ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Țeapă cu lenjeria de lux! CANCAN.RO are discuțiile uluitoare: cum fentează Andreea Mironescu să facă plata

5 August 2022 at 20:40

Fotomodelul Andreea Mironescu ar fi călcat, din nou, pe bec! Este acuzată că a dat o țeapă de 16.000 de lei, după ce a cumpărat lenjerie de lux, dar banii nu ar mai fi intrat în contul firmei. Asta în ciuda faptului că Andreea a arătat dovada plății. Dar povestea pe care v-o prezintă, în exclusivitate, CANCAN.RO este spumoasă prin prisma discuțiilor pe care modelul le poartă cu un reprezentant al magazinului de unde au fost făcute cumpărăturile, iar, din ce deducem, ar fi chiar o cunoștință a Andreei.

Obiecte de lenjerie de lux a cumpărat Andreea Mironescu, pe 7 iunie 2022, și a arătat, la scurt timp, dovada plății făcute prin bancă, de pe telefon, 16.000 de lei. Avea să plece liniștită, cu produsele, din magazin.

Numai că, după câteva zile, a fost sunată și anunțată că în contul firmei nu a intrat niciun leuț. Iar de aici începe circul!

Andreea Mironescu, acuzată de o firmă că a cumpărat lenjerie de lux, dar nu ar fi plătit (Foto: Instagram)

A făcut promisiuni, dar nu le-a onorat

Vânzătorul a insistat telefonic de câteva ori, dar Andreea a invocat, mereu, diverse motive pentru neplată, ba a făcut și promisiuni că va rezolva problema, dar nu s-ar fi ținut de cuvânt. A mai trimis o dovada de plată parțială însă în contul firmei tot nu a intrat nimic.

Andreea Mironescu, amenințată cu Poliția și cu avocatul firmei de unde a cumpărat produsele de lenjerie de lux

Andreea Mironescu ar fi returnat, apoi, o parte din produsele cumpărate, motivând că nu are bani să le plătească. Ar fi specificat, desigur, că acestea nu au fost purtate și că sunt nou-nouțe. Dar restul banilor tot nu l-a achitat, în ciuda insistențelor din partea reprezentaților magazinului de unde le-a cumpărat.

Cum i-a dus cu preșul

CANCAN.RO a intrat în posesia discuțiilor, care sunt argument în favoarea păgubitului. În mesajele pe Whatsapp, un reprezentant al firmei, presat de contabil, încearcă să rezolve situația, implorând-o, practic, pe Andreea să plătească.

Modelul pare a o duce cu preșul. Invocă diverse motive pentru a se eschiva.

La un moment dat, spune că este ocupată, că este în trafic și are copilul pe picioare. Reprezentantul firmei se enervează: ”Băi, Andreea, cât mă mai duci cu vorba? Mereu bagi copilul în față”.

În fine, Andreea reglează, oarecum, discuția și face noi promisiuni. Dar de care nu s-ar ține, așa că este amenințată cu Poliția.

”Azi aduci avansul, da? Pentru că azi, dacă nu are avansul, merge la Poliție. Și a spus că o să te contacteze Poliția și cu avocatul. Nu vreau să ajungem acolo”, i s-a transmis. Andreea găsește, încă o dată, soluția de avarie: spune că e plecată cu Liam și că a lăsat pe cineva să se ocupe de problemă.

Andreea Mironescu, somată să plătească, urgent, produsele pe care le-a luat

Discuțiile pe Whatsapp care au intrat în posesia CANCAN.RO și pe care vi le prezentăm, în exclusivitate, creionează întreaga situație în care se află Andreea Mironescu și, fără îndoială, merită citite.

Andreea Mironescu, acuzată de țeapă și cu o ședință foto

Andreea Mironescu nu este la prima ”abatere” de acest fel. În urmă cu cinci ani, modelul era acuzat că a comandat servicii scumpe pe care a uitat să le achite, iar de atunci nu a mai fost de găsit. Ce s-ar fi întâmplat atunci?

Andreea ar fi comandat unui reputat studio din România realizarea unui photoshooting, astfel că s-a prezentat la data, locul şi ora stabilite. Ședința foto s-a rezolvat în câteva ore, după care Andreea a plecat.

Pozele, retuşate şi prelucrate la studio, au fost gata de predare, doar că modelul nu a mai fost de găsit. Nu a răspuns nici la telefon, nici la mesajele trimise de reprezentanții studioului.

Andreea Mironescu ar fi trebuit să plătească echipa care a realizat ședința foto și machiajele, un cost total de aproximativ 1.000 de euro. Dar nu a mai dat niciun semn de viață (Vezi AICI toată povestea).

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.

Brandul ”Becali” nu-i al lui Gigi? Un român stabilit în Germania prezintă certificatul prin care are dreptul la numele finanțatorului FCSB

5 August 2022 at 20:40

Ovidiu Christian Altmann, un român stabilit în Germania, susține că brandul „Becali” îi aparține și că milionarul nu are cum să îl folosească fără acordul lui. Acesta a luat foc în momentul în care a aflat că patronul FCSB-ului și-a inaugurat un hotel care poartă numele familiei, în stațiunea Venus. CANCAN.RO are declarații exclusive. Acuzele sunt grave, iar latifundiarul din Pipera a primit ultimatum.

Becali Hotel și-a deschis porțile în iunie. Construcția este situată pe una dintre cele mai frumoase plaje de la malul Mării Negre, frecventată, de regulă, doar de bogătași. Afacerea este condusă de Theodora, una dintre fiicele milionarului. Patronul de la FCSB ar putea avea, însă, mari probleme, fiind acuzat că ar folosi ilegal brandul „Becali”, care ar fi în posesia unui român stabilit în Germania încă dinainte de Revoluție.

(VEZI AICI: OMUL CARE DETINE BRANDUL CU NUMELE STELISTULUI E REVOLTAT: „EU NU SUNT MILOGUL LUI GIGI BECALI”)

Ovidiu Christian Altmann, românul stabilit în Germania, susține că brandul „Becali” îi aparține (Foto: arhiva personală)

Becali Hotel, în pericol?! „Nu are acest drept! Dețin marca din 2006”

Ovidiu Christian Altmann afirmă că a înregistrat marca „Becali” în 2006, în Germania, și că latifundiarul din Pipera nu o poate folosi în niciun scop fără aprobarea lui.

Am văzut că dânsul și-a inaugurat un hotel în Venus, care poartă numele Becali Hotel. Ceva s-a întâmplat, pentru că nu are acest drept.

Nu știu cum a reușit, deoarece eu dețin această marcă din 2006, este înregistrată în Germania, pe când România nu era în UE. De la aderarea României la UE, în anul 2007, eu am dreptul și peste România cu acest brand„, a declarat, în exclusivitate pentru CANCAN.RO, Ovidiu Christian Altmann.

„La o întâlnire la care a participat și Lucian Becali…”

În continuare, românul care susține că deține „marca Becali” s-a arătat intrigat de faptul că afaceristul a reușit să înregistreze brandul în România, în condițiile în care OSIM nu ar permite acest lucru.

În România, în Germania și cred că și în alte țări din UE, nu ai voie să-ți înregistrezi numele de familie ca brand. De exemplu, Boris Becker, fostul mare jucător de tenis, nici el nu poate să facă asta în Germania.

În altă țară ar putea, da, fără probleme. Domnul Becali a încercat să-și înregistreze numele de familie, dar cererea i-a fost respinsă de OSIM România. La o întâlnire la «Ambiance», cu mai mulți oameni, printre care și Lucian Becali, am aflat de această problemă și atunci am venit eu cu propunerea„, ne-a dezvăluit acesta.

Ovidiu Christian Altmann susține că brandul „Becali” îi aparține, iar în acest sens a prezentat certificatul, care e valabil până în 2026, drept dovadă

„Gigi Becali a înregistrat marca la OSIM. E ceva în neregulă”

Ovidiu Christian Altmann nu se oprește, însă, aici și a lansat acuze grave, care ar implica inclusiv traficul de influență.

„În cele din urmă, Gigi Becali a făcut, totuși, ceva și a înregistrat marca la OSIM, dar după mine. Cred că nu este OK. Am avut și un schimb de email-uri cu Cabinetul Oproiu, care l-a reprezentat în acea perioadă, și, la scurt timp, am primit o înștiințare că nu-l mai reprezintă pe domnul Becali. Mi se pare ceva în neregulă și am să încerc să contactez un Cabinet de Avocatură din România pentru a clarifica această problemă„, ne-a mai precizat Ovidiu Christian Altmann.

Ovidiu Christian Altmann: „Mi s-au cerut chiar și 5.000 de euro ca să…”

Întrebat de reporterul CANCAN.RO dacă a încercat să ia legătura cu Gigi Becali pentru a clarifica problema, Ovidiu Christian Altmann a venit cu alte dezvăluiri grele.

Să fie clar, eu nu vreau o anumită sumă, nu vreau, spre exemplu, cinci milioane de euro pe brand. Vreau o întâlnire și să ajungem la un acord. Da, bine, dacă dorește să cumpere marca definitiv, putem negocia.

