ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Ultimele Stiri

Un ghid complet pentru a găsi cele mai bune case de pariuri online din România pentru 2022

29 September 2022 at 07:32
By: -

În ultima vreme, industria pariurilor sportive din România a prins aripi. Competiția din industrie este din ce în ce mai acerbă, iar competitori noi își fac frecvent apariția pe piața. Totuși, nou nu înseamnă neapărat bun, astfel, pentru a ajunge pe lista de top case de pariuri sportive online din România, un operator trebuie să îndeplinească o serie de cerințe:

• Licență ONJN
• Metode de plată populare
• Limite de pariere și taxe rezonabile
• Selecție mare de sporturi și competiții
• Accesul de pe mobil
• Bonusuri și promoții realizabile

Cele mai bune case de pariuri online din România sunt și cele mai sigure, conform Înselătorie.ro. Având în vedere că se lucrează cu datele personale și, în multe cazuri, cu cele ale contului bancar, alegerea unei case de pariuri online este un proces care merită să fie luat în serios de toți pasionații de jocuri de noroc. Așa că te invit să citești acest articol.

Top 5 site-uri de pariuri sportive din România – o privire mai atentă asupra clasamentului

Conform criteriilor de mai sus am selectat și cei 5 operatori pe care o să îi prezentăm. Având în vedere că sunt peste 20 de site-uri de pariuri sportive în legalitate disponibile pe teritoriul României, misiunea nu a fost una foarte ușoară. Înainte de toate, am evitat platformele relativ noi și am mizat pe unele care au deja experiență în domeniu.

888sport
Bonus Bun-Venit: 100% până la 500 RON
Caracteristici:
– platformă variată
– promoții Champions League
– cele mai multe metode de plată
Link Sigur: Vizitează 888sport!

Unibet
Bonus Bun-Venit: Pariu fără risc până la 300 RON + 150 rotiri gratuite
Caracteristici:
– secțiune nouă de pariuri virtuale
– aplicații destinate iOS și Android
Link Sigur: Vizitează Unibet!

NetBet
Bonus Bun-Venit: Pariu fără risc până la 500 RON
Caracteristici:
– ofertă variată de pariuri
– cote atractive
– pariuri live SnapBet
Link Sigur: Vizitează NetBet!

Winbet
Bonus Bun-Venit: 50% până la 450 RON
Caracteristici:
– selecție amplă a sporturilor
– ofertă bogată eSports
– promoții săptămânale
Link Sigur: Vizitează Winbet!

Betano
Bonus Bun-Venit: 100% până la 500 RON
Caracteristici:
– platformă sigură
– cote bune la pariurile antepost
– promoții speciale fotbal
Link Sigur: Vizitează Betano!

Caractestici cheie pentru case de pariuri online sigure

Dacă ești pasionat de sport și de pariuri sportive este important să știi cum să alegi case de pariuri online sigure. Primul lucru pe care trebuie să îl verifici este dacă operatorul la care dorești să joci deține o licență de la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Fără o licență de la ONJN, niciun operator nu poate funcționa legal pe teritoriul României, indiferent dacă deține licențe de la comisii de jocuri de noroc din alte țări. Acest lucru asigură jocuri corecte, protecția datelor cu caracter personal și accesul la bonusuri și promoții legitime.

Sigla ONJN și alte certificate obținute de o casă de pariuri online, se află, de obicei, în josul paginii, loc în care se pot găsi și metodele de plată acceptate, respectiv premiile obține de platforma respectivă.

Toți operatorii autorizați să ofere servicii de jocuri de noroc în România sunt obligați să se supună legilor în vigoare. Astfel, este bine de știut că procedurile de verificare a contului sunt o practică standard la toți operatorii care funcționează pe teritoriul României. Acest lucru este necesar pentru politica de protecție a jucătorilor, dar și pentru faptul că pragul legal la jocurile de noroc este de 18 ani.

Pentru a înțelege importanța unei licențe de la ONJN, trecem în revistă principalele obiective ale organismului de reglementare, precum: protejarea datelor cu caracter sensibil, protejarea datelor bancare, prevenirea activitaților criminale, stabilirea standardelor pentru oferte, corectitudinea cotelor și a jocurilor. ONJN verifică constant dacă un operator cu licență valabilă respectă aceste standarde și în cazul unor nereguli își rezervă dreptul de a aplica amenzi usturătoare sau revendica licența.

De asemenea, operatorii licențiați, sunt obligați să susțină organizații non-profit care îi ajută pe jucătorii care dezvoltă o dependență. Casele de pariuri online investesc mult în prevenire și, la indicațiile oferite de organizații precum Joc Responsabil, GamCare și GambleAware, își instruiesc angajații să repereze jucătorii cu probleme și să le ofere soluții. Toate acestea vin pe lângă limite de pariere personalizate și alerte privind timpul propriu-zis petrecut pe platformă.

Un alt aspect important pe care trebuie să îl îndeplinească orice site-uri de pariuri sportive de încredere este să aibă la dispoziția jucătorilor un serviciu de asistența clienți. O casă de pariuri online este obligată să aibă acest serviciu pentru a funcționa legal. Nu se cere ca acesta să fie non-stop, însă trebuie să fie disponibil măcar într-un interval orar.

În mod evident, cele mai bune case de pariuri sportive online, bifează cu brio toate criteriile pe care le-am subliniat mai sus. Nimeni nu poate contesta faptul că acestea funcționează 100% în legalitate. Clienți nemulțumiți există și vor exista mereu, însă nici aceștia nu pot să aducă în discuție cazuri de înșelătorie sau fraudă.

888sports – Aprobat de: ONJN. Număr licență: L1160654W000324. Joc responsabil: Da. Asistență clienți: Da.
Unibet – Aprobat de: ONJN. Număr licență: L1160657W000330. Joc responsabil: Da. Asistență clienți: Da.
NetBet – Aprobat de: ONJN. Număr licență: L1160651W000195. Joc responsabil: Da. Asistență clienți: Da.
Winbet – Aprobat de: ONJN. Număr licență: L1183150W000826. Joc responsabil: Da. Asistență clienți: Da.
Betano – Aprobat de: ONJN. Număr licență: L1170664W000663. Joc responsabil: Da. Asistență clienți: Da.

Cum să te înregistrezi la cele mai sigure case de pariuri online din România

Fluxul zilnic de utilizatori noi care vine spre cele mai bune case de pariuri sportive online din România este unul impresionant, mai ales în perioada în care se desfășoară evenimente sportive de calibru, precum Cupa Mondială de fotbal sau fazele superioare ale UEFA Champions League. În aceste condiții, este cumva natural ca procesul de înregistrare să fie simplu și eficient.Practic, după ce apeși butonul care te duce direct la înscriere, ai nevoie doar de datele pe care le găsești pe Cartea de Identitate și contul este ca și făcut. Validarea acestuia vine prin e-mail, astfel, tot procesul durează maxim câteva minute.

În schimb, pentru a avea acces la bonusurile de bun-venit, în majoritatea cazurilor, ești nevoit să mergi la secțiunea “caserie” și să faci o depunere cu bani reali. Dar dacă ești decis să joci, nici depunerea nu îți va da mari bătăi de cap, având în vedere că top site-uri de pariuri sportive 2022 nu vor să piardă niciun client și au varietate în ceea ce privește metodele de plată.

Metode de plată de încredere pentru casele de pariuri sportive online

În jocurile de noroc sunt implicate tranzacții bancare, care trebuie neapărat să fie verificate în prealabil pentru a nu aduce eventuale neplăceri. În aceste condiții, este normal ca metodele de plată să aibă în unele cazuri o importanță mai mare decât oferta de sporturi sau selecția efectivă de jocuri.

Pe lângă existența unei anumemetodei tale de plată, este important să știi că fiecare operator în parte își alege propriile limite de depunere și retragere. De asemenea, unele metode de plată nu sunt eligibile pentru bonusuri și promoții. Pentru top case de pariuri sportive online din România, cele mai populare metode de plată sunt:

• Card Bancar – Visa, Mastercard, Maestro;
• Portofel Electronic – Skrill, Neteller; MuchBetter
• Card preplătit – paysafecard, Entropay;
• Cash – TopPay, Cashpay;
• Aplicații mobile – Revolut, Apple Pay;
• Altele – Transfer Bancar, Trustly, Smith&Smith.

Cardurile bancare sunt cea mai comună metodă de plată în România, dar aplicațiile mobile și portofele câștigă în popularitate. Este bine să știi când faci o prima depunere cu gândul la bonusul de bun-venit, că Skrill și Neteller nu se iau în calcul pentru obținerea acestuia. În cazul în care ești loial unei singure metode de plată, este important să te asiguri că aceasta este disponibilă atât la depunere, cât și la retragere.

În ceea ce privește limitele de depunere și retragere, la cele mai bune case de pariuri sportive online din România nu trebuie să îți faci mari probleme. Acestea sunt destul de variate și potrivite pentru orice buzunar și orice stil de joc. Totuși, este indicat să le analizați înainte să alegeți o platformă.

Accesul de pe mobil la casele de pariuri online

Toate top site-uri de pariuri sportive 2022 pot fi accesate de pe mobil direct din browser, indiferent dacă aveți un dispozitiv iOS sau Android. Mai mult de atât, operatorii și-au demonstrat experiența și au înțeles importanța unei aplicații mobile pentru toate sistemele de operare. În toate cazurile, aceasta are o calitate bună și un timp de latență mic, lucru esențial în cazul pariurilor live.

