ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022Ultimele Stiri

Câte cazuri de variola maimuței s-au înregistrat în România săptămâna trecută?

8 August 2022 at 21:00
image

Nouă cazuri de variola maimuței au fost înregistrate în ultima săptămână în România, a anunțat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului Sănătății, toate cele nouă cazuri au fost înregistrate la bărbați cu vârste cuprinse între 22 și 44 de ani.

Cei mai mulți din București, unul din Ilfov și unul din Cluj.

9 noi cazuri de variola maimuței

„Sunt în izolare, starea este bună, nu sunt probleme. Fiind relativ tineri, probabil că reacționeaza bine și nu sunt probleme legata de vreo evoluție care să le pună ”, a declarat Rafila.

Numărul total al cazurilor înregistrate până acum în România a ajuns la 30.

articolul original.

Exercițiu militar al SUA, în apropierea graniței dintre India și China

8 August 2022 at 15:00
image

Statele Unite ale Americii vor participa la un exercițiu militar comun cu India la mai puțin de 100 de kilometri de granița cu China, o zonă tensionată, scrie CNN.

Exercițiile militare vor avea loc la mijlocul lunii octombrie la o altitudine de 3.000 de metri în Auli, în statul indian Uttarakhand, și se vor concentra pe antrenamente de război la mare altitudine, potrivit unui ofițer superior al armatei indiene.

Auli se află la aproximativ 95 de kilometri de Linia de control real (LAC), o bucată de teren inospitalier unde este delimitată aproximativ frontiera disputată dintre India și China.

Ce scop are acest exercițiu militar al SUA?

Exercițiile vor avea loc în cadrul celei de-a 18-a ediții a unui exercițiu comun anual cunoscut sub numele de „Yudh Abhyas” – sau „Practică de război”.

Relațiile dintre India și China au fost tensionate de la o ciocnire sângeroasă din Himalaya în iunie 2020, soldată cu moartea a cel puțin 20 de soldați indieni și a patru soldați chinezi.

Tensiuni în creștere

Tensiunile au crescut și mai mult recent prin construirea de către China peste lacul Pangong Tso, care se află de-a lungul graniței – o acțiune condamnată de guvernul indian ca fiind o „ocupație ilegală”.

În timpul unei vizite în India în acest an, generalul Charles Flynn, comandantul armatei americane din Pacific, a descris consolidarea militară a Chinei în apropierea graniței disputate ca fiind „alarmantă”.

Întrebat despre exercițiile comune, un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării a declarat pentru CNN că parteneriatul cu India este „unul dintre cele mai importante elemente ale viziunii noastre comune pentru o regiune Indo-Pacific liberă și deschisă”.

„Un element important al acestui efort mai amplu include exerciții și evenimente de antrenament, iar Yudh Abhyas este un astfel de exercițiu bilateral anual conceput pentru a îmbunătăți interoperabilitatea și pentru a ne îmbunătăți capacitățile respective de a aborda o serie de provocări de securitate regională”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Când a apărut granița dintre India și China?

Linia de control real, granița de facto, vag definită, dintre India și China, a apărut în urma războiului de frontieră sino-indian din 1962, care la rândul său a fost declanșat de dezacorduri teritoriale istorice de lungă durată.

Locația sa exactă este neclară, iar între China și India există încă dispute cu privire la locul unde se termină o țară și începe cealaltă.

Orice între India și China ar putea avea consecințe grave. Ambele dispun de arme nucleare.

articolul original.

Cu cât au crescut salariile programatorilor în ultimul deceniu?

8 August 2022 at 13:00
image

Salariul mediu în sectorul serviciilor informatice a ajuns la circa 9.200 de lei net (cca. 1.900 de euro) în luna mai a anului 2022, fiind de aproape trei ori mai mare decât în urmă cu un deceniu, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Creşterea numărului de investitori în centre de servicii IT, nevoia tot mai mare de digitalizare, dar şi deficitul de programatori sunt printre principalii factori care au condus la o majorare accelerată a salariilor în acest sector.

Cu o medie de aproape 2.000 de euro net pe lună, programatorii sunt cel mai bine plătiţi angajaţi din economie şi au lăsat mult în urmă, ca nivel al remuneraţiei, bancherii, cei care, înainte de criza financiară din 2008-2009 dominau mari. În prezent, un programator câştigă echivalentul a 2,3 salarii medii pe economie şi a 6 salarii minime la nivel naţional.

De ce au crescut salariile programatorilor?

Efectivul de angajaţi din sectorul IT&C a crescut de la circa 100.000 la peste 220.000 de persoane în ultimii zece ani.

Importanţa sectorului a crescut de la an la an, ajungând să reprezinte 6,4% din PIB în 2021.

Unde lucrează cei mai mulți programatori români?

Cei mai mulţi angajaţi din sectorul IT&C lucrează în Bucureşti, aproape 100.000, jumătate din efectivul total de salariaţi din acest domeniu, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Alături de Capitală, Clujul, Timişoara, Iaşiul sunt oraşele cu cele mai numeroase comunităţi de IT-işti, concentrând împreună aproape 80% din efectivul total de oameni din acest sector.

articolul original.

Exporturile din China cresc deși cererea globală este în scădere

8 August 2022 at 11:00
image

Creșterea exporturilor chinezești a accelerat în mod neașteptat în luna iulie, oferind un impuls încurajator economiei, care se străduiește să se redreseze după o cădere bruscă, provocată de COVID, deși importurile au rămas slabe.

Expedierile au crescut cu 18,0% în iulie față de anul precedent, cel mai rapid ritm din acest an, au arătat duminică datele vamale oficiale, comparativ cu o creștere de 17,9% în iunie și depășind așteptările analiștilor, care se așteptau la 15,0%.

