ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 7 August 2022Ultimele Stiri

Tânăr drogat la volan și cu „prafuri” în mașină, pe Aleea Pădurea Verde

7 August 2022 at 14:08

Duminică, în jurul orei 4:50, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Timișoara au oprit pentru control pe Aleea Pădurea Verde un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 19 ani.

În urma testării cu aparatul Drugtest au rezultat valori pozitive la canabis, amfetamină și metamfetamină.

De asemenea, după ce i-au verificat mașina, polițiștii au descoperit și ridicat în vederea continuării cercetărilor, patru pachețele care conțineau un praf de culoare albastră/roșie, o pastilă de culoare galbenă, o pungă cu mai multe pastile de culoare mov și o pungă de aproximativ 100 de grame cu muguri de vegetație de culoare verde.

Oamenii legii i-au întocmit tânărului dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive” și „deținere de droguri în vederea consumului propriu”.

În plus, la Festivalul Bipolar, unde au fost prezenţi şi poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timișoara, au fost constatate nouă infracțiuni de deținere de droguri în vederea consumului propriu.

Agenții au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, cinci grame de substanţe cu efect psihoactiv (cristal), patru grame de substanţe cu efect psihoactiv (pulbere albă), șapte comprimate şi fragmente ecstasy, patru grame de cannabis, un grinder cu urme de substanţe vegetale şi un gram de cocaină.

Polițiștii timişeni vor continua să desfășoare activități preventive pe toată perioada sezonului estival pentru a îndruma tinerii să își petreacă timpul liber într-un mod sănătos ca alternativă la consumul de alcool sau droguri.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Se testează variante de iluminat public în zona centrală a Timișoarei

7 August 2022 at 12:00
Foto: Primăria Timișoara

Reactualizat la:

Reprezentanții municipalității au anunțat că zona străzilor 20 Decembrie 1989 - CD. Loga - Regele Ferdinand I -16 Decembrie 1989 este una experimentală pentru variante de iluminat public.

Scris de Diana Lupulescu - Reprezentanții municipalității au anunțat că zona străzilor 20 Decembrie 1989 - CD. Loga - Regele Ferdinand I -16 Decembrie 1989 este una experimentală pentru variante de iluminat public.

Adblock test (Why?)

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Piața Mehala 2 va fi deschisă și duminica

6 August 2022 at 16:20
Foto: Piețe S.A

Reactualizat la:

Directorul general al Piețe S.A., Liviu Cocean, se declară receptiv la solicitările producătorilor agricoli. Aceștia i-au solicitat să lase deschisă și duminica Piața Mehala 2.

Scris de Diana Lupulescu - Directorul general al Piețe S.A., Liviu Cocean, se declară receptiv la solicitările producătorilor agricoli. Aceștia i-au solicitat să lase deschisă și duminica Piața Mehala 2.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Start vot! 13 proiecte se bat pe banii oferiți de CJT prin bugetare participativă

6 August 2022 at 13:16

Consiliul Județean Timiș pune la bătaie suma de trei milioane de lei pentru programul de bugetare participativă, care a ajuns acum la etapa votului. Începând de sâmbătă, 6 august, timișenii vor putea vota proiectele pe care le doresc puse în practică.

Este al doilea an la rând când CJT a prevăzut bani pentru bugetul participativ și încurajează cetățenii să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea comunității. Astfel, instituția alocă banii, timișenii vin cu propuneri, iar după validarea lor de către o comisie, tot cetățenii decid, prin vot public, proiectele cu impact pozitiv pentru comunitate ce vor fi implementate de către instituție.

Pentru depunerea și votarea inițiativelor a fost dezvoltată o platformă. Aici, timișenii găsesc detalii despre proiecte și vor putea vota după cum consideră de cuviință.

După trierea propunerilor, 13 proiecte au intrat de sâmbătă, până pe 4 septembrie, în procesul de votare. Rezultatele vor fi afișate în 5 septembrie. Proiectele câștigătoare vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte, până la epuizarea sumei prevăzute.

Înființarea unui centru de recuperare pentru minorii cu adicții, parcuri tematice, amenajarea și marcarea traseelor turistice, realizarea unui adăpost de câini, curățenia în județ, construcția unei scene pentru acte artistice, siguranța rutieră și dezvoltarea de spații de agreement se numără printre ideile transmise.

„M-am bucurat să văd că timișenii au venit cu propuneri pertinente, că își doresc să se implice în comunitate și că avem multe proiecte pentru îmbunătățirea calității vieții. Participarea la procesul de selecție este la fel de important ca propunerile. Vorbim de un demers democratic, deschis, unde decizia aparține fiecărui cetățean”, spune președintele CJ Alin Nica.

Acesta încurajează timișenii să voteze proiectele în număr cât mai mare.

Bugetul din acest an este triplu față de cel din 2021, când a fost lansat programul, inițiativă în premieră pentru Consiliul Județean Timiș.

Pe aceeași temă:

Termenul de depunere a proiectelor pe bugetul participativ, prelungit de Consiliul Județean Timiș

Încă două săptămâni în care se pot depune proiecte care să fie finanțate prin bugetul participativ al CJ Timiș

Timișenii pot depune proiecte care să fie finanțate prin bugetul participativ. 3 milioane de lei oferite de CJ Timiș

Platformă digitală la CJ Timiș, cu 3 milioane de lei. Plățile se introduc online iar documentele se arhivează electronic

Consiliul Județean propune regulamentul celei de-a doua ediții a programului de bugetare participativă

Adblock test (Why?)

articolul original.

