ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022Ultimele Stiri

"De ce frate, de ce ai făcut asta?" Un actor, tată a doi copii, s-a aruncat de ziua lui, de la etajul şase, la câteva secunde după soţia lui, în Statele Unite

8 August 2022 at 12:50

Un actor şi soţia sa s-au aruncat unul după altul de la etajul şase al unei clădiri, lăsând în urma lor doi copii orfani de ambii părinţi.

Florind Belliu, 35 de ani, şi soţia sa, Ornela Shehi, 28 de ani, au fost găsiţi, sâmbătă, în jurul orei 9.15 minute, în curtea din spate a clădirii de unde au sărit, în Bronx.

S-a sinucis de ziua lui, la doar câteva secunde după soţia lui

Autorităţile au anunţat acum că bărbatul este un actor, absolvent al Universității de Arte din Tirana, Albania, și a jucat în seriale tv și teatru înainte de a se muta în SUA. În urmă cu doi ani, el lucra la două cărți și la un scenariu de film pe care spera să îl prezinte pentru Netflix, se spune în raport.

Ornela Shehi a fost surpinsă într-un clip plonjând de la etajul şase, urmată la doar câteva secunde de soţul ei. Polițiștii au spus că circumstanțele în care au murit sunt neclare.

Dublă tragedie în familie

Surse din anchete au spus că Florind Belliu ar fi lucrat recent ca șofer de livrare. Un coleg, şi el actor albanez Cela Irgen, și-a plâns prietenul într-o postare emoționantă pe Instagram. „Mi-ai frânt inima dragul meu prieten”, a scris Irgen în albaneză.

Un alt prieten albanez, Andi Llabuti, a scris pe pagina de Facebook: „De ce, frate, de ce...de ce ai ales acest sfârşit? De ce nu te-ai gândit la familia ta, la mama şi la surorile tale? Ne-ai întristat atât de tare, fără nicio explicaţie!”

Surse au spus că polițiștii nu au primit niciodată rapoarte de violență domestică legată de cuplu, care s-a mutat în clădire împreună cu cei doi copii ai lor în urmă cu aproximativ patru luni. Dubla tragedie i-a lăsat pe cei dragi, care au ajuns sâmbătă la fața locului, încremeniţi de durere sau plângând pe trotuar.

Vecinii au declarat pentru The Post, sâmbătă, că cei doi formau un „cuplu liniștit”, se întreţineau singuri și au fost adesea văzuți făcând plimbări, dar și că Belliu a fost văzut extrem de furios, vineri.

„I-am văzut cumpărând mereu lucruri pentru casă, în fiecare zi, împreună cu cei doi copii, nu am simţit că este ceva în neregulă”, a spus Shadie Perkaj, soția administratorului clădirii. Femeia a mai spus că sâmbătă a fost ziua lui Belliu.

Un prieten al mortului, Aldo Sulollari, a scris în albaneză pe Facebook: „Cu puțin timp în urmă ți-am urat la mulți ani și nu ai putut să-mi răspunzi. Te iubesc atât de mult, frate.”

articolul original.

Tabără gratuită pentru copiii necăjiți, la Școala de Olărit de la Colți

5 August 2022 at 04:00

Școala de Olărit de la Colți, un proiect al Centrului de Artă Aluniș, face un apel pentru ONG-urile și asociațiile care au ca beneficiari tineri și copii aflați în situații vulnerabile să aplice pentru participare la taberele gratuite care se vor organiza începând cu 1 septembrie.

Asezari rupestre

Bogat în atracții turistice unice și o bogăție imensă de meșteșuguri păstrate și transmise din generație în generație de sute sau mii de ani, munții Buzăului oferă, pe lângă aerul curat și peisaje de o frumusețe rară, lasă amintiri de neuitat celor care aleg să-și petreacă un weekend sau o vacanță în aceste zone cu oameni calzi și primitori.

Vulcanii noroioși  care imită la o scară mică erupțiile vulcanilor din Hawaii sau a lui Stromboli, Focurile vii sau de flăcările eterne care ard natural și aproape neîncetat, direct din pământ, rocile vulcanice preistorice pietrificate (albe sau colorate), Trovanții – pietre cu forme bizare cunoscute și drept „copiii Pământului”, unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din lume, Muzeul chihlimbarului unde se găsește și rumanitul – cel mai prețios chilimbar, așezările rupestre (case și biserici sculptate în piatra muntelui), rămășițele unor mări preistorice aduse la suprafață, văi glaciare, lacuri formate din topirea gheții, roci șlefuite și erodate, stânci uriașe cărate de ghețari și lăsate în locuri unde nici nu te-ai aștepta să le găsești, Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura, muzee, mănăstiri, fauna și o flora extrem de bogată și nu în ultimul rând satele tradiționale cu oameni calzi și primitori care poartă cu ei tradiții și stiluri de viață ancestrale până în zilele noastre – sunt doar câteva dintre atracțiile pentru care merită să vizitezi Ținutul Buzăului – recent delarat Geoparc UNESCO.

Charkie Ottley la Alunis

Și dacă ajungi la Muzeul Chihlimbarului, musai să vizitezi și „Aluniş Art Center”, realizat printr-o inițiativă privată, în satul Aluniș din comuna Colți, un spaţiu dedicat comunităţii locale, care realizează proiecte variate, de la acţiuni de ecologizare a zonei sau proiecte de activism de mediu, la activităţi educative de valorificare a artei meşteşugului artizanal tradiţional, oferă turistului și nu numai lui, un spaţiu de creaţie multidisciplinar, concerte de jazz, de muzică folk, proiecţii de filme de artă şi documentare, expoziţii de pictură şi sculptură, seri de poezie şi literatură și ateliere dedicate în special copiilor – dar nu numai lor -,  pentru revigorarea meşteşugurilor locale, precum prelucrarea lânii, „dragul” pentru lemn şi tradiţii, tabere dedicate tinerilor artişti şi multe alte evenimente.

Chiar zilele acestea, jurnalistul britanic Charlie Ottley și întreaga sa echipă de la Flavours of Romania și Wild Carpathia, care realizează un documantar în „Ținutul Buzăului”,  au fost oaspeții Centrului de Artă de la Aluniș, unde au participat și la atelierele de olărit, alături de copiii de la centrul de plasament Amurtel, de la Pănătău.

Casa Lila

În luna iulie a acestui an, a fost finalizată și deschisă oficial și „Casa Lila(de oaspeți) a Școlii de Olărit de la Colți, situată la jumătatea distanței dintre Muzeul Chihlimbarului și Așezările Rupestre de la Aluniș, care dispune de șase camere, două terase și un atelier complet echipat de olărit și creație artistică. „Este un spațiu multifuncțional, gândit ca sursă de venit pentru comunitate. Este administrată de localnici și servește drept model de bune practici pentru dezvoltarea turistică în zonă, reper cultural local și un obiectiv atractiv pentru turiști cu impact durabil asupra dezvoltării economice și culturale a comunității”, dar poate găzdui și tabere de creație în cadrul cărora se îmbină modelajul în lut cu tradițiile locale și drumeții în natură.

În luna septembrie, Aluniș Art Center organizează, gratuit, tabere pentru copiii proveniți din medicii defavorizate, astfel că, în acest scop a fost lansată o invitație către toate ONG-urile și asociațiile din Buzău care au ca beneficiari tineri și copii aflați în situații vulnerabile și vor să le ofere această șansă, „să aplice pentru participare la tabere gratuite începând cu data de 1 septembrie”, au anunțat reprezentanții Centrului de Artă Aluniș, care menționează că solicitarea va fi transmisă pe adresa de e-mail: rezervari@alunis.ro.

Copii – olarit

Așadar, începând cu 1 septembrie, copiii vor fi primiți și cazați în casa de oaspeți a Școlii de Olărit de la Colți, o unitate nouă și extrem de frumoasă și atractivă. Din septembrie 2021 când a fost demarat proiectul Școala de Olărit și până acum, „peste 200 de tineri și copii aflați în situații de vulnerabilitate (sărăcie, în grija sistemului de stat, risc ridicat de abandon școlar etc) au beneficiat de ateliere gratuite de modelaj și terapie prin artă, iar două localnice au fost formate profesional și angajate ca primele femei olar de pe Valea Buzăului”, informează aceeași sursă.

Funcționarea Școlii de Olărit de la Colți și continuarea programului de educație culturală (ateliere gratuite de olărit, pian, chitară, evenimente de artă și cultură cu intrare gratuită etc) sunt posibile datorită oaspeților care aleg să îi treacă pragul fie alegând să se cazeze în cele două case de oaspeți, Aluniș Retreat (Aluniș) și Casa Lila (Colți), participând la atelierele de olărit contra cost oferite în fiecare duminică de la ora 11.00 sau achiziționând Ceramică de Colți, obiecte create în atelierul școlii care surprind esența ceramicii buzoiene vechi dar o reinterpretează în manieră proprie.

