ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 24 June 2022Ultimele Stiri

Foaia afișată din greșeală de Joe Biden conține indicațiile pas cu pas primite de la staff-ul său: „Intrați în sala Roosevelt și îi salutați pe participanți. Vă așezați”

24 June 2022 at 11:50
image

Președintele Joe Biden a afișat din greșeală o foaie pregătită de personalul său, care prevedea indicații detaliate, inclusiv unde să se așeze, când să comenteze și când să plece.

Nouă gafă a lui Joe Biden

Intitulat „Offshore Wind Drop-By Sequence of Events”, documentul îi spune președintelui „să intre în Sala Roosevelt și să salute participanții”.

Pe foiță mai scrie: „DUMNEAVOASTRĂ vă așezați pe locul dumneavoastră. Presa sosește. DUMNEAVOASTRĂ oferiți câteva comentarii scurte (2 minute)”.

Atunci când reporterii părăsesc încăperea, „îi adresați lui lui Liz Shuler, președinte, AFL-CIO, o întrebare, apoi mulțumiți participanților și plecați”, continuă indicațiile pentru Biden. Se menționează că Liz Shuler „participă virtual”.

Notițele președintelui Joe Biden au fost surprinse de fotografi după ce Biden a ținut foaia invers.

Biden just accidentally flashed his internal note card which has shit like „YOU enter the Roosevelt Room and say hello to participants, YOU take YOUR seat, etc” revealing that the White House Staff has to literally instruct him on navigating simple tasks. pic.twitter.com/ve2hWY61Bu

— Daphne; 『少女A』🌸✝️ (@DiXANADUS) June 24, 2022

articolul original.

Bugetul de 25 de milioane de lei alocat primei etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat în aproximativ două ore și jumătate

24 June 2022 at 11:27
image

Administrația Fondului pentru Mediu  precizează că bugetul de 25 de milioane de lei alocat primei etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat în aproximativ două ore și jumătate de la lansare!

Bugetul pentru programul Rabla pentru electrocasnice, epuizat

Solicitanții persoane fizice au generat 62.500 de vouchere, a câte 400 de lei fiecare, astfel:

25.695 vouchere pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare;

24.096 vouchere pentru categoria mașini de spălat rufe;

12.709 vouchere pentru categoria mașini de spălat vase.

Voucherele generate în această etapă vor fi aprobate în ședința Comitetului de Avizare de marți, 28 iunie 2022 și publicate pe site-ul www.afm.ro. Ulterior, solicitanții se vor putea prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.

Ministrul Tanczos Barna, despre Programul Rabla pentru Electrocasnice

Despre noua sesiune a Programului Rabla pentru Electrocasnice a vorbit și ministrul Mediului, Tanczos Barna, în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Luiza Cergan.

„Tichetele rămân la fel ca valoare ca anul trecut, nu le-am modificat, dar am crescut bugetul la 100 de milioane. Ne așteptăm la peste 200.000 de beneifciari anul acesta. Programul, în contextul crizei energetice, e unul extrem de important.

Prețul energiei electrice extercită o presiune tot mai mare pe fiecare gospodîăie. Putem lupta împotriva acestui fenomen prin măsurile luate de Guvern de plafonare a prețurilor și subvențiilor acordate fiecărei gospodări și, în același timp, să reducem consumul de energie electrică peste tot în țară și acest program ajută mult ca echipamentele electrocasnice să fie mai eficiente, de categorie A++ sau A+++. Aceste frigidere, mașini de spălat vase sau rufe, mașini de uscat vor consuma mai puțin și vor ajuta cetățenii să aibă facturi mai mici.

Programul își propune ca anul acesta să beneficieze de aceste vouchere peste 200.000 de cetățeni. Ei vor primi sprijin pentru a schimba frigiere, caculatoare, laptopuri, mașini de spălat, mașini de spălat vase, uscătoare și aparatele de aer condiționat.

articolul original.

