ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 24 June 2022Ultimele Stiri

Mediul de afaceri recomandă menținerea cotei unice și reducerea reală a evaziunii fiscale

24 June 2022 at 05:50
image

Mediul de afaceri recomandă Guvernului să mențină cota unică de impozitare și să reducă în mod real evaziunea fiscală.  CAonsiliul Investitorilor Străini (FIC), Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Confederația Patronală CONCORDIA, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Romanian Business Leaders (RBL), Camera de Comerț Olandeză Română (NRCC), Camera de Comerț Româno-Britanică (BRCC), Camera de Comerț Bilaterala Eleno-Română (HRCC), Camera de Comerț pentru Belgia, Luxemburg, România şi Moldova (BEROCC) au transmis o serie de recomandări privind măsurile fiscale:

Menținerea unei cote unice de impozitare – un sistem de impozitare simplu și esențial pentru creșterea economică, care a adus prosperitate, a generat locuri de muncă, a încurajat formarea unei clase de mijloc în România și care, totodată, reprezintă unul dintre principalele avantaje competitive ale României.

Reducerea reală a evaziunii fiscale, inclusiv a deficitului de încasare TVA, precum și reducerea cheltuielilor statului. Un instrument fundamental pentru îndeplinirea acestui scop rămâne digitalizarea ANAF.

Creșterea colectării taxelor și combaterea evaziunii fiscale, prin sancțiuni mai aspre și controale în zonele unde sunt identificate probleme.

Reevaluarea cadrului în care sunt utilizate microîntreprinderile și PFA-urile în România. Acestea sunt forme de organizare benefice și binevenite atât timp cât au un scop bine-definit prin lege și sunt folosite cu bună-credință, de o manieră real antreprenorială, nu pentru a masca forme de angajare.

Reașezarea sistemului fiscal astfel încât să stimuleze munca, să scoată la suprafață munca la negru și la gri, să reducă exodul de angajați și să readucă românii din străinătate acasă. Acest deziderat poate fi atins prin plafonarea contribuțiilor sociale de sănătate și pensii la un număr rezonabil de salarii medii pe economie.

Identificarea sectoarelor cheie pe care guvernul vrea să le stimuleze, ținând cont de interesul României și perspectiva pe termen mediu și lung.

Stimularea exportului de bunuri și servicii cu valoare mare adăugată poate ajuta la reducerea deficitului comercial.

Potrivit mediului de afaceri,  este important ca economia să fie încurajată, iar companiile să fie stimulate să investească și să asigure locuri de muncă pentru cetățeni.

Pentru aceasta este nevoie de stabilitatea și predictibilitatea regimului fiscal, iar introducerea unor noi taxe, precum cea de solidaritate, raportată la cifra de afaceri ar încetini și mai tare redresarea economiei și ar descuraja activitatea unui segment important de contribuitori la bugetul de stat, amplificând efectul inflației aflată deja la cote semnificative.

Totodată, mediul economic consideră că este vital ca orice modificare a politicilor publice să se facă prin consultarea cu toate părțile interesate, într-un mod transparent. Comunitatea de afaceri își exprimă și pe această cale deschiderea și disponibilitatea pentru dialog cu autoritățile pentru a pune împreună bazele unui sistem fiscal sustenabil, clar, digital și predictibil. Ne dorim o economie sănătoasă care să respecte principiile și bunele practici europene în ceea ce privește taxarea, deziderat pe care îl putem atinge doar printr-un dialog constant între mediul de afaceri și autorități.

articolul original.

Președintele Lituaniei, despre interzicerea tranzitului de bunuri către regiunea rusă Kaliningrad: ‘Respectăm normele stabilite de UE și aplicăm sancțiunile în baza acestor reguli’

24 June 2022 at 05:45
image

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a afirmat că aşteaptă din partea Comisiei Europene (CE) să clarifice cu ”mai multă precizie” cum trebuie aplicate sancţiunile împotriva Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, în virtutea cărora Lituania a blocat parţial tranzitul de mărfuri către enclava rusă Kaliningrad.

”Lituania nu introduce propriile sale sancţiuni. Noi doar respectăm normele stabilite de Uniunea Europeană şi aplicăm sancţiunile în baza acestor reguli. Aşadar, este desigur necesară stabilirea normelor cu mai multă precizie”, a spus Nauseda într-o declaraţie acordată presei înaintea summitului european de la Bruxelles, relatează agenţia EFE.

Noile tensiuni cu Rusia provocate de restricţiile aplicate de Lituania tranzitului către Kaliningrad nu sunt ”o temă bilaterală între Lituania şi Rusia, ci una între UE şi Rusia”, a subliniat preşedintele lituanian.

Rusia a ameninţat cu represalii dacă Lituania nu ridică ”blocada” şi nu restabileşte ”imediat” accesul pe teritoriul lituanian pentru transporturile către enclava sa Kaliningrad. ”Vor exista măsuri de răspuns care acum sunt în proces de evaluare”, a declarat miercuri vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov.

În acest timp, Comisia Europeană a apreciat că aceste restricţii ”nu sunt o blocadă” asupra exporturilor ruseşti, ci inspecţii ”specifice” şi ”proporţionale”.

”Lituania aplică măsuri restrictive pe care Uniunea Europeană le-a impus în mod unanim Rusiei (…) în ultimele luni, ca răspuns faţă de război”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt comunitar Eric Mamer.

Acesta a menţionat de asemenea că executivul comunitar este în curs de actualizare a informaţiilor despre modalităţile de aplicare a sancţiunilor împotriva Rusiei. ”Suntem în contact strâns cu autorităţile lituaniene şi le vom oferi orientări suplimentare”, a notat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, informează agerpres.ro.

Această instituţie a lucrat toată noaptea de miercuri spre joi la planurile menite să detensioneze această criză, din cauza temerilor că ea ar putea escalada rapid, afirmă mai mulţi diplomaţi şi oficiali europeni citaţi de Politico.eu.

articolul original.

Peste 200 de ucraineni au intrat în Botoșani în ultimele 24 de ore – SITUAȚIA de la frontieră

24 June 2022 at 05:40

Ucrainenii continuă să își părăsească țara din cauza războiului.

În această dimineață, la ora 8.00, erau cazați în spatiile de cazare temporară puse la dispoziție de către autoritățile din Botoșani, 17 cetățeni.

Angajații Ministerului Afacerilor Interne, pompieri, polițiști de frontieră, jandarmi, polițiști, lucrători vamali, medici veterinari, reprezentanți ai Instituției Prefectului, Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor sunt la datorie 24/7 și lucrează în sistem integrat alături de autoritățile locale, societatea civilă și mediul privat din județul Botoșani pentru a veni în sprijinul tuturor persoanelor care sosesc din zona de conflict și au nevoie de ajutor.

             

Cetățenii ucraineni care intră în România prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca beneficiază de apă, alimente, asistență medicală și pot obține informații legate de problemele cu care se confruntă.        

         

În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 215 persoane și 54 vehicule.

     

Astăzi și mâine, centrul de sprijin pentru cetățenii ucraineni de la Crucea Roșie va fi închis.

     

Săptămâna viitoare se revine la programul normal, de luni până sâmbătă, între orele 12.00 – 15.00.

     

Societatea Naţională Crucea Roșie oferă sprijin financiar persoanelor care fug de conflictul din Ucraina și care locuiesc în România. Mai multe informații despre programul financiar și despre cum se pot înregistra, pot afla de pe paginile de internet ukrainefinancialassistance.ifrc.org  sau crucearosie.ro.

     

Toate instituțiile implicate în gestionarea acestei situații sunt în legătură permanentă și desfășoară activități în mod integrat pentru ca persoanele care se refugiază din fața războiului să treacă mai ușor prin aceste momente. Situația este în dinamică, datele cu privire la locurile de cazare modificându-se continuu.

       

La nivelul județului Botoșani există un centru integrat dedicat sprijinirii refugiaților din Ucraina care funcționează 24/7. La Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) pot fi obținute informații legate de cazarea refugiaților, dar și despre modul în care pot fi făcute donații.

     

Totodată, de la nivelul acestui centru se pot obține și alte informații utile cetățenilor ucraineni care se află pe raza județului Botoșani precum: unde se pot adresa în caz de probleme medicale sau în cazul în care au nevoie de ajutorul unor instituții, ce reguli trebuie respectate la locurile de cazare sau în taberele pentru refugiați.

articolul original.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre noul Concept Strategic: ‘Va stabili poziția noastră comună față de Rusia, provocările emergente și China, precum și asocierea noastră cu UE, care a atins niveluri fără precedent’

24 June 2022 at 05:15
image

 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că la summitul NATO care va avea loc săptămâna viitoare la Madrid vor fi luate ”decizii importante” cu privire la consolidarea prezenţei militare şi aprobarea noului Concept Strategic, documentul care va orienta strategiile Alianţei în anii următori.

