ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022Ultimele Stiri

Nouă cazuri de variola maimuței au fost înregistrate în ultima săptămână în România: Bilanțul total al infectărilor ajunge la 30

8 August 2022 at 11:52
image

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis luni într-o conferință de presă, că nouă cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în ultima săptămână în România.

Toate cele nouă cazuri au fost înregistrate la bărbați cu vârste cuprinse între 22 și 44 de ani.

Nouă cazuri noi de variola maimuței înregistrate în România

Alexandru Rafila a precizat că este vorba despre nouă pacienți bărbați, care sunt în stare bună și se află în izolare. Cei mai mulți pacienți sunt din București, unul din Ilfov și unul din Cluj.

„Sunt în izolare, starea este bună, nu sunt probleme. Fiind relativ tineri, probabil că reacționeaza bine și nu sunt probleme legata de vreo evoluție care să le pună viața în pericol”, a declarat ministrul.

De asemenea, acesta a mai specificat că România va primi o donație de câteva mii de doze, pentru contacții direcți ai celor infectați.

Bilanțul total al infectărilor cu variola maimuței în România ajunge la 30 de cazuri.

articolul original.

Mugur Mihăescu, critici la adresa miniştrilor Virgil Popescu şi Marcel Boloş: „Daţi afară 500.000 din bugetarii pe care îi ţineţi acolo numai să vă voteze şi faceţi economie la buget şase miliarde euro” (VIDEO)

8 August 2022 at 07:00
image

Actorul și omul de afaceri Mugur Mihăescu a transmis un mesaj dur şi plin de ironii către guvernanţi în care le-a arătat şi soluţia pentru a scăpa de inflaţie.

Mugur Mihăescu, soluţie pentru guvernanţi

În plină criză energetică, când toată lumea vorbeşte despre economie, Mugur Mihăescu, îi critică pe guvernanţi tocmai pe tema economiilor.

„Bă Virgile, credeam că dacă este vacanţă, e concedii, mă laşi în pace şi pe mine, te lăsam şi eu în pace pe tine, dar tu nu: Batman, Batman. Mă sfătuieşti tu pe mine să îmi închid eu becul în casa mea. Păi, iete mă Virgile, îl închisei. Îl închisei să fac economie că are 12 waţi. Dar pe partea ailaltă, tot voi ne sfătuiţi să ne luăm maşini electrice care are 14 kilowaţi.

Păi bă Virgile, nu ştiu cu cine ai făcut tu aritmetica, la mine kilo înseamnă… nu-mi iese la economie kilo. Aşa că, bă, Virgile, şi cu Marcele, şi cu Ciuculică, dacă vreți să învăţăm despre aritmetică, hai să învăţăm aşa.

Un milion două sute de mii de bugetari. Înţelegi? Dă afară 500.000 din ei, ăia pe care îi ţineţi acolo numai să vă voteze. Ăia de prin administraţii, de prin regii, rude, neamuri, deh, că pe merit nu aţi angajat nici pe dracu, că ăia nu vă votează.

Daţi-i afară pe ăia şi revenim la artimetică. Ori o mie de euro salar pe cap de vită furajată ori 12 luni egal şase miliarde de euro la buget. Economie. Adică reducere de deficit bugetar”, a fost mesajul lui Mugur Mihăescu.

„Înţelegi Marcele? Nu măreşti taxele şi impozitele şi pui presiune pe fraierii ăştia care muncesc. Scapi de ăia care te votează. Poţi să faci treaba asta? Păi nu poţi Marcele că sună telefoanele. Aoleu, o dă afară pe nepoata, pe cumnata. Nu se face aşa ceva în criză că ne zisă Ciuculică. Păi bă Ciuculică, exact asta se face în criză.

Ca să scapi de inflaţie. Eu nu am făcut economie, eu doar dau de papa la oameni, eu şi cu fraierii ăştia care suntem mediul de afaceri. Noi dăm papa. Noi n-am făcut facultăţi, nu suntem încruntaţi, să apărem la televizor, nu avem cravăţi, că noi nu ştim nici să vorbim româneşte. Noi doar plătim salarii şi taxe, şi impozite. Dar îţi spun eu ce să faci ca să ieşi din inflaţie. Aşa se face. Se diminuează, cum se zice la şcuală la voi, se diminuează cheltuiala bugetară”, a mai spus Mugur Mihăescu pe Facebook.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cum a reacționat Casa Albă și ONU după ce China a anunțat că îngheață cooperarea cu SUA

5 August 2022 at 20:52
image

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, consideră „imposibilă” rezolvarea celor mai presante probleme în lume, ca încălzirea climatică fără un dialog „eficient” între China şi SUA, a transmis vineri purtătorul său de cuvânt, potrivit France Presse.

Reacția Casei Albe și a ONU, după ce China a anunțat că îngheață cooperarea cu SUA

„Potrivit secretarului general, este imposibil să se rezolve problemele cele mai presante în lume fără un dialog şi o cooperare eficientă între cele două ţări”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, întrebat despre reacţia ONU cu privire la anunţul făcut de Beijing de a-şi îngheţa cooperarea cu Washingtonul în unele domenii, între care încălzirea climatică.

John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Alb, a transmis vineri că suspendarea dialogului asupra schimbărilor climatice de către China cu SUA este „iresponsabilă”.

„Sunt sigur că aţi văzut anunţurile Chinei de astăzi: ei vor să întrerupă discuţiile cu SUA într-o serie de subiecte importante, inclusiv schimbarea climatică”, a spus purtătorul de cuvânt al executivului american pentru probleme de securitate naţională.

„Ei cred că ne pedepsesc închizând aceste canale de comunicare. De fapt, ei pedepsesc lumea întreagă pentru care schimbarea climatică nu cunoaşte limite geografice şi nici frontiere”, a adăugat John Kirby.

„Credem că este fundamental iresponsabil”. „Cel mai mare poluator de gaze cu efect de seră din lume refuză acum să discute măsuri cruciale pe care este necesar să le ia pentru a combate criza climatică, ceea ce îi afectează pe partenerii noştri, de la creşterea apelor în insulele Pacificului până la incendii în Europa”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

articolul original.

