ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 24 June 2022Ultimele Stiri

Kim Jong Un se pregătește de ceva? Liderul de la Phenian a cerut întărirea capacității de apărare a Coreei de Nord

24 June 2022 at 12:15
image

Conducătorul Coreei de Nord, Kim Jong Un, a cerut conducerii armatei o întărire a capacităţii de apărare a ţării, relatează vineri presa de la Phenian, preluată de Reuters.

Kim s-a întâlnit cu cei mai înalţi oficiali militari timp de trei zile, iar agenţia citată apreciază că mesajul transmis provoacă îngrijorare privind posibilitatea ca nord-coreenii să producă mai multe arme nucleare tactice.

Reuniunea a fost urmărită îndeaproape în contextul speculaţiilor tot mai frecvente privind realizarea unui nou test nuclear în Coreea de Nord, după cinci ani de la precedentul. Oficialităţi sud-coreene au afirmat că evenimentul ar putea avea loc „oricând”.

Conform agenţiei nord-coreene de presă KCNA, Adunarea Extinsă a celei de-a 8-a Comisii Militare Centrale, prezidată de Kim, „a aprobat chestiunea importantă a furnizării unei garanţii militare pentru întărirea în continuare a capacităţii naţionale de descurajare a războiului”.

Cu această ocazie, la Phenian s-a menţionat – fapt neobişnuit, remarcă Reuters – revizuirea planurilor militare şi s-a decis sporirea misiunilor operaţionale ale unităţilor de linia întâi cu „un plan militar de acţiune important”.

KCNA nu a dat detalii, însă analiştii apreciază că planul este orientat împotriva Coreei de Sud.

„Coreea de Nord a adăugat, posibil, utilizarea armelor nucleare tactice în noile planuri operaţionale, având în vedere utilizarea termenului de ‘descurajare a războiului’, pe care îl utilizează pentru a se referi la capacităţile nucleare”, a explicat Hong Min, cercetător senior la Institutul Naţional Coreean pentru Reunificare din Seul.

Agenţia de presă oficială de la Phenian a difuzat joi şi o imagine cu oficiali nord-coreeni de rang înalt în timpul unei şedinţe, cu o hartă care părea să reprezinte coasta de est a peninsulei coreene, unde sunt amplasate centralele atomice din Coreea de Sud.

Întrebat despre reuniunea din Coreea de Nord, preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat că ţara sa pregăteşte „o reacţie fermă” la activităţile Phenianului.

Deşi KCNA nu a menţionat direct programul nuclear sau cel de înarmare cu rachete, ştirea la care se referă Reuters a menţionat alegerea ca vicepreşedinte al Comisiei Militare centrale a Partidului (comunist nord-coreean – n. red.) a lui Ri Pyong Chol, care a condus programul de dezvoltare a rachetelor.

„Având în vedere poziţia simbolică a lui Ri în progresul nuclear al Nordului, alegerea demonstrează voinţa de accelerare a dezvoltării de arme strategice şi tactice”, a explicat Hong.

Un oficial din ministerul sud-coreean al reunificării – instituţia răspunzătoare de problemele inter-coreene – a afirmat că Phenianul pare să fi publicat intenţionat fotografia şi îşi va intensifica probabil ameninţările la adresa Seulului.

Anul acesta, Coreea de Nord a testat un număr record de rachete balistice, inclusiv intercontinentale, precum şi noi rachete hipersonice şi o rachetă cu rază scurtă de acţiune care ar putea fi proiectată pentru arme nucleare tactice. În aprilie, nord-coreenii au efectuat un test de lansare a unei arme ghidate tactice cu obiectivul de a „îmbunătăţi serios puterea de foc a unităţilor de artilerie cu rază lungă de acţiune din prima linie şi de a spori eficienţa în utilizarea armelor nucleare tactice”, informează agerpres.ro

articolul original.

Situația rămâne tensionată în Extremul Orient! Navele militare chineze continuă să își facă prezența în apele teritoriale ale Japoniei

24 June 2022 at 11:45
image

Două nave ale gărzii de coastă din China au navigat în apele teritoriale ale Japoniei, în apropierea unui lanţ de insule disputate de cele două ţări, au declarat vineri autorităţile japoneze. Este cea mai lungă incursiune de acest tip din ultimul deceniu, au spus japonezii.

Paza de coastă japoneză a anunţat vineri că navele au intrat în apele japoneze din Marea Chinei de Est în primele ore ale zilei de marţi şi au rămas pentru a supraveghea o navă de pescuit japoneză care opera în zonă, înainte de a ieşi joi seara.

La un moment dat, una dintre navele chinezeşti s-a apropiat la 3 kilometri de Insulele Senkaku, controlate de Japonia şi cunoscute în China sub numele de Insulele Diaoyu, mult sub limita de 19,3 kilometri care defineşte apele teritoriale ale unei ţări. Paza de coastă japoneză şi-a trimis propriile nave de patrulare în zonă şi a cerut navelor chineze să părăsească imediat apele teritoriale ale Japoniei.

Totuşi, astfel de incursiuni nu sunt neobişnuite în zona disputată. Atât Tokyo, cât şi Beijingul revendică insulele nelocuite ca fiind ale lor, dar Japonia le administrează din 1972. Taiwanul, pe care Beijingul îl consideră o provincie chineză, revendică, de asemenea, proprietatea asupra insulelor.

Tensiunile asupra lanţului stâncos, aflat la 1.900 de kilometri sud-vest de Tokyo, au mocnit de generaţii, revendicările asupra lor datând de sute de ani. Oficialii chinezi au susţinut în repetate rânduri că este dreptul inerent al Chinei de a patrula în apele din jurul insulelor.

Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale din China nu au oferit comentarii privind declaraţia de vineri a pazei de coastă japoneze, informează agerpres.ro

articolul original.

‘Vocea lui Putin’ reacționează după ce Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE: ‘Este o afacere internă europeană’

24 June 2022 at 11:15
image

Kremlinul a calificat vineri drept o ”afacere internă a Europei” decizia şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene (UE) de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la UE, relatează AFP.

„Este o afacere internă europeană”, le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că este „important” pentru Moscova ca „toate aceste procese să nu creeze mai multe probleme Rusiei şi (…) în relaţiile acestor ţări cu Rusia”.

El a afirmat totodată că speră ca această decizie să nu conducă la o deteriorare a relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles, care în prezent sunt la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie şi mai mult deteriorate”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a denunţat, de asemenea, dorinţa Republicii Moldova „de a deveni mai europeană decât europenii înşişi”.

El a reamintit că Turcia, care este ţară candidată la UE de circa douăzeci de ani, „nu a reuşit niciodată să avanseze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”, a mai spus Peskov.

Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au acordat joi Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la clubul comunitar, după ce săptămâna trecută Comisia Europeană (CE) a făcut o recomandare în acest sens. Această decizie marchează începutul unui proces lung şi complex în vederea aderării la forul comunitar.

Consiliul European a decis să recunoască „perspectiva europeană” a Georgiei, dar nu i-a acordat încă statutul de candidat, informează agerpres.ro

articolul original.

Richard Shirreff, fost comandant NATO, avertizare pentru Occident: ‘Nu va fi niciodată pace în Europa, cât timp Putin este la Kremlin sau cât timp regimul lui Putin este la Kremlin’

24 June 2022 at 10:45
image

Generalul Richard Shirreff, fost comandant NATO, avertizează că ”nu va fi niciodată pace în Europa”, cât timp rămâne la putere Vladimir Putin.

Ofițerul englez face apel la ”reînarmarea masivă” a Marii Britanii și a altor state occidentale după invazia Ucrainei, potrivit Daily Mail.

Sir Richard Shirreff, fostul comandant adjunct al NATO, din timpul când Rusia a invadat Crimeea în 2014, a spus la Chalke Valley History Festival, că țările occidentale trebuie să facă eforturi pentru ”înfrângerea Putinismului”.

Respectiva ”reînarmare masivă” este necesară pentru a combate ”autocratul pătat de sânge”, a declarat generalul. El a comparat situația actuală din Ucraina și Europa, cu lunile premergătoare ale celui de-Al Doilea Război Mondial și a evidențiat faptul că Occidentul trebuie să lupte pentru ”înfrângerea regimului lui Putin”.

”Nu va fi niciodată pace în Europa, cât timp Putin este la Kremlin sau cât timp regimul lui Putin este la Kremlin. Ne-am întors acum, acolo unde erau mulți dintre părinții noștri, tatăl meu, mama mea în 1938”, a adăugat generalul.

”Ne confruntăm cu un autocrat de la Kremlin pătat cu sânge, care a dus politica de fier și sângele înapoi în Europa, a provocat suferințe de nedescris unui vecin pașnic democratic pentru a-și satisface scopurile politice”, a declarat fostul comandant NATO.

În plus, el a avertizat că Rusia va invada Ucraina și apoi se va concentra asupra țărilor din Europa de Est.

Generalul a spus că invazia Rusiei din Crimeea, în 2014, despre care el a afirmat că ”a căzut ca o prună coaptă în mâinile lui Putin”, ar fi trebuit să fie ”trezirea strategică” de care aveau nevoie națiunile occidentale în privința intențiilor președintelui rus.

Sir Richard Shirreff crede că ”dacă îi vom ajuta pe ucraineni să lupte cu inteligență, atunci sunt absolut sigur că ei, în timp, îi vor împinge pe ruși înapoi la linia de dinainte de 24 februarie, din Donbas”, conform ziare.com

articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă, despre decizia Guvernului de a compensa cu 50 de bani prețul la combustibil: ‘Aș fi vrut cu toată dorința personală și dorința Guvernului să fi putut mai mult decât atât’

24 June 2022 at 06:15
image

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că reducerea preţului la pompă pentru carburanţi cu 50 de bani reprezintă o măsură echilibrată, punctând că nu este momentul pentru concurenţă politică pe subiecte care „impactează viaţa oamenilor”.

„Am considerat că este necesar să avem o abordare cât se poate de echitabilă faţă de toţi jucătorii în domeniu şi am ajuns la o concluzie clară, că este nevoie de o măsură cât se poate de echitabilă şi de o măsură prin care să protejăm cetăţenii, să protejăm economia şi, de asemenea, să putem să luăm o măsura pe care ne-o permitem, pentru că aici discutăm despre o serie întreagă de crize care afectează atât cetăţenii, care afectează economia, viaţa noastră de zi cu zi şi pe care Guvernul trebuie să le gestioneze şi să ia măsuri simultan şi înlănţuite şi chiar suprapuse”, a spus premierul într-un interviu difuzat de postul public de radio.

El a indicat că reducerea „se va vedea pe bonul fiscal”.

„În analiza care s-a făcut la nivelul specialiştilor, am putut să luăm această decizie ca, începând cu 1 iulie, pe o perioadă de 3 luni de zile, împreună cu industria, să asigurăm o reducere a preţului la pompă cu 50 de bani şi chestiunea aceasta se va vedea direct pe bonul fiscal. Deducerea se va vedea pe bonul fiscal, fără să fie nevoie de alte artificii birocratice. Ministerul Finanţelor, împreună cu Ministerul Energiei, au identificat mecanismele necesare. Ele urmează să fie puse în pagină procedural, astfel încât printr-un act normativ emis la nivelul Guvernului să putem să şi reglementăm decizia pe care am luat-o astăzi”, a menţionat şeful Executivului.

El a precizat că în decizia luată s-a ţinut cont şi de exemplele din alte ţări, precum Spania şi Franţa.

„Am ţinut cont că într-o situaţie de criză este nevoie de măsuri echilibrate şi putem să vedem în ţările vecine ce se întâmplă atunci când intervii brusc cu măsuri care produc efecte nedorite în economia acestei activităţi specifice de asigurare a produselor petroliere. Şi fiind vorba de o piaţă liberă, ştim cu toţii că există şi o reacţie a pieţei. Ca atare, am convenit şi aş fi vrut cu toată dorinţa personală şi dorinţa Guvernului să fi putut mai mult decât atât. Nu pot să vin în faţa oamenilor şi să anunţ o măsură pe care nu o putem susţine administrativ. În aceste momente este nevoie de onestitate şi de transparenţă şi să spunem oamenilor adevărul”, a susţinut premierul.

Nicolae Ciucă a subliniat că în contextul crizelor succesive este nevoie de măsuri echilibrate.

„Cred că mai important decât orice în momentul de faţă este să asigurăm stabilitatea şi să asigurăm echilibrul din toate punctele de vedere. O abordare politicianistă în astfel de situaţii este total neproductivă şi nu cred că cetăţenii, românii, merită să fie păcăliţi, să li se inducă aşteptări care ulterior să nu se întâmple.

Am preferat de fiecare dată să vorbesc mai puţin, să apar mai puţin în expunerea aceasta media şi să fac ceea ce am de făcut, pentru că o astfel de situaţie se gestionează cu foarte mult discernământ, cu foarte mult efort de echipă şi cu oameni care înţeleg cu adevărat care este situaţia. Cred că mai presus de partea aceasta politică trebuie să punem responsabilitatea faţă de ţară şi responsabilitatea faţă de cetăţeni. Nu cred că este momentul în care să abordăm un demers de concurenţă politică pe subiecte care sunt cât se poate de serioase şi care impactează viaţa oamenilor”, a declarat premierul, informează agerpres.ro

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ministrul Marcel Boloș, despre voucherele sociale: ‘Banii nu pot fi scoși de pe card. Avem banii în cont, 700 de milioane de lei, virați de Ministerul Finanţelor, și pe măsură ce se emit facem aceste încărcări’

23 June 2022 at 05:45
image

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş a declarat, miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că mai au de distribuit aproximativ 1,3 milioane de carduri pentru ajutorul social pentru alimente, din totalul de 2,5 milioane care beneficiază de acest sprijin. Luni se încarcă următoarele 350.000 de carduri, a mai spus ministrul, el precizând că e important ca oamenii să ştie că nu pot scoate banii de pe card ci doar pot plăti cu el la unităţile înregistrare.