Vorbind la o conferinţă de presă comună cu premierul ceh Petr Fiala, secretarul general al NATO a amintit despre acest Concept Strategic că reprezintă ”planul cardinal pentru viitorul Alianţei noastre” şi ”va stabili poziţia noastră comună faţă de Rusia, provocările emergente şi China, precum şi asocierea noastră cu UE, care a atins niveluri fără precedent”, relatează agenţia EFE.

Acest document, revizuit ultima dată în anul 2010, descrie obiectivele NATO, identifică trăsăturile esenţiale ale mediului de securitate şi oferă orientări pentru adaptarea forţelor armate.

”Intensificăm descurajarea şi apărarea, ne consolidăm prezenţa, capacităţile şi disponibilitatea, în special în partea estică a Alianţei”, a adăugat Stoltenberg.

Vor fi de asemenea adoptate măsuri de susţinere a Ucrainei şi a ”altor parteneri în situaţie de risc”, NATO având prevăzut să aprobe pentru Ucraina ”un pachet exhaustiv de asistenţă”. La summitul NATO va participa şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar el va interveni prin legătură video.

Liderii statelor NATO vor aborda de asemenea la summit problema bugetelor alocate apărării şi ”vor ameliora repartizarea cheltuielilor, cu mai multe investiţii în apărare care să fie făcute împreună”.

Summitul de la Madrid va lua în discuţie şi cererile Finlandei şi Suediei de aderare la Alianţă, blocate însă de veto-ul Turciei, care solicită celor două ţări să-şi schimbe radical atitudinea faţă de organizaţiile politice kurde.

”Turcia are preocupări legitime pentru securitatea sa şi lucrăm la soluţionarea lor împreună cu Suedia şi Finlanda”, a declarat Stoltenberg despre acest subiect.

Summitul de săptămâna viitoare, a mai spus el, este ”o oportunitate de a ne angaja din nou faţă de legătura vitală între Europa şi America de Nord”.

La rândul său, premierul ceh Petr Fiala a subliniat că războiul rus împotriva Ucrainei va fi în centrul summitului de la Madrid şi al preşedinţiei semestriale a Consiliului UE care va fi preluată de Republica Cehă pe 1 iulie. El şi-a manifestat speranţa că în timpul acestei preşedinţii va fi semnată la Praga o nouă declaraţie comună asupra cooperării între UE şi NATO, potrivit agerpres.ro.

articolul original.

ACCIDENT rutier într-o intersecție, microbuz înfipt în zid - FOTO

24 June 2022 at 05:00

Un accident rutier s-a produs în această dimineață în municipiul Botoșani.

Evenimentul rutier a avut loc în intersecția dintre Calea Națională și strada Octav Onicescu, din municipiul Botoșani.

Șoferul unui microbuz, care circula la Calea Națională, către centrul municipiului, a intrat în peretele unei societăți comerciale. Potrivit martorilor, microbuzul s-ar fi ciocnit de o altă mașină aflată în trafic, apoi a urcat pe trotuar și s-a oprit în peretele magazinului. Din fericire, niciunul dintre șoferi nu a fost rănit.

La fața locului au ajuns echipajele Poliției, urmând să se stabilească cu exactitate condițiile în care s-a produs accidentul rutier.

(Foto: Facebook / Radar Botoșani Oficial)

articolul original.

Accident cu doi răniți pe drumul Botoșani - Suceava

24 June 2022 at 04:37

Două persoane au ajuns la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Accidentul s-a produs în cursul zilei de joi, fiind două autoturisme implicate.

În urma evenimentului care a avut loc pe raza localității Dumbrăveni, două persoane (un bărbat și o femeie) au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

Au intervenit la fața locului pompierii militari ai Detașamentului Suceava cu o autospecială pentru descarcerare cu sprijinul a două echipaje SAJ.

articolul original.

Lovitură de teatru cu un botoşănean: S-a reinstalat ca arhitect-șef al orașului, din arest ajunge iar la butoane

24 June 2022 at 03:52

Iar primul lucru pe care l-a făcut a fost să își ia concediu o lună, delegându-și semnătura către fosta arhitectă-șefă.

Lovitură de teatru. Botoșăneanul Alexandru Mustiață a redevenit, pentru a treia oară, arhitectul-șef al Iașului. Acestuia i-a încetat, în urmă cu câteva zile, detașarea la Primăria Miroslava. Dan Niță, primarul comunei, a confirmat informația și a spus că încetarea s-a produs ca urmare a dorinței arhitectului.

Continuarea carierei lui Mustiață la vârful Primăriei pare un scenariu absurd: în trecut a intrat în conflict cu primarul Mihai Chirica, iar în 2021, și-a petrecut o noapte în arest, fiind reținut de DIICOT în dosarul „Sărărie 202”.

În prima zi și-a luat concediu o lună

 

Acum câteva zile, Alexandru Mustiață a renunțat la funcția de arhitect-șef al comunei Miroslava pe care o ocupa, prin detașare, din aprilie 2021.

„La solicitarea lui i-am încetat. Eu nu pot să stau în calea omului”, a declarat Dan Niță, primarul din Miroslava.

Acesta a adăugat că a colaborat bine cu Mustiață.

Arhitectul s-a prezentat deja la Primăria Iași unde a fost repus în funcția de șef. Însă, imediat a făcut cerere și a intrat în concediu până la mijlocul lunii iulie.

Contactat de Reporter de Iași, Alexandru Mustiață nu a răspuns apelurilor telefonice. Cariera sa profesională ca arhitect-șef al Iașului atârnă de-un fir de păr. Acesta este inculpat într-un dosar penal instrumentat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași.

„O eventuală trimitere în judecată echivalează cu pierderea statutului de arhitect-șef”, a explicat un jurist.

Mustiață are calitatea de inculpat în dosarul „Sărărie 202”, el fiind chiar reținut de procurorii DIICOT, pentru o noapte, în primăvara anului trecut. Continuarea pe reporteris.ro...

articolul original.

Franta despre Marina Militara Romana

24 June 2022 at 03:00

La Fayette „Surcouf”

Presa franceza a incercat sa descifreaze ce a vrut sa spuna presedintele francez, Emmanuel Macron, cu ocazia vizitei efectuate in Romania la jumatatea lunii iunie.

Macron a spus, printre altele: “lucrăm la cererea autorităţilor române la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române.” Si de aici incolo fiecare poate specula cum crede de cuvinta.

Stim deja ca Naval Group a castigat licitatia pentru constructia a patru corvete si modernizarea celor doua fregate Type 22 si mai stim ca deocamdata nu s-a inteles cu partenerul sau, Santierul Naval Constanta.

Mai stim, si RoMilitary a scris despre aceasta problema chiar inainte ca Naval sa fie declarata castigatoare, ca SN Constanta nu prea are nici cu ce si nici cu cine sa se inhame la un proiect atat de ambitios. Naval Group ar trebui sa faca un transfer important de tehnologie pentru a putea sa construiasca cele patru Gowind in Romania, lucru care se dovedeste extrem de dificil nu numai dpdv financiar…

Aici deschidem o paranteza si ne intrebam retoric de ce MApN nu a cerut in caietul de sarcini ca companiile ofertante sa aiba santiere navale in Romania, atat timp cat existau doua astfel de companii? De ce s-a lasat MApN atras intr-o astfel de capcana? Cu atat mai mult cu cat situatia SN Constanta era bine-cunoscuta tuturor? Inchidem paranteza

Dar declaratia presedintelui Macron ar putea insemna ceva mai mult, asa cel putin suna.

Presa franceza speculeza (sau chiar stie despre ce vorbeste), aminteste si despre blocajul cu cele patru corvete dar aduce in discutie si posibila achizitie a Romaniei a 1-2 submarine Scorpene. Pe ce se bazeaza aceasta predictie?! Pai s-ar baza pe doua declaratii criptice al ministrului roman al apararii, Vasile Dancu (declaratii pe care eu nu le cunosc), care ar fi spus, citam din presa franceza:”no longer fully meets our needs” si “We need a much more complex program.”

Cele doua citate fac referire la programul corvetelor.

Si de aici incolo putem specula si noi, la fel ca francezii, si putem spera la orice ne da prin cap.

Deja unii se gandesc la FREMM, La Fayette, avioane de patrulare maritima si, evident, la submarine Scorpene. Altii spera ca francezii vor trimite niscai nave de razboi la Constanta, uitand ca Stramtorile sunt cam inchise de turci pentru navele militare ca si de faptul ca orice nava de lupta apartinand unei tari ne-riverane Marii Negre poate haladui pe plaiurile noastre maximum 21 de zile.

