ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022Ultimele Stiri

Ce facem astăzi în Timișoara?

8 August 2022 at 21:00
By: Tion
foto: pixabay.com

Reactualizat la:

Marți, 9 august, puteți participa la Casa Tineretului la un târg de brățări care are ca scop strângerea de fonduri pentru ucrainenii afectați de război.

Scris de Tion - Marți, 9 august, puteți participa la Casa Tineretului la un târg de brățări care are ca scop strângerea de fonduri pentru ucrainenii afectați de război.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

7 August 2022 at 21:00
By: Tion

Reactualizat la:

Luni, 8 august, sunteți așteptați la alergat, la ateliere tematice sau la planetariu.

Scris de Tion - Luni, 8 august, sunteți așteptați la alergat, la ateliere tematice sau la planetariu.

Adblock test (Why?)

articolul original.
Ieri — 7 August 2022Ultimele Stiri

Ce facem astăzi în Timișoara?

6 August 2022 at 21:00
By: Tion

Teatru de păpuși – la Iulius Gardens, de la 11. Teatrul de păpuși aduce în Iulius Town cele mai frumoase povești pentru prichindei. Cei mici sunt așteptați să descopere povești interactive, pline de veselie. Duminică faceți cunoștință cu Scufița Roșie.

Timișoara Free Tours – Turist la tine acasă – sez. 2 ed. 3 – Pe urmele germanilor din Banat, la Casa Adam Müller-Guttenbrunn, începând cu ora 18. Turul va fi focalizat pe cele trei colonizări cu germani din Banat și pe personalitățile din variatele sfere ale vieții.

 • „Turul pe care-l propunem este unul eclectic, la fel cum sunt majoritatea bijuteriilor arhitectonice din piețele istorice ale Timișoarei, unde Secession-ul se îmbină armonios cu barocul și cu neoclasicismul”, transmit organizatorii.

TM Open 2022 – Ediția XII ne adună pe toți la Timișoara în weekendul 5-7 august, începând cu ora 18. Proiectul este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

 • Criterii de participare pentru liceeni: doi din cei trei membri ai unei echipe trebuie să aparțină aceluiași club de dezbateri. Toți trei trebuie să fie membri ai aceleiași regiuni. Pentru arbitri: pentru poziția de arbitru main, participantul trebuie să fi terminat liceul, iar pentru poziția de arbitru shadow participantul trebuie să fie în ultimul an de liceu.
  Fiecare club înscris trebuie să aducă minim un arbitru.
 • Vor fi 30 de echipe, iar taxa de participare: 50 RON/debater.

Picnic comunitar #2 – Sustenabil în bucătărie – în Parcul Carmen Sylva, de la 18. Întâlnirea este gândită sub forma unui picnic comunitar, astfel sunteți așteptați cu o gustare, în ambalaje reutilizabile pe cât posibil.

Music, Films & TV Shows – Trivia Night, la Pisici Cafe, de la 19. Seara în care vă încercați norocul și cunoștințele în materie de muzică, filme și emisiuni TV. 3 runde, premii și multă distracție!

Yoga, Breathwork & Tobe at Sunset, în Piața Traian, de la 20. Ședința este găzduită de Organic Movement, un Negustor de Traian de rit nou.

 • Sesiunea de Yoga va fi reprezentată de o formă de meditație prin mișcare folosind tehnici tradiționale de Hatha Yoga având la bază ideea de explorare a sinelui.
 • Practica are ca scop principal introspecția cât și actul de a te preda în totalitate momentului prezent.

Muzeul Național al Banatului – între orele 10 și 18.

 • Expoziția „150 de ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului”
 • Exponatul lunii august „Romul Ladea (1901-1970) – Bustul scriitorului Virgil Birou”
 • Expoziția „Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara: Cartierul Cetate – o lume în oglindă”
 • Expoziția permanentă a Muzeului Popa Popa’s
 • Expoziția „Îndrăgostiți de amintiri”

Poster X Poem 5 Timișoara – expoziție, la Faber. Poster X Poem 5 Timișoara este o ediție locală PxP dedicată în totalitate artiștilor vizuali și poeților contemporani timișoreni. Fiecare poster propune o interpretare vizuală proprie, alături de textul poemului inițial.

 • Expoziția cuprinde și o secțiune dedicată Poster X Poem Young, unde veți putea vedea zece postere concepute în urma atelierului de poster making coordonat la începutul lunii de Ovidiu Hrin.

Sub sloganul „Punți peste oraș”, vom putea vedea câteva expoziții montate pe podurile din oraș:

 • Podul Michelangelo: expoziție Claudia Tănăsescu
 • Podul Mihai Viteazul (Prințul Turcesc): expoziție Alin Zelenco
 • Podul Badea Cârțan: expoziție Daliana Iacobescu
 • Podul Maria: expoziție Constantin Duma
 • Podul Ștefan cel Mare: expoziție Cătălin Anghel

Poftim cultură! – Expoziție de fotografie, în Piața Libertății. Cuprinde imagini reprezentative ale principalelor instituții culturale din Timișoara. Organizată în parteneriat cu Teatrul German de Stat, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, Muzeul Național de Artă Timișoara, Filarmonica „Banatul” și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Timișoarei, cu dragoste – Expoziție colectivă a membrilor Asociației Romul Ladea, la Galeria Rotonda.

 • „A devenit tradiție ca artiștii membri ai acestei asociații, să vină cu lucrări omagiale, în onoarea orașului nostru – vechea și totodată moderna urbe de pe Bega. Expoziția „Timișoarei, cu dragoste” cuprinde lucrări elaborate cu multă dăruire, executate în tehnici diferite: pictură, grafică, sculptură și modelaj”, declară Reghina Tîrnoveanu, grafician, membru al Asociației „Romul Ladea” și curator al expoziției.

Adblock test (Why?)

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ce facem astăzi în Timișoara?

5 August 2022 at 21:00
By: Tion
foto: ROD Festival

Reactualizat la:

Sâmbătă, 6 august, puteți participa la ROD Festival, la Festivalul Armenesc din Timișoara - aflat la prima ediție - sau la un concert Pyroblast & ALLjazzisOVER. Sunt doar câteva dintre evenimentele de astăzi.

Scris de Tion - Sâmbătă, 6 august, puteți participa la ROD Festival, la Festivalul Armenesc din Timișoara - aflat la prima ediție - sau la un concert Pyroblast & ALLjazzisOVER. Sunt doar câteva dintre evenimentele de astăzi.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

4 August 2022 at 21:00
By: Tion

Reactualizat la:

Vineri, 5 august, revine Festivalul Rod la Timișoara, cu filme, teatru și fotografie în fața publicului larg. Va avea loc și prima ediție a Festivalul Armenesc din Timișoara, în Parcul Rozelor. Mai puteți vizita și expoziții în oraș, iar seara, se dă startul Turei Licuricilor, din Piața Traian.

Scris de Tion - Vineri, 5 august, revine Festivalul Rod la Timișoara, cu filme, teatru și fotografie în fața publicului larg. Va avea loc și prima ediție a Festivalul Armenesc din Timișoara, în Parcul Rozelor. Mai puteți vizita și expoziții în oraș, iar seara, se dă startul Turei Licuricilor, din Piața Traian.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

3 August 2022 at 21:00
By: Tion

Reactualizat la:

Joi, 4 august, vă așteaptă cu diverse evenimente, printre care spectacole de muzică și poezie, expoziții, puțină yoga sau degustări de vinuri.