AUR și mai mulți parlamentari PSD propun o lege pentru a excepta de la demolare bisericile construite ilegal

24 June 2022 at 06:17
image

O propunere legislativă inițiată de AUR și sprijinită de mai mulți aleși PSD interzice demolarea bisericilor construite fără autorizație. Potrivit proiectului legislativ, lăcașurile care au fost ridicate fără respectarea reglementărilor vor trece în legalitate.

Propunere controversată

Inițiatori sunt liderii AUR George Simion și Claudiu Târziu, alături de deputatul AUR Adrian George Axinia. Se propune modificarea Legii privind amenajarea teritoriului (nr. 350/2001) în sensul exceptării lăcașurilor de cult de la o prevedere care interzice obținerea autorizațiilor urbanistice după ce a fost realizată construirea. Excepția este introdusă la articolul 56, care în varianta modificată sună în felul următor:

„Nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire, cu excepția lăcașurilor de cult și a anexelor acestora, a căror execuție a început anterior intrării în vigoare a acestei legi.”

Pentru susținerea inițiativei legislative au semnat parlamentarii AUR și 26 de aleși de la PSD.

„Începând cu 1990, s-au construit mii de lăcașuri de cult în toată România, însă în multe dintre cazuri execuția lucrărilor fie nu s-a realizat pe baza unei autorizații de construire, fie documentația depusă în vederea autorizării și-a încetat valabilitatea înainte de finalizarea lucrărilor de construire, fie în execuție, autorizația de construcție nu a fost respectată”, scriu inițiatorii.

Ce solicită primarul Constanței de la IPS Teodosie

Primarul PNL al Constanței, Vergil Chițac, îi cere lui ÎPS Teodosie să desființeze o biserică rdicată ilegal pe un trotuar, în urmă cu 10 ani. Asta după ce instanța a stabilit că biserica nefinalizată nu a fost ridicată potrivit legii.

Într-o scrisoare publică, primarul Chițac i se adresează Arhiepiscopului Tomisului pe numele de mirean, Teodosie Petrescu, și îi cere acestuia să desființeze construcția ilegală.

Vergil Chițac îl avertizează pe Teodosie că din moment ce nu va pune în aplicare decizia instanței creează ”premisele unui potențial conflict cu urmări nefaste pentru întreaga comunitate”:

articolul original.

Mediul de afaceri recomandă menținerea cotei unice și reducerea reală a evaziunii fiscale

24 June 2022 at 05:50
image

Mediul de afaceri recomandă Guvernului să mențină cota unică de impozitare și să reducă în mod real evaziunea fiscală.  CAonsiliul Investitorilor Străini (FIC), Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Confederația Patronală CONCORDIA, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Romanian Business Leaders (RBL), Camera de Comerț Olandeză Română (NRCC), Camera de Comerț Româno-Britanică (BRCC), Camera de Comerț Bilaterala Eleno-Română (HRCC), Camera de Comerț pentru Belgia, Luxemburg, România şi Moldova (BEROCC) au transmis o serie de recomandări privind măsurile fiscale:

Menținerea unei cote unice de impozitare – un sistem de impozitare simplu și esențial pentru creșterea economică, care a adus prosperitate, a generat locuri de muncă, a încurajat formarea unei clase de mijloc în România și care, totodată, reprezintă unul dintre principalele avantaje competitive ale României.

Reducerea reală a evaziunii fiscale, inclusiv a deficitului de încasare TVA, precum și reducerea cheltuielilor statului. Un instrument fundamental pentru îndeplinirea acestui scop rămâne digitalizarea ANAF.

Creșterea colectării taxelor și combaterea evaziunii fiscale, prin sancțiuni mai aspre și controale în zonele unde sunt identificate probleme.

