Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Ieri — 27 May 2023Bugetul

EXCLUSIV Fostul președinte Emil Constantinescu: ‘Este un deja-vu. În România, văd ieșirea din nou la suprafață a curentelor care au reprezentat agentura sovietică’

27 May 2023 at 15:22

EXCLUSIV Bugetul.ro. Joi, 25 mai 2023, fostul președinte al României, Emil Constantinescu, și-a lansat, la Bookfest, lucrarea „Lumea post-pandemie între război și pace” – lucrare coordonată de fostul șef de stat împreună cu Oana Elena-Brânda. Cu această ocazie, l-am întrebat pe fostul președinte al României cum vede evoluția războiului din Ucraina și dacă este îngrijorător sentimentul pro-rus care a luat naștere în societatea românească, de la începutul invaziei Rusiei lui Vladimir Putin în Ucraina până în prezent.

Fostul președinte al României a declarat, pentru Bugetul.ro, că în România ies la suprafață din nou curentele care au existat în 1999, în timpul intervenției NATO în Kosovo, și care au reprezentat agentura sovietică.

Mai mult, Emil Constantinescu a subliniat, pentru Bugetul.ro, că Vladimir Putin, fost ofițer KGB, încearcă, prin invazia în Ucraina,  să refacă imperiul sovietic, imperiu a cărui destrămare dictatorul de la Kremlin o consideră „o mare dramă”.

Emil Constantinescu, fost președinte al României: „Pentru mine, este deja-vu. În România, eu văd ieșirea din nou la suprafață a curentelor care au existat în 1999, în timpul intervenției în Kosovo, și care au reprezentat agentura sovietică”

Eugen Dinu: Cum vedeți dumneavoastră evoluția războiului din Ucraina?

Emil Constantinescu, fost președinte al României: Este greu de răspuns scurt la probleme complicate. Războiul din Ucraina trebuie văzut în adevărata lui lumină, care înseamnă o resetare a lumii de până în februarie 2022. Pentru că a marcat începerea unui nou Război Rece, în care trăim, combinat cu amenințarea unui război nuclear. Deci, ceea ce reprezenta o parte a Războiului Rece, readusă acum în discuție. Și un război real, cu victime omenești și distrugeri uriașe, care nu pot să rămână fără consecințe.

În același timp, el va reseta toată lumea, pentru că pune câteva probleme esențiale. Trebuie răspuns la următoarele întrebări: în viitor va predomina forța dreptului sau dreptul forței? Mai sunt valabile tratatele? Ce fel de tratate sunt ele? Care este soarta conflictelor înghețate, a tratatelor care consemnează conflicte înghețate sau care pregătesc un nou război? Și cum se poate construi o pace globală, prin educație, prin cultura păcii? Acestea sunt numai câteva idei, dar alte consecințe sunt refacerea echilibrului economic, refacerea modului în care lumea nu mai poate să fie omnipolară și, pe lângă această periferie haotică, va trebui să conțină un centru care să poată să garanteze un nou echilibru mondial.

Putem discuta mult, acestea sunt câteva teme și am încercat prin cartea pe care am lansat-o astăzi să aduc împreună, sub formă de declarații, conferințe ale unor personalități importante. După cum mai mai spus sunt 25 de foști șefi de state, și nu oricare, sunt foști șefi de state cu background academic, care au viziuni, 25 de foști prim-miniștri cu background academic, dar și mari personalități intelectuale, pentru că, în momentul de față, eu cred în responsabilitatea mediului academic pentru conturarea unei viziuni.

„Putin vrea să refacă imperiul sovietic”

E.D.: Din punctul dumneavoastră de vedere, este îngrijorător acest sentiment pro-rus care a luat naștere în societatea românească, în această perioadă (n.r. – de la începutul invaziei ruse în Ucraina până în prezent)?

Emil Constantinescu, fost președinte al României: Pentru mine, este un deja-vu. În România, eu văd ieșirea din nou la suprafață a curentelor care au existat în 1999, în timpul intervenției în Kosovo, și care au reprezentat agentura sovietică.

Spun sovietică pentru că în Rusia, în momentul acela, exista o dualitate. Exista o conducere de tipul Gorbaciov, urmată de Elțîn, înclinată spre Occident și spre soluționare pașnică, și o aripă dură a celor care dăduseră lovitura de stat fără succes în 1991, reprezentând cadrele KGB-ului, GRU-ului și ale armatei care doreau ceea ce astăzi Putin face, anume refacerea imperiului sovietic vremelnic deteriorat – ceea ce Putin consideră că a fost o mare dramă.

