ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

„Loc de Bine”, Marele Câștigător al celei de-a 20-a ediții a Galei Societății Civile

29 September 2022 at 07:18

Asciațiile Blondie, Autism Voice, Cetatea Voluntarilor, Salvați Copiii și Zi de Bine au fost câștigătoarele premiilor secțiunii „Sănătate” și au fost premiate la Gala Societății Civile 2022.   

A fost seară de GALĂ la Ateneul Român. Gala Societății Civile (GSC) a aniversat 20 de ani de de la înființare și a premiat câștigătorii aleși dintre cele 110 proiecte, 15 programe și 21 de campanii de comunicare înscrise în competiție. Proiectele au fost jurizate de 55 de specialişti în implementarea și evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnaliști, lideri și formatori de opinie ai societății civile și ai sectorului non-profit, la care se adaugă reprezentanți ai sectorului privat.

La Festivitatea de premiere au fost prezenți peste 500 de invitați, printre care reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Consiliului General al Minicipiului București și Consiliului Județean Ilfov, ai Ministerelor, primarul Capitalei, Nicușor Dan și reprezentanți ai Ambasadelor din România.

În deschiderea Festivității, spectatorii s-au bucurat de un moment artistic regizat de Chris Simion, membru fondator Grivița53, și dedicat câștigătorilor Marelui Premiu al Galei Societății Civile din cei 19 ani de până acum.

Câștigătorii Galei Societății Civile 2022 au fost anunțați în cadrul Festivității de premiere de la Ateneul Român, eveniment moderat de Răzvan Exarhu, realizatorul emisiunii Morning Glory de la Rock FM.

Proiectul Loc de Bine, implementat de Asociația Zi de bine, este Marele Câștigător al Galei Societății Civile 2022. Beneficiarii proiectului au fost copii victime sau martori în dosare penale care se judecă în județele Costanța, Vrancea, Vâlcea, Argeș, Sibiu, Mureș și Bacău. Scopul principal al poiectului a fost crearea unui loc sigur, amenajat la standarde europene, unde să se obțină o mărturie unică de calitate, cu risc cât mai mic de retraumatizare și care să elimine nevoia reaudierii.

Pe când Asociația Zi de Bine demara proiectul, alături de Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale și Ministerul Public, în România exista o singură cameră de audieri pentru copii. Într-o singură lună, Zi de Bine a realizat și inaugurat trei astfel de camere. Reușita a avut ecou imediat în mediile juridice, care s-au inspirat pentru propriile nevoi – singurul tribunal pentru minori din România și-a amenajat o cameră dedicată copiilor. Asociația Zi de Bine a avut atât de multe cereri din alte județe, încât a prelungit proiectul până în decembrie 2021, când a ajuns la șapte astfel de camere în județele menționate.

Proiectul Loc de Bine a fost în cele din urmă preluat de Ministerul Public, iar Parchetul General urmează să amenajeze 35 de camere de audieri pentru copii, în sediile a cinci Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Capitală și în 30 de sedii de Parchet din țară.

Loc de Bine este câștigătorul Premiului I și al Premiului pentru Impact Social oferit de Ashoka România, partener strategic GSC – în cadrul secțiunii Apărarea drepturilor individuale/ colective, dar și al Premiul I din cadrul secțiunii Premiul Special pentru Inovație.

Asociația Zi de Bine a obținut și Premiul pentru Impact Social în cadrul secțiunii Sănătate pentru proiectul TeenLine, Premiul II în cadrul secțiunii Incluziune Socială pentru proiectul Ochii care nu se uită și Premiul Special Organizația New Entry pentru proiectul Studiourile Ferentari.

Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică din Turda, Cluj, a fost multipremiată în cadrul secțiunii Tineri de Bine –dedicată proiectelor gândite și implementate de tineri cu vârste între 15 și 25 de ani. Astfel, proiectele Asociației au obținut: Suflet de CopilPremiul I, Connect:EDPremiul II și Studioul CivicPremiul III. Sectiunea Tineri de Bine a fost introdusă anul acesta în structura competitței, în baza parteneriatului strategic cu ASAP România, program de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute și susținut de Lidl România, care urmărește să educe tânăra generație cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor reciclabile.

La Secțiunea Sănătate au fost acordate 5 premii, iar pe prima treaptă a „podiumului” s-a aflat Asociația Blondie – împarte pentru altă parte, care aobținut Premiul I pentru proiectul Minute de zbor pentru ore de viață.

Când pandemia a blocat la sol toate zborurile de linie în martie 2020, prima realitate care ne-a lovit a fost: copiii cu afectiuni grave pe care i-am trimis noi la operații în străinătate, nu se mai pot întoarce în țară. Și am realizat, pe 27 martie, primul zbor medical pe ruta Milano – București, cu o ambulanță aeriană închiriată din Germania pentru a aduce acasă un baiețel de 7 luni, operat pe cord, intubat și ventilat mecanic”, se menționează în descrierea proiectului Asociației Blondie, care ulterior a reprezentat singura opțiune la viață pentru peste 200 de copii și adulți cu afectiuni grave care, în lipsa tratamentulio, intervenției chirurgicale sau transplantului de care aveau nevoie și care nu puteau fi efectuate în țară. Transportul medical a făcut diferența între viață și moarte. Au fost astfel efectuate 82 de zboruri medicale organizate în 21 luni (aproximativ 1/săptămână), 215 copii (din care peste 80% nou născuți) și 10 adulți au fost transportați în 25 de destinații medicale din 9 țări cu sprijinul a 45 de medici și rezidenți instruiți în cadrul zborurilor ca urmare a încheierii a 13 parteneriate cu spitale de copii din tară.

Tot la secțiunea Sănătate, Premiul II a fost obținut de Asociația Autism Voice, pentru proiectul Eu și copilul meu. Viață sănătoasă pentru copiii cu autism. Aceeași asociație a obținut și Premiul III la secțiunea Campanii de comunicare pe teme sociale, pentru proiectul Institutul care merită! 

Tot Premiul II a obținut și Asociația Cetatea Voluntarilor Arad, pentru proiectul Secția de Radiologie Copii Arad.

Premiul III a revenit Asociației Salvați Copiii România, pentru proiectul Programul național de susținere a sănătății copiilor.

Asociația Help Autism a obținut Premiul II al secțiunii Apărarea drepturilor individuale/ colective, cu proiectul Autismul nu are culoare politică

Asociația M.A.M.E a obținut Premiul III și Premiul pentru Impact Social la secțiunea Asistență socială, precum și Premiul II la secțiunea Proiecte și campanii de voluntariat pentru proiectul Centrul steluțelor – centru de suport și recuperare psiho-socio-medicală destinat copiilor grav bolnavi.

Trofeul GGSC

În baza parteneriatului cu Ashoka România, GSC reia și anul acesta masterclass-ul Impact Academy dedicat câștigătorilor competiției. În cadrul acestui masterclass, organizațiile se vor concentra asupra modului în care pot urma în activitățile lor o abordare orientată spre impact sistemic.

Premiile pentru Impact Social, dezvoltate alături de Ashoka România, au mers către Asociația Casa Bună pentru proiectul Lecții online la Casa Bună – secțiunea Educație, Învățământ, Cercetare; Asociația Q-Arts pentru proiectul Muzeul Abandonului. Muzeu forum digital și participativ. – secțiunea Artă și Cultură; Asociația Zi de Bine pentru proiectul Loc de Bine – secțiunea Apărarea drepturilor individuale/ colective; Asociația Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși pentru proiectul Casa Cavalerilor – Centru de tineret în satul Ruși – secțiunea Comportament Civic și Participare publică; Asociația Zi de Bine pentru proiectul TeenLine – secțiunea Sănătate; Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială pentru proiectul Aplicația See You – secțiunea Incluziune socială; Asociația M.A.M.E. pentru proiectul Centrul Steluțelor – centru de suport și recuperare psiho-socio-medicală destinat copiilor grav bolnavi – secțiunea Servicii de asistență socială; și către Asociația The Social Incubator pentru proiectul LUCREZ DIN NOU – secțiunea Dezvoltare economică și socială.

Câștigătorii Premiilor I din cadrul competiției au fost premiați de către partenerul principal al GSC – Rompetrol cu vouchere de carburant în valoare totală de 72.000 lei, contribuind astfel la eforturile organizațiilor pentru a-și putea susține cauzele.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE. Lista câștigătorilor Galei Societății Civile poate fi consulată pe website.

Sursă foto: GSC/Roald Aron/Claudiu Popescu


articolul original.

Medicii de familie acuză Ministerul Sănătății de lipsă de interes pentru PNRR

28 September 2022 at 08:41

În timp ce medicii acuză că a fost desemnată ca persoană de contact un consilier aflat în concediu în perioada în care cele 2.250 de cabinete din lista preselectată ar fi trebuit să transmită proiectele, Ministerul Sănătății le răspunde că pentru lista preselectată au fost depuse 759 de dosare, iar pentru apelul necompetitiv, 1.053.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) acuză Ministerul Sănătăţii (MS) de lipsă de interes pentru PNRR, întrucât nu a răspuns la solicitările celor interesaţi, iar persoană de contact pentru cele 2.250 de cabinete din lista preselectată a fost desemnat un consilier personal care s-a aflat în concediu când cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie acuză Ministerul Sănătăţii de lipsă de interes pentru PNRR, întrucât nu a răspuns la solicitările celor interesaţi, iar persoană de contact pentru cele 2.250 de cabinete din lista preselectată a fost desemnat un consilier personal care s-a aflat în concediu când cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele. Ministerul a transmis, miercuri, o serie de precizări, explicând că, până luni, pentru lista preselectată au fost depuse 759 de dosare, iar pentru apelul necompetitiv au fost depuse 1.053 dosare, transmite FNPMF, printr-un comunicat.

Medicii susțin că, în cea mai recentă adresă, din 4 septembrie 2022, au transmis Ministerului Sănătăţii  că „sute de cabinete de medicina familiei ne-au sesizat că nu au reuşit să obţină devizele pentru componenta renovare sau acordul primăriei care deţine spaţiul, respectiv prelungirea contractelor de concesiune cu primăria până în anul 2026, aceste observaţii fiind transmise Ministerului Sănătăţii şi de FNPMF prin adresa nr. 52/14.06.2022, cu privire la Ghidul beneficiarului. FNPMF a avertizat că lansarea apelului în perioada iulie-august va duce la blocaje de acest fel. Nu în ultimul rând, considerăm că numărul mic de proiecte transmise până la această dată (1030 de proiecte în cadrul I.1.1.b/Apel necompetitiv şi 667 de proiecte în cadrul I.1.1.a/Listă preselectată), nu reflectă lipsa de interes a medicilor de familie pentru finanţarea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ci lipsa de capacitate a Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene în gestionarea acestei investiţii. Considerăm că o investiţie cu un buget de 180 de milioane de euro şi peste 3000 de beneficiari trebuie să fie gestionată de o direcţie de specialitate a Ministerului Sănătăţii, cu un număr adecvat de funcţionari publici desemnaţi să îşi asume răspunderea pentru proiect. Am fost surprinşi să găsim ca persoană de contact pentru toate cele 2250 de cabinete din lista preselectată un consilier personal, nu un funcţionar public, consilier care s-a aflat în concediu de odihnă în perioada în care cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele şi să primească răspunsuri la întrebări din partea sa”, arată medicii de familie.

FNPMF susține că, de altfel, Ministerul Sănătăţii nu a răspuns la aproape niciuna dintre cele peste 30 de adrese transmise de organizația patronală, de la începutul anului 2022.

Ministerul Sănătăţii a reacționat la aceste acuzații și a transmis, miercuri, că proiectele din PNRR dedicate medicilor de familie au un buget total de 180.450.000 euro (fără TVA) şi se realizează prin 2 metode:

1. Listă preselectată: O alocare de 135.337.500 € (fără TVA) prin care se vor finanţa 2.250 de asocieri/cabinete de medici de familie;

2. Apel necompetitiv: O alocare de 45.112.500 € (fără TVA) pentru un apel de proiecte care se va derula având la bază principiul: „primul venit – primul servit” pentru finanţarea a 750 de asocieri/cabinete de medici de familie. 

Linisterul precizează că, la data de 26 septembrie 2022, situaţia se prezintă astfel: 

1. Pentru lista preselectată au fost depuse 759 de dosare, termenul limită fiind data de 14 octombrie 2022. 

2. Pentru apelul necompetitiv au fost depuse 1.053 dosare, iar acestea au intrat în etapa de evaluare”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătății mai spune că, dacă la data de 14 octombrie 2022, nu se completează numărul de 2.250 de solicitări, se va utiliza lista de rezervă de 1.000 de asocieri/cabinete publicată pe pagina dedicată proiectului.

Ulterior, dacă nu se atinge pragul minim de solicitări, se va deschide apelul pentru toţi medicii de familie din mediul rural. Obiectivul programului de finanţare este ca medicii de familie să aibă cabinete dotate la standarde internaţionale, care să permită investigarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor fără a fi necesar ca aceştia să se adreseze altor instituţii medicale”, se menționează în comunicatul MS care amintește că Ghidul beneficiarului a fost publicat în transparenţă publică în luna iunie 2022, iar apelul pentru depunerea dosarelor a fost lansat în data de 04 august 2022.  

Ministerul Sănătății mai spune că, pentru a veni în sprijinul medicilor de familie, a formulat „proceduri de depunere simplificate” și „a publicat constant pe pagina destinată proiectului (www.ms.ro), o serie de instrucţiuni şi exemple de completare a anexelor. Ghidul beneficiarului include informaţii numeroase cu privire la modul de întocmire a dosarelor, eligibilitatea aplicanţilor, respectiv modalităţile de contactare a echipei PNRR din cadrul Ministerului Sănătăţii”, subliniază MS, care dă asigurări că angajaţii proprii au răspuns cu prioritate solicitărilor medicilor de familie și au întocmit instrucţiuni, pentru a clarifica speţele invocate de aceştia.


articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ministrul Rafila spune că actuala criză de medici s-ar putea rezolva în cinci ani

27 September 2022 at 04:00

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat, luni, că actuala criză de medici se poate rezolva printr-o „politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de cinci ani”.

Din ce în ce mai multe spitale se plâng de criza de specialiști cu care se confruntă în ultimul an și de epuizarea celor rămași în activitate, care de multe ori îi determină și pe aceștia să plece fie în spitale unde situația este mai puțin dificilă, fie în străinătate. Din cei 55.000 de medici câți are România la ora actuală, peste 50% fiind concentraţi în Bucureşti, Dolj, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, în timp ce celelalte 36 de judeţe sunt nevoite să-și împartă cei 27.000 de medici rămași, iar peste 420 de localități nu au medic de familie, potrivit datelor prezentate recent de Colegiul Medicilor din România.