Scris de Tion - Joi, 4 august, vă așteaptă cu diverse evenimente, printre care spectacole de muzică și poezie, expoziții, puțină yoga sau degustări de vinuri.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

2 August 2022 at 21:00
By: Tion

Reactualizat la:

Miercuri, 3 august, încheiem pe ritmuri și beat-uri muzicale evenimentele dedicate Zilei Timișoarei. Seara, în Parcul Rozelor, puteți participa la un concert marca Eurovision al Orchestrei Kalush din Ucraina. Tot acolo, Ovidiu Lipan Țăndărică & Fanfara din 10 Prăjini & Balcano vor susține un spectacol de neuitat.

Scris de Tion - Miercuri, 3 august, încheiem pe ritmuri și beat-uri muzicale evenimentele dedicate Zilei Timișoarei. Seara, în Parcul Rozelor, puteți participa la un concert marca Eurovision al Orchestrei Kalush din Ucraina. Tot acolo, Ovidiu Lipan Țăndărică & Fanfara din 10 Prăjini & Balcano vor susține un spectacol de neuitat.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

1 August 2022 at 21:00
By: Tion

Reactualizat la:

Marți, 2 august, continuă evenimentele dedicate Zilei Timișoarei. Seara, în Parcul Rozelor, puteți participa la un concert Phoenix, urmat de momentul special Simphoenix, iar în Piața Mocioni vă așteaptă un spectacol de teatru, cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de realitate augmentată.

Scris de Tion - Marți, 2 august, continuă evenimentele dedicate Zilei Timișoarei. Seara, în Parcul Rozelor, puteți participa la un concert Phoenix, urmat de momentul special Simphoenix, iar în Piața Mocioni vă așteaptă un spectacol de teatru, cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de realitate augmentată.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

31 July 2022 at 21:00
By: Tion

Reactualizat la:

Luni, 1 august, încep evenimentele dedicate Zilei Timișoarei. Seara, în Parcul Rozelor, puteți participa la un concert Horia Brenciu & HB Orchestra.

Scris de Tion - Luni, 1 august, încep evenimentele dedicate Zilei Timișoarei. Seara, în Parcul Rozelor, puteți participa la un concert Horia Brenciu & HB Orchestra.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

30 July 2022 at 21:00
By: Tion

Schimbul de gardă – eveniment organizat de Asociația Reconstituiri Istorice Timișoara, în fiecare duminică seara, până la finalul lunii noiembrie. Duminică, 24 iulie, plecarea se va face la ora 20:30 de la Bastionul Theresia către Piața Unirii. În jurul orei 21, în Piața Unirii va avea loc salva de tun. Participarea este gratuită.

Parada ISWinT – un marș al țărilor, care pune accentul pe diversitate și care este deschis tuturor celor care vor să participe. De la 19:30, cu pornirea din fața Cantinei Studențești UPT UPT până în incinta Iulius Gardens. Participarea este gratuită.

Sete de carte: Duminica poveștilor la Două Bufnițe – duminică, de la ora 12, la Librăria independentă La Două Bufnițe (Piața Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin) are loc Atelierul de lectură în cadrul proiectului Sete de carte, inițiat de Aquatim.

 • Evenimentul este dedicat Zilei Prevenirii Înecului, așadar, pentru micii înotători, citim din cartea „Nu mi-e frică de apă”, de Cristina Alexandru și Carmen Dumitru, apărută la editura DHP, 2019.
 • Organizatorii urmăresc încurajarea lecturii și a unui comportament responsabil față de mediu în rândul publicului tânăr. Elevi și cadre didactice, copii și părinți sunt invitați într-o călătorie în lumea fascinantă a cărților, care a început în martie, de Ziua Mondială a Apei, și se va încheia în noiembrie, de Ziua Internațională a Toaletei.

Picnic comunitar: Sustenabil în bucătărie – duminică, de la ora 18, în Parcul Carmen Sylva.

 • „Ești la început de drum în ceea ce privește un stil de viață responsabil? Dorești sa-ți minimizeze deșeurile, să-ți schimbi obiceiurile de consum care nu mai sunt în raport cu noile valori? Pentru aceasta întâlnire s-a dorit abordarea sustenabilității în bucătărie. Întâlnirea este gândită sub forma unui picnic comunitar, astfel te așteptăm cu o gustare (în ambalaje reutilizabile pe cât posibil) ne dorim pe cât posibil să nu producem deșeuri (cele compostabile vor ajunge la compost în cadrul proiectului Gradinescu Green feel Timisoara)”, spun organizatorii.

Flight Cinema in My Town – proiecții de film în parcul Iulius Town Timișoara. Accesul este gratuit. O masă poate fi rezervată completând acest formular. Rezervările se fac până în ora 15 și sunt valabile până la ora 19:30.

 • Duminică, 31 iulie, va rula filmul Shazam!.
 • Programul serilor este: de la 19 – Sunset Warm-up & Check-in, 20 – Movie Time, 21:30 – After Party.

Sunday Groove pe mal – la D’arc pe Mal, de la ora 17 continuă petrecerile de vară.

Maraton de filme în cadrul Caravanei Filmelor TIFF – duminică, 31 iulie, vor fi mai multe proiecții de filme. Prețul unui bilet este de 15 lei.

 • de la ora 11, 17:30 și 19, la Cinema Victoria veți putea vedea „Sus Ștacheta” și „Cut”.
 • de la ora 21:30, la Grădina de Vară veți putea vedea filmul „Maigret”.

Muzeul Național al Banatului

 • Schimb de gardă, ora 20:00 (Bastionul Maria Theresia), acțiune în cadrul evenimentului „Ziua Județului”;
 • Expoziția permanentă Ștefan Popa Popa’s (Bastionul Maria Theresia);
 • Exponatul lunii iulie „Acvilă țipătoare mare” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția „O privire asupra viitorului – 100 ani de Pier Paolo Pasolini” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B1);
 • Expoziția temporară „Îndrăgostiți de amintiri” (Bastionul Maria Theresia, hol).
 • Expoziția temporară „150 ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B1);
 • Expoziția temporară „Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara. Cartierul Cetate – o lume în oglindă”.

Muzeul Național de Artă Timișoara

 • Expoziția de stampe japoneze Celebrities on floating worlds;
 • MNArT Open View: lucrarea „Accident” a artistului Aurel Vlad;
 • Micro-Folie- reprezintă un muzeu digital mobil ce reunește colecții impresionante de capodopere din 12 instituții culturale și muzee de prestigiu din Franța;
 • Expoziția permanentă Artă bănățeană modernă și icoane tradiționale;
 • Expoziția permanentă Corneliu Baba;
 • Expoziția permanentă Artă românească;
 • Expoziția permanentă Artă europeană.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

 • Expoziția temporară Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara – holul bibliotecii;
 • Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;
 • Expoziții permanente: Centre de ceramică din Banat, Podoabe bănățene, Costum popular – Sala de expoziții a muzeului.

Planetariu – la Iulius Town, până pe 31 iulie, între orele 11-21, curioșii de toate vârstele vor putea „explora” spațiul prin intermediul unui planetariu gonflabil. Prețul unui bilet este de 25 de lei. Spectacolul durează 30 de minute. Planetariul este amplasat în zona Food Court.

 • „Turiștii spațiali” vor fi purtați spre imensitatea inimaginabilă a miliardelor de galaxii, către locurile de naștere ale stelelor, dar și unde acestea s-au stins. Vor mai vedea și cea mai mare stea din Univers, satelitul Pământului și multe alte curiozități.
 • Principala proiecție este spectacolul fulldome „De pe Terra în Univers”, ce reprezintă o călătorie uimitoare prin Universul Observabil.
 • Planetariul are un diametru de 8 m și dispune de un proiector digital special, ce poate oferi un spectacol pentru 30 de spectatori.

Apel deschis pentru expoziția Cozzzmonautica – prin apelul deschis vor fi selectate 15 contribuții cu o tematică generală s.f. și/sau una particulară legată de tema ediției din acest an „Forest of Antennae”.

