ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022Ultimele Stiri

Ministrul Sportului, Eduard Novak, dat afară din Guvern – SURSE

8 August 2022 at 06:42
image

Mai mulţi miniştri neperformanţi sau care au fost implicaţi în scandaluri vor fi daţi afară de premierul României, Nicolae Ionel Ciuca. Pe lista remanierilor se afla 3 nume, conform unor surse politice. Printre cei aflaţi pe lista neagră se afla şi Eduard Novak care va fi dat afară din Guvern.

Evaluarea ministrului Sportului nu a fost una tocmai pozitivă. De asemenea, printre cei care vor pleca se mai afla un ministrul social democrat şi unul liberal.

Eduard Novak va fi dat afară din Guvern, după ce-a fost implicat în mai multe scandaluri

Executivul condus de Ciuca se va reînnoi după ce s-au efectuat mai multe evaluări, iar fiecare partid al coaliţiei PNL-PSD-UDMR va trebui să schimbe unul dintre miniştrii din funcţie.

Vor fi daţi afară miniştrii care au fost implicaţi în scandaluri sau nu şi-au dus la bun sfârşit atribuţiile.

Eduard Novak, ministrul Sportului, este persoana sacrificată de partidul Uniunea Democrată Maghiara din România. Asta deşi liberalii aveau în vedere să plece Cseke attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Ministrul Novak nu a avut un rezultat prea bun la evaluare, lui imputându-se mai multe scandaluri în care a fost implicat în cele şase luni de mandat.

În ce scandaluri a fost implicat ministrul Sporturilor, Eduard Novak

Vă aducem aminte că ministrul Sporturilor, Eduard Novak, a fost aspru criticat în nenumărate rânduri. Aflat într-o emisiune TV, acesta ori nu a ştiut, ori nu a dorit să continue versurile imnului României. Acesta a refuzat vehement să recite, după ce a fost rugat de moderator.

Opinia publică a mai fost ofensată de Novak, după ce s-a întors în ţară după Campionatul de Nataţie de la Budapesta, nu l-a menţionat pe Robert Glință deşi era prezent la aeroport. Mama sportivului, la scurt timp după, a transmis un mesaj extrem de dur la adresa ministrului.

„La atât de multe materii au picat examenul oficialii MTS, în episodul acestei primiri la aeroport, încât pur și simplu mă dezic de ei! Nu mă reprezintă! Ei nu sunt România și poporul român! Dumnealui, acest ministru obscur și total nepregătit, nu merită decât ocolit – cum ocolești chestia aia care stă în drum și te-ar putea accidenta sau murdări. Nici energia, nici timpul și nici vorbele mele nu merită irosite pentru a-i comenta prestația năroadă etalată cu acest prilej”, a comentat la acel moment Irina Angelica Glință, mama sportivului.

De asemenea, surse politice afirma că ministrul nu are o imagine bună nici măcar în interiorul propriului partid, în UDMR, acolo unde a ofensat conducerea formaţiunii politice.

Lista continuă! Un alt moment controversat al mandatului lui Eduard Novak a fost lcel de la meciul de hochei dintre România și Ungaria, atunci când a cântat împreună cu tribuna imnul Ținutului Secuiesc.

În altă ordine de idei, i se mai adaugă şi faptul că, recent, a semnat un ordin controversat prin care obligă echipele și sporturile de echipă ca 40 la sută dintre sportivi să fie jucători români. Ordinul a stârnit nemulțumirea sportului românesc, existând nenumărate luări de poziție din partea sportivilor și conducerilor cluburilor. Pe lângă toate acestea, lista se încheie cu declarația neinspirată făcută la adresa argintului primit de sportiva Ana Maria Popescu la Jocurile Olimpice.

Astfel, în urma unei evaluări, ministrul Eduard Novak va fi dat afară din Guvern. Cel mai probabil, conducerea partidului sau premierul României vor aduce la cunoștință care sunt ceilalți 2 miniștri care vor fi remaniați.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Un români și iubita sa au furat 45 de sticle de vin, în valoare de 1,6 milioane de euro. Cea mai veche are 216 ani – FOTO, VIDEO

5 August 2022 at 14:44

Un român și iubita lui mexicană au furat 45 de sticle de vin dintr-o cramă a unui restaurant din Caceres și au fost prinși după mai bine de doi ani. Valoarea sticlelor depășește 1.6 milioane de euro, dar niciuna nu a fost încă găsită, relatează cotidianul iberic El Pais.

Constantin Gabriel Dumitru, în vârstă de 47 de ani, care are atât naționalitate olandeză, cât și naționalitate română, are antecedente penale pentru infracțiuni similare. El se află de miercuri în spatele gratiilor în Spania, la fel ca complicele și iubita lui, Priscila Lara Guevara, în vârstă de 29 de ani, fostă regină a frumuseții în Mexic. Ei au fost aduși cu avionul în Spania miercuri, din Croația, unde cuplul a fost prins luna trecută.

🚩Agentes de @policia trasladan a #España a los dos presuntos autores del mediático robo en el restaurante #Atrio

👉 En la tarde de ayer aterrizaron en #Madrid procedentes de #Dubrovnik

👉 Hoy prestan declaración en #Caceres por los hechos#SomosTuPolicia pic.twitter.com/5zszP8Lw4f

— Policía Nacional (@policia) August 4, 2022

Cei doi români, arestați după ce au furat vin în valoare de 1,6 milioane de euro

Pe 18 iulie, ei au fost arestați de polițiștii de frontieră când se întorceau în Croația din Muntenegru. Fuseseră deja depistați acolo cu o săptămână mai devreme, la un punct de trecere a frontierei cu Slovenia. Judecătorul de instrucție spaniol a emis apoi un mandat european de arestare împotriva lor.

La Palatul de Justiție din Cáceres, cei doi s-au prezentat joi în fața judecătorului de instrucție, care i-a interogat timp de o oră cu privire la furtul celor 45 de sticle de vin exclusivist de la restaurantul Atrio, cu două stele Michelin, la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, în valoare totală de 1.648.500 de euro.

Cei doi au fost acuzați de furt violent într-un local deschis publicului, coroborat cu două circumstanțe agravante specifice: valoarea economică mare și valoarea culturală și artistică a vinului pe care l-au furat, e declarația de presă a Curții Supreme din Extremadura.

Printre cele 45 de sticle furate a fost un Château d’Yquem extrem de rar din 1806, unul dintre cele mai extraordinare vinuri din lume. Sticla a fost pe lista de vinuri pentru 310.000 de euro, dar conform experților, este de neprețuit, deoarece sticla făcea parte de 216 ani din istorie a gastronomiei spaniole.

Vinul dulce exclusivist din regiunea Sauternes, în cea mai sudică zonă unde secultivă Bordeaux, este unul dintre cele mai vechi din istoria vinului și singurul care se califică drept Premier Grand Cru Classé Supérieur. Au dispărut și cel puțin șase sticle din secolul al XIX-lea de la proprietatea viticolă exclusivistă din Burgundia Romanée-Conti.

Hoții nu vor să mărturisească ce-au făcut cu vinul

După audierea lor de către judecătorul de instrucție, instanța din Cáceres a dispus arestarea preventivă a celor doi suspecți, fără posibilitatea eliberării pe cauțiune. Asta din cauza gravității faptelor și a riscului de pericol de a fugi. Cei doi au fost duși la închisoarea în orașul aflat la aproximativ 300 de kilometri sud-vest de Madrid.

În fața judecătorului, cei doi s-au prelevat de dreptul lor la tăcere și nu au vrut sp spună unde sunt cele 45 de sticle de vin furate. Nu doar că nu au fost găsite până acum, dar anchetatorii n-au nicio pistă care să-i conducă la ele.

Anchetatorii dintr-o echipă de poliție specializată în infracțiuni împotriva proprietății și infracțiuni violente au descoperit că Dumitru a fost arestat de două ori la Madrid, după furtul unor sticle valoroase de vin din magazinele gourmet. În acel moment, locuia cu Guevara la o adresă din Cáceres.

Cooperarea internațională cu colegii din Țările de Jos, Croația și România, precum și cu Interpolul a oferit noi informații. De exemplu, în ianuarie 2022, lui Dimitru i s-a reînnoit pașaportul în România și a fost arestat în Elveția pentru furt de sticle de vin dintr-un magazin duty-free, din aeroportul din Geneva.

articolul original.

BNR a decis majorarea ratelor dobânzilor de politică monetară și pentru facilitatea de creditare

5 August 2022 at 12:26
image

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 august 2022, a hotărât următoarele:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2022;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50 la sută pe an, de la 5,75 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 4,50 la sută, de la 3,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2022;
  • păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Ce spune BNR despre inflație

Rata anuală a inflației a continuat să crească în luna iunie, dar într-un ritm încetinit, așa cum s-a anticipat, urcând la 15,05 la sută, de la 14,49 la sută în luna precedentă, în principal sub influența noilor scumpiri ale alimentelor procesate și combustibililor, parțial contrabalansate de scăderea prețurilor LFO.

Pe ansamblul trimestrului II 2022, rata anuală a inflației s-a mărit mai mult decât în trimestrele precedente (de la 10,15 la sută în martie) și peste așteptări. Cea mai mare parte a creșterii a fost determinată din nou de componente exogene ale IPC, cu precădere pe seama scumpirii consistente și peste așteptări a energiei electrice și gazelor naturale, în contextul modificării în luna aprilie a caracteristicilor schemelor de plafonare a prețurilor, precum și al menținerii la valori ridicate a cotațiilor internaționale. Influențe adiționale au venit de pe segmentul combustibililor, ca urmare a ascensiunii cotației țițeiului, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate, dar și ca efect al întăririi dolarului SUA în raport cu euro.