Majoritatea spitalelor județene, municipale și orășenești se confruntă cu deficiențe majore în specialități medicale precum Medicina de urgență, Cardiologia, Nefrologia, Alergologia, Hematologia, Pediatria, Neonatologia, Pneumologia, Gastroenterologia etc., iar despre Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie toracică sau Neurochirurgie nici nu se poate discuta, a atras atenția, recent, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, care a propus ca revitalizarea sistemului de sănătate să se realizeze printr-un parteneriat între autoritățile publice locale, structurile profesionale și instituțiile centrale cu atribuții în domeniu.

Alexandru Rafila

Întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, cum vede soluţia la deficitul de medici, deoarece unele spitale și-au închis secțiile pentru care nu au medici, iar în zece judeţe din ţară sunt mai puţin de 500 de medici, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a recunoscut că este nevoie de politici sanitare prin care să se schimbe actuala stare de fapt, dar spune că „soluţia nu este una miraculoasă” și este nevoie de cel puțin cinci ani pentru asta.

Soluţia este o politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de cinci ani, şi lucrăm foarte intens la chestiunea asta. Am avut şi astăzi o întâlnire cu rectorii Universităţilor de Medicină. Avem pentru prima dată o conjunctură favorabilă, pentru că lucrăm împreună cu Universităţile şi cu Ministerul Educaţiei să găsim o soluţie la această problemă. Atractivitatea pentru practicarea profesiunii medicale într-un anumit loc depinde de două lucruri. Depinde de veniturile pe care le obţine personalul medical, să ştiţi că nu e vorba numai de medici şi de asistenţi medicali calificaţi – vă dau un exemplu, fizicieni, dacă discutăm de secţii de radioterapie – pe de o parte, şi, pe de altă parte, de atractivitatea locului de muncă care înseamnă unde îţi desfăşori activitatea şi dacă ai şi cu ce să îţi desfăşori activitatea încât să asiguri pacienţilor investigaţii sau tratament în funcţie de necesităţi”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

medici tineriMinistrul Sănătății afirmă însă că nu doar lipsa specialiștilor este cauza crizei de medici, ci și felul în care aceștia sunt atrași și păstrați, dând exemplul unor localităţi care au reuşit să aducă peste 100 de medici şi alţii care nu reuşesc, de aceea consideră că „trebuie să vedem care este reţeta de succes şi să existe un schimb de experienţă” în ceea ce privește implicarea autorităților locale.

Gândiţi-vă că rezidenţiatul unui medic durează între trei şi cinci ani, în funcţie de specialitate şi e clar că dacă tu adopţi măsurile corecte şi atrag să zicem tineri, să se facă medici de familie şi să rămână în specialitatea medicină de familie, că sunt unii, încep un an, după aia dau din nou şi se duc la altă specialitate. Deci trebuie să rămână în această specialitate şi atunci trebuie să ai un proces, dar lucrul ăsta trebuie făcut şi în parteneriat cu autorităţile locale. Sunt autorităţi locale care au reuşit, de exemplu, să aducă undeva în nordul ţării, centru – nord, să aducă în decurs de trei ani 100 de medici într-un spital judeţean şi alţii au lipsuri. Deci trebuie să vedem care este reţeta de succes şi să existe un schimb de experienţă”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila, care consideră că deși la Botoşani, la Tulcea și în alte județe există preocupare din partea autorităţilor locale pentru atragerea de medici, „probabil zonele respective sunt puţin atractive pentru aceştia”.

Prof. Dr. Daniel Coriu

Conducerea Colegiului Medicilor din România a propus ca în contextul în care în România sunt cel puțin 10 județe defavorizate din punct de vedere al resursei umane în domeniul medical, având mai puțin de 500 de medici, o soluție ar fi angajarea medicilor fără concurs în aceste zone.

Ar trebui făcută o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare între orașele mari, precum Capitala, și județele cu deficit de medici. Este nevoie de anumite schimbări legislative, care să modifice modul în care sunt accesate posturile care vor fi scoase la concurs în viitorul apropiat. Ne dorim ca acest concurs pe post să fie desființat, să fie un simplu interviu. Ne dorim o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare față de orașele mari, precum Capitala, unde se dă concurs pe post. În județele cu deficit mare de medici, angajarea să fie pe bază de interviu. Oricum va fi o perioadă de probă, determinată, şi atunci văd dacă respectivul medic este calificat şi-l reţin. Dacă nu, pot să închei contractul cu dânsul. Noi vrem să simplificăm procedura”, a propus președintele CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu, care crede că problema s-ar putea rezolva prin inițierea unor modificări legislative în acest sens.

Pe de altă parte, autoritățile locale au propus modificarea legislației astfel încât medicii să lucreze măcar pentru o perioadă determinată în spitalele din țară, în ultimii ani de rezidențiat și după ce obțin gradul de specialist.


articolul original.

Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare va fi gata până la sfârșitul anului

23 September 2022 at 08:47

Proiectul prin care se dorește îmbunătățirea stării de sănătate a românilor va prevedea, între altele, și extinderea competențelor de neuroradiologie intervențională către medicii cardiologi, neurologi și neurochirurgi, astfel încât să existe personal specializat în realizarea intervențiilor după un AVC.

Foto: Anca Buzoianu/Facebook

Experții în sănătate și societățile profesionale române și europene, cu susținerea autorităților din România, vor colabora în realizarea Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare (SNCBC), a cărei lansare a avut loc miercuri, 21 septembrie, la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Inițiat sub egida Ministerului Sănătății, Academiei Române, Administrației Prezidențiale și a Parlamentului României, proiectul „va fi elaborat de experți din cadrul societăților profesionale de cardiologie, de neurologie, de neurochirurgie, de medicină fizică şi recuperare medicală, în colaborare cu societăți internaționale (World Stroke Organization, World Federation for Neurorehabilitation, European Academy of Neurology, European Stroke Organization, European Federation of Neurorehabilitation Societies). Integrarea contribuțiilor echipelor de experți va fi realizată de prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu (medic cardiolog, prorector UMF Carol Davila n.r.) și prof. univ. dr. Dafin F. Mureșanu (medic neurolog, director al Departamentului de Neuroştiinţe UMF Iuliu Haţieganu, preşedinte al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuro-Reabilitare – n.r.), membri corespondenți ai Academiei Române”, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Alexandru Rafila – foto: MS

La conferința de presă organizată cu acest prilej, prof. dr. Dafin Mureșanu a subliniat că Strategia va prevedea și extinderea competențelor de neuroradiologie intervențională către medicii cardiologi, neurologi și neurochirurgi, astfel încât să existe personal specializat pentru realizarea intervențiilor care pot salva viața unei persoane afectate de un accident vascular- cerebral.

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a spus, în completare, că va încheia și un parteneriat cu universitățile de medicină din România, pentru a stabili un concept unitar al politicilor de resurse umane, pentru căcel mai important e să dezvoltăm un mesaj de model de bună practică”.

Nevoia unei Strategii Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare derivă din faptul că, în România, tulburările cerebrovasculare constituie a doua cauză de deces și a treia cauză de dizabilitate (după bolile cardiovasculare și cancer). Din cauza îmbătrânirii populației și creșterii factorilor de risc comportamentali (alimentație, nivel de activitate, etc.), este previzionată o creștere semnificativă a incidenței acestor boli în următorul deceniu. „Bolile cardiovasculare și cerebrovasculare amenință, din păcate, viața concetățenilor noștri în fiecare zi. Avem nevoie de o strategie și de aplicarea ei rapidă pentru a fi cât mai eficienți în activitatea de prevenție și tratament a acestor boli. Strategia se va constitui într-un instrument cheie pentru a crește impactul luptei noastre împotriva acestor boli, respectiv de a mări accesul pacienților la servicii de sănătate înalt calificate. Sunt conștient că este un drum lung și dificil, dar este datoria noastră să-l parcurgem ca oameni dedicați sănătății!”, a declarat ministrul Sănătății, în conferința de presă prilejuită de lansarea proiectului.

În anul 2019, la inițiativa medicilor neurologi din România și cu sprijinul World Stroke Organisation, Ministerul Sănătății a extins numărul de unități medicale incluse în Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al accidentului vascular cerebral, de la 10 la 43. Prin acest program, pacienții care suferă accidente vasculare cerebrale (AVC) ischemice pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 ore și jumătate de la debutul primelor simptome.

În ciuda acestui progres remarcabil, care contribuie zilnic la creșterea calității și speranței de viață a pacienților, în România există prea puține centre în care se poate realiza tratamentul endovascular al AVC prin trombectomie mecanică (doar 4 la nivel național). De asemenea, nevoia de servicii de recuperare neurologică post-AVC este slab deservită pe teritoriul României, disponibilitatea acestor servicii fiind polarizată în jurul centrelor universitare, iar finanțarea prin Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este insuficientă.

În luna septembrie 2022, cele mai puternice organizații din domeniul bolilor cerebrovasculare din lume (World Stroke Organisation – WSO, World Federation for Neurorehabilitation – WFNR, European Federation of Neurorehabilitation Societies – EFNR) au semnat, la Cluj-Napoca, sub coordonarea Departamentului de Neuroștiințe al Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, un Memorandum privind transferul de expertiză, cunoștințe și bune practici către sistemul de sănătate din România.

Dafin Muresanu, Alexandru Rafila (foto MS)

Prof. univ. dr. Dafin F. Mureşanu și-a exprimat speranța că asistenţa medicală în accidental vascular cerebral acut în România poate fi reabordată în cadrul Strategiei Naţionale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare, o prioritatea absolută a neurologiei românești, într-un context global marcat de transformarea inovativă a sistemului de sănătate din România. Dezvoltarea strategiei va porni la expertiza societăților profesionale din domeniul neurologiei și a altor specialități relevante și va beneficia de consultarea activă și exhaustivă a actorilor din sistemul de sănătate din România. În final, viziunea SNCBC va reuni și integra recomandările într-un document cadru ce va deveni reper la nivel de politici de sănătate, pentru inițiative de reformă în acest domeniu la nivel național.

Este un proiect legat de cea mai numeroasă patologie, cea mai grea, cea mai mare povară, care este patologia bolilor cerebrovasculare, respectiv accidentul vascular cerebral. Patologia cerebro-vasculară, în special la persoanele de peste 50 de ani, reprezintă a doua povară a planetei în materie de boli. Este ceva enorm. Drept pentru care noi ne-am concentrat atenţia să aducem lucrurile într-o coeziune. Deja lucrăm la această Strategie, în noiembrie sperăm că va fi gata”, a punctat prof. univ. dr. Dafin Fior Mureșanu.

Elaborarea Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare are ca scop creșterea nivelului de sănătate a populației din România, prin informarea și implementarea unui plan comprehensiv de reformă în domeniul bolilor cerebrovasculare la nivel național, în congruență cu obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate 2022-2027.

Anca Buzoianu, Alexandru Rafila

Principile directoare ale strategiei vizează descrierea magnitudinii problemei bolilor cerebrovasculare la nivel populaţional, precum şi a barierelor privind gestionarea adecvată a patologiilor asociate; identificarea obiectivelor specifice de dezvoltare şi optimizare a sistemului de sănătate relevante pentru bolile cerebrovasculare, precum şi a entităţilor cheie în implementarea acestora; restructurarea finanţării serviciilor de sănătate funcţie de trasee ale pacienţilor; consolidarea reţelei de tratament în fază acută a bolilor cerebrovasculare; actualizarea dovezilor ghidurilor internaţionale şi implementarea acestora în plan naţional; creşterea accesului la servicii de recuperare neurologică; dezvoltarea şi implementarea unor programe eficiente de prevenţie (primordială, primară, secundară şi terţiară); evaluarea implementării reformelor prin intermediul unor indicatori fiabili şi uşor de apreciat.

Prin adoptarea Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare, calitatea vieții pacienților afectați de aceastea va fi substanțial îmbunătățită. Această strategie era foarte necesară pentru că în România se moare mult din complicații ale bolilor cerebrovasculare”, a spus prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Foto: Anca Buzoianu/Facebook

În cadrul evenimentului, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a acordat titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Claudio Bassetti, „o personalitate marcantă a neurologiei europene și decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității din Berna” și fost preşedinte al Academiei Europene de Neurologie – EAN, așa cum l-a prezentat prof. dr. Anca Buzoianu.

Prof. Univ. Dr. Claudio Bassetti este directorul departamentului de neurologie al Spitalului Universitar din Berna din 2012. Acesta a absolvit medicina la Basel şi s-a format în domeniul neurologiei la Berna şi Lausanne. În 2000, a devenit profesor de neurologie la Zurich. În 2009 a fondat Neurocenter of Southern Switzerland (NSI). A derulat stagii de cercetare în domeniul neurofiziologiei la Basel şi somnologie la Ann Arbor, Boston şi Madison. Principalele sale interese ştiinţifice sunt explorarea relaţiilor dintre somn şi tulburările neurologice, narcolepsie, precum şi modalităţi inovative de predare a neurologiei folosind abordări clinice şi experimentale. Activitatea sa s-a concretizat prin publicarea a peste 500 de articole ştiinţifice şi 8 cărţi de specialitate.

Prof. Univ. Dr. Claudio Bassetti a fost preşedinte al Societăţii Europene de Neurologie, Societăţii Europene de Cercetare a Somnului şi Societăţii Elveţiene de Neurologie şi a fondat Federaţia Elveţiană a Neurosocietăţilor Clinice. Este membru al Academiei Elveţiane de Ştiinţe Medicale, unde a fost membru al consiliului de administraţie timp de opt ani. A fost ales preşedinte al Academiei Europene de Neurologie (EAN) şi Decan al Facultăţii de Medicină din Berna în anul 2020.


articolul original.

Avalanșă de viroze respiratorii la Pediatrie. Recomandările medicului pediatru Gina Anica

21 September 2022 at 07:11

Zilnic, la UPU Pediatrie a Spitalului Județean de Urgenă Buzău ajung 50-60 de copii cu febră, tuse și alte probleme respiratorii. Medicii pediatri avertizează părinții că în două săptămâni s-ar putea atinge o explozie a îmbolnăvirilor și forme de manifestare mai grave. 

