ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Comunicat de presă

23 June 2022 at 11:16

articolul original.

Persoană în stare de inconștiență, găsită la Insula de Agrement

23 June 2022 at 11:12

Astăzi, în jurul orelor 08.40, polițiștii locali din cadrul Serviciului de Ordine Publică și Evidența Persoanei care patrulau pe Insula de Agrement Bacău au observat pe ponton, o persoană de sex masculin care se afla într-o poziție nefirească.

Dat fiind faptul că aceasta se afla în stare de inconștiență și abia mai respira, polițiștii locali au așezat persoana într-o poziție optimă și au supravegheat-o până la sosirea unei ambulanțe solicitate prin apel la 112.

Bărbatul în vârstă de aproximativ 40 de ani a fost preluat de echipajul SMURD, pentru a primi îngrijirile medicale de specialitate la Spitalul Județean de Urgență Bacău.

articolul original.

Evaluarea Națională 2022: Șapte medii de 10 în județ

23 June 2022 at 10:16
Elevii înca nu știu dacă vor putea să își vadă notele afișate la avizierul școlii

Astăzi, 23 iunie, s-au afişat primele rezultate la Evaluarea Naţională 2022. În judeţul Bacău, din cei 5.110 candidaţi înscrişi, 4.762 au primit note, restul au absentat (fie la o probă, fie la ambele, fie la toate trei, în cazul candidaţilor care au avut de susţinut examenul şi în limba maternă).
‼️ S-au înregistrat 7 medii generale de 10 (zece). De asemenea, la Limba şi literatura română 29 candidaţi au fost notaţi cu 10 (zece), iar la Matematică 77 candidaţi au obținut nota 10 (zece).

Statistic sunt şi:
• 640 de candidați cu medii între 9 și 9.99;
• 851 de candidați cu medii între 8 și 8.99;
• 758 de candidaţi cu medii între 7 și 7.99;
• 849 de candidaţi cu medii între 6 și 6.99 și
• 808 de candidaţi cu medii între 5 și 5.99.

În total, 3.913 de candidaţi au medii peste 5 (cinci), adică un procent de 82,2%, mai mare decât anul școlar trecut, când a fost de 74,7%, și foarte aproape de media națională din acest an, care este de 82,3%.

Contestațiile se depun în zilele de 23 iunie (între orele 16:00 – 19:00) și 24 iunie 2021 (între orele 8:00 – 12:00), la centrele de examen unde candidații au susținut probele. Acestea pot fi transmise și online. Candidații care depun fizic sau transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat la cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cazul candidaților minori.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afişate în data de 30 iunie.

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se Regulamentul General privind Protecția Datelor Personale, în baza unor coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite acestora, cu semnătură de primire, la prima probă susținută.

Media generală obținută la Evaluarea Națională va conta în proporţie de 80% la admiterea în liceu, restul de 20% fiind media generală de absolvire a claselor V-VIII.

articolul original.

Startup-ul clujean BOOKR încheie un parteneriat cu Uber, oferind reduceri de până 50% pentru serviciile de transport

23 June 2022 at 10:06
image

BOOKR, aplicație mobilă pentru realizarea și gestionarea programărilor, dedicată clienților și businessurilor din servicii, intră în parteneriat cu Uber și le oferă utilizatorilor reduceri de până la 50% la serviciile de transport comandate direct din aplicația de rezervări.

Acesta este primul dintr-o serie de parteneriate viitoare cu soluții ce oferă servicii conexe în beneficiul utilizatorilor platformei de rezervări.

„Pe scurt, începând de acum, BOOKR îți face programarea și te și duce la ea. Astfel, utilizatorii Uber aflați la prima cursă vor beneficia de 50% reducere la serviciile de transport, folosind aplicația BOOKR și, dacă sunt deja clienți activi UBER, beneficiază de o reducere de 10% la fiecare cursă, ori de câte ori își onorează programarea făcută prin BOOKR.”

Flavius Fulea, CEO și cofondator BOOKR

Lansată la începutul anului 2021, BOOKR este prima aplicație de booking din lume cu tur virtual 3D integrat, ce permite vizualizarea imediată a locației și oferă un plus de transparență și vizibilitate businessurilor partenere.

Aplicația BOOKR vine în sprijinul businessurilor în procesul de digitalizare, nu doar prin dezvoltarea unei prezențe online, ci și prin facilitarea administrării afacerii la distanță, managementul programărilor și a relațiilor cu clienții (CRM) 100% digital, toate având rolul de a organiza și etapiza interacțiunile cu clienții. Păstrarea istoricului pe fiecare interacțiune, îi permite businessului să analizeze constant satisfacția clienților, evoluția principalilor indicatori de business, dar și oportunitatea de a dezvolta un cross-sell, așa încât să maximizeze satisfacția fiecărui client, odată cu creșterea veniturilor.

„Ne bucurăm să ne alăturăm BOOKR în eforturile lor de a susține digitalizarea domeniului serviciilor, Clujul fiind unul dintre orașele în care ne-am extins rapid după lansarea Uber în România. Oamenii caută soluții tehnologice cât mai simple care să-i ajute să-și organizeze mai bine viața de zi cu zi și ne pare bine că suntem aici pentru ei alături de partenerii noștri.”

Ana Maria Borlovan, Country Operations Manager Uber România

BOOKR vrea 60.000 de utilizatori și 360 de businessuri în aplicație în 2022

BOOKR are, în prezent, peste 20.000 de utilizatori și peste 200 de business-uri înscrise, din domeniul medical și din domeniul înfrumusețării (hairstyling, manichiură, masaj, make-up, barber shop). Aplicația este folosită în 21 de orașe din România, printre care  și Cluj-Napoca și București. 

„Avem în vedere creșterea prezenței în fiecare județ, pe ambele verticale, medical și beauty. Estimăm că, până la finalul anului, vom ajunge la 60.000 de utilizatori și la 360 de business-uri înscrise în aplicație, care vor genera peste 2 milioane de rezervări prin BOOKR”, spune Flavius Fulea.