Andreea Mantea a mărturisit că a trecut prin clipe groaznice cu David. Ce a decis vedeta după ce fiul ei a venit bătut de la școală: „Vreo două săptămâni tot venea vânăt acasă”

5 August 2022 at 20:27
image

Andreea Mantea și-a dorit foarte mult un copil, iar visul ei s-a împlinit în urmă cu câțiva ani, pe când era într-o relație cu Cristi Mitrea. Din păcate povestea lor de dragoste nu a rezistat, însă anii au trecut, iar David este un copil minunat de care mama lui este foarte mândră.

Invitată în cadrul podcastului prezentat de Ilinca Vandici, Andreea Mantea a povestit despre o perioadă în care fiul ei, David era bătut de colegii de la școală. Băiatul, în vârstă de 7 ani, a fost agresat pentru că își apăra fetițele din clasă.

Andreea Mantea și-a mutat băiatul de la școală, după ce a fost bătut de colegi

Îndrăgita vedetă de televiziune este o femeie norocoasă care și-a dorit mult un copil, iar visul i-a fost îndeplinit. Andreea Mantea îl are pe David, de care este foarte mândră pentru că o împlinește și îi face viața exact așa cum a visat. L-a crescut singură, astfel că vedeta l-a învățat să fie foarte atent cu fetele din jurul lui.

Când era mai mic, David a fost grav bătut de colegii de la școală după ce i-a luat apărarea unei fetițe căreia alți copii îi făceau probleme.

„Am fost și omul bun și omul rău, le-a văzut pe toate. A trebuit să îl învăț cu de toate. Și-a ales el ce este mai bun. La un moment dat era bătut la școală pentru că el își vede de treaba lui, i se rănesc sentimentele vorbim, povestește. Erau doar 13 copii în clasă, mi-a spus că a vrut să răspundă și el, iar doamna i-a spus să stea jos, să nu mai ridice mâna. Îmi spunea de parcă depășise, atât de multe lecții de viață de la mine și aude tot felul de învățăminte, le ia și le aplică singur”, a mărturisit Andreea Mantea.

Andreea Mantea susține că fiul ei a venit acasă plin de vănătăi și murdat, motiv pentru care a decis imediat să îl mute la altă școală.

„El își vede de treaba lui, erau fetițele trase de codițe, de rochițe și simțea că e o nedreptate. Stătea și se băga la un moment dat, intervenea și lua apărarea fetiței respective. Era el luat la rost de agresor și și-o lua, era mămăligă pe partea asta, acum nu mai e. A venit ziua să fiu sunată că a bătut patru copii, n-am simțit supărare, am simțit mândrie.

Bătut e mult spus, s-a descurcat cu cei patru. Vreo două săptămâni tot venea vânăt acasă, vânăt pe picioare, pe mâini, murdărit, mâzgălit. La un moment dat nu am rezistat și i-am zis să nu mai intervină.

Mi-a spus că nu poate, că ele sunt fetițe. I-am zis „Apără-te!”. L-am băgat la kickboxing, să învețe să se apere, să aibă instinctul ăla în el. A venit și cu ochiul scos aproape, sunt școli și școli, profesoare și profesoare. L-am scos de la școala respectivă”, a declarat Andreea Mantea, în podcastul Ilincăi Vandici.

articolul original.

Capitala ar putea să aibă un nou „Centru Vechi”: Lucrările de reamenajare ar urma să înceapă de anul viitor

5 August 2022 at 19:13
image

Bucureștenii ar putea să aibă încă un Centru Vechi. Este vorba despre un proiect al Primăriei Sectorului 2 ce presupune tranformarea zonei de peste drum de Centrul Istoric într-un nou punct turistic al Bucureștiului.

Autoritățile promit că vor fi amenajate mai multe spații verzi, piste de biciclete și piațete.

Bucureștenii ar putea să aibă un nou Centru Vechi în Sectorul 2

În prezent, Primăria Sectorului 2 poartă discuții cu Primăria Sectorului 3 pentru dezvoltarea unui nou „Centru Vechi”, peste drum de cel actual. Zona ar viza, în primul rând, străzile Hristo Botev, Calea Călărașilor, Sfântul Ștefan și bulevardul Carol. Se dorește creșterea spațiilor pietonale de trei ori și a zonelor verzi de cinci ori.

Mare parte dintre străzile sufocate în prezent de mașini vor fi transformate în spații pietonale după ce vor fi construite noi parcări.

De asemenea, în locul mașinilor parcate și pe o parte și pe alta a străzilor, ar trebuie să apară o zonă pietonală, plină de verdeață. Piațetele gândite în proiect vor fi construite lângă Biserica Sfinților, dar și pe străzile Sfântul Ștefan și Mântuleasa.

Scopul studiului făcut de Banca Mondială a fost să ne dea o direcție și niste principii de intervenție în aceste zone. Ar fi vorba de a crește spațiul pietonal, nu de a desființa total traficul auto. Este una din intenții, să creăm zone unde se pot realiza terase”, a transmis Andrei Panaitescu, consilier local Sector 2, initiator proiect, potrivit Digi24.

Proiectul urmează să fie discutat cu cei care locuiesc în zonă

– „Ar fi excelent. Este o zonă frumoasă, bine poziționată. Dar ce facem cu atâtea mașini? Unde le parcăm?”

– „E o zonă pietonală necesară, e plin de mașini aici. Iar spațiile verzi sunt împrejmuite cu gard, ceea ce nu le face deschise. Cu mașinile o sa fie probleme, dar dacă deschizi măcar spațiile, se mai aerisește zona”.

– „Mai bine să fie zonă liniștită. Nu o să aibă clienți ăștia aici, pentru că sunt numai oameni bătrâni”.

– „Noi mai avem o vârstă, dar tineretul vine cu zgomot și cu muzică de asta electronică care pe noi nu prea ne interesează și ne deranjează”.

Începem să lucrăm pe această viziune începând cu anul viitor, deci cu 2023. E de spus că proiectul crește numărul de locuri de parcare cu mai mult de 100% pentru că le sistematizează. Însă, vom scădea suprafața de spațiu carosabil”, a  declarat Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

articolul original.