Nu a debutat încă sezonul gripal, dar camerele de gardă ale spitalelor și cabinetele medicilor de familie sunt asaltate de părinți cu copii afectați de viroze şi chiar de penumonii. La Unitatea de Primiri Urgențe Pediatrie (UPU) de la Spitalul Județean Buzău ajung, zilnic, 50-60 de copii cu viroze respiratorii și chiar pneumonii. Din fericire, cele mai multe cazuri sunt răceli ușoare, care pot fi tratate acasă.

Putem spune că ne-am întors la situația de dinainte de pandemie, sunt aceleași viroze care apar de obicei în acest anotimp, în special la copiii mici, dar din fericire, la monetul actual, marea majoritate sunt viroze ușoare. În acest moment nu avem prea mulți copii internați cu pneumonii și insuficiență respiratorie, secția de Pediatrie are un grad de ocupare al paturilor de 50%, dar săptămâna trecută au fost mai mulți”, spune dr. Gina Anica, medic primar pediatru, șefa Secției Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Referitor la cazurile de COVID-19 în rândul copiilor, medicul spune că mai sunt „doar câteva cazuri ușoare”, la copii de gimanziu și liceu, dar care nu pun probleme și este de așteptat să nu mai apară decât cazuri sporadice și fără complicații.

Dr Gina Anica

Medicii se așteaptă însă ca în săptămânile următoare să crească numărul de îmbolnăviri și să apară forme mai grave de boală. Îngrijoraţi de numărul tot mai mare al preşcolarilor şi copiilor din clasele primare care ajung la camerele de gardă, unii cu febră mare, tuse şi chiar cu insuficienţă respiratorie, medicii se așteaptă ca în următoarele 2-3 săptămâni să se atingă un vârf al îmbolnăvirilor și să se agraveze formele de manifestare ale acestora.

„Sunt mai multe cazuri de infecție respiratorie decât de obicei în această perioadă. Acestea apăreau de obicei mai târziu, toamna, dar anul acesta au apărut mai devreme. La ora actuală avem foarte multe prezentări la camera de gardă, iar cei mai mulți sunt copii de grădiniță și școlari din ciclul primar. Odată cu intrarea în colectivitate, la care se adaugă răcirea bruscă a vremii, dar și din cauza unei lipse de memorie imunologică a organismului –  în perioada pandemiei copiii au stat mai mult în casă şi nu au avut tangenţe cu virusurile respiratorii cu care eram familiarizaţi în anii anteriori -, se înregistrează și o mai mare vulnerabilitate a organismului în fața virusurilor. În următoarele 2-3 săptămâni probabil se vor accentua și se vor agrava virozele”, este de părere medicul pediatru Gina Anica.

 

În cazul apariției unor simptome de vioză, medicul pediatru sfătuiește părinții, în primul rând, să izoleze copiii la domiciliu la primele semne de răceală, pentru a nu transmite infecția în colectivitate, dar și pentru a nu li se agrava boala. Recomandă însă precauție când vine vorba despre a medicamente, pentru că uneori, acestea fac mai mult rău decât bine, dacă nu sunt administrate la recomandarea unui medic și în conformitate indicațiile terapeutice ale acestuia.

Foarte important este să nu dăm copiilor antibiotic la primele semne de răceală. Mergem pe antitermice și o bună hidratare, în caz de febră. Nu exgerăm nici cu siropurile de imunitate, nici cu toate antitermicele, pentru că nu facem decât să complicăm situația. Îi hidratăm, îi ținem acasă și le dăm să mănânce alimente ușoare, cât să nu îi doară burtica și, desigur, le urmărim starea generală. Dacă vedem că nu sunt semne de ameliorare, luăm legătura cu medicul de familie sau cu medicul pediatru, iar acesta ne va spune ce trebuie făcut în continuare”, a explicat dr. Gina Anica, subliniind că atât în cazul virozelor cât și al gripei, o persoană infectată rămâne contagioasă cel puțin 7 zile.

Pentru că se apropie sezonul gripal, medicul pediatru recomandă „ferm” vaccinarea, pentru că este cea mai eficientă metodă de a preveni îmbolnăvirea de gripă și mai ales complicațiile pe care le poate da aceasta.

Eu cred că este un moment important să ne gândim la vaccinarea antigripală, pentru că, sigur, vom avea cazuri de gripă. Se anunță un sezon gripal mai sever, așa că ne așteptăm la multe cazuri de gripă, așa că indicația mea este să se administreze vaccinul antigripal. Există două forme de vaccin, cel oral și cel clasic, așa că părinții pot opta, după ce vorbesc cu medicii de familie sau cu un pediatru, pentru forma cea mai potrivită copilului lor. Important este să ne vaccinăm copiii, pentru că vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor și a complicațiilor prin gripă”, a mai spus medicul, subliniind că nu trebuie să uităm că sezonul gripal începe în luna octombrie și poate dura până prin luna mai, așa că este nevie de o perioadă lungă de protecție.

Vaccinul gripal se găsește deja în farmaciile din Buzău, iar populația care nu este eligibilă pentru vaccinarea gratuită prin Programul Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății sau nu are încredere că vaccinul va ajunge la timp la medicii de familie, a început să-l cumpere. Vaccinul gripal costă în farmacii între 60 și 70 de lei.

Avem, de câtva timp, în farmacii, Vaxigrip Tetra injectabil, pentru protecția împotriva gripei, iar solicitările sunt mai mari decât în alte sezoane, în această perioadă. Vin să cumpere acest vaccin în special părinții cu copii de grădiniță și de școală primară, dar și pacienți cu boli cronice, care se tem că vor avea acces prea târziu la vaccinul oferit gratuit de Ministerul Sănătății. În plus, oamenii par să fie mai bine informați, conștientizează faptul că după doi ani de restricții, din cauza pandemiei, organismul este mai slăbit din punct de vedere imunitar, iar riscurile de a se ajunge la complicații sunt mai mari. Populația știe deja că și gripa poate fi gravă, iar pe fondul unei imunități scăzute poate da complicații severe, uneori imposibil de tratat”, a explicat farmacista Oana Gheorghiu, reprezentat zonal al MaxiFarma.

Medicii de familie spun că din cabinetele lor lipsește și vaccinul împotriva pneumoniei, iar din această cauză se înregistrează și o creștere îngrijorătoare a numărului de pneumonii la copiii mici.

 Prevenar este un vaccin care se face de la 2 luni. Nu a fost deloc trei-patru luni, pe urmă a reapărut în cantități mai mici şi acum lipsește din nou. Este un vaccin este extrem de important, mai ales pentru copiii foarte mici, care se nasc prematur, pentru că previne pneumonia peumococică, care este printre principalele cauze de deces din lume”, a explicat medicul Sandra Alexiu.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, achiziţia vaccinului pneumococic se află în proces de desfășurare, întrucât s-a primit recent bugetul necesar.

În farmacii se găsește acest vaccin, dar costă în jur de 270 de lei și nu toți părinții dispun de acești bani, mai ales în contextul actual al crizei financiare.

Medicii avertizează însă că în lipsa vaccinului, prevenirea răspândirii virusului este dificilă, pentru că se transmite ușor, de la o persoană la alta.


articolul original.

Se lansează Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare

19 September 2022 at 09:53

În România, tulburările cerebrovasculare reprezintă a doua cauză de deces şi o a treia cea mai frecventă cauză de dizabilitate (după bolile cardiovasculare şi cancer).

Prof. dr. Dafin Muresanu

După ce, în data de 10 septembrie, 2022, cele mai puternice organizaţii din neurologia mondială (World Stroke Organisation – WSO, World Federation for Neurorehabilitation – WFNR, European Federation of Neurorehabilitation Societies – EFNR) au semnat la Cluj-Napoca un memorandum imperios necesar transferului de expertiză, cunoştinţe şi bune practici către sistemul de sănătate din România, tot la Cluj-Napoca va fi lansat miercuri, 21 septembrie, procesul de elaborare a Strategiei Naţionale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare (SNCBC) – proiect iniţiat de Academia Română şi Societatea de Neurologie din România (SNR), în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, WSO, WFNR, EFNR împreună cu alte societăţi de profil, cu sprijinul Administraţiei Prezidenţiale.

Evenimentul va fi prezidat de ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, rectorul UMF Iuliu Haţieganu, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, prof. dr. Claudio Bassetti (fost preşedinte al Academiei Europene de Neurologie) şi prof. dr. Dafin F. Mureşanu, director al Departamentului de Neuroştiinţe UMF Iuliu Haţieganu, preşedinte al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuro-Reabilitare (EFNR).

Din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a creşterii factorilor de risc comportamentali (alimentaţie, nivel de activitate, etc) este previzionată o creştere semnificativă a incidenţei acestor boli în următorul deceniu.

Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare reprezintă prioritatea absolută a neurologiei româneşti într-un context global general de transformare inovativă a sistemului de sănătate din România. Toate acestea trebuie să conducă la o îmbunătăţire substanţială a calităţii vieţii pacienţilor, prin impunerea unor noi strategii şi condiţii de diagnostic, tratament, spitalizare şi de recuperare”, arată prof. univ. dr. Dafin F. Mureşanu, Directorul Departamentului de Neuroştiinţe UMF Iuliu Haţieganu şi Preşedinte al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuro-Reabilitare (EFNR), care și-a exprimat speranța că asistenţa medicală în accidental vascular cerebral acut în România poate fi reabordată „prin această nouă iniţiativă, susținută de Ministerul Sănătății și Administrația Prezidențială”.

Scopul dezvoltării şi adoptării Strategiei Naţionale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare (SNCBC) este de a creşte nivelul de sănătate a populaţiei din România prin informarea şi implementarea unui plan comprehensiv de reformă în domeniul bolilor cerebrovasculare la nivel naţional, în congruenţă cu obiectivele Strategiei Naţionale de Sănătate 2022-2027.

 În anul 2019, la iniţiativa medicilor neurologi din România şi cu sprijinul World Stroke Organisation, Ministerul Sănătăţii a extins numărul de unităţi medicale speciale prin Acţiunea prioritară pentru tratamentul intervenţional al accidentului vascular cerebral de la 10 la 43 de centre. Prin acest program, pacienţii care suferă accidente vasculare cerebrale (AVC) ischemice pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 ore şi jumătate de la debutul primelor simptome. În ciuda acestui progres remarcabil ce contribuie zilnic la creşterea calităţii şi speranţei de viaţă a pacienţilor, în România există prea puţine centre în care se poate realiza tratamentul endovascular al AVC prin trombectomie mecanică (doar 4 la nivel naţional). De asemenea, nevoia de servicii de recuperare neurologică post-AVC este slab deservită pe teritoriul României, disponibilitatea acestor servicii fiind polarizată în jurul centrelor universitare, iar finanţarea prin Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este insuficientă”, se mai arată într-un comunicat al organizatorilor evenimentului.

Dezvoltarea strategiei va porni de la expertiza societăţilor profesionale din domeniul neurologiei şi a altor specialităţi relevante şi va beneficia de consultarea activă şi exhaustivă a actorilor din sistemul de sănătate din România. În final, viziunea SNCBC va reuni şi integra recomandările într-un document cadru ce va servi drept reper la nivel de politici de sănătate pentru iniţiative de reformă în acest domeniu la nivel naţional.

Principile directoare ale strategiei vizează descrierea magnitudinii problemei bolilor cerebrovasculare la nivel populaţional, precum şi a barierelor privind gestionarea adecvată a patologiilor asociate; identificarea obiectivelor specifice de dezvoltare şi optimizare a sistemului de sănătate relevante pentru bolile cerebrovasculare, precum şi a entităţilor cheie în implementarea acestora; restructurarea finanţării serviciilor de sănătate funcţie de trasee ale pacienţilor; consolidarea reţelei de tratament în fază acută a bolilor cerebrovasculare; actualizarea dovezilor ghidurilor internaţionale şi implementarea acestora în plan naţional; creşterea accesului la servicii de recuperare neurologică; dezvoltarea şi implementarea unor programe eficiente de prevenţie (primordială, primară, secundară şi terţiară); evaluarea implementării reformelor prin intermediul unor indicatori fiabili şi uşor de apreciat.

Cu aceeaşi ocazie se va discuta și despre sprijinul Ministerului Sănătăţii pentru Planul de acţiune global intersectorial privind epilepsia şi alte afecţiuni neurologice 2022-2031 (IGAP), adoptat anul acesta, la cea de-a 75-a Adunare Mondială a Sănătăţii.

Prin lansarea IGAP, forurile mondiale decizionale se angajează să acorde prioritate sănătăţii creierului în următorul deceniu. Afecţiunile neurologice sunt principala cauză de dizabilitate şi a doua cauză de deces la nivel mondial. Mai mult de una din trei persoane va dezvolta o tulburare a creierului de-a lungul vieţii, multe dintre acestea putând fi prevenite şi tratate. În cele din urmă, IGAP intenţionează să consolideze strategia de luptă împotriva bolilor neurologice ca şi prioritate de top pe agenda factorilor de decizie la nivel mondial. Academia Europeană de Neurologie (EAN), organizaţie ce reprezintă 47 de ţări din Europa şi din alte părţi ale lumii, este partener cheie în implementarea obiectivelor IGAP în Europa. Pe 10 mai, EAN a lansat Strategia de sănătate a creierului, conturând un program de reducere a poverii tulburărilor neurologice şi de promovare a sănătăţii creierului în Europa în următorii ani”, arată organizatorii evenimentului.

Prof. dr. Claudio Basetti

În cadrul evenimentului de miercuri, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca va acorda titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Claudio Bassetti, fost preşedinte al Academiei Europene de Neurologie – EAN.

Prof. Univ. Dr. Claudio Bassetti este directorul departamentului de neurologie al Spitalului Universitar din Berna din 2012. Acesta a absolvit medicina la Basel şi s-a format în domeniul neurologiei la Berna şi Lausanne. În 2000, a devenit profesor de neurologie la Zurich. În 2009 a fondat Neurocenter of Southern Switzerland (NSI). A derulat stagii de cercetare în domeniul neurofiziologiei la Basel şi somnologie la Ann Arbor, Boston şi Madison. Principalele sale interese ştiinţifice sunt explorarea relaţiilor dintre somn şi tulburările neurologice, narcolepsie, precum şi modalităţi inovative de predare a neurologiei folosind abordări clinice şi experimentale. Activitatea sa s-a concretizat prin publicarea a peste 500 de articole ştiinţifice şi 8 cărţi de specialitate.

