Președinte PSD Tășnad a fost aleasă doamna dr. Lavinia Livia Boldan Cigan. Alături de doamna președinte, din conducerea organizației mai fac parte: prim-vicepreședintele Oliviu Buzgău, vicepreședinții Ioan Găzdac, Călin Maier, , Raul Racoși, Lavinia Tătar, secretarul executiv Vasile Mitrașca și membri în birou: Carmen Bandula, Sorina Buzgau, Ioan Filip, Alin Marcu, Augusta Onac, Ovidiu Păștean, Leontin Sălăjan, Daniela Tomolea.

Președintele OFSD Tășnad este Lavinia Tătar, președintele OPSD Tășnad este Ioan Găzdac, iar președintele TSD Tășnad este Raul Racoși.

La lucrările conferinței de alegeri PSD de la Tășnad a participat și conducerea organizației județene a PSD Satu Mare: Mircea Govor, președintele organizației județene PSD, Radu Roca, prefectul județului Satu Mare, Lenuța Cornea, vicepreședintele Consiliului Județean, Oliviu Buzgău, vicepreședintele Consiliului Județean, Aurelia Fedorca, secretarul general al organizației județene, Gabriel Leș, prim-vicepreședinte al organizației județene PSD și Bianca Șorian, președintele TSD.

Organizația orășenească PSD Tășnad condusă de doamna Lavinia Boldan Cigan, noul președinte, susține candidatura domnului Mircea Govor pentru funcția de președinte al organizației județene PSD Satu Mare.

articolul original.

Avion prăbușit în Codru (exercițiu)

29 September 2022 at 15:55

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Somes” al judeţului Satu Mare a organizat și desfăşurat astăzi, 29.09.2022, un exerciţiu de cooperare cu forţe şi mijloace în teren pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de un accident aviatic, în pădurea de pe raza localității Solduba.

Situația tactică generală a presupus prăbușirea unui avion de mici dimensiuni care avea la bord un număr de 28 pasageri.

În cadrul acestui exercițiu s-au urmărit verificarea structurilor de conducere în gestionarea unei situații de urgență în caz de accident aviatic și antrenarea cu forțe și mijloace în teren pentru gestionarea acestora.

Forțele participante la exercițiu alaturi de Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș” al județului Satu Mare, sunt:

– SVSU Socond

– SVSU Homoroade

– Ocolul Silvic Satu Mare

– Inspectoratul Județean de Jandarmi Satu Mare

– Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare

– Crucea Roșie

– AJVPS Satu Mare

– Salvamont Satu Mare

– Batalionul 52 Geniu TISA

-Serviciul Județean de Ambulanță Satu Mare

– UPU Satu Mare

”Le mulțumim tuturor participanților din cadrul instituțiilor implicate și suntem convinși că în cazul unor evenimente reale vor depune aceleași eforturi pentru salvarea vieții și a bunurilor materiale ale cetățenilor !!!”, se arată într-o informare a ISU Satu Mare.

articolul original.

ESTE OFICIAL. Clubul Sportiv Municipal se va numi CSM Olimpia Satu Mare

29 September 2022 at 15:50

Este oficial deja. Clubul Sportiv Municipal va purta, de joi încolo, titulatura de CMS Olimpia Satu Mare. Asta după ce consilierii locali sătmăreni au aprobat, cu majoritate de voturi, proiectul de hotărâre care prevede acest lucru.

Primul care a luat cuvântul a fost Florin Fabian, managerul echipei de fotbal CSM Olimpia Satu Mare, cel care a avut inițiativa schimbării.

„Înițiativa îmi aparține, iar Olimpia Satu Mare nu poate fi în altă parte decât la Primărie. Am dorit refacerea Olimpiei, care de câțiva ani nu mai există. Mi-aș dori foarte mult ca opinia publică să înțeleagă că nu sunt împotriva nimănui, chiar dacă în spațiul public au apărut tot felul de controverse. Respect toți suporterii din fotbalul sătmărean și cred că Olimpia trebuie să fie la Primărie”, a spus printre altele Florin Fabian.

Primarul Kereskenyi a Precizat că pentru acest proiect au semnat 34 de foste glorii ale Olimpiei Satu Mare.

