ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022Ultimele Stiri

Ing. Laurențiu Maier, director dezvoltare la Aquatim, a murit luni, după șase luni de suferință

8 August 2022 at 13:22

Cu profundă durere, Aquatim anunță pierderea unuia dintre cei mai importanți membri, ing. Laurențiu Maier, director dezvoltare.  Profesionist, serios, cu un caracter desăvârșit, colegul nostru s-a stins în data de 8 august, după șase luni de luptă cu o boală incurabilă și necruțătoare, lăsând un gol imens nu doar în familia sa, ci și în Familia Aquatim.

Dumnezeu să-l odihnească și să-i lumineze calea spre Rai! – este mesajul Aquatim, luni 8 august 2022.

Dumnezeu să te odihnească în lumină! Laurențiu, dragă Laurențiu, ne-ai frânt inimile! Te vom păstra în suflete, te vom cinsti în gânduri și fapte, te vom iubi întotdeauna! Cum ai luptat tu… n-a luptat nimeni. Cum ai crezut tu… n-a crezut nimeni. Omule drag, ești modelul nostru! este mesajul Crenguței Radosav, care l-a intervievat pe 25 februarie. La trei zile, s-a aflat despre boala necruțătoare pe care a descoperit-o Laurențiu.

Laurențiu Maier a fost directorul de dezvoltare al Aquatim, un reper de seriozitate, moralitate, verticalitate.

Onorată că am avut șansa să intervievez un ASTFEL DE OM. Deopotrivă, convinsă că viața noastră nu se termină aici…. ci Acolo, unde nu e nici durere, nici întristare! – mai spune Crenguța.

Iată interviul!

“Laurențiu, 53 de ani, de șase aici, director Dezvoltare, șarmant, inteligent, special, ghidat de-un triolet sacru: Dumnezeu, familia și colegii!

Onoarea a fost, cert, a noastră, în momentul în care a decis să vină în Aquatim, pentru că este combinația ideală creier-suflet, pentru că inspiră încredere-n superlativ și expiră eleganță profesională-n exces, pentru că are aer de Vest… într-un alt Vest, pe care-l vede, în câțiva ani, fix ca „originalul”.

M-a cucerit prin mers (da, da, să știți că e un reper important!), ținută (și, și!), discurs și… lumină. Le dețin doar cei care, după ce dau mâna cu viața, zâmbesc sincer, recunoscător, cald și rostesc, fără vreo reținere c-ar fi percepuți prea sensibili, „Mulțumesc!”. Ori de câte ori simt. Laurențiu are, deci, și această rară și admirabilă eleganță a mulțumirii, care-l face să strălucească. Întotdeauna.

Vine din două „fabrici de creiere” ale regiunii, Hidrotehnica UPT, respectiv ISPE Timișoara (recunoscută, în anii în care a funcționat, drept gigantul inteligenței energetice ROMÂNEȘTI), a și condus această instituție de reper, din această poziție de top venind, de altfel, în Familie. Detaliul este de… chapeau, evidament!

Serios a fost toată viața lui, și când a proiectat, și când a muncit, și când a iubit. Este căsătorit, de tânăr, cu Alina, îl au împreună pe Alexandru (inginer la Tesla Munchen) și dețin cu toții FERICIRE. Ea se împrăștie în toate zările și-i face să se numere printre cei aleși.

Laurențiu are o mândrie sinceră și-atât de emoționantă că face lucruri importante pentru zona lui, care aduc, vizibil/palpabil prosperitate oamenilor, care, da, sunt frecvent stresante și apăsătoare, dar care nu „adună” greutatea purtată pe umeri, ci exclusiv final după final extraordinar. Ori de câte ori este el la butoane.

Este mândru și pentru că face parte (direct și indirect) din linia urmașilor celor care au girat, strălucit, sistemul de alimentare cu apă al Timișoarei, peretele important al biroului său fiind un nou „Mulțumesc!”, adresat de data aceasta lui Stan Vidrighin. Are desenele lui, în creion, cu detaliile extraordinare care i-au construit geniul de vizionar.

Are credință de nezdruncinat, iubire de familie și de colegi, este convins că Dumnezeu este… tot acolo, și-n aste timpuri haine, întrebarea este unde suntem noi. Laurențiu are răspunsul, dar preferă să rămână, deocamdată, strict personal. Încearcă, zi-lumină, ca roada muncii sale să fie una „dulce” și-n urma lui să rămână ceva trainic. Nu se teme de asaltul… roboților, căci omul este de neînlocuit. Merge, firesc, pe „Keep calm and carry on”, căci… CREDE. Îi este suficient.

Dragul meu Laurențiu, eu, una, mă bucur enorm că percepția mea asupra ta, de englishman autentic, a dat greș, DOAR geografic, că ne-ai lăsat privilegiul să te respirăm și mândria să te avem. Ești fascinant! Îți MULȚUMESC!” #FamiliaAquatim @Crenguța Radosav

articolul original.

75.136 de copii aveau cel puțin un părinte plecat! Campanie de informare pentru părinți, chiar la frontiera Nădlac

8 August 2022 at 12:59

În luna august, cei mai mulți dintre părinții care lucrează în străinătate se întorc acasă, la copiii lor, în Timișoara și în celelalte localități din județul Timiș.

De aceea Salvați Copiii România, împreună cu Poliția de Frontieră, organizează, pentru a doua vară consecutiv, acțiuni chiar la frontieră, prin care să informeze părinții despre importanța comunicării cu copiii lor.

Evenimentul prin care va fi anunțată campania de informare pentru părinți va avea loc în data de 10 august, la ora 11:00, la punctul de trecere a frontierei Nădlac II, Arad.