Reevaluarea cadrului în care sunt utilizate microîntreprinderile și PFA-urile în România. Acestea sunt forme de organizare benefice și binevenite atât timp cât au un scop bine-definit prin lege și sunt folosite cu bună-credință, de o manieră real antreprenorială, nu pentru a masca forme de angajare.

Reașezarea sistemului fiscal astfel încât să stimuleze munca, să scoată la suprafață munca la negru și la gri, să reducă exodul de angajați și să readucă românii din străinătate acasă. Acest deziderat poate fi atins prin plafonarea contribuțiilor sociale de sănătate și pensii la un număr rezonabil de salarii medii pe economie.

Identificarea sectoarelor cheie pe care guvernul vrea să le stimuleze, ținând cont de interesul României și perspectiva pe termen mediu și lung.

Stimularea exportului de bunuri și servicii cu valoare mare adăugată poate ajuta la reducerea deficitului comercial.

Potrivit mediului de afaceri,  este important ca economia să fie încurajată, iar companiile să fie stimulate să investească și să asigure locuri de muncă pentru cetățeni.

Pentru aceasta este nevoie de stabilitatea și predictibilitatea regimului fiscal, iar introducerea unor noi taxe, precum cea de solidaritate, raportată la cifra de afaceri ar încetini și mai tare redresarea economiei și ar descuraja activitatea unui segment important de contribuitori la bugetul de stat, amplificând efectul inflației aflată deja la cote semnificative.

Totodată, mediul economic consideră că este vital ca orice modificare a politicilor publice să se facă prin consultarea cu toate părțile interesate, într-un mod transparent. Comunitatea de afaceri își exprimă și pe această cale deschiderea și disponibilitatea pentru dialog cu autoritățile pentru a pune împreună bazele unui sistem fiscal sustenabil, clar, digital și predictibil. Ne dorim o economie sănătoasă care să respecte principiile și bunele practici europene în ceea ce privește taxarea, deziderat pe care îl putem atinge doar printr-un dialog constant între mediul de afaceri și autorități.

articolul original.
Ieri — 23 June 2022Ultimele Stiri

Charles Michel, despre candidaturile Ucrainei și Moldovei la UE: „Reprezintă un moment istoric”

23 June 2022 at 09:50
image

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Summitul organizat joi la Bruxelles, unde liderii UE vor discuta despre cererea de aderare a Ucrainei și Moldovei, va fi un „moment istoric , potrivit CNN.

Șeful Comisiei Europene, despre Summitul organizat la Bruxelles

„Acest consiliu european este un moment istoric în plan geopolitic. Astăzi trebuie făcută o alegere care va afecta viitorul Uniunii Europene, stabilitatea noastră, securitatea noastră, prosperitatea noastră”, a declarat el, la sosirea la summit.

Liderii UE analizează dacă vor aproba sau nu decizia Comisiei Europene de săptămâna trecută de a acorda Ucrainei și Moldovei statutul de candidat la UE.

Președintele Consiliului European s-a declarat „încrezător” că liderii UE vor acorda statutul de candidat Ucrainei și Republicii Moldova și că vor „exprima o perspectivă europeană clară și puternică” pentru ambele națiuni.

Eugen Tomac (PMP), pe B1 TV, despre perspectiva europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei

Eurodeputatul Eugen Tomac, președintele PMP, a vorbit despre șansele Republicii Moldova și Ucrainei de a primi statut de țări candidate pentru aderarea la UE și s-a arătat de părere că, când situațiile fără precedent o impun, blocul comunitar trebui să răspundă pozitiv. „Întotdeauna, la toate crizele, Uniunea Europeană a răspuns prin extindere”, a punctat oficialul, joi dimineață, la Știrile B1 TV prezentate de Ștefan Pășcuță.