Dar nu am reușit să mă întâlnesc cu el până acum, deși am încercat. Au fost persoane care mi-au spus că mă pot duce la el, dar mi s-au cerut 3.000, chiar și 5.000 de euro.

Cum să le dau bani? Apoi am fost chemat la un meci Steaua – Dinamo din Cupa României. Echipa dânsului a pierdut, a dat Torje gol, după meci era super-nervos și nu ne-am mai întâlnit. Am fost a doua zi la dânsul la Palat, dar nu l-am găsit„, a dezvăluit deținătorul „mărcii Becali”.

Hotelul lui Gigi Becali a fost vizitat, de curând, de Sebastian Bodu, fostul șef de la ANAF (Foto: CANCAN.RO)

„Nu are voie să folosească numele Becali pentru hotelul Venus, fără acordul meu”

În final, Ovidiu Christian Altmann a avut un mesaj ferm pentru Gigi Becali. „Să accepte o întâlnire, că suntem oameni. Eu nu încerc să câștig bani care nu mi se cuvin pe nedrept.

Sunt bine din punct de vedere financiar și nu am nicio grijă. Vreau doar ca lucrurile să fie făcute corect, potrivit legii. Nu are voie să folosească numele Becali pentru hotelul din Venus, pentru nicio afacere fără acordul meu„, a încheiat românul stabilit de ani buni în Germania.

Gigi Becali a plătit 6,8 milioane de euro!

Becali Hotel este condus de Theodora, una dintre fiicele afaceristului. În schimbul acestui hotel, Gigi Becali a plătit 6,8 milioane de euro, după ce acesta a fost scos la licitație, în 2019. Proprietatea a aparținut grupului de firme Interagro, condus de Ioan Niculae.

Theodora Becali, „șefa” hotelului din stațiunea Venus, alături de soț și copilul pe care îl au împreună (Foto: CANCAN.RO)

Gigi Becali a investit alte zece milioane de euro pentru renovări, hotelul urmând a fi unul de cinci stele. Are 70 de camere duble, 54 fiind cotate la cinci stele, iar alte 17 la patru stele. De asemenea, există și zece camere de tip family și 12 apartamente.

Cei care vor să se relaxeze la Becali Hotel vor trebui să scoată din buzunar cel puțin 200 de euro pentru o noapte de cazare, într-o cameră de două persoane.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.

Anda Adam dă din nou lovitura în afaceri! Își lansează primul parfum

5 August 2022 at 20:03

Anda Adam (42 de ani) vrea să dea lovitura din nou în lumea afacerilor. Artista își va deschide o nouă firmă, dar de data aceasta va fi una cu parfumuri. Află ce loc a ales cântăreața pentru a-și lansa primul parfum.

În cadrul unui interviu televizat, Anda Adam, a vorbit despre noua sa afacere. Solista își deschide o firmă cu parfumuri pe care vrea să o promoveze la cel mai mare festival din Vâlcea, pe nume ”We Love Music Festival”. Eveniment la care vor participa nume importante internaționale, cum ar fi Jay Sean și Lou Bega.

Anda Adam Sursă foto: Facebook

Unde și când va fi lansat parfumul Andei Adam

Primul parfum care, spune artista, este unisex și are o aromă puternică și persistentă, va fi lansat la festivalul din Râmnicu-Vâlcea. Anda Adam a precizat că a stat să se gândească patru luni la cum va mirosi parfumul. Evenimentul se va desfășura în perioada 18-21 august.

Pentru ca fanii să-i testeze parfumul, Anda Adam va avea grijă să fie amenajat un stand la festivalul unde vor cânta peste 30 de interpreți români și internaționali de top.

”O să am și un stand acolo. O să fac sesiune de autografe și cu cei care vor fi prezenți acolo pentru că, săptămâna care urmează, înainte de acest festival super tare, la care noi vom și pe scenă, o să vin și cu un parfum pe care îl lansez.

Este un parfum care se cheamă Swano, arată cam așa, vorbim de o lebăduță neagră. Arată bine estetic și vă promit că va crea dependență.

Este un parfum care dacă te-ai dat o dată, momentan rămâi setat pe el. L-am ales din vreo 200 și ceva de arome, vreo patru luni am tot mirosit. Este cam unisex și genul acela care lasă o dâră în spatele tău și nu este fresh și spre zona florală feminină”, a declarat Anda Adam, pentru Observator.

Parfumul Swano nu este singura afacere a Andei Adam. Cântăreața mai este și proprietara unui club de fițe din Cluj, pe care-l deține împreună cu logodnicul său, Joseph.

articolul original.

Cum a reacționat Casa Albă și ONU după ce China a anunțat că îngheață cooperarea cu SUA

5 August 2022 at 20:52
image

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, consideră „imposibilă” rezolvarea celor mai presante probleme în lume, ca încălzirea climatică fără un dialog „eficient” între China şi SUA, a transmis vineri purtătorul său de cuvânt, potrivit France Presse.

Reacția Casei Albe și a ONU, după ce China a anunțat că îngheață cooperarea cu SUA

„Potrivit secretarului general, este imposibil să se rezolve problemele cele mai presante în lume fără un dialog şi o cooperare eficientă între cele două ţări”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, întrebat despre reacţia ONU cu privire la anunţul făcut de Beijing de a-şi îngheţa cooperarea cu Washingtonul în unele domenii, între care încălzirea climatică.

John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Alb, a transmis vineri că suspendarea dialogului asupra schimbărilor climatice de către China cu SUA este „iresponsabilă”.

„Sunt sigur că aţi văzut anunţurile Chinei de astăzi: ei vor să întrerupă discuţiile cu SUA într-o serie de subiecte importante, inclusiv schimbarea climatică”, a spus purtătorul de cuvânt al executivului american pentru probleme de securitate naţională.

„Ei cred că ne pedepsesc închizând aceste canale de comunicare. De fapt, ei pedepsesc lumea întreagă pentru care schimbarea climatică nu cunoaşte limite geografice şi nici frontiere”, a adăugat John Kirby.

„Credem că este fundamental iresponsabil”. „Cel mai mare poluator de gaze cu efect de seră din lume refuză acum să discute măsuri cruciale pe care este necesar să le ia pentru a combate criza climatică, ceea ce îi afectează pe partenerii noştri, de la creşterea apelor în insulele Pacificului până la incendii în Europa”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

articolul original.

Blindate grele donate de Macedonia de Nord Ucrainei tranzitează România. Tancurile ar putea fi de provenienţă sovietică

5 August 2022 at 20:52
image

Un grup de 10 blindate grele donate de Macedonia de Nord armatei ucrainene a tranzitat România pentru a ajunge în Ucraina, relatează Știrile TVR.

Imaginile cu blindatele au fost surprinse după ce ministerul apărării de la Skopje a anunţat că va oferi Ucrainei un număr nespecificat de tancuri T-72.

Joi după-amiază, un convoi care transportă mai multe tancuri de provenienţă sovietică a fost filmat în Bulgaria în timp ce era escortat de poliție, în drum spre podul Giurgiu-Ruse

Ministerul bulgar al apărării a confirmat pentru Ştirile TVR că tancurile erau într-adevăr din Macedonia de Nord, au tranzitat Bulgaria şi se îndepretau spre România.

Imediat după invazia rusă din Ucraina, mai multe ţări din NATO au hotărât să ajute Kievul cu armament.

În urmă cu o săptămână, Macedonia de Nord a anunţat că va dona Ucrainei tancuri T-72. Ministerul Apărării de la Skopje nu a specificat numărul, însă a precizat că tancurile au blindaj compozit şi sistem computerizat de stabilizare a focului.

articolul original.

Forțele israeliene au bombardat, vineri, ținte din Fâșia Gaza (video)

5 August 2022 at 20:47
image

Forțele israeliene au bombardat vineri, 5 august, ținte din Fâșia Gaza despre care au spus că ar avea legătură cu gruparea Jihadul Islamic, ucigând un comandant de rang înalt și provocând promisiuni de represalii din partea grupului militant, care a declarat că ar putea lovi orașul Tel Aviv ca răspuns, scrie Reuters.

Nouă persoane rănite și 44 ucise, în urma atacului

Oficiali locali din domeniul sănătății au declarat că cel puțin nouă persoane, inclusiv un copil de cinci ani, au fost ucise și 44 rănite în atacurile care au avut loc după zile de escaladare a tensiunilor în urma arestării unui lider militant palestinian în cursul săptămânii.

Un purtător de cuvânt israelian a declarat că armata a estimat că a ucis în jur de 15 „teroriști”, dar a precizat că nu are un bilanț final al victimelor.

„IDF lovește în prezent în Fâșia Gaza. O situație specială a fost declarată pe frontul intern israelian”, a precizat armata într-o declarație.

Radioul Armatei israeliene a raportat că Israelul a chemat rezerviști militari pentru regiunea din apropierea Fâșiei Gaza, care este condusă de mișcarea militantă Hamas din 2007.

