ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022Ultimele Stiri

Un deputat liberal propune ca „Istoria comunismului în România”, să fie disciplină obligatorie pentru liceu

8 August 2022 at 09:56

În cadrul Forumului Educației de la Iași, organizat de PNL la finalul săpătmânii trecute, au fost dezbătute proiectele legii învățământului. La eveniment a participat și ministrul Sorin Cîmpeanu, care se declară optimist în legătură cu viitorul școlii românești, mai ales că a întâlnit „oameni care au încredere în România Educată și în schimbările atât de importante și de necesare propuse în cele două proiecte de lege”.

Forumul Educației a avut loc sâmbătă, 6 august, în cea de-a 24-a zi de consultări și, din punct de vedere cronologic, potrivit ministrului Cîmpeanu, care a bifat dezbaterile cu numerele 37, 38, și 39.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a participat la dezbaterile de la Iași unde au fost formulate propuneri pentru ca școala să fie mai atractivă pentru elevi și pentru ca universitățile să formeze cei mai buni specialiști. Foto Facebook

„A fost a 24-a zi de consultări și, din punct de vedere cronologic, s-au desfășurat dezbaterile cu numărul 37 (Învățământ Preuniversitar – 300 de participanți), 38 (Învățământ Superior – peste 100 de participanți) și 39 (organizată în parteneriat cu Teach for Romania – 150 de participanți fizic și aproape 500 de participanți online)”, a scris Sorin Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.

Prezent la dezbateri, deputatul liberal Alexandru Muraru a comparat starea de fapt din 2012, anul adoptării actualei legi a educației, cu cea din 2021 în privința numărului studenților înscriși în învățământul superior de stat sau privat.

Deputatul liberal Alexandru Muraru a propus introducerea unei noi materii obligatorii în curicula de liceu Foto Facebook

„În 2012, după adoptarea actualei legi a educației, în România aveam 540 mii de studenți înscriși în învățământul superior la stat și privat, cifră care a scăzut de la an la an până în anul 2021, la 401 mii de studenți pe ambele forme de proprietate. Sunt 10 ani în care statul român a pierdut 140.000 de studenți. Evident, explicațiile pot fi multiple, fie că vorbim de cele de ordin social de cele mai multe ori, sau legate chiar de efectele pe care le vedem în învățământul preuniversitar, în special la rezultatele de la examenele de bacalaureat, dar e clar că astăzi, universitățile se confruntă cu un număr din ce în ce mai redus de studenți. Paradoxal dar îmbucurător totodată, Iașul nu păstrează trendul național de scădere, observând, mai ales din 2019 încoace, o creștere semnificativă a numărului de studenți care acced la studiile de licență.”, a remarcat liberalul Alexandru Muraru, care subliniat că trebuie identificate soluții pentru ca învățământul universitar să devină din nou atractiv.

De asemenea, el consideră că trebuie început un amplu proces de educare a generațiilor postcomuniste despre istoria regimului totalitar.

„Astăzi, mai mult ca niciodată, în contextul invaziei Rusiei, a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă în ţările NATO, (…) consider că studierea de către elevi a comunismului românesc, ca disciplină separată faţă de ceea ce se întâmplă la ora de istorie, este obligatorie. După 32 de ani de la prăbuşirea comunismului, generaţiile de mâine trebuie educate în spiritul democraţiei, valorilor libertăţii şi combaterii formelor de falsificare a istoriei. Propaganda, distorsiunea, manipularea şi falsul au fost fundamentele de bază ale sistemului comunist. Manipularea istoriei a servit la menţinerea puterii elitelor comuniste şi a sistemului totalitar. De aceea, România trebuie să înceapă un proces amplu de a educa pe cei născuţi după postcomunism despre istoria regimului totalitar. Această educaţie va contribui masiv în respingerea formelor de autoritarism, naraţiunilor false, nostalgiilor transformare în proiecte politice toxice pentru democraţie. Ori istoria europeană care are nevoie astăzi de o naraţiune şi care lipseşte cel mai mult din curricula elevilor este istoria regimului comunist”, a declarat Alexandru Muraru, potrivit unui comunicat de presă.

Muraru, care este reprezentantul special al Guvernului pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului şi xenofobiei a subliniat faptul că „Istoria comunismului în România”, ca disciplină obligatorie, reprezintă cea mai adevărată şi profundă condamnare a comunismului, a crimelor şi abuzurilor sale.

„Este nevoie de eforturi mai mari la nivelul UE pentru combaterea încercării Rusiei de a rescrie istoria în contextul războiului din Ucraina. Educaţia este cea mai eficientă armă împotriva falselor naraţiuni. La 30 de ani de la căderea comunismului, 63% dintre români cred că situaţia de atunci era mai bună decât cea de acum. Este cea mai mare cifră din ultimii ani şi arată amploarea revalorizării comunismului. Şi este evident şi cel mai mare neadevăr, România de astăzi, cu toate problemele ei, nu poate fi comparată cu trecutul său total totalitar, cu închisori şi crime. (…) Noi nu pregătim doar oameni pentru piaţa muncii, ci vrem să pregătim viitori buni cetăţeni într-o democraţie, care să facă imposibilă în viitor repetarea acestor istorii regretabile. Educaţia este singurul antidot la ignoranţă, totalitarism, antisemitism şi xenofobie”, a subliniat el.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Israelul a atacat ținte ale Jihadului Islamic din Fâșia Gaza

5 August 2022 at 19:09

Israelul a atacat, vineri, 5 august, Fâșia Gaza cu avioane de război, ucigând cel puțin 10 persoane, inclusiv un comandant al grupării Jihad Islamic, informează Al Jazeera.

Taysir al-Jabari, un comandant al Brigăzilor al-Quds, brațul militar al Jihadului Islamic, a murit într-un raid aerian asupra unui apartament din Turnul Palestinei din centrul orașului Gaza. Forțele de apărare israeliene afirmă că acesta plănuise atacuri cu rachete antitanc ghidate împotriva cetățenilor și a soldaților israelieni în zone din apropierea graniței cu Gaza.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunțat și decesul unei fetiţe de cinci ani. Cel puțin 55 de persoane au fost rănite în urma raidurilor israeliene.

„Tocmai am luat prânzul de vineri și copiii mei se jucau. Deodată, o explozie uriașă a lovit blocul-turn în care locuim. Am fugit. Sunetul era strident. Am fost foarte șocați deoarece locul este plin de civili. Am văzut multe victime care au fost evacuate”, a spus un rezident pentru Al Jazeera, cu sângele acoperindu-i hainele.

Activista din Gaza Rana Shubair, care locuiește în cartierul al-Remal din partea de vest a Fâșiei Gaza, a spus că a auzit „patru până la cinci bubuituri puternice” când Israelul a atacat Turnul Palestinei din apropiere.

„Eram adormit și m-am trezit alergând, întrebându-mă ce s-a întâmplat. A fost panică în zonă, oamenii alergau. Vă puteți imagina… cantitatea de groază pe care aceasta a provocat-o oamenilor care locuiesc în clădire”, a adăugat ea. „Au fost copii care se jucau… acesta a fost ceva cu adevărat imprevizibil pentru noi.”, a spus Shubair.

Mai multe explozii au putut fi auzite și văzute în toată Gaza. Se auzeau drone de recunoaștere israeliene plutind deasupra enclavei asediate.

„Jihadul Islamic” a anunțat lansarea a peste 100 de rachete în direcția Israelului

Atacurile au lovit și zonele sudice ale Khan Younis și Rafah, precum și cartierul al-Shuja’iya.
În primul răspuns la atac, tirurile de rachete din Gaza spre Israel au putut fi văzute în timp ce sistemul antirachetă Iron Dome al Israelului a luminat cerul nopții.

Avioanele de luptă israeliene continuând să survoleze deasupra orașului dens populat vineri seară, a raportat Youmna al-Sayed de la Al Jazeera.

Atacurile de astăzi sunt o consecință a tensiunilor apărut cu Jihadul Islamic, după arestarea liderului palestinian Bassam al-Saadi în orașul ocupat Jenin din Cisiordania.

Oficialii Jihadului Islamic cataloghează atacurile israeliene drept o „o crimă brutală, un masacru comis de ocupația israeliană împotriva poporului nostru” .

Hamad a declarat postului Al Jazeera că „nu există nicio justificare” pentru atacuri, adăugând că fracțiunile palestiniene au dreptul să se apere și să-și „protejeze” poporul.

Potrivit acestuia, facțiunile din Gaza au menținut „o bună coordonare” și explorează „cea mai bună opțiune pentru poporul palestinian”.

„Cred că Israelul nu este interesat de nicio mediere… nu există loc pentru mediere, nici loc pentru discuții pașnice”, a spus Hamad. „Poporul nostru așteaptă ca rezistența palestiniană să ia decizia și să riposteze”.
Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a spus că aproximativ 15 luptători palestinieni au murit în acțiunea dn Gaza.

