❌

Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Ieri — 27 May 2023Politia Romana

INTERVENȚII ALE POLIȚIEI ROMÂNE

27 May 2023 at 13:59

În ultimele 24 de ore, polițiștii au intervenit la peste 2.800 de sesizări venite din partea cetățenilor, iar în urma activităților desfășurate au fost aplicate 8.000 de sancțiuni contravenționale.

La data de 26 mai a.c., peste 11.216 de polițiști au acționat, la nivel național, pentru prevenirea faptelor antisociale și menținerea ordinii și siguranței publice.

Au fost organizate 255 de acțiuni și s-a intervenit la 2.803 de evenimente, dintre care 2.285 au fost sesizate prin 112.

Totodată, au fost sesizate 845 infracțiuni, peste 18% dintre acestea fiind din oficiu și au fost dispuse măsuri preventive în cazul a 70 de persoane.

De asemenea, au fost depistate 25 persoane urmărite național sau internațional.

Totodată, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 8.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare de  3.048.082 de lei.

Polițiștii rutieri au desfășurat activități pentru creșterea siguranței în trafic, fiind constatate 108 de infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice. Au fost reținute 774 de permise de conducere, dintre care 40 pentru alcool, 259 pentru viteză și 1 pentru droguri, fiind retrase 262 de certificate de înmatriculare.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

PERCHEZIȚII ȘI INVESTIGAȚII, PENTRU COMBATEREA CRIMINALITĂȚII ORGANIZATE

27 May 2023 at 11:22

În perioada 12 – 25 mai a.c., polițiștii din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au efectuat 45 de acțiuni operative de amploare, pentru destructurarea grupurilor infracționale specializate în trafic de persoane, criminalitate informatică, trafic și consum ilicit de droguri și spălare de bani.

În cadrul acestor acțiuni, au fost efectuate 388 de percheziții domiciliare și 16 acțiuni de prindere în flagrant delict, fiind derulate activități investigative pentru probarea activității infracționale a 563 de persoane.

Au fost emise 117 ordonanțe de reținere și 25 de mandate de arestare preventivă, iar, față de 39 de persoane, a fost luată măsura controlului judiciar. Mare parte din activități au fost desfășurate la data de 25 mai a.c., iar instanțele nu s-a pronunțat cu privire la toate măsurile preventive.

De asemenea, au fost indisponibilizate 45,077 kilograme de cannabis, 703 grame de cocaină, 12,351 kilograme de droguri sintetice, 31,605 kilograme de alte substanțe cu efect psihoactiv, 7,106 kilograme de substanță vegetală, 329 de doze droguri, 84 de grindere, 51 de cântare de precizie, 945 de comprimate și 4 instalații pentru culturi de cannabis.

Totodată, au fost instituite măsuri pentru 14 autoturisme, 284 de telefoane, 21 de laptopuri, 52 de cartele SIM, 41 de medii de stocare, 8 arme letale, 11 arme neletale, 188 de bucăți de muniție, 5 ceasuri, 16 carduri bancare, 875.479 de lei, 129.855 de euro, 2.530 USD, 1.320 de lire sterline și 10.900 de euro, care prezintă urme de contrafacere.

În cadrul acțiunilor, alături de polițiști din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate, au participat luptătorii Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene și jandarmi.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

ACȚIUNEA FITOS 2023

27 May 2023 at 10:43

În perioada 21 februarie – 21 aprilie 2023, Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase - I.G.P.R. a coordonat o acțiune națională, pentru prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională la regimul produselor de protecție a plantelor.

Acțiunea a avut ca scop îmbunătățirea siguranței și sănătății cetățenilor, prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională la regimul produselor de protecție a plantelor și protecția mediului, prin verificarea modului de efectuare a operațiunilor cu produse de protecție a plantelor și a condițiilor în care se desfășoară aceste operațiuni de către agenții economici.

La activitate, au participat specialiști din structurile Inspectoratului General al Poliției Române și din cadrul Autorității Naționale Fitosanitare care, potrivit legii, au competență, atribuții legale și expertiză pe problematica ce a făcut obiectul acțiunii (reprezentanții oficiilor fitosanitare județene).

