-->
Sindicatele critică virulent modificarea Codului fiscal prin supraimpozitarea contractelor part-time. Dumitru Costin, președintele BNS susține că deși foarte multe dintre ele sunt contracte `la gri`, Guvernul nu a fost capabil să găsească soluțiile adecvate:
Reacția BNS, după supraimpozitarea contractelor part-time
„În momentul în care Guvernul a făcut acele modificări de Cod fiscal, atât pe part-time-uri, cât și pe micro-întreprinderi, a luat aceste decizii în principal din cauza faptului că foarte multe dintre ele sunt contracte la gri, cum sunt ele numite.
Adică facem un contrăcţel acolo, la salariul minim și pe 2 ore, plătim contribuție la pensii și la sănătate, salariu minim 2 ore și în rest, banii la trai.
Ca de obicei, guvernele României trag cu tunul în vrăbii. Aceasta este o expresie care îmi place și care ajută pe mulți să înțeleagă sau ar trebui să înțeleagă.
Deci, în loc să găsească soluții pentru vrăbiile respective, au tras cu tunul. Adică au venit cu o modificare de Cod fiscal care produce pagube, distruge, dar obiectivele reale nu și le ating”, a spus Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS).
Ce categorii de angajaţi sunt cel mai afectaţi
În jur de 28.000 de contracte de muncă au fost transformate în contracte cu normă întreagă, în timp ce 16.500 de contracte au fost încheiate definitiv, adică sunt oameni cărora fie le expiraseră actele, fie le-a expirat contractul de muncă part-time, fie au fost dați afară.
În special, e vorba de coafeze, oameni care se ocupau de curățenie, îngrijitori, grădinari sau chiar IT-iști, pentru că și acolo sunt astfel de contracte.
Cea mai mare nemulțumire a mediului privat este faptul că atunci când trebuie să plătească un angajat pe contract part-time trebuie să îi plătească contribuțiile la nivelul salariului minim pe economie.
Suprataxarea contractelor part-time, un eșec cu repetiție
De altfel, într-o intervenție pentru B1 TV, consultatul economic Adrian Negrescu a avertizat că fix acest lucru se va întâmpla.
„Dacă ai un angajat care-ți lucrează o oră pe zi, până acum plăteai 119 lei taxe către stat. Acum ajungi la 1.083. La două ore plăteai 238, acum 1.083.
Deci au crescut atât de mult taxele încât nimeni nu-și va mai permite să plătească la alb astfel de contracte și probabil, din păcate, se va merge din nou pe munca la negru. Asta va aduce mai puțin bani la buget decât anticipează autoritățile prin această supraimpozitare. Deci la 1,1 milioane de contracte vă dați seama că mai mult de jumătate dintre ele vor trece în economia subterană”, a spus Negrescu.
El a ținut să precizeze că din Guvernul actual, care a impus supraimpozitarea, fac parte și liberalii. Aceiași liberali care s-au pronunțat împotriva aceestei măsuri când ea a fost adoptată pe vremea lui Dragnea: „Interesant e că, la 1 ianuarie 2020, a fost eliminată această supraimpozitare și liberalii ne spuneau atunci… au făcut chiar și o moțiune simplă în Parlament în care acuzau că nu facem altceva decât să ducem munca în economia subterană, că afectăm firmele și libertatea oamenilor care au mai multe joburi”.
Adrian Negrescu a mai susținut că măsura supraimpozitării e o decizie fără cap și fără coadă.