ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 24 June 2022Ultimele Stiri

Reacția Moscovei după ce Consiliul European a acordat statutul de candidate la UE pentru Ucraina și Republica Moldova

24 June 2022 at 11:25
image

Consiliul European a decis, joi, să acorde statutul de țări candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova. Este „un moment istoric”, care marcheză un „pas crucial” în drumul celor două state spre UE, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

În timp ce liderii europeni au felicitat cele două țări pentru desemnarea oficială drept ţări candidate la aderarea la UE, Moscova spune că este vorba despre „o afacere internă a Europei”.

Cum a reacționat Moscova la decizia Consiliului European

Întrebat despre decizia Consiliului European, Dmitri Peskov a declarat că este „important” pentru Moscova ca „toate aceste procese să nu creeze mai multe probleme Rusiei şi (…) în relaţiile acestor ţări cu Rusia”, potrivit The Moscow Times.

Totodată, acesta a subliniat că speră că această decizie să nu conducă la o deteriorare a relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles, care în prezent sunt la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie şi mai mult deteriorate”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a criticat, de asemenea, dorinţa Republicii Moldova „de a deveni mai europeană decât europenii înşişi”.

Peskov a dat exemplul Turciei

El a reamintit că Turcia, care este ţară candidată la UE de circa 20 de ani, „nu a reuşit niciodată să avanseze mai mult”.

„Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”, a mai spus Peskov.

Între timp, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat UE și NATO că au reunit o „coaliție de război împotriva Rusiei” într-un briefing separat de vineri, numind UE o „uniune din ce în ce mai anti-rusă”.

articolul original.

Începe prima etapă de înscriere în Programul Rabla pentru Electrocasnice. Ce trebuie să știe românii

24 June 2022 at 06:07
image

Vineri începe prima etapă de înscriere în Programul Rabla pentru Electrocasnice. Românii vor putea cumpăra maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere/congelatoare.

Bugetul alocat acestei etape este în valoare de 25 de milioane de lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 24 iunie 2022, ora 10:00 – 30 iunie 2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.

„Persoanele fizice se mai pot înscrie în program prin crearea contului de utilizator până joi, 23 iunie, ora 23:59, în aplicaţia informatică disponibilă pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu – www.afm.ro”, a transmis AFM.

Ce valoare au vocuherele pentru electrocasnice

În prima etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează:

400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasă energetică C;

400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D;

400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E.

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit.

articolul original.

Georgia, pregătită „să lucreze cu determinare” pentru a obține statutul de candidat la UE

23 June 2022 at 20:54
image

Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a declarat joi că țara este pregătită „să lucreze cu determinare” pentru a obține statutul de candidat la UE.

Consiliul European a decis, joi, să acorde statutul de țări candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova. Este „un moment istoric”, care marcheză un „pas crucial” în drumul celor două state spre UE, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

Georgia va face pași pentru obținerea statutului de candidat la UE

Deși liderii europeni nu au acordat Georgiei statutul de țară candidată la UE, făcând apel la continuarea reformelor, aceștia au recunoscut, totuși, „perspectiva” de a adera la bloc într-o zi.

„Suntem pregătiți să lucrăm cu determinare în următoarele luni pentru a obține statutul de candidat”, a declarat Zurabișvili pe Twitter, potrivit HotNews.

Președintele Klaus Iohannis a scris pe Twitter că România e gata să ajute atât cele două state, cât și Georgia: „Decizie aduce speranță și încredere în viitorul european pentru oamenii din aceste țări și e o mare responsabilitate pentru liderii lor. România e gata să continue să susțină Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe drumul lor european”.

articolul original.
Ieri — 23 June 2022Ultimele Stiri

Elevii ruși vor studia „operațiunea militară din Ucraina” și „renașterea Federației Ruse ca putere mondială”

23 June 2022 at 19:22
image

Federația Rusă a propus includerea în programa școlară de la istorie capitole despre „operațiunea militară din Ucraina” și „renașterea țării ca putere mondială”.