Israelul a închis toate punctele de trecere din Gaza

Un oficial palestinian al Jihadului Islamic a confirmat că Tayseer al-Jaabari, pe care armata israeliană l-a descris drept principalul coordonator între Jihadul Islamic și Hamas, a fost ucis în atacurile care au lovit mai multe ținte din Gaza.

Loviturile au avut loc după ce Israelul l-a arestat pe Bassam al-Saadi, un lider de rang înalt al grupării palestiniene Jihadul Islamic, în timpul unui raid în orașul Jenin din Cisiordania ocupată, la începutul acestei săptămâni.

Ulterior, Israelul a închis toate punctele de trecere din Gaza și unele drumuri din apropiere de teama unor atacuri de represalii din partea grupului, care are un bastion în Gaza, restricționând și mai mult circulația palestinienilor, relatează zdg.

„Scopul acestei operațiuni este eliminarea unei amenințări concrete la adresa cetățenilor Israelului și a civililor care locuiesc în zonele adiacente Fâșiei Gaza”, a precizat premierul Yair Lapid.

Liderul Jihadului Islamic va răzbuna

Într-un interviu la televiziunea Al Mayadeen, un canal libanez pro-iranian, liderul Jihadului Islamic, Ziad al-Nakhala, a promis represalii pentru lovituri.

„Nu există linii roșii în această bătălie și Tel Aviv va cădea sub rachetele rezistenței, precum și toate orașele israeliene”, a declarat el.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că autoritățile se așteptau la atacuri cu rachete împotriva centrului Israelului, dar a precizat că bateriile antirachetă Iron Dome sunt operaționale.

El a spus că planurile de a permite intrarea camioanelor cu combustibil în Gaza pentru a menține operațională singura centrală electrică din zonă au fost abandonate în ultimul moment, deoarece serviciile de informații au detectat mișcări care indicau că atacurile asupra țintelor israeliene erau iminente, notează zdg.

articolul original.

Andreea Mantea a mărturisit că a trecut prin clipe groaznice cu David. Ce a decis vedeta după ce fiul ei a venit bătut de la școală: „Vreo două săptămâni tot venea vânăt acasă”

5 August 2022 at 20:27
image

Andreea Mantea și-a dorit foarte mult un copil, iar visul ei s-a împlinit în urmă cu câțiva ani, pe când era într-o relație cu Cristi Mitrea. Din păcate povestea lor de dragoste nu a rezistat, însă anii au trecut, iar David este un copil minunat de care mama lui este foarte mândră.

Invitată în cadrul podcastului prezentat de Ilinca Vandici, Andreea Mantea a povestit despre o perioadă în care fiul ei, David era bătut de colegii de la școală. Băiatul, în vârstă de 7 ani, a fost agresat pentru că își apăra fetițele din clasă.

Andreea Mantea și-a mutat băiatul de la școală, după ce a fost bătut de colegi

Îndrăgita vedetă de televiziune este o femeie norocoasă care și-a dorit mult un copil, iar visul i-a fost îndeplinit. Andreea Mantea îl are pe David, de care este foarte mândră pentru că o împlinește și îi face viața exact așa cum a visat. L-a crescut singură, astfel că vedeta l-a învățat să fie foarte atent cu fetele din jurul lui.

Când era mai mic, David a fost grav bătut de colegii de la școală după ce i-a luat apărarea unei fetițe căreia alți copii îi făceau probleme.

„Am fost și omul bun și omul rău, le-a văzut pe toate. A trebuit să îl învăț cu de toate. Și-a ales el ce este mai bun. La un moment dat era bătut la școală pentru că el își vede de treaba lui, i se rănesc sentimentele vorbim, povestește. Erau doar 13 copii în clasă, mi-a spus că a vrut să răspundă și el, iar doamna i-a spus să stea jos, să nu mai ridice mâna. Îmi spunea de parcă depășise, atât de multe lecții de viață de la mine și aude tot felul de învățăminte, le ia și le aplică singur”, a mărturisit Andreea Mantea.

Andreea Mantea susține că fiul ei a venit acasă plin de vănătăi și murdat, motiv pentru care a decis imediat să îl mute la altă școală.

„El își vede de treaba lui, erau fetițele trase de codițe, de rochițe și simțea că e o nedreptate. Stătea și se băga la un moment dat, intervenea și lua apărarea fetiței respective. Era el luat la rost de agresor și și-o lua, era mămăligă pe partea asta, acum nu mai e. A venit ziua să fiu sunată că a bătut patru copii, n-am simțit supărare, am simțit mândrie.

Bătut e mult spus, s-a descurcat cu cei patru. Vreo două săptămâni tot venea vânăt acasă, vânăt pe picioare, pe mâini, murdărit, mâzgălit. La un moment dat nu am rezistat și i-am zis să nu mai intervină.

Mi-a spus că nu poate, că ele sunt fetițe. I-am zis „Apără-te!”. L-am băgat la kickboxing, să învețe să se apere, să aibă instinctul ăla în el. A venit și cu ochiul scos aproape, sunt școli și școli, profesoare și profesoare. L-am scos de la școala respectivă”, a declarat Andreea Mantea, în podcastul Ilincăi Vandici.

articolul original.

Ce averi au şefii serviciilor de informaţii din România

5 August 2022 at 20:25
image

Potrivit ultimelor declaraţii de avere ale şefilor SRI şi SIE, publicate pe paginile serviciilor, Eduard Hellvig are un venit anual în valoare de 172.404 de lei şi un credit de aproape 2 milioane de lei, în timp ce Gabriel Vlase are un venit în valoare de 172.751 de lei şi două împrumuturi la bănci.

Ce avere are șeful SRI

Eduard Hellvig a avut în anul fiscal 2021 un venit anual în valoare de 172.404 de lei, de pe urma funcţiei de director al Serviciului Român de Informaţii.

De asemenea, soţia sa a câştigat 45.000 de lei, în calitate de manager al unei companii şi a mai obţinut venituri din dividende în valoare de 100.000 de lei.

Șeful SRI deţine şi ceasuri, în valoare de 15000 de lei şi bijuterii în valoare de 17000 de lei,

Eduard Hellvig are, alături de soţia sa, o casă construită în 2020, de 559 metri pătraţi, iar cei doi soţi au mai cumpărat în anul 2017 şi două terenuri intravilane în Tunari.

Şeful SRI a mai declarat şi un credit pe 30 de ani dobândit în anul 2020, în valoare de 1.949.500 de lei.

Ce venituri câștigă șeful SIE

Gabriel Vlase, şeful SIE, a avut în anul fiscal anterior un venit anual încasat în valoare de 172.751 lei, iar soţia sa a obţinut 8.412 lei din funcţia deţinută în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Ion Borcea, din Bacău.

Șefului SIE are două credite, unul dobândit în anul 2010, în valoare de 45.000 de euro şi altul dobândit în 2015, în valoare de 25.000 de lei, ambele scadente în 2030.

Șeful SIE a declarat un cont bancar în valoare de 32.800 de lei şi un altul de 52.705,61 lei, acestea fiind deschise în 2005.

Şeful SIE a mai declarat acţiuni sau părţi social în societăţi comerciale în valoare de 49.678,60 lei şi altele în valoare de 76.291 lei, respectiv 198.500 lei. Vlase a mai declarat că deţine bijuterii în valoare de 6.000 de euro dobândite în anul 2021. Şeful SIE nu a declarat bunuri imobile sau terenuri.

articolul original.

Ce spune ministrul Sănătății despre posibilitatea de a închide din nou școlile din cauza COVID-19 și de a avea restricții

5 August 2022 at 19:38

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că nu vor mai fi restricţii din cauza COVID-19, în România, dar vor fi recomandări.

Şcolile nu vor mai fi închise, dar va fi monitorizat gradul de ocupare a paturilor din spitale, iar un lockdown nu mai este posibil, în opinia ministrului. "Vor fi deschise şcolile şi ceea ce monitorizăm îndeaproape este gradul de ocupare a paturilor de spital, care la un anumit procent, noi am propus 75 la sută, poate să ducă la închiderea pentru o perioadă extrem de limitată, până scade acest grad de ocupare", a afirmat el.

Alexandru Rafila a explicat, la Digi 24, vineri seară, că se insistă pe recomandări, în ceea ce priveste pandemia de COVID-19, şi a menţionat că sunt persoane care în spaţiile închise poartă masca, deşi e greu pe timp de vară.

Alexandru Rafila: ”Nu vor fi restricții”

"Nu vor fi restricţii, dar vor fi aceleaşi recomandări pe care insistăm şi eu sunt bucuros să constat în viaţa de zi cu zi că sunt multe locuri închise, multe spaţii închise, chiar şi mijloace de transport în comun, am văzut chiar şi în pieţe mai aglomerate, persoane care poartă masca şi o poartă corect. Asta este soluţia, chiar dacă e mai dificil, e vară, e greu de purtat masca, dar cred că dacă insistăm şi oamenii înţeleg că este într-adevăr pentru protecţia proprie sau a comunităţii, a colectivităţii în care trăiesc, cred că va exista o mult mai mare aderenţă la utilizarea măştii, decât la impunerea utilizării măştii într-un moment în care nervii sunt destul de întinşi şi în care gradul de acceptabilitate cred că este, a unei măsuri care pare coercitivă, cred că este destul de redus”, a declarat Alexandru Rafila, conform news.ro.