Analiștii se așteptau ca exporturile să se diminueze pe fondul semnelor tot mai mari de reducere a consumului global, scrie Reuters.

Ce se întâmplă cu exporturile din China?

Un sondaj global publicat săptămâna trecută a arătat că cererea a slăbit în iulie, indicii comenzilor și producției scăzând la cele mai slabe niveluri de la debutul pandemiei COVID-19 la începutul anului 2020.

Sondajul oficial al industriei prelucrătoare din China a indicat că activitatea s-a contractat luna trecută, ceea ce a ridicat temerile că redresarea economiei după blocajele generalizate din primăvară va fi mai lentă și mai accidentată decât se aștepta.

Calculele analiștilor, date peste cap

Dar au existat semne că întreruperile din lanțul de transport și de aprovizionare cauzate de blocaje au continuat să se atenueze, exact la timp pentru expeditorii care se pregătesc pentru vârful cererii de cumpărături de sfârșit de an.

Importurile au crescut cu 2,3% față de anul precedent, față de creșterea de 1% din iunie și de creștere de 3,7%.

Analiștii s-au așteptat ca dinamica importurilor să se intensifice modest în a doua jumătate a anului, susținută de echipamentele și produsele de bază legate de construcții, pe măsură ce guvernul își intensifică cheltuielile de infrastructură.

Luna trecută, China a înregistrat un excedent comercial record de 101,26 miliarde de dolari, ca urmare a valorii scăzute a importurilor, dar a creșterii solide a exporturilor. Analiștii prognozaseră un excedent comercial de 90,0 miliarde de dolari.

articolul original.

VIDEO | Colegiul Național „Școala Centrală”, de la pensionul domnesc de fete la Zoia Kosmodemianskaia (DOCUMENTAR)

8 August 2022 at 07:41
image

Colegiul Național „Școala Centrală” este o instituție de învățământ preuniversitar din București, care a funcționat de-a lungul vremii sub mai multe denumiri. Inițial, Școala Centrală a fost instituția dedicată educației fetelor din elita bucureșteană.

Aflată pe strada Icoanei din sectorul 2, se numără printre cele mai vechi școli din București. În prezent, clădirea se află pe lista monumentelor istorice din Capitală.

Pensionatul Domnesc de Fete, așa cum se numea la vremea respectivă, a fost înființat pe baza actului semnat în anul 1851 de domnitorul Barbu Știrbey. Școala a fost deschisă oficial în data de 20 noiembrie 1852.

Amânarea deschiderii școlii, mai bine de un an, a fost cauzată de căutarea unei clădiri adecvate pentru noua instituție și amenajarea ei, dar și pentru că personalul primei școli de fete înființată de stat a fost selectat cu atenție.

Printre primele 13 bursiere care au început cursurile, în anul 1853, se remarcă nume importante ale vremii, precum fiica lui Scarlat Ghica, fiicele logofeților Florescu și Iancu Ralet, Marghiloman, Lahovary, Leurdeanu, Crețeanu.

În anul 1864, Școala Centrală a fost transformată într-o școală secundară, de 5 ani. Prima directoare a fost Ana Iacobsen, a cărei țară de origine era Rusia.

Astfel, a fost pusă piatra de temelie a actualei Școli Centrale, care a avut sediul inițial la Casa lui Manuc, Casa Turnescu și unul dintre palatele familiei Ghica. Asta până când s-a realizat un sediu special pentru instituție.

Lucrările propriu-zise ale noului sediu au început abia în anul 1890, așa cum este înscris peste poarta de intrare din curtea interioară. Acestea au avut loc după planurile arhitectului Ion Mincu.

El este considerat părintele stilului de arhitectură neoromânesc, iar clădirea Școlii Centrale se numără printre primele clădiri construite de Ion Mincu în noul stil ce se va dezvolta pe parcursul primelor decenii ale secolului al XX-lea, fiind și construcția cea mai amplă a arhitectului.

Are la bază o concepție clasică, care amintește de imaginea și formele regulate, simetrice, ale unor ansambluri de mănăstiri de la sfârșitului secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, cum ar fi Mănăstirea Hurezi din Oltenia și Mănăstirile Antim și Văcărești din București.

Citește continuarea pe Gândul!

articolul original.

VIDEO | Casa Memorială „Gheorghe Tattarescu”, un templu al picturii românești (DOCUMENTAR)

8 August 2022 at 07:36
image

Casa Memorială „Gheorghe Tattarescu” se află pe strada Domnița Anastasia, în apropiere de Centrul Vechi al Capitalei, fiind singura reședință particulară în formă de han din zonă, păstrată încă de la începutul secolului al XIX-lea.

Clădirea a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice, în anul 1954, și este cea mai veche casă memorială din patrimoniul Muzeului Municipiului București. Aceasta include un bogat patrimoniu de pictură, grafică, artă decorativă, documente și piese de mobilier ce au aparținut atât artistului, cât și familiei acestuia.

Gheorghe Tattarescu a fost, alături de Theodor Amann, întemeietorul Școlii Naționale de Arte Frumoase, iar operele sale plastice sunt prezentate în numeroase muzee și colecții, atât din țară, cât și din străinătate.

El a fost, de asemenea, cel mai de seamă pictor religios din România. Lucrările sale se regăsesc în 58 de biserici, printre care Colțea, Zlătari, Sfântul Spiridon și Crețulescu.

