ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022Ultimele Stiri

Ministrul PSD al Apărării, Vasile Dîncu, ar putea fi remaniat din Guvernul Ciucă

8 August 2022 at 11:18
image

Sunt multe surse politice care afirmă că premierul Nicoale Ciucă ar pregăti mai multe remanieri din Guvern. Printre numele înaintate se află și cel al lui Vasile Dîncu care va fi remaniat din Guvern de la Ministerul Apărării. Momentan, sursele susțin că președintele Klaus Iohannis este cel care ar fi cerut remanierile.

Recent s-a vorbit despre remanierea lui Eduard Novak de la UDMR, iar lista continută cu remanierea unui PNL-ist. Nu se cunoaște cu exactitate numele ministrului din PNL care ar urma să fie dat afară din Guvern, deși unele voci inclină spre ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, remaniat din Guvern?

Așa cum susțin sursele politice zilele ministrlui Apărării în Guvern par a fi numărate. Vasile Dîncu urmează să fie remaniat din Executiv după ce președintele Klaus Iohannis ar fi cerut acest lucru. Încă actualului ministru i se reproșează mai multe probleme printre care atribuirea unui contract de modernizare a bazei de la Kogâlniceanu unei firme care are legături cu un oligarh rus. De la începutul conflictului din Ucraina, Vasile Dîncu a făcut mai multe declarații care nu au fost pe placul unor lideri politici. Acesta susținea că Marea Neagră este blocată din cauza unor câmpuri de mine și că există o îngrijorare internațională

În aceste momente, marea este blocată, există şi informaţii legate de existenţa unor câmpuri de mine desprinse din zona litoralului. Sigur că există şi o îngrijorare internaţională legată de această chestiune, se discută deja, la ultima întâlnire a Comitetului de afaceri externe unde au participat şi miniştri apărării săptămâna trecută, s-a discutat deja de operaţiuni nu numai de deminare a Mării Negre unde într-un fel sau altul România, Turcia şi Bulgaria eram şefi de filă. (…) explica ministrul Vasile Dîncu în urmă cu câteva luni.

Sunt și alte momente în care Vasile Dîncu a făcut unele declarații care nu au convenit liberalilor sau președintelui Iohannis. Una peste alta, sunt și alte tensiuni în coaliție legate de mai multe declarații și de reacția UDMR în scandalul discursului lui Viktor Orban.

Alexandru Muraru, declarații controversate despre rotativa guvernamentală

Unul dintre momentele de tensiuni din coaliție a apărut în momentul în care Alexandru Muraru, fratele ambasadorului României în SUA și un apropiat al președintelui Iohannis a menționat faptul că rotativa guvernamentală ar putea să nu se întâmple. Președintele PNL Iași și deputat PNL, Muraru consideră că în contextul dificil pe care-l traversează România nu este oportun să existe un conflict intern în PSD legat de nominalizarea unui eventual premier. Nicolae Ciucă ar trebui să stea în fruntea Executivului:

„România nu a avut niciodată un scenariu din acesta, al unei retrageri negociate din postul de premier. Într-adevăr problema schimbării premierului în mai-iunie anul viitor apare în protocolul coaliţiei. Însă personal cred că trebuie să vedem cum va arăta situaţia geopolitică la momentul acela, pentru că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri în plin conflict la marginea graniţelor României nu cred că fi un semnal bun. (..)” arată Alexandru Muraru

În încheiere menționăm că vom vedea dacă Vasile Dîncu va fi remaniat din Guvern și cine va fi numit în locul acestuia. Vom vedea dacă coaliția se va dinamita cu această remaniere.

articolul original.

Viceliderul deputaților PSD, Silviu Macovei: Chiar vrea PNL să rămână singur la guvernare? (P)

8 August 2022 at 10:56
image

Viceliderul deputaților PSD, ieșeanul Silviu Macovei desființează declarațiile hazardate ale lui Alexandru Muraru, președintele PNL Iași prin care își manifesta dorința ca PNL să nu mai cedeze funcția de premier anul viitor (așa cum era stipulat în protocolul Coaliției).

Efortul lui Alexandru Muraru de la PNL Iași de a face ceva valuri la București și prin presa centrală a dus, nici mai mult, nici mai puțin, la ideea că PNL ar cam vrea să încalce protocolul coaliției și să nu mai respecte rotația premierilor. Această condiție fundamentală a susținerii guvernului Ciucă (după eșecul colosal al liberalilor cu Cîțu) a făcut posibilă rămânerea PNL în apropierea arcului guvernamental. Altfel, dacă se respecta numărul de voturi ale partidelor, PSD ar fi trebuit să dea premierul de la bun început.  Deputatul Silviu Macovei nu consideră că ar trebui luată foarte în serios declarația lui Muraru, aceasta nefiind decât o voce izolată:

„Dacă nu s-ar fi văzut din satelit că PNL Iași este în disoluție (cu președintele CJ și primarul trimiși în judecată pe multe dosare penale), că nu contează la Centru și că nu au soluții pentru ieșeni, aș fi crezut că liberalii fac toate eforturile să rămână singuri la guvernare. Mai ales după ce au luat apărarea UDMR în cazul discursului rasist și antieuropean al lui Viktor Orban de la Tușnad. Însă, mi-e greu să cred asta… Probabil, cea mai simplă explicație este că declarația nefericită, singură și tristă a liberalului ieșean Muraru este doar o încercare timidă de a fi băgat în seamă și de a conta înainte să dispară filiala în neantul electoral.”

articolul original.

Alexandru Rafila îi îndeamnă pe români să își ia de urgență pastilele cu iod din farmacii. Suntem în pericol nuclear?

8 August 2022 at 10:43
image

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a intervenit în mod public și i-a îndemnat pe români să meargă în farmacii, pe baza rețetei medicale emisă de medicii de familie, să își ia pastilele cu iod.

Pastilele de iodură de potasiu au ajuns şi la DSP Iași unde se aflau, în luna mai, în depozite. Pastilele cu iod sunt recomandate în vederea unui tratament în cazul unui incident nuclear.

Alexandru Rafila, indemn pentru români pentru a achiziţiona pastile cu iod

Într-o intervenție oficială, Alexandru Rafila i-a îndemnat pe românii sub 40 de ani să se ducă ”cât mai repede” să-și achiziționeze pastilele de iodură de potasiu, pastile folosite în cazul unui incident nuclear. Ministrul Sănătății a subliniat faptul că la nivel național sunt peste 2500 de farmacii care au în posesie astfel de pastili. Acesta a menţionat faptul că sistemul e funcţional şi că oamenii trebuie să apeleze la acesta pentru a se folosi de ajutor:

„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a spus luni Rafila, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor.

Legat de cerere, ministrul Sănătății explică faptul că cererea nu este nici mare nici mică dar că pe măsură ce evenimentele capătă o altă turnură în Ucraina este de așteptat ca cererea să crească. Iodura de postasiu are beneficii limitate şi poate fi periculoasă dacă nu este folosită conform prospectului. Medicii atrag atenţia ca iodura de potasiu nu este remediul universal antiradiaţii. Ea este foarte eficientă în prevenirea patologiilor endocrinologice cum ar fi cancerul tiroidian, dar nu protejează şi asupra altor afecţiuni ce pot fi cauzate de radiaţii.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost atacată. Este în pericol România?

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru bombardarea reînnoită a celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi sancțiuni internaționale împotriva Moscovei pentru „teroare nucleară”.

Organismul de pază nucleară al ONU a cerut încetarea imediată a tuturor acțiunilor militare în apropierea centralei, după ce aceasta a fost lovită de bombardamente sâmbătă seara, provocând oprirea unuia dintre reactoare și creând un „risc foarte real de dezastru nuclear”.

Centrala nucleară Zaporojie funcționează normal, conform rapoartelor lui Yevgeniy Balitsky , șeful administrației instalate de Rusia din regiunea ocupată Zaporizhzhia. Șeful companiei nucleare de stat din Ucraina Energoatom a cerut ca centrală să devină o zonă fără armată și a spus că ar trebui să existe o echipă de menținere a păcii prezente la fața locului. În acest context pare că România este momentan în siguranță față de o posibilă reacție nucleară. Cele două forțe beligerante s-au acuzat reciproc de lovituri la centrală. Momentan, informațiile venite din ambele tabere sunt contradictorii și informația nu a putut fi verificată din surse independente. Așadar, Alexandru Rafila i-a îndemnat pe români să achiziționeze pastile de iod, putând crea o panică printre cetățeni.

articolul original.

Banii de pe tichetele sociale expiră. Pot fi folosiți doar o perioadă de timp

8 August 2022 at 06:18
image

Tichetele sociale au început a fi acordate persoanelor aflate în situaţii dificile, dar banii de pe acestea vor expira, anunță oficialii. Așadar, persoanele care nu folosesc tichetele la timp se pot trezi că nu le mai pot folosi deloc.