Macar din acest punct de vedere, singurul de altfel, NATO nu poate ajuta Romania cu nave de lupta pentru ca: Stramtori si maximum 21 de zile, de unde se vede inca o data cat de ingusti la minte sunt cei din MApN care nu si-au dat seama ca americanii, francezii etc, pot trimite rapid in Romania avioane de lupta, relativ repede trupe terestre, tancuri si artilerie, dar nave de lupta n-au pe unde trimite macar si pentru ca o FREMM nu incape pe Dunare…

Si cand te gandesti ca am fi putut avea o marina militara decenta cu 2 miliarde si ceva de euro, adica cam jumatate din cat am platit pe Patriot si cu asta basta, am fi rezolvat problema la Marea Neagra, mai ales daca tinem seama de performantele jenante al Flotei Marii Negre ruse.

Asadar, ce planuri ambitioase are Franta cu marina noastra militara? Submarine? Eu spun sa fim realisti, costa foarte mult, dureaza foarte mult atat constructia cat si operationalizarea lor. FREMM (marea mea dragoste, ca si a americanilor de altfel) costa cam un milliard de euro echipata si inarmata complet.

Poate vanzarea de nave la mana a doua, poate La Fayette? Poate, acest corvete vin in doua variante de echipare: razboi anti-submarin si lupta anti-aeriana. Au la bord si rachete anti-nava, sonare tractate, iar la nivel de lupta AA dispun de Crotale si Mistral (Sindbad), adica nu sunt ele o forta a secolului XXI dar fata de ce avem noi (practic zero) tot ar fi ceva nou, am avea capacitate de lupta, iar cum rusii s-au dovedit cam aurolaci, ar fi ceva.

De mentionat ca trei dintre navele clasei Lafayette (La Fayette, Courbet si Aconit) tocmai finalizeaza laToulon trecerea printr-un program MLU (modernizare si prelungirea vietii operationale: upgrade electronica, CMS si datalink, instalare de contramasuri anti-torpila, sonar in chila, etc). Celelalte doua, Surcouf si Guépratte, erau planificate pentru modernizari mai modeste fiind destinate unor misiuni mai modeste de patrulare pana la retragerea incepand cu 2027, si inlocuirea lor cu noile FDI.

Si inca un detaliu, pe spatiul dintre puntea de comanda si magazia tunului prova se afla un castel care ar putea probabil adaposti celule de lansare verticala, navele din clasa Formidable ale Singapore fiind inzestrate cu asa ceva (16 celule Sylver A50 si 16 celule A43):

Frégate Courbet à la mer, juillet 1996


Daca discutam despre Naval Group, aici situatia este extrem de dificiala, Romania nu poate accepta altceva decat ceea ce a oferit si celorlalte doua companii competitoare (Fincantieri si Damen) pentru ca este vulnerabila in justitie. Anularea competitiei si incredintarea comenzii pe sistem G2G ar fi poate o solutie, nu una cinstita sau eleganta, dar ar reprezenta o posibila iesire desi Damen inca isi mentine oferta de pret si nu avem absolut nici un motiv sa nu o luam in seama.

Asa ca situatia in care singuri ne-am pus este foarte dificila, vedem ce solutii se vor gasi, daca se vor gasi.

In rest, ar fi mai bine sa mai asteptam putin si abia mai apoi sa ne lasam imaginatia sa zburde liber. Nu prea avem noi fata de submarine, FREMM sau avioane de patrulare marina.

Dar problema nu este reprezentata de Naval Group sau de alte companii ci de cei care iau decizii in Romania. Daca se dorea cu adevarat, am fi avut astazi o flota militara foarte decenta, dar nu s-a vrut si nici nu se vrea. Niciodata n-a fost vorba despre bani sau alte lucruri concrete ci strict despre cei care fac tot ce le sta in putinta pentru a sabota economia romaneasca, dotarea cu tehnica de lupta a armatei, despre cei care blocheaza de 30 de ani dezvoltarea normala a acestei tari.

Nu discutam despre prostie sau incompetenta ci pur si simplu despre inalta tradare.

GeorgeGMT

articolul original.

Ziua 121. Ucraina a cedat Severodonețkul. Serviciile ucrainene spun că un grup de sabotaj rus a fost trimis în Belarus

24 June 2022 at 20:41
image

Ucraina a intrat în ziua 121 de război, după ce joi seara a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE. Rusia a încercat să mimeze indiferența față de acest fapt, transmițând că, atât timp cât nu îi creează mai multe probleme, nu se bagă în „treburile interne ale UE”.

Pe front, însă, lucrurile nu arată bine. Soldații ucraineni au primit ordinul, în ziua în care se împlinesc 4 luni de la lansarea invaziei, să se retragă din Severodonețk, pentru a nu risca să fie încercuiți de ruși.

Orașul este unul de o importanță strategică uriașă, acesta fiind și motivul pentru care s-au dat aici lupte atât de dure. Practic, cine controlează Severodonețkul are avantaj în câștigarea bătăliei pentru Donbas. Asta este o victorie importantă pentru ruși, care sunt presați de ultimatumul dat de Putin pentru cucerirea estului Ucrainei.

Serviciile ucrainene susțin că Rusia a trimis un grup de sabotaj într-un oraș din Belarus, iar un parlamentar rus spune că Londra va fi primul oraș atacat de Rusia în cazul unul al treilea Război Mondial.

Între timp, Europa face eforturi să găsească alternative la gazul rusesc, fiind propuse diverse soluții care ar putea fi adoptate la nivelul UE. Ungaria, ca de obicei, face notă discordantă și cere oprirea sancțiunilor, considerând că, în ciuda războiului, trebuie păstrat dialogul cu Putin.

Spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de vineri, 24 iunie, ziua 121 de război:

22:39 - Un parlamentar rus spune că Londra ar fi primul oraș atacat în cazul în care Rusia ar intra în război cu NATO.

⚡️Russian MP threatens London with bombardment.

Andrey Gurulyov, a member of the Russian parliament, said that London would be the first city to be bombed by Russia if the blockade of Kaliningrad Oblast, a Russian exclave, led to a war with NATO.

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent)
June 24, 2022

22:03 - Primarul din Melitopol spune că rușii răpesc din nou localnici. El spune că în ultimele 4 luni, mai mult de 500 de oameni au fost răpiți.

⚡️Mayor: Russian occupiers kidnap people in Melitopol.

According to Mayor Ivan Fedorov, mass kidnappings resumed in Russian-occupied Melitopol in Zaporizhzhia Oblast last week. “More than 500 people have been abducted in the last four months," he said.

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent)
June 24, 2022

20:30 - Premierul polonez anunță că țările UE au aprobat o nouă tranșă de bani , de 9 miliarde de euro, ajutor pentru Ucraina.

⚡️EU to give 9 billion euros in aid to Ukraine.

Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki said on June 24 that the EU countries had approved a new tranche of 9 billion euros in aid to Ukraine.

"Ukraine is a state at war, it has no funds to pay for many public services," he said.

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent)
June 24, 2022

20:03 - Serviciile de informații ucrainene susțin că Rusia vrea să arunce în aer clădiri rezidențiale din Mozyr, cu scopul de a atrage Belarusul în războiul împotriva Ucrainei. Un grup de sabotaj ar fi ajuns deja în oraș.

Mozyr este un oraș din Regiunea Gomel de Belarus aflat la circa 100 de kilometri nord-vest de Cernobîl, cu o populație de peste 100.000 de persoane. Mozyr este cunoscut ca un centru de rafinare a petrolului, extracția sării, construcția de mașini și procesarea alimentelor în Belarus. Găzduiește una dintre cele mai mari rafinării de petrol în Belarus.

Main Directorate of Intelligence of Ukraine claims that #Russia is planning to undermine residential buildings in Mozyr in order to drag #Belarus into the war against Ukraine.

For this purpose, according to Intelligence, a sabotage group, arrived in Mozyr disguised as civilians. pic.twitter.com/F4H9kGJSzj

— NEXTA (@nexta_tv)
June 24, 2022

19:44 - Liderii UE au decis, la summitul de la Bruxelles, să acorde Ucrainei un ajutor de 9 miliarde de euro.

19:32 - Trupa rusă Pussy Riot a donat 10.000 de euro spitalului de copii Okhmatdyt din Kiev, unde sunt tratați copiii răniți în război.

„Nicio sumă și nicio faptă nu poate compensa iadul și teroarea aduse de Putin și armata Rusiei în Ucraina, dar cred cu tărie că noi, cetățenii Rusiei, nu avem dreptul să stăm acum deoparte”, a spus Maria Alekhina, membru fondator al trupei, cerând ca președintele țării sale și toți cei responsabili să fie judecați pentru crime de război.

19:15 - Pagubele provocate de bombele rușilor la aeroportul din Gostomel, de la periferia Kievului, se ridică la un miliard de dolari, potrivit autorităților ucrainene.