Letonia nu va mai acorda vize cetăţenilor ruşi, invocând războiul Rusiei împotriva Ucrainei

5 August 2022 at 18:39
image

Ambasada Letoniei în Rusia a transmis vineri că va înceta eliberarea de vize rușilor pentru o perioadă nedeterminată, potrivit RIA Novosti.

„Ambasada Letoniei în Rusia a suspendat pe termen nedeterminat acceptarea cererilor de viză pentru cetățenii Federației Ruse, cu excepția participării la înmormântarea unei rude apropiate”, a declarat misiunea diplomatică într-un comunicat pe Twitter.

Letonia nu mai dă vize cetăţenilor ruşi

Letonia nu va mai acorda deocamdată vize cetăţenilor ruşi, invocând războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Ţara baltică a restricţionat deja emiterea de vize pentru cetăţenii ruși, acordându-le doar din motive umanitare.

De exemplu, Letonia încă elibera permise de şedere unui mare număr de jurnalişti ruşi care nu mai puteau lucra în ţara lor din cauza restricţiilor impuse mass-media de autorităţile ruse.

Totodată, autorităţile de securitate letone au atenționat de curând asupra unor posibile riscuri dacă tot mai multe mass-media ruse ar veni să lucreze în Letonia.

articolul original.

Președintele INS a anunțat primele date ale Recensământului 2022. România are cu un milion de locuitori mai puțin față de 2011: „Sunt pesimist în ce privește evoluția demografică”

5 August 2022 at 13:32
image

Președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a transmis că populația aflată pe teritoriul României, potrivit datelor recensământului care s-a încheiat la finalul lunii iulie, este de aproximativ 19 milioane.

Cifra pe care noi o vom avea va fi în apropiere de 19 milioane. Sunt pesimist în ce privește evoluția demografică. În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. În urmă cu 20-30 de ani era invers”, a declarat acesta, joi, la Realitatea TV.

Primele date ale Recensământului 2022

Se pare că populația României este în scădere, adică țara noastră are cu un milion de locuitori mai puțin față de anul 2011, însumând 19 milioane de locuitori în momentul de față, a anunțat președintele Institutului Național de Statistică (INS).

În afara țării, trăiesc circa 4 milioane de români, a declarat Tudorel Andrei, citând un raport ONU, nu date ale propriului institut.

Am observat o tendință: orașele reședință de județ își reduc populația și crește populația din localitățile limitrofe”, a spus Tudorel Andrei pentru sursa citată. „600.000 de locuințe secundare nu sunt ocupate. Căutăm explicații, cum se poate întâmpla așa ceva”, a precizat acesta.

De asemenea, acesta a mai spus că 95% din populația estimată a țării a completat chestionarele de recensământ. „Mai puțin de 5% nu au oferit informațiile. Aproape 47% din populație a completat chestionarele online, noi aveam 35% ca țintă”, a adăugat Tudorel Andrei.

Șeful INS a oferit câteva date și in ceea ce privește raportul persoanelor care locuiesc la orașe și cele din mediul rural.

Suntem o țară pestriță, cu urban și rural. 46% din populație trăiește în mediul rural”, susține el.

Recensământul populației s-a încheiat pe 31 iulie 2022

Președintele Institutului Național de Statistică a precizat că s-a încheiat culegerea datelor statistice în operațiunea de recenzare, după care urmează verificarea datelor prin eșantionare, validarea datelor și completarea datelor statistice.

Pe 31 iulie 2022 a fost finalizată ultima etapă de colectare a datelor de recensământ atât prin deplasarea recenzorilor la adresele de reşedinţă obişnuită a populaţiei care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022, cât şi prin colectarea datelor de la punctele de recenzare fixă. Până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, s-au înregistrat în total 18,15 milioane de persoane, reprezentând 95,4% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021 (19,02 milioane persoane)”, a precizat INS în comunicatul referitor la încheierea recenzării pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021.

Primele rezultate ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 (RPL 2021) vor fi diseminate în cursul lunii decembrie 2022, urmând ca datele complete şi finale să fie făcute publice la finalul anului 2023.

articolul original.

Un bărbat în vârstă de 26 de ani a incendiat zeci de hectare dintr-o zonă montană din cauza unui păianjen (FOTO)

4 August 2022 at 20:52

Un incendiu care a ars zeci de hectare într-o zonă montană din SUA, a fost declanșat de un bărbat care a mărturisit că a încercat să dea foc unui păianjen, au transmis oficialii.

Focul a devastat peste 24 de hectare, luni, în Springville, Utah. Bărbatul în vârstă de 26 de ani a fost acuzat de incendiere și posesie de droguri.

24 de hectare arse dintr-o zonă montană din cauza unui păianjen

De ce încerca să facă asta – nu știu. Nu are niciun sens pentru noi. Însă asta este ceea ce ne-a spus și nu avem niciun motiv să credem că este o invenție”, a declarat un oficial al poliției pentru USA Today.

Pompierii au fost anunțați în după-amiaza zilei de luni. Când au ajuns la locul faptei, aceștia au observat o mașină și un bărbat plimbându-se alături de câinele său pe un drum de acces de pe munte.

#SpringvilleFire 60 acres, 10% contained, human caused. Firefighters expect the containment to drastically increase by end of shift. 2 crews, 1 engine and 1 squad will be on scene. A suspect was arrested and booked for this incident.@UWCNF #usfsst pic.twitter.com/hXTGZKyCew

— Utah Fire Info (@UtahWildfire) August 2, 2022

Noi chiar am urcat acolo ca să-i salvăm viața. Nu ne-am gândit că el a pornit incendiul. Iar în timp ce ne apropiam, a trebuit să ne oprim pentru că el a blocat strada. Am coborât, iar el ne-a spus: A fost un păianjen! Nu avea niciun sens pentru mine…Așa că m-am uitat la el și am întrebat: Ce păianjen?”, a povestit șeful pompierilor.

Moment în care bărbatul mărturisit că a pornit incendiul din cauza unui păianjen, acesta fiind arestat.

articolul original.