Toate aplicațiile sunt gratuite. Un lucru care nu ar trebui să ne surprindă deloc având în vedere ca ultimele studii din industria jocurilor de noroc pe plan global spun că peste 50% din utilizatori provin de pe dispozitive mobile. În marea majoritate a cazurilor, aplicațiile destinate sau site-urile de pariuri pe care le accesezi direct din browser au același bonus, exact aceleași cote și aceeași ofertă ca și varianta desktop.

În vremurile în care trăim, accesul de pe mobil la casele de pariuri sportive este mai mult decât esențial. Calitatea și conexiunea la net trebuie să fie foarte bune, altfel experiența jucătorului poate lăsa de dorit, mai ales dacă joacă la pariuri live sau la cele pe sporturi virtuale. La cele mai bune case de pariuri sportive online aplicațiile destinate sunt updatate și îmbunătățite constant pe baza feedback-urilor date de utilizatori.

Bonusuri și promoții realizabile

Bonusurile și promoțiile de la casele de pariuri online fac parte din strategia de marketing a fiecărui operatorul, scopul lor este să atragă cât mai mulți utilizatori noi. De aceea este important să știți că un bonus consistent nu este neapărat potrivit pentru tine și stilul tău de joc.

Înainte de a accepta un bonus trebuie să citești cu atenție termenii și condițiile, pe care operatorul este obligat legal să le expună. Aspectele la care trebuie să fii cel mai atent sunt cerințele de pariere, valabilitatea, suma minimă la depozit, cota minimă de pariere, respectiv ce evenimente participă la rularea bonusului.

Bonusul ideal, cel care îți poate oferi un start bun, trebuie să nu aibă cerințe foarte mari de pariere și o valabilitate decentă, pentru a nu te forța să plasezi anumite pariuri de care nu ești foarte sigur. De asemenea, acesta trebuie să fie potrivit pentru evenimentele pe care îți faci plăcere să parierezi.

De exemplu, dacă ești genul de jucător care joacă la pariuri live și bonusul pe care l-ai acceptat se poate rula doar pe pariuri pentru rezultat final, este clar că acesta nu se pliază bine pe stilul tău de joc și te obligă să ieși din zona ta de confort.

Caracteristici top case de pariuri sportive online din România

Este normal ca și în cazul top case de pariuri sportive online din România strategia de marketing să fie diferită. Așadar, fiecare operator în parte are un stil propriu și se evidențiază fața de competitori prin diferite aspecte.

Toți operatorii prezentați în acest articol stau bine la capitolul varietate, însă unii se axează mai mult pe pariuri live sau pe metode noi și inovative de pariere, în timp ce alții preferă să rămână fideli stilului clasic și să iasă în evidență doar prin cote atractive, bonusuri bune și o bună acoperire a evenimentelor sportive.

• Cele mai bune oferte la pariuri – 888sports
• Cea mai bună aplicație mobilă – Unibet
• Cele mai populare metode de plată – Betano
• Cel mai bun pentru pariuri eSports – Winbet
• Cel mai bun pentru cote – Unibet
• Cel mai bun site cu pariuri live – NetBet
• Cel mai bun pentru pariuri tenis – NetBet
• Top site pentru pariuri formula 1 – 888sports
• Cel mai bun site nou de pariuri – Winbet
• Top site pariuri fotbal – Betano

Toate platformele prezentate sunt foarte complete și de încredere. Totuși, este normal să existe diverse avantaje și dezavantaje, astfel, tu trebuie să decizi, conform stilului tău de joc, pentru care dintre ele să optezi.

Dacă ești mai aventuros și pariezi pe mai multe evenimente sau ai mai multe preferințe, nu este neapărat să ai cont doar pe o singură platformă. Poți să urmărești ofertele de pe mai multe platforme și să folosești fiecare dintre ele pentru ceva anume.

De exemplu, dacă ești pasionat de tenis și eSports. Winbet și Netbet sunt alegerea perfectă pentru tine. Selecția de eSports a primului operator include evenimente de Fifa, Counter Strike, League of Legends, Overwatch și multe altele. Între timp, pariurile live pe tenis de la NetBet au un timp de latență excelent, multe opțiuni și cote foarte bune.

888sports propune o ofertă foarte bună, aceasta include cote atractive și pariuri sezoniere pentru evenimentele din formula 1, ceea ce face operatorul potrivit pentru tine dacă ești un fan al sportului vitezei. Dacă nu ai un calculator/laptop sau preferi să pariezi exclusiv de pe telefonul mobil, cu siguranță, aplicația de la Unibet nu te va dezamăgi, aceasta, pe lângă faptul că este de calitate, este practică și intuitivă, ceea ce înseamnă că nu îți va da bătăi de cap.

Cel mai bun site pentru pariurile pe fotbal

În România, fotbalul este cel mai popular sport. Așa că este normal ca sportul rege să fie și cel care atrage cele mai multe pariuri și cel mai mare interes din partea pasionaților de sport. De altfel, la nivel internațional, Cupele Mondiale de fotbal și UEFA Champions League sunt printre cele mai pariate evenimente sportive.

Cele mai bune case de pariuri sportive online din România știu că fotbalul este principala lor resursă și, fără excepție, toate stau foarte bine la acest capitol. Fiecare are o strategie proprie, evenimente pe care se axează mai mult și evenimente pe care se axează mai puțin. De asemenea, deși nu cu aceeași frecvență, toate au promoții speciale dedicate exclusiv fotbalului.

Mai nou, atât în țara noastra, cât și la nivel internațional, toate casele de pariuri sportive care se respectă se implică în mod direct în fotbal. Astfel, fie că vorbim de sponsorizarea anumitor echipe de fotbal sau chiar de afilierea cu diverse ligi, top case de pariuri sportive online din România nu se abat de la regulă.

Acestea fiind spuse, părerile despre cel mai bun site pentru pariurile pe fotbal pot fi împărțite. Mie personal, Betano mi-a lăsat o părere pozitivă asupra acestui aspect. De la apariția pe piața din România, în anul 2017, operatorul s-a ridicat organic și a crescut treptat și bine gândit oferta de pariere pentru fotbal.

Un alt aspect care m-a impresionat este oferta de pariuri antepost, aceasta este imensă și include evenimente sportive de top, dar și, pentru cei cărora le place să riște, competiții interesante, dar de un nivel mult mai scăzut, precum liga a doua a Scoției sau campionatul din Peru.

Competițiile din România sunt și ele prezente în oferta antepost a operatorului. Pe lângă clasicul pariu pe câștigătoare competiției există și alte pariuri antepost interesante, precum Head to Head între rivale sau ordinea corectă a echipelor la final de sezon.

Ofertele exclusive pentru fotbal nu lipsesc. Mai mult de atât, unele se adaptează vremurilor pe care sportul le traversează. Una dintre acestea este “Asigurarea Var”, care se aplică în piața de pariuri “Oricând Marcator” pentru Liga 1, în toate tipurile de pariuri care au fost plasate înaintea golului.

Aceasta nu este singura oferta exclusivă pentru fotbal propusă de Betano, site-ul are mai multe astfel de promoții care merită descoperite. Nu uita ca înainte să accepți o ofertă să citești termenii și condițiile pentru a te asigura că aceasta este potrivită stilului tău de pariere.

Concluzii

Pariurile sportive sunt o activitate permisivă, care este perfectă și pentru începătorii în lumea jocurilor de noroc. O întreagă paletă de case de pariuri online profită de acest lucru, astfel, putem spune cu lejeritate că ai de unde alege.

Dacă ești indecis și nu vrei să alegi din lista cu cele mai bune case de pariuri sportive online din România, ar fi bine să ții cont de recomandarea noastră, să pui siguranța pe primul plan și să joci doar la operatori licențiați și reglementați de ONJN.

Totuși, ar trebui să iei în calcul și că alegerea acestora nu a fost aleatorie, trierea s-a realizat pe mai multe criterii, prezentate pe larg în articol, care te pot ajuta și în general când vine vorba de alegerea unei case de pariuri de încredere și, în același timp, potrivită pentru tine.

Întrebări și răspunsuri despre top site-uri de pariuri sportive 2022

Procesul pentru verificarea caselor de pariuri online este ușor, dar necesită puțină meticulozitate și timp. De aceea am decis să facem o selecție a celor mai frecvente întrebări întâlnite în rândul utilizatorilor. Sperăm ca răspunsurile să fie de ajutor, atât jucătorilor cu experiență, cât și jucătorilor noi.

Cum să aleg cele mai bune case de pariuri sportive online din România?

În primul rând, siguranță este cea mai importantă. De aceea recomandăm vehement să nu joci la case de pariuri care nu sunt reglementate și licențiate de ONJN. Cele mai bune case de pariuri online din România sunt alese pe baza a mai multor criterii, toate prezentate în articol.

Care este cel mai bun site pentru pariuri sportive?

La această întrebare este dificil de dat un răspuns clar. Am întocmit o listă cu top case de pariuri sportive online din România, în aceasta se regăsesc operatori cu experiență care excelează în diferite aspecte caracteristice unui site de pariu bun.

Care este cea mai bună casă de pariuri pentru fotbal?

Având în vedere că fotbalul este cel mai pariat sport în România, majoritatea top site-uri de pariuri sportive 2022 au această secțiune foarte bine pusă la punct. Totuși, personal, în prezent, înclin să cred că Betano se diferențiază puțin față de competitori.