Rata anuală a inflației CORE2 ajustat a continuat să-și accentueze trendul ascendent în trimestrul II 2022, urcând de la 7,1 la sută în martie la 9,8 la sută în iunie, ușor peste nivelul prognozat, în principal sub influența unor noi creșteri ale prețurilor alimentelor procesate. Astfel, evoluția componentei continuă să reflecte efectele majorărilor ample ale cotațiilor materiilor prime, prioritar agroalimentare, și ale costurilor crescute cu energia și transportul, alături de influențele blocajelor în lanțuri de producție, potențate de cotele înalte ale așteptărilor inflaționiste pe termen scurt, de manifestarea unei cereri reprimate pe anumite segmente, precum și de ponderea însemnată deținută în coșul de consum de produsele alimentare și de cele importate.

Rata medie anuală a inflației IPC și cea calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC – indicator al inflației pentru statele membre UE) au crescut în luna iunie la 9,3 la sută și la 7,9 la sută, de la 6,5 la sută, respectiv, 5,6 la sută, în martie 2022.

Noile date statistice reconfirmă creșterea amplă a activității economice în trimestrul I 2022 cu 5,1 la sută față de trimestrul IV 2021. Evoluția a implicat o creștere relativ moderată a excendentului de cerere agregată în acest interval.

Creșterea dinamicii anuale a PIB

În același timp, se reconfirmă creșterea dinamicii anuale a PIB în trimestrul I 2022 la 6,4 la sută, de la 2,4 la sută în trimestrul precedent. Plusul de ritm a fost determinat, în principal, de consumul privat, dar pe seama altor subcomponente decât cumpărările de mărfuri și servicii – care și-au diminuat considerabil avansul în termeni anuali, inclusiv pe fondul unui efect de bază –, iar aportul secundar a fost adus de variația stocurilor. O contribuție notabilă a venit și din partea formării brute de capital fix, ca efect al redinamizării consistente, față de aceeași perioadă a anului trecut, atât a investițiilor nete în utilaje (inclusiv mijloace de transport), cât și a construcțiilor noi. Totodată, exportul net a continuat să acționeze în sensul ameliorării creșterii economice – aportul său la dinamica anuală a PIB redevenind pozitiv pentru prima dată în ultimii 5 ani –, în condițiile în care creșterea ritmului anual al volumului exportului de bunuri și servicii l-a devansat pe cel al volumului importului. Soldul negativ al balanței comerciale și-a reaccelerat însă creșterea în termeni anuali, pe fondul evoluției relativ mai nefavorabile a prețurilor importurilor, iar deficitul de cont curent și-a accentuat considerabil trendul de adâncire în raport cu perioada similară a anului trecut, inclusiv ca urmare a deteriorării puternice a soldului balanței veniturilor primare.

Cele mai recente date și analize indică o cvasi-stagnare a activității economice atât în trimestrul II, cât și în trimestrul III al anului curent, sub impactul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate. Evoluția PIB din trimestrul II implică o descreștere considerabilă a dinamicii lui anuale în acest interval, dar în condițiile creșterii robuste a consumului privat, inclusiv pe seama unui efect de bază.

Relevante din această perspectivă sunt reaccelerarea în perioada aprilie-mai a creșterii anuale a comerțului cu amănuntul și a serviciilor prestate populației, contrabalansată doar în mică măsură de scăderea amplă, până la o valoare marginal negativă, a dinamicii comerțului auto-moto. În schimb, producția industrială și-a reamplificat contracția anuală, volumul comenzilor noi în industria prelucrătoare a scăzut față de perioada similară a anului trecut, iar volumul lucrărilor de construcții noi și-a cvasi-stopat creșterea în termeni anuali. În același timp, importurile de bunuri și servicii și-au accelerat semnificativ creșterea anuală în primele două luni ale trimestrului II, probabil inclusiv pe fondul evoluției nefavorabile a prețurilor externe, ceea ce, coroborat cu temperarea de ritm a exporturilor, a condus la cvasi-dublarea dinamicii anuale înalte a deficitului comercial față de media trimestrului I. Deficitul de cont curent și-a redus totuși semnificativ avansul în termeni anuali față de primele trei luni ale anului, în condițiile ameliorării soldului balanțelor veniturilor, inclusiv cu aportul fondurilor europene de natura contului curent.

Efectivul salariaților din economie a continuat să crească în ritm susținut în aprilie-mai, aproape exclusiv pe seama angajărilor din sectorul privat, iar rata șomajului BIM și-a prelungit scăderea, până la 5,3 la sută în iunie, rămânând totuși ușor peste valorile pre-pandemice. Deficitul de forță de muncă și-a stopat însă creșterea neîntreruptă din ultimii aproape doi ani, iar intențiile de angajare pe orizontul de trei luni s-au redus ușor, în condițiile unor evoluții mixte la nivel sectorial, justificate probabil de efectele și incertitudinile generate de războiul din Ucraina și de sancțiunile instituite.

Pe piața financiară, principalele cotații ale segmentului monetar interbancar și-au accelerat ascensiunea în perioada recentă, sub impactul majorării ratei dobânzii de politică monetară din luna iulie și al controlului ferm exercitat de banca centrală asupra lichidității de pe piață. În acest proces un rol important l-au avut așteptările instituțiilor de credit în contextul climatului inflaționist intern și internațional, precum și al perspectivei prelungirii tensiunilor geopolitice.

Randamentele titlurilor de stat

Randamentele titlurilor de stat și-au temperat însă creșterea, iar apoi au consemnat ajustări descendente, în linie cu evoluțiile înregistrate de randamentele similare la nivel global, pe fondul revizuirii așteptărilor privind creșterea economică, în condițiile normalizării mai rapide a conduitei politicii monetare de către Fed și BCE, dar și ale prelungirii războiului din Ucraina și ale extinderii sancțiunilor asociate. Rata medie a dobânzii la depozitele noi la termen a consemnat o nouă majorare substanțială în luna iunie, inclusiv pe segmentul populației.

În această conjunctură, reflectând și o creștere a atractivității relative a plasamentelor în monedă națională, leul a manifestat o ușoară tendință de apreciere în raport cu euro în luna iulie, alimentată și de evoluții interne de natură sezonieră.

Dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat a continuat să crească în iunie, ajungând la 17,5 la sută (16,5 la sută în mai), dar în condițiile unei ușoare moderări a creditării în lei, contrabalansată ca impact de accelerarea considerabilă a creșterii creditului în valută acordat societăților nefinanciare. Ponderea componentei în lei în creditul acordat sectorului privat s-a redus ușor, la 72 la sută (de la 72,7 la sută în luna mai).

În ședința de astăzi, Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția august 2022, document ce încorporează cele mai recente date și informații disponibile.

Prognoza actualizată evidențiază perspectiva plafonării ratei anuale a inflației în trimestrul III al anului curent și a descreșterii ei ulterioare în mod gradual, dar pe o traiectorie revizuită moderat în sens ascendent.

Perspectiva plafonării și a descreșterii ratei anuale a inflației are ca resorturi atenuarea impactului șocurilor globale pe partea ofertei – inclusiv în contextul aplicării schemelor de plafonare a prețurilor la energie până în martie 2023 –, precum și manifestarea unor ample efecte de bază dezinflaționiste, alături de influențele decurgând din probabila restrângere rapidă și închidere a excedentului de cerere agregată la mijlocul anului viitor, urmată de adâncirea gap-ului PIB în teritoriul negativ.

Pe acest fond, rata anuală a inflației este așteptată să cunoască fluctuații minore în trimestrul III, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare, graduală timp de trei trimestre, dar relativ alertă ulterior, coborând la finele orizontului prognozei ușor sub punctul central al țintei.

Incertitudini sunt totuși asociate impactului prezumat, dar și duratei schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie și combustibili. Riscuri notabile continuă, de asemenea, să vină din evoluția cotațiilor produselor energetice, precum și din persistența blocajelor în lanțuri de producție și aprovizionare – în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate –, cărora li se alătură cele decurgând din seceta prelungită pe plan intern și în alte țări europene.

Războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei rămân însă o sursă majoră de incertitudini și riscuri la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, prin efectele posibil mai mari exercitate, pe multiple căi, asupra puterii de cumpărare și încrederii consumatorilor, precum și asupra activității, profiturilor și planurilor de investiții ale firmelor, dar și prin potențiala afectare mai severă a economiei europene/globale și a percepției de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanțare.

Absorbția fondurilor europene

Totodată, absorbția fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte în implementarea proiectelor aprobate, dar este esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, însă și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a impactului contracționist al șocurilor pe partea ofertei, amplificate de războiul din Ucraina. Absorbția și valorificarea la maximum a acestor fonduri sunt vitale.

Incertitudini și riscuri majore sunt însă asociate și conduitei politicii fiscale, având în vedere cerința continuării consolidării bugetare în contextul procedurii de deficit excesiv și al tendinței generale de înăsprire a condițiilor de finanțare, dar într-o conjunctură economică și socială dificilă pe plan intern și global, ce a condus la implementarea mai multor seturi de măsuri de sprijin pentru populație și firme, cu potențiale implicații adverse asupra parametrilor bugetari. Din această perspectivă, deosebit de importante sunt coordonatele preconizatei rectificări bugetare.