18:38 - Mark Bernstein, un editor al Wikipedia, a fost condamnat la 3 ani de închioare în Belarus pentru articolele scrise despre războiul din Ucraina, fiind acuzat că a răspândit „informați false împotriva Rusiei”.

18:00 - Compania națională de căi ferate a Rusiei a suspendat transportul anumitor bunuri care tranzitau Belarusul către Polonia. Nu a fost anunțat motivul și nici despre ce bunuri e vorba.

17:07 - De la începutul războiului, peste 80 de monumente din era sovietică au fost demolate în Ucraina.

16:42 - Ultimele forțe ucrainene care luptă în Severodonețk au primit ordin să se retragă, pentru a nu fi încercuite, pe măsură ce cresc temerile că și orașul vecin Lisichansk ar putea cădea în mâinile Rusiei, în câteva zile.

Toate cele trei poduri care oferă căi de evacuare spre vest peste râul Siverskyi Doneț până la orașul geamăn Lisichansk au fost distruse, iar primarul Oleksandr Striuk spune că situația umanitară este critică.

Pierderea orașului Severodonețk este cea mai recentă înfrângere pentru Kiev, după pierderea orașului-port Mariupol.

Conform unor estimări, aproximativ 12.000 de civili au mai rămas în Severodonețk, dintr-o populație de 160.000 înainte de război.

16:28 - Miniștrii de externe G7 au cerut Rusiei „să înceteze atacurile și acțiunile de amenințare” și să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente.

15:33 - Ucrainenii anunță că forțele ruse se străduiesc să încercuiască orașul asediat Lisichansk din estul țării și atacă orașul vecin, Severodonețk, pentru a obține controlul deplin.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, Oleksandr Motuzyanyk, a refuzat să comenteze remarcile anterioare ale guvernatorului potrivit cărora trupele ucrainene „trebuie retrase” de la Severodonețk. Informațiile au fost „închise publicului”, a spus el reporterilor.

15:00 - Potrivit experților ucraineni, Ucraina rămâne fără obuze pentru majoritatea artileriei sale, în parte din cauza unei campanii rusești clandestine de agresiune și sabotaj din ultimii ani.

Rusia trage peste 60.000 de obuze pe zi, adică de 10 ori mai mult decât ucrainenii, potrivit ministrului adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maylar.

Cea mai mare parte a artileriei Ucrainei se bazează pe aceleași cartușe de calibru 122 și 152 mm, pe care le folosește Rusia, dar care se găsesc foarte greu în afara Rusiei.

Ucraina avea depozite și chiar a produs astfel de cartușe, însă pe parcursul ultimilor ani au existat numeroase sabotaje puse la cale de ruși, care s-au asigurat din timp că ucrainenii nu vor avea prea multă muniție la dispoziție.

14:46 - Un district de la sud de orașul Lisichansk, din regiunea Lugansk, estul Ucrainei, a fost „pe deplin ocupat” de forțele ruse, a declarat un oficial ucrainean local.

Vorbind la televizor, șeful municipalității din Hirske, Oleksiy Babchenko, a spus:

„Din păcate, de astăzi… tot cartierul Hirske este ocupat. La periferie au loc niște bătălii locale nesemnificative, dar inamicul a intrat”.

14:24 - Cel puțin 40 de militari ruși din apropierea orașului ucrainean Zaporojie au fost răniți, după ce o capră a declanșat o capcană cu grenade, pe care tot rușii o instalaseră.

13:53 - Rușii nu au de gând să refacă oțelăria Azovstal, grav avariată de lupte, din orașul-port ucrainean capturat Mariupol. Ei preferă să o demoleze și să facă altceva în locul respectiv, cel mai probabil un complex de agrement sau chiar un parc.

13:30 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că decizia Uniunii Europene de a acorda Ucrainei statutul de candidat oficial la UE este o chestiune „internă”.

Adresându-se reporterilor, Peskov a spus că relațiile Rusiei cu blocul european erau oricum atât de proaste, încât sunt „foarte greu de stricat și mai mult”.

12:05 - Un oficial din administrația rusă a regiunii ocupate Herson a fost ucis într-un aparent asasinat.

Mașina lui Dmitri Savlucenko, șeful departamentului pentru familii, tineret și sport al Administrației Militar-Civile din Herson, a explodat în momentul în care acesta a urcat în ea, informează RIA Novosti.

11:40 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, spune că Europa trebuie să-și intensifice eforturile pentru a-și reduce dependența de importurile rusești de combustibili fosili.

„Împreună suntem foarte, foarte bine pregătiți pentru provocarea dificilă legată de importurile de combustibili fosili din Rusia. Acesta este un efort pe care trebuie să-l accelerăm și mai mult acum – și, desigur, acesta este legat de provocări mari, dar ne vom sprijini reciproc”, a spus Scholz, la Bruxelles.

11:35 - Ministerul rus de Externe acuză Statele Unite pentru interzicerea de către Lituania a trecerii mărfurilor sancționate din Rusia continentală către exclava rusă Kaliningrad.

10:47 - Astăzi se împlinesc patru luni de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Ceea ce Putin numea o „operațiunea specială”, care ar fi trebuit să dureze câteva zile, s-a transformat într-un război în toată regula, în care ucrainenii nu se lasă deloc și își apără cu îndârjire țara.

10:16 - Autoritățile din autoproclamata Republică Populară Donețk se plâng de faptul că armata Ucrainei a bombardat mai multe localități din regiune și a distrus zeci de locuințe, o școală și a ucis mai multe persoane. Drept urmare, Federația Rusă ar fi deschis dosare penale împotriva mai multor comandanți ai brigăzilor forțelor armate ucrainene.

09:40 - Președintele Zelenski a postat un nou comentariu cu privire la decizia UE de a acorda Ucrainei statutul de țară candidată la aderare:

„S-a recunoscut oficial că Ucraina nu este o punte, nu este o pernă între Occident și Rusia, nu este un tampon între Europa și Asia, nu este o sferă de influență, nu este o zonă „gri”, nu este un teritoriu de tranzit. Nu e granița dintre orci și elfi. Ucraina este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE. Ucraina este candidată la aderarea la Uniunea Europeană!”, a spus Zelenski.

09:23 - Producătorul de echipamente de telecomunicaţii Cisco îşi va închide activităţile în Rusia şi Belarus.

09:11 - Cel puțin 90% din infrastructura din Severodonețk a fost distrusă.

08:58 - Guvernatorul regiunii Lugansk, Sergei Haidai, a declarat că forțele ucrainene vor trebui să se retragă din orașul distrus Severodonețk.

08:25 - UE spune că va lucra "rapid" la creşterea sprijinului militar pentru Ucraina şi va oferi asistenţă financiară suplimentară.

07:50 - Legiunea „Libertatea Rusiei”, formată din ruși pro-ucraineni, a anunțat că a capturat un soldat rus, în orașul Lugansk. Potrivit legiunii, prizonierul are mai puțin de 18 ani.

07:21 - Premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie este dispusă să ajute la operațiunile de deminare din largul coastei sudice a Ucrainei.

06:57 - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut joi să fie consolidate capacităţile comune de apărare ale Rusiei şi Belarusului, inclusiv un sistem regional unificat de apărare aeriană.

06:39 - Experții prevăd că operațiunile ofensive rusești se vor bloca, probabil, în următoarele săptămâni.

06:23 - Forţele ruseşti şi forţele separatiste din regiunea Doneţk au suferit pierderi grele, potrivit oficialilor britanici din domeniul informaţiilor. Forţele ruseşti se concentrează pe cucerirea întregului oraş vecin Lugansk, urmărind să încercuiască oraşul Lisichansk, spun liderii ucraineni.

Potrivit acestora, Rusia are ca obiectiv desfăşurarea unui număr mare de unităţi de rezervă în estul Donbasului, la Doneţk şi Lugansk.

06:11 - Uniunea Europeană ar trebui să înceteze să mai adopte sancţiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei şi, în schimb, să facă eforturi pentru o încetare a focului şi începerea negocierilor, a declarat consilierul politic al premierului ungar Viktor Orban.

06:00 - Nike a anunţat că va părăsi Rusia, devenind cel mai recent brand occidental care a părăsit ţara de la invazia Ucrainei. Gigantul american de îmbrăcăminte sport a oprit comenzile online şi a închis magazinele pe care le deţinea în ţară în luna martie. Magazinele conduse de parteneri locali au continuat să funcţioneze, dar firma reziliază şi acele acorduri.

articolul original.

Ce efect a avut noul vaccin Moderna împotriva subvariantelor Omicron BA.4 și BA.5?

24 June 2022 at 05:00
image

Moderna a transmis că o versiune actualizată a vaccinului său împotriva COVID-19, conceput pentru a viza varianta Omicron, a generat un răspuns imunitar puternic împotriva subvariantelor Omicron BA.4 și BA.5, care se răspândesc rapid.

