Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
AlaltaieriOra de Dolj

Aproape 9.500 de imobile din comuna Bistreț au fost măsurate și urmează să fie intabulate

Reporter: Redactia Ora
26 May 2023 at 10:03
Aproape 9500 de imobile din comuna Bistreț au fost măsurate și urmează să fie intabulate

Aproape 9.500 de imobile din comuna Bistreț, județul Dolj, au fost măsurate și urmează să fie intabulate. Rezultatele lucrărilor de cadastru general vor fi afișate luni, 29 mai 2023, atât la sediul primăriei din localitate, cât și pe pagina web a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Persoanele interesate au la dispoziție 60 de zile pentru a depune contestații sau cereri de rectificare.

În urma lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților la nivelul întregii unitățiadministrativ – teritoriale (UAT), în comuna Bistreț din județul Dolj au fost identificate 9.476 de imobile, cu suprafața totală de 9.188,26 de hectare.

Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților în evidențele de cadastru și cartefunciară se desfășoară în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) și sunt gratuite pentru cetățeni. Finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Vineri, 26 mai 2023, directorul O.C.P.I. Dolj, Alin Victor DUMITRESCU, primarul comuneiBistreț, Cristiana ANTONIE și reprezentanții prestatorului lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor au participat la un eveniment de informare a cetățenilor din comună privind publicarea documentelor tehnice.

”Sprijinul cetățenilor, al autorităților și instituțiilor publice care dețin imobile în localitățile în care au loc lucrări de înregistrare a proprietăților este extrem de important pentru a nu ne confrunta cu situații în care, după finalizarea lucrărilor și deschiderea cărților funciare, să avem cetățeni nemulțumiți, dar care nu au participat la această etapă de verificare și corectare a evidențelor.

Este necesară verificarea documentelor tehnice aflate în perioada depublicare și rugăm insistent cetățenii să verifice rezultatele la sediul primăriilor sau, online, pe site-ul ANCPI.”, a precizat Alin Victor DUMITRESCU, director O.C.P.I Dolj. Bistreț este cea de-a noua comună din județul Dolj cadastrată integral din bani europeni. În total, 31 de comune din județul Dolj beneficiază de fonduri externe nerambursabile, prin POR, pentru realizarea cadastrului.

În prezent, din totalul de 111 de UAT-uri din județul Dolj, au fost cadastrate în proporție de sută la sută opt UAT-uri (Drănic, Mischii, Goicea, Coțofenii din Dos, Brădești, Pielești, Dioști, Giurgița), iar în alte 96 se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și deincluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Un echipament vital în cazul lucrărilor executate la adâncime a ajuns la Compania de Apă Oltenia

Reporter: Redactia Ora
26 May 2023 at 10:00
Un echipament vital în cazul lucrărilor executate la adâncime a ajuns la Compania de Apă Oltenia

Un nou echipament achiziționat cu fonduri europene, în cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, aflat în derulare, a ajuns la Compania de Apă Oltenia. Este vorba despre un utilaj pentru montare palplanșe metalice. Acesta a fost verificat și testat, comisia de recepție stabilind că îndeplinește parametrii stabiliți prin contract. Contractul DJ-PR-04.R2 Procurare și furnizare echipamente a fost adjudecat de S.C. CTE SOLUTION – UTILAJE SPECIALIZATE S.R.L, la o valoare de 3.546.500 (fără TVA).

Societatea câștigătoare a livrat Companiei de Apă Oltenia un echipament pentru montare palplanșe metalice (compus din utilaj purtător și ciocan vibroînfigător), precum și 60 de metri liniari de palplanșe metalice. Utilajul este foarte util în cazul lucrărilor de anvergură, unde se fac săpături la mare adâncime, întrucât poate monta rapid aceste palplanșe (sisteme de sprijinire a malurilor de pământ), vitale pentru siguranța muncitorilor.Pe lângă furnizarea și testarea echipamentelor, reprezentanții firmei asigură și instruirea personalului de exploatare, asistență tehnică, întreținere și reparații în perioada de garanție, care este de 24 de luni.*Investițiile cuprinse în „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020” reprezintă un efort de a asigura un grad apropiat de 100% de acoperire cu servicii centralizate de apă și apă uzată în zona de operare a Companiei de Apă Oltenia, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a populației județului, beneficiari direcți fiind 355.405 locuitori. Acestea sunt împărțite în 22 contracte de execuție lucrări și 5 contracte de furnizare echipamente.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Dolj: Cadastru gratuit în alte cinci comune