Există bonusuri pentru jucători la casele de pariuri din România?

Toți operatori aflați pe lista de case de pariuri online sigure au inclus în strategia de marketing un bonus de bun-venit. Mai mult de atât, deși nu cu aceeași frecvență, toate au promoții speciale dedicate exclusiv anumitor sporturi sau evenimente.

Pot să accesez de pe mobil casele de pariuri online din România?

Cele mai bune case de pariuri sportive online din România pot fi accesate de pe mobil direct din browser, indiferent dacă aveți un dispozitiv iOS sau Android. Mai mult de atât, operatorii și-au demonstrat experiența și au înțeles importanța unei aplicații mobile pentru toate sistemele de operare.

articolul original.

UNTOLD 2023: Organizatorii anunță oficial datele festivalului de anul viitor

Organizatorii UNTOLD anunță oficial datele festivalului de anul viitor

UNTOLD 2023 va avea loc în intervalul 3-5 august 2023, au anunțat organizatorii festivalului de muzică.

După festivalul UNTOLD 2022, peste 60 milioane de euro au rămas în Cluj-Napoca, potrivit organizatorilor festivalului. Astfel, cei 270.000 de participanţi veniţi din afara judeţului Cluj au cheltuit, în medie, cel puţin 225 Euro.

"La un prim calcul realizat în baza cifrelor estimate şi de către partenerii comerciali ai festivalului, hotelieri locali, proprietari de restaurante, centre comerciale, etc, cei 270.000 participanţi veniţi din afara judeţului Cluj au cheltuit, în medie, în cele 4 zile de festival, cel puţin 225 euro. Aceşti bani au mers către cazare, transport, mâncare, plimbări şi cumpărături în oraş.

Astfel, la un calcul simplu, acest lucru înseamnă o infuzie de capital în comunitatea locală de peste 60 milioane euro. Banii cheltuiţi de cei care au venit la festivalul UNTOLD se vor regăsi în impozitele şi taxele locale, încasări pentru afacerile locale sau proprietari de apartamente şi case care şi-au pus la închiriat proprietăţile", se arată în comunicatul citat.

Bugetul festivalului s-a ridicat la 17 milioane de euro. Cea de-a şaptea ediţie a festivalului UNTOLD a avut loc între 4 şi 7 august 2022, în program fiind prezenţi peste 200 de artişti, naţionali şi internaţionali

articolul original.

ANOSR, reacție la plagiatul lui Sorin Cîmpeanu: Integritatea academică, tăvălită de decidenți

ANOSR, reacție la plagiatul lui Sorin Cîmpeanu: Integritatea academică, tăvălită de decidenți

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la numărul ridicat de suspiciuni de plagiat care planează asupra persoanelor aflate la conducerea țării.

Redăm mai jos opinia integrală a reprezentanților ANOSR:

„În contextul suspiciunilor privind încălcarea de către Ministrul Educației, domnul Sorin Cîmpeanu, a normelor de etică și integritate academică, ANOSR reiterează angajamentul ferm al studenților pe care îi reprezintă privind promovarea corectitudinii, a valorilor morale și a toleranței zero față de furtul intelectual.

ANOSR consideră că organele abilitate ale statului trebuie să se pronunțe cu celeritate în aceste chestiuni și fără să ia în considerare numele sau funcțiile persoanelor supuse verificării; credem cu tărie că, până la momentul unui astfel de verdict, aceste suspiciuni nu vor face decât să pună și mai mult sub semnul întrebării demersurile așa-zis reformiste din proiectul noii legi a învățământului superior, care elimină foarte multe pârghii de control în problema plagiatelor.

Lipsa de consultare, caracterul secret al procedurii de elaborare a legilor și ignorarea flagrantă a propunerilor formulate de parteneri de dialog social de bună-credință, suprapuse peste aceste suspiciuni de încălcare a normelor de etică chiar de demnitarii care propun relaxarea acestor reguli, nu fac decât să întărească bănuiala că procesul de legiferare nu este făcut în interes general, ci în interes propriu.

Mai mult decât atât, invocarea așa-zisei reforme în educație ca apărare împotriva unor acuzații de plagiat este inacceptabilă; criticile ANOSR vizează încălcarea unor principii și valori care ar trebui să fie valabile pentru orice persoană din mediul universitar sau care ocupă demnități în statul român, indiferent de numele acesteia.

În viziunea noastră, România Educată înseamnă un învățământ de calitate, cu o puternică latură de incluziune și cu o dimensiune socială accentuată, nu mandate nelimitate pentru rectori, accentuarea implicării politicului în mediului universitar sau protejarea plagiatorilor de tragerea la răspundere juridică. România Educată nu poate fi construită de oameni care ignoră cu desăvârșire valorile ce stau la baza acestui plan, fapt pentru care astfel de suspiciuni necesită soluționarea urgentă de către organele abilitate ale statului.

În acord cu propunerile pe care federația deja le-a formulat cu privire la proiectul Legii Învățământului Superior, ANOSR militează împotriva amputării atribuțiilor CNATDCU și CNECSDTI în materia verificării cazurilor de plagiat și susține orice demers care asigură proceduri transparente, independente și credibile pentru verificarea încălcării normelor de etică”.

articolul original.

Extasy, platformă care oferă experiențe pentru timp liber, atacă piața de beneficii extrasalariale

Extasy, platformă care oferă experiențe pentru timp liber, atacă piața de beneficii extrasalariale

Extasy, platformă care oferă experiențe pentru timp liber, intră pe piața de beneficii extrasalariale și lansează o soluție corporate, ce susține creșterea retenției angajaților și contribuie la optimizarea bugetelor de HR ale companiilor. În prezent, Extasy listează peste 1.100 de experiențe ce pot fi incluse în pachetele de beneficii ale angajaților din mediul privat și își propune să adauge încă 1.000 de opțiuni.

Experiențe din platforma Extasy beneficiază de fiscalitate avantajoasă atunci când sunt acordate în pachetele de beneficii extrasalariale ale angajaților, la sărbători legale (Paște, Crăciun, 1 Martie, 1 Iunie și sărbători ale altor culte), cu suma neimpozabilă de 300 de lei/ angajat și copii minori ai acestuia/ eveniment.

„Pachetele de beneficii extrasalariale reprezintă una dintre cele mai rapide soluții pentru a avea angajați motivați și performanți și, cu cât acestea sunt mai customizabile, axate pe nevoile fiecărui angajat, cu atât efectul lor este cel așteptat: cresc gradul de motivație și loialitatea față de companie și contribuie la creșterea brandului de angajator. O ofertă ultra personalizată le arată angajaților că îți pasă suficient încât să depui un efort suplimentar, iar ei nu sunt doar un număr într-un Excel.

Ne așteptăm ca în următorii 3 ani platforma Extasy să fie în top 3 instrumente utilizate pentru oferirea de beneficii extrasalariale angajaților din mediul privat și principala soluție pentru a rezolva 99% din situațiile ce țin de gradul de satisfacție al angajaților în cadrul unei companii”, spune Bogdan Buta, cofondator Extasy.

Într-o piață a muncii dinamică, unde angajații au mai multe oportunități ca oricând, companiile din România caută soluții pentru a reduce rotația de personal și a crește productivitatea echipelor, oferind un mediu de lucru stabil și plăcut. Potrivit unei analize Extasy, în urma interacțiunii cu angajatorii, top trei instrumente pe care companiile le utilizează pentru a-și motiva și mulțumi angajații sunt:

  • oferirea de beneficii
  • feedback-ul constructiv
  • o atmosferă plăcută de lucru și oportunități de creștere
  • programul flexibil.

Tot mai multe companii fac tranziția către bugete pe care angajații le utilizează așa cum își doresc, acest aspect devenind etalon în negocieri cu prospecții.

„Extasy vine ca o completare a ofertei standard existente pe piața din România și susține eforturile angajatorilor în a-și păstra angajații și a le oferi pachete extrasalariale competitive. Cele 19 categorii permit configurarea de beneficii în funcție de personalitatea și gusturile angajaților, care pot alege experiențe ce oferă timp de calitate practicând pasiunile dorite, a încerca alte pasiuni, singuri sau în echipă, cu familia și copiii, cu prietenii”, spune Bogdan Buta, cofondator Extasy.

Companiile care utilizează soluția corporate oferită de Extasy pot accesa voucherele pre-plătite de experiențe pentru a le include în pachetele de angajare, bonusarea angajaților, ca beneficii cu fiscalitate redusă (acordate la sărbători legale cu suma neimpozabilă de 300 de lei/ angajat și copii minori ai acestuia/ eveniment), oferirea de premii periodice și cadouri pentru parteneri și alți stakeholderi. Angajatorii pot accesa în versiunea corporate a aplicației și organizarea de team events și teambuildings și pot face, inclusiv, abonamente lunare pentru experiențele listate.

„Platforma le permite companiilor să vadă cu precizie ce activități le plac cu adevărat angajaților, fiind un bun instrument pentru departamentele de HR, care își pot construi strategiile de beneficii pornind de la date aplicate, reale, iar angajaților le oferă posibilitatea de a se programa la experiențe în funcție de programul lor sau disponibilitate. Poate fi neplăcut pentru anumiți angajați atunci când managerii programează o acțiune pentru echipa, iar aceștia nu o pot onora din diverse motive", spune Sveatoslav Vizitiu, cofondator Extasy.