Atât primarul Kereskenyi Gabor, cât și city managerul Csaba Maskulik a precizat că nu doar echipa de fotbal din cadrul CSM preia numele Olimpia, ci întreg clubul cu toate sporturile.
„Prin acest proiect se dorește schimbarea denumirii întregului club, nu doar a echipei de fotbal, a nu se încurca borcanele. În spațiul public au apărut tot felul de amenințări și probleme de legalitate. Nu văd unde este problema? La OSIM sunt 9 înregistrări sub numele mărcii Olimpia. Nimeni nu are dreptul exclusiv să dețină numele Olimpia sau Satu Mare. În legătură cu acuzațiile că noi am desființat Olimpia, lucrurile sunt mult mai complexe. Consider că această denumire nouă este binevenită și vom susține toate sporturile de la club.”

Și consilierul PNL, Victor Cernea a luat cuvântul și a spus că era mai fericită o colaborare între cele două entități sportive care poartă acest nume.

„În cadrul ședinței de consiliu local de azi voiam să văd un proiect amplu, care să reorganizeze sportul sătmărean și CSM Satu Mare. Din păcate am văzut doar o propunere simplă de schimbare de denumire. Din păcate, actualul primar, crede că printr-o schimbare de denumire, se pot rezolva greșelile conducerii Olimpiei, furturile și dezamăgirile sătmărenilor, când acea echipă glorioasă, care a marcat atât de puternic istoria orașului, a intrat în faliment. Nu, domnule primar! O schimbare de denumire nu reprezintă nicio soluție! Olimpia suntem noi, sătmărenii care credem în viitorul sportului sătmărean și care vedem același management și obiective neserioase la CSM Satu Mare, ca la fostul Olimpia”  a spus acesta.

Proiectul a trecut cu 15 voturi ”pentru”, 5 ”împotrivă”, trei consilieri fiind abesenți de la ședință.

articolul original.

Vernisaj la Muzeul de Artă din Piața Libertății

29 September 2022 at 10:37

La Muzeul de Artă din Piața Libertății va avea loc vernisajul „Colaj”, vineri 1 Octombrie 2022 de la ora 16.00.

„ „Colaj” , Gnandt, Nyiri&Oprișa. Fiecare semnătură pe o lucrare înseamnă „un certificat de naștere” pentru care un „părinte” a trudit prin gând și faptă pentru a-l dărui privitorului, pentru a-l face părtaș la izbânda frământărilor, a talentului cultivat, exersat și dirijat în această direcție. Suntem o generație – generația a treia (vârsta a III a ), activă, ce transmite stări și întreabă. Dăruim o expoziție pe a cărei simeze, se așează un peisaj cu personaje, obiecte ce-i dau o atmosferă aparte.

Coloriști, desenatori ce îmbină realul, picturalul cu decorativul, și chiar intermedia și din simbioza acestor anasclucrări a căror personalitate este inconfundabilă”, a precizat Cristina Gloria Oprișa

articolul original.

Programul național ,,EROII INTERNETULUI”- Implementat în școlile sătmărene

29 September 2022 at 10:28

Începutul anului școlar  2022 – 2023 a constituit prilejul pentru polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității să aducă în prim plan programul național ,,EROII INTERNETULUI”, pentru a fi implementat și în școlile sătmărene.

Programul ,,EROII INTERNETULUI” este un program național inițiat de Google România, Asociația Adfaber și susținut de Poliția Română, care  îi învață pe copii noțiuni fundamentale despre siguranța digitală și cea din mediul online, astfel încât ei să poată explora lumea online cu încredere.

Pornind de la premisa că, pentru a profita de toate avantajele oferite de internet, copiii trebuie să fie pregătiți să ia decizii înțelepte se impune o anumită formare din partea unor specialiști în domeniu, care să atragă atenția și să sensibilizeze cu privire la pericolele existente în mediul online, la internetul ,,în culori și umbre”.

În acest context, polițiștii din structura prevenire s-au întâlnit cu cadrele didactice din unitățile școlare sătmărene : Liceul Sportiv Satu Mare, Școala Gimnazială Botiz, Școala Gimnazială ,,Avram Iancu ” Satu Mare, Școala Gimnazială ,,Ion Creangă” Satu Mare, Școala Gimnazială ,,Lucian Blaga” Satu Mare, Școala Gimnazială nr. 3 Carei în vederea promovării programului și prezentării aspectelor fundamentale ale platformei.

Totodată, polițiștii au prezentat platforma programului, care include un joc online distractiv și fără costuri, care face ca învățarea despre siguranța digitală să fie interactivă – la fel ca internetul în sine. Aici, participanții își vor ajuta colegii internauți să lupte împotriva hackerilor, tentativelor de pishing, agresorilor și celor care împărtășesc prea multe, punând în practică abilitățile de care au nevoie pentru a fi buni utilizatori digitali.