Pe 20 iunie, a devenit cunoscut faptul că s-a decis includerea în manualele de clasa a XI-a de istorie a capitolului „recunoașterea independenței republicilor populare Donețk și Lugansk”, pe motiv că „evenimentele istorice semnificative sunt întotdeauna reflectate în publicațiile educaționale”, potrivit RBC.

Elevii ruși vor studia „operațiunea militară” din Ucraina

Proiectul de ordin al ministerului prevede ca elevii să studieze  „înțelegerea cauzelor și consecințelor prăbușirii URSS, renașterea Federației Ruse ca putere mondială, reunificarea Crimeei cu Rusia, operațiunea militară specială din Ucraina și alte evenimente majore ale secolului XX – începutul secolului XXI”, dar și„ rolul decisiv al Uniunii Sovietice în victoria asupra nazismului, semnificația succeselor științifice și tehnologice sovietice, explorarea spațiului”.

În iunie, ministrul rus al Educației, Serghei Kravtsov, a vorbit despre planurile de a introduce un curs suplimentar de istorie în licee, astfel încât școlarii să parcurgă din nou întreaga istorie a țării.

Potrivit ministrului, acest lucru ar permite discutarea „evenimentelor istorice semnificative” cu elevii de liceu și ar forma o imagine competentă a viziunii asupra lumii în rândul elevilor. Ministrul și-a exprimat încrederea că acest curs va include reunificarea Crimeei și Sevastopolului cu Rusia și „evenimentele de astăzi legate de încheierea războiului de opt ani”.

În plus, profesorilor li s-au oferit răspunsuri la întrebări populare din partea școlarilor cu privire la „operațiune militară specială”: „de ce a atacat Rusia Ucraina”, „ce să le spună elevilor despre starea economică a Rusiei”, „când se va încheia operațiunea militară”.

articolul original.

Doi bărbați din București, arestați după ce au tăiat frânele unei mașini pentru a provoca un accident

23 June 2022 at 13:08
image

Doi bărbați din București au fost arestați preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, fiind acuzați că au tăiat intenționat frânele mașinii unui alt bărbat cu care se aflau în conflict, informează Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Aceștia au fost reținuți miercuri seară pentru 24 de ore, pentru tentativă de omor calificat, respectiv complicitate la tentativă de omor calificat.

Au tăiat frânele pentru a provoca un accident

Faptele au avut în noaptea de 9 mai, în jurul orei 00.20, în Sectorul 5 al Capitalei.

„Pe fondul unei relaţii conflictuale dintre inculpatul C.O. şi persoana vătămată N.G., inculpatul D.C. s-a deplasat cu autoturismul marca Mercedes S Klasse, condus de celălalt inculpat, la imobilul din Sectorul 5, unde locuia persoana vătămată”, informează Tribunalul București, potrivit libertatea.ro.

Ulterior, cei de bărbați au tăiat racordurile de frână de la sistemul frânare faţă al autoutilitarei persoanei cu care se aflau în conflict, pentru a-i provoca un accident de circulaţie, în urma căruia să moară.

În consecință, aceștia au fost arestați pentru o perioadă de 30 de zile.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Doi turişti din Bucureşti care s-au rătăcit pe munte au fost salvaţi de salvamontiştii din Buşteni. Intervenția a durat 6 ore

22 June 2022 at 20:52
image

Doi turişti din Bucureşti, care s-au rătăcit pe munte, au fost salvaţi de salvamontiştii din Buşteni, după o acţiune care a durat peste şase ore.

Turiștii intenționau să urce pe Jepii Mici

„Aceştia intenţionau să urce pe Jepii Mici, dar, într-un moment de neatenţie, au ieşit din poteca turistică şi au intrat pe Brâul lui Răducu. După un timp, au pierdut şi această potecă şi s-au trezit blocaţi pe Creasta cu Zâmbrii. Când au realizat că nu mai pot să înainteze, au cerut ajutor salvamontiştilor”, au transmis salvatorii montani.

Aceştia au precizat că, după aproape 6 ore de muncă, au reuşit să-i coboare cu bine de pe munte pe cei doi rătăciţi.

articolul original.