Întrebat ce urmează pentru Republica Moldova și Ucraina în actualul context, oficialul european a explicat: „Îndemnul pe care l-am auzit ieri de la președinta Comisiei Europene este ca oamenii politici, președinții de stat, șefii de guvern din Uniunea Europeană care se reunesc astăzi și mâine la Bruxelles, în cadrul Consiliului European, să răspundă pozitiv propunerii pe care o face Comisia la cererile pe care Republica Moldova și Ucraina le-au transmis. Pe 28 februarie, la patru zile după invazie, Ucraina a solicitat aderarea la Uniunea Europeană, pe 3 martie – Republica Moldova. Comisia Europeană a avizat aceste cereri pozitiv”.

articolul original.

Controale ANAF și ANSVSA în piețele din Capitală: Se prelevează probe pentru determinarea depășirii limitelor admise pentru reziduurile de pesticide

23 June 2022 at 09:21
image

Direcția Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat o acțiune comună de control a activității de comercializare en gros a legumelor, fructelor și produselor agroalimentare în 17 centre comerciale și puncte de desfacere dedicate din București și județele Ilfov și Dâmbovița.

Controale ale Fiscului în piețele din București

Astfel, 130 inspectori antifraudă fiscală împreună cu 120 inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor controlează modul în care operatorii economici respectă legislația specifică.

În timpul controalelor se prelevează probe pentru determinarea prezenței sau a depășirii limitelor admise pentru reziduurile de pesticide.

Probele prelevate vor fi analizate în laboratoarele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din București și Constanța.

Principalele aspecte vizate de acțiunea de control a inspectorilor ANSVSA sunt cele privind cerințele de trasabilitate și procedurile prin care operatorul poate identifica cu exactitate persoana fizică sau juridică de la care s-a aprovizionat și persoana juridică către care a livrat produsele pe care le comercializează.

Pentru prevenirea și combaterea fraudei fiscale și vamale, inspectorii antifraudă verifică în detaliu toate etapele ciclului de comercializare angro a legumelor, fructelor și produselor agroalimentare, cu precădere în legătură cu legalitatea achizițiilor intracomunitare și importurilor, corectitudinea actelor de proveniență și de însoțire a produselor și corespondența cu realitatea a facturilor de achiziție și de vânzare.

Rata zilnică de umplere a scăzut cu aproximativ jumătate miercuri la cel mai scăzut nivel de la începutul lunii iunie, potrivit cifrelor de la autoritatea de reglementare a rețelei din Germania, cunoscută sub numele de BNetzA. În acest ritm, ar dura mai mult de 100 de zile

articolul original.

Octavian Berceanu şi-a depus candidatura pentru preşedinţia USR

23 June 2022 at 06:44
image

Fostul șef al gărzii de mediu, Octavian Berceanu, anunță că şi-a depus candidatura pentru preşedinţia USR: „Am depus candidatura pentru preşedinţia USR PLUS, în competiţia internă a partidului. ‘USR e vocea tuturor!’ Candidez pentru funcţia de preşedinte al USR PLUS pentru că membrii au dreptul să-şi exprime liber părerile, să fie înţeleşi şi susţinuţi. Candidez pentru că cetăţenii români au votat ca să-i reprezentăm, necondiţionat, indiferent de cât de greu ne este. Asta vom face”, a scris Berceanu, miercuri seara, pe Facebook.

Anunțul făcut de Octavian Berceanu

Primul tur al alegerilor pentru preşedinţia USR se va desfăşura între 6 şi 10 iulie, turul al doilea între 11 şi 15 iulie, iar Congresul online de validare a alegerilor pe 16 iulie.

Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, şi-a anunţat, pe 21 mai, candidatura la conducerea formaţiunii.

Pe 15 iunie echipa „Curaj pentru România” din USR a transmis că va decide, până la sfârşitul lunii iunie, pe cine va desemna drept candidat pentru preşedinţia partidului, persoană care va intra în competiţie cu actualul preşedinte interimar, Cătălin Drulă.

În aceste alegeri preliminare s-au înscris pentru candidatura la preşedinţia USR: primarul Braşovului, Allen Coliban, şi deputaţii Cătălin Teniţă şi Mihai Poliţeanu.