Întrebat dacă vor mai fi închise şcolile, ministrul Sănătăţii a precizat că acest lucru nu se va mai întâmpla.

Citește și

"Vor fi deschise şcolile şi ceea ce monitorizăm îndeaproape este gradul de ocupare a paturilor de spital, care la un anumit procent, noi am propus 75 la sută, poate să ducă la închiderea pentru o perioadă extrem de limitată, până scade acest grad de ocupare. Numărul de infecţii nu mai este un indicator”, a declarat Rafila.

Întrebat, de asemenea, despre un posibil lockdown, Rafila a spus că este aproape convins că nici acest lucru nu va mai fi instituit.

"Eu sunt aproape convins că aşa ceva nu mai trece nimănui prin cap. Noi suntem într-o criză economică aşa de profundă, în care un astfel de lockdown nu ar face decât să ducă la o criză catastrofală şi atunci toate măsurile astea or fi fără niciun fel de efect. Mai bine să fim echilibraţi, să facem recomandări ferme, să luăm măsuri medicale, acolo unde e nevoie, şi să evităm genul ăsta de abordări care de multe ori mi s-au părut neprofesioniste din punct de vedere al comunicării informaţiei”, a declarat Alexandru Rafila.

Rafila, despre valul actual de COVID-19: Probabil că va intra în săptămânile următoare într-un trend descrescător

"Începând de luni, în toate celelalte zile, marţi, miercuri, joi şi astăzi, am raportat un număr cu câteva sute mai mic, zilnic, decât ziua similară de săptămâna precedentă. Din punctul meu de vedere, o să avem, în această săptămână, cu circa 3.000 de cazuri mai puţin, decât totalul săptămânii trecute, când am avut cred că în jur de 57-58 de mii, o să fie cu 3.000 mai puţin, sunt estimări. Lucrul ăsta arată că proiecţia făcută de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, că vom ajunge la un maxim zilnic de 10.000 de cazuri, s-a adeverit şi ne găsim într-o situaţie în care nu vom depăşi această cifră. Ăsta e un lucru bun, nu pentru numărul de cazuri care nu e aşa de important, aţi văzut că şi criteriile care erau cu cod roşu, galben sau verde au dispărut, nu le mai utilizăm. E important cum reuşim noi, ca sistem de sănătate, să oferim asistenţă medicală şi să avem cât mai puţine persoane internate şi cât mai puţine victime, fiindcă cel mai important lucru pentru un medic este să salveze viaţa unui om. Din această perspectivă, am reuşit să gestionăm situaţia”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a adăugat însă că vor mai fi valuri de infectări.

"Valul acesta probabil că va intra în săptămânile următoare într-un trend descrescător. Dar, cum spuneam, valuri vor mai fi şi atât timp cât nu vor exista tulpini de patogenitate înaltă care să ducă la un număr mare de internări şi un număr mare de decese, cred că lucrurile vor fi ţinute sub control”, a subliniat Rafila.

Alexandru Rafila a menţionat că trebuie să învăţăm să convieţuim cu virusul, dar persoanele vulnerabile să fie protejate prin vaccinare.

 

Sursa: News.ro

Etichete: restrictii covid, masca de protectie, recomandari covid-19,

Dată publicare: 05-08-2022 22:38

articolul original.

Fosta USAMVB Timișoara se numește Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara

5 August 2022 at 19:35

Fosta USAMVB Timișoara și-a schimbat numele! Astfel, din data de 3 august 2022, noua denumire a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României” din Timișoara este Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara.

Noua denumire are în vedere Hotărârea de Guvern nr. 976/03.08.2022, pentru modificarea anexei nr.3 la Hotărârea Guvernului nr. 369/2021, privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației.

articolul original.

În Caraș Severin, producțiile de grâu sunt secrete!

5 August 2022 at 19:34

Din păcate, reprezentanții Direcției pentru Agricultură Caraș Severin nu au vrut să divulge nici o cifră, privind nivelul producțiilor la cerealele păioase, în 2022: grâu, orz, rapiță, ovăz și triticale.

Adina Bate, directorul adjunct, a spus cu hotărâre că producțiile sunt confidențiale, iar ei au interzis de la Ministerul Agriculturii să facă publice cifre cu nivelul cantităților obținute de fermieri.

“Nu putem să va dăm cifre cu producțiile de grâu. Cu suprafețele nu e problema să vă spunem. Vorbim numai de producții că nu avem voie să le publicăm. Pot să va spun că nivelul recoltelor la grâu, rapiță, orz, ovăz și triticale sunt bune, în agricultură județului Caraș Severin. Deocamdată nu avem seceta în Caraș”, a divulgat directoarea adjunctă. Unele probleme sunt numai la Măureni, unde s-au înregistrat ceva calamități. E o localitate aflată la granița cu județul Timiș. Acolo sunt cinci producători agricoli, dar cu suprafețe foarte mici afectate de seceta. E vorba de vreo 50 de ha. De fapt,  în Caraș Severin, nici nu există fermieri mari. Un lucru este clar: în agricultură județului, au fost ploi, în toamna anului 2021 și în prima parte a lui 2022. Culturile de toamna nu au avut de suferit. Au mers destul de bine.

Adina Bate a concluzionat: “Am avut inclusiv zăpadă, în iarnă. La capitolul precipitații noi am stat bine, față de alte județe. Ce pot să spun este că, dacă în următoarele zile, va fi caniculă, temperaturi de peste 35 de grade, și nu va plouă, este clar că va fi și la noi seceta, iar culturile de porumb și floarea soarelui vor fi afectate. Deocamdată nu avem probleme din cauza secetei. Pentru culturile de toamna, am avut umiditate în sol, fiindca au fost precipitații. În ceea ce privește culturile de primăvară, evident că de acum, încolo, vor fi riscuri pentru porumb și floarea soarelui”.

articolul original.

Horoscop 6 august 2022 cu Neti Sandu. Se anunță o zi cu surprize

5 August 2022 at 19:33
image

Vibraţia zilei este 6 şi o să tindem către armonie, să ne hrănim cu ea.

Horoscop 6 august 2022 – LEU

O să vă faceţi program cu prietenii, poate plecaţi pe undeva sau vă întâlniţi la un grătar, daţi o petrecere de zi aniversară sau doar de plăcere.

Poate ajungeţi, în sfârşit, acolo unde v-aţi propus mai mult, dar n-aţi putut călători din cauza pandemiei sau or fi fost alte cauze.

O să vă faceţi programul şi în funcţie de ce-şi doresc ai voştri, dar rămâne loc de distracţie că şi ei îşi doresc.

Horoscop 6 august 2022 – FECIOARĂ

Se poate să v-apucaţi de diferite treburi pe acasă şi să renovaţi, să zugrăviţi, să mai aruncaţi din lucrurile care va prisosesc, să faceţi casa lună.

Vă faceţi o rezervare într-o staţiune de agrement şi o să staţi măcar două zile să vă recreaţi.

Poate vă faceţi timp pentru o nouă îndeletnicire care v-ar elimina stresul şi v-ar reda buna dispoziţie.

Horoscop 6 august 2022 –BALANŢA

Apar cheltuieli petru că aveţi de gând să daţi o fugă la malul marii sau într-o altă zonă geografică şi e bine să aveţi o rezervă de bani că nu se ştie.

O să faceţi voi cinste, de data asta, şi achitaţi nota la restaurant sau la mare, la piscină, le luaţi prietenilor ce-şi doresc.

Se poate să intraţi la cheltuială că vă duceţi la un eveniment care e costisitor şi prin faptul că trebuie să vă luaţi haine, o ţinută de gală.

Horoscop 6 august 2022 – SCORPION

E cineva care v-a dus dorul şi o să vă daţi întâlnire să povestiţi ce-aţi mai făcut, ce planuri mai aveţi şi poate vă duceţi într-o staţiune de agrement, la relax.

O reuşită în planul comunicării - o să spuneţi lucrurilor pe nume, cu argumente, cu dovezi şi o să vă bucuraţi de credibilitate.

Poate faceţi o trataţie, fie la voi acasă, fie în oraş, la o terasă sau la malul mării, să fie ceva inedit.

Horoscop 6 august 2022 – SĂGETĂTOR

Se reuneşte familia cu un prilej anume şi o să vă interesaţi de ce-şi doresc ai voştri, poate o să luaţi ce au nevoie, fără chiar să vă roage.

Poate faceţi vreo plimbare cu maşina, cu trenul, e posibil şi cu avionul, dacă plecaţi în vacanţă, departe.

Spiritul de aventură va dă târcoale şi o să vă suiţi în maşină, luaţi şi câţiva prieteni şi vă opriţi la malul mării sau la munte.

Horoscop 6 august 2022 – CAPRICORN

O reuşită în plan afectiv. O să vă facă o vizită acea persoană care v-a lipsit ca aerul şi poate va capătă şi mai multă stabilitate relaţia.

