Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Ieri — 27 May 2023Pedagoteca

Cum să îndrăgești contabilitatea? Interviu cu prodecanul Facultății de Științe Economice din cadrul UPG Ploiești

Reporter: Codrut Cojocaru
27 May 2023 at 01:26
Cum să îndrăgești contabilitatea Interviu cu prodecanul Facultății de Științe Economice din cadrul UPG Ploiești

Știm că meseria de contabil este prin excelență o profesie tăcută care ascunde însă foarte buni profesioniști, cu multe ore de studiu a legilor și monitoarelor oficiale, cu responsabilități și termene limită strânse, controale și audituri de multe feluri.

Meseria de profesor este una dintre cele mai dinamice, frumoase și, în același timp, plină de provocări. Se spune că educatorul, învățătorul și apoi profesorul, este al doilea părinte pentru un elev. Ca orice menire atât de importantă, și aceasta ar trebui “hrănită” cu siguranță, cu reguli clare, ar trebui să fie finanțată suficient pentru a nu se împovăra de griji parazite, promovată și respectată. Câți elevi sau studenți vor să devină profesori? Ce părere au cadrele didactice despre profesia lor? De ce nu mai este o meserie dorită, cu un statut atât de respectat cum “era odată”? Cine este profesorul de astăzi și cum ar trebui să arate cel de mâine?

Aflăm în continuare care este menirea “formatorului” de contabili, chiar de la un specialist în domeniu, doamna conf. univ. dr. Boni Mihaela Străoanu, Prodecanul Facultății de Științe Economice din cadrul UPG Ploiești:

Înainte de a fi profesor, ce v-a atras la contabilitate, ce factori v-au determinat să alegeți această carieră? Când ați decis că doriți să deveniți contabil?

Am crescut înconjurată de termeni ca “debit, credit, active, pasive, balanțe, etc”, ambii mei părinți lucrând în domeniu. Prin urmare, nu cred că a fost vorba de o atracție, ci mai degrabă de o alegere naturală. Atracția a fost pentru o carieră de profesor, încă de mică, iar când s-a ivit oportunitatea de a rămâne în mediul universitar, dar de cealaltă parte a catedrei, și să predau și contabilitate, nu pot spune decât că s-au aliniat toate astrele.

Cum ați decis să intrați în învățământul universitar?

A fost o oportunitate pentru mine începerea unei cariere în învățământul universitar. Am rămas imediat după facultate, ca preparator universitar. Deci aș putea spune că am început “de jos”.

Aveți un domeniu preferat? Pe ce arie a contabilității v-ați specializat?

Deși predau cu aceeași plăcere mai multe discipline, bazele contabilității și expertiza contabilă ocupă în sufletul meu un loc aparte.

Care au fost cele mai importante momente în cariera dumneavoastră?

Au fost mai multe, dar la momentul respectiv nu mi s-au părut a fi determinante pentru cariera mea. Sau cel puțin alegerile făcute nu au avut acest scop. Și aici aș putea menționa: venirea la UPG acum mai bine de 20 de ani, intrarea în CECCAR, acreditarea ca expert judiciar, promovarea pe gradul didactic de conferențiar, decizia de a participa la conducerea Facultății de Științe Economice în calitate de prodecan, etc.

Cum vă amintiți de anii de început în învățământ? A fost o perioadă ușoară sau grea, ce dificultăți ați întâlnit?

Privind acum în urmă, nu aș putea spune că a fost chiar ușor. Dar faptul că eram oarecum de aceeași vârstă cu studenții mei, că sunt o fire veselă și optimistă și am preferat să promovez la ore o atmosferă destinsă, m-au ajutat să trec mai ușor peste toate dificultățile inerente oricărui început.

De ce sunteți cea mai mândră până în clipa de față?

În plan personal, sunt mândră de familia mea care a fost tot timpul alături de mine în deciziile pe care le-am luat, iar pe plan profesional, aș putea spune că meseria de cadru didactic este cea mai bună alegere pe care am făcut-o, fiind astfel alături de tineri și încercând să-i motivez să urmeze studii de specialitate și mai târziu, o carieră în domeniul contabilității.

