ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 October 2022Ultimele Stiri

Un copil și trei femei, implicați într-un accident rutier

5 October 2022 at 07:53

Un alt accident rutier a avut loc, în această dimineață, în localitatea Dimăcheni, județul Botoșani. Un autoturism, în care se aflau trei femei și un copil, a intrat în coliziune frontală cu un tractor. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu.

articolul original.

Se încălzește, dar nu scăpăm de cerul mohorât. Când se anunță cele mai ridicate temperaturi

5 October 2022 at 07:46
image

Vremea se încălzește ușor, însă de nori nu scăpăm. După frigul neobișnuit, meterologii anunță joi, 6 octombrie, maxime de 25 grade Celsius în sud-estul țării. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a precizat că vremea se va apropia de normalul perioadei.

Miercuri, 5 octombrie, în țară, crul va fi variabil, trecător cu înnorări după-amiaza, dar cu o probabilitate de ploaie redusă. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 şi 21 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 4 şi 13 gradeb Celsius, mai scãzute în depresiunile intramontane spre -1 grad Celsius, unde vor fi condiţii de brumă. Dimineaţa şi noaptea, pe alocuri se va semnala ceaţă îndeosebi în regiunile intracarpatice.

La Arad, după ziua de miercuri, când cerul e senin, dar maxima atinge doar 18 grade, vremea se va încălzi treptat, însă cerul va fi predominant noros. Totuși, dacă în restul țării se anunță în continuare ploi, singura aversă anunțată pentru municipiu este peste exact o săptămână, anume miercuri, 12 octombrie.

Zilele următoare, la Arad sunt anunțate temperaturi în medie de 22 grade C, iar noaptea în medie de 8 grade C, cea mai caldă zi anunțată fiind marți, 11 octombrie, când maxima va atinge 24 de grade, iar minima 14 grade.

Surse: ANM, accurweather.com.

articolul original.

Nu e destul că facturile la gaz și curent explodează… Guvernul a stabilit ca persoanele care stau la bloc să fie obligate să-și schimbe repartitoarele

5 October 2022 at 07:26
By: -
image

Toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui înlocuite, potrivit unei Ordonanțe de Urgență publicată în Monitorul Oficial.

OUG 130/2022, care modifică Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, prevede că „în imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”.

Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui modernizate sau înlocuite, astfel încât să poată permite acest lucru, până la 1 ianuarie 2027, se mai arată în document.

Concret, până la începutul lui 2027, toți locatarii de la bloc vor trebui să aibă contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. De la această regulă vor fi exceptate însă asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. Acestea pot folosi alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.

Citește mai mult pe adevarul.ro.

articolul original.

Părintele Cornel Aldescu, de la Micălaca Veche I, a trecut la cele veșnice

5 October 2022 at 07:01
image

Arhiepiscopia Aradului aduce o veste tristă în această zi de miercuri, 5 octombrie. Preotul pensionar Cornel Aldescu a trecut la viața cea veșnică, astăzi, la vârsta de 73 de ani.

Date biografice:
Părintele Cornel Aldescu s-a născut la data de 26 ianuarie 1949 în judeţul Caraş Severin.
A absolvit Institutul Teologic din Sibiu în anul 1973.
A slujit timp de 40 de ani și 3 luni în Parohia Cărbunari, județul Caraş-Severin.
S-a pensionat în anul 2014, după care și-a urmat cele două fete venind în Arad pentru a fi alături de ele.
Din momentul pensionării până la sfârșitul vieții a fost îmbisericit și a slujit în biserica Parohiei Arad- Micalaca Veche I, din Municipiul Arad.

Trupul neînsuflețit al Părintelui Cornel Aldescu va fi depus în biserica Parohiei Arad-Micalaca Veche I, unde se vor săvârși slujbe de pomenire și prohodire.

„Bunul Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească în Împărăţia Sa cea cerească împreună cu aleşii Săi! Veşnica lui pomenire din neam în neam!”, scrie Arhiepiscopia Aradului pe site-ul oficial.

articolul original.

Accident grav produs de un șofer care a adormit la volan (video)

5 October 2022 at 06:55

Un accident rutier extrem de grav a avut loc miercuri dimineață, în județul Botoșani. Două autoturisme și un camion s-au ciocnit puternic la ieșirea din localitatea Cătămărăști Deal.

Din primele informații, accidentul s-ar fi produs după ce șoferul unui autoturism marca Hyundai ar fi ațipit la volan. Un bărbat este rănit grav și a fost preluat de o ambulanță cu medic.

Un pompier aflat în timpul liber, care se afla în trafic, a oprit și i-a acordat victimei primul ajutor, până la sosirea forțelor de intervenție. Bărbatul rănit a fost preluat de un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

„Mă deplasam în zonă și am văzut evenimentul rutier. Am încercat să-l ținem imobilizat până la sosirea echipajelor. I-am imobilizat capul, gâtul, am stat lângă el până la sosirea pompierilor. Persoana a afirmat la un moment dat că își simte picioare, mâinile și dorea să iasă din mașină. Șoferul ar fi adormit la volan. Eu l-am găsit chiar dormind”, a declarat plutonierul adjutant șef Marius Ciocodeică, subofițer operativ în cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani.