Amenzi de peste zece mii de lei, în urma unei razii desfășurate de polițiști în Timișoara

6 August 2022 at 09:37
Foto: IPJ Timiș

Mai mulți agenți de la Biroului Rutier, secțiile urbane din cadrul Poliției Municipiului Timișoara și polițiști locali au organizat o razie de amploare de vineri, de la ora 17 până noaptea la ora 1.

Scris de Diana Lupulescu - Mai mulți agenți de la Biroului Rutier, secțiile urbane din cadrul Poliției Municipiului Timișoara și polițiști locali au organizat o razie de amploare de vineri, de la ora 17 până noaptea la ora 1.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Programul cultural din 2023 va fi făcut public în noiembrie

5 August 2022 at 17:00

Se lucrează intens la programul care va face din Timișoara 2023 o sărbătoare a unui oraș deschis spre lume.

Operatori culturali și creatori din organizații și instituții diverse imaginează, creează, construiesc, produc evenimente cuprinse în Programul Cultural Timișoara 2023 actualizat.

În acest proces, le sunt alături membrii echipei curatoriale Timișoara 2023, care țin cont de coerența artistică și coordonarea strategică a programului.

În ultimele zile, membrii echipei curatoriale Timișoara 2023 au avut sesiuni de lucru cu operatorii culturali și au discutat despre stadiul proiectelor lor, invitându-I în procesul de co-creare a conceptului evenimentului de deschidere.

Potrivit reprezentanților Centrului de Proiecte al Primăriei, în perioada 17-19 februarie 2023, se va deschide anul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Va fi o sărbătoare culturală deschisă tuturor, dintr-un capăt într-altul al orașului, în piețe, parcuri, curți interioare, în spații culturale consacrate și inedite. În cele trei zile se vor concentra spectacole, instalații luminoase, conferințe, concerte.

„Weekendul de deschidere Timișoara 2023 va fi un mesaj de solidaritate, de societate deschisă și sustenabilitate transmis unei lumi frământate de război, schimbări climatice și segregări sociale.

De asemenea, este important ca de titlul de Capitală Europeană a Culturii să se bucure întreaga regiune. Membrii echipei curatoriale Timișoara 2023 s-au întâlnit în aceste zile cu operatori culturali și reprezentanți ai instituțiilor culturale și universitare din Caraș-Severin și au vizitat spații de infrastructură culturală.

În luna noiembrie vor fi făcute publice programele detaliate ale celor 3 Capitale Europene ale Culturii în 2023: Veszprem (Ungaria), Elefsina (Grecia) și Timișoara”, au mai transmis reprezentanții Centrului de Proiecte al Primăriei Timișoara.

Pe aceeași temă:

Calendarul evenimentelor Timișoara 2023, făcut public la sfârșitul toamnei

FOTO. Muzeul de Artă din Timișoara va găzdui cea mai importantă expoziție dedicată lui Victor Brauner

Adblock test (Why?)

articolul original.

Timișorean amendat pentru că a depozit materiale de construcții pe stradă

5 August 2022 at 15:26

Lipsa de respect și încălcarea legii au fost sancționate de Poliția Locală Timișoara. Mormane de nisip, pietriș și alte materiale de construcții blochează trecerea pe trotuar, pe strada Brașov. A fost aplicată o amendă în valoare de 1.500 de lei.

Scris de Diana Lupulescu - Lipsa de respect și încălcarea legii au fost sancționate de Poliția Locală Timișoara. Mormane de nisip, pietriș și alte materiale de construcții blochează trecerea pe trotuar, pe strada Brașov. A fost aplicată o amendă în valoare de 1.500 de lei.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Viceprimarul Lațcău: „Nu este normal ca, în anul 2022, romii să șantajeze primăria cu acces pe propriul său teren”

5 August 2022 at 14:33

În urmă cu câteva luni, Primăria Timișoara a cheltuit 300.000 de lei pentru a renova demisolul Clinicii ORL.

Acum lucrările sunt oprite, dar va continua reabilitarea, extinderea și dotarea infrastructurii Ambulatoriului ORL

Sunt prevăzute reabilitarea parterului imobilului situat pe Bd. Revoluției din 1989 nr. 6 și extinderea sa pe verticală, rezultând o clădire cu parter și patru etaje, cu o suprafață construită desfășurată de 865 mp. Construcția va fi prevăzută cu ascensor pentru transport persoane, scări care să deservească noul obiectiv și scări metalice exterioare, cu rol de evacuare. Vor fi refăcute toate instalațiile, vor fi introduse altele noi în completare și vor fi realizate amenajări exterioare.

Valoarea contractului era estimată la 7,51 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 1,55 milioane de euro înainte de începerea execuției.

„Suntem pe radierul pe care l-am turnat în acest an, practic aici a fost un corp de clădire vechi, care a fost demolat. Toate deșeurile din demolare au fost eliberate în această curte și am început să săpăm. Practic s-au scos sute de camioane de pământ de aici și s-au turnat zeci de camioane de beton până la acest moment. Corpul va fi unul de P+3 etaje.

Problema pe care am întâmpinat-o este cea legată de acces. Precum puteți să vedeți, există un singur acces din stradă, unul pietonal. Nu există acces rutier.

Primăria Timișoara deține în spatele acestei clădiri un teren care este domeniul public al primăriei, un teren care face practic parte dintr-o poveste veche, dar tristă a Timișoarei în care case de patrimoniu din zona Loga au fost luate de către clanurile de romi”, a explicat, vineri, viceprimarul Ruben Lațcău pe șantierul de la ORL.

Primăria, șantajată de clanuri de romi

Edilii au aflat, zilele trecute, că au câștigat procesul prin care solicitau acces prin curtea clădirii de pe strada Beethoven nr. 1, care aparține clanului Cârpaci.