În cadrul întâlnirii cu cadrele didactice s-a prezentat și programa ,,Eroii Internetului”, care oferă instrumentele și metodele de care au nevoie pentru a preda noțiunile fundamentale de siguranță digitală. Materialele dezvoltate de Google permit cadrelor didactice să aducă cele mai pertinente discuții și emoția jocului în sala de clasă. În program sunt incluse planuri de lecție pentru cele cinci capitole, cu activități și fișe de lucru care au fost concepute pentru a completa jocul și care vor fi implementate de către cadrele didactice în colaborare cu polițiștii din structura prevenire, în anul școlar 2022 – 2023.

În perioada următoare, polițiștii din structura prevenire vor fi prezenți și în alte unități școlare din județul Satu Mare, care vor deveni  partenere în implementarea programului, SIGURANȚA ÎN MEDIUL ONLINE fiind un deziderat comun al ȘCOLII, FAMILIEI și POLIȚIEI.

articolul original.

Un bărbat a furat telefonul unei tinere de 23 de ani

29 September 2022 at 10:22

Polițiștii de investigații criminale efectuează verificări față de un bărbat, de 47 de ani, din Satu Mare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

În fapt, profitând de faptul că pe masa unui local, din municipiul Satu Mare, o tânără de 23 de ani și-ar fi lăsat telefonul nesupravegheat, bărbatul l-a sustras, fără drept.

În urma verificărilor efectuate de către polițiști, bărbatul în cauză a fost identificat.

articolul original.

Bărbați reținuți pentru 24 de ore pentru înșelăciune

29 September 2022 at 10:09

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub îndrumarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, au efectuat în cursul zilei de ieri, 28 septembrie, 17 percheziții domiciliare într-un dosar de camătă și au pus în aplicare 32 de mandate de aducere.

Astfel, 32 de persoane au fost conduse la sediul Poliției în vederea audierii, pentru documentarea activității ilegale a unei grupări infracționale și destructurarea acesteia.

În urma cercetărilor efectuate 3 bărbați, de 44,32, respectiv 59 de ani, toți din Satu Mare au fost reținuți pentru 24 de ore sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuriși camătă. 

Aceștia au fost depuși la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, urmând a fi prezentați instanței cu propunere legală.

articolul original.

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice sărbătorită la Carei cu programe artistice

29 September 2022 at 08:47

Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, Centrul Cultural și Biblioteca municipală Carei le vor oferi vineri, 30 septembrie de la ora 11.00, celor găzduiți de Centrul de Îngrijire Alexandru din Carei, un mic program artistic la care vor participa tineri de la cercurile de muzică ușoară, muzică populară și dans modern de la instituția municipală de cultură.

În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua internațională a persoanelor vârstnice. Sărbătoarea vârstnicilor a fost inițiată în 1982 prin elaborarea unui Plan internațional de acțiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă, adoptat de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea și aprobat de către Adunarea Generală a ONU.

De Ziua Mondială a persoanelor vârstnice, trebuie să ne amintim de toți semenii noștri mai în vârstă, să conștientizăm poate mai mult ca altădată rolul important pe care l-au avut în dezvoltarea noastră personală, a familiei, a societății, a comunității în care trăim. Respectul față de ei, trebuie să existe zilnic. – Direcția de Cultură Carei.

articolul original.

DRAMĂ în OAȘ. Un OȘAN a fost găsit SPÂNZURAT lângă Capitala Belgiei

29 September 2022 at 06:59

Dramă în Țara Oașului. Un oșan din Turț a fost găsit spânzurat lângă o pădure de lângă Bruxelles, Capitala Belgiei. A plecat după pâine și nu s-a mai întors. Nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat. Avea acasă o soție și trei copii.

Disparut de luni de acasă

Bărbatul, Ioan Feier, a dispărut încă de luni, după orele de muncă. Familia a cerut ajutorul internauților după ce bărbatul nu a mai fost văzut de luni.
Acesta lucra în Belgia și le-a spus colegilor că merge după pâine, iar de atunci nu mai a fost de găsit.

Colegii bărbatului spun că au anunțat autoritățile după ce sătmăreanul nu a mai revenit la domiciliul din Belgia. Acesta și-a parcat mașina și le-a spus că merge după pâine, dar de atunci a fost de negăsit.

”FEIER IOAN a dispărut în zona FOREST luni, 26 septembrie, după orele de muncă.