 • Contribuțiile nu se referă doar la lucrări artistice ci și la colecții tematice (benzi desenate s.f., machete, afișe, stickere, reviste, zine-uri, etc), apelul fiind adresat tuturor. Propunerile pot fi trimise pe adresa indecisartistrun@gmail.com, până în 31 iulie.
 • Selecția va fi realizată ulterior de către curatorul Ștefan Tiron împreună cu echipele Indecis, The Secret Garden Bookshop și Minitremu.
 • Participanții ale căror lucrări au fost selectate vor primi un onorariu în valoare de 1.000 lei brut.
 • Expoziția se va deschide în 2 septembrie 2022.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

29 July 2022 at 21:00
By: Tion

Cursuri de fotografie – în Parcul Copiilor, de la ora 16. Eveniment organizat de ISWinT și Liga AC.

 • „În timpul atelierului de fotografie din cadrul proiectului ISWinT, susținut de Adrian Roșco Ștef, vei putea învăța despre subiecte precum: observarea locului de fotografie, lumina naturală, variante de încadrare, compoziție, culoare în fotografie, teme de fotografiat, dar și principii de prelucrare a imaginii. Activitatea se va desfășura în limba engleză”, anunță organizatorii.

Maraton de filme în cadrul Caravanei Filmelor TIFF – sâmbătă, 30 iulie, vor fi mai multe proiecții de filme. Prețul unui bilet este de 15 lei.

 • de la ora 11, 17:30 și 19, la Cinema Victoria va rula animația „Eu sunt Zlatan”.
 • de la ora 21:30, la Filarmonica Banatul veți putea vedea filmul „Orice, Oriunde, Oricând/Everything Everywhere All at Once”.

Whisky Blues – la La Pisici Cafe, de la ora 19. Intrarea este gratuită.

 • „Vă invităm la o seară de răsfăț! Să vă delectați cu băuturi diverse pe bază de Whisky, acompaniate de melodii cântate de faimoșii Greg Brown, C. Duck Anderson & Nate, Friends of the Octopi și The Peculiar Pretzelmen!”, transmit organizatorii.

Flight Cinema in My Town – proiecții de film în parcul Iulius Town Timișoara. Accesul este gratuit. O masă poate fi rezervată completând acest formular. Rezervările se fac până în ora 15 și sunt valabile până la ora 19:30.

 • Sâmbătă, 30 iulie, va rula filmul TAG.
 • Programul serilor este: de la 19 – Sunset Warm-up & Check-in, 20 – Movie Time, 21:30 – After Party.

Saturdaying pe mal – la D’arc pe Mal, de la ora 20 continuă petrecerile de vară.

Karaoke Party – în Josefin Pub, cu DJ Edi Niculescu, de la ora 20. Rezervări se pot face la numărul de telefon 0758.474.067. Intrarea este gratuită.

Retro Party – în Dance Stage, de la ora 22, cu DJ Alin. Intrarea este 15 lei.

Summer Party – la Berărescu, de la ora 18, alături de DJ Sebastiann și DJ Assassin. Intrarea este gratuită, dar locurile sunt limitate. Poți rezerva o masă pentru tine și prietenii tăi la 0740.221.482.

Muzeul Național al Banatului

 • Schimb de gardă, ora 20:00 (Bastionul Maria Theresia), acțiune în cadrul evenimentului „Ziua Județului”;
 • Expoziția permanentă Ștefan Popa Popa’s (Bastionul Maria Theresia);
 • Exponatul lunii iulie „Acvilă țipătoare mare” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția „O privire asupra viitorului – 100 ani de Pier Paolo Pasolini” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B1);
 • Expoziția temporară „Îndrăgostiți de amintiri” (Bastionul Maria Theresia, hol).
 • Expoziția temporară „150 ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B1);
 • Expoziția temporară „Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara. Cartierul Cetate – o lume în oglindă”.

Muzeul Național de Artă Timișoara

 • Expoziția de stampe japoneze Celebrities on floating worlds;
 • MNArT Open View: lucrarea „Accident” a artistului Aurel Vlad;
 • Micro-Folie- reprezintă un muzeu digital mobil ce reunește colecții impresionante de capodopere din 12 instituții culturale și muzee de prestigiu din Franța;
 • Expoziția permanentă Artă bănățeană modernă și icoane tradiționale;
 • Expoziția permanentă Corneliu Baba;
 • Expoziția permanentă Artă românească;
 • Expoziția permanentă Artă europeană.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

 • Expoziția temporară Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara – holul bibliotecii;
 • Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;
 • Expoziții permanente: Centre de ceramică din Banat, Podoabe bănățene, Costum popular – Sala de expoziții a muzeului.

Planetariu – la Iulius Town, până pe 31 iulie, între orele 11-21, curioșii de toate vârstele vor putea „explora” spațiul prin intermediul unui planetariu gonflabil. Prețul unui bilet este de 25 de lei. Spectacolul durează 30 de minute. Planetariul este amplasat în zona Food Court.

 • „Turiștii spațiali” vor fi purtați spre imensitatea inimaginabilă a miliardelor de galaxii, către locurile de naștere ale stelelor, dar și unde acestea s-au stins. Vor mai vedea și cea mai mare stea din Univers, satelitul Pământului și multe alte curiozități.
 • Principala proiecție este spectacolul fulldome „De pe Terra în Univers”, ce reprezintă o călătorie uimitoare prin Universul Observabil.
 • Planetariul are un diametru de 8 m și dispune de un proiector digital special, ce poate oferi un spectacol pentru 30 de spectatori.

Atelier AMT pentru socializare prin joacă (1-3 ani) – eveniment organizat de Academia Mămicilor Timișoara, de la ora 10, la al doilea sediu Exploratorii Cunoașterii (Str. Ion Hobana, nr. 14). Intrarea este pe bază de donație. Înscrieri se pot face accesând acest formular.

  • „Vino alături de Alecsandra Ciumurel – Activități părinte-copil (coordonator activități părinte – copil și voluntar AMT), pentru a participa la activități de tip Montessori și educația emisferei drepte. Alături de ea vor fi Debora Ciucuriță și Bunea-Armean Andreea, care împreună îi vor duce pe copii în lumea poveștilor și a muzicii”, spun organizatorii.

Tur ghidat pentru expoziția „If a Story is Present/Dacă o poveste se ivește” – la Fundația Art Encounters (Casa ISHO), de la ora 17 va avea loc un tur ghidat al primei expoziții din România dedicată artiștilor macedoneni Yane Calovski și Hristina Ivanoska, cunoscuți la nivel internațional. Intrarea este gratuită.

 • Expoziția este curatoriată de Diana Marincu și include o selecție de lucrări recente atât individuale, cât și colaborări ale celor doi artiști, precum și o instalație colectivă nouă, realizată de un grup de tineri artiști din Timișoara.
 • Yane Calovski și Hristina Ivanoska se folosesc de exerciții vizuale și textuale, se concentrează pe structura invizibilă a societății și propun o extindere a cadrului instituțional și artistic spre o viziune asupra orașului și a indivizilor ca părți componente diverse.
 • Pentru înscrieri trebuie completat acest formular până sâmbătă, 30 iulie, ora 11.
 • „Dorind să fim precauți, în contextul actual al creșterii cazurilor de infectări cu COVID-19 și deoarece tururile ghidate se țin în spațiu închis, grupurile nu vor depăși 15 participanți iar purtarea măștii va fi recomandată”, atrag organizatorii atenția.

Atelier de creație pentru copii – în Iulius Town, în zona Iulius Expo, între orele 16-19. Participarea este gratuită.