„Această casă, care este în spatele nostru, a fost preluată prin metode pe care nu mai vreau să le readuc în discuție. Important este că noi, ca primărie, am inițiat un demers pe care până acum primăria nu l-a mai făcut niciodată. Am mers în instanță și am cerut acces prin ordonanță președențială și am câștigat acest acces. Astăzi am primit și motivarea sentinței. În mod normal, aceste ordonanțe sunt executorii. Ni s-a comunicat soluția luni sau vineri. Am așteptat publicarea motivării, care ar fi trebuit publicată marți, dar a întârziat. Ea a venit doar astăzi.

Există, ceea ce sperăm noi să fie, doar o eroare în cadrul acestei motivări prin care practic intrăm prin curtea pe care au luat-o cu japca clanurile de romi, în sensul în care instanța a omis să pună în această motivare faptul că decizia de ordonanță de acces este una executorie precum spune și legea.

Am făcut astăzi o interpelare prin care am cerut o completare către judecători prin care să introducă în motivare și această prevedere expres legală că decizia este executorie ca săptămâna viitoare să venim cu un executor judecătoresc și să putem să intrăm în curte, să avem acces”, a declarat, vineri, viceprimarul Ruben Lațcău.

Lațcău a mai precizat că acest corp de clădire trebuie finalizat până în decembrie 2023. Este vorba despre fonduri europene pe care Primăria Timișoara trebuie să le acceseze, fonduri care sunt importante ca Spitalul Municipal să poată să aibă corpuri noi.

„Trebuie să avem condiții în care pacienții să se simtă în siguranță și nu putem să ne lăsăm șantajați de clanurile de romi care au acaparat parte din patrimoniul Timișoarei. Și spun șantajat într-un mod destul de clar, pentru că deși primăria nu a ieșit public cu aceste lucruri, de-a lungul timpului au existat mai multe contacte cu reprezentanți sau chiar cu romii care au preluat clădirea din spate și în momentul în care noi am turnat radierul și am săpat fundația, respectivii cereau 200.000 de euro primăriei, constructorului, pentru a avea acces la șantier.

Trebuie să vă imaginați că acel teren este un teren din domeniul public pe care dânșii îl ocupă în mod evident abuziv. De asta am mers în instanță ca să putem obține în mod legal acest acces pentru că nu este normal ca în Timișoara, în anul 2022, clanuri de romi din familia Cârpaci să șantajeze instituția primăriei cu acces pe propriul său teren”, a mai spus Ruben Lațcău.

Intervenție cu executor judecătoresc în clădire

Viceprimarul a mai afirmat că speră să aibă săptămâna viitoare această completare în motivare ca să poată interveni cu un executor judecătoresc și să intre în curte, dacă nu la buna înțelegere atunci cu forța, dacă este nevoie.

„De asemenea, au fost de-a lungul timpului mai multe tentative din partea acestor clanuri de a convinge constructorul pe care primăria l-a angajat să facă anumite negocieri prin care constructorul să le garanteze că din banii pe care îi va încasa o cotă parte va merge către ei. În acest sens au făcut și un fel de contract între constructor și dânșii.

Primăria Timișoara, direcțiile pe care eu le coordonez și cele pe care le coordonează primarul Dominic Fritz, nu au fost niciodată de acord cu aceste acțiuni. Nu suntem de acord ca primăria să se lase șantajată de aceste clanuri de romi. Nu putem să restricționăm accesul pe teren public al primăriei pentru o lucrare de utilitate publică pentru că undeva în trecutul Timișoarei s-au întâmplat tot felul de episoade pe care nici astăzi nu le putem explica.

Ca atare, noi am mers în instanță, nu ne vom lăsa șantajați de niciun clar, că e el de romi sau de orice alt fel, și vom spera că decizia definitivă a instanței, pentru că dânșii vor avea dreptul la recurs, să fie una care să dea câștig de cauză Timișoarei și să putem să avem acces neîngrădit pe domeniul public. Nu e doar normal, ci și legal ca primăria să aibă acces la respectivul teren mai ales că vorbim de o lucrare de interes public pe fonduri europene”, a afirmat edilul.

Ruben Lațcău a mai declarat, vineri, că trebuie să ne desprindem de istoria cenușie și gri pe care o avem din anii 1990 și 2000.

„Lucrările sunt sistate tocmai din cauza faptului că respectivii au oprit accesul prin curte, pe terenul pe care primăria îl avea. Casa a fost într-adevăr dobândită de dânșii mai mult sau mai puțin discutabile pe care nu le pun acum în discuție. În mod evident această situație nu este una care să ne convină, noi am încercat prin intermediul constructorului să cerem acces în mod normal și natural, am făcut și o înștiințare pe care am prezentat-o proprietarilor clădirii, membrii clanului Cârpaci, au refuzat acest acces.

De-a lungul timpului s-a intrat pe respectiva intrare, dar în momentul în care au ajuns la acest punct dânșii profită de situație ca să șantajeze primăria să obțină de la constructor o sumă mare de bani.

Eu sper că întregul aparat de stat, inclusiv justiția locală, să înțeleagă că Timișoara trebuie să facă un pas mare în 2022 să ne desprindem de istoria cenușie și gri pe care o avem din anii 90 și 2000 și să putem să apărăm domeniul public, să nu permitem ca diverse structuri mai mult sau mai puțin interlope să pună mâna pe astfel de terenuri care aparțin municipiului.