Relevante sunt, de asemenea, perspectiva conduitei politicilor monetare ale BCE și Fed, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune.

În ședința de astăzi, 5 august 2022, pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, precum și în condițiile incertitudinilor foarte ridicate, Consiliul de administrație al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2022. Totodată, s-a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50 la sută pe an, de la 5,75 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 4,50 la sută pe an, de la 3,75 la sută, precum și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Deciziile CA al BNR urmăresc ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, precum și stimularea economisirii prin creșterea ratelor dobânzilor bancare, în vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile.

BNR monitorizează atent evoluțiile mediului intern și internațional și va continua să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu.

Noul Raport trimestrial asupra inflației va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 9 august 2022, ora 11:00. Minuta deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul ședinței de astăzi va fi publicată pe website-ul BNR în data de 19 august 2022, la ora 15:00.

Conform calendarului anunțat, următoarea ședință a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 octombrie 2022.

articolul original.

Nancy Pelosi, sancţionată de China. Ce a precizat Ministerul chinez de Externe

5 August 2022 at 10:45

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite ale Americii, Nancy Pelosi, va fi sancţionată de China, după ce a efectat o vizită recentă în Taiwan.

Ministerul chinez de Externe a anunţat că vizita sa a fost una „rea şi provocatoare”, iar sancţiunile vor viza întreaga familie a acesteia.

Nancy Pelosi va fi sancţionată de China, după ce a vizitat Taiwan

Vineri, 5 august 2022, China a anunţat că Nancy Pelosi va fi sancţionată, transmite Reuters. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing a afirmat că preşedintă Camerei Reprezentanţilor din SUA a intervenit în afaceri interne ale Chinei, deşi nu trebuia.

„În ciuda îngrijorării grave şi a opoziţiei ferme a Chinei, Pelosi a insistat să viziteze Taiwanul, amestecându-se grav în afacerile interne ale Chinei, subminând suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei, călcând în picioare politica unei singure Chine şi ameninţând pacea şi stabilitatea Strâmtorii Taiwan”, a comunicat printr-un purtător de cuvânt Ministerul de Externe de la Beijing.

În urma vizitei în insulă, în această săptămână, a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, China a organizat ca răspuns manevre militare de amploare, mobilizând avioane, nave şi rachete balistice în şase sectoare din jurul insulei Taiwan.

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat vineri, 5 august 2022, despre un „răspuns militar extrem, disproporţionat şi care alimentează escaladarea”.

„Realitatea este că vizita sa a fost paşnică. (…) Noi am anticipat că R.P. Chineză va reacţiona în această manieră”, a mai spus şeful diplomaţiei americane.

Important de precizat este ca Ministerul chinez de Externe a transmis că sancțiunile vor afecta și rudele lui Pelosi. Ministerul a declarat că contramăsurile împotriva acestei vizite vor fi „decisive, puternice și eficiente”, iar acestea vor fi resimțite atât în Statele Unite, cât și în Taiwan.

Ce spune Antony Blinken despre sancțiunile Chinei

Antony Blinken, secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, a caracterizat sancţiunile Chinei drept acţiuni de intimidare, dar care sunt nejustificate.

”Aceste provocări reprezintă o escaladare importantă. Puteţi vedea cum Beijingul a încercat să schimbe status quo-ul cu privire la Taiwan de ceva timp (…) Acum, ei desfăşoară acţiuni periculoase la un nou nivel. China a ales să suprareacţioneze şi să utilizeze vizita doamnei Pelosi ca un pretext. Realitatea este că vizita sa a fost paşnică. Nu există nicio justificare pentru acest răspuns militar extrem, disproporţionat şi care alimentează escaladarea. Noi am anticipat că R.P. Chineză va reacţiona în această manieră”, a insistat Antony Blinken.

Nancy Pelosi a vizitat Coreea de Sud, Singapore, Malaezia, Taiwan şi Japonia

Vă aducem aminte că Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Statele Unite, a ajuns în Asia pentru a face un turneu. Oficialul american a ajuns în Taiwan, în Japonia, Singapore, Malaezia și Coreea de Sud. Aceasta a discutat la Tokio cu oficiali din Japonia despre situația din zona Asia-Pacific.

„Vizita delegației Congresului SUA în Taiwan onorează angajamentul ferm al Statelor Unite pentru susținerea democrației din Taiwan. Vizita noastră este doar una dintre numeroasele deplasări ale delegațiilor Congresului în Taiwan şi nu intră în contradicție în niciun fel cu politica de lungă durată a SUA, ghidată de Legea Relațiilor cu Taiwanul din 1979, de Actele Comune SUA-China și de Cele Șase Garanții. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de modificare a statutului”, a precizat Nancy Pelosi într-un comunicat transmis cotidianului The Washington Post.

Astfel, în urma vizitelor sale, Nancy Pelosi a fost sancționată de China.

articolul original.

Bilanţul cazurilor de variola maimuţei creşte, în România. Un alt bărbat de 33 ani, diagnosticat cu acest virus

5 August 2022 at 06:56
image

Direcţia de Sănătate Publică Dolj a anunţat faptul că bilanţul cazurilor de variola maimuţei a crescut. Un bărbat, în vârstă de 33 de ani, din Craiova, a fost diagnosticat cu acest virus.

Individul s-a prezentat la o unitate medicală cu leziuni specifice acestei boli.

Bilanţul cazurilor de variola maimuţei a ajuns la 22

Din nefericire, până în prezent au fost diagnosticat cu variola maimuţei nu mai puţin de 22 de bărbaţi. Ultimul caz, un cetăţean român întors recent din Germania, şofer la o firmă de transport, s-a testat cu o zi înainte de a veni în ţară. Confirmarea diagnosticului i-a fost transmisă prin e-mail.

Acesta s-a prezentat la Spitalul de Urgenţă din Craiova, de unde a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş. În prezent se află în izolare.

Bărbatul a menţionat că a venit în România pe data de 3 august şi a intrat în contact doar cu mama sa. Boala a debutat pe data de 1 august, iar pe data de 2 august i-a fost făcut testul în Germania. După două zile, pe data de 4 august, când deja venise în țară, i-a venit mail-ul din Germania că este pozitiv.

În ceea ce priveşte starea de sănătate a craioveanului aceasta este una generală bună.

Surse din cadrul DSP Dolj au precizat că medicii craioveni i-au prelevat probe pacientului, iar în funcţie de rezultat şi de evoluţia bolii vor hotărî dacă rămâne internat sau va fi izolat la domiciliu.

articolul original.

A murit din cauza vaccinului Johnson & Johnson. Bărbatul avea sindromul Guillain-Barre

4 August 2022 at 11:50
image

Joi, 4 august 2022, reprezentanţii autorităţii de reglementare a sănătăţii din Africa de Sud au anunţat că un bărbat a murit din cauza vaccinului anti-Covid-19 produs de Johnson & Johnson.

Victima, diagnosticată cu sindromul Guillain-Barre, a murit la scurt timp după ce i s-a administrat serul produs de compania farmaceutică, potrivit Reuters.

Un bărbat cu sindromul Guillain-Barre a murit din cauza vaccinului Johnson & Johnson, la scurt timp după administrare

Un bărbat din Africa de Sud s-a prezentat la o unitate medicală pentru a se imuniza împotriva noului coronavirus. Serul ales a fost Johnson & Johnson, iar la scurt timp după administrare acesta a prezentat o tulburare neurologică extrem de rară.

Mai apoi, persoana a fost ventilat şi mai târziu a decedat, au transmis oamenii de ştiinţă în cadrul unei conferinţe de presă.

”La momentul îmbolnăvirii, nicio altă cauză a sindromului Guillain-Barre (GBS) nu a putut fi identificată”, a declarat profesorul Hannelie Meyer.

Important de precizat este faptul că vârsta decedatului şi alte informaţii personale nu au fost făcute publice din motive de confidenţialitate.

Specialiştii americani afirmau că sindromul GBS poate apărea după vaccinarea cu J & J

Vă aducem aminte faptul că în luna iulie a anului trecut, autorităţile din Statele Unite ale Americii au adăugat un avertisment la o fişă informativă a vaccinului anti-SARS-CoV-2 produs de compania J&J, Aceştia au argumentând că datele anunţă că există un risc crescut pentru apariţia sindromului GBS în cele şase săptămâni de la imunizare. La acel moment, au fost identificate nu mai puţin de 100 de cazuri preliminare de GBS în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul, inclusiv 95 de cazuri grave şi un deces.

În acel context, compania J&J nu a oferit un răspuns imediat unei solicitări de comentarii trimise prin e-mail. Firma a precizat, la momentul avertismentului din SUA, că era în discuţii cu autorităţile de reglementare şi că rata cazurilor identificate de GBS la persoanele care au primit vaccinul produs de ei a depăşit doar puţin rata de fond.

”Beneficiul vaccinării încă depăşeşte cu mult riscul. În ceea ce ne priveşte, am administrat aproximativ 9 milioane (doze) de vaccin Janssen (J&J), iar acesta este primul caz a cărui cauză este GBS”, a adăugat Boitumelo Semete-Makokotlela, directorul executiv al Autorităţii de Reglementare a Produselor de Sănătate din Africa de Sud (SAHPRA).