EXCLUSIV Fostul președinte Emil Constantinescu <!--googleoff: all--><p id=Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

AlaltaieriBugetul

Camera Deputaților a dat undă verde: Se plănuiește modificarea OUG-ului privind funcționarea ‘Doi și-un sfert’! Numirea și demiterea șefului DGPI, cu aprobarea CSAT!

23 May 2023 at 13:11

Camera Deputaților a aprobat astăzi o propunere legislativă privind modificarea şi completarea Articolului 8 din OUG nr. 76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne, urmașa „Doi și-un sfert”. Propunerea legislativă va merge la Senat, care are calitatea de for decizional.

Acest proiect de act normativ are un singur obiectiv, și anume ca directorul general al DGPI să fie numit și eliberat din funcție cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Actualul șef al DGPI, generalul-maior Tiberiu Silviu Dumitrache, a primit la numirea în funcție avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, se precizează într-un răspuns oferit Bugetul.ro, la 30 ianuarie 2023, de către Direcția Generală de Protecție Internă.

Ce urmează să se schimbe în OUG nr. 76/2016:

„Art.8. – (1) Directorul general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă este numit şi eliberat din funcţie de către ministrul afacerilor interne. Numirea și eliberarea din funcţie se fac cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”, se arată în proiectul de act normativ.

„În situația în care directorul general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă aflat în funcție nu deține avizul Consiliului Suprem de Apărare a  Ţării, Ministerul Afacerilor Interne solicită emiterea acestuia în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se precizează în propunerea de act normativ care a trecut de votul Camerei Deputaților.

Forma actuală a Articolului 8 alin. (1) este următoarea: „Directorul general al Direcției Generale de Protecție Internă este numit și eliberat din funcție de către ministrul afacerilor interne”.

DGPI, pentru Bugetul.ro: Generalul Tiberiu Silviu-Dumitrache are aviz din partea CSAT pentru ocuparea funcției

La 12 ianuarie 2023 i-am întrebat, printre altele, pe cei din cadrul Direcției Generală de Protecție Internă dacă actualul șef al DGPI, generalul Tiberiu Silviu Dumitrache, a primit avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru ocuparea funcției.

„Toate persoanele din conducerea DGPI, inclusiv actualul director general, domnul general-maior Tiberiu Silviu Dumitrache, au primit avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării cu ocazia numirii în funcție, în conformitate cu prevederile art. 78 din Legea nr. 80/1995, care condiționează de acest aviz numirile în funcțiile prevăzute în statele de organizare cu grade de general de corp de armată (…) și superioare acestora”, se precizează în răspunsul pe care mi l-a dat DGPI.

Camera Deputaților a dat undă verde Se plănuiește modificarea OUGului privind funcționarea <!--googleoff: all--><p id=Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

SURSE din MAI, după noile acuzații ale USR: ‘Nu e o decizie primită, la acest moment, privitoare la o corecție’

19 May 2023 at 20:24

Cătălin Drulă, președintele USR, a lansat noi acuzații la adresa Ministerului de Interne, respectiv la cea a ministrului Lucian Bode, în scandalul achiziției de BMW-uri făcute de Poliția Română. În urma unui răspuns primit de la Ministerul Transporturilor, Drulă susține că „s-au constatat abateri în derularea achiziției publice”. În replică, sursele Bugetul.ro afirmă că nu s-a primit o informare oficială cu privire la o corecție, ci doar că i s-a cerut Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) să formuleze un punct de vedere în acest sens. De altfel, acest lucru poate fi observat și în răspunsul primit de liderul USR de la Ministerul Transporturilor.

De asemenea, potrivit surselor noastre, s-au mai aplicat astfel de corecții la proiectele pe fonduri europene demarate de Ministerul de Interne, fiind vorba de o procedură „uzuală”. „În cel mai rău caz, se aplică o corecție de 10% față de proiectul aprobat inițial, așa cum se aplică la n proiecte”, au precizat sursele Bugetul.ro.

„N-am primit o informare oficială. Colegii de la IGPR au fost solicitați să formuleze un punct de vedere, nu e o decizie primită, la acest moment, cu privire la o corecție. Li s-a cerut un punct de vedere de către cei de la Ministerul Transporturilor, în speță comisia care analizează proiectul. În acest moment, colegii de la IGPR formulează un punct de vedere.

Surse Bugetul.ro: „Sunt foarte multe proiecte cu fonduri nerambursabile unde se aplică corecții, de la 10 până la 25%. Am mai avut astfel de corecții în MAI”

Care e situația? Ce se întâmplă? Sunt foarte multe proiecte cu fonduri nerambursabile unde se aplică corecții, de la 10 până la 25%. Sursele noastre spun că ar fi în discuție să se aplice în proiectul respectiv o corecție de 10%, respectiv din bugetul statului să se plătească mai mult decât s-a aprobat cu 10%. Nu înseamnă că e o altă abatere.