Sperăm ca săptămâna viitoare această motivare să fie completată. Noi credem că este o eroare. Intenția noastră este să obținem în mod legal accesul pe teren și ulterior să putem dispune de el pe întreaga perioadă de execuție a lucrărilor, urmând ca pe viitor, terenul să ne poată servi ca acces secundar la clinică.

Motivul pentru care nu am făcut acest lucru a fost ca să nu vulnerabilizăm șansele primăriei în instanță. Nu am vrut să creăm sub nicio condiție, să existe anumite chichițe juridice prin care cineva să blocheze construcția acestui spital nou”, a mai punctat viceprimarul USR.

Clinica ORL a ieșit în octombrie 2019 din alt șantier. Primăria a reușit să reabiliteze imobilul în care funcționează clinica, cu bani de la bugetul local: aproape două milioane de lei. Atunci a fost reabilitată fațada clădirii istorice, dar și învelitoarea acesteia, adică au fost refăcute tencuiala și ornamentele.

S-au făcut și tratamente contra umidității, prin înlocuirea tâmplăriei și a grilajelor ornamentale, iar clinica ORL are în sfârșit un lift, pentru ca pacienții să nu mai fie urcați cu targa pe scări spre sălile de operație de la primul etaj. S-au făcut și dotări: paturile au fost înlocuite și dotate cu butoane de alarmă. Lucrarea a fost executată de firma Alex-Dia Construct.

Foto: Primăria Timișoara

Adblock test (Why?)

articolul original.

Troleibuzul 16 încă nu ajunge în zona Soarelui. Primăria arată cu degetul spre firma care a făcut lucrările

4 August 2022 at 11:39

Cititorii Tion ne-au semnalat că, deși lucrările de modernizare a Bd. Sudului și a fostei străzi Lidia între Calea Martirilor și sensul de la AEM au fost finalizate de aproximativ două luni, nici acum circulația troleibuzului 16 și a autobuzului E2 nu a fost readusă pe vechiul traseu.

„Cartierul Soarelui nu este deservit, motivul invocat de cei de la STPT fiind acela că Primăria Timișoara nu a recepționat lucrările. În momentul de față pentru a avea acces la mijloacele de transport, locuitorii cartierului Soarelui trebuie să se deplaseze până la Bd. Liviu Rebreanu, unde sunt nevoiți să aștepte într-o stație improvizată în ploaie ori soare. Am adresat o petiție în sfârșitul lunii Iunie Primăriei Timișoara cu întrebarea ce îi reține pe cei din primărie să recepționeze lucrările pentru a readuce mijloacele de transport mai sus amintite pe traseul normal. Nu am primit niciun răspuns”, ne-a transmis unul dintre cititorii Tion.

În replică, reprezentanții Primăriei Timișoara ne-au declarat că lucrarea de pe strada Mareșal Constantin Prezan, fostă Lidia, într-adevăr nu a fost recepționată și, la rândul lor, așteaptă un răspuns din partea constructorului.

„Am cerut constructorului să ne lase să introducem linia de troleibuz, așteptăm un răspuns. Pe strada Mareșal Constantin Prezan deocamdată nu putem face recepția, sunt zeci de neconformități și am cerut constructorului remedierea lor”, ne-au declarat reprezentanții municipalității.

Vă reamintim, lucrările în zonă au demarat încă din iulie 2020, lună în care Primăria Timișoara a predat amplasamentul constructorului. S-a lucrat cât s-a lucrat, a venit iarna, iar lucrările au fost reluate la jumătatea lunii martie 2021. A fost și pauză pe șantier, pentru că fosta administrație ar fi vrut să schimbe și o magistrală Colterm, dar noua conducere a Primăriei Timișoara a considerat că acest lucru nu este necesar.

Pe strada Mareșal Constantin Prezan, pe tronsonul Calea Martirilor – AEM, au fost promise patru benzi de circulație, câte două pe sens, trotuare și piste de biciclete. Proiectul mai include și două sensuri giratorii noi, la intersecția cu bd. Sudului și la cea cu str. Venus și Calea Urseni, amenajarea trotuarelor, a pistelor de biciclete, a locurilor de parcare și a spațiilor verzi.

Pe aceeași temă:

E2 și linia 16 nu mai ajung pe Bd. Sudului din cauza șantierului. Noile trasee

Trafic închis o săptămână pe str. Mareșal Prezan. Pe un tronson redeschis recent circulației

Str. Mareșal Prezan va fi deschisă complet până la sfârșitul anului. Lațcău „promite” două straturi de asfalt

Adblock test (Why?)

articolul original.

Cât costă închirierea vaporașelor STPT și ce rute sunt disponibile

4 August 2022 at 10:29
Foto: STPT

Toți cei interesați pot închiria de la Societatea de Transport Public Timișoara ambarcațiuni. Pentru plimbări de agrement pe Canalul Bega, STPT are disponibile șapte vaporașe.

Scris de Diana Lupulescu - Toți cei interesați pot închiria de la Societatea de Transport Public Timișoara ambarcațiuni. Pentru plimbări de agrement pe Canalul Bega, STPT are disponibile șapte vaporașe.

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. Ședință festivă de Ziua Timișoarei. Cerere inedită a Mitropolitului Banatului pentru primarul Fritz

3 August 2022 at 13:21

Plenul a avut loc la Filarmonica Banatul și a început cu Imnul României cântat de un cvartet, urmat de Oda bucuriei, Imnul Uniunii Europene. Apoi, piesa „Timișoara” a formației Pro Musica a răsunat la difuzoare.

A luat cuvântul, în calitate de președinte al ședinței, consilierul local Roxana Iliescu (Pro România), care a vorbit despre momentul istoric din 3 august 1919.