La fața locului au ajuns pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, precum un echipaj SJA.

Pompierii au intervenit pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor. Totodată, au fost asigurate măsuri de prevenire a unei situații de urgență, având în vedere că cisterna era încărcată cu combustibil.

articolul original.

Autodenunț de frica unei condamnări. Ițele duc spre Ucraina

5 October 2022 at 06:12

Un botoșănean, care a cumpărat un permis de conducere fals de la un cetățean ucrainean, s-a autodenunțat pentru a nu avea probleme mai mari. Bărbatul a fost acuzat de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, dar s-a ales cu o atenționare din partea judecătorilor. Aceștia l-au condamnat la 7 luni de închisoare și au dispus amânarea aplicării pedepsei.

În vârstă de 69 de ani, Nicolae C. deține un tractor, iar în 2019, pentru o scurtă perioadă de timp, a cumpărat motorină de la un ucrainean, care făcea trafic transfrontalier de carburanți cu mașina personală. În discuțiile cu acesta, botoșăneanul a pomenit că trebuie să susțină un examen auto pentru a obține permisul de conducere pentru categoria B. Atunci ucraineanul a pomenit că în statul vecin candidații la permis nu mai sunt examinați în sală, ci dau doar orașul. Mai mult, s-a oferit să-i facă rost de un permis pentru mai multe categorii. Totul contra sumei de 1700 lei. Oferta i-a surâs, așa că i-a oferit ucraineanului copii după cartea de identitate și o copie după permisul de conducere pentru tractor, pe care îl deținea din anul 1982. După numai o săptămână, botoșăneanul a primit și permisul.

Ulterior, fiul bărbatului a văzut permisul cu pricina și i-a spus că ceva nu este în regulă, întrucât văzuse la știri un caz cu mai multe persoane care dețineau permise din Ucraina și care au fost reținute în trafic de poliția rutieră. Așa că pe 29 iulie 2019, botoșăneanul s-a prezentat la sediul Serviciul Public Comunitar Regim Permise Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, unde a predat la ghișeu falsul cu pricina. În schimb, bărbatul a urmat cursurile școlii de șoferi, a promovat examenul și a obținut permisul și pentru categoria B.

În schimb, Nicolae C. a fost trimis în judecată pentru fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, unde a recunoscut totul. Însă, judecătorii nu s-au lăsat păcăliți de versiunea că bărbatul nu ar fi știut că este un fals, ci au apreciat că botoșăneanul a acționat cu bună știință. „Orice persoană cu o minimă inteligență și ancorare în realitatea socială cunoaște că pentru obținerea unui permis de conducere valabil eliberat de autoritățile unui stat este necesară parcurgerea anumitor etape de pregătire și proceduri administrative și că un astfel de act autentic nu poate fi în nici un caz obținut în modalitatea descrisă de inculpat, fără cunoașterea limbii statului străin, fără susținerea unor examene de legislație, etc. Mai mult decât atât, inculpatul ar fi avut posibilitatea și chiar obligația de a se interesa în mod direct, de la autoritățile române competente, dacă ar avea posibilitatea să circule pe drumurile publice din România cu un permis de conducere obținut în condițiile descrise. Nu trebuie omis că inculpatul deținea un permis valabil pentru categoria Tr, pe care îl obținuse în urma susținerii unui examen”, au menționat judecătorii. Prin urmare, bărbatul s-a ales cu pedeapsa de 7 luni de închisoare, magistrații dispunând distrugerea falsului.

articolul original.

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, organizată la Sala Polivalentă

5 October 2022 at 06:02

Agentia Judeteană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) va organiza Bursa locurilor de muncă pentru absolvenții din acest an. Aceasta va avea loc pe 14 octombrie, începând cu ora 09:00 în incinta Sălii Polivalente „Elisabeta Lipa”.

Evenimentul reprezintă un prilej de promovare a ofertei de locuri de muncă pusă la dispoziție de agenții economici. Este o posibilitate concretă de a realiza o interacțiune directă cu absolvenții aflați în căutarea unui loc de muncă și selectarea persoanelor care corespund cerințelor angajatorilor.

Obiectivul principal îl constituie creșterea gradului de ocupare pentru absolvenți, și nu doar, prin întâlnirea directă a cererii cu oferta de locuri de muncă.

„Agenții economici interesați să participe la bursă sunt asteptați să contacteze reprezentanții instituției din timp. Ofertele cu locuri de muncă vor fi transmise la adresa de e-mail: ajofm.bt@anofm.gov.ro. Trebuie specificată opțiunea participării pentru a rezerva standuri destinate recrutării, numărul de locuri de muncă de care dispun. Dar și meseriile  în care sunt aceste locuri vacante. Relații suplimentare la telefon 0231536791 – interior 119”, au transmis reprezentanții instituției.

articolul original.