Un reputat regizor rus, împiedicat să iasă din țară: „N-am înțeles de ce mă urăște atât de mult”

22 June 2022 at 20:31
image

Renumitul regizor de film Alexander Sokurov a fost împiedicat să părăsească Rusia din cauza „un ordin al premierului”, a declarat acesta pentru publicația de știri independentă The Insider.

Sokurov plănuia să treacă cu mașina granița ruso-finlandeză și apoi să ia avionul pentru a zbura la o conferință despre educația artistică la Milano. Călătoria sa a fost confirmată de autoritățile finlandeze și italiene, a precizat el, potrivit The Moscow Times.

Regizorul a depus o plângere la Consiliul Prezidențial pentru Drepturile Omului

Sokurov a depus o plângere la Consiliul Prezidențial pentru Drepturile Omului. „La granița din Rusia, toate aceste planuri au fost complet zădărnicite”, a scris el.

„Timp de câteva ore nu am înțeles ce se întâmplă, unde sunt documentele noastre și de ce nu ni se permitea să trecem granița. În acest timp, sute de mașini treceau pe lângă noi, autobuze întregi pline cu copii ruși și alți cetățeni au fost lăsate să treacă, în timp ce noi stăteam acolo ca și cum am fi fost arestați, așteptând ce – să fim arestați pe bune?”, a mai scris regizorul.

Sokurov a precizat că, atunci când a devenit clar că nu va ajunge cu avionul la Milano, șeful serviciului de frontieră a venit la el.

„Nu s-a putut uita în ochii mei când mi-a spus că am fost împiedicați să plecăm din cauza unei directive a tovarășului Mișușin (Mihail Mișustin, prim-ministrul Rusiei, n.r.), care le interzice oamenilor ca mine să treacă granița. Nu l-am întâlnit niciodată în viața mea pe Mișustin… Nu am nicio idee de ce are atâtea prejudecăți împotriva mea și mă urăște atât de mult”, i-a spus regizorul, ulterior, jurnalistei Ksenia Larina.

Ambasada Rusiei a spus că țara nu a ridicat restricțiile anti-Covid-19

Mai târziu, când organizatorii de la conferința de la Milano au sunat la punctul de control la frontieră, serviciile de securitate le-au spus că Sokurov este gata să meargă – fără a preciza unde.

La întrebarea autorităților finlandeze, Ambasada Rusiei a transmis că Rusia nu a ridicat încă restricțiile împotriva COVID-19 privind trecerea frontierelor terestre. Potrivit unui decret al guvernului rus, părăsirea teritoriului țării cu autovehicule, inclusiv cu autobuze obișnuite, este posibilă doar dacă există un motiv întemeiat.

Articolul 27.2 din Constituția Rusiei prevede că „Orice persoană poate părăsi în mod liber Federația Rusă. Cetăţenii Federaţiei Ruse au dreptul de a se întoarce liber în Federaţia Rusă.”

articolul original.

Suma fabuloasă cu care se vinde în Mamaia o garsonieră cu vedere la mare

22 June 2022 at 15:20
image

Prețurile la imobiliare au explodat, lucru vizibil și în cazul proprietăților de pe litoral. Apartamentele și garsonierele sunt mai scumpe decât cele din Capitală. Mulți aleg să cumpere proprietăți aici fie pentru a le închiria în sezonul estival, fie pentru a deține o „casă de vacanță” unde să vină vara cu familia sau prietenii.

Totodată, agenții de turism au avertizat că, începând din luna iulie, o noapte de cazare pe litoral s-ar putea scumpi cu până la 40%.

Cât costă o garsonieră la Mamaia

O simplă garsonieră de tip studio din Mamaia Nord, de 53 de metri pătrați, se vinde la prețul de aproape 60.000 de euro.

Proprietarul a motivat prețul spunând că imobilul se află la doar 2 minute de mers pe jos de plajă și are vedere la mare. Mai mult decât atât, garsoniera se află într-un cartier rezidențial care pune la dispoziția locatarilor o terasă, o piscină privată, parcare și sistem de supraveghere video.