”Avem un nr de 12.143 de carduri încărcate, au fost emise în cursul săptămânii trecute, şi încă 353.000 de carduri urmează să fie distribuite până vineri. Luni se încarcă cele 353.000 de carduri şi mai urmează 480.000 de carduri, care vor fi emise şi încărcate cu aceeaşi ritmicitate. Într-adevăr, mai avem de distribuit un număr de aproximativ 1,3 milioane, ritmul creşte pentru emitere şi distribuţie”, a spus el.

Marcel Boloş a arătat că toate informaţiile sunt pe pliantul care însoţeşte cardul, iar acolo este un număr de telefon, unde se poate suna la unităţile emitente care sunt înscrise pe plic.

”Am covenit cu unităţile să existe nişte mesaje automate înregistrate, în care beneficiarul când sună să afle când se încarcă cardul. Prima tranşă este cea mai complicată, pentru că presupune emiterea cardurilor, distribuţia şi încărcarea lor prin unităţile emitente, fiind un număr mare de carduri”, a afirmat el.

Boloş a explicat că se plăteşte direct la magazinul arondat, cu acest card social şi că ”nu pot fi scoşi banii de pe card, este exclus”.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că această tranşă întâi, aferentă lunii iunie şi iulie va fi rezolvată până la finalul lunii iulie, în totalitate.

”Avem banii în cont, 700 de milioane de lei, viraţi de Ministerul Finanţelor, şi pe măsură ce se emit facem aceste încărcări. Îi asigur pe cei peste 2,5 milioane de beneficiari că tot ce înseamnă drepturile lor va fi soluţionat”, a mai spus Marcel Boloş, conform news.ro

articolul original.

Fost ministru de Finanțe, despre compensarea parțială a prețurilor la carburanți: ‘Este o subvenție mascată. Din această creștere, statul român câștigă 3,5 milioane pe zi’

23 June 2022 at 05:15
image

„Este o subvenție mascată. E o greșeală incredibilă pe care vrea să o facă Guvernul României. Din ce să îmi spui că va scădea încasarea la buget dacă tu nu ai? Stocurile se vor păstra. Cum ne fac ei un pustiu de bine ca să împărțim costurile? Din această creștere, statul român câștigă 3,5 milioane pe zi. Ați văzut că s-au lansat trompetele de serviciu? Cineva spunea azi că o plafonare la energie și gaze va duce la o penurie.

Am fi putut să avem prețul la 5,5 lei/litru la pompă, la benzină și motorină chiar astăzi. Trebuie să încercăm să venim cu această abordare contabilă”, a declarat fostul ministru de Finanțe.

El a precizat că a oferit două soluții de plafonare a prețurilor la carburanți premierului Nicolae Ciucă, care deține și funcția de președinte al PNL, și liderului PSD, Marcel Ciolacu, însă niciunul dintre ei nu i-au răspuns. 

„Am spus simplu, luând ca punct de reper 1.) un preț de referință stabilit la data de 1 ianuarie, care poate fi o medie aritemtică între primele 3-5 prețuri la pompă la benzină și motorină, astfel încât să avem un preț de referință de 6lei/litru; 2.) plafonarea făcută de Guvern printr-o Ordonanță de Urgență (OUG) care să spună că pentru 6 luni de zile, plus încă 6 luni, se stabilește că prețul de 6 lei/litru se va aplica.

Guvernul, în această perioadă, va putea să reducă chiar și TVA, fie la 9%, și atunci rezultă un preț la pompă de 5,4 lei/litru (…)”, a arătat Teodorovici.

Fostul ministru a subliniat, în context, că „nu poți să te lauzi că o japcă de-asta față de români”:

„Nu poți să pui asta pe seama economiei. Cauza (pentru care autoritățile iau astfel de decizii – n.r.) ar putea fi neștiința. Nu e la Energie (decizia – n.r.), ci la Finanțe. Ping-pongul între partide nu mă interesează. E grădina Coaliției. Tot ce se întâmplă are legătură cu Coaliția, și bun, și rău. Eu, român, trag. Tu pui economia pe butuci, conform realitatea.net

articolul original.

Generalul (r) Cristian Barbu: ‘Riscul folosirii de arme nucleare tactice în războiul din Ucraina continuă să fie undeva în jur de 30%. Orice înarmare excesivă a Ucrainei va conduce la o creștere mai mare a posibilității de utilizare a armelor

22 June 2022 at 20:45
image

Generalul Cristian Barbu, 63 de ani, profesor asociat la Academia Tehnică Militară, a explicat, pentru spotmedia.ro, că “există această posibilitate a unor lovituri nucleare având în vedere faptul că doctrina militară a Rusiei vorbește despre introducerea unor lovituri nucleare tactice în schemele de apărare sau în schemele de luptă”.

Expertul spune că lucrurile nu sunt deloc clare pentru ruși, iar conducerea politico-militară a operațiunilor nu exclude o folosire a lor.

În situația în care pierde teren, Moscova ar fi mai tentată să apeleze la arsenalul nuclear, a explicat generalul Cristian Barbu.   

“Cred că au înțeles și liderii europeni că orice înarmare excesivă a Ucrainei va conduce la o creștere mai mare a posibilității de utilizare a armelor nucleare”, a declarat expertul militar.

Astfel se poate explica și reticența Germaniei în a trimite armament greu în Ucraina. Teama de a crește intensitatea conflictului și de a-i împinge pe ruși în direcția utilizării arsenalului nuclear e destul de mare în unele capitale europene.

“…trebuie spus că dacă numărul de focoase nucleare de pe glob a rămas cam același, undeva în jur de 13.000, tactice și strategice, există, totuși, și vedem asta în fiecare zi, o încordare a mușchilor în ce privește dezvoltarea de sisteme purtătoare ale acestor containere nucleare. Că sunt rachete, că sunt obuze, că sunt diverse alte soluții, se încearcă de la lansări supersonice cu bătaie medie, la bătaie mare. Observăm că toată lumea dezvoltă acest domeniu al lansării”, explică generalul Barbu.