Construcția inițială a casei a fost ridicată la începutul secolului al XIX-lea de Dimitrie Popescu. Moștenitorul lui, colonelul Alecu Popescu, a vândut casa și întreg terenul pictorului Gheorghe Tattarescu, în anul 1855, atunci când acesta s-a întors de la studii din Roma. Doi ani mai târziu, proprietatea a fost mărită cu patru stânjeni și cu patru palme de teren, din terenul lui Georgio Georgescu.

Zugrav, profesor, fondator al Școlii Naționale de Arte Frumoase, nume de prim rang în pictura națională și în iconografie, Gherghe Tattarescu și-a făcut din casă, atelier, dar și loc de reprezentare.

Astfel, timp de trei ani, Tattarescu a adoptat locuința conform dorințelor sale. El a mai construit camere și a realizat un atelier pentru pictură, acolo unde au fost găzduiți și unii dintre elevii săi.

La terminarea lucrărilor de amenajare, Tattarescu a înscris pe frontispiciul clădirii anul 1858 și inițialele G.T, înscrisuri care se pot vedea și astăzi, iar curtea a fost pavată cu bolovani de râu.

Citește continuarea pe Gândul!

articolul original.

Marius Tucă Show începe luni, 8 august, de la ora 20.00, live pe gandul.ro

8 August 2022 at 06:48
image

Politologul Bogdan Teodorescu face o radiografie a lumii de astăzi, prinsă, nu numai, între valuri pandemice și război, dar și între clișee, etichete și manipulare.

O discuție despre unul dintre cele mai agresive și periculoase războaie cu care se confruntă omenirea de astăzi: războiul comunicațional și repercusiunile lui atunci când informația se transformă într-un fake news.

Cât este esență și cât este aparență în comunicarea politicienilor? De ce cele mai importante decizii pentru cetățean se iau în camere secrete și nu într-o dezbatere publică, transparentă și sănătoasă? Care este informația viitorului și cum va arăta lumea de astăzi după o pandemie și un război?

O nouă ediție pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă – https://www.facebook.com/mariustuca.ro – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Tineți aproape!

articolul original.

Ce fac traderii după prăbușirea pieței cripto?

8 August 2022 at 06:00
image

Prăbuşirea criptomonedelor diminuează oferta celor mai căutate ceasuri de pe piaţa second-hand, reducând preţurile pentru modelele greu de procurat de la Patek Philippe şi Rolex.

Oferta de ceasuri trofeu, precum Rolex Daytona sau Patek Nautilus 5711A, „este acum mult mai mare”, a declarat platforma de tranzacţionare online de ceasuri Chrono24 într-o declaraţie trimisă prin e-mail.

Recenta prăbuşire crypto „a avut un impact direct asupra preţurilor ceasurilor de lux de la mărci precum Rolex şi Patek Philippe”, a declarat compania, care are sediul în Karlsruhe, Germania, şi care are mai mult de jumătate de milion de ceasuri listate la vânzare pe site-ul său.

La ce a dus prăbușirea pieței cripto?

Scăderea preţului pentru cele mai căutate modele este cel mai recent indiciu că piaţa ceasurilor second-hand, cândva în plină ascensiune, începe să piardă ritmul. Valorile în creştere ale criptomonedelor au creat o nouă clasă de cumpărători de lux, ceea ce a dus la o creştere fără precedent a preţurilor pentru modele, în special pentru mărci precum Rolex, Audemars Piguet şi Patek. Acum, când multe jetoane digitale au fost martelate, aceşti consumatori dau înapoi.

Tim Stracke, co-directorul executiv al Chrono24, a declarat că retragerea pentru unele modele reprezintă o consolidare, deoarece preţurile pentru cele mai căutate ceasuri scad mai aproape de cele ale ceasurilor similare.

În acelaşi timp, Stracke a declarat că volumele de tranzacţionare pe platforma, care pune în legătură comercianţii sau vânzătorii privaţi cu cumpărătorii, au crescut cu peste 50% în prima jumătate a anului.

Ce prețuri au aceste ceasuri?

Preţul unui Patek Philippe Nautilus 5711A, care se vinde cu aproximativ 35.000 de dolari la vânzare cu amănuntul, a urcat la 240.000 de dolari în primul trimestru, potrivit Chrono24. Acum, ceasul sport din oţel cu cadran albastru ajunge la aproximativ 190.000 de dolari.

Chrono24 a observat creşteri de preţ precum Girard-Perregaux Laureato, precum şi pentru multe modele Cartier şi Breitling. Cererea a crescut, de asemenea, pentru aproape toate modelele din colecţia Omega Speedmaster, rezultat al unei colaborări cu marca soră Swatch, potrivit Chrono24.

Chrono24, care se gândeşte la o potenţială ofertă publică iniţială, a declarat că se aşteaptă la o creştere suplimentară a vânzărilor globale tranzacţionate pe site în a doua jumătate a anului.

articolul original.

O actriță a fost rănită grav într-un accident rutier

8 August 2022 at 05:00
image

Actrița Anne Heche a fost grav rănită după ce mașina pe care o conducea s-a izbit de o casă din Los Angeles și a luat foc. Pompierii au avut nevoie de 65 de minute pentru a stinge focul.

Accidentul a provocat un în interiorul proprietății de care s-a lovit mașina actriței Ane Heche și a fost nevoie de 65 de minute pentru ca cei 59 de pompieri să stingă complet flăcările.

Actrița americană Anne Heche, în vârstă de 53 de ani, a fost grav rănită. Presa locală citată de Sky News arată că actrița a suferit arsuri grave.

Această actriță a fost rănită grav în accident

Potrivit NBCLA, pe o stradă rezidențială – iar Mini Cooper-ul albastru a intrat într-o casă cu două etaje din Mar Vista.