Coreea de Sud a greșit lansarea unei rachete. Armata și-a cerut scuze

5 October 2022 at 05:56
image

A fost panică în Coreea de Sud după ce armata a greșit lansarea unei rachete și s-a declanșat alarma în orașul de coastă Gangneung. Nu au fost raportate victime, dar cetățenii au fost extrem de speriați în contextul în care, în urmă cu o zi, Coreea de Nord lansase un test deasupra Japoniei.

Exercițiile de lansare de rachete au fost făcute de armata Coreei de Sud cu armata SUA după ce Coreea de Nord a lansat un test balistic deasupra Japoniei.

Coreea de Sud a greșit lansarea unei rachete și și-a cerut scuze

Armata din Coreea de Sud și-a cerut scuze după ce o lansare eșuată a rachetei în timpul unui exercițiu comun cu Statele Unite a stârnit alarma în rândul locuitorilor din orașul de coastă Gangneung. Ei au raportat că au auzit o explozie și au văzut un incendiu.

Dar armata, care a spus că nu au fost victime, nu au recunoscut incidentul decât șapte ore mai târziu. Lansarea a fost ca răspuns la lansarea unei rachete de către Coreea de Nord asupra Japoniei, marți dimineața.

Este pentru prima dată când Phenianul aruncă o rachetă peste Japonia din 2017 – și a provocat o demonstrație de forță din partea SUA, Japonia și Coreea de Sud, care au efectuat exerciții militare. Seul și Washington au tras, de asemenea, o salvă de rachete în Marea de Est – cunoscută și sub numele de Marea Japoniei – între peninsula coreeană și Japonia.

Armata sud-coreeană a confirmat ulterior că una dintre rachetele lor a eșuat la scurt timp după ce a fost lansată și s-a prăbușit – aceasta a fost separată de cele lansate cu SUA. Armata a mai spus că racheta Hyunmoo-2 avea un focos, dar că nu a explodat și și-au cerut scuze pentru că a provocat îngrijorare.

Locuitorii din Gangneung au spus că au văzut un fulger strălucitor și au auzit o explozie în jurul orei 01:00 miercuri (16:00 GMT marți).

Au fost lăsați în întuneric ore întregi, iar mulți dintre ei au postat pe rețelele de socializare întrebându-se ce s-a întâmplat, în timp ce împărtășeau fotografii și videoclipuri cu incidentul. Filmările au arătat ceea ce părea a fi un foc puternic, cu fum care se ridica de la distanță.

„Nu pot să dorm pentru că mă simt neliniștit [după ce am auzit] explozia”, a spus un utilizator, potrivit site-ului de știri Kang Won Ilbo. Un altul s-a întrebat dacă un avion s-a prăbușit.

Coreea de Nord lansează teste balistice

Coreea de Nord este un vecin instabil, afirmă Japonie și Coreea de Sud. Regimul de la Phenian a lansat numeroase teste balistice sporindu-și demersurile de a deveni o putere nucleară. Kim Jong Un a avertizat asupra faptului că orice dușman care se gândește să invadeze țara s-ar putea trezi cu un război nuclear pe cap. Coreea de Nord dorește să-și dezvolte capacitățile nucleare pentru a fi capabilă să lovească ținte din SUA.

În altă ordine de idei vă aducem aminte faptul că între Coreea de Nord și Sud există relații ostile. Au fost numeroase confruntări între cele două națiuni cu ideologii total diferite, iar granița dintre cele două este una plină de sârmă ghimpată, fiind păzită de mii de militari.

În încheiere este de bun augur faptul că lansarea greşită a unei rachete de către Coreea de Sud nu a dus la pagube omenești.

articolul original.

Lucrările la varianta de ocolire a Timișoarei afectează circulația spre Remetea Mare și Lugoj

5 October 2022 at 05:54
image

DRDP Timișoara anunță că, deoarece s-au îmbunătățit condițiile meteo pentru executarea lucrărilor, începând de această dimineață, 5 octombrie, se închide circulația pe breteaua de urcare de pe DN 6 pe șoseaua de centură existentă, respectiv pe breteaua de coborâre de pe centură spre Remetea Mare/Lugoj. Măsura este luată pentru continuarea lucrărilor la joncțiunea variantei de ocolire Timișoara Sud cu varianta de ocolire Timișoara Nord.

Circulația pe relația Timișoara – centură și centură – Lugoj se va face prin sensul giratoriu de la Remetea Mare / Holver sau prin sensul giratoriu de pe DN 6 / Ghiroda. Pe relația Lugoj/Remetea Mare – centură Timișoara, traficul se va desfășura normal.

Măsurile vor fi valabile până în 30.11.2022.

Lucrările la dezafectarea bretelelor se vor desfășura numai în timpul zilei, iar sectoarele de lucrări vor fi semnalizate atât ziua, cât și pe parcursul nopții.

articolul original.

Un bărbat din Bacău a fost bătut și tâlhărit în plină stradă, în timp ce vorbea la telefon cu soția din Italia

5 October 2022 at 05:39

Un bărbat (51 ani) din județul Bacău a fost lovit și tâlhărit în plină stradă, în timp ce vorbea cu soția sa la telefon, aflată la muncă în Italia. Bărbatul se îndrepta către casă, seara, după ce se întunecase, când, brusc, a fost atacat din spate.

