Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
AlaltaieriStirile Agenda Constructiilor

HERCESA incepe constructia Stellaris Residence, investitie de 52 milioane euro

26 May 2023 at 13:25
Info-Santiere
HERCESA incepe constructia Stellaris Residence investitie de 52 milioane euroGrupul spaniol Hercesa si fondul de investitii Bluehouse, incep constructia ansamblului rezidential Stellaris Residence, investitie de 52 milioane de euro. Complexul va fi ridicat in cartierul Drumul Taberei, in apropierea stadionului Steaua si va avea 482 de apartamente. Conform datelor dezvoltatorului, primele locuinte vor fi date in folosinta in ultimul trimestru al anului 2024.

Din totalul de 11.000 mp de teren pe care este prevazut proiectul, peste 60% va fi ocupata de spatii verzi si de recreere, cu loc de joaca pentru copii, teren exterior de baschet, precum si parcari subterane integrate.

In prima faza a proiectului vor fi livrate 129 de apartamente intr-un bloc de 11 etaje: 89 de apartamente cu doua camere, 28 cu 3 camere si 12 cu 4 camere. Complexul va avea 627 locuri de parcare subterane, precum si peste 1.800 mp de spatii comerciale. Toate apartamentele vor avea terase spatioase, incalzire prin pardoseala, centrala termica individuala, aer conditionat preinstalat si tamplarie exterioara din PVC.

Stellaris Residencias va fi dezvoltat pe un teren de 13 hectare achizitionat de Hercesa Romania in 2006, in asociere cu fondul de investitii Bluehouse. O parte de circa 3.700 mp din teren urmeaza a fi cedata Primariei Capitalei, pentru amenajarea infrastructurii rutiere gandite in zona.

HERCESA incepe constructia Stellaris Residence investitie de 52 milioane euro

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

PRAHOVA: Lucrari de 128 milioane euro pentru constructie Penitenciar P47 Berceni

26 May 2023 at 13:21
PRAHOVA Lucrari de 128 milioane euro pentru constructie Penitenciar P47 BerceniAdministratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a lansat licitatie pentru atribuirea lucrarilor de constructii aferente obiectivului de investitii "P47 Berceni – Penitenciar cu 1.000 de locuri cu regim maxima siguranta si inchis". Unitatea de detentie va fi localizata in sud-est de municipiul Ploiesti, pe drumul comunal DC 157, inainte de intrarea in comuna Berceni. Pe acest perimetru a existat o unitate militara care a fost dezafectata.

Contractul de executie are o valoare estimata la 640 de milioane de lei (circa 128 milioane de euro), iar valoarea totala a proiectului ajunge la 172 milioane de euro, potrivit celei mai recente actualizari.

Termenul-limita pentru depunerea ofertelor a fost stabilit la 21 iulie 2023, ora 15:00, oferta castigatoare urmand a fi selectata pe criteriul celui mai bun raport calitate-pret, unde componenta financiara reprezinta 70% din punctaj, iar cea tehnica 30% (perioada de garantie a lucrarilor - 15% si experienta managerului de proiect - 15%).

Lucrarile de proiectare a penitenciarului au fost asigurate de asocierea Electroproiect (lider), Popp & Asociatii si Westfourth Architecture, avand ca subcontractanti societatile Metroul SA, Miral Instal Company si Altimate. Echipa de proiectare va asigura si asistenta tehnica pe intreaga perioada de constructie. Potrivit datelor Electroproiect, proiectul tehnic si de executie (arhitectura, structura, plan general, instalatii) este aproape finalizat si se afla in curs de aprobare de catre beneficiar.

Noua unitate de detentie Berceni va include puncte si turnuri de control, o pasarela, pavilioane de detentie si administrative, sala de festivitati, sala de sport, depozite, platforme, foisoare, infirmerie si alte anexe specifice si parcari, ce vor ocupa o suprafata construita de 77.709 mp si vor avea o arie totala desfasurata de 94.263 mp. Pavilionul principal de detentie va avea un regim de inaltime S+P+1E.

Din punct de vedere al caracteristicilor constructive, structura pavilioanelor este pe diafragme din beton armat dispuse pe subsol partial, parter si etaj. Se vor realiza canale tehnice pentru asigurarea distributiei utilitatilor si preluarea apelor uzate si care sa constituie totodata si coridoare de interventie, atat pentru asigurarea mentenantei instalatiilor, cat si pentru accesul echipelor de interventie in caz de necesitate. Aceste canale tehnice sunt racordate la o retea de tuneluri principale realizate sub drumurile de incinta dintre modulele de detentie si care fac legatura cu pavilion administrativ.