Centrul de Artă Aluniș, inițiatorul proiectului Școala de Olărit de la Colți – finalizat cu susținerea Kaufland România, este o organizație non profit dedicată revitalizării tradițiilor și facilitării accesului la educație culturală ca premise pentru dezvoltarea și bunăstarea comunității locale din zona Aluniș-Colți, Buzău.

GALERIE FOTO: Sursă Alunis Art Center


articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Loturi de inghetata Haagen-Dazs Plain Vanilla au fost retrase de la comercializare

5 August 2022 at 20:47
By: Monica
image

Decizia a fost luata de producator, General Mills, ca urmare a detectarii unor urme de oxid de etilena – ETO. Lanturile de supermarketuri Auchan, Selgros, Carrefour, Mega Image, Cora, Kaufland si Profi au anuntat “o rechemare voluntară a produselor de inghetata Haagen-Dazs Plain Vanilla (vanilie simpla), la cererea producatorului.

General Mills precizeaza ca exista o problema de neconformitate din partea unui furnizor de vanilie. Rechemarea a fost lansata in mai multe tari.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor – ANSVSA – precizeaza ca, in prezent, Romania nu a primit nicio alerta pe sistemul rapid de alerta european privind retragerea altor loturi de inghetata din aceeasi marca.

ANSVSA anunta ca, dupa ce a investigat in mod proactiv aceasta problema pentru a determina sursa, General Mills ia masura de precautie de a retrage in mod voluntar toate loturile afectate de HaagenDazsTM din toate punctele de vanzare din Romania. Investigatiile amanuntite intreprinse de General Mills cu privire la cauza principala a acestei probleme de neconformitate au indicat ca nivelurile de urme de ETO pot fi depistate la un ingredient – extract de vanilie – asigurat de catre unul dintre furnizori. Nivelurile substantei detectate depasesc cu putin limitele de detectie analitică. Avand in vedere aceasta situatie, produsul Haagen-DazsTM Plain Vanilla, pahar (460 ml), cu termen de valabilitate inainte de 21/05/2023, sunt rechemate imediat de pe piata.

Rechemarea sortimentelor Haagen-Dazs in mai multe tari europene

Agentia federala pentru siguranta alimentara din Belgia a anuntat ca au fost retrase de la vanzare 10 sortimente de inghetata cu vanilie Haagen-Dazs după ce au descoperit prezenţa unui compus cancerigen în unul dintre loturile testate cu ocazia unui control. Si in Irlanda a fost luata decizia de a retrage din magazine aceste sortimente de inghetata.

Monica

articolul original.

Infecțiile nosocomiale din spitale continuă să fie „ascunse sub preș”

4 August 2022 at 07:18

Ministrul Sănătății vrea să impună o limită minimă de raportare a infecțiilor intraspitalicești de 3%. Media europeană este între 6 și 8 la sută. 

Infecțiile nosocomiale din spitale sunt în continuare „ascunse sub preș”, o recunoaște chiar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a declarat că raportările nu sunt reale, rata infecțiilor nosocomiale raportate fiind de puțin peste doi la sută, în timp ce Ministerul Sănătății estimează că ar fi vorba de cel puțin 5,9%, adică de trei ori mai multe. Ministrul spune că deși s-au făcut progrese în legătură cu raportarea reală a infecțiilor, existând o creștere de la 0,2% la peste 2% (procent calculat la suta de pacienți externați), aceste „progrese” sunt nesemnificative, în condițiile în care media europeană este între 6 și 8 procente. Oficialul afirmă că „trendul a fost crescător în 2021 şi 2022, cu o creştere cu 55% a gradului de raportare pe trimestrul unu al anului 2021 şi trimestrul unu al anului 2022”, dar recunoaște că „încă suntem departe”.

Între raportarea reală și corecție este o diferență de 3 ori, afirmă ministrul Rafila care, la fel ca și predecesorii săi, recunoaște că nu se cunoaște numărul real al infecțiilor din spitale, dar în condițiile date, spune că nici măsurile nu pot fi stabilite corect.

Alexandru Rafila

Ministrul susține că se încearcă asigurarea cadrului organizatoric şi profesional care să permită identificarea şi raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale (IAAM), dar subliniază că pentru a se atinge acest deziderat „e nevoie de schimbări de mentalitate”, iar în același timp „trebuie să avem pârghii, să avem laboratoare să depisteze infecțiile”, a precizat ministrul.

Un ordin de ministru menţionează necesitatea existenţei unui laborator sau a unui compartiment de microbiologie în spitalele cu paturi, iar la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” s-au elaborat, acum câțiva ani, printr-un proiect cu fonduri norvegiene, cadrul strategic naţional şi planul naţional de acţiune pentru combaterea rezistenţei la antimicrobiene şi a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi ghidurile de bună practică pentru specialităţile microbiologie, epidemiologie şi boli infecţioase. A fost înființat și un comitet naţional pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, dar așa cum recunoaște și ministrul „încă suntem departe”.

Protest – Ministerul Sanatatii (sursă foto: Declic)

Un grup de reprezenanți ai comunităţii Declic protestat în fața Ministerului Sănătății și au cerut să se găsească soluții pentru raportarea ineficientă a infecţiilor nosocomiale din spitale. Ei au scandat: „Raportaţi, raportaţi, nu mai ignoraţi!”, „Fără nosocomiale, transparenţă în spitale!”, „Vrem spital să ne tratăm, nu vrem să ne infectăm”. Protestatarii au adus cu ei o pastilă uriaşă, denumită simbolic „Raportin Forte” și i-au cerut ministrului „raportarea nosocomialelor, nu gargară în comisii!”.

Am fost la Ministerul Sănătății pentru a înmâna petiția „Raportați infecțiile intraspitalicești”. Ne-am întâlnit cu reprezentanții instituției, dar nu am primit niciun răspuns concret, doar promisiuni. Se discută despre colectarea și raportarea digitală a nosocomialelor folosind platforma RUBT (Registrul Unic de Boli Transmisibile). Doar că platforma ar avea nevoie de investiții și ministerul nu știe care ar fi sursele de finanțare, cine se va ocupa de coordonarea proiectului sau când ar putea fi gata. Până atunci, continuăm să semnăm petiția și să punem presiune pe minister, au transmis reprezentanții Declic.

Alexandru Rafila a anunţat că va fi realizat și un studiu privind infecţiile asociate asistenţei medicale. „Am făcut ultimul studiu în anul 2017 şi procentul real a fost de 5,9%. Acum facem un nou studiu să vedem care este situaţia şi să vedem care sunt măsurile administrative pe care Ministerul Sănătăţii le-a luat în ultimele şase luni, astfel încât să putem să progresăm şi să ne apropiem de realitate”, a precizat ministrul Rafila, menționând că un nou studiu se va realiza anul viitor.

Ministrul susține că, în prezent nu există sancţiuni pentru raportarea IAAM în indicatorii de performanță ai managerilor de spitale. Există însă „reglementări privind neraportarea bolilor transmisibile în general. Dar între bolile transmisibile sunt şi infecţiile asociate asistenţei medicale. Sunt sancţiuni care sunt de natură pecuniară, care sunt ascendente din punct de vedere al cuantumului şi care se aplică celor din unitatea sanitară care nu raportează astfel de infecţii”, a afirmat Alexandru Rafila, care a menționat că Ministerul Sănătății și-a propus să asigure cadrul organizatoric şi profesional care să permită identificarea şi raportarea acestor infecţii.

Ministrul Sănătății vrea să impună și o limită minimă de raportare a infecțiilor intraspitalicești, de 3%. „Noi nu încurajăm – şi au fost evaluaţi managerii câtorva spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii – în niciun fel ascunderea acestor infecţii. Dimpotrivă, vrem să ştim realitatea. Sunt manageri care performează foarte bine şi raportează 5% – 6% proporţii de infecţii”, a afirmat Alexandru Rafila.

Medicii spun însă că ar trebui dezincriminate infecțiile nosocomiale și să se ajungă în instanță doar dacă este vorba despre malpraxis.

Conform datelor centralizate de Institutul Național pentru Sănătate Publică (INSP), în anul 2018, media raportărilor nu depășea, în România, 2,65%, în condițiile în care Germania ajungea spre 4%. Media UE este la 5,5%, iar țările cu cele mai mari raportări sunt Grecia, Portugalia, Italia, Finlanda și Cipru – toate peste 8%.

NOTĂ: Un număr mic de infecții raportat nu înseamnă în mod obligatoriu o subraportare extremă a fenomenului. Incidența infecțiilor intraspitalicești depinde și, dar nu exclusiv, de Indicele Mediu de Complexitate al unității respective, adică de ce tratamente / operații / îngrijiri se acordă.


articolul original.