Foto: bărbatul lovit și tâlhărit în stradă. Sursa: stirileprotv.ro

Omul s-a prăbuşit, după prima lovitură, dar a apucat să strige după ajutor, informează stirileprotv.ro. Soția lui a auzit strigătele de ajutor prin telefon și a sunat, imediat, la 112 și la rude.

Omul a fost găsit de fratele său și de echipajul de intervenție, inconștient, într-un şanţ și transportat la spital pentru îngrijiri. La două zile de la eveniment, poliţiştii au reuşit să dea și de urma agresorilor, care îi furaseră bărbatului banii (700 lei) și telefonul.

„Vorbind la telefon, a fost lovit în cap. După aceea, nevasta a închis telefonul în Italia şi ne-a chemat pe noi, spunând fugiţi, că îl omoară”, a declarat fratele victimei.

Poliţiştii au cercetat zona unde a fost atacat bărbatul şi, după două zile, au reuşit să dea de urma tâlharilor: trei bărbaţi, cu vârste între 18 şi 27 de ani. Doi dintre ei au mai fost cercetaţi de poliţie pentru diverse fapte, însă au scapat de închisoare pentru că erau minori atunci când le-au săvârşit.

De această dată, toţi cei trei s-au ales cu dosar penal pentru tâlhărie calificată şi riscă să îşi petreacă următorii 12 ani în spatele gratiilor.

articolul original.

Gimnastele române nu au purtat blugi și s-au antrenat în frig. Scandal la Federația Română

5 October 2022 at 05:37
image

La Federația Română este un scandal după ce gimnastele de la lotul național s-au antrenat în frig. Oficialii au transmis că acest lucru a fost cauzat de neplata facturilor la utilități.

Virgil Popescu ne dădea în cursul zilei de marți câteva sfaturi despre cum să evităm frigul. Ministrul Energiei îi îndemna pe români să poarte blugi pentru a evita stresul termic. Gimnastele noastre nu l-au ascultat și au suportat consecințele.

Gimnastele române s-au antrenat în frig

Pe pagina oficială a Federației Române de Gimnastică a fost publicată o postare prin care oficialii au arătat faptul că gimnastele române s-au antrenat în frig din cauza neplăţii mai multor facturi la energie. Acestea au trebuie să suporte temperaturi scăzute în timp ce se pregăteau să reprezinte țara noastră în competițiile internaționale. Incidentul a avut loc la centrul de pregătire Deva, iar oficialii au transmis că situația a fost remediată printr-un ajutor acordat de la Ministerul Sportului. Federația le-a mulțumit tuturor factorilor implicați în acțiunea de rebranșare:

“Federația Română de Gimnastică mulțumește tuturor pentru implicarea deosebită și mobilizarea excepțională, pentru rezolvarea în timp record a problemelor apărute în plină criză energetică europeană cauzată de conflictul dintre Rusia și Ucraina”.- Carmencita Constantin, președinte FRG

Pe aceeași pagină se arată faptul că junioarele aflate în centrul strategic de interes național s-au întors la Deva unde au participat la circuitul medical. Altfel spus, cu asemenea condiții de antrenament, nu este de mirare faptul că România nu mai este o voce în sportul internațional. Oricum, de la preluarea Ministerului Sportului, ministrul Eduard Novak a fost în centrul a mai multor scandaluri. Acesta a fost acuzat că și-ar fi dat unele bonusuri materiale în timp ce mulți sportivi români de talie mondială nu și-au primit îndemnizațiile stabilite prin lege.

Trebuia să îl asculte pe ministru și să poarte blugi

La capitolul incompetență, Virgil Popescu a punctat decisiv în urmă cu 2 zile când transmitea faptul că recomandă purtatul blugilor în casă pentru a face față frigului. Dacă declarația ministrului era făcută în cadrul vreunui concurs internațional, în mod sigur câștiga o medalie de aur. Din alte considerente, vă aducem aminte faptul că urmează o iarnă grea, conform celor din cadrul Agenției Internaționale de Energie (AIE) care au arătat că prognoza nu este una favorabilă și că consumatorii casnici trebuie să reducă consumul cu 13% pentru a nu goli în totalitate rezervoarele subterane de gaze naturale.

În altă ordine de idei, contextul geopolitic este unul dificil la nivel european. Rusia a amenințat că va sista în totalitate exporturile de gaze naturale dacă blocul comunitar nu ridică sancțiunile impuse de după izbucnirea războiului din Ucraina. La nivel de comportament, sunt toți mai mulți lideri care oferă sfaturi aberante. De la dușul în doi până la scăderea temperaturii apei din piscine. În final precizăm faptul că gimnastele române se vor antrena în condiții optime, iar statul român ar trebui să nu mai permită astfel de scenarii.

articolul original.