Prof. Univ. Dr. Claudio Bassetti a fost preşedinte al Societăţii Europene de Neurologie, Societăţii Europene de Cercetare a Somnului şi Societăţii Elveţiene de Neurologie şi a fondat Federaţia Elveţiană a Neurosocietăţilor Clinice. Este membru al Academiei Elveţiane de Ştiinţe Medicale, unde a fost membru al consiliului de administraţie timp de opt ani. A fost ales preşedinte al Academiei Europene de Neurologie (EAN) şi Decan al Facultăţii de Medicină din Berna în anul 2020.

* Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) a fost înfiinţată în 2005, de un grup internaţional de medici şi cercetători, la iniţiativa prof. dr. Dafin F. Mureşanu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, a prof. dr. Ovidiu Băjenaru şi a prof.dr. Bogdan Popescu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

SSNN este o organizaţie ştiinţifică dedicată cercetării fundamentale şi clinice, crearea unui forum de discuţii pentru a contribui la o mai bună înţelegere a proceselor neurobiologice endogene şi dezvoltarea unor strategii terapeutice farmacologice şi non-farmacologice în domeniul neuroprotecţiei şi neuroregenerării.

La începutul lunii septembrie, nume de referință ale neurologiei de pe patru continente s-au reunit la Neptun, la cea de-a 12-a ediție a Cursului European de Neuroreabilitare, unul dintre cele mai importante evenimente științifice internaționale din domeniul Neurologiei, sub egida Fundației Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România (SNR), Institutul de Cercetare RoNeuro din Cluj-Napoca și Academia de Ştiinţe Medicale din România, precum şi un consorţiu internaţional de universităţi, sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR) şi a Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR). 


articolul original.

Peste 5000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței au ajuns în România

15 September 2022 at 13:21

Acestea vor fi direcționate către spitalele de boli infecțioase din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Constanța care pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, și către alte unități sanitare județene sau de boli infecțioase, la solicitarea acestora, atunci când situația o impune.

Ministerul Sănătății anunță că joi, 15 septembrie 2022, s-au primit 5060 doze de vaccin împotriva variolei maimuței repartizate de Comisia Europeană, în baza unui contract de donație cu Ministerul Sănătății din România. Inițial, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunța că România va primi în jur de 1000 de doze. Ulterior, acesta a spus că vom primi 2000-2500 de doze. În august, secretarul de stat Adriana Pistol a anunțat c[ Rom\nia va primi 5000 de doze de vaccin ]mpotriva avriolaei maimuței.

Dozele de vaccin vor fi direcționate către spitalele de boli infecțioase din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Constanța pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile. De asemenea, aceste spitale pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, către alte unități sanitare județene sau de boli infecțioase, la solicitarea acestora, atunci când situația o impune”, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

În România au fost diagnosticate, până în prezent, 37 de cazuri de variola maimuței. Ultimul caz a fost confirmat luni, 12 septembrie, la „un bărbat cu vârsta de 23 de ani, din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare”, potrivit Ministerului Sănătății.

Specialiștii MS reamintesc populației că „persoanele vizate de vaccinarea post-expunere sunt contacții direcți ai cazurilor de infectare.Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii, între 4 și 14 zile. Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară o a doua doză de vaccin, la un interval de 28 zile”.

În cazul în care prima doză nu se administrează în intervalul cuprins între 4 și 14 zile, medicii infecționiști spun că e posibil ca vaccinul să nu prevină boala, dar severitatea simptomelor este mult redusă.

Variola maimuței este o zoonoză cauzată de virusul monkeypox (MPXV) ce aparține genului Orthopoxvirus din famila Poxviridae, a fost recunoscută ca boală umană în 1970 și este endemică în Africa Centrală și de Vest.

Anul acesta, la începutul lunii mai, primul caz de variola maimuței la om a fost depistat în afara ţărilor africane. În iulie, ca urmare a creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri în afara Africii și în special în Europa (peste 16.000 de cazuri în 75 de țări), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat Variola Maimuței „urgență de sănătate globală”.

Simptomele variolei maimuței sunt similare cu cele ale variolei, dar mai blânde. Variola maimuței începe cu febră, dureri de cap, dureri musculare și astenie. Principala diferență dintre simptomele variolei și ale variolei maimuței este că variola maimuței provoacă inflamarea ganglionilor limfatici, în timp ce variola nu o face.
Perioada de incubație pentru variola maimuței este de obicei de 7-14 zile, dar poate varia de la 5 la 21 de zile. În primele 3 zile (uneori mai mult) după apariția febrei, pacientul dezvoltă o erupție cutanată ce începe adesea pe față și apoi se răspândește în alte părți ale corpului. Leziunile trec prin următoarele stadii înainte de a se vindeca: macule, papule, vezicule, pustule și cruste. Boala durează de obicei 2-4 săptămâni.

 MPXV se transmite la oameni prin contactul cu un animal, un om infectat sau cu un material contaminat. Virusul pătrunde în organism prin leziuni preexistente ale pielii, prin căile respiratorii și se poate răspândi la oameni prin mușcătura sau zgârietura unui animal infectat, manipularea unui animal infectat viu sau mort, prin contactul direct cu fluide corporale sau răni ale unei persoane infectate sau cu materiale care au atins fluide corporale sau răni, dar în special prin contactul direct cu răni, cruste sau fluide corporale, se prin secreții respiratorii în timpul contactului prelungit, față în fațăși în timpul contactului intim între oameni, inclusiv în timpul raportului sexual.

Nu există un vaccin specific împotriva variolei maimuței, dar studiile existente arată că vaccinul antivariolic oferă o protecție de peste 85% și față de virusul transmis de maimuțe. În acest context, după mai multe evaluări, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat extinderea utilizării unui vaccin contra variolei umane pentru a fi folosit împotriva propagării variolei maimuţei. „Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a recomandat extinderea indicaţiei vaccinului antivariolic Imvanex pentru a include protecţia adulţilor împotriva variolei maimuţei”, a transmis autoritatea sanitară europeană, într-un comunicat.

Vaccinul Imvanex, produs de compania daneză Bavarian Nordic, autorizat în Uniunea Europeană din 2013 pentru prevenirea variolei, a fost aprobat pentru a fi utilizat împotriva variolei maimuţei, ținându-se cont de similitudinea dintre acest virus şi virusul variolei. OMS nu recomandă însă, deocamdată, vaccinarea în masă, ci doar a persoanelor identificate ca fiind „contacți” ai persoanelor confirmate ca infectate.


articolul original.

Zâmbete cu epoleți pentru copiii internați în Spitalul Județean de Urgență Buzău

14 September 2022 at 05:22

Polițiști din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au reușit să aducă zâmbete pe chipurile copiilor internați la Pediatrie și Chirurgie Infantilă, printr-o acțiune de prevenire a accidentelor rutiere organizată împreună cu conducerea unității medicale.

Aflăm aproape zilnic despre un copil accidentat fie pe trecerea de pietoni, fie când a traversat printr-un loc nepermis, iar odată cu începerea școlii, astfel de evenimente devin aproape iminente. Neatenția, lipsa de educație rutieră, energia greu de controlat la vârstele mici și lipsa de conștientizare a pericolelor duc uneori la tragedii.

De aceea, polițiștii buzoieni încearcă să vină cât mai frecvent în întâmpinarea nevoii de informare și de conștientizare a pericolelor, atât pentru copii cât și pentru oamenii mari, prin acțiuni informativ-preventive adaptate fiecărei vârste și fiecărei categorii sociale.

Pentru că școala abia a început, însă preșcolarii și școlarii internați în Spitalul Județean de Urgență Buzău nu au avut ocazia să se bucure de începutul de an școlar, polițiștii rutieri s-au gândit să le facă o surpriză și să îi viziteze în secțiile de Pediatrie și Chirurgie Infantilă, unde aceștia se află sub tratament, îngrijire și supraveghere medicală, pentru diferite boli. Din fericire, niciunul dintre cei aflați acum în spital nu au fost victime ale unor accidente rutiere, dar părinții, medicii și polițiștii își doresc să nici nu li se întâmple vreodată o astfel de dramă, așa că fac tot ce pot pentru a-i feri de pericole.

Vizita polițiștilor a avut scopul de a preveni accidentele și de a-i informa pe micuți care sunt regulile de circulație rutieră, dar au făcut-o într-o formă ludică și interactivă, așa că alături de polițiști, de conducerea spitalului și de cadrele medicale din secțiile vizitate, copiii s-au jucat, au colorat, au râs, iar pentru un timp au uitat că sunt în spital, n-au mai simțit dorul de casă și nici pe cel al prietenilor.

Polițiștii le-au explicat copiilor, pe înțelesul lor și prin joc, cât de importante sunt regulile de circulație și au încercat să-i ajute să înțeleagă că un comportament preventiv o să le asigure un drum mai sigur către școală, iar bucuria de a pleca acasă nu ar trebui să îi facă neatenți ci dimpotrivă, este necesar să le crească vigilența, pentru a se proteja și a se putea bucura pe deplin de ceea ce își doresc.

Alături de comisar șef Silviu Dinu, inspector șef al Serviciului Rutier Buzău, comisar de poliție Adrian Roșioru, agent de poliție Bianca Andrei, subinspector de poliție Anduța Stancu, cărora li s-a alăturat Iuliana Georgiana Roșioru, președintele Asociației de Întrajutorare „Ionașcu Filofteia Dănuța” Buzău, s-a alăturat acțiunii polițiștilor și conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău, prin managerul Claudiu Damian și directorul medical, dr. Ștefania Manolescu, dar și cadre medicale din secțiile vizitate, implicându-se cu toții să-i ajute pe copii să înțeleagă cât de important este să se ferească de pericole și să nu devină victime ale unor accidente de circulație.

Conducerea spitalului aduce mulțumiri reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Buzău pentru această acțiune desfășurată în cadrul unității medicale, pe care o consideră binevenită și utilă atât copiilor, cât și părinților.

Silviu Dinu, Claudiu Damian

Claudiu Damian, manager al S.J.U. Buzău, a mulțumit Inspectoratului de Poliție Județean Buzău și Serviciului Rutier pentru inițiativă și spune că și-a dorit „să realizăm această acțiune de mai mult timp, însă, din cauza pandemiei, s-a tot amânat. De data aceasta însă am pus colaborarea noastrăîn practică și s-a dovedit că a avut un efect pozitiv, atât pentru educația copiilor cât și pentru confortul lor psihic. Avem o colaborare veche și eu zic fructuoasă cu IPJ Buzău, după cum vedeți. De data aceasta, nu avem niciun copil internat ca victimă a unui accident rutier și asta ne bucură. Inițiativa polițiștilor este una de prevenire și are rolul de a îndruma copiii, de a-i învăța ce ar trebui să facă, cum să respecte legea și conduitele ei. Le mulțumesc și sper ca astfel de acțiuni să fie din ce în ce mai multe, ca să venim în sprijinul copiilor”, a punctat managerul SJU Buzău.

La sfârșitul vizitei, copiii internați în secțiile Pediatrie și Chirurgie Infantilă ale SJU Buzău au primit în dar câte un ghid de educație rutieră, jocuri și creioane colorate pe care polițiștii le-au dăruit cu dragoste, pentru ca micuții să se bucure și în zilele următoare, dar și după ce se vor externa și vor merge acasă.

Pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere, polițiștii recomandă:

* Circulați numai pe trotuare, iar în lipsa acestora pe poteci laterale sau pe partea stângă a drumului!

* Nu vă jucați pe străzi unde circulă mașini deoarece vă expuneți la accidente!

* Traversați strada numai prin locurile marcate, la culoarea verde a semaforului sau pe la colțul străzii, după o prealabilă asigurare!

* Nu traversați strada în fugă, prin loc nepermis sau la culoarea roșie a semaforului, prin fața sau spatele mijloacelor de transport în comun oprite în stație, deoarece puteți fi surprinși de autovehicule aflate în mișcare!

* Nu urcați și nu coborâți în timpul mișcării mijloacelor de transport și nu deschideți ușa/ușile acestora în timpul mersului!

* Conducerea bicicletei/trotinetei pe drumurile publice este permisă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 14 ani!

* Evitați să circulați cu bicicletă/trotinetă pe străzile cu trafic intens!

* Este interzisă circulația cu rolele pe drumurile publice.


articolul original.

Acțiune inedită în Ținutul Buzăului, de Zilele Europene ale Patrimoniului

10 September 2022 at 15:08

Peste 100 de elevi de la Liceul Tehnologic pentru Copii cu Deficiențe Auditive și din sistemul de protecție a copilului au avut ocazia să viziteze monumente istorice de patrimoniu din Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului” și obiective turistice cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului. 

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Ținutul Buzăului”, cu sprijinul Consiliului Județean (CJ) Buzău și al celor 18 comune de pe teritoriul Geoparcului UNESCO „Ținutul Buzăului, în colaborare cu Direcția Județeană de Cultură au organizat sâmbătă, cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, o acțiune inedită pentru copiii proveniți din sistemul de protecție socială și pentru cei cu deficiențe de auz, la care a participat și președintele CJ, Petre Emanoil Neagu.

Peste 100 de elevi și cadre didactice din cadrul Liceului Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive din Buzău și copii împreună cu însoțitori din cadrul DGASPC Buzău au vizitat mai multe obiective turistice și monumente istorice de patrimoniu din cadrul Geoparcului UNESCO și au avut astfel prilejul să admire Mănăstirea-cetate Bradu (cu zidul și fântâna construite de Doamna Neaga, soția domnitorului Mihnea Basarab – Turcitul, originară de prin părțile Cislăuui),  Mănăstirea Ciolanu, Mănăstirea Berca, Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari, Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura,  și să le fie prezentat patrimoniul geologic și cultural de pe teritoriul geoparcului, inclusiv în limbaj mimico-gestual.  Fiecare dintre obiective le-a fost prezentat de către cei care le cunosc istoria și legendele, inclusiv în limbaj mimico-gestual.

Un moment inedit a avut loc în timpul vizitei la Mănăstirea Berca, unde după ce au aflat povestea mănăstirii, spusă de o călugăriță șitradusă în limbaj mimico-gestual de un preot, elevii Liceului pentru Deficiențe de Auz au susținut, în semn de mulțumire, un scurt concert în limbaj mimico-gestual, care i-a impresionat pe participanții la eveniment, președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu felicitându-i inclusiv în limbaj mimico-gestual.

La finalul vizitelor fiecărui obiectiv vizitat, copiii au realizat scurte materiale video de prezentare a geoparcului, inclusiv în imbaj mimico-gestual.