„Nu am terminat încă”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF) lt.col. Richard Hecht adăugând că Israelul se așteaptă la un tir de rachetă de represalii din partea facțiunilor palestiniene din Gaza.

El a anunțat, de asemenea, că 25.000 de soldați în rezervă sunt activați.

Ahmed Mudalal, un oficial Jihad Islamic din Gaza, a declarat că gruparea a făcut cereri Israelului prin mediatorii egipteni, inclusiv eliberarea liderului reținut al-Saadi și a unui alt prizonier, oprirea raidurilor din Cisiordania și ridicarea blocadei din Gaza. El a spus că nu au primit încă un răspuns.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a vizitat, vineri, comunități din apropierea Gazei, spunând că autoritățile pregătesc „acțiuni care vor îndepărta amenințarea din această regiune”, fără a da însă alte detalii.

„Vom opera cu putere pentru a restabili viața de rutină în sudul Israelului”, a spus el. „Nu căutăm conflicte, dar nu vom ezita să ne apărăm cetățenii, dacă este necesar”, a spus Benny Gantz.

Israelul și Egiptul au menținut o blocare strictă asupra Gazei timp de 14 ani, iar criticii spun că politica echivalează cu pedeapsa colectivă a celor două milioane de rezidenți palestinieni din regiune.

articolul original.

Clotilde Armand, dată în judecată pentru abuz în serviciu

5 August 2022 at 09:27
image

Clotilde Armand, primarul sectorului 1, urmează să fie dată în judecată de consilierii liberali pentru abuz în serviciu, potrivit unui comunicat de presă transmis de PNL sector 1.

Consilierii liberali au decis să facă acest pas întrucât Clotilde Armand refuză „cu rea credință” să pună în aplicare hotărârile Consiliului Local .

,,Atitudinea primarului este pur și simplu incredibilă. Vorbim despre hotărâri de consiliu local votate, care în loc să fie puse în executare, sunt blocate cu bună știință. Mai mult decât atât, ține în sertar și proiectele depuse de colegii noștri, proiecte care ating zone de mare de interes pentru cetățenii sectorului 1 și care ar dezvolta comunitatea. La interpelări sau solicitări de informații adresate de consilierii locali PNL aceiasi procedură, niciun răspuns. La ședințele de consiliu lipsește cu desăvârșire, deci este foarte probabil ca ea să nici nu știe situația reală în care se află sectorul 1, decât din ce o informează colegii dânsei. Îi reamintesc doamnei primar că sectorul 1 nu se poate administra doar pe Facebook.” a declarat președintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja.

Clotilde Armand a postat recent pe pagina sa de Facebook un atac la consilierii liberali, inclusiv la „personajul detestabil” Sebastian Burduja.

„Ministrul Cercetării și al Digitalizării (șeful organizației PNL Sector 1) refuză, din nou, să digitalizăm Primăria Sectorului 1.

Acest personaj detestabil cocoțat în fruntea unei filiale politice istorice ajutat doar de moștenirea numelui (fiul unui fost lucrător în comerțul exterior înainte de 1989, membru FSN și vicepreședinte Bancorex), a devenit peste noapte ministru fără nici un fel de competențe în materie de Digitalizare și Cercetare și a informat presa plătită din banii partidului din care face parte că filiala pe care o conduce depune plângere împotriva mea pentru că (atenție!) eu blochez digitalizarea primăriei. Bon. Hai să aflăm împreună adevărul.

Iată înregistrarea ședinței de Consiliu Local al Sectorului 1 de săptămâna trecută și momentul în care consilierii PNL au refuzat să voteze digitalizarea primăriei din fonduri europene și alte proiecte fără motiv, la ordinele ministrului Cercetării. Nu mai sunt necesare alte explicații. Imaginile vorbesc de la sine. Problema de fond cred că este alta: eu vreau digitalizarea prin fonduri europene, consilierii PNL-PSD vor digitalizare cu fondurile primăriei. Concluzia o trageți voi. Așa blochează proiectele comunității. Nu ne lăsăm și voi reveni cu ele până când le vor vota.

PS: De când DNA a anunțat prejudiciul cauzat de administrațiile PNL și PSD de peste 200 milioane euro și ne-a dat dreptate că s-au plătit sume colosale de bani către compania de salubrizare, conducerea PNL și PSD a înnebunit. Consilierii acestor două formațiuni sunt și mai vehemenți la adresa noastră. Iar acest lucru nu poate decât să mă bucure. Este cel mai bun semn că noi ne facem treaba bine. Și nici nu veți auzi la televiziunile finanțate de PNL și PSD de ceea ce facem.”, a scris primarul sectorului 1 pe Facebook.

Consilierii locali au răspuns acuzațiilor primarului sectorului 1, arătând că „proiectul complex prin care sunt implementate mai multe strategii esenţiale pentru dezvoltarea Sectorului 1” nu a făcut obiectul şedinţei din 29 iulie.

„Referitor la postarea primarului Armand prin care acuză Consilierii Locali PNL că blochează digitalizarea primăriei, ținem să precizăm următoarele:

Clotilde Armand ține la sertar din data de 10 mai 2022 Proiectul de Hotărâre privind aprobarea demarării procesului de digitalizare în administrația publică a Sectorului 1 al Municipiului București, denumit Sectorul 1 DIGITAL și aprobarea contractării, din surse externe, a unui serviciu IT pentru Implementare nr. K2-103, proiect al consilierilor PNL la inițiativa președintelui PNL Sector 1, Ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

În ceea ce privește cea de-a doua componentă a postării menționate mai sus, privind ,,Un proiect complex prin care sunt implementate mai multe strategii esențiale pentru dezvoltarea Sectorului 1” vă aducem la cunoștință următoarele:

Acest proiect nu a făcut obiectul ședinței din 29 iulie 2022, așadar ori doamna primar nu a fost bine informată, ori dorește în continuare să își mascheze incompetența prin atacuri politice de cea mai joasă speță, ca de obicei. Proiectul K2-141/05.07.2022 se referea la aprobarea și finanțarea proiectului de transpunere în practică a principiilor bunei guvernări la nivelul Sectorului 1 prin implementarea Strategiei de management și dezvoltare instituțională (SMDI) pentru perioada 2022-2023 în cadrul POCA 2014-2020, CP 18/2022 pentru regiunea mai dezvoltată, cod apel:POCA/1014/2/1 Strategia de management și dezvoltare instituțională a Primăriei Sectorului 1 al Municipiului București(SMDI) pentru perioada 2022-2023 și a Planului de acțiune pentru implementarea SMDI pentru perioada 2022-2023”. Pe lângă faptul că strategiile la care face referire Primarul Armand nu sunt pentru perioada 2022-2030, cum a menționat în postare, ci 2022-2023, strategiile lipsesc cu desăvârșire de la proiectul prezentat în ședința de consiliu, proiectul fiind incomplet.

Mai mult decât atât, ANUNȚUL nr. M3-152/28.06.2022 de pe site-ul insituției la Secțiunea Proiecte în dezbatere publică a fost postat proiectul cu termen de închidere a procedurii 08.08.2022. Așa cum ușor se poate observa, termenul de dezbatere nu s-a încheiat.

Odată cu cu „Strategia” pentru perioada 2022-2023 s-a efectuat și o evaluare a activității interne a aparatului primarului prin chestionare, evaluare care nu a fost adusă în niciun fel la cunoștință consiliului local, deși prezintă un mare interes.

Sectorul 1 este al cetățenilor, iar cetățenii nu vor o primărie administrată doar pe Facebook.”, se arată în comunicatul de presă al PNL sector 1.

articolul original.

România nu-și permite luxul de a se confrunta cu instabilitatea politică

4 August 2022 at 12:09
image

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș nu crede că PSD va părăsi guvernare și consideră că numai instabilitatea politică îi lipsește României în această vreme de criză.

„Să nu uităm că, în vreme de criză, dacă se adaugă şi instabilitatea politică, eu nu văd cum România ar putea să aibă un mers firesc al lucrurilor. Mai mult, având un asemenea buget imens de investiţii de 80 de miliarde de euro, numai asta mai lipseşte României ca să se confrunte cu instabilitatea politică, să nu se mai poată lua deciziile necesare pentru ca investiţiile să se poată implementa. România anului 2026 sau a anului 2029, după ce aceşti bani şi investiţiile făcute cu aceşti bani se vor implementa, ar trebui să arate cu totul altfel”, a răspuns Marcel Boloş.

De asemenea, ministrul a arătat că România nu-și permite luxul de a se confrunta cu instabilitate politică și, deocamdată, nu vede altă „alternativă” pentru guvernarea României.

