ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Antony Blinken a ieşit să calmeze spiritele: Acţiunile de intimidare ale Chinei sunt nejustificate

5 August 2022 at 10:52

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat vineri, 5 august, ca acţiunile de intimidare ale Chinei sunt nejustificate. Astfel, oficialul american a transmis că lansările de rachete chineze din jurul Taiwanului sunt o declaraţie semnificativă şi disproporţionala, având în vedere că SUA nu cauta să provoace o criză.

vizita lui Nancy Pelosi in Taiwan
Blinken a spus că Statele Unite nu se vor lăsa provocate de China şi că Washingtonul este profund îngrijorat de situaţia legată de Taiwan

Antony Blinken a precizat că acţiunile Chinei din jurul Taiwanului sunt nejustificate

Antony Blinken a vorbit de acţiunile Chinei din jurul Taiwanului în timpul unei conferinţe de presă în marja Forumului regional al ASEAN de la Phnom Penh. Totodată, Blinken a spus că Statele Unite nu se vor lăsa provocate de China şi că Washingtonul este profund îngrijorat de situaţia legată de Taiwan, adăugând că ”nu a existat nici un pretext” pentru Beijing pentru a desfăşura aceste exerciţii militare în strâmtoarea Taiwan.

Oficialul american a subliniat faptul că SUA nu va adopta măsuri care să provoace o criză.

”Am spus tot timpul că diferenţele dintre continent şi Taiwan trebuie să fie soluţionate în mod paşnic, nu prin forţă. Ultimul lucru pe care ţările din regiune îl vor este să vadă diferenţele rezolvate prin forţă ”, a subliniat Blinken.

China a început de joi, 4 august, o serie de manevre militare de amploare în jurul Taiwanului, mobilizând avioane, nave şi rachete balistice, ca răspuns la vizita de zilele trecute a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi.

”Aceste provocări reprezintă o escaladare importantă. Puteţi vedea cum Beijingul a încercat să schimbe status quo-ul cu privire la Taiwan de ceva timp (…) Acum, ei desfăşoară acţiuni periculoase la un nou nivel. China a ales să suprareacţioneze şi să utilizeze vizita doamnei Pelosi ca un pretext. Realitatea este că vizita sa a fost paşnică. Nu există nicio justificare pentru acest răspuns militar extrem, disproporţionat şi care alimentează escaladarea. Noi am anticipat că R.P. Chineză va reacţiona în această manieră”, a insistat Antony Blinken.

Nancy Pelosi
China a început de joi, 4 august, o serie de manevre militare de amploare în jurul Taiwanului

Sancțiuni ale Chinei pentru Nancy Pelosi şi rudele sale

Totodată, China a anunţat vineri, 5 august, că o va sancţiona pe preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, pentru recenta vizită „rea” şi „provocatoare” în Taiwan.

„În ciuda îngrijorării grave şi a opoziţiei ferme a Chinei, Pelosi a insistat să viziteze Taiwanul, amestecându-se grav în afacerile interne ale Chinei, subminând suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei, călcând în picioare politica unei singure Chine şi ameninţând pacea şi stabilitatea Strâmtorii Taiwan”, a comunicat printr-un purtător de cuvânt ministerul de externe de la Beijing.

Reiterăm faptul că oficialul american a fost avertizat să nu includă Taiwanul pe lista sa de vizite în ASIA, având în vedere că statul chinez a spus că va răspunde cu „măsuri puternice” dacă Pelosi va merge în Taiwan. În acest sens, Zhao He, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, a declarat că Beijingul s-a „împotrivit ferm” unei posibile vizite.

Acum însă, după vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, ministerul chinez de Externe a mai mai adăugat că sancțiunile vor afecta și rudele lui Pelosi, iar de altfel, a declarat că aceste contramăsuri împotriva acestei vizite vor fi „decisive, puternice și eficiente”, iar acestea vor fi resimțite atât în Statele Unite, cât și în Taiwan.

articolul original.

Nancy Pelosi, sancţionată de China. Ce a precizat Ministerul chinez de Externe

5 August 2022 at 10:45

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite ale Americii, Nancy Pelosi, va fi sancţionată de China, după ce a efectat o vizită recentă în Taiwan.

Ministerul chinez de Externe a anunţat că vizita sa a fost una „rea şi provocatoare”, iar sancţiunile vor viza întreaga familie a acesteia.

Nancy Pelosi va fi sancţionată de China, după ce a vizitat Taiwan

Vineri, 5 august 2022, China a anunţat că Nancy Pelosi va fi sancţionată, transmite Reuters. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing a afirmat că preşedintă Camerei Reprezentanţilor din SUA a intervenit în afaceri interne ale Chinei, deşi nu trebuia.

„În ciuda îngrijorării grave şi a opoziţiei ferme a Chinei, Pelosi a insistat să viziteze Taiwanul, amestecându-se grav în afacerile interne ale Chinei, subminând suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei, călcând în picioare politica unei singure Chine şi ameninţând pacea şi stabilitatea Strâmtorii Taiwan”, a comunicat printr-un purtător de cuvânt Ministerul de Externe de la Beijing.

În urma vizitei în insulă, în această săptămână, a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, China a organizat ca răspuns manevre militare de amploare, mobilizând avioane, nave şi rachete balistice în şase sectoare din jurul insulei Taiwan.

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat vineri, 5 august 2022, despre un „răspuns militar extrem, disproporţionat şi care alimentează escaladarea”.

„Realitatea este că vizita sa a fost paşnică. (…) Noi am anticipat că R.P. Chineză va reacţiona în această manieră”, a mai spus şeful diplomaţiei americane.

Important de precizat este ca Ministerul chinez de Externe a transmis că sancțiunile vor afecta și rudele lui Pelosi. Ministerul a declarat că contramăsurile împotriva acestei vizite vor fi „decisive, puternice și eficiente”, iar acestea vor fi resimțite atât în Statele Unite, cât și în Taiwan.

Ce spune Antony Blinken despre sancțiunile Chinei

Antony Blinken, secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, a caracterizat sancţiunile Chinei drept acţiuni de intimidare, dar care sunt nejustificate.

”Aceste provocări reprezintă o escaladare importantă. Puteţi vedea cum Beijingul a încercat să schimbe status quo-ul cu privire la Taiwan de ceva timp (…) Acum, ei desfăşoară acţiuni periculoase la un nou nivel. China a ales să suprareacţioneze şi să utilizeze vizita doamnei Pelosi ca un pretext. Realitatea este că vizita sa a fost paşnică. Nu există nicio justificare pentru acest răspuns militar extrem, disproporţionat şi care alimentează escaladarea. Noi am anticipat că R.P. Chineză va reacţiona în această manieră”, a insistat Antony Blinken.

Nancy Pelosi a vizitat Coreea de Sud, Singapore, Malaezia, Taiwan şi Japonia

Vă aducem aminte că Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Statele Unite, a ajuns în Asia pentru a face un turneu. Oficialul american a ajuns în Taiwan, în Japonia, Singapore, Malaezia și Coreea de Sud. Aceasta a discutat la Tokio cu oficiali din Japonia despre situația din zona Asia-Pacific.

„Vizita delegației Congresului SUA în Taiwan onorează angajamentul ferm al Statelor Unite pentru susținerea democrației din Taiwan. Vizita noastră este doar una dintre numeroasele deplasări ale delegațiilor Congresului în Taiwan şi nu intră în contradicție în niciun fel cu politica de lungă durată a SUA, ghidată de Legea Relațiilor cu Taiwanul din 1979, de Actele Comune SUA-China și de Cele Șase Garanții. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de modificare a statutului”, a precizat Nancy Pelosi într-un comunicat transmis cotidianului The Washington Post.