Vaccinul actualizat, despre care Moderna speră că va fi aprobat pentru toamnă, este un vaccin bivalent, ceea ce înseamnă că vizează două variante diferite de coronavirus – varianta originală din 2020 și care a circulat pe scară largă iarna trecută.

Moderna a precizat că, deși vaccinul a provocat un răspuns mai slab împotriva BA.4 și BA.5 decât împotriva subvariantei BA.1 pe care a fost conceput special să o combată, datele sugerează că noul vaccin ar putea produce „o protecție de durată împotriva întregii familii de variante Omicron”.

Moderna a produs vaccinul actualizat pe bani proprii

„Este un răspuns puternic al anticorpilor”, a declarat Paul Burton, directorul medical al Moderna, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Reuters.

„Este probabil de lungă durată și cred că, potrivit concluziilor, stimularea sau vaccinarea primară cu vaccinul actualizat ar putea fi într-adevăr un punct de cotitură în lupta noastră împotriva virusului SARS-cov-2.”

vaccinul actualizat pe bani proprii înainte de orice aprobare, iar directorul executiv Stéphane Bancel a declarat că societatea ar putea începe să furnizeze serul în luna august.

Compania intenționează să depună cereri la autoritățile de reglementare în următoarele săptămâni pentru a solicita aprobarea vaccinului – pe care îl numește mRNA-1273.214 – pentru sezonul de toamnă.

Și Pfizer testează mai multe vaccinuri COVID-19

Cele două subvariante ale Omicron au reprezentat mai mult de o treime din cazurile din SUA săptămâna trecută.

Administrația americană pentru alimente şi medicamente (FDA) intenționează să organizeze săptămâna viitoare o întâlnire cu experți externi pentru a discuta cea mai bună compoziție a vaccinurilor de rapel pentru toamnă.

Pfizer testează, de asemenea, mai multe posibile vaccinuri COVID-19 adaptate la variante, inclusiv un candidat bivalent similar cu cel al Moderna.

articolul original.

Fără acest om, cărţile nu ar fi existat. Mecanismul inventat de el a rămas neschimbat timp de patru secole – VIDEO

24 June 2022 at 04:30
Pe 24 iunie se împlinesc 620 ani de la naşterea inventatorului tiparului cu litere mobile din metal, Johannes Gutenberg.

Prima presă tipografică, ce folosea litere mobile şi cerneală pe bază de uleiuri, a făcut ca toate cărţile şi informaţiile cuprinse în acestea să devină mult mai accesibile publicului larg. Procedeul inventat de el a fost atât de revoluţionar, încât a rămas neschimbat timp de patru secole.

Biblia lui Gutenberg a fost prima carte din Europa produsă în masă şi a ieşit de sub tipar pe data de 23 februarie 1455. Publicarea sa a marcant evoluţia tehnologică a lumii.

Sursă: YouTube

Înainte, doar bogaţii îşi permiteau să aibă cărţi, volumele fiind extrem de scumpe pentru că erau, de fapt, transcrieri făcute de mână.

Nu se ştie cu exactitate câte volume ale Bibliei lui Gutenberg au fost tipărite la acel moment, dar se crede că ar fi vorba despre 150-180 de cărţi.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 24 iunie.

1793 – A fost adoptată prima Constituţie republicană a Franţei.

1862 – S-a format un guvern condus de Nicolae Kretzulescu.

1901 – La Paris, a avut loc prima expoziţie de pictură a lui Pablo Picasso.

1918 – A fost inaugurată prima cursă poştală, pe calea aerului, între Montreal şi Toronto.

1926 – S-a inaugurat prima linie aeriană civilă, pe ruta Bucureşti-Galaţi.

1927 – A luat naştere Legiunea Arhanghelului Mihail sub conducerea căpitanului Corneliu Zelea Codreanu.

1941 – Ruperea relaţiilor dintre România şi U.R.S.S.

articolul original.

Un avion s-a prăbuşit şi a luat foc în timp ce ateriza în Rusia: 3 morți (Video)

24 June 2022 at 04:14
By: -
image

Un avion cargo Ilyushin Il-76 s-a prăbuşit şi a luat foc în timp ce ateriza în apropiere de oraşul rus Reazan, vineri dimineaţă.

Trei dintre cele nouă persoane aflate la bord au murit, potrivit Reuters. Șase persoane au fost rănite în uma acestui accident.

Nu se ştie ce companie opera avionul prăbuşit, mai precizează Interfax.

articolul original.

Ca la noi la nimenea! O primărie din Botoșani își face garaj la preț de vilă

24 June 2022 at 04:04

primarie sigla generic, stiri, botosaniO primărie din județul Botoșani își face garaj la preț de vilă. Este vorba de Primăria comunei Mitoc, cea care a alocat o sumă de aproximativ 100.000 de euro pentru construirea unui garaj pentru utilaje chiar în curtea instituției. Suma este cu atât mai mare, cu cât garajul va fi realizat pe structură metalică.

Administrația din Mitoc a lansat anunțul de licitație pentru a stabili constructorul, iar, potrivit acestuia, garajul ar urma să aibă 239 mp, realizat din stâlpi metalici și acoperit cu tablă cutată, acoperișul fiind tip șarpantă într-o apă. Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la 499.326 lei.

Cu 100.000 de euro poate fi cumpărată sau construită o casă cu etaj în municipiul Botoșani, cu o suprafață comparabilă cu cea a garajul și cu teren inclus.

Încă o localitate din Botoșani va avea rețea de apă. Se vor investi 14 milioane de lei

articolul original.

Hram, astăzi, la o mănăstire din județul Botoșani. La sfârșitul slujbei vor fi rugăciuni de dezlegare

24 June 2022 at 03:23

O mănăstire din județul Botoșani își sărbătorește hramul istoric Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzâienele sau Drăgaica). Este vorba despre Mănăstirea Gorovei, acolo unde va avea loc o serie de slujbe speciale cu acest prilej.

Dacă joi a avut loc slujba privegherii in cinstea Nasteriii Sfantului Prooroc Ioan Botezătorul, vineri, ziua a început cu slujba Aghiesmei, Acatistul Sfantului Ioan Botezatorul si slujba Ceasurilor.

Urmează Slujba Sfintei Liturghii, care va fi oficiata de catre un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturgie se va ține un cuvant de invatatura, iar la sfârșitul slujbei se vor citi rugaciunile de dezlegare.

Mândria Botoșaniului! Ei sunt elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională înainte de contestații

articolul original.

Mulţi copii au murit în cutremurul din Afganistan, susțin medicii

24 June 2022 at 05:15
image

Medicii din Afganistan au declarat pentru că mulți copii ar fi putut fi uciși în cutremurul de miercuri. Asta în condiţiile în care cifrele parţiale arată că peste 1000 de persoane au murit.

Vă aducem aminte faptul că un cutremur s-a produs în Afganistan în urmă cu o zi. Seismul a avut o magnitudine de 6,1 pe scara Richter. Există un număr atât de mare de persoane decedate pentru că infrastructura din Afganistan este una aproape inexistentă. Concret, majoritatea caselor sunt făcute din chirpici.

Mulţi copii au murit în cutremurul din Afganistan

Peste 1.000 de oameni au murit în dezastru, iar ploile abundente, resursele uzate și terenul accidentat îi împiedică pe salvatori să intervină. Medicii susţin că foarte mulţi copii se află printre victimele cutremurului din Afganistan. Talibanii anunță că nu se cunoaște cu exactitate situația reală pentru că sunt, probabil, alte câteva mii de persoane care au fost pur şi simplu îngropate sun ruinele caselor care au o structură precară, majoritatea fiind construite din chirpici. Autoritățile talibane au cerut mai mult ajutor internațional. Rețelele de comunicații sunt, de asemenea, puternic afectate.

„Nu putem ajunge în zonă – rețelele sunt prea slabe”, a declarat un purtător de cuvânt al talibanilor, citat de Reuters.

Organizația Națiunilor Unite se numără printre cei care încearcă să ofere adăpost de urgență și ajutor alimentar zonelor îndepărtate din provincia Paktika, cea mai afectată.

Sistemul de sănătate din Afganistan se confrunta aproape de colaps chiar înainte de dezastru. Supraviețuitorii și salvatorii au spus că sunt sate complet distruse în apropierea epicentrului cutremurului, au vorbit despre drumurile ruinate și turnurile de telefonie mobilă – și despre temerile lor că numărul morților va crește și mai mult. De asemenea, aproximativ 1.500 de persoane au fost rănite, spun oficialii.