Pentru a susține creșterea estimată, BOOKR are în plan extinderea echipei la peste 20 de membri până la finalul anului viitor, de la 9, câți sunt în prezent.

La finalul anului trecut, BOOKR a atras o investiție pre-seed de 120.000 de euro, la o evaluare inițială a business-ului de 1 milion de euro. Fondurile atrase vor fi folosite pentru dezvoltarea aplicației în ambele verticale, cu accent atât pe îmbunătățirea experienței utilizatorilor finali, cât și pe optimizarea activității business-urilor partenere. Totodată, reprezentanții BOOKR iau în calcul și extinderea la nivel internațional, o decizie în acest sens urmând să fie luată, cel mai devreme în ultimul trimestru al acestui an.

articolul original.

Microsoft caută peste 350 de specialiști IT pentru Centrul de Dezvoltare din România

23 June 2022 at 10:04
image

Microsoft continuă strategia de dezvoltare în România, căutând peste 350 de specialiști IT pentru echipele Microsoft Development Center.

Extindere locală și regională

În prezent, sunt peste 1.800 de persoane care lucrează pentru Microsoft în România, dintre care peste 200 în cadrul Microsoft Development Center. În contextul dezvoltării accelerate de soluții tehnologice, cu impact asupra transformării digitale, Microsoft și-a propus să-și mărească echipa cu peste 500 de persoane până la finalul acestui an. Din acest total, peste 350 de noi poziții sunt destinate specialiștilor și tinerilor pregătiți în domeniul dezvoltării de software în vederea extinderii echipelor Microsoft Development Center pe plan local, dar mai ales regional.

În ultimele două decenii, Microsoft și-a construit o prezență puternică în România, fiind martorii unei transformări continue incredibile. Extinderea activității Microsoft Romania Development Center reflectă dinamismul, energia și transformarea continuă a echipei noastre. Ne dorim să rămânem un partener de încredere al economiei și societății românești, abordând împreună provocările viitorului și descoperind, tot împreună, noi oportunități de creștere și parteneriat în ecosistemul local. Am trecut printr-o evoluție accelerată și suntem încântați că putem contribui la misiunea declarată a companiei, ca fiecare om sau organizație să-și atingă adevăratul potențial. Ne dorim să valorificăm și dezvoltăm talentul și expertiza specialiștilor de software din țara noastră, să le oferim posibilitatea de a crea produse și servicii cu adevărat inovatoare cu impact global„, a declarat Adina Vidroiu, HR Director, Microsoft România, Grecia, Cipru și Malta.

Ce specializări sunt vizate

Noile roluri din cadrul Microsoft Romania Development Center, înființat în anul 2020, ca urmare a preluării companiei de servicii de inginerie și design de software Movial, oferă libertate și flexibilitate în dezvoltarea și crearea de soluțiile tehnologice destinate piețelor și organizațiilor din întreaga lume, nu doar pieței locale. Având ca principal focus stimularea inovației, noii membri ai echipelor din cadrul Development Center vor contribui la eforturile de dezvoltare Azure, Office 365, Teams și Surface, la accelerarea dezvoltării și adoptării de noi tehnologii (cloud, AI, machine learning) și la crearea de experiențe personalizate pentru clienți.

Astfel, Microsoft caută Ingineri Software, indiferent de nivelul de senioritate, care să proiecteze și să implementeze scenarii pentru diversele verticale ale companiei și ale clienților. Aceste verticale includ o expunere la tehnologii atât de backend (C#, Java, C++/C), cât și de frontend (JavaScript, TypeScript, React). Compania vizează, de asemenea, Product Managers cu experiență în ciclul de viață al produselor software, de la nivel mediu până la un nivel ridicat de senioritate, care să definească și să gestioneze caracteristicile specifice ale unui produs, să asigure alinierea cerințelor între toți participanții implicați într-un proiect și să colaboreze îndeaproape cu echipele de Software Engineers din procesul de dezvoltare.

Apetențe STEM

România se situează peste media europeană la procentul de absolvenți în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Peste 43% din studenții din România sunt absolvenți ai unor facultăți tehnice, în condițiile în care media europeană este de 30%. În plus, anual, aproape 10.000 de specialiști în domeniul IT, inclusiv în platforme de tip Cloud, ies de pe băncile facultăților. Cei peste 200.000 de dezvoltatori de software prezenți în România situează țara noastră pe locul 6 în lume din perspectiva numărului de profesioniști IT certificați pe cap de locuitor, în fața unor țări precum SUA sau India, unde se află unele dintre cele mai importante Centre de dezvoltare și inovare ale Microsoft.

Cu ajutorul noilor tehnologii, Microsoft dezvoltă și implementează soluții care sprijină organizațiile din lumea întreagă să-și valorifice oportunitățile și să facă față noilor provocări generate de progresul tehnologic. Echipa de ingineri și specialiști software se află în centrul activității noastre. Noii membri ai echipelor Microsoft Development Center vor avea șansa de a lucra pentru o companie a cărei cultură organizațională se bazează pe încurajarea oamenilor să devină mai buni în ceea ce fac. Ne dorim ca angajații noștri să simtă că au acces la oportunități de dezvoltare, că pot învăța continuu și că pot împărtăși lucrurile pe care le învață. Suntem încântaţi că, în 2022, am fost recunoscuţi ca angajatorul cel mai atractiv din România, dar şi din industria IT. Acest lucru vine ca o confirmare a faptului că viziunea noastră şi cultura de a pune oamenii pe primul loc au cu adevărat un impact pozitiv”, a mai afirmat Adina Vidroiu.

articolul original.

Cât costă băuturile și înghețata pe litoral. Apa se vinde la același preț ca berea

23 June 2022 at 04:26
image

A devenit foarte scump şi să ne răcorim pe căldură. La mare, de la suc până la îngheţată, totul costă mult. Reporterii Antena 3 au petrecut o zi la malul mării pentru a vedea cât cheltuieşte un român pe o zi de plajă.