Organizația Salvați Copiii România lansează o serie de activităţi de informare cu privire la efectele negative pe care plecarea părinţilor le poate avea asupra dezvoltării copiilor şi importanţa comunicării părinţilor aflaţi la distanţă cu copiii de acasă, destinate părinţilor care muncesc în străinătate şi se întorc în România în perioada vacanţei de vară, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române.

La finalul anului 2020, 75.136 de copii aveau cel puțin un părinte plecat să muncească în alte țări, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială. Dintre aceștia, 22.662 aveau ambii părinţi plecaţi peste hotare sau proveneau din familii în care părintele unic susţinător este plecat.

În acest context, Organizația Salvați Copiii România, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române, lansează o serie de activităţi de informare cu privire la efectele negative pe care plecarea părinţilor le poate avea asupra dezvoltării copiilor şi importanţa comunicării părinţilor aflaţi la distanţă cu copiii de acasă, destinate părinţilor care muncesc în străinătate şi se întorc în România în perioada vacanţei de vară.

Conform analizei realizate de Salvaţi Copiii la începutul lunii mai 2021, pe un eşantion de 700 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate dintre beneficiarii programelor socio-educaţionale ale organizaţiei, 4% au părinţii plecaţi de mai putin de un an, 32% de o perioadă între un an şi trei ani, 37% de o perioadă între patru şi șase ani, 18% între șapte și nouă ani, iar 9% de peste 10 ani.

În ceea ce priveşte frecvenţa reîntoarcerilor, dacă anterior pandemiei 12% dintre părinţi se reîntorceau o dată la doi ani sau mai rar, 32% o dată pe an, 29% de două ori pe an, doar 20% de trei ori pe an sau mai mult, iar în cazul a 7% a fost menţionată o altă situaţie (majoritatea situaţiilor descrise fiind de fapt referitoare la ruperea legăturii cu copiii din ţară), începând din martie 2020, pentru 46% dintre părinţi frecvenţa reîntoarcerilor a fost mai scăzută, iar pentru alţi 46% dintre ei frecvenţa reîntoarcerilor a rămas aceeaşi.

„Este normal ca părinții să facă tot ce le stă în putință pentru binele copiilor lor. Este foarte grea alegerea între a-l trimite pe copil la școală, a-i asigura accesul la educație și a-i asigura securitatea emoțională, așa cum se întâmplă când copilul crește alături de părinți. Copiii lăsați în grija rudelor sunt copii de două ori vulnerabilizați: odată de clivajul social care le trimite părinții să câștige bani în afara țării și a doua oară de această vulnerabilizare psihologică, emoțională și socială. Această problematică a fost accentuată de perioada pandemiei; s-au agravat atât dificultăţile cu care se confruntă copiii şi îngrijorarea resimțită de părinții de la distanță, cât şi dificultăţile pe care le întâmpină cei în grija cărora au rămas copiii în creșterea lor.”, a explicat președintele Organizației Salvați Copiii România, profesor doctor Mihai Gafencu.

Pe parcursul lunii august, Organizația Salvaţi Copiii va derula, cu sprijinul Poliției de Frontieră Române, activități de informare destinate părinților care se întorc în țară cu privire la nevoile copiilor rămași acasă și importanța comunicării cu aceștia, la puncte de trecere a frontierei terestre și aeriene. Startul acestora va fi dat de activităţile realizate de specialiști și voluntari ai Organizației Salvați Copiii Filiala Timișoara, la punctul de trecere a frontierei Nădlac II, cu sprijinul Inspectoratului Teritorial de Poliție de Frontieră.

Totodată, în luna august, prin intermediul centrelor locale Salvați Copiii vor avea loc activități susținute de informare și suport pentru părinții copiilor din programele Salvați Copiii reîntorși în țară, caravane locale de informare în mediul rural și activități de informare în parteneriat cu autorități locale pentru părinți, persoane în grija cărora au rămas copiii și autorități locale.

Activitățile fac parte din campania de informare Rămâi aproape de copilul tău!, derulată de Salvați Copiii în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

Servicii destinate protecției copiilor cu părinții plecați în străinătate

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 9.800 de copii şi 6.850 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până în 2021 de servicii de intervenție directă.

Peste 124.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării. Detalii la Anca Stamin, director programe Organizația Salvați Copiii, anca.stamin@salvaticopiii.ro, tel. – 0745.039.084.

articolul original.

Din SUA, în capitala Banatului! Eric Jamal McClellan va evolua, la SCM OHMA Timișoara

8 August 2022 at 10:17

Eric Jamal McClellan va evolua în sezonul următor la SCM OHMA Timișoara. Baschetbalistul american născut la 6 aprilie 1993 în statul Texas măsoară 1,96 metri și evoluează pe poziția 2. McClellan a absolvit puternica universitate Gonzaga.

A jucat apoi în Belgia, Germania, Grecia, Mexic, Lituania, Austria și Cipru, bifând prezențe și în FIBA Europe Cup. El a semnat cu echipa noastră un contract valabil în următorul sezon baschetbalistic.

Staff-ul tehnic ia în calcul și aducerea celui de-al șaselea străin, decizia urmând să fie luată în cursul acestei luni.

Printre noutăți se află și revenirea Andreei Goanță în staff-ul medical.

articolul original.

ÎPS Ioan, la Moșnița Veche Timiș: ”De astăzi, pe această cruce o va săruta doar soarele!”

