ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 24 June 2022Ultimele Stiri

Câte contestații s-au depus la Evaluarea Națională

24 June 2022 at 11:23

În zilele de 23 iunie (orele 16:00 – 19:00) și 24 iunie 2022 (orele 8:00 – 12:00), candidaţii care au participat la Evaluarea Naţională din acest an şi au fost nemulţumiţi de notele primite au putut depune contestaţii, în centrele de examen unde au susţinut probele.

În urma centralizării acestor date de către comisia județeană din cadrul Inspectoratul Şcolar Bacău, s-au înregistrat în total 591 de contestații. Dintre acestea, 381 sunt la Limba și literatura română, iar diferența, respectiv 210, la Matematică. Nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica nota inițială, după caz, prin creștere sau descreștere. După rezolvarea contestațiilor, rezultatele finale vor fi afişate în data de 30 iunie. 

Reamintim că la Evaluarea Naţională 2022, în judeţul Bacău s-au înscris 5.110 candidaţi. Au fost prezenți la examen 4.762 de candidați, iar, la afișarea primelor rezultate, înainte de contestații, 3.913 dintre aceştia au primit note peste 5 (cinci), adică un procent de 82,2% din totalul celor care au predat lucrările de examen spre corectare. De asemenea, s-au înregistrat 7 medii generale de 10 (zece), iar la proba scrisă de Limba şi literatura română 29 de candidaţi au fost notaţi cu 10 (zece) și la Matematică 77 de candidaţi au primit nota 10 (zece). 

Media generală obținută la Evaluarea Națională va conta în proporţie de 80% la admiterea în liceu, restul de 20% fiind media generală de absolvire a claselor V-VIII. Prima etapă a admiterii computerizate este programată în data de 14 iulie 2022.

articolul original.

Jandarmii băcăuani în mijlocul cetățenilor

24 June 2022 at 11:21

În weekend-ul care urmează, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău va intensifica măsurile specifice de ordine publică, în vederea prevenirii unor incidente nedorite pe timpul manifestărilor publice cu participare numeroasă, de natură cultural-artistică, religioasă și sportivă, dar și în cadrul misiunilor executate în cooperare cu polițiștii băcăuani.

Sâmbăta, jandarmii vor fi prezenți la marșul absolvenților de la Universitatea „Vasile Alecsandri „, la evenimentul sportiv Traian Trail 2022, la manifestarea religioasă ocazionată de sfințirea așezământului social” Sf.Ierarh Nicolae” din Sascut, la activitățile de teatru stradal de pe aleile din Parcul Catedralei din Bacău, la ceremonialul militar de coborâre a drapelului României de pe catarg din Piața Tricolorului, la proiecție de film în aer liber din Parcul Cancicov, dar și la expoziția auto „Creativ Tunning Team” din stațiunea Târgu-Ocna.
Duminică, jandarmii vor prezenți la ceremonialul militar prilejuit de sărbătoarea Zilei Drapelului Național din Piața Tricolorului și vor acționa pentru prevenirea faptelor antisociale atât la Hramul Bacăului, cât și la concertul intitulat ” D’ale Mariei Tănase” din Parcul Municipal Onești.

Jandarmii montani din Slănic Moldova și Târgu-Ocna vor fi prezenți în zonele de agrement și pe traseele turistice adiacente, unde vor acționa pentru informarea și îndrumarea turiștilor, dar și pentru sprijinul acestora în cazul producerii unor incidente nedorite.
Pe lângă prevenirea faptelor de tulburare a ordinii și siguranței publice, efectivele de jandarmerie vor lua măsurile necesare și pentru combaterea traficului și consumului de substanțe interzise, fapte de natură penală prevazute de legislația antidrog.

Recomandăm participanților să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să nu se implice în acțiuni ce ar putea conduce la tulburarea ordinii publice, iar în situații care impun intervenția forțelor de ordine, să solicite sprijin în mod direct sau prin apel la numărul unic de urgență 112.

articolul original.