“Ca să faci o astfel de rachetă înseamnă costuri extraordinare și nu o construiești ca să trimiți 200 de kilograme de explozibil convențional la 15.000 de kilometri, nu e eficient, mai bine nu o trimiți. Ca să dezvolți așa ceva, înseamnă că te-ai gândit la un container nuclear. Înseamnă că lucrurile, cel puțin conceptual, au depășit faza de descurajare și dezechilibrare nucleară”, a adăugat expertul militar.

Un echilibru atent gestionat de ambele părți

Toate lansările din Coreea de Nord, dar și proiectul Zircon al Rusiei, care înseamnă lansarea unei rachete hipersonice la mii de kilometri distanță, se înscriu în schimbarea abordării puterilor nucleare la nivel global – de la descurajare la utilizare.

“Riscul folosirii de arme nucleare tactice în războiul din Ucraina continuă să fie undeva în jur de 30%”, a declarat generalul Cristian Barbu pentru spotmedia.ro.

“Norocul nostru, pentru că suntem foarte aproape de Ucraina, norocul nostru este că, totuși, SUA și Marea Britanie au anunțat că, în cazul în care vor fi folosite arme nucleare pe teritoriul Ucrainei, vor interveni în mod serios. Această decizie a echilibrat situația”, a explicat analistul militar.

El susține că în primele 30 de zile de la începutul conflictului, amenințările lui Vladimir Putin că va folosi arme nucleare erau mult mai frecvente, dar acest anunț al președintelui SUA a ponderat Rusia.

“…în acest moment lucrurile sunt într-un echilibru atent gestionat de ambele de părți. Inclusiv de către Moscova”, a declarat expertul, conform spotmedia.ro. 

articolul original.

Mihai Tudose pune tunurile pe Virgil Popescu: ‘Trebuie să vină cu soluții rapide. Au mai crescut salariile, dar nu astfel încât să se dubleze prețurile. Se profită’

22 June 2022 at 20:15
image

Discuțiile pe tema plafonării prețurilor la carburanți continuă în coaliția PSD + PNL + UDMR. În Guvernul Ciucă, social-democrații susțin plafonarea la 6 lei pentru un litru, în condițiile în care benzina a trecut de 8,3 lei, iar motorina de 9 lei, în timp ce PNL se opune. Miercuri seara, în direct la România TV, europarlamentarul Mihai Tudose a comentat pe marginea tensiunilor din coaliție și a măsurilor care trebuie implementate cât mai rapid.

Românii au toate motivele să iasă în stradă și să-și strige nemulțumirea, susține fostul premier al României.

„Între furnizori mi se pare o cartelare pe preț (…) Vor sări ‘cavalerii apocalipsei’, care vor spune că ne întoarcem la comunism (…) Multe alte țări au luat aceste ‘măsuri comuniste’ (n.r. – plafonarea prețurilor). Pe termen lung toate statele intervin, de exemplu Germania (n.r. – în afară de Ungaria)”, a declarat Tudose, pentru România TV.

PNL, presat de Mihai Tudose (PSD) să ia mai rapid măsuri, prin intermediul premierului Nicolae Ciucă și a lui Virgil Popescu

Ministrul Virgil Popescu, cel poreclit „hoț” de partidul AUR, indezirabil și în tabăra USR, trebuie să vină cu soluții rapide, susține Tudose.

„Deocamdată nu am făcut nimic (n.r. – statul român). ‘O să…’. Eu înțeleg că prețul petrolului la bursă este la fel cu acum un an de zile, doi ani și așa mai departe. Înțeleg că a crescut prețul de prelucrare, pentru că energia s-a scumpit, au mai crescut salariile, dar nu astfel încât să se dubleze prețurile. Se profită.

Eu cred că nu se profită de întregul stat (n.r. – de naivitatea statului). PSD-ul, prin vocea mai multor reprezentanți și a președintelui Marcel Ciolacu, spunem ‘faceți ceva!’. Am participat la o ședintă unde și premierul era foarte hotărât să faca ceva și i-a dat sarcina ministrului să facă ceva. Mi-am dat seama că nu se întâmplă nimic”, a mai punctat Tudose, pentru România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu.

„Ministerul de profil face strategia respectivă, este trimisă apoi la Ministerul de Finanțe. Premierul cheamă ministrul de Finanțe, discută cu el. Inițiatorul, sediul materiei, este la Ministerul Energiei.

(…) Face tot ce poate… Cam așa ceva (n.r. – atât poate ministrul Popescu)”, a mai precizat fostul premier.

Întrebat de către Victor Ciutacu dacă Virgil Popescu nu intră cumva în zona penală – conflict de interese, prin faptul că soția sa deține mai multe benzinării, Tudose a răspuns în stilul caracteristic:

„E conflict de interese doar când este vorba despre PSD”, a conchis Tudose, conform româniatv.net

articolul original.

Vești importante pentru acești români! Se vor da bani de la stat pentru reparația locuinței: Ce reguli trebuie îndeplinite

22 June 2022 at 19:45
image

Vești importante! Potrivit unui proiect de lege votat în Parlament, autoritățile statului vor să elaboreze un program de finanțare pentru consolidarea clădirilor ce aparțin atât persoanelor fizice, cât și firmelor sau instituțiilor publice.

Proiectul de lege, ce merge acum la promulgare, prevede lansarea unui program ce se va desfășura pe parcursul a patru ani și prin care este vizată consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat (clasa de risc seismic I și II) deținute sau administrate de persoane fizice, firme sau autorități și instituții publice.

„Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat are ca obiectiv general proiectarea și execuția lucrărilor de intervenţii la clădirile existente care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acțiuni seismice în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurarea funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și creșterii eficienței energetice a acestora”, scrie, mai exact, în proiectul de lege.

De principiu, programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat va avea două componente: un subprogram destinat clădirilor multietajate cu destinația principală de locuință și unul pentru clădirile aflate în proprietatea autorităților și instituțiilor administrației publice centrale sau locale.

În prima categorie intră atât clădirile deținute de persoane fizice, cât și cele deținute de firme (vorbim aici atât despre locuințe, cât și despre spațiile cu altă destinație decât cea de locuință). De altfel, la lansarea proiectului în dezbatere, Cseke Attila, ministrul dezvoltării, transmitea, printr-un comunicat de presă, că “finanțarea de către stat a clădirilor cu risc seismic din proprietatea unor persoane juridice private este motivată de interesul public de a proteja cetățenii aflați în clădire sau în fața acestuia în cazul unui eventual cutremur de magnitudine ridicată”.

Odată consolidate cu bani de la stat, clădirile nu vor putea fi vândute timp de 25 de ani, în cazul spațiilor cu destinația de locuință, și timp de 10 ani, în cazul spațiilor cu altă destinație, decât dacă se rambursează integral banii primiți pentru consolidare. O altă condiție este legată de caracteristicile imobilului ce se dorește consolidat. Concret, prin acest program, firmele și persoanele fizice vor putea consolida cu bani de la stat clădiri cu un regim de înălțime de minimum P+3 etaje și cel puțin zece apartamente.