O altă garsonieră aflată pe faleza Mamaia se vinde cu nici mai mult, nici mai puțin de 280.000 de euro.

Ce variante au turiștii care doresc să închirieze un imobil la mare

Pentru cei care doresc să închirieze o garsonieră la mare în sezonul estival, prețul pentru o singură noapte poate ajunge la 40 de euro.

Pentru o familie sau un grup mai mare de oaspeți, aceștia pot opta pentru un apartament de 2 sau 3 camere, iar prețul pe noapte este de aproximativ 90 de euro. Astfel, se poate observa că prețul pe câteva nopți pentru un apartament de pe litoral este echivalentul unei chirii în București.

articolul original.

Azomureş suspendă temporar producția de amoniac din cauza preţului la gazele naturale: „Este grav ce se întâmplă astăzi”

22 June 2022 at 14:50
image

Azomureș a luat decizia de a suspenda temporar producția de amoniac (produs intermediar obținut din gaz, utilizat pentru fabricarea îngrășămintelor), instalația urmând a fi oprită în condiții de siguranță începând de joi.

Azomureş a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că piaţa europeană a gazelor naturale a înregistrat o creştere bruscă a preţului.

Azomureș suspendă din nou producția

„Piața europeană a gazelor naturale a înregistrat o creștere bruscă a prețului. În ultimele zile prețurile au urcat de la 80 Euro Mwh la 125 – 130 Euro Mwh. Explozia unui terminal de export gaz lichefiat (LNG) în Statele Unite, probleme pe lanțul de transport al gazelor și operațiuni masive de stocare a gazelor pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023 au determinat din nou o creștere a prețului.

În paralel, prețurile la îngrășăminte au scăzut din cauza sezonului agricol, principalele activități acum fiind cele de recoltare a culturilor. În aceste condiții este evident că producția de îngrășăminte nu mai este sustenabilă din punct de vedere economic”, se arată într-un comunicat emis de companie.

Compania este afectată de piața gazelor naturale

Personalul de pe platforma Azomureș își va continua activitatea conform programului normal de lucru acolo unde este nevoie. În acest moment nu se ia în calcul șomajul tehnic, dar rămâne o opțiune dacă suspendarea activității se va prelungi.

„Este grav ce se întâmplă astăzi pe piața gazelor naturale pentru majoritatea producătorilor europeni de îngrășăminte. În România, continuăm dialogul cu autoritățile guvernamentale pentru a fi aplicat ajutorul economic oferit de Uniunea Europeană, aplicat deja în multe țări europene. De exemplu, Bulgaria pune la dispoziția industriei un preț plafonat, de 72 Euro Mwh.

Până astăzi, România nu a pus în aplicare schema de ajutor pentru industriile energo-intensive, deși are la dispoziție cadrul legal european. Ca producător știm că este dificil să asigurăm cantitatea necesară pentru viitorul sezon agricol, dacă nu producem pe timpul verii. Schema Uniunii Europene trebuie aplicată și în România”, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureș.

articolul original.

Sandra Bullock ia o pauză de la actorie: „Vreau doar să fiu acasă. Sunt atât de obosită”

21 June 2022 at 20:55
image

Actrița Sandra Bullok a dezvăluit recent într-un interviu pentru The Hollywood Reporter că se simte „epuizată” și este gata să ia o pauză pentru a petrece mai mult timp cu cei doi copii ai săi, Louis și Laila.

„Nu vreau să fiu datoare programului nimănui, în afară de al meu,” a spus aceasta, după o perioadă în care a fost implicată în numeroase proiecte, potrivit huffpost.com.

Sandra Bullock își ia concediu nedeterminat

„Sunt atât de obosită și nu sunt capabilă să iau decizii sănătoase și inteligente și știu asta”, a spus actorul. Întrebată cât timp plănuiește să ia o pauză, ea a răspuns: „Chiar nu știu”.

