ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 24 June 2022Ultimele Stiri

NASA își cere înapoi praful de pe Lună și gândacii care au fost hrăniți cu el

24 June 2022 at 11:19

Agenția spațială a cerut firmei RR Auction, cu sediul în Boston, să oprească vânzarea prafului de pe Lună colectat în timpul misiunii Apollo 11 din 1969, cu care au fost hrăniți ulterior câțiva gândaci în timpul unui experiment.

Niște praf și câțiva gândaci morți ar fi costat cel puțin 400 de mii de dolari

Experimentul cu hrănirea gândacilor cu praf de Lună era menit să determine dacă roca lunară conținea vreun fel de agent patogen care să reprezinte o amenințare pentru viața terestră.

Acestea, a declarat un avocat al NASA într-o scrisoare adresată casei de licitații, aparțin încă guvernului federal. Materialul provenit din experiment, inclusiv o fiolă cu aproximativ 40 de miligrame de praf lunar și trei carcase de gândaci morți, avea prețul de început de cel puțin 400 de mii de dolari, dar a fost retras între timp de la licitație, a declarat joi RR.

„Vă solicităm să nu mai facilitați vânzarea niciunui și a tuturor obiectelor care conțin experimentul Apollo 11 privind solul lunar (gândacii, lamelele și specimenul de testare post-distructivă) prin oprirea imediată a procesului de licitație”, a scris NASA.

Misiunea Apollo 11 a adus pe Pământ mai mult de 21,3 kilograme de rocă lunară, sursă foto: captură foto YT

Nu se știe la cine au ajuns praful și gândacii

Misiunea Apollo 11 a adus pe Pământ mai mult de 21,3 kilograme de rocă lunară. O parte a fost dată de mâncare insectelor, peștilor și altor creaturi mici pentru a vedea dacă le va ucide. Gândacii care au fost hrăniți cu praf lunar au fost aduși la Universitatea din Minnesota, unde entomologul Marion Brooks i-a disecat și studiat.

„Nu am găsit nicio dovadă de agenți infecțioși”, a declarat Brooks în octombrie 1969. Dar praful de pe Lună și gândacii nu au fost niciodată returnate NASA, fiind în schimb expuse în casa lui Brooks. Fiica ei le-a vândut în 2010, iar acum sunt din nou scoase la vânzare de un expeditor pe care RR nu l-a dezvăluit.

articolul original.

Toyota recheamă în service SUV-urile electrice bZ4X. Roțile acestora se putea desprinde în timpul mersului

24 June 2022 at 06:14
image

Toyota a emis o rechemare în service la nivel mondial a SUV-ului său crossover electric bZ4X 2023 la mai puțin de două luni de la lansarea vehiculului.

Nu e singura mașină electrică rechemată în servici dar problema acesteia pare cea mai gravă

Constructorul auto a declarat că șuruburile butucului de pe roată se pot slăbi în timpul conducerii, ceea ce ar putea duce la desprinderea întregii roți. Toyota avertizează proprietarii să nu își conducă vehiculele până când problema nu este rezolvată.

Anunțul companiei reprezintă un eșec pentru cel mai mare producător auto din lume, care s-a angajat să cheltuiască 17,6 miliarde de dolari pentru a lansa 30 de modele electrice pe bază de baterii până în 2030. Modelul bZ4X, care a început să fie livrat clienților în urmă cu mai puțin de două luni, era deja considerat o încercare tardivă a Toyota de a trece la vehicule electrice.

Dintre cele 2.700 de vehicule care fac obiectul rechemării în service, 2.200 erau destinate Europei, 280 Americii de Nord, 110 Japoniei și 60 pentru restul Asiei. Cele mai multe dintre vehicule nu au fost livrate consumatorilor.

bZ4X nu este singura mașină electrică rechemată în service, deși, prin comparație, pare că are cea mai gravă problemă. Săptămâna trecută, Ford a emis o rechemare în service pentru 49.000 de SUV-uri Mustang Mach-E, dar a insistat că problema ar putea fi rezolvată printr-o actualizare de software over-the-air. Alte mașini au fost, de asemenea, rechemate în service din cauza diverselor erori de software și ale altor probleme minore.