În topul achizițiilor corporate se află experiențele care cresc sau întăresc coeziunea în echipe (rafting, karting, escape rooms) - echipele cu gradul ridicat de coeziune sunt și cele mai funcționale și productive.

Pe locul al doilea sunt voucherele de diferite valori, oferite de companii angajaților, care aleg, în funcție de preferințe, experiențele dorite. Punctele sunt oferite lunar/trimestrial sau ca și recompensă internă pentru performanțe/atingerea target-urilor. Este un tool eficient de a promova excelența, eforturile extra depuse de angajați, recompensa pentru performanțe.

Pe locul al treilea sunt experiențele de relaxare – SPA-ul fiind cea mai accesată categorie.

Prețurile experiențelor pornesc de la 40 de lei/ experiență și pot ajunge până la 15.000 de lei - pentru un zbor cu elicopterul pentru 1-3 persoane, cu vizitarea a 5-6 locații emblematice în Transilvania.

articolul original.

FOTO: Cum arată restaurantul fără angajați, complet automatizat, lansat în România

FOTO: Cum arată restaurantul fără angajați, complet automatizat, lansat în România

Grupul Bobnet a prezentat în cadrul Bucharest Food Expo soluția de soluția de restaurant fără angajați, complet automatizat, sub numele Bob Bistro, ceea ce v-ar putea scăpa de grijă „câți bani să-i las ospătarului bacșiș”.

Soluția Bob Bistro constă într-o serie de dispozitive inteligente tip frigider, echipate cu inteligență artificială și cu o tehnologie Grab & Go cu sute de senzori, creată pentru a fi implementată de către operatorii HoReCa pentru a-și vinde produsele culinare proaspete în mod automatizat, fără a fi necesară în niciun fel intervenția umană pentru servirea acestora.

Datorită automatizării totale, întregul proces de utilizare a acestui restaurant al viitorului nu necesită implicarea umană pentru vânzare, plată și facturare, totul fiind administrat automat de sistemul de logistică și tehnologia Bobnet.

Printre avantajele noului sistem de servire a meselor, se numără reducerea risipei de alimente, un control mai bun asupra calității și prospețimii mâncării, programul non-stop și costurile reduse de mentenanță și cu personalul.

Consumatorul final poate accesa meniurile oferite de restaurantele automatizate Bob Bistro rapid și ușor prin autoservire, cu ajutorul aplicație mobile dezvoltate de echipa Bobnet. Odată cumpărat din aplicație, preparatul culinar poate fi încălzit pe loc cu ajutorul cuptorului încorporat și servit ulterior la mesele special amenajate.

“Deoarece credem cu tărie că viitorul aparține lumii Internet of Things, unde aplicațiile software sunt completate de aplicații hardware, am dezvoltat această nouă soluție Bob Bistro, pentru a ajuta operatorii din HoReCa cu reducerea costurilor atât de de ​​logistică, cât și pentru forța de muncă, acestea afectând serios profitul companiilor ce fac afaceri cu produse alimentare.”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Mihail Girnet, CEO-ul Bobnet.

Bob Bistro

Bob Bistro poate fi ușor scalat și implementat în mai multe locații precum fabrici, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni, școli și spitale, permițând administrarea acestuia de la distanță la costuri mici.

“Soluția noastră este completă, se oferă la cheie și asigura întregul lanț de procese operaționale, inclusiv partea de logistică, aprovizionare, vânzări și servicii post-vânzare. Restaurantul Bob Bistro poate fi implementat și operat de companii din diferite domenii, atât furnizori HoReCa, cât și orice instituție care are nevoie de organizarea servirii meselo.”, a adăugat Mihail Girnet.

Astfel, soluția completă la cheie Bob Bistro include:
• Echipamentele comerciale modulare IoT, incluzând rafturile inteligente frigorifice și panourile de comandă,
• Platforma cloud adminsitrată de echipa Bobnet, care asigură întreținerea software-ului, bazelor de date și efectuarea upgrade-urilor,
• Funcționalități digitale pentru gestionarea facilă a inventarului de produse, a prețurilor, sistemului de plăți, facturare, marketing și multe altele,
• Aplicația mobilă dedicată gestionării tuturor procese logistice, inclusiv preluarea, livrarea, și returnarea aprovizionărilor,
• Aplicația mobilă pentru consumatorii finali care vor servi mancarea din Bob Bistro.

articolul original.

SONDAJ: Majoritatea covârștioare a românilor se bazează pe NATO pentru securitatea țării

SONDAJ: Majoritatea covârștioare a românilor se bazează pe NATO pentru securitatea țării

Importanţa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în calitate de garant al securităţii naţionale a crescut cu 11 puncte procentuale în decurs de un an în percepţia publică din 14 ţări europene şi nord-americane, potrivit unui studiu anual al German Marshall Fund (GMF), citat de Agerpres.

Uniunea Europeană este de asemenea percepută ca fiind importantă pentru securitatea naţională a ţărilor de pe continent, potrivit acestui studiu intitulat "tendinţe transatlantice" şi desfăşurat în iulie în 14 ţări (Canada, Franţa, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Spania, SUA, Suedia, Turcia, Ţările de Jos), pe un eşantion de 1500 de persoane în fiecare ţară.

Astfel, 78% dintre persoanele intervievate sunt de părere că NATO este "foarte" sau "mai degrabă" importantă pentru securitatea ţării lor, comparativ cu 67% în 2021.

Ţările apropiate geografic de Rusia şi de Ucraina sunt cele care acordă NATO mai multă importanţă (91% în Polonia, 88% în România, 87% în Lituania), însă procente ridicate s-au înregistrat şi în ţări din Europa de Vest, precum Portugalia (90%), Ţările de Jos (81%) sau Germania (80%).

"Povestea despre o Europă divizată între Est şi Vest nu prea pare să ţină, aceste cifre arată că lucrurile sunt mult mai complicate decât atât", comentează directorul-adjunct al oficiului de la Paris al GMF, Martin Quencez.

Turcia se situează pe ultimul loc, cu 21% dintre respondenţi care consideră NATO "foarte importantă" pentru securitatea lor şi cu 44% care cred că alianţa nord-atlantică este "mai degrabă importantă".

În ceea ce priveşte continentul european, o medie de 81% dintre cei intervievaţi din ţări ale UE consideră că Uniunea Europeană este de asemenea importantă pentru securitatea lor naţională, cu procente de 94% în Portugalia, 82% în Spania, 75% în Italia şi 73% în Franţa.

De notat că ţări care nu sunt membre ale UE, precum Regatul Unit (67%) şi Turcia (58%), descriu de asemenea UE drept un actor important pentru securitatea lor.

Deşi SUA sunt în continuare percepute drept puterea cea mai influentă din lume de 64% dintre persoanele intervievate în cele 14 ţări, această influenţă va urma să scadă drastic, în opinia lor. Doar 37% dintre ei consideră că SUA vor fi principalul actor mondial în următorii 5 ani, în timp ce 25% cred că titlul de cea mai influentă putere îi va reveni Chinei. Totodată, 15% sunt de părere că Uniunea Europeană va deveni principalul actor mondial, iar 10% văd Rusia în această postură.

De asemenea, Germania (75%), Franţa (65%) şi Regatul Unit (55%) sunt considerate ţările cele mai influente în Europa.

articolul original.

Italia: Pe final de mandat, guvernul Mario Draghi a înrăutăţit previziunile privind creşterea economiei ţării

29 September 2022 at 07:07
image

În Italia, Guvernul premierului Mario Draghi, aflat la final de mandat, a înrăutăţit previziunile privind creşterea economiei ţării la 0,6% în 2023, din cauza costurilor ridicate cu energia.

Estimarea de 0,6% pentru anul viitor indică o înrăutăţire dramatică a perspectivelor economiei, comparativ cu precedentul obiectiv ce viza anul viitor o creştere de 2,4%.

Produsul Intern Brut al celei de-a treia economii a zonei euro „va scădea uşor” în semestrul doi din 2022, a precizat Executivul de la Roma.

Noile previziuni subliniază dificultăţile din domeniul economiei cu care se va confrunta viitorul posibil premier, Giorgia Meloni.

Luni, după anunţul victoriei extremei drepte la alegerile legislative din Italia, randamentele pentru obligaţiunile emise de statul italian pe zece ani au urcat până la 4,52%, cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2013, în timp ce randamentele pentru titlurile de stat emise de Germania pe zece ani au crescut până la 2,12 procente, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna decembrie 2011.

Din ianuarie, Mario Draghi a alocat aproximativ 66 de miliarde de euro pentru a încerca să atenueze criza energiei, accentuată de războiul din Ucraina.

Succesorul său va trebui probabil să urmeze aceeaşi cale.

Până acum, Italia a cheltuit aproximativ 21 miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene de redresare post-pandemie, arată datele Trezoreriei.

Citește și: Theodor Paleologu: „Rezultatele alegerilor din Italia nu trebuie să ne sperie. Giorgia Meloni este mult mai fermă împotriva lui Putin decât Matteo Salvini” | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Femeia căreia i-au căzut copiii de la etajul 10, în timp ce făcea live pe Facebook, nu va merge la închisoare

29 September 2022 at 09:58
By: -
image

Femeia din Prahova ai cărei copii gemeni au murit, după ce, lăsaţi nesupravegheaţi, au căzut de la etajul 10 al unui bloc din Ploieşti, în timp ce ea asculta manele şi transmitea live pe Facebook, a fost condamnată la trei ani de închisoare, însă cu suspendare, fiind găsită vinovată pentru ucidere din culpă.