„Munca a fost întotdeauna constantă pentru mine și am fost atât de norocoasă”, a adăugat Bullock. „Mi-am dat seama că poate devenea cârja mea”.

Aceasta a spus că munca o făcea să se simtă ca și cum „deschidea frigiderul tot timpul și se uita după ceva ce nu era niciodată în frigider”. „Mi-am spus: Încetează să cauți asta aici pentru că nu există aici. O ai deja. Stabilește-o, găsești-o și fii în regulă cu lipsa muncii pentru a te valida”, a mai spus actrița.

Bullock a fost recent într-un turneu de presă pentru cele mai recente filme ale sale, însă a dezvăluit că expunerea publică nu îi vine natural.

Actrița spune că suferă de burnout

„Mă îngrozesc când vine vorba de presă, când vine vorba de a fi în public și când vine vorba de a face o ședință foto”, spune Bullock. „Pur și simplu mă prăbușesc. Nu mă pricep la asta, dar ceea ce îmi place este să lucrez în tandem cu oamenii pentru a crea ceva”.

Actrița a vorbit în repetate rânduri despre dorința ei de a se retrage din lumea filmului.

„Vreau să fiu acasă”, a spus Bullock în martie. „Vreau să stau acasă. Deci nu îi fac nimănui care investește într-un proiect niciun favor dacă spun că vreau doar să fiu acasă. Pentru că alergam mereu la următorul lucru. Vreau doar să fiu prezentă și responsabilă pentru un singur lucru.”

articolul original.

Vinurile românești, tot mai căutate pe piețele din afara UE. Recordul de anul trecut ar putea fi depășit

21 June 2022 at 18:26
image

29.320 de hectolitri de vin din România au fost exportați între august 2021 – martie 2022 în țări din afara Uniunii Europene, transmite publicația specializată Lantul Alimentar.

În anul comercial august 2020 – iulie 2021, volumul total exportat pe piețele terțe a fost de 36.193 hl, cel mai mare nivel din ultimii 15 ani. Practic, până în luna iulie 2022, când se încheie anul comercial, ar mai fi de vândut un volum de 6.873 hl, pentru a depăși recordul de anul trecut.

Marea Britanie, cel mai important client al vinurilor românești

Marea Britanie este, dintre țările din afara blocului comunitar, cel mai important client al vinurilor românești: 14.353 hl, din august 2021 până în martie 2022. Acest fapt este datorat și comunităților de români din această țară.

România este și importator de vin de pe piețe terțe: 74.131 hl, din august 2021 până în martie 2022. Cel mai mare furnizor este Republica Moldova: 71.797 hl. Aceste importuri reprezintă aproape o treime din volumul de vin vândut de Republica Moldova pe piața comunitară: 198.948 hl, în același interval.

articolul original.

Viktor Orban a avut o discuție la telefon cu Zelenski. Premierul ungar susține candidatura Ucrainei la UE

21 June 2022 at 17:59
image

Premierul ungar Viktor Orban a avut o discuție telefonică cu președintele Volodimir Zelenski despre integrarea europeană a Ucrainei, despre primirea refugiaţilor de război, precum şi despre alte domenii de cooperare ungaro-ucrainene, a informat subsecretarul de stat, Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar, agenţia ungară de presă MTI.

Orban s-a răzgândit și susține candidatura Ucrainei la UE

În timpul convorbirii, Viktor Orban a subliniat că Ungaria susţine cererea Ucrainei de a obţine statutul de candidat la UE şi că ar trebui eliminate cât mai curând posibil obstacolele birocratice.

Premierul ungar l-a informat pe şeful statului ucrainean că aceasta va fi poziţia sa la summitul UE din această săptămână, de la Bruxelles.

Premierul ungar a mai precizat că Ungaria a acceptat deja aproximativ 800 000 de refugiaţi ucraineni şi că este pregătită să coopereze în continuare în domeniul energiei, să transporte pe calea ferată cereale din Ucraina şi să primească şi mai mulţi studenţi ucraineni.