Ordinul ” Crucea Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, conferit comandantului Grupării de Jandarmi Mobile „Alexandru cel Bun” Bacău, colonel Sandu Ion

24 June 2022 at 10:36

Astăzi, 24 iunie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a acordat Ordinul Crucea „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” comandantului Grupării de Jandarmi Mobile „Alexandru cel Bun” Bacău, colonel Sandu Ion, în semn de recunoștință și prețuire pentru contribuția personală si a colegilor din unitate și excelenta organizare la desfășurarea manifestărilor religioase din fiecare an, prilejuite de hramul Bisericii de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din  municipiul Suceava, dar si de la alte manifestări păstorite de preacucernicii slujitori din Episcopia Sucevei si Rădăuților.

Ca în fiecare an, timp de 3 zile, jandarmii din Gruparea Mobilă Bacău asigură măsurile de ordine la pelerinajul de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, în sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Expoziție inedită la Muzeul de Etnografie

23 June 2022 at 21:58

Sâmbătă, 25 Cireșar 2022, la ora 11.00, în Sala 13 a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, va avea loc vernisajul expoziției „Colecția particulară de Artă Populară Valentin Huiban”.

Colecționarul, fiul al comunei Odobești- Bacău, este un tenace căutător de obiecte tradiționale. În drumurile sale prin întreg județul Bacău, Valentin Huiban, cunoscut publicului băcăuan pentru apartanența sa la „Șezătoare Bacău” , loc unde coase admirabil ii cu modele din vechime, a găsit diverse elemente arhaice care completează cu succes etnografia băcăuană.

Printre multitudinea uneltelor de fierărie, de tâmplărie și cizmărie, printre covoare, ștergare și scoarțe, o piesă atrage atenția în mod deosebit: o sanie care datează din perioada interbelică, lucrată cu iscusit meșteșug care duce cu ea, povestea multor ierni.

Prin expunerea acestei colecții, muzeul intenționează să consolideze relații cu colecționarii particulari, iubitori de folclor, pentru a reda comunității povestea deplină a vechimii noastre, cu dovezi lăsate de strămoșii noștri.

Publicul băcăuan, căruia i se solicită susținerea în acest demers cultural, este așteptat să ia parte la evenimentul lansării.

articolul original.

Un tichet de masă va fi 30 de lei

23 June 2022 at 21:57

tichetele de vacanță pot fi folosite și de copii

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, care prevede că valoarea nominală a unui tichet de masă poate ajunge până la valoarea de 30 de lei.

Legea stabileşte că valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 30 de lei. Prin excepţie, organizaţiile sindicale legal constituite pot acorda din fonduri proprii, ocazional, tichete cadou membrilor proprii care nu au calitatea de angajaţi ai organizaţiei sindicale, prevede actul normativ.

Frecvenţa acordării tichetelor cadou şi valoarea lor se stabilesc de către conducerea organizaţiei sindicale. Prevederile referitoare la achiziţionarea şi emiterea tichetelor cadou se aplică în mod corespunzător. Legea stabileşte şi posibilitatea ca plata taberelor pentru copii să poată fi făcută şi cu voucherele de vacanţă acordate părinţilor.

Astfel, voucherele de vacanţă pot fi utilizate şi pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele şcolare, naţionale sau tematice, organizate pe teritoriul României, la care participă copilul titularului. Procedura privind plata taberelor se stabileşte prin ordin comun al ministrului Educaţiei şi al ministrului Finanţelor, prevede legea.

articolul original.

Substanțe susceptibile de a fi interzise la deținere, descoperite asupra a doi bărbați din Bacău

23 June 2022 at 11:41

Un echipaj de jandarmerie din cadrul Grupării Mobile „Alexandru cel Bun” Bacău a depistat doi bărbați care aveau asupra lor resturi de substanță vegetală de culoare galben verzui, cu miros înțepător, învelite într-o folie de aluminiu și un dispozitiv de mărunțit (grinder), care, de asemenea, conținea același tip de substanță, existând suspiciunea că aceasta să fie interzisă la deținere.

Cei doi bărbați erau într-o zonă retrasă, în spatele unei scări de bloc, iar la apariția jandarmilor au devenit agitați.