 • Alături de Bianca Potyesz, copiii vor fi provocați să își lase imaginația să prindă formă și culoare. Sâmbătă, 30 iulie, tema atelierului va fi „Floarea Soarelui”.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

28 July 2022 at 21:00
By: Tion

Pedalare „Masa Critică” – cu pornire din Piața Libertății, la ora 18:30. Participarea este gratuită, însă trebuie să vă prezentați din timp pentru a vă putea fi explicate condițiile și regulile noului brevet.

 • „Revenim cu un alt traseu de pedalare pentru Masa Critică, dar de această dată vom comemora 2 ani de la trecerea în neființă a unui biciclist care a suferit un accident nefericit în intersecția de pe Calea Sever Bocu. Zilele trecute a fost încă un accident sever în aceeași intersecție cu un utilizator de trotinetă electrică. Vrem pe această cale să reamintim participanților că noi prin aceste întâlniri dorim pe deoparte să mărim conștientizarea șoferilor în legătură cu prezența noastră în trafic, dar și atenționarea utilizatorilor de transport alternativ (biciclete, trotinete etc.), de riscurile posibile ce pot apărea și necesitatea respectării regulilor de circulație. Vă propunem în continuare aplicația 𝐂𝐫𝐢𝐭𝐢𝐜𝐚𝐥 𝐌𝐚𝐩𝐬 pentru cei ce nu pot ajunge la timp, dar vor să ne prindă din urmă. Ea arată în timp real unde ne vom afla pe hartă.”, spun organizatorii.

 • Pentru a fi cât mai vizibili în trafic, trebuie să aveți luminițe. Asta va include obligatoriu: far, stop, ochi de pisică, elemente reflectorizante(și alte artificii). Vremea fiind și ea dificil de preconizat, vi se recomandă să vă îmbrăcați adecvat.
 • Masa Critică este un marș în masă cu bicicletele sau alte mijloace de deplasare nemotorizate, care are loc de obicei în ultima zi de vineri a fiecărei luni, în mai multe orașe de pe glob. Masa Critică nu are nici un mesaj oficial, cu toate că este în general înțeleasă ca un efort de a promova mijloacele alternative de transport (nemotorizate) și de a atrage atenția asupra problemelor de siguranță a celor ce folosesc forme de transport nemotorizate atunci când sunt nevoiți să împartă drumul cu traficul motorizat.

the (future) garden – de la ora 19, în Indecis – Artist Run Space (Str. Coriolan Brediceanu nr. 2, et. 1, interfon 08) are loc finisajul expoziției „the (future) garden” care include un artist talk susținut de M. Martelli, parte din colectivul just wondering…

 • Cum ne putem imagina grădina viitoare? În mijlocul crizelor climatice, ecologice, politice, epidemiologice, în societăți tot mai militarizate, în care discursurile publice devin tot mai conservatoare și fățiș fasciste, cum putem reveni la grădină, la un spațiu mai sigur, comunitar? Este gândul acesta prea visător? Pentru scriitoarea feministă de science-fiction Ursula K. Le Guin, utopia nu poate fi locuită. Ea este o modalitate, o dorință, o întindere-spre, așa cum tulpinile se lungesc spre soare.
 • În seara de vineri, în care schimbările climatice se fac simțite, vor fi aduse în atenție aceste întrebări: cum putem găsi recunoștință într-o lume atât de violentă? cum ne poate hrăni această recunoștință, cum poate fi ea revoluționară? cum putem învăța de la cunoașterile indigene, de la plante și de la animale non-umane? care ar putea fi drumurile spre acel spațiu utopic în care, deja, trăim parțial, întinzându-ne spre el?

Karaoke Party – în Josefin Pub, cu DJ Edi Niculescu, de la ora 20. Rezervări se pot face la numărul de telefon 0758.474.067. Intrarea este gratuită.

Karaoke Night – în Charlie’s Pub, de la ora 22. Rezervări se pot face la numărul de telefon 0755.087.360. Intrarea este gratuită.

N00stalgia Party – la Berărescu, de la ora 18, alături de DJ Victor Diaz. Intrarea este gratuită, dar locurile sunt limitate. Poți rezerva o masă pentru tine și prietenii tăi la 0740.221.482.

Maraton de filme în cadrul Caravanei Filmelor TIFF – vineri, 29 iulie, vor fi mai multe proiecții de filme. Prețul unui bilet este de 15 lei.

 • de la ora 11, la Cinema Victoria va rula filmul „Guiț/Oink” (+6 ani).
 • de la ora 19, la Cinema Victoria va fi prezentat filmul „Nimic despre dragoste”, în prezența lui Florin Piersic Jr., regizorul și scenaristul peliculei.
 • de la ora 21:30, la Filarmonica Banatul puteți asista la un Cine-Concert Malombra, acompaniament LIVE Simona Strungaru.

Latino Night – la La Pisici Cafe, de la ora 19. Intrarea este gratuită.

 • „În curtea noastră va fi amenajat un loc special, dedicat ringului… de dans. Pentru a dansa noi vă recomandăm: Aqua de Valencia, Margarita sau Tequila Sunrise. Promitem un playlist trăsnet cu piese pe care le știți și piese care o să vă placă. Se you there!”, transmit organizatorii.

Flight Cinema in My Town – proiecții de film în parcul Iulius Town Timișoara. Accesul este gratuit. O masă poate fi rezervată completând acest formular. Rezervările se fac până în ora 15 și sunt valabile până la ora 19:30.

 • Vineri, 29 iulie, va rula filmul A Dog’s Way Home.
 • Programul serilor este: de la 19 – Sunset Warm-up & Check-in, 20 – Movie Time, 21:30 – After Party.

Lansarea catalogului expoziției de artă japoneză „Celebrities of the Floating World 2022″ – de la ora 17, la Muzeul Național de Artă Timișoara. Accesul este gratuit.

 • Concepută în spațiile Palatului Baroc și vernisată în 28 ianuarie 2022, expoziția de stampe japoneze din perioada Edo reprezintă un eveniment important pentru muzeu, care prin intermediul acesteia a devenit un pol cultural și pentru iubitorii de artă niponă, ce au avut ocazia să întâlnească în sălile dedicate expoziției și prin intermediul evenimentelor conexe, creațiile aparținând unor mari artiști precum: Utamaro Kitagawa (1753- 1806), Eisen Keisai (1791-1848), Hosoda Eishi (1756-1829) Katsushika Hokusai (1760 – 1849) etc.
 • Lansarea volumului dedicat frumoasei colecții de xilogravuri și expoziției de la Timișoara va avea loc în Sala Barocă a Muzeului timișorean din Piața Unirii, în prezența colecționarului George Șerban și a curatorilor Dr. Alexandru Chituță (Muzeul Național Brukenthal din Sibiu) și Dr. Andreea Foanene (Muzeul Național de Artă din Timișoara).
 • Expoziția „Celebrities of the Floating World 2022” va mai rămâne pe simezele muzeului până la mijlocul lunii august 2022.

Muzeul Național al Banatului

 • Schimb de gardă, ora 20:00 (Bastionul Maria Theresia), acțiune în cadrul evenimentului „Ziua Județului”;
 • Expoziția permanentă Ștefan Popa Popa’s (Bastionul Maria Theresia);
 • Exponatul lunii iulie „Acvilă țipătoare mare” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția „O privire asupra viitorului – 100 ani de Pier Paolo Pasolini” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B1);
 • Expoziția temporară „Îndrăgostiți de amintiri” (Bastionul Maria Theresia, hol).
 • Expoziția temporară „150 ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B1);
 • Expoziția temporară „Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara. Cartierul Cetate – o lume în oglindă”.