Ce declara anterior Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban a participat la o videoconferință în pregătirea summitului Consiliului European din 23-24 iunie și a fost de acord cu recomandarea Comisiei Europene de a acorda statut de țări candidate la aderare pentru Republica Moldova și Ucraina, însă a transmis că Ungaria și alte state europene consideră că Georgia și Bosnia Herțegovina ar trebui să primească aceeași calitate.

Cu toate acestea, Bosnia și Herțegovina nici măcar nu a fost luată în discuție și este un stat marcat de tensiuni interetnice. Cât despre Georgia, Comisia Europeană nu a recomandat acordarea statutului de țară candidată, ci aprofundarea reformelor pro-europene.

articolul original.

Un băiețel din Tanzania a murit după ce a fost răpit de maimuțe. Copilul era alăptat în timpul atacului

21 June 2022 at 17:35
image

Un băiețel de numai o lună a murit în Tanzania, după ce a fost smuls de la mama sa de o maimuță care a intrat în casa lor, au anunțat autoritățile.

Incidentul s-a petrecut în timp ce copilul era alăptat, Mai multe maimuțe au intrat în casa familiei din satul Mwamgongo, din Kigoma, lângă Parcul Național Gombe din vestul Tanzaniei, potrivit BBC.

Sătenii au încercat să recupereze bebelușul

Potrivit comandantului regional din Kigoma, James Manyama, moartea bebelușului a survenit după ce sătenii au încercat să-l salveze folosind forța. Maimuțele însă au reacționat agresiv.

„Mama a țipat după ajutor, iar sătenii au venit în grabă la casa ei pentru a o ajuta să-și ia copilul”, a declarat el pentru ziarul Citizen din Tanzania.

Copilul a fost rănit în zona capului și a gâtului, iar mai târziu a murit în timp ce primea tratament. Poliția i-a îndemnat pe cetățeni să continue să fie vigilenți pentru a preveni noi atacuri ale maimuțelor.

Comandantul regional a declarat pentru BBC că în cei trei ani de când lucrează în zonă nu a auzit niciodată de un incident similar.

Au existat, în schimb, incidente cu animale sălbatice mai mari, cum ar fi elefanții, care au invadat sate din apropierea parcurilor naționale și au provocat unele decese.

articolul original.

Motivul pentru care Gheorghe Gheorghiu își vinde conacul din Buftea, unde a locuit tatăl său

21 June 2022 at 14:55
image

Interpretul Gheorghe Gheorghiu și-a scos la vânzare vila din Buftea cu 350.000 de euro. Aceasta ar fi una dintre cele mai scumpe proprietăți deținute de acesta. Motivul pentru care artistul renunță la casa unde a locuit tatăl său este neașteptat.

Imobilul are două nivele și o suprafață de 450 de metri pătrați, la care se adaugă și o curte impresionantă de 500 mp. Printre dotările importante se mai numără și un dublu garaj (unde pot fi parcate 3 mașini), o boxă de depozitare la subsol și un foișor închis, cu toate utilitățile incluse, potrivit money.ro.

De ce vinde artistul vila din Buftea

De mai mulți ani, Gheorghe Gheorghiu s-a mutat în SUA. Anul trecut, acesta s-a căsătorit cu Gabriela Băncescu, patroana unui restaurant cu specific românesc. Recent, acesta s-a hotărât să-și vândă vila impunătoare din Buftea.

După trecerea în neființă a tatălui acestuia, se pare că proprietatea îi trezește artistului amintiri dureroase, având în vedere relația specială pe care a avut-o cu părintele său.

Totodată, pentru că își împarte viața între două continent, Gheorghe Gheorghiu nu se poate ocupa de întreținerea permanentă a proprietății. După moartea tatălui său, nu prea a mai avut cine să se ocupe de casă.

Gheorghe Gheorghiu și-a găsit sufletul pereche la New York

Soția artistului este proprietara unui restaurant cu specific românesc din SUA. Se pare că cei doi nu își planifică să se întoarcă în România.