Se caută unic proprietar pentru o insulă în Scoția. Proprietatea, care deține un far, o casă cu cinci dormitoare și 28 de hectare, costă doar 400.000 de euro

4 August 2022 at 19:35

Dacă v-ați săturat de zgomotul orașului și bormașina vecinilor, o agenție imobiliară a găsit soluția. A scos la vânzare o insulă. Iar suma nu este deloc mare pentru cei cu dare de mână: 418.000 de euro.

Situată în Scoția, la sud de insula Arran, Pladda însumează 28 de hectare în total. Pe acest mic paradis scoțian, se află un far, o casă cu cinci dormitoare, o platformă de aterizare pentru elicopter, un dig de piatră și o cabină mică cu un dormitor spațios și o bucătărie.

Insula este vândută prin agenția imobiliară Knight Frank, care subliniază că aceasta este o oportunitate unică. Într-adevăr, în vestul Glasgow, un apartament cu două dormitoare poate costa cu ușurință 450.000 de euro.

articolul original.

Trei spitale militare redeschid secțiile pentru tratarea pacienților cu COVID

3 August 2022 at 09:28

Spitalele militare din Timișoara și Cluj tratează pacienți COVID încă din iulie, iar cel de la Sibiu va pune la dipoziția pacienților infectați 5 paturi, începând de joi, 4 august.

În ultimele 24 de ore, 9.106 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate la nivel național, cu 2.590 mai puţine faţă de ziua anterioară, iar în spitalele de profil sunt internate, pe secții, 3.995 de pacienți infectați (cu 37 mai puțin decât marți) dintre care 552 sunt copii și la ATI sunt trataţi 284 de pacienţi COVID (cu 7 mai mulţi faţă de ziua anterioară), între care 5 copii. „Ieri am avut peste 11.000 de cazuri, dar, comparativ cu săptămâna precedentă, în aceeaşi zi de marţi, au fost cu câteva sute de cazuri mai puţin. Astăzi avem puţin peste 9.000 de cazuri, din nou cu câteva sute de cazuri mai puţin decât miercurea precedentă. La începutul săptămânii viitoare, probabil, vom putea să discutăm despre stabilizarea creşterii numărului de cazuri în acest al şaselea val pandemic”, a precizat ministrul Alexandru Rafila, la începutul şedinţei de Guvern.

Subliniind că trebuie continuată dezvoltarea asistenţei medicale ambulatorii şi asigurarea antiviralelor pentru pacienţii infectați, atât în ambulatoriu cât şi în spital, ministrul Sănătății a precizat că se refac stocurile de antivirale şi „avem grijă să monitorizăm strict capacitatea de spitalizare, inclusiv în secţiile de terapie, care în momentul de faţă este de circa 17% la nivelul spitalizării COVID şi 15% la nivelul paturilor de terapie intensivă din totalul de paturi disponibile pentru pacienţii infectaţi COVID”, ministrul a reamintit că măsurile de precauţie individuală, utilizarea măştii în interior şi în mijloacele de transport în comun, evitarea aglomeraţiei atunci când se poate rămân valabile pentru controlul pandemiei în România.

Ținând cont de incidența destul de mare la nivel național, în special în anumite zone din țară, Ministerul Apărării a dispus, la solicitarea DSP Sibiu, ca Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” să redeschidă joi, 4 august, sectorul pentru tratarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, cu cinci paturi, anunță MApN.

Alte două spitale militare, respectiv Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca și Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” din Timișoara au redeschis încă din 23 iulie, respectiv 22 iulie, sectoarele COVID. La Cluj, toate cele cinci paturi disponibile sunt ocupate în prezent, iar la Timișoara, în Sistemul Modular Medical de Izolare și Tratament (SMMIT), numărul de pacienți internați a crescut progresiv, la 19.

Având în vedere creșterea numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2 la nivel național, Direcția medicală a MApN a dispus unităților sanitare din subordine verificarea capabilităților de suport COVID-19, pentru a permite reoperaționalizarea promptă a acestora, în termen de maximum 72 ore de la solicitare și obținerea autorizațiilor necesare pentru sprijinirea eforturilor autorităților locale și centrale de limitare a răspândirii infectării cu virusul SARS-CoV-2. În plan intern, Direcția medicală a MApN a dispus luarea tuturor măsurilor necesare pentru limitarea numărului de infectări la toate structurile din cadrul Ministerului Apărării Naționale”, menționează MApN.


articolul original.

"Săracul, era atât de fericit". Un cățel, călcat intenționat de un șofer din Cluj. Abia primise de mâncare și se bucura de ea

3 August 2022 at 19:36

Cruzime dusă la extrem în Cluj. Un șofer de microbuz a călcat intenționat un câine fără stăpân care abia primise de mâncare. Animalul mânca și nu a mai fost atent la pericolul din spatele său.

Fără nici cea mai mică remușcare, bărbatul a trecut peste patruped cu ambele roți, râzând de fapta sa, după care a plecat. Rănit, animalul s-a îndepărtat într-un tufiș, cel mai probabil ca să se ducă să moară liniștit.

Călcat intenționat în timp ce se bucura de mâncare

Martor la incident a fost chiar reporterul Observator Alex Prunean, cel care i-a adus cățelului de mâncare. ”Marți, 2 august, eram la podul de la Pâglișa (comuna Dăbâca) să duc de mâncare unui câine slab, al străzii, care doarme în vegetația de lângă pod și pe care l-am văzut zilele trecute. I-am dat mâncare, apoi am mers pe margine să îi mai pun mâncare pentru câteva zile. Câinele era pe margine cu mine.

Șoferul unui microbuz a virat intenționat dreapta maxim să calce câinele intenționat. L-a călcat cu ambele roti, a râs, a accelerat și a plecat. Câinele rănit s-a speriat și a fugit în vegetație, încă nu l-am găsit. O fi murit, probabil! L-a călcat peste burtă, deci mai mult ca sigur a murit ca urmare a hemoragiei interne. Săracul câine. Atâta era de fericit. A mancat jumătate de sac de boabe și o conservă”, a povestit Alex Prunean. 

Acesta a depus miercuri plângere pe numele șoferului către Poliția animalelor Cluj.

articolul original.

"Este o durere imensă, nici nu-mi găsesc cuvintele". Tatiana, mama Giuliei şi Aleesiei, s-a întors în Italia să își înmormânteze fiicele spulberate de tren

3 August 2022 at 13:25

Multe lacrimi, multă tristețe și multe întrebări rămase fără răspuns prinvind moartea celor două fete, Giulia și Alessia, spulberate de tren în Rimini, Italia.

Mama fetelor, Tatiana, a venit din România ca să își conducă fiicele pe ultimul drum. Înmormântarea fetelor va avea loc în biserica Madonna del Buon Consiglio.

O durere imensă

„Este o durere imensă, nici nu-mi găsesc cuvintele, o suferință teribilă. Multe întrebări, multe care vor rămâne fără răspuns. Erau două fete foarte responsabile, nu îmi pot explica”. Tatiana Popa, mama Giuliei și Alessiei, a sosit la Castenaso din România, unde locuiește din decembrie trecut. S-a uitat la florile depuse în amintirea fiicelor sale, a trecut prin faţa dubei albe care îi vor duce fiicele pe ultimul drum, oprită acum în grădină, şi a intrat în casa la care au ajuns prietenii şi rudele. Acolo, într-un colț, era Vittorio, tatăl fetelor care au murit duminică dimineața în gara din Riccione, copleșit de durere.

„În acea zi nu am vrut să meargă la discotecă - le spune părintele celor care vin să îl consoleze - dar ele au insistat și până la urmă m-au convins. Le-am spus: "Ok, duceți-vă, dar dacă se întâmplă ceva, vin să vă iau”. Dar, nu a mai putut. „Nu m-am simțit bine și nu m-am dus să le iau de data asta”. Acel telefon din zorii zilei de la Alessia, fiica de 15 ani părea să-l fi liniştit: mergeau la gară să ia trenul, iar în curând aveau să ajungă acasă. Dar nu s-a întâmplat așa.

Ștefaniei, fiicei de 23 de ani a Tatianei, i-a revenit misiunea să-și anunte mama și bunica în România de moartea înfiorătoare a surorilor sale. Și bunica a ajuns ieri la Castenaso. Cu o zi înainte, intervievată de Observator, femeia a mărturisit: "Durerea este foarte puternică, depășește toate limitele. Suntem distruși, nu mai e nimic de spus”.

Nu știa ce urmează să se întâmple

„Nu trebuie decât să tăcem și să respectăm durerea”, spune o altă rudă. Primarul Carlo Gubellini s-a întors la părinţii celor două tinere. „La dorința familiei, înmormântarea va fi în biserica Madonna del Buon Consiglio, unde preotul paroh Don Giancarlo le-a avut pe Alessia și Giulia în catehism.Am început și sprijinul psihologic. În aceste primele zile este important. Chiar și doar să vorbești, te poate eliberta și ajuta foarte mult.