Operațiune DIICOT antidrog de amploare, inclusiv în vestul țării. Sunt audiate peste 150 persoane

5 October 2022 at 05:32
By: -
image

O amplă operațiune contra traficanților de droguri se desfășoară miercuri în România. În 12 județe au loc peste 80 percheziții domiciliare, iar la final cel puțin 150 oameni vor fi duși la audieri.

Potrivit anchetatorilor, procurorii DIICOT și polițiști din 12 județe efectuează 82 percheziții domiciliare. Peste 150 persoane vor fi conduse la audieri.

Dosarele instrumentate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciile Teritoriale Alba, Cluj și Galați și Biroul Teritorial Sibiu vizează comiterea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

Activitățile judiciare sunt realizate împreună cu BCCO și efective din cadrul Jandarmeriei Române.

Sursa: stiripesurse.ro.

articolul original.

Gest cumplit după o ceartă cu părinții (video)

5 October 2022 at 04:59

Un tânăr se zbate între viață și moarte după ce și-a dat foc în fața propriilor părinți. Acesta a fost transportat în stare critică la Iași.

În vârstă de doar 23 de ani, din satul Agafton, tânărul a avut un conflict verbal cu mama lui. Se pare că acesta ar fi luat din casă o sumă de bani, pe care ulterior a pierdut-o la jocurile de noroc. Când a aflat, mama acestuia i-a reproșat pe un ton dur acest fapt. După un scurt schimb de replici, între cei doi a izbucnit un scandal. La un moment dat, tânărul a mers în garajul gospodăriei, amenințând că își va da foc. Acesta s-a stropit cu benzină, sub ochii părinților. Oamenii nu au mai apucat să încerce să îl convingă să nu facă un gest necugetat. Tânărul a aprins o flacără și hainele de pe el s-au aprins instantaneu, făcând ca acesta să ardă ca o torță.

Trimis la Iași în stare critică

În stare de șoc, familia au reușit să stingă flăcările care au învăluit trupul tânărului și au sunat la 112. La fața locului a ajuns un echipaj cu medic al SMURD, care i-a acordat acestuia primul ajutor la fața locului. “Este vorba despre un pacient de 23 de ani, în stare critică. Prezenta arsură prin flacără, pe aproximativ 80% din suprafața corpului, în scop autolitic, cu benzină. A fost găsit instabil hemodinamic, cu arsuri la nivelul facesului, torace anterior, membre superioare și inferioare, circular. A fost adus în serviciul de urgență, echilibrat hemodinamic, intubat și s-au montat linii venoase periferice și centrale. După ce a foat stabilizat a fost dirijat către Clinica de Chirurgie Plastică Iași. Prognosticul este extrem de rezervat, din păcate”, a precizat medicul primar în medicina de urgență Ramona-Elena Guraliuc, medic-șef al UPU-SMURD.

Cazul a intrat și în atenția polițiștilor, care au deschis o anchetă imediat după producerea incidentului.

articolul original.

Rolul serviciilor secrete în istoria lumii de azi

5 October 2022 at 04:35
image

Evenimentele istoriei universale, chiar și cele mai intens mediatizate, grație manualelor școlare, au o fatală zonă de umbră. După multe dintre ele rămîn numeroase enigme, numeroase întrebări fără răspuns. Astfel s-a întîmplat în toate secolele. Evenimentele aparținînd secolului XX, și, mai ales, părții din urmă a acestuia, adică după al Doilea Război Mondial, ating însă apogeul. Proporția anterioară nu poate fi pusă la îndoială. Dintr-un eveniment, un sfert se păstra în întuneric. Restul de trei sferturi ajungea în plină lumină. După Război și mai ales în ultimii ani proporția s-a răsturnat. Doar un sfert e acum la suprafață. Restul e condamnat întunericului. Din această cauză s-a născut un fenomen tipic: ambiguitatea evenimentelor candidate la intrarea în istorie. Ele au o expresie cunoscută, prin Televiziune și presă, de întreaga Planetă. Pisarea prin TV și ziare le dă o evidență statornică, formidabilă, pe care nimeni nu îndrăznește s-o pună la îndoială. Ciudățenia însă vine de-abia acum. Cu cît un eveniment pare a fi, în lumina tare, ca de vară plină, a mass-media, într-un fel, cu atît rămîne el suspect că-n realitate e altfel. Și de cele mai multe ori, dezvăluiri ulterioare confirmă această bănuială ajunsă deja instinctivă pentru cetățeanul simplu. Evenimentul a fost astfel decît s-a înfățișat ochilor și urechilor noastre. Cam tot ce se întîmplă istoric în lumea de astăzi stă sub acest semn. Reuniuni planetare, întîlniri între șefii de state, atentate, războaie locale, alegeri generale și prezidențiale. Toate, vorba poetului, nu sînt ce par a fi. Dubla realitate a evenimentelor contemporane și deci implicarea acestor subiecte în istorie s-a acutizat în ultimele decenii datorită mass-media. Cine și-a asumat misiunea de a ține la curent Planeta cu ce se întîmplă între bornele sale? Indiscutabil ziarele, Radioul și Televiziunea. Expresia publică, de suprafață, a evenimentelor cade astfel în responsabilitatea jurnaliștilor. Ea ne convinge, de exemplu, că la București în decembrie 1989 au tras teroriștii. Lumea telespectatoare s-a dus la culcare cu această credință adîncă, înrădăcinată. Și dacă imaginea săpată de mass-media în conștiința lumii e falsă? Și dacă așa s-a dorit de către unii? Răspunsurile la aceste întrebări sînt tot atîtea argumente că tocmai inimaginabila dezvoltare a presei, Radioul și Televiziunii a întărit dubla existență a evenimentelor. Și prin aceasta rolul serviciilor secrete. De aceea, în paralel cu o istorie a evenimentelor care nu mai e decît o istorie a evenimentelor așa cum au fost înfățișate ele de presă, se impune și o istorie a evenimentelor așa cum au fost ele în realitate, adică a evenimentelor puse la cale de serviciile secrete.