Peste 30 de grade au fost astăzi în termometre, la malul mării. Așa că turiștii aflați pe litoral s-au răcorit cum au putut: o baie în mare, o apă la terasă și o înghețată pe faleză. Oamenii spun că pentru micile plăceri menite să îmblânzească temperaturile, au ajuns să scoată din buzunare peste 100 de lei pe zi.

Înainte de a ajunge pe plajă, reporterii noştri s-au oprit pentru a se răcori în avans.

"Sunt peste 30 de grade la mare așa că trebuie neapărat să ne oprim undeva și să ne răcorim. Am hotărât să cumpăr o înghețată. Va rog să îmi dați 2 cupe de înghețată. O cupa e la prețul de 7 lei. Gata am luat o înghețată acum fug cu ea direct pe plajă pentru că deja începe să se topească".

După cei 14 lei cheltuiţi pe îngheţată, alţi 10 se duc pe un pahar de bere.

Costă între 6 și 10 lei. "Depinde de gramaj", spune comerciantul.Totuşi, unii au găsit şi soluţii alternative, mult mai ieftine.

"S-au scumpit. Nu foarte mult dar s-au scumpit. Dacă la magazinul de cartier un suc e 3 lei, pe plajă e 4,5 lei. Berea am venit cu ea din magazinul de cartier, în sacoșă. Ajunge și la 10 lei la pahare. Paharele nu sunt pline", spune unul dintre oamenii de pe plajă.

Iar după o zi toridă petrecută la malul mării, reporterii Antena 3 au descoperit că apa costă cât berea."După o zi de plajă m-am oprit la terasă și am cumpărat o sticlă de apă. În Mamaia, o astfel de sticlă de jum de litru ajunge să coste 10 lei."

Astfel, în jur de 50 de lei ar costă numai băuturile. O pizza pe plajă este minimum 40 de lei. La calculul final se adaugă şi combustibilii, iar când tragem linie, vedem că o zi la malul mării costă peste 100 de lei.

Pentru un pahar mic de zmeură, de 100 de grame, trebuie să plătim 7 lei. Iar cireșele se vând în stațiunea Mamaia cu 25 de lei kilogramul.

Sursa: antena3

articolul original.

Programul pe zile la Neversea 2022. Vezi în ce zile cântă artiștii tăi preferați

23 June 2022 at 04:11
image

A patra ediție Neversea aduce între 7 și 10 iulie în Constanța peste 150 de artiști naționali și internaționali, printre care Alan Walker, Alesso, Black Eyed Peas, Dimitri Vegas & Like Mike, KSHMR, Nicky Romero, Parov Stelar, Steve Aoki, Timmy Trumpet, Tyga și mulți alții.

NEVERSEA 2022, PROGRAM PE ZILE
JOI, 7 IULIE

Mainstage: Alesso, Danny Avila, KSHMR, Madeon (DJ Set), Partydul Kiss FM & WRS (Special Guest), Tchami, The Motans, Ummet Ozcan

Temple: Nina Kraviz, Paul Kalkbrenner, Sublee B2B Cap

The Ark: Arkanian x Azrael Golden x Zannidache, DJ Shiver, L’Entourloop with N’Zeng, Troy Berkley & Blabbermouf, Macanache, Paraziții, Phunk B, Șuie Paparude, YnY Sebi, Zo

Daydreaming: Audiofly, Caleesi & Sarah Kreis, Dizharmonia, El Mundo, Hot Oasis, Julian M, Oliver Koletzki

Oasis: Anna Tur, Claptone, Elchinsoul B2B Kattia, Ferreck Dawn, Mike Kross, Noel Holler B2B Toby Romeo, Nusha, Paul Damixie, Terry Golden


VINERI, 8 IULIE
Mainstage: B Jones, DJ Dark & Mentol, Don Diablo, Nicky Romero, Parov Stelar Live, Quintino, Smiley, ZHU

Temple: Arapu, Priku, Raresh

The Ark: Deliric x Silent Strike with Muse Quartet, El Nino, Grasu XXL, Killa Fonic, Malaa, Marko Glass ft. Bvcovia, Netsky, Rava

Daydreaming: Armen Miran, Bross, Christian Loffler, Djeff, Hernan Cattaneo, Igor Marijuan, Vizan

Oasis: Andre Rizo, Andrew Dum, Cotoraci B2B Kaiser, Dave Andres, John Junior, Kasia, Le Twins, Moonsound, Sllash & Doppe

SÂMBĂTĂ, 9 IULIE
Mainstage: Alan Walker, Arias, Black Eyed Peas, Brennan Heart, Carla’s Dreams, Manuel Riva, Steve Aoki, W&W

Temple: Amelie Lens, Cezar B2B Praslea, Milo Spykers, Sit

The Ark: AlbertNbN, Azteca, bbno$, Borgore, Connect-R & Johny Romano, Dub FX & Woodnote, Nane, Șatra B.E.N.Z.

Daydreaming: Akos, Angel, Day Dreamers (Marwan, Woodnote, Dub FX), Glauco Di Mambrio, Hraach, Kerala Dust, Marwan, Mira, Persic

Oasis: Adrian Funk, Adrian Șaguna, AlexUnder Base, Andrew Maze, Arias, Bogdan Vix, Maryo, Pascal Junior, Rave Republic, Vali Bărbulescu & Lucian Bărbulescu

DUMINICĂ, 10 IULIE
Mainstage: Azteck, Delia, Dimitri Vegas & Like Mike, NERVO with Alexandra Stan (Special Guest), One True Singer (Rareș, Adi & Erika Isac), Timmy Trumpet, Tujamo, Tyga

Temple: Jamie Jones, Mahony, Richy Ahmed

The Ark: Culese din Cartier, Dirtyphonics, DJ Wicked, Ian, Krewella, Oscar

Daydreaming: HVOB Live (clubset), Lee Burridge, Matthew Dekay, Pan Live, Pandhora Live, Refrakt, Sebastian Leger

Oasis: AlbWho, Alex Kennon, Chris Hype, DJ Andi, Hiddn, Korolova, Maya, Rosario Internullo, Sasha Lopez

Biletele de o zi și abonamentele pentru cele 4 zile și 4 nopți de distracție la mare sunt disponibile neversea.com. Festivalul Neversea are loc între 7 și 10 iulie în Constanța.