Cercetările asupra tragediei, coordonate de parchetul din Rimini, continuă să reconstituie secundă cu secundă ceea ce s-a întâmplat la Riccione. O anchetă dificilă pentru că nicio cameră de supraveghere nu a filmat fetele în momentul impactului. Una din ipoteze este aceea că a fost un gest voluntar al uneia dintre cele două victime. Un martor la tragedie povestește șocat că atunci când a văzut-o pe șine, Alessia a țipat și s-a întors. Părea senină, de parcă nu își dădea încă seama ce avea să se întâmple câteva clipe mai târziu.

articolul original.

„Nu pot și nu voi accepta vreodată pierderea fetiței mele". O mamă își plânge fiica de 20 de ani, găsită moartă în fața unei case din Anglia

2 August 2022 at 19:49

Și-a pierdut fiica într-un mod încă inexplicabil și care ridică multe semne de întrebare, însă pentru o mamă nimic nu se compară cu faptul că nu o va mai vedea niciodată și că va trăi o viață întreagă fără ea.

Femeia i-a adus un omagiu „frumoasei și iubitoarei” sale fiice. Charlotte Holland, în vârstă de 20 de ani, a fost găsită moartă în fața unei case victoriane cu trei etaje din cărămidă roșie de pe Green Street, Hereford, la ora 5 dimineața, duminică, 17 iulie.

Moarte învăluită în mister

Tânăra a murit din cauza „rănilor inexplicabile”, iar un bărbat, în vârstă de 21 de ani, a fost arestat sub suspiciunea de crimă, însă mai târziu a fost eliberat pe cauțiune, în timp ce poliția își continuă ancheta.

Acum, mama ei îndurerată, Gaynor a vorbit despre pierderea tinerei. „În amintirea fiicei mele frumoase, amuzante, grijulie și iubitoare - scumpa mea fetiță, Charlotte. Ca mamă, nu m-am așteptat niciodată să fiu nevoită să scriu ceva atât de tragic și sfâșietor ca acest lucru – inima mea este ruptă în bucăți și știu că mulți dintre voi care o cunoșteați pe Charlotte o iubeați mult.

După cum mulți dintre voi știți deja, frumoasa mea fiică, Charlotte, a murit în ceea ce pot descrie doar ca fiind circumstanțe complet devastatoare. Durerea de inimă pe care o simt în acest moment îngrozitor nu cunoaște granițe. Încă nu pot și nu cred că voi accepta vreodată pierderea fetiței mele și a celei mai bune prietene. Cerem să ne fie respectată perioada de doliu, în aceaste momente dificile”.

articolul original.

Romania ii va compensa pe supravietuitorii Holocaustului aflati in Israel

1 August 2022 at 23:03
By: Monica
image

“Astazi corectam decenii de nedreptate” – a declarat premierul interimar al Israelului, Yaïr Lapid.

Israelul a anuntat un acord cu Romania, in virtutea caruia supravietuitorii Holocaustului pot beneficia de o pensie compensatorie lunara acordata de autoritatile de la Bucuresti. “In cel de al doilea razboi mondial, Romania a fost condusa de maresalul Ion Antonescu, iar acesta a colaborat la genocidul comis de Germania nazista impotriva evreilor din Europa” – scrie presa israeliana.

Potrivit unui raport publicat de guvernul roman in 2004, intre 280.000 si 380.000 de evrei au fost asasinati in Romania, in timpul Holocaustului, fara a lua in calcul teritoriile romanesti aflate temporar sub controlul Ungariei.

Acordul a fost anuntat de ministrul israelian al Egalitatii Sociale, Meirav Cohen si de prim-ministrul israelian interimar Yair Lapid. Se va infiinta un sistem prin care israelienii care au fugit din Romania pot face cerere pentru a primi indemnizatie.

“Nu mai avem multi ani la dispozitie pentru a-i servi pe supravietuitorii Shoah si de aceea e imperios necesar si urgent sa facem tot ce putem pentru a imbunatati situatia economica si serviciile pentru ei, astfel incat sa aiba o batranete demna” – a declarat ministrul israelian al Egalitatii Sociale. Ea precizeaza ca Israelul a incheiat asemenea acorduri, de sute de milioane de shekeli, cu mai multe tari. Banii vor fi transferati de autoritatile romane in conturile bancare ale supravietuitorilor.

Monica

articolul original.

Screeningul cancerului pulmonar, factor esențial în reducerea mortalității

27 July 2022 at 07:30

În preambului Zilei Mondiale de luptă împotriva Cancerului Pulmonar, specialiștii români au discutat, în cadrul unei mese rotunde, despre realizarea unui program de screening și despre nevoile pacienților și ale cadrelor medicale.

Pandemia a „ascuns” cazurile de cancer, iar patologia bronhopulmonară pare a fi ca mai ignorată (cel puțin din datele existente până acum). Tocmai de aceea sunt necesare măsuri pentru depistarea urgentă a cazurilor noi, dar și pentru educarea populației (de la cele mai fragede vârste) privind comportamentele sănătoase și evitarea factorilor de risc. În preambulul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului Bronhopulmonar (marcată anual pe 1 august), specialiștii români s-au întâlnit în cadrul unei mese rotunde pentru a discuta despre prevenție, screening, diagnostic și tratament, alături de autorități, medici și pacienți.

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România, susține că este nevoie de mai multă implicare din partea autorităților, întrucât „cancerul bronhopulmonar face victime majore în România, pentru că încă ne confruntăm cu multe probleme: diagnosticul durează 4-6 luni, mulți pacienți nici nu mai apucă să își afle boala. Iar cei diagnosticați care au nevoie de chirugie modernă pot obține acest lucru doar în privat, unde procedurile nu sunt decontate”.

Cristian Busoi

Mortalitatea în cancerul pulmonar reprezintă 20% din toate decesele de cauză oncologică, iar asta din cauză că peste 75% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt depistate în stadii avansate (III și IV), când tratamentele devin ineficiente. Tocmai din această cauză, reprezentanții Comisiei Europene susțin că programele naționale de screening trebuie extinse și la cancerul pulmonar – recomandarea Consiliului privind screeningul pentru cancer va fi publicată în a doua jumătate a anului 2022.

Primul pas pentru a combate eficient cancerul bronhopulmonar este să îl recunoaștem ca prioritate. Să dezvoltăm apoi planurile de control specifice cancerului pulmonar și să îmbunătățim planificarea strategică cu Planuri naționale de control. Iar următorul pas este să alocăm resurse în acord cu ținta pe care vrem să o atingem. Trebuie să promovăm o mai bună colaborare și parteneriate cu organizațiile de pacienți”, a atras atenția dr. Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE), președinte Intergrupul de Luptă Împotriva Cancerului din Parlamentul European, la masa rotundă.

Patriciu Achimas Cadariu

Prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, secretarul Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților și coordonator științific al Planului național de combatere a cancerului, a subliniat că „în primii 10 ani de program de screening pentru cancer bronhopulmonar, peste 70% din cazuri ar putea fi diagnosticate. Dacă toate cancerele bronhopulmonare ar fi diagnosticate în stadiu incipient, am preveni peste 12.000 de decese. Un program de screening ar trebui să pună accent pe județele unde avem incidențe foarte mari.

Dr. Liviu Mugurel Bosînceanu, președintele Comisiei multidisciplinare de Chirurgie Oncologică din Ministerul Sănătății spune că vestea bună este căsuntem al doilea centru din Europa care realizează tratamentul chirurgical al cancerului bronhopulmonar într-o singură incizie, utilizând o platformă robot. Numărul de centre de chirurgie robotică în România s-a dezvoltat. În prezent sunt două centre, cu perspectiva apariției unui centru nou pe parcursul acestui an”.

Președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății, Conf. dr. Michael Schenker, recunoaște că „sunt nenumărate cazuri care nu beneficiază de PET-CT pentru că, pe de o parte, există o întârziere până la aprobarea decontării, iar pe de altă parte, pacienții se află la distanțe mari de centrele unde se poate efectua o astfel de investigație”. Pentru îmbunătățirea diagnosticului cancerului bronhopulmonar și, respectiv, pentru a descoperi cât mai multe cazuri în stadii incipiente, potențial curabile, dr. Schenker spune că „sunt două lucruri pe care le putem face. În primul rând, vorbim de programele de screening. Însă programul de screening pentru cancer bronhopulmonar comportă câteva dificultăți tehnice. În primul rând, dotarea cu echipamente low energy lipsește. Din păcate, în țara noastră sunt foarte puține astfel de echipamente cu 128 de spire. Dar sperăm să trecem peste acest handicap de dotare, de infrastructură și să putem implementa programe de screening în cancer bronhopulmonar și în țara noastră. A doua categorie de acțiuni care pot fi realizate se referă la îmbunătățirea diagnosticului efectiv printr-un acces mai bun la tomografie cu emisie de pozitroni, spre exemplu”.