Andreea Violeta Vizu a primit şi un termen de supraveghere de 5 ani, în decizia pronunţată, joi, de Judecătoria Ploieşti.

În plus, magistraţii au dispus, prin sentinţă, interzicerea unor drepturi, inclusiv pe cel de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, părinteşti şi de a fi tutore sau curator, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. 

Femeia va presta şi o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile în cadrul societăţii Servicii de gospodărire urbană Ploieşti S.R.L. sau în cadrul Administraţiei parcului memorial Constantin Stere. 

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată cu apel.

În august anul trecut, un băieţel şi o fetiţă de 2 ani şi 2 luni au murit, după ce au căzut de la etajul 10 al unui bloc din Ploieşti. În momentul producerii incidentului, mama lor transmitea live pe Facebook în timp ce asculta manele şi fuma. 

Cel de-al treilea copil al femeii, un băiat de 5 ani, a fost luat de lângă ea şi se află în familia lărgită a tatălui.

articolul original.

BMW-urile cumpărate de Poliția din Polonia costă mult mai puțin decât cele din România

29 September 2022 at 09:49
By: -
image

Mașinile BMW cumpărate de Poliția Română costă 38.000 de euro cu TVA fiecare, în timp ce în Polonia aceeași marcă de mașină, cu aceleași caracteristici tehnice, a costat Poliția 29.000 de euro.

Totodată, există o diferență mare la cheltuielile de întreținere pentru un BMW, comparativ cu alte mărci, se arată într-o analiză realizată de experții auto de la CarVertical pentru G4Media.ro.

Mai exact, la BMW se ridică la aproximativ 2.000 de Euro la prima 100.000 de km, în timp ce pentru un model Skoda cu caracteristici tehnice similare costurile de întrețiere se reduc la jumătate.

Experții mai spun că, deși Poliția Română a explicat că alte trei mărci de mașini, Mercedes, Jaguar și Alfa Romeo ar fi îndeplinit cerințele tehnice pentru a putea participa la licitație, în realitate, Mercede și Jaguar nu dispun de mașini cu cerințele din caietul de sarcini iar Alfa Romeo tocmai primise o comandă extraordinară de 450 de unități din partea guvernului Italian.

Poliţia îşi ia BMW-uri

Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) va cumpăra 600 de mașini BMW seria 3 pentru Poliția Rutieră, care vor înlocui Daciile Logan.

Potrivit portalului achizițiilor publice, o singură ofertă a fost depusă, care a fost și acceptată, cea a Automobile Bavaria SRL. Compania este importatorul oficial al BMW în România și este administrată de cetățenii germani Leonhard Georg Pfeffer și Michael Schmidt Horst.

Valoarea contractului este de 98 de milioane de lei, iar durata lui este de doi ani.  

Klaus Iohannis declara în 2014 că are o relație apropiată cu Schmidt.

Preşedintele a susținut că nu a contat această prietenie atunci când s-a stabilit cine câştigă licitaţia de la Poliţie. Șeful statului a subliniat că este inadmisibil ca numele şi poziţia sa să fie implicate într-o astfel de chestiune. Iohannis a adăugat că se aşteaptă ca autorităţile statului să facă verificări.

articolul original.

Restricții de trafic în Bucureşti, pentru pasajul lui Negoiţă de la A2

29 September 2022 at 08:21
By: -
image

Traficul rutier este restricţionat, începând de joi, în zona intersecţiei bulevardului Theodor Pallady cu strada Drumul între Tarlale, pentru executarea lucrărilor la pasajul spre şi dinspre autostrada A2.

Ieşirea spre Bucureşti din strada Drumul între Tarlale se va face prin breteaua amenajată special în acest sens şi marcată corespunzător, anunţă Primăria Sectorului 3.

Aceeaşi bretea va fi utilizată şi de cei care circulă către satul Căţelu sau care se îndreaptă spre A2, dinspre Drumul între Tarlale. După ce vor ieşi din bretea spre bd. Theodor Pallady, şoferii vor putea întoarce la intersecţia cu strada Balta Albina.

Tot la intersecţia bd. Theodor Pallady cu str. Balta Albina vor putea întoarce şi şoferii care vin dinspre A2 şi vor să facă stânga către satul Căţelu.

Şoferii care vin dinspre Bucureşti şi vor să intre pe Drumul între Tarlale vor putea întoarce la intersecţia cu şoseaua de centură.

Lucrările la acest pasaj au început în aprilie şi primăria nu menţionează cât vor dura restricţiile de trafic.

Pasajul cu o lungime de aproximativ 350 de metri pe direcția Pallady – Autostrada Soarelui va fi ridicat cu firma proprie a Primăriei, Algorithm, durata de execuție este de 12 luni cu o valoare a contractului de 38 de milioane de lei, din care 17 milioane cerere de finanțare prin Programul de Investiții Anghel Saligny,

articolul original.

Armata Rusiei: O putere supraestimată care trimite oameni pe front fără pregătire sau echipament

29 September 2022 at 07:45
By: -
image

În cazul invaziei rusești în Ucraina, Putin a crezut probabil într-o victorie rapidă. Ea s-a dovedit iluzorie, după cum arată mobilizarea parțială recent anunțată. Cât de puternică este în realitate armata Rusiei?

După căderea Uniunii Sovietice, Moscova a făcut tot ce a putut pentru a-și menține statutul de superputere, inclusiv ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. Este adevărat că PIB-ul Rusiei nu justifica poziția sa proeminentă în rândul statelor lumii. Din punct de vedere economic, Uniunea Sovietică nu putea ține pasul cu multe țări occidentale.

Însă Kremlinul a justificat întotdeauna pretenția Moscovei de a fi o mare putere în termeni militari. De-a lungul deceniilor, Rusia a tot susţinut că are una dintre cele mai mari și mai eficiente armate din lume, la care se adaugă și armele nucleare. Pentru a ne reaminti acest lucru, președintele Vladimir Putin a oferit în mod regulat lumii imagini cu parade militare perfect coregrafiate la Moscova sau cu manevre ale forțelor sale armate.

Cu toate acestea, puterea unei armate nu se demonstrează prin defilările din Piața Roșie, ci în tranșeele de pe câmpul de luptă. Iar în estul Ucrainei rușii înfruntă o armată semnificativ mai mică și care nici măcar nu exista în urmă cu câțiva ani. Cum se poate așa ceva?

Cât de mare este cu adevărat armata lui Putin? 

Potrivit Margaretei Klein, de la fundaţia Institutului German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate (Stiftung Wissenschaft und Politik), pe hârtie, forțele armate rusești ar avea 1 milion de soldați, iar în viitor chiar 1,1 milioane. Cu toate acestea, dimensiunea reală este mai mică, spune ea pentru DW.

O mare parte din unitățile rusești dislocabile au fost deja desfășurate în Ucraina, a precizat Klein. "Au suferit pierderi mari cu soldații uciși sau răniți", mai spune experta în apărare. Cifrele exacte nu sunt disponibile, dar agenția americană de informații CIS crede că Rusia a suferit zeci de mii de morți și răniți.

Până acum au avut de suferit regimentele staționate pe timp de pace în partea asiatică a Rusiei, apreciază George Barros, de la think tank-ul american Institute for the Study of War. Ideea că Rusia dispune de rezerve de soldați gata de acțiune nu are nimic de-a face cu realitatea, a declarat el pentru DW.

Cursul războiului de până acum dovedește că lumea a supraestimat mult timp puterea armatei ruse, atrage atenţia Barros.

Rusia trebuie acum să cheme rezerviști pentru a umple golurile lăsate de pierderi, explică, la rândul ei, Margarete Klein. În cele din urmă, obiectivul lui Putin prin chemarea rezerviștilor, spune Barros, este de a menține actuala linie de front.

Pe front fără pregătire sau echipament

Starea de forță militară a Rusiei este demonstrată și de persoanele care sunt înrolate în prezent pentru a servi în armată. "Acolo sunt oameni care au peste 50 de ani și au probleme de sănătate", spune expertul în apărare. Numeroase exemple diseminate pe platformele sociale confirmă această observație.

Barros amintește că rezerviștii necesită instructaj și echipare înainte de a fi trimiși la război. Cu toate acestea, mulți dintre ei dispun de doar una sau două luni de formare, ceea ce nu este suficient. Alții sunt chiar trimiși pe front fără pregătire sau echipament.

Expertul nu crede că succesul militar poate fi obținut cu astfel de rezerviști, aşa încât numărul morților și al răniților va crește probabil.

Expertul rus în securitate Pavel Luzin, aflat în prezent în SUA, împărtășește această evaluare. În opinia sa, Ucraina va continua să lupte, în pofida referendumului fictiv organizat de marionetele lui Putin în estul țării.

Luzin mai spune că industria de armament a Rusiei nu este în măsură să asigure aprovizionarea pe termen scurt, cu atât mai puțin pentru rezerviștii care sunt chemați în prezent. În Rusia sunt încă depozitate arme și gloanțe vechi din perioada sovietică, atrage atenția și Margarete Klein.