8 August 2022 at 10:17

Înaltpreasfințitul părinte Ioan, mitropolitul Banatului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Moșnița Veche, din cadrul Protopopiatului Timișoara II, la sfârșitul săptămânii, cu ocazia praznicului Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos,

Chiriarhul Banatului a fost întâmpinat la orele dimineții de către părintele inginer Timotei Anișorac, consilier eparhial al Sectorului patrimoniu și construcții bisericești, din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu părintele protopop Cristian Păiș, părintele paroh Ștefan Mezin, membrii Consiliului parohial, autorități locale și județene, precum și credincioșii parohiei prezenți în număr mare la acest eveniment.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica parohială, răspunsurile liturgice fiind oferite de către maicile de la Centrul eparhial. La momentul cuvenit foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine. În cuvântul de învățătură Părintele Mitropolit Ioan le-a vorbit credincioșilor despre importanța praznicului, insistând asupra faptului că Schimbarea la Față a Domnului a avut loc în momentul în care Mântuitorul se ruga. Prin urmare, prin rugăciune avem posibilitatea să primim și noi lumina harului lui Dumnezeu.

După încheierea Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Ioan a sfințit Crucea care va fi înălțată pe noua turlă a bisericii, acesta fiind refăcută în întregime. Înaltpreasfințitul Ioan a evidențiat importanța acestui moment istoric, menționând că cei care în această zi de praznic ,,s-au închinat și au sărutat această Sfântă Cruce, vor putea să le spună copiilor și nepoților lor, că au fost prezenți la acest moment unic și au sărutat Crucea de pe turla bisericii, pe care de astăzi înainte o va săruta doar soarele”.

În încheiere părintele paroh Ștefan Mezin a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, precum și tuturor celor care au participat la acest moment unic din viața parohiei.

Parohia Moșnița Veche face parte din comuna Moșnița Nouă, situată în imediata vecinătate a Timișoarei. Biserica cu hramul ,,Înălțarea Domnului” a fost zidită în anul 1912 și a fost târnosită în data de 12 septembrie 1913 de către Episcopul Ioan Papp al Aradului. În decursul anilor au avut loc mai multe lucrări de renovare a lăcașului de cult. În ultimii ani sfântul lăcaș a fost împodobit cu pictură, a fost refăcut mobilierul interior, au avut loc lucrări de hidroizolație, iar în prezent se renovează turla, precum și exteriorul bisericii, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, al Consiliului Județean Timiș și al credincioșilor parohiei.

articolul original.

PS Lucian, alături de sutele de credincioși la hramul bisericii din capitala Caraș Severinului

8 August 2022 at 04:58

Episcopul Caransebeșului, PS Lucian, a fost alături de preoți și de sutelor de credincioși din capitala Caraș Severinului, la praznicul „Schimbării la Față” a Mântuitorului Iisus Hristos, la sfârșitul săptămânii.

Ierarhul a slujit Sfânta Liturghie la biserica din Reșița, ce are hramul praznicul Schimbării la Fată a Mântuitorului Iisus Hristos. Părintele Episcop s-a rugat cu preoții și credincioșii parohiei reșițene, dar și din alte parohii ale municipiului de pe Bârzava, care au venit împreună cu autoritățile locale, copii și tineri, să ia parte la bucuria hramului. Fiind perioada postului Adormirii Maicii Domnului, foarte mulți s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

Îi mulțumim Domnului că am fost prezenți la hramul acestei biserici monumentale din Reșița, mulțumim ctitorilor și binefăcătorilor acestei biserici și le mulțumim credincioșilor care au fost în număr mare prezenți astăzi la slujbă. De asemenea, le mulțumim credincioșilor care nu numai în duminici și sărbători, ci înțelegem că și în zilele de rând, participă la Sfânta Liturghie și se roagă împreună cu preoții pentru orașul acesta, pentru eparhia aceasta, pentru țara noastră și pentru întreaga lume. Suntem datori să ne rugăm pentru sănătate sufletească și trupească, pentru pacea dintre oameni, dintre popoare, și, bineînțeles, suntem datori să ne rugăm pentru iertarea păcatelor noastre și pentru câștigarea vieții veșnice”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

Catedrala din Govândari, aşa cum îi spun reşiţenii, este concepută după modelul bisericii Caşin din Bucureşti. Sfântul locaș este construit în stil neobizantin (plan în cruce greacă cu trei abside de mari dimensiuni). Biserica are cinci turle din care turla principală este ridicată deasupra naosului, în punctul cel mai înalt fiind pictat Pantocratorul. În anul 2014 biserica s-a înzestrat cu un frumos iconostas şi mobilier sculptat dim lemn de stejar. Tot în 2014 s-a pictat Sfântul Altar şi iconostasul de către Rita Aldea şi fiul ei Dan Vulcan.

Această biserică este importantă pentru toată Reșița, deoarece de un an și câteva luni, aici se săvârșește în fiecare zi Sfânta Liturghie. Avem trei preoți și prin rotație în catedrala nouă a municipiului Reșița, iată cu ajutorul Domnului, se săvârșește zilnic Sfânta Liturghie. De aceea, astăzi i-am îndemnat pe credincioșii noștri să se roage mai mult și să muncească cu responsabilitate. «Roagă-te și muncește» este îndemnul nu numai pentru călugări, pentru preoți, ci și îndemnul pentru fiecare creștin responsabil și disponibil”, a subliniat Părintele Episcop.

Făcând referire la praznicul ierarhul a spus că „este foarte important ca la fiecare Sfântă Liturghie, noi să ne simțim ca pe Tabor și să exclamăm împreună cu Petru: «Doamne, bine ne este nouă să fim aici». Să înțelegem că fiecare biserică este un nou Tabor, pe care se schimbă la Față Mântuitorul Iisus Hristos, iar noi suntem martori și mărturisitori asemenea celor trei ucenici iubiți ai Mântuitorului. Schimbarea la Față prefigurează Învierea Domnului, de aceea astăzi putem spune împreună cu psalmistul David, ca și la Paști: «Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru ea»”.