O să vă duceţi la o nuntă sau la un botez şi o să fie distracţie, o să vă prindă bine ieşirea.

O să puteţi întâlni şi voi pe cineva care să vă facă viaţa mai frumoasă, dacă sunteţi singuri şi neconsolaţi.

Horoscop 6 august 2022 –VĂRSĂTOR

Se poate să faceţi cunoştinţă cu cineva cu care veţi interacţiona la un proiect şi o să stabiliţi condiţiile ca să puteţi semna de luni încolo.

O să daţi ochii cu cineva care vrea să faceţi echipă în plan personal, poate v-aţi cunoscut pe reţelele de socializare.

Se pare c-o să onoraţi o invitaţie la un moment festiv şi o să fie acea doză de optimism de care aveţi nevoie.

Horoscop 6 august 2022 – PEŞTI

O ieşire în lume v-ar limpezi mintea, v-ar da un alt vibe şi v-aţi putea face şi alte relaţii care să vă fie de folos atât în plan profesional, cât şi personal.

E cineva tânăr care vrea să petreceţi mai mult timp împreună şi să vă faceţi nişte timp liber, să întineriți frumos.

Veşti bune, noutăţi care să vă aducă inspiraţie şi să ştiţi ce proiecte să lansaţi la toamnă.

Horoscop 6 august 2022 – BERBEC

Poate faceţi o trataţie de ziua cuiva de naştere, sărbătoriţi ani de căsătorie sau e o competiţie şi o să fiţi pe poziţii acolo, să ieşiţi învingători.

Poate vă mai luaţi lucruri noi prin casă, or mai fi şi la preţ redus şi o să vă bucuraţi de un nou aranjament acasă.

Parcă n-o să faceţi economie la bani ca să vă puteţi distra şi familia o să se simtă în largul ei, o să vă fie recunoscătoare.

Horoscop 6 august 2022 – TAUR

O să apară cineva care aşteaptă un semn de viaţă de la voi, vrea să fiţi împreună şi nu se lasă până nu vă cucereşte, dacă nu sunteţi căsătoriţi.

Se poate să ajungeţi şi la logodnă, la căsătorie dacă n-aţi semnat, până acum actele şi o să fiţi şi voi fericiţi.

O să puteţi pune capăt unui conflict, să aveţi o relaţie sentimentală frumoasă, aşa cum aţi visat.

Horoscop 6 august 2022 – GEMENI

Vă daţi întâlnire cu rude, prieteni, c-aveţi ceva de sărbătorit şi o să fie un bun prilej să vă faceţi planuri pentru câteva ieşiri, în weekend-uri, să petreceţi frumos.

Se poate să faceţi cunoştinţă cu cineva care e pe lungimea voastră de undă şi să începeţi o relaţie, dacă sunteţi singuri.

O să dedicaţi câteva ore bune familiei, dar puteţi avea şi program de voie în doi sau cu prietenii.

Horoscop 6 august 2022 – RAC

Vă puteţi duce la un party, poate fi şi în afara ţării şi să revedeţi oameni dragi, pot fi locuri noi şi care să vă încarce cu energie pozitivă.

Poate îi chemaţi pe nişte prieteni pe la voi, dacă n-aveţi deja programată o ieşire la plimbare şi o să fiţi gazde perfecte.

O plimbare, dus-întors la malul mării v-ar detensiona sau poate preferaţi muntele, ca să vă răcoriţi.

articolul original.

Handbal: Debut cu dreptul în primul amical al verii pentru Gloria 2018. FOTO

5 August 2022 at 20:06

de Mihai Sărmășan

Echipa de handbal feminin a CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud a câștigat astăzi la Baia Mare în fața maghiarelor de la Kisvárda Master Good cu scorul de 33-26(18-12). Meciul s-a desfășurat în cadrul Memorialului „Lascăr Pană”, turneu amical la care mai participă echipa gazdă CS Minaur Baia Mare și Universitatea Cluj.

Au inscris pentru echipa bistrițeană: Cristina Laslo – 7 goluri, Nicoleta Dincă – 6, Sonia Seraficeanu – 4, Bianca Bazaliu – 4, Paula Posavec – 3, Morena Tamires – 3, Laura Pristăvița – 2, Zeljka Nikolic – 2, Florina Chintoan și Nataliia Striukova, câte un gol fiecare.

Mâine de la ora 12.00, Gloria 2018 va juca în compania gazdelor de la CS Minaur Baia Mare.

sursa foto: CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud

articolul original.

Nu măsurați reacțiile Chinei cu metrul american!

5 August 2022 at 20:00

Chinezii se conduc după poruncile lui Sun Tzu, iar nu după poruncile lui Moise. Pentru ei, după ce timp de secole au fost lipsiți de putere, puterea nu se exercită cu ostentație, ci cu calm și cu discreție. Ei nu sunt nici măcar jucători de șah, necum de poker, ci jucători de Go (Weiqi). Când SUA a atacat împingând înainte (în Taiwan) nebunul (nebuna), China nu a răspuns contraatacând cu turnul (cum ar fi făcut SUA, Germania sau Rusia), ci a mai pus pe eșichierul lumii o piesă care limitează capacitatea de manevră a adversarului american. Altele urmează…a explicat pentru Q Magazine fostul ministru de Externe, Adrian Severin.

Redăm în continuare comentariul integral. Titlurile și sublinierile aparțin redacției.

Adrian Severin a fost ministru de Externe al României și președinte al OSCE Foto Mihail Oprescu

CE ESTE TAIWANUL ȘI CE VREA EL?

Nimeni nu contestă că în prezent Taiwanul este o parte a Chinei. Așa a fost și în trecut.

Când în China a izbucnit revoluția maoistă, guvernul chinez a reacționat și asta a generat un război civil, câștigat, în cele din urmă, de forțele revoluționare. Acestea și-au instaurat controlul asupra întregului teritoriu al statului, cu excepția insulei Taiwan, unde s-au refugiat trupele guvernamentale și s-a păstrat, sub protecția lor, dar mai ales sub protecție americană, regimul politic capitalist.

Președinta Tsai Ing-wen alături de soldații armatei taiwanze Foto Twitter

A socoti că Taiwanul este democratic întrucât este capitalist ar fi un abuz de logică. Nu tot ce este capitalist este democratic și nu toți cei care se opun dictaturii sunt democrați.

Autodeterminarea internațională este un drept al popoarelor. Autodeterminarea internă poate fi recunoscută la limită, în anumite condiții, ca un drept al minorităților naționale. Regiunile sau teritoriile nu au dreptul la autodeterminare.

Ca regiune a Chinei, Taiwanul nu are acest drept, pe care, de fapt, nici nu l-a adus în discuție până de curând. Dacă l-am recunoaște, ne-am putea trezi într-o zi că și Oltenia cere separarea de România; ca să nu mai vorbim de Ardeal.

Donbasul, cu care s-ar putea face o oarecare analogie, se deosebește de Taiwan prin două trăsături esențiale: i. în Donbas trăiește o majoritate rusă (rusofonă) care trebuie distinsă de ucraineni, în timp ce în Taiwan trăiesc tot chinezi ca și în China continentală; ii. Donbasul a fost transferat de Rusia Ucrainei, la ordinul URSS, conform logicii constituționale, administrative și geopolitice sovietice, în timp ce Taiwanul s-a izolat din punct de vedere politic de China, în contextul unui război civil.

Atât chinezii insulari, cât și cei continentali socoteau că există o singură Chină, pe care, însă, fiecare comunitate se prezenta a fi singura legitimată să o organizeze, conducă și reprezinte. În cele din urmă, ONU (inclusiv SUA, Rusia, România etc) au recunoscut Republica Populară Chineză ca partener legitim în relațiile internaționale, așa comunistă cum o fi fost ea. Raporturile internaționale țin seama de realitatea puterii, iar nu de ideologii. Ideologii nu fac decât să tulbure pacea lumii.

Atât timp cât funcționează principiul unei singure Chine (și până acum nimeni nu l-a denunțat) problema taiwaneză este o afacere internă a Chinei. Eventuala dorință a Taiwanului de a deveni un stat independent și a transforma statutul său actual de facto într-unul de jure, reprezintă un proiect secesionist.

SUA a purtat un război teribil împotriva secesionismului Confederației Sudiste. Călătoria Președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, la Taipei, sugerează că SUA nu ar fi, însă, împotriva secesionismului taiwanez. De aici toată supărarea.

CE VREA SUA?

Inițial, SUA a susținut că Taiwanul este China și l-a înarmat pentru a putea recupera teritoriul continental. Pe atunci, Washingtonul, fie și împotriva bunului simț, privea China continentală ca pe o regiune secesionistă și pleda împotriva acestui secesionism și pentru restabilirea exercițiului suveranității adevăratei Chine, Republica China, cu conducerea sa refugiată în Taiwan, asupra întregului teritoriu recunoscut al statului; deci și asupra teritoriului continental.