Însă nici în acest caz nu se poate ști dacă nu cumva o mare parte din aceste arme nu au fost deja vândute prin corupție, ori dacă materialul chiar poate fi folosit în război.

Industria rusă de armament duce lipsă de cipuri pentru arme de înaltă precizie și alte piese de schimb, spune Klein. Cu toate acestea, Rusia are avantajul de a avea mai mulți oameni la dispoziție și poate astfel să trimită tot mai mulți rezerviști la război pe termen lung, subliniază Ted Galen Carpenter de la Institutul CATO din Washington, în dialog cu DW. 

Pentru a avea succes în război, ai nevoie de mai multe componente, spune George Barros de la think tank-ul american Institute for the Study of War. Soldați, arme moderne, o bună pregătire, conducere, motivație, logistică sunt doar câteva dintre ele. "Simplul fapt de a pune mai mulți oameni în prima linie nu va rezolva problema pe care o au rușii. Forțele ucrainene vor continua să avanseze, căci ofensiva lor nu s-a încheiat”, este convins Barros. 

Rușii, pe de altă parte, sunt în prezent mulțumiți să păstreze pozițiile existente, adaugă el. În trecut, deși forțele Rusiei au fost net superioare celor ale Ucrainei, inclusiv în ceea ce privește calitatea armelor și numărul de soldați, conducerea militară a Moscovei nu a fost capabilă să folosească această superioritate tactică pentru a atinge obiective strategice în război, analizează el.

Folosirea armelor nucleare pentru a intimida Occidentul

De altfel, aceasta nu se poate nici cu mercenari bine pregătiți și bine echipați, cum ar fi așa-numitul Grup Wagner. Numărul lor înainte de război era de aproximativ 8.000 - 9.000 de luptători, care însă nu au fost desfășurați doar în Ucraina, spune Barros. În estul Ucrainei, au luptat ca simpli soldați de infanterie.

În opinia sa, ei nu ar avea un impact semnificativ asupra evoluţiei războiului.

Experții cred că amenințarea cu armele nucleare este menită să intimideze Occidentul. "Această amenințare nu este nouă", observă Margarete Klein, de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate. Scopul ei este de a submina sprijinul Occidentului pentru Ucraina.

Din punct de vedere militar, utilizarea armelor nucleare este inutilă. Ar putea avea sens strict din punct de vedere politic, dacă regimul de la Moscova se confruntă cu o înfrângere militară.

Cu toate acestea, Margarete Klein consideră că utilizarea armelor nucleare este puțin probabilă. Consecința ar fi că Putin ar pierde sprijinul Chinei sau al Indiei. Pe de altă parte, Ted Galen Carpenter, de la CATO, spune: "Dacă Putin va trebui să aleagă între a folosi arme nucleare sau a răspunde pentru crimele sale în fața unui tribunal internațional, va alege opțiunea nucleară".

Barros și alți experți consideră că, după referendumurile false care au loc în prezent, Putin va anexa estul și sudul Ucrainei.

După aceea, el ar putea inclusiv să desfășoare recruți și trupe ale Ministerului de Interne în aceste zone, ceea ce este în prezent interzis din motive legale, a spus el. "Forțele Rusiei au nevoie de o pauză, sunt epuizate", spune Barros, subliniind că se așteaptă la mai multe ofensive din partea ucrainenilor în această iarnă.

Se întrevede un sfârșit rapid al războiului?

Ted Galen Carpenter de la CATO spune că Rusia dorește un sfârșit rapid al războiului. Ucraina și Occidentul ar trebui să arate disponibilitate de a negocia.

Margarete Klein și George Barros, care nu cred într-un sfârșit rapid al războiului, văd lucrurile în mod diferit. Putin speră că Occidentul va renunța la sprijinul acordat Ucrainei.

Or, potrivit lui Klein, rezultatul războiului depinde de însuși acest sprijin continuu. Războiul se poate încheia cu adevărat numai dacă Rusia suferă o înfrângere totală, conchide expertul rus în securitate Pavel Luzin.

Miodrag Soric

Ziua 218. Anexarea regiunilor ucrainene ar putea avea loc înainte de ziua lui Putin, Kievul primește mai multe rachete HIMARS

articolul original.

Trei poeţi ruși au fost arestaţi după ce au citit un text anti-război

29 September 2022 at 05:02
By: -

Un tribunal rus a dispus miercuri arestarea a trei tineri poeţi care au participat la o lectură literară împotriva mobilizării anunţate de autorităţi pentru războiul din Ucraina.

citizencitizen

Potrivit ONG-ului specializat OVD-Info, Artiom Kamardin, Egor Ştovba şi Nikolai Daineko au fost arestaţi preventiv pentru două luni, scrie AFP.

Potrivit acestei surse, cei trei sunt suspectaţi într-o anchetă deschisă pentru "incitare la ură cu ameninţarea folosirii violenţei". Dacă vor fi inculpaţi, riscă până la şase ani de închisoare deoarece autorităţile ruse reprimă în prezent criticile la adresa conflictului din Ucraina.

Duminică, Kamardin, Ştovba şi Daineko au participat la o lectură în faţa statuii poetului Vladimir Maiakovski din centrul Moscovei, un loc în care intelectualii disidenţi se adunau în perioada sovietică.

citizencitizen

La începutul lecturii, un bărbat susţine că este vorba de o acţiune împotriva mobilizării militare anunţate de autorităţi, conform unei înregistrări video a evenimentului publicată pe canalul Youtube de opoziţie "Mos Picket".

"Vă amintiţi cum îi numeam pe teroriştii din Doneţk şi Lugansk acum opt ani? Miliţieni", spune Artiom, după care recită una din poeziile sale, intitulată "Omoară-mă, miliţianule!, care se încheie cu "Glorie Rusiei Kievene! Noua Rusie, la dracu de tine!"- referiri la statul medieval care cuprindea parţial Ucraina şi Rusia, precum şi la proiectul imperialist al Noii Rusii care urmăreşte crearea unui teritoriu rusesc în sudul şi estul Ucrainei.

citizencitizen

Artiom Kamardin a fost arestat în timpul unei percheziţii la domiciliu. Potrivit avocatului său Leonid Solovev, citat de presa independentă rusă, el susţine că a fost bătut în timpul arestării.

Canalul Telegram 112, apropiat de forţele de ordine din Rusia, a publicat un filmuleţ în care tânărul îşi cere scuze în genunchi.

În timpul unui discurs în instanţă miercuri seară, filmat de media independentă SOTA, Artiom Kamardin a afirmat că aceste scuze au fost obţinute "sub tortură". La audiere, acesta a apărut cu urme şi un bandaj pe faţă.

articolul original.

Uraganul Ian a provocat inundaţii catastrofale în Florida: Cartiere transformate în lacuri, milioane de case fără curent (Foto & Video)

29 September 2022 at 04:25
By: -

Puternicul uragan Ian a măturat Florida miercuri, vânturile puternice şi ploile torenţiale provocând deja inundaţii „catastrofale” şi pene de curent pe scară largă.

citizencitizen

În apropiere de Keys, din cauza condiţiilor dezastruoase o barcă care transporta migranţi s-a răsturnat, iar Garda de Coastă căuta 20 de persoane, trei au fost salvate şi alte patru au reuşit să înoate până la ţărm.

Cu vânturi de până la 185 km/h, uraganul Ian a ajuns pe uscat de-a lungul Cayo Costa, în sud-vestul statului, la ora locală 15.05 (19.05 GMT), potrivit Centrului Naţional al Uraganului (NHC).

citizencitizen

Uraganul a provocat inundaţii „catastrofale”, au precizat specialiştii de aici.

Clasat anterior în categoria 4, din 5 pe scara Saffir-Simpson, Ian se află acum în categoria 3 dar rămâne distructiv, potrivit aceleiaşi surse.

Aproape 2 milioane de case au rămas fără curent, miercuri seară, în Florida, în principal în jurul traseului uraganului, potrivit site-ului specializat PowerOutage.

citizencitizen

Conform site-ului, mai multe districte din apropierea locului în care Ian a atins pământul erau aproape complet fără curent.

Oraşul Punta Gorda a rămas astfel în întuneric. Noaptea au rămas iluminate doar câteva clădiri dotate cu generatoare.

În sud-vestul Floridei, imaginile de la postul MSNBC au arătat străzi complet inundate şi maşini plutind pe şuvoaie.

În oraşul Fort Myers, inundaţiile au fost atât de severe încât unele cartiere păreau lacuri. Viitura putea depăşi uneori trei metri, a anunţat miercuri seară guvernatorul statului, Ron DeSantis.

Fenomenul meteorologic ar trebui să se deplaseze în interiorul ţării în timpul zilei şi să ajungă peste Atlanticul de Vest până joi seara, potrivit NHC.

Uraganul Ian ar urma să slăbească în intensitate, dar ar putea provoca totuşi daune semnificative pe măsură ce ajunge în estul Floridei.

Uraganul Ian a lovit marţi Cuba, provocând moartea a două persoane şi cufundând insula în întuneric.

articolul original.

Biden a căutat în sală, în timpul unui discurs, o deputată care a decedat în august: Unde este Jackie? (Video)

28 September 2022 at 20:03
By: -

Preşedintele american Joe Biden a căutat-o în timpul unui discurs pe deputata din Indiana Jackie Walorski, care a decedat într-un accident rutier în august, părând să fi uitat că femeia a murit.

citizencitizen

La conferinţa despre foamete, nutriţie şi sănătate, Biden le-a mulţumit organizatorilor, iar apoi a întrebat: “Jackie, eşti aici? Unde este Jackie? Cred că ea urma să fie aici”.