Pentru misiunea ce o desfășoară, părintele paroh Nicolae Hațiegan a primit din partea Preasfințitului Lucian o diplomă de recunoștință, iar ceilalți doi preoți slujitori au fost hirotesiți iconom, respectiv iconom-stavrofor. Părintele Sorin Bușoi a fost hirotesit iconom, iar părintele Cosmin Brebu iconom-stavrofor.

Potrivit tradiției din această zi, Preasfințitul Părinte Lucian a binecuvântat prinoasele la finalul Sfintei Liturghii.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Alex are nevoie urgentă de ajutorul nostru! Iată de ce?

6 August 2022 at 12:23

Alex, un tânăr de 25 de ani, muncește pe un excavator ce curăță canalele din zona Giulvăz. Nu e singurul tânăr ce muncește, doar că el merită fiecare secundă de atenție!

Alex are distrofie musculară, o boală fără leac, o boală ce îi face mușchii să nu mai fie viabili. De la 17 ani, de când a murit tatăl lui, maladia a debutat în forță. Medicii i-au spus că în 2 ani o să fie țintuit în scaun cu roțile, însă el a demonstrat contrariul.

Este de loc din Constanța, dar lucrează la o firma din Oradea, pentru că în Constanța nimeni nu a vrut să îl angajeze. Are nevoie de ajutor să urce și să coboare din excavator, dar tot vrea să muncească. A încercat să obțină o pensie de handicap, dar a primit suma de 280 de lei pe luna pe motiv că încă poate să meargă pe picioare și să revină atunci când o să fie în scaun cu roțile.

”În țara asistaților sociali, am o speranța că însuși ADN-ul uman mai posedă onoare, respect și demnitate prin atitudinea acestui om.

Puteți să donați direct în contul lui Alex: RO32BTRLRONCRT0CE3077501

articolul original.

A rămas numai un focar de COVID19 activ în Timișoara. 2 medici infectați

6 August 2022 at 11:45

La aceasta dată, 6 august, la nivelul județului Timiș, a rămas numai un focar COVID-19 activ și se află în supraveghere epidemiologică, la Spitalul Municipal Timișoara.

DSP a informat că situația epidemiologică, la nivelul județului Timiș se prezintă astfel, sâmbătă: numărul de persoane confirmate COVID-19 în ultimele 24 de ore: 315, din care persoane cu varsta sub 18 ani: 33.

Număr de teste 932 din care 768 teste rapide. Numărul de cadre medicale confirmate COVID-19 in ultimele 24 de ore: 2. Număr de decese în ultimele 24 de ore: 0. Număr total de decese: 2.052.

articolul original.

Turneul de baschet 3×3 are loc la Iulius Town Timișoara

6 August 2022 at 10:34

Asociația Dunktm Timișoara, în parteneriat cu Iulius Town și cu baschetpebega.ro, organizează, în perioada 27-28 august Turneul de baschet 3×3 la Timișoara.

Evenimentul se va desfășura în incinta Iulius Town, zona Family Park, și va fi dedicat atât jucătorilor de baschet profesioniști și amatori, cât și pasionaților de sport.

Competitia se va desfasura sub egida Federației  Internaționale de Baschet, întregul program fiind postat pe pagina https://play.fiba3x3.com/events și pe paginile de facebook ale partenerilor.

De asemenea, fiecare jucător va primi un echipament pentru a evolua la turneu. Competiția sportivă se va desfășura la masculin și la feminin, fiind structurată pe următoarele categorii de vârsta:

U12 (copii nascuti 2010 și mai tineri),

U14 (copii nascuti 2008 și mai tineri),

U16 (copii nascuti 2006 și mai tineri),

U18 (copii nascuti 2004 și mai tineri),

Open (18ani-35ani).

Înscrierile la acest eveniment sportiv se pot face la https://baschetpebega.ro/competitii sau la  https://play.fiba3x3.com/events/ba58499b-635b-4df9-bd4e-bc4896be77c7/register.

Regulamentul jocului de baschet 3×3 se poate consulta la următorul link: https://www.frbaschet.ro/public/storage/pages/Regulamente/05-Regulamentul%20Oficial%20al%20Jocului%20de%20Baschet%203×3.pdf.

articolul original.

Profesionalizarea corpului didactic din preuniversitar: salariu ridicat, competențe, carieră și elevul pe primul loc

6 August 2022 at 10:33

Proiectele noilor legi ale educației au intrat în dezbatere. Este vorba deprofesionalizarea corpului didactic din preuniversitar se va fixa pe trei piloni esențiali: motivație salarială ridicată, mentoratul carierei și formarea competențelor manageriale școlare

„Reforma educației nu va fi reală decât atunci când nevoile elevilor se vor afla în centrul atenției cadrelor didactice. Acest deziderat impune corpului profesoral standarde ridicate de profesionalizare și noi formule de motivare pentru stimularea intrării tinerilor talente în sistemul de învățământ. Pachetul legislativ propus de Ministerul Educației, orientat spre reforma sistemului de învățământ românesc, aflat în această perioadă în dezbatere publică, prevede linii de acțiune distincte pentru preuniversitar și pentru învățământul superior”, observă prim-vicepreședintele PNL Timiș, deputatul liberalul Marilen Gabriel Pirtea, președinte al Comisiei de Educație și Cercetare a PNL.