Păstrați legătura cu studenții după terminarea facultății? Cât de importantă este relația personală cu fiecare student în parte și mă refer aici strict la insuflarea meseriei de viitor contabil.

Da, cu foarte mulți dintre ei, cu unii rămânând prieteni chiar și după 20 de ani.

Consider că relația personală cu fiecare student în parte este foarte importantă, pentru că fiecare este diferit și trebuie să alegi calea cea mai potrivită pentru a-i insufla dorința de a performa în această meserie.

Ce credeți, se poate vorbi despre relația profesor-student ca despre un parteneriat? Cum a decurs acest lucru în cazul dumneavoastră?

Așa ar trebui să fie normalitatea, un parteneriat, bazat în primul rând pe respect reciproc, înțelegere, seriozitate și profesionalism. Iar în cazul meu, acest lucru îl urmăresc în fiecare zi.

Cum ați descrie relația ideală profesor – student?

Nu cred într-o relație ideală profesor-student. Prin însăși definiția sa, idealul este ceva dezirabil, spre care tindem toți. În plus, idealul are un grad ridicat de subiectivitate: ce pentru mine poate fi ideal, pentru altcineva poate fi o normalitate, sau din contră.

Prin urmare, consider că cea mai bună relație profesor-student este cea de parteneriat, așa cum am spus mai sus, adaptată fiecăruia.

Ce sfaturi ați da tinerilor care doresc să devină contabili? Care ar fi primul pas pentru ei?

Să învețe bazele contabilității de nota 10!

Lăsând gluma la o parte, cred că cel mai bun sfat este să nu se oprească niciodată din învățat, să rămână curioși, să caute soluții la orice problemă, să nu accepte niciodată un mod de gândire impus din afară.

Ce vă inspiră în viața de zi cu zi și în ce găsiți motivația necesară să continuați?

Aprecierea de care am parte din partea studenților mă motivează și îmi confirmă faptul că e bine ceea ce fac.

Doamna profesoară, vă mulțumim pentru timpul acordat!

Eu vă mulțumesc pentru oportunitatea oferită!

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

AlaltaieriPedagoteca

Cioroianu: în România se poate vorbi de genocidul armenesc în media

Reporter: stefanalexiu
26 May 2023 at 14:42
Cioroianu în România se poate vorbi de genocidul armenesc în media
Adrian Cioroianu

Istoricul Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naţionale a României, a afirmat vineri, la Bookfest, că în România se poate vorbi de genocidul armenesc în media, în universitate, în mediile culturale, dar „la nivel politic nu se foloseşte termenul”.

Adrian Cioroianu a participat vineri, în spaţiul Scena Arena din cadrul Bookfest, alături de editorul Lucian Pricop, la dubla lansare a volumelor „Berlin, Berlin” şi „Trotineta lui Edi”, de Bedros Horasangian, apărute la Editurile Cartex şi Meteor Press.

Parlamentul European: Foametea din Ucraina provocată de Stalin este genocid

„Această întâmplare de a te naşte armean eu cred că te predispune într-o anumită măsură la un tip de naraţiune pe tema propriei tale etnii. Bedros Horasangian este un om realmente interesat de evenimentul dramatic din timpul Primului Război Mondial, ceea ce unii spun genocidul armenilor, alţii spun, mă rog, există şi formule puţin mai edulcorate, şi… greşite sau nu, pentru că, să ştiţi, totul are o justificare. Bunăoară, o să fiu foarte sincer cu dumneavoastră, în România poţi să vorbeşti de genocidul armenesc în media, în universitate, în mediile culturale, dar la nivel politic nu se foloseşte termenul, dat fiind faptul că şi în Franţa până de curând nu se folosea, până de curând când francezii au decis. Ori noi având parteneriatul la Marea Neagră, pe care îl cunoaşteţi foarte bine, cu Turcia, (…) armenii şi Armenia, dar mai ales Armenia, având un tip de relaţii particulare la rândul lor cu Rusia, noi, în mod politic şi mai ales diplomatic, s-a evitat folosirea termenului de genocid”, a spus fostul ministru de Externe.

Cioroianu a arătat însă că aceasta nu-l poate influenţa pe un scriitor să nu povestească, să nu trăiască acest eveniment.