În perioada campaniei de vaccinare anti-Covid-19 cu J&J, Slovenia a oprit administrarea acestui ser din cauza efectelor negative în proporție covârșitoare.

Sindromul Guillain-Barre, efect secundar al vaccinul Astrazeneca

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa a transmis în anuul 2021 că sindromul Guillain-Barre este cel mai probabil un efect secundar al vaccinului produs de AstraZeneca, care, la fel ca şi cel produs de J&J, foloseşte tehnologia vectorului viral.

Mai mult decât atât, ministrul Sănătăţii din Africa de Sud, Joe Phaahla, a declarat astăzi, 4 august 2022, că până la jumătatea lunii iulie au fost raportate de către SAHPRA puţin peste 6.200 de ”efecte adverse” din cele peste 37 de milioane de doze de vaccin administrate în ţară, echivalentul a 0,017%.

De asemenea, Semete-Makokotlela a spus că autoritatea de reglementare a evaluat circa 160 de decese de la lansarea campaniei de vaccinare, dar nu a sesizat nicio legătură cauzală cu vaccinarea până în prezent.

Africa de Sud utilizează vaccinuri ale companiilor farmaceutice J&J şi Pfizer în campania de vaccinare împotriva Covid-19. Startul campniei a debutat extrem de lent din cauza dificultăţilor de asigurare a aprovizionării şi a negocierilor prelungite cu întreprindere farmaceutice, însă în ultima perioadă a fost încetinită din cauza refuzului persoanelor.

Aproximativ 46% din populaţia adultă de 40 de milioane a Africii de Sud are în prezent schema completă de vaccinare.

articolul original.

Ministrul Agriculturii, recomandare pentru români. Petre Daea susţine producătorii locali

4 August 2022 at 10:44
image

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a susţinut astăzi, 4 august 2022, o conferinţă de presă. La finalul acesteia, Petre Daea a făcut un apel la români pentru a susţine producătorii locali.

Având în vedere faptul că foarte multe culturi din ţara noastră au fost afectate de canicula, românii sunt sfătuiţi să cumpere legume şi fructe din producţia autohtonă.

Petre Daea susţine producătorii locali şi le recomandă cetăţenilor să cumpere legume de la fermierii români

Petre Daea, cel mai mediatizat ministru al Agriculturii al tuturor timpurilor, a menţionat că este un om care munceşte tot timpul şi îşi lasa propria persoană pe locul doi până când vede ca munca sa a avut roade.

„Domnule, eu sunt pregătit să plec în secunda doi. Păi când te așezi pe scaun și îți propui cât să stai, nu faci nimic. Eu muncesc tot timpul! Nici mâncare nu-mi trebuie dacă văd rezultatul muncii, domnule. Mă alimentez în mers ca și panoul fotovoltaic!”, a declarat în stilul său caracteristic Petre Daea.

Ministrul MADR mai afirmă că românii nu trebuie să se îngrijoreze de faptul că nu vom avea pâine pe masă şi le recomandă să cumpere legumele din producţia fermierilor români pentru a încuraja astfel comerţul local.

„Vă rog pe toți să cumpărați legume de la producători locali, să le dăm sprijin. Fiecare își dorește ce e bine pentru ei. Fermierul are ca scop să ia cât mai mult, că muncește. Am văzut peste tot, avem legume, pentru că fermierii sunt lângă surse de apă. Unde au sursă de apă stabilă acolo sunt fermierii. Eu am un preț la legume: prețul respectului. Dacă se oprește și ia de la fermier tot ce are el, știu cu câtă greutate se fac, și cât îmi cere atât îi dau”, a mai menţionat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Ce spune ministrul Petre Daea despre creșterea prețului la pâine

La finalul lunii iulie, ministrul Petre Daea a anunţat că va fi o creştere şi a preţului la pâine, din cauza faptului că recolta de grâu e tot mai costisitoare pentru fermieri.

”Sigur că scumpirea vine mai mereu dintr-o parte în alta. Eu, de obicei, nu mă lansez în abordările acestea apocaliptice. Nu o să poată să vină scumpirile, toate din afirmațiile pe care le fac eu, pentru că n-am putut să fac asemenea afirmații vizavi de scumpirea pâinii. Prețul pâinii se realizează în baza unui proces tehnologic care are elemente componente ce se duc spre costul de producție”, a transmis ministrul Agriculturii.

De asemenea, Daea a încercat să liniştească cetăţenii afirmând că pâinea necesară se va găsi deoarece cantitatea de grâu pentru consumul propriu se afla în magazia statului.

Ministrul Agriculturii a ținut să mulţumească fermierilor pentru efortul din acest an şi a reiterat faptul că producţia de grâu obţinută acoperă necesarul intern şi permite inclusiv exportarea unor cantităţi.

Mai mult decât atât, cu toate acestea şeful MADR nu a dorit să anunţe care este producţia de grâu obţinută în acest an, motivând că ar putea influenţa piaţa având în vedere situaţia specială din Ucraina şi din bazinul Mării Negre, dar Petre Daea continuă să susțină producătorii locali.

articolul original.

Vizită de grad zero. Nancy Pelosi, omul lui Joe Biden, a aterizat în Taipei – LIVE VIDEO, FOTO

2 August 2022 at 14:44

La bordul aeronavei militare a SUA se află Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Congresul american.

Site-ul FlightRadar24 a actualizat datele acestui zbor cu destinația și ora estimată a aterizării, după ce, pe cea mai mare parte a duratei de navigație, aceste date au lipsit.

Șefa Camerei Reprezentanților urmează să își petreacă noaptea de marți spre miercuri în Taiwan și să aibă, miercuri dimineață, o serie de întâlniri cu lideri locali.

image

SUA trimit avioane de luptă din Japonia spre Taiwan

Statele Unite au trimis avioane de vânătoare şi de realimentare în aer din Japonia spre Taiwan, în contextul apropierii de insulă a aeronavei care o transportă pe Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA.

Conform postului nipon NHK, opt avioane de vânătoare F-15 au decolat de la Baza aeriană americană Kadena, situată pe Insula japoneză Okinawa, spre Taiwan, pentru a escorta aeronava lui Nancy Pelosi, care se apropie de Aeroportul din Taipei. Avioanele de vânătoare vor realimenta în aer de la aeronave americane de tip KC-135.

Prezenţa aeriană americană are rolul de a descuraja orice acţiune de intimidare din partea Chinei, care este furioasă din cauza vizitei lui Nacy Pelosi în Taiwan.

Departamentul american al Apărării a intensificat prezenţa militară în zona Asia-Pacific în contextul vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan. În largul Taiwanului au fost trimise patru nave militare americane, inclusiv portavionul USS Ronald Reagan.

China a ridicat avioane de luptă

Avioane de luptă chineze au zburat marți aproape de așa-numita „linie mediană” care separă strâmtoarea Taiwan. Pe lângă avioanele de luptă, Beijingul a trimis mai multe nave militare în apropiere de linia de demarcație neoficială dintre China și Taiwan, o acțiune neobișnuită și considerată „extrem de provocatoare”, în ziua în care este așteptată o vizită în regiune a președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, conform surselor citate de Reuters.

Înainte de a ateriza la Taipei, pe unul dintre zgârie-norii din capitala Taiwanului au fost afișate mesaje de mulțumire și de bun-venit pentru președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat marți că acei politicieni americani care „se joacă cu focul” în problema Taiwanului „nu vor sfârși bine”, potrivit unui comunicat al ministerului, citat de Reuters.

„Statele Unite vor fi cu siguranță responsabile (pentru consecințe) și vor trebui să plătească prețul pentru atacul lor asupra suveranității și securității Chinei”, a declarat și purtătoarea de cuvânt a diplomatiei chineze, Hua Chunying, potrivit AFP.

articolul original.

Ce spune climatologul Roxana Bojariu despre tornada surprinsă la Sulina: „Au fost şi vor mai fi” – VIDEO

2 August 2022 at 12:28
image

Ieri, 1 august 2022, a fost observat un fenomen extrem şi rar în România. Turiştii au reuşit să imortalizeze o tornadă surprinsă la Sulina.

Zona se afla sub un cod portocaliu de vijelii şi ploi torenţiale. În acest context, climatologul Roxana Bojariu a comentat fenomenul.

Tornadă surprinsă la Sulina. Ce spune climatologul Roxana Bojariu

În prima zi a lunii august a fost surprins un fenomen meteorologic care a indus panică multor turişti din Tulcea. Ploaia abundentă şi vântul în rafale au favorizat apariţia unei tornade. Vă aducem aminte că pe metrul pătrat au fost înregistrate cantităţi de apă de peste 30 de litri.

Roxana Bojariu, climatolog, a menţionat ca astfel de situaţii pot apărea în timpul unor vijelii puternice, iar fenomenele extreme s-au mai produs şi se vor mai produce pe teritoriul ţării noastre.

„Astfel de fenomene, tornadele, apar de obicei ca urmare a vijeliilor puternice, şi nu toate vijeliile generează tornade. Până la urmă astfel de fenomene extreme au fost şi vor mai fi, în funcţie şi de ingredientele care generează instabilităţile care până la urmă favorizează tornadele sau formarea trombelor”, a explicat Roxana Bojariu, climatolog, marţi, 2 august 2022.

De asemenea, meteorologii au anunţat că în perioada imediat următoare, fenomenele meteo extreme vor fi tot mai prezente în țara noastră.