Întrebați fiind despre substanțele descoperite asupra lor, aceștia au recunoscut că le aparțin și au declarat verbal că le folosesc ocazional.

Celor doi bărbați le-au fost întocmite actele de sesizare pentru săvârșirea infracțiunii „deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept”, în conformitate cu prevederile Legii nr. 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Documentele întocmite de jandarmi, împreună cu bunurile găsite asupra persoanelor în cauză au fost predate instituției competente pentru continuarea cercetărilor.

articolul original.

Experiența Orange 5G disponibilă de astăzi în municipiul Bacău

23 June 2022 at 11:40

Orange România continuă extinderea rețelei 5G și, începând de astăzi, oferă locuitorilor, autorităților publice și companiilor din municipiul Bacău acces la cea mai bună experiență de conectivitate.

Bacăul devine al 18-lea oraș din țară în care rețeaua Orange 5G este disponibilă, alături de Brașov (inclusiv Poiana Brașov), București – acoperit 100% 5G, Craiova, Cluj-Napoca, Constanța (inclusiv stațiunea Mamaia), Iași, Timișoara, precum și în Bragadiru, Chitila, Măgurele, Otopeni, Ovidiu, Pantelimon, Popești-Leordeni, Predeal și Voluntari.

Astfel, clienții cu un abonament Orange 5G şi un dispozitiv compatibil vor beneficia de acces în cea mai rapidă rețea 5G din România, conform certificărilor Ookla, și se vor bucura de viteze maxime de download de până la 1.2 Gbps.

Extinderea reţelei 5G vine în contextul creşterii tot mai mari a consumului de date mobile, dar şi a nevoii clienţilor pentru conectivitate neîntreruptă. În plus, clienții rezidențiali pot alege abonamentul 5G [3] care li se potrivește și au la dispoziție o gamă variată de telefoane 5G în magazinul online Orange. În același
timp, companiile și administrațiile publice pot accesa internet fix de mare viteză, chiar și acolo unde nu există fibră optică, datorită soluției Orange Business Services de Wi-Fi 5G la punct fix.

Orange 5G | Noi oportunități de dezvoltare

Cu viteze maxime de descărcare de până la 1.2 Gbps şi viteze medii de 600 Mbps, rețeaua Orange 5G este capabilă să ofere utilizatorilor o experienţă similară celei oferite de internetul prin fibră optică, dar deschide și noi oportunități de dezvoltare în zona de inovație și cercetare.

Rețeaua Orange 5G aduce nu doar viteze superioare tehnologiilor existente, ci şi latenţe reduse. Acestea se traduc printr-un timp de răspuns al reţelei extrem de scăzut, de nivelul milisecundelor, ce deschide noi posibilități de business, precum interconectarea mașinilor inteligente, dezvoltarea de soluții de telemedicină,
transmiterea unor cantități mari de date necesare transmisiunilor 4K, live [5] și multe altele.

Pentru a oferi clienților săi cele mai înalte standarde de conectivitate 5G, Orange inovează constant în acest domeniu. Astfel, în martie 2021, Orange și Institutul de Cercetare CAMPUS al Universității Politehnica din București au deschis primul laborator 5G din România, un hub în care mediul academic, startup-urile și companiile pot să inoveze și să testeze soluțiile bazate pe tehnologia 5G. De asemenea, în primul trimestru din 2022, capacitățile 5G au fost testate cu succes, în premieră în
laboratorul 5G Orange din România, unde a fost realizată prima sesiune de date ce folosește nativ doar infrastructura 5G, respectiv rețeaua de tip StandAlone (5G SA), ceea ce permite uRLLC (Ultra-Reliable Low Latency Communications), oferind latență de sub 5ms și capacitate mare de transfer a datelor în partiții dedicate ale rețelei 5G.

articolul original.

Persoană în stare de inconștiență, găsită la Insula de Agrement

23 June 2022 at 11:12

Astăzi, în jurul orelor 08.40, polițiștii locali din cadrul Serviciului de Ordine Publică și Evidența Persoanei care patrulau pe Insula de Agrement Bacău au observat pe ponton, o persoană de sex masculin care se afla într-o poziție nefirească.