editorial publicat de jurnalistul Ion Cristoiu pe propriul blog

articolul original.

Insider: Sabotarea gazoductelor Nord Stream ar putea fi „prima salvă” dintr-o serie de atacuri lansate de Putin asupra Europei

5 October 2022 at 07:19

Experții din domeniul informațiilor care analizează acțiunile Rusiei spun că scurgerile de gaze din Marea Baltică au fost cel mai probabil provocate de ruși prin operațiuni de sabotaj cu care au vrut să trimită un mesaj despre capacitatea Moscovei de a continua să poarte un război hibrid împotriva Occidentului, într-un moment în care trupele ruse sunt înfrânte pe toate fronturile din Ucraina, scrie Insider.

În urma scurgerilor de gaze care au apărut din senin săptămâna trecută la gazoductele Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia de Europa, au apărut multe acuzații contradictorii. Lideri și oficiali occidentali, printre care se numără și președintele Joe Biden și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, au sugerat că rupturile au fost rezultatul unui act de sabotaj. Suedia, Danemarca și Germania au demarat propriile lor investigații pentru a descoperi cine este de vină pentru acest dezastru ecologic, despre care oamenii de știință spun că a fost cel mai probabil provocat de explozii subacvatice atât de puternice încât au fost detectate pe scara Richter.

Între timp, Moscova a acuzat SUA, fără a avea nicio dovadă, pentru avarierea gazoductelor – o acuzație pe care administrația Biden a respins-o.

Exploziile subacvatice care ar fi provocat dezastrul ecologic din Marea Baltică au fost atât de puternice încât au fost detectate pe scara Richter. Foto: Profimedia Images

Fost director CIA: Sabotarea Nord Stream, semnalul dat de Putin „că Rusia poate să atace dincolo de granițele Ucrainei”

Fostul director CIA John Brennan a spus miercuri pentru CNN că Rusia este „cel mai probabil suspect” și că aparentul act de sabotaj este menit să „semnaleze Europei că Rusia ar putea să atace dincolo de granițele Ucrainei”.

„Acesta ar putea fi un semn că Rusia intenționează să facă orice crede că trebuie să facă pentru a slăbi determinarea Europei”, a spus Brennan. „Asta ar putea fi prima salvă din mai multe lucruri care ar putea să vină peste Europa”. Andrea Kendall-Taylor, un fost ofițer american al serviciilor de informații care a condus analiza strategică despre Rusia pentru Consiliul Național al Informațiilor din 2015 până în 2018, a spus pentru Insider că ea crede că scurgerile sunt rezultatul unui act intenționat de sabotaj „executat de Rusia”.

Gazoductele, care nu erau operaționale la momentul producerii scurgerilor ce s-au oprit între timp, sunt deținute în mare parte de compania rusească Gazprom. Kendall-Taylor este de părere că există mai multe motive pentru Rusia să saboteze gazoductele în timp ce Moscova caută modalități cât mai rapide prin care să poată să pună o Europă aflată în plină criză energetică într-o poziție tot mai precară.

„Rusia semnalează Occidentului că dispune de o întreagă serie de unelte neconvenționale pe care le poate folosi pentru a perturba și răni [Europa] atâta timp cât sprijinul pentru Ucraina continuă”, a spus Kendall-Taylor, care a descris scurgerile drept un „foc de avertisment” din partea Kremlinului.

Vladimir Putin și liderii proruși ai regiunilor din estul și sudul Ucrainei, anexate ilegal de Rusia, sărbătoresc momentul la Kremlin. Foto: Profimedia Images

Expert: Putin vrea să alimenteze retorica anti-SUA în regiuni precum India și Africa

Cu cât „Rusia este mai degradată în ceea ce privește armata sa convențională, cu atât va folosi mai mult uneltele neconvenționale”, a spus Kendall-Taylor, inclusiv războiul cibernetic, armele chimice, biologice și chiar armele nucleare tactice – dar și „acte de sabotaj precum aceasta”.