Președintele CJ Buzău le-a vorbit copiilor despre Zilele Europene ale Patrimoniului și i-a încurajat să aprecieze valorile culturale și istorice din județ și din țară, să-și valorifice potențialul și să împărtășescă și altora din experiențele lor, subliniind că „nu contează din ce mediu provii, cât de mult ești ajutat de familie sau dacă te confrunți cu anumite dificultăți, câtă vreme ai ambiție și demonstrezi că poți face pentru tine și pentru comunitate lucruri frumoase și importante”.

În fiecare an, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice sau să participe la evenimente prin care să cunoască patrimoniul cultural din Europa, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene.

Începând cu anul 1992, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor din România ocazia să descopere, alături de monumente istorice, patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu este disponibil publicului larg.

Evenimentele culturale organizate cu acest prilej se adresează tuturor cetățenilor, oferindu-le un mediu istoric și cultural atarctiv, care favorizează comunicarea interpersonală, sentimentul de apartenență la  valorile regiunii, precum și oportunitatea de a reflecta asupra modului de identificare și protejare a patrimoniului cultural.

Pentru anul 2022, Consiliul Europei a ales ca temă pentru celebrarea ZEP,  „Sustainable heritage” (Patrimoniul durabil”), iar România a ales să organizeze și să desfășare evenimentele ediţiei din acest an sub sloganul „Împreună, în simbioză cu patrimoniul cultural”, în contextul cultural European.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Ţinutul Buzaului” a fost constituită în 2008, prin asocierea Consiliului Judeţean Buzău cu cele 18 comune de pe teritoriul geoparcului (Beceni, Berca, Bozioru, Bisoca, Brăeşti, Chiliile, Cănești, Colți, Cozieni, Lopătari, Mânzălești, Odăile, Pârscov, Pănătău, Scorţoasa, Săruleşti, Valea Salciei, Vintilă Vodă, totalizând o suprafaţă de 109.826 ha și o populație de 52.500 locuitori), în scopul realizării în comun a unor proiecte de interes zonal sau local, a conservării, promovării şi valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorizării patrimoniului cultural şi istoric, precum şi pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor, în vederea funcţionării geoparcului ca instrument de dezvoltare durabilă.

Potrivit organizatorilor, acțiunea de sâmbătă, 10 septembrie, a facilitat „accesul unor categorii defavorizate de copii din sistemul de educație buzoian – unul dintre obiectivele geoparcurilor UNESCO”.


articolul original.

Medicii Alina Iordache, Cosmin Ursăchescu și Lucia Vasile oferă sfaturi pentru sănătatea copiilor

7 September 2022 at 06:57

În parteneriat cu Fundația Comunitară, cei trei medici au inițiat o Campanie de Prevenție și Educație Sanitară, iar împreună cu un psiholog, oferă sfaturi avizate și răspund întrebărilor părinților.

Fundația Comunitară Buzău organizează duminică, împreună cu trei medici și un psiholog, la Centrul Cultural Marghiloman, primul eveniment din cadrul unei Campanii de „Prevenție și Educație în Sănătate”, care s-a conturat în urma discuțiilor care au avut loc în cadrul „Serilor Sociale” organizate împreună cu medicii din Buzău. Primul eveniment de acest fel se adrezează parinților ai căror copii, cu vârste între 3-7 ani, s-au reîntors în colectivități, odată cu începerea școlilor și grădinițelor și va avea loc duminică, 11 septembrie, la Centrul Cultural Marghiloman.

Pentru că ne pasă de copii și ne dorim să avem copii sănătoși, invităm părinții la acest eveniment, duminică, 11 septembrie, între orele 10:00-12:00, la Centrul Cultural Alexandru Marghiloman, din Buzău. Este un moment oportun pentru pentru o informare corectă și din surse sigure în ceea ce privește prevenirea bolilor care pot să apară la intrarea în comunitate a copiilor. Intrarea se face începând cu ora 9:30” – transmite Lavinia Iordache, președinte Consiliul Director al Fundației Comunitare Buzău.

Dr. Alina Iordache – medic primar pediatru, dr. Cosmin Ursăchescu – medic primar ORL și dr. Lucia Vasile – medic stomatolog, care au format un Grup de Inițiativă, vor vorbi despre bolile copăilăriei, despre protecția și prevenția infecțiilor, despre alimentație sănătoasă și alte afecțiuni pediatrice, oferind părinților informații și sfaturi pertinente privind prevenirea anumitor afecțiuni din domeniul Pediatriei, ORL și Stomatologiei.

În calitate de invitat, psihologul buzoian Ana Maria Vlade va vorbi despre influența gadgeturilor asupra comportamentului copiilor.

Scopul campaniei este de a oferi părinților pârghiile asigurării dezvoltării unui comportament sănătos pentru copiii lor, iar părinții au ocazia să ceară lămuriri privind modul în care pot asigura protecția copiilor lor, semnele și simptomele specifice unor boli și când este necesar să se adreseze medicilor pentru a nu-și pune copiii în pericol.

Întrucât locurile sunt limitate la 40 de persoane, participarea la eveniment se face completând formularul de înscriere, disponibil  AICI.

Deschiderea evenimentului de duminică va avea loc la ora 10.00, după care, până la ora 12.00, părinții vor primi sfaturi și informatii utile în cadrul unei discuții libere cu specialiștii în pediatrie, ORL, stomatologie și psihologie care, cu sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri.

La final se vor formula concluzii, informațiile vor fi transcrise în infografice și vor distribuite ulterior către comunitate, prin mass-media și pe rețelele sociale, pentru ca sfaturile utile să ajungă la cât mai mulți beneficiari.

Evenimentul face parte din Campania de Prevenție și Educatie pentru Sănătate, organizat de Fundația Comunitară Buzău împreună cu dr. Alina Iordache – medic primar pediatru, Clinica de pediatrie IVY Kids; dr. Cosmin Ursachescu – medic primar ORL, Clinica Angi San; dr. Lucia Vasile – medic stomatolog, Clinica Stomamed Estet și psihologul Ana Maria Vlade, cu sprijinul Primariei Buzău, site-ul qbebe.ro, Fundației „Crucea Alb-Galbenă” Buzău și Farmaciilor independente Alphega.


articolul original.

Început de an școlar cu inaugurare, la Centrul de Educație Incluzivă Buzău

5 September 2022 at 10:13

După aproape trei ani în care au fost nevoiți să învețe exclusiv online, elevii instituției de învățământ au început școala într-o unitate complet renovată și modernizată de Consiliul Județean, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. 

Clădirea în care își desfășoară activitatea Centrul Școlar de Educație Incluzivă (CSEI), singura de acest fel din județul Buzău, a fost reabilitată, iar luni, în prima zi de școală, peste 200 de elevi cu nevoi speciale, care au stat acasă din decembrie 2020, când unitatea de învățământ a intrat în reparații, au revenit în clase, în condiții moderne.

Momentul a fost marcat chiar printr-o tăiere de panglică, de către conducerea școlii și președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, în prezența a numeroși părinți care și-au adus copiii la școală și au dorit să vadă noile condiții în care aceștia vor învăța de acum încolo.

Curiozitatea, emoția, bucuria și dorința de a fi mai buni să vă însoțească în noul an școlar, dragi elevi! Părinți și profesori, vă doresc multă înțelepciune și răbdare pentru a le ghida pașii și a-i susține spre atingerea potențialului lor maxim! O mare bucurie pentru mine este că acest an școlar a început mai frumos pentru elevii și profesorii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Buzău. Au fost primiți cu brațele deschise în «casă» nouă, reabilitată în urma finalizării proiectului «Eficientizarea energetică a Centrului Școlar de Educație Incluzivă Buzău», finanțat prin Programul Operațional Regional 2012-2020”, le-a transmis Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău, după inaugurarea noului obiectiv.

Proiectul a fost realizat printr-o investiție de peste 3.613.663 lei, din care valoarea eligibilă accesată prin POR s-a ridicat la peste 1.892.821 lei, iar valoarea neeligibilă, suportată din fondurile proprii ale Consiliului Județean, la 1.720.841 lei.

Lucrările au vizat eficientizarea energetică ridicată a clădirii, scăderea consumurilor de energie electrică și termică și bineînțeles, creșterea calității condițiilor oferite elevilor și profesorilor din școală. Astfel, a fost reabilitată o suprafață construită de 757,5 mp și o suprafață desfășurată de 2.272 mp, au fost instalate și sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu, lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri, care vor reduce considerabil cheltuielile de întreținere. Totodată, au fost create facilități sau au fost adaptate infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități (rampe de acces, grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilități motorii).

Potrivit Proiectului prezentat de Consiliul Județean, s-au realizat: 

I. Lucrări de construcții și instalații pentru creşterea eficienței energetice:

• Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii: termosistem la fațadă, înlocuirea tamplăriei exterioare existente cu tâmplărie performantă energetic, desfacerea straturilor existente de termoizolație și refacerea termoizolației planșeului peste ultimul nivel, placarea soclului ;

• Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum: reabilitarea instalatiei termice, montarea capurilor thermostat la radiatoare.

• Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu: montarea unui sistem alcătuit din panouri solare pentru producerea apei calde de consum si aport la energia termica.

• Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri: montarea surselor de iluminat cu leduri și a instalației aferente, înlocuirea instalației electrice existente, montarea corpurilor de iluminat acționate de senzori de miscare, înlocuirea tablourilor electrice.

II. Lucrări conexe pentru creșterea eficienței energetice:

• Refacerea acoperișului tip șarpantă precum și înlocuirea sistemului de colectare și evacuare a apelor meteorice;

• Refacerea finisajelor interioare atât în zonele de intervenție, cât și în restul spațiilor existente, inlocuire usi interioare, inlocuire parchet;

• Refacerea instalației de distribuție a apei reci, a instalației de canalizare și colectarea apei pluviale;

• Repararea trotuarelor de protecție, în scopul eliminării infiltrațiilor la infrastructura clădirii;

• Crearea de facilități/adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități (rampe de acces, grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilități motorii);

• Lucrări specifice de semnalizare și detecție incendiu, stingere incendiu, necesare obținerii autorizatiei ISU: realizarea unei gospodării de apă, refacerea rețelei de hidranți interiori și exteriori, montarea centralei de alarmare la incendiu.

Prin implementarea măsurilor propuse prin proiect s-a urmărit diminuarea consumurilor totale de energie, diminuarea emisiilor anuale de dioxid de carbon și cresterea consumului anual specific de energie din resurse regenerabile”, informează CJ Buzău.


articolul original.

Cum ne învățăm copiii să rămână sănătoși la școală

5 September 2022 at 06:42

Părinții trebuie să le spună copiilor că lucrurile stau puțin diferit la școală față de grădiniță și să-i învețe cum să facă față noilor provocări.

Dr Cornelia Manole

A sunat din nou clopoțelul și i-a chemat pe elevi în clase. Unii pășesc pentru prima dată într-o școală, iar impactul poate fi unul puternic din unct de vedere psihologic. Părinții le-au cumpărat ce le trebuie, dar oare cât de pregătiți sunt cei mici pentru a-și păstra sănătatea, odată cu intrarea în colectivitate?

Medicii pediatri îi sfătuiesc pe părinți în primul rând să-și convingă copiii că școala nu trebuie privită ca o „pedeapsă” sau o corvoadă, ci este un motiv de bucurie, pentru că este un loc în care copilul învăță lucruri noi, se întâlnește cu alți copii, socializează și se dezvoltă.

Copilul trebuie învățat însă și că este foarte importană respectarea unor reguli elementare de igienă în colectivitate, să știe să utilizeze toaleta, să se spele pe mâini după utilizarea ei și înainte de masă, să evite pe cât posibil aglomerația, să aibă întotdeauna batiste de unică folosință și dezinfectante la el, iar dacă este mai sensibil, să poarte mască. Pe de altă parte, copilul trebuie ajutat să înțeleagă că nu trebuie să se sperie de școală și să se poarte cu dragoste și cu respect față de cadrul didactic. Cel mai important este să ne încurajăm copilul să nu considere școala ca pe o pedeapsă, ci ca pe un loc unde se poate dezvolta și se poate bucura împreună cu alți copii de tot ce înseamnă copilăria”, atrage atenția medicul pediatru buzoian Cornelia Manole, Clinica Angisan.

 

Lecția pandemiei

Dr. Carmen Scantei

Una dintre lecțiile pe care le-am învățat cu toții în pandemie este aceeea că izolarea și statul în spatele calculatorului nu este benefic pentru nimeni, iar mulți copii au devenit anxioși, depresivi, supraponderali. Așadar, începutul școlii trebuie privit cu bucurie, pentru că, în sfârșit, copiii vor redeveni copii, vor fi mai veseli și își vor putea consuma energia în mod eficient și util.

Părinții trebuie să aibă însă în vedere riscul transmiterii comunitare a bolilor infecțioase, mai ales că se apropie sezonul rece și atunci, prevenția este esențială.

Recomand vaccinarea antigripală și pe cea împotriva COVID-19, pentru că pandemia nu s-a terminat complet. Există încă multe cazuri la copii. Nu sunt forme severe, dar nu putem exclude apariția unor îmbolnăviri și e bine să ne protejăm copiii de îmbolnăvire, fie că vorbim despre vaccinarea antigripală sau anti-COVID, fie despre schemele de vaccinare ale copiilor prevăzute în Programul național de imunizare – de vaccinul tetravalent de la vârsta de 6 ani, pentru cei care sunt restanțieri, vaccinarea împotriva rujeolei și a rubeolei”, atrage atenția medicul Carmen Scântei, epidemiologul șef al DSP Buzău.

Autoritățile ne dau asigurări că vor exista vaccinuri pentru copiii de toate vârstele, iar medicii atrag atenția că vaccinarea trebuie privită foarte serios.

Hrănirea corectă, esențială!

Prevenția începe cu igiena, dar și cu alimentația, cu prevenția bolilor infecțioase, așa că medicii nutriționiști le sugerează părinților să nu uite că este esențial ca un copil să fie hrănit corect, să aibă mese adecvate vârstei, activității fizice depuse și anotimpului, să se hidrateze și să se odihnească bine.

Medicii îi sfătuiesc pe părinți să acorde în continuare o atenție crescută modului în care copiii interacționează, iar pachetul pe care micuții îl primesc zilnic, la cursuri, să fie cât mai sănătos și să nu fie împărțit cu colegii. Pachețelul cu mâncare ar fi bine să fie proaspăt pregătit, să nu conțină dulciuri sau alimente care se pot altera, să existe și un fruct, iar lângă el să existe șervețele cu care copilul să se șteargă și un dezinfectant care să fie folosit înainte de a mânca.