Muzeul Național de Artă Timișoara

 • Expoziția de stampe japoneze Celebrities on floating worlds;
 • MNArT Open View: lucrarea „Accident” a artistului Aurel Vlad;
 • Micro-Folie- reprezintă un muzeu digital mobil ce reunește colecții impresionante de capodopere din 12 instituții culturale și muzee de prestigiu din Franța;
 • Expoziția permanentă Artă bănățeană modernă și icoane tradiționale;
 • Expoziția permanentă Corneliu Baba;
 • Expoziția permanentă Artă românească;
 • Expoziția permanentă Artă europeană.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

 • Expoziția temporară Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara – holul bibliotecii;
 • Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;
 • Expoziții permanente: Centre de ceramică din Banat, Podoabe bănățene, Costum popular – Sala de expoziții a muzeului.

Planetariu – la Iulius Town, până pe 31 iulie, între orele 11-21, curioșii de toate vârstele vor putea „explora” spațiul prin intermediul unui planetariu gonflabil. Prețul unui bilet este de 25 de lei. Spectacolul durează 30 de minute. Planetariul este amplasat în zona Food Court.

 • „Turiștii spațiali” vor fi purtați spre imensitatea inimaginabilă a miliardelor de galaxii, către locurile de naștere ale stelelor, dar și unde acestea s-au stins. Vor mai vedea și cea mai mare stea din Univers, satelitul Pământului și multe alte curiozități.
 • Principala proiecție este spectacolul fulldome „De pe Terra în Univers”, ce reprezintă o călătorie uimitoare prin Universul Observabil.
 • Planetariul are un diametru de 8 m și dispune de un proiector digital special, ce poate oferi un spectacol pentru 30 de spectatori.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

27 July 2022 at 21:00
By: Tion

Horă bănățeană – dansatorii Ansamblului Profesionist Banatul coordonați de maeștrii Brândușa și Nicolae Stănescu vă invită la o horă bănățeană în Piața Victoriei, începând cu ora 18, acțiune în cadrul evenimentului „Ziua Județului”.

Performance de dans contemporan „My invisible noisy inside” – de la ora 19, la Centrul de Proiecte Timișoara.

 • Spectacolul reprezintă o declarație a dualității umane, o analiză personală a tot ceea ce este vizibil și invizibil, zgomotos sau liniștit, prizonier sau liber în fiecare dintre noi.

„Azvârlind în parc” – în Parcul Botanic, de la ora 20 puteți exersa aruncatul frisbee-ului.

 • „Pe lângă jocul clasic de ultimate frisbee, ne vedem în diverse parcuri din Timișoara ca să ne exersăm aruncările. Dacă ești tentat să încerci aruncările specifice de ultimate frisbee, te așteptăm”, spun organizatorii.

Discotheque Party – joi, de la ora 20, la Berărescu (Splaiul Spiru Haret, nr. 1). Intrarea este gratuită. însă locurile sunt limitate. Rezervări se pot face la numărul de telefon 0740 221 482.

„O carte pe lună” – la Librăria Două Bufnițe, de la ora 18, pasionații de cărți își dau întâlnire pentru a discuta ce au mai citit în ultima perioadă.

Spectacolul de gală al Festivalului-Concurs Lada cu Zestre și decernarea premiilor – de la ora 19, în Parcul Rozelor.

Proiecție de film „Evenimentul/L’ Événement – de la 21:30, la Grădina de Vară Capitol. Un bilet costă 15 lei.

Filmul, regizat de Audrey Diwan, se desfășoară în Franța anilor ’60. Anne este o studentă strălucită cu un viitor plin de succese în faţă. Dar când rămâne însărcinată îşi vede ameninţat visul de a-şi termina studiile şi de a scăpa de constrângerile din societate. Cum ultimele examene se apropie vertiginos şi pântecele îi ia proporţii, Anne decide să ia măsuri, dar asta o va expune ruşinii şi durerii şi chiar riscului de a face închisoare.

Proiecție de film „Capra cu 3 iezi”, (AVANREMIERĂ, în prezența echipei) – de la ora 19, la Cinema Victoria. Prețul unui bilet este 15 lei.

 • Filmul este regizat de Victor Canache, iar din distribuție, printre alții, fac parte Maia Morgenstern și Marius Bodochi.
 • În România rurală a secolului al 19-lea, izolată de lume, o văduvă și mamă a trei copii este nevoită să țină piept unui vechi prieten de familie care, văzându-i fără apărare, își dă-n vileag adevărată natură sadică.

Muzeul Național al Banatului

 • Schimb de gardă, ora 20:00 (Bastionul Maria Theresia), acțiune în cadrul evenimentului „Ziua Județului”;
 • Expoziția permanentă Ștefan Popa Popa’s (Bastionul Maria Theresia);
 • Exponatul lunii iulie „Acvilă țipătoare mare” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția „O privire asupra viitorului – 100 ani de Pier Paolo Pasolini” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B1);
 • Expoziția temporară „Îndrăgostiți de amintiri” (Bastionul Maria Theresia, hol).
 • Expoziția temporară „150 ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B1);
 • Expoziția temporară „Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara. Cartierul Cetate – o lume în oglindă”.

Muzeul Național de Artă Timișoara

 • Expoziția de stampe japoneze Celebrities on floating worlds;
 • MNArT Open View: lucrarea „Accident” a artistului Aurel Vlad;
 • Micro-Folie- reprezintă un muzeu digital mobil ce reunește colecții impresionante de capodopere din 12 instituții culturale și muzee de prestigiu din Franța;
 • Expoziția permanentă Artă bănățeană modernă și icoane tradiționale;
 • Expoziția permanentă Corneliu Baba;
 • Expoziția permanentă Artă românească;
 • Expoziția permanentă Artă europeană.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

 • Expoziția temporară Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara – holul bibliotecii;
 • Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;
 • Expoziții permanente: Centre de ceramică din Banat, Podoabe bănățene, Costum popular – Sala de expoziții a muzeului.

Planetariu – la Iulius Town, până pe 31 iulie, între orele 11-21, curioșii de toate vârstele vor putea „explora” spațiul prin intermediul unui planetariu gonflabil. Prețul unui bilet este de 25 de lei. Spectacolul durează 30 de minute. Planetariul este amplasat în zona Food Court.

 • „Turiștii spațiali” vor fi purtați spre imensitatea inimaginabilă a miliardelor de galaxii, către locurile de naștere ale stelelor, dar și unde acestea s-au stins. Vor mai vedea și cea mai mare stea din Univers, satelitul Pământului și multe alte curiozități.
 • Principala proiecție este spectacolul fulldome „De pe Terra în Univers”, ce reprezintă o călătorie uimitoare prin Universul Observabil.
 • Planetariul are un diametru de 8 m și dispune de un proiector digital special, ce poate oferi un spectacol pentru 30 de spectatori.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

25 July 2022 at 21:00
By: Tion

Apel deschis pentru expoziția Cozzzmonautica – prin apelul deschis vor fi selectate 15 contribuții cu o tematică generală s.f. și/sau una particulară legată de tema ediției din acest an „Forest of Antennae”.

 • Contribuțiile nu se referă doar la lucrări artistice ci și la colecții tematice (benzi desenate s.f., machete, afișe, stickere, reviste, zine-uri, etc), apelul fiind adresat tuturor. Propunerile pot fi trimise pe adresa indecisartistrun@gmail.com, până în 31 iulie.
 • Selecția va fi realizată ulterior de către curatorul Ștefan Tiron împreună cu echipele Indecis, The Secret Garden Bookshop și Minitremu.
 • Participanții ale căror lucrări au fost selectate vor primi un onorariu în valoare de 1.000 lei brut.
 • Expoziția se va deschide în 2 septembrie 2022.

Proiecție de film „Annette” – marți, 26 iulie, de la 19:00, la Cinema Victoria, în cadrul Caravanei Filmelor TIFF Unlimited la Timișoara.