Finanțarea dată în cadrul programului pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic va fi nerambursabilă, iar pentru firme va fi acordată sub forma unui ajutor de stat. După cum apare în comunicatul ministerului, programul va avea alocată suma de un miliard de lei (peste 200.000.000 de euro).

Așa cum transmit autoritățile, solicitările vor primi finanțare în ordinea cronologică a depunerii acestora, în limita creditelor de angajament, a creditelor bugetare aprobate anual cu această destinație și a estimărilor pentru următorii trei ani.

În acest sens, cei ce vor să-și consolideze clădirile vor putea încheia contracte de finanțare, pentru care este nevoie de depunerea la Ministerul Dezvoltării a:

  • autorizației de construire în termen de valabilitate, obținută pe baza proiectului pentru autorizarea/desființarea executării lucrărilor, reglementată prin Legea nr. 50/1991;
  • devizului general – în care se identifică categoriile de cheltuieli ce se finanțează de la bugetul de stat și cele suportate de autoritatea locală/ beneficiar;
  • documentelor care să prezinte stadiul fizic realizat, dacă este cazul.

Demararea unui program național de consolidare a clădirilor e necesar, așa cum scrie în nota de fundamentare a proiectului, deoarece, “în baza cercetărilor realizate la nivel național, prin intermediul proiectului RO RISK, rezultă că aprox. 75% din populație (din care 65% din populația urbană) și 45% din rețelele vitale sunt expuse riscului de cutremur. Mai mult, 60–75% din activele fixe ale României, care contribuie la 70–80% din produsul intern brut (PIB) al țării, se află în zone seismice”. În plus, „reducerea riscului seismic și creșterea siguranței cetățenilor este o problemă de interes național și de utilitate publică”.

Atenție! Măsurile prezentate în acest articol nu se aplică încă. Proiectul de lege trebuie să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, informează avocatnet.ro

articolul original.

Fost ministru al Justiției, despre ‘fugarii’ României: ‘Trebuie să recunoaștem faptul că justiția în România și-a făcut treaba’

22 June 2022 at 19:15
image

„Când vorbim despre fugari, trebuie să recunoaștem faptul că justiția în România și-a făcut treaba. De multe ori, după mulți ani de procese. Multe dosare sunt în pragul prescripției, răspunderii penale. O decizie recentă a Curții Constituționale aruncă în aer mii de dosare. O să vedem cum se va aplica și ce se va întâmpla. Totuși, atunci când vorbim de fugari, vorbim despre situații în care aceste persoane care săvârșesc infracțiuni au fost condamnate definitiv de Justiția Română. Deci, pe partea asta, justiția, într-un final, și-a făcut treaba.

Problema este că, atunci când durează fosrte mult procesele, nu poți să ții o măsură preventivă ani de zile, pentru că se opun Constituția României, Convenția Europeană a Drepturilor Omului și mai multe reglementări internaționale. Este esențial ca pe viitor, oricine ar fi ministru ar Justiției și oricare ar fi politicienii care conduc România să adopte acele legi care fac în așa fel încât durata proceselor să se restrângă foarte mult. Că de aici vor decurge o serie de consecințe favorabile.

Pe de altă parte, e adevărat, mulți fug. Unii își găsesc, cu folosirea unor sisteme judiciare din alte state și cu folosirea unor pârghii poate de corupție din alte state, momentan, refugiul și scăparea de justiția din România”, a precizat ministrul Stelian Ion, conform realitatea.net

articolul original.

Politologul Stelian Tănase: ‘România va suferi cel mai mult din cauza asta. Va fi o criză profundă, care va bascula bugetele României, pentru că vom fi într-o stare de război înghețat și război hibrid’

22 June 2022 at 18:45
image

România va avea cel mai mult de suferit, dintre țările din regiune, dacă războiul din Ucraina se prelungește , a declarat, politologul și istoricul Stelian Tănase.

El a comentat recenta declarație a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit căreia războiul declanșat de Rusia în Ucraina ar putea dura ani de zile.

Faptul că o organizație de dimensiunea NATO acceptă acest scenariu, arată că ei lucrează acum pe strategii pe termen lung. Pentru noi asta e foarte rău. România va suferi cel mai mult din cauza asta. Dintre toate țările NATO, România e cea mai expusă, cea mai vulnerabilă. Ce se va întâmpla dacă armata lui Putin ajunge în sudul Moldovei și se instalează la nordul Deltei? Vom avea foarte mari dureri de cap. Ca să nu zic și de dinți. În sensul că o să avem greu de găsit de mâncare. Va fi o criză profundă, care va bascula bugetele României, raportul de forțe, regimul democratic va fi foarte afectat, pentru că vom fi într-o stare de război înghețat și război hibrid. Vor fi ani foarte grei pentru România. Va fi țara care va plăti cel mai scump.

Acesta a criticat  și modul în care occidentul a acționat în cazul războiului din țara vecină: a făcut puțin și târziu – spune politologul.

Și – adaugă el – nu de puține ori, armele trimise Ucrainei au fost la mâna a doua, conform europafm.ro

articolul original.

Mutare surprinzătoare pe scena politică din Capitală! Gabriela Firea, schimbată de la conducerea organizației PSD București. Alexandru Rafila ar urma să devină noul șef

22 June 2022 at 18:15
image

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, preia șefia PSD București! Potrivit unor surse Realitatea.net, partidul este dezamăgit de direcția spre care se îndreaptă sectoarele. De la alegerile locale din 2020, unde PSD a suferit o înfrângere devastatoare, singurul sector câștigat fiind sectorul 4, păstorit în prezent de Daniel Băluță, partidul a început să scadă tot mai mult în sondaje. Astfel, în interiorul partidului s-a decis să se facă o resetare a organizației de București. 

La alegerile locale din 2020, PSD a avut un singur câştigător în Bucureşti – Daniel Băluţă, cel care şi-a adjudecat un nou mandat la Primăria Sectorului 4.

În marea bătălie a alegerilor locale, cea din Bucureşti, Gabriela Firea a pierdut Primăria Generală, câştigată de Nicuşor Dan, candidatul independent susţinut de PNL şi USR PLUS.

După doi ani, lucrurile par să stagneze, iar partidul nu reușește să se ridice în sondaje. În acest context, s-a decis reconsolidarea organizației de București și înlocuirea Gabrielei Firea cu Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății, cel care se bucură de o încredere deloc de neglijat în rândul populației.

ALEGERI LOCALE 2020. Punctul de cotitură – PSD, în cădere liberă

PSD a pierdut toate primăriile de sector, la alegerile locale din 2020, în afară de sectorul 4, unde Daniel Băluţă a câştigat un nou mandat.