Voucherele de 50 de euro sunt acordate sub formă de carduri care pot fi folosite în mai multe magazine din România, dar și în unele restaurante.

Banii de pe tichetele sociale expiră

Tichetele sociale au început a fi acordate de pe data de 1 iunie românilor cu venituri mici, dar banii aflați pe acestea expiră, avertizează autoritățile. După ce autoritățile încarcă aceste cârduri, utilizatorii pot folosi banii de pe ele pentru o perioadă de maxim 12 luni de la data alimentării:

”Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Tichetele sociale disponibile pe suport electronic (card) au o valoare nominală de câte 250 lei și sunt destinate persoanelor aflate în situații de deprivare materială său risc de sărăcie. , informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

În total sunt peste 2,5 milioane de cetățeni români care au primit voucherele sociale în valoare de 250 de lei. Acestea pot fi folosite în restaurante și în supermarketuri. Casele de marcat accepta plata contactless de la prima tranzacție. Totuşi, există şi o veste proastă pentru cei care doresc banii cash. Nu pot fi retrași bani de la niciun bancomat folosind acest tip ce card. O altă precizare este faptul că statul s-a mișcat destul de greu în implementarea acordării acestor vouchere. Recent, ministrul Muncii a afirmat faptul că acest tip de ajutor social nu va fi singurul pe care Guvernul României îl va acorda. Concret, Executivul se gândește la alte scheme de ajutor în special pentru pensionari dar și pentru românii cu venituri care au de suferit de pe urma crizei economice.

Românii săraci pot mânca la restaurante de lux cu voucherele sociale

Una peste alta, există şi un paradox în tot acest context. Pe lista entităţilor care acceptă plată cu voucherele sociale se regăsesc şi restaurante de lux care în mod normal sunt inaccesibile celor care au venituri mici. Așadar, BZI.RO a făcut o listă cu astfel de restaurante, iar cei interesați pot mânca platouri grill la prețul de 190 de lei. Pentru cei mai pretenţioşi, există alimente mult mai calitative. De exemplu 100 de grame de somon la cuptor costă 14 lei, iar un mușchi de vită la grill costă 60 de lei.  Pentru că viața din România este una amară, regăsim înscrise în schema de ajutor dată de Guvern mai multe cofetării care, conform unor căutări, nu practică cele mai mici prețuri. Aceste prețuri sunt se regăsesc în mai multe restaurante de lux din Iași.

Situația este una generală și se regăsește și în marile orașe cum ar fi București, Cluj, Timișoara sau Constanța. Vom vedea dacă banii de pe tichetele sociale acordate de statul român pentru cei cu venituri mici vor fi cheltuiți înainte de termen și dacă vor fi cheltuiți conform recomandărilor oferite de oficialități. Menționăm că aceste carduri vor fi încărcate odată la 2 luni.

articolul original.

Germania ar putea rămâne fără bere dacă Rusia oprește in totalitate gazele naturale

8 August 2022 at 05:35

Nu este un secret că în Germania consumul de bere este mai degrabă un sport național. Totuși, berarii se tem că rafturile supermarketurilor vor rămâne fără bere dacă Rusia oprește în totalitate gazele naturale.

Asta în condiţiile în care în Germania există deja o problemă a gazelor naturale și a prețurilor acestora care s-au triplat pentru consumatorii casnici.

Germania ar putea rămâne fără bere

Costul în creștere al energiei și amenințarea că Rusia ar putea reduce aprovizionarea cu gaze către Germania riscă să agraveze temerile post-coronavirus a producătorilor de bere, a anunțat luni Federația Berarilor din Germania. După ce a trecut șchiopătând peste pandemie, „industria germană a berii încă funcționează în regim de criză”, a spus șeful federației de bere Holger Eichele.

Sunt multe festivaluri tradiționale dedicate consumului de bere în Germania

Berarii germani au vândut 157,2 milioane de litri de lichid în primele șase luni ale anului, o creștere anuală de 3,8%, potrivit cifrelor publicate luni de biroul federal de statistică Destatis. Dar, în ciuda îmbunătățirii, cifra din prima jumătate a anului a fost încă cu 5,5% sub nivelul de dinainte de criză din 2019.  O criză energetică care se profilează în Germania a lăsat puține speranțe într-o îmbunătățire suplimentară a vânzărilor în a doua jumătate a anului, potrivit Federației Germane de Berari. Prețurile energiei au crescut, deoarece Rusia a redus livrările de gaze naturale către Germania și a provocat temeri de o penurie acută dacă ar întrerupe complet aprovizionarea.

„Fără gaz, rafturile vor fi goale”, a spus Eichele.

Amploarea crizei energetice și impactul acesteia „poate fi doar de ghicit”, a adăugat el.  Berarii s-au străduit în ultimii ani să-și reducă consumul de energie, dar în prezent este „imposibil” să înlocuiască gazul ca sursă cea mai importantă pentru industrie, a spus Eichele.  Potrivit federației, industria alimentară și a băuturilor este cel mai mare consumator de gaze din Germania, în spatele industriei chimice.

Probleme mari pentru Germania referitor la importul de gaze naturale

Toată industria din Germania se bazează pe importul de gaze naturale din Rusia. Din cauza sancțiunilor aplicate Kremlinului, Germania face cu greu față reducerilor livrărilor de gaze naturale. Oficialii de la Gazprom au explicat faptul că sunt mai multe probleme de ordin tehnic în ceea ce privește gazoductul Nord Stream  1. Pe cealaltă parte, nemții acuză oficialitățile rusești de șantaj și consideră că nu există nicio problemă de ordin tehnic. Gazprom a explicat, la rându-i că există o problemă la o turbină și faptul că Occidentul impune sancțiuni îi impiedică pe aceștia să obțină echipamentele necesare pentru a putea să repare.

Una peste alta, Germania începe să ia măsuri sociale care să vină în ajutorul cetățenilor care nu o să mai facă față, la iarnă, costurilor ridicate la utilități. Au fost înființate adăposturile foamei, adăposturi destinate celor care se află în situații dificile. Ba mai mult, Germania pare că a uitat de politica energiei verzi și a redeschis mai multe mine de cărbune pentru a asigura o oarecare independență față de Rusia. Așadar, în toată această situația vom vedea dacă Germania va rămâne fără bere pe rafturile supermarketurilor și ce măsuri vor lua autoritățile dacă acest lucru se va întâmpla.

articolul original.

Inflația din SUA ar putea fi redusă după ce Senatul a adoptat legea lui Joe Biden

8 August 2022 at 05:15

Este o victorie de etapă înregistrată de Joe Biden în Senat unde a fost adoptată legea pentru reducerea inflației. Democrații susţinuţi de Biden au înregistrat o victorie după 18 luni în care republicanii lui Trump s-au opus legii.

Inflația din SUA a ajuns la un nivel record al ultimilor zeci de ani în contextul pandemiei de COVID-19 și a războiului din Ucraina.

Inflația din SUA, posibil redusă după ce legea lui Joe Biden a trecut de Senat

Democrații au plâns de bucurie după ce Senatul a aprobat în cele din urmă un aspect cheie al agendei interne a președintelui Joe Biden, referitoare la inflația din SUA, dar și la schimbările climatice. Proiectul de lege, rezultatul a 18 luni de dispute intense, va fi trimis acum Camerei controlate de democrați, unde ar putea trece de îndată ce săptămâna aceasta.

Actul de reducere a inflației include 369 de miliarde de dolari (305 de miliarde de lire sterline) pentru acțiunea climatică – cea mai mare investiție din istoria SUA. Autorii săi spun că va reduce emisiile de carbon din SUA cu 40% până în 2030.

De asemenea, ar crește taxele corporative și ar scădea costurile asistenței medicale, ca parte a unui pachet care depășește 700 de miliarde de dolari (580 de miliarde de lire sterline), despre care Casa Albă spune că se va plăti singur.

Democrații au negociat între ei luni de zile pentru a se asigura că proiectul de lege a primit sprijinul fiecăruia dintre cei 50 de senatori ai partidului, pentru care a fost necesar – alături de votul de departajare al vicepreședintelui Kamala Harris – pentru a trece de Senat. Compromisul rezultat este o versiune semnificativ redusă a unei măsuri mult mai extinse pe care mulți democrați speraseră să o aprobe anul trecut.

Acum trebuie să fie aprobat de Parlament, unde democrații au o majoritate ceva mai mare și se așteaptă să o adopte cu ușurință, înainte de a putea fi semnată în lege de către președintele Biden.

SUA au fost lovite de inundații mortale și incendii de vegetație în ultimii ani.