În discursul său, primarul Dominic Fritz le-a vorbit celor prezenți despre istoria evenimentului, despre a defini ce înseamnă să fii timișorean și a omagiat cele șase personalități care au primit titlul de Cetățean de Onoare.

I-a urmat, la tribună, ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, care a avut o rugăminte pentru primar.

„Domnule primar, știu că pentru domnul Popas s-a găsit o palmă de pământ aici, în Timișoara, pentru un muzeu în memoria și activitatea sa și vă rog să băgați mâna printr-un buzunar și să găsiți un spațiu cât de mic și pentru opera maestrului Oravitzan, care a trecut de mult frontariile țării noastre. Am impresia că este mai cunoscut în străinătate decât aici la noi, la Timișoara”, a afirmat ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.

După alte discursuri, ale vicepreședintelui Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, și subprefectului județului Timiș Sorin Ionescu, primarul a înmânat șase titluri de Cetățean de Onoare al Timișoarei.

Teodor Stanca a fost un lider al revoltelor studențești îndreptate împotriva invaziei sovietice din Ungaria. Din 1989, acesta a fost membru în Parlamentul României și lider marcant al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

Petru Mirciov s-a numărat printre cele 44.000 de persoane deportate în Bărăgan de către autoritățile comuniste. După 1989, el s-a afirmat în viața publică a orașului ca președinte al Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan Timișoara.

Cornelia Fiat a fost, de asemenea, deportată în Bărăgan și, după 1990, s-a afirmat în viața civică a Timișoarei, ca vicepreședinte al Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan Timișoara.

Silviu Oravitzan, începând cu anul 1968, a avut expoziții de anvergură, ce i-au purtat lucrările, din România, înspre zeci de galerii prestigioase din marile orașe ale lumii: Paris, München, Geneva, Viena, New York, Manchester, Lisabona, Budapesta, Marsilia și multe altele. Este de menționat expoziția de la Muzeul de Artă Catolică din New York alături de Salvador Dali.

Iosif Rotariu a avut merite sportive excepționale, prin care a contribuit la promovarea municipiului Timișoara în lume. El rămâne în amintirea iubitorilor de fotbal, fiind parte, din „Naționala de aur” la Campionatul Mondial de Fotbal din Italia, în 1990. Atunci, a fost cel care a reușit să-l blocheze pe Diego Armando Maradona.

Ignaț Iosif Fischer este una dintre cele mai importante personalități ale Forumului Democrat al Germanilor din Banat. În decursul celor 96 de ani de viață s-a implicat activ în viața comunității din dorința de a face bine semenilor săi.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Autobuzele electrice, scumpite în timp ce călătorii din Timișoara le așteaptă

3 August 2022 at 09:49

Autobuzele electrice produse de firma Karsan și cumpărate de Ministerul Dezvoltării pentru Timișoara ar fi trebuit deja să ajungă în oraș. Anul trecut, prezenți la Timișoara, reprezentanții firmei promiteau livrarea primelor opt mijloace de transport în luna iulie 2022.

Termenul a fost amânat pentru toamna acestui an și, mai mult decât atât, mijloacele de transport nepoluante vor costa mai mult decât prevedea inițial contractul.

Marți, consilierii locali au votat majorarea sumei inițiale de 162,3 milioane de lei (TVA inclus) cu încă 26.137.821,36 lei, fără TVA, reprezentând un procent de 19,16% din valoarea restului de executat a contractului.

„Războiul din Ucraina a dus la creșteri majore ale prețurilor mărfurilor la nivel global, afectând inclusiv prețul materiilor prime precum: petrol, gaze naturale, consumul cu energia electrică și termică, iar situația economică internațională determinată de lipsa componentelor electronice și electrice în și post SARS-CoV-2, a afectat puternic piața construcțiilor de mașini din întreaga lume. În aceste condiții activitatea Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret AS este afectată deoarece prețurile sunt în continuă creștere, respectiv costurile cu energia electrică, termică și combustibil, precum și a produselor importate din Turcia, aspecte care în mod evident afectează activitatea societății și posibila îndeplinire a contractului”, se arată în justificarea aferentă proiectului.

Autobuzele electrice vor fi articulate și vor avea o lungime de 18 metri. Ele vor sosi la pachet cu 15 stații de încărcare rapidă și 44 de încărcare lentă.

Mijloacele de transport electrice vor avea o garanție de șase ani, potrivit reprezentanților firmei turcești.

Autobuzele electrice vor avea o capacitate de cel puțin 130 de persoane, din care cel puțin 44 pe scaune. Vor avea podea integral coborâtă și facilități pentru accesul persoanelor cu dizabilități. Vor rezista la temperaturi cuprinse între -25 și +45 de grade Celsius, la ploaie, praf, ceață, noroi, zăpadă, chiciură, gheață, apă cu sare, produse petroliere, materiale și soluții antiderapant.

Mijloacele de transport vor avea scaune din material armat cu fibră de sticlă sau mase plastice cu tratament antistatic, cu proprietăți antigraffiti, antivandalism, vopsea înglobată, cu tapițerie rezistentă la uzură şi murdărie, uşor lavabilă.

Autobuzele vor fi prevăzute cu sistem de supraveghere video în interior şi la exterior, cu cel puţin opt camere digitale color, cu înregistrare audio. Vor avea o durată de funcționare de minimum 15 ani, din care opt fără reparație generală.

Pe aceeași temă:

FOTO. Primele autobuze electrice turcești ajung, de fapt, în vara lui 2022 la Timișoara. Nu se știe ce culoare vor avea

Primăria Timișoara laudă un autobuz electric turcesc, altul decât cel pe care îl cumpără Ministerul Dezvoltării

Timișoara va avea autobuze electrice de 33 de milioane de euro din Turcia. Oficial de la Ministerul Dezvoltării

Adblock test (Why?)

articolul original.