„Pentru învățământul preuniversitar, dezideratul fundamental fixat de pachetul legislativ este de accelerare a unei reforme în care elevul să se afle în centrul procesului de învățământ. Acest obiectiv strategic nu poate fi urmărit decât prin planuri de acțiune în toate sferele vieții școlare. Printre priorități se află profesionalizarea corpului didactic din preuniversitar, iar noul proiect de lege fixează trei piloni esențiali care vor contribui la profesionalizare: pachet motivațional salarial de nivel ridicat, mentoratul carierei didactice și formarea competențelor manageriale școlare. În cadrul acestor linii de acțiune pentru profesionalizare remarcăm o salutară prevedere prin care salariul cadrului didactic debutant va ajunge la nivelul salariului mediu pe economie (raportat la anul fiscal precedent, adică un salariu de 4 mii lei pe care un profesor debutant l-ar putea încasa în 2023), toate celelalte salarii în educație majorându-se proporțional. De asemenea, o altă linie de acțiune prevede dezvoltarea instituției mentoratului, de la debutul în carieră, dar și asigurarea unui grad mare de autonomie a profesorilor, care sunt creatori de educație, nicidecum executanți ai unor programe pre-definite. Nu în ultimul rând, devine din ce în ce mai importantă formarea managerilor școlari, linie de acțiune de reformă care va fi susținută prin programe de formare inițială pentru managerii școlari, la preluarea mandatului educațional, dar și prin consilierea în debutul activității de manager de către un mentor educațional”, subliniază deputatul PNL Timiș, Marilen Gabriel Pirtea, coordonator al Comisiei de Educație și Cercetare a PNL.

„Suntem în etapa de colectare a tuturor propunerilor pentru completarea și ajustarea noilor proiecte de legi din pachetul pentru reforma educației, deschis dezbaterii publice de către Ministerul Educației. Acest pachet cuprinde două proiecte care urmează să înlocuiască, după adoptarea legislativă, actuala Lege a Educației Naționale, nr. 1/2011. Colectăm în mod diferențiat inițiativele, propunerile și observațiile tuturor participanților la această dezbatere amplă din societatea românească, atât pentru pachetul legislativ pentru învățământul preuniversitar, cât și pentru învățământul superior, universitar. Opiniile exprimate în această dezbatere sunt cele mai importante, căci vor ghida o reformă reală a educației. Este important să ne exprimăm ideile și opțiunile, astfel că, pentru facilitarea procesului de consultare publică, PNL a structurat o platformă online interactivă de comunicare, disponibilă la adresa Legile-educatiei.pnl.ro, pe care vă încurajăm să vă spuneți punctele de vedere”, arată președintele Comisiei de Educație și Cercetare din PNL, Marilen Gabriel Pirtea.

articolul original.

Fosta USAMVB Timișoara se numește Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara

5 August 2022 at 19:35

Fosta USAMVB Timișoara și-a schimbat numele! Astfel, din data de 3 august 2022, noua denumire a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României” din Timișoara este Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara.

Noua denumire are în vedere Hotărârea de Guvern nr. 976/03.08.2022, pentru modificarea anexei nr.3 la Hotărârea Guvernului nr. 369/2021, privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației.

articolul original.

În Caraș Severin, producțiile de grâu sunt secrete!

5 August 2022 at 19:34

Din păcate, reprezentanții Direcției pentru Agricultură Caraș Severin nu au vrut să divulge nici o cifră, privind nivelul producțiilor la cerealele păioase, în 2022: grâu, orz, rapiță, ovăz și triticale.

Adina Bate, directorul adjunct, a spus cu hotărâre că producțiile sunt confidențiale, iar ei au interzis de la Ministerul Agriculturii să facă publice cifre cu nivelul cantităților obținute de fermieri.

“Nu putem să va dăm cifre cu producțiile de grâu. Cu suprafețele nu e problema să vă spunem. Vorbim numai de producții că nu avem voie să le publicăm. Pot să va spun că nivelul recoltelor la grâu, rapiță, orz, ovăz și triticale sunt bune, în agricultură județului Caraș Severin. Deocamdată nu avem seceta în Caraș”, a divulgat directoarea adjunctă. Unele probleme sunt numai la Măureni, unde s-au înregistrat ceva calamități. E o localitate aflată la granița cu județul Timiș. Acolo sunt cinci producători agricoli, dar cu suprafețe foarte mici afectate de seceta. E vorba de vreo 50 de ha. De fapt,  în Caraș Severin, nici nu există fermieri mari. Un lucru este clar: în agricultură județului, au fost ploi, în toamna anului 2021 și în prima parte a lui 2022. Culturile de toamna nu au avut de suferit. Au mers destul de bine.

Adina Bate a concluzionat: “Am avut inclusiv zăpadă, în iarnă. La capitolul precipitații noi am stat bine, față de alte județe. Ce pot să spun este că, dacă în următoarele zile, va fi caniculă, temperaturi de peste 35 de grade, și nu va plouă, este clar că va fi și la noi seceta, iar culturile de porumb și floarea soarelui vor fi afectate. Deocamdată nu avem probleme din cauza secetei. Pentru culturile de toamna, am avut umiditate în sol, fiindca au fost precipitații. În ceea ce privește culturile de primăvară, evident că de acum, încolo, vor fi riscuri pentru porumb și floarea soarelui”.

articolul original.

STPT: va fi închisă circulația pe linia cale tramvai de pe strada Ștefan cel Mare, sâmbătă și duminică

5 August 2022 at 11:25

Societatea de Transport Public Timișoara a informat că, în data de 06.08.2022, începând cu ora 07:00, până în data de 07.08.2022, ora 24:00, va fi închisă circulația pe linia cale tramvai de pe strada Ștefan cel Mare.

Este vorba de tronsonul cuprins între strada Ștefan Octavian Iosif și strada Școlii, pentru asigurarea mentenanței la linia cale tramvai. Astfel, pe toata durata programului de transport, vor avea loc următoarele devieri ale mijloacelor de transport:

– circulația tramvaielor de pe linia 6b pe traseul Piața Maria – Piața Bălcescu – Banatim – Piața Traian – Piața Maria va fi suspendată.