Schimbările climatice cresc riscul de vreme caldă și uscată, care este probabil să alimenteze incendiile de vegetație. Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 °C de la începutul erei industriale și temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu vor reduce drastic emisiile. Măsurile din industrie din proiectul de lege includ credite fiscale pentru dezvoltarea energiei curate, care vor ajuta la costurile inițiale ridicate. Va fi creat un nou „accelerator al tehnologiei pentru energie curată” de 27 de miliarde de dolari pentru a ajuta la avansarea tehnologiilor regenerabile.  Între timp, unele gospodării ar putea primi până la 7.500 USD în credit fiscal pentru a cumpăra o mașină electrică și 4.000 USD pentru o mașină uzată.

California a fost lovită recent de puternice incendii de vegetație

De asemenea, vor fi acordate 60 de miliarde de dolari comunităților care au suferit cel mai mult din cauza poluării cu combustibili fosili.

Președintele Joe Biden – care a numit proiectul de lege „istoric” – s-a angajat să readucă SUA pe scena internațională în domeniul acțiunii climatice. În aprilie anul trecut, el s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră din SUA cu cel puțin 50% până în 2030. Așadar, inflația din SUA ar putea fi redusă, iar americanii ar putea renunța la tradiționalele mașini cu consum ridicat în următorii ani.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Rata mortalității din România este a doua cea mai mare din lume. În fiecare zi suntem mai puțini, arată CIA

5 August 2022 at 11:42
image

CIA obișnuiește să facă statistici despre alte țări, iar în ultima arată că rata mortalității din România este a doua cea mai mare din lume. Pe primul loc este Serbia, dar despre țara vecină cu a noastră putem spune că există mai multe conflicte.

Recent a fost finalizată ultima etapă a recensământ 2022. Conform datelor oficiale, în România sunt prezenți peste 19 milioane de români, în scădere comparativ cu raportările anterioare.

Rata mortalității din România, aproape cea mai mare din lume, arată CIA

CIA a publicat un raport în care arată că rata mortalității din România este una dintre cele mai mari din lume. Cu 15,26 decese la 1000 de locuitori, România se află pe locul doi în topul mondial. Şerbia este singura țară care are o rată mai mare de mortalitate, de 16,39 decese la mia de locuitori. Așadar, România înregistrează o criză demografică accentuată. Țara nu stă bine nici în alte statistici făcute de cei de la CIA. Conform sursei citate, România este pe locul 207 din totalul de 228 de țări catalogate în ceea ce privește rata natalității, cu doar 8,76 de nașteri la mia de locuitori. Despre rate de creștere a populației, raportul este unul negativ, de -1,09%. Concret, țara se află pe locul 231 din totalul de 237 de țări numerotate.

Pentru a măsura şi politicile guvernamentale din ultimii zeci de ani dăm publicării raportul dorinței migraționiste a românilor. Așadar, CIA explică faptul că, dintr-o mie de români, 4,37 doresc să plece din țară. Este o catastrofă dacă e să ținem cont că pe teritoriul României nu există vreun război activ. România se afla şi aici la coada clasamentului, dar vecinii noștri stau mult mai bine. De exemplu, la mia de locuitori, 0,29 de bulgari se gândesc să plece din țară în 2022. Faptul că Ungaria are cele mai mici prețuri la energie din UE se vede şi în raport pentru că politica migraționistă este una pozitivă. Concret, în 2022, la 1.000 de locuitori se vor mai adăuga incă 1,23.

Români va rămâne aproape fără români în viitorul apropriat

Sunt multe statistici care trag semnale de alarmă asupra natalității și mortalității din România. Țara are una dintre cele mai mare rate de mortalitate la naștere din Uniunea Europeană, și cea mai mare rată de migrație. Sunt mult motive pentru care aceste statistici sunt atât de sumbre. De exemplu, faptul că statul român nu desfășoară campanii de fertilizare în vitro, este unul dintre motive. Starea precară a sistemului de sănătate, sistemul prost de educație, infrastructura aproape inexistentă, corupția, vânzarea resurselor țării la organisme terțe, salarii mici, bătaia de joc generală, sunt alte motive pentru care românii care pleacă din țară. Un român nu poate sta pe un salariu minim din moment ce în vestul Europei poate câștiga de câteva ori mai mult. Așadar, ultima statistică arată că populația României va scădea dramatic în 2050.

Eurostat a publicat o nouă statistică despre cum va arăta România în 2050 referitor la numărul de persoane aflate în interiorul țării. Astfel, România va avea o populaţie de 15.5 milioane de locuitori în 2050. Judeţul Iași este singurul judeţ care va stagna, iar judeţul Ilfov va fi singurul judeţ în care populaţia va crește. Poate parlamentarii ar trebui să mai lase interesele obscure la o parte și să facă politici pentru a scade rata mortalității din România. În fond, dintr-o țară aproape goală, parlamentarii nu mai pot fura.

Vom reveni… dacă vom mai fi!

articolul original.

FMI nu vrea ca statul să suporte compenseze facturile la utilități

5 August 2022 at 07:28
image

Este de noaptea minții reacția celor de la FMI care nu doresc ca statul să suporte cheltuielile ridicate la utilități. În contextul în care utilizatorii casnici înregistrează cheltuieli suplimentare la absolut toate produsele, iar salariile/pensiile au rămas la fel.

Ca fapt divers, România a avut cel mai mare cost mediu la energie din Uniunea Europeană. Asta în timp ce salariile românilor nici măcar nu pot fi comparate cu cele din vestul Europei.

FMI nu dorește compensarea facturilor la utilități

FMI consideră că o compensare a facturilor la utilități este un pas greșit, iar cetățenii trebuie să suporte costurile ridicate la energie. Motivul halucinant invocat de oficialii băncii este că în acest fel se promovează ”compensarea energiei”. Concret, guvernele europene, inclusiv cel din România trebuie să încurajeze, prin prețuri mari, conservarea energiei de către utilizatorii casnici

”Având în vedere că pentru o perioadă de timp combustibilii fosili vor rămâne scumpi, guvernele ar trebui să lase prețurile cu amănuntul să crească pentru a promova conservarea energiei, protejând în același timp gospodăriile mai sărace”, este de părere Fondul Monetar Internațional, conform dcnews.

Totuşi, cei din FMI consideră că gospodăriile sărace trebuie protejate în fața avalanșei de prețuri din ultima perioadă. Desigur, nu este precizat ce înseamnă o gospodărie săracă din punctul de vedere al FMI. Mai ales că o bună parte dintre români trăiesc în sărăcie lucie. În analiza celor de la FMI se arată că în 2022, viața europenilor este vizibil mai scumpă decât în precedenții ani. Aceștia arată că preţurile la petrol, cărbune și gaze naturale s-au dublat, ba chiar a crescut de 7 ori dacă e să vorbim despre gaze. Germania a înregistrat o triplare la consumatorii casnici:

”Creșterea prețurilor la energie a crescut considerabil costurile vieții pentru europeni. De la începutul anului trecut, prețurile petrolului la nivel mondial s-au dublat, prețurile cărbunelui aproape s-au dublat și prețurile la gazele naturale europene au crescut de aproape șapte ori”, a notat FMI.

Guvernele mențin prețurile mari prin eliminarea taxelor și subvenții

FMI consideră că prețurile mari se vor menţine dacă guvernele europene practică plafonarea lor, elimină taxe sau acordă subvenții. FMI consideră că este greșit şi ajutorul dat de stat companiilor, iar astfel de politici nu sunt de dorit. Reprezentanții Fondului Monetar Internațional fac referire în special la ajutorul statului către companii în ceea ce privește costurile la combustibil:

” Guvernele nu pot preveni pierderea venitului național real care rezultă din șocul raporturilor comerciale. Acestea ar trebui să permită că creșterea totală a costurilor combustibililor să fie transferată către utilizatorii finali, pentru a încuraja economisirea energiei și renunțarea la combustibilii fosili. Politica ar trebui să treacă de la un sprijin cuprinzător, cum ar fi controlul prețurilor, la ajutor direcționat, cum ar fi transferurile către gospodăriile cu venituri mai mici, care suferă cel mai mult din cauza facturilor mai mari la energie”, conchid cei de la FMI.

Interesant este faptul că reprezentanții FMI oferă astfel de sfaturi care duc la o adâncire a crizei și la o adâncire a sărăciei în special în țările este europene. Oricum, FMI a oferit multe astfel de sfaturi care nu sunt populare. Guvernul din România trebuie să sprijine facturile românilor pentru că există riscuri uriașe în ceea ce privește asigurarea minimului necesar de supraviețuire.

articolul original.

Ion Cristoiu: Mihai Antonescu, un geniu al Propagandei antisovietice?

5 August 2022 at 04:35
image

Datele de Istorie spun:
Mihai Antonescu, născut în comuna Nucet, pe 8 noiembrie 1904, mort la 1 iunie 1946, împușcat în Valea Piersicilor, Jilava, a fost între anii 1941-1944, ministru al Propagandei Naționale, ministru al Afacerilor Străine, vicepreședinte al Consiliului de Miniștri și, în absența Mareșalului Ion Antonescu, președinte ad-interim al Consiliului de Miniștri.