Ofițerii cred că este posibil ca mașina să fi lovit inițial o bordură și că s-a răsturnat.

Ce au spus vecinii?

Potrivit Departamentului de pompieri din Los Angeles, o femeie a fost găsită în interiorul mașinii, respectiv actrița Anne Heche a fost transportată la spital.

Un vecin a declarat pentru NBCLA: „Casa era plină de fum. Cred că au folosit macaraua pentru a muta mașina pentru a extrage șoferul. A fost o nebunie”.

Heche este cunoscută pentru rolurile sale din filme precum Psycho, Donnie Brasco și Cedar Rapids.

articolul original.

Oficialul care conducea producția de rachete din Taiwan a făcut atac de cord

8 August 2022 at 00:00
image

Un oficial din Taiwan care conducea producția de rachete a murit sâmbătă dimineața din cauza unui atac de cord, într-o cameră de hotel.

Directorul adjunct al unității de cercetare și dezvoltare a Ministerului Apărării din Taiwan a fost găsit mort sâmbătă dimineață într-o cameră de hotel, după ce a suferit un atac de cord, potrivit agenției oficiale Central News Agency, citate de Reuters.

Ou Yang Li-hsing, adjunctul șefului Institutului Național de Știință și Tehnologie Chung-Shan, deținut de armată, a murit într-o cameră de hotel din sudul Taiwanului, a anunțat CNA.

Oficialul care conducea producția de rachete a suferit o moarte suspectă

Autoritățile au precizat că Ou Yang, în vârstă de 57 de ani, a murit în urma unui , iar camera de hotel nu prezenta niciun semn de „intruziune”, potrivit CNA.

Familia sa a declarat că acesta avea antecedente de boli de inimă și că avea un stent cardiac, potrivit raportului.

Unde se afla oficialul în momentul decesului?

Ou Yang se afla într-o călătorie de afaceri în comitatul Pingtung, în sudul țării, a precizat CNA, adăugând că el preluase postul la începutul acestui an pentru a superviza diverse proiecte de producție de rachete.

Organismul deținut de armată se străduiește să își dubleze capacitatea anuală de producție de rachete până la aproape 500 în acest an, în timp ce insula își sporește puterea de luptă pe fondul a ceea ce consideră a fi o amenințare militară tot mai mare .

articolul original.

Un oraș turistic chinezesc impune restricții împotriva COVID-19

7 August 2022 at 23:00
image

Orașul Sanya, din sudul Chinei, unde numeroși turiști petrec vacanța pe plajă, a impus sâmbătă un restricții dure și a închis sistemul de transport public în încercarea de a opri o epidemie de COVID-19 în timpul sezonului turistic de vârf, relatează Reuters.

Autoritățile au anunțat că măsurile de restricție încep la ora 6 dimineața (22:00 GMT), afirmând că situația COVID este „foarte gravă” și că mișcarea oamenilor este restricționate. Nu s-a precizat însă când ar putea fi ridicate măsurile.

„Îndemnăm publicul larg și turiștii să înțeleagă și să își ofere sprijinul”, au spus autoritățile într-o declarație pe contul WeChat al guvernului orașului.

Care este situația în acest oraș turistic chinezesc?

Orașul de pe insula Hainan a raportat 263 de cazuri de COVID vineri. Autoritățile au declarat că au detectat subvarianta Omicron BA.5.1.3.

Restricțiile au loc în plin sezon turistic pentru oraș, care este, de asemenea, cunoscut pentru cumpărăturile sale duty-free și găzduiește mai multe hoteluri de lux administrate de companii internaționale.

Viceprimarul He Shigang a declarat pentru televiziunea de stat CCTV că în oraș se află aproximativ 80.000 de turiști, dar cazurile de COVID-19 au fost în principal în rândul rezidenților.

Ce trebuie să facă oamenii pentru a circula?

Oamenii au în continuare voie să părăsească Sanya, dar pentru a face acest lucru trebuie să prezinte două teste PCR negative efectuate în termen de 48 de ore.

Unii turiști au apelat la pentru a-și exprima frustrarea.

„Avionul meu trebuia să plece la ora 9 dimineața, dar au blocat brusc orașul … Trebuie să mă întorc acasă pentru a începe munca”, a declarat un utilizator al platformei Weibo.

Orașul a început joi să impună măsuri de izolare în unele locuri. Mai multe locuri, inclusiv centrele sale comerciale duty-free, populare printre care nu pot călători în străinătate, au fost închise vineri.

articolul original.

Drama pompierului chemat să stingă un incendiu la propria locuință

7 August 2022 at 22:00
image

Un pompier chemat să stingă incendiuil izbucnit la o casă din Pennsylvania și-a dat seama că locul intervenției este de fapt casa lui. El se teme că 10 dintre rudele sale au murit în incendiu.

Harold Baker a declarat pentru ziarul Citizens’ Voice că se așteaptă ca 10 victime din familia sa să fie găsite decedate în casa cuprinsă de incendiu în Pennsylvania: fiul, fiica, socrul, cumnatul, cumnata, trei nepoți și alte două rude, potrivit Sky News.

la casa din orașul Nescopeck a fost anunțat vineri, în jurul orei 2.30, după ce vecinii au auzit o explozie puternică.

Drama de a stinge un incendiu la propria locuință

Trei victime au fost găsite până în prezent, iar autoritățile spun că alte aproximativ șapte persoane sunt încă date dispărute.

Harold Baker a spus că în casă locuiau 14 persoane, iar una dintre ele era plecată să livreze ziare în acel moment.