„Schimbul de masă de aer cald cu masa de aer mai rece în mai puţin de o oră poate să determine diferenţe termice între cele două mase de aer mai mari de 10 grade. Cu cât această diferenţă este mai mare, cu atât amplitudinea fenomenelor este una severă şi atunci se întâmplă astfel de fenomene”, spune Elena Mateescu, director ANM.

Vă aducem aminte că specialiştii au anunţat că luna iulie s-a încheiat cu un record de avertizări emise, coduri roşii pentru instabilitate atmisferică, dar şi de caniculă.

Un român, surprins de o tornadă în sudul Cehiei

La sfârşitul lunii iunie, în sudul Cehiei s-a înregistrat o tornadă care a devastat tot în calea sa. Aceasta a atins viteza de 332 kilometri pe oră, conform presei internaţionale. Din nefericire, trei persoane au decedat, iar alte 150 au fost rănite. De asemenea, pagubele materiale au fost imense. Oamenii legii au demarat o operaţiune amplă de salvare.

Martor la furia tornadei a fost şi un român, care se afla pe autostradă. Acesta a menţionat că se afla la o distanţă foarte mică de locul dramatic, dar a fost norocos că nu a suferit răni. Bărbatul a rămas blocat timp de mai multe minute.

„Am tras pe dreapta. Am rămas în mașină, pentru că altceva nu aveam ce face. (A durat) 15 – 20 de minute: rafale puternice de vânt, grindină de mari dimensiuni. După aceea a continuată să plouă. La 50 de metri în fața mea vântul a răsturnat un TIR pe autostradă. Sunt sute de mașini blocate. Nu se circulă nici către, nici dinspre Slovacia, din cauza liniilor de înaltă tensiune căzute pe autostradă. Polițiștii ne-au spus că va veni în seara aceasta o echipă să le înlăture”, a povestit Bogdan Neagu, românul surprins de tornadă în sudul Cehiei.

De-a lungul timpului, tornade precum cea surprinsă de la Sulina au mai fost înregistrate, în România.

articolul original.

Incendiu la Institutul Fundeni din Bucureşti. Un cadru medical a suferit arsuri

2 August 2022 at 10:02
image

Un nou incendiu a izbucnit la un spital din România. De această dată, incendiu a avut loc la Institutul Clinic Fundeni din București. Flăcările au fost observate într-un laborator aflat la etajul patru al unității medicale.

Conform autorităților, încăperea a fost umplută de fum după ce un corp de iluminat din laborator a luat foc luni seara, 1 august 2022.

Incendiu la Institutul Fundeni din București. Nu a fost evacuată nicio persoană

După ce a izbucnit un incendiu la Institutul Fundeni din București, s-a sesizat incidentul la numărul unic de urgență 112. Din nefericire, o asistentă medicală a suferit arsuri uşoare.

Pompierii au intervenit rapid, cu nu mai puțin de opt autospeciale, însă până la sosirea lor, paznicii au reuşit să stingă focul cu două extinctoare și niciun pacient nu a fost afectat de flăcările incendiului.

De asemenea, nu a fost necesară evacuarea niciunei persoane din clădirea medicală.

„Un incendiu s-a produs la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Profesor Doctor CC Iliescu din Municipiul București, situat pe Șoseaua Fundeni. A ars un corp de iluminat aflat într-un laborator la nivelul etajului 4. Incendiul a fost lichidat. Nu s-a impus evacuarea personalului sau a pacienților. Se fac cercetări pentru a afla care a fost cauza incendiului”, se arată într-un comunicat ISU.

Un alt incendiu izbucnit în România. O pensiune a fost cuprinsă de flăcări

Tot în noaptea de luni spre marți a avut loc o tragedie în localitatea Brezoi, județul Vâlcea, acolo unde un incendiu puternic a pus în pericol viața a 41 de copii și 11 adulți, la o pensiune.

După izbucnirea focului, mai multe echipaje de pompieri au intervenit de urgență și au reușit să salveze 20 de persoane rămase captive pe balcoane, în speranța că vor scăpa cu viață după incendiu, în timp ce restul persoanelor au reușit să se autoevacueze.

Astfel, potrivit ultimelor informații, focul a pornit în jurul orei 3:40, de la parterul clădirii, din camera centralei termice.

La fața locului au fost direcționate cinci autospeciale de stingere (2 autospeciale de stingere cu apă și spumă (ASAS) de la Gardă Brezoi, 2 ASAS de la Detașamentul Râmnicu Vâlcea, o autoplatformă de lucru la înălțime), un echipaj SMURD și o autospecială de transport victime multiple și șapte ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Județean.

Conform declarațiilor medicilor, 16 copii au suferit atacuri de panică și au fost transportați la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate, alți cinci colegi de-ai acestora au fost intoxicați cu monoxid de carbon, fiind necesară administrare de oxigen.

Una dintre persoanele care se afla în pensiune în momentul tragediei a povestit teroarea trăită în încercarea de a-și salva copilul, dar și alți micuți.

”A luat foc pensiunea, cu noi în interior. Mi-am aruncat copilul de la geam, am salvat alţi doi copii din interior… Suntem toţi la spital, am inhalat fum. Proprietarii pensiunii au dat bir cu fugiţii, ne-au lăsat încuiaţi în interior!”, a declarat femeia.

Vă aducem aminte că la jumătatea lunii aprilie a acestui an a mai fost înregistrată o situație de acest tip la Spitalul „Bagdasar Arseni” din Bucureşti, astfel incendiul de la Institutul Fundeni din București nu este un caz singural.

articolul original.

Statele Unite ale Americii, ameninţate de China după vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi

2 August 2022 at 09:18
image

Astăzi, 2 august 2022, Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China, a susținut o conferință de presă, după ce s-a declanșat o furie la nivelul statului în ceea ce privește iminenta vizită în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi. Astfel, Statele Unite ale Americii au fost amenințate în mod indirect de China.

Conform Bloomberg, Hua este cel mai înalt purtător de cuvânt al Ministerului de Externe și este chemată în unele cazuri pentru briefing-uri pe cele mai sensibile teme internaționale, inclusiv imediat după declanțarea operațiunii militare a Rusiei în Ucraina.

Ca răspuns la o întrebare referitoare la călătoria lui Pelosi, Hua a precizat faptul că interpelarea este mult mai potrivită pentru a fi adresată părții americane. De asemenea, aceasta a menționat că poziția Chinei este foarte clară: „Vom lua măsuri hotărâte pentru a asigura suveranitatea și interesele”.

Vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan a creat furie în China

Purtătorul de cuvânt Hua transmite că, dacă Pelosi adoptă o „cale greșită”, China va lua „măsuri ferme și hotărâte” pentru a-și proteja suveranitatea. Oficialul chinez declară că atât China, cât și SUA mențin un dialog între Beijing și Washington. Mai mult decât atât, China a declarat în mod repetat că se opune vizitei lui Pelosi.

De-a lungul timpului, cele două părți au menținut un contact la diferite niveluri, potrivit lui Hua. Oficialul a spus că speră că oficialii americani vor fi clari în ceea ce privește importanța și sensibilitatea acestei probleme și cât de periculoasă ar putea fi.

Mai mult decât atât, ea a refuzat vehement să comenteze ceea ce a fost sugerat pe rețelele de socializare, și anume că ar putea fi luate măsuri pentru a împiedica vizita oficialului american.

„Statele Unite sunt cele care au făcut provocările care au dus la creșterea tensiunilor în Strâmtoarea Taiwan”, spune Hua. Ea critică așa-numita „logică extorcată” prin care SUA pot face tot ce vor.

„Lumea vede în mod clar că SUA sunt cele care fac provocări, iar SUA trebuie să își asume responsabilitatea pentru acest lucru”, potrivit lui Hua. „Este revelator faptul că unii din SUA se agață de o mentalitate hegemonică, SUA spunând că pot face tot ce vor, deși alții nu pot”, a adăugat ea.

În continuarea declarației sale, Hua spunea că, în anul 1979, SUA au recunoscut RPC ca fiind singurul guvern al Chinei. Atunci când președintele Camerei Reprezentanților, fiind persoana nr. 3 în guvern, vizitează Taiwanul, acest lucru devine o sursă de tensiune.

Pelosi nu este primul președinte al Camerei Deputaților care vizitează, Newt Gingrich vizitând-o anterior, dar ea spune că aceasta nu este o scuză pentru a repeta „greșeala”.

„Atunci când are loc o vizită provocatoare a politicienilor americani în Taiwan, nu este vorba de o vizită neoficială”, spune Hua. „Principiul unei singure Chine este recunoscut la nivel internațional și reprezintă bază pentru reluarea legăturilor dintre SUA și China, dar SUA au dat înapoi în această privință”, adaugă ea.

Tot astăzi, 2 august 2022, în Cotidianului BZI s-a arătat că pe măsura creşterii tensiunilor cu China, Taiwanul îşi face planurile de război şi pregăteşte adăposturile antiaeriene.

Statele Unite ale Americii, criticate de China

În conferința de presă, Hua enumeră mai multe surse de tensiuni și critică Statele Unite ale Americii pentru golirea de conținut a politicii „o singură China”. Ea avertizează împotriva dezvoltării unui fel de soluție „două Chine”.

Hua îl citează pe Henry Kissinger la Davos din acest an care din punctul său de vedere, înțelegerea acordului este că SUA vor respecta acest principiu și nu ar trebui să se dezvolte o soluție cu două Chine.