Oamenii au pierdut toată agoniseala în urma cutremurului

Țara se confruntă, înainte de cutremur cu o criză alimentară majoră, mulți cetățeni fiind nevoiți să-și vândă bunurile pentru a cumpăra cele necesare traiului. Din aceste considerente, chiar și oamenii care mai aveau câte ceva au declarat pentru presă internațională că au pierdut toată agoniseala după producerea cutremurului:

” Nu a mai rămas nimic aici. Bunurile noastre sunt încă sub dărâmături. Nu există pături, corturi, nu există adăpost. Oamenii zac pe terenuri deschise. Avem nevoie de hrană și apă. Întregul nostru sistem de distribuție a apei este distrus. Totul este devastat, casele sunt distruse. ” a explicat Zaitullah Ghurziwal, un supraviețuitor al cutremurului din Afganistan.

Șeful ONU, António Guterres, a declarat că agenția s-a „mobilizat pe deplin” în privința dezastrului. Echipe de sănătate, provizii medicale, alimente și adăposturi de urgență se aflau în drum spre zona cutremurului, au spus oficialii ONU. Salvatorii care încearcă să intre din regiunile învecinate au raportat, de asemenea, obstacole meteorologice.

„Este iunie și vremea nu ar trebui să fie așa. Am avut grindină și zăpadă și a îngreunat foarte mult lucrurile”, a declarat Obaidullah Baheer de la ONG Save Afghans from Hunger

Așadar, vom vedea câți copii au murit în cutremurul din Afganistan pe măsură ce autoritățile locale vor fi ajutate de cele internaționale în căutările de supraviețuitori.

articolul original.

Ion Cristoiu: ” Antony Beevor despre Războiul ruso-finlandez: „Soldații sovietici începuseră să-i numească pe soldații finlandezi schiori camuflați drept belya smert – sau «moartea albă»” ”

24 June 2022 at 04:35
image

Jurnalistul Ion Cristoiu povestește despre un episod care s-a produs în perioada războiului ruso-finlandez când sovieticii îi numeau pe soldații finlandezi ”moartea albă”. Redăm, integral, editorialul publicat de jurnalist:

În mai multe rînduri am raportat, pentru a evidenția asemănări și deosebiri, Războiul din Ucraina din 2022 la Războiul ruso- finlandez dintre noiembrie 1939-martie 1940, încheiat cu un Tratat de pace care dădea Uniunii Sovietice 10 % din teritoriul Finlandei și 20% din capacitățile industriale ale acesteia.

De mai multă vreme îmi propun să scriu pe cristoiublog.ro un comentariu despre ruso-finlandez. Alte preocupări, mai toate ținînd de dinamica evenimentelor la zi, au făcut să amîn redactarea. Pînă atunci însă, pentru a familiariza pe cititori cu subiectul Războiului ruso-finlandez, reproduc paginile dedicate acestei conflagrații poreclite de finlandezi Războiul de iarnă pentru a-l deosebi de Războiul dus alături de nemți, dar și de români, împotriva Uniunii Sovietice, numit Războiul de continuare, de marele istoric Antony Beevor în monumentala sa lucrare The Second World War, apărută în 2012, tradusă în românește de Rao sub titlul Al doilea Război Mondial în 2013:

„În tot acest timp, Stalin se grăbise să culeagă roadele oferite de acordurile Molotov-Ribbentrop. Imediat după ce acțiunea sovieticilor de a ocupa estul Poloniei este încheiată, Kremlinul își impune așa-zisele „tratate de ajutor reciproc” în statele baltice. Iar la 5 octombrie 1939 guvernului finlandez i se cere să trimită reprezentanți la Moscova. O săptămînă mai tîrziu, Stalin le prezintă o listă de pretenții care făceau parte din schița unui alt tratat. Printre acestea se număra concesionarea către Uniunea Sovietică a peninsulei Hanko și transferul către Uniunea Sovietică a mai multor insule din golful Finlandei, împreună cu o parte din peninsula Ribachi de lîngă Murmansk și portul Petsamo. Altă pretenție susținea ca granița istmului Karelia de la nord de Leningrad să fie mutată cu treizeci și cinci de kilometri spre nord. La schimb, finlandezilor li se oferea o zonă în mare parte nelocuită a nordului sovietic al Kareliei.

Negocierile de la Moscova au continuat pînă la 13 noiembrie fără a se ajunge la un acord final. Stalin, convins că finlandezii nu aveau nici sprijin internațional, nici dorința de a se lupta, se hotărăște să le invadeze teritoriul. Pretextul său neconvingător a fost un > marionetă, compus dintr-o mînă de comuniști finlandezi, care cereau ajutor frățesc din partea Uniunii Sovietice. Forțele sovietice provoacă un incident de frontieră lîngă Mainila, în Karelia. Finlandezii cer ajutor din partea Germaniei, însă guvernul nazist refuză să le acorde sprijin și îi sfătuiește să cedeze.

La 29 noiembrie, Uniunea Sovietică rupe relațiile diplomatice. În ziua următoare, trupe din districtul militar Leningrad atacă pozițiile finlandeze, iar bombardierele aviației Armatei Roșii fac raiduri asupra capitalei Helsinki.
Începuse Războiul de Iarnă.

Liderii sovietici presupuneau că acea campanie va fi una fără impedimente, la fel ca ocuparea estului Poloniei. Voroșilov, comisarul apărării, dorea să termine la timp pentru aniversarea de șaizeci de ani a lui Stalin, din 21 decembrie. Dmitri Șostakovici primește ordin să compună o piesă pentru sărbătorirea evenimentului.

În Finlanda, mareșalul Carl Gustav Mannerheim, fost ofițer al Gărzilor de cavalerie ale țarului și eroul din războiul de independență împotriva bolșevicilor, este chemat de la pensie în funcția de comandant suprem. Finlandezii, cu o armată sub 150 000 de oameni, dintre care mulți erau rezerviști și adolescenți, înfruntă forțele de peste un milion de oameni ale Armatei Roșii. Liniile lor de apărare, de-a curmezișul istmului Kareliei, la sud-vest de lacul Ladoga, cunoscute drept Linia Mannerheim, constau în principal din tranșee, buncăre căptușite cu bușteni și cîteva fortificații din beton. De asemenea, finlandezii erau ajutați de păduri și lacuri mici, care dirijau toate liniile de înaintare spre cîmpurile lor minate, pregătite cu grijă.

În ciuda sprijinului masiv oferit de artilerie, Armata a 7-a sovietică are parte de o surpriză urîtă. Diviziile sale de infanterie sunt la început întîrziate de forțele de apărare și lunetiștii de la graniță. În lipsa unor detectoare de mine și avînd ordinul de a avansa fără întîrziere, comandanții sovietici, pur și simplu, își împingeau oamenii înainte prin cîmpurile minate, acoperite de zăpadă, din fața Liniei Mannerheim. Soldaților Armatei Roșii, cărora li se spusese că finlandezii îi vor întîmpina cu brațele deschise, ca pe niște frați și eliberatori de sub capitaliștii asupritori, realitatea conflictului le subminează moralul în timp ce se chinuie să înainteze prin cîmpurile înzăpezite către pădurile de mesteceni care ascundeau părți ale Liniei Mannerheim. Finlandezii, maeștri ai camuflajului de iarnă, îi doboară cu mitralierele.

În nordul îndepărtat al Finlandei, trupele sovietice din Murmansk atacă zona minieră și portul Petsamo, însă încercările lor de a continua spre sud și de a tăia prin mijlocul Finlandei dinspre est către Golful Bothnia se dovedesc absolut dezastruoase. Stalin, uimit că finlandezii nu capitulaseră imediat, îi ordonă lui Voroșilov să-i zdrobească făcînd uz de forțele superioare numeric ale Armatei Roșii. Comandanții Armatei Roșii, îngroziți de epurări și paralizați de rigiditatea cazonă înăbușitoare care urmase după aceea, nu puteau decît să trimită tot mai mulți oameni la moarte. Pe temperaturi de minus 40 de grade Celsius, soldații sovietici, prost echipați și neinstruiți pentru acel tip de război de iarnă, ieșeau în evidență în mantalele lor maro în timp ce se împleticeau prin zăpada înaltă. Printre lacurile înghețate și pădurile din centrul și nordul Finlandei, coloanele sovietice nu aveau decît puține rute de urmat, prin păduri. Acolo cădeau în capcana unor atacuri fulgerătoare ale soldaților finlandezi pe schiuri, înarmați cu mitraliere Suomi, grenade și cuțite de vînătoare cu care-și ucideau victimele.