Apelul inițial către serviciile de urgență a fost către o proprietate vecină, dar Baker și-a dat seama că era vorba de reședința familiei sale în momentul în care s-a apropiat.

Povestea este cutremurătoare!

„Când am dat colțul aici, pe Dewey (Street), am știut imediat ce casă era doar uitându-mă pe stradă”, a declarat el.

„Eram pe prima mașină, iar când am oprit, toată casa era cuprinsă complet. Am încercat să intrăm la ei”.

Baker a fost eliberat din sarcini din cauza relației sale cu victimele.

Vecinii au declarat că au văzut veranda din față mistuită de flăcări, după ce au auzit sunetul exploziei. Unii au spus că au auzit, de asemenea, un tânăr țipând în fața casei: „Sunt toți morți”.

O anchetă penală este în curs de desfășurare, a precizat poliția, iar ofițerii interoghează supraviețuitorii.

articolul original.

Trupa ucraineană de metal care strânge bani pentru țara ei

7 August 2022 at 21:00
image

Trupa ucraineană de metal Jinjer a strâns peste 130.000 de dolari pentru poporul lor de când Rusia a început războiul. În prezent, ei se află în turneu ca ambasadori ai țării și vor să își folosească platforma pentru a se asigura că lumea nu uită atrocitățile care încă se întâmplă în Ucraina.

La 24 februarie 2022, la ora 5 dimineața, Eugene Abdukhanov se afla în mașina sa, chiar în momentul în care primele bombe au lovit Ucraina. La aproape șase luni de atunci, lucrurile pe care le-a văzut în timp ce conducea pentru a-și salva viața sunt priveliști pe care nu le va uita niciodată.

„Dintr-o dată, aceste explozii au început să se întâmple chiar în jurul meu”, a povestit el pentru Sky News. „Totul a început să explodeze în jurul meu, am fost norocos că am reușit să scap de acolo. Pur și simplu noroc. Nu știu cum, dar am reușit să ies cu mașina”.

Ce a făcut trupa ucraineană de metal de la începutul războiului?

Abdukhanov este basistul trupei de metal Jinjer. În prima lună după ce bombele au lovit Ucraina, el spune că nu s-a gândit nici măcar să pună mâna pe chitară. Dar trupa, care are o bază uriașă de fani, a primit permisiunea din partea Ministerului Culturii ucrainean de a cânta în calitate de ambasadori, pentru a continua să sensibilizeze și să ajute la strângerea de fonduri pentru oamenii din Ucraina.

Prin strângerea de fonduri, inclusiv prin inscripționate cu sloganul „We Want Our Home Back” (Ne vrem casa înapoi – n.r.), în galben și albastru ucrainean, au strâns peste 130.000 de dolari. Pentru că, după valul inițial de ajutor, pe măsură ce lumea a reacționat cu groază la ceea ce se întâmpla acolo, inevitabil, pe măsură ce războiul continuă, cei mai mulți oameni nu pot susține nivelul inițial ridicat de sprijin. Abdukhanov spune că înțelege acest lucru.

„Trebuie să rămânem realiști”

„Trebuie să rămânem realiști”, spune el. „Nu poți menține același nivel de sprijin tot timpul. Oamenii din întreaga lume, indiferent cât de susținători au fost la început… pur și simplu nu pot menține. Nu îi învinovățesc pentru acest lucru. Apreciez fiecare persoană care a donat, a contribuit la susținerea Ucrainei, a contribuit la lupta noastră împotriva Rusiei. Și asta este deja suficient. Singurul lucru pe care îl cer oamenilor din întreaga lume este doar să nu ne întoarcă spatele. Toată lumea are propriile familii, toată lumea are copii de care trebuie să aibă grijă. Nu le cer oamenilor să fie prea eroici, dar vă rog doar să nu ne întoarceți spatele. Nu uitați că oamenii mor. Țineți minte că nu departe de voi, chiar pe același continent european, există un război, un război adevărat – nu doar un conflict, ci un război, care face ravagii”, a spus Abdukhanov.

După ce a susținut concerte în sprijinul Slipknot, trupa are în plan festivaluri, inclusiv Bloodstock în Marea Britanie.

O solistă foarte abilă

Cei care nu au ascultat Jinjer, sunetul vocal al solistei Tatiana Shmayluk este ceva ce nu vor uita repede pentru că ea are abilitatea de a trece de la pur și melodic la un growl gutural.

„Noi nu suntem acea trupă care va găsi o zonă de confort din punct de vedere muzical și va rămâne în aceasta”, spune Abdukhanov. „Nu este vorba despre noi. Vom încerca întotdeauna să găsim ceva nou și o nouă direcție și să o urmăm”, a mai spus Abdukhanov.

În ultimele lor concerte, tristețea și furia evenimentelor recente din Ucraina au ieșit la iveală în interpretările lor.

„Am reușit să acumulăm atât de multe emoții negative, pe care le exprimăm în felul nostru pe scenă și este doar o intensitate dublă. La asta se pot aștepta oamenii”.

Trupa ucraineană de metal își împărtășește experiențele

Pe măsură ce au călătorit prin Europa, Jinjer au împărtășit experiențe pe rețelele de socializare. În aprilie, au distribuit un videoclip cu o tânără pe nume Olga, a cărei mamă, Natalia, a fost grav rănită în bombardamentul de la teatrul din Mariupol. Mii de euro în donații au fost trimise pentru a o ajuta să treacă prin operație și recuperare. Eforturile lor de strângere de fonduri au ajutat, de asemenea, un azil de bătrâni și o școală de muzică pentru copii, printre altele.