– autobuzele de pe linia 23 vor circula deviat astfel :  Calea Stan Vidrighin – strada Ștefan cel Mare – strada Ștefan Octavian Iosif – strada Baba Dochia – strada Ștefan cel Mare – Gara de Est, după care circulă pe traseul normal – a explicat purtător de cuvânt, Cosmin Bradu.

articolul original.

Călător prin Timișoara!

4 August 2022 at 14:35

La Secția de Arte „Deliu Petroiu” a Bibliotecii Județene Timiș, din Timișoara, sunteți invitați, joi seara, să fiți „Călător prin Timișoara”, alături de artiștii Asociației „Prezent”.

Expoziția poate fi vizitată până în data de 26 august 2022.

Este vorba de artiștii vizuali Alexa Sebastian, Apostol Ana Maria, Barbulov Daniela, Bratu Loredana, Fiera Florentina, Florescu Mihaela, Domolki Ladislau, Ghera Cristian, Grigoroaie Slavița, Guțiu Steluța, Hadiji Maria, Karkus Blazena, Lukacs Daniela, Mateiu Aurelia, Miu Iuliana, Molnar Simona, Muntean Cătălina, Pietreanu Gabriela, Potra Gabriel, Roznovsky Katharina, Ștef Vărșândan Lidia, Țiț Ioana, Zamșa George.

articolul original.

Vrei să devii asistent maternal profesionist? Sună la DGASPC Timiș, acum!

4 August 2022 at 13:03

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, partener în cadrul proiectului ”TEAM UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor” continuă campania de recrutare și identificare de persoane interesate să exercite profesia de asistent maternal profesionist.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, al cărui beneficiar este Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Astfel, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş organizează un nou curs de formare a asistenţilor maternali profesionişti. Asistentul maternal profesionist este persoana fizică, atestată în condiţiile legii, care asigură, prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul său, creşterea, îngrijirea şi educarea, necesare dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primeşte în plasament sau în încredinţare.

Persoanele interesate sunt așteptate să depună o cerere de evaluare la DGASPC Timiș. Cererile pot fi depuse la Registratura DGASPC Timiș pe tot parcursul lunii august 2022. De asemenea, acestea pot fi transmise prin poștă, cu confirmare de primire (DGASPC Timiș, Piața Regina Maria nr. 3, Timișoara, jud. Timiș) sau scanate și transmise prin e-mail la adresele dgaspctm@dgaspctm.ro sau dgaspctm@gmail.com.

Cererea de evaluare în vederea participării la cursul de formare ca asistent maternal profesionist și cererea pentru eliberarea unei adeverințe conform prevederilor art. 23 din Legea nr. 188/2019  pot fi descărcate de pe site-ul DGASPC Timiș (secțiunea Formulare). La cererea de evaluare vor fi anexate:

un curriculum vitae al solicitantului

copie după actul de identitate (cu domiciliul stabil pe raza județului Timiș)

copie după diploma de studii a ultimei școli absolvite.

cazier judiciar

o adeverință conform prevederilor art 23 din Legea 118/2019 (certificat de integritate comportamentală)

adeverință medicală din care să rezulte că nu suferă de boli transmisibile, infecto-contagioase sau psihice.

În urma depunerii cererii, angajatii din cadrul D.G.A.S.P.C. Timiș vor efectua o evaluare socială a persoanei solicitante, care constă în vizite la domiciliul acesteia, discuții cu membrii familiei sale, vecini, prieteni, precum și o evaluare psihologică.

Ulterior evaluării, persoanele acceptate vor urma cursuri de formare profesională în vederea obținerii atestatului de asistent maternal profesionist, putând fi angajate numai după obținerea acestui document.

Cursurile de formare profesională vor fi  organizate, cu respectarea tututor normelor de prevenție și siguranță,  la sediul DGASPC Timiș și au o durată de minim 60 de ore.

Cursul este gratuit, iar persoanele care doresc să îl urmeze trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

să aibă capacitate deplină de exerciţiu;

să prezinte garanţii morale şi materiale pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor ce le revin referitoare la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor pe care îi vor primi în plasament;

să aibă în folosinţă legală o locuinţă care să acopere necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv pe cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament;

să aibă minim studii medii absolvite – cu diplomă.

Conform legii, nu vor putea deveni asistenţi maternali profesionişti persoanele care:

au suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni;

au fost decăzuţi din drepturile părintești, sau al căror copil a fost declarat abandonat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă;

suferă de boli cronice transmisibile şi boli psihice.

Mai multe informaţii privind organizarea acestui curs, pot fi obţinute la Biroul Comunicare, Registratură, Relații cu Publicul din cadrul DGASPC – telefon 0256-490281, 494030.

articolul original.

Muzeul de Artă Timișoara a câștigat titlul de Partener Instituțional al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO

4 August 2022 at 12:23

În urma depunerii dosarului de candidatură și a promovării etapei de evaluare, vă anunțăm cu bucurie și entuziasm că Muzeul Național de Artă Timișoara a dobândit statutul de partener instituțional al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO în domeniile culturii, educației interculturale, în promovarea diversității și a patrimoniului cultural.

Muzeul Național de Artă Timișoara este singura instituție culturală din județul Timiș care a obținut statutul de Partener Instituțional CNR UNESCO în 2022. Acest statut s-a confirmat, în urma câștigării concursului, prin decizia S.G. al CNR UNESCO nr. 24 din 29.07.2022.