Imagini dramatice: Dunărea seacă pe zi ce trece, încât epavele barjelor scufundate au ieșit la suprafață

4 August 2022 at 20:28
image

Nivelul apei Dunării scade pe zi ce trece din cauza secetei, încât mai multe insule de nisip au apărut în apă, iar la Calafat au ieșit la suprafață câteva barje scufundate de-a lungul timpului în fluviu.

Debitul a înregistrat astăzi un nou minim istoric: numai 1.800 de metri cubi pe secundă, cu aproximativ 2.500 de metri cubi mai puțin decât media lunii august, potrivit Digi24.

Apele Dunării au scăzut atât de mult încât se văd epavele scufundate

De la începutul verii, nivelul său a scăzut cu peste un metru în zona localității Calafat. De asemenea, au apărut foarte multe dune de nisip pe Dunăre, iar barjele scufundate în urmă cu mai mulți ani, acum au ieșit la suprafață.

Un bărbat care a locuit toată viața în Calafat susține că despre barjele scufundate pe fundul Dunării auzise doar de la vecini. Acum, însă, a venit să le vadă personal.

-Au luat apă în ele și s-au dus la fund.

-Dar se vedeau înainte? S-au văzut tot timpul?

-Nu. Acuma le vedem, dar până acum…

Dunărea va putea fi trecută cu piciorul, la Calafat, în numai câteva zile dacă va continua să scadă în același ritm, susțin localnicii, potrivit sursei citate.

-E scăzută, că soțul lucrează la siloz acolo și sunt scăzute… e scăzută rău.

-Mai încarcă barjele acolo?

-Nu mai încarcă, deocamdată.

*

-Uite, eu am 78 de ani și nu am văzut așa ceva.

„Nu dă semne că o să crească substanțial. Mai durează până să crească așa cum trebuie! Nivelul Dunării la Calafat era de 1.800 de metri cubi pe secundă, iar media lunii august era, de obicei, de 4.300 de metri cubi pe secundă. Este cel mai mic nivel înregistrat vreodată în această zonă”, a transmis Marin Tălău, directorul Direcției Apelor Jiu Craiova.

articolul original.

Dmitri Medvedev a reacționat la declarația secretarului general al NATO: „A uitat cine a câștigat atunci, în al Doilea Război Mondial. Istoria se va repeta”

4 August 2022 at 17:54
image

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a răspuns joi la declarația secretarului general al NATO despre situația periculoasă în care se află Europa.

Fostul președinte al Federației Ruse sugerează că, la fel ca în Al Doilea Război Mondial, Rusia va câștiga.

Dmitri Medvedev îi răspunde secretarului general NATO

‘Conflictul din Ucraina este cel mai periculos moment pentru Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, iar Rusia nu poate fi lăsată să câștige’, a declarat secretarul general al NATO, Stoltenberg. Are o memorie proastă. A uitat cine a câștigat atunci, în al Doilea Război Mondial. Istoria se va repeta”, a scris Dmitri Medvedev pe canalul său de Telegram.

Jens Stoltenberg a transmis joi că NATO și țările membre ar putea fi nevoite să continue să sprijine Ucraina cu arme și alte tipuri de asistență pentru o perioadă lungă de timp pentru a împiedica Moscova să reușească.

Este în interesul nostru ca acest tip de politică agresivă să nu reușească”, a declarat Stoltenberg într-un discurs susținut în Norvegia.

Acesta a mai menționat că ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială” este de fapt un atac la adresa actualei ordini mondiale. De asemenea, secretarul general al NATO susține că alianța trebuie să împiedice extinderea războiului.

Aceasta este cea mai periculoasă situație din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a spus Stoltenberg.

Dacă președintele (Vladimir) Putin se gândește măcar să facă ceva similar cu o țară NATO, așa cum a făcut cu Georgia, Moldova sau Ucraina, atunci toată NATO va fi implicată imediat”, a mai adăugat acesta.

articolul original.

Prim-ministrul estonian, Kaja Kallas, anunță că toate monumentele rămase în Estonia din epoca sovietică vor fi demontate sau relocate: „Vom face acest lucru cât mai curând posibil”

4 August 2022 at 17:19
image

Prim-ministrul estonian, Kaja Kallas, a transmis că toate monumentele rămase în Estonia din epoca sovietică vor fi în curând demontate sau relocate, potrivit agenției DPA, citată de Agerpres.

Principalul aspect a fost stabilit – monumentele sovietice trebuie să fie îndepărtate din spaţiul public, iar noi vom face acest lucru cât mai curând posibil”, a anunțat prim-ministrul, joi, la Tallinn.

Estonia va demonta sau muta toate monumentele sovietice rămase în țară

Kaja Kallas a mai menționat că, momentul şi ordinea în care aceste monumente vor fi îndepărtate individual vor depinde de dorinţa şi de planurile logistice ale oraşelor şi municipalităţilor vizate.

Potrivit prim-ministrului estonian, în țară există încă între 200 și 400 de monumente din epoca sovietică. După ce a fost ocupat de Germania și Uniunea Sovietică în al Doilea Război Mondial, acest stat baltic a ajuns să facă parte fără voia sa – alături de Letonia şi Lituania – din U.R.S.S. până în anul 1991.

Miercuri, mai mulţi localnici s-au reunit în proximitatea unui monument controversat, care reprezintă un tanc, în oraşul Narva, situat lângă graniţa estono-rusă, după apariţia unor informaţii în spaţiul public potrivit cărora acea relicvă a războiului, aşezată pe un soclu înalt, urma să fie demontată.

De asemenea, mai mulți localnici s-au reunit miercuri în apropierea unui monument controversat, care reprezintă un tanc, în oraşul Narva, situat lângă graniţa estono-rusă, după apariția unor informații publice care indică faptul că această relicvă de război, care a fost plasată pe un soclu înalt, urma să fie demontată.

Rușii din Estonia nu sunt de acord cu această decizie

Oficialii din orașul eston, a cărui populație de 60.000 de oameni este formată din peste 90% din etnici ruși, au susținut protestele împotriva relocării monumentului. Aceștia au declarat că, după anunțul prim-ministrului estonian, vor încerca să poarte discuţii cu guvernanţii din Tallinn în acest sens .