Astfel, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase și specialiștii din cadrul oficiilor fitosanitare județene au verificat 4.298 de operatori economici înregistrați/autorizați, care desfășoară operațiuni cu produse de protecție a plantelor și 1.367 de persoane fizice și juridice care efectuau operațiuni cu acest tip de produse.

Au fost constatate 278 de fapte de natură penală, dintre care 193 de infracțiuni prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005, privind protecția mediului, 52 de infracțiuni la O.U.G. 92/2021 privind regimul deșeurilor, 19 infracțiuni sancționate de articolul 359 din Codul Penal, privind traficul de produse sau substanțe toxice, precum și 14 infracțiuni la alte acte normative.

Totodată, polițiștii au indisponibilizat, în vederea confiscării sau neutralizării, după caz, 1.133.755 de kilograme și 13.355 de litri de substanțe și deșeuri periculoase și 1.864 de kilograme și 110.310 litri de produse de protecție a plantelor cu termen de valabilitate depășit.

Polițiștii au aplicat 122 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 412.350 de lei.

Exemple:

1. La data de 10 martie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad au identificat un bărbat, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, cu punctul de lucru în municipiul Arad, județul Arad.

Acesta nu a asigurat depozitul în care erau păstrate și depozitate produse de protecție a plantelor, conform legii, o parte din produse fiind depozitate în afara depozitului, într-un spațiu unde aveau acces persoane neautorizate.

În cauză, a fost  întocmit dosar penal și se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de nesupravegherea și neasigurarea depozitelor de deșeuri și substanțe periculoase, precum și nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor numai ambalate și în locuri protejate.

Totodată, în urma controlului, la punctul de lucru, au fost indisponibilizați 9.140 de litri și 3.585 de kilograme de produse pentru protecție a plantelor, susceptibile a fi contrafăcute.

Produsele respective erau provenite din China și urmau a fi comercializate în Italia, de către reprezentanții societății.

2. La data de 14 martie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman au efectuat verificări, în localitatea Peretu, județul Teleorman, la o societate comercială, despre care existau date și informații, cu privire la comercializarea produselor de protecție a plantelor, fără drept.

În urma controlului, au fost descoperiți 12 litri și 30 de kilograme de produse pentru  protecția plantelor, având termenul de valabilitate expirat, iar unele produse nefiind etichete în limba romană, urmând a fi comercializate online, pe o platformă, societatea nefiind autorizată pentru această operațiune.

În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că persoana ce comercializa produsele enumerate anterior nu deținea documente privind proveniența acestora.

Totodată, a fost descoperit un recipient din metal, cu greutatea înscrisă pe etichetă, de 1,5 kilograme, despre care exista bănuiala că ar fi pastile de gazat, utilizate pentru cereale, acestea făcând parte din categoriile T (Toxice) și T+ (Foarte Toxice).

Produsele au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de traficul de produse sau substanțe toxice și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri.

3. La data de 16 martie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș au efectuat verificări, pe linia substanțelor și produselor pentru protecția plantelor, în localitatea Chevereșu Mare, județul Timiș, la o locație aparținând unui bărbat.

În urma controlului efectuat, în fața imobilului, au fost descoperite 21.000 de kilograme de azot, amplasate direct pe sol, într-un spațiu neacoperit, fără a respecta condițiile legale privind depozitarea îngrășământului.

Cantitatea a fost ridicată, în vederea indisponibilizării.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nesupravegherea și neasigurarea depozitelor de deșeuri și substanțe periculoase, precum și nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecția plantelor numai ambalate și în locuri protejate.

4. La data de 21 martie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, împreună cu reprezentanți ai Oficiului Fitosanitar Constanța, au efectuat verificări, la punctul de lucru al unei societăți comerciale.

În urma verificărilor, au fost descoperite produse de protecția plantelor, deținute fără drept și cu termene de valabilitate expirate, respectiv 7 kilograme de produse clasificate ca toxice, deținute fără autorizație, cu termen de garanție expirat, 1.013 litri și 101 kilograme de produse, din categoria Xn (nocive) și Xi (iritante), cu termen de garanție expirat, devenite deșeuri.

Deținătorul nu a fost autorizat să dețină sau să utilizeze substanțe de protecție a plantelor clasificate ca toxice, fapt pentru care, produsele de protecție a plantelor din categoria foarte toxică (T+) au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, celelalte produse fiind lăsate în custodia persoanei controlate, cu obligația de a le preda unui operator de servicii de tratare a deșeurilor periculoase.