Mai mulți parlamentari au decis să demisioneze din USR și se vor înscrie în REPER, viitorul partid fondat de Dacian Cioloș.

Cătălin Drulă spune că Dacian Cioloș forțează parlamentari USR „să devină traseiști”

Președintele interimar al USR, Cătălin Drula, spunea chiar marți într-o declarație de presă că „sunt câțiva colegi care nu mai doresc să continue, sunt puțini relativ la cei 80 de parlamentari ai USR”.

Tot atunci, fostul ministru al Transporturilor l-a atacat pe Dacian Cioloș, pe care l-a acuzat că a gândit „un plan lipsit de demnitate”.

articolul original.

Joe Biden a cerut Congresului SUA să suspende timp de 3 luni taxa federală pe carburanți

23 June 2022 at 06:24
image

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a cerut Congresului să suspende pe o perioadă de 90 de zile aplicarea taxei federale pe carburanți, de 18 cenți/galon la benzină și de 24 cenți/galon la motorină, în contextul scumpirilor fără precedent, scrie nytimes.com.

Joe Biden cere suspendarea taxelor federale pe carburanți

Biden a făcut apel la statele federale să-și suspende propriile taxe pe benzină și motorină, a căror medie la nivel național este de circa 30 dolari/galon, deși multe au făcut-o deja.

În plus, președintele a solicitat companiilor petroliere deținătoare de rafinării să utilizeze creșterile de profituri din ultima perioadă, puse pe seama scumpirilor, pentru a-și majora capacitatea de producție de carburanți.

„Fac apel la firme să transfere această reducere de costuri clienților. Nu este momentul pentru profituri. Mesajul meu către cei care operează benzinării este simplu: trăim vremuri de război, nu vremuri normale. Reduceți prețul la pompă pentru a reflecta costurile”, a spus liderul de la Casa Albă.

Potrivit lui Biden, toate aceste măsuri ar duce la reducerea prețurilor la pompă cu circa 1 dolar/galon sau chiar mai mult, „Nu va fi înlăturată întreaga povară, dar ar fi de mare ajutor”, a punctat el, repetând mesajul că actualele scumpiri i se datorează președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în condițiile agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Imagini dramatice: Cum se vede de la mare înălțime cea mai fierbinte zonă a frontului din Ucraina

22 June 2022 at 09:43
image

Noi imagini devenite virale pe rețelele de socializare surprind epicentrul luptelor din estul Ucrainei, unde trupele ruse lansează de mai multe săptămâni ofensive puternice.

Lupte dure în estul Ucrainei

Urmările atacurilor se văd din toate direcțiile, coloane de fum ridicându-se peste tot. Cele mai dure lupte în Ucraina se duc acum pe frontul de est, în zona Lisichansk-Severodonețk, iar multe din atacurile de artilerie lasă urme care se văd de la kilometri depărtare.

Președintele rus Vladimir Putin ar fi dat termen armatei sale să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Lugansk până pe 26 iunie, iar asta implică practic și capturarea Severodonețkului, dar și a orașului de lângă – Lisichansk.

Un fost comandant al forțelor terestre americane din Europa a descris luptele din estul și sud-estul Ucrainei ca fiind un „meci de box la categoria grea” în care „nu a existat încă o lovitură de knock-out”.

Ucraina a reușit să respingă navele ruse

Ministrul britanic al apărării a confirmat „aproape sigur” că forțele ucrainene au lovit remorcherul rus Spasatel Vasili Bekh cu două rachete antinavă Harpoon donate de Occident. Londra a vorbit și despre capacitatea Rusiei de a proiecta forță maritimă în nord-vestul Mării Negre, o capacitate despre care spune că a fost în mare parte neutralizată de apărarea costieră ucraineană.