Se extinde iluminatul public pe strada Drubeta și în parcarea Calea Buziașului-Str. Siemens

2 August 2022 at 15:49

În prezent, zona la care se face referire, ce cuprinde străzile: Drubeta nr. 97 (careu de blocuri) și str. Iosif Sârbu, nu are sistem de iluminat public.

Proiectul „Extindere iluminat public str. Drubeta nr. 97 (parcare în spatele blocului), str. Iosif Sârbu”, are o valoare de 562.014,61 lei.

Potrivit proiectul de hotărâre votat de aleșii locali, după realizarea investiției se vor obține următoarele rezultate: scăderea consumului anual de energie primară de la 6.806 kWh/an la 2.075 kWh/an și scăderea gazelor cu efect de seră anuală de la 7,4866 tone echivalent CO2 la 1,45 tone echivalent CO2.

Rețeaua electrică subterană va avea 331 de metri liniari, vor fi montați 13 stâlpi metalici, 20 corpuri tip LED, precum și un sistem de telegestiune la nivel de punct luminos.

De asemenea, aleșii locali au votat documentația tehnico-economică elaborată la faza SF, pentru investiția: „Extindere iluminat public în parcare Calea Buziașului-Str. Siemens ”.

Valoarea este de aproape 1,3 milioane de lei.

În prezent zona la care se face referire, parcare Calea Buziașului – str. Siemens nu are sistem de iluminat public.

Conform proiectului aprobat de Consiliul Local Timișoara, după finalizarea lucrărilor, rezultatele vor consta în scăderea consumului anual de energie primară de la 59.776,6 kWh/an la 20.559,1 kWh/an și scăderea gazelor cu efect de seră anual de la 65,75426 tone echivalent CO2 la 22,61501 tone echivalent CO2

Lucrarea prevede realizarea unei rețele electrice subterane (LES) trifazate noi în lungime de 1.153 metri liniari, opt stâlpi metalici echipați cu optcorpuri tip LED și cinci stâlpi metalici echipați cu zece proiectoare cu LED, un punct de aprindere echipat cu modul electronic de telegestiune. Aparatele de iluminat noi cu LED-uri vor avea implementat un sistem de telegestiune la nivel de punct luminos.

Pe aceeași temă:

Iluminatul public stradal, modernizat și extins pe zeci de străzi din Timișoara

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. Viceprimarul Ruben Lațcău i-a cerut constructorului de la MultipleXity să bage viteză

2 August 2022 at 08:16

MultipleXity – Centrul de Artă, Tehnologie și Experiment este cea mai mare investiție asumată de Primăria Timișoara prin dosarul de candidatură Timișoara Capitală Culturală Europeană. Acesta este amenajat vizavi de muzeul de transport, în locul fostelor ateliere ale STPT de pe Take Ionescu.

MultipleXity va găzdui o clădire de 6.500 metri pătrați, construită în două etape. Spațiile vor conține centre multifuncționale, săli de expoziții, laboratoare interactive pentru copii și adulți, zone de experimentare și zone expoziționale.

Proiectul este împărțit în două zone: cea de nord, unde se află Muzeul „Corneliu Miklosi”, și cea de sud, unde se va transforma curtea și fostele ateliere de reparații pentru tramvaie în spații pentru evenimente culturale.

La finalul lunii aprilie a acestui an, municipalitatea a predat amplasamentul constructorului și au început lucrările la MultipleXity în zona de nord. În ceea ce privește zona de sud, lucrările ar trebui să demareze în curând.

Luni, viceprimarul Ruben Lațcău a mers pe șantier și a cerut firmei care execută lucrările o mai bună mobilizare.

„Am cerut azi constructorului de la MultipleXity (zona Nord) să crească ritmul de execuție. Se lucrează la schimbarea dalelor și dorim să refolosim piatra cubică de acolo în alte proiecte. Suntem la zi cu plățile pe proiectele de infrastructură culturală și ne așteptăm ca și firmele să-și respecte graficele. Mobilizarea pe șantier e bună în ultimele zile și vrem să vedem asta și până în noiembrie când e termenul de finalizare”, a transmis edilul.

Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, până acum s-au mutat utilitățile, au fost scoase o parte din dale pentru a face loc zonelor verzi și s-a lucrat la iluminat.

MultipleXity, cea mai mare investiție în domeniul cultural, în Timișoara

MultipleXity reprezintă cea mai mare investiție în domeniul cultural realizată vreodată în Timișoara, fiind estimată la peste zece milioane de euro.

Asocierea de firme ROGERA PREST COM SRL (lider de proiect) și ROGERA SRL lucrează pe șantierul de pe Take Ionescu.

Faza I, care trebuie să fie gata în luna noiembrie, prevede reabilitarea ansamblului exterior Muzeului „Corneliu Mikloși” pentru a-i păstra caracterul tehnic, inclusiv toate elementele aferente șinelor de tramvai.

Peste 2.400 de metri pătrați de pavaj vor fi modernizați cu piatră naturală. Vor fi amenajați și 1.012 metri pătrați de suprafață vegetală, iar pe 857 de metri pătrați vor fi plantate graminee și plante perene. Cei trei pini maturi care se află deja acolo, nu vor fi tăiați. Pe lângă aceștia, se vor mai planta alți 19 arbori. Conform proiectului, vor fi modernizate mobilierul și iluminatul.