Înainte ca Putin să anunțe anexarea ilegală a celor patru regiuni din estul și sudul Ucrainei printr-un discurs în care i-a acuzat pe „anglo-saxoni” de „exploziile” care au avariat gazoductele, publicațiile rusești de stat aruncau vina pe SUA pentru scurgerile de gaze prin Nord Stream. „Acest argument este înșelător și face parte dintr-o campanie de propagandă internațională orchestrată cu atenție și menită să alimenteze retorica anti-Occident și anti-SUA în Rusia și în alte regiuni care sunt mai suspicioase în legătură cu implicarea Statelor Unite în lume, precum India și Africa”, a spus Cynthia Hooper, profesor de istorie și expert în Rusia al Colegiului Sfintei Cruci.

„Aceste evoluții, pentru mine, sugerează că vom vedea două trenduri pe viitor: folosirea de către Rusia a formelor ascunse de intensificare [a tensiunilor] pentru care autoritățile pot nega responsabilitatea și pot încerca să dea vina pe Occident sau, mai exact, pe actori americani sau ucraineni și un nivel de coordonare tot mai mare între operațiunile militare, de spionaj și de propagandă”, a explicat Hooper.

articolul original.

Bărbat de 25 de ani reținut pentru înșelăciune

5 October 2022 at 07:16
By: admin

La data de 4 octombrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău și cei ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară, în județele Bistrița – Năsăud și Bacău, la sediul și domiciliul administratorului unei societăți comerciale având ca obiect de activitate fabricarea altor mașini-unelte.

„În fapt, sunt efectuate cercetări, în cadrul unui dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, din cercetări, reieșind faptul că, profitând de contextul geo-politic actual, cu privire la majorarea prețurilor de pe piața energiei electrice și a gazelor, administratorul respectivei societății comerciale, un bărbat, de 25 de ani, din județul Bistrița-Năsăud, ar fi postat pe o platformă de vânzare on-line un anunț cu privire la comercializarea de instalații pentru fabricat peleți, la prețuri atractive.

Pentru a intra în posesia instalațiilor de fabricat peleți, respectiv a peleților, administratorul societății ar fi pretins plata unui avans de minim 35% din valoarea contractului, fără a-l mai onora.

Din cercetările efectuate, a reieșit faptul că, la nivel național, mai multe persoane ar fi fost păgubite, prejudiciul fiind de peste 300.000 de lei.     

Pe baza probatoriului administrat, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin Vale, bărbatul bănuit de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune a fost reținut, pentru 24 de ore, iar astăzi, acesta va fi prezentat procurorului de caz, cu propuneri procedurale.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune”, informează Inspectoratul Județean de Poliție Giurgiu.

(Inspectoratul Județean de Poliție Giurgiu)

articolul original.

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 224: Vladimir Putin a promulgat legea privind anexarea a patru regiuni ucrainene / Container cu dinți de aur smulși, descoperit într-o „cameră de tortură” făcută de ruși

5 October 2022 at 07:15

Război în Ucraina, ziua 224. Kievul a descoperit o „cameră de tortură” făcută de ruși, într-un oraş eliberat. Poliţia ucraineană a afirmat, marţi, că a descoperit o „cameră de tortură” în oraşul Pisky-Radkivski, care a fost ocupat de Rusia, în estul regiunii Harkov. Potrivit Poliţiei, în acel loc s-au găsit, între altele, un container plin de dinţi de aur.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 10:00 – Vladimir Putin a promulgat legea privind anexarea a patru regiuni ucrainene

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea care oficializează anexarea a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse, a relatat agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters și citată de Agerpres.

Anexarea vizează regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

Rusia a declarat anexările după ce a organizat ceea a a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina.

Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi nereprezentative.

Vladimir Putin / Sursa FOTO: Twitter
Vladimir Putin / Sursa FOTO: Twitter

UPDATE ora 09:00 – Ucraina îşi propune să repornească reactoarele de la Centrala Nucleară Zaporojie

Ucraina ia în considerare repornirea celei mai mari centrale nucleare din Europa – Zaporojie – pentru a asigura siguranţa acesteia, la doar câteva săptămâni după temerile legate de un dezastru cauzat de radiaţii la instalaţia ocupată de Rusia, a declarat marţi preşedintele companiei care operează centrala pentru Associated Press.

Centrala nucleară Zaporojie a apărut ca unul dintre cele mai îngrijorătoare puncte de focar ale invaziei Rusiei în Ucraina. Aceasta a fost avariată în timpul luptelor, ceea ce a provocat o alarmă internaţională, iar şeful acesteia a fost reţinut de forţele de ocupaţie pe parcursul weekend-ului, înainte de a fi eliberat luni, scrie News.ro.

UPDATE ora 08:00 – Poliția ucraineană spune că a descoperit o „cameră de tortură” într-un oraș eliberat de sub ocupația rusă

Poliţia ucraineană a afirmat, marţi, că a descoperit o „cameră de tortură” în oraşul Pisky-Radkivski, care a fost ocupat de Rusia, în estul regiunii Harkov, transmite CNN.

Potrivit Poliţiei, în acel loc s-au găsit, între altele, un container plin de dinţi de aur.