Sursa. stirileprotv.ro

articolul original.

Minunea David Popovici. România are trei bazine olimpice, însă două sunt închise din cauza birocrației

23 June 2022 at 03:58

În România există doar trei bazine olimpice omologate oficial. Două dintre ele, din Otopeni și din Târgu-Mureș, stau însă închise la un an de la inaugurare, reiese dintr-o investigație realizată de Europa Liberă.

În multe orașe lipsește o infrastructură ușor accesibilă pentru tinerii înotători de performanță. Unele bazine noi au fost realizate defectuos, iar cele vechi sunt nemodernizare sau chiar abandonate. De aceea, viteza cu care David Popovici a uluit lumea înotului pare total disproporționată față de cea cu care infrastructura de natație prinde contur în România.

Târgu-Mureșul se poate lăuda, de anul trecut, cu o mândrețe de bazin olimpic de înot, ridicat pe amplasamentul fostului ștrand 1 Mai, închis după 2000. Bazinul este unul dintre cele mai moderne din țară, construit după standarde olimpice și ar putea găzdui competiții naționale și internaționale de natație.

Cu o singură condiție. Dacă nu ar fi închis.

Sunt 14 ani de când proiectul de realizare a unui complex de natație în cartierul Aleea Carpați din Târgu-Mureș a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern. Hățișul birocratic și juridic și lipsa fondurilor au făcut ca lucrările să înceapă abia în 2019, dar să se încheie în doar 2 ani, în 2021.

Deși investiția a fost realizată în baza unui contract de execuție de 25 de milioane de lei, la aceasta s-au adăugat și alte costuri, inclusiv de dotări, valoarea investiției finale depășind 50 de milioane de lei.

Inaugurat oficial în 2021, de o pleiadă de oficialități, bazinul olimpic stă însă închis și neutilizat de aproape un an.

Între timp, a fost și omologat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM) ca bazin olimpic pentru competiții naționale și internaționale.

„Ne-am grăbit cât am putut de mult cu omologarea, am fi vrut să organizăm inclusiv Campionate Naționale aici, dar restul nu mai ține direct de noi, nici nu știu dacă am fi avut voie să ne implicăm mai mult”, a spus pentru Europa Liberă președintele Federației Române de Natație, Camelia Potec.

La fața locului, clădirea bazinului olimpic oferă clasica imagine în care un imobil „la cheie”, impozant, zace fără viață în fața privitorilor.

Un paznic veghează în permanență obiectivul, în timp ce buruienile se ițesc dintre dalele de asfalt ale parcărilor amenajate lângă clădire.

Integral, pe romania.europalibera.org

articolul original.

Antrenor care a lucrat în Turcia, la Poli Iași

23 June 2022 at 03:38
image

Politehnica Iași a rezolvat și problema antrenorului de portari. Acesta va fi Radu Sărdescu (41 ani). 

Fost portar la Rapid, FC Național, Farul, CS Otopeni și Juventus București, Sărdescu a avut o carieră mai sonoră după ce a renunțat la cariera de jucător. El a fost antrenor de portari la Concordia Chiajna și în străinătate, la Al-Shabab (Arabia Saudită), Rizespor (Turcia) și Malatyaspor (Turcia).

Totodată, Poli a renunțat la ideea de a avea doi “secunzi”. Claudiu Niculescu, care a împlinit azi 46 de ani, va colabora doar cu Mugurel Cornățeanu, nu și cu Cornel Dobre. Preparator fizic este Lucian Turcu.

În altă ordine de idei, primul cantonament al verii pentru echipa ieșeană va avea loc la Cheile Grădiștei, variantele inițiale, Piatra Neamț și Brașov picând. 

articolul original.

(AUDIO) Primar PSD înregistrat în timp ce îi oferea unei femei o funcție în schimbul unor favoruri sexuale

23 June 2022 at 03:27
image

Mihai Georgescu, primarul PSD din Călinești, județul Argeș, ar fi fost surprins într-o înregistrare audio în timp ce-i cere unei femei favoruri sexuale pentru a o angaja în instituție.

În înregistrare, primarul poate fi auzit cum îi promite unei femei că o va angaja în primăria pe care o conduce dacă aceasta este de acord să fie la dispoziția sa când „are nevoie” de ea.

„Dacă vrei, eu te pot angaja pe cabinetul meu, îți dau 35 de milioane, îți dau liber cât vrei tu, îți faci viața cum vrei. Dacă am și eu nevoie de tine... și vreau să fiu împreună cu tine o oră-două într-o zi, să fii la dispoziția mea.

Îți asigur tot ce vrei, stabilitatea locului de muncă, prime, relații”, spune edilul în înregistrare.

Înregistrarea audio a fost publicată de senatoarea PNL Alina Gorghiu pe pagina personală de Facebook, unde susține că victima a făcut plângere penală și că se impune demisia primarului.

„Să șantajezi o fată, să o obligi să facă sex cu tine, profitând de faptul că tu ești primar, este de-a dreptul strigător la cer. Șantajul și hărțuirea sexuală la locul de muncă sunt două infracțiuni oribile pentru care e nevoie de o reacție, dură, mai mult decât suspendarea din funcțiile politice”, a subliniat Gorghiu.