Pe aceeași temă:

MultipleXity ar putea costa de fapt 20 de milioane de euro și va fi gata de tot în 3 ani și ceva. În proiectare de un an

În curând începe reabilitarea exteriorului Muzeului „Corneliu Mikloși”, parte din MultipleXity

O singură ofertă pentru reabilitarea exteriorului Muzeului „Corneliu Mikloși”, parte din marea investiție MultipleXity

Adblock test (Why?)

articolul original.

Județul Timiș, codaș la recensământ

1 August 2022 at 15:10

Potrivit INS, judeţele „fruntaşe” la procentul de persoane recenzate sunt: Vrancea (109% din totalul persoanelor înregistrate în perioada 14.03-31.07.2022 în total populaţie rezidentă ţintă estimată la 01.12.2021), Bistriţa-Năsăud (106,8%), Botoşani (105,9%), Călăraşi (102,2%), Teleorman (101,4%), Olt (101,3%), Gorj (101%), Sălaj (100,8%) şi Neamţ (100,7%).

La polul opus se află judeţul Timiş (83,5%), Municipiul Bucureşti (85,2%) şi Iaşi (89,4%).

În Timișoara, cifrele arată sub 200.000 de locuitori acum, comparativ cu 320.000 de locuitori la recensământul din 2021.

Directorul executiv al Direcției Regionale de Statistică Timiș, Sorin Belea, ne-a declarat că, după încheierea recensământului, în județ sunt doar aproximativ 590.000 de locuitori.

„O să încercăm să descoperim populația recenzată. Avem acces la bazele de date ale Evidenței Populației, CJAS Timiș și ITM”, a declarat Belea.

De asemenea, prefectul Mihai Ritivoiu a declarat pentru Tion că localitățile din județ care stau cel mai slab la capitolul recensământ sunt Timișoara, Dumbrăvița, Giroc și Săcălaz.

„În terorie, vom avea de pierdut, în practică nu cred că se va ajunge aici. Nu poți condamna un oraș în care cineva nu și-a făcut treaba. Cred că statul va lucra în continuare pentru cetățean. Eu nu cred că putem să rămânem fără bani, consilieri locali, județeni, parlamentari”, a spus prefectul Ritivoiu.

Timișenii au avut posibilitatea să se autorecenzeze între 14 martie și 27 mai. Apoi, deși recenzarea a fost prelungită de două ori fiind deschise câteva puncte fixe în Timișoara, nu toți cetățenii au fost conștiincioși.

Persoanele care au refuzat furnizarea de date pentru recensământ vor risca o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei.

Conform OUG nr. 19/2020, au făcut obiectul recenzării la recensământul din România:

  • persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România;
  • persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni;
  • persoanele cu cetăţenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forţelor armate naţionale staţionate în restul lumii, personalul naţional al bazelor ştiinţifice naţionale stabilite în afara teritoriului geografic al ţării, persoanele de cetăţenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave şi platforme plutitoare operând parţial sau în întregime în afara teritoriului economic;
  • gospodăriile şi nucleele familiale;
  • clădirile de locuit;
  • clădirile cu altă destinaţie decât cea de locuit, dacă există cel puţin o locuinţă în acestea;
  • locuinţele situate în orice clădire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul României;
  • spaţiile colective de locuit.

Pe aceeași temă:

Vineri este ultima șansă să vă autorecenzați. Apelul primarului Fritz

Recensământul, prelungit până în 31 iulie. Unor timișeni le bate recenzorul la ușă și de 4-5 ori

Timișoara riscă să piardă bani dacă locuitorii nu se declară la recensământ

O săptămână în plus pentru recenzare. Apelul subprefectului Drăgănescu

Adblock test (Why?)

articolul original.

Încă un pas înainte pentru proiectul Sălii Polivalente din Timișoara

1 August 2022 at 13:46
foto: arhivă

Reactualizat la:

Se vorbește de câțiva ani despre realizarea unei săli polivalente în Timișoara cu o capacitate de 16.000 de locuri. În lipsa unui asemenea edificiu, orașul nostru nu poate găzdui competiții sportive și concerte de anvergură. Astfel, se vor depune documentele pentru a se obține acordul de mediu pentru studiul de prefezabilitate al Sălii Polivalente.

Scris de Diana Lupulescu - Se vorbește de câțiva ani despre realizarea unei săli polivalente în Timișoara cu o capacitate de 16.000 de locuri. În lipsa unui asemenea edificiu, orașul nostru nu poate găzdui competiții sportive și concerte de anvergură. Astfel, se vor depune documentele pentru a se obține acordul de mediu pentru studiul de prefezabilitate al Sălii Polivalente.

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. CJT a emis ordinul pentru reînceperea lucrărilor la casele de tip familial din trei localități

1 August 2022 at 12:11

Reactualizat la:

Intră în linie dreaptă cu noi constructori casele familiale și centrele de zi și de recuperare pentru copiii cu dizabilități de la Lugoj, Găvojdia și Periam. Căsuțele vor putea găzdui 82 de beneficiari, iar centrele de zi vor deservi până la 100 de persoane din comunitățile învecinate. Termenul de execuție este de 12 luni.

Scris de Diana Lupulescu - Intră în linie dreaptă cu noi constructori casele familiale și centrele de zi și de recuperare pentru copiii cu dizabilități de la Lugoj, Găvojdia și Periam. Căsuțele vor putea găzdui 82 de beneficiari, iar centrele de zi vor deservi până la 100 de persoane din comunitățile învecinate. Termenul de execuție este de 12 luni.