Cei care fac analiza proiectului, în general, dispun anumite corecții, din diferite motive. Vom vedea care e motivarea. Nici colegii mei nu o au. O să vedem ce ne spun. În cel mai rău caz, se aplică o corecție de 10% față de proiectul aprobat inițial, așa cum se aplică la n proiecte.

Da, am mai avut astfel de corecții în Ministerul de Interne. E ceva uzual”, au spus sursele Bugetul.ro.

Cătălin Drulă: „Se pare că îi pasează pisica domnul Bode domnului Ciucă”

Întrebat, la B1 TV, în emsiunea Ioanei Constantin, cum e posibil să pierdem și bani europeni din cauza controversatei achiziții, liderul USR a declarat: „Da, se pare că îi pasează pisica domnul Bode domnului Ciucă, dacă într-adevăr preia portofoliul de la Interne, pentru că de când a bubuit acest scandal public anul trecut, al BMW-urilor cumpărate cu dedicație de la prietenul președintelui Iohannis, până în prezent, se pare și avem un răspuns oficial pe care l-am primit din partea Ministerului Transporturilor, i-am trimis și o interpelare domnului Grindeanu, ca deputat, pentru că acolo se gestionează fondurile europene din care ar trebui plătite aceste BMW-uri”.

„În răspuns se spune așa, pe de o parte, că până în prezent domnul Bode n-a cerut rambursarea banilor plătiți pe BMW-uri din fonduri europene, și se pare că încearcă să scape de asta înainte să iasă din mandat, adică să nu facă cererea de rambursare, și pe de altă parte scrie negru pe alb că s-au constatat abateri în derularea achiziției publice, ceea ce noi spunem de la început, pentru că aceste mașini, să nu uităm, au fost cumpărate cu un caiet de sarcini copiat din cartea mașinii BMW respective, adică s-a dorit și s-a cumpărat această mașină ca pe o achiziție directă, deși a fost mascată ca o licitație”, a mai spus Drulă.

​Achiziția celor 600 de BMW-uri de Ministerul Afacerilor Interne, condus de liberalul Lucian Bode, s-a făcut cu „o serie de abateri de la legislația achizițiilor publice”, susține Direcția din Transporturi responsabilă cu rambursarea plăților din fonduri UE, care a propus o corecție de 10% a contractului, a scris HotNews.ro.

Informațiile apar într-un răspuns al Ministerului Transporturilor, condus de PSD-istul Sorin Grindeanu, la o interpelare pe tema acestei achiziții făcute de liderul USR, Cătălin Drulă.

SURSE din MAI după noile acuzații ale USR <!--googleoff: all--><p id=Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Foto Bugetul.ro. Panică în Capitală, după alerta ANM! Copaci căzuți pe mașini

19 May 2023 at 15:57

Foto Bugetul.ro. Panică în Capitală, după alerta ANM! Copaci au căzut pe mașini. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis o avertizare nowcasting de Cod Galben de vijelii.

„Se vor semnala : intensificări ale vântului care vor atinge la rafală 55…60 km/h /vijelie”, a informat ANM.

„Valabil de la : 19-05-2023 ora 17:25 până la : 19-05-2023 ora 18:00”, a precizat ANM.

După avertizarea ANM, mai mulți copaci s-au rupt în Capitală, iar unii dintre aceștia au aterizat pe autoturismele parcate în zonă. De asemenea, au fost rupte și cabluri de electricitate, au informat sursele Bugetul.ro.

Conform unei fotografii intrate în posesia Bugetul.ro, un copac a avariat mai multe mașini parcate pe Strada Elena, în Sectorul 2 al Capitalei.

Foto Bugetulro Panică în Capitală după alerta ANM Copaci căzuți pe mașini

Foto Bugetulro Panică în Capitală după alerta ANM Copaci căzuți pe mașini

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Suspecta intrare pe piața românească a unei companii din Turcia care și-a început activitatea în Rusia/Update. Reacția companiei

17 May 2023 at 15:30

În toamna anului 2022, un nou tour-operator a intrat pe piața din România. Este vorba despre Coral Travel. Compania Coral Travel este deținută de OTI Holding din Turcia. Coral Travel și-a început activitatea ca tour-operator la Moscova, în anul 1994, conform informațiilor de pe site-ul oficial.