Reprezentând o formă de susținere și confirmare cu valențe reputaționale, acest parteneriat statutar strategic aduce un plus de valoare imaginii și activității muzeului și încununează eforturile echipei noastre în promovarea culturii.

Sub egida statutului de partener instituțional CNR UNESCO, Muzeul Național de Artă Timișoara va organiza în perioada care urmează o serie de expoziții emblematice dedicate unor mari artiști precum: Paul Neagu, Oskar Szuhanek, Constantin Brâncuși, Victor Brauner, Romul Nuțiu, Suzana Fântânariu, Ciprian Radovan și alții.

„Decizia Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO de a considera Muzeul Național de Artă Timișoara drept partener institutional reprezintă un vot de încredere cu importantă influență asupra imaginii muzeului nostru. Dinamica recentă a MNArT este evidențiată în proiectele dedicate patrimoniului național și international, eforturile echipei noastre concretizate în elaborarea și expunerea unor proiecte relevante de patrimoniu și de artă contemporană, calitatea activităților educaționale, diversitatea parteneriatelor cu instituții omoloage naționale și internaționale, conectarea la comunitatea colecționarilor din Europa, calitatea studiilor și activităților de cercetare, comunicare și promovare a patrimoniului muzeal și muzeificabil. Toate acestea au contribuit la faptul că dosarul muzeului nostru a obținut punctaj maxim în acest concurs.”, declară Filip A. Petcu, directorul Muzeului Național de Artă Timișoara.

„Evaluarea fost realizată de 4 experți desemnați de Asociația Comunelor din România și de către Uniunea Consiliilor Județene din România și de un reprezentant al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Criteriile de evaluare au vizat compatibilitatea activității instituțiilor candidate cu agenda UNESCO și cu prioritățile Comisiei Naționale, dar și capacitatea acestora de a dezvolta parteneriate interne și internaționale. Cea mai apreciată candidatura a fost cea a Muzeului Național de Artă din Timișoara, care a obținut 125 de puncte adică maximul ce putea fi acordat.”, afirmă Codrin Taut, reprezentant CNR UNESCO.

„Elaborarea dosarului a fost o experiență de comunicare și studiu complexă și de durată, întrucât a fost nevoie de acordarea strategiilor, activităților și rezultatelor noastre cu principiile și valorilor UNESCO. Suntem mândri că am reușit!” Subliniază Paula Cristina Gampe-Crăciunescu, Inspector de Specialitate, persoana din muzeu care a realizat documentarea, comunicarea și elaborarea dosarului pentru această competiție.

Calitatea de Partener Instituțional al CNR UNESCO este conferită exclusiv de Comisia Națională a României pentru UNESCO instituțiilor publice ce împărtășesc valorile și idealurile UNESCO și se angajează să le promoveze în mod activ. Acest tip de parteneriat se dobândește prin concurs și este valabil pentru o perioadă de trei ani. În mod excepțional, ciclul de desemnare din anul 2022 a limitat numărul de desemnări la două pentru fiecare din cele opt macro-regiuni de dezvoltare, în cazul instituțiilor publice coordonate de Consiliile Județene.

Preambulul Constituției UNESCO stabilește idealul Organizației: „Întrucât războaiele încep în mintea oamenilor, în mintea oamenilor trebuie să fie construită apărarea păcii.” Astfel, UNESCO contribuie la construirea păcii, eradicarea sărăciei, dezvoltarea durabilă și dialogul intercultural prin educație, știință, cultură, comunicare și informare, iar MNArT, prin activitatea sa culturală, îmbrățișează și împărtășește aceste valori.

articolul original.

Eveniment inedit, la DASM Timișoara

2 August 2022 at 13:33

În cadrul Centrului de zi de integrare/reintegrare socială pentru persoane aflate în dificultate din cadrul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara – DASMT – a avut loc vernisajul expoziției personale a beneficiarei Suzi Cimpoeru.

Pline de culoare și lumină asemeni talentatei pictorițe, lucrările au umplut de încântare sufletele și privirile tuturor beneficiarilor serviciilor sociale oferite de municipalitate prin DASMT. Doamna Suzi Cimpoieru este beneficiara centrului de un an.

“Sperăm că acest eveniment va constitui sursă de inspirație și imbold pentru celelalte doamne și ceilalți domni ai centrului, care sunt înzestrați cu un real spirit artistic. Îi vom încuraja pe toți cei doritori și vom fi bucuroși și mândri de a le organiza următoarele expoziții”, a spus Andreea Manolache, şefa centrului de zi.

Centrul de zi integrare/reintegrare socială pentru persoane aflate în dificultate din cadrul DASMT își are sediul pe strada Ioan Plavoşin, nr. 21 din zona Mehala.

Beneficiarii serviciilor oferite aici sunt persoane aflate în dificultate suferind de boli cronice sau persoane cu dizabilități, persoane care suferă de boala Alzheimer, Parkinson, care se recuperează în urma unui accident vascular cerebral sau unei hemipareze. Acest lucru se face prin desfășurarea unui ansamblu de activități vizând integrarea/reintegrarea socială, recuperarea/reabilitarea funcțională, supravegherea și menținerea sănătății și alte servicii de suport (servirea mesei și servicii de îngrijire personală), asigurarea transportului la cerere pentru categoriile de beneficiari cărora centrul li se adresează.

Despre informatii cu privire la serviciile oferite si conditiile de admitere cei interesati pot obtine mai multe informatii la numarul de telefon: 0256-286487 sau la adresa de e-mail: c.asistentadificultate@gmail.com.

articolul original.