Finlandezii adoptă ceea ce ei denumeau >, tăind coloanele inamice în secțiuni și întrerupîndu-le rutele de aprovizionare pentru a le înfometa. Apărînd în tăcere din ceața înghețată, soldații pe schiuri aruncau grenade sau cocktailuri Molotov spre tancurile și artileria sovietice, apoi dispăreau la fel de rapid. Era o formă de război de semigherilă, pentru care Armata Roșie era complet nepregătită. Fermele, staulele și hambarele erau arse de către finlandezi, pentru ca trupele Armatei Roșii să nu aibă unde să se adăpostească în timpul campaniei. Drumurile erau minate și înțesate de capcane. Toți cei răniți în aceste atacuri mureau curînd, înghețați. Soldații sovietici începuseră să-i numească pe soldații finlandezi schiori camuflați drept belya smert – sau >. Divizia 163 Carabinieri este înconjurată lîngă Suomussalmi, apoi Divizia 44 Carabinieri, care înainta în sprijinul acesteia, este separată în urma unor atacuri și, la rîndul ei, cade victimă fantomelor albe care apăreau dintre copaci.

«Pe o distanță de șase kilometri», scrie jurnalista americană Virginia Cowles cînd vizitează mai tîrziu cîmpul de luptă, «drumul și pădurile erau înțesate de cadavre de bărbați și de cai; cu epave de tancuri, bucătării de teren, camioane, afeturi, hărți, cărți și articole de îmbrăcăminte. Cadavrele erau înghețate și tari ca lemnul pietrificat, iar culoarea pielii lor era ca a mahonului. Unele cadavre erau aruncate peste altele, ca o grămadă de gunoi, acoperite doar cu o pătură miloasă de zăpadă; altele erau rezemate de copaci în posturi grotești. Toți erau înghețați în pozițiile în care încercaseră să se încălzească. L-am văzut pe unul cu mîinile încleștate pe o rană din stomac; pe altul chinuindu-se să își deschidă gulerul hainei.»

O soartă similară are și Divizia 122 Carabinieri, care înainta spre sud-vest dinspre peninsula Kola, către Kemijarvi, unde soldații sunt luați prin surprindere și masacrați de forțele generalului K.M. Wallenius. «Ce ciudate erau aceste trupuri pe drum», scria prima jurnalistă străină care a văzut eficiența rezistenței curajoase a finlandezilor. «Frigul îi înghețase în pozițiile în care căzuseră. Și, în plus le contractase ușor trupurile și trăsăturile, dîndu-le un aspect artificial, de ceară. Întregul drum semăna cu reprezentarea uriașă din ceară a unei scene de luptă, regizate cu grijă… un bărbat era rezemat de roata unui vagon, cu un fir în mîini; altul își punea cartușe în pușcă.»

Condamnarea la nivel internațional a invaziei a dus la excluderea Uniunii Sovietice din Liga Națiunilor. Opinia publică din Londra și Paris s-a simțit și mai ofensată de această incursiune decît de atacul asupra Poloniei. Aliatul german al lui Stalin se află la rîndul său într-o poziție dificilă. Cu toate că primește un volum tot mai mare de provizii de la Uniunea Sovietică, acum se teme de deteriorarea relațiilor și comerțului cu țările scandinave, în special cu Suedia. Mai presus de orice, conducerea nazistă era deranjată de faptul că britanicii și francezii solicitau guvernelor lor să trimită ajutor militar Finlandei. O prezență a Aliaților în Scandinavia risca întreruperea livrărilor din Suedia spre Germania a minereului de fier, a cărui calitate înaltă era vitală pentru industria sa de război. (…)

Stalin nu avea cum să fie prea binedispus la finalul acelui an. Forțele finlandeze înaintaseră pe teritoriul sovietic. Este obligat să accepte că rezultatele dezastruoase ale Armatei Roșii din timpul Războiului de Iarnă fuseseră, în parte, din vina acolitului său incompetent, mareșalul Voroșilov. Umilirea Armatei Roșii în ochii întregii lumi trebuia oprită, mai ales în condițiile în care era alarmat de eficiența devastatoare a tacticilor Blitzkrieg-ului german în campania poloneză.

Astfel că decide să îl aducă pe comandantul de armată S.K. Timoșenko pentru a conduce un Front de Nord-Vest. La fel ca Voroșilov, Timoșenko era alt veteran al Armatei 1 Cavalerie, în care Stalin servise drept comisar în Războiul Civil Rus, însă măcar avea ceva mai multă imaginație. Au fost comandate arme și echipament noi, inclusiv cele mai noi puști, sănii cu motor și tancuri KV grele. în loc de atacuri în masă ale infanteriei, pentru a zdrobi apărarea finlandeză, forțele sovietice voiau să se bazeze pe artilerie.

O nouă ofensivă sovietică împotriva Liniei Mannerheim începe la 1 februarie 1940. Forțele finlandeze sunt covîrșite sub asalt. Patru zile mai tîrziu, ministrul finlandez de externe ia un prim contact cu doamna Aleksandra Kollontay, ambasadoarea sovietică la Stockholm. Britanicii și mai ales francezii sperau să mențină rezistența Finlandei. Astfel că au făcut apel la guvernele norvegian și suedez pentru a obține drepturi de tranzit pentru o forță de expediție care să vină în ajutorul finlandezilor. Germanii se îngrijorează și încep să studieze posibilitatea trimiterii de soldați în Scandinavia pentru a preîntîmpina o venire a Aliaților.

Atît guvernul britanic, cît și cel francez iau, de asemenea, în considerare posibilitatea de a ocupa orașul Narvik din Norvegia și zonele miniere din nordul Suediei pentru a întrerupe aprovizionarea Germaniei cu minereu de fier. însă guvernele suedez și norvegian se temeau să nu fie tîrîte în război. Acestea refuză solicitările britanicilor și francezilor de a le traversa teritoriul pentru a-i ajuta pe finlandezi.

La 29 februarie, finlandezii, fără speranța unui ajutor străin, se hotărăsc să discute pretențiile inițiale ale Uniunii Sovietice, iar la 13 martie se semnează un tratat la Moscova. Termenii sunt duri, însă putea fi mult mai rău. Finlandezii arătaseră cu hotărîre că erau pregătiți să-și apere independența, însă, cel mai important, Stalin nu dorea să continue un război care i-ar fi putut aduce în scenă pe Aliații din Vest. De asemenea, este obligat să accepte că propaganda Cominternului fusese ridicol de amăgitoare, așa că renunță la guvernul său marionetă de comuniști finlandezi. Armata Roșie avea 84 994 de morți și dispăruți și 248 090 de răniți și bolnavi. Finlandezii aveau 25 000 de morți.”

articolul original.

Fostul vice al CJ, Cristinel Crețu, din arest la urgențele Spitalului Județean Suceava

24 June 2022 at 03:41
image

Fostul vicepreședinte al Consiliului Județean, Cristinel Crețu, aflat în arest preventiv a ajuns joi noapte la Urgențele Spitalului Județean Suceava cu probleme la inimă. Crețu a fost adus la spital în jurul orei 22.30 fiind stabilizat de medici. Starea de sănătate a fostului vice s-a înrăutățit pe fondul stări de tensiune generate de așteptarea deciziei instanțelor de judecată. După ce Tribunalul Suceava a decis înlocuirea măsurii arestului preventiv în arest la domiciliu Curtea de Apel Suceava a invalidat măsura după demersurile DNA. Crețu a fost trimis în judecată pentru luare de mită și trafic de influență.

articolul original.

Eduard al III-lea creează Ordinul Jartierei

24 June 2022 at 03:08
image

În această zi a anului 1348, la Castelul Windsor, la numai câțiva kilometri vest de Londra, regele Eduard al III-lea a ținut prima ceremonie a ceea ce avea să devină cel mai celebru ordin cavaleresc din lume, Ordinul Jartierei.

De mai multă vreme, regele plănuise să creeze un ordin nobiliar cavaleresc pornind de la legenda Mesei Rotunde a regelui Arthur. Povestea spune că numai cu un an în urmă, frumoasa Ioana de Kent, contesă de Salisbury, pierduse din neatenție o jartieră albastră în timpul unei serate dansante la curte.

Galant, Eduard o ridicase și și-o pusese la mânecă. Pe urmă, gândindu-se la reputația doamnei (sau probabil la a lui, deoarece se știa că îi cam alunecau ochii) a făcut remarca următoare către invitați: Honi soit qui mal y pense („Rușine celui ce gândește de rău”).

Așa s-a născut Ordinul Jartierei și motto-ul său, care s-a păstrat până în zilele noastre drept cea mai înaltă distincție a Angliei.

Inițial, Ordinul a avut 12 membri, dar, în 1805, numărul acestora a fost mărit la 25.

Majoritatea celor care l-au primit au provenit din aristocrația de prim rang a Marii Britanii sau, mai recent, de la nivelurile politice cele mai înalte. Pe de altă parte, însă, nu toți cei care l-au primit s-au dovedit demni de onoare, 36 dintre ei fiind decapitați.