Astfel, în urma vizitelor sale, Nancy Pelosi a fost sancționată de China.

articolul original.

G4Media: Cum a pasat România la Rădăuți, la unul dintre cele mai mici parchete din țară, cazul contrabandei cu freon. Contrabandist din Suceava filmat cum negociază vânzarea gazului toxic (VIDEO)

5 August 2022 at 19:01
Un important caz de contrabandă cu freon descoperit de Agenția de Investigații de Mediu (EIA – Enviromental Investigation Agency), un ONG cu sediul la Londra, a ajuns la Parchetul Judecătoriei Rădăuți, o unitate de un parchet cu 7 procurori din județul Suceava, potrivit unui răspuns pentru G4media.ro al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Contrabanda cu freon, devoalată

Activiștii de mediu de la Londra au realizat anul trecut o investigație de presă pe tema contrabandei cu freon. Au arătat cum buteliile cu freon aduse din China, prin Ucraina sau Turcia, intră în Uniunea Europeană, prin România. Pe sub mână, prin corupție. Activiștii au filmat cu camera ascunsă mai multi traficanți cum sunt Cristi din Suceava sau George Dică din București.

reporter EIA: Ai gaz?

Cristi: De care?

reporter EIA: 404 (un tip de freon foarte toxic – n.r.)?

Cristi: Da, este.

reporter EIA: 134 (idem – n.r.)?

Cristi: 134, nu. Dar dacă dau un telefon – două…dar fără 550 (lei – n.r.) nu-l dau…”, este un dialog dintre reporterul EIA și contrabandistul Cristi din Suceava surprins de camera ascunsă.

 • „Asta mi-a zis. Eu dau șpagă 30 de euro pentru fiecare butelie ca să treacă. Direct la Vamă!”, spune și traficantul George Dică din București.

Ministerul Mediului a sesizat DNA

În octombrie anul trecut, ministerul Mediului a sesizat DNA cu privire la rețelele de corupție și contrabandă cu freon devoalate de activiștii britanici în iulie anul trecut.

 • ”Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMPA) a primit încă de anul trecut atât raportul, cât și documentarul video aferent investigației derulate de EIA (Agenția de Investigații de Mediu). Având în vedere că în cadrul investigației sunt obținute declarații ale traficanților din care reiese că aceștia reușesc să introducă ilegal în țară gaze fluorurate cu complicitatea lucrătorilor vamali, MMAP a sesizat autoritatile competente (DNA) pentru efectuarea cercetarilor specifice”, se arată într-un răspuns al ministerului Mediului pentru G4media.ro.

DNA a trimis cazul la DNA Suceava, care l-a declinat la Parchetul Judecătoriei Suceava

Mai departe, DNA a trimis cazul la DNA Suceava.

 • ”Cu referire la sesizarea la care faceți referire, se confirmă că aceasta  a fost transmisă către DNA,  fiind ulterior repartizată spre soluționare Serviciului teritorial Suceava. După verificarea aspectelor menționate în sesizare, s-a constatat ca acestea nu se circumscriu competenței de soluționare aplicabile Direcției Naționale Anticorupție, iar ca urmare, la data de 13.12.2021, sesizarea respectivă a fost trimisă către Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava”, a răspuns DNA la solicitarea G4media.ro.

Parchetul Judecătoriei Suceava a declinat la Parchetul Judecătoriei Rădăuți

Apoi, în februarie 2022, Parchetul Judecătoriei Suceava a trimis dosarul la Parchetul Judecătoriei Rădăuți.

 • ”Lucrarea a fost înregistrată sub nr. 881/VIII/1/2021 și a fost înaintată la IPJ Suceava – SAESP (Serviciul Arme, Explozibili și Substanșe Periculoase – n.r.) pentru verificări. În urma acestora, s-a stabilit competența teritorială de supraveghere a cercetărilor a Parchetului de pe langă Judecătoria Rădăuți, (…), unitate la care cauza a fost înregistrată sub numărul 367/P/2022 din 03.02.2022. În prezent cauza este instrumentată de SAESP din cadrul IPJ Suceava, sub supravegherea PJ Rădăuți”, se arată în răspunsul Parchetului Judecătoriei Suceava pentru G4media.ro.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Rădăuți, dosarul este ”în lucru” la procurorul Viorel Damu, care ”se pregătește să dea soluție”.

Mai multe detalii pe G4Media

articolul original.

Roxana Dirică, tânăra doctoriță din Câmpulung bolnavă de cancer pentru care sucevenii au donat 200.000 de euro, a învins boala

5 August 2022 at 18:03
Roxana Dirică, tânăra doctoriță din Câmpulung Moldovenesc diagnosticată cu o formă rară de cancer de sânge, pentru care sucevenii s-au mobilizat exemplar și au strâns în doar câteva zile 200.000 de euro pentru a putea urma un tratament salvator în Israel, a transmis vineri, 5 august, că s-a întors acasă vindecată,  cu diagnosticul REMISIE COMPLETĂ.
”Astăzi am primit o veste extraordinară pe care o împărtășim cu voi, dragi prieteni și donatori de zâmbete și visuri împlinite!
ROXANA DIRICĂ s-a întors acasă sănătoasă, învingând o boală nimicitoare și agresivă!
Ați ajutat la salvarea încă unei vieți, oameni frumoși!
,,Două cuvinte pe care nu credeam că le voi auzi prea curând: REMISIE COMPLETĂ! Mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat puterea şi răbdarea să pot trece prin tot caruselul ăsta emoțional într-o perioadă de 1 an şi 3 luni de boală, după repetate rezultate negative, şi mulțumesc vouă că ați facut posibilă plecarea mea in Israel, unde am reuşit să fac tratamentul salvator şi în final să obțin vindecarea mult aşteptată. Mesajul meu pentru toți cei ce trec prin situații asemănătoare este să nu vă pierdeți niciodată speranța şi credinţa, chiar și atunci când totul pare că se năruie in jurul vostru! 
5 August 2022 – cea mai fericită zi din viața mea”
Și din viețile noastre, dragă Roxana!
Vă îmbrățișăm, dragi donatori, cu toată dragostea și recunoștința!”, au transmis cei de la Asociația Licuricii Fericiți, principalii susținători ai campaniei de strângere de fonduri pentru tratamentul Roxanei Dirică.
Reamintim că, la începutul anului, logodnicul Roxanei, medic rezident și el la Câmpulung Moldovenesc, a demarat o campanie umanitară, încercând să salveze viața viitoarei sale soții, iar în demersurile sale a fost ajutat de către Asociația ”Licuricii fericiți” din localitate.  În aproximativ o săptămână s-a reușit strângerea sumei de 200.000 de euro necesară începerii tratamentului. În februarie, tânăra a ajuns în Israel, a început imediat tratamentul, pentru ca acum să transmită minunata veste că acesta a reușit. (O.S.)
articolul original.