 • Filmul, în regia lui Leos Carax, a câștigat premiul pentru Cel mai bun regizor în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2021.

Proiecție de film „Inocenții / The Innocets – marți, 26 iulie, de la 21:30, în avanpremieră la Grădina de Vară Capitol a Filarmonicii Banatul, în cadrul Caravanei Filmelor TIFF Unlimited la Timișoara.

 • Filmul, în regia lui Eskil Vogt, a câștigat 11 premii și a primit 18 nominalizări în cadrul unor festivaluri și concursuri.

Proiecție de film „Alcarràs” – marți, 26 iulie, de la 18:00, la Cinema Victoria.

 • Filmul, în regia Carlei Simón, a câștigat Ursul de Aur și Berlinale 2022.

fragil – lectură performativă, la Casa Artelor – Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. Ideea evenimentului este de a crea un eveniment de tip performance/lectură de poezie contemporană cu inserții muzicale.

 • „Propunerea noastră e de a aduce în fața publicului patru autori nelansați în volum care își vor prezenta creația: Delia Costea, Izabela Radosevici, Viorel Țăpîrdea, Otniel Floruț și un artist care va întreține muzical lectura performativă: Teodor Cauș”, spun organizatorii.

 • La final cei prezenți pot lua „la pachet” câteva poeme ale autorilor.

Lansare Revista Heritage of Timișoara nr. 1 – Piața Plevnei, la Ambasada. Evenimentul este organizat de Prin Banat şi Heritage of Timişoara.

 • „Deși o gândim și plănuim de mai bine de doi ani, revista Heritage of Timișoara primește contur abia acum și NU este un duplicat tipărit al informațiilor disponibile deja pe platforma online. Ea are ca scop publicarea în premieră a unor informații noi despre clădirile istorice din Timișoara, care sunt rezultatul cercetării efectuate de echipa noastră HoT foarte restrânsă – o muncă ce însumează sute de ore și care e mereu prea puțin vizibilă în exterior”, spun organizatorii.

 • Revista este coordonată în totalitate de Mihai Claudiu Moldovan și tratează cvartalele din jurul Pieței Plevnei din cartierul Elisabetin – o temă pe care Mihai o cercetează de mai bine de un an.

Poster X Poem 5 Timișoara – expoziție, la Faber. Poster X Poem 5 Timișoara este o ediție locală PxP dedicată în totalitate artiștilor vizuali și poeților contemporani timișoreni. Fiecare poster propune o interpretare vizuală proprie, alături de textul poemului inițial.

 • Expoziția cuprinde și o secțiune dedicată Poster X Poem Young, unde veți putea vedea zece postere concepute în urma atelierului de poster making coordonat la începutul lunii de Ovidiu Hrin.

Ziua Județului Timiș, în Piața Operei, marți, 26 iulie, de la 18:00. Consiliul Județean Timiș, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, celebrează ziua județului Timiș oferind publicului trei zile de muzică și dansuri tradiționale și o gală a folclorului care va aduce pe scena Teatrului de Vară peste 300 de artiști!

 • Joc alături de dansatorii Ansamblului Profesionist Banatul, coordonați de maeștrii Brândușa și Nicolae Stănescu, celebrând astfel, cu prietenie și bucurie, un patrimoniu viu și autentic al comunității timișene.
 • Participarea este liberă și voioasă!

Planetariu – la Iulius Town, până pe 31 iulie, între orele 11-21, curioșii de toate vârstele vor putea „explora” spațiul prin intermediul unui planetariu gonflabil. Prețul unui bilet este de 25 de lei. Spectacolul durează 30 de minute. Planetariul este amplasat în zona Food Court.

 • „Turiștii spațiali” vor fi purtați spre imensitatea inimaginabilă a miliardelor de galaxii, către locurile de naștere ale stelelor, dar și unde acestea s-au stins. Vor mai vedea și cea mai mare stea din Univers, satelitul Pământului și multe alte curiozități.
 • Principala proiecție este spectacolul fulldome „De pe Terra în Univers”, ce reprezintă o călătorie uimitoare prin Universul Observabil.
 • Planetariul are un diametru de 8 m și dispune de un proiector digital special, ce poate oferi un spectacol pentru 30 de spectatori.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

24 July 2022 at 21:00
By: Tion
foto: pixabay.com

Reactualizat la:

Luni, 25 iulie, sunteți așteptați la alergat, la Planetariu sau să înscrieți un proiect pentru expoziția Cozzzmonautica.

Scris de Tion - Luni, 25 iulie, sunteți așteptați la alergat, la Planetariu sau să înscrieți un proiect pentru expoziția Cozzzmonautica.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

21 July 2022 at 21:00
By: Tion

Festivalul Medieval al Castelului Huniade – va avea loc în perioada 22 – 24 iulie, în parcul Castelului Huniade din centrul Timișoarei. Participarea este gratuită.

 • Aflat la cea de-a IV-a ediție, Festivalul Medieval al Castelului Huniade va avea un program bogat în spectacole și momente de reconstituire istorică a bătăliilor trecutului este completat de concursuri inedite.
 • Spectatorii sunt invitați nu doar să privească balurile castelanilor, spectacolele de muzică și dans ale menestrelilor, ci să participe ca protagoniști, purtând costume proprii de inspirație medievală și mai ales măști pentru Marele Bal Mascat de sâmbătă!
 • Vor fi acordate premii pentru cele mai inspirate costume și măști din public.
 • Atmosfera medievală va fi readusă la viață de către numeroase grupuri de reconstituire istorică partenere, din România și din străinătate.

Spectacol de teatru pirotehnic „A Coin for the Silver Wolf” – de la ora 22, în cadrul Festivalului Medieval al Castelului Huniade, cei de la deep6 project vă așteaptă la un spectacol de teatru pirotehnic.

 • „Poate vă așteptați ca, în această seară, să vă spunem povești cu domnițe și cavaleri, cu eroi ce-și dau viața pentru dragoste și regat, însă povestea ce urmează este cea a unui mercenar, un om ce nu pune preț decât pe aur și argint. Acest om fără scrupule ajunge să fie singura speranță a unui sat atacat de himere, creaturi ce nu pot fi înfrânte decât de săbiile de argint ale acestui străin”, descriu organizatorii acțiunea spectacolului.

Proiecție de film „Competiția Oficială/Official Competition” – vineri, 22 iulie, de la 21:30, în parcarea Centrului Comercial din Calea Șagului, în cadrul Caravanei Filmelor TIFF Unlimited la Timișoara.

 • Filmul, în regia lui Mariano Cohn, a fost premiat la Competiția Oficială a Festivalului de Film de la Veneția din 2021.

Spectacol de teatru „Animal Crossing” – în cadrul ROD Festival, de la ora 20:30, în parcarea delimitată de străzile Cosmonauților, Ciobanului și Dunărea. Intrarea este liberă.

 • Animal Crossing este un spectacol al teatrului independent local Basca despre doi polițiști de frontieră care supraveghează granița româno-maghiară – doi oameni simpli care invită cu umor și multa delicatețe din partea talentaților actori la o investigație interioară sinceră, a fiecăruia cu sine.

Căutări, spectacol de monodrame – de la ora 20, la Casa Artelor Timișoara, Strada Episcop Augustin Pacha, nr. 8. Support artist: 30 lei.