În 1790, George al III-lea i-a oferit lui William Pitt cel Tânăr Ordinul Jartierei, apoi o recompensă financiară semnificativă, precum și un titlu onorific, însă Pitt a refuzat, cerând să-i fie acordate în schimb fratelui său, mai puțin înstărit.

În 1945, Winston Churchill a refuzat această recompensă, pentru faptul că tocmai fusese învins în alegeri. I-a spus unui prieten: „Nu aș putea să primesc Ordinul Jartierei din partea regelui, după ce poporul mi-a dat Ordinul Cizmei”.

Tot la 24 iunie:

1509: Henric al VIII-lea este încoronat la Westminster.

1812: Napoleon și Marea Armată trec râul Nieman, intrând în Rusia.

1859: Napoleon al III-lea îi înfrânge pe austrieci la Solferino.

Geo Alupoae, critic de teatru.

Eduard al III-lea creează Ordinul Jartierei, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

16 elevi ieșeni au obținut media 10 la Evaluarea Națională. Iată cine sunt tinerii

24 June 2022 at 01:09
By: Xenia

În judeţul Iaşi, la Evaluarea Naţională, sunt şaisprezece medii de 10, înainte de contestaţii. Primele rezultate la Evaluarea Naţională au fost distribuite ieri, şaisprezece elevi din judeţ obţinând media maximă, 10.00, adică 10.00 la ambele probe. Cei mai mulţi elevi decarişti sunt de la Colegiul Naţional din Iaşi. Concret, patru elevi sunt de la Colegiul „Emil Racoviţă”, şapte elevi de la Colegiul Naţional, doi elevi de la Colegiul „Costache Negruzzi” , alături de un elev de la Şcoala Gimnazială „Ştefan Bârsănescu” şi un elev de la Şcoala Gimnazială „Ioanid Romanescu”, Voineşti. 

NAȚIONAL – Colegiul Naţional se bucură de şapte elevi cu media 10 la Evaluarea Naţională.

Maria Sfecliş este unul dintre decariştii din acest an. Ea spune că experienţa examenului a fost complet diferită faţă de ce a trăit până acum.

„Credeam că voi trece cu uşurinţă peste orice obstacol care urma să îmi răsară în cale, că nu voi întâmpina nicio dificultate firească şi că voi lua 10 în ambele probe. Deşi mi-am îndeplinit obiectivul, nu a fost un proces simplu. Simulările mi-au afectat mult încrederea în cunoştinţele acumulate şi în abilităţile analitice, însă am fost mereu norocoasă să găsesc sprijin în prietena mea cea mai bună, în părinţii care credeau în mine, în profesorii care îmi observau potenţialul şi în colegii care mă preţuiau. Sunt mândră atât de rezultat, cât şi de proces, şi nu aş schimba nimic dacă m-aş reîntoarce la începutul anului.”, explică aceasta.

Tudor Brumă este şi el elev de nota 10. Anul acesta a reuşit să îmbine pasiunea pentru voluntariat cu performanţa unui examen. Deşi a fost un an stresant, el se bucură că a avut parte de susţinere din partea părinţilor şi cadrelor didactice.

„A fost un an stresant şi complicat, dar mă bucur ca am desfăşurat cursurile în format fizic şi ca am susţinut două simulări care m-au ajutat foarte mult să ma obişnuiesc cu rigorile unui examen si să identific capitolele din materie la care ar trebui să insist.”, a afirmat Tudor.

Şi Tiana Bitta spune că perfomanţa a fost realizată printr-o muncă constantă timp de patru ani de zile. „Mi-am demonstrat că nimic nu este imposibil şi că orice dorinţă se poate îndeplini cu ajutorul încrederii, perseverenţei şi curajului.”, a afirmat Tiana.

Ilinca Ciobanu, Ioana Iasmina Hutupaşu şi Anastasia Stoica sunt ceilalţi elevi de la Colegiul Naţional din Iaşi care au reuşit perfomanţa anul acesta.

“RACOVIȚĂ” – La Colegiul “Emil Racoviţă” din Iaşi s-au remarcat astăzi patru eleve: Alessia Anton, Ilinca-Maria Banu, Diana-Andreea Iftimie şi Lavinia-Alexandra Timofte.

Alessia Anton spune că evaluarea Naţională a fost pentru ea o experienţă nouă, specială, plină de emoţii, dar şi incitantă în acelaşi timp.

“Rezultatul meu mă bucură nespus, deoarece simt că toate eforturile mele şi ale profesorilor au dat roade. Nu pot descrie în cuvinte fericirea deplină ce m-a învăluit atunci când am văzut notele pe care le-am obţinut. Vreau să le mulţumesc profesorilor mei şi să le spun că sunt foarte recunoscătoare pentru tot ajutorul.”, a explicat Alessia.

Ilinca-Maria Banu a fost olimpica care a susţinut şi Evaluarea Naţională! Deşi nu trebuie să dea examenul, aceasta a reuşit să obţină nota 10 la ambele examene.

Spune că e fericită şi că va considera acest rezultat rodul muncii sale din ultimii patru ani. „Nu credeam vreodată că două cifre ar putea însemna atât de mult pentru mine, dar această notă de 10 pe care am obţinut-o la Evaluarea Naţională mi-a dovedit contrariul. La acest rezultat aş mai putea adăuga şi premiul I la Olimpiada Naţională de Educaţie Tehnologică şi Aplicaţii Practice. Dar nu aş fi ajuns aici, cu aceste premii, singură. Am avut mereu ajutor din partea celor dragi, care m-au motivat, şi din partea profesorilor devotaţi ai liceului, care m-au îndrumat de-a lungul celor patru ani de gimnaziu.”, spune eleva.

Diana-Andreea Iftimie îmbină cu mare pasiune tenisul de câmp, unde este campioană, cu perfomanţa în educaţie.

„Datorită mentorilor care m-au modelat în toţi aceşti ani şi care mi-au influenţat idealurile, am reuşit să iau examenul cu notă maximă. Pot afirma că experienţa acestui obstacol mi-a întărit spiritul competitiv, dorinţa de a fi mereu prima şi de a face faţă oricărei provocări. Consider că pentru Examenul de Evaluare Naţională trebuie să te pregăteşti intens şi constant, dar trebuie să ai şi o puternică stăpânire emoţională.”, ne spune Diana.

Lavinia-Alexandra Timofte spune că a avut şi momente în care şi-a pierdut încrederea, dar că au ajutat-o să muncească în continuare.

„Pe măsură ce zilele treceau, stresul creştea şi ziua de 14 iunie m-a luat prin surprindere. Am ieşit bucuroasă din sala de examen, dar era o bucurie controlată de gândul la următoarea probă, la matematică. Abia pe 16 iunie, la ora 11:00, m-am simţit liberă şi puteam să mă bucur de vacanţă.”, spune Lavinia.

„NEGRUZZI” – La Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi s-au remarcat anul acesta la Evaluarea Naţională două eleve.

Teodora-Monalisa Strachină, elevă cu media 10, ne spune că examenul de Evaluare Naţională a reprezentat o provocare şi, în egală măsură, un prilej de a-şi certifica potenţialul.

„Rezultatele au venit ca o confirmare a efortului intens şi constant pe care l-am depus în cei 4 ani de gimnaziu. Emoţiile au fost inerente, fiind conştientă de concurenţa colegilor ieşeni. Am fost încurajată de corpul profesoral al Colegiului ”Costache Negruzzi” , condus de doamna Prof. dr. Camelia Gavrilă”, explică Teodora

Ema-Ioana Liţă, elevă tot la”Negruzzi”, spune că ajutorul emoţional oferit de familie şi prieteni i-a dat cea mai mare încredere. „Am avut oportunitatea de a lucra cu profesori deosebiţi, care m-au călăuzit pe drumul cunoaşterii. A fost un an greu şi stresant, uneori fiind nevoită să sacrific momente cu cei dragi în scopul studiului, dar am reuşit să împletesc timpul liber cu orele de pregătire pentru examen.”, ne spune Ema.

Cifrele Evaluării

Rata de participare a fost de 95,10%: 6.562 candidaţi prezenţi la ambele probe, dintr-un total de 6.900 de absolvenţi înscrişi (prin comparaţie, în anul şcolar 2020-2021, rata de participare a fost 92,7%, fiind prezenţi 5.591 de candidaţi dintr-un total de 6031 de absolvenţi înscrişi).

Dintre cei 6.562 de candidaţi prezenţi, 5.544 de candidaţi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), rezultând o rată de 84,5%, mai mare decât cea de anul trecut (79,2%) şi mai mare decât media naţională care este 82,3%.

Dintre aceştia, 16 candidaţi au încheiat examenul cu media generală 10 (zece). Raportându-ne la numărul notelor de 10, judeţul Iaşi este pe poziţia a III-a la nivel naţional.

Sursa: zdi.ro

articolul original.
❌