Dat fiind faptul că aceasta se afla în stare de inconștiență și abia mai respira, polițiștii locali au așezat persoana într-o poziție optimă și au supravegheat-o până la sosirea unei ambulanțe solicitate prin apel la 112.

Bărbatul în vârstă de aproximativ 40 de ani a fost preluat de echipajul SMURD, pentru a primi îngrijirile medicale de specialitate la Spitalul Județean de Urgență Bacău.

articolul original.

Evaluarea Națională 2022: Șapte medii de 10 în județ

23 June 2022 at 10:16
Elevii înca nu știu dacă vor putea să își vadă notele afișate la avizierul școlii

Astăzi, 23 iunie, s-au afişat primele rezultate la Evaluarea Naţională 2022. În judeţul Bacău, din cei 5.110 candidaţi înscrişi, 4.762 au primit note, restul au absentat (fie la o probă, fie la ambele, fie la toate trei, în cazul candidaţilor care au avut de susţinut examenul şi în limba maternă).
‼️ S-au înregistrat 7 medii generale de 10 (zece). De asemenea, la Limba şi literatura română 29 candidaţi au fost notaţi cu 10 (zece), iar la Matematică 77 candidaţi au obținut nota 10 (zece).

Statistic sunt şi:
• 640 de candidați cu medii între 9 și 9.99;
• 851 de candidați cu medii între 8 și 8.99;
• 758 de candidaţi cu medii între 7 și 7.99;
• 849 de candidaţi cu medii între 6 și 6.99 și
• 808 de candidaţi cu medii între 5 și 5.99.

În total, 3.913 de candidaţi au medii peste 5 (cinci), adică un procent de 82,2%, mai mare decât anul școlar trecut, când a fost de 74,7%, și foarte aproape de media națională din acest an, care este de 82,3%.

Contestațiile se depun în zilele de 23 iunie (între orele 16:00 – 19:00) și 24 iunie 2021 (între orele 8:00 – 12:00), la centrele de examen unde candidații au susținut probele. Acestea pot fi transmise și online. Candidații care depun fizic sau transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat la cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cazul candidaților minori.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afişate în data de 30 iunie.

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se Regulamentul General privind Protecția Datelor Personale, în baza unor coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite acestora, cu semnătură de primire, la prima probă susținută.

Media generală obținută la Evaluarea Națională va conta în proporţie de 80% la admiterea în liceu, restul de 20% fiind media generală de absolvire a claselor V-VIII.

articolul original.

Incendiu la vagon dezafectat

22 June 2022 at 13:00

Salvatorii din cadrul Detașamentului de Pompieri Bacău au fost solicitați să intervină pe strada Gheorghe Donici pentru a lichida jn incendiu care s-a produs la nivelui unui vagon dezafectat.

Imediat, la fața locului, s-a deplasat o autospecială de stingere cu apă și spumă și o autospecială de primă intervenție și comandă.Incendiul a fost lichidat, a ars un container de transport marfă dezafectat, deșeuri menajere și de carton. Cauza probabilă: foc deschis în spații închise.

articolul original.

Prefectul cere închiderea celulei 1 de la Groapa de Gunoi a Bacăului

22 June 2022 at 11:18

În şedința de miercuri a Colegiului Prefectural, a fost aprobat Planul Integrat de măsuri pe care structurile Ministerului Administrației şi Internelor îl vor aplica pentru a asigura menținerea ordinii şi siguranței publice în perioada sezonului estival, respectiv 1 iunie – 18 septembrie 2022.

De asemenea, în contextul bilanțului trimestrial al Agenției pentru Protecția Mediului, prefectul județului a solicitat conducerii instituției să trateze ca PRIORITATE ZERO închiderea celulei 1 (fosta groapă de gunoi a mun. Bacău) şi urgentarea ecologizării facilităților de pe platforma Carom Oneşti (depozit industrial cu probleme ce pot cauza risc major de infringement pe mediu din partea Comisiei Europene).