Medicul a propus conducerii Ministerului Sănătății și conducerii CNAS, desființarea comisiei care acordă gratuitatea sau posibilitatea de a fi decontată această investigația PET CT, iar în baza unui protocol „să se consimtă situațiile în care PET CT-ul să poată fi realizat gratuit”, spune medicul.

Dr. Ruxandra Ulmeanu

Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta Secțiunii de cancer pulmonar a Școlii Societății Române de Pneumologie, atrage atenția că se înregistrează „o creștere a numărului de cazuri de cancer pulmonar la femei, copii, adolescenți și tineri adulți. Trei sferturi dintre pacienți sunt diagnosticați în stadii avansate și doar 26% dintre aceștia mai pot fi operați după bronhoscopie și CT. În prezent, în România există 800 de medici pneumologi, din care 38% au pregătirea necesară pentru realizarea bronhoscopiilor și doar 24% le pot realiza efectiv”, iar fără o colaborare multidisciplinară, calitatea actului medical este mult diminuată, o colaborare foarte bună cu colegi din alte specialități fiind esențială, atât în stabilirea diagnosicului, cât a strategiei de tratament.

Dr. Sorina Rodica Pop, Grupul de Oncologie și Îngrijiri Paliative din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), membru Comisia de Paliație, Ministerul Sănătății, consideră că „medicul de familie se poate implica în prevenția primară – educația privind renunțarea la fumat – pe care intenționăm s-o facem de la vârstele adolescentine. Deocamdată, această prevenție se face doar oportunist, cu ocazia întâlnirilor noastre cu pacientul, cu părinții acestuia și cu pacientul adult ulterior. Tot prevenție înseamnă și consulturile de bilanț, consulturile periodice clinice”.

Estimările arată că, în 2022, mai mult de o jumătate de milion de europeni vor fi diagnosticați cu cancer pulmonar. Acest tip de cancer continuă să provoace 1 din 5 decese cauzate de cancer în Europa (20% din toate decesele cauzate de cancer). În plus, aproape 12% din noile cazuri de cancer descoperite și diagnosticate în Uniunea Europeană sunt cazuri de cancer bronhopulmonar.

Prof. dr. Florin Mihălțan, președinte European Network for Smoking Prevention (ENSP), director Școala de pregătire postuniversitară a Societății Române de Pneumologie, atrage însă atenția că „fumatul convențional este implicat în 90% dintre cancerele pulmonare la sexul masculin și în 70 – 80% din cazuri la sexul feminin. Prevenția cancerului se bazează pe limitarea debutului fumatului la populația tânără. Pentru a obține acest deziderat, sunt necesare actualizări ale legislației în domeniu și măsuri eficiente, similare cu cele din țările care au reușit să limiteze cu succes consumul de produse din tutun”.


articolul original.

OMS: 72 de copii, printre cele peste 17.000 de cazuri de variola maimuței

25 July 2022 at 04:40
OMS: 72 de copii, printre cele peste 17.000 de cazuri de variola maimuței

Epidemia de variola maimuței a fost declarată urgență sanitară globală de către Organizația Mondială a Sănătății. Această clasificare este cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate emite OMS și vine ca urmare a unei creșteri accelerate a numărului de cazuri la nivel mondial. Peste 17.000 de persoane din 75 de ţări au fost confirmate cu această boală, iar ultimul raport al Organizației arată că printre acestea sunt și 72 de copii. Directorul general al OMS spune că există instrumentele necesare pentru a aduce această epidemie sub control, însă unii specialiștii sunt de părere că virusul variolei maimuței ar putea „să rămână fixat în ecosistemul din Europa de acum înainte, determinând infecții în continuare”.

În baza criteriilor Reglementărilor Internaționale de Sănătate „am decis să declar urgenţă sanitară publică de interes internaţional”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, sâmbătă, la Geneva, precizând că declarația va contribui la accelerarea dezvoltării vaccinurilor și la punerea în aplicare a măsurilor de limitare a răspândirii virusului.

De  altfel, declanșarea PHEIC, cel mai înalt nivel de alertă al OMS, este o decizie asumată a directorului general al organizației, după un vot neconcludent al comitetului de experți reunit în urmă cu trei zile.

„Evaluarea OMS este că riscul de variola maimuței este moderat la nivel global și în toate regiunile, cu excepția regiunii europene, unde evaluăm riscul ca fiind ridicat”, a mai adăugat dr. Tedros, precizând că s-a înțeles prea puțin despre noile moduri de transmitere a virusului care i-au permis să se răspândească atât de mult.

În același timp, șeful OMS a cerut evitarea stigmatizării şi discriminării în cazul pacienţilor cu variola maimuţei, în contextul în care aceştia provin în mod special din comunităţi gay. În prezent, „acest focar este concentrat în rândul bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi şi în special în rândul celor care au parteneri multipli, ceea ce înseamnă că poate fi oprit cu strategiile potrivite în grupul potrivit”, a subliniat dr. Tedros.

Decizie bună, dar tardivă

Având în vedere numărul de cazuri de variola maimuței înregistrate în afara Africii (zonă cunoscută ca fiind endemică), care a ajuns la peste 16.000, în numai trei luni, decizia este justificată, dar tardivă, consideră dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină. 

„Ca și în cazul pandemiei, reacția OMS este tardivă, iar efectele acestei decizii în practică vor fi probabil modeste, pentru că, de fapt, se bazează pe un set de recomandări către state, nu pe obligativitatea implementării unor măsuri de combatere a transmiterii virusului variolei maimuței. De altfel, nimic nu a împiedicat nici până acum țările să implementeze aceste măsuri, cele mai multe și importante dintre acestea referindu-se la personalizarea comunicării cu comunitățile MSM - bărbați care fac sex cu alți bărbați, care sunt asociați cu 99% dintre cazurile diagnosticate până acum. (...) Nu s-a întâmplat la timp, iar efortul necesar acum este mult mai mare, dacă nu este chiar în zadar”, scrie, pe Facebook, dr. Geantă.

Chiar dacă cele mai multe cazuri au fost confirmate în comunitățile gay, monkeypox nu este o boala cu transmitere sexuală, astfel că virusul MPXV poate infecta pe oricine, mai ales copiii, gravidele și persoanele cu imunitate scăzută.

De altfel, ultimul raport al OMS cu privire la evoluția focarului internațional de monkeypox arată că, până la data de 21 iulie, „din cele 10.141 de cazuri pentru care vârsta a fost disponibilă, au fost raportate 72 (0,7%) cazuri cu vârste cuprinse între 0 și 17 ani, dintre care 23 (0,2%) au fost cu vârste cuprinse între 0 și 4 ani.

253 de cazuri au fost raportate ca fiind lucrători din domeniul sănătății, iar acum se fac investigații suplimentare pentru a se stabili dacă infecția s-a datorat expunerii profesionale, potrivit OMS.

„Cu instrumentele pe care le avem acum, putem opri transmiterea #monkeypox și putem aduce această epidemie sub control. Este esențial ca toate țările să colaboreze îndeaproape cu comunitățile afectate pentru a adopta măsuri care să le protejeze sănătatea, drepturile omului și demnitatea”

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS

Vaccin autorizat în Europa

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat, la finalul săptămânii trecute, că a aprobat utilizarea unui vaccin împotriva variolei și pentru variola maimuţei. Mai exact, autoritatea de reglementare în domeniul medicamentelor din Uniunea Europeană a recomandat extinderea provizorie a indicației terapeutice pentru vaccinul antivariolic al companiei Bavarian Nordic, singurul producător al vaccinului Jynneos, pentru a include și monkeypox. În Europa, vaccinul este comercializat sub numele Imvanex și este deja autorizat în UE pentru utilizarea la adulți împotriva variolei. Serul conține o formă vie modificată a virusului vaccinia, denumită „vaccinia Ankara”, care este înrudită cu virusul variolei. „Extinderea indicației va contribui la îmbunătățirea accesului la vaccin în întreaga Europă și la consolidarea pregătirii viitoare împotriva variolei maimuței”, a precizat conducerea companiei daneze.

articolul original.

OAMGMAMR lansează selecția grupului țintă al proiectului „Program leadership în îngrijiri medicale pentru directorii de îngrijiri și asistenții șefi”

22 July 2022 at 06:42

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), anunță lansarea selecției grupului țintă format din 150 de persoane din categoriile: directori de îngrijiri și asistenți șefi din spitale sau asistenți medicali/moașe cu funcții de conducere în domeniul medical în alte instituții, care vor participa la activitățile din cadrul proiectului „Program leadership în îngrijiri medicale pentru directorii de îngrijiri și asistenții șefi”, anunță organizația profesională, printr-un comunicat.

Selecția persoanelor care vor participa la activitățile proiectului se va realiza conform Metodologiei de selecție postată pe site-ul OAMGMAMR (www.oamr.roși se va realiza în perioada 21 – 28 iulie 2022.