Crește cererea pentru mașini electrice pe fondul creșterii prețului la combustibil

Rechemarea vine într-un moment în care cererea de vehicule electrice este în continuă creștere, datorită creșterii prețurilor la benzină și a numărului tot mai mare de modele disponibile pentru cumpărare.
Tesla continuă să domine piața, dar producătorii auto tradiționali câștigă teren prin lansarea unor crossovere de gamă medie și a unor vehicule de lux.

Prețurile sunt, de asemenea, în creștere, datorită inflației, cererii ridicate și creșterii costurilor materialelor cheie, cum ar fi mineralele care compun bateriile litiu-ion.

articolul original.
Ieri — 23 June 2022Ultimele Stiri

Revoltă pe rețelele de socializare după rezultatele de la Evaluare Națională 2022: ”Și-au bătut joc de sufletele copiilor!”

23 June 2022 at 13:05
image

După publicarea rezultatelor la Evaluare Națională 2022, în mediul online au apărut mai multe reacții acide la adresa profesorilor corectori, mai ales în ceea ce privește notele la Limba română.

Pe rețelele sociale se vorbește despre un număr mare de contestații, în special la Limba română

Ministrul Educației a anunțat, joi, că subiectele de la Evaluare Națională 2022 au fost foarte bine făcute și că s-au obținut cele mai multe medii peste 5 din ultimii 10 ani. Cu toate acestea, reacțiile din mediul online la adresa notelor primite de elevi au fost foarte dure. Pe grupurile cu profesori și elevi, dedicate examenului de Evaluare Națională, se vorbește despre „bătaie de joc” din partea profesorilor corectori, potrivit Știrileprotv.

„Sunt profesor de Limba și literatura româna! Îmi pare tare rău de faptul ca ai mei colegi și-au bătut joc de sufletele copiilor! Copii foarte buni au fost subevaluați ! Păcat! Urât! Nu am fost la corectat având copil clasa a -VIII a dar nu mă așteptam la atâta bătaie de joc ! Păcat!”, a scris o utilizatoare de Facebook.
Drept răspuns, altcineva a scris că „Din păcate la ultimul subiect au fost depunctați foarte mult. Puțini elevi au primit punctajul maxim. Majoritatea au primit 12,14 puncte . La subiectul 9 și la 8 ( prima parte ) de asemeni au primit 0,40 sau 0,50”.

Foarte mulți elevi care au comentat pe grupuri spun că au luat note mult mai mici decât și-au calculat pe baza baremurlui publicat pe edu.ro. La unii dintre ei, diferența este chiar și de două puncte. Cu toate că cerința 8 de la Subiectul 1 subpunctul B a fost cea care le-a dat bătăi de cap celor mai mulți elevi, majoritatea consideră că depunctarea s-a făcut la subiectul 3.

Pe rețelele sociale se vorbește despre un număr mare de contestații, în special la Limba română, însă mulți dintre părinți se tem să nu le fie scăzută nota copiilor lor la reevaluare și sunt în dubii dacă să depună sau nu contestație.

articolul original.

La 91 de ani Rupert Murdoch divorțează din nou, de data asta de Jerry Hall

23 June 2022 at 06:41
image

Mogulul miliardar al presei americane, în vârstă de 91 de ani, se va despărți de soția model și actriță, în vârstă de 65 de ani, cu care s-a căsătorit la Londra în 2016, relatează New York Times.

Murdoch a mai trecut prin trei divorțuri, Hall a divorțat de Mick Jagger

Murdoch, născut în Australia, a mai fost căsătorit de trei ori anterior. Hall s-a căsătorit cu Mick Jagger în 1990, dar uniunea a fost anulată nouă ani mai târziu.
The Times a declarat că persoanele apropiate lui Murdoch au fost „surprinse” să audă de sfârșitul căsătoriei, care i-ar fi permis lui Lachlan Murdoch, fiul cel mare al lui Rupert, să aibă un rol mai important în conducerea Fox News și Wall Street Journal.

Dar Rupert Murdoch rămâne extrem de puternic ca formator de opinie de dreapta, în continuare.
Despărțirea de Hall ar putea „să reverbereze în întregul imperiu de afaceri [al lui Murdoch], care își menține influența puternică în America și în străinătate prin intermediul instituțiilor sale media de dreapta, inclusiv prin The Sun în Marea Britanie și Sky News în Australia”.