„Nu cred că România poate să îşi permite luxul de a se confrunta cu o instabilitate politică în condiţiile în care crize peste crize trebuie rezolvate şi luate decizii. Vedeţi la criza energetică, apoi criza pandemică, apoi criza războiului. În fiecare zi trebuie să fii foarte atent ca să îţi adaptezi ca Guvern deciziile la tipul de criză cu care te confrunţi. Nu văd o altă alternativă astăzi pentru guvernarea României”, a mai declarat Marcel Boloş, la Iași.

În ultimele zile, au apărut zvonuri privind posibila ieșire a social-democraților de la guvernare, care ar urma să se întâmple în această toamnă. Tensiunile din coaliție au apărut în contextul în care urmează una dintre cele mai grele ierni de până acum, cu scumpiri fără precedent la alimentele de bază şi cu tarife uriaşe la energie electrică şi gaze. 

articolul original.

Examenul de definitivat: 137 de candidați de nota 10, în timp ce 514 nu au atins nota minimă

4 August 2022 at 07:38
image

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, i-a felicitat pe cei 5355 de profesori care au promovat examenul de definitivat cu medii peste 8.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Cîmpeanu arată că 137 de candidați au obținut nota 10, 427 au obținut note între 9.50- 9,99.

În București și în Cluj au fost obținute cele mai multe note de 10. La Cluj s-a înregistrat cel mai mare procent de promovabilitate din țară – 84%.

Ministrul consideră trist faptul că 1899 de candidați nu au reușit să obțină medii peste, iar 514 nu au atins nici măcar pragul minim.

„Rezultate finale examen definitivat 2022!

Felicitări deosebite celor 137 candidați care au obținut nota 10.00, precum și celor 427 candidați care au obținut note între 9.50-9.99!! Cele mai multe note de 10.00 au fost obținute in București (39) și Cluj (16).

Felicitări tuturor celor 5.355 candidați care au promovat examenul de definitivat cu medii peste 8.00!

Cele mai bune rezultate au fost obținute in Cluj. (84,1% promovare)! Felicitări și candidaților din Prahova, Brașov, București și Galați care au promovat într-o proporție de peste 80%!

Trist pentru cei peste 1.899 candidați care nu au reușit sa obțină medii peste 8.00 și foarte trist pentru cei 514 candidați care au obținut note mai mici de 5.00!

Trist pentru candidații din Tulcea care au promovat examenul de definitivat într-o proporție de doar 50%!”, a scris Cîmpeanu pe Facebook.

articolul original.

Numărul cazurilor de COVID 19, în scădere

3 August 2022 at 09:54
image

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat puţin peste 9.000 de cazuri noi de infectări cu noul coronavirus și este posibil ca, la începutul săptămânii viitoare, să se poată discuta despre stabilizarea creşterii în al şaselea val pandemic. Este anunțul pe care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, l-a facut astăzi, la ședința de guvern.

„Ieri am avut peste 11.000 de cazuri, dar, comparativ cu săptămâna precedentă, în aceeaşi zi de marţi, au fost cu câteva sute de cazuri mai puţin. Astăzi avem puţin peste 9.000 de cazuri, din nou cu câteva sute de cazuri mai puţin decât miercurea precedentă. Dacă aceste cifre se vor confirma, la începutul săptămânii viitoare, probabil, vom putea să discutăm despre stabilizarea creşterii numărului de cazuri în acest al şaselea val pandemic”, a precizat Rafila, la începutul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că trebuie continuată dezvoltarea asistenţei medicale ambulatorii şi să se asigurare antivirale pacienţilor în ambulatoriu şi în spital.

„Facem acest lucru, refacem stocurile de antivirale care deja s-au utilizat şi avem grijă să monitorizăm strict capacitatea de spitalizare, inclusiv în secţiile de terapie, care în momentul de faţă este de circa 17% la nivelul spitalizării COVID şi 15% la nivelul paturilor de terapie intensivă din totalul de paturi disponibile pentru pacienţii infectaţi COVID. Măsurile de precauţie individuală, utilizarea măştii în interior şi în mijloacele de transport în comun, evitarea aglomeraţiei atunci când se poate rămân valabile pentru controlul acestei pandemii în România”, a declarat ministrul. 

articolul original.

Suprafața terenurilor agricole calamitate a crescut, însă avem grâu și pentru export

3 August 2022 at 08:37
image

Suprafaţa terenurilor agricole calamitate de secetă, pentru care s-au întocmit procese-verbale de constatare a pagubelor, creşte la 205.257 ha, potrivit Ministerului Agriculturii.

Pe culturi, suprrafeţele sunt distribuite astfel: grâu, triticale: 126.373 ha; orz, orzoaică, ovăz, secară: 20.714 ha; rapiţă: 21.837 ha; porumb: 21.419 ha; soia: 1.533 ha; mazăre: 505 ha; floarea soarelui: 7.581 ha; plante furajere: 1055 ha; alte culturi: 3.863 ha.

Judeţele afectate sunt Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Gurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Suceava, Tulcea,Teleorman,Timiş, Vaslui şi Vrancea.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat în ședința de guvern de astăzi că peste 94% din suprafaţa cultivată cu grâu a fost recoltată până în prezent și a dat asigurări că producţiile din acest an vor asigura necesarul ţării, dar şi disponibilităţi de export.

El a precizat că s-a urmărit urgentarea recoltării pentru a preîntâmpina pierderea prin scuturare a culturilor.

„Fenomenele naturale care însemnau vijelii sau supracoacere puteau să determine scăderi de producţie. Mai avem aproape 4 procente de recoltat în interiorul arcului carpatic, este vorba aici de Mureş, Covasna şi Braşov. (…) Îmbucurător este că sunt culturi bune. (…) Producţiile se înscriu între 3 tone şi 8.500 de kilograme la grâu, producţii care ne asigură, pe de-o parte, necesarul de consum în zona respectivă şi chiar disponibilităţi între judeţe. Per total, putem spune, şi vă voi prezenta exact în momentul în care avem ultima suprafaţă recoltată, noi avem întreaga cantitate de grâu necesară ţării şi disponibilităţi pentru export”, a declarat Daea.

articolul original.

Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, iritarea Chinei și acuzațiile Rusiei

2 August 2022 at 12:03
image

Patru nave de război americane, printre care un portavion, au fost poziţionate la est de Taiwan în cadrul unor desfăşurări de „rutină”, înaintea unei foarte probabile vizite la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, potrivit Agerpres.

Portavionul USS Ronald Reagan a traversat Marea Chinei de Sud şi se află în prezent la est de Taiwan şi la sud de Japonia. Nava este însoţită de crucişătorul USS Antietam şi de distrugătorul USS Higgins.

„Deşi ele pot răspunde la orice eventualitate, acestea sunt desfăşurări normale, de rutină”, a declarat un reprezentant al US Navy.

El a adăugat că în zonă se află şi nava amfibie de asalt USS Tripoli, în cadrul desfăşurării din portul San Diego (California) începute în această regiune la începutul lunii mai.

Nancy Pelosi, o critică vehementă a politicii Beijingului, este aşteptată să sosească în cursul zilei de astăzi la Taipei.

China a avertizat că Statele Unite vor fi „răspunzătoare” pentru această vizită şi că ele vor trebui să „plătească preţul”.

„Statele Unite vor purta în mod sigur răspunderea (pentru consecinţe) şi vor trebui să plătească preţul pentru atingerea adusă suveranităţii şi securităţii Chinei”, a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, într-o conferinţă de presă.

China consideră insula Taiwan o parte a teritoriului său şi, de mai multe ori, a avertizat SUA cu privire la riscul ca o vizită a unui înalt demnitar american la Taipei să constituie o provocare majoră pentru Beijing.

După ce a vizitat Singapore şi Malayezia, Nancy Pelosi ar urma să ajungă în Coreea de Sud şi Japonia. Potrivit unor surse anonime, citate de cotidianul taiwanez Liberty Times, vizita sa în Taiwan va începe marţi seară, iar miercuri dimineață Pelosi ar urma să se întâlnească cu vicepreşedintele parlamentului de la Taipei, Tsai Chi-chang. Plecarea din Taiwan către Seul ar avea loc miercuri după-amiază.

Ministerul Apărării taiwanez a anunţat că va desfăşura în mod corespunzător forţe ca reacţie la „ameninţările inamicului”, în contextul sporirii tensiunilor cu Beijingul.

Nivelul de alertă în Taiwan a fost „consolidat” de marţi dimineaţă până joi la prânz, a relatat agenţia de presă oficială taiwaneză CNA, citând surse anonime.

Pe de altă parte, Rusia a acuzat marţi Statele Unite de „destabilizarea lumii” prin provocarea de tensiuni legate de Taiwan.

„Washingtonul destabilizează lumea. Nici măcar un singur conflict soluţionat în ultimele decenii, dar mai multe provocate”, a declarat pe contul său de Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Începând de săptămâna trecută, forţele armate chineze au efectuat diverse exerciţii în Marea Chinei de Sud, Marea Galbenă şi Golful Bohai.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor „are dreptul de a vizita Taiwanul”, a afirmat în faţa presei John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru probleme strategice.