Mihai Georgescu nu neagă că el este protagonistul înregistrării, însă susține că discuția a fost scoasă din context. Totodată, acesta s-a autosuspendat din funcțiile pe care le deține în PSD.

Mai mult, pe ziare.com

articolul original.

A treia dezinsecție, la Târgu Jiu

23 June 2022 at 15:18
image

Încă o dezinsecție este programată la Târgu Jiu. Acesta va avea loc pe 25 iunie. Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, susține că astfel de acțiuni ar trebui programate în tot județul, ca urmare a înmulțirii insectelor.

„A treia etapă de dezinsecție urmează imediat cum terminăm cu etapa de la sol. Este vorba despre un aviotratament ce va avea loc sâmbătă, 25 iunie, la primele ore ale dimineții.
Schimbările apărute în programul obișnuit intervin ca urmare a numărului foarte mare de insecte ce au invadat zona Olteniei și nu numai.
Solicităm, din nou, factorilor de decizie la nivel județean să ia măsurile ce se impun pentru suprafața întregului județ pentru că altfel intervențiile noastre nu vor fi la fel de eficiente. De asemenea, recomandăm asociațiilor de proprietari să continue dezinsecția în subsolurile blocurilor”, potrivit primarului din Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

articolul original.

Ministerul Turismului vrea să angajeze influenceri pentru a promova România

23 June 2022 at 15:08
image

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului vrea să plătească influenceri pentru a promova pe internet România ca destinaţie pentru turiştii străini, potrivit unui anunț făcut pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, scrie news.ro.

Potrivit anunţului ministerului, principalul obiectiv stabilit pentru publicitatea online, realizată de influenceri, se referă la promovarea excursiilor de tip city-break, astfel încât persoanele care accesează reţelele sociale să se transforme, în final, în vizitatori ai ţării noastre.

Vor fi valorificate evenimentele organizate în România

Vor fi valorificate, totodată, evenimentele organizate în România (turismul de distracţie), precum şi experienţele enogastronomice.

Selecţia urmează să fie derulată în perioada septembrie-octombrie a acestui an şi vizează microinfluenceri (sub 100.000 de urmăritori), macroinfluenceri (între 100.000 şi 1 milion de urmăritori) şi megainfluenceri (peste 1 milion de urmăritori).

Propunerile transmise în urma publicării anunţului pe SEAP trebuie să cuprindă informaţii relevante referitoare la derularea strategiei, nominalizări de influenceri atât din România, cât şi din Europa (două pieţe: Marea Britanie şi Germania), pentru fiecare categorie indicată şi al căror profil să se potrivească întregii campanii, precum şi alte date referitoare la criteriile de evaluare şi costuri.

Data limită de transmitere a propunerilor, 28 iunie

Demersul face parte din campania integrată de promovare a destinaţiei turistice România, care va fi derulată în cursul acestui an de MAT, în parteneriat cu Consiliul de Brand Turistic Naţional, conform planului agreat. Data limită de transmitere a propunerilor este 28 iunie.

articolul original.

Florina a donat un rinichi ca să își salveze soțul. Medicii au întâlnit doar 6 astfel de cazuri în 22 de ani de activitate. „Am știut dintotdeauna că suntem compatibili”

23 June 2022 at 15:04

Gest impresionant făcut de o femeie în vârstă de 34 de ani: aceasta a donat un rinichi sănătos soțului său în vârstă de 43 de ani și i-a oferit șansa la o viață normală. Daniel Huțuțoi a ajuns să nu-și mai poată folosi rinichii și să facă dializă după ce o afecțiune genetică i-a distrus funcția renală. După două luni de zile de dializă, medicii i-au spus că pentru boala sa nu putea primi un rinichi de la un membru al familiei, care sunt donatori în majoritatea cazurilor, și că va trebui să aștepte să fie compatibil cu un donator cadaveric. Florina nu a ezitat nicio clipă atunci când medicii i-au spus că există șansa să fie compatibilă pentru transplant.

Medicii de la Spitalul „Dr. C.I.” Parhon din Iași spun că este o situație foarte rară. Doar șase cazuri de transplanturi între soți au fost efectuate la Parhon în ultimii 22 de ani, iar povestea este cu atât mai puternică cu cât a fost dorința Florinei să fie testată și să-l poată ajuta pe soțul ei să aibă o viață cât mai aproape de normalitate. Să poată juca fotbal cu copiii lui.

„Șansa acestui bărbat a fost că soția sa a fost acord să doneze, iar analizele au arătat că există o compatibilitate bună. Pe lângă compatibilitatea imunologică a fost și una emoțională. Dată fiind afecțiunea genetică, nu erau multe alte șanse pentru a se realiza un transplant de la o rudă apropiată, astfel că acesta trebuia să aștepte să fie compatibil pentru a primi un organ de la un donator aflat în moarte cerebrală”, a declarat conf.dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al unității medicale.

Bărbatul a ajuns la Urgențe în urmă cu două luni într-o stare foarte gravă, aproape de comă, iar dializa i-a salvat viața pe moment. Soția sa povestește că a început să plângă pe hol când a auzit că soțul ei, un sportiv de performanță, care a făcut 16 ani lupte libere, va fi dependent de aparatul de dializă o dată la două zile.

„Am zis că nu, îi ofer eu un rinichi, vreau să facă transplant, nu dializă. Doctorul a zis că trebuie să așteptăm, nu decurg așa lucrurile, trebuie stabilizat și trebuie să facem teste de compatibilitate. Într-o lună de zile am făcut toate testele, toate analizele și am ieșit compatibili. Am zis pe loc, m-a văzut o doamnă că plâng și a zis să stau liniștită, credea că va face dializă, că soțul ei face de 10 ani, dar eu am zis că nu, soțul meu are abia 43 de ani și un copil acasă. Am simțit dintotdeauna că suntem compatibili”, a spus Florina.