Copilul are nevoie de alimente sănătoase, nutritive care să îl ajute să facă față efortului de învăţare şi în același timp să contribuie la protejarea sistemului imunitar. În cazul şcolarilor mici sau în unităţile de învăţământ preşcolar cu program scurt, unde nu se asigură masa, personalul didactic trebuie să se asigure că fiecare îşi mănâncă pacheţelul propriu şi nu-și împarte mâncarea, pentru că virusurile se transmit şi prin alimente contaminate”, atrage atenția dr. Scântei.

Semnale de alertă

 

Avizul epidemiologic de intrare în colectivitate și adeverința medicală pentru educație fizică nu mai sunt necesare la începerea noului an școlar, așa că este necesară mai multă atenție din partea părinților.

În perioada pauzei, sălile de clasă ar trebui aerisite și curățate, dezinfectate, iar dacă elevul are semne de boală, primul examen clinic trebuie făcut de părinte.

 „Părintele își cunoaște foarte bine copilul. Evaluarea obiectivă ține de experiența lui de părinte și de cât este de atent cu copilul. Dacă îi curge nasul, dacă tușește, dacă este subfebril – temperatură corporală 37,8 de grade Celsius – sigur că trebuie luate măsuri în sensul hidratării, odihnei și administrării de medicamente simptomatice. Sunt lucruri care se pot face acasă. Dacă însă mai mult de 24 sau 48 de ore semnele de boală se mențin, trebuie să ne adresăm medicului de familie, mai spune medicul epidemiolog.

Medicul mai atrage atenția că Hepatita virală de tip A sau „boala mâinilor murdare” se transmite atât prin prin contactul cu persoane care suferă de această boală, cât și prin consumarea alimentelor infectate.

Recomandările Ministerului Sănătății

 

La început de an școlar, specialiștii Ministerului Sănătății recomandă să se păstreze igiena în unităţile de învăţământ, iar în contextul pandemiei cu SARS-COV-2 şi al apropierii sezonului gripal să se poarte mască în spaţiile închise aglomerate şi la prima oră de curs, cadrele didactice să realizeze, zilnic, o inspecţie vizuală a elevilor prezenţi în clasă, cu scopul identificării unui eventual elev bolnav.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, virozele respiratorii sunt „frecvente în sezonul rece, pot afecta colectivităţile în care copiii desfăşoară activităţi de învăţământ şi atât infecţia cu SARS-CoV-2, cât şi gripa fac parte din categoria acestor viroze care pot produce complicaţii, mai ales la persoanele care prezintă anumite comorbidităţi – boli cardiovasculare, boli pulmonare, diabet etc.”.

Printre recomandările făcute pentru prevenirea şi controlul infecţiilor respiratorii se află spălarea frecventă a mâinilor şi dezinfecţia lor înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut şi ori de câte ori e necesar, folosirea şerveţelului de unică folosinţă sau plica cotului în caz de tuse sau strănut şi aruncarea şerveţelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecţia mâinilor după tuse/strănut.

Copiii cu simptome respiratorii se izolează

Alte recomandări ale MS se referă la aerisirea frecventă a sălilor de clasă – păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puţin 10 minute după fiecare oră de curs, la curăţenia şi dezinfecţia suprafeţelor şi obiectelor din unităţile de învăţământ înaintea începerii cursurilor şi evitarea schimburilor de obiecte personale.

Pentru reducerea transmiterii virusurilor respiratorii se recomandă „purtarea măştii în spaţiile închise aglomerate, slab ventilate, respectarea distanţării fizice de minim 1,5 metri în timpul cursurilor, dacă e posibil şi informarea periodică a părinţilor de a nu trimite la școală copilul care prezintă simptome de viroză respiratorie, dureri în gât”.

Personalul didactic şi nedidactic cu simptome respiratorii va evita intrarea în colectivitate. Totodată, cadrelor didactice le este recomandat să realizeze zilnic, la prima oră de curs, o inspecţie vizuală a elevilor prezenţi în clasă cu scopul identificării unui eventual elev bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (faţă congestionată, tuse, etc). „În cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui faţă de restul clasei şi informarea părinţilor în vederea îndrumării către un medic şi asigurarea tratamentului specific”, mai precizează MS.

O altă recomandare este anunţarea conducerii şcolii, de către părinţi sau cadrele didactice, în cazul confirmării unui caz cu SARS-CoV-2 sau gripă.

Vaccinarea în scop preventiv

 

Ministerul Sănătăţii mai recomandă, în scop preventiv, vaccinarea împotriva COVID-19 şi a gripei sezoniere a elevilor eligibili şi a personalului din unităţile de învăţământ; derularea de acţiuni de educare-informare a elevilor privind regulile ce trebuie respectate pentru a preveni îmbolnăvirile respiratorii; afişarea în locuri vizibile a panourilor cu materiale informative; asigurarea materialelor pentru igiena mâinilor (săpun lichid, dezinfectante, prosoape de hârtie) şi pentru curăţenia şi dezinfecţia sălilor de clasă; respectarea ritmului de verificare, curăţare şi igienizare a aparatelor de aer condiţionat.

Comisia Europeană recomandă statelor membre să continue campaniile de vaccinare „pentru a reduce spitalizările, îmbolnăvirile grave şi decesele”, iar pentru momentul când vor fi disponibile vaccinurile adaptate Omicron, varianta dominantă în Europa, să „dezvolte programe naţionale de vaccinare”, dând prioritate celor din categoriile de risc. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat și vaccinurile anti-COVID-19 produse de companiile Pfizer-BioNTech şi Moderna adaptate pentru a oferi protecţie împotriva Omicron.

Pe lângă vaccinare, executivul comunitar subliniază şi importanţa „măsurilor non-farmaceutice” pentru frânarea pandemiei, inclusiv purtarea măştii şi limitarea reuniunilor.


articolul original.

Specialiști de pe patru continente, la Cursul European de Neuroreabilitare de la Neptun

2 September 2022 at 09:37

Nume de referință ale neurologiei mondiale se reunesc la cea cea de-a 12-a ediție a Cursului European de Neuroreabilitare, unul dintre cele mai importante evenimente științifice internaționale din domeniul Neurologiei, care în acest an  este dedicat și memoriei  prof. dr. Ovidiu Băjenaru.

Peste 800 de medici neurologi, de pe patru continente, s-au reunit la cea de-a 12-a ediție a Cursului European de Neuroreabilitare, care are loc la Eforie Nord, în zilele de 2 și 3 septembrie, pentru a dezbate și evidenția punctul de vedere actual al neuroreabilitarii și a identifica potențialele direcții privind viitorul științific și educațional, dar și de optimizare a tratamentului și recuperării pacienților care au suferit un Accident Vascular Cerebral

Evenimentul are loc în format hibrid și beneficiază de prezența unora dintre cei mai reputați specialiști internaționali în domeniu, precum Prof. Dr. Dafin Mureșanu – Președinte al Federației Europene a Societăților de Neuro-Reabilitare (EFNR), co-chairman al evenimentului împreună cu Prof. Dr. Volker Hömberg Președinte ales al Federației Mondiale pentru Neuroreabilitare (WFNR), dar și Prof. Dr. Natan Bornstein – membru al boardului Organizației Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral (WSO), Prof. dr. Heinrich Binder – fost preşedinte al Federaţiei Europene pentru Neuroreabilitare, Johannes C. Vester, expert consultant în biometrie şi cercetare clinică, Prof. dr. Nicole von Steinbüchel – Director al Departamentului de Psihologie Medicală și Sociologie Medicală, Universitatea Georg August din Goettingen, Prof. dr. Nam-Jong Paik – Președinte al Departamentului de Medicină de Reabilitare, Colegiul de Medicină al Universității Naționale din Seul și președinte și CEO al Societății Coreene pentru NeuroReabilitare etc.

Inițiator și coordonator al manifestării științifice, prof. dr. Dafin Mureșanu spune că evenimentul aduce „un plus considerabil” neurologiei globale în general și neuroreabilitării în special, prin numărul mare de participanți atrași de valoarea lucrărilor prezentate de către unii dintre cei mai renumiți profesori neurologi ai lumii. „După o lungă perioadă de așteptare, generată de pandemia COVID-19, interacțiunea umană începe să prindă contur și în sfera acțiunilor noastre științifico-medicale din domeniul neurologiei reușind, prin această a dousprezecea ediție a Cursului European de Neuroreabilitare, să reunim peste 100 de medici neurologi români și străini, iar alți 700 de medici rezidenți și specialiști s-au putut interconecta la acest eveniment științific prin platforma online a European Teaching Course on Neurorehabilitation. În fiecare an, ne îndreptăm către un public interesat acest domeniu interesant și în continuă expansiune al neuroreabilitarii (medici, asistente, terapeuți, oameni de știință de bază etc.)”, a declarat dr. Dafin Mureșanu.

Astfel, „Cursul European de Neuroreabilitare” va da continuitate programelor științifice medicale al căror concept și dezvoltare se derulează sub egida Fundației Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România (SNR), Institutul de Cercetare RoNeuro din Cluj-Napoca și Academia de Ştiinţe Medicale din România, precum şi un consorţiu internaţional de universităţi, sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR) şi a Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR). 

Dr Ovidiu Bajenaru

Lucrările științifice prezentate de reputați profesori și cercetători științifici neurologi din USA, India, Brazilia, Nigeria, Coreea de Sud, UK, Germania, Austria , Israel, Italia, Elveția, Olanda, Rusia, Ucraina, Belarus, Uzbekistan, Kazahstan și România au abordat tematici de larg inters, precum: Recuperarea proporțională post Accident Vascular Cerebral sau COVID lung”, „Conceptul de rezervă neurobiologică și impactul acesteia în procesul de recuperare după AVC”,  „Instrumente de reabilitare într-o lume digitală și metavers” sau „Esența neuroreabilitării într-o interpretare filozofică, precum și prezentări ale unor cazuri clinice extrem de complexe.

Uar pentru că la data de 3 septembrie se împlinesc doi ani de la decesul „prietenului, medicului și profesorului dedicat neurologiei și cercetării științifice medicale, Ovidiu Băjenaru, este profund moral și de datoria noastră a tuturor acelora care se străduiesc să ducă cât mai departe proiectele sale și opera sa științifică, să dedicăm și acest curs internațional memoriei unuia dintre cei mai valoroși neurologi români”, a subliniat profesorul Mureșanu.

Prof. dr. Dafin Mureșanu atrage atenția că pacienții cu AVC din România sunt afectați de lipsa centrelor de neurorecuperare, iar autoritățile, împreună cu specialiștii, caută să găsească soluții la acest neajuns. „Interesul central al cercetătorilor științifici, precum și cel al factorilor de decizie constă în necesitatea unei mai bune înțelegeri a impactului îngrijirii de reabilitare care diferă din punct de vedere al rezultatelor, de la un pacient la altul, în special în ceea ce privește utilizarea resurselor și costurilor, încercându-se în permanență găsirea unor soluții de eficientizare”, subliniază președintele EFNR.

Acesta subliniază însă că una dintre problemele cu care se confruntă pacienții care au suferit un Accident Vascular Cerebral este dată, la nivel național, de lipsa centrelor de recuperare neurologică, amintind că, potrivit studiului RES-Q al ESO (European Stroke Organisation), în 10 spitale din România au fost internate 1.052 de persoane care au suferit un AVC, iar dintre acestea, doar 5,4% au beneficiat de centre speciale de recuperare neurologică. Alți 3,2% dintre pacienți au fost plasați în aziluri de îngrijiri medicale, 3,6 % au fost redirecţionați către alte spitale, 14% au decedat, iar 73,8% au fost trimiși acasă, din cauza lipsei acute a centrelor de neurorecuperare.

Accidentul Vascular Cerebral este în mod fundamental o afecțiune cronică și implică o monitorizare riguroasă după evenimentul acut, impunându-se totodată un amplu program de reabilitare neurologică. „Procesul de recuperare neurologică este unul complex, iar finalizarea reabilitării formale, care în principiu durează 3-4 luni de la producerea unui AVC, nu ar trebui să însemne sfârșitul acestui demers terapeutic complex”, explică prof. dr. Dafin Mureșanu.

În mod ideal, serviciile de reabilitare sunt furnizate de o echipă multidisciplinară de asistență medicală cu pregătire în neurologie, aistență medicală de reabilitare, terapie ocupațională și terapie de limbaj. Aceste echipe sunt coordonate, în baza unor competențe aprobate și a unor protocoale medicale riguroase de către medici neurologi specializați în reabilitare. Acestora li se adaugă lucrătorii sociali, psihologi, psihiatrii, consilieri, fizioterapeuți și asistenți medicali specializați în reabilitare.

Supraviețuitorii unui AVC pot urma un astfel de program începând din perioada spitalizării, la domiciliu sau în centre speciale de recuperare.

* Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) a fost înființată în 2005 de către un grup internaţional de medici şi cercetători, la inițiativa Prof. dr. Dafin F. Mureşanu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, a Prof. dr. Ovidiu Băjenaru și a Prof. dr. Bogdan Popescu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

SSNN este o organizaţie ştiinţifică dedicată cercetării fundamentale şi clinice, crearea unui forum de discuţii pentru a contribui la o mai bună înțelegere a proceselor neurobiologice endogene și dezvoltarea unor strategii terapeutice farmacologice şi non-farmacologice în domeniul neuroprotecției şi neuroregenerării.


articolul original.

Vaccinul anti-HPV, disponibil la medicii de familie și la DSP-uri

31 August 2022 at 12:23

Ministerul Sănătății încurajează părinții să solicite informații medicilor de familie și celor de specialitate cu privire la beneficiile vaccinării  împotriva HPV, pentru a-și proteja fetele împotriva cancerului de col uterin.

Papilomavirusul uman (HPV), o infecție virală care responsabilă pentru aproximativ 99% dintre cazurile de cancer de col uterin, care însă poate fi evitată prin vaccinarea anti-HPV, indicată atât la fete și femei, cât și la băieți și bărbați începând de la vârsta de 9 ani și până la 26 de ani, de preferat înainte ca persoana să își înceapă viața sexuală și să fie infectată. Vaccnarea anti-HPV a debutat cu stângul în România, în urmă cu 14 ani, când agresivele campanii antivacciniste au determinat mulți părinți să nu-și vaccineze fetele, deși România a fost și continuă să fie țara europeană cu cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin.

Ulterior, vaccinul „respins inițial de marea majoritate a părinţilor, a devenit un vaccin în care oamenii au încredere, şi-au dat seama de utilitatea lui”, așa cum a subliniat recent și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Odată cu creșterea gradului de informare, românii au conștientizat că incidența și mortalitatea prin cancer de col uterin s-au redus semnificativ în țările în care acest vaccin s-a administrat la scară largă, așa că solicitările pentru acest vaccin au devenit tot mai mari și la noi.