El a insistat că „nu există niciun motiv ca Beijingul să facă din această vizită, care nu derogă de la doctrina americană de lungă durată, o formă de criză”.

John Kirby a avertizat, de asemenea, că China „(pare) să se poziţioneze pentru a putea face un nou pas în zilele următoare”, care ar putea „include provocări militare, precum tiruri de rachete în strâmtoarea Taiwan sau în jurul Taiwanului” ori „importante incursiuni aeriene” în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului.

Statele Unite practică în privinţa Taiwanului o aşa-numită diplomaţie de „ambiguitate strategică”, constând în recunoaşterea unui singur guvern chinez, cel de la Beijing, continuând în acelaşi timp să ofere un sprijin decisiv, în special militar, Taipeiului.

„Nimic nu s-a schimbat, nimic nu s-a schimbat. Ne opunem oricărei modificări a statu-quo-ului de ambele părţi. (…) Am declarat că nu susţinem independenţa Taiwanului”, a reamintit John Kirby.

El a mai precizat că Nancy Pelosi călătoreşte cu un avion militar şi că Washingtonul îi asigură securitatea.

articolul original.

Cronica războiului ucrainean, apariția lunii august la Editura Humanitas

2 August 2022 at 10:17
image

La mijlocul lunii august va apărea, la editura Humanitas, volumul Prima lună de război. Cronica evenimentelor. Discursurile președintelui Volodimir Zelenski.

Volumul este o cronică documentată a războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. O carte esențială pentru înțelegerea evenimentelor tragice și eroice din prima lună de război, în care știrile zilnice, rapoartele din surse oficiale și discursurile președintelui Ucrainei sunt prezentate cronologic.

Cunoscutul filozof și scriitor francez Bernard Henri Lévy spunea, într-un interviu pentru Serviciul georgian al postului Radio Europa Liberă că Zelenski „a întrupat rezistența poporului său și a devenit un erou pur”.

„Încă din prima zi a invaziei, acest om a fost grozav, fără doar și poate. Din prima zi, din primul ceas, a reușit să se ridice la nivelul evenimentului. S-a dovedit a fi un erou peste noapte. Mi-am reamintit de Churchill, în Londra anului 1940… N-am văzut niciodată în viața mea o asemenea metamorfoză la un șef de stat normal, neconfigurat pentru un destin tragic. Sentimentul meu este că Zelenski nu era pregătit pentru asta. Și, totuși, transformarea s-a petrecut peste noapte. El a întrupat rezistența poporului său și a devenit un erou pur.

Dacă există astăzi în Europa o imagine a eroismului, el este. Dacă există astăzi o întruchipare a vechilor valori europene ale cavalerismului, el este… Acest tânăr este astăzi unul dintre părinții fondatori ai Europei. A refondat, într-un fel, Europa, cu curajul, cu spiritul de rezistență, cu angajamentul față de valorile Europei…“, a afirmat Bernard Henri Lévy.

Volumul va apărea în traducerea din ucraineană a Alionei Bivolaru, Mariei Hosciuc și a lui Vasile Captaru, cu o introducere a editorului Oleksandr Krasovițki.

articolul original.

Cadoul ambasadorului David Saranga: volumul bilingv „Întoarcerea la România”

1 August 2022 at 08:50
image

David Saranga, ambasadorul Israelului, unul dintre cei mai respectați diplomați, își încheie, după 3 ani și jumătate, mandatul în România.

David Saranga şi-a lansat duminică, la Festivalul „Săptămâna Haferland”, cartea Întoarcerea la România, volum bilingv român-englez.

„Când am scris această carte nu am scris despre politică, am scris despre experienţa pe care am avut-o aici, în România, am scris despre lucrurile care ne leagă, am scris despre rădăcinile sionismului care sunt aici în România şi mai ales am scris despre călătoriile mele”, a afirmat David Saranga.

El a spus că de fiecare dată când a călătorit în România a văzut tradiţiile, natura şi căldura oamenilor.

„Am vrut să călătoresc mai mult, dar timpul meu a fost limitat, aşa că am putut să călătoresc doar de două sau trei ori pe lună şi de fiecare dată am văzut tradiţia voastră, de fiecare dată am văzut natura, de fiecare dată când am călătorit m-am întâlnit cu oameni calzi şi întotdeauna spun că dacă va fi ceva de care să-mi fie dor în România sunt două lucruri: oamenii şi frumuseţea naturii”, a declarat David Saranga.

Autorul a menţionat că de multe ori este întrebat de ce numele cărţii este Întoarcerea la România, şi nu Întoarcerea în România.

„Răspunsul este foarte simplu: pentru mine România nu este doar un loc geografic, pentru mine România nu este doar un teritoriu, pentru mine întoarcerea în România înseamnă întoarcerea într-un loc special, întoarcerea într-un loc unde mă simt acasă şi din acest motiv eu m-am întors nu în România, eu m-am întors la România”, a spus David Saranga. 

Diplomatul a explicat ccine l-a insporat și susținut în scrierea acestui volum.

„Cartea (în română și engleză) cuprinde 11 capitole, la fiecare capitol rezum un domeniu diferit de lucru. Ca pasionat de fotografie, cartea este însoțită de multe poze, pe unele le-am fotografiat iar unele spun povestea israeliană, română și legătura dintre cele două.

Acum câteva luni, președintele Școlii Lauder Reut din București, doamna Tova Ben Non Chervis, m-a abordat și mi-a sugerat să public o carte inclusiv discursurile și articolele pe care le-am publicat în ultimii patru ani. I-am răspuns, pentru că e mai bine să public articole noi care includ și subiecte despre care încă nu am scris.

Multumim Tova Ben Noon si Complexul Educational Laude-Reut pentru inspiratie si sustinere, si multumim editurii Monitorul Oficial al României pentru profesionalism!”, a afirmat David Saranga.

Rămas bun!

Plecarea lui David Saranga din România va lăsa cu siguranță un gol, pentru că românii l-au apreciat și respectat pe acest diplomat israelian. Cunoscător al limbii și culturii române, Saranga a dat dovadă în cei trei ani și jumătate de mandat de profesionalism, dar și de empatie, de fermitate, dar și de sensibilitate, dragoste pentru frumos, bun simț, autenticitate.

În mandatul lui David Saranga, început în ianuarie 2019, au avut loc vizitele fostului premier Ludovic Orban și a ministrului de externe, Bogdan Aurescu, în Israel în septembrie și noiembrie 2020, vizita la București a fostului președinte al Israelului, Reuven Rivlin, în iunie 2021, dar și vizita la București a fostului ministru de externe și actual premier al Israelului, Yair Lapid, în martie 2022.

Iminenta plecare din România a ambasadorului, a fost precedată de un tur de rămas bun prin aproape toate locurile din țara noastră de care s-a legat sufletește în mandatul său: Și-a luat rămas bun de la Bucovina, de la Deltă, de la Sighișoara și lista nu se oprește aici.

Diplomatul a afirmat, răspunzând unei întrebări, că iubește România pentru „peisajele frumoase şi oamenii calzi şi minunaţi”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, David Saranga a arătat cu ce cadouri pleacă din România, mulțumind celor care i-au dedicat timpul lor.

„Zi de împachetat astăzi. Ultimele zile în România. Trei cadouri aduse de invitații la evenimentul de rămas bun, m-au emoționat în special:

O înregistrare din colecția de discuri a ambasadorului Mihnea Constantinescu amintirea sa la Bracha, un adevărat prieten al Israelului și al poporului evreu.

O copie a săptămânalului evreiesc Curierul Israelului publicat la București pe 24 decembrie 1910, care mi-a fost dată de rețeaua de televiziune Antena 3 care are aproape de inimă trecutul evreiesc și subiectul memoriei Holocaustului și o editare originală a emisiunii tv Survivor Romania pe PRO TV

Fără îndoială că acum, cu trusa de supraviețuire, sunt gata să mă întorc în Orientul Mijlociu. Mă bucur că am material de citit și muzică pe care să o ascult cât supraviețuiesc.”, a scris David Saranga.

Sunt recunoscătoare tuturor celor care au venit și mi-au dedicat timpul lor!

articolul original.

Tensiuni la granița Kosovo-Serbia. Președintele Serbiei avertizează: Nu va fi nicio capitulare și Serbia va învinge!

31 July 2022 at 21:07

Mai mulți sârbi din nordul Kosovo au blocat drumul principal cu camioane lângă punctul de trecere a frontierei Jarinja, situat în municipiul Leposaviq, informează Euronews.

De asemenea, potrivit informațiilor de pe teren, în zona Rudare a localității Zvecan există o blocadă pe principalul drum Priștina-Rașka, scrie Radio Europa Liberă. Satul Rudare este localizat la 5 km de Mitrovica.