„Celula 1, aflată în proprietatea UAT Municipiul Bacău, şi-a epuizat capacitatea de depozitare a gunoiului în urmă cu mai bine de 3 ani, fără ca proprietarul – Primăria – să se achite de obligațiile de mediu trasate de APM referitor la responsabilitatea închiderii, conform prevederilor legale în vigoare.

Valul de caniculă poate expune fosta groapă de gunoi unor noi autoaprinderi, aşa cum s-a întâmplat în august 2017, când – timp de o săptămână – pe fondul incendiului care a cuprins celula 1, locuitorii Bacăului au inhalat zile în şir noxe, oraşul fiind învăluit de un nor toxic de fum.

Ca să fiu şi mai clar, NU TOLEREZ repetarea unui asemenea episod, iar autoritățile de mediu competente trebuie să acționeze în acord cu această realitate, cu atât mai mult cu cât temperaturile caniculare îşi fac deja simțită prezența, deci riscul incendiilor este exponențial crescut”, a declarat prefectul Lucian Bogdănel.

articolul original.

Se surpă pământul sub străzile Bacăului

22 June 2022 at 07:17
image

Utilaje de reparații au stat multă vreme pe strada Mărășești, în apropiere de Piața Sud, acolo unde s-a produs efectiv o surpare de teren. Ce-i drept, de mici dimensiuni. S-a securizat zona, s-au limitat proporțiile, s-a lucrat, lucrurile păreau că au reintrat în normal. Doar că surparea a reapărut.

Cauza o reprezintă infiltrațiile de apă de la conductele din subteran, amplificate și de ploile din ultimele zile.

„Îngrijorător este că nu avem de-a face cu un exemplu singular. Am intervenit în mai multe zone din oraș, cauzele fiind similare. Infiltrațiile de apă de la conductele subterane și ploaia. Au fost semnalate cazuri identice pe strada Letea, Nicolae Titulescu, Orizontului și nu este exclus să mai apară”, a anunțat viceprimarul Liviu Miroșeanu.

articolul original.

Deputatul Ionel Floroiu: ”Ajutor de la stat pentru conectarea băcăuanilor cu venituri mici la rețelele de apă și de canalizare”

21 June 2022 at 21:27

Deputatul băcăuan Ionel Floroiu îi încurajează pe toți primarii din județul Bacău să nu piardă oportunitatea de a-i sprijini pe băcăuanii care au venituri reduse și care pot obține ajutor de stat în cadrul Programului ”Prima Conectare la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare”, care are un buget de 168 milioane euro și va fi derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Programul Guvernului PSD este finanțat din fonduri europene, prin PNRR.

”Băcăuanii cu venituri reduse, de până în 2550 de lei net, vor primi acest sprijin foarte important, de aproximativ 2 mii de euro, prin care se vor putea branșa la rețeaua de apă și canal existentă în comună. Cel mai probabil, vom avea mii de solicitări. Deocamdată, ghidul de finanțare se află în consultare publică și va suferi modificări.

Știm că în stânga Siretului există mai multe comunități defavorizate, unde foarte mulți băcăuani au venituri mici. M-am obișnuit să fiu alături de ei, să îi ajut, împreună cu primarii din zonă. S-au făcut investiții importante în infrastructura rutieră, de apă și canal. Acum a apărut oportunitatea ca cei care nu s-au branșat la rețele să o poată face. Solicitările celor care vor îndeplini condițiile se vor depune la primării”, a precizat deputatul PSD Ionel Floroiu.

Deputatul Floroiu este activ mai ales în stânga Siretului, unde a sprijinit proiectele majore de infrastructură din Blăgești Blăgești, Dămienești, Negri, Prăjești, Traian, Lipova, Plopana, Odobești, Secuieni, Buhoci,  Ungureni, Horgești, Parincea, Filipeni, Izvorul Berheciului, Oncești, Vultureni, Dealul Morii, Podu Turcului, Glăvănești, Motoșeni, Stănișești, Răchitoasa, Colonești și Roșiori.