„După eliberarea satului Pisky-Radkivski, localnicii au anunțat la Poliţia că în subsolul uneia dintre case erau ţinuţi prizonieri – locuitori din zonă, soldaţi ATO [Operaţiunea Antiteroristă] şi prizonieri de război din cadrul Forţelor Armate ale Ucrainei”, a declarat Serhiy Bolvinov, şeful Departamentului de investigaţii al Poliţiei Naţionale din regiunea Harkov, pe Facebook.

Bolvinov a adăugat că locuitorii din zonă au auzit ţipete constante din clădire.

 „Anchetatorii şi procurorii lucrează pentru a stabili toate faptele care au avut loc în această cameră de tortură”, a spus el.


Anterior, la finalul lunii septembrie, armata ucraineană a spus că a descoperit o nouă „cameră de tortură” într-un oraș eliberat de sub ocupația rusă.

„Așa arată un scaun electric rusesc. Numai că acesta nu este un instrument de justiție pentru criminali, ci un instrument pentru călăii ruși și sadicii care i-au torturat pe ucraineni”, a transmis instituția de la Kiev, adăugând și o poză.

Another russian torture chamber in the de-occupied territories near Kharkiv.
This is what a russian electric chair looks like. Only this is not an instrument of justice for criminals, but a tool for russian executioners and sadists who tortured Ukrainians. pic.twitter.com/c0FIN2Mm1n

— Defense of Ukraine (@DefenceU) September 26, 2022

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Covăsnean beat, prins la volan în Brașov. Poliția amintește: peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, închisoare de la 1 la 5 ani !

5 October 2022 at 06:48
By: M.Ex.

Ieri în jurul orei 16.55, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Brașov au oprit în trafic, pentru control, un bărbat, în vârstă de 34 ani, din județul Covasna, care conducea un autovehicul pe raza localității Crizbav, din județul Brașov. La testarea conducătorului auto din punct de vedere al prezenței alcoolului în aerul expirat rezultatul a fost 0,93 mg/l alcool pur. Șoferul s-a ales cu un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de “conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Poliţiştii brașoveni atrag atenția asupra importanței respectării regulilor de circulație și, în special, a celor referitoare la conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, consumul acestora scăzând capacitatea de reacție și de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici și auditivi, scăzând concentrarea, atenția, reflexele și viteza de execuție a mișcărilor.
„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.”
De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 335 din Codul Penal: “(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.”.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevedere obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive.”

articolul original.

Patru femei vor lucra în cel mai izolat și friguros loc din lume. 6.000 de persoane au aplicat pentru acest job

5 October 2022 at 06:44

Patru femei din Marea Britanie vor renunța la confortul de acasă pentru a trăi și lucra în Antarctica timp de cinci luni, într-una dintre cele mai izolate regiuni din lume, scrie Sky News. Clare Ballantyne, Mairi Hilton, Natalie Corbett și Lucy Bruzzone formează echipa reponsabilă cu administrarea stației istorice Port Lockroy de pe Insula Goudier.

6.000 de persoane și-au exprimat interesul pentru a îndeplini acest rol care presupune administrarea celui mai izolat oficiu poștal din lume și monitorizarea pinguinilor de pe insulă.

Echipa va călători 14.000 de kilometri ca să redeschidă stația pentru prima oară după izbucnirea pandemiei. Pe insulă se află și cel mai izolat muzeu din lume. Cele patru femei nu vor avea acces la apă curentă sau la o toaletă cu sistem de tragere a apei și vor trăi pe insulă timp de cinci luni, ceea ce înseamnă că vor petrece Crăciunul împreună.

Oficiul poștal din Antarctica expediază 80.000 de cărți poștale pe an în peste 100 de țări

Echipa va avea de înfruntat temperaturi de îngheț și aproape 24 de ore de lumină și va împărți insula cu o colonie de pinguini Gentoo, pe care Hilton va trebui să îi monitorizeze. „Aceasta va fi prima dată [când merg] în Antarctica”, a spus Hilton, un biolog de conservare din Scoția. Ei i se va alătura cercetătoarea Bruzzone, care este și liderul echipei ce trebuie să coordoneze toate vasele care ajung pe insulă – primind două vizite pe an pe timpul verii, insula Goudier este cel mai vizitat loc din Antarctica.

Echipa va călători 14.000 de kilometri ca să redeschidă stația pentru prima oară după izbucnirea pandemiei. Foto: Profimedia Images

Ballantyne, noua directoare a oficiului poștal de pe insulă, va avea de gestionat un volum de 80.000 de cărți poștale ce sunt expediate în fiecare an în peste 100 de țări. Corbett va administra magazinul de suveniruri al stației din Antarctica. Fiind proaspăt căsătorită, ea își va lăsa soțul acasă pentru această călătorie pe care a numit-o „o lună de miere solo”. Muzeul din Port Lockroy a fost inițial o bază militară britanică fondată în 1944 care a funcționat până în 1962, potrivit Hurtigrunten. În 1996, baza a fost renovată și transformată în muzeu.

articolul original.
❌