S-a întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de produse sau substanțe toxice și neluare a măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri.

5.  La data de 22 martie a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au efectuat verificări, la punctul de lucru al unei societăți, din județul Buzău.

În urma verificărilor, doi bărbați, angajați în cadrul societății, au fost prinși în flagrant delict, în timp ce incendiau mai mulți saci din material plastic și alte materiale din plastic.

În cauză a fost întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunilor de incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor care au devenit deșeuri.

6. La data de 11 aprilie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Galați au efectuat un control pe linia respectării regimului produselor de protecția plantelor, la punctul de lucru al unei societăți comerciale, din comuna Braniștea, județul Galați.

În urma controlului, s-a constatat faptul că societatea deținea, într-un spațiu de depozitare, 1 kilogram de insecticid, clasificat foarte toxic și 45 de litri de produse pentru protecție a plantelor, cu termenul de valabilitate depășit, față de care nu a fost luată măsura neutralizării.

Totodată, s-a constatat că, în curtea punctului de lucru, erau depozitate, în condiții improprii, 48.000 de kilograme de îngrășăminte chimice.

Produsele au fost ridicate și indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor, iar pentru 48.000 de kilograme de îngrășăminte chimice s-a dispus depozitarea acestora, în spații protejate.

Față de administratorul societății, se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de produse ori substanțe toxice, neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri și nerespectarea obligațiilor de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecția plantelor, numai ambalate și în locuri protejate.

7. La data de 20 aprilie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița au efectuat verificări pentru prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională, la regimul produselor de protecție a plantelor și îngrășămintelor chimice.

În urma verificărilor efectuate, la punctul de lucru al unei societăți, din comuna Cosâmbești, județul Ialomița, au fost descoperite 27.600 de kilograme de îngrășământ chimic complex, depozitate în mod necorespunzător, fără a fi respectate prevederile actelor normative în vigoare, numai ambalate și în locuri protejate.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nesupravegherea și neasigurarea depozitelor de deșeuri și substanțe periculoase, precum și nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor numai ambalate și în locuri protejate.

8. La data de 20 aprilie a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița – Năsăud au efectuat verificări, la punctul de lucru al unei societăți din județul Bistrița – Năsăud.

În urma verificărilor, au fost descoperite 40.000 de kilograme de îngrășământ chimic complex, care nu au fost depozitate corespunzător, conform normelor legale privind protecția mediului, o parte dintre acestea fiind depozitate pe paleți din lemn, amplasate pe sol în aer liber.

În cauză, s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  nesupravegherea și neasigurarea depozitelor de deșeuri și substanțe periculoase, precum și nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor numai ambalate și în locuri protejate.

Totodată, au fost ridicate 40.000 de kilograme de îngrășământ chimic complex.

La aceeași dată, în urma unui control efectuat la un bărbat, din localitatea Ocnița, polițiștii au descoperit 2.400 de kilograme de îngrășământ chimic azot, prevăzut ca și precursor de exploziv restricționat, fără să dețină documente de proveniență și care nu a fost depozitat conform legislației în vigoare.

De asemenea, au fost descoperite 12.000 de kilograme de îngrășământ chimic complex, nedepozitate corespunzător, o parte din saci fiind depozitați pe paleți din lemn, amplasați pe sol.

Cele 2.400 de kilograme de îngrășământ chimic azot și 12.000 de kilograme de îngrășământ chimic complex au fost ridicate, în cauză fiind întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului precursorilor de explozivi restricționați, nesupravegherea și neasigurarea depozitelor de deșeuri și substanțe periculoase, precum și nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor numai ambalate și în locuri protejate.              

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

AlaltaieriPolitia Romana

11 PERSOANE ARESTATE PENTRU CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT ȘI TRAFIC DE DROGURI

26 May 2023 at 19:05

La data de 25 mai a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au documentat activitatea infracțională a 14 persoane, cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic intern de droguri de risc și de mare risc și efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse cu efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada noiembrie 2021 – mai 2023, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc și efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse cu efecte psihoactive, care ar fi acționat în municipiul București și județul Ilfov până la data de 24 mai a.c., dată la care a fost destructurat.