A ajuns acasă, a parcat mașina de lucru, le-a spus colegilor de apartament că merge să cumpere o pâine, dar, din pcăate, nu s-a mai întors.

De luni nu mai știm nimic de el. Poliția a fost contactată. Dacă cineva l-a vazut undeva, e rugat să sune la poliție”, este mesajul distribuit marți pe facebook de familie, colegi și prieteni.

Găsit spânzurat

Din nefericire, însă, cele mai negre ipoteze în legătură cu acest caz s-au adeverit. Miercuris seara Ioana Feier a fost găsit spânzurat în pădurea din zona Forest, de lângă Bruxelles.

Acesta a lăsat acasă o soție și trei copii îndurerați.

Iată ce a scris una dintre verișoarele celui decedat după aflarea teribilei vești.

”Trăiesc un coșmar ,din care vreau să mă trezesc.
Cu Ionică să vorbesc
Să văd ce durere a avut
Ajutor nu mi-a cerut.
Acasă Familia îl așteaptă, 3 copii si o nevastă
Om Bun unde ai plecat. Ce Durere ai lăsat”

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

PREDICA DE PE MUNTE – IUBIREA VRĂJMAŞILOR (LUCA VI; 31-36)

28 September 2022 at 18:07

“Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea” (Luca VI; 31).

Predica Domnului Iisus Hristos este o predică a iubirii. Faptele Domnului Iisus Hristos reprezintă manifestarea iubirii. De altfel, Domnul Însuşi este Iubirea prin excelenţă. Sfânta Treime, afirmă Părintele Dumitru Stăniloae, este structura supremei iubiri.

Iubirea este liantul care asigură unitatea şi stabilitatea unei familii. Bărbatul şi femeia întemeiază familia, deoarece iubirea îi călăuzeşte spre Sfântul Altar în vederea săvârşirii Tainei Cununiei. Copiii care se nasc în cadrul familiei constituie rodul iubirii dintre cei doi soţi, care devin mamă şi tată, iubirea comunicându-se de la o persoană la alta, fiind deplină în comuniunea familiei. Activitatea pe care o desfăşurăm în cadrul societăţii este, de asemenea, o expresie a iubirii faţă de semeni şi faţă de munca pe care o prestăm. Fiecare activitate trebuie să fie pătrunsă de emoţie. Emoţiile ne ajută să trăim cu intensitate fiecare acţiune pe care o întreprindem. Emoţiile ne ajută să transmitem în afară iubirea care ne stăpâneşte în interior. Fără emoţie nu poţi transmite emoţie şi, ca atare, nu poţi atinge inima, care este un receptacul al iubirii. Prin urmare, pot spune că iubirea dă naştere activităţii noastre, că iubirea este cea care o susţine şi că tot în iubire se sfârşeşte sau se împlineşte. Omul se naşte din iubire şi prin iubire, trăieşte în legea iubirii şi prin moarte pătrunde în comuniunea iubirii veşnice, fiindcă ajunge la Dumnezeu, Care este Iubire (I Ioan IV; 8).

Creştinul, adică omul care Îl urmează pe Hristos, trebuie să fie un om al iubirii. Indiscutabil. Însă, nu este chiar atât de uşor să iradiezi mereu iubire în jurul tău dacă stăm să ne gândim că lumea în care trăim se lasă mai repede ademenită de păcat decât de virtute. Omului societăţii secularizate i se pare că îi este mai uşor să facă rău decât să facă bine. Există oameni care – pătrunşi fiind de sentimente de iubire – luptă pentru a face bine altora, fără niciun interes. La polul opus, există oameni care – împinşi fiind de invidie – se străduiesc să le provoace altora suferinţe. Îmi place enorm constatarea lui Esop: omul poartă pe umeri doi desagi: în cel din faţă, pe care îl are mereu înaintea ochilor, se află greşelile semenilor, iar în cel din spate, pe care nu-l vede, se află propriile greşeli. Această constatare este cât se poate de actuală. Să nu pierdem din vedere avertismentul Mântuitorului: “Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi” (Matei VII; 1). Totodată, să nu ignorăm regula de aur a creştinismului enunţată de Domnul: “Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea” (Luca VI; 31). Această lege (regulă) îşi are un corespondent excepţional în înţelepciunea poporului: “Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!” Fericitul Augustin exclama: “Iubeşte, şi fă ce vrei!” Dacă iubeşti cu adevărat nu poţi gândi răul nimănui, nu poţi face rău nimănui, nici măcar nu suporţi gândul că semenul tău ar putea suferi ceva.