„Urmează să mă căsătoresc pe 14 noiembrie la New York. Nu poți să fii fericit toată viața, știi cum se zice. Dar am glumit. Viitorul este luminos. Eu cu soția mea suntem prieteni de mulți ani”, anunța Gheorghe Gheorghiu pe rețelele de socializare.

Nunta îndrăgostiților a fost sărbătorită cu mult fast într-un local din New York. Evenimentul fiind organizat conform tradițiilor și în stil românesc. Cei doi au fost cununați de Maria Dragomiroiu, iar solista Angela Rusu le-a cântat la petrecere.

articolul original.

Actorul Ben Stiller s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski la Kiev: „Ești eroul meu” (VIDEO)

20 June 2022 at 20:54
image

Actorul Ben Stiller, în vârstă de 56 de ani, a vizitat luni Ucraina și s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Ben Stiller, care este de mai mulţi ani ambasador al bunăvoinţei din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), a vizitat și refugiații din Polonia, cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului.

Actorul s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski

Actorul a postat o înregistrare video pe rețelele de socializare, în care a anunțat vizita în Ucraina.

„Salut, eu sunt Ben Stiller şi mă aflu acum în Ucraina. Mă întâlnesc cu oameni care au avut de suferit din cauza războiului şi ascult poveştile lor despre felul în care războiul le-a schimbat vieţile”, a spus acesta.

Războiul şi violenţa sunt devastatoare pentru oamenii din lumea întreagă. Nimeni nu alege să îşi părăsească propriile locuinţe. Căutarea siguranţei este un drept şi el trebuie respectat pentru fiecare persoană”, a adăugat Ben Stiller.

În timpul vizitei în Kiev, Ben Stiller s-a întâlnit cu Zelenski căruia i-a spus: „Ești eroul meu”.

„Ucrainenenii simt susținerea întregii lumi, inclusiv a multor celebrități. Vizita lui Ben Stiller demonstrează încă o dată acest lucru. Apreciem faptul că sunteți alături de noi în aceste vremuri dificile”” a spus Zelenski în timpul vizitei actorului american în Ucraina.

Ben Stiller visits @ZelenskyyUa in #Kyiv pic.twitter.com/JqFo6F8Bnu

— Igor Schatz (@Copernicus2013) June 20, 2022

articolul original.

Litoralul românesc, invadat de alge odată cu începerea sezonului cald

20 June 2022 at 20:21
image

A început sezonul estival, iar litoralul românesc se confruntă deja cu probleme. Odată cu încălzirea vremii, tone de alge au apărut pe malul Mării Negre, spre nemulțumirea turiștilor.

În acest context, chipele din cadrul Sistemului de Gospodărirea Apelor Constanța al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L) acționează zilnic pentru coletarea algelor aduse la mal de valuri.

Invazia algelor, fenomen condiționat de mai mulți factori

„Prezența algelor aduse de curenții marini la țărmul mării nu este dăunătoare sănătății. Fenomenele algale sunt naturale și sunt condiționate de numeroși factori cum ar fi: conținutul de nutrienți în apă, turbiditate, curenți de fund, furtuni, temperatura apei, starea generală a ecosistemului, iar mulți dintre acești factori sunt imprevizibili sau depind la rândul lor de alte mecanisme (turbiditatea și conținutul de nutrienți sunt influențate în parte de debitul fluviului Dunărea la gurile de vărsare în Marea Neagră)”, au declarat reprezentanții ABADL.

articolul original.

Putin se teme de „scânteia de democrație” care se răspândește în Rusia, susține Olaf Scholz

20 June 2022 at 17:47
image

Președintele rus Vladimir Putin se teme de „scânteia de democrație” care se răspândește în țara sa, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că încearcă să împartă Europa și vrea întoarcerea la o lume dominată de sfere de influență.

Scholz a făcut această declarație într-un interviu acordat ziarului Muenchner Merkur, după ce a fost întrebat dacă Putin ar accepta ca Ucraina să se apropie de Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

Putin se teme de „scânteia de democrație” din Rusia

„Președintele Rusiei trebuie să accepte că în cartierul său există o comunitate de democrații bazate pe lege, care se apropie din ce în ce mai mult”, a spus el. „În mod clar, se teme de scânteia democrației care se răspândește în țara sa”.