Durata de implementare a proiectului este stabilita la 60 de luni.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

ANP: Licitatie de 46 milioane euro pentru constructia penitenciarului Unguriu - Buzau

26 May 2023 at 13:14
Info-Santiere
ANP Licitatie de 46 milioane euro pentru constructia penitenciarului Unguriu  BuzauAdministratia Nationala a Penitenciarelor (ANM) a lansat o licitatie in valoare de 228,2 milioane de lei (46 milioane de euro), pentru atribuirea lucrarilor de constructii la penitenciarul din Unguriu (judetul Buzau), ce va avea o capacitate de 900 de locuri de cazare cu regim deschis si semideschis. Termenul-limita pentru depunerea ofertelor a fost stabilit la 21 iulie 2023, ora 15:00, oferta castigatoare urmand a fi selectata pe criteriul celui mai bun raport calitate-pret, unde componenta financiara reprezinta 70% din punctaj, iar cea tehnica 30% (perioada de garantie a lucrarilor - 15% si experienta managerului de proiect - 15%).

Lucrarile de proiectare a penitenciarului au fost asigurate de asocierea Expert Project Team, 3TI Progetti Italia - Ingegneria Integrata SPA, Specialist Smart Group si Optimal Project. Echipa de proiectare va asigura si asistenta tehnica pe intreaga perioada de constructie.

Penitenciarul Unguriu va fi construit in extravilanul comunei Unguriu. Pe amplasamentul pe care vor fi ridicate constructiile specifice noului centru de detentie exista deja cladiri ce vor fi demolate sau reconfigurate si modernizare potrivit cerintelor specifice. Cladirea va ocupa o arie construita de 17.868 mp, cu o suprafata totala desfasurata de 33.666 mp. Pavilionul principal de detentie va fi ridicat pe patru niveluri (P+3E), iar durata de executie a proiectului este stabilita la 48 de luni.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

DP WORLD: 53 de milioane euro pentru construire terminal multimodal in Constanta

26 May 2023 at 13:08
Info-Santiere
DP WORLD 53 de milioane euro pentru construire terminal multimodal in ConstantaConstanta South Container Terminal, parte a DP World, a semnat contractul de finantare cu Ministerul Transporturilor si Infrastructurii pentru proiectul "Construire Terminal multimodal cu platforma portuara, anexe tehnice, imprejmuire, retele edilitare exterioare, bransamente la retele edilitare si organizare santier in zona de dezvoltare D pe MOL II-S Port Constanta Sud".

Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea capacitatii de depozitare si manipulare a bunurilor si marfurilor din zona de dezvoltare D a terminalului Constanta South Container Terminal, prin realizarea unei platforme portuare cu o suprafata totala de aproximativ 119.000 mp si a facilitatilor adiacente.

Proiectul prevede constructia de platforme pentru depozitarea si manevrarea marfurilor, amenajarea unei zone de asteptare pentru incarcare autocamioane si de spatii verzi, precum si realizarea retelelor de alimentare cu energie electrica si iluminat, de canalizare si a unui sistem de supraveghere prin televiziune cu circuit inchis.

Valoarea totala a proiectului este de 263 milioane de lei, din care cofinantare UE este de 155,7 milioane de lei (83,3% din valoarea totala eligibila aprobata), suma de 27,5 milioane de lei provine de la bugetul de stat, iar diferenta de 3,73 milioane de lei constituie aportul beneficiarului. Proiect este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 si are o perioada de implementare pana la data de 31 decembrie 2023.

DP WORLD 53 de milioane euro pentru construire terminal multimodal in Constanta

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

PWC: Blocajul in constructia parcurilor de productie a energiei regenerabile

26 May 2023 at 13:01
PWC Blocajul in constructia parcurilor de productie a energiei regenerabileO serie de acte normative au fost promulgate atat la nivel european, cat si la nivel national cu scopul de a incuraja productia de energie din surse regenerabile si in particular dezvoltarea de mijloace de productie specifice, precum parcurile fotovoltaice sau eoliene. Aceste acte normative au fost elaborate pentru a atinge obiectivele politicii europene in sectorul energetic, in linie cu tratatele internationale si cu eforturile globale, de a realiza tranzitia catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon.

In Romania, un pas important pentru incurajarea productiei de energie din surse regenerabile a fost facilitarea procesului de autorizare a construirii de proiecte de generare a energiei regenerabile pe terenuri extravilane cu destinatie agricola.

Astfel, prin Legea nr. 254/2022 pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, legiuitorul a permis realizarea de proiecte de generare a energiei regenerabile pe terenuri extravilane agricole cu o suprafata de pana la 50 de hectare, daca terenul se incadreaza in clasa de fertilitate III, IV sau V. Modificarea a fost de natura sa starneasca o serie de controverse practice cu privire la necesitatea obtinerii sau nu a unui Plan urbanistic zonal (PUZ) pentru construirea unor astfel de proiecte.

In sprijinul clarificarii modificarilor mai sus mentionate, in ianuarie 2023, Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii a fost modificata prin Legea nr. 21/2023 care stabileste ca pentru obiectivele de investitii specifice producerii de energie electrica din surse regenerabile amplasate pe terenurile agricole de pana la 50 ha, situate in extravilan, aflate in clasa de fertilitate III - V, a prevazut ca emiterea autorizatiei de construire nu mai este conditionata de elaborarea si aprobarea in prealabil a documentatiei de amenajare a teritoriului/urbanism.