Potrivit Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor,Tanczos Barna, ”Prima Conectare” este un sprijin pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar și social, dar este doar o parte din reforma care este în curs de implementare pe apă uzată. Prin Programul ”Prima Conectare”, peste 88.400 de gospodării din România vor fi conectate la sistemele de apă uzată existente. ”Este un sprijin consistent pentru familiile și persoanele singure, cu venituri reduse (care au media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie), pentru plata cheltuielilor de branșare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare. Practic, toți cei care nu și-au permis din punct de vedere financiar să se conecteze la rețelele publice de alimentare cu apă și la sistemele publice de canalizare, o vor putea face acum, prin Prima Conectare”, a afirmat Tanczos Barna.

articolul original.

Gebrüder Weiss: Implementarea sustenabilității în transporturi – o constantă în noul peisaj socio-economic

21 June 2022 at 21:13

Schimbările climatice, un subiect tot mai fierbinte în deceniile recente, sunt o realitate la care industria transporturilor trebuie să răspundă prin adoptarea permanentă a unor practici sustenabile.  În acest context, Gebrüder Weiss, unul din principalii furnizori de servicii logistice și de transport la nivel global, continuă să dezvolte soluții care să le permită clienților să integreze politicile de mediu în afacerile lor într-un mod rentabil și chiar benefic pentru business, pe termen mediu și lung.

Din perspectiva impactului asupra mediului, Agenția Europeană de Mediu a identificat industria transporturilor, încă din 2017, ca responsabilă pentru emiterea a 27% din gazele cu efect de seră în statele membre UE.

În plus, anii de pandemie au dus la o creștere explozivă a comenzilor online, în condițiile în care transportul pe ultima milă poate produce de 100 de ori mai mult CO2 decât un vas cargo, care transportă aceeași cantitate de marfă pe aceeași distanță, conform MIT Climate Portal.

Pe lângă responsabilitatea socială pe care aceste date o creează, companiile din domeniu trebuie să aibă în vedere și politicile oficiale de mediu, aplicate la nivel global și european.

O primă măsură cu impact pozitiv asupra sectorului de transport de mărfuri poate fi creșterea eficienței vehiculelor, care numără printre beneficii economia de combustibil obținută prin tehnologii moderne de control al consumului. În același timp, există și mecanisme de stimulare în vederea adoptării unor tehnologii care favorizează scăderea sau eliminarea emisiilor, cum ar fi camioanele cu zero emisii sau emisii reduse, care în ultimii ani formează o parte tot mai consistentă din oferta producătorilor de vehicule.

Apoi, adoptarea vehiculelor cu combustibili alternativi, precum camioanele cu gaz (biogaz), oferă nu doar un consum redus de combustibil, ci și autonomie crescută, ceea ce le face pretabile pentru distanțe lungi. Camioanele electrice sunt, în acest moment, o variantă potrivită pentru distanțe scurte și medii, iar pe termen lung, odată cu dezvoltarea tehnologiei și a infrastructurii de stații electrice, pot deveni o opțiune excelentă și pentru distanțe lungi.

Toate acestea sunt susținute și de digitalizarea accelerată a industriei logisticii și transporturilor. Corect analizată, cantitatea uriașă de date generată de digitalizarea operațiunilor permite optimizarea rutelor de transport, evitarea blocajelor în trafic, încărcarea cât mai adecvată a mărfurilor sau adoptarea unor practici de condus mult mai sustenabile. Pe scurt, o suită de soluții care fac ca transporturile să devină mai rentabile economic, protejând în același timp mediul.

De asemenea, digitalizarea poate ajuta companiile să își asigure o adoptare sustenabilă social și economic a reglementărilor legale, prin calcularea precisă a emisiilor reziduale și posibilitatea de a le compensa prin activități cu o amprentă de carbon negativă.

Luând în considerare toate aceste aspecte, Gebrüder Weiss vine în sprijinul clienților săi cu servicii care îi ajută să poată alege cele mai potrivite măsuri pentru propriul business, de la accelerarea digitalizării, până la eficientizarea continuă a lanțului logistic.

Cel mai nou serviciu introdus în acest scop, Zero Emissions (Zero Emisii), lansat la nivel internațional din 2021, inclusiv în România, le oferă clienților Gebrüder Weiss varianta de a compensa amprenta de CO2 a mărfurilor transportate și de a promova proiecte certificate de protecție a climei.