Atît Mioara Anton, în Propagandă şi război (Editura Tritonic, 2007), cît şi Călin Hentea, în Enciclopedia propagandei româneşti (Editura Adevărul, 2012), văd în Mihai Antonescu pe unul dintre cei mai însemnaţi propagandişti din Istoria României.

Călin Hentea nu şovăie să proclame:

„Nici o istorie a propagandei româneşti nu poate fi scrisă fără menţionarea contribuţiei în domeniu a lui Mihai Antonescu. Fără a avea geniul inovator al lui Goebbels, dar beneficiind de o formaţie intelectuală superioară, conexă domeniului (doctorat şi docenţă în Dreptul internaţional public), «Antonescu cel mic» a fost deopotrivă strategul şi tehnicianul român care a condus propaganda românească într-o perioadă extrem de dificilă şi riscantă în istoria statului român“.

Deşi n-o spune în cîteva rînduri, precum Călin Hentea, Mioara Anton afirmă acest adevăr consacrîndu-i o întreagă carte.
Concluziile celor două cărți mă fac să mă întreb:
De ce a fost condamnat la moarte Mihai Antonescu?

Ca să găsesc răspunsul, iau Actul de acuzare de la Proces, în volumul I din Procesul Mareşalului Antonescu. Documente, ediție prefațată și îngrijită de Marcel- Dumitru Ciucă, pentru Europa Nova.
Surpriză totală!
Din cele cinci pagini dedicate Acuzării lui Mihai Antonescu, doar şase rînduri (şase!) se referă la Propagandist:

„În calitate de ministru al Propagandei, precum şi în celelalte calităţi ce avea, el a otrăvit ţara cu discursurile sale de apologiere a nazismului şi a urii şovine pe care le-a tipărit în nenumărate volume. Tot în această calitate, el subvenţionează întreaga presă fascistă din ţară, pregătind prin minciuni şi ură criminală războiul de cotropire şi jaf (vezi vol. În serviciul ţării, vezi normativul Ministerului Propagandei pentru presa subvenţionată)“.

De ce oare comuniştii nu fac caz de propagandistul Mihai Antonescu măcar la Proces, unde se caută motive pentru condamnarea la moarte?
Un prim răspuns l-ar da nota de publicitate a Documentului. S-a socotit, desigur, că masele populare, mai mult sau mai puţin alfabetizate, nu vor înţelege mare lucru dacă Acuzarea s-ar concentra pe acuzaţia de propagandist.

În al doilea rînd, Propaganda angajată de Mihai Antonescu se desfăşurase pe frontul de Est, în războiul cu sovieticii.
A-l acuza de Propagandă însemna să recunoşti eficienţa Propagandei împotriva Armatei Roșii și a mărețelor realizări din URSS.
Or, teza sovieticilor era că această propagandă n-a influenţat nici cu o boare sentimentele antigermane şi antifasciste ale marii majorităţi a soldaţilor români.
Asta nu înseamnă că Mihai Antonescu n-a fost condamnat la moarte, chiar dacă Actul de acuzare n-o spune, tocmai pentru ipostaza sa de maestru al propagandei antisovietice.

text preluat de pe cristoiublog.ro

articolul original.

Petre Daea vorbește despre posibilă criză alimentară în România

4 August 2022 at 11:56
image

Petre Dea a vorbit despre pozibila criză alimentară din România. Ministrul Agriculturii a dat asigurări că pe rafturile din supermarketuri nu va exista o penurie de produse.

Asta în condiţiile în care în urmă cu câteva zile, ministrul a explicat faptul că România va exporta grâu, chiar dacă producția a avut de suferit din cauza secetei. Ministrul a mai punctat și faptul că țara stă bine în ceea ce privește producția destinată pentru consumul intern, putând să acopere în totalitate acest aspect.

Petre Daea, despre posibilă criză alimentară în România

Ministrul Petre Daea dă asigurări că în România nu va exista o criză alimentară. Daea explică că nu există absolut nicio problemă în asigurarea uleiului de floarea soarelui din producția internă și că totul este, conform estimărilor curente, liniștitoare în ceea ce privește și alte produse:

„O producţie mai mică reduce şi cantitatea de ulei. Dar nu va reduce. Din datele pe care le am eu la această dată rezultă că nu sunt probleme cu asigurarea uleiului în România din producţia aceasta chiar afectată pe care o avem la nivelul ţării”, a explicat Petre Daea.

Cu o zi în urmă, ministrul menţiona că la nivel național sunt peste 200.000 de hectare de floarea soarelui și de porumb care sunt afectate de secetă. În altă ordine de idei, penuria de ulei de floarea soarelui, cu toată că momentan nu este resimțită în România, își face prezența în Germania. Un litru de ulei de floarea soarelui ajunsese să coste peste 6 euro, iar multe supermarketuri limitau cantitățile maxime pe care un cetățean le putea cumpăra.

Seceta din România afectează mai multe culturi

Agricultorii români sunt afectaţi de secetă din România. Culturile de cereale, în special floarea soarelui, grâu sau porumb, sunt distruse şi în proporţie de 100% în unele zone din țară. Producătorii de cartofi din Harghita au dezvăluit recent faptul că dacă nu o să plouă, producția va fi una dezastruoasă. Aceștia au explicat pe larg faptul că în momentul acesta cartofii au un diametru de 4-5 centrimetri, mult mai mic decât normalul pentru această perioadă

„Se poate considera că este secetă şi în zona noastră , nu atât de puternică cum e în Bărăgan, dar atât timp cât cartoful nu se dezvoltă şi nu avem producţie în mijlocul lunii iulie”, spune Keresztes Vicenzio, inginer agronom. Prețul cartofilor va creşte, având în vedere secetă şi majorarea prețurilor îngrășămintelor, pesticidelor și combustibililor. Totul este mai scump.” explică un agricultor pentru antena3.ro.

În schimb, ministrul Petre Daea a menționat faptul că sunt multe zone din România care au fost declarate zone calamitate. Decizia în acest sens stă în atribuțiile prefectului fiecărui județ care se deplasează în teren și vede care este stadiul recoltei. Ba mai mult, Daea a vorbit și despre faptul că au fost mai multe modificări în legislație care permit luarea de măsuri specifice pentru agricultori. Cu toate că ministrul ne-a asigurat că nu va exista criză alimentară în România, situația s-ar putea schimba.

articolul original.

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, lovitură grea primită de la ÎCCJ în privința alegerilor din cadrul CSM

4 August 2022 at 11:34
image

Completul format din judecătoarele Mihaela Ivanovici, Mihaela Tabarca şi Adina Georgeta Ponea (aceasta din urmă venită de la SCAF pentru a asigura permanentă la Secţia I civilă) i-a închis gura procurorului general al României Gabriela Scutea. Conform minutei publicate în urmă cu scurt timp pe pagina Înaltei Curţi, judecătoarele ICCJ Ivanovici, Tăbârca şi Ponea au respins miercuri, 3 august 2022, contestaţia formulată de Ministerul Public, prin procurorul general Gabriela Scutea, împotriva CSM, dar şi a judecătorilor şi procurorilor care au participat la alegerile pentru noua componentă a CSM şi împotriva cărora nu au fost formulate contestaţii.

Căci, astfel cum veţi vedea, pe lângă CSM, procurorul general Gabriela Scutea i-a contestat şi pe toţi magistraţii aleşi să formeze noul CSM în 2023-2028, respectiv pe judecătorii Daniel Gradinaru şi Denişa Stanisor aleşi în CSM din partea ICCJ, pe Gheorghe Liviu Odagiu de la CA Alba-Iulia, şi Elena Costache de la CA Bucureşti aleşi ca reprezentanţi ai curţilor de apel, pe Laura Radu de la Tribunalul Bucureşti de la tribunale, pe Claudiu Marian Dragusin de la JS4 şi pe Vasile Alin Ene de la Judecătoria Ploieşti ca reprezentanţi ai judecătorilor de judecătorii, pe procuroarea Cătălina Sântion de la PJS3, pe procurorul Daniel Horodniceanu de la DIICOT-PICCJ, pe procuroarea Emilia Ion de la PCA Bucureşti, şi pe procurorii Bogdan Staicu de la PT Bucureşti şi Claudiu Sandu de la PT Braşov

De acţiunea PICCJ la ICCJ nu au scăpat nici procurorii Sorin Emil Flonta (şeful PT Sălaj) şi Sorin Marian Lia (prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Corabia) care, la rândul lor, solicitaseră organizarea unui tur ÎI de scrutin, pe motiv ca magistraţii care au câştigat alegerile din 22 iunie 2022 nu au fost aleşi cu o majoritate de 50 plus 1.

Conform minutei pe care o prezentăm în continuare, motivaţia Înaltei Curţi de respingere a acţiunii Gabrielei Scutea a fost „lipsa calităţii procesuale active” a acesteia de a formula contestaţie.