Referitor la campania de vaccinare anti-HPV, ministerul Sănătății a transmis că, la data de 30 iunie 2022, în cabinetele medicilor de familie și în stocul direcțiilor de sănătate publică erau disponibile 56.841 doze din acest vaccin.

În primele 6 luni ale acestui an, au fost utilizate 52.066 de doze de vaccin împotriva HPV, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății, amintindu-se că pentru imunizarea persoanelor de până la 14 ani sunt necesare două doze, iar pentru cele ce depășesc această vârstă, câte trei doze.

Reamintim că vaccinarea împotriva HPV este gratuită și se realizează în cabinetele medicilor de familie, la fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, pe baza solicitărilor depuse. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare pentru imunizare”, subliniază reprezentanții MS, îndemnând părinții să-și protejeze copiii de consecințele infecției cu HPV.

Datele centralizate de Ministerul Sănătății arată un interes din ce în ce mai crescut pentru acest vaccin, astfel că, în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 iulie 2022, au fost înregistrate la cabinetele medicilor de familie 30.201 solicitări de vaccinare (16.545 solicitări la vaccinarea anti HPV pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 – 14 ani și 13.665 solicitări la vaccinarea anti HPV pentru fetele între 15-18 ani), conform Raportului privind vaccinarea anti – HPV realizat de către Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin și Ministerul Sănătății încurajează părinții să solicite informații medicilor de familie și celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare”, subliniază MS.

HPV este cea mai frecventă infecție virală transmisă pe cale sexuală în lume, iar studiile existente arată că 8 din 10 femei vor contracta o tulpină HPV la un moment dat, în timpul vieții lor. Cancerul de col uterin este al doilea tip de cancer, după cel mamar, care afectează femeile cu varstă fertilă (15-44 ani).

Anual, aproximativ 660 milioane de oameni din întreaga lume sunt infectați cu virusul HPV. Cercetările în domeniu arată că până la 80% din populația feminină activă sexual va fi expusă, la un moment dat, acestui virus, responsabil pentru apariția tuturor cazurilor de cancer de col uterin, a 88% din cazurile de cancer anal, a 70% din cazurile de cancer vaginal, a 50% din cazurile de cancer penian și a 43% din cazurile de cancer vulvar.

În România, peste 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin și în jur de 500 cazuri de alte tipuri de cancer (vulvar, vaginal, anal și orofaringian) sunt diagnosticate anual, ca urmare a infecției cu HPV.


articolul original.

FABC a inițiat o abordare unică în tratamentul cancerului în România și Europa de Est

29 August 2022 at 10:43

Proiectul pilot „Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice” va fi implementat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania în colaborare cu institutele oncologice din București, Iași și Cluj-Napoca.

Un proiect ambițios pentru tratarea pacienților oncologici a fost lansat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), despre care organizția de pacienți susține că va fi implementat într-o abordare unică în România și în Europa de Est. Proiectul, spun ințiatorii, sintetizează concluziile specialiștilor oncologi din Europa și Statele Unite ale Americii, conform cărora medicamentele, tehnologia și cercetarea sunt insuficiente în lupta cu cancerul, dacă este afectată calitatea vieții pacientului oncologic.

Calitatea vieții bolnavului de cancer este determinantă în succesul tratamentului, la fel ca orice alt medicament inovativ”, susține Cezar Irimia, președintele FABC.

Proiectul pilot „Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice” va fi finanțat exclusiv din fonduri private și va fi implementat în colaborare cu cele trei Institute de Oncologie din țară. La Institutul Oncologic București (IOB) este deja în curs de implementare, urmând să fie preluat de Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași și de Institutul Oncologic Cluj-Napoca (IOCN), informează FABC.

Direcții principale

Principalele direcții ale proiectului sunt Nutriția Oncologică, Consilierea Psihologică și Managementul terapiei limfedemului și recuperare fizică medicală.

Este vorba despre o abordare interdisciplinară în care, pe lângă medicii specialiști să fie integrați și acceptați și specialiștii în nutriție si dietetică, specialiștii în psihoterapia oncologică precum și specialiștii în terapia limfedemului și în recuperarea fizică medicală. Și pe lângă toate acestea avem nevoie de pacient în această echipă: un pacient cu stima de sine, cu încredere în coechipieri”, afirmă coordonatoarea acestui proiect, Roxana Raluca Bârzu, nutriționist clinician.

Toate aceste etape vor avea la bază susținerea unor experți din domeniul nutriției clinice, psihoterapiei oncologice, educației-fizice și recuperării medicale și vor contribui la emiterea unor ghiduri finale de bune practici care vor fi coordonate și redactate cu ajurorul specialiștilor din cadrul Institutelor Oncologice partenere, în colaborare cu Ministerul Sănătății, societățile profesionale medicale și alte instituții publice și private din Romania.

Nutriția Oncologică

În prima faza de implementare a proiectului, FABC la IOB se vor oferi gratuit consultații de nutriție oncologică pacienților aflați în terapie la Institut. Pacienții care vor începe tratamentele oncologice vor beneficia de evaluare, consiliere și monitorizare nutrițională pe toată durata tratamentului oncologic. Stabilirea necesarului caloric, hidric, de vitamine și microlememente, orecum și monitorizarea parametrilor biochimici (nivelul transaminazelor, lipidelor sanguine, uree, creatinina, markeri de inflamație, electroliți etc.) sunt esențiale în complianța pacientului la tratament. Aceste servicii vor fi oferite de nutriționiști dieteticieni specializați în nutriția pacientului oncologic.

Obiectivul nostru este să oferim pacienților oncologici informații corecte în ceea ce privește alimentația lor în etape diferite ale bolii și ale tratamentului. De cele mai multe ori, pacienţii își iau singuri informația de pe surse îndoielnice și ajung să intre în terapie dezechilibrați din punct de vedere nutrițional. Unii dintre ei abordează diete restrictive care le epuizează organismul înainte ca ei sa înceapă tratamentele. Alții încep să creadă că soluția constă în așa-zisele alimente miraculoase. De aceea ne propunem să desființăm, cu ajutorul specialiștilor nutriționiști și dieteticieni, aceste mituri. Tot cu ajutorul specialiștilor în nutriție si dietetică vom elabora noi meniuri pentru pacientul oncologic și vom dota bucătăria spitalului cu cele mai performante echipamente. Vom iniția ghiduri de nutriție pe înțelesul pacienților oncologici, în funcție de afecțiuni. Pasul cel mai important din cadrul acestei etape este însă monitorizarea și evaluarea nutrițională a pacientului oncologic, prin intermediul testelor specifice care se vor putea realiza în cadrul Centrului de Cercetare existent în Institutul Oncologic București“, explică Roxana Raluca Bârzu.

Consilierea psihologică

În managementul bolii oncologice, la fel ca tratamentul și nutriția, deosebit de importantă pentru pacient este păstrarea stimei de sine. Mulți dintre bolnavii oncologici trăiesc sentimente și emoții contradictorii, se simt frustrați, devin furioși, cad în depresie, se simt abandonați, se izolează, își pierd încrederea în ei și mai ales în efectul terapiilor, iar unii dintre ei chiar abandonează tratamentele. Este important ca îngrijirea să fie centrată pe prevenţia şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea şi tratarea cu maximă eficienţă a durerii şi a altor probleme fizice, psihosociale şi spirituale. Pentru a-i ajuta să depășească aceste momente dificile, pacienții vor beneficia de sesiuni gratuite de psihoterapie, care pot fi individuale sau de grup.

Tot în cadrul acestei etape avem în vedere dotarea cu sisteme de tip cooling-scalp, o tehnologie care permite pacientului oncologic să-și păstreze părul în timpul chimio-radioterapiei, vom continua să oferim proteze mamare și servicii cosmetice dedicate pacientelor oncologice”, menționează coordonatul proiectului.

Managementul terapiei limfedemului și recuperare fizică medicală

Cezar Irimia

Pacienţii vor beneficia gratuit de serviciile specialiștilor în terapia limfedemului și în recuperare fizică medicală. „Vom încerca, acolo unde ne va permite spațiul și dotările Institutelor partenere, să dotăm și să punem la dispoziția pacienților oncologici saloane de recuperare fizică medicală, dar și spații de recreere în cadrul cărora pacienţii oncologici vor putea socializa, vor putea avea acces la o bibliotecă și poate chiar la un mic cinema”.

Toate studiile din ultimii ani acordă o importanță din ce în ce mai mare celoror trei direcții descrise, pe care FABC dorește să le implementeze prin intermediul acestui Proiect, arătând cât de importantă este calitatea vieții pacienților oncologici în timpul terapiilor.

Menționăm ca toate aceste etape cuprind și alte mini-proiecte care vor fi prezentate pe parcurs. Scopul final al proiectului inițiat și implementat de FABC este ca această nouă abordare să poată fi multiplicată și aplicată în toate spitalele României care tratează bolnavi cronici, nu doar pe cei oncologici”, punctează președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia.

Suport științific

Partea științifică a proiectului este asigurată de medicii specialiști din cadrul celor trei Institute Oncologice și de către specialiștii puși la dispoziție de către FABC. Se vor elabora cursuri și articole de specialitate în colaborare cu Colegiul Dieteticienilor, ESPEN (Societatea Europeană de Nutriție Enterala și Parenterala) ASPEN (Societatea Americană de Nutriție Enterală și Parenterala), Institutul Vooder, Academia de Nutriție și Dietetică din Europa și alte instituții partenere.

Reprezentanții FABC spun că toate etapele vor avea la bază susținerea unor specialiști profesioniști din domeniul nutriției clinice, psihoterapiei oncologice, educației-fizice și recuperării medicale și vor contribui la emiterea unor ghiduri finale de bune practici care vor fi coordonate și redactate în colaborare și cu specialiștii din cadrul IOB, IRO Iași și IOCN, dar și cu alți parteneri precum Ministerul Sănătății, societățile române de Radiologie și Oncologie Medicală, Colegiul Dieteticienilor din Romania, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, Ordinul Psihologilor din România, Ordinul Kinetoterapeuților din Romania și alte instituții publice și private din România.


articolul original.

Concediul paternal se acordă la nașterea fiecărui copil și a fost extins

29 August 2022 at 04:00

Tații vor sta acasă cu bebelușii o perioadă dublă în concediu plătit, concediul paternal se acordă la nașterea fiecărui copil și mai multor categorii de lucrători, iar dacă tații absolvă cursuri de puericultură, beneficiază de 5 zile plătite în plus.

Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență prin care prelungește perioada în care tații pot sta acasă cu bebelușii după nașterea fiecărui copil, nu doar a primului născut, ca până acum, pentru ca România să se alinieze cerințelor la nivel european. Specialiștii spun că timpul petrecut de taţi cu bebelușii este esențial pentru o dezvoltarea echilibrată a copiilor, dar și un sprijin de care mamele au mare nevoie. „S-a aprobat acordarea concediului paternal la naşterea fiecărui copil, nu numai la primul copil, cum era până acum, dar prin această ordonanţă s-au extins și categoriile de lucrători care pot beneficia de acest drept”, a anunțat vineri, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Potrivit actului normativ aprobat de Executiv, concediul paternal crește de la 5 la 10 zile, iar indemnizația aferentă se acordă tuturor taților care au calitatea de lucrător, cu un contract de muncă sau un raport de serviciu încheiat conform legii, și elimină vechile prevederi care făceau trimitere la calitatea de asigurat a acestora în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat. Astfel, dacă tatăl are calitatea de salariat în baza unui raport de muncă sau de serviciu, are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare. La fel se va întâmpla și în cazul taților care au contracte din activitate sportivă, convenții de muncă individuale (cooperațiile), contract de mandate sau contract de management, care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică și cu contracte de management și de administrare. Și permisia militarilor se prelungește de la 7 la 10 zile.

Până pe 2 august, statele membre ale Uniunii Europene ar fi trebuit să-și modifice legislația privind concediul paternal, adică zilele libere acordate taților când li se naște un copil sau când adoptă unul. Pentru cele 10 zile, tații vor încasa salariul integral, ca într-un concediu de odihnă obișnuit, iar cei care vor face cursuri de puericultură vor primi cinci zile în plus la nașterea fiecărui copil, asfel că numărul total de zile libere acordate va fi de 15.

Am majorat şi perioada de acordare, în sensul că taţii care au şi cursuri de puericultură vor avea 15 zile de concediu paternal, astfel încât în primele zile de viaţă ale noului născut să poată fi alături de familie. Taţii care nu au cursuri de puericultură vor avea, în loc de 5 zile, 10 zile la dispoziţie, astfel încât să poată sta acasă în primele zile de viaţă ale noului născut”, a adăugat ministrul Budăi.

Zilele de concediu paternal sunt acordate în apropierea nașterii copilului sau imediat după ce acesta vine pe lume, iar angajatorul care nu respectă acest drept riscă amenzi de până la 8.000 de lei. „Actul normativ introduce, de asemenea, noi reglementări privind obligația angajatorului de a aproba concediul paternal, le completează pe cele actuale privind interdicția de concediere a lucrătorului pe perioada efectuării concediului paternal, dar și sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor legale. Concediul paternal se acordă pentru a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut și pentru a facilita concilierea vieții profesionale cu viața de familie”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Potrivit psihologilor, timpul petrecut de tați cu cei mici este esențial, pentru că astfel se creează un echilibru psihologic. Copiii în viaţa cărora prezenţa tatălui e constantă şi echilibrată au o dezvoltare emoţională mult mai accentuată când devin adulţi. Prezenţa tatălui constituie, pe de altă parte, un sprijin pentru mamă, atât la nivel emoțional cât și în treburile casei, și sparge clişeul tradiţionalist în care doar mama este responsabilă de creşterea copilului.

Concediul paternal va crește până la cel puțin două luni după ce o directivă europeană care prevede ca taţii să stea obligatoriu cel puţin două luni în concediu parental pentru „crearea timpurie a unei legături între taţi şi copii” va fi aplicată și în România. Măsura a fost luată „pentru a încuraja o repartizare mai echitabilă a responsabilităţilor de îngrijire între femei şi bărbaţi şi pentru a permite crearea timpurie a unei legături între taţi şi copii”, se arată în directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor. Aceeași decizie UE obligă angajatorii să le facă program flexibil părinţilor care au copii până în 8 ani, astfel încât să poată cere să lucreze mai puţine ore sau să aibă un program de lucru flexibil.