Acum femeia se simte bine și spune că a făcut-o pentru copil, pentru familia lor, ar face-o oricând din nou și abia așteaptă să crească fiul mare, care are doar 2 ani și jumătate, ca să îi poată povesti ce a făcut pentru tatăl său. „Am avut mari emoții, mi-a fost frică, dar dorința de a fi aproape când e nevoie mai mult a fost mai mare decât frica. Trebuie să fim aproape, familiile trebuie să fie unite în astfel de momente. Vreau să fiu un exemplu, nu se întâmplă nimic grav să faci un lucru bun, familiile trebuie să fie unite”, a mai declarat femeia.

Daniel spunea că știa că ar putea suferi de maladia genetică ce i-a măcinat familia și pentru că mama sa și fratele au fost diagnosticați cu aceeași boală. Dar spera că viața sa de sportiv să-l țină departe de astfel de probleme. De aceea a fost și mai greu: de la o viață activă, sportivă, a picat la pat și nu mai putea face nimic.

„Avem un copilaș, trebuia să ne jucăm și nu puteam face nimic, oboseam tot timpul. Mulțumim medicilor, asistentelor, infirmierelor, este o întreagă familie aici. Am făcut lupte libere de performanță în viață, 16 ani, acum nu mai practicam, doar câteva antrenamente pe săptămână și jucam fotbal”, mai povestește Daniel.

Ambii sunt momentan în afara pericolului, dar vor fi monitorizați în următoarele două săptămâni de medici pentru a vedea cum evoluează starea lor de sănătate.

Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, unde acoperă citeste mai mult
articolul original.

Progresul Spartac pregătește intens debutul în Liga 2! A bătut palma pentru șase transferuri și a depus dosarul de licențiere. Unde va juca meciurile de acasă, dacă arena proprie nu va fi omologată

23 June 2022 at 15:01

Progresul Spartac a stabilit și ea data primului antrenament, pentru pregătirea sezonului următor de Liga 2, după ce anul fotbalistic trecut și-a asigurat promovarea în urma barajului de Liga 3. Luni, 27 iunie, va avea formația lui Andrei Erimia prima ședință de pregătire.

Progresul Spartac începe pregătirile după ce a depus dosarul de licențiere

În zilele premergătoare primului antrenament, Progresul Spartac a depus dosarul de licențiere, în care a trecut, ca arenă proprie pentru meciurile de pe teren propriu, stadionul pe care a evoluat în Liga 3. Pentru că nu se îndeplinesc anumite norme, e posibil ca ROAF să dea o derogare pentru primul sezon, 2022-2023, urmând ca apoi să aibă loc lucrări de modernizare la stadion sau Progresul Spartac să joace în altă parte.

Dacă derogarea nu va fi acceptată, atunci Progresul Spartac va juca, după cum a anunțat, la Buftea, la baza Federației Române de Fotbal. Pe lângă acest mic detaliu, clubul a precizat că nu se pune problema să nu ia startul în Liga 2, toate celelalte cerințe fiind bifate în dosarul de licențiere.

Progresul Spartac, înțelegeri verbale cu șase fotbaliști. Andrei Erimia a stabilit câteva amicale

Și la capitolul transferuri a mișcat Progresul Spartac, urmând ca în curând să facă și anunțurile oficiale. Echipa a ajuns la acorduri cu șase fotbaliști, un jucător pe care l-a avut în lot în trecut, iar celelalte cinci veniri vor fi de la echipele secunde ale unor cluburi din Liga 1 din București și Ilfov, foarte probabil și de la FC Voluntari 2.

Referitor la meciurile amicale, de la începutul lunii iulie Progresul Spartac îl va avea pe primul, cu Dunav Ruse, după care va întâlni echipe importante din Liga 2, Unirea Slobozia, Concordia Chiajna și Metaloglobus printre altele.

Doar doua saptamani au trecut de la barajul cu CS Tunari, iar progresistii sunt deja nevoiti sa se intoarca din vacanta pentru a incepe pregatirile pentru a evolua in premiera in liga secunda, al carei start este programat pentru 5 august.

Daca jucatorii au avut vacanta, pentru managerul Andrei Erimia a fost o perioada chiar mai incarcata decat de obicei, acesta incercand sa rezolve numeroasele aspecte logistice legate de promovarea intr-un esalon superior: dosar de licentiere, stadion, finantare, echipa de management, transferuri…

Dosarul de licentiere a fost depus la timp iar vineri Andrei Erimia va merge la Comisie pentru a discuta completarile necesare din perspectiva FRF. Stadionul nominalizat in dosar este cel din Vrabiei, ROAF vorbind de posibilitatea unei derogari in primul sezon pentru nou promovate – fiindu-ne evident tuturor ca acesta nu satisface momentan toate conditiile necesare la nivelul esalonului secund. In cazul in care acesta nu va fi acceptat, solutia “de avarie” cea mai probabila este baza FRF de la Buftea, in contextul in care nu exista prea multe variante valide in Bucuresti si imprejurimi, iar Dinamo este si ea in cautari.

Si in celelalte aspecte organizatorice s-au facut progrese importante, neexistand nici un dubiu legat de capacitatea clubului de a lua startul in campionatul ligii a II-a.

Desigur, cele mai importante stiri asteptate de suporteri sunt cele legate de transferuri, unde insa putem anunta lucruri concrete doar dupa oficializarea acestora. S-a “batut palma”, in principiu, cu sase jucatori noi, dintre care unul este un fost titular progresist din perioada 2018-2020, restul de cinci provenind de la echipele secunde ale unor formatii de prima liga din Bucuresti si Ilfov.

Progresistii sunt programati deja maine la vizita medicala, urmand sa reia de luni antrenamentele, iar dupa circa o saptamana sa inceapa si jocurile amicale cu adversari printre care se afla Dunav Ruse, Unirea Slobozia, Concordia Chiajna sau Metaloglobus”, a anunțat Progresul Spartac pe site-ul oficial.