 • Din distribuție fac parte: Rareș Rusan – Marin Miroiu din „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian; Otniel Floruț – Iona din „Iona” de Marin Sorescu
 • Prima monodramă, construită în baza piesei „Steaua fără nume” scrisă de către Mihail Sebastian, îl pune în lumină pe Rareș Rusan, cel care interpretează personajul Marin Miroiu. Pasiunea și iubirea sunt doar câteva dintre temele abordate în acest „one man show” în care cuvântul de ordine este sensibilitate.
 • „Iona, personajul lui Marin Sorescu din piesa omonimă, interpretat de către Otniel Floruț, este prin definiție, sau prin traducere, un porumbel, unul blocat în colivie. Acest pretext teatral s-a născut din nevoia de înțelegere a unui text poetic și de ce nu, a poeziei în formă brută atât de prezentă în cotidian, care se poate reflecta lesne din scriitura lui Marin Sorescu. Te-ai gândit care ar fi ultimul lucru pe care l-ai putea construi și oferi lumii ca stâlp de aducere aminte?”, transmit organizatorii.

Concert Adrian Ilie & Friends – vineri, de la ora 21, în Anturaj (Bd. Vasile Pârvan, nr. 5). Rezervări se pot face la numărul de telefon 0799300800.

Cenaclul „Generații pentru Generații” – întâlnire culturală, vineri seară, cu muzică, poezii, cântat. Participarea poate fi confirmată la numărul de telefon 0748086864.

 • Generații pentru Generații reprezintă un grup de prieteni din Timișoara care își doresc să înființeze o comunitate care să elimine cât mai mult izolarea, singurătatea și grijile persoanelor în vârstă. Sunt promovare încrederea și ajutorul reciproc între membri. Participarea la cenaclu este gratuită, însă se acceptă donații pentru organizare – lăsate după bunul plac.

Vernisajul Poster X Poem 5 Timișoara – de la ora 19, la Faber va avea loc vernisajul Poster X Poem 5 Timișoara, o ediție locală PxP dedicată în totalitate artiștilor vizuali și poeților contemporani timișoreni. Fiecare poster propune o interpretare vizuală proprie, alături de textul poemului inițial.

 • Vernisajul va cuprinde și o secțiune dedicată Poster X Poem Young, unde veți putea vedea zece postere concepute în urma atelierului de poster making coordonat la începutul lunii de Ovidiu Hrin.

Seară de karaoke – la Josefin Pub (Iancu Văcărescu, nr. 31), de la ora 20. Rezervări se pot face la numărul de telefon 0758.474.067

 • „Vino să vezi ce treabă faină facem aici!Avem băuturi suficiente pentru toate gusturile și te așteptăm de la ora 20”, spun organizatorii.

Concert Goblin – de la ora 18, în CRUD (Str. Petru Sfetca nr.1).

Retro pe Mal – la D’arc pe Mal, de la ora 21, cu muzică retro alături de Alex Erdodi.

Discoteka Party – de la ora 20, la Restaurantul Villino Verde. Intrarea este gratuită, dar locurile sunt limitate. Rezervări se pot face la numărul de telefon 0728179811.

 • „Emoție, nostalgie și trăiri. Libertate prin muzică! Retrăim povestea anilor 80’ & 90’. Cine și-a trăit din plin adolescența, sigur își aduce aminte de melodia pe care s-a sărutat prima dată în anii de liceu, de discotecile arhipline, în care oamenii obișnuiau să danseze și să se distreze până în zorii zilei. Toate aceste lucruri le făceam pe acordurile pieselor unor artiști despre care, la vremea aceea, nu știam mai nimic, nici măcar cum arătau. Îți pregătim o seară de neuitat, cu distracție bună, așa ca pe vremuri”, spun organizatorii.

Flight Cinema in My Town – proiecții de film în parcul Iulius Town Timișoara. Accesul este gratuit. O masă poate fi rezervată completând acest formular. Rezervările se fac până în ora 15 și sunt valabile până la ora 19:30.

 • Vineri, 22 iulie, va rula filmul The House.
 • Programul serilor este: de la 19 – Sunset Warm-up & Check-in, 20 – Movie Time, 21:30 – After Party.

Planetariu – la Iulius Town, până pe 31 iulie, între orele 11-21, curioșii de toate vârstele vor putea „explora” spațiul prin intermediul unui planetariu gonflabil. Prețul unui bilet este de 25 de lei. Spectacolul durează 30 de minute. Planetariul este amplasat în zona Food Court.

 • „Turiștii spațiali” vor fi purtați spre imensitatea inimaginabilă a miliardelor de galaxii, către locurile de naștere ale stelelor, dar și unde acestea s-au stins. Vor mai vedea și cea mai mare stea din Univers, satelitul Pământului și multe alte curiozități.
 • Principala proiecție este spectacolul fulldome „De pe Terra în Univers”, ce reprezintă o călătorie uimitoare prin Universul Observabil.
 • Planetariul are un diametru de 8 m și dispune de un proiector digital special, ce poate oferi un spectacol pentru 30 de spectatori.

Centrul Multifuncțional Bastion

 • „Milonga Querida”. Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociația Tango Timișoara, ora 20.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș

 • Dansatorii Ansamblului Profesionist Banatul coordonați de maeștrii Brândușa și Nicolae Stănescu vă invită la o horă bănățeană la Iulius Mall din Timișoara, ora 18.

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”

 • Expoziția temporară „Souvenirs for the soul”.

Muzeul Național al Banatului

 • Festivalul Medieval al Castelului Huniade, orele 20:00 – 23:00;
 • Expoziția permanentă Ștefan Popa Popa’s (Bastionul Maria Theresia);
 • Exponatul lunii iulie „Acvilă țipătoare mare” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția „O privire asupra viitorului – 100 ani de Pier Paolo Pasolini” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B1);
 • Expoziția temporară „Îndrăgostiți de amintiri” (Bastionul Maria Theresia, hol).
 • Expoziția temporară „150 ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B1).

Muzeul Național de Artă Timișoara

 • Expoziția de stampe japoneze Celebrities on floating worlds;
 • MNArT Open View: lucrarea „Accident” a artistului Aurel Vlad;
 • „Vaccin pentru nostalgie” – fotografii și colaje despre anii ′70-′80;
 • Micro-Folie- reprezintă un muzeu digital mobil ce reunește colecții impresionante de capodopere din 12 instituții culturale și muzee de prestigiu din Franța;
 • Expoziția permanentă Artă bănățeană modernă și icoane tradiționale;
 • Expoziția permanentă 1+1+1 & SIGMA;
 • Expoziția permanentă Corneliu Baba;
 • Expoziția permanentă Artă românească;
 • Expoziția permanentă Artă europeană.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

 • Expoziția temporară Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara – holul bibliotecii;
 • Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;
 • Expoziții permanente: Centre de ceramică din Banat, Podoabe bănățene, Costum popular – Sala de expoziții a muzeului.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

20 July 2022 at 21:00
By: Tion

Descoperă patrimoniul Timișoarei în pas de dans – spectacol de dans „Lumea Valeriei – Cartier Iosefin”, de la ora 21, la Podul de Fier din Cartierul Iosefin. Participarea este gratuită.

 • Spectacolul de dans folosește tehnologia digitală și elemente de AR pentru a spune povestea cartierului Iosefin.
 • „Pornește alături de noi într-o călătorie în timp, să cunoaștem Timișoara de altădată. Vom spune în pași de dans povestea din cartierul Iosefin a Valeriei Pintea, într-un spectacol care aduce trecutul în prezent. Te ajutăm să îți imaginezi orașul din alte vremuri ➟ cu elemente de realitate virtuală și augmentată”, transmit organizatorii.

Avanpremiera documentarului „Legenda Casei H” – de la 21:30, în Curtea Centrului de Proiecte (strada Vasile Alecsandri, nr. 1).

 • Evenimentul marchează debutul proiectului „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri”.
 • Înainte de proiecție puteți să intrați în dialog cu echipa Harta Secretă: cu Andrei și Delia Herczeg – proprietarii casei, și Radu Mihăilescu – arhitectul Casei H.