Carmine Angelo Vito este printre primii piloți ai CIA care au survolat deasupra Moscovei în timpul războiului rece, în misiuni care vizau culegerea de informații. Primul care a efectuat un astfel de zbor, la bordul unui U-2, a fost Carl Overstreet, la 20 iunie 1956, într-o misiune care acoperea Polonia și estul Germaniei. La 4 iulie, Hervy Stockman zbura deasupra teritoriului sovietic, nu departe de Leningard, pentru a fotografia navele militare și bazele din țările baltice societice. Cea de-a patra, a cincea și a șasea misiune de culegere de informații au fost efectuate de piloții Marty Knutson, Glen Dunaway și Jake Kratt, toate fiind un succes. Foto Air & Space Museum, Washington, DC

După 1970, în condițiile ascuțirii Războiului rece și ale rivalității dintre SUA și URSS, dar și ale unor dispute tot mai aspre între cele două mari puteri comuniste, URSS și China, Administrația Nixon, menținând principiul unei singure Chine, a recunoscut ca reprezentant legitim al acesteia Republica Populară Chineză, căreia i s-a acordat și locul de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU. Era vremea fericită în care doctrina realismului politic în relațiile internaționale și a dezideologizării acestora, încarnată de consilierul pentru securitate națională și apoi Secretarul de stat al SUA, Henry Kissinger, se impusese în acțiunea externă americană. Singura pretenție a Washingtonului, la timpul respectiv, a fost ca reunificarea Chinei să nu se producă decât pe cale pașnică. Ceea ce Beijingul a acceptat.

Potrivit acestei înțelegeri, SUA s-a considerat îndreptățită să acorde sprijin Taiwanului, înarmându-l în continuare, de astă dată, spre a-i permite să se apere împotriva unei posibile invazii militare declanșate de guvernul chinez oficial/legitim. Ceea ce nu a fost foarte complicat în condițiile slăbiciunii militare și economice a Republicii Populare Chineze de atunci. Pentru guvernul de la Beijing, o soluție militară, implicând și traversarea strâmtorii Formosa, lată de circa 80 mile, ar fi fost o aventură sortită eșecului.

Cu timpul, lucrurile s-au schimbat. China a devenit a doua, dacă nu prima, putere economică a lumii, una dintre cele mai mari deținătoare ale datoriei americane, unul dintre locurile unde s-au refugiat multe din industriile euro-atlantice și sursa de bunuri esențiale pentru funcționarea economiilor euro-atlantice, precum și o putere militară de neignorat, dotată cu tehnologii dintre cele mai avansate. Dacă nu depășește încă puterea militară a SUA este întrucât, așa cum ne explica Președintele Jiang Zemin în timpul vizitei de stat din 1997, în lupta de idei din China a izbândit gruparea care susținea că dezvoltării economice și sociale a țării trebuie să i se dea prioritate față de dezvoltarea capacităților militare. Cu alte cuvinte, o strategie diametral opusă celei americane care, de foarte multă vreme, cheltuiește mai mult pentru securitatea militară decât pentru dezvoltare economică; ceea ce este, potrivit marelui politolog Paul Kennedy, chiar și în condițiile convertirii progresului tehnologic militar în tehnologii de utilitate civilă, cauza prăbușirii tuturor imperiilor.

Dezvoltarea economică și culturală a Chinei, împreună cu o anumită liberalizare a raporturilor civile, o relativă democratizare a societății (în limitele tradițiilor mandarine care permit concursul opțiunilor politice numai pe paliere sociale, cel mai înalt și respectat fiind acela al aristocrației mandarinilor, astăzi reprezentată de liderii așa-numitului Partid Comunist Chinez) și o considerabilă relaxare ideologică (consecutivă sintezei dintre centralismul birocratic, armonia confucianistă și competiția capitalistă), a condus la apariția unei adevărate dependențe a pieței taiwaneze de cea chineză și a managementului de carieră al taiwanezilor de rând de integrarea lor în mediile chineze continentale. Pe acest fundal, reunificarea pașnică devenea un obiectiv tot mai ușor de atins și tot mai apropiat.

Experți militari americani erau de părere încă din 2021 că un război cu miza Taiwan este de dorit, pentru că Asia crește atât de mult economic încât devine de neoprit Foto Twitter

O asemenea reunificare însemna, însă, eliminarea prezenței militare americane din Taiwan. Ceea ce planificatorii politici americani, anchilozați în vechile calcule strategice și trăind într-o lume a viselor paralelă cu realitatea, nu au putut accepta. Aceasta chiar dacă piața chineză continentală este astăzi cu mult mai ofertantă pentru SUA decât piața taiwaneză (pe cea din urmă familia Pelosi are importante pachete de acțiuni), iar cele 80 de mile ale strâmtorii Taiwan nu mai sunt un obstacol de netrecut pentru flota și rachetele chineze, bazele militare americane de acolo nemaifiind dincolo de lungimea brațului chinez. Astfel SUA a decis, ca urmare a unei analize autiste, să încurajeze mișcările independentist-secesioniste din Taiwan.

Cu sprijinul SUA, partidul care dorește transformarea Taiwanului într-un stat independent distinct de China, în realitate viabil numai ca protectorat american, a ajuns la putere. Un atare fapt este în sine de natură a mări tensiunile, și așa ridicate, în Marea Chinei.

Ceea ce apără SUA în Taiwan nu este democrația împotriva dictaturii (democrația taiwaneză este mai mult decât discutabilă, după cum ideea de dictatură comunistă chineză aparține trecutului), ci o poziție de dominație militară în Pacificul de vest, de care, gândind lucid, s-ar putea dispensa ușor, în schimbul avantajelor aduse de o colaborare multilaterală cu China, inclusiv în ceea ce privește definirea unei noi ordini mondiale.

VIZITA BĂTRÂNEI DOAMNE  

Descinderea Președintei Camerei Reprezentaților a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei, fără acordul Republicii Populare Chineze,  a amorsat o nouă criză în regiune, cu reverberații globale.

Așa cum am arătat mai înainte, în realitatea concretă există și pe plan internațional este recunoscută (inclusiv de către SUA) o singură Chină, Taiwanul fiind o regiune a acesteia, iar problema taiwaneză (respectiv relația dintre insula Taiwan și China continentală, incluzând căile de exercitare a suveranității statului chinez asupra întregului său teritoriu) fiind o problemă internă a Chinei.

I led a Congressional delegation to Taiwan to make crystal clear that America stands with the people of Taiwan – and all those committed to Democracy and human rights.

Check out this video of our historic visit to Taipei. pic.twitter.com/TON6zB3x4s

— Nancy Pelosi (@SpeakerPelosi)
August 3, 2022

Nancy Pelosi a declarat că a vizitat Taiwanul pentru a da un semnal clar de susținere a poporului taiwanez și a valorilor democratice Video Twitter Nancy Pelosi

Intrarea unui cetățean american de rang înalt, sub protecția și escorta forțelor armate americane, pe teritoriul unui stat suveran care nu aprobă o asemenea vizită, este un act de război.

Riscul asumat de doamna Pelosi are cauze obscure, cel mai probabil legate de nevoia abaterii atenției publice de la problemele penale ale familiei Pelosi în SUA. La urma urmelor, dacă SUA a declanșat un război cu Irakul pentru a acoperi scandalul Monicagate, de ce nu ar mai amorsa unul ca să acopere Pelosigate?!

Acestui obiectiv i s-ar mai putea adăuga, eventual, interesul Partidului Democrat, într-un an electoral dificil, de a amâna alegerile intermediare sau a le ține la umbra panașului grandios al celui care conduce națiunea în războiul cu hidra comunistă chineză (pe lângă cea rusă). În lipsa unei atitudini belicoase a Beijingului un atare calcul rămâne doar o bâtă dată în baltă.

În rest, voiajul lui Nancy Pelosi nu a adus și nu putea aduce nici un câștig geopolitic sau economic detectabil națiunii americane, aflată în plină criză economică și socială. Mai degrabă a împins vecinii Chinei (Filipine, Coreea de Sud, Vietnam) să ia distanță igienică față de SUA, ca să se protejeze pe sine și pe cei dragi.

Reacția rezervată pe plan militar a Chinei, diferită de ceea ce propaganda euro-atlantică a convins publicul european și american că ar fi urmat să fie, precum și în total contrast cu așteptările acestui public, circumscrise de psihologia, cultura și tradițiile sale istorice, se explică prin specificul gândirii chineze sintetizate în filosofia jocului go (weiqi), cu totul deosebită de cea a jocurilor de șah sau poker cunoscute în Europa (inclusiv Rusia) și SUA. În sensul cel mai larg, China nu atacă niciodată direct, ci prin învăluire; nu confruntă forța sa cu forța adversarului, ci îl pune pe adversar în situația de a nu-și putea folosi forța întrucât a pierdut spațiul de manevră propice. Or, asta nu se petrece pe termen scurt, cum le place europenilor și americanilor, ci pe termen mediu și lung, așa cum gândesc și acționează chinezii.