„Cel puțin atât putem face acum”, spune Abdukhanov. „Știți, fiind uneori foarte obosit de toată durerea și de toată suferința care se întâmplă poporului meu și țării mele, încerc totuși să rezist și să continui să port steagul, să spunem, chiar dacă uneori mă simt foarte copleșit de toate veștile proaste care vin de acasă”, mai spune el.

Unii membri și-au pierdut prieteni în război

În timp ce familia lui Abdukhanov nu mai este în Ucraina, el are prieteni care au rămas. Cu doar câteva zile în urmă, el a primit vestea îngrozitoare că un prieten a murit.

„A luptat în armată chiar pe front și a murit ca un erou. Când se întâmplă astfel de lucruri și se tot întâmplă, este foarte greu de suportat. Este foarte greu, în primul rând, să accepți acest lucru. Refuzi să realizezi acest lucru, nu poți crede că acest lucru se întâmplă cu adevărat. Apoi, odată cu acceptarea vine și durerea și suferința. Așa că este extrem de dificil să fii departe, dar, în același timp, nu pot să mint, sunt fericit să fiu plecat din Ucraina și să îmi fac treaba… Sunt fericit că eu și familia mea nu suntem amenințați. Că rachetele și bombele nu cad pe capetele noastre. Dar, în același timp, este foarte greu să fiu departe de asta, pentru că mulți oameni apropiați mie sunt încă acolo. Nu contează dacă ei luptă pe front sau trăiesc ca civili în Kiev. Ei sunt încă sub o mare amenințare și asta mă sfâșie”, mai spune artistul.

Jinjer va concerta la festivalul Bloodstock alături de Behemoth, Lamb Of God, Mercyful Fate și mulți alții. la Catton Park, Derbyshire, în perioada 11-14 august.

articolul original.
Ieri — 7 August 2022Ultimele Stiri

Acidul hialuronic „trezește” celulele stem pentru a repara mușchii deteriorați

7 August 2022 at 15:00
image

Un nou studiu dezvăluie o formă unică de comunicare celulară, bazată pe acidul hialuronic, care controlează repararea mușchilor.

În mușchii afectați, celulele stem trebuie să lucreze împreună cu celulele imunitare pentru a finaliza procesul de reparare, dar modul în care aceste celule se coordonează pentru a asigura îndepărtarea eficientă a țesutului mort înainte de a face noi fibre musculare a rămas necunoscut.

Oamenii de știință au demonstrat acum că o substanță naturală numită acid hialuronic, care este folosită în și injecții pentru osteoartrită, este molecula cheie care gestionează această interacțiune fundamentală.

Studiul a fost publicat în revista Science.

Acidul hialuronic, responsabil de repararea musculară

„Atunci când mușchii sunt deteriorați, este important ca celulele imunitare să intre rapid în țesut și să elimine daunele înainte ca celulele stem să înceapă repararea”, a spus dr. Jeffrey Dilworth, cercetător principal la Spitalul Ottawa și profesor la Universitatea din Ottawa, Canada; și autor principal al studiului.

„Studiul nostru arată că celulele stem musculare sunt pregătite pentru a începe repararea imediat, dar celulele imunitare mențin celulele stem într-o stare de repaus în timp ce termină munca de curățare. După aproximativ 40 de ore, odată ce lucrarea de curățare este terminată, se declanșează o alarmă internă în celulele stem musculare care le permite să se trezească și să înceapă reparația”, explică Dilworth.

Dr. Dilworth și echipa sa au identificat drept ingredientul cheie al acestui „ceas cu alarmă” intern care le spune celulelor stem musculare când să se trezească. Atunci când apar leziuni musculare, celulele stem încep să producă și să se acopere cu acid hialuronic.

Cum funcționează acest mecanism celular?

Odată ce învelișul devine suficient de gros, blochează semnalul de somn de la celulele imunitare și determină trezirea celulelor stem musculare, scrie Eurek Alert.

Folosind țesuturi de șoareci și umane, Dr. Dilworth și echipa sa au descoperit, de asemenea, modul în care celulele stem musculare controlează producția de acid hialuronic folosind semne epigenetice pe gena Has2.

Un pas înainte pentru a ajuta persoanele în vârstă

„În mod interesant, îmbătrânirea este asociată cu inflamație cronică, slăbiciune musculară și o capacitate redusă a celulelor stem musculare de a se trezi și de a repara daunele”, a spus Dr. Kiran Nakka, autor principal al studiului și asociat de cercetare al dr. Dilworth, care a efectuat această cercetare ca parte a studiilor sale postdoctorale.

„Dacă am putea găsi o modalitate de a îmbunătăți producția de acid hialuronic în celulele stem musculare ale , aceasta ar putea ajuta la repararea mușchilor”, spune Nakka.

Autorii notează faptul că efectul regenerativ al acidului hialuronic pare să depindă de faptul că acesta este produs de celulele stem musculare. Echipa examinează în prezent dacă medicamentele care modifică epigenetica celulelor stem musculare ar putea fi utilizate pentru a crește producția lor de acid hialuronic.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Balenă ajunsă în Sena. Ce fac francezii pentru a o salva?

7 August 2022 at 10:00
image

O balenă beluga a fost reperată în râul francez Sena, iar oficialii decid acum cum să salveze un mamifer mai potrivit pentru apele reci ale Arcticii.

Aceștia spun că animalul se află în prezent în apropierea unei ecluze din Vernon, la aproximativ 70 km nord-vest de Paris, relatează BBC.

Publicul este îndemnat să nu se apropie de .

Ce se va întâmpla cu această balenă ajunsă în Sena?

Experții sunt nedumeriți de ce balena s-a îndepărtat atât de mult de , spre sud.