În același timp, sondajele promovate de Moscova arată că 78% dintre ruși aprobă ceea ce face președintele Vladimir Putin și 80% cred în el, în ciuda eșecurilor din războiul din Ucraina.

Practic nu mai există modalități legale în Rusia de a se pronunța împotriva războiului. Oamenii riscă până la 15 ani de închisoare pentru un comentariu pe rețelele de socializare sau pentru un banner cu asteriscuri pe el [în loc de cuvinte].

Sociologii spun că acesta este motivul pentru care sondajele arată că „operațiunea specială” se bucură de un nivel ridicat de sprijin în rândul populației.

articolul original.

Joe Biden, întrebat dacă va vizita Ucraina când va călători în Europa: „Este puțin probabil”

20 June 2022 at 16:47
image

Președintele american Joe Biden a declarat luni că „e puțin probabil” să viziteze Ucraina când va călători în Europa în acest weekend.

Întrebat, într-o conferință de presă, dacă are încă în plan să viziteze Ucraina, Joe Biden a spus că „depinde”, adăugând că nu dorește „să creeze mai multe dificultăți ucrainenilor”, potrivit CNN.

Joe Biden: Vizita în Ucraina, „puțin” probabilă

„În această călătorie, este puțin probabil”, a adăugat președintele american.

Joe Biden nu a vizitat Ucraina de când țara a fost sub invazia rusă. În schimb, i-a trimis acolo pe secretarul de stat al SUA Antony Blinken și pe secretarul american al apărării Lloyd Austin, precum și pe Prima Doamnă Jill Biden.

Întrebat dacă Ucraina va deveni membră a Uniunii Europene, Biden le-a spus reporterilor că este „foarte probabil” să se întâmple.

Boris Johnson, vizită-surpriză la Kiev

Vineri, prim-ministrul britanic Boris Johnson a efectuat vineri o vizită-surpriză la Kiev, bifând astfel a doua sa călătorie în capitala ucraineană de la începutul războiului de agresiune pe care l-a declanșat Rusia.

În Ucraina au mers joi alți patru lideri de state NATO – președintele Klaus Iohannis și omologul său francez, Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și Mario Draghi.

„Domnule Președinte, Volodimir, este plăcut să fiu din nou la Kiev”, a scris șeful guvernului de la Londra, vineri, pe Twitter.

articolul original.

Sancţiunile UE au dus la îngheţarea unor active ale oligarhilor ruşi în valoare de aproape 12,5 miliarde de euro

20 June 2022 at 16:20
image

Sancțiunile UE dus la înghețarea unor active ale oligarhilor ruși în valoare de 12,5 miliarde de euro, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Suma totală a activelor îngheţate aproape că s-a dublat de la 6,7 miliarde de euro în aprilie, a precizat Christian Wigand.

„Valoarea activelor înghețate ale oligarhilor ruși aproape s-a dublat de la 6,7 ​​miliarde de euro în aprilie la peste 12,5 miliarde de euro”, a spus reprezentantul Uniunii Europene, potrivit Die Welt.

Mai multe active înghețate în Germania

Acesta a adăugat că o creștere atât de bruscă a activelor înghețate se datorează faptului că în ultimele săptămâni au fost identificate și confiscate mai multe bunuri aparținând oligarhilor ruși, în special în Germania.

Sancțiunile au lăsat oligarhii ruși fără acces la iahturi de lux, imobiliare și alte active. Anterior, președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană vrea să folosească activele înghețate ale oligarhilor ruși ca scop pentru  reconstrucția Ucrainei după război.

Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a declarat că țara sa este deschisă dezbaterii cu privire la utilizarea activelor rusești confiscate pentru a reconstrui Ucraina, dar ar trebui făcută o distincție între fondurile publice, cum ar fi banca centrală, și cele private.

„Constituția noastră are garanții pentru activele private”, a spus Lindner.

articolul original.
  • There are no more articles
❌