Republicana Walorski, care a contribuit la înfiinţarea conferinţei şi a fost foarte implicată în lupta împotriva problemelor legate de criza alimentară, a decedat împreună cu doi membri ai stafului său, în august.

După decesul deputatei, Casa Albă a emis un comunicat în care preciza că Biden şi soţia sa Jill sunt şocaţi şi întristaţi de trecerea în nefiinţă a deputatei.

articolul original.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Schimbări în topul 400 Forbes. Mark Zuckerberg nu se mai află printre primii 10 miliardari americani

28 September 2022 at 17:53
By: -
image

Averea celor mai bogați 400 de americani s-a diminuat în 2022 pe fondul creșterii inflației și al scăderii piețelor, relatează Adevărul.ro. Ca grup, miliardarii americani din topul 400 realizat de Forbes sunt mai săraci decât anul trecut.

Averea lor netă totală se ridică la 4.000 de miliarde de dolari, în scădere cu 11% față de anul trecut.

Pentru prima dată de la Marea Recesiune încoace ultrabogații Americii nu sunt mai bogați decât în anul precedent. Forbes a calculat averea netă pe baza prețurile acțiunilor din 2 septembrie 2022.

Cei mai afectați sunt magnații americani din domeniul tehnologiei, care au pierdut împreună 315 miliarde de dolari, pe măsură ce prețul acțiunilor companiilor lor s-a prăbușit. Printre cei ce au ieșit din top se numără cofondatorul și fostul CEO al Yahoo!, antreprenorul și programatorul taiwanezo-american Jerry Yang.

Mark Zuckerberg, aflat anul trecut pe locul 3, a ieșit din top 10 pentru prima dată din 2014. El este cu 76,8 miliarde de dolari mai sărac decât în urmă cu un an, fiind miliardarul din topul Forbes care a pierdut cei mai mulți bani în 2022.

Elon Musk se află în fruntea topului Forbes 400 al miliardarilor americani. Averea lui Musk a crescut cu aproximativ 60,5 miliarde de dolari în acest an, datorită saltului de 11% al acțiunilor Tesla și primirii a noi runde de finanțare pentru SpaceX. El l-a detronat pe Jeff Bezos, ajuns pe locul 2, după ce acțiunile Amazon s-au devalorizat cu 27%. Bill Gates a urcat un loc, până pe 3, în ciuda faptului că a donat 20 de miliarde de dolari fundației sale la începutul acestui an, în mare parte datorită anului prost al fondatorului Facebook.

Printre cei reveniți în clubul de elită al Forbes se numără legenda curselor de mașini Roger Penske, cofondatorul Uber Travis Kalanick și Donald Trump.

Sursa: adevarul.ro.

articolul original.

Nou sprijin al americanilor de 1 mld. de dolari pentru Ucraina. Încă 18 sisteme HIMARS vor ajunge pe front

Nou sprijin al americanilor de 1 mld. de dolari pentru Ucraina. Încă 18 sisteme HIMARS vor ajunge pe front

Pentagonul a anunţat un nou ajutor militar suplimentar de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, sub formă de comenzi de armament din partea industriei de apărare a SUA, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acest nou ajutor, destinat să întărească apărarea ţării pe termen mediu şi lung, include în special 18 sisteme de artilerie de precizie Himars, 150 de vehicule blindate "Humvee", 150 de vehicule tactice tractori de armament, radare şi sisteme de apărare anti-drone, a precizat Departamentul SUA al Apărării într-un comunicat.

Acesta nu este armament destinat forţelor ucrainene care luptă în prezent împotriva forţelor ruse în estul şi sudul ţării, ci echipamente care vor fi livrate la Kiev în câteva luni.

Acest nou ajutor "demonstrează angajamentul Statelor Unite de a continua să sprijine Ucraina pe termen lung", se arată în comunicat.

"Ajutorul reprezintă o investiţie pe mai mulţi ani în capacităţi esenţiale pentru întărirea susţinută a forţelor armate ale Ucrainei, în momentul în care acestea apară suveranitatea şi teritoriul Ucrainei de agresiunea rusă", a adăugat Pentagonul.

Această nouă tranşă creşte ajutorul militar al SUA pentru Ucraina la 16,2 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse a ţării pe 24 februarie şi la 16,9 miliarde de dolari de la preluarea mandatului de către preşedintele Joe Biden, în ianuarie 2021.

articolul original.

Cine și de ce a "sabotat" Nord Stream? De la submarine-spion la scafandri de luptă, ipoteze de lucru în presa străină

Cine și de ce a "sabotat" Nord Stream? De la submarine-spion la scafandri de luptă, ipoteze de lucru în presa străină

Teza ''sabotajului'' este puternic privilegiată pentru a explica scurgerile spectaculoase de gaze din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică, o operaţiune desigur complexă dar nicidecum imposibilă pentru o armă cu capacitatea necesară, notează AFP într-o analiză preluată de Agerpres.

Ipoteza unor deficienţe tehnice simultane pare acum exclusă, dar metoda folosită în acţiunea de sabotaj şi presupusul autor rămân necunoscute, astfel că multe teorii pot fi avansate susțin cei de la AFP.

O zonă supravegheată

Cele trei scurgeri identificate luni sunt localizate în largul insulei daneze Bornholm, între Suedia şi Polonia; o zonă supravegheată intens de zeci de ani.

''În trecut, URSS îşi amplasa pe fundul mării submarine spion cu capacităţi speciale de inginerie'', aminteşte pe Twitter analistul naval HI Sutton.

Între timp, statele baltice aflate odinioară în componenţa URSS au trecut de partea NATO. Dar scurgerile s-au produs în apele internaţionale unde fiecare poate circula.

''Marina rusă dispune astăzi de cea mai mare flotă de submarine spion din lume. Ele sunt bazate în Arctica. Acestea ar fi capabile să avarieze o conductă în Marea Baltică'', asigură HI Sutton, deşi consideră totuşi această ipoteză ca fiind ''improbabilă''.

Un sabotaj complex

O astfel de operaţiune impune o intervenţie la o adâncime de 70 de metri. ''Este ceva greu. Deteriorarea a două gazoducte pe fundul mării este un eveniment important, aşadar un actor statal este probabil'' implicat, remarcă Lion Hirth, profesor la Hertie School din Berlin, el excluzând posibilitatea unui act terorist obişnuit.

Însă o armată competentă ştie cum să-l facă; zona este ''perfect adaptată submarinelor de buzunar'', explică un responsabil militar francez, menţionând folosirea fie a unor scafandri de luptă trimişi să plaseze încărcături explozive, fie a unei mine mobile sau a unei drone submarine.

''Drona pleacă dintr-un submarin care poate rămâne la mai multe mile nautice de punctul ţintit. El lansează drona-mină, care navighează cu (o viteză de) circa zece noduri, aproape de fundul mării'', explică responsabilul francez. ''Deci ţinta este fixă şi nu este foarte complicat'' să fie lovită.

În schimb, ipoteza folosirii unei torpile, armă utilă mai degrabă pentru o ţintă aflată în mişcare, este în opinia sa mai puţin plauzibilă.

Puterea exploziei ''echivalează cu cea a sute de kilograme de TNT'', mai remarcă expertul francez. Institutul norvegian de seismologie NORSAR a estimat energia celei de-a doua deflagraţii cu cea produsă de circa 700 de kilograme de TNT.

Operaţiune nerevendicată

Cancelariile occidentale arată cu degetul spre Moscova, care neagă orice implicare, dar evocă la rândul ei un sabotaj.

''Marea Baltică este una închisă şi cu adâncimi mici, unde aproape fiecare mişcare este observată şi monitorizată de statele riverane şi de navele lor'', subliniază Julian Pawlak, de la Universitatea Helmut Schmidt din Hamburg. Cu toate acestea, unele nave şi submarine ''pot desfăşura pe ascuns scafandri de luptă'' şi vehicule submarine ghidate de la distanţă.

Aşadar, nimic nu este imposibil pentru o armată care stăpâneşte arta operaţiunilor clandestine. ''Aceasta se numeşte o operaţiune navală specială. Nu este ceva simplu, dar există. Este ceva bine coordonat şi bine pregătit'', confirmă sursa militară franceză.

Cine a făcut-o?

Va trece probabil mult timp până când adevărul va ieşi la suprafaţă în mod credibil. Dar deocamdată mai mulţi actori profită de pe urma ambiguităţii.

Există ţări ''care au interesul ca gazoductul (Nord Stream 1 şi 2) să nu mai poată funcţiona niciodată'', remarcă aceeaşi sursă militară franceză.

Adversarii noii conducte Nord Stream 2 sunt de fapt numeroşi de mulţi ani, cu SUA în frunte.

Pe 7 februarie, cu două săptâmâni înaintea declanşării invaziei ruse, preşedintele american Joe Biden a declarat că ''dacă Rusia invadează (Ucraina), atunci nu va mai exista Nord Stream 2''.

Întrebat atunci despre metoda la care SUA ar putea recurge în cazul acestei infrastructuri aflate sub controlul aliatului său german, preşedintele american a răspuns: ''Vă promit, suntem capabili să o facem''.