Progresul Spartac va miza pe tineri și în Liga 2

Progresul Spartac se caracterizează prin faptul că este un club care formează și crește tineri, iar Andrei Erimia a declarat după promovarea în Liga 2 că e cu atât mai mulțumit cu cât tinerii au fost decisivi în partidele importante din Liga 3.

Din acest motiv, pentru că se bazează pe tineri, Progresul Spartac va miza pe aceștia și în Liga 2, lucru recunoscut și acum, în urma comunicatului de mai sus. Rămâne de văzut dacă în afară de cei șase jucători cu care s-a bătut palma vor mai fi transferați și alții, cu un anumit grad de experiență.

Nu anticipez modificări majore la nivelul lotului pentru sezonul viitor, ne vom baza pe nucleul care a reușit promovarea. Vor fi poate două-trei repatrieri și poate tot atâția tineri lăsați liberi de echipele de prima ligă din București sau Ilfov, în funcție și de resursele financiare pe care le vom avea la dispoziție.

Va fi greu dar frumos la Liga a 2-a și este pentru noi toți un vis împlinit”, spunea Erimia după promovarea în Liga 2.

Foto: Progresul Spartac

articolul original.

De necrezut! Cu câți lei a ajuns să se vândă pe OLX o cască de copiat la Bacalaureat 2022

23 June 2022 at 14:59
image

O „cască de copiat” se vinde sau închiriază pe site-urile de anunțuri cu câteva sute de lei, potrivit mai multor anunțuri publicate recent. Cu toate că unii elevi cred că pot fi ajutați de astfel de dispozitive, de regulă, examinatorii sunt foarte prompți și descoperă tentativele de fraudă.

Pentru închirierea unei astfel de căști, elevii trebuie să plătească 300 de lei.

„Închiriez cască de copiat pentru probele de bacalaureat. Casca este într-o stare impecabilă, se aude foarte bine, este de ușor de ascuns, în ureche nu se observă.

Pentru mai multe detalii, mă puteți contacta. Anunțul este disponibil doar în zona Iași.

300 de lei negociabil pentru toate cele trei probe din iunie. Dar vă pot lăsa casca oricând până după bacalaureat (5-8 zile) ca să puteți să o testați, prețul fiind același”, scrie într-un anunț de pe un site de profil.

Profesorii evaluatori de la examenele naționale (Evaluarea Națională și examenul de bacalaureat) primesc anul acesta sume mai mari față de anul trecut, creșterile variind între 10 și 160 de lei.

Sumele au fost aprobate prin Ordinul de ministru nr. 3.887 din 23 mai.

Profesorii supraveghetori/asistenți beneficiază de o majorare de doar 10 lei pe zi față de anul trecut, astfel că asistenții de la Evaluarea Națională primesc 110 lei pe zi, iar cei de la bacalaureat primesc 120 de lei pe zi, potrivit EduPedu.

Potrivit sursei citate, președinții de comisii de evaluare la Bacalaureat, în centrele cu peste 750 de absolvenți, pot primi până la 2.200 de lei.

Pentru profesorii evaluatori, creșterea este de 0,7 lei la Evaluarea Națională și 1,25 lei la Bacalaureat, pentru fiecare lucrare corectată.

articolul original.

Strigător la cer! Câți lei costă parcarea pe zi în Mamaia, acum, în 2022

23 June 2022 at 14:46
image

Din cauza războiului de la granițele țării și a inflației, prețurile au crescut în toate sectoarele economice ale României. Zona Horeca nu a fost nici ea ocolită, având parte de majorări serioase ale prețurilor. Stațiunea Mamaia rămâne și în acest an printre cele mai scumpe de pe litoral, atât la prețul unei nopți de cazare, dar și la suma achitată pentru o zi de parcare a autoturismului.

În Mamaia, parcarea pe o zi costă 96 de lei, pe când în Eforie, această taxă nu există și, cu această sumă, o familie poate lua prânzul la terasele cu auto-servire.

În plus, preţul mediu pentru un şezlong în Mamaia este de 50 de lei pe zi, camerele având un preț de până la câteva sute de euro pe noapte, la hotelurile de 5 stele.

Câți lei costă o singură noapte de cazare, în iulie 2022, în hotelul Simonei Halep din Mamaia

A venit vara și mulți români preferă să-și petreacă concediile pe litoralul românesc. Una dintre cele mai exclusiviste locații este complexul Lotus Studio din Mamaia Nord, deținut deCâți lei costă o singură noapte de cazare, în iulie 2022, în hotelul Simonei Halep din MamaiaCei care doresc să se cazeze aici trebuie să știe însă că prețurile sunt destul de piperate.

Spre exemplu, pentru un sejur de 2 nopti de cazare în perioada 15-17 iulie în apartamentul cu vedere la mare prețul este numai puțin de 1.800 lei, adică 900 lei pentru o singură noapte.

Lotus Studios se află în zona de nord a stațiunii, aproape de cluburile „de fițe”. Fiecare apartament cuprinde un living, un dormitor, o baie şi o bucătărie. Cu tot cu balcon, apartamentul are o suprafaţă de aproximativ 60 de metri pătraţi.

articolul original.

Adrian Chesnoiu își dă demisia din funcția de ministru al Agriculturii și „se autosuspendă” din PSD

23 June 2022 at 14:41
image

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, suspectat de DNA că a aranjat concursuri de angajare în minister, a anunțat joi, pe Facebook, că își dă demisia din funcție și se „autosuspendă” din PSD. Acesta susține că nu a săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și le cere deputaților să voteze în favoarea ridicării imunității sale parlamentare, pentru a putea fi cercetat. 

„În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii:

Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune!

Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale.

De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat!

Vă mulțumesc tuturor celor care aveți încredere în mine, în nevinovăția mea și în toate lucrurile bune pe care le-am făcut!

Doamne ajută!”, a scris pe Facebook Adrian Chesnoiu.