„Provocarea acum va fi să ajutăm la hrănirea ei și să încercăm să o însoțim spre ocean”, a declarat Lamya Essemlali, șefa grupului ecologist Sea Shepherd France.

Ea a declarat că scoaterea animalului din apă este exclusă, deoarece este prea riscant.

Au apărut imagini care arată balena înotând încet în râu.

Oficialii nu au comunicat mărimea animalului, dar o belugă adultă poate ajunge la peste patru metri lungime.

În luna mai, o balenă ucigașă a fost găsită moartă după ce a înotat pe râul Sena în Normandia. Un plan de a ghida orca mascul de patru metri înapoi în mare cu ajutorul unor stimuli acustici a eșuat, iar experții au concluzionat ulterior că aceasta era grav bolnavă.

În 2019, o balenă moartă a fost găsită în râul Tamisa, în apropiere de Gravesend.

Acest lucru s-a întâmplat la doar câteva săptămâni după ce o balenă cu cocoașă care a fost văzută înotând în aceeași porțiune de apă a murit. S-a crezut că aceasta a ajuns în Tamisa din cauza unei erori de navigație, posibil în timpul mareelor.

articolul original.

Veganii care ridică greutăți pot avea oase mai puternice decât cei care fac alte exerciții

7 August 2022 at 07:00
image

Veganii care ridică greutăți, spre deosebire de cei care practică alte forme de exerciții, cum ar fi ciclismul sau înotul, pot avea oase mai puternice.

O cercetare despre acest subiect a fost publicată în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Aproximativ 6% din populația Statelor Unite este vegană. Cercetări recente arată că o dietă pe bază de plante poate fi asociată cu o densitate minerală osoasă mai mică și un risc crescut de fracturi.

Veganii care ridică greutăți sunt mai feriți de probleme ale oaselor

„Veganismul este o tendință globală; un număr tot mai mare de oameni din întreaga lume aderă la o dietă ”, a spus medicul Christian Muschitz, de la Spitalul St. Vincent din Viena și de la Universitatea de Medicină din Viena, Austria.

„Studiul nostru a arătat că antrenamentul de rezistență compensează structura osoasă redusă la persoanele vegane în comparație cu cele omnivore”, spune specialistul, citat de Eurek Alert.

Veganii ar trebui să se antreneze în mod regulat

Autorii au comparat datele de la 43 de bărbați și femei care au urmat o dietă pe bază de plante timp de cel puțin cinci ani și 45 de bărbați și femei care au urmat o dietă omnivoră timp de cel puțin cinci ani. Omnivorii mănâncă atât carne, cât și alimente pe bază de plante.

Cercetătorii au descoperit că cel puțin o dată pe săptămână aveau oase mai puternice față de cei care nu ridicau greutăți. De asemenea, oamenii de știință au descoperit că veganii și omnivorii care s-au angajat în antrenamente de rezistență aveau o structură osoasă similară.

„Oamenii care aderă la un ar trebui să efectueze antrenamente de rezistență în mod regulat pentru a-și păstra rezistența osoasă”, a spus Muschitz.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Marea Britanie va intra în recesiune, anunță Banca Angliei

7 August 2022 at 06:00
image

Banca Angliei a avertizat că Marea Britanie va intra în recesiune, în condițiile în care a efectuat cea mai mare majorare de dobândă din ultimii 27 de ani.

Instituția preconizează că economia se va contracta în ultimele trei luni ale acestui an și va continua să se micșoreze până la sfârșitul anului 2023, scrie BBC.

Ratele dobânzilor au crescut la 1,75%, în timp ce banca se luptă să oprească creșterea vertiginoasă a prețurilor, inflația urmând să ajungă la peste 13%.

Marea Britanie va intra în recesiune

Principalul motiv al inflației ridicate și al creșterii scăzute este creșterea determinată de invazia Rusiei în Ucraina.

O gospodărie obișnuită va plăti aproape 300 de lire sterline pe lună pentru energie până în octombrie, a avertizat Banca.

Cea mai lungă recesiune

Recesiunea așteptată ar fi cea mai lungă recesiune din 2008, când britanic s-a confruntat cu un colaps, care a dus la oprirea creditării.

Criza nu va fi la fel de profundă ca acum 14 ani, dar ar putea dura la fel de mult.

Guvernatorul băncii, Andrew Bailey, a declarat că are „o mare simpatie și o mare înțelegere pentru cei care se luptă cel mai mult” cu costul vieții.

articolul original.

La cât a ajuns deficitul de produse alimentare?

7 August 2022 at 05:00
image

Exporturile de produse alimentare ale României s-au situat anul trecut la peste 2,1 miliarde de euro, în creştere cu 24% faţă de anul precedent, arată calculele făcute de ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cu toate acestea, majorarea exporturilor nu a putut acoperi nici pe jumătate deficitul comercial din zona alimentară.

Astfel, importurile de alimente s-au situat în 2021 la 6,8 miliarde de euro, astfel că deficitul a ajuns la 4,7 miliarde de euro. Importurile de alimente au avut un ritm de creştere mai redus decât cel al exporturilor, respectiv 14,5% faţă de 2020, însă nu a fost suficient pentru a reduce deficitul comercial în acest sector.

La cât a ajuns deficitul de produse alimentare în România?

România înregistrează deficit la toate alimentele de bază. Astfel, la carne de­ficitul comercial depăşeşte 700 mil. euro, în timp ce laptele ajunge la peste 500 mil. euro. La fructe, deficitul comercial depăşeşte 600 mil. euro, iar la legume indica­torul trece de 400 de milioane de euro, conform calculelor ZF. „România a importat peste 525.000 de tone de carne de porc. Problema nu este la producători, ci la autorităţi pentru că atâta vreme cât măsurile pentru combaterea pestei porcine africane lipsesc cu desă­vârşire, este complicat“, spune Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).