Sublimă este Legea iubirii! Este o artă să trăieşti în conformitate cu această lege. Este o artă să deprinzi această artă. Ovidius spunea: “De vrei să fii iubit, fii vrednic de iubire”. Această lege nu te obligă la nimic. Tu trebuie să ai iniţiativa săvârşirii binelui. Dumnezeu te va ajuta întotdeauna să perseverezi pe această cale a binelui, cale care conduce la iubire/Iubire. Legea iubirii presupune dăruirea. Să ai puterea de a iubi fără a aştepta iubire din partea celuilalt, să ai puterea de a dărui fără a aştepta o răsplată din partea celuilalt. Un astfel de comportament te introduce în ceata fiilor lui Dumnezeu: “Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei. Şi dacă faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii acelaşi lucru fac. Şi dacă daţi împrumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai. Ci iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi nimic în schimb, şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi” (Luca VI; 32-35).

A da cuiva ceva împrumut, presupune a avea acel ceva şi a te putea dispensa de acel ceva. Dacă nu ai avea, nu ai putea împrumuta. Aşadar, dacă vrei, dacă poţi da şi poţi trăi fără ceea ce dai, nu ar mai trebui să aştepţi să primeşti ceea ce ai dat. Mulţumirea pe care o ai constă în bucuria pe care i-o provoci celui pe care l-ai ajutat şi în faptul că vezi că ceea ce i-ai dat îi este de folos în viaţă. Cel care îţi cere ceva, are nevoie de ajutorul tău. Altfel, nu ar cere, nu ar apela la tine. Trebuie să ne bucurăm că putem dărui şi că nu suntem în situaţia de a cere. Însă, oricând putem ajunge şi noi în ipostaza de a cere ceva cuiva.

În clipa în care săvârşim o faptă bună nu trebuie să aşteptăm răsplată din partea celui pe care l-am ajutat. Răsplata o vom primi – cu siguranţă – din partea lui Dumnezeu, Care nu rămâne niciodată dator şi Care apreciază la adevărata sa valoare fiecare faptă bună. În egală măsură, Dumnezeu apreciază şi gândul curat (intenţia) care ne-a călăuzit în săvârşirea faptei. O faptă bună izvorăşte întotdeauna dintr-un gând bun, dintr-o inimă curată. Totodată, nu trebuie să aşteptăm laude din partea celor din jur pentru binele înfăptuit. Aprecierile vin în momentul în care realizezi binele, dar se impune să fim foarte vigilenţi ca nu cumva aceste aprecieri să ne conducă subtil spre mândrie.

Ar fi bine ca societatea actuală să se conducă după Legea iubirii. Dumnezeu ne cere să-l iubim pe aproapele nostru, care ne poate fi frate, rudenie, prieten, vecin, cunoscut. Aproapele este fiecare semen de-al nostru, fiecare persoană care are nevoie de prezenţa noastră în viaţa sa. Fiecare om este creat după chipul lui Dumnezeu şi tinde – prin strădanie personală – să ajungă la asemănarea cu El, la mântuire, la fericire veşnică. Însă, Dumnezeu nu Se opreşte aici. Face un pas mai departe şi ne cere să-i iubim chiar şi pe vrăjmaşii noştri. Dacă Dumnezeu Însuşi ne cere acest lucru, înseamnă că nu este imposibil de îndeplinit. De fapt, chiar Domnul Hristos ne dă un exemplu care nu poate fi uitat şi care va dăinui mereu: fiind răstignit pe cruce şi batjocorit, Domnul îi iartă pe cei care Îl vrăjmăşeau, rostind cu iubire: “Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac” (Luca XXIII; 34). Răstignirea Domnului reprezintă momentul supremei iubiri a lui Dumnezeu faţă de omul căzut în păcat. Sfântul Ioan Gură de Aur spune cu autoritate: “A iubi pe vrăjmaşi înseamnă a-L imita pe Dumnezeu… A iubi pe cineva drag este un lucru al firii; a iubi cineva şi pe vrăjmaşi este un lucru al harului”. Dumnezeu este Cel Care ne dă puterea de a-i ierta şi iubi pe vrăjmaşi.