”Trotineta lui Edi este lumea armenească a lui Bedros Horasangian”, a mai spus Cioroianu.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Aproape 20% dintre tinerii români nu sunt ocupaţi în educaţie sau formare

Reporter: stefanalexiu
26 May 2023 at 12:17
Aproape 20 dintre tinerii români nu sunt ocupaţi în educaţie sau formare

Mai mult de o zecime (11,7%) dintre tinerii (15-29 ani) din Uniunea Europeană nu erau ocupaţi, în educaţie sau formare, aşa-numiţii NEETs, în anul 2022, însă în rândul statelor membre această proporţie variază de la 4,2% în Ţările de Jos şi până la 19,8% în România, arată datele publicate vineri de Eurostat.

Aceste date arată că, în 2022, o treime dintre statele membre erau sub ţinta propus pentru anul 2030, respectiv o proporţie a NEETs de 9%, respectiv: Ţările de Jos (4,2%), Suedia (5,7%), Malta (7,2%), Luxemburg (7,4%), Danemarca (7,9%), Portugalia (8,4%), Slovenia (8,5%), Germania (8,6%) şi Irlanda (8,7%).

În majoritatea statelor membre sunt diferenţe între proporţia de NEETs în rândul tinerelor şi tinerilor. Anul trecut, 13,1% dintre tinerele cu vârsta între 15 şi 29 de ani din UE erau NEETs, în timp ce în rândul tinerilor proporţia era de 10,5%.

În ambele cazuri, Ţările de Jos au cea mai mică proporţie de NEETs: 3,8% în rândul tinerilor şi 4,6% în rândul tinerelor.

În contrast, cea mai mare proporţie de NEETs în rândul tinerilor se înregistra în Italia (17,7%), iar în rândul tinerelor se înregistra în România (25,4%).

La nivelul UE, proporţia tinerilor care care nu învaţă şi nici nu lucrează a scăzut cu 1,4 puncte procentuale în 2022 comparativ cu 2021. De-a lungul ultimului deceniu, proporţia de NEETs din UE a scăzut cu 4,3 puncte procentuale, de la 16% în 2012 până la 11,7% în 2022.

Cea mai mare reducere a proporţiei de NEETs între 2012 şi 2022 a fost înregistrată în Irlanda (minus 12,9 puncte procentuale), urmată de Grecia (minus 11,4 puncte procentuale), Bulgaria (minus 9,6 puncte procentuale) şi Spania (minus 9,5 puncte procentuale).

Însă există şi două state membre unde proporţia de NEETs a crescut între 2012 şi 2022: Austria (creştere de 0,9 puncte procentuale) şi România (creştere de 0,5 puncte procentuale).

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Pariurile sportive ca forma de divertisment responsabil si de ce sa alegem o platforma de incredere

Reporter: stefanalexiu
26 May 2023 at 09:57
Pariurile sportive ca forma de divertisment responsabil si de ce sa alegem o platforma de incredere

Pariurile sportive au devenit o activitate populara pentru multi pasionati de sport si fani ai fotbalului. Aceasta forma de divertisment ofera o combinatie de suspans, emotie si oportunitatea de a castiga bani in urma predictiilor corecte. Cu toate acestea, este important sa pariem responsabil si sa alegem o platforma de incredere, precum NetBet, pentru a ne asigura ca ne bucuram de o experienta sigura si transparenta.

Pariurile sportive – o forma de divertisment

Pariurile sportive reprezinta o forma de divertisment captivanta, care adauga o doza suplimentara de emotie si entuziasm atunci cand urmarim meciurile de fotbal favorite. Plasarea unui pariu pe rezultatul unui meci ne permite sa ne implicam mai profund in eveniment si sa simtim ca facem parte din actiune. Faptul ca putem anticipa rezultatele si discutiile cu prietenii sau alte persoane pasionate de sport, adauga un element social si interactiv experientei de pariere.

Importanta parierii responsabile

In timp ce parierea sportiva poate fi o forma distractiva de divertisment, este esential sa pariem responsabil. Pariurile pot deveni o problema atunci cand sunt practicate in exces sau cand nu sunt gestionate corect. Pentru a paria responsabil, este important sa ne stabilim limitele financiare si sa nu riscam mai mult decat suntem dispusi sa pierdem. Trebuie sa tratam parierea ca pe o forma de divertisment, nu ca pe o modalitate de a obtine venituri constante.