„Un tanc este o armă a crimei, nu este un obiect de comemorare. Şi aceleaşi tancuri sunt în prezent folosite pentru a ucide oameni pe străzile din Ucraina”, a spus însă Kaja Kallas.

Aproximativ un sfert din locuitorii Estoniei sunt etnici ruşi, iar mulţi dintre ei au în continuare legături familiale cu Rusia. Totodată, unii dintre ei susţin strategia militară a liderului de la Kremlin şi invazia din Ucraina, potrivit unui sondaj recent.

În iunie, Letonia învecinată a adoptat o legislație pentru demolarea Monumentului Victoriei de la Riga și a altor 300 de monumente care glorifică regimurile totalitare.

articolul original.

Ucrainenii susțin că rușii au pregătit mai multe unități militare pentru a ataca orașul natal al lui Volodimir Zelenski

3 August 2022 at 20:53
image

Ucrainenii susţin că ruşii au pregătit mai multe unităţi militare pentru a ataca Kryvyi Rih, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Potrivit declarației făcute miercuri, Rusia a început să creeze o forță de atac militară care vizează orașul în care s-a născut liderul de la Kiev.

Rușii se pregătesc să atace orașul natal al lui Zelenski

Orașul Kryvyi Rih, producător de oțel este situat la aproximativ 50 de kilometri de linia de front din sud.

„Rusia a început să creeze un grup de atac în direcția Kryvyi Rih. De asemenea, este foarte probabil ca inamicul să pregătească o contraofensivă ostilă cu planul ulterior de a ajunge la granița administrativă a regiunii Herson”, a declarat comandamentul militar din sud.

De asemenea, armata ucraineană a mai transmis că forțele ruse caută subsolurile din zonă pentru a le transforma în adăposturi antiaeriene și pentru a depozita echipamente militare.

Rușii controlează acum mai multe teritorii în sudul Ucrainei pe care le-a capturat în primele faze ale războiului. Totodată, Kiev a anunţat recuperarea a 53 de sate din regiunea Herson.

articolul original.

O familie din Mureș va primi despăgubiri de 240.000 de euro după ce tatăl a fost ucis de un urs

3 August 2022 at 16:53
image

Familia unui bărbat din Mureș, ucis de un urs, va primi despăgubiri de 240.000 de euro. Tragedia s-a petrecut în anul 2019, când victima se afla la pescuit unde a fost atacată de animal.

Despăgubiri de 240.000 de euro pentru familia unui român ucis de urs

Bărbatul s-a dus la pescuit pe râul Târnava Mică, iar când nu s-a mai întors acasă, familia a sunat la poliție să ceară ajutorul. Prin localizarea telefonului, trupul neînsuflețit a victimei fost găsit într-un lan de soia, la câteva sute de metri de sat.

De asemenea, în zonă au fost găsite urme de urși, atât ale unor pui, cât și ale unui urs matur, potrivit observatornews.ro.

Familia și-a căutat dreptatea în instanță, iar acum soția și cei doi copii vor primi, în total, de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, suma de 240.000 de euro. Ministerul va plăti și 13.000 de lei cheltuieli de judecată. Decizia însă nu este definitivă.

În prezent, un exemplar este căutat pentru a fi împușcat, în Harghita. Un urs l-a atacat pe un băiat de 19 ani, care își aduna turma de vaci, pe o pășune din apropierea satului Văleni. Tânărul a scăpat cu răni ușoare, pentru că familia lui a ambalat motorul unui tractor și a alungat ursul.

articolul original.

România este campioană mondială la Microsoft Office Specialist World Championship 2022

2 August 2022 at 10:01
image

Cel mai bun utilizator Microsoft Word 2019 din lume este un elev din România.

Gabriel Stanciu, de la Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Ploiești, a fost desemnat campion mondial absolut la categoria Microsoft Word 2019 în cadrul Campionatului Mondial Microsoft Office Specialist 2022, singura competiție globală recunoscută de Microsoft în care elevi și studenți din întreaga lume își pot testa abilitățile în aplicațiile Office, potrivit newmoney.ro.

România Campioană Mondială

În cadrul etapei globale a acestei competiții, desfășurată la Anaheim (SUA), în perioada 24-27 iulie, România a fost reprezentată de trei elevi:

  • Emilia Slavu (Colegiul Național de Informatică ”Carmen Sylva” din Petroșani), la secțiunea Microsoft Excel 2019,
  • Ștefania Potop (Liceul ”Simion Mehedinți” din Vidra), la Microsoft PowerPoint 2019
  • Gabriel Stanciu (Colegiul Național ”Ion Luca Caragiale” din Ploiești), la categoria Microsoft Word 2019.

Cei trei au câștigat etapa națională de calificare, la care s-au înscris inițial 287 de candidați cu certificare Microsoft Office Specialist. În România, concursul național de calificare este organizat, în fiecare an, de Fundația EOS – Educating for an Open Society, în parteneriat cu Certipro Education – Partener Autorizat Certiport în România și alte țări – și Microsoft România.

„Învățarea trebuie să fie un proces care durează toată viața, iar creșterea competențelor digitale reprezintă, în acest moment, un element esențial pentru pregătirea profesională a oricărei persoane. Iar atunci când aceste competențe digitale sunt acumulate încă de pe băncile școlii, avantajul oferit este unul uriaș. Emilia, Ștefania și Gabriel, cei trei elevi care ne-au reprezentat în Statele Unite, au demonstrat, încă o dată, că atunci când înveți mai mult, poți obține mai mult.

Suntem extrem de mândri de performanța obținută de Gabriel, care a devenit cel mai bun utilizator Microsoft Word 2019 din lume, și de eforturile depuse de toți elevii care au participat la etapa națională de calificare la acest prestigios concurs IT din lume. Ei reprezintă un exemplu pentru noi toți, de determinare, ambiție și dorință de a atinge performanța”, a declarat Bogdan Putinică, General Manager Microsoft România.