Vrăjmaşi sunt cei care ne-au provocat o suferinţă trupească sau sufletească, cei care ne-au împins spre păcat, cei care ne-au calomniat cu nedreptate, cei care ne-au trădat încrederea şi iubirea, cei care ne-au exploatat, cei cărora le-am fost indiferenţi, cei care au profitat de noi pentru a-şi atinge propriile interese meschine, cei care ne-au îndepărtat de Dumnezeu şi de Biserică, cei care au încercat să ne târască în deznădejde, cei care ne-au lovit fizic sau moral etc. Unii dintre semenii noştri ne-au devenit vrăjmaşi pentru că ne-au condus spre suferinţă. Au devenit răi prin faptele rele pe care le-au săvârşit. Omul a fost creat bun de către Dumnezeu şi orientat spre bine, având toate darurile de care are nevoie pentru a persevera în bine. Omul este catalogat drept “rău” datorită faptelor rele pe care le comite. Însă, noi nu avem dreptul de a condamna omul, ci faptele sale rele, abominabile, păcatele sale. Omul, în sine, are capacitatea de a se îndrepta, de a-şi veni în sine însuşi, de a conştientiza starea de păcătoşenie în care a ajuns şi de a se ridica, renunţând la păcat şi înaintând pe calea binelui, în Legea iubirii. Noi îi iubim pe vrăjmaşi, deoarece numai prin iubire, iertare şi bunătate îi putem ajuta să părăsească păcatul, să iasă din sfera răului. Dacă nu i-am iubi şi dacă le-am răspunde în aceeaşi manieră în care ne-au tratat ei, nu am face altceva decât să sporim răutatea şi vrăjmaşia lor. De aceea, Dumnezeu ne cere să-i iubim pe vrăjmaşi. “Dragostea atrage dragoste”, spune un dicton latin. Iubirea conduce la iubire şi, deci, la Dumnezeu. Iubirea este “rădăcina şi izvorul binelui”, opinează Sfântul Ioan Gură de Aur. Doar iubind putem deveni “fii ai Celui Preaînalt”, Care este bun şi cu cei nerecunoscători, nemulţumitori şi răi, urmărind îndreptarea lor. Doar iubind şi militând pentru pace putem ajunge în intimitatea Domnului: “Fericiţi făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema” (Matei V; 9). Fără iubire nu este cu putinţă să ajungem la Dumnezeu. Răzbunarea este exclusă. Doar Dumnezeu este judecătorul suprem al tuturor oamenilor, ţinând cont – în pronunţarea sentinţei – de gândurile, cuvintele şi faptele fiecăruia, de modul în care fiecare persoană şi-a folosit libertatea de voinţă.

Pacea este o fiică a iubirii. Însă, aşijderea, şi milostenia este un vlăstar al iubirii, un rod al iubirii, fiindcă iubirea se manifestă şi prin dăruire, ceea ce ne apropie de Dumnezeu, asemănându-ne cu El: “Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv” (Luca VI; 36). Noi nu ne putem asemăna cu Dumnezeu prin fiinţă, dar Îl putem urma prin virtuţi. Una dintre aceste virtuţi este milostenia, care ne deschide poarta Împărăţiei Cerurilor. Prin milostenie ne apropiem de semenii noştri, devenim părtaşi atât la suferinţele lor, cât şi la bucuriile lor. Prin milostenie devenim membri ai familiilor celor necăjiţi, devenim parte integrantă a existenţei lor zbuciumate. Prin milostenie reuşim să aducem bucuria acolo unde era tristeţe, lumina acolo unde era întuneric, speranţa acolo unde începea să-şi facă simţită prezenţa deznădejdea. Prin milostenie răspândim iubire în jurul nostru, arătând că suntem ucenici ai lui Hristos, imitatori ai Lui.

“A iubi înseamnă a trăi”, remarca Marie D’Agoult. A fi în afara Legii iubirii înseamnă a fi în afara lui Dumnezeu. Lipsa iubirii este echivalentă cu păcatul. Unde încetează iubirea, acolo începe ura, iar unde domneşte ura, de acolo este îndepărtat Dumnezeu, Care este Iubire. O lume fără Dumnezeu este o lume fără valori, fără principii, este un non-sens. Cel care îi ajută pe ceilalţi se ajută pe sine însuşi şi se îmbogăţeşte în Dumnezeu, pregătindu-şi starea fericită din veşnicie. Cât de profundă este cugetarea populară: “Cine dă, lui îşi dă”. De altfel, această exprimare este născută din cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos: “Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui” (Matei V; 7). Modul în care trăim pe pământ ne poate crea o perspectivă a modului în care vom vieţui dincolo de moarte: binele ne va conduce spre/în fericire, iar păcatul ne va prăbuşi în abisul osândei. Totul depinde de noi.