Lista persoanelor selectate în grupul țintă va fi postată pe site-ul OAMGMAMR, www.oamr.ro, în data de 1 august 2022, anunță OAMGMAMR.

Dosarele de înscriere se vor transmite exclusiv online și vor cuprinde următoarele documente:

• Formularul de înregistrare a grupului țintă  – Anexa 1 la Metodologie se va descărca de pe site-ul www.oamr.ro ;

• Declarația pe propria răspundere privind disponibilitatea participării la activitatea din proiect – Anexa 2 la Metodologie se va descărca de pe site-ul www.oamr.ro;

• Decizia de numire în funcția de conducere de la locul de muncă;

• Diplome de studii, inclusiv specializări și studii postuniversitare.

• C.I valabil (scanat).

Adresa de email proiectleadership@oamr.ro este destinată exclusiv depunerii dosarelor de înscriere în grupul țintă al proiectului „Program leadership în îngrijiri medicale pentru directorii de îngrijiri si asistenții sefi”, se menționează în comunicat. Informații suplimentare se pot obține folosind adresa de email: secretariat@oamr.ro.


articolul original.

Medicii de familie buzoieni, invitați să se implice într-o campanie de screening gratuit pentru depistarea bolilor hepatice

20 July 2022 at 04:00

În perioada august 2022-ianuarie 2023, buzoienii pot beneficia gratuit de un program integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C. 

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore. T. Popa” din Iași, împreună cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași și Asociația Română Anti-Sida (ARAS) s-au unit într-un efort comun pentru a duce la bun sfârșit un proiect care are ca obiectiv general furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, prin programul „LIVE(RO) 2 – EST” – POCU/755/4/9/136209.

Medicii de familie buzoieni sunt invitați să se afilieze campaniei și să-și ajute astfel pacienții să beneficieze de testarea/screening-ul gratuit pentru hepatite virale și de diagnostic precis prin stadializare care va fi gratuit pentru pacienții pozitivi depistați pozitiv la testarea rapidă, precum și să beneficieze de tratament, asigurânsu-se astfel premisele pentru o viață sănătoasă și diminuarea riscurilor de diseminare a bolilor transmisibile în societate.

Proiectul „LIVE(RO) 2 – EST” vizează județele Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Iași, Suceava, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

În județele Buzău și Botoșani, campania se va desfășura în perioada august 2022-ianuarie 3023, iar cabinetele de Medicina Familiei aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate se pot afilia proiectului. Dosarul de afiliere va fi trimis în perioada 20 iulie-19 august, pe adresa de email: afiliere_est@arasnet.ro.

Managerul proiectului, prof. univ. dr. Anca Victorița Trifan transmite atât autorităților locale (Colegiul Medicilor, Casa de Asigurări de Sănătate, Direcția de Sănătate Publică) cât și medicilor „împreună putem opri hepatita” și inivtă medicii de familie să se aflilieze proiectului, pentru a contribui la îndeplinirea misiunii de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice, ce se desfășoară în județul Buzău în perioada menționată.

La fel ca în celelalte județe LIVE(RO)2-EST, pe lângă implicarea medicilor de familie, pe durata campaniei se vor derula ample activități de informare și conștientizare, diseminare de materiale de informare și promoționale, evenimente publice, toate derulate sub sloganul „Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! #LIVERO2 Acum și în județul BUZĂU!

Click pentru a mari

Prin participarea la testarea/screening-ul gratuit pentru hepatite virale și informarea privind riscurile de infectare proprie și de diseminare a infecției către alte persoane, informarea și conștientizarea efectelor negative majore asupra vieții persoanei infectate cronic cu hepatita B/D sau C și asigurarea diagnosticului precis prin stadializare, gratuit pentru pacientii pozitivi depistati la testarea rapidă, se urmărește accesul la tratament egal, asigurarea premiselor pentru obtinerea tratamentului și eradicarea profilului de hepatita C în rândul populațiilor vulnerabile cele mai expuse riscului de infecție.

Gratuitatea accesului la diagnostic rapid (screening) și diagnostic de stadializare, asigurarea serviciilor de acompaniere către și de la centrele de prevenție, precum și îndrumarea către modalitățile legale de asigurare a persoanelor neasigurate pentru a putea beneficia de tratamentul decontat de CNAS sunt doar câteva dintre beneficiile campaniei, al cărui public-țintă este format din persoane beneficiare de programe de screening ce îndeplinesc cumulativ condițiile: au peste 18 ani; au domiciliul în regiunile Nord-Est și Sud-Est și nu sunt persoane gravide și/ sau persoane lipsite de libertate. Minim 70% dintre persoanele care vor beneficia de servicii medicale vor fi persoane vulnerabile.

Pe lângă implicarea medicilor de familie, care vor primi pentru fiecare pacient testat 57,75 lei, vor fi achiziționate și servicii de caravane mobile pentru screening. „Avantajele majore ale acestei abordări derivă din aderența la populația din zone rurale cu acces dificil la servicii de sănătate (ex.locuințe din zone de munte, aflate la distanțe mari față de cabinetul de medicina familiei); comunități de romi din mediul rural și urban – necesită implicarea mediatorilor sanitari și a liderilor locali ai romilor; localități în care MF nu aderă la program. În implementarea A1.3 vor putea fi accesate ambele abordări (medicii de familie/caravane mobile) în funcție de necesitățile locale/județene, acestea fiind complementare”, transmit reprezentanții proiectului.

Serviciile medicale de prevenire și depistare precoce (screening) pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/ D și C care urmează să fie efectuate de Cabinetele de medicină de familie persoanelor vizate sunt: consultație preventivă, consultație efectuare procedură testare și consultație post efectuare procedură testare.

Obiectivul general al campaniei răspunde unei teme de interes național în domeniul sănătății, respectiv, reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: hepatite B si C si asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale (Obiectiv 2.5 din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020) ce indică masuri concrete de urmat în direcțiile creşterii rolului şi capacității furnizorilor de servicii de sănătate de primă linie de prevenire, diagnostic precoce şi tratament a infecților cu virusul hepatic B, conform competențelor specifice; minimizării riscului biologic ocupațional la personalul din sistemul medical şi din sistemul de asistență socială și creşterii gradului de cunoaştere a profilului epidemiologic al infecției HVB şi HVC în populația generală sau în anumite grupuri populaționale prin studii de prevalență, cercetşri epidemiologice, dezvoltarea registrului naţional al pacienţilor infectați cu HVB/HVC.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, se derulează până la finalul anului 2023 și are o valoare totală 52.397.520,56 lei, din care valoarea cofinanțării UE 51.661.021,53 lei.


articolul original.

Valul 6 COVID a depășit deja primele patru valuri pandemice

19 July 2022 at 04:25
Valul 6 COVID a depășit deja primele patru valuri pandemice

În timp ce majoritatea ţărilor au renunţat aproape complet la restricţiile privind COVID-19, noul coronavirus continuă să circule liber și să infecteze tot mai multe persoane.

Datele colectate la nivel global arată că, per total, numărul de cazuri noi confirmate acum este mai mare decât vârfurile înregistrate în valurile 1-4. De asemenea, numărul internărilor în spital a crescut brusc, însă numărul deceselor rămâne, deocamdată, la un nivel scăzut. În România, sunt deja peste 2.200 de persoane internate cu COVID-19, iar aproape 400 dintre acestea sunt copii. 

Dr. Eric Topol, profesor de medicină moleculară și fondator al Institutului Scripps Research din Statele Unite, care urmăreşte îndeaproape evoluţia pandemiei de COVID-19, arată pe pagina sa de Twitter că, în ciuda subraportărilor din acest val pandemic, provocat în principal de subvarianta Omicron BA.5, numărul cazurilor confirmate raportat la numărul de locuitori a depășit deja recordurile de infectări înregistrate în primele patru valuri. Practic, doar în valul 5 generat de tulpina Omicron BA.1 au fost înregistrate mai multe cazuri noi, după cum reiese și din graficul (vezi Grafic 1) realizat cu ajutorul platformei Our World in Data. 

Pe de altă parte, până în acest moment, „creșterea numărului de decese, din fericire este mult mai mică decât la BA.1, datorită imunității populației obținută prin vaccinuri, boostere și infecții”. 

Nu același lucru se poate spune însă despre internările în spital, care au crescut brusc în multe dintre țările care furnizează datele lor. În general, și spitalizările sunt, deocamdată, sub nivelurile înregistrate în timpul valului provocat de varianta inițială Omicron (BA.1), din același motiv ca și în cazul deceselor. 

Dr. Topol consideră că subvarianta BA.5 este mai rea decât alte variante ale virusului și că „există o mare concepție greșită că, pentru a fi mai rea, trebuie să omoare oameni”. 

Conform Our World in Data, țările europene cu cele mai multe infectări noi la milionul de locuitori sunt: Cipru, Franța, Italia, Austria, Luxemburg, Germania și Monaco (vezi Grafic 2). Trebuie menționat însă că nu toate țările au datele actualizate sau au raportat zero cazuri, cum este cazul Greciei, deși cu o săptămână în urmă se afla în top trei, în privința infectărilor cu SARS-CoV-2. 