Ce averi au Eduard Hellvig şi Gabriel Vlase, şefii serviciilor de informaţii din România. Şeful SRI are un credit de aproape 2 milioane de lei

6 August 2022 at 00:09
image
Salvează articol

Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informaţii, cât şi Gabriel Vlase, directorul Serviciul de Informaţii Externe au salarii aproape egale, fiecare încasând anul trecut puţin peste 14.300 de lei lunar, potrivit declaraţiilor de avere. În timp ce şeful SIE are credite de circa 50.000 de euro, şeful SRI are de returnat un credit de aproape 2 milioane de lei, circa 400.000 de euro, notează Adevărul.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a câştigat anul trecut din salariu 172.404 de lei, conform declaraţiei de avere. De asemenea, soţia sa a câştigat 45.000 de lei, în calitate de manager al unei companii şi a mai obţinut venituri din dividende în valoare de 100.000 de lei.

Astfel, familia Hellvig a avut în 2021 venituri de puţin peste 317.000, o medie de aproape 5.300 pe lună. Şeful SRI deţine ceasuri şi bijuterii în valoare de 32.000 de lei, dar nu are economii în conturi.

Eduard Hellvig are, alături de soţia sa, o casă construită în 2020, de 559 metri pătraţi, iar cei doi soţi au mai cumpărat în anul 2017 şi două terenuri intravilane în Tunari.

Credit de aproape 2 milioane de lei

Potrivit declaraţiei de avere, şeful SRI are un credit pe 30 de ani, scadent în 2050, în valoare de 1.949.500 de lei. Potrivit economedia, presa locală din Cluj scria că este vorba de două credite, cu o valoare totală de 3,6 milioane lei.

În replică, biroul de presă al SRI a precizat, pentru Digi24, că este vorba despre un împrumut refinanţat, care avea iniţial valoarea de 1.699.500 lei. „Directorul SRI a accesat un singur credit în 2020, în valoare de 1 699 500 lei, suplimentat printr-un act adițional la contract, în 2021, cu 250 000 de lei”, a transmis SRI.

Economistul Bogdan Glăvan a reacţionat ironic, într-o postare pe Facebook, precizând că şeful SRI este un geniu financiar. Potrivit acestuia, șeful SRI se împrumută la dobânzi mai scumpe, de la un IFN, ca să refinanțeze credite cu dobânzi mai mici, de la o bancă.

Potrivit economistului, doar dobânda este mai mare decât salariul şefului SRI.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ovidiu Marincea, a afirmat pentru Economedia că rata lunară plătită de directorul SRI este mult mai mică decât veniturile lui lunare. „E mult mai mică decât 14.000 lei, decât câștigă doar el. Dar mai este și soția, sunt mai multe venituri într-o familie”.

Potrivit surselor „Adevărul”, rata lunara ar fi în jur de 9.000 de lei.

Şeful SIE nu are bunuri imobile

Gabriel Vlase a încasat anul trecut pentru conducerea SIE un venit anual de 172.751 lei, conform declaraţiei de avere. Soţia sa a obţinut 8.412 lei din funcţia deţinută în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Ion Borcea, din Bacău.

Potrivit declaraţiei de avere, şeful SIE are două credite, unul dobândit în anul 2010, în valoare de 45.000 de euro şi altul dobândit în 2015, în valoare de 25.000 de lei, circa 5.000 de euro. Ambele sunt scadente în 2030.

Gabriel Vlase a declarat un cont bancar în valoare de 32.800 de lei şi un altul de 52.705,61 lei, acestea fiind deschise în 2005. Şeful SIE a mai declarat acţiuni sau părţi social în societăţi comerciale în valoare de 49.678,60 lei şi altele în valoare de 76.291 lei, respectiv 198.500 lei. Şeful SIE nu a declarat bunuri imobile sau terenuri.

image Urmărește-ne pe Google News
articolul original.

Reacția Casei Albe și a ONU, după ce China a anunțat că îngheață cooperarea cu SUA

5 August 2022 at 22:49
image
Salvează articol

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, consideră "imposibilă" rezolvarea celor mai presante probleme în lume, precum încălzirea climatică fără un dialog "eficient" între China şi SUA, a declarat vineri purtătorul său de cuvânt, informează Agerpres, care preia France Presse.

„Potrivit secretarului general, este imposibil să se rezolve problemele cele mai presante în lume fără un dialog şi o cooperare eficientă între cele două ţări”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, întrebat despre reacţia ONU cu privire la anunţul făcut de Beijing de a-şi îngheţa cooperarea cu Washingtonul în unele domenii, între care încălzirea climatică.

Suspendarea dialogului asupra schimbărilor climatice de către China cu SUA este „iresponsabilă”, a declarat vineri John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de AFP.

„Sunt sigur că aţi văzut anunţurile Chinei de astăzi: ei vor să întrerupă discuţiile cu SUA într-o serie de subiecte importante, inclusiv schimbarea climatică”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului american pentru probleme de securitate naţională, John Kirby.

„Ei cred că ne pedepsesc închizând aceste canale de comunicare. De fapt, ei pedepsesc lumea întreagă pentru care schimbarea climatică nu cunoaşte limite geografice şi nici frontiere”, a adăugat Kirby. „Credem că este fundamental iresponsabil”.

„Cel mai mare poluator de gaze cu efect de seră din lume refuză acum să discute măsuri cruciale pe care este necesar să le ia pentru a combate criza climatică, ceea ce îi afectează pe partenerii noştri, de la creşterea apelor în insulele Pacificului până la incendii în Europa”, a subliniat purtătorul de cuvânt citat.

„Chinezii pot să facă mult pentru a reduce tensiunile încetându-şi exerciţiile militare provocatoare în jurul Taiwanului şi potolindu-şi tonul”, a continua Kirby.

El a mai spus că SUA vor continua să menţină contacte militare „la cel mai înalt nivel” cu China, în pofida faptului că Beijingul a suspendat mai multe acorduri de cooperare, în special în acest domeniu.

„Aceste canale de comunicare pe care ei le-au închis nu elimină complet posibilitatea ca cei mai înalţi responsabili militari ai noştri să-şi vorbească dacă este nevoie”, a adăugat el.

image Urmărește-ne pe Google News
articolul original.

Sancțiuni de tot râsul! UEFA, 'fricoasă' după scandările cu Vladimir Putin de la meciul echipei lui Mircea Lucescu din preliminariile Ligii Campionilor

5 August 2022 at 22:08
UEFA

Comisia de Apel a UEFA a comunicat vineri decizia forului european în cazul suporterilor echipei Fenerbahce, care au avut scandări pro-Putin în timpul manşei secunde din turul doi preliminar al Ligii Campionilor, anunță news.ro.

Măsurile luate de UEFA sunt următoarele:

- Avertisment dat clubului Fenerbahce SK, privind conduita necorespunzătoare a echipei;

- A amendat clubul turc Fenerbahce SK cu suma de 50.000 de euro şi a dispus închiderea parţială a stadionului Sukru Saracoglu cu cel puţin 5.000 de locuri pentru următorul meci în care Fenerbahce SK va fi club gazdă. Motivaţia a fost aceea că galeria clubului din Istanbul a aruncat diverse obiecte pe gazon, a transmis mesaje provocatoare cu caracter ofensator şi a avut scandări interzise.

Închiderea parţială a unor sectoare ale stadionului Sukru Saracoglu este subiectul unei perioade de probă care se întinde pe următorii doi ani de la data emiterii prezentei decizii.

Echipa Dinamo Kiev a învins cu 2-1 pe Fenerbahce SK, la Istanbul, miercuri, 27 iulie, într-un meci contând pentru manşa secundă a turului doi preliminar al UEFA Champions League.

articolul original.