Furnizorul de servicii logistice și de transport se ocupă de toată partea operațională: calculează și documentează producția de CO2 pentru fiecare transport realizat pe cale terestră, feroviară, maritimă și aeriană oriunde în lume, pentru ca partenerii săi să compenseze în totalitate emisiile de CO2 generate în timpul transportului mărfurilor lor.

Emisiile de carbon se bazează pe datele din Sistemul de Management al Transportului (TMS) intern și sunt calculate folosind instrumentul EcoTransIT. Următorul pas constă în implementarea soluțiilor de protejare a mediului, în parteneriat cu NatureOffice, companie globală specializată în neutralizarea amprentei de carbon. Acestea includ investiții în combaterea despăduririi și degradării pădurilor, în surse curate sau mai eficiente de energie sau în ecologia forestieră.

Toate calculele privind emisiile și costurile de compensare sunt detaliate transparent pe facturile de transport, iar certificatele de compensare care detaliază proiectul pot fi accesate din portalul pentru clienți myGW, conținând informațiile necesare pentru a fi comunicate mai departe de clienți.

Despre Gebrüder Weiss

Prezentă în România încă din anul 1994, Gebrüder Weiss se bazează pe o infrastructură națională de hub-uri logistice situate în București, Arad, Sibiu, Cluj, Bacău, Brașov, Constanța și Craiova, ce însumează aproximativ 70.000 mp. Compania oferă soluții logistice inteligente pentru clienții săi și asigură servicii flexibile de distribuție prin transport rutier, feroviar, aerian și maritim.

 

Din 2018, compania a lansat în România şi un serviciu de livrări la domiciliu, axat pe comenzile de marfă tip cargo Home Delivery, iar în 2020 a deschis un hub logistic dedicat acestui serviciu, de unde sunt gestionate operațiunile de cross-docking, terminalul deservind întreaga țară.

 

O data cu lansarea myGW în România, în 2021, și integrarea ETA (en. Estimated Time of Arrival) în portal, clienții companiei au acces la toate informațiile relevante dintr-un singur cont, oricând și de oriunde (status, documente relevante, stocuri, comenzi).

 

La un an de la lansarea portalului myGW, 12.000 de utilizatori la nivel global îl folosesc cu succes, evaluând produsul, pe o scară de la 1 la 5, cu un scor total de 4,5 stele.

articolul original.

Victima unui accident rutier ajutată de jandarmii băcăuani

21 June 2022 at 14:11

În această după-amiază, un echipaj din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, care se afla într-o misiune, a intervenit în urma unui accident rutier de pe strada Constanței din municipiul Bacău.

Din motive necunoscute, o mașină a acroșat un moped care s-a răsturnat lângă marginea drumului.

Jandarmii au oprit imediat autovehiculul de serviciu și au mers către un bărbat pentru a-i acorda primul ajutor, iar în sprijin s-au alăturat și două cadre medicale ce se aflau întâmplător la fața locului, totodată fiind alertate și echipajele de salvare, urmând să primească îngrijirile de specialitate necesare.

articolul original.

Încă un șofer găsit drogat la volan

21 June 2022 at 11:16

La data de 20 iunie a.c., un echipaj de poliție din cadrul Biroului Rutier Bacău, a depistat în trafic, pe str. Aleea Iulian Antonescu din localitate, un autoturism condus de un bărbat, de 38 de ani, care a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv.

Bărbatul a refuzat sa fie condus la spital pentru prelevarea mostrelor biologice.

Polițiștii au întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

articolul original.

Ați oprit sau ați staționat neregulamentar? Riscați să fiți amendați!

21 June 2022 at 11:03

127 de sancțiuni contravenționale în valoare de 23.700 lei, au fost aplicate de către polițiștii locali, în perioada 01.06-20.06.2021, conducătorilor auto indisciplinați care opresc sau staționează în zonele aglomerate din municipiul Bacău.