Astfel, la sectorul 1 a ieşit câştigătoare Clotilde Armand, cu 41,22% dintre voturi, întrecându-l cu greu pe oponentul de la PSD Daniel Tudorache, care a obţinut 39,58% dintre voturi. Daniel Tudorache a contestat acest rezultat, afirmând că a avut cu 200 de voturi mai multe decât Clotilde Armand.

La Primăria Sectorului 2 a fost câştigător Radu Mihaiu, candidat venit din partea formaţiunii politice USR-PLUS.  Între 2016 şi 2017, Mihaiu a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene în guvernul Cioloş, precum şi consilier al ministrului. Din 2018 şi până în prezent, este preşedinte al organizaţiei USR Sector 2.

Robert Negoiţă a câştigat al treilea mandat la Primăria Sectorului 3. Negoiţă nu a candidat din partea PSD, după ce a demisionat din partid la sfârşitul lunii şi s-a înscris în cursa pentru alegerile locale pe listele Alianţei Pro Bucureşti 2020, formată din Pro România şi Partidul Bucureşti 2020.

Daniel Băluţă este singur candidat PSD care a câştigat în Bucureşti. Astel, Daniel Băluţă a câştigat al doilea mandat la condu­cerea sectorului 4, cu 57,05% dintre voturi.

În iunie 2012, Băluţă a fost ales consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 4 , iar din iulie 2013 până în 5 iunie 2016 a fost viceprimar al Sectorului 4. Din 4 noiembrie 2015, după demisia primarului Cristian Popescu Piedone, a fost ales primar interimar, iar pe 5 iunie 2016 a fost ales primar al Sectorului 4.

Cristian Popescu Piedone a obţinut o victorie surprinzătoare la Primăria Sectorului 5, cu 27,25% dintre voturi. Popescu Piedone a fost primar al Sectorului 4 din 2008 până în noiembrie 2015, când şi-a dat demisia la câteva zile după incendiul din clubul Colectiv.

Ciprian Ciucu a fost ales primar al Sectorului 6 din Bucureşti. Ciucu, candidat din partea PNL, a fost consilier general al Municipiului Bucureşti din iunie 2016 până în decembrie 2019, când a demisionat pentru a deveni preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, conform realitatea.net

articolul original.

Profesorul Mircea Coșea avertizează: ‘Noi am intrat într-o economie de război. Orice taxare a marilor societăți e o mare greșeală, că ele sunt cele care țin echilibrul, creează locuri de muncă, au activitate, aduc tehnologie în țară’

22 June 2022 at 17:45
image

Profesorul Mircea Coșea a declarat, că am intrat într-o economie de război, ceea ce înseamnă că nu se poate vorbi despre creștere economică, ori majorării de salarii și pensii, ci de supraviețuire. Economistul a mai susținut că oamenii săraci trebuie sprijiniți pentru a trece peste această perioadă dificilă, dar, în același timp, mediul de afaceri nu trebuie amenințat cu tot felul de noi taxe și impozite, căci se va speria și va pleca în alte state unde are condiții mai bune de dezvoltare. Coșea a mai avertizat că dacă decidenții politici nu rezolvă cu adevărat problema facturilor, la toamnă vom vedea „mii de falimente”.

Economistul a explicat întâi că parte din efectele cu care ne confruntăm sunt consecințele războiului din Ucraina, dar acestea sunt doar conjuncurale:

„Efectele cele mai importante vin din structura economiei românești, care nu e nu îndeajuns de modernă, consumă multă energie creează valoare adăugata sub media europeană și care oricum pleacă în afara țării”.

„Nu mai e economia de acum șase luni – un an, noi am intrat într-o economie de război. Asta nu înseamnă creștere economică, creștere de salarii, de pensii, înseamnă supraviețuire. Suntem la un pas de a avea o cădere extraordinară a condițiilor de viață atât de dură încât cădem cu 20 – 30 de ani în urmă”, a continuat Coșea.

Economistul a precizat că trebuie ajutați oamenii săraci, dar, în același timp, e esențial ca mediul de afaceri să fie susținut. Și a spus de ce:

„Nu trebuie să mergi doar pe măsuri sociale. Sigur că trebuie să-i protejezi pe cei care mor de foame, că se va întâmpla și asta, dar ei nu creează nimic în economie. Nu trebuie să-i ataci pe cei care creează. Orice taxare a marilor societăți e o mare greșeală, că ele sunt cele care țin echilibrul, creează locuri de muncă, au activitate, aduc tehnologie în țară.

Deci dacă te bucuri că iei din profitul lor ca să plătești o pensie sau 700 de lei pe undeva sigur că nu poți fi condamnat, că ești social-democrat și-ți aperi săracii, dar cei care pierd banii ăștia nu mai investesc și pleacă din țară altundeva unde sunt condiții mai bune. Deci în economia de război trebuie să-i sprijini prin toate mijloacele pe cei care creează valoare, că fără asta nu poți să mergi mai departe”.

Coșea a mai deplâns faptul că decidenții politici nu au niciun fel de strategie, iar oamenii și-au pierduit orice fel de motivare pentru că simt că nu sunt protejați.

Profesorul a mai avertizat că dacă problema facturilor la energie nu va fi rezolvată, „vor fi mii de falimente toamna asta”. De asemenea, trebuie rezolvată problema prețurilor la alimente. În plus, mediul de afaceri trebuie lăsat în pace, că dacă e speriat mereu cu noi taxe, impozite sau alte schimbări, pleacă. În sprijinul afirmațiilor sale, Coșea a dat exemplul uzilei Dacia de la Mioveni, unde a fost lansat un program de plecare voluntară a angajaților, conform b1tv.ro

articolul original.

Urmează să se întâmple ceva în Extremul Orient? Federația Rusă și China au trimis mai multe nave de război în aproprierea Japoniei

22 June 2022 at 14:45
image

Este încă un semn al presiunii aparente pe care Moscova și Beijingul o pun asupra autorităților de la Tokyo, în contextul deteriorării relațiilor bilaterale din cauza războiului din Ucraina și a situației încordate din Taiwan, comentează CNN.

Ministerul nipon al Apărării a transmis că forțele sale au depistat cinci nave ruse de război, conduse de un distrugător de submarine, navigând prin Strâmtoarea Tsushima, care separă Japonia și Coreea de Sud.

Cele cinci nave ruse s-au aflat timp de o săptămână în apropierea insulelor japoneze, de la Hokkaido, în nordul arhipelagului, până la Okinawa, în sud, a precizat instituția citată.

În paralel, cel puțin două nave de război chineze și un vas de aprovizionare au fost observate, marți, în zona insulelor Izu, la aproximativ 500 de kilometri de capitala Tokio.

Una dintre nave ar putea fi Lhasa, un distrugător echipat cu rachete ghidate, considerat a fi unul dintre cele mai puternice vase militare de suprafață ale Chinei.