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. Aproape 1.900 de proprietari ai unor clădiri degradate din Timișoara, somați să le renoveze

1 August 2022 at 11:33

Aproape 1.900 de proprietari ai unor clădiri degradate din Timișoara trebuie să le reabiliteze, în acest sens primind somații din partea primăriei. În situația în care proprietarii nu au confirmat primirea prin poștă a acestei somații, se va proceda la remiterea prin semnătură sau afișarea la domiciliu a documentului.

Ulterior, proprietarilor le revine obligația de a anunța autoritățile ce măsuri au luat până la data de 15 noiembrie 2022.

Vă reamintim că, recent, Consiliul Local Timișoara a aprobat ajustări ale Procedurii cadru privind majorarea impozitului pentru clădiri neîngrijite. Una dintre modificări prevede noul termen limită de expediere a somațiilor, și anume data de 31 iulie a anului în curs, către proprietarii clădirilor neîngrijite și aflate în diferite stadii de degradare, identificate și evaluate conform setului de criterii prevăzute în procedură.

15 noiembrie 2022 este data până la care toți proprietarii care primesc somațiile trebuie să demareze efectuarea lucrărilor de remediere necesare. În caz contrar, începând cu data de 1 ianuarie 2023, impozitul aferent clădirii neîngrijite va fi majorat.

„Este o măsură necesară mai ales în cazul clădirilor de patrimoniu foarte degradate care riscă să dispară din cauza lipsei măsurilor de reabilitare. Noi am făcut și un inventar la nivelul zonei centrale – situl Cetate și ansamblul urban Corso – unde avem 193 de imobile, dintre care 73 sunt în bună stare sau reabilitate, alte 15 clădiri au autorizație de construire și termen de execuție în curs. 62 dintre clădiri sunt într-o stare proastă și necesită rapid intervenții. Mai ales pentru zona istorică, taxăm lipsa de acțiune, dar venim și cu un instrument de sprijin financiar pentru cei care se pun de acord pentru reabilitarea clădirii istorice în care locuiesc”, a precizat, luni, primarul Dominic Fritz.

Biroul Reabilitare Clădiri Istorice și Monumente din cadrul Primăriei Timișoara le stă la dispoziție pentru detalii și consultanță de specialitate prealabilă proprietarilor care locuiesc în clădiri de patrimoniu și se pun de acord pentru accesarea programului de sprijin financiar.

De la începutul anului și până acum, consilierii biroului au avut 78 de întâlniri de consultanță cu cei interesați de programul de sprijin financiar sau pe diverse teme legate de reabilitarea clădirilor istorice.

Biroul Reabilitare Clădiri Istorice și Monumente din cadrul Primăriei Timișoara se află în Piața Traian, pe strada Ștefan cel Mare nr. 2, date de contact: reabilitare.monumente@primariatm.ro sau la numerele de telefon 0752.224.171 și 0374.555.160, de luni până joi, între orele 9:00 – 16:00.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Festivalul armenesc, în premieră la Timișoara. Corina Chiriac, printre invitați

1 August 2022 at 06:40

Timp de două zile, în Parcul Rozelor, vom avea parte de muzică, dans, film, teatru, gastronomie și meșteșuguri armenești.

„Ceea ce părea atât de departe și atât de greu de realizat, genul acela de dorință cu iz de imposibilitate, dar atât de ispititoare încât nu poți să renunți la ea, a luat contur cu ceva timp în urmă, în vreme de pandemie, atunci când am reușit să înființăm Sucursala Timișoara a Uniunii Armenilor din România. O mână de oameni minunați cu sânge armenesc s-au alăturat, întărind astfel spiritul acestui popor și în acest colț de lume. Dacă doriți să îi cunoașteți, să aflați o parte din poveștile lor de viață, să gustați un pic din spiritul armenesc, vă așteptăm cu drag la primul eveniment organizat de această minunată comunitate, vineri și sâmbătă, 5-6 august, în Parcul Rozelor din Timișoara, unde veți avea parte de muzică, dansuri, teatru, film, lansări de carte și alte surprize. Să ne întâlnim cu bucurie!”, a transmis Cosmin Rafael Bălean, muzician al Filarmonicii Banatul și organizator al manifestării.

Programul Festivalului armenesc „Hayastani Șakar”

Vineri, 5 august:

18:30 – 19:30 Deschiderea evenimentului cultural – Parcul Rozelor Timișoara:

Vor lua cuvântul: Papazian Petru – președintele UAR Sucursala Timişoara; Stepanian Gabriel – vicepreședintele UAR Sucursala Timişoara; oficialităţi locale din Timişoara; E.S. Dl. Sergey Minasyan – Ambasadorul Republicii Armenia în România; Varujan Vosganian – președintele Uniunii Armenilor din România; alţi invitați speciali.

Dansuri tradiţionale armeneşti, româneşti, maghiare, germane şi sârbeşti cu formaţii ce vor evolua pe scena Teatrului de Vară;

Expoziție de desene pentru copii cu tematică armenească cu participarea copiilor de la Fundaţia „Rudolf Walter”

19:30 – 20:30 Concert Cosmin Rafael Bălean Band

20:30 – 21:30 Seară culturală – proiecţie film Armine Vosganian

Sâmbătă, 6 august

11:00- 12:00 Lansare de carte – Cartea Șoaptelor – autor Varujan Vosganian şi proiecţie film Armine Vosganian – sala Politehnica

18:00 – 19:00 Lansare de carte Corina Chiriac – „Minuni trăite” – Parcul Rozelor

19:00 – 20:00 Concert Corina Chiriac – Parcul Rozelor

20:00 – 21:00 Seară de teatru – „În largul mării” de Slawomir Mrozek, în regia lui Vinicius Tomescu-Trupa DIDASCALIA – Parcul Rozelor

Adblock test (Why?)

articolul original.
❌