Pasagerii din Jarinje sunt sfătuiți să se întoarcă în Serbia, iar oameni cu măști sunt văzuți pe autostrăzile din nordul Kosovo.

Kosovo a închis frontiera pentru trecerea călătorilor în Jarinje și Bernjak, la granița cu Serbia, din cauza blocadelor drumurilor care duc la aceste puncte de trecere.

Acest fapt se întâmplă cu o zi înainte de implementarea măsurilor de reciprocitate din Kosovo privind plăcuțele de înmatriculare sârbești. Începând de mâine, plăcuțele vor trebui acoperite cu autocolante la frontieră și actele de identitate înlocuite cu formulare temporare, așa cum cetățenii kosovari sunt obligați să facă la intrarea în Serbia.

Politica ce va intra în vigoare de luni, 1 august, oglindește o practică veche pe care Belgradul o folosește pentru cetățenii kosovari care vizitează Serbia.

Sârbii etnici din nordul Kosovo au utilizat plăcuțe de înmatriculare emise de instituțiile sârbești de la războiul din 1999 folosind acronimele orașelor din Kosovo, precum KM (Kosovska Mitrovica), PR (Priștina) sau UR (Urosevac).

Guvernul din Kosovo consideră aceste plăcuțe ca fiind ilegale însă le-a tolerat în patru municipalități din nord care au majorități sârbești.

Kosovo va cere acum înlocuirea plăcuțelor cu cele proprii și acronimul „RKS” (Republica Kosovo). Proprietarii de mașină vor trebui ca până la sfârșitul lui septembrie să facă schimbările.

Disputa privind vehiculele a apărut în septembrie 2021, după ce autoritățile kosovare au ordonat tuturor șoferilor care intră în Kosovo din Serbia să folosească, temporar, timp de 60 de zile, plăcuțe de înamtriculare imprimate, ca răspuns la măsurile din Serbia împotriva șoferilor din Kosovo care sunt în vigoare din 2008, când țara a declarat independența față de Belgrad.

Președintele Republicii Serbia, Aleksandar Vučić, a transmis un mesaj cu privire la situația din Kosovo și Metohija, pe rețelele de socializare.

„Nu vrem conflict și nu vrem război, vrem doar pace și respect pentru tot ce este semnat. Cer atât albanezilor, cât și sârbilor, să mențină pacea și să vorbească, dar cer și reprezentanților țărilor puternice și mari care au recunoscut independența Kosovo să țină cont de dreptul internațional și de realitatea de pe teren și să nu permită conflictului să se întâmple.

Aceasta nu este o țară care provoacă conflicte, aceasta nu este o țară care vrea conflict, dar aceasta nu este o națiune pe care o vei câștiga ușor. Ne vom ruga pentru pace și vom căuta pace, dar permiteți-mi să vă spun imediat – nu va fi nicio capitulare și Serbia va învinge!”, a transmis președintele Vucic.

articolul original.

Iohannis reacționează după o săptămână la discursul lui Viktor Orban

29 July 2022 at 13:07
image

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat discursul premierului Ungariei, Vikor Orban, susţinut în România, subliniind că „este greşit, o eroare majoră şi inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor”.

Reacția președintelui Klaus Iohannis vine la o săptămână după ce Viktor Orban și-a susținut discursul la Școala de Vară de la Tușnad.

„În principiu este greşit, este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai mai teribilă catastrofă a secolului XX, la al Doilea Război Mondial, este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă şi nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie pentru a-şi motiva orice demersuri politice interne sau externe. Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă antieuropeană. Este eronat, greşit, inacceptabil indiferent unde s-ar afla această scenă, faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania este o problemă pentru noi şi reacţiile din spaţiul public au arătat că este o problemă pentru noi”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la conferinţa comună cu omologul din Republica Moldova, Maia Sandu.

De asemenea, Iohannis a cerut UDMR să explice de ce au aplaudat la discursului premierului ungar.

„Nu este rolul și rostul meu să dau lecții de politică sau de oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar public de ideile care au fost vehiculate acolo.

A doua chestiune, şi aici vin mai aproape de întrebarea dumneavoastră cu UDMR, eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea şi din miniștrii UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă n-au înţeles despre ce se vorbește şi au aplaudat pur şi simplu generic personajul care a ţinut discursul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe şi cred că trebuie să existe o discuție clarificatoare, inclusiv în coaliţia de guvernare.

Pe de altă parte, nu-şi doreşte nimeni în România să provoace o criză guvernamentală, pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat. Dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne facem că acele spuse nu au fost aplaudate.”, a spus Iohannis.

articolul original.

Poliția, acarul Păun al Guvernului?

28 July 2022 at 18:24
image

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI (SNPPC) atrage atenția că efectele perverse ale măsurilor din pandemia de Covid ies la iveală acum.

Într-un comunicat de presă, SNPPC aduce aminte că în 2020, când restricțiile deveniseră de nesuportat, polițiștii au fost însărcinați să aplice sancțiuni contravenționale celor care nu purtau mască, nu respectau orarul de funcționare (mai ales terasele și restaurantele, care trebuiau să închidă la ora 22), celor care nu respectau carantina. Hotărârile de guvern din acea perioadă erau date „cu mare repeziciune” la recomandarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

În comunicat se arată că o polițistă a aplicat o amendă administratorului unei terase care funcționa după ora 22. Ulterior, instanța a anulat procesul verbal și a obligata IPJ la plata a 1000 lei cheltuieli de judecată. Această sumă, după analiza comisiei de cercetare administrativă i-a fost imputată agentei de poliție.

Din punctul de vedere al SNPPC, decizia în acest caz este abuzivă pentru că aceia care au dat ordinele de sancționare drastică a neascultătorilor din pandemie sunt „bine mersi” și nu suportă niciun fel de consecințe.

„Efectele perverse ale oficializării pandemiei ,,covid” în țara noastră, în martie 2020, prin Hotărâri de Guvern succesive, date cu mare repeziciune, la recomandarea CNSU (MAI plus Min. Sănătății – în fapt, ,,la butoane” fiind tot timpul DSU), apar din nou la iveală.

Concret: pe fondul măsurilor legislative luate, atunci, în viteză, al campaniilor de presă agresive, al dispozițiilor prezidențiale televizate, repetate la 2-3 zile, al indicațiilor prețioase primite, vreme îndelungată, seară de seară, prin mass-media, de la mai-marii MAI,  precum și al presiunii psihologice instituite de către șefii ierarhici asupra polițiștilor, o colegă mai puțin experimentată a aplicat o sancțiune contravențională administratorului unei terase care funcționa după ora 22,00.

Instanță de judecată a anulat procesul-verbal și a obligat IPJ la plata a peste 1.000 lei cheltuieli de judecată. Comisia de cercetare administrativă a IPJ i-a imputat agentei de poliție suma respectivă – care reprezintă mai mult de jumătate din salariul ei de funcție pe o lună -, fapt pentru care colega noastră s-a adresat SNPPC pentru asistență juridică (apărare).  

Aparent, nimic în neregulă: un proces-verbal de contravenție anulat corect, o polițistă vinovată de depășirea limitelor competenței materiale, iar statul vrea să-și recupereze banii de la ,,vinovat”.

Cei care ne-au obligat să acționăm haotic, să alungăm lumea de pe străzi, să închidem terase, să efectuăm controale la domiciliile carantinaților, să interzicem nunți, botezuri și înmormântări, să verificăm ,,conformitatea” măștilor de protecție și a certficatelor verzi, să aplicăm amenzi usturătoare și să întocmim dosare penale, sunt bine-mersi!  

Dincolo de faptul că, deși am fost în linia I, toți guvernanții și-au bătut joc de noi la capitolul recunoaștere a unor riscuri (care ar fi trebuit să fie compensate financiar, ca în alte domenii de activitate), am mai fost și victime ale băgatului pumnului în gură și al derapajului juridic cu privire la drepturile omului și chiar  ale lucrătorului de poliție. Astăzi, agenda publică s-a focusat pe alte subiecte: despre producția de amenzi la hectar, cerută zilnic de la vârful MAI, nu se mai spune nimic, și nici despre  videoconferințele guvernamentale, unde, verbal, se dădeau ordine de ”linie” pentru sancționarea tuturor românilor care ieșeau din rând.

Din păcate, pentru toate câte s-au întâmplat, răspunde tot acarul Păun, cum s-ar zice!”, se arată în comunicat.

articolul original.

Ministerul Justiției explică diferențele între proiectele legilor trimise la CE și cele trimise la CSM

28 July 2022 at 13:08
image

 După ce mai multe asociaţii ale magistraţilor şi reprezentanţi ai societăţii civile au criticat dur proiectele legilor Justiţiei, Ministerul Justiției a venit cu câteva precizări, admițând că există „diferenţe punctuale” între proiectele legilor prezentate la consultările din luna mai cu Comisia Europeană și cele puse în dezbatere publică la 21 iulie.