Suspecta intrare pe piața românească a unei companii din Turcia care șia început activitatea în RusiaUpdate Reacția companiei

Am vrut să știm dacă în prezent, în plină invazie rusă în Ucraina, Coral Travel mai are vreo legătură cu Rusia, astfel că am trimis un e-mail companiei, la 8 mai 2023. Până la ora publicării acestui articol, nu am primit niciun răspuns.

Update. Coral Travel Group nu are nici acționariat rus, și nici filiale și/sau sucursale în Federația Rusă, susține Coral Travel România.   

De asemenea, ne-a atras atenția și polița de asigurare a Coral Travel privind rambursarea sumelor achitate de către sau pe seama călătorilor și/sau a cheltuielilor de repatriere în cazul insolvenței agenției de turism, polița fiind de 50.000 de euro.

Mai multe surse din domeniu ne-au explicat că, pentru o companie care vinde pachete turistice, această poliță de asigurare ar fi prea mică.

Spre exemplu, un mare tour-operator de pe piața locală, care vinde pachete turistice, are o asigurare de 2 milioane de euro.

Și în această privință am cerut lămuriri de la Coral Travel. Când vom primi răspunsurile companiei, le vom publica.

Update. „Am primit asigurarea pentru activitățile licențiate în valoare totală de 100.000 euro. Scopul nostru este să oferim un serviciu de calitate și de încredere fiecărui turist, astfel, pentru a oferi garanții suplimentare pentru activitatea noastră, s-a luat decizia pentru un instrument financiar suplimentar – constituirea unei garanții bancare în valoare de 1 milion de euro”, a precizat Coral Travel, într-un răspuns pentru Bugetul.ro.

De ce ridică semne de întrebare polița de asigurare a Coral Travel

Anul trecut, compania româno-turcă Soley Tour a intrat în incapacitate de plată în plină vară, lăsând zeci de turiști români fie blocați în destinația de vacanță, fie fără mult așteptata vacanță plătită, după cum a informat, la vremea respectivă, Antena3.ro.

Conform airlinestravel.ro, Soley Tour a avut, la acel moment, un instrument de garantare de 100.000 de euro – practic, o sumă dublă față de Coral Travel.

Facem precizarea că reporterul Bugetul.ro a solicitat clarificări și de la Ministerul Turismului în acest caz. Nici de la Ministerul Turismului nu am primit niciun răspuns până la acest moment.

Sperăm ca, odată ce primim răspunsurile, atât de la Coral Travel, cât și de Ministerul Turismului, să putem răspunde la aceste întrebări.

Reacția Coral Travel: „Coral Travel Group nu are nici acționariat rus, și nici filiale și/sau sucursale în Federația Rusă. Scopul nostru este să oferim un serviciu de calitate și de încredere fiecărui turist, astfel, pentru a oferi garanții suplimentare pentru activitatea noastră, s-a luat decizia pentru un instrument financiar suplimentar – constituirea unei garanții bancare în valoare de 1 milion de euro”

„Bună ziua,

 Aș dori în primul rând să vă mulțumesc pentru interesul acordat companiei noastre.

 Coral Travel România face parte din Coral Travel Group.

Coral Travel Group activează în industria turismului din 1992 (fiind din Turcia) în domenii de activitate precum: tour operator, agenție de turism, aviație civilă, managementul destinațiilor turistice, oferă servicii pentru destinații de călătorie și, de asemenea, activează în industria tehnologiei informației și a securității, fiind una dintre mărcile de top ale turismului internațional.

Coral Travel Group nu are nici acționariat rus, și nici filiale și/sau sucursale în Federația Rusă.

Coral Travel România, ca parte a  grupului de companii, activează pe piață din 2022. Am primit asigurarea pentru activitățile licențiate în valoare totală de 100.000 euro. Scopul nostru este să oferim un serviciu de calitate și de încredere fiecărui turist, astfel, pentru a oferi garanții suplimentare pentru activitatea noastră, s-a luat decizia pentru un instrument financiar suplimentar – constituirea unei garanții bancare în valoare de 1 milion de euro.

În curând, procesul de eliberare a garanției va fi finalizat. În acel moment, vom fi bucuroși să vă informăm pe dumneavoastră, pe turiști,  dar și pe partenerii noștri actuali și viitori despre acest lucru.

Coral Travel este mândră de faptul că este un actor important în domeniul călătoriilor, precum și de faptul că organizează și participă la evenimente de interes în domeniu, dar și pentru că urmează și formează tendințele cele mai moderne din această industrie. În cazul în care doriți alte informații despre Coral Travel Group/Coral Travel România, așteptăm cu interes mail-ul dvs.

 Cu stimă,

Echipa de marketing Coral Travel România”

Suspecta intrare pe piața românească a unei companii din Turcia care șia început activitatea în RusiaUpdate Reacția companiei

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