Aproape 400 de copii, în spitalele din România

România a început această săptămână cu 3.288 de cazuri noi de persoane infectate în ultimele 24 de ore, cu peste 1.100 mai multe față de ziua anterioară. Și numărul spitalizărilor au crescut accelerat.

Potrivit ultimei raportări a Ministerului Sănătății (MS), ieri, erau 2.247 de români internați în spitale cu COVID-19, cu 244 mai mulți față de ziua anterioară. Dintre aceștia, 115 sunt internați la Terapia Intensivă.  

De asemenea, din totalul pacienților internați, 391 sunt minori, 388 fiind internați în secții și trei, la ATI, anunță MS.  

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a spus, ieri, că rata de creștere a cazurilor „schițează oarecum o încetinire” – de la 53%, la 46% – însă rata de pozitivare a testelor efectuate este în continuă creștere. 

Concret, ieri, aproape 30% (28,54%) dintre testele (antigen și PCR) efectuate în România au fost pozitive, ceea ce înseamnă că se testează foarte puțin raportat la numărul infectărilor reale.

articolul original.

Recuperarea medicală – procedurile care reduc durerea și redau mobilitatea pacientului

18 July 2022 at 06:01

Recuperarea medicală constă într-un complex de tratamente de care mulți pacienți au nevoie înainte şi după o intervenţie chirurgicală, după un traumatism sau din cauza unor afecțiuni, pentru a reduce și elimina durerea și a-și restabili capacitățile funcționale.

Dr Ioana Nohai (foto: Huston NPA)

Recuperarea medicală a devenit una dintre cele mai solicitate specialități medicale în ultimii ani, din cauza lipsei mișcării, a ortostatismului (statul prea mult pe scaun sau în picioare), a unor poziții vicioase (în bancă la școală), a alimentației necorespunzătoare, lipsei odihnei și a vieții agitate care duce de multe ori la accidente.

Recuperarea medicală completează tratamentele obișnuite (medicație, intervenții chirurgicale, sisteme ajutătoare etc.) care vizează vindecarea unei leziuni sau „repararea” fizică a unei zone afectate și are aplicații în numeroase domenii medicale – ortopedie-traumatologie, neurologie, stări pre- și post-operatorii, medicină sportivă, pediatrie, geriatrie, chirurgie plastică și reparatorie etc. Pe lângă metodele clasice de recuperare, precum kinetoterapia sau masajul, acum se folosesc tehnologii și echipamente performante, care accelerează vindecarea.

Cabinetul de recuperare medicală din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, recent modernizat și dotat, dispune acum de o gamă variată de aparatură clasică și modernă, care permit abordarea unui spectru larg de proceduri, precum Electroterapie, Masaj, Kinetoterapie, parafină, unde scurte, magnetoterapie, terapie de înaltă frecvență, laser terapie și terapie TECAR. Programul de recuperare medicală este stabilit în funcție de nevoile pacientului și complexitatea cazului, iar tratamentul este personalizat în funcție de afecțiune, vârsta pacientului şi bolile asociate ale acestuia”, explică dr. Ioana Nohai, medic primar recuperare medicală, cu competențe în ecografie aparat locomotor și în acupunctură, coordonatorul cabinetului de Fiziokinetoterapie și recuperare medicală al SJU Buzău.

As. Monica Roșu

Pentru a beneficia de recuperare sau reabilitare medicală, primul pas pe care trebuie să-l facă un pacient este să se programeze la un consult de specialitate realizat de un medic ortoped, neurolog sau cardiolog, în funcție de afecțiune pacientului. Ulterior, un medic specializat în recuperare medicală va stabili planul de tratament, în funcție de nevoile personale ale pacientului, după care acesta poate începe efectuarea ședințelor de recuperare recomandate.

  „Recuperarea medicală se concentrează în principal pe mișcare și pe știința care se învârte în jurul ei, astfel încât să poată aborda orice problemă medicală ce poate provoca dizabilități sau dureri. Odată problemele identficate corect, pacienții sunt ajutați să-și maximizeze și să-și restabilească funcțiile afectate în urma unei boli sau intervenții chirurgicale și să-și îmbunătățească abilitățile funcționale. Împreună cu asistentele medicale Monica Roșu şi Crina Apostol, kinetoterepeutul Gabriel Grigore şi maseurul Cornel Iosif formăm o echipă bine pregătită, empatică și dornică să aline suferința pacienților care se adresează cabinetului nostru de Recuperare Medicală din cadrul Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Județean de Urgență Buzău, menționează dr. Ioana Nohai.

As. Crina Apostol

La recuperare vin pacienți de toate vârstele. În cazul copiilor, majoritatea prezintă deficiențe ale coloanei vertebrale cauzată de pozițiile vicioase de postură (la școală și acasă). Tinerii suferă mai ales de afecțiuni ale coloanei vertebrale (discopatii lombare, lombalgii, hernii de disc, protuzii, spondiloză cervicală) din cauza statului ortostatismului (statul prelungit pe sacun sau în picioare), o parte au nevoie de recuperare în urma unor traumatisme (fracturi, căzături etc.), iar mai puțini prezintă alte patologii. În cazul vârstnicilor predomină degenerarea articulațiilor, fracturile, sechelele post-AVC, Parkinson, scleroza multiplă sau dureri care au cauze necunoscute.

De cele mai multe ori este nevoie de un complex de proceduri, constând în fizioterapie, axată pe recuperarea funcției locomotorii, recomandată în special pacienților cu afecțiuni articulare și musculare, kinetoterapie ajută la redobândirea controlului și echilibrului muscular, tratarea traumatismelor, restabilirea forței musculare și masaj – care contribuie la corectarea unor zone afectate în special de postura incorectă (în bancă sau la birou), ori a unor suprasolicitări fizice care afectează coloana sau musculatura (stimulează tonusul muscular, circulația periferică și diminuează/înlătură durerea din zonele tensionate). În unele cazuri este nevoie și de recuperare mentală și emoțională, iar aici intervine psihoterapeutul, care ajută pacientul să-și redobândească încrederea în sine.

Petre Emanoil Neagu, Claudiu Damian

Dotarea Cabinetului de Fizioterapie și Recuperere Medicală cu aparatură medicală performantă s-a realizat odată cu modernizarea și dotarea tuturor celor 19 cabinete care funcționează în Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean de Urgență Buzău. Investiția, care s-a ridicat la 849.112.90 lei, a fost realizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău, printr-un proiect finanţat cu fonduri europene și „reprezintă o realizare importantă pentru spitalul nostru, care s-a putut concretiza graţie Consiliului Judeţean Buzău. Doresc să mulţumesc în mod deosebit domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, pentru sprijinul permanent pe care îl manifestă faţă de proiectele Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, ca și întregului aparat tehnic și administrativ. Având și o echipă de specialiști cu experiență, cu ajutorul noilor dotări reuşim să creştem calitatea serviciilor medicale şi să îmbunătăţim infrastructura sanitară, ceea ce are un impact direct asupra calității vieții locuitorilor judeţului Buzău. Scopul serviciilor oferite prin intermediul cabinetului de recuperare medicală este acela de a îmbunătăți și de a restabili capacitatea funcțională și calitatea vieții persoanelor cu dizabilități fizice, în urma unor leziuni fizice survenite în urma unei traume, a unui accident, a unei boli sau a unei intervenții chirurgicale”, a precizat managerul SJU Buzău, ec. Claudiu Damian.

Investițiile în sănătate sunt prioritare, ne dorim ca toți pacienții să beneficieze de servicii medicale la standarde cat mai înalte, iar medicii să aibă aparatura și condițiile necesare pentru o diagnosticare cât mai precisă”, spune la rândul său Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău, care amintește că pentru creșterea calității serviciilor medicale oferite în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău s-au accesat peste 9 milioane de euro din fonduri europene.

Pentru Electroterapie au fost achiziţionate: un aparat electroterapie şi ultrasunete cu ajutorul căruia se efectuează proceduri specifice pentru diverse afecțiuni ale aparatului locomotor, de tip inflamator, degenerativ, posttraumatic sau neuromotor; aparat laser de înaltă intensitate (terapie cu laser) pentru multiple patologii; aparat magnetoterapie indicat în boli degenerative artrozice cronice, afecţiuni post ortopedice, boli neurologice; aparat cu microunde pentru reumatism degenerativ, artroze, spondiloze, tendinite, patologie post traumatice, afecţiuni neurologice-nevralgii, nevrite; aparat parafină pentru procedurile de termoterapie; aparat unde de şoc ESWT, un dispozitiv electromedical care furnizează tratament terapeutic pe bază de unde ultrasunet în domenii: ortopedie, reabilitare medicală, medicină sportivă (metoda „unde de şoc” este tratamentul preferat pentru tendinopatie); aparat T-Care, utilizat pentru condropatie patelară, coxartroză, lumbago-cronic, periatrita umărului, pinteni calcaneeni, afecţiuni osteo-articulare, afecţiuni musculo-scheletale; baie galvanică, care asigură o bună aplicare a curentului galvanic în apă pentru extremităţile superioare şi inferioare (utilizată cu precădere în afecțiuniale sistemului central nervos, disfuncţii inflamatorii degenerative şi cronice ale sistemului locomotor); aparat RIR (radiaţii infraroşii), indicat pentru reumatism abarticular, reumatism degenerativ şi reumatism inflamator.