La 30 iulie, portavionul USS Ronald Reagan a traversat Marea Chinei de Sud până la est de Taiwan şi la sud de Japonia. Nava a fost însoţită de crucişătorul USS Antietam şi de distrugătorul USS Higgins. „Deşi ele pot răspunde la orice eventualitate, acestea sunt desfăşurări normale, de rutină”, a declarat un reprezentant al US Navy. Foto MC3 Gray Gibson

CINE A ÎNVINS ȘI CINE A PIERDUT ÎN REALITATE?

Șocul produs de contrastul între așteptări și realitate dovedește capacitatea superioară a propagandei euro-atlantice în raport cu cea chineză, învinsă la acest capitol.

În cazul războiului din Ucraina, propaganda occidentală a convins lumea că Rusia dorește ocuparea Kievului, pentru ca apoi să prezinte împrejurarea că acesta nu a fost ocupat ca dovadă a înfrângerii strategice a lui Vladimir Putin. Folosind aceeași metodă, metaforele din declarațiile și avertismentele liderilor chinezi, anterioare sosirii lui Nancy Pelosi la Taipei, au fost interpretate și răspândite masiv pentru a crea așteptarea unui atac militar chinez împotriva aeronavei în care se deplasa aceasta și a unei invazii militare chineze a Taiwanului. Astfel de răspunsuri, atribuite abuziv chinezilor, erau croite după modelul inept al declanșării Primului război mondial sub pretextul asasinării Arhiducelui Franz Ferdinand, la Sarajevo din 1914. Mulți au crezut în ele fără să observe că nu aduceau nici un fel de avantaj practic Chinei. Cum nici doborârea aeronavei nici invazia nu a avut loc, China este dată drept învinsă; și așa este, dar numai în imaginația noastră și în războiul spectacol în care SUA s-a specializat.

Dincolo de aceasta, asemenea periculoase jocuri cu focul ne atrag atenția asupra faptului că SUA, inventatoarea și campioana marketingului, nu mai oferă decât reclamă comercială de succes, în spatele căreia nu se mai găsesc produse geopolitice reale (cu excepția celor militare), pe când China își rezervă, pe termen lung, avantajele ofertei reale de asemenea produse, vânzătorul de splendide ambalaje goale neputând înșela la infinit pe toată lumea și încasa prețul unei mărfi pe care nu o are.

Autoreținerea Chinei în ceea ce privește reacția armată la provocarea dnei Pelosi, a salvat omenirea de la extinderea devastatoare în Pacific a actualului război din estul Europei și de la Marea Neagră.

Dincolo de bazele sale culturale, ea este motivată în concret (dacă operăm cu argumentele rațiunii practice) prin decalajul de putere militară încă existent între SUA și China, favorabil celei dintâi, prin lipsa tradițiilor militariste și expansioniste ale Chinei, prin dorința înțeleaptă a Chinei continentale de a realiza reunificarea cu Taiwanul, pentru a fi durabilă, pe cale pașnică și prin calculul pragmatic și responsabil potrivit căruia o confruntare militară deschisă între China și SUA provocată de un gest pur simbolic și, deci, fără nici o consecință practică, a unor politicieni americani, dezavuați chiar la ei acasă, nu ar fi adus Chinei nici un profit concret.

Oare ce doreau și ce așteptau cu adevărat nebunii care împingeau China la război și care, pentru că nu i-a ascultat și s-a limitat, în spiritul artelor marțiale orientale, la o coreografie militară fără contact direct (a se vedea exercițiile militare declanșate prompt care au închis, fără ca SUA să se opună, tranzitul în jurul și deasupra Taiwanului, sau au atins din greșeală – cam tot așa cum tot din greșeală NATO a bombardat ambasada Chinei la Belgrad, în 1999 – teritoriul japonez, fără a produce pagube umane și materiale), la reduceri pedagogice ale relațiilor economice chino-taiwaneze și la suspendarea cooperării politice chino-americane (în afara sancțiunilor pe cât de simbolice pe atât de umilitoare aplicate familiei Pelosi), o pedepsesc acum lipindu-i eticheta de învins fără drept de apel? Apocalipsa?!

Victoria de etapă a Chinei constă în aceea de a folosi vizita lui Nancy Pelosi ca un coagulant al mândriei și voinței naționale chineze, aducând susținerea populară pentru actuala conducere a statului (și în special a Președintelui Xi Jinping) la cotele cele mai înalte.

O Chină mai unită, mai sigură de sine și mai convinsă de superioritatea sa morală reprezintă o și mai mare amenințare la adresa veleităților unipolariste americane.

Înfrângerea strategică a SUA, provocată de vizita lui Nancy Pelosi, vizită pe care administrația americană nu a avut tăria de caracter să și-o asume, constă în aceea că descătușează politica de retaliere a Chinei (care va veni în timp și pe nevăzute, în special sub forma sancțiunilor economice și psihopolitice) și consolidează alianța chino-rusă (precum și opoziția BRICS), dar mai ales în dezvăluirea deficitului sistemic de discernământ geopolitic al SUA (scleroza discernământului geopolitic american), cu efectul de a falimenta credibilitatea puterii americane și a distruge coeziunea alianțelor conduse de America.

Cam asta a fost și este. Ce va fi, vom vedea. Ce știm de acum, este că secolul Asiei, respectiv mersul istoriei, nu poate fi oprit prin agresivitatea frivolă a unui imperiu muribund.

Oficiali de la Pentagon au încercat să ia legătura cu comandanții militari ai Chinei, însă aceștia nu au răspuns la telefon americanilor, au declarat trei surse pentru ziarul Politico

PS. Ministerul de Externe al Chinei a anunțat vineri, 5 august, câteva măsuri de răspuns la vizita președintei Camerei Reprezentanților a SUA în Taiwan:

anularea dialogului la nivelul comandanților militari China-SUA;

anularea dialogului sino-american de coordonare a politicii de apărare (DPCT);

anularea întâlnirilor sino-americane în baza Acordului de Consultare Navală (MMCA);

suspendarea cooperării între China și SUA pentru repatrierea imigranților ilegali;

suspendarea cooperării între cele două părți în probleme de asistență legală în chestiuni juridice;

suspendarea cooperării sino-americane împotriva criminalității transfrontaliere;

suspendarea cooperării sino-americane împotriva drogurilor;

suspendarea dialogului între China și SUA privind schimbările climatice.

articolul original.

Israelul a atacat ținte ale Jihadului Islamic din Fâșia Gaza

5 August 2022 at 19:09

Israelul a atacat, vineri, 5 august, Fâșia Gaza cu avioane de război, ucigând cel puțin 10 persoane, inclusiv un comandant al grupării Jihad Islamic, informează Al Jazeera.

Taysir al-Jabari, un comandant al Brigăzilor al-Quds, brațul militar al Jihadului Islamic, a murit într-un raid aerian asupra unui apartament din Turnul Palestinei din centrul orașului Gaza. Forțele de apărare israeliene afirmă că acesta plănuise atacuri cu rachete antitanc ghidate împotriva cetățenilor și a soldaților israelieni în zone din apropierea graniței cu Gaza.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunțat și decesul unei fetiţe de cinci ani. Cel puțin 55 de persoane au fost rănite în urma raidurilor israeliene.

„Tocmai am luat prânzul de vineri și copiii mei se jucau. Deodată, o explozie uriașă a lovit blocul-turn în care locuim. Am fugit. Sunetul era strident. Am fost foarte șocați deoarece locul este plin de civili. Am văzut multe victime care au fost evacuate”, a spus un rezident pentru Al Jazeera, cu sângele acoperindu-i hainele.

Activista din Gaza Rana Shubair, care locuiește în cartierul al-Remal din partea de vest a Fâșiei Gaza, a spus că a auzit „patru până la cinci bubuituri puternice” când Israelul a atacat Turnul Palestinei din apropiere.

„Eram adormit și m-am trezit alergând, întrebându-mă ce s-a întâmplat. A fost panică în zonă, oamenii alergau. Vă puteți imagina… cantitatea de groază pe care aceasta a provocat-o oamenilor care locuiesc în clădire”, a adăugat ea. „Au fost copii care se jucau… acesta a fost ceva cu adevărat imprevizibil pentru noi.”, a spus Shubair.

Mai multe explozii au putut fi auzite și văzute în toată Gaza. Se auzeau drone de recunoaștere israeliene plutind deasupra enclavei asediate.

„Jihadul Islamic” a anunțat lansarea a peste 100 de rachete în direcția Israelului

Atacurile au lovit și zonele sudice ale Khan Younis și Rafah, precum și cartierul al-Shuja’iya.
În primul răspuns la atac, tirurile de rachete din Gaza spre Israel au putut fi văzute în timp ce sistemul antirachetă Iron Dome al Israelului a luminat cerul nopții.

Avioanele de luptă israeliene continuând să survoleze deasupra orașului dens populat vineri seară, a raportat Youmna al-Sayed de la Al Jazeera.

Atacurile de astăzi sunt o consecință a tensiunilor apărut cu Jihadul Islamic, după arestarea liderului palestinian Bassam al-Saadi în orașul ocupat Jenin din Cisiordania.