Iată minuta ICCJ în dosarul nr. 1670/1/2022:

„Decizia nr. 1498: Respinge contestaţia formulată de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva Hotărârii nr. 113 din 19 iulie 2022 (art. 3) şi a Hotărârii nr. 114 din 19 iulie 2022 ale Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru lipsa calităţii procesuale active. Definitivă”.

Scutea a vrut să „restabilieasca ordinea de drept încălcată prin cele două hotărâri” ale CSM

Soluţia Înaltei Curţi vine la o săptămână de la momentul formulării contestaţiei de către procurorul general Gabriela Scutea, contestaţie în cadrul căreia aceasta a reclamat conţinutul Hotărârii CSM nr. 113/2022 (prin care s-a decis organizarea unui tur ÎI de scrutin pentru cel de-al treilea membru judecător din partea curţilor de apel şi pentru cel de-al doilea membru judecători din partea tribunalelor) şi a Hotărârii CSM nr. 114/2022 (prin care Plenul a constatat legalitatea procedurii de alegere a membrilor CSM cu privire la care nu au fost formulate contestaţii), PICCJ solicitând prin acţiunea sa anularea integrală a Hotărârii CSM nr. 114/2022 şi a articolului 3 din Hotărârea nr. 113/2022 (privitor la respingerea contestaţiilor procurorilor Sorin Lia şi Sorin Flonta).

În acţiunea sa, PICCJ reclamă că Hotărârea 113/2022 aplica reguli diferite de alegere a judecătorilor pentru CSM-ul legislaturii 2023-2028, chiar dacă drepturile şi obligaţiile candidaţilor sunt identice, indiferent de gradul de jurisdicţie pe care aceştia îl reprezintă (judecătorie, tribunal, curte de apel, Înalta Curte), în timp ce în cazul Hotărârii CSM 114/2022 acuza că a permis orientarea votului „spre o anumită soluţie care nu figura în lucrările iniţiale ale Plenului, contrar principiului legalităţii şi al transparenţei”.

În comunicatul Parchetului General prin care anunţa isprava procurorului general Gabriela Scutea se sublinia că scopul acţiunii este de „restabilire a ordinii de drept încălcate prin cele două hotărâri contestate”, „asigurarea caracterului previzibil, unitar, lipsit de arbitraj al procedurilor electorale pentru toţi candidaţi în procedura de alegere a membrilor CSM”, dar şi „asigurarea egalităţii de tratament juridic între judecătorii şi procurorii care candidează în aceste alegeri”.

Iată un scurt pasaj din motivaţia PICCJ pentru atacarea Hotărârilor CSM:

„Prin articolul 3 din aceeaşi hotărâre au fost respinse, însă, ca neîntemeiate, contestaţiile formulate de procurori, Plenul reţinând că, deşi argumentele invocate sunt similare în fapt şi în drept celor analizate în cazul judecătorilor, soluţia de respingere se impune ca urmare a voturilor exprimate de membrii Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia soluţionării acestor contestaţii. Neprezentarea unor motive de fapt şi de drept pe baza cărora, nu doar persoanele implicate în procedura, ci orice alt observator obiectiv şi imparţial să poată stabili că, într-adevăr, contestaţia procurorilor a fost examinată, conduce la concluzia că Hotărârea nr. 113/2022 nu îndeplineşte cerinţa motivării în cea ce priveşte soluţia conţinută de art. 3 din acesta (pag. 9 din hotărâre).

Totodată, prin Hotărârea nr. 114, Plenul a constatat legalitatea procedurilor de alegere a membrilor CSM cu privire la care nu au fost formulate contestaţii şi declararea ca aleşi a acestora, precum şi efectuarea demersurilor ulterioare prevăzute de dispoziţiile legale şi regulamentare, ceea ce nu a figurat pe niciun buletin de vot.

Practic, prin modul în care au fost întocmite buletinele de vot şi mai ales modul în care s-a reflectat rezultatul votării în Hotărârea nr. 114 din 20 iulie 2022, votul a fost orientat spre o anumită soluţie care nu figura în lucrările iniţiale ale Plenului, contrar principiului legalităţii şi al transparenţei”.

articolul original.

Vindeți tot, stingeți lumina și plecați din țară! Premierul Nicolae Ciucă vrea să vândă pachetul majoritar SALROM? Care este miza?

3 August 2022 at 11:54
image

Premierul Nicolae Ciucă prevede un tun de zile mari prin listarea la bursă a SALROM, spun unele surse de pe piață. Asta în condiţiile în care miza este una deosebit de mare. Grafitul este un important component al industriei maşinilor electrice. Marile firme internaţionale de profil duc o luptă imensă pe acapararea a câtor mai multe resurse de sare și implicit grafit. Ca să înţelegem exact ce se întâmpla în România trebuie să precizăm că 49% din SALROM este deţinută de Fondul Proprietatea.

Fondul Proprietatea este deținut la rându-i de Franklin Templeton Investments o companie din Marea Britanie cu sediul în Luxemburg și care este deținută, din umbră, de nimeni alții decât de familia Rothschild. În România, Fondul Proprietatea deține numeroase active de o importanță deosebită.

Sunt zvonuri rezonabile că se pune la cale chiar în aceste zile vânzarea pachetului majoritar al SALROM, a Autorității Române de Sare. Statul român dispune prin minister de 51%, iar 49% de Fondul Proprietatea. Așadar, se merge pe sârmă pentru că vânzarea a 1-2% procente înseamnă că statul își ia mâna de pe SALROM, adică de pe ultima bogăție, resursă importantă care ne-a mai rămas. Ceea ce este relevant este că dacă se vinde SALROM, se vând toate minele părăsite care sunt niște locuri extraordinare de depozitare a gazelor într-o perioadă în care strategic este să cumperi gaze atunci când sunt ieftine și să poți să le vinzi când sunt scumpe. Oare cine vrea să ia SALROM, să dețină pachetul majoritar în final? Ghici ciupercă ce-i. a fost comentariul făcut de Sorin Roșca Stănescu

Cine răspunde de vânzarea resurselor României? Românii sunt în concedii și nu protestează

Una peste alta, vânzarea ultimei resurse importante a României, sarea, pare să fie iminentă într-o țară în care cetățenii ei stau în concedii și nu fac nimic în sensul de a împiedica ca acest lucru să se intâmple. Sarea va fi în viitorul apropiat un produs mai scump decât aurul pentru că are multe proprietăți în industria autoturismelor electrice. Vânzarea pachetului majoritar este o golănie care este pregătită din timp.

Așa se vinde o țară, cu multă vrăjeală și cu multă manipulare a omului de rând. În stradă nu vedem niciun #rezist care să scandeze împotriva unei astfel de măsuri. Politicienii care vând resursele țării ar trebuie să răspundă penal, să se ducă în pușcărie și să nu mai iasă vreodată de acolo. Avuția României a fost, în ultimii 30 de ani, vândută pe bucăţi. Vorbim despre resursele de gaze naturale, resursele de aur, resursele de petrol, iar lista poate continua. Opinia publică trebuie să reacționeze și să oprească acest jaf extraordinar, acest jaf de neconceput. Desigur, avem bănuiala rezonabilă că până când se vor trezi românii, resursele vor fi de mult timp vândute.

Iată ce pierdem dacă pierdem SALROM. Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu explică pas cu pas

Din trei motive mari și late:

1). În cele șapte sucursale, Salrom produce sare gemă, sare în soluție, sare recristalizată și calcar. Sarea ia destinația Companiei Naționale de Drumuri și Autostrăzi, care utilizează iarna, zilnic, 1.000-1.500 de tone, 70% din producție e destinată industriei, o parte se transformă în sare fină pentru consum – de precizat că avem sarea cea mai pură din lume – iar alte cantități se exportă în Ungaria, Slovacia și Serbia. Sarea produsă de Salrom este utilizată și ca hrană animală sau industrială, pentru tratarea apei, în soluție, pentru producția de nemetalifere, și în diverse alte moduri. Dacă producția de sare încape pe mâini străine, vom depinde de compania care va prelua managementul pentru toate aceste activități. Și nu numai.

2). Societatea Națională a Sării, Salrom, este responsabilă pentru o uriașă avere de care dispune România și anume cele mai mari zăcăminte de grafit din lume. Sunt în prezent zeci de mii de tone de grafit, care zac nefolosite la Baia de Fier, probabil pentru că cineva ne-a pus gând rău. Dar tot pe mâna unor cozi de topor autohtone. Din grafit se extrage grafonul, un produs vital pentru obținerea energiei verzi, dar și pentru alte componente importante din industria electronică. O singură tonă de grafon se vinde în prezent cu 200.000 de euro, iar zăcămintele de grafit ale Românie, din care se extrage grafonul, sunt estimate a satisface pentru viitorii 100 de ani necesarul industriei mondiale.

