Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
AlaltaieriRo Vestea

ANGAJAȚII CFR AMENINȚĂ ȘI EI CU GREVĂ GENERALĂ și că vor ieși în stradă

Reporter: Moldovan Crina
25 May 2023 at 16:33
ANGAJAȚII CFR AMENINȚĂ ȘI EI CU GREVĂ GENERALĂ și că vor ieși în stradă

Angajații CFR ies și ei în stradă și amenință că intră în grevă generală

Sute de angajați de la CFR Călători amenință că ies luni în stradă, nemulțumiți de salarii și de faptul că statul taie din banii companiei. 

Ei spun că deși legea personalului feroviar prevedea creșterea salariilor de la 1 iulie, până în prezent, nu există un buget de venituri și cheltuieli, în condițiile în care este nevoie de fonduri pentru reparații și investiții în locomotive și vagoane. Sindicaliștii spun că deși statul cunoaște nevoia mare de investiții pentru a crește siguranța pe calea ferată și de a îmbunătăți condițiile de circulație, totuși a redus cu 10% compensația pe care compania feroviară o primește.

Ceferiștii se plâng de degradarea condițiilor de muncă, dar și de salarizarea scăzută. În prezent, salariu mediu net la CFR Călători este de aproape 4.200 de lei. Ei spun că luni, 29 mai, vor picheta sediul Ministerului Transporturilor și că dacă nu găsesc rezolvare la guvernanți, atunci vor urma un alt protest pe 26 iunie și un miting în fața Guvernului la 1 iulie. Există riscul ca în cazul unei greve generale a ceferiștilor, trenurile să rămână blocate în gări în plin sezon estival.

sursa digi 24

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

TOATE SERVICIILE PUBLICE DIGITALE pot fi acum accesate centralizat printr-o aplicație

Reporter: Moldovan Crina
25 May 2023 at 16:14
TOATE SERVICIILE PUBLICE DIGITALE pot fi acum accesate centralizat printro aplicație

Aplicaţia prin care pot fi accesate centralizat toate serviciile publice digitale a fost lansată

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Autoritatea pentru Digitalizarea României au lansat joi aplicaţia mobilă ROeID, care oferă posibilitatea accesării centralizate a tuturor serviciilor publice digitale.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, aplicaţia oferă o modalitate nouă de gestionare a conturilor pentru serviciile publice, toate serviciile digitale fiind accesibile printr-un singur login.

Practic, ROeID asigură identitatea digitală a tuturor cetăţenilor României, facilitându-le autentificarea în toate platformele digitale pe care statul român le administrează, dar şi conectarea la alte platforme digitale guvernamentale din întreaga Uniune Europeană. O imagine a cărţii de identitate, un selfie şi un video scurt sunt paşii necesari pentru crearea contului ROeID.

Prin identitatea digitală ROeID, cetăţenii se vor autentifica online, digital, direct printr-un singur set de credenţiale. Aplicaţia mobilă ROeID este un instrument de bază în digitalizarea tuturor serviciilor publice.

„Proiectul este unul european, în valoare totală de 74 de milioane de lei, un proiect vital care are termen de finalizare luna august 2023. Noi am accelerat procedurile astfel încât la nivelul lunii mai să avem această versiune Beta, ca utilizatorii din România să o poată testa. Este un proiect important, un pas pe care România trebuia să îl facă. Vom marca astfel, un nou pas spre digitalizarea ţării. Un lucru important de specificat este că aplicaţia reprezintă un beneficiu şi pentru românii din Diaspora.

Un român din Diaspora şi fără cont bancar în România va putea prin contul creat pe Ghişeul.ro să îşi rezolve toate problemele privind taxele sau impozitele bancare, plăţi la ANAF sau emiterea gratuită a cazierului judiciar. Serviciile care sunt online dar până acum necesitau deplasarea la ghişeu, vor fi disponibile prin ROeID”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

Platformele digitale guvernamentale vor avea opţiunea de login, de conectare cu ROeID, marcată printr-un buton specific – Autentificare cu ROeID.

Autoritatea pentru Digitalizarea României vine cu o a doua aplicaţie anul acesta, în sprijinul cetăţenilor. Încercăm să menţinem această tendinţă, pentru a simplifica cât mai multe proceduri. Vrem să creăm un ecosistem centralizat, o bază aferentă serviciilor publice. Avem strategia şi legislaţia stabilite, rămâne doar să implementăm proiecte importante care să sprijine oamenii în interacţiunea lor digitală cu administraţia”, a adăugat Dragoş-Cristian Vlad, preşedintele ADR.

Aplicaţia oferă accesarea centralizată, simplă şi fără efort, a tuturor serviciilor publice digitale printr-o aplicaţie mobilă. Noua aplicaţie mobilă ROeID va fi disponibilă în Google Play Store şi Apple App Store, iar versiunea beta este disponibilă de joi doar pentru sistemele Android.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

COD GALBEN DE VIITURI în 15 judeţe din țară

Reporter: Moldovan Crina
25 May 2023 at 16:00
COD GALBEN DE VIITURI în 15 judeţe din țară

Hidrologii au emis joi o avertizare Cod galben de viituri valabilă în 15 judeţe din ţară.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică şi prognoza pentru următoarele 24 de ore, specialiştii INHGA anunţă intrarea în vigoare a Codului Galben, începând de joi, de la ora 13.00, până la miezul nopţii.