Hua afirmă că este greu de imaginat ceva „mai nesăbuit și mai provocator decât acest comportament” al SUA cu privire la Taiwan. În acest context, China acuză SUA că colaborează cu „forțele separatiste” din Taiwan și „orice contramăsuri pe care China le-ar putea lua ar fi justificate”.

„Dacă SUA judecă greșit sau gestionează greșit această problemă, aceasta va duce la consecințe dezastruoase pentru regiunea Taiwanului”, spune Hua. SUA și Taiwan au colaborat pentru a face mai întâi provocări, în timp ce China a fost nevoită să acționeze din „autoapărare”, spune ea.

În altă ordine de idei, Hua spune că SUA ar trebui să fie clarvăzătoare cu cine are de-a face, și anume o națiune de 1,4 miliarde de oameni cu o istorie de peste 5.000 de ani.

„SUA ar trebui să renunțe la orice încercare de a juca cartea Taiwanului”, spune Hua. „În cazul în care SUA urmăresc orice cale de acțiune greșită, își va asuma întreaga responsabilitate pentru consecințele negative”, adaugă ea.

Oficialul chinez a ținut să mai sublinieze că China a fost un susținător ferm al Națiunilor Unite și a acționat pentru a sprijini eforturile de menținere a păcii. China va colabora cu ceilalți membri ai consiliului pentru a susține adevăratul multilateralism, spune ea.

Comentariile lui Hua sunt puternice și ea este absolut necruțătoare în a critica SUA și Taiwanul, susținând că dreptul internațional și istoria sunt de partea Chinei, mai notează Bloomberg. Astfel, voalat Statele Unite ale Americii au fost amenințate de China.

articolul original.

Vladimir Putin nu îşi poate mişca mâna dreaptă. Cum a reacţionat liderul de la Kremlin când a fost atacat de țânțari – VIDEO

1 August 2022 at 13:56
image

Sănătatea președintelui Rusiei a fost pusă din nou sub semnul întrebării după ce au apărut noi imagini cu Vladimir Putin incapabil să-și miște brațul drept.

Putin se afla la un eveniment la care acesta a acuzat SUA că sunt cea mai mare amenințare a Moscovei.

Vladimir Putin, în vârstă de 69 de ani, a vizitat un muzeu militar, în cadrul unui weekend de festivități care au marcat Ziua Marinei Ruse, sărbătorită tradițional în ultima duminică din luna iulie.

Conversația cu fiica ministrului apărării, întreruptă de țânțari
Președintele rus a fost surprins vorbind cu Ksenia, fiica ministrului apărării, când țânțarii au început să-l deranjeze în zona feței.

Moment în care Putin s-a comportat destul de bizar, conform Dailymail.

Putin a interpretat o mișcare anormală, ridicându-și brațul stâng în încercarea de a goni insectele din apropierea sa, în timp ce brațul drept i-a rămas inert lângă corp.

Starea de sănătate a lu Vladimir Putin

Ambasada Rusiei la București ironizează masacrele asupra populației ucrainene din Bucea și Borodianka, în încercarea de a nega zvonurile despre starea de sănătate a lui Vladimir Putin, în vârstă de 69 de ani.

Într-un mesaj adresat pe Facebook „abonaților”, reprezentanța diplomatică spune că este „recunoscătoare” celor care și-au exprimat dorința de a „ajuta vindecării” lui Vladimir Putin, făcând referire la eventuali donatori de organe.

„Vă îndemnăm să nu vă faceți griji pentru sănătatea domnului Președinte, întrucât zvonurile și speculațiile presei occidentale, din păcate, des replicate și în România, despre boala Șefului Statului rus sunt la fel de neadevărate ca și falsurile care apar constant despre, să zicem, ‘masacrele’ efectuate de către trupele ruse asupra civililor din Bucea, Borodianka și alte localitățile (sic) Ucrainei”, se arată în mesajul postat de Ambasada Rusiei în România, miercuri seară, pe Facebook.ț

Declarația diplomației ruse vine la câteva zile după ce cotidianul italian La Stampa a scris că Vladimir Putin ar fi fost operat de urgență, în noaptea de duminică spre luni.

Președintele rus ar suferi de o formă gravă de cancer și i s-ar fi făcut rău după 9 Mai, când a asistat la parada militară cu o pătură pe picioare și a părut să șchiopăteze.

Informațiile erau atribuite serviciilor secrete americane, însă oficialii de la Washington nu au comentat cu privire la posibila boala de care ar suferi Vladimir Putin.

articolul original.

Alegerile anticipate în Bulgaria vor avea loc pe data de 2 octombrie 2022

1 August 2022 at 13:33
image

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a stabilit luni că în 2 octombrie vor avea loc alegeri anticipate, al patrulea scrutin parlamentar în mai puţin de doi ani, transmite Reuters.

Procedura a devenit necesară în urma căderii guvernului condus de premierul Kiril Petkov, în iunie, într-un context marcat de inflaţia în creştere, de incertitudini privind aprovizionarea cu gaze şi de alte efecte ale războiului din Ucraina.

Radev l-a numit tot luni la conducerea executivului interimar pe fostul ministru al muncii Galab Donev. Cabinetul său va funcţiona de marţi până când se va forma un nou guvern, în urma alegerilor, şi se aşteaptă să adopte o linie mai puţin dură împotriva Moscovei, notează Agerpres.

Donev va încerca probabil să reînnoiască importurile de gaze din Rusia şi eventual să amelioreze relaţiile cu Moscova, după ce guvernul Petkov a expulzat 70 de diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj, apreciază agenţia citată.

Guvernul bulgar a căzut pe 22 iunie

Pe 22 iunie, guvernul bulgar condus de premierul liberal Kiril Petkov a fost înlăturat de la putere printr-o moţiune de cenzură.

Căderea guvernului de la Sofia a aruncat ţara într-o nouă criză politică după deja trei runde de alegeri desfăşurate anul trecut.

Guvernul lui Petkov, cunoscut pentru abordarea sa reformistă, pentru angajamentul de a lupta împotriva corupției și pentru poziția fermă anti-Rusia, a fost în funcție doar șase luni, însă în ultimele săptămâni înainte de demitere a pierdut o parte esențială a sprijinului său din parlamentul de la Sofia.

Kiril Petkov a dat vina pe Rusia și pe puternica mafie bulgară pentru demiterea guvernului său prin moțiune de cenzură, transmitea Politico în luna iunie.

Moțiunea de cenzură a fost declanșată după ce populistul Slavi Trifonov, fostă vedetă de televiziune, și-a retras abrupt partidul „Există un Astfel de Popor” din coaliția guvernamentală. Trifonov a motivat retragerea prin dezacorduri cu privire la buget și l-a acuzat pe Petkov că adoptă o atitudine prea blândă în ceea ce privește dorința Macedoniei de Nord de a începe negocierile de aderare la UE.

Ulterior votului de la moțiunea de cenzură, partidul lui Petkov a încercat să obțină sprijin pentru o majoritate viabilă, dar discuțiile au eșuat.

De altfel, partidul reformator al premierului interimar bulgar Kiril Petkov şi-a anunţat pe 8 iulie eşecul în formarea unui nou guvern, făcând extrem de probabilă organizarea de alegeri legislative anticipate în toamnă.

Din vara lui 2020, Bulgaria este marcată de o instabilitate declanşată de manifestaţii masive împotriva fostului premier Boiko Borisov, aflat atunci la putere aproape neîntrerupt din 2009.

După cel de-al treilea scrutin legislativ de anul trecut, o coaliţie formată din patru partide a fost creată în decembrie la iniţiativa energicului şi pro-europeanului Kiril Petkov. Însă această alianţă eterogenă nu a reuşit să supravieţuiască tensiunilor interne, exacerbate de războiul din Ucraina.

Conform unui sondaj realizat la finalul lunii iunie, viitorul parlament va fi de asemenea fragmentat, iar componenţa guvernului, delicată. Partidul conservator GERB al lui Borisov şi cel de centru al lui Kiril Perkov se află în fruntea intenţiilor de vot.

articolul original.

Ce spune șeful agenției iraniene pentru energie atomică despre producere unei bombe

1 August 2022 at 13:08
image

Iranul dispune de capacitatea tehnică de a produce o bombă atomică, dar nu are nicio intenţie să facă acest lucru, a susţinut luni şeful agenţiei iraniene pentru energie atomică, Mohammad Eslami, citat de agenţia de presă Fars, transmite Reuters.

Eslami a reiterat comentariile făcute în luna iulie de Kamal Kharrazi, consilier al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Afirmaţiile lui Kharrazi sugerau că Teheranul ar putea fi interesat să se doteze cu arme nucleare, lucru negat în mod constant de Iran în trecut.

”Aşa cum a menţionat dl. Kharrazi, Iranul are capacitatea tehnică de a construi o bombă atomică, dar un asemenea program nu se află pe agendă”, a spus Mohammad Eslami.

Iranul deja produce deja uraniu îmbogăţit la 60%, mult peste plafonul de 3,67% stabilit în acordul internaţional încheiat în 2015 de Teheran şi marile puteri. În 2018, fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acordul respectiv.

Documentul semnat în 2015 de Iran, pe de o parte, şi SUA, Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China, pe de altă parte, este o înţelegere politică, nu un tratat cu obligativitate juridică. El prevede ridicarea sancţiunilor economice internaţionale împotriva Iranului în schimbul impunerii unor limite stricte programului său nuclear care ar trebui să-l împiedice să se doteze cu bomba atomică.