La o zi după avarierea gazoductelor Nord Stream, Polonia, Norvegia şi Danemarca au inaugurat un gazoduct strategic, Baltic Pipe, care le va permite polonezilor să-şi diminueze dependenţa faţă de gazul natural rusesc, importând gaz din Norvegia.

''Epoca dominaţiei ruse în domeniul gazului ia sfârşit, epocă marcată de şantaj, ameninţări şi extorsiuni', a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la inaugurarea conductei.

Două certitudini

Aşadar, în acest stadiu există două certitudini, care sugerează fiecare un alt actor implicat.

Prima este că evenimentul are legătură cu războiul din Ucraina. ''Comandamentul maritim al NATO şi navele aliate iau în calcul şi se pregătesc pentru (efectuarea unor) activităţi hibride, inclusiv sabotaje asupra infrastructurilor critice, pe lângă obiectivul principal al apărării colective'', spune Julian Pawlak, sugerând teza unui sabotaj condus de SUA.

Dintr-o altă perspectivă, a doua certitudine arată că atacul asupra gazoductelor din Marea Baltică aduce un factor de instabilitate în plus pentru economia europeană. ''Este o violentă readucere în atenţie a vulnerabilităţii infrastructurii noastre energetice'', constată Lion Hirth, care privilegiază teza unui sabotaj executat de Rusia.

''Dacă acest lucru este adevărat, atunci este foarte îngrijorător. Înseamnă cel puţin că Rusia (...) trimite mesajul cel mai clar posibil că ea nu va mai livra gaz (Europei) în viitorul apropiat'', conchide interlocutorul citat.

Dar oricine ar fi ei, cei care au atacat Nord Stream dau de asemenea de înţeles că ar putea lovi şi alte infrastructuri energetice care deservesc o Europă însetată de gaz şi petrol, mai scrie AFP.

articolul original.

Ilfov, ”județ verde”. Un proiect cu fonduri europene lansează un dialog social în acest sens

Ilfov, ”județ verde”. Un proiect cu fonduri europene lansează un dialog social în acest sens

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie lansează în Ilfov proiectul ”Dialog social pentru un județ verde”. Proiectul își propune să identifice mecanismele eficiente pentru transpunerea dorințelor și nevoilor cetățenilor în formularea și promovarea de politici publice pentru tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon.

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) implementează în județul Ilfov, în perioada 29 august 2022 – 28 august 2023, proiectul Dialog social pentru un județ „verde” (cod SIPOCA/MySMIS2014+ 1088/151359), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 - 2020.

Îndeplinirea obiectivelor climatice europene și dezvoltarea durabilă a comunităților implică transformări profunde ale modului în care se produce și se consumă energia și nu pot fi atinse fără un dialog real, transparent și aplicat între toate părțile interesate.

„Cum reușim să păstrăm un echilibru între dimensiunile economică, socială și de mediu a dezvoltării durabile? Implicarea promptă și eficace a partenerilor sociali și sprijinul acordat de autoritățile locale sunt factori esențiali pentru a formula răspunsuri tripartite rapide și eficiente. Cum facem să atingem masa critică, să catalizăm interesul părților interesate și să lucrăm împreună, nu individual? Aceasta este miza proiectului „Dialog social pentru un județ verde”, care își propune să identifice mecanismele eficiente pentru transpunerea dorințelor și nevoilor cetățenilor în formularea și promovarea de politici publice pentru tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon”, spune Daniela Dărăban, Directorul executiv al ACUE.

Obiectivul principal al proiectului îl constituie consolidarea capacității ACUE și a celorlalți parteneri sociali, a organizațiilor non-guvernamentale și a cetățenilor din județul Ilfov de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării locale, prin îmbunătățirea culturii dialogului social și a cunoștințelor, alinierea la principiile europene, promovarea cetățeniei active, utilizarea eficientă a instrumentelor și mecanismelor de instruire/consultare/diseminare, care să contribuie la introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală. Federația ACUE și Consiliul Județean Ilfov au semnat, la depunerea cererii de finanțare, un Acord de Parteneriat de Dezvoltare Locală, care are ca scop colaborarea în vederea atingerii obiectivului general și al celor trei obiective specifice ale proiectului.

Obiectivul proiectului a fost stabilit în conformitate cu Strategia pentru Consolidarea Administrației Publice 2014 – 2022 și răspunde nevoii sociale identificate la nivelul județului Ilfov de a consolida capacitatea ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local pentru orizontul 2030 și de aliniere cu obiectivele asumate de România în cadrul Pactului Verde European.

Tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon, digitalizarea și automatizarea reprezintă o provocare majoră pentru întreaga societate, cu impact profund asupra locurilor de muncă, calității vieții și modului în care trebuie asigurată dezvoltarea locală în concordanță cu obiectivele climatice, iar comunitățile locale trebuie să-și dezvolte capacitatea de a transforma aceste provocări în oportunități. Un pas important este crearea de mecanisme eficiente de dialog social și participarea activă a comunității locale la formularea și implementarea strategiilor de dezvoltare.

Plecând de la această nevoie, prin implementarea proiectului vor fi atinse următoarele obiective:

• minim 60 de persoane - reprezentanți ai ONG-urilor din județul Ilfov, reprezentanți ai partenerilor sociali, personal din Consiliul Județean Ilfov și din alte autorități și instituții publice locale din județ, precum și cetățeni – vor fi direct sprijinite prin participarea la programul de formare prin cursuri, seminarii şi workshopuri, în vederea dobândirii unor cunoștințe și abilități noi care să le faciliteze implicarea în activități de consultare și dialog social și civic, în scopul unei dezvoltări locale durabile, prin înțelegerea problemelor legate de obiectivele climatice setate prin Pactul Verde European și de asigurarea unei tranziții juste către o economie cu emisii reduse de carbon.

• va fi elaborat un Ghid de bune practici pentru ONG-uri și partenerii sociali privind transpunerea dorințelor și nevoilor cetățenilor în formularea și promovarea de politici publice și stimularea dezvoltării locale durabile pentru tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon.

• Vor fi create mecanisme pentru susținerea și promovarea dezvoltării la nivelul județului Ilfov prin dialog social și civic: un cadru general de funcționare a unui Consiliu Consultativ Cetățenesc pentru Dezvoltare Locală (CCC-DL), o Rețea civică locală de parteneri sociali, ONG-uri, cetățeni și alți actori ai societății civile din Județul Ilfov, care să se implice în formularea și promovarea unor politici publice „verzi”; cel puțin cinci parteneriate între ONG-uri, respectiv parteneri sociali și autorități locale din Județul Ilfov, în vederea susținerii și promovării proiectelor de dezvoltare durabile la nivel local.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 390.944,29 lei, din care 98% reprezintă finanțare nerambursabilă; valoarea eligibilă nerambursabilă acordată de Uniunea Europeană prin FSE este de 306.500,33 lei.

articolul original.

Protest masiv în Georgia. Zeci de mii de persoane se împotrivesc afluxului de ruşi care fug de mobilizare

Protest masiv în Georgia. Zeci de mii de persoane se împotrivesc afluxului de ruşi care fug de mobilizare

Mai multe zeci de mii de persoane s-au adunat în Georgia în apropierea unui punct de trecere a frontierei cu Rusia pentru a protesta împotriva afluxului de ruşi care fug în ţara din Caucaz pentru a scăpa de mobilizare, informează AFP, citată de Agerpres.

"Putin este un terorist", "Rusia ucide", se putea citi pe pancartele agitate de manifestanţi, care aveau asupra lor drapele ucrainene şi georgiene, în apropierea postului frontalier de la Kazbeghi.

Acest punct de trecere a înregistrat o puternică creştere a numărului de sosiri după ce preşedintele rus Vladimir Putin a decretat săptămâna trecută o mobilizare "parţială" pentru a susţine invazia din Ucraina care a pierdut mult din elan.

Potrivit autorităţilor georgiene, intrările din Rusia s-au dublat practic în aceste ultime zile, ajungând la circa 10.000 de traversări cotidiene.

Această imigraţie masivă, din care un prim val s-a produs după declanşarea invaziei la sfârşitul lui februarie, provoacă tensiuni în societatea georgiană, unde amintirea războiului cu Rusia din 2008 rămâne vie.

Photo: Georgian activists protest against Russians crossing the Kazbegi / Verkhnii Lars border point between the two countries.

📷 V.Shlamov/AFP pic.twitter.com/PHpcTVSlVM— Alex Raufoglu (@ralakbar) September 28, 2022

Protestul, în timpul căruia a fost intonat imnul naţional ucrainean, a fost orchestrat de un partid politic de opoziţie pro-occidental, DROA.

"Această migraţie necontrolată şi fără precedent a ruşilor pune probleme de securitate pentru Georgia", a declarat pentru France Presse Tamar Gvinianidzé, una dintre organizatoare.

"Frontiera trebuie să fie închisă imediat pentru că guvernul s-a dovedit incapabil să gestioneze această criză migratorie", a adăugat ea, anunţând organizarea unei alte manifestaţii în următoarele zile.

Numărul de nou-veniţi pe cale rutieră în Georgia pare totuşi să fi scăzut miercuri, notează AFP.

După anunţarea mobilizării săptămâna trecută, zeci de mii de ruşi au fugit în ţările vecine. Pe lângă Georgia, Kazahstanul, Mongolia, Armenia şi Finlanda s-au confruntat de asemenea cu fluxuri importante.

articolul original.
❌