Astfel, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot depăşi cotele de atenţie pe anumite râuri din bazinele hidrografice: Someşul Mic, Timiş, Nera, Cerna, Jiu, Prahova, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea, în judeţele: Bihor, Cluj, Caraş Severin, Timiş, Gorj, Mehedinţi, Galaţi, Prahova, Ialomiţa, Braşov, Covasna, Buzău, Vaslui, Tulcea şi Constanţa.

Atenţionarea vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale. Acestea se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare între orele 16.00 – 22.00, pe unele râuri din judeţele Caraş Severin, Tulcea şi Constanţa

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

GREVA DIN EDUCAŢIE CONTINUĂ. Sindicaliştii au respins oferta Guvernului.

Reporter: Moldovan Crina
25 May 2023 at 15:52
GREVA DIN EDUCAŢIE CONTINUĂ Sindicaliştii au respins oferta Guvernului

Greva din Educaţie continuă toată săptămâna. Sindicaliştii au respins oferta Guvernului, dar se mai negociază. Cu profesorii în stradă, rotativa Coaliţiei se amână

Greva din Educaţie va continua joi, zi în care este aşteptat răspunsul sindicaliştilor la oferta făcută de Guvern: acordarea unor carduri cu o valoare de 2.500 de lei, sumă alocată în două tranşe.

Guvernul României a invitat reprezentanţii sindicatelor din educaţie la o nouă rundă de dialog. Întâlnirea, la care participă echipa de negociere formată din secretarul general al Guvernului, miniştrii Educaţiei, Finanţelor, Muncii şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene, este programată pentru ora 16:00, la Palatul Victoria”, transmite Executivul.

 Propunerea Guvernului nu a fost acceptată de grevişti, iar protestul început luni continuă

Sindicaliştii din Educaţie au anunţat miercuri seara, la finalul negocierilor cu Guvernul, că oferta făcută de Executiv va ajunge în cursul nopţii la toţi sindicaliştii din ţară, care vor spune dacă o acceptă sau nu.

„Noi deja am primit semnale de la colegi din ţară, informaţia circulă, mesajele sunt clare: greva generală continuă, dar oficial, pentru că trebuie absolut toţi membrii să fie consultaţi, mâine până la ora 12.00 vom comunica Guvernului care e poziţia noastră”, spunea, miercuri seara, Simion Hăncescu, liderul FSLI.

Guvernul a oferit, în cadrul discuţiilor cu sindicaliştii din Educaţie, aflaţi în grevă, carduri în valoare de 2.500 de lei, sumă acordată în două tranşe.

„Faţă de discuţiile anterioare, oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoaşterea calităţii şi redefinirea demnităţii carierei de profesor va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi a unei sume în luna octombrie, legate de cele două evenimente importante pentru lumea Educaţiei, care va consta într-un card pentru cariera profesională acordat personalului didictic. Suma propusă este de 1.000 de lei pentru luna iunie şi 1.500 de lei pentru octombrie”, a spus Marian Neacşu, secretar general al Guvernului.

Acesta a precizat că vor fi acordate sume de 500 de lei, atât în iunie, cât şi în octombrie, şi personalului nedidactic.

„În cea mai mare măsură sumele prevăzute în aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactică. (…) În momentul acesta o cotă forfetară de 30% poate să fie acordată, banii fiind din fonduri europene, cu caracter forfetar, iar suma care va fi alocată de la bugetul de stat poate să fie folosită pentru orice destinaţie”, a mai spus secretarul general al Guvernului.

Potrivit acestuia, sindicaliştii vor oferi un răspuns Guvernului cu privire la această ofertă în cursul zilei de joi.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Meci slab al Gloriei 2018 care pierde meciul tur din baraj cu Corvinul Hunedoara

Reporter: Mihai Sarmasan
25 May 2023 at 04:50
Meci slab al Gloriei 2018 care pierde meciul tur din baraj cu Corvinul Hunedoara

de Mihai Sărmășan

Fotbaliștii Clubului Sportiv Gloria 2018 Bistrița-Năsăud au pierdut miercuri pe teren propriu cu scorul de 1-2, prima manșă a barajului de promovare în Liga a 2-a disputat contra formației Corvinul Hunedoara.

Echipa bistrițeană antrenată de Adrian Falub a părut depăsită de miza jocului, mai ales în primele 30 de minute ale meciului, când pe fondul unor multiple greșeli în apărare, oaspeții s-au desprins pe tabelă conducând cu scorul de 2-0.

După pauză, hunedorenii au încercat să își conserve avantajul, unicul gol al Gloriei 2018 fiind înscris de Antonio Manolache în minutul 88 din penalty. Meciul retur va avea loc sâmbătă la Hunedoara începând cu ora 17.30

foto credit: Facebook CS Gloria 2018 BN

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