Papa Francisc a aprobat beatificarea unui preot ucrainean executat în Uniunea Sovietică

5 August 2022 at 22:05
image
Salvează articol

Peter Orosz, episcop ucrainean executat prin împuşcare în Uniunea Sovietică în anul 1953, va fi beatificat la aproape 70 de ani de la moartea sa, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Papa a recunoscut „virtuţile eroice” ale prelatului şi a autorizat Congregaţia pentru cauzele sfinţilor (Congregatio de causis sanctorum) să-l promulge drept „venerabil”, prima etapă spre beatificare, a anunţat agenţia de presă Vatican News.

Vaticanul recunoştea, de altfel, martiriul pentru credință al prelatului, născut în 1917 în Ungaria într-o familie de religie greco-catolică.

Numit preot în 1942, la Mukacevo, în vestul Ucrainei, a fost hirotonit clandestin episcop auxiliar în 1944.

După război, el a fost somat să se alăture Bisericii Ortodoxe Ruse, dar a refuzat.

La 27 august 1953, preotul a fost arestat la Silţe (Transcarpatia), în timp ce „ducea euharistia unui om bolnav”, şi împuşcat.

image Urmărește-ne pe Google News
articolul original.

Alexandru Rafila, despre infecţiile nosocomiale: „Trebuie să educăm personalul medical”

5 August 2022 at 22:01
image
Salvează articol

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, la Digi24, că infecţiile nosocomiale reprezintă o realitate şi că într-un an pot apărea aproximativ 200.000 de astfel de îmbolnăviri, dar nu toate aceste infecţii din spitale pun viaţa în pericol, informează News.ro.

Alexandru Rafila a estimat la 200.000 de cazuri de infecţii nosocomiale la 4 milioane de internări pe an. „Studiul de prevalenţă de moment arăta 2 la sută şi corecţia 6 la sută. Deci e clar că discutăm de mult mai multe infecţii şi numărul total al infecţiilor din România, raportat la numărul de spitalizări, probabil că e undeva în jur de 200.000 la un număr de internări de 4 milioane pe an. Noi avem cam 4 milioane de internări pe an, înainte de pandemie, la o proporţie de 5 la sută, înseamnă circa 200.000 de cazuri”, a explicat Rafila.

Potrivit ministrului sănătăţii, un laborator precum cel de Microbiologie de la Institutul „Matei Balş” este necesar în toate spitalele din România, dar acesta lipseşte de multe ori.

Ministrul sănătăţii a explicat că are mai multă încredere într-un spital care raportează 5 la sută infecţii.

„Trebuie să educăm personalul medical, pe de-o parte, dar şi mass-media şi cetăţenii să înţeleagă că o infecţie nosocomială este un lucru care poate să apară, e vorba de bacterii, până la urmă, care trăiesc şi ele în acelaşi habitat ca şi noi şi sunt mai abile decât noi pentru că au experienţă mult mai mare decât omul în a supravieţui”, a susţinut Alexandru Rafila.

Dacă facem campanii de presă, de incriminare a infecţiilor asociate asistenţei medicale, pentru că ăsta este termenul, oamenii, în mod instinctiv, se vor feri să le raporteze. Eu aş avea mai mare încredere şi m-aş interna într-un spital care raportează 5 la sută infecţii asociate asistenţei medicale decât într-un spital care raportează 0,2 la sută. Pentru că 0,2 este adevărat, 5 la sută este apropiat sau este chiar realitatea.

Alexandru Rafila:

Alexandru Rafila a spus că unele infecţii asociate asistenţei medicale sunt banale.

„Nu vă gândiţi că toate infecţiile asociate asistenţei medicale sunt infecţii care pun viaţa în pericol, nu. Sunt multe infecţii banale. De exemplu, după o intervenţie operatorie, infecţia de plagă sau o infecţie urinară. Astea sunt majoritatea infecţiilor întâlnite în spitale. Pe noi ne interesează să nu apară infecţii cu germeni multirezistenţi, deci să ţinem fenomenul ăsta sub control în spitale şi mai ales infecţii invazive care pot să pună în pericol viaţa pacientului”, a mai spus Alexandru Rafila.

image Urmărește-ne pe Google News
articolul original.

Just 5.7 pc of Romanian investors sold their portfolio during recent stock market sell-offs (survey)

5 August 2022 at 21:59
investitii

Only 5.7 percent of Romanian retail investors sold their investments during the recent stock market decline, 34 percent expanded their portfolios, and 60 percent made no changes in their investments, found the eToro Retail Investor Beat survey which notes that the explanation for this behavior is that investors usually eye long-term goals.

More than 50 percent of the Romanian respondents declared that the No. 1 reason for investing is long-term financial security, followed by the desire to achieve financial independence.

"For Polish and French investors, the main drive is the same, but the second is to improve their lifestyle. For Czech investors, the main reason is to contribute to an additional fund that complements a state pension, followed by the desire to exceed the return on savings," the survey also shows.

Given the recent market volatility, Romanian retail investors have repositioned their portfolios by increasing exposure to crypto assets (26 pct), cash (23 pct), commodities (19 pct), local equities (16 pct), foreign equities (16 pct), alternative investments (14 pct), domestic bonds (14 pct), currencies (13 pct) and foreign bonds (10 pct), Agerpres.ro informs.

By economic sectors, 29 percent of Romanian investors increased their exposure to the energy sector, 24 percent bought technology and 23 percent sought financial services. Next preferred were utilities (22 pct), health care (17 pct), real estate (16 pct), consumer staples (18 pct), telecommunications (15 pct), materials (14 pct), discretionary products (12 pct ) and industrial products (10 pct).

As regards the amounts invested, the survey shows that whereas 52 percent of US investors have investment portfolios of over 69,000 dollars, in Romania only 6.1 percent of the investors are in this category.

"The majority of Romanian investors (71 pct) have less than 58,000 RON in their portfolios, the equivalent of almost 12,000 euros. Almost 57 percent of Polish and Czech investors are in the same situation. If we look at the countries with higher incomes, only 38 percent of German investors and 36 percent of French investors have portfolios below 10,000 euros, the rest owning larger portfolios," the survey shows.

Despite the low value of their portfolios, Romanian investors follow an investment strategy, with 32.5 percent of them trading assets monthly, and 18 percent performing weekly, 5.3 percent daily and 13.5 percent quarterly trades.

The soaring inflation remains the biggest risk for 62 percent of Romanian respondents, upstaging the international conflict, which was seen as the biggest risk last quarter (57 pct in Q1). The international conflict is the second biggest risk (45 pct), followed by the evolution of the global economy (43 pct) and of the Romanian economy (32 pct). 16 percent of Romanians believe that a change in taxation represents a major risk for their portfolio, up from 12 percent last quarter.

Despite these risks, 44 percent of Romanians intend to invest the same amount in the next 3 months, while 36 percent expect to bolster their investments. 45 percent of Romanian investors believe that energy will remain the best investment opportunity in the next three months, followed by technology (36 pct), utilities (31 pct), financial services (24 pct) and real estate (23 pct). Globally, one third of investors (32 pct) see energy, followed by technology (31 pct) and real estate (25 pct) as the sectors with the best buying opportunities in the next quarter.

The Retail Investor Beat survey was conducted by Appinio from June 7 to 17 2022 on a sample of 10,000 retail investors from 14 countries.

articolul original.

Video | Ministrul Sănătății oferă răspunsul: Vor mai fi restricții și școli închise din cauza COVID în România?