Preot dr. Cristian Boloş

articolul original.

David Gheorghe a fost reales președinte al organizației PSD Moftin!

28 September 2022 at 17:12

Organizația locală PSD Moftin a avut în cursul zilei de miercuri, 28 septembrie conferința de alegeri a unui nou birou de conducere.

Primarul comunei Moftin, David Gheorghe a fost reales președinte al organizației PSD Moftin! Biroul este completat de vicepreședinții: Marian Vasile, Balla Flaviu, Amansio Racz, secretar general – Achim Cornel, membri : Magdalena Tarța, Claudiu Pop, Nicolae Iederan, Cristian Chivari, Ioan Gereben.

Președintele OFSD Moftin este Magdalena Tarța, președintele OPSD Moftin este Vasile Negrean, iar președintele TSD Moftin este Patricia Caloian.

La lucrările conferinței de alegeri PSD de la Moftin a participat și conducerea organizației județene a PSD Satu Mare: Mircea Govor-președintele organizației județene PSD, Lenuța Cornea-vicepreședintele Consiliului Județean, Oliviu Buzgău-vicepreședintele Consiliului Județean și Bianca Șorian-președintele TSD.

Președintele organizației PSD Moftin și membrii acesteia, se alătură celorlalte organizații din județ care îl susțin pe domnul Mircea Govor pentru funcția de președinte al organizației județene PSD Satu Mare.

articolul original.

Sătmărenii o califică pe Minaur în play off-ul Cupei României

28 September 2022 at 16:36

Minaur Baia Mare , echipă ce a eliminat pe CSM Satu Mare în turul 3, a reușit marți seara o calificare spectaculoasă în play off ul Cupei României.

Minerii s-au impus cu 5-4 după prelungiri la Cernavodă în fața celor de la Axiopolis.
Sătmărenii din lotul Minaurului au fost la înălțime, Chitaș a marcat pentru 1-1 apoi Mircea Donca a înscris pentru 2-1 în minutul 37 cu un eurogol, șut de la 30 m în vinclu, iar Sergiu Ciocan a adus calificarea în prelungiri cu reușita de de 5-4 din minutul 97.

Axiopolis Cernavodă e antrenată de Petre Grigoraș și activează în Liga a 4-a.

Un alt sătmărean, Alex Cadar a fost rezervă la Minerul Ocna Mureș. Echipa fostului portar de la CSM Satu Mare a ajuns în play off ul Cupei României după ce a eliminat pe CSM Slatina… Cu mențiunea că formația din Slatina s-a prezentat la joc fără antrenor și cu multe rezerve… Acest joc a fost observat de președintele AJF Satu Mare, Ștefan Szilagyi.

Ene înscrie la debutul pentru CS Mioveni
Un alt sătmărean, Cornel Ene a înscris la debutul său la CS Mioveni. Fundașul venit din Ungaria de la Gyiromot a marcat din penalty pentru 2-0 în minutul 42 iar argeșenii s-au calificat în play off cu succesul de la Reșița.

Rezultate de marţi:
Dumbrăviţa – Poli Iaşi 0-0, 0-0 şi 7-6 la penalty-uri
Ripensia Timişoara – U Craiova 1948 0-4
Şoimii Lipova – Gloria Buzău 2-2 şi 2-4 după prelungiri
CSA Steaua Bucureşti – Chindia Târgovişte 1-2
Axiopolis Cernavodă – CS Minaur Baia Mare 4-4, 4-5 după prelungiri
Foresta Suceava- UTA Arad 0-1
Jiul Petroșani-Oțelul Galați 2-3 d.pen.
CSM Reșița- CS Mioveni 0-4
Gloria Bistrița- Unirea Slobozia 0-1 d.pen.
Minerul Ocna Mureș- CSM Slatina 3-0

articolul original.

Oferta firmei Dacia SRL depusă la licitația organizată pentru parcarea subterană din Piața Libertății a fost respinsă

28 September 2022 at 16:34

Oferta firmei Dacia SRL depusă la licitația organizată pentru parcarea subterană din Piața Libertății a fost respinsă ca neconformă deoarece ofertantul nu a putut să garanteze, din cauza piedicilor puse de politicieni iresponsabili, că se va încadra în termenul de execuție solicitat de Primăria Satu Mare (31 noiembrie 2023). Pentru conducerea Primăriei Satu Mare interesele orașului sunt mai presus de orice, proiectul privind reabilitarea Centrului Vechi este prioritar!