Pentru a paria in siguranta si a beneficia de o experienta placuta, este esential sa folosim o platforma de incredere, precum NetBet. Exista mai multe motive importante pentru care ar trebui sa acordam atentie alegerii platformei de pariere:

– Siguranta si securitate: O platforma de incredere va prioritiza securitatea informatiilor personale si a tranzactiilor financiare ale utilizatorilor. Aceasta va folosi protocoale de securitate avansate si va fi licentiata si reglementata de organisme competente.

– Variatie de optiuni de pariere: O platforma de incredere va oferi o gama diversificata de optiuni de pariere la meciurile de fotbal, inclusiv pariuri pe rezultat final, scor corect, marcatori etc. Acest lucru va permite pariorilor sa aleaga strategii diferite si sa se bucure de o varietate de optiuni.

– Cote competitive: O platforma de incredere va oferi cote competitive pentru diferitele evenimente sportive, inclusiv pentru meciurile de fotbal. Cotele influenteaza potentialul de castig al pariorilor, iar o platforma de incredere se va asigura ca acestea sunt corecte.

– Optiuni flexibile de depunere si retragere: O platforma de incredere va oferi multiple optiuni de depunere si retragere a fondurilor, pentru a satisface nevoile diferite ale pariorilor. Acest lucru va asigura, de asemenea, procese rapide si sigure pentru efectuarea tranzactiilor financiare.

– Consultanta: O platforma de incredere va pune la dispozitia utilizatorilor sai un serviciu de asistenta clienti, care sa raspunda prompt si eficient la intrebarile si nelamuririle acestora.

Pariurile sportive, in special cele legate de meciurile de fotbal, pot fi o forma captivanta si distractiva de divertisment. Cu toate acestea, este esential sa pariem responsabil si sa alegem o platforma de incredere, cum ar fi NetBet, pentru a ne bucura de o experienta sigura si transparenta. Pariurile sportive pot crea o stare de entuziasm si emotie atunci cand privim meciurile noastre preferate, dar trebuie sa ne amintim intotdeauna sa pariem cu masura si sa ne bucuram de aceasta activitate intr-un mod responsabil.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

S-a modificat calendarul înscrierilor la clasa pregătitoare 2023. Ce anunță Ministerul Educației

Reporter: Sabina Popescu
26 May 2023 at 09:36
Sa modificat calendarul înscrierilor la clasa pregătitoare 2023 Ce anunță Ministerul Educației
Ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului înscrierii în învățământul primar 2023-2024 a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial, după cum a anunțat Ministerul Educației. Părinții au depus cererile de înscriere în perioada 3-18 mai.

„Pentru prima etapă de înscriere:

  • în perioada 29 mai – 6 iunie 2023, vor avea loc:
    • procesarea, la nivelul unităților de învățământ, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere;
    • repartizarea, la școala de circumscripție, a copiilor ai căror părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali au solicitat înscrierea la altă școală decât școala de circumscripție și nu au fost repartizați din lipsă de locuri și care au exprimat această opțiune în cererea de înscriere;
    • afișarea, în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratelor școlare a listei copiilor înmatriculați și a numărului de locuri libere.

Citește și: Ultima zi de înscriere la clasa pregătitoare 2023. Când începe etapa a doua: calendarul complet

Pentru a doua etapă de înscriere:

  • în perioada 6 – 12 iunie vor avea loc:
    • depunerea, la unitatea de învățământ, a cererilor de înscriere pentru copiii care nu au fost cuprinși în etapa anterioară;
    • validarea cererilor de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.
  • În perioada 13-19 iunie vor avea loc:
    • procesarea cererilor de înscriere, la nivelul unității de învățământ, în limita locurilor rămase libere;
    • afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

În perioada 1 – 8 septembrie 2023, vor fi soluționate, de către inspectoratele școlare, cererile părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ”, conform Ministerului Educației.

Articolul precedentCoaliția PNL-PSD-UDMR are bani pentru camarila de partid, dar nu pentru profesori
Articolul următorPariurile sportive ca forma de divertisment responsabil si de ce sa alegem o platforma de incredere

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