Pentru producerea unei bombe de acest fel este nevoie de uraniu îmbogăţit la 90%.

Israel şi Arabia Saudită se pregătesc pentru războiul cu Iran. Conflictul ar putea fi declanşat după 2027

Iranul vrea „ştergerea Israelului de pe hartă” din 2006, şi din anul 2000 a început programul pentru îmbogăţirea uraniului.

George W. Bush jr. luase în considerare bombardarea instalaţiilor nucleare din Iran în timpul celui de-al doilea mandat al său, dar riscul izbucnirii unei conflagraţii în Orientul Mijlociu era crescut.

Israel se teme că Iranul l-ar putea ataca cu arme nucleare.

Israelul, pe cont propriu, nu are şanse de victorie într-un război convenţional cu Iranul.

SUA ar putea pierde în mod tragic războiul cu Iranul pe plan naval după simularea militară din 2002 coordonată de generalul retras Paul Van Riper, iar pierderile ar putea fi semnificative – un portavion, 10 crucişătoare şi 20.000 militari.

Pe 20 mai 2017, Donald Trump a încheiat un acord cu regele Salman prin care Arabia Saudită achiziţionează armament american în valoare de 400 miliarde de dolari până în 2027.

În 2027, Iranul ar putea intra în faliment din cauza sancţiunilor. Ţara e sancţionată constant de SUA şi de alte state occidentale din noiembrie 1979.

Israelul se pregăteşte intens de câţiva ani ca să conducă operaţiuni pentru denuclearizarea Iranului şi sunt informaţii că ar fi condus atacuri secrete împotriva instalaţiilor nucleare şi ar fi coordonat asasinarea unor savanţi iranieni care au contribuit la îmbogăţirea uraniului.

articolul original.

Experţii din Marea Britanie afirmă că sunt trei tipuri de sindrom long Covid-19

1 August 2022 at 12:15
image

Mai mulţi cercetători din Marea Britanie au demonstrat în cadrul unui studiu că există trei tipuri de sindrom long Covid-19. Experţii de la King’s College din Londra au menţionat ca fiecare subtio are propriul set de simptome.

Mai mult decât atât, în cadrul studiului au fost examinaţi aproximativ 1.500 de pacienţi infectaţi cu Covid-19.

Trei tipuri de sindrom long Covid-19, descoperite de cercetătorii britanici

În Marea Britanie a fost realizat un studiu la care au participat 1.459 de pacienţi infectaţi cu Covid-19 pe termen lung. Experţii au reuşit să demonstreze că ar exista trei subtipuri diferite de sindrom long Covid-19.

Persoanele din eşantion au fost definiţi de autorii studiului drept indivizi care prezintă simptome timp de cel puţin 84 de zile după infectare, şi care au luat parte la studiul Zoe Health.

Versiunea pre-publicare a studiului, dată publicităţii de medRxiv, afirma că persoanele cu COVID-19 lung ar fi împărţite în trei grupuri principale.

Primul îi include pe indivizii cu simptome neurologice, inclusiv oboseală, gândire înceţoşată şi dureri de cap – întâlnite cel mai adesea în rândul celor care s-au infectat la momentul la care tulpinile dominante erau Alfa şi Delta.

În ceea ce priveşte al doilea grup, se includ pacienţi cu simptome respiratorii, inclusiv durere în piept şi dificultăţi de respiraţie. Aceste simptome au fost mai adesea în rândul celor infectaţi în timpul primului val de coronavirus.

De asemenea, pacienţii din ultimul grup se confruntă cu o gamă variată de simptome, inclusiv palpitaţii cardiace, dureri musculare şi schimbări la nivelul pielii şi părului, potrivit King’s College.

Ce spun specialiștii de la King’s College din Londra despre cele trei subtipuri de long Covid-19

Cercetătorii spun că sindromul post-Covid-19 nu trebuie considerat o simplă afecţiune, ci trebuie găsită o strategie clară de tratament.

„Aceste date arată în mod clar că sindromul post-COVID-19 nu este o simplă afecţiune, ci pare să aibă mai multe subtipuri”, a declarat autoarea principală a studiului, dr. Claire Steves, de la King’s College din Londra.

„Înţelegerea cauzelor care stau la baza acestor subtipuri poate ajuta la găsirea strategiilor de tratament. În plus, aceste date subliniază necesitatea ca serviciile de lungă durată pentru COVID-19 să încorporeze o abordare personalizată sensibilă la problemele fiecărui individ”, a adăugat ea.

Dr. Liane Canas, de la aceeaşi universitate londoneză, de asemenea autoare principală a cercetării, a adăugat: „Aceste perspective ar putea contribui la dezvoltarea diagnosticului şi tratamentului personalizat pentru aceste persoane”.

Alexandru Rafila, despre ultimul bilanţ Covid-19

Luni, dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a transmis câte cazuri de Covid-19 s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, pe teritoriul României.

„5202 cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore. Menţinem acelaşi procent de 20% de persoane care se reinfectează într-un interval de timp mai mare de 90 de zile. În ceea ce priveşte gradul de ocupare al secţiilor de spital – paturilor alocate infecţiilor cu noul coronavirus – am ajuns la un procent de 17,18%, iar la terapie intensivă sunt internate 263 de persoane, reprezentând un procent de 14,69%. Creşterea este mai rapidă la numărul de persoane internate, puţin mai lentă la cazurile internate în secţiile de terapie intensivă, ceea ce indică mai degrabă o severitate mai redusă a tulpinilor circulante”, a afirmat Rafila, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, în secţii sunt internaţi 4.158 de pacienţi, 633 dintre aceştia fiind copii. La terapie intensivă sunt internaţi 263 de pacienţi, cinci dintre aceştia copii. „4.158 de pacienţi internaţi dintr-un total de 23.948 de paturi. 633 dintre aceşti pacienţi sunt copii. În secţiile de terapie intensivă 263 de persoane. (…) Din 263 – cinci sunt copii. Nu sunt creşteri foarte mari faţă de situaţia de săptămâna trecută la terapie intensivă. Avem însă o creştere importantă a numărului total de cazuri într-o săptămână – 57.138 dar această creştere a încetinit substanţial. (…) În această săptămână avem o creştere de la cele aproape 45.000 la 57.000 de cazuri. Deci este o creştere de circa 23% faţă de 80% cât a fost în săptămâna anterioară”, a susţinut ministrul.

Cercetătorii britanici au realizat un studiu prin care s-au descoperite alte trei tipuri de sindrom long Covid-19.

articolul original.

Replica tăioasă a analistului și profilerului H.D. Hartmann la adresa ministrului Sorin Grindeanu

29 July 2022 at 14:58
image

Analistul politic, profilerul și jurnalistul H. D. Hartmann a oferit astăzi, 29 iulie 2022, o replică tăioasă la adresa ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, care a afirmat că este de acord întocmai cu președintele Klaus Iohannis. Totul a pornit de la discursul lui Viktor Orban, premierul Ungariei, care a fost prezent în România.

„Prietenului meu stimat Sorin Grindeanu, omul pe care îl cunosc de ani de zile. Prietene, aş fi de acord cu preşedintele statului român dacă din sala regilor germani de la Cotroceni îi dădea un şut european şi românesc lui Victor Orban, ordonându-i să părăsească România în 20 de minute. Vorbind însă păsăreasca de Bruxelles nu a fost la înălţimea regilor care au făcut România Mare, în palatul astral al eternităţii poporului român. Dar a sta în guvern cu miniştrii UDMR care au participat activ la mârşăvia naţionalist rasistă şi la insultă anti românească este cu tot altceva. Guvernul Ciucă este integral responabil pentru tăcerea de zile întregi, aşa cum este şi presa subordonată ideologic elucubraţiilor europene. Guvernul Ciucă este direct şi total de vină pentru blajinele cuvinte adresate celui care a comparat românii demonstraţi cu drogaţii de sub podurile Budapestei. Dacă un guvern de la Bucureşti încă acceptă în componenţa sa apologeţi ai teoriei raselor, atunci acel guvern nu merită să rămână în funcţie. Ţine minte ce îţi spun, declaraţia lui Victor Orban şi ce a urmat după aceea va avea efecte catastrofale asupra guvernului Ciucă. Tăcerea din timpul Holocaustului a fost la fel de criminală ca şi acţiunea directă de suprimare fizică a evreilor. Aşa şi cu tăcerea generalului din fruntea unui guvern roman adept al compromisului laș decât lupta cu pericolele din aceste zile.”, a transmis profilerul, jurnalistul și analistul politic H.D.Hartmann.

Sorin Grindeanu, de acord cu Klaus Iohannis

Vicepremierul Sorin Grindeanu (PSD) spune că este „100% de acord” cu ce a declarat președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a cerut explicații de la liderii UDMR, care l-au aplaudat pe premierul ungar.

„Am să fiu foarte scurt. Am văzut ce a declarat președintele Iohannis. Sunt 100% de acord cu declarația președintelui Iohannis. Cred că e corectă poziția”, a afirmat Grindeanu.

Este greșit, o eroare majoră și e inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, a declarat vineri Klaus Iohannis, despre discursul lui Viktor Orban, șeful statului cerând explicații de la liderii UDMR,care l-au aplaudat pe premierul ungar.

articolul original.