Reporter: Redactia Ora
23 May 2023 at 09:24
Dolj Cadastru gratuit în alte cinci comune

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a inițiat o procedură de licitație deschisă pentru achiziționarea serviciilor de înregistrare sistematică în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor din 92 de unități administrativ-teritoriale (UAT), din 26 de județe.

Printre acestea se numără și comunele Cârcea, Coțofenii din Față, Ghercești, Negoi și Robănești din județul Dolj. Lucrările de cadastru general sunt gratuite pentru cetățeni și se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF). Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (POR).

ANCPI, instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), a publicat, în data de 19 mai 2023, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), anunțul cu numărul CN1055374 – Servicii de înregistrare sistematică în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor din 92 de UAT-uri, prin Programul Operațional Regional – Proiectul major privind „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”.

Procedura de achiziție publică se desfășoară pe loturi, fiecare comună reprezentând un lot. Suprafața totală estimată a comunelor aferente celor 92 de loturi este de 330.705 de hectare.

Procedura va fi finalizată cu încheierea unui contract multianual/lot.Anunțul a fost publicat și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) cu numărul 2023/S 097-302372. Astfel, la această procedură pot depune oferte toți operatorii economici din țară sau din străinătate care îndeplinesc cerințele so

licitate de ANCPI. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 26 iunie 2023. Proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” completează obiectivul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF) prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică în 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României, în suprafață de 5.758.314 de hectare. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 de euro – cofinanțare de la bugetul de stat.

În prezent, dintre cele 660 de comune care beneficiază de finanțare europeană, în 487 se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților și alte 70 au fost finalizate.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Dolj: Noile spații din cadrul Aeroportului Internațional Craiova, date în folosință

Reporter: Redactia Ora
23 May 2023 at 07:24
Dolj Noile spații din cadrul Aeroportului Internațional Craiova date în folosință

Noile spații din cadrul Aeroportului Internațional Craiova (AIC), create printr-o investiție finanțată din fondurile proprii ale Consiliului Județean (CJ) Dolj, care a vizat extinderea terminalelor de plecări și de sosiri, au fost date în folosință luni.

Demersul, impus de intensificarea tot mai accentuată a activității, în ultima perioadă, permite AIC să își crească în mod semnificativ capacitatea de procesare, un aspect esențial în condițiile în care estimările pentru vara anului 2023 indică un flux de peste 60.000 de pasageri pe lună.

În cadrul unei conferințe de presă organizate luni, la Aeroport, președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a precizat că sumele investite de instituție în extinderea AIC vor putea fi recuperate în cadrul unui apel de proiecte gestionat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

„Finalizăm astăzi un demers susținut din fondurile proprii ale Consiliului Județean Dolj. Atunci când am demarat acest proiect, înregistram creșteri exponențiale ale numărului de călători și, evident, aeroportul a devenit neîncăpător. În acest fel a apărut și necesitatea extinderii terminalelor de plecări și de sosiri, suprafața fiecăruia dintre acestea crescând cu peste 1.000 de metri pătrați.

Totodată, a sporit capacitatea de procesare, ajungându-se astăzi la un vârf de 650 de pasageri pentru fiecare dintre cele două terminale.

Această investiție a venit la pachet cu un alt demers al nostru, prin care ne propunem să realizăm o nouă parcare, prevăzută cu 187 de locuri și un spațiu special pentru microbuze și autobuze. Procedura pentru atribuirea contractului de lucrări va fi publicată în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice în zilele următoare, astfel încât în iunie să putem să deschidem ofertele depuse, pentru a fi analizate.

Vestea bună este că toate fondurile investite de Consiliul Județean Dolj pot fi recuperate de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, care va deschide un apel de proiecte retrospective, în cadrul căruia suntem eligibili.