„Noi aducem carne din afară, majoritatea fermelor din România au fost blocate perioade lungi de timp şi, ca atare, pentru a pune pe piaţa europeană produse românească, trebuie să lucrăm cu materie primă eligibilă.“ Ea adaugă că practic „pentru a duce micii româneşti în comunităţile de români din afara ţării, producătorii trebuie să folosească materie primă din afara ţării“.

Importăm mai mult decât exportăm

Iar situaţia din nu este singular. România importă de 100 de ori mai multe roşii decât exportă, iar fermierii aruncă în sezon roşiile din cauza supraproducţie şi din cauza lipsei de organizări a micilor ferme din România sau a reticenţei în a se reuni în cooperative.

Pe de altă parte, România exportă materii prime. Din cauza faptului că cerealele nu se transformă în România în produs finit ci peste hotare, a dus la importuri de produse ale industriei de morărit de 131 de milioane de euro, comparativ cu exporturi de 26,7 milioane de euro. Pe de altă parte, se ridică la 3,6 miliarde de euro.

articolul original.

Vremea pune în pericol aprovizionarea globală cu orez

7 August 2022 at 00:00
image

Condițiile meteorologice nefavorabile care afectează principalii furnizori de orez din Asia, inclusiv cel mai mare exportator, India, amenință să reducă producția celui mai important aliment de bază din lume și să alimenteze inflația alimentară, care se apropie deja de niveluri record, scrie Reuters

În ultimii doi ani, orezul a contracarat tendința de creștere a prețurilor la alimente, pe fondul unor recolte excepționale și al unor stocuri mari la exportatori, chiar dacă COVID-19, întreruperile în aprovizionare și, mai recent, conflictul dintre Rusia și Ucraina au făcut ca alte cereale să devină mai scumpe.

Dar vremea nefavorabilă din țările exportatoare din Asia, care asigură aproximativ 90% din producția mondială de orez, este posibil să schimbe traiectoria prețurilor, au declarat comercianții și analiștii.

Aprovizionarea globală cu orez, afectată de vreme

„Există un potențial de creștere pentru prețurile orezului, odată cu posibilitatea unor scăderi ale producției în principalele țări exportatoare”, a declarat Phin Ziebell, economist pentru agribusiness la National Australia Bank.

„O creștere a prețului orezului s-ar adăuga la provocările deja majore pentru accesibilitatea alimentelor în unele părți ale lumii în curs de dezvoltare”, a declarat Ziebell pentru Reuters.

Ploile neregulate din centura de cereale a Indiei, un val de căldură în China, inundațiile din Bangladesh și scăderea calității în Vietnam ar putea reduce randamentele în patru dintre primii cinci producători de orez din lume, au declarat pentru Reuters fermieri, comercianți și analiști.

Principalele state care produc orez

Principalele state indiene producătoare de orez, Bihar, Jharkhand, Bengalul de Vest și Uttar Pradesh, au înregistrat un deficit de precipitații musonice de până la 45% până acum în acest sezon, arată datele departamentului meteorologic de stat.

Acest lucru a dus, în parte, la o scădere de 13% a plantării orezului în acest an, ceea ce ar putea duce la o scădere a producției cu 10 milioane de tone sau cu aproximativ 8% față de anul trecut, a declarat B.V. Krishna Rao, președintele Asociației exportatorilor de orez din toată India.

Suprafața cultivată cu orez a scăzut și din cauza faptului că s-au reorientat către leguminoase și oleaginoase, a spus Rao.

Cât orez se cultivă în India?

Orezul semănat de vară în India reprezintă peste 85% din producția anuală, care a urcat la un nivel record de 129,66 milioane de tone în anul agricol până în iunie 2022.

„O scădere a producției este certă, dar marea întrebare este cum va reacționa guvernul”, a declarat un dealer cu sediul în Mumbai.

Stocurile de orez din India la 1 iulie totalizau 55 de milioane de tone, față de ținta de 13,54 milioane de tone.

Acest lucru a menținut prețurile orezului la un nivel scăzut în ultimul an, împreună cu livrările record de 21,5 milioane de tone ale Indiei în 2021, mai mari decât totalul expediat de următorii patru mari exportatori din lume – Thailanda, Vietnam, Pakistan și Statele Unite.

„Dar guvernul este hipersensibil în ceea ce privește prețurile. O creștere mică l-ar putea determina să impună restricții la export”, a declarat comerciantul.

Orezul, afectat de ploi și căldură

În Vietnam, ploile din timpul recoltei au afectat calitatea cerealelor.

China, cel mai mare consumator și din lume, a suferit pierderi de randament din cauza căldurii extreme din zonele de cultivare a cerealelor și se așteaptă să ridice importurile la un nivel record de 6 milioane de tone în 2022/23, potrivit Departamentului american al Agriculturii.

China a importat 5,9 milioane de tone în urmă cu un an.

Pagube provocate de inundații

Al treilea mare consumator mondial, Bangladesh, se așteaptă, de asemenea, să importe mai mult orez, în urma pagubelor provocate de inundații în principalele sale regiuni de producție, au declarat comercianții.

Analiștii sau agențiile guvernamentale, care adesea publică datele de producție abia mai târziu în cursul anului, nu au estimat încă amploarea totală a deficitelor în alte țări decât India.

Dar impactul vremii nefavorabile pentru recolte poate fi deja observat în creșterea ușoară a prețurilor de export din India și Thailanda în această săptămână.

articolul original.
❌