Potrivit ministerului nipon, grupul de nave operează în apele din apropierea Japoniei din data de 12 iunie.

China și Rusia, iritate de pozițiile Japoniei cu privire la Taiwan și Ucraina

Autoritățile japoneze nu au indicat că rușii și chinezii și-ar coordona acțiunile, așa cum au făcut în exercițiile navale din octombrie anul trecut, la care au participat 10 vase de război ale Moscovei și Beijingului, notează CNN.

Analiștii spun că guvernul chinez a fost iritat de declarațiile responsabililor niponi cu privire la securitatea Taiwanului, o chestiune care, din punctul de vedere al Chinei, este de natură internă.

Beijingul nu a exclus o intervenție în forță în Taiwan iar acest potențial conflict este privit de Tokyo ca un pericol la adresa securității sale.

În același timp, sprijinul japonez pentru Ucraina și faptul că Japonia s-a raliat politicii de sancțiuni occidentale au enervat Moscova iar analiștii consideră că afișarea forței militare este menită să descurajeze guvernul de la Tokyo să adopte noi măsuri punitive în contextul invaziei ruse.

„Faptul că Rusia și China nu par să-și fi coordonat manevrele navale este dătător de speranță pentru Tokyo.

Coșmarul strategic al Japoniei este o alianță reală între Rusia și China”, spune James Brown, profesor de științe politice la Universitatea Temple din capitala niponă, citat de CNN, conform antena3.ro

articolul original.

Eugen Tomac a răbufnit: ‘Acest vot este dovada clară că PSD și PNL vor să țină subdezvoltate comunitățile locale pe care le administrează de 30 de ani’

22 June 2022 at 14:15
image

Partidul Mişcarea Populară califică drept ”ruşinoasă şi anti-democratică” decizia majorităţii parlamentare PSD – PNL – UDMR de a respinge în Camera Deputaţilor un proiect legislativ pentru revenirea la formula de alegere a primarilor în două tururi de scrutin. ”Această decizie trădează faptul că avem de-a face cu o Putere politică anti-reformistă şi retrogradă care încurajează baronizarea administraţiilor locale şi se opune unei concurenţe politice reale, descurajând pluralismul de opinie”, consideră PMP.

„Este o sfidare la adresa românilor respingerea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Acest vot este dovada clară că PSD şi PNL vor să ţină subdezvoltate comunităţile locale pe care le administrează de 30 de ani.  Actuala majoritate parlamentară crede că Romania este a baronilor locali. În fapt, asistăm la întoarcerea ţării în urmă cu 20 de ani când ni se propovăduia liniştea pentru a acoperi fărădelegile Puterii, atât în plan central, cât şi în plan local. Respingerea proiectului de revenire la alegerea primarilor în două tururi ne arată că socialiştii şi pseudoliberalii actuali văd România ca pe o pradă pe care să o împartă după bunul lor plac”, a declarat preşedintele PMP, Eugen Tomac.

PMP reaminteşte faptul că partidul a strâns semnături pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi că acesta este un deziderat al majorităţii românilor, argumentând că reintroducerea acestui sistem de vot ar genera o mai bună prezenţă la vot şi ar oferi legitimitate mai mare pentru primari.

”S-ar evita situaţia în care un primar este ales cu doar 10% – 12% din voturile celor înscrişi în registrul electoral. În plus, în felul acesta, nu s-ar invalida voturile celor care au opţiuni politice nuanţate. Se diminuează posibilitatea aplicării strategiei de a candida a mai multor persoane menite doar să “fure” din voturile unuia dintre candidaţi, aşa numiţii “iepuri”, care într-o competiţie electorală strânsă pot reduce din voturile candidatului cu şanse, de dreapta sau de stânga”, susţine PMP, adăugând că s-ar crea şi premisele unei reînnoiri a clasei politice de la nivel local, pentru că oferă mai multe şanse celor care candidează împotriva baronilor locali aflaţi în funcţie, care se folosesc, de multe ori, de o reţea ocultă de acumulare a voturilor.

„După ce, în 2020, PMP a susţinut decizia Guvernului liberal de angajare a răspunderii asupra unui proiect privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, constatăm astăzi o degradare morală şi democratică a PNL, care a ajuns un simplu breloc pe care îl învârt pe degete PeSeDiştii. Au votat împotriva acestui proiect de lege alături de PSD şi UDMR, care, prin vot, au doborât Guvernul care îşi asumase răspunderea. Din păcate, liberalii au vacantat zona de centru-dreapta a politicii româneşti şi au ajuns în situaţia de a se îngrămădi din nou cu PSD pe zona de stânga anti-democratică. PMP rămâne astfel singurul partid veritabil de dreapta din România după ce PNL a capitulat în faţa PSD”, a subliniat europarlamentarul Eugen Tomac.

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, marţi, proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, proiect depus în 2015, care a rămas blocat în comisii, la Camera Deputaţilor, timp de 7 ani, conform news.ro

articolul original.

Analistul militar Ion Petrescu: ‘Cucerirea întregului Donbas ar putea fi un moment în care Rusia să își declare victoria. Atât timp cât există doar un sprijin tehnic, material, economic și pe multiple planuri, lucrurile nu vor evolua în sensul

21 June 2022 at 05:45
image

Cucerirea întregii regiuni Donbas ar putea fi un moment în care Rusia să își declare victoria și să stopeze conflictul, pentru că i-ar conveni să o facă, a declarat col. Ion Petrescu, analist militar.

Ion Petrescu: „Rușii, unde se duc, vezi Transnistria `92, vezi Georgia 2008, vezi Crimeea 2014, nu mai pleacă”

Întrebat la ce ar trebui să ne așteptăm dacă Rusia reușește să își consolideze câștigurile teritoriale din estul Ucrainei, analistul militar român a explicat:

„Dacă luăm estimarea Pentagonului, atunci Donbasul de Vest, adică partea minoră care a rămas necucerită separatiștii din Lugansk, din partea lor de vest, și partea care încă este apărată de vreo 20.000 de militari ucraineni în zona revendicată de republica populară separatistă Donețk, «în câteva săptămâni» – asta este sintagma folosită de Pentagon – ar urma să fie trecute sub ocupația militară rusească”.

„Cucerirea întregului Donbas ar putea fi un moment în care Rusia să își declare victoria și să stopeze conflictul, pentru că i-ar conveni – două republici consolidate, cele recunoscute, și deja în republica populară separatistă Donețk s-a anunțat intenția unui referendum de unificare cu Federația Rusă, stabilizarea situației la nord de Crimeea, unde ar mai urma să apară două republici populare cu capitale la Harkov și Zaporojie care bineînțeles că, dincolo de acordarea cetățeniei ruse și a pensiilor în ruble, care a început inclusiv în orașul Mariupol, și ele s-ar unifica cu Federația Rusă”, a adăugat Ion Petrescu.