”Satu Mare pierde o investiție privată de 20 milioane de lei, pierde 111 locuri de parcare în zona centrală, care s-ar fi adăugat locurilor de parcare ce vor fi construite de municipalitate.

O problemă administrativă a fost transformată artificial în una politică, cea mai bună dovadă că demersul Primăriei a fost unul corect este faptul că Prefectura Satu Mare a eliberat avizul de legalitate pentru hotărârile Consiliului Local privind parcarea subterană din Piața Libertății. Cei care au provocat scandal, o vor face în continuare. Pentru că doresc ca Satu Mare să revină la perioada de stagnare, de regres”, se arată într-o informare a Primăriei Satu Mare.

”Nu doresc să pun în pericol un proiect atât de important pentru municipiul Satu Mare cum este reabilitarea Centrului Vechi al municipiului Satu Mare. Sunt mulți care și-ar dori asta, chiar dacă cei care ar avea de suferit ar fi sătmărenii și nu acești politicieni populiști și incompetenți. Cei care s-au opus proiectului privind parcarea subterană din Piața Libertății au arătat opiniei publice cum ar guverna dacă ar ajunge la conducere: alungând investitorii, respingând orice proiect din care nu au ceva personal de câștigat”, a declarat primarul Gábor Kereskényi.

articolul original.

Loga Dance School a impresionat la “Deva Dance Festival”

28 September 2022 at 16:29

Loga Dance School a participat sâmbătă 24 Septembrie 2022 la” DEVA Dance Festival”, concurs national organizat la Deva la care au au participat peste 160 de perechi de dansatori din țară.
De remarcat evoluțiile bune ale dansatorilor sătmăreni care au obținut 12 medalii .
Ei au concurat in clasele: Hobby, D, Open Basic si Open.
Iată rezultatele:
Maktary Yassin & Domokos Blanka – D 16-35 ani – Locul 2
Kengye Adam & Mihai Gloria – Open Standard 16-35 de ani – Locul 3
Pop Daniel & Goras Mihaela – Open Basic Standard 16-35 ani – Locul 3
Hornyak Daniel & Puscas Iulia – Open Standard 16-35 de ani – Locul 4
Toma Mihail & Hotye Narcisa – Open Basic Latino 6-11 ani – Locul 4
Toma Mihail & Hotye Narcisa – Open Basic Standard 6-11 ani – Locul 4
Toma Mihail & Hotye Narcisa – Hobby 10-11 ani – Locul 4
Cristian Luca & Fania Sofia – Open Basic Latino 12-13 ani – Locul 5
Cristian Luca & Fania Sofia – D 12-13 ani – Locul 5
Varga Andrei & Pauliuc Rita – Open 16-35 de ani – Locul 6
Maktary Yassin & Domokos Blanka – Open Basic Standard 16-35 ani – Locul 6
Cristian Luca & Fania Sofia – Open Basic Standard 12-13 ani – Locul 6
”In acest weekend in 1-2 Octombrie 2022 – vom participa la Campionatul National de Clase, organizat la Baia Mare, cu rezultatele obtinute vom reveni dupa campionat.” Transmite conducerea Loga Dance School.
Dansurile de la competitie sunt expuse pe canalul de YouTube Loga Dance School
Felicitari sportivilor si antrenorilor pentru rezultatele obtinute!

articolul original.

Ciorile au invadat centrul orașului

28 September 2022 at 14:14

O boltă neagră a acoperit cerul în dimineața zilei de 28 septembrie. Mii de ciori au invadat centrul orașului Satu Mare.
Inclusiv Alfred Hitchcock ar fi fost invidios pe acest peisaj tragic desprins parcă din filmele de groază thriller.
Miercuri dimineata ne-am trezit intr-un film horror de Hitchcock, din fericire nu ne-a atacat nimeni, dar cerul arăta precum in thrillerul de groază „Păsarile”, regizat în anul 1963 de către Alfred Hitchcock. Singurele diferențe sunt că ne aflăm în Satu Mare, în anul 2022 și nu în 1952 în Golful Bodega din California.
Spre norocul nostru nu am fost atacați de nici o cioară, dar desigur imaginea l-ar fi făcut invidios pe regizor.
Păsările de această dată, cel mai probabil au au marcat graba cu care anotimpul rece își face apariția în orașul nostru și probabil vor să ne spună că va fi o iarnă mai geroasă.

articolul original.
❌