Murdoch și Hall s-au căsătorit în 2016. În ziua nunții sale, Murdoch a scris pe Twitter: „Fără alte postări timp de zece zile sau pentru totdeauna! Mă simt cel mai norocos ȘI fericit om din lume”. De atunci nu a mai postat niciun mesaj pe Twitter.

În 2019, cuplul a cheltuit 13,8 milioane de dolari pe o casă lângă Henley-on-Thames, în apropiere de Londra. Anul trecut, ei au sărbătorit împreună cea de-a 90-a aniversare a lui Murdoch la New York.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

În România prețul benzinei este cu 15,6% mai mic decât media europeană dar cât la sută din venitul lunar plătim pentru un plin?

22 June 2022 at 09:42

Citind datele apărute într-un raport prezentat de Comisia Europeană și titlurile din presă, aproape că ne-am bucurat ieri că țara noastră are un preț al benzinei cu 15,6% mai mic față de media europeană, în vreme ce la motorină diferența este de 12,3%.

Românii plăteau în martie 25% din venitul mediu lunar pentru un plin

Printre țările vecine unde prețul carburanților este mai mic se numără Ungaria (1,2 euro/litrul de benzină), Bulgaria (1,66 euro/litrul) și Polonia (1,71 euro/litrul). În țara noastră, prețul unui litru de benzină este 1,72 euro. Datele sunt corecte dar interpretarea lor este ceva mai complexă.

Pentru că deși prețul combustibilului este mai mare în țările din vestul Europei decât în țările din Europa de Est, acesta rămâne mai accesibil locuitorilor din vest. Iar acest lucru se datorează faptului că trebuie luate în considerare venitul mediu și costul vieții în fiecare țară.

tabel INSEE costul unui plin de benzină raportat la venitul mediu, sursă foto: captură site INSEE

Conform tabelului INSEE românii scoteau din buzunar cei mai mulți bani din venituri pentru un plin de benzină. INSEE a calculat costul unui plin de 50 de litri de benzină pentru luna martie 2022 pe cap de locuitor, raportat la venitul mediu lunar într-o țară UE. Reiese că spre exemplu, un plin de 50 de litri de benzină costa 5,3% din venitul mediu lunar în Franța, față de 25% în România și 20% în Bulgaria, deși prețurile pentru combustibil sunt mai mici în România și Bulgaria.

Acesta este motivul pentru care, contrar faptului că datele apărute în raportul prezentat de Comisia Europeană spun că țara noastră ar avea un preț al benzinei cu 15,6% mai mic față de media europeană, săptămâna trecută au avut loc mai multe proteste la benzinăriile din România, în mai multe orașe ale țării. Șoferii sunt nemulțumiți de prețul mare al combustibilului iar participanții au băgat în rezervoare cantități minime de benzină și motorină, blocând astfel pompele.

articolul original.

Gazprom va întrerupe livrările de gaze naturale către Grecia timp de o săptămână

21 June 2022 at 05:48
image

Fluxurile de gaze naturale ale producătorului rus de gaze Gazprom către Grecia vor fi întrerupte în perioada 21-27 iunie din cauza unor lucrări de mentenanță.

Gazprom a anunțat lucrări de mentenanță

Motivul pentru care grecii rămân fără gaz ar fi faptul că în această perioadă se fac lucrări de întreținere anuală programate a gazoductului TurkStream prin care este alimentată țara. Nu se așteaptă ca întreruperea să afecteze securitatea aprovizionării țării, deoarece aceasta continuă să se aprovizioneze cu gaze naturale lichefiate (GNL), dar și prin intermediul celorlalte contracte de gazoducte, în condițiile în care țara dispune de rezerve.

Gazprom anunțase deja sâmbătă lucrări de întreținere la conducta de gaze naturale TurkStream pentru perioada 21-28 iunie.

Compania a precizat într-un comunicat că transportul de gaze prin TurkStream va fi suspendat în această perioadă, lucru care a fost convenit în prealabil de toate părțile. De curând, compania rusă Gazprom a anunțat că va reduce livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1 Marea Baltică cu 40 la sută. De acum înainte, doar 100 de milioane de metri cubi de gaz pe zi pot fi garantate în locul celor obișnuiți 167 de milioane de metri cubi. Motivul este întârzierea lucrărilor de reparații: un compresor de gaz de la Siemens nu a fost adus la timp.

articolul original.
  • There are no more articles
❌