Un farmacist, săltat de polițiștii din București. A tâlhărit patru femei la metrou

29 July 2022 at 08:10
image

Un bărbat, în vârstă de 43 de ani, de profesie farmacist a comis 4 furturi în aceeași zi, la metroul din București. După ce a furat bijuterii de la mai multe femei, polițiștii din Capitală au reușit să-l prindă pe acesta.

”Joi, 28 iulie a.c., poliţiști din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Brigada de Poliţie pentru Transportul Public, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, au reținut un bărbat, în vârstă de 43 de ani, față de care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii a 4 infracțiuni de tâlhărie calificată, în aceeași zi.

În fapt, în cursul zilei de ieri, 28 iulie, în intervalul orar 06.30-10.30, mai multe persoane au fost victime ale unor infracțiuni de tâlhărie calificată, în timp ce se aflau în trenurile de metrou, în zona Sectoarelor 1, 2, și 3.

Un bărbat de 43 de ani a fost reținut după ce a tâlhărit patru femei

În urma cercetărilor și investigațiilor desfășurate de către polițiștii Brigăzii de Poliţie pentru Transportul Public, s-a stabilit că toate faptele ar fi fost săvârșite de aceeași persoană, un bărbat, în vârstă de 43 de ani.

De asemenea, din cercetări s-a mai stabilit că bănuitul ar mai fi comis o infracțiune de tâlhărie, asupra unei femei, la data de 21 iulie a.c., în jurul orei 20.00, când i-ar fi smuls un lănțișor, în timp ce se afla într-o stație de metrou, din Sectorul 5.

Probatoriul administrat a relevat următoarea activitate infracțională, reținută în sarcina bărbatului, la data de 28 iulie a.c.:

– în jurul orei 06.30, în timp ce se afla într-un tren de metrou, oprit într-o stație din Sectorul 2, bărbatul i-ar fi smuls unei femei un cercel.

-după aproximativ o jumătate de oră, aflându-se într-un tren de metrou, oprit într-o stație din Sectorul 1, bănuitul i-ar fi smuls un cercel, unei alte femei.

– în jurul orei 09.30, bărbatul i-ar fi smuls unei persoane un lănțișor, într-un tren de metrou oprit într-o statie din Sectorul 2.

-ulterior, în jurul orei 10.30, bănuitul ar fi smuls, din nou, un lănțișor, unei alte persoane, în timp ce se afla într-un tren de metrou, oprit într-o stație din Sectorul 3.

Bărbatul a fost depistat și condus la audieri, iar în baza probatoriului administrat în cauză acesta a fost reținut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraților cu propunere legală.

Bunurile pe care le-ar fi sustras, respectiv doi cercei și două lănțișoare au fost recuperate, urmând să fie predate persoanelor vătămate.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii Brigăzii de Poliţie pentru Transportul Public, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie calificată.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”, arată Poliția Capitalei.

articolul original.

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul Zilei Imnului Național

29 July 2022 at 06:33
image

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri, 29 iulie, un mesaj cu prilejul Zilei Imnului Național.

„Ziua Imnului Național, celebrată în fiecare an pe 29 iulie, este o sărbătoare încărcată de profunde semnificații pentru românii de pretutindeni.

Poemul patriotic „Un răsunet” al lui Andrei Mureșanu a fost intonat pentru prima dată în 1848, pe acordurile create de Anton Pann. Acesta a devenit în mod oficial Imnul Național al României în anul 1990 și a avut un rol catalizator în dezvoltarea conștiinței și a identității naționale.

Imnul „Deșteaptă-te, române!” reprezintă un simbol al unității, care arată devotamentul românilor față de principiile și valorile fundamentale ale statului nostru modern: libertate, demnitate, dreptate și respect față de lege.

Versurile imnului transmit cu multă emoție un mesaj puternic, un îndemn la solidaritate și curaj. Ziua Imnului Național ne oferă prilejul de a rememora faptele glorioase ale înaintașilor noștri, care s-au sacrificat pentru o țară suverană,  indivizibilă și democratică.

Imnul transmite, totodată, esența idealurilor națiunii române și ne-a insuflat hotărâre și speranță în momentele de răscruce ale istoriei, dând glas sentimentelor patriotice ale poporului nostru.

În prezent, traversăm un moment dificil, marcat de agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. În contextul internațional actual, în fața unor provocări fără precedent, România își continuă demersurile de consolidare a relației transatlantice, promovează protejarea drepturilor omului, garantarea siguranței cetățenilor și asumarea unor valori fundamentale, precum libertatea și solidaritatea.

Astăzi, mai mult ca oricând, mesajul imnului are un impact puternic, făcând apel la unitate națională, curaj, demnitate  și responsabilitate.

La mulți ani Imnului Național al României!

La mulți ani, români!”, a spus Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.

Mesajul premierului Nicolae Ciucă cu ocazia Zilei Imnului Național

„Deșteaptă-te, române” ne umple de emoție, glorificând istoria și eroii neamului, transmite premierul Nicolae Ciucă, în mesajul săun de Ziua Imnului Național.

„Este Ziua Imnului Național al României, o sărbătoare a conșțiinței și unității noastre naționale și un prilej de a ne aminti despre începuturile destinului european al românilor, care în perioada pașoptistă s-au raliat celorlalte mișcări revoluționare din Europa acelor vremuri.

Ales pentru mesajul său mobilizator imn al Revoluției pașoptiste, ”Deșteaptă-te, române” a devenit imn al României post-decembriste după ce acordurile și versurile sale mobilizatoare au răsunat și i-au motivat pe români în multe alte momente de răscruce ale istoriei, de la Războiul de Independență și cele două Războaie Mondiale, până la revolta muncitorilor din Brașov din 15 noiembrie 1987 și, apoi, în timpul Revoluției din Decembrie 1989.

Asemuit de Nicolae Bălcescu cu o Marseilleză a românilor, ”Deșteaptă-te, române” ne umple de emoție, glorificând istoria și eroii neamului. Imnul național, drapelul și stema ne definesc identitatea și reprezintă legătura trainică între trecutul, prezentul și viitorul poporului nostru, dar și simbolul capacității țării de a traversa cu bine perioadele dificile și de a se dezvolta valorificând oportunitățile create prin voința cetățenilor săi.

Cinstirea simbolurilor naționale înseamnă responsabilitate față de acțiunile asumate, respect pentru libertățile obținute cu greu de români după zeci de ani de opresiune a regimului comunist și promovarea lor într-o Europa a diversității și valorilor comune.

De Ziua Imnului Național, îmi doresc să rămânem mereu uniți în jurul simbolurilor noastre naționale și al idealurilor apărate cu jertfe de înaintași.

La mulți ani, României născute din aspirațiile lor pe care noi suntem datori să o transmitem și mai bună urmașilor noștri!

La mulți ani, imn al sufletului românesc!”, a spus Ciucă.

articolul original.

Iosefina Pascal, despre învăţământul românesc: „Dezastrul din Educaţie va afecta viitoarele generaţii” – VIDEO

28 July 2022 at 14:15
image

Astăzi, 28 iulie 2022, a fost programată o nouă ediţie dialog BZI LIVE, alături de jurnalista Iosefina Pascal. Aceasta a discutat şi reliefat problemele din sistemul de învățământ românesc.

Mai mult decât atât, Iosefina Pascal şi-a exprimat părerea despre plagiatori şi modificările frecvente din Educaţie.

„Cum s-a dat liber în jaf şi abuz în serviciu, s-au aranjat ca să nu fie pedepsiţi. Aşa este şi cu amnistierea plagiatorilor. Ei după ce ar desfiinţa acea comisie, au impus ca cei care sunt dovediţi că au plagiat, au dat termen 3 ani, dacă nu este descoperită fapta este amnistiat. El are doctoratul plagiat timp de 10 ani, tu-l laşi în pace. Hoţul neprins, negustor cinstit. Părinţii urlă ca nu mai ştiu ce să facă cu copiii. Se schimbă tot de la o lună la alta. Când am auzit ca să nu mai fie Limba Română la BAC, am rămas mască. Cîmpeanu ne-a spus clar că examenul la Limbă Maternă nu va mai fi de sine stătător, ci comasat într-un singur examen. Schimbări şi la Matematică, este un dezastru. Prin aceste două componente îţi dezvolţi abilităţile”, a menţionat Iosefina Pascal, la BZI LIVE.

De asemenea, Iosefina Pascal se arată îngrijorată de viitorul ce-l vor avea următoarele generaţii, după ce întreaga clasă politică îşi bate joc de tot ceea ce însemnă Educaţie.

„Nu se poate să-ţi baţi joc de lucrurile elementare. Au probleme după şi cu Religia şi Educaţia Fizică. Nu ești forţat să faci Religia Ortodocsa la şcoală dacă eşti catolic. Acum la sport distrugi tot ce înseamnă competitivitate. Nu poţi uniformiza nimic. Soluţia este evaluarea periodică în cel puţini ultimii 2 ani de liceu. Iar la final să fie un cumul pentru că poate a avut o zi proastă. Copilul ştie de frica notelor, profesorilor, părinţilor, dar dacă la BAC ai ratat-o, ai ratat şi la facultate. Ăştia au schimbat şi admiterea la facultate, deşi tu eşti bun pe ceea ce se cere. Trebuie făcute lucruri practice. E dezastru, nu vreau să mă gândesc că în mai puţin de o lună se va termina dezbaterea şi destine ale copiilor vor fi modificate”, a mai spus jurnalista la BZI LIVE.

articolul original.
❌