5 August 2022 at 21:58
covid-19 carantina izolare restrictii coronavirus

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că nu vor mai fi restricţii din cauza COVID-19, în România, dar vor fi recomandări. Şcolile nu vor mai fi închise, dar va fi monitorizat gradul de ocupare a paturilor din spitale, iar un lockdown nu mai este posibil, în opinia ministrului. "Vor fi deschise şcolile şi ceea ce monitorizăm îndeaproape este gradul de ocupare a paturilor de spital, care la un anumit procent, noi am propus 75 la sută, poate să ducă la închiderea pentru o perioadă extrem de limitată, până scade acest grad de ocupare", a afirmat el.

Alexandru Rafila a explicat, la Digi 24, vineri seară, că se insistă pe recomandări, în ceea ce priveste pandemia de COVID-19, şi a menţionat că sunt persoane care în spaţiile închise poartă masca, deşi e greu pe timp de vară.

"Nu vor fi restricţii, dar vor fi aceleaşi recomandări pe care insistăm şi eu sunt bucuros să constat în viaţa de zi cu zi că sunt multe locuri închise, multe spaţii închise, chiar şi mijloace de transport în comun, am văzut chiar şi în pieţe mai aglomerate, persoane care poartă masca şi o poartă corect. Asta este soluţia, chiar dacă e mai dificil, e vară, e greu de purtat masca, dar cred că dacă insistăm şi oamenii înţeleg că este într-adevăr pentru protecţia proprie sau a comunităţii, a colectivităţii în care trăiesc, cred că va exista o mult mai mare aderenţă la utilizarea măştii, decât la impunerea utilizării măştii într-un moment în care nervii sunt destul de întinşi şi în care gradul de acceptabilitate cred că este, a unei măsuri care pare coercitivă, cred că este destul de redus”, a declarat Alexandru Rafila, citat de news.ro.

Întrebat dacă vor mai fi închise şcolile, ministrul Sănătăţii a precizat că acest lucru nu se va mai întâmpla.

"Vor fi deschise şcolile şi ceea ce monitorizăm îndeaproape este gradul de ocupare a paturilor de spital, care la un anumit procent, noi am propus 75 la sută, poate să ducă la închiderea pentru o perioadă extrem de limitată, până scade acest grad de ocupare. Numărul de infecţii nu mai este un indicator”, a declarat Rafila.

Întrebat, de asemenea, despre un posibil lockdown, Rafila a spus că este aproape convins că nici acest lucru nu va mai fi instituit.

"Eu sunt aproape convins că aşa ceva nu mai trece nimănui prin cap. Noi suntem într-o criză economică aşa de profundă, în care un astfel de lockdown nu ar face decât să ducă la o criză catastrofală şi atunci toate măsurile astea or fi fără niciun fel de efect. Mai bine să fim echilibraţi, să facem recomandări ferme, să luăm măsuri medicale, acolo unde e nevoie, şi să evităm genul ăsta de abordări care de multe ori mi s-au părut neprofesioniste din punct de vedere al comunicării informaţiei”, a declarat Alexandru Rafila.

articolul original.

Romania's Bogdan moves to BCR Iasi Open semifinals

5 August 2022 at 21:56
Ana Bogdan

Seed No. 3, Romanian tennis player Ana Bogdan moved on Friday to the semifinals of the $115,000 BCR Iasi Open after winning against eighth-seeded Ekaterine Gorgodze of Georgia 6-1, 6-2 in just 68 minutes of play.

Bogdan, 29, who last weekend played her first WTA 250 final (the Poland Open in Warsaw), clearly dominated the game, serving better, saving three break points and also slamming seven aces.

Ana Bogdan secured a cheque for 5,300 dollars and 57 WTA points, Agerpres.ro informs.

In the semis, Bogdan will play Russian qualifier Darya Astakhova (20, WTA's 256th) who defeated on Friday Argentina's Paula Ormaechea 6-4, 6-0 in the quarterfinals.

In the other semifinal of the Iasi BCR Open, seed No. 2 Panna Udvardy of Hungary will face Poland's Maja Chwalinska.

articolul original.

Portugalia a cunoscut cea mai caldă lună iulie din ultimii 92 de ani

5 August 2022 at 21:55
canicula val de caldura vara

Portugalia, lovită de o secetă excepţională pe întreg teritoriul său, a cunoscut luna "iulie cea mai caldă din ultimii 92 de ani", a anunţat vineri institutul naţional de meteorologie în buletinul său lunar privind clima, notează AFP.

Este "cea mai caldă" lună de când au început să fie colectate date meteorologice comparabile, potrivit Institutului portughez al mării şi atmosferei (IPMA).

Valoarea medie a temperaturii maxime a fost de 31,16 grade Celsius, a precizat IPMA, adăugând că în această perioadă termometrul a atins maximul istoric de 47 de grade pentru luna iulie, potrivit Agerpres.ro.

Această temperatură a fost înregistrată la 14 iulie în staţia meteorologică Pinhao (nord).

În ceea ce priveşte precipitaţiile, iulie a fost "a patra lună cea mai uscată lună din 2000", cantitatea de ploaie scăzând la "aproximativ 22% din medie", a indicat institutul.

De asemenea, seceta s-a agravat. La sfârşitul lui iulie, 55% din teritoriu era clasat în "secetă severă" şi 45% în "secetă extremă".

În iulie, valul de căldură care a lovit Portugalia şi alte ţări europene a provocat incendii de pădure devastatoare.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, valurile de căldură repetate sunt un marker fără echivoc al încălzirii globale cauzate de activităţile umane şi se aşteaptă ca aceste valuri de căldură să se înmulţească, să se prelungească şi să se intensifice.

Portugalia a suferit o secetă timpurie în acest an, cu o iarnă care a fost a patra cea mai caldă şi a cincea cea mai uscată din 1931.

articolul original.

O insulă de 11 hectare din Scoția se vinde la prețul unui apartament din Glasgow și cu mult sub prețul unuia din Marea Britanie

5 August 2022 at 21:26
image
Salvează articol

Insula Pladda, care se află în largul coastei Arran, include o casă cu cinci dormitoare, un heliport și un far care datează din anii 1790, potrivit BBC.

Insula de 11 hectare este nelocuită de câțiva ani și are nevoie de renovare înainte de a putea fi locuită din nou.

£350,000 gets you the island of Pladda, off Arran, Scotland; the lighthouse and a five-bedroom house; numerous outhouses and two cabins at the jetty, plus some of the most amazing views you could ever soak yourself in.https://t.co/cRehcDaDc0 pic.twitter.com/nCPSk8qFmY

— Les Floyd (@Lesism)
August 5, 2022

Pladda a fost vândută de Arran Estate în urmă cu 30 de ani designerilor de modă Derek și Sally Morten – actualii proprietari.

Proprietatea se află la 80 de kilometri de Glasgow și se poate ajunge cu barca din Ardrossan, pe continent.

La prețul de 536.000 de lire, cât costă proprietatea, se poate cumpăra un apartament cu trei dormitoare în Glasgow sau Edinburgh, fiind cu mult sub prețul mediu al unei proprietăți din Marea Britanie.

Peste 100 de specii de păsări au fost înregistrate pe insulă.

Farul insulei a fost automatizat din Edinburgh din 1990.

Vânzarea are loc într-un moment în care prețurile caselor au atins recent un nivel record. Prețul mediu al caselor din Marea Britanie a ajuns la 294.845 de lire sterline în iunie.

image Urmărește-ne pe Google News
articolul original.