3). Așa cum am mai arătat și cu alte prilejuri, România are o uriașă oportunitate de a utiliza o parte dintre galeriile părăsite ale minelor de sare, pentru a stoca gaze naturale. Avem posibilități de stocare pentru câteva miliarde de metri cubi de gaze. Spre deosebire de modul actual de stocare, utilizarea respectivelor galerii părăsite permite extragerea gazelor de câte ori avem nevoie și nu doar de două ori pe an, așa cum se întâmplă astăzi. Costurile ar fi cu 30% mai mici, iar România ar putea deveni cu adevărat un hub european în materie de stocare a gazelor naturale. Vara le-am achiziționa, indiferent de unde, la prețuri mici, iar iarna le-am vinde la prețuri mari, în profit. Pe această oportunitate au pus ochii, susținuți fiind de guvernele respective, mai multe mari societăți de profil din Europa. Cei mai agresivi sunt austriecii, care, la vremea respectivă, l-au și împins de altfel în față pe Năsui, pentru a comite acest sacrilegiu al înstrăinării sării.

În final, atrag din nou atenția că doar 51% din acțiunile Salrom mai aparțin statului român, în timp ce 49% au fost preluate de Fondul Proprietatea, urmând a fi listate pe bursă. Va fi un act de trădare națională dacă statul român va pierde doar 2% din ceea ce deține, întrucât, în această eventualitate, managementul încape pe mâini străine, iar profiturile uriașe care pot fi obținute în viitor vor fi și ele vărsate în buzunare străine.

Aceasta este miza. Și încă nu m-am referit la alte uriașe beneficii, pe care le aduce sau le poate aduce Salrom în materie de sănătate, în domeniul turismului ș.a.m.d. Păziți ca pe ochii din cap ceea ce a mai rămas din bostănărie!

articolul original.

Preţul la gaze naturale în Germania s-a triplat la consumatorii finali

3 August 2022 at 10:14
image

Preţul la gaze naturale în Germania a ajuns la cote alarmante pentru consumatorii finali, o arată o statistică. În ultima perioadă acesta s-a triplat. Totul s-a întâmplat în doar un singur an.

În condiţiile în care autoritățile din Germania au înfiinţat adăposturile foamei, situația pare să nu fie una roz. Nemții sunt dependenţi de importurile de gaze naturale din Rusia. Prețurile ridicate la gaze naturale nu sunt singurele care pun probleme consumatorilor locali. De exemplu, recent, prețul uleiului ajunsese la cote alarmante, iar mai multe supermarketuri impuneau

Preţul la gaze naturale în Germania s-a triplat

Specialiştii susţin că doar un singur an, prețul la gaze naturale în Germania s-a triplat, ajungând la un maxim istoric. Cei mai afectaţi de scumpirile menţionate sunt consumatorii finali care vor trebuie să economisească din ce în ce mai mult.

„Prețurile la gaze în Germania au stabilit un nou record. Creșterea costului mediu de utilizare [a acestui tip de combustibil] de către gospodării începând cu luna august a anului trecut a fost de 184%”, notează publicația, citând date ale portalului statistic Verivox.

Sursa citată oferă şi date concrete despre cum este influenţat buzunarul consumatorului final germani. Dacă în urmă cu un singur an, în august 2021, o familie plătea în medie 1.300 de lei pentru o cantitate de aproximativ 20.000 kWh, în august 2022, costul anual al aceluiași consum se ridica la suma de 3.500 de euro. Tendința de creștere s-a accentuat în special după ce Rusia a decis să invadeze Ucraina, iar Occidentul a impus numeroase sancţiuni, inclusiv în sfera gazelor naturale.

Ungaria are cel mai mic preț la energie

Una peste alta, Ungaria stă foarte bine la capitolul energie. Politicile de la Budapesta, cele de plafonare și reglementare a prețurilor par că dau roade. Așadar, Ungaria înregistrează cele mai mici prețuri la energie din toată Uniunea Europeană. Comparativ cu Suedia, Ungaria plăteşte doar 2,5 euro pe kilowatt oră, adică de 10 ori mai puțin decât țara nordică. Prețuri mari sunt înregistrate și în țări precum Spania sau Italia.

La nivel local, cetățenii români nu pot spune că situația este una roză. România înregistrează una dintre cele mai mari creșteri la energie. Recent, țara avea cel mai mare cost mediu de energie din Uniunea Europeană. Asta în condiţiile în care salariile din țară sunt mult sub cele din vestul Europei. Ca fapt divers, Ungaria nu s-a grăbit să aplice sancţiuni economice Rusiei în domeniul gazelor naturale sau a combustibilului. Administrația condusă de Viktor Orban a afirmat în repetate rânduri că Ungaria nu poate supraviețui fără importul din Rusia.

Așadar, prețul la gaze naturale din Germania este unul deosebit de mare, asta în condiţiile în care ne aflăm în anotimpul călduros. Situația s-ar putea acutiza începând cu lunile friguroase.

articolul original.

Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan. Ce a discutat omul lui Joe Biden cu președintele în Taipei

3 August 2022 at 05:17

Nanci Pelosi a ajuns în Taiwan şi a avut întâlniri cu mai mulţi oficiali ai țării, inclusiv cu președintele în Taipei. Este prima vizită din ultimii 25 de ani a unui oficial american în Taiwan.

Asta în condiţiile în care China a anunțat răspuns militar dacă înalt oficialul american va păși pe teritoriul Taiwan, teritoriu considerat de autoritățile comuniste ca fiind unul ce aparține de China.

Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan unde a vorbit cu președintele țării

Înaltul democrat american Nancy Pelosi s-a întâlnit cu președintele Taiwanului Tsai Ing-wen, în ciuda avertismentelor ascuțite din partea Chinei împotriva vizitei. Se așteaptă ca ea să ia prânzul și apoi să părăsească insula, spune agenția de presă centrală oficială din Taiwan. Călătoria, care nu este susținută de președintele Biden, este prima a unui astfel de oficial înalt din SUA în 25 de ani. Armata chineză va desfășura exerciții militare în zonele din jurul Taiwanului de joi până duminică, a declarat presa să de stat Președintele Tsai Ing-wen, în discursul său, a subliniat modul în care insulă ei își sporește capacitățile de apărare și va „ține linia de apărare” pentru democrațiile din regiune. SUA au fost partenerul de securitate de bază pentru multe țări liberale din Asia-Pacific de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pelosi, în răspunsul său, a spus că SUA și Taiwan au construit un „parteneriat înfloritor” bazat pe „valori comune”.  Ea a spus că democrații și republicanii sunt uniți în sprijinul lor pentru Taiwan.

Pelosi a spus la întrunirea de la palatul prezidențial: „Astăzi, delegația noastră, de care sunt foarte mândru, a venit în Taiwan pentru a clarifica fără echivoc că nu ne vom abandona angajamentul față de Taiwan și suntem mândri de prietenia noastră de durată.  După ce i-a mulțumit lui Pelosi și a numit-o „una dintre cele mai devotate prietene ai Taiwanului”, președintele Tsai a făcut referire la invadarea Ucrainei de către Rusia la începutul acestui an. Ea a spus că invazia Ucrainei de către Rusia a făcut din securitatea în strâmtoarea Taiwan un alt obiectiv al atenției mondiale.

„Agresiunile împotriva Taiwanului democratic ar avea un impact extraordinar asupra securității întregului Indo-Pacific. Taiwanul nu va da înapoi. Vom susține ferm suveranitatea noastră națională și vom continua să menținem linia de apărare pentru securitatea noastră globală”, a adăugat ea.

Sancțiuni economice aplicate de China împotriva Taiwan! Ce se întâmplă cu bursa asiatică

Mai multe bunuri şi produse din Taiwan sunt supuse sancţiunilor venite din China din cauza vizitei lui Pelosi. În această dimineață, Ministerul Comerțului din China a anunțat interzicerea imediată a importurilor de citrice și două tipuri de pește din Taiwan, precum și blocarea exporturilor de nisip către insulă. Ieri a sancționat și alte bunuri – inclusiv biscuiți și alte produse de cofetărie.  Taiwanul are o relație economică profundă cu China, care preia aproape 30% din exporturile sale și este cel mai mare partener comercial al său. Acțiunile din Asia s-au tranzacționat miercuri, un semnal că mai multe creșteri ale ratei dobânzii din SUA au depășit îngrijorările legate de călătoria președintelui Parlamentului, Nancy Pelosi, în Taiwan. Remarcile unui oficial conform căreia Rezerva Federală nu a fost „nici pe departe gata” cu lupta sa împotriva inflației au părut să determine o vânzare a trezoreriei americane.

Acest lucru a ajutat la creșterea prețurilor acțiunilor, deoarece investitorii au mutat banii de la obligațiuni.