Trei asociaţii profesionale ale magistraţilor – Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie – au afirmat zilele trecute că proiectele legilor justiţiei sunt practic actualele legi în vigoare, cu unele modificări, fiind cu totul diferite faţă de variantele prezentate şi asumate în faţa Comisiei Europene. Asociațiile auaa remarcata și faptul că proiectele, pe lângă faptul că nu aduc nimic nou faţă de legile în vigoare, nu scapă cu adevărat de prevederile „nocive” criticate de organismele internaţionale.

Mai multe, asociațiile susțin că „de facto, prin aceste proiecte, se compromit toate progresele făcute de România în lupta anticorupţie şi împotriva crimei organizate şi se încearcă controlarea activităţii celor două parchete specializate de factorul politic, prin intermediul procurorului general al României, care este numit eminamente politic”. Ei au criticat și eliminarea prevederii ca funcția de vicepreşedinte de instanţă/adjunct al prim procurorului parchetului, să fie ocupată prin concurs. În opinia magistraților, aceasta constituie un regres și configurează un „sistem clientelar înăuntrul magistraturii”.

Ministerul Justiţiei explică într-un comunicat de presă difuzat joi, 28 iulie, de ce există diferenţe între forma proiectelor negociată cu Comisia Europeană şi cea prezentată Consiliului Superior al Magistraturii.

Legat de momentul iniţierii procedurii de avizare de CSM, ministerul afirmă că, după cum a precizat în mod repetat, a reiniţiat pregătirea proiectelor în ianuarie 2022, legile fiind puse în dezbatere publică iniţial în septembrie 2020.

Despre conţinutul proiectelor, Ministerul Justiţiei menţionează că, din septembrie 2020 şi până azi, acestea au suferit numeroase ajustări în urma propunerilor primite succesiv din partea sistemului judiciar, în principal.

„La fel s-a întâmplat şi după consultările cu Comisia Europeană. Diferenţele punctuale între conţinutul proiectelor la momentul încheierii consultării cu Comisia Europeană şi cel de la momentul sesizării CSM pentru aviz sunt consecinţa logică a primirii unor amendamente ulterioare în ultima rundă de dezbateri publice”, se precizează în comunicat.

De asemenea, ministerul spune că a avut de ales între a păstra neschimbate proiectele, ignorând amendamentele primite, cu consecinţa golirii de conţinut a dezbaterii publice, care ar fi devenit doar un exerciţiu formal, şi a primi amendamentele considerate binevenite, cu consecinţa firească a modificării proiectelor în urma includerii amendamentelor primite.

Vă prezentăm textul integral al comunicatului de presă al Ministerului Justiției.

„În legătură cu punctele de vedere exprimate în mass media în legătură cu proiectele legilor Justiției, Ministerul Justiției face următoarele precizări:

1. În legătură cu momentul inițierii procedurii de avizare de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

După cum a fost repetat precizat, Ministerul Justiției a reinițiat pregătirea proiectelor în ianuarie 2022, legile fiind puse în dezbatere publică inițial în 2020, septembrie. Ministerul Justiției a fost pregătit să inițieze procedurile de avizare la nivelul CSM încă din luna aprilie a anului curent și ulterior în luna mai, după consultări cu Comisia Europeană. În urma numeroaselor semnale primite inclusiv din partea asociațiilor profesionale ale judecătorilor și procurorilor, Ministerul a prelungit calendarul de dezbateri publice pentru a analiza amendamentele primite în cursul lunii mai din partea sistemului judiciar și a societății civile. Avizarea ministerială a fost efectuată cu celeritate și promptitudine din partea celorlalte ministere, pe parcursul a 3 – 4 zile, în luna iulie. Prin urmare, momentul inițierii procedurii de avizare la CSM a fost consecința logică și directă a prelungirii dezbaterilor publice, tocmai în urma semnalelor primite din sistemul judiciar.

2. În legătură cu conținutul proiectelor.

2.1 Din septembrie 2020 și până la zi, proiectele au suferit numeroase ajustări în urma propunerilor primite succesiv din partea sistemului judiciar, în principal. La fel s-a întâmplat și după consultările cu Comisia Europeană. Diferențele punctuale între conținutul proiectelor la momentul încheierii consultării cu Comisia Europeană și cel de la momentul sesizării CSM pentru aviz sunt consecința logică a primirii unor amendamente ulterioare în ultima rundă de dezbateri publice. Ministerul a avut de ales între a păstra neschimbate proiectele, ignorând amendamentele primite, cu consecința golirii de conținut a dezbaterii publice, care ar fi devenit doar un exercițiu formal, și a primi amendamentele considerate binevenite, cu consecința firească a modificării proiectelor în urma includerii amendamentelor primite. Cu titlu de exemplu, Ministerul Justiției a acceptat și preluat multe din amendamentele primite inclusiv de la Ministerul Public, CSM Secția pentru procurori, DNA și DIICOT. Pe de altă parte, din procesul de consultare nu poate fi exclus chiar inițiatorul proiectului, respectiv Ministerul, care, la rândul său, are totala libertate potrivit competențelor legale de a-și reevalua anumite viziuni, tocmai ca urmare a amendamentelor primite și nu numai.

2.2 Ministerul Justiției este conștient de faptul că este obiectiv imposibil de întrunit un consens asupra proiectelor în urma unor consultări care au inclus pe parcurs luarea în considerare a unor opinii și amendamente primite sau extrase din pozițiile exprimate de-a lungul vremii de către numeroase instituții, respectiv CSM Secția pentru judecători, CSM Secția pentru procurori, 6 asociații profesionale ale judecătorilor și procurorilor, instanțe, parchete, grupuri de judecători și procurori, grefieri, sindicate profesionale, organizații neguvernamentale din România, jurisprudența ÎCCJ, CCR, precum și Comisia Europeană (rapoarte MCV și consultări în 2022), Comisia de la Veneția (avize precedente), decizii ale CJUE, decizii ale CEDO etc.

2.3 Ministerul Justiției este conștient de faptul că forma și conținutul proiectelor pot și probabil vor mai suferi modificări în cadrul procedurii de avizare de către CSM, aprobării de către Guvern și adoptării lor ca legi de către Parlament. În gestionarea procesului de elaborare a proiectelor, Ministerul Justiției a dat și va da dovadă de transparență, prin publicarea promptă pe site-ul ministerului a variantelor succesive ale proiectelor, astfel cum acestea au rezultat din dialogul tuturor părților implicate.

3. Parcursul unui proiect de lege de la stadiul de concept până la cel de lege este un proces cu multe etape, judecarea proiectelor la fiecare etapă ca fiind un produs finit este o eroare de principiu, mai ales dacă se face pe baza unor procese de intenții. Ministerul Justiției rămâne în continuare deschis dialogului și receptiv criticilor constructive ale proiectelor, propunerilor pe care le va mai primi până la momentul sesizării Guvernului, urmărind viziunea pe care a exprimat-o în cadrul expunerilor de motive ale celor trei proiecte. Indiferent de speculații, intențiile Ministerului Justiției sunt în sensul realizării unor proiecte care să asigure nu numai independența Justiției, ci și o eficiență mai bună a funcționării acesteia, un sistem de echilibru și verificări (”check and balance”) în cadrul fiecărui mecanism de instituții juridice grupate, o meritocrație bazată pe o evaluare reală nu numai prin prisma unor examene teoretice (prezente oricum pe parcursul evoluției în grade profesionale ale carierei), ci și pe capacitatea liderilor de pe etajele sistemului de a evalua resursele de management ale viitorilor lideri,  primatul dreptului european în sensul Tratatului de Aderare la UE și al TFUE, consolidarea Ministerului Public, inclusiv DNA și DIICOT, garantarea independenței DNA, abordarea problemelor de resurse umane, clarificarea regulilor privind răspunderea magistraților ș.a.m.d.”

articolul original.

Ghinea: Rafila face praf banii, cu un egalitarism ce miroase a partizanat de la o poștă

28 July 2022 at 11:31

Fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, îl acuză pe ministru Sănătății, Alexandru Rafila de „politizare trandafirie” deoarece a scos de la finanțarea prin PNRR un spital „care este aproape 85% gata”.

Ghinea analizează, într-o postare pe pagina sa de Facebook, anunțul ministrului Rafila referitoare la modul în care vor fi alese cele 25 de spitale pentru a fi finanțate prin PNRR.

Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, îl acuza pe Alexandru Rafila de „analfabetism” în februarie 2022. Foto Facebook

Din punctul de vedere al fostului ministru USR, Rafila „face praf banii” nepunând accentul pe proiectele și lucrările aflate în stadiile cele mai avansate de proiectare sau execuție. Termenul pentru finalizarea acestor proiecte este 2026.

Vă prezentăm textul integral al postării lui Cristian Ghinea.

„Rafila scoate de la finanțarea PNRR un spital care e 85% gata! Ca să facă loc repetenților din PSD.