Fii pregătit! Centrul Mobil de Instruire a Populației a ajuns în Piața Victoriei din Timișoara

2 August 2022 at 04:32

În perioada 1 – 3 august, Centrul Mobil de Instruire a Populației pentru Răspuns în Situațiii de Urgență și caravana SMURD ”Fii Pregătit!” au ajuns în Piața Victoriei, din centrul Timișoarei.

Cele două centre de informare sunt amplasate în Piața Victoriei și vor putea fi vizitate de oricine în intervalele orare 9 -13 și 17 -21.

”Dacă ai un pic de timp liber în aceste zile, investește-l în ceva util care îți poate salva viața și bunurile, sau te poate învăța cum să salvezi altor persoane viața.

Ia-ți familia și/sau gașca de prieteni și vino să ne vizitezi în cele două centre de pregătire unde, pe de-o parte poți învăța cum să reacționezi în cazul 𝒑𝒓𝒐𝒅𝒖𝒄𝒆𝒓𝒊𝒊 𝒖𝒏𝒖𝒊 𝒊𝒏𝒄𝒆𝒏𝒅𝒊𝒖 𝒊̂𝒏 𝒍𝒐𝒄𝒖𝒊𝒏𝒕̦𝒂̆ 𝒔̦𝒊/𝒔𝒂𝒖 𝒊̂𝒏 𝒈𝒐𝒔𝒑𝒐𝒅𝒂̆𝒓𝒊𝒆 sau în cazul unor alte situații de urgență, iar pe de altă parte poți învăța cum să 𝒂𝒄𝒐𝒓𝒛𝒊 𝒑𝒓𝒊𝒎𝒖𝒍 𝒂𝒋𝒖𝒕𝒐𝒓 𝒊̂𝒏 𝒄𝒂𝒛 𝒅𝒆 𝒔𝒕𝒐𝒑 𝒄𝒂𝒓𝒅𝒊𝒐-𝒓𝒆𝒔𝒑𝒊𝒓𝒂𝒕𝒐𝒓 𝒍𝒂 𝒂𝒅𝒖𝒍𝒕/𝒄𝒐𝒑𝒊𝒍/𝒏𝒐𝒖 – 𝒏𝒂̆𝒔𝒄𝒖𝒕, cum să Ca𝒓𝒆𝒄𝒖𝒏𝒐𝒔̦𝒕𝒊 𝒔̦𝒊 𝒔𝒂̆ 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒗𝒊𝒊 𝒊̂𝒏 𝒄𝒂𝒛𝒖𝒍 𝒐𝒃𝒔𝒕𝒓𝒖𝒄𝒕̦𝒊𝒆𝒊 𝒄𝒂̆𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒂𝒆𝒓𝒊𝒆𝒏𝒆 𝒔𝒖𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒂𝒓𝒆 și alte tehnici și manevre de prim ajutor în diverse situații de urgență.

Personalul nostru este pregătit să-ți acorde timp și să-ți răspundă la toate întrebările tale, sau ale copilului tău, legate de situațiile de urgență.

Vă dorim un început de săptămână liniștit și vă așteptăm în Piața Victoriei!”, este mesajul organizatorilor, luni 1 august 2022.

articolul original.

Locul blestemat, din cartierul Tipografilor, din Timișoara. Retim luptă cu nesimțirea oamenilor

2 August 2022 at 04:00

În cartierul Tipografilor din Timișoara, pe strada Vasile Lucaci, la colțul blocului B5, există un punct ce pare un loc blestemat!

Acolo, cetățenii care stau prost cu educația și cu civilizația țin cu toată hotărârea să mențină în viață o groapă clandestină de gunoi.

Luni, 1 august, au abandonat iarăși gunoaie într-un loc, unde este interzis, iar Poliția Locală și Retim chiar au pus acolo o avertizare, de mai mulți ani, unde se specifică astfel care sunt amenzile!

Din acel loc, din zona Tipografilor, Retim ridică gunoiul din rampa clandestină cel puțin o dată pe săptămână.

Polițiștii locali au în vizor de mulți ani situația din zonă și au amendat asociația de locatari și pe cei prinși în timp ce abandonează deșeurile în rampa clandestină.

articolul original.

Șoferii de autobuz de la Giroceana intră în grevă, marți, fiindcă nu și-au luat salariile!

1 August 2022 at 19:14

Situație tot mai complicată și tensionată, la Giroceana, societatea comercială subordonată Consiliului Local al Primăriei Giroc, județul Timiș. După problema alimentării cu apă, acum a mai apărut una!

Astfel, marți 2 august, la ora 9.00, șoferii de autobuz intră în grevă, fiindcă nu și-au primit salariile. ”Da, am auzit și eu că vor protesta împotriva conducerii. Eu am încercat să schimb conducerea. Din păcate, decizia a picat la vot. Aștept și eu raportul curții de conturi. E un control în desfășurare la Giroceana”, a declarat Dan Vârtosu, viceprimarul Girocului.

Viviana Toma, nimeni alta decât. Ca încrengătura de relații să fie completă, trebuie să mai spunem că

Giroceana este condusă de Dacian Marinescu, nimeni altul decât partenerul Vivianei Toma, fiica primarului Ionel Toma. Sub managementul acestuia societatea este în prag de faliment, cu datorii de 2 milioane de euro doar către Aquatim.

Societatea comercială ,,Giroceana” SRL a fost înființată prin hotarârea Consiliului Local al Primăriei Giroc, în data de 1 iulie 2002 că societate cu capital integral de stat, asociat unic fiind primăria comunei. Inițial a fost gândită pentru a asigura cetățenilor localităților Giroc și Chișoda transportul pe ruta Timișoara și retur. Pe parcurs societatea și-a dezvoltat activitatea, oferind serviciile de întreținere a sistemului de apă-canal și sistemului de iluminat public.

articolul original.
❌