Până la prânz, indicele Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 0,6%, Nikkei din Japonia a crescut cu 0,4%, iar acțiunile din Shanghai au crescut cu 0,4%. Aceasta vine în timp ce comercianții se luptă să prezică dacă reacția Beijingului la vizita  lui Nancy Pelosi la Taipei va avea un impact semnificativ asupra piețelor financiare.

Așadar vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan ar putea avea efecte destul de mari pentru economia asiatică, iar acest lucru s-ar răsfrânge și asupra economiei mondiale. Vom vedea în viitorul apropriat dacă acest lucru se va întâmpla.

articolul original.

Ion Cristoiu: Să fi realizat PNL, în fine, că Klaus Iohannis are doar 15% în sondaje?!

3 August 2022 at 04:35
image

Declarațiile de după întîlnirea dintre Maia Sandu și Klaus Iohannis au fost urmate de o conferință de presă. Tipic năravului cotrocenist, conferința a fost marcată de întrebări aranjate, plasate de funcționarii de la Palat în poșeta sau în buzunarul așa zișilor jurnaliști. Una dintre întrebări sare în ochi prin formularea astfel aleasă încît să-i dea lui Klaus Iohannis posibilitatea unui anume răspuns, fără a-și mai bate capul să aducă vorba.

A fost o întrebare pusă de un trimis la conferință a lui Dan Turturică, așezat în fotoliul de Președinte director general de șeful SPP, Lucian Pahonțu, acest Pristanda al administrației prezidențiale.
Blagoslovit cu o astfel de întrebare, astfel zisă încît nu se putea răspunde decît într-un fel, Klaus Iohannis a dat un ultimatum UDMR:

„A doua chestiune, şi aici vin mai aproape de întrebarea dumneavoastră cu UDMR, eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea şi din miniștrii UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă n-au înţeles despre ce se vorbește şi au aplaudat pur şi simplu generic personajul care a ţinut discursul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe şi cred că trebuie să existe o discuție clarificatoare, inclusiv în coaliţia de guvernare.

Pe de altă parte, nu-şi doreşte nimeni în România să provoace o criză guvernamentală, pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat. Dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne facem că acele spuse nu au fost aplaudate.”

Nu trebuie să depășești nivelul de inteligență al Festivalului Ovăzului, afacere de familie a lui Klaus Iohannis, transformată în sărbătoare națională, pentru a observa că e vorba de un ultimatum dat formațiunii care guvernează, alături de PNL și PSD, România.

Liderii UDMR au fost prezenți la Tușnad, unde a strălucit Victor Orban, și, mai grav pentru Klaus Iohannis, au aplaudat discursul istoric al premierului maghiar. L-au aplaudat din motive strict politicianiste. Mai întîi pentru că Victor Orban e idolul alegătorilor maghiari din România. A-l aplauda e pentru liderii UDMR o chestiune de supraviețuire electorală. Apoi, Victor Orban e sponsorul discret al UDMR. Cum să nu-l aplauzi? Eu, deși nu sînt maghiar și cu atît mai puțin lider UMDR, dacă aș fi fost prezent la Tușnad, aș fi aplaudat discursul. De la Fidel Castro, geniu al oratoriei, n-am mai întîlnit în lumea modernă un vorbitor atît de talentat ca Victor Orban. Discursul său strălucește nu doar prin viziune, prin cultură, prin însușirea Istoriei ca Tratat de învățătură, dar și – dacă nu mai ales – prin oratoria de calitate. Prin plasarea în text a unor referințe la prezentul mitingului sau la cultura generală a auditoriului, prin presărarea cu expresii populare, unele chiar din suburbii, Victor Orban a reușit să fascineze auditoriul. Ar fi o glumă dacă aș raporta discursul la discursurile pe cît de lemnoase, pe atît de îngîmfate, ale lui Klaus Iohannis sau la cîcîielile lui Nicolae Ciucă, cel care transpiră pînă la nivelul unui eveniment meteorologic extrem doar pentru a rosti în public Ana are mere.

Ulterior, luați la întrebări de Presa Operativă de la noi, liderii UDMR au refuzat să condamne discursul, deși aveau înainte exemplu lui Paul Stănescu de la PSD, zis și Artimetică, după o formulare de a sa gen, Oșlobanu lui Creangă.

Indiferent de motivul aplauzelor semnate de cei de la UDMR, Klaus Iohannis a născocit în conferința de presă ceea ce Octavian Știreanu numea Delictul de a aplauda, somînd UDMR să revină asupra reacției și să-l condamne public pe Victor Orban.

Liderii UDMR aveau la dispoziție două posibilități.
Să revină asupra declarațiilor inițiala și să se facă de rîs în stil moldovalah scuipînd acolo unde au pupat. Sau să respingă ultimatumul.

După cum era de așteptat, liderii UDMR, neavînd de gînd să se sinucidă electoral, au respins ultimatumul, declarînd că ei nu vor reveni asupra a ceea ce au spus după evenimentul de la Tușnad.
Această posibilitate a fost prevăzută de Klaus Iohannis. Așa cum se vede din răspunsul său, el a cerut Coaliției să pună în discuția colectivului de oameni ai muncii ocupați cu politrucismul abaterile tovarășilor de la UDMR și să ceară acestora plecarea de la guvernare.

Ultimatumul a fost dat de Klaus Iohannis vineri, 29 iulie, înainte de aducerea a jumătate de guvern la serbarea sa de familie cu Ovăzul.
În chiar aceeași zi UDMR a respins ultimatumul.
Te-ai fi așteptat ca oala Coaliției să dea în clocot. PNL, partidul înhămat la brișca lui Klaus Iohannis, ar fi trebuit să declanșeze o avalanșă de declarații anti UDMR, toare marcate de cererea ca UDMR să plece de la guvernare. Nici PSD n-ar fi trebuit să stea în întunericul ciorapului tras pe cap. Avînd în vederea slugărnicia față de Klaus Iohannis, liderii PSD ar fi trebuit să-i întreacă pe cei de la PNL în materie de mînie proletară. Liderii PSD au tăcut mîlc. Marcel Ciolacu s-a îmbolnăvit geostrategic de Covid. Pe de o parte din atașament față de Marele Conducător al Popoarelor Democratice , Joe Biden, lovit de o succesiune de Covizi, pe de alta, pentru a nu fi obligat să se pronunțe în chestiunea ultimatului.

Liderii PNL au fost și mai penibili decît camarazii lor de Hăis Cea.
S-au dedat la pamflete cu moț împotriva UDMR.
Fără a cere Uniunii, așa cum a indicat Klaus Iohannis, plecarea de la Guvernare.

Suntem în ziua de miercuri, 2 august 2022.
Măreața indicație a lui Klaus Iohannis n-a fost transpusă în practică de PNL.
Să fi realizat, în fine, PNL că Klaus Iohannis are doar 15% în sondaje?!

articolul original.

Deputat Vasile Toma: Nu ne permitem să pierdem banii europeni. Sprijinul pentru transportatori trebuie mărit! (P)

2 August 2022 at 09:54
image

Prin Cadrul temporar de criză de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei al CE, România a instituit cât se poate de transparent și de corect schema de ajutor de stat pentru compensarea creșterii prețului la combustibil prin care se acordă o subvenție de 0,50 de bani la litrul de combustibil pentru transportatorii rutieri români.
Un ajutor care trebuie folosit în totalitate și cu maximă eficiență până la finalul acestui an, moment la care expiră Cadrul temporar de criză.
De aceea, acum, devine absolut necesară reevaluarea urgentă a acestei scheme de ajutor prin mărirea cuantumului sumei returnate pe fiecare litru de combustibil de la 0,50 lei la 1 leu. Este singura măsură care ne poate asigura că acești bani europeni vor fi folosiți complet în condițiile în care nevoia lor este mai mult decât evidentă.
Cred că orice moment care mai trece fără a se face această reevaluare pozitivă nu face decât să limiteze șansa transportatorilor rutieri de a-și susține activitatea și, odată cu ea, toate domeniile care depind de aceasta.
Am încredere că, așa cum au făcut-o și până în acest moment, reprezentanții Executivului vor lua act și acum de nevoile transportatorilor și vor reevalua cu celeritate situația pentru ca acest sprijin financiar să fie valorificat integral.

Vasile Toma
Deputat al Județului Iași

articolul original.

Cele mai mici facturi la energie le puteți găsi în Ungaria. Asta în timp ce UE înregistrează cel mai mare preț din istorie

2 August 2022 at 08:07
image

Cele mai mici facturi la energie din Uniunea Europeană se găsesc în Ungaria, informează presa de la Budapesta. Conform sursei citate, în luna iunie cel mai scump gaz era în Suedia și Spania. Acest lucru este posibil în Ungaria pentru că Guvernul a pus în practică mai multe măsuri de protejare a cetățenilor.

Desigur, asta în condiţiile în care România, țară producătoare, înregistrează aproape cel mai mare preț la energie electrică din Uniunea Europeană. Concret, țara a înregistrat cel mai scump preț la energie din Uniunea Europeană pe data de 26 iulie 2022.