„Și atunci, întrebarea de bun simț, bun, Ucraina luptă, bun, vrea integritate teritorială, își apără independența, dar pentru cât timp și cu ce preț? Pentru că pierderile teritoriale e greu de crezut că vor fi recuperate. Rușii, unde se duc, vezi Transnistria `92, vezi Georgia 2008, vezi Crimeea 2014, nu mai pleacă”, a continuat expertul.

Referitor la faptul că de această dată agresiunea rusă a fost întâmpinată cu un sprijin occidental fără precedent pentru țara agresată, în speță Ucraina, el a explicat:

„Atât timp cât există doar un sprijin tehnic, material, economic și pe multiple planuri, lucrurile nu vor evolua în sensul determinării Moscovei să își retragă trupele”, conform b1tv.ro

articolul original.

Fost premier al României: ‘Dacă reduta ucraineană pică, Rusia nu se va opri în Ucraina. Liderii europeni, au făcut pe dracul în patru ca să nu-l provoace pe Putin’

21 June 2022 at 05:15
image

„Dacă reduta ucraineană pică, Rusia nu se va opri în Ucraina. Practic, Ucraina se luptă și pentru noi. Dacă ajung rușii și fac legătura cu Tiraspol și cu Republica transnistreană, intră în Republica Moldova imediat. Pot să pretexteze orice ca să intre peste vreun stat baltic.

Gândirea rusă este o gândire imperialistă. Popoprul rus trebuie hrănit cu iluzii imperialiste. Indiferent sub ce pretext…

Liderii europeni, și nu numai, au făcut pe dracul în patru ca să nu-l provoace pe Putin. Putin a ajuns un mare răsfățat al liderilor europeni și al unei mari părți din media. În timp ce era răsfățat, pregătea războiul, crearea platformelor, mișcări ce au generat curente antieuropene, antiglobaliști,  suveraniști, iliberali, conspiraționiști etc. Toate sunt finanțate, documentate. Ei au avut fermele acestea de troli cu care au generat o serie de platfoerme și curente de opinie antidemocratice in toate țările UE. Faptul că a intrat cu armata in Ucraina a fost o  continuare. Pentru că a ocupat Crimeea, proftând. A chemat armata rusă. Referendumul în Crimeea s-a desfășurat cu armata rusă in Crimeea. Ulterior au provocat războiul hibrid în Donbas”, a explicat Ludovic Orban, liderul Forța Dreptei, invitat luni seară în emisiunea Legile puterii, cu Alexandra Păcuraru.

Întrebat dacă este nevoie de ajutorul României în rezistența Ucrainei în fața Rusiei și în reconstrucția Ucrainei, Ludovic Orban a pledat pentru un sprijin cât mai consistent din partea țării noastre în ambele situații și pentru sancțiuni foarte dure împotriva Rusiei.

„Noi trebuie să ajutăm Ucraina. România, toate țările europene, democratice trebuie să ajute Ucraina să nu piardă războiul cu Rusia și dacă e posibil să câștige războiul. Trebuie sancțiuni și mai dure. Rusia trebuie să iasă inclusiv din relatiile diplomatice, să înțeleagă foarte clar că, dacă nu oprește acest război, riscă să fie izolată la nivel mondial. Se și vede. Țările din Africa, Asia, care vor suferi de pe urma crizei, ca urmare a blocadei impuse de Rusia produselor alimentare exportate de Ucraina nu vor avea reacții?”, i reactii

„Nu există deocamdată rute alternative pe care sa se realizeze exporturile. Ce port mai are Ucraina – Odesa, cenu poate fi folosit și trebuie folosite rutele terestre, feroviare.

Din 2007 am alocat 300 de milioane de euro pentu asigurarea navigabilității Dunării, axă fundamentală, transport ce poate ajuta inclusiv la dezvoltarea României și la valorificarea portului Constanța. Alte investiții ce trebuiau făcute în Portul Constanța și nu au fost. Trebuie rute alternative pentru transportul și exportul”, a explicat Ludovic Orban.

„Din punctul meu de vedere, ucrainenii se bat pentru noi, nu există limită în sprijinul acordat Ucrainei și a sancțiunilor impotriva Rusiei”, a mai subliniat din nou Orban.

Întrebat de ce să nu fie reconstrucția României și apoi a Ucrainei, Ludovic Orban a afirmat că România trebuie să accelereze „absorbția de fonduri europene, să mărim investițiile. La ora actuala la lucrarile pentru următorii doi ani, mai avem nevoie de cel putin 500 de mii de angajati ai firmelor de construcții pe care le avem azi. (…) Astăzi, mai și pierdem angajati. Daca nu dam drumul rapid la cursuri de recalificare, la simplificarea procedurii de aducere a mâinii de lucru din țări non-UE nu o să putem susține nici macar investițiile pentru România ca să potențăm un ritm de creșterea economică. Ce să mai ajutăm Ucraina?”.

„Sigur că trebuie să ajutăm Ucraina cu tot ce este posibil și cu tot ce putem noi să contribuim și așa trebuie să facem”, a concluzionat Ludovic Orban, invitat luni seară, la Legile Puterii, cu Alexandra Păcuraru, conform realitatea.net

articolul original.

Stelian Tănase: ‘Pentru noi miza acestui joc este ca UE să-și ducă granițele cât mai spre est, ceea ce este și teama cea mai mare a lui Vladimir Putin și a camarilei sale’

20 June 2022 at 20:45
image

„Pentru noi miza acestui joc este ca UE să-și ducă granițele cât mai spre est, ceea ce este și teama cea mai mare a lui Vladimir Putin și a camarilei sale. Si Ucraina dorește asta. Și Republica Moldova și Georgia doresc asta.

Ideea este să nu mai fim la granița UE, ci în mijlocul ei, ne-ar oferi un alt statut, siguranță, societatea ar fi mult mai democratică, mai relaxată. De aceea este foarte important să aducem Ucraina în Uniunea Europeană, Moldova -chiar dacă nu ne unim, să nu ne gândim așa de departe- și Georgia”, a afirmat Tănase.

„Deci în momentul în care va avea Uniunea Europeană o astfel de configurație care, repet, este groaza lui Putin și a camarilei, atunci și România ar avea o poziție mult mai bună decât cea din prezent în cadrul UE. E foarte rău să fi țară de graniță, foarte greu. Totul se schimbă: raportul de forțe pe plan politic, felul în care funcționează bugetele, investițiile, dezvoltarea țării, măcar pentru generațiile viitoare.”

Din această perspectivă, a argumentat Stelian Tănase, ar fi de dorit ca diplomația și toți liderii români care merg în străinătate să susțină acest demers, conform realitatea.net

articolul original.
❌