Polițiștii încep protestele, fiind nemulțumiți de majorarea salarială pregătită de Guvern! ‘Va fi nevoie de determinare și de participare masivă a polițiștilor’

5 August 2022 at 20:27
image

După ce Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a făcut public un proiect de OUG privind majorarea salariilor bugetarilor, polițiștii se declară nemulțumiți.

Sindicatul Europol acuză că bugetarii sunt împărțiți <<între „șmecheri” și „fraieri” în condițiile în care pentru bugetarii „civili” se propune o creștere de 15% a salariului de bază, iar pentru polițiști și angajații din sistemul de apărare, doar un sfert din restanță, fără să se umble la nivelul salarial>>.

„Polițiștii trebuie să se mulțumească cu încă o rundă de promisiuni, despre o nouă serie de „firimituri” salariale, pentru simplul fapt că ne facem treaba în orice condiții, fără să „mârâim”, așa cum un „dottore” din vârful MAI obișnuiește să spună. Și pentru că participarea la formele de protest anunțate la finalul anului 2021 a fost sub nivelul pe care organizațiile sindicale îl anticipau, în lipsa presiunii, toate promisiunile de aplicare integrală a legii, ba s-au transformat în „jumătăți”, ba în „sferturi” ba au dispărut în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Ultima tentativă de aplicarea a unei părți din Legea salarizării a fost la începutul lunii iunie când un proiect de lege care viza acordarea unui sfert din cele 2 tranșe restante, deși a fost adoptat, pentru că a suferit modificări semnificative în Camera Deputaților, cu privire la creșterea salariilor aleșilor locali, a ajuns să fie contestat la CCR de către partidul USR. Din păcate, la primul termen din iunie, CCR a refuzat să judece și a amânat cauza pentru luna septembrie. Și uite așa, Statul român pentru care am depus un jurământ suprem „chiar cu prețul vieții” a ajuns să mai facă economie 2 luni pe spatele nostru.

În aceste zile însă, din cauza cifrelor record de demisii din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, dar și ca urmare a nemulțumirilor tot mai vocale din alte sectoare bugetare, Guvernul, prin Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a inițiat un proiect de OUG care va intra săptămâna viitoare pe ordinea de zi a ședinței de Guvern (surse), și care prevede modificarea:

Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
OUG 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative;
Legea 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar.

Practic, Ministerul Muncii și Solidarității sociale propune creșterea salariilor pentru o serie de bugetari cu 15% prin modificarea Legii salarizării. Pentru angajații din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională solicită acordarea unui sfert din cele 2 tranșe restante, intervenind pe OUG 130/2021. Iar pentru funcționarii publici parlamentari, solicită o serie de modificări ce vizează raporturile de serviciu și echivalarea funcțiilor.

Ce este interesant cu privire la momentul ales de către Guvern pentru această inițiativă este faptul că pe durata vacanței parlamentare nu poate emite OUG-uri. Cu toate acestea, se pare că se va apela la un artificiu constituțional pentru ca în ziua ședinței de Guvern, să fie și Parlamentul convocat în ședință extraordinară și astfel să poată fi adoptată Ordonanța de urgență.

Nu putem să nu observăm că diferența de tratament și discriminarea salarială este în continuare promovată de Guvern, care împarte bugetarii între „șmecheri” și „fraieri” în condițiile în care pentru bugetarii „civili” se propune o creștere de 15% a salariului de bază, iar pentru polițiști și angajații din sistemul de apărare, doar un sfert din restanță, fără să se umble la nivelul salarial. Practic dacă un bugetar are un salariu net de 4000 lei (6991 brut), prin aplicarea a 15%, acestuia îi va crește salariu cu aproximativ 1050 lei brut. Asta în timp ce acordarea unui sfert din cele 2 tranșe restante înseamnă în medie 270 lei brut, pentru un polițist.

Cu alte cuvinte, aceste sume alocate polițiștilor și angajaților din sistemul de apărare nu numai că nu acoperă inflația de 14% înregistrată, dar puterea de cumpărare a scăzut sub nivelul salarial deținut de un polițist anterior aplicării Legii salarizării din 2017. Practic, un polițist putea să cumpere mai mult din salariu pe care îl avea în 2017 înainte de măriri, față de momentul 2022 când i s-a aplicat jumătate din Legea salarizării.

După consultările avute cu membri de sindicat, începând de săptămâna viitoare vom anunța un calendar de proteste ce va fi stabilit până la finalul anului 2022. Suntem conștienți că demersul nostru de a determina Guvernul să respecte Legea salarizării nu se va realiza cu 1-2 mitinguri, ci va fi nevoie de determinare și de participare masivă a polițiștilor. De aceea trebuie să fim conștienți, fiecare dintre noi, că de pe margine nu se pot schimba cursul destinului nostru, ci doar prin implicare activă în formele de protest care vor fi organizate.

Totodată, Sindicatul EUROPOL, prin Federația PUBLISIND la care este afiliat a transmis deja solicitări către Guvernul României și Consiliul Economic și Social pentru modificarea OUG-ului, în sensul acordării integrale a celor două tranșe restante”, transmite Europol.

articolul original.

Proiect făcut public de Ministerul Muncii! Guvernul pregătește majorarea salariilor pentru bugetari

5 August 2022 at 20:03
image

Guvernul Nicolae Ciucă se pregătește să majoreze salariile bugetarilor, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență făcut public de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Conform proiectului de OUG, din luna august, angajații Institutului Național de Statistică ar urma să beneficieze de o majorare salarială la nivelul anului 2022, în conformitate cu Legea Salarizării nr. 153/2017.

Totodată, din această lună, „cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021”.

În plus, „funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Finanțelor, Ministerului  Muncii și Solidarităţii Sociale, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului  Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Investiţiilor şi  Proiectelor Europene, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Ministerului  Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Casei Naționale de Asigurări  de Sănătate și din instituțiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea  acestora, funcționarii publici din cadrul aparatului Administrației Prezidențiale,  Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Justiției, precum și funcționarii  publici parlamentari din serviciile Parlamentului, cu excepția celor prevăzuți la pct.  1 şi 2, beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază  de 15%”, se precizează în proiectul de OUG.

De asemenea, de o majorare de 15% vor beneficia și angajații din serviciile publice deconcentrate, precum și personalul contractual din anumite ministere.

Mai mult, personalul implicat în PNRR urmează să aibă parte de o majorare a salariului de bază, soldei de funcție/salariului  de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 50%.

Proiectul de OUG făcut public de Ministerul Muncii:

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă. 

Art. I. – Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri  publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie  2017, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după  cum urmează:  

 1. La articolul 16, alineatele (1), (8) și (105) se modifică și vor avea următorul  cuprins: 

”(1) Personalul din instituțiile și/sau autoritățile publice nominalizat în echipele de  proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, în baza legilor pentru  ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României și/sau în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, beneficiază de  majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție,  indemnizațiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în  care este implicat. Această majorare se aplică proporțional cu timpul efectiv alocat  activităților pentru fiecare proiect. 

(8) Prevederile prezentului articol nu sunt aplicabile personalului care beneficiază de prevederile art.17 alin.(1)-(21) și demnitarilor, cu excepția funcțiilor de  președinte și vicepreședinte al consiliului județean și primar și viceprimar. 