„Împreună, am descoperit în ultimii ani că transformarea digitală poate fi susținută și accelerată doar dacă există competențe digitale. Unul dintre obiectivele Microsoft este susținerea dezvoltării acestor competențe, atât la nivelul companiei, cât și la nivel de societate. De aceea, vom continua să investim în proiecte care valorifică potențialul României de a deveni un hotspot digital, pentru a le permite tinerilor să se folosească de abilitățile și ingeniozitatea lor pentru a-și crea noi oportunități și a avea un impact global chiar de acasă”, a adăugat Bogdan Putinică.

„În spatele acestui premiu, stau foarte multe ore de muncă”

Cea de-a 20-a ediție a Microsoft Office Specialist World Championship a atras peste un milion de concurenți din întreaga lume. Tineri cu vârste cuprinse între 13 și 22 de ani și care sunt înscriși într-o instituție de învățământ acreditată concurează pentru a-și demonstra abilitățile în aplicațiile Microsoft Office – Word, Excel și PowerPoint.

În finala mondială, de la Anaheim, concurenții și-au demonstrat cunoștințele și competențele digitale participând, mai întâi, la un test rapid de 30 de minute, și apoi la un examen care a durat trei ore. În cea de-a doua parte, concurenții au avut de realizat un proiect de studiu complex, pe o temă dată, rezultatele cercetării lor fiind prezentate într-un document Word, un document Excel sau o prezentare PowerPoint, în funcție de secțiunea la care au participat.

„Sunt extrem de fericit că am obținut acest premiu. În spatele lui, stau foarte multe ore de muncă. Competiția a fost extraordinară, a fost o experiență minunată pentru mine. Mă bucur că, datorită certificării obținute și a finalei câștigate în România, am avut ocazia să merg în Statele Unite, în California, și să cunosc oameni noi. Îmi doresc să particip și la ediția de anul viitor. Ar fi păcat să ratez o astfel de experiență”, a declarat Gabriel Stanciu, campion mondial la categoria Microsoft Word 2019.

Parteneriat pentru educație digitală

Rezultatele obținute de delegația României în Statele Unite sunt extraordinare. Examenele Microsoft Office Specialist nu sunt ușor de promovat. Performanța cerută este dublă, elevii trebuie să obțină un punctaj foarte bun și să aibă viteză de reacție”, a transmis, Gabriela Ford, Director al Fundației EOS și coordonatorul evenimentului.

Alături de partenerii săi, Microsoft și-a propus să asigure un acces mai bun la tehnologie, formare, mentorat și rețele, pentru a modela o economie digitală. Parteneriatele cu Fundația EOS – Educating for an Open Society și Certipro Education oferă tinerilor din România șansa de a obține o certificare bazată pe performanță care poate constitui, în orice moment, un avantaj competitiv pe piața muncii.

articolul original.

TikTok şi-ar putea lansa propriul serviciu de muzică

2 August 2022 at 05:31
image

ByteDance, compania chineză care deţine TikTok, a depus o cerere de marcă comercială pentru un serviciu numit „TikTok Music” la Oficiul de brevete și mărci comerciale din SUA în luna mai.

Depunerea, observată pentru prima dată de Business Insider, sugerează că marca ar putea fi aplicată unei aplicații mobile care le-ar permite utilizatorilor să cumpere, să joace, să partajeze și să descarce muzică.

TikTok este deja un rival major pentru platformele mari de social media precum Facebook și Instagram, iar această mișcare l-ar putea plasa în concurență directă cu companii precum Spotify și Apple Music.

TikTok ar putea lua în considerare un serviciu de muzică

Un raport lansat de companie în 2021 a sugerat că 175 de melodii care erau în tendințe pe platforma de scurt-video au ajuns în topul Billboard 100. Cu toate acestea, un raport recent al unui investitor în muzică din Marea Brinatie sugerează că melodiile populare pe TikTok generează vizualizări suplimentare pe YouTube și sunt transmise în flux pe alte platforme precum Spotify.

Un TikTok care integrează un serviciu de streaming pentru muzică ar deveni o mare ameninţare pentru jucătorii din această industrie, în frunte cu Spotify. Totodată, compania-mamă a TikTok, ByteDance, operează un serviciu de streaming muzical numit Resso în India, Brazilia și Indonezia. Există posibilitatea ca aceasta să fie folosită ca bază de construcţie a viitorul serviciu.

TikTok a dominat piața de videoclipuri scurte și a fost prima aplicație non-meta care a ajuns la trei miliarde de descărcări în întreaga lume, potrivit Sensor Tower. Creșterea sa a determinat companii precum Instagram și YouTube să-și reconsidere platformele și abordările de afaceri din cauza amenințării cu care se confruntă din partea aplicației video scurte.

articolul original.

Rata șomajului în România a scăzut la 5,3%, dar șomajul în rândul tinerilor se menţine ridicat

1 August 2022 at 08:22
image

Rata şomajului în luna iunie 2022 a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, la 5,3%, faţă de cea înregistrată în luna precedentă, iar rata şomajului la bărbaţi a fost cu 1,2 puncte procentuale mai mare decât la femei,  însă în rândul tinerilor (15-24 ani) se menţine un nivel ridicat al şomajului, respectiv 22,7%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

INS: Rata șomajului în România a scăzut la 5,3%

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna iunie a anului 2022 a fost de 439.900 persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă (451.000 persoane), cât şi faţă de luna iunie 2021 (443.300 persoane).

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 1,2 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,8% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,6% în cazul celor de sex feminin).

Reţine în continuare atenţia nivelul ridicat, de 22,7%, al ratei şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,2% pentru luna iunie 2022 (3,5% în cazul femeilor şi 4,7% al bărbaţilor).

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezentă 74,4% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna iunie 2022.

articolul original.

Cum reușește prezentatoarea de la Kanal D să se mențină în formă. Ce nu mănâncă niciodată Denise Rifai: „Sunt foarte strictă”

29 July 2022 at 20:57
image

Denise Rifai este una dintre cele mai apreciate vedete din țara noastră și este extrem de atentă la modul în care arată. Realizatoarea emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, difuzată la Kanal D, recunoaște că, deși nu îi place să gătească, ține cont de mici reguli.