Directiva europeană prevede şi că bunicii sau alte rude apropiate ale părinților vor putea beneficia de concediu de „îngrijitor”, dacă sunt salariaţi şi au acelaşi domiciliu cu copilul abia născut, cu condiția prezentării „unor dovezi adecvate în conformitate cu dreptul intern sau practicile naţionale”, se arată în document.


articolul original.

Buzoieni „speciali”, omagiați într-un cadru festiv special

26 August 2022 at 10:18

Pictorului Gheorghe Ciobanu și jurnalistului și editorului Ștefan Iovan li s-a conferit, în plenul Consiliului Județean, titlul de „Cetățean de onoare”, iar fotograful Teodor Cârdei a fost premiat pentru contribuția deosebită la promovarea județului.

Ședința ordinară din luna august a Consiliului Județean (CJ) Buzău a fost una specială. Aleșii au avut în mijlocul lor „oameni speciali”, care s-au remarcat prin contribuții de excepție, în diverse domenii, și au promovat astfel valorile județului în plan științific, cultural sau sportiv.

Desigur, revelația zilei a fost Alexia Tatu, tânăra sportivă din Buzău care în iulie a devenit prima campioană din istorie la Wimbledon U14, iar la începutul lunii august a câștigat trofeul european Young Champions Cup, care a fost premiată alături de antrenorul ei, Gabriel Caloian.

Emoționantă a fost și prezența a nu mai puțin de 52 de tineri care au obținut premii la olimpiadele școlare naționale și internaționale, alături de profesorii care i-au îndrumat și ajutat să obțină aceste performanțe, care au fost răsplătiți cu premii, diplome și aplauze.

În același cadru festiv, doi dintre cei mai cunoscuți și apreciați oameni de cultură ai Buzăului au primit titlul de „Cetățean de Onoare. „Județul Buzău este mai bogat cu doi cetățeni de onoare. Domnul Ștefan Iovan are un loc aparte în viața culturală a Buzăului. Fie că vorbim despre domnia sa ca scriitor, ziarist, eseist, producător TV sau editor, domnul Iovan și-a câștigat respectul și aprecierea tuturor. De asemenea, domnul Gheorghe Ciobanu, artist plastic ce a împlinit venerabila vârstă de 90 ani, cu numeroase expoziții naționale și internaționale, nu a încetat niciodată să ne surprindă cu lucrări deosebite, de o profunzime aparte. Domnul Gheorghe Ciobanu este un reper al istoriei culturale buzoiene, de o vitalitate incredibilă, un artist pentru care Arta înseamnă Viață”, a spus președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, care le-a înmânat celor doi noi „Cetățeni de Onoare” ai județului doplomele și câte un premiu „simbolic”, în apalauzele tututor.

Gheorghe Ciobanu

Pictorul Gheorghe Ciobanu, o personalitate a vieții culturale buzoiene, cetățean de onoare al municipiului Buzău, deținător al numeroase premii şi distincții internaționale, declara anul trecut, într-un interviu acordat publicistului Ionel Stănuță și publicat în cartea sa de interviuri cu personalități buzoiene, că „fiorul artistic” l-a încercat în anii de școală, când mergea să-i privească pe pictorii de firme și pe cei de biserici, pe care îi admira. Mai târziu a intrat la Facultatea de Artă, la București, unde i-a cunoscut pe unii din cei mai mari pictori ai țării – Catul Bogdan, Ciucurencu, Corneliu Baba, Popescu-Negreni etc. A avut mari greutăți și a fost nevoit să treacă peste multe obstacole, dar a reușit să se impună prin picturile originale, răsplătite cu numeroase premii și distincții la expozitii internaționale, fiind medaliat cu aur în America sau Italia.

La venerabila vârstă de 90 de ani, cunoscutul pictor spune că a avut „în viață atâtea greutăți, am trecut prin tot felul de încercări, unele extrem de dureroase și traumatizante, încât de multe ori nici n-am avut timp să mă bucur de reușitele muncii mele. Sintetizând însă, vreau să vă spun că țelul creației, al muncii mele a fost să fac ceva ce nu mai poate fi făcut de altul până la mine. Așa a apărut ceracolorul, așa au apărut planetele, ultimele fiind o altă etapă în concretizarea țelului meu, a crezului meu artistic”, se destăiunia marele artist care din păcate, „acasă” a fost mult timp ignorat.

Ștefan Iovan

Ștefan Iovan, care în septembrie, anul acesta, împlinește 80 de ani, este cunoscut ca „o prezență atemporală în peisajul cultural buzoian și național. Jurnalist cu un condei aplecat mai mult spre cronica locurilor și faptelor de mândrie ale Buzăului, promotor al valorilor culturii și literaturii naționale și universale și un împătimit al limbii române și al valorilor moral-spirituale românești, Ștefan Iovan este o personalitate care a înțeles întotdeauna timpul și timpurile dar fără a face rabat de la principiile și rădăcinile sale. Înțelegând pe deplin beneficiul atragerii fondurilor europene am colaborat cu Asociația Forum Art al cărui președinte este în mai multe proiecte”, după cum l-a descris președintele CJ, Petre Emanoil Neagu, în expunerea de motive, subliniinc că „este o bucurie și onoare să propun plenului Consiliului Județean Buzău acordarea titlului de cetățean de onoare al Județului Buzău domnului Ștefan Iovan”.

În 2016, Ștefan Iovan a primit din partea municipalității titlul de „Omul anului”.

Teodor Cardei

Mai puțin cunoscut publicului larg, fotograful Teodor Cârdei, fost pădurar la Cantonul Lacul Vulturilor, care a surprins cu aparatul său cele mai frumoase locuri din județul nostru și promovează cu multă pasiune Buzăul și toate frumusețile sale, în România și în lume.

În semn de trecunoaștere a contribuției sale la „Istoria în Imagini” a frumosului natural al judeţului nostru, pasiunea i-a fost recompensată cu o diplomă de excelență, aplauze și o nouă cameră foto, performantă, cu ajutorul căreia să poată continua să surprindă imagini inedite, chiar dacă la cei 80 de ani ai săi urcă mai greu pe coaste pentru a surprinde caprele negre sau vulturii.

Când l-am cunoscut pe Teodor Cârdei am înțeles că muntele este a doua casă iar fotografia o pasiune la fel de mare precum natura și frumusețile ei. Timp de aproape 40 de ani a fost pădurar la cantonul de la Lacul Vulturilor. A trăit, practic, în mijlocul naturii, înconjurat de tot ceea ce îți oferă ea: liniște, aer curat, peisaje uimitoare și provocări la tot pasul. În toți acești ani, aparatul de fotografiat nu i-a lipsit. L-a avut în rucsac și a imortalizat orice a întâlnit în cale: poteci de munte, flori rare, animale”, subliniază președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Teodor Cardei

În urmă cu câțiva ani, Teodor Cârdei a decis să expună câteva dintre minunatele sale fotografii, la Galeriile de Artă, pentru a putea fi admirate și de buzoieni. Prima expoziție, ce cuprindea peisaje de toamnă, iar fotografiile au fost expuse ulterior și la Nehoiu, odată cu redeschiderea Casei de Cultură, renovată recent. „Peisaje de o frumusețe rară, în fața cărora rămâi mut de uimire, comori naturale pe care doar în Munții Buzăului le întâlnești și pe care, în unele cazuri, doar oamenii locului le cunosc. Minunile naturii și diverse momente importante, au fost imortalizate de Teodor Cârdei, nehoianul care iubește muntele și îl cunoaște mai bine ca oricine. Fotografiile realizate de Teodor Cârdei, un neobosit explorator al muntelui, fost silvicultor, au fost prezentate la sediul central al Romsilva, cu ocazia Lunii Pădurii, sau Lunii Plantării Arborilor. Buzoianul liber a dus steagul României în Elveția, iar pe drum, în tren, le-a oferit tuturor călătorilor câte o eșarfă tricoloră doar ca să afle din ce țară frumoasă provine el. Teodor Cârdei este primul nehoian care a produs și etichetat pălincă de Nehoiu”, se mai arată în expunerea de motive a propunerii de recompensare a artistului fotograf.


articolul original.

Performanța în educație, răsplătită cu premii și aplauze la Consiliul Județean Buzău

25 August 2022 at 09:14

Copiii frumoși și deștepți ai Buzăului premiați la olimpiadele internaționale și naționale și profesorii lor au fost omagiați astăzi, de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, vicepreședinții Adrian Petre și Felix Rache și consilierii județeni. 

Elevii care au obținut rezultate de excepție la olimpiadele naționale și internaționale în acest an, împreună cu profesorii care i-au îndrumat și pregătit pentru performanță și i-au ajutat să ajungă la aceste performanțe, au fost aplaudați minute în șir în plenul Consiliului Județean, unde munca și efortul le-au fost răsplătite cu premii în bani și diplome de recunoștință din partea autorităților județului.

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a evidențiat importanța pe care instituția o acordă parteneriatului dezvoltat, de-a lungul timpului, în vederea stimulării performanței în educație. „Deși învățământul românesc și inclusiv cel buzoian a resimțit din plin efectele pandemiei de COVID 19, totuși elevii noștri și profesorii au depus eforturi și au reușit în anul școlar 2021 – 2022 să obțină un rezultat excepțional la Olimpiada Internațională de Biologie – locul I și mai multe premii la olimpiadele naționale. Sunteți mândria noastră, sunteți cei care ne fac să spunem cu inima plină de bucurie că Buzăul are în continuare elevi și profesori minunați! Mă înclin în fața dvs, vă felicit și vă asigur că vă suntem alături și vă vom susține de câte ori va fi nevoie!”, le-a transmis președintele Petre Emanoil Neagu, care le-a înmânat diplomele și premiile în bani acordate de de Consiliul Județean.

Emoționați și cu lacrimi în ochi, cei 52 de performeri ai Buzăului și-au primit diplomele și premiile în ropote de aplauze, de la președintele CJ, iar unii dintre ei i-au întors gestul lui Petre Emanoil Neagu, oferindu-i cadouri simbolice.

Pe lângă diplome, elevii care au obținut locurile I, II sau III la olimpiade şcolare la nivel internaţional au primit câte 1.000 de lei, iar cei care au obținut mențiune au fost răsplătiți cu cu 600 de lei. Pentru olimpiade şcolare la nivel naţional s-au acordat 800 de lei – locul I, 700 de lei – locul II și 600 de lei – locul III.

Aceleași premii au fost acordate și profesorilor care au îndrumat și pregătit olimpicii internaționali/ naționali. Dascălii care au îndrumat și pregătit mai mulţi elevi premiaţi, au fost  recompensaţi cu un singur premiu special, corespunzător celui mai bun rezultat obţinut de elevii respectivi.

Formaţiile cu peste 20 de elevi, premiate la competiţiile şcolare naţionale/internaţionale de profil au primit câte 300 de lei/membru/formație, iar profesorii coordonatori ai acestora au fost răsplătiți cu câte 500,00 lei/profesor coordonator.

Vezi AICI elevii premiați de CJ Buzău

Tot astăzi, Petre Emanoil Neagu – președintele Consiliului Județean Buzău și Viorel Jardan – președintele Consiliului Raional Strășeni au semnat un Acord de înfrățire între Județul Buzău și Raionul Strășeni. „Mă bucur că am avut oaspeți de peste Prut, cu care vom începe o colaborare foarte frumoasă. Vom avea o colaborare instituțională, vor fi schimburi de experiență între specialiștii din diverse domenii de la Buzău și de la Strășeni, vom promova împreună interesele noastre comune și integrarea Republicii Moldova în spațiul european și multe alte proiecte prin care se vor face schimburi de experiență la nivel instituțional, cultural și educațional. Sunt, practic, lucruri firești pe care noi le facem de mai multă vreme”, a subliniat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

La rândul său, președintele Consiliului Raional Strășeni a mulțumit autorităților buzoiene pentru oportunitatea se a realiza împreună proiecte. „Noi avem nevoie de schimb de experiență, avem nevoie de modelul dumneavoastră pe care vrem să-l multiplicăm la noi, să-l punem în aplicare. La rândul nostru putem oferi doar muzica, un vin bun și tradițiile acelea frumoase care se păstrează în Republica Moldova. Vă mulțumesc din suflet pentru oportunitate, pentru susținere și pentru toate lucrurile frumoase pe care le vom face de acum înainte”, a spus Viorel Jardan.

Județul Buzău are încheiate acorduri de înfrățire și derulează proiecte comune de mai mulți ani cu Raionul Soroca, Raionul Dubăsari și cu capitala Republicii Moldova, Chișinău.


articolul original.

Fosta președintă a CJAS Buzău, Raluca Alexandru, reconfirmată în funcția de secretar general al Prefecturii

24 August 2022 at 09:33

Raluca – Ecaterina Alexandru a fost reconfirmată în funcția de secretar general al Instituției Prefectului – Județul Buzău, după ce Guvernul a prelungit mandatul său, decizia fiind publicată, deja, în Monitorul Oficial, a anunțat astăzi, Instituția Prefectului.

Daniel Ticlea, Raluca Alexandru

Jr. Raluca Ecaterina Alexandru, numită anul acesta, în martie, de premierul Nicolae Ciucă în funcția de secretar general al Instituției Prefectului Buzău, pentru o perioadă de șase luni, a fost reconfirmată în funcție, cu câteva zile înainte de expirarea mandatului, care s-ar fi întâmplat pe 3 septembrie.

Marți, decizia de prelungire a mandatului, semnată de premier, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Prelungirea mandatului de secretar general al Prefecturii al doamnei Raluca Alexandru e o bucurie, fiind un bun profesionist, un om cu expertiză și experiență care a lucrat în toată această perioadă la rezolvarea unora dintre cele mai grele dosare de Fond Funciar. Totodată, prelungirea mandatului de secretar general al doamnei Raluca Alexandru e de bun augur prin asigurarea continuității proiectelor, a modului și ritmului în care echipa de consilieri juridici din cadrul Prefecturii a lucrat în ultimele luni la verificarea legalității și soluționarea dosarelor, în sprijinul cetățenilor județului și al statului român”, a declarat prefectul Daniel-Marian Țiclea.

Anterior numirii în funcția de sectretar general al Prefecturii Buzău, Raluca Alexandru a fost consilier juridic, avocat, președinte-director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău, adjunct al Avocatului Poporului și consilier juridic în cadrul Corpului de Control al Prefectului. Începând cu data de 3 martie 2022, aceasta a fost numită în funcția de secretar general.


articolul original.
❌