„Pe 17 iunie 2022, forțele ucrainene au revendicat prima lor utilizare cu succes a rachetelor antinavă Harpoon donate de Occident asupra forțelor maritime ruse. Ținta atacului a fost aproape sigur remorcherul naval rusesc Spasatel Vasili Bekh, care ducea arme și personal pe Insula Șerpilor în nord-vestul Mării Negre”, a precizat Ministerul britanic al apărării, marți, într-o actualizare a informațiilor despre felul în care decurge războiul din Ucraina.

A panoramic view on the area in the Luhansk Oblast where the heaviest battles between the Ukrainian and Russian forces are currently underway, with countless fires and plumes of smoke seen on the horizon.

The town of Toshkivka (01:15) appears to be almost completely destroyed. pic.twitter.com/n0A5OPSvoc

— Status-6 (@Archer83Able) June 21, 2022

articolul original.

Vacanțe transformate în haos pentru românii care călătoresc în afara țării: Cozi uriașe la punctele de trecere a frontierei

21 June 2022 at 05:46
image

Dacă în ultimii doi ani vacanțele românilor au fost date peste cap din cauza restricțiilor impuse în timpul pandemiei COVID-19, în acest an aglomerația din vămi și blocajele de pe aeroporturi au creat haos în plin sezon estival.

Haos la frontiere

Cele mai mari probleme le întâmpină cei care pleacă în Grecia cu mașina. Primul punct de încercare este Vama Giurgiu-Ruse, unde cozile sunt din ce în ce mai mari cu fiecare zi care trece, din cauza lucrărilor la Podul Prieteniei, care face legătura peste Dunăre între România şi Bulgaria.

Vicepremierul Sorin Grindeanu anunţase săptămâna trecută că a solicitat autorităţilor bulgare să amâne până la toamnă lucrările de reabilitare a podului de la Giurgiu-Ruse, pentru a nu afecta tranzitul rutier şi aşa aglomerat din perioada estivală.

Potrivit adevarul.ro, situația este îngreunată și de fatul că muncitorii lucrează doar pe timp de zi, inclusiv sâmbăta şi duminica.

Potrivit autorităților, alternative pentru evitarea aglomerației de la frontieră sunt trecerile cu bacul de la Bechet, Vama Veche şi Turnu Măgurele, care au cei mai mici timp de aşteptare, de 10 cel mult 20 de minute.

Calvarul românilor continuă însă odată ce ajung în vămile din Grecia. În vama Makaza, unde şirul de maşini se întinde pe câţiva kilometri. Conform celor care au trecut deja prin acest calvar, timpii de aşteptare ajung şi la jumătate de oră pentru fiecare 500 de metri parcurşi, iar unul dintre motive ar fi numărul mic de ghişee deschise.

Problema apare în special în weekend, atunci când mulţi turişti îşi încep concediile.

Nici în punctul de trecere a frontierei de la Kulata – Promachonas situaţia nu este mai bună. Românii susţin pe diverse forumuri că au aşteptat câte patru-cinci ore, timp în care trei echipe de poliţişti bulgari le-au verificat succesiv actele şi că nimeni nu le-a oferit nicio explicaţie.

La toate acestea se adaugă și scumpirile fără precedent. Prețul unui litru de benzină este mult mai mare în Grecia, unde a ajuns la 2 euro și 40 de cenți, iar motorina este peste 2 euro litrul.

Cei care merg cu mașina în Grecia vor scoate din buzunar 120 de euro pentru un plin, adică în plus cu 33 de euro față de un plin făcut în România.

Haos la aeroport

Nici românii care merg în vacanţă cu avionul nu au parte de condiții mai bune. La , Aeroportul „Henri Coandă” se formează cozi de sute de oameni la check-in, la controlul de securitate, la paşapoarte, la mâncare şi chiar şi la toalete.

Una dintre principalele cauze pentru haosul creat o reprezintă disponibilizarea personalului în timpul pandemiei.

articolul original.
  • There are no more articles
❌