Oficialii Jihadului Islamic cataloghează atacurile israeliene drept o „o crimă brutală, un masacru comis de ocupația israeliană împotriva poporului nostru” .

Hamad a declarat postului Al Jazeera că „nu există nicio justificare” pentru atacuri, adăugând că fracțiunile palestiniene au dreptul să se apere și să-și „protejeze” poporul.

Potrivit acestuia, facțiunile din Gaza au menținut „o bună coordonare” și explorează „cea mai bună opțiune pentru poporul palestinian”.

„Cred că Israelul nu este interesat de nicio mediere… nu există loc pentru mediere, nici loc pentru discuții pașnice”, a spus Hamad. „Poporul nostru așteaptă ca rezistența palestiniană să ia decizia și să riposteze”.
Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a spus că aproximativ 15 luptători palestinieni au murit în acțiunea dn Gaza.

„Nu am terminat încă”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF) lt.col. Richard Hecht adăugând că Israelul se așteaptă la un tir de rachetă de represalii din partea facțiunilor palestiniene din Gaza.

El a anunțat, de asemenea, că 25.000 de soldați în rezervă sunt activați.

Ahmed Mudalal, un oficial Jihad Islamic din Gaza, a declarat că gruparea a făcut cereri Israelului prin mediatorii egipteni, inclusiv eliberarea liderului reținut al-Saadi și a unui alt prizonier, oprirea raidurilor din Cisiordania și ridicarea blocadei din Gaza. El a spus că nu au primit încă un răspuns.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a vizitat, vineri, comunități din apropierea Gazei, spunând că autoritățile pregătesc „acțiuni care vor îndepărta amenințarea din această regiune”, fără a da însă alte detalii.

„Vom opera cu putere pentru a restabili viața de rutină în sudul Israelului”, a spus el. „Nu căutăm conflicte, dar nu vom ezita să ne apărăm cetățenii, dacă este necesar”, a spus Benny Gantz.

Israelul și Egiptul au menținut o blocare strictă asupra Gazei timp de 14 ani, iar criticii spun că politica echivalează cu pedeapsa colectivă a celor două milioane de rezidenți palestinieni din regiune.

articolul original.

35 de străini s-au ascuns în tiruri pentru a trece ilegal granița în Ungaria

5 August 2022 at 22:00
image

Poliţiştii de frontieră arădeni au depistat, în ultimele 24 de ore, ascunşi în trei TIR-uri, 35 de cetăţeni din Pakistan, India și Afganistan care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, a informat vineri Poliția de Frontieră.

La Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de ieşire din ţară un cetăţean ucrainean și un cetățean grec, aflați la volanul unor TIR-uri, cu care transportau, conform documentelor de însoţire a mărfii, și produse sanitare, pentru firme din Franța și Polonia.

În urma controalelor efectuare, în compartimentele pentru marfă au fost descoperiţi, ascunşi, 28 de cetăţeni străini.

Unii oameni ar face orice pentru a trece ilegal granița

Este vorba de cetăţeni din Pakistan, India și Afganistan, cu vârste cuprinse între 18 și 46 de ani.

De asemenea, la Punctul de Trecere a Frontierei Vărșand, poliţiştii de frontieră au verificat un TIR condus de un cetățean din Belarus, care transporta bare metalice pentru o firmă din Rusia. În urma controlului efectuat au fost descoperiți, ascunși în compartimentul destinat mărfurilor, șapte cetăţeni din Afganistan și India, solicitanți de azil în țara noastră.

În toate cazurile, efectuează cercetări în vederea stabilirii întregii activități infracționale.

articolul original.

Marea Barieră de Corali arată semne de revenire

5 August 2022 at 21:00
image

Conform unui studiu, coralul s-a refăcut în urma furtunilor şi a fenomenelor de albire, ajungând la niveluri record în cea mai mare parte a Marii Bariere de Corali din Australia. Nordul şi centrul recifului au cea mai mare acoperire de corali de când a început monitorizarea, în urmă cu 36 de ani.

Noul coral este deosebit de vulnerabil, ceea ce înseamnă că progresul ar putea fi rapid anulat de schimbările climatice şi de alte ameninţări, spun oficialii.

În fiecare an, Institutul australian de ştiinţe marine (AIMS) scanează reciful pentru a-i verifica starea de sănătate, folosind scafandri tractaţi încet de o barcă, precum şi studii aeriene, potrivit BBC.

Marea Barieră de Corali a produs, de-a lungul timpului, multe îngrijorări

După ce, în martie, a fost confirmată a patra albire în masă din ultimii şase ani, AIMS a avut mari îngrijorări înaintea studiului din acest an.

„În cei 36 de ani de monitorizare a stării nu am mai văzut evenimente de albire atât de apropiate”, a declarat directorul executiv Paul Hardisty.

Albirea are loc atunci când coralii stresaţi de temperaturile ridicate ale apei expulzează algele care trăiesc în interiorul lor şi care le dau culoare şi viaţă.

Doar două evenimente de albire în masă au fost înregistrate până în 2016.

Cauzele fenomenelor de albire

Fenomenul de albire din acest an a fost primul care a avut loc în timpul unei La Niña, un fenomen meteorologic care aduce, de obicei, temperaturi mai scăzute ale apei.

Aceste ultime rezultate demonstrează că reciful se poate reface dacă condiţiile o permit, spune Dr. Hardisty, dar „perturbările acute şi severe” sunt din ce în ce mai frecvente şi mai lungi.

Reciful a fost, de asemenea, afectat de stelele de mare care mănâncă corali şi de ciclonii tropicali care generează valuri dăunătoare.

Specii amenințate

O mare parte din noua creştere de corali, o specie numită Acropora, este deosebit de expusă ameninţărilor recifului, a declarat Dr. Mike Emslie de la AIMS.

Marea Barieră de Corali a fost inclusă în Patrimoniul Mondial de 40 de ani datorită „importanţei sale ştiinţifice şi intrinseci enorme”, fiind unul dintre cele mai bogate ecosisteme din lume.

Autoritatea Parcului Marin al Marii Bariere de Corali, care administrează reciful, spune că perspectivele pentru aceasta sunt „foarte slabe” din cauza schimbărilor climatice.

UNESCO, organismul ştiinţific şi , afirmă că nu se fac suficiente eforturi pentru a proteja reciful.

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

5 August 2022 at 21:00
By: Tion
foto: ROD Festival

Reactualizat la:

Sâmbătă, 6 august, puteți participa la ROD Festival, la Festivalul Armenesc din Timișoara - aflat la prima ediție - sau la un concert Pyroblast & ALLjazzisOVER. Sunt doar câteva dintre evenimentele de astăzi.

Scris de Tion - Sâmbătă, 6 august, puteți participa la ROD Festival, la Festivalul Armenesc din Timișoara - aflat la prima ediție - sau la un concert Pyroblast & ALLjazzisOVER. Sunt doar câteva dintre evenimentele de astăzi.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Programul cultural din 2023 va fi făcut public în noiembrie

5 August 2022 at 17:00

Se lucrează intens la programul care va face din Timișoara 2023 o sărbătoare a unui oraș deschis spre lume.

Operatori culturali și creatori din organizații și instituții diverse imaginează, creează, construiesc, produc evenimente cuprinse în Programul Cultural Timișoara 2023 actualizat.

În acest proces, le sunt alături membrii echipei curatoriale Timișoara 2023, care țin cont de coerența artistică și coordonarea strategică a programului.

În ultimele zile, membrii echipei curatoriale Timișoara 2023 au avut sesiuni de lucru cu operatorii culturali și au discutat despre stadiul proiectelor lor, invitându-I în procesul de co-creare a conceptului evenimentului de deschidere.

Potrivit reprezentanților Centrului de Proiecte al Primăriei, în perioada 17-19 februarie 2023, se va deschide anul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Va fi o sărbătoare culturală deschisă tuturor, dintr-un capăt într-altul al orașului, în piețe, parcuri, curți interioare, în spații culturale consacrate și inedite. În cele trei zile se vor concentra spectacole, instalații luminoase, conferințe, concerte.

„Weekendul de deschidere Timișoara 2023 va fi un mesaj de solidaritate, de societate deschisă și sustenabilitate transmis unei lumi frământate de război, schimbări climatice și segregări sociale.

De asemenea, este important ca de titlul de Capitală Europeană a Culturii să se bucure întreaga regiune. Membrii echipei curatoriale Timișoara 2023 s-au întâlnit în aceste zile cu operatori culturali și reprezentanți ai instituțiilor culturale și universitare din Caraș-Severin și au vizitat spații de infrastructură culturală.

În luna noiembrie vor fi făcute publice programele detaliate ale celor 3 Capitale Europene ale Culturii în 2023: Veszprem (Ungaria), Elefsina (Grecia) și Timișoara”, au mai transmis reprezentanții Centrului de Proiecte al Primăriei Timișoara.

Pe aceeași temă:

Calendarul evenimentelor Timișoara 2023, făcut public la sfârșitul toamnei

FOTO. Muzeul de Artă din Timișoara va găzdui cea mai importantă expoziție dedicată lui Victor Brauner

Adblock test (Why?)

articolul original.
❌