Guvernul a anunțat că „prim-ministrul României a luat act de anunțul demisiei domnului Adrian Chesnoiu“

La scurt timp, Guvernul a anunțat că „prim-ministrul României Nicolae-Ionel Ciucă a luat act de anunțul demisiei domnului Adrian Chesnoiu din funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Guvernul României își menține angajamentele de a asigura standardele de integritate și profesionalism necesare bunei funcționări a Executivului”, precizează Guvernul.

DNA a formulat cerere de ridicare a imunității parlamentare 

DNA a formulat o cerere de ridicare a imunității parlamentare a unui deputat din Parlament, care deține și funcția de ministru, pentru a fi cercetat pentru abuz în serviciu în legătură cu organizarea unor concursuri de angajare în minister. Deputatul vizat de procurorii DNA este ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

articolul original.

Primarul Albeni, verificat de DGA și procurorii gorjeni

23 June 2022 at 14:29
image

Primarul comunei gorjene Albeni, Silviu Ionuț Stan, este verificat de anchetatorii Direcției Generale Anticorupție și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Edilul este vizat într-un dosar în care sunt cercetate posibile fapte de corupție. Joi au avut loc descinderi la Primăria Albeni și în alte locații. La ieșirea din primărie, primarul a declarat că nu cunoaște pentru ce este cercetat de procurori.

articolul original.

Curțile de Apel din București și Craiova cer Înaltei Curți să decidă cum se aplică unitar deciziile CCR privind prescripția

23 June 2022 at 14:24
image

Curțile de Apel din București și Craiova au solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție să clarifice cum se aplică deciziile CCR privind prescripția nr. 297/2018 și 358/2022, potrivit unor documente consultate de G4media.ro. Miza: scapă sau nu inculpați și condamnați precum Elena Udrea, Ioana Băsescu, Adrian Mititelu și alții.

Înalta Curte a stabilit termen pentru judecarea acestei cereri privind dezlegarea unei probleme de drept pe data de 25 octombrie 2022, potrivit avocatului Adrian Toni Neacșu.

În esență, problema de drept ridicată este următoarea: dacă în ce privește perioada 25 iunie 2018 – data intrării în vigoare a primei decizii CCR privind prescripția – și 30 mai 2022 – data la care legislaţia a fost pusă în acord, prin OUG 71/2022, cu cele două decizii CCR privind prescripția -, lucrurile sunt clare pentru instanțe, după motivarea deciziei CCR 358/2022, în sensul că, în această perioadă, prescripția nu poate fi întreruptă prin comunicarea unor acte de procedură, cum ar fi citarea la parchet, sau – în limbajul specialiștilor în drept – nu mai există prescripție specială, ci doar generală.

În ce privește perioadele de la 1 februarie 2014 – data intrării în vigoare a noilor coduri penale și de procedură penală – și data de 25 iunie 2018 – data intrării în vigoare a primei decizii CCR privind prescripția – și de la data de 30 mai 2022 – când legislaţia a fost pusă în acord, prin OUG 71/2022, cu cele două decizii CCR privind prescripția – în viitor, lucrurile nu mai sunt clare, iar instanțele interpretează haotic deciziile CCR.

Curțile de Apel din București și Craiova întreabă ÎCCJ dacă deciziile CCR retroactivează și ultra-activează

Prin urmare, Curțile de Apel din București și Craiova întreabă ÎCCJ dacă deciziile CCR retroactivează și ultra-activează pe principiul legii penale mai favorabile înainte de prima decizie a CCR și după a doua decizie a CCR privind prescripția, adică dacă imposibilitatea întreruperii cursului prescripției se aplică și în perioadele 1 februarie 2014 – 25 iunie 2018 și 30 mai 2022-viitor.

Care este miza

Miza este simplă, dar extrem de importantă, după cum a explicat G4media.ro aici.

Spre exemplu în dosarele privindu-le pe Elena Udrea și Ioana Băsescu – au explicat juriști pentru G4media.ro – prescripția a fost întreruptă în 2015 și 2016 când cele două au fost citate la DNA.

Dacă decizia de neconstituționalitate a articolului 155 din Codul penal privind întreruperea prescripției ar retroactiva pe principiul legii penale mai favorabile, adică s-ar aplica și înainte de data primei decizii a CCR privind prescripția din data de 25 iunie 2018, atunci dosarele Elenei Udrea și Ioanei Băsescu ar fi prescrise și cele doua ar scapa de problemele penale.

Miza cea mare – spun specialiștii consultați de G4media – ar fi dacă fata cea mare a fostului președinte, Ioana Băsescu, condamnată la fond în dosarul Hidroelectrica la 5 ani de detenție, scapă sau nu de închisoare în eventualitatea în care ar fi condamnată și la apel prin verdict definitiv.

Însă cazurile Elenei Udrea și Ioanei Băsescu sunt doar exemple notorii. În realitate, toți inculpați anchetați sau judecați în acest moment și toate persoanele condamnate din România vor cere parchetelor și instanțelor să li se aplice deciziile CCR privind prescripția și să verifice dacă faptele lor erau/sunt prescrise, au explicat juriștii consultați de G4media.ro.

Persoanele condamnate vor formula cereri de revizuire sau contestații în anulare

Iar persoanele condamnate vor formula cereri de revizuire sau contestații în anulare pentru a stabili dacă faptele lor erau prescrise în momentul în care au fost condamnate. Dacă da, atunci vor solicita să fie eliberate din închisoare. Este cazul patronului de la FC U Craiova 1948, Adrian Mititelu. El a solicitat instanțelor să i se reanalizeze cazul din perspectiva deciziilor CCR privind prescripția, iar până ce instanța va judeca cererea lui, a solicitat să i se suspende pedeapsa, adică să fie eliberat din pușcărie.

Tribunalul Dolj a decis să îl elibereze, dar decizia nu este definitivă. Verdictul definitiv privind eliberarea lui Mititelu va fi dat de Curtea de Apel Craiova.

articolul original.
❌