Cu slide-uri, cifre și mare tam-tam, Rafila a prezentat alaltăieri criteriile propuse de minister pe baza cărora vor fi alese cele 25 de spitale ce se vor finanța prin PNRR. Alese e un fel de a spune, pentru că deja criteriile frumos ambalate în grafice, au un iz greu de politizare trandafirie.

În loc să pună, cu prioritate, accentul pe proiectele și lucrările aflate în stadiile cele mai avansate de proiectare sau chiar execuție, Rafila face praf banii, cu un egalitarism ce miroase a partizanat de la o poștă.

De ce e nevoie de criterii? Simplu. Am reușit sa aducem 2,5 miliarde de euro pentru infrastructură de sănătate în PNRR. Am promis în campanie un fond de investiții de 1 miliard de euro. Am reușit mai mult. Asta apropo de ce a făcut USR din ce ne-am angajat să facem. Pe fapte și cifre.

Am adus banii – Educația și Sănătatea sunt top finanțare în PNRR (top 3, după Transporturi). Așa cum ar trebui să fie prioritățile și în bugetul României.

Pe ce îi cheltuim?

Totul trebuie terminat în 2026. Să nu uităm că PSD a promis 8 spitale regionale și nu a făcut nici măcar un proiect pentru unul singur. Asta e capacitatea.

Deci am cerut din local proiecte care să aibă CEVA demarat (fezabilitate, studii tehnice). Nu, nu declarații de presă că ne dorim, că baronii visează sau Firea fantazează, etc. Cine a fost capabil să arate că a făcut un pas, intra pe o listă inițială de 49.

Asta a lăsat pe afară diverși baroni PSD care făceau spitale așa oral, pe gură doar. Olguța de la Craiova de pildă care a dat hotărâre de Consiliu că va face spital DUPĂ termenul limită. Și de atunci chițăie că nu i-a dat Ghinea bani. Bani pentru ce?

Adevărul e că asta a fost o negociere de succes. Comisia te trimite la plimbare de obicei, dacă vii cu cereri de bani făra proiecte. Am negociat o strategie în doi pași (ca și la cloud): unde nu avem proiectele gata ne luăm o perioadă de pregătire. Deci din cele 49 inițiale, guvernul face o metodologie de selecție și rămân 25. Cele care au și făcut pași înainte de atunci. Logic.

Asta a prezentat Rafila acum 2 zile: metodologia de selecție.

Se laudă tâmp cu spitalele din PNRR de parcă acum a inventat apa caldă. De fapt face pașii negociați de noi.

Dar măcar să îi facă bine.

Ei aș!

Prima dată Rafila a cerut Comisiei să deschidă lista de 49. Să intre și repetenți gen Olguța la examen. Comisia l-a trimis la plimbare și i-a spus să se concentreze pe selectat 25 din 49, nu pe adăugat.

Și aici vine ticăloșia. Metodologia ar trebui să răsplătească munca deja făcută. Mai ales că limita 2026 e deasupra noastră.

În loc de asta, Rafila trișează din criterii astfel încât gradul de pregătire nu contează.

Prea ocupat de mărimea sumelor de cofinanțare (care e treaba autorităților locale, nicidecum a ministrului), Rafila pune apriori pe butuci proiecte solide, precum noul Spital Județean din Sibiu sau Spitalul Municipal Bacău.

Să luăm cazul de la Bacău, despre care Rafila face declarații eminamente politice: că guvernul anterior a introdus greșit spitalul pe listă, că spitalul – din punct de vedere juridic – nu există, șamd.

Realitatea factuală este că SPITALUL EXISTĂ și construcția lui este gata în proporție de 85%!!!

Un guvern anterior a dat prin OUG clădirea la primărie. Primăria Bacău a băgat bani și ar avea nevoie de 15 milioane de euro să îl termine. Rafila zice: ah, păi nu mai e spital că nu scrie în OUG că va fi spital.

WTF, cum se zice pe românește!

E spital, băi, nu sală de biliard.

85% gata. Pune mâna și termină-l!

În acest moment este nevoie de un aviz tehnic de la Ministerul Sănătății. În loc să dea aviz, pozitiv sau negativ, ministerul răspunde – evident politic – Dați clădirea la Spitalul Județean Bacău!, adică la Consiliul Județean, care este PSD. Asta răspunde Ministerul la o solicitare de aviz tehnic: „dați clădirea la Consiliul Județean”!!! Dacă e dată la PSD devine spital ca prin farmec. Dacă e spital făcut de primărie, poate că e spital sau sală de biliard. Cât de ticălos poate fi?!

Rafila, spitalele din PNRR nu sunt pentru propagandă de partid. Vezi că așa a crezut și Duță!

Pune mâna și folosește banii corect și cu finalitate, pentru proiecte realizabile. Nu de alta, dar ai frecat menta cu grație până acum, și 2026 e chiar imediat după colț.

PNNR este un program național gândit pentru români, nu pentru politruci. Dar camarila socialistă cu epoleți se pare că nu pricepe!”, a scris Ghinea pe Facebook.

articolul original.

Pasajul Unirii este pe jumătate gata

28 July 2022 at 08:23

La mijlocul nopții trecute, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță și prefectul Capitalei, Toni Greblă, au verificat stadiul lucrărilor la Pasajul Unirii, unul dintre cele mai aglomerate din București, prin care trec zilnic peste 60 de mii de mașini și închis acum circulației rutiere, în vederea stopării degradării și a punerii în siguranță, se arată într-un comunicat de presă.

Începute luna trecută, lucrările au depășit deja pragul de 50% și se îndreaptă către etapele finale ale execuției. Practic, în prima jumătate a timpului estimat realizării acestora, constructorul a  finalizat cele mai dificile intervenții, constând în izolarea tuturor infiltrațiilor de la nivelul părții carosabile precum și închiderea fisurilor din pereții pasajului prin injectarea unor mortare speciale.

În cursul zilei de ieri, s-a finalizat turnarea primului strat de asfalt pe ambele sensuri de mers ale tunelului rutier, pentru ca, în perioada următoare, să se definitiveze montarea celor 2.800 de panouri metalice ce vor îmbrăca pereții interiori ai pasajului.

Mai mult, în paralel cu lucrările anterior menționate, au început și intervențiile de înlocuire a rețelelor edilitare de apă-canal, precum și a celor electrice, în vederea instalării noului sistem de iluminat și a celui de ventilație.

Pasajul rutier Unirii va avea un sistem performant de ventilație, cu o capacitate mare, pentru extragerea noxelor și asigurarea unui aer curat. Și tot în premieră, la finalul lucrărilor, în pasaj nu vom mai avea probleme la utilizarea telefoanelor, întrucât vor fi montate amplificatoare de semnal GSM.

Aflat într-o stare avansată de degradare și încadrat, în urma celor două expertize, în clasa stării tehnice IV- necorespunzător, Pasajul Unirii a intrat, la începutul acestui an, în administrarea Sectorului 4 al Municipiului București, care a demarat, de îndată, procedurile necesare începerii lucrărilor de punere în siguranță, ce au ca termen de finalizare, începutul lunii septembrie

articolul original.

Nicolae Ciucă: MAE are menirea de a consolida alianțele și de a promova democrația, stabilitatea și securitatea

27 July 2022 at 06:46
image

Cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la înființarea serviciului diplomatic al României, premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj prin care a arătat că Ministerul Afacerilor Externe a „jucat si continuă să joace un rol esențial în procesul de integrare europeană şi euroatlantică a țării noastre”.

Nicolae Ciucă a subliniat, de asemenea, rolul corpului diplomatic al României, acela de a fi nu doar vocea României „ci și interfața statului ormân cu cetățenii aflați în străinătate”.

„Aniversăm, astăzi, 160 de ani de la înființarea serviciului diplomatic al României. Istoria sa este strâns legată de existența însăși a statului român, acțiunea diplomatică fiind crucială pentru recunoașterea țării noastre drept stat independent şi suveran. Această aniversare este un moment semnificativ, care ne oferă oportunitatea de a reflecta asupra rolului și obiectivelor Ministerului Afacerilor Externe de astăzi.

Activitatea diplomatică și serviciul diplomaților români au fost constant ghidate de protejarea interesului național, îmbrăcând forma promovării valorilor și obiectivelor României în lume. De asemenea, MAE a jucat si continuă să joace un rol esențial în procesul de integrare europeană şi euroatlantică a țării noastre. Membrii corpului diplomatic și consular român nu sunt doar vocea României în lume, ci și interfața Statului român cu cetățenii săi aflați în străinătate.

În contextul actual, marcat de transformări profunde, MAE are menirea de a identifica oportunitățile, de a consolida alianțele și de a promova democrația, stabilitatea și securitatea, respectarea unei ordinii internaționale bazate pe reguli și un multilateralism eficient.