Activitatea de vânzare a drogurilor ar fi fost desfășurată atât stradal, cât și la anumite locații, ocupate abuziv de grupul infracțional organizat.

În cadrul locațiilor utilizate de membrii grupului infracțional organizat, ar fi fost organizate diferite petreceri, la care erau invitate persoane care practicau prostituția și care consumau astfel de substanțe, acestea devenind cunoscute pentru maniera facilă în care se realiza vânzarea de droguri și substanțe (acestea fiind livrate la geamul autoturismelor conduse de consumatori).

În urma perchezițiilor efectuate, au fost indisponibilizate 3,2 kilograme de alpha-PHiP, 20 de grame de cocaină, un litru de GBL și 20 de comprimate de MDMA (ecstasy), precum și 160.300 de lei, 26.720 de euro și 20 de lire sterline, dispozitive de mărunțire și porționare a drogurilor, două pistoale, un cuțit de mari dimensiuni, precum și înscrisuri de interes în cauză.

De asemenea, în urma activităților au fost indisponibilizate 2 autoturisme de lux, 29 de ceasuri și 80 de grame de bijuterii.

Totodată, în una dintre locațiile percheziționate au fost identificați mai mulți consumatori și o persoană urmărită general.

La data de 25 mai a.c., procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pentru 24 de ore a 14 bănuiți, cetățeni români.

În cursul zilei de astăzi, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au sesizat Tribunalul București cu propunerea de arestare preventivă a 15 bănuiți (14 în stare de reținere și unul în lipsă).

Judecătorul de drepturi și libertăți a dispus arestarea preventivă a 11 persoane, arestul la domiciliu față de două, control judiciar față de o persoană bănuită și disjungerea cauzei față de bănuitul propus în lipsă.

Suportul de specialitate a fost asigurat Direcția Operațiuni Speciale, din cadrul Poliției Române.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

UPDATE: AMPLE ACȚIUNI LA NIVEL NAȚIONAL PENTRU DESTRUCTURAREA GRUPURILOR INFRACȚIONALE ORGANIZATE

26 May 2023 at 17:38

La data de 25 mai a.c., Poliția Română, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., cu sprijinul Poliției de Frontieră și al Jandarmeriei Române, a efectuat 58 de acțiuni operative, pentru destructurarea unor grupuri infracționale organizate, specializate în trafic de droguri de risc și mare risc, precum și efectuarea de operațiuni cu substanțe cu efect psihoactiv.

De asemenea, au fost vizate și cauze care au ca obiect traficul de persoane, exploatarea persoanelor vulnerabile și criminalitatea informatică.

În cadrul operațiunii coordonate, realizate la nivel național, polițiștii, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au pus în executare peste 300 de mandate de percheziție domiciliară și aproximativ 300 de mandate de aducere.

În cauzele instrumentate, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au dispus, până la această oră, reținerea a 97 de persoane pentru 24 de ore și luarea măsurii controlului judiciar față de 35 de bănuiți.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost descoperite și ridicate aproximativ 40 de kilograme de cannabis, 4 culturi indoor de cannabis cu instalațiile aferente, peste 18 kilograme de droguri de risc și mare risc (droguri sintetice, rezină de cannabis, cocaină, ciuperci halucinogene), peste 900 de comprimate, 60 de mărunțitoare mecanice și 37 de cântare de precizie.

De asemenea, au fost ridicate 7 arme letale și 11 arme neletale, peste 162 de bucăți de muniție de diferite categorii, 13 autoturisme de lux,  mai multe bijuterii și 5 ceasuri de lux, 241 de telefoane mobile, 19 laptop-uri și 23 de bucăți de medii de stocare și 16 carduri bancare.

Totodată, au fost identificați și indisponibilizați 114.000 de euro, 789.000 de lei, 490.000 de forinți,  2.130 USD și 630 de lire sterline.

Acțiunile au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul brigăzilor și serviciilor de combatere a criminalității organizate, inspectoratelor județene de poliție și jandarmi din cadrul inspectoratelor de jandarmi județene.

Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. și Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.-Structura Centrală.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

https://youtu.be/Hdc34HjPBqQ

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