Gabriel Grigore – kinetoterapeut

Pentru Kinetoterapie, pe lângă aparatele existente s-a achiziţionat un Fisiotek-H-P2 – un aparat extrem de versatil ce permite recuperarea pasivă a umărului, cotului şi a încheieturii mâinii, conceput pentru uz profesional, folosind mișcarea pasivă, utilizat pentru recuperarea medicală a deficitelor neuromotorii, la recomandarea medicului; o bandă de alergare – destinată mersului şi/sau alergării pe loc pentru antrenament fizic recreativ, exerciţii de mers la pas cu sau fără sistem de susţinere a greutăţii corporale; un dispozitiv de scripetoterapie.

Potrivit dr. Ioana Nahoi, în cadrul Cabinetului de Recuperere Medicală se asigură asistență de recuperare-medicină fizică în special pentru afecțiuni inflamatorii (artrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, tenosinovită, bursită); afecțiuni degenerative (gonartroză, coxartroză, artroza umărului, spondiloză lombară și cervicală); SDR loco-regionale musculo-scheletale (bursite, tendinite, periartrite scapulo-humerale, epicondilite); neurologice (discopatii, lombosciatică, monoplegii, hemiplegii, pareze, neuropații, nevralgii, traumatisme ale nervilor, distrofii musculare etc.); afecțiuni post-operatorii (hernie de disc, fracturi, post-protezare); afecțiuni ale aparatului locomotor (scolioză, cifoză, picior plat, monturi); afecțiuni ortopedice (entorse, luxații, întinderi musculare, atrofii musculare).

GALERIE FOTO (sursă: SJU Buzău)


articolul original.

Moment dramatic surprins de camere: Un adolescent îşi prinde capul între scara rulantă şi perete, într-un centru comercial din China

17 July 2022 at 11:05

Moment dramatic surprins de camerele de supraveghere ale unui mall. Un adolescent a rămas cu capul blocat între sticla de protecţie a scării rulante şi perete.

Incidentul a avut loc într-un centru comercial din provincia chineză Henan.

Din fericire, copilul a fost zărit de o femeie care a încercat să îl ţină în braţe înainte de a fi decapitat, iar cineva a reuşit să oprească la timp scara rulantă până la intervenţia pompierilor.

Aceştia l-au scos într-un final pe adolescent, care, s-a ales cu răni uşoare în urma experienţei traumatizante.

articolul original.

"Puiule, vei rămâne soarele şi aerul nostru!" Radu, românul care a murit în vacanţă în Grecia la doar 25 de ani, plâns de cei dragi

16 July 2022 at 10:22

Abia a ajuns în Lefkada, Grecia, şi aştepta să se bucure de vacanţă. Prima zi avea să fie însă şi ultima pentru Radu. Tânărul de doar 25 de ani a dispărut în ape chiar sub ochii prietenilor săi. În zadar au încercat să îl salveze, curenţii au fost mult prea puternici.

După patru zile de căutări, bărbatul a fost găsit. Ultima fărâmă de speranţă a dispărut. Radu a plecat pentru totdeauna. Misiunile de căutare-salvare au început încă de duminică. Grecii s-au mobilizat şi au scos inclusiv două nave ale Gărzii de Coastă, scafandrii şi au ridicat drone. Familia s-a alăturat căutărilor, iar prietenii postaseră pe un grup de Facebook, cerând ajutor oricui putea să ofere indicii.

A murit sub ochii prietenilor săi

Tânărul, fiul unui primar din Dolj, era pasionat de sport şi îi plăcea mult să înoate. Vestea morţii a căzut ca un trăsnet pentru cei dragi. Pe pagina sa de Facebook, mama lui îşi plânge copilul: "Soarele vieţii a apus pentru noi, când valurile nemiloase te-au răpit. În acest univers al tristeţii ne rămân stelele amintirilor, care, nu vor fi niciodată suficiente pentru a alina durerea dragul nostru înger! Strigăm de răsună universul şi este în zadar! Puiule, vei rămâne soarele şi aerul nostru! Te vom iubi, dincolo de puterile omeneşti şi de imaginaţia oricui!".

Mesajele de condoleanţe au curs pe reţelele de socializare: „Dumnezeu sa-i primească sufletul în împărăția Sa! Lacrimi, lacrimi, lacrimi..Sincere condoleanțe!”, „Sunt copleșită, cuvintele nu au nicio valoare sa va aline suferința! Dumnezeu sa vă dea putere să treceți cu bine prin necaz!”, „Durerea mare nemărginită, cuvintele sunt de prisos uneori viata este atit de nedreapta. Sincere condoleanțe! Dumnezeu să-l odihnească drum lin către îngeri, Radule”, „Doamne nu mi vine sa cred Dumnezeu sa-l odihnească în pace, sincere condoleanțe Dumnezeu sa va de-a putere să treceți peste acest necaz”.

„Îngerii să vegheze drumul tău lin către Dumnezeu! Sincere condoleanțe!”, „Sincere condoleanțe,Dumnezeu să-l odihnească în pace,înger nevinovat ,iar vouă multă putere pentru a trece peste această tragedie cumplită!”, „Cuvintele nu pot descrie regretul pierderii unui copil! Drum lin către îngeri ! Sincere condoleanțe! Iar voua, celor care ați rămas cu durerea, sa va dea Dumnezeu putere!”, „Niciun cuvânt nu o sa vă aline durerea, sincere condoleante ! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

„Îmi pare extrem de rău! Nu am cuvinte, nu există durere mai mare..Dumnezeu să vă dea putere și să vă aline sufletele”, „Sincere condoleante!Dumnezeu sa.l odihneasca in pace!Offff......o durere prea mare pentru parintii,nu exista cuvinte”, „Dnezeu să-l odihnească suflet așa de tânăr drum lin spre înger Dumnezeu să te aibă in pace”, „Condoleanțe! Dumnezeu să-l odihnească în pace iar vouă să vă dea putere și curaj că să mergeți mai departe! Drum lung printre îngeri, Radu!”, „CONDOLEANTE ! Ingerii sa ii vegheze drumul lin catre cer. Gandurile si rugaciunile mele sunt cu voi in aceste momente de durere”. Radu urmează să fie înmormântat duminică, 17 iulie.

articolul original.

Un băieţel de cinci ani a fost abandonat de tată la o grădiniţă din China, după ce a aflat că nu este părintele lui biologic. Nimeni nu a mai venit după el

15 July 2022 at 08:33

Situaţie de-a dreptul dramatică pentru un băieţel de cinci ani. A fost abandonat de tată la grădiniţă după ce a aflat că nu este copilul său.

Copilul, identificat de presa locală sub pseudonimul Xiao Rui, a fost înscris la grădiniţa din sudul Chinei, în luna aprilie. Tatăl său venea să îl ia în fiecare zi. Săptămâna trecută, însă, tatăl nu a mai venit după băieţel. La sfârşitul programului, personalul grădiniţei a încercat să îi contacteze pe părinţii lui Xiao şi alţi membri ai familiei, dar nimeni nu l-a mai vrut înapoi.

Nimeni nu a mai vrut să vină după el

O profesoară de la şcoală l-a contactat din nou pe tatăl lui Xiao, dar i-a spus că recent a făcut un test de paternitate şi a descoperit că micuţul nu este al său. A mai spus că nu va mai veni după el şi că de acum este problema intituţiei.

Tatăl i-a împachetat și haine de schimb și i-a lăsat şi un telefon mobil în geanta lui Xiao, informează South China Morning Post. Profesoara a mers chiar la casa băiatului pe care a găsit-o complet goală. Nu se știe unde se află mama băiatului.

Alți membri ai familiei lui Xiao au fost contactați după ce poliția locală a preluat cazul și niciunul dintre ei nu a vrut să-l ia în grijă pe băiețelul de cinci ani. Cu toate acestea, publicaţia South China Morning Post a raportat că un post local de radio și televiziune susţine că mama lui Xiao îl va lua săptămâna aceasta. Conform legii chineze, dacă o femeie refuză să-și crească fiul biologic, ea riscă închisoare.

Cu toate acestea, tatăl din acest scenariu nu a comis nicio crimă, deoarece băiatul nu este al lui din punct de vedere biologic, a informat South China Morning Post.

articolul original.
❌