Menționăm că, în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local nr. 295/2021 pentru aprobarea Regulamentului privind regimul de acces şi circulație, staționare și parcare pentru diferite categorii de vehicule rutiere în municipiul Bacău, cu modificările și completările ulterioare, constituie contravenție și se sancționază cu amendă de la 1.500 lei și 2.500 lei „oprirea, staţionarea sau parcarea, pe trotuare, pe pistele obligatorii pentru pietoni, scuaruri, insule de dirijare a circulaţiei, treceri pentru pietoni ori la mai puţin de 10 m înainte şi după acestea, spaţii de joacă pentru copii, zone verzi, zone înierbate, sau terenuri destinate a fi înierbate, ce delimitează partea carosabilă de trotuare, spaţii amenajate sau nu, aflate între trotuare şi carosabil sau imobile, a tuturor categoriilor de vehicule rutiere, indiferent de proprietar şi de masa maximă autorizată”.

Poliţia Locală a Municipiului Bacău recomandă conducătorilor auto, care utilizează drumurile publice din municipiu, să respecte legislația în vigoare și să manifeste o atenție sporită atunci când se decid să parcheze în alte locuri decât cele permise, pentru a evita disconfortul produs de măsurile de sancționare contravențională.

articolul original.

La a doua probă scrisă a Bacalaureatului au lipsit 50 de candidați

21 June 2022 at 10:04

La proba a doua scrisă a examenului național de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2022, cea obligatorie a profilului, în judeţul Bacău au fost prezenți 3.521 de candidați, din totalul de 3.571 înscriși. 2.184 dintre ei au susținut proba la Matematică și 1.337 la Istorie. Proba s-a desfășurat astăzi, 21 iunie, în cele 16 centre organizate la nivel județean.

Miercuri, 22 iunie, va avea loc proba scrisă la alegere a profilului și a specializării, iar în data de 23 iunie va fi organizată proba scrisă la Limba și literatura maternă, unde, în judeţul Bacău, nu este înscris niciun candidat.

Primele rezultate vor fi afișate pe 27 iunie, până la ora 12:00.
Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, la centrele de examen, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi făcute publice în data de 1 iulie.

În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD/GDPR), afișarea rezultatelor se efectuează prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:
• recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
• susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
• obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.

articolul original.

Plan de măsuri pentru diminuarea efectelor negative ale caniculei

21 June 2022 at 09:18

La sfârşitul săptămânii trecute, în calitate de preşedinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul Lucian Bogdănel a aprobat „Planul de măsuri” pentru diminuarea efectelor negative ale fenomenului de caniculă în jud. Bacău.

Concomitent, pentru contracararea urmărilor secetei a fost aprobat un plan similar, ambele documente fiind elaborate la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care a centralizat responsabilitățile instituționale în relație cu combaterea celor doi factori de risc menționați (caniculă & secetă).

Printre măsurile vizând diminuarea efectelor caniculei se numără:

• suplimentarea cadrelor medicale din serviciile medicale de urgență & serviciul de ambulanță;
• monitorizarea permanentă a funcționării optime a sistemelor de alimentare cu apă;
• stabilirea unor puncte de prim ajutor în primării, teatre, lăcaşuri de cult, alte spații dotate cu sisteme de climatizare (evidențierea corespunzătoare a punctelor de prim ajutor);
• deschiderea tuturor lăcaşurilor de cult în intervalul orar 11:00 – 18:00, pentru ca cetățenii să se adăpostească în caz de necesitate;
• efectuarea de controale pentru a verifica dacă angajatorii asigură pentru salariați condiții optime de muncă etc.

Valul canicular care a lovit Europa occidentală îşi face deja resimțite efectele şi la noi, județul Bacău nefiind scutit de consecințele severe ale căldurii excesive şi ale secetei. Solicit Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență să dea curs întocmai măsurilor consemnate în plan şi să asigure, neîntârziat, ducerea la îndeplinire a tuturor sarcinilor trasate.

„Totodată, cer instituțiilor deconcentrate să fie vigilente şi să gestioneze cu operativitate situațiile neprevăzute ce pot surveni, în acord cu atribuțiile conferite de lege”, a declarat prefectul Lucian Bogdănel.

articolul original.
❌