Facturi mici la energie în Ungaria, cele mai mici din Uniunea Europeană

Conform sursei citate, în Ungaria se află cele mai mici facturi mici la energie. Așadar, Ungaria a fost în iunie țara cu cel mai mic preț de plătit pentru gaze din rândul capitalelor din Uniunea Europeană. Potrivit autorităților ungare, cea mai scumpă țară la capitolul gazelor naturale a fost Suedia, cu aproape 24 de ore pe kilowatt-oră.

Tot la nivel de Uniune Europeană menţionam faptul că Țările de jos, gazul era cu doar câțiva eurocenți mai ieftin decât în Suedia. Așadar, în aceeaşi situaţie se regăsesc țări precum Italia şi Austria. Cele mai ieftine țări sunt Polonia, Slovacia, Croația și Serbia.

În Ungaria situația este extrem de bună pentru că în iulie, un rezident maghiar plăteşte 2 euro şi jumătate pe 1 kilowatt-oră, adică cu de 10 ori mai ieftin decât în Suedia. Prețurile sunt atât de mici pentru că Guvernul de la Budapesta a introdus mai multe reduceri generale în 2013, reduceri care protejează consumatorii maghiari. În timp ce Europa impune numeroase restricții Rusiei, Ungaria negociază achiziția gazelor de la Kremlin. Viktor Orban a transmis că au fost începute negocierile în acest sens

” Negociem cu rușii să cumpărăm încă 700 de milioane de metri cubi de gaz – această înțelegere poate fi făcută în această vară – și apoi vom fi în siguranță.” transmitea premierul țării.

Ungaria este unul dintre puţinele state care au negociat cu Uniunea Europeană sancțiunile impuse Rusiei. Ungaria nu aplică sancţiuni colosului rus Gazprom.

România a înregistrat cel mai scump preț la energie din Europa

La polul opus se află România care, conform statisticilor existente, este un mare producător de energie electrică și termică. Totuși, situația nu este roz pentru că țara a plătit cel mai scump preț la energie din Europa. În lipsa unui Guvern care să vadă interesul național, facturile românilor vin din ce în ce mai mari. Desigur, pare că vara aduce o perioadă de acalmie, dar perioada ce urmează, cea de iarnă, va fi foarte grea de suportat. Plafonarea prețurilor la utilități nu va fi o măsură care să mai funcționeze:

Ieri (26 iulie 2022), de exemplu, România a înregistrat cel mai ridicat preț mediu zilnic spot la energie electrică din întreaga Europă : 2.604 lei/MWh (sau 528 euro/MWh), aproape de 3 ori mai mare decât cel din Spania sau Portugalia și cu peste 200 de euro superior celui din Germani. explica Gabriela Firea.

Ca un fapt divers, menţionam că în această perioadă, prețul gazelor naturale a înregistrat cel mai înalt nivel din istorie. Acesta a ajuns să se tranzacționeze cu 200 euro/MWh la bursa din Olanda. Așadar, sunt facturi mici la energie în Ungaria, iar Guvernul român ar trebui să înceteze cu demagogia şi să pună în practică măsuri eficiente.

articolul original.

China poate face exerciții militare dacă oficialul SUA, Nancy Pelosi, va vizita Taiwan

2 August 2022 at 05:47
image

China ar putea face exerciţii militare dacă Nancy Pelosi, înalt oficial SUA, va vizita Taiwan. Casa Albă a avertizat că China ar putea răspunde vizitei discutate a lui Nancy Pelosi în Taiwan cu provocări militare.

Autoritățile chineze se opun ferm negocierilor comerciale dintre SUA și Taiwan, în contextul în care autoritățile comuniste consideră că Taiwan este partă integrală a țării.

China, exerciții militare dacă Nancy Pelosi va vizita Taiwan

China ar putea face exerciții militare, iar acestea ar putea include tragerea de rachete în apropierea Taiwanului sau activități aeriene sau navale la scară largă, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby. Nancy Pelosi, Președintele Camerei Reprezentanților SUA, se află într-un turneu în Asia.  Presa din Taiwan și SUA spun că intenționează să viziteze Taipei, dar acest lucru nu a fost confirmat de guvernul SUA. Taiwan este o insulă autonomă, dar revendicată de China, care o consideră o provincie separatistă – Beijingul a avertizat cu privire la „consecințe grave” dacă doamna Pelosi va merge acolo.

În timp ce SUA mențin ceea ce numesc o „relație solidă, neoficială” cu Taiwan, ea are legături diplomatice formale cu China, și nu Taiwan. Luni, reprezentantul Chinei pentru Națiunile Unite, Zhang Jun, a avertizat că vizita va submina relațiile dintre Beijing și Washington, a raportat agenția de presă Reuters.

Există un sprijin bipartizan puternic pentru Taiwan în rândul publicului american și în Congresul SUA. Iar doamna Pelosi, o personalitate de rang înalt a Partidului Democrat, a fost de multă vreme o critică vocală a conducerii chineze, denunțând situația în domeniul drepturilor omului. Ea s-a întâlnit anterior cu dizidenți pro-democrație și a vizitat Piața Tiananmen pentru a comemora victimele masacrului din 1989. Vorbitorul și-a început turul din Asia duminică, cu opriri programate în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia. Ea a plănuit inițial să viziteze Taiwan în aprilie, dar a amânat călătoria după ce a fost testată pozitiv pentru Covid-19. La începutul acestei luni, Pelosi a spus că este „important pentru noi să arătăm sprijinul pentru Taiwan”.

Joe Biden nu dorește o vizită a lui Pelosi în Taiwan

Președintele Joe Biden a spus că armata americană consideră că o vizită a lui Pelosi în Taiwan „nu este o idee bună în acest moment”. Luni, purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a declarat că escaladarea Chinei ar putea include formularea de „pretenții legale false” în zilele următoare, de exemplu, susținând că strâmtoarea Taiwan nu este o cale navigabilă internațională.  El a spus că alte semne indică faptul că Beijingul ar putea trimite zboruri către insulă, ca parte a unei incursiuni planificate în spațiul aerian al Taiwanului. Kirby a subliniat că fostul președinte republican al Camerei Newt Gingrich a vizitat Taiwan în 1997 și că alți parlamentari americani au vizitat Taiwan la începutul acestui an.

„Nimic nu s-a schimbat. Nu există nicio dramă cu care să vorbim. Nu este fără precedent ca un Președinte al Camerei să meargă în Taiwan”, a spus el, adăugând că doamna Pelosi călătorește cu avioane militare americane în timpul turneului ei din Asia.

Vorbind la Organizația Națiunilor Unite, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut Chinei să fie măsurată în cazul în care doamna Pelosi o vizitează.

articolul original.

Cine este Ayman al-Zawahiri, liderul Al-Qaida ucis de americani: a fost creierul atentatelor din 11 septembrie

2 August 2022 at 05:20
image

Preşedintele american Joe Biden a anunţat, în direct, la televiziune, luni, moartea liderului Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, ucis în noaptea de sâmbătă spre duminică în Afganistan într-un atac cu dronă.

Ayman al-Zawahiri era născut în anul 1951 și era de profesie medic. Născut în Egipt, acesta a înființat organizația teroristă Jihadul Islamic Egiptean, care a încercat răsturnarea prin atentate extrem de violetente a regimului de la Cairo. În cele din urmă, în 1998 organizația Jihadul Islamic Egiptean a fuzionat cu Al-Qaida, iar din 2011 al Zawahiri a devenit chiar liderul Al-Qaida.

Zawahiri era unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume şi Statele Unite promiteau 25 de milioane de dolari pentru orice informaţie care ar fi putut permite să-l găsească. El preluase conducerea grupării juhadiste în 2011, după moartea lui Osama Ben Laden, ucis de un comando american în Pakistan.

De negăsit de mai mult de zece ani, era considerat creierul atentatelor de la 11 septembrie, în urca cărora au fost ucişi aproape 3.000 de oameni în Statele Unite.

Moartea sa va permite familiilor victimelor ucise la 11 septembrie 2001 în Turnurile Gemene de la World Trade Center, în New York, şi la sediul Pentagonului în apropiere de Washington, „să întoarcă pagina”, a declarat preşedintele democrat.

Atacul cu dronă a fost efectuat folosind două rachete Hellfire şi fără nicio prezenţă militară americană la sol, a declarat un oficial american, dovadă, potrivit acestuia, a capacităţii Statelor Unite de „a identifica şi a localiza chiar şi pe cei mai căutaţi terorişti din lume şi de a lua măsuri pentru a-i elimina”.

Ayman al-Zawahiri a fost văzut „în mod repetat şi pentru perioade lungi de timp pe balcon unde a fost lovit în cele din urmă” de atac în capitala afgană, a adăugat el.

articolul original.
❌