(105) Condițiile de înființare a posturilor în afara organigramei potrivit alin. (10) și  criteriile pe baza cărora se stabilește procentul de majorare salarială pentru  persoanele care își desfășoară activitatea în cadrul proiectelor finanțate din fonduri  europene nerambursabile sau în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență se  realizează pe baza unui regulament-cadru elaborat de Ministerul Dezvoltării,  Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene,  care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.” 

 1. La articolul 17, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin.(21),  cu următorul cuprins: 

”(21) Personalul prevăzut la art.5 alin.(1) din O.U.G. nr.155/2020 privind unele  măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare și reziliență necesar  României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în  cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, cu modificările și completările  ulterioare, beneficiază de majorarea salariului de bază, soldei de funcție/salariului  de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 50%.” 

 1. La articolul 17, alineatele (3) și (5) se modifică și vor avea următorul  cuprins: 

”(3) Majorarea prevăzută la alin. (1), (2) și (21) se acordă în baza criteriilor stabilite  prin hotărâre a Guvernului inițiată de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor  Europene. 

(5) Majorarea salariului de bază, soldei de funcţie/salariului de funcţie,  indemnizaţiei de încadrare prevăzută la alin. (1), (2) și (21) se acordă numai în  perioada cât persoana îşi desfăşoară activitatea în condiţiile prevăzute la alin.(1),  (2) şi (21). Majorarea prevăzută la alin.(21) nu poate depăși, cumulată cu majorările  prevăzute la alin.(1),(2) și (4), după caz, procentul maxim de 50% din salariul de  bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare.”. 

 1. La articolul 17, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin.(6), cu  următorul cuprins: 

“(6) Majorarea prevăzută la art.16 alin.(1) nu poate depăși, cumulată cu majorarea  prevăzută la alin.(4), procentul maxim de 50% din salariul de bază.”. 

 1. La articolul 38, după alineatul (44) se introduce un nou alineat, alin.(45), cu  următorul cuprins: 

”(45) Prin excepție de la prevederile alin. (4), personalul din cadrul Institutului  Național de Statistică precum și din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică beneficiază, începând cu luna august 2022, de salariile de bază prevăzute  de lege pentru anul 2022.” 

 1. La anexa nr. VIII, Capitolul I, litera A, punctul I, Nota de la litera c) paragraful  2 completează după cum urmează:  

„Salariul de bază de la nr. crt. 6 se aplică şi funcţiei de şef birou – personal  contractual din cadrul aparatului de lucru al Parlamentului, precum şi funcţiei de  consilier care exercită atribuţii de coordonator pe perioadă determinată, stabilită  prin hotărâre a Biroului permanent al Senatului sau al Camerei Deputaţilor, după  caz.”. 

 1. La anexa nr. VIII, Capitolul I, litera A, punctul I, punctul 3 de la Notă se  modifică și va avea următorul cuprins:  

„3. Funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Finanțelor, Ministerului  Muncii și Solidarităţii Sociale, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului  Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Investiţiilor şi  Proiectelor Europene, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Ministerului  Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Casei Naționale de Asigurări  de Sănătate și din instituțiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea  acestora, funcționarii publici din cadrul aparatului Administrației Prezidențiale,  Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Justiției, precum și funcționarii  publici parlamentari din serviciile Parlamentului, cu excepția celor prevăzuți la pct.  1 şi 2, beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază  de 15%.” 

8.La anexa nr. VIII, Capitolul I, litera A, punctul I, după punctul 43 de la Notă se  introduce un nou punct, punctul 44, cu următorul cuprins:  

„44. Prevederile pct. 3 şi 4 se aplică în mod corespunzător şi personalului din cadrul  Institutului Național de Statistică.”. 

 1. La anexa nr. VIII, Capitolul I, litera A, punctul II, punctul 2 de la Notă se  modifică și va avea următorul cuprins:  

„2. Funcționarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din  subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor şi  Pădurilor, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Ministerului Culturii,  Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Ministerului Muncii și Solidarităţii  Sociale, precum și din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de  15%.” 

 1. La anexa nr. VIII, Capitolul II, litera A, punctul I, punctul 3 de la Notă se  modifică și va avea următorul cuprins:  

„3. Personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Finanțelor, Ministerului  Muncii și Solidarităţii Sociale, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului  Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Investiţiilor şi  Proiectelor Europene, Ministerului Sănătății, Ministerul Educației, Ministerului  Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Casei Naționale de Asigurări  de Sănătate și din instituțiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, din cadrul aparatului Administrației Prezidențiale, Secretariatului General  al Guvernului, Ministerului Justiției, din serviciile Parlamentului, cu excepția celui  prevăzut la pct. 1 şi 2, precum și cu excepția personalului prevăzut la cap. II lit. A  pct. I subpct. 2.4 din prezenta anexă, beneficiază, pentru complexitatea muncii, de  o majorare a salariului de bază de 15%.”  

 1. La anexa nr. VIII, Capitolul II, litera A, punctul I, după punctul 6 de la Notă  se introduce un nou punct, punctul 7, cu următorul cuprins:  „7. Prevederile pct. 3 şi 4 se aplică în mod corespunzător şi personalului din cadrul  Institutului Național de Statistică”. 
 2. La anexa nr. VIII, Capitolul II, litera A, punctul III, punctul 2 de la Notă se  modifică și va avea următorul cuprins:  

„2. Personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din  subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor şi  Pădurilor, Ministerului Muncii și Solidarităţii Sociale, Ministerului Sănătății,  Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului  Educației, precum și din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de  15%.” 

Art.II 

La articolul I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1202 din 18 decembrie 2021, cu modificările ulterioare, după alineatul (4) se introduc două noi alineate, alin. (41) – (42), cu următorul cuprins: 

„(41) Prin excepţie de la prevederile alin.(1) și prin derogare de la prevederile art.38 alin.(4) din Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021. 

(42) Prin derogare de la prevederile art.38 alin.(4) din Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeași instituție/autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale, în perioada ianuarie-iulie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază aceste categorii de personal se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022.”

Art. III 

Aplicarea prevederilor articolelor I și II se face cu încadrarea în cheltuielile de  personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite. 

Art.IV 

Legea nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 25 mai 2009, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează: 

 1. După articolul 58 se introduce un nou articol, art. 581, cu următorul cuprins: „Art. 581. – (1) Detașarea sau transferul funcționarului public parlamentar se dispune doar în cadrul autorităților publice sau al instituțiilor publice cărora li se aplică prezenta lege. 

(2) Prin excepție de la prevederile alin.(1), detaşarea sau transferul se poate dispune de pe funcția publică parlamentară şi pe o funcție publică generală, cu respectarea condițiilor legislației aplicabile statutului funcționarilor publici. (3) Vechimea minimă în specialitate necesară funcțiilor publice parlamentare de execuție în vederea detaşării sau transferului în condiţiile alin. (2) se stabileşte de către birourile permanente reunite ale celor două Camere, la propunerea secretarilor generali ai Camerei Deputaţilor şi Senatului, iar echivalarea acestora cu funcțiile publice generale este prevăzută în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta lege.” 

 1. După anexă se introduce o nouă anexă, anexa nr. 2, având cuprinsul prevăzut în anexa la prezenta ordonanță de urgență. 