Într-un interviu pentru Click, vedeta a dezvăluit care e regimul ei alimentar, ce alimente consumă, dar și care sunt cele pe care le-a eliminat definitiv din dietă.

Cum își menține silueta Denise Rifai

Pe lângă cariera de succes, Denise Rifai este extrem de atentă la modul în care arată. Vedeta a povestit faptul că este extrem de atentă la alimentele pe care le consumă și preferă să mănânce doar din anumite locații, pe care le cunoaște destul de bine.

„Eu cred că este foarte important să fim foarte atenți la ce mâncăm, sportul vine așa, o chestie suplimentară, după tonus, fizic și psihic, dar e foarte important ce mâncăm. Eu mănânc foarte atent și aleg să mănânc și încerc să mănânc cât mai mult legume și proteine și cam atât, un fruct, dar nu în fiecare zi.

Adică zahărul îl percep ca pe o bucurie, un cadou, în anumite momente ale săptămânii sau ale lunii, când sunt foarte foarte obosită și atunci la oboseală am nevoie de dulce. Nu beau carbogazos absolut deloc, nu pun sare absolut deloc în plus față de ce au alimentele astea, pentru că evit să rețin apă, mai ales acum, fiind și foarte cald”, a spus Denise.

„Noi suntem și femei, evit și produsele lactate, pentru că și acestea duc în aceeași zonă de retenție de lichid. Am înlocuit de mult laptele cu laptele de migdale, dar și acela trebuie să fie fără zahăr. Sunt foarte strictă la chestia asta și pentru că am și un metabolism clasic.

Am gena asta arăbească cu metabolism mai lent și atunci trebuie să fiu de 5 ori mai atentă. Pe lângă alimentație, pentru că aici trebuie să punem noi lacăt la gură, când pot și cum pot fac sport, îmi place și psihic, și fizic, ajută și fizic foarte tare, îți mai creează spațiu să mai poți mânca ceva”, a explicat aceasta.

De asemenea, vedeta nu se declară o fană a carbohidraților și încearcă să facă mișcare ori de câte ori îi permite timpul.

„Nu există la mine cartofi, sunt foarte strictă, nu glumesc! Nu există! O femeie se poate învață și dezvăța de niște alimente. Nu există! (…) Am dreptul să nu mă pun pe cântar! Nu sunt obsedată de numărul de kilograme, nu contează numărul de kilograme, ci contează să îți hrănești corpul cum se cuvine și să nu îți bați joc de corpul tău, mai ales dacă ai posibilitatea să poți să îți permiți să cumperi alimente de calitate”, a mai adăugat aceasta.

articolul original.

După atacuri dure și acțiuni în instanță, Ilie Năstase și Ciprian Marica au „dat-o la pace”: „S-au spus cuvinte grele care au afectat imaginea noastră și a familiilor noastre”

29 July 2022 at 20:26
image

Ilie Năstase, fostul mare jucător de tenis al României, l-a acuzat la finalul anului 2021 pe Ciprian Marica, fostul atacant al echipei naționale de fotbal, că ar fi vrut să-i „fure” baza sportivă evaluată la 50 de milioane de euro, din nordul Bucureștiului.

Au urmat atacuri dure și acțiuni în instanță, însă, acum, totul s-a liniștit între cei doi.

„S-au spus cuvinte grele, nedrepte”

„Cu maturitate vă transmitem gândurile noastre comune, ca manifestare a faptului că, în urma pașilor făcuți și cu ajutorul celor din jurul nostru, toate neînțelegerile și disputele care au fost între noi au încetat. S-au spus cuvinte grele, nedrepte, care au afectat imaginea noastră și a familiilor noastre.

Dar avem întotdeauna puterea să recunoaștem și să încercăm să reparăm lucrurile. Am analizat cu atenți și răbdare, alături de specialiști, aspectele de natură juridică ce au creat aceste dispute și am înțeles că neînțelegerile noastre au avut la bază aspecte nereale, cărora li s-a dat o semnificație greșită.

Înțelegerea, împăcarea și iertarea reprezintă fundamentul pe care se bazează gândurile noastre din acest comunicat”, a scris Ilie Năstase pe contul său de Facebook.

Ce spunea fostul mare jucător de tenis al României în ianuarie 2022 despre Ciprian Marica

„E prima oară de când a izbucnit acest scandal în care eu am actele oficiale, ce a depus Ciprian cu tatăl și unchiul la judecătorie. La prima instanță s-a anulat, ei au cerut să fie membri fondatori ai acestei fundații și nu există. În fundația mea, membrii fondatori ies din fundație numai când mor.

El ce a făcut? După ce a fost refuzat, a făcut o ședință, eu nu am fost prezent, că el menționează că eu am fost prezent și ceilalți doi membri fondatori ai mei, dintre care unul e în America și el a spus că noi am fost acolo și am decis ca el să nu mai fie membru fondator, ci doar simplu membru. El ce a făcut? A luat ce i-a dat răspuns judecătoarea și a folosit aceleași acte din 6 iulie.

Și au fost depuse pe 9 septembrie actele pentru a doua oara. Și doamna judecător Pătrașcu Laura Vasilica i-a acceptat și acolo în cererea lui e un scris al datei care e șters cu fake paste și a trecut cu pixul data. E un fals. Și al doilea fals e că eu la cererea de retragere din fundație, eu nu am semnat așa ceva. Deci el a făcut niște cereri de adeziune ale lui, tatălui și unchiului, uitați cum sunt scrise.

Acum am făcut plângere penală, făcută și înregistrată către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, domului procuror general și aici spunem exact ce s-a întâmplat, cum am fost păcalit, cum mi s-a furat fundația.

Omul ăsta nu e un om, l-am băgat aici cu un contract la terenul de fotbal și am ajuns să-mi fure fundația și tot terenul. Cum e posibil? Cu acte false. Asistență și reprezentare neloială, fals în înscrisuri oficiale, înșelăciune, uz de fals. Ăsta e dosărelul nostru și trebuie să răspundă tovarășul Marica.