Prin urmare, pentru proiectele destinate producerii de energie din surse regenerabila amplasate pe terenuri agricole extravilane de pana la 50 ha nu mai este necesara obtinerea documentatiei PUZ.

Blocarea procedurii de autorizare

Paradoxal, modificarile mai sus mentionate au avut ca efect blocarea procedurii de autorizare a proiectelor de producere a energiei regenerabile cu o suprafata de peste 50 de ha.

Conform legislatiei actuale, proiectele de investitii cu privire la producerea de energie electrica din surse regenerabile in curs de dezvoltare amplasate pe terenuri cu o suprafata mai mare de 50 de hectare si care sunt situate in extravilan necesita retragerea terenului din circuitul agricol printr-un aviz special acordat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si aprobarea prealabila a documentatiei de urbanism.

In practica recenta, Ministerul Agriculturii refuza sa emita avizul necesar pentru scoaterea terenurilor mai mari de 50 ha din circuitul agricol, invocand motive de oportunitate a schimbarii destinatiei terenului, iar nu nerespectarea prevederilor legale sau vreo culpa din partea a solicitantului.

Exista in acest moment o serie intreaga de opinii fata de practica actuala a Ministerului Agriculturii. Mediul de afaceri solicita, cu argumente solide, de altfel, eliminarea pragului de 50 ha pentru construirea de parcuri fotovoltaice sau eoliene pe terenuri agricole situate in extravilan.

La nivel de ansamblu insa, Ministerul Agriculturii este la randul sau tinut sa se conformeze politicilor europene in domeniu. Astfel, unul dintre obiectivele politicii agricole europene este conservarea zonelor rurale si peisajelor de pe intreg teritoriul sau. Un astfel de obiectiv pare a fi, la nivel superficial, in opozitie cu transformarea suprafetelor agricole in imense parcuri fotovoltaice sau eoliene.

Protectia solului a fost integrata intre strategiile ad-hoc ale Uniunii Europene care compun Pactul Ecologic European (The Green Deal). Noua strategie pentru sol pentru 2030, elaborata de Comisia Europeana se concentreaza in mod special asupra masurilor orientate spre sol, cum ar fi cresterea capacitatii solurilor de a absorbi emisiile de gaze cu efect de sera prin eliminarea carbonului si reducerea exploatarii terenurilor si etansarea solului prin extinderea ciclului ierarhic al economiei circulare la utilizarea si planificarea terenurilor. Comisia Europeana s-a angajat sa prezinte o propunere legislativa dedicata privind sanatatea solului avand drept scop stabilirea unui „cadru juridic adecvat care sa acorde solului acelasi nivel de protectie ca apa, mediul marin si aerul”.

Deloc surprinzator, actele normative europene din sectorul energiei au in vedere necesitatile si obiectivele din sectorul agricol. Recent, Comisia Europeana a elaborat o propunere de directiva (Directiva 2021/0218) pentru promovarea energiei din surse regenerabile care prevede ca statele membre ar trebui sa asigure desfasurarea ordonata a proiectelor in domeniul energiei din surse regenerabile pentru a evita pierderea de terenuri agricole. De asemenea, proiectul de directiva incurajeaza dezvoltarea si utilizarea de tehnologii adecvate care sa permita compatibilitatea intre producerea de energie din surse regenerabile si productia agricola si animaliera. Mai mult, in cadrul politicilor lor de dezvoltare si promovare a energiilor din surse regenerabile, statele membre ar trebui sa asigure mentinerea destinatiei acestor terenuri pentru agricultura si cresterea animalelor.

In linie cu prioritatile la nivel european, eforturile de a combate si preveni efectele modificarilor climatice ar trebui sa aiba in vedere, si la nivel national, toate sectoarele implicate si in special sectorul energetic si cel agricol.

Dezvoltarea de proiecte regenerabile pe terenuri agricole poate ridica preocupari legate de utilizarea resurselor agricole si de pierderea terenurilor fertile. De aceea, este important sa se gaseasca un echilibru intre nevoia de a dezvolta proiecte regenerabile si protejarea terenurilor agricole.

Pentru a aborda aceste probleme, este necesar un cadru legislativ clar care sa ia in considerare aspectele specifice atat pentru dezvoltarea proiectelor regenerabile, cat si pentru conservarea terenurilor agricole fertile. De asemenea, se pot explora optiuni alternative, cum ar fi utilizarea terenurilor degradate sau a altor terenuri neutilizate in mod eficient pentru a minimiza impactul asupra terenurilor agricole productive. Pentru a gasi solutii echitabile si durabile in dezvoltarea proiectelor regenerabile de capacitati mari pe terenuri agricole este nevoie de dialog intre dezvoltatori, autoritati, comunitati locale si ministere.

Un material de Georgiana Balan si Diana-Beatrice Bortas, avocate D&B David si Baias

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