PRIM MINISTRU 

NICOLAE-IONEL CIUCĂ

ANEXĂ  

(Anexa nr. 2 la Legea nr.7/2006 privind statutul funcţionarului public  

parlamentar) 

Echivalarea funcţiilor publice parlamentare cu funcţii publice generale

Funcţia publică  

specifică din cadrul  Parlamentului  

României care se  

echivalează 

Nivelul  

funcţiei  

publice 

Nivelul  

studiilor  

necesare 

Funcţia publică  

generală cu care se  echivalează funcţia  publică specifică 

Consilier  

parlamentar/expert  parlamentar/consultant  parlamentar 

execuţie  Clasa I, studii  universitare  

de licenţă  

absolvite cu  diplomă de  

licenţă sau  

echivalentă 

Cu funcţiile publice de  execuţie de clasa I şi  clasa a II-a, conform  art. 392 alin. (1) şi (2)  din Ordonanţa de  

urgenţă a Guvernului  nr. 57/2019 privind  Codul administrativ,  cu modificările și  

completările  

ulterioare 

Referent  execuţie  Cu funcţiile publice de  execuţie de clasa  

a II-a şi clasa a III-a,  conform art. 392 alin.  (2) şi (3) din  

Ordonanţa de urgenţă  a Guvernului nr.  

57/2019 privind Codul  administrativ, cu  

modificările  

și completările  

ulterioare 

articolul original.

Cinci turişti români au încercat să urce pe Mont Blanc „echipați” cu pantaloni scurţi, adidaşi şi pălării de paie. Decizia radicală luată de autoritățile locale

5 August 2022 at 19:30

Cinci turişti români au încercat să urce pe Vârful Mont Blanc „echipați” cu pantaloni scurţi, cu adidaşi şi pălării de paie, dar au fost întorşi din drum de către poliţia montană.

Ei au fost dați exemplu de către un primar francez care a anunțat o măsură radicală: cei care încearcă să ajungă pe Mont Blanc vor trebui să plătească o garanție de 15.000 de euro pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie să fie salvați sau dacă își pierd viața pe munte, scrie The Guardian.

Jean-Marc Peillex, primarul localității Saint-Gervais-les-Bains, de unde alpiniștii pot ajunge pe cel mai înalt vârf din Europa prin ruta Goûter, a impus această măsură după ce zeci de ”pseudo-alpinişti” ar fi ignorat avertismentele atunci când au urcat pe munte.

„Cu adevărat suprarealist”

La jumătatea lunii iulie, ghizii locali şi-au suspendat activităţile de-a lungul traseului, care este accesibil alpiniştilor de orice nivel, din cauza căderilor de pietre. Canicula intensă şi prelungită a accentuat condiţiile periculoase de pe munte, iar administraţia locală i-a sfătuit pe turişti să evite traseul respectiv.

Vârful poate fi atins şi pe traseul Ratti din Courmayeur, pe versantul italian al Mont Blancului, deşi este mult mai puţin folosit. Totuşi, Roberto Rota, primarul oraşului Courmayeur, a spus că nu are de gând să restricţioneze accesul.

Dezbaterea asupra siguranței pe traseele montane în această vară s-a intensificat pe fondul caniculei și după ce 11 persoane au murit când o bucată uriașă de gheață s-a desprins dintr-un ghețar de pe partea de nord a Dolomiților italieni, la începutul lunii iulie. Primarii orașelor din jurul vârfului Marmolada au închis principalele puncte de acces din motive de siguranță, dar unii alpiniști au încercat să le ocolească.

Peste 100 de morți pe traseul Goûter 

Peste 100 de oameni au murit pe traseul Goûter în ultimii 20 de ani. Ghizii montani francezi, care și-au suspendat operațiunile până pe 15 august, spun că au loc căderi de pietre „pe tot parcursul zilei și al nopții”, conform News.ro.

articolul original.

Acord între Rusia și Turcia! Putin, către Erdogan: ‘Datorită participării dumneavostră, problema legată de livrările cerealelor ucrainene provenind din porturi la Marea Neagră a fost rezolvată’

5 August 2022 at 19:18
image

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au consolidat, vineri, cooperarea energetică și economică, în urma întrevederii lor la Soci (Rusia), pe malul Mării Negre, se arat într-un comunicat al Kremlinului, citat de France Presse.

Cei doi lideri s-au pus de acord pentru „consolidarea schimburilor comerciale” între ţările lor şi să „vină în întâmpinarea aşteptărilor mutuale în domeniul economiei şi energiei”, potrivit unei declaraţii comune, adoptată de Putin şi Erdogan, publicată de Kremlin, scrie Agerpres.

Cei doi lideri au pledat pentru aplicarea unor „măsuri concrete” pentru întărirea cooperării în domeniile transportului, agriculturii, industriei şi finanţelor, precum şi în cel al turismului.

Din punct de vedere politic, cei doi lideri au subliniat „importanţa crucială a relaţiilor sincere, deschise şi de încredere între Rusia şi Turcia pentru a asigura stabilitatea regională şi internaţională”, precizează comunicatul.

În debutul întâlnirii lor în staţiunea balneară rusă Soci, preşedintele rus i-a mulţumit omologului său turc pentru eforturile sale care i-au permis să găsească un acord între Moscova şi Kiev cu privire la deblocarea livrărilor de cereale ucrainene din porturile ucrainene la Marea Neagră.

„Datorită participării dumneavoastră directe şi medierii secretariatului ONU, problema legată de livrările cerealelor ucrainene provenind din porturi la Marea Neagră a fost rezolvată. Livrările au început deja şi aş vrea să vă mulţumesc pentru aceasta”, a spus Putin.

El a mai subliniat rolul Ankarei în tranzitul gazelor ruseşti spre Europa, prin gazoductul TurkStream. „Partenerii europeni trebuie să fie recunoscători Turciei pentru că ea asigură tranzitul neîntrerupt al gazelor ruseşti”, a mai spus Putin.

În finalul întrevederii lor, cei doi preşedinţi s-au pus de acord ca livrările de gaze ruseşti către Turcia să fie „parţial plătite în ruble”, a anunţat presei vicepremierul rus Aleksandr Novak, salutând prin aceasta o „nouă etapă şi noi oportunităţi”.

Rusia încearcă de mai multe luni să-şi impună rubla în schimburile internaţionale în faţa euro şi dolarului, pe fondul sancţiunilor economice occidentale fără precedent împotriva Moscovei din cauza conflictului în Ucraina.

Erdogan afirmase deja vineri că speră ca întrevederea sa cu Putin să permită „deschiderea unei pagini foarte diferite în relaţiile” ruso-turce.

articolul original.

Decret semnat astăzi de Vladimir Putin! Se aplică imediat! Lovitură pentru așa-zisele țări neprietenoase

5 August 2022 at 18:49
image

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, lovește în așa-numitele țări neprietenoase. În urma unui decret semnat de Putin, Rusia le-a interzis investitorilor din așa-numitele țări neprietenoase să-și vândă acțiunile la proiectele-cheie pe energie și băncile aflate pe teritoriul rus, până la sfârșitul acestui an.

Astfel, Vladimir pune presiune pe Occident, pe fondul sancțiunilor aplicate în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, conform agenției Reuters.

Vestul și aliații săi, inclusiv Japonia, au aplicat sancțiuni financiare Rusiei, după ce Vladimir Putin și-a trimis trupele cuceritoare în Ucraina.

Decretul, semnat de Vladimir Putin și publicat vineri, se aplică imediat. Acesta interzice investitorilor din țările care au susținut sancționarea Rusiei să-și vândă activele din acordurile de partajare a producției, bănci, entități strategice, companii producătoare de echipamente energetice, precum și din alte proiecte, de la producția de petrol și gaze până la cărbune și nichel.

articolul original.
❌