A început ușor-ușor și s-a băgat pe lângă mine, a ajuns să-mi fie și naș, sunt și nași falși, băiatul e un hoțoman, un escroc, care m-a escrocat pe mine și probabil o să facă și cu alții cu alte contracte. Nu îi e teamă, dar dacă nu se întâmplă nimic, eu vin aici cu buldozerul și intru și dărâm tot!”, a spus Ilie Năstase.

Ce a spus în apărarea lui Ciprian Marica

„Dragi prieteni,

Așa cum probabil cunoașteți, m-am străduit de-a lungul timpului să stau la distanță de cancanuri sau dispute inutile. Asa o sa fac și acum, și mereu.

Mă văd nevoit să fac totuși niște precizări. Am venit alături de Ilie Năstase la rugămintea acestuia, pentru a putea dezvolta o bază sportivă a statului, unde să iși poată desfășura activitatea cluburile sportive, copiii și toți cei care fac mișcare pentru sănătate sau performanță, la standarde internaționale.

Dezvoltând un proiect aproape de sufletul meu m-am implicat așadar cu toată energia și priceperea mea, dar și cu investiții financiare masive pentru a ridica din ruină o bază sportivă ajunsă în paragină.

Nu regret că m-am implicat și nu am ezitat să ajut într-un domeniu care m-a format, conștient fiind de la bun început că voi câștiga mai mult la nivel de satisfacție, de mândrie personală, sportul nefiind o investiție rentabilă în raport cu orice alt domeniu de business.

Am salubrizat și am deratizat, am scos zeci de tone de deșeuri din acea fostă bază sportivă.
Am construit terenuri ultramoderne, importând materiale de cea mai bună calitate, la standarde de competiții internaționale.

Am importat structuri unice în Romănia și am folosit specialiști din străinătate pentru a crea condiții optime pentru performanță și siguranță, așa cum rar se pot găsi în țara noastră. „Năstase & Marica Sports Club”, așa cum se poate vedea din denumire, este un proiect comun prin care o bază sportivă a statului s-a transformat total într-un club de elită.

În ceea ce privește acuzațiile care mi se aduc, sunt la limita ridicolului. Am ajuns să am funcție executivă în fundație prin procură notarială, doar din considerente organizatorice, dorința comună de la acea vreme fiind de a soluționa problemele administrative și de a ajunge la zi cu obligațiile financiare restante.

Îmi îndrept în continuare atenția și energia înspre realizarea obiectivelor stabilite și deși au intervenit terțe persoane cu interese obscure, trăiesc cu convingerea că Ilie va reveni asupra declarațiilor.

Sper ca lucrurile să fie clare pentru toată lumea si să revină la normal, fiindcă în discuție este un om pe care nu doar că l-am respectat enorm, dar l-am iubit ca pe un membru al familiei mele! Vă mulțumesc pentru susținere și încredere și vă invit să faceți sport în condiții de excepție!”, a fost mesajul publicat de Ciprian Marica.

articolul original.

Călătorii spațiale pentru turiști: Cât costă zborul cu Neptune, nava spațială care are un bar de lux la bord (FOTO)

29 July 2022 at 15:32

Compania americană Space Perspective a prezentat nava Neptune, destinată turismului spațial, cu un design inspirat de un balon zburător. Pe lângă imaginile de vis, oaspeții, care vor plăti 125.000 de dolari pentru zbor, pot savura un martini la barul de lux de la bord, informează Bild.

NASA a publicat câteva imagini de la bordul navei spațiale Neptun, în cadrul unei inițiative îndrăznețe, menite să promoveze turismul spațial.

Cum arată nava spațială pentru turiști

Călătoriile vor presupune o ascensiune uşoară de două ore deasupra a 99% din atmosfera terestră. Vor mai fi apoi alte două ore de relaxare pentru ca pasagerii să se bucure de priveliştea din cabină înainte ca nava spaţială să coboare timp de două ore spre ocean. După șase până la opt ore, nava Neptune, care este alimentată cu hidrogen, aterizează în ocean, în Golful Mexic.

Interiorul capsulei va avea dimensiunile balconului larg al unei cabine de pe un vas de croazieră, iar balonul va avea un volum de aproape 510 milioane de litri când va fi umflat la capacitate maximă, suficient ca înăuntru să încapă, teoretic, un teren de fotbal.

Suprafața pentru turiști este amenajată în așa fel încât să permită o experiență fantastică, bazată pe priveliștea uluitoare a spațiului cosmic. Salonul a fost conceput ca o mare terasă cu deschidere de 360 grade către exterior, turiștii putând admira cerul și pământul prin ferestre enorme. Sunt cele mai mari ferestre create vreodată pentru o navă spațială, cu o lățime de 0,50 cm și o înălțime de 150 cm

Sursa Foto: spaceperspective.com

Mobilierul este de tipul celui pentru baruri, format din scaune mari, înalte și adânci, excepțional de confortabile, completate de măsuțe pentru cafea, gata să ofere turistului poziția cea mai relaxată pe durata ieșirii în spațiu.

Introducing the all-new capsule design for Spaceship Neptune, now in production at our campus on the FL Space Coast! We’ve developed the capsule to be the most exciting & carbon-neutral way to reach the edge of space. Learn more & reserve your seat now! https://t.co/WAPT2EoNrR pic.twitter.com/WNlgA1Zg0P

— Space Perspective (@SpacePerspectiv) July 27, 2022

Călătorie la marginea spaţiului, din 2024

Space Perspective îşi propune să înceapă să transporte grupuri de până la opt pasageri în zboruri de şase ore până la sfârşitul anului 2024.

Prețul biletului va fi, conform așteptărilor, foarte mare. O astfel de călătorie, unică în viață, va costa 125.000 de dolari de persoană, iar Space Perspective susține că a vândut deja aproape 900 de bilete. Compania vinde acum zboruri pentru anul 2025 și mai departe, pe baza unui avans obligatoriu, complet rambursabil, de 1.000 de dolari. Se acceptă și plăți în criptomonede.

Sursa Foto: spaceperspective.com
articolul original.
❌