Plimbare sonoră cu Maria Balabaș – de la ora 21, cu punct de plecare Podul Mihai Viteazul (fostul Jazz pod16).

 • Plimbarea sonoră presupune o modificare de percepție fină: să fii în locuri pe unde treci, poate, zilnic, dar să fii concentrat cu totul asupra unor alte elemente. Sunetul devine modalitatea noastră de a intra pe teritoriul unei temporalități subiective, a spațiului unde un foșnet aparent neînsemnat poate recontextualiza o întreagă experiență. Practica impusă de compozitorul canadian R. Murray Schafer este, tocmai prin lipsa spectacularului, una dintre cele mai puternice modalități de a ne reapropria de locul în care ne trăim viețile.
 • Maria Balabaș compune plimbări sonore din 2011 sub numele „Sunete care umblă”. Cu această inițiativă a participat la festivaluri în București, Cluj și Tulcea. Maria Balabaș este artistă multimedia și om de radio. În prezent, dezvoltă și inițiative de lucru în comunități rurale și practici de grădinărit ecologic.
 • Evenimentul face parte din proiectul Narațiuni Sonore/Sonic Narratives – un traseu fizic și imaginar, care urmărește conștientizarea spațiului urban, trăit, explorat și (re)descoperit, a ecologicului de tip emoțional, acustic, senzorial și social.

Proiecție de film „Alcarras” – de la ora 21:30, la centrul comercial din Calea Șagului va fi prezentat filmul „Alcarras”, în regia Carlei Simon, în cadrul Caravanei Filmelor TIFF Unlimited la Timișoara. Filmul a câștigat Ursul de Aur (marele premiu) la Berlinala 2022.

Evening Dance pe Mal – la D’arc pe Mal, cu AnonimTM, uNoemi si Kjk, de la ora 18.

Party „For the love of good music” – la Garage Garden (Str. Palanca, nr. 2), de la ora 19. RSVP 0771373268.

Tură de alergat – la Baza Sportivă Politehnica nr. 1, str. Traian Lalescu 2, de la ora 20. Eveniment organizat de Alergotura.

 • În parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, membrii Alergotura au acces gratuit la Baza Nr 1 a Politehnicii.
 • Toate turele Alergotura sunt gratuite și nu implică taxe, contribuții sau cotizații. Nu trebuie nici să fiți membru Alergotura.

Seară de vară în acorduri de chitară – cu Lia Burg, de la ora 18, la L’amande Desserts (Splaiul Protopop Meletie Drăghici, nr. 4). Participare gratuită, dar cu rezervare la numărul de telefon 0736788777.

Artă sonoră în spațiul public – prezentare de Carsten Seiffarth (DE), joi, 21 iulie, de la ora 19, la Comenduirea Garnizoanei Timișoara (Piața Libertății, nr. 5). Evenimentul face parte din proiectul Narațiuni Sonore/Sonic Narratives

 • Carsten Seiffarth a urmat studii de muzică orchestrală la școala de muzică Franz Liszt, din Weimar (trombon) și studii de muzicologie/sociologie la TU Berlin. Din 1991, lucrează independent ca și curator și producător de instalații de artă sonoră și muzică contemporană. A organizat numeroase expoziții personale și de grup, la nivel internațional. Este editor al mai multor cărți: Singuhr 1996-2006; Tesla 2005-2007; Sam Auinger: A Hearing Perspective; Paul DeMarinis: Buried in Noise; Gordon Monahan: Seeing Sound.
 • Arta sonoră ca instalație are propria abordare a spațiului public. Este artă specifică locului și timpului. Cu alte cuvinte, spațiul în toate dimensiunile sale variate stă la baza lucrării. Și acestei dimensiuni îi aparține sunetul.

Seară Discotheque – la Berărescu (Splaiul Spiru Haret, nr. 1), de la ora 20, cu DJ Seth. Intrarea este liberă, însă locurile sunt limitate. Rezervări se pot face la numărul de telefon 0740221482.

 • „Joi seară ne distrăm pe melodiile studenției pe malul Begăi! Scoate de la naftalină blugii evazați și cămașa florală și haide să te distrezi din nou ca în anii studenției, alături de gașca ta de prieteni!”, transmit organizatorii – Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului.

Planetariu – la Iulius Town, până pe 31 iulie, între orele 11-21, curioșii de toate vârstele vor putea „explora” spațiul prin intermediul unui planetariu gonflabil. Prețul unui bilet este de 25 de lei. Spectacolul durează 30 de minute. Planetariul este amplasat în zona Food Court.

 • „Turiștii spațiali” vor fi purtați spre imensitatea inimaginabilă a miliardelor de galaxii, către locurile de naștere ale stelelor, dar și unde acestea s-au stins. Vor mai vedea și cea mai mare stea din Univers, satelitul Pământului și multe alte curiozități.
 • Principala proiecție este spectacolul fulldome „De pe Terra în Univers”, ce reprezintă o călătorie uimitoare prin Universul Observabil.
 • Planetariul are un diametru de 8 m și dispune de un proiector digital special, ce poate oferi un spectacol pentru 30 de spectatori.

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”

 • Expoziția temporară „Souvenirs for the soul”.

Muzeul Național al Banatului

 • Expoziția permanentă Ștefan Popa Popa’s (Bastionul Maria Theresia);
 • Exponatul lunii iulie „Acvilă țipătoare mare” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția „O privire asupra viitorului – 100 ani de Pier Paolo Pasolini” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B1);
 • Expoziția temporară „Îndrăgostiți de amintiri” (Bastionul Maria Theresia, hol).
 • Expoziția temporară „150 ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B1).

Muzeul Național de Artă Timișoara

 • Expoziția de stampe japoneze Celebrities on floating worlds;
 • MNArT Open View: lucrarea „Accident” a artistului Aurel Vlad;
 • „Vaccin pentru nostalgie” – fotografii și colaje despre anii ′70-′80;
 • Micro-Folie- reprezintă un muzeu digital mobil ce reunește colecții impresionante de capodopere din 12 instituții culturale și muzee de prestigiu din Franța;
 • Expoziția permanentă Artă bănățeană modernă și icoane tradiționale;
 • Expoziția permanentă 1+1+1 & SIGMA;
 • Expoziția permanentă Corneliu Baba;
 • Expoziția permanentă Artă românească;
 • Expoziția permanentă Artă europeană.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

 • Expoziția temporară Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara – holul bibliotecii;
 • Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;
 • Expoziții permanente: Centre de ceramică din Banat, Podoabe bănățene, Costum popular – Sala de expoziții a muzeului.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

18 July 2022 at 21:00
By: Tion
foto: pixabay.com/congerdesign

Reactualizat la:

Marți, 19 iulie, sunteți așteptați la dansat, alergat și chiar la o cină cu autorul cărții  „Găsind-o pe Julieta”, Radu Viorel Brănișcan.

Scris de Tion - Marți, 19 iulie, sunteți așteptați la dansat, alergat și chiar la o cină cu autorul cărții  „Găsind-o pe Julieta”, Radu Viorel Brănișcan.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

17 July 2022 at 21:00
By: Tion

Reactualizat la:

Luni, 18 iulie, timișorenii pot experimenta o plimbare sonoră, pe malul Begăi, alături de Maria Balabaș, artistă multimedia și om de radio. Plimbarea sonoră presupune o modificare de percepție fină, o reinterpretare a locurilor prin care trecem zilnic.

Scris de Tion - Luni, 18 iulie, timișorenii pot experimenta o plimbare sonoră, pe malul Begăi, alături de Maria Balabaș, artistă multimedia și om de radio. Plimbarea sonoră presupune o modificare de percepție fină, o reinterpretare a locurilor prin care trecem zilnic.

Adblock test (Why?)

articolul original.
❌