O diplomație eficientă nu se poate realiza fără un Minister al Afacerilor Externe puternic, unit în jurul unei misiuni clare și sprijinit de un corp de profesioniști dedicați. Prestația acestora rămâne valoroasă nu doar prin implementarea mandatului direct al MAE, dar și prin punerea expertizei diplomatice în slujba altor părți ale administrației centrale române.

Istoria bogată a MAE oferă modele și lecții care, cu siguranță, vor inspira noi generații de diplomați să servească cu demnitate și dedicație România și cetățenii români.

Sunt convins că tradițiile și bunele practici vor fi duse mai departe de un serviciu diplomatic mândru de misiunea sa în slujba interesului public.”, a transmis Nicolae Ciucă.

articolul original.

Anca Dragu consideră inacceptabil cinismul statului român

26 July 2022 at 08:51
image

Senatoarea USR Anca Dragu acuză Ministerul Finanțelor și ANAF de cinism întrucât cele două instituții pun piedici antreprenorilor, împingându-i să încalce regulile pentru ca mai apoi să-i amendeze.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dragu afirmă că site-ul ANAF nu funcționează de o bună perioadă de timp. Semnalul de alarmă a fost tras de senatoarea USR la data de 25, dată extrem de importantă pentru contabili, acesta fiind termenul limită a declarațiilor fiscale.

Anca Dragu a anunțat că va depune o inițiativă prin care propune „prelungirea termenelor de depunere atunci când autoritățile nu crează condițiile tehnice pentru depunerea în termen a declarațiilor”.

„Suntem în data de 25, o dată importantă pentru mii de profesioniști contabili și antreprenori. De regulă, data de 25 marchează un termen limită de depunere a declarațiilor fiscale. Mulți oameni mi s-au plâns că site-ul ANAF nu funcționează de o bună perioadă de timp. Mii de profesioniști contabili și antreprenori își planifică vacanțele în funcție de cheful pe care autoritățile noastre fiscale îl au de a se asigura că cetățenii își pot îndeplini obligațiile.

Nu numai ca au crescut impozitele peste noapte, dar pentru a declara și plăti impozitele datorate trebuie să o faci în ciuda autorităților, pe banii tăi, pe timpul tău și pe liniștea ta! Este greu de acceptat cât de cinic este statul român, prin Ministerul Finanțelor și ANAF, cum pune piedici antreprenorilor, împungându-i și forțându-i să încalce regulile și sa îi amendeze!

Ca senator, parte dintre proiectele pe care mi le-am asumat de simplificare a legislației fiscale este și inițiativa pe care o am în lucru și care propune prelungirea termenelor de depunere atunci când autoritățile nu crează condițiile tehnice pentru depunerea în termen a declarațiilor; adică situația de acum. Inițiativa cuprinde și alte măsuri gândite să așeze relația dintre contribuabil și autoritatea fiscală pe baze echitabile și nu în favoarea ANAF. Voi depune această inițiativă la începutul sesiunii parlamentare.”, a scris Anca Dragu pe Facebook.

articolul original.

Curtea de Apel București a decis: Lucian Duță condamnat definitiv la 6 ani de închisoare

25 July 2022 at 10:03
image

Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, medicul Lucian Duță, a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare.

Decizia Curții de Apel București este definitivă.

Vă prezentăm soluția pe scurt a instanței.

„Solutia pe scurt: Decizia penala nr. 1049/A din data de 25.07.2022 – In temeiul art.421, punctul 2, litera a, Cod procedura penala, admite apelul formulat de apelantul-intimat-inculpat Duta Nicolae-Lucian impotriva penale nr.1.407/F/27.XI.2020 a Tribunalului Bucuresti – Sectia I-a penala, din Dosarul nr.45188/3/2018. Desfiinteaza, in parte, sentinta penala si, rejudecand pe fond:

Constata ca, prin incheierea de sedinta din data de 12.V.2021, Curtea, din oficiu, a dispus, in temeiul art.386, alin.1, Cod de procedura penala, schimbarea incadrarii juridice a faptei penale retinuta in sarcina apelantului-intimat-inculpat Duta Nicolae-Lucian din infractiunea de luare de mita, in forma continuata, prev. de art.289, alin.1, Cod penal, raportat la art.6 si art.7, litera a din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.35, alin.1, Cod penal si art.5, Cod penal (4 acte materiale), in infractiunea de luare de mita, in forma continuata, prev. de art.289, alin.1 din noul Cod penal, raportat la art.6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.35, alin.1 din noul Cod penal si art.5, alin.1 din noul Cod penal (4 acte materiale). In temeiul art.289, alin.1 din noul Cod penal, raportat la art.6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.35, alin.1 din noul Cod penal si art.5, alin.1 din noul Cod penal, condamna pe inculpatul Duta Nicolae-Lucian la pedeapsa de 6 ani inchisoare, pentru comiterea infractiunii de luare de mita, in forma continuata (4 acte materiale).

In temeiul art.217, alin.6, Cod de procedura penala, constata incetate efectele declaratiei proprietarului Tuchilus Andrei, care poarta incheierea de autentificare nr.226/12.IV.2017 a Biroului Individual Notarial Eftimescu Mihai-Marian (filele 121-124, volumul XIII, dosar de urmarire penala), prin care a constituit garantia reala imobiliara pentru cautiunea in suma de 4.500.000 lei, stabilita la luarea masurii preventive a controlului judiciar pe cautiune fata de inculpat, prin Ordonanta din data de 4.IV.2017 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, in Dosarul nr.265/P/2015.

Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale.

In temeiul art.421, punctul 1, litera b, Cod de procedura penala, respinge, ca nefondate, apelurile declarate de apelantii-intimati-persoane interesate Sofian Victor (14.IX.1951), Sofian Victor (8.X.1976), decedat la data de 22.IX.2021, stefan (fosta Sofian) Alina si Ștefan (fosta Sofian) Nicoleta-Carolina impotriva aceleiasi sentinte penale.

In temeiul art.275, alin.3, Cod de procedura penala, cheltuielile de procedura pentru judecarea apelului formulat de apelantul-intimat-inculpat raman in sarcina statului. in temeiul art.275, alin.2 si alin.4, Cod de procedura penala, obliga pe fiecare dintre apelantii-intimati-persoane interesate Sofian Victor (14.IX.1951), Stefan (fosta Sofian) Alina si stefan (fosta Sofian) Nicoleta-Carolina la plata sumei de cate 500 lei, cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva. Pronuntata pe data de 25.VII.2022, conform art.405, alin.1, teza finala, Cod de procedura penala”, se arată în minuta deciziei.

Potrivit site-ului Lumea Justiției, condamnarea dată de Curtea de Apel a fost pronunțată pentru o faptă prescrisă, având în vedere că presupusa luare de mită ar fi fost comisă în perioada 2010-2012. În aceste condiții, infracțiunea pedepsită s-a prescris în 2020.

„Problema este ca soluția de condamnare a fost pronunțată pentru o faptă prescrisă. Astfel, pretinsa luare de mită ar fi avut loc în perioada 2010-2012. Conform art. 289 din Codul penal, luarea de mita se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani. Potrivit art. 154 alin. 1 lit. c) din Codul penal termenul de prescripție este de 8 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani. Practic, având în vedere ca presupusa luare de mita ar fi fost comisă în 2010-2012, ea s-a prescris în 2020.”, scrie luju.ro.

Lucian Duţă a fost condamnat în 2020, de Tribunalul București, la şase ani de închisoare pentru că ar fi luat o mită de 6,3 milioane de euro, în perioada 2010-2012, în schimbul acordării contractelor de implementare a cardului național de sănătate către două firme de software.

Lucian Duţă a fost trimis în judecată în decembrie 2018, fiind acuzat că, în perioada 2010 – 2012, în calitate de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a pretins de la reprezentanţii a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adiţional sau contract pe care l-a semnat în această calitate.

Lucian Duţă a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2018, fiind acuzat că, în perioada 2010 – 2012, în calitate de preşedinte al CNAS, a pretins de la reprezentanţii a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adiţional sau contract pe care l-a semnat în această calitate şi a primit suma totală de 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 euro prin transferuri bancare şi 800.000 euro în numerar.

Sumele de bani au fost remise lui Duţă fie în numerar (în mai multe tranşe), fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile şi cu conturi bancare deschise în Elveţia.

Pe 4 aprilie 2018, DNA anunţa că i-a fixat lui Duţă o cauţiune de 4.500.000 de lei.

DNA mai susţinea atunci că Lucian Duţă ar fi primit mită în legătură cu încheierea şi derularea unui act adiţional la contractul pentru realizarea unui parteneriat pentru proiectarea, construirea şi operarea unui sistem informatic unic integrat al asigurărilor de sănătate din România.

De asemenea, el ar fi primit bani în legătură cu încheierea şi derularea unui acord-cadru de servicii ce avea ca obiect furnizarea soluţiei informatice de implementare a Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate şi interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat. 

articolul original.
❌