Ne așteptăm la o creștere tot mai accentuată a numărului de pasageri, având în vedere faptul că, de la 1 ianuarie și până în prezent, lună de lună, s-a depășit câte un record, prin raportare la statisticile din anii trecuți. Se zboară din ce în ce mai mult, vor fi rute noi, vor fi charterele de vacanță, vor fi reintroduse destinații pentru care fie s-a redus frecvența, fie au fost oprite, iar investițiile realizate aici ne oferă posibilitatea să spunem că suntem pregătiți.

Rămânem activi și, alături de echipa de conducere a Aeroportului Internațional Craiova, încercăm să aducem noi curse, să creștem numărul de pasageri și adresabilitatea AIC, iar în acest mod să creștem și veniturile CJ“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

La rândul său, directorul general al Aeroportului Internațional Craiova, Sorin Manda, a evidențiat faptul că investițiile realizate de CJ Dolj se adaugă unei serii de proiecte derulate la AIC cu finanțare din fonduri europene, a căror valoare cumulată depășește 150 de milioane de euro.

„Suntem într-un moment foarte important pentru noi – inaugurarea terminalelor de plecări și de sosiri, în urma lucrărilor de extindere care s-au derulat, demers impus de evoluția numărului de pasageri din ultima perioadă. Estimăm că, în lunile de vară, atunci când traficul aerian se va intensifica, se va ajunge la un flux de peste 60.000 de călători pe lună, ceea ce ar fi fost imposibil de procesat în lipsa acestui demers.

Este o investiție realizată de Consiliul Județean Dolj, prin intermediul căreia am reușit, de asemenea, să creștem la opt numărul porților de check-in, față de trei, câte erau disponibile înainte.

Alături de aceste noi spații din cadrul terminalelor, pe care le punem de astăzi la dispoziția călătorilor, avem în derulare și alte proiecte finanțate din fonduri europene, totalizând peste 150 de milioane de euro. Vom face din aeroportul nostru unul dintre cei mai mari poli de dezvoltare din regiunea Oltenia“, a declarat directorul general al AIC, Sorin Manda.

La conferința de presă organizată luni, la Aeroportul Internațional Craiova, au mai participat primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, vicepreședintele CJ Dolj Mihai Neațu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene Bogdan Pășcuț, precum și Mircea Dumitru, membru în Consiliul de Administrație al AIC.

Lucrările executate în cadrul proiectului „Extindere terminale plecări și sosiri la Aeroportul Craiova“, cu o valoare de 31.358.732 de lei, inclusiv TVA, au vizat construirea și amenajarea a două corpuri de clădire, alipite celor existente, suprafața desfășurată a spațiilor nou create fiind de 2.250 de metri pătrați.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Protest împotriva CNA: „Stați pe Realitatea Plus, chiar dacă emisia se va opri!“

Reporter: Redactia Ora
18 May 2023 at 12:20
Protest împotriva CNA Stați pe Realitatea Plus chiar dacă emisia se va opri

Realizatoarea emisiunii „Culisele statului paralel“, de la Realitatea Plus, Anca Alexandrescu, a anunțat că CNA a decis să suspende emisia joi, 18 mai 2023, pentru 10 minute. Realizatoarea TV îi îndeamnă, în semn de protest față de deciziile abuzive ale CNA, pe telespectatori să țină televizorul deschis pe Realitatea Plus, chiar dacă nu va fi emisie!Decizia a fost comunicată de realizatoarea TV pe pagina ei de Facebook.

„Pentru că deranjăm foarte tare, astăzi, între orele 19-19.10, CNA a decis ca emisia Realității Plus să fie suspendată în timpul emisiunii mele! În semn de protest față de încercarea de a ne băga pumnul în gură, vă rog să stați pe Realitatea Plus, chiar dacă emisia se va opri!

Audiențele noastre îi deranjează grav și fac tot posibilul să-mi ia dreptul la liberă exprimare! Vă mulțumesc!“, a scris Anca Alexandrescu pe pagina ei de Facebook.Decizia aberantă luată de membrii CNA nu este doar un atac la adresa postului Realitatea Plus, ci o adevărată cenzură la adresa întregii mass-media din România.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