Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Azi — 27 May 2023Observator

Migrația, o problemă tot mai mare pentru Germania. Ministrul de Interne nu exclude reintroducerea controlalelor la frontieră

27 May 2023 at 19:36
Migrația o problemă tot mai mare pentru Germania Ministrul de Interne nu exclude reintroducerea controlalelor la frontieră

"Guvernul federal continuă să monitorizeze cu atenţie evoluţiile la frontiere", a declarat pentru DPA un purtător de cuvânt al ministerului lui Faeser.

Berlinul are în vedere reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne pe alte secţiuni ale graniţelor Germaniei în ultimă instanţă, a adăugat purtătorul de cuvânt. A existat o dezbatere politică aprinsă cu privire la numărul crescut al migranţilor fără acte de identitate care au sosit în Germania în ultimele luni. La un summit naţional privind refugiaţii care a avut loc la Berlin la 10 mai, guvernul federal şi guvernele de landuri au fost de acord să introducă doar controale staţionare, dacă este absolut necesar.

Germania a menţinut astfel de controale la frontieră de-a lungul frontierei sale cu Austria din 2015, când zeci de mii de oameni au ajuns în Europa de Vest pe ruta balcanică. Dar celelalte graniţe ale Germaniei, inclusiv cele cu Polonia şi Republica Cehă, sunt verificate numai prin controale aleatorii la faţa locului şi alte măsuri.

Miniştrii de interne ai landurilor germane estice Brandenburg şi Saxonia face presiuni pentru ca Faeser să pună în aplicare controale la frontierele cu Polonia şi Republica Cehă, care au fost de asemenea puncte de trecere pentru migranţii ce s-au îndreptat spre Germania. Datele oficiale arată că intrările neautorizate prin Polonia s-au înmulţit semnificativ. Din ianuarie până în martie anul acesta, au fost înregistrate 4.013 cazuri, înaintea Austriei, cu 3.674 de cazuri. În aprilie, 2.427 de persoane au intrat în Germania prin Polonia şi 1.298 prin Austria.

Migrația o problemă tot mai mare pentru Germania Ministrul de Interne nu exclude reintroducerea controlalelor la frontieră

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Alegeri în Turcia, al doilea tur de scrutin prezidențial. Erdogan intră ca favorit în cursa care îi poate decide viitorul politic

27 May 2023 at 19:31
Alegeri în Turcia al doilea tur de scrutin prezidențial Erdogan intră ca favorit în cursa care îi poate decide viitorul politic

Cu doar o zi înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, Recep Tayyip Erdogan pare să stea fără emoţii, cel puţin asta arată ultimele sondaje de opinie. Actualul lider de la Ankara este cu aproape 8 procente în faţa adversarului său, Kemal Kilicdaroglu. 

Serhat Guvenc, profesor universitar: "Erdogan trage sforile, iar susţinătorii lui îl urmează. Pe de altă parte vorbim de un lider carismatic. Vorbim despre o organizaţie coerentă şi vorbim despre un partid care gestionează alegerile electorale fără probleme."

Contrar aşteptărilor, cea mai mare susţinere pentru Erdogan vine chiar din regiunile devastate de cutremurele din februarie, în urma cărora 50.000 de oameni au murit. În primul tur, a câştigat în 10 din cele 11 provincii. 

Votantă: "Da, casele noastre au fost distruse, dar el a spus că le va reconstrui şi exact aşa va face. Kilicdaroglu a spus că el le va reconstrui în mai puţin de un an şi pe gratis, dar noi nu îl credem."

Votant: "Dumnezeu să îl binecuvânteze pe preşedinte, face tot ce poate, nu am avea cum să cerem mai mult." 

Pe ce sprijin mizează cei doi candidați?

În primul tur din, actualul preşedinte al Turciei a strâns 49,5% din voturi, în timp ce rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, 44,8%. Pentru al doilea tur, cei doi candidaţi şi-au asigurat susţinerea unor politicieni importanţi. Erdogan se bucură de sprijinul candidatului de pe locul trei, ultranaţionalistul Sinan Ogan. 

Kilicdaroglu este susţinut de Umit Ozdag, politicianul de extremă dreaptă, cunoscut pentru ideile sale antimigraţie, dar şi de kurzii din Turcia. Într-o premieră istorică cea mai mare mișcare politică kurdă din Turcia s-a aliat cu extrema dreaptă. 

Kemal Kilicdaroglu, candidat la președenția Turciei: "Voi fi preşedinte pentru 85 de milioane de oameni şi  voi sprijini 85 de milioane de oameni. Promit!"

Mesajul lui Kilicdaroglu rezonează în special cu grupurile care se simt asuprite de regimul dur al preşedintelui Erdogan. 

Votantă: "Preşedintele nostru nu face nimic pentru femei. Nu ştim ce se va întâmpla cu femeile mâine, sau poimâine, în ce condiţii ne vom afla...Când te gândeşti că există posibilitatea ca femeilor să le fie luată libertatea, este înspăimântător, este absolut îngrozitor." 

Turcii aflaţi în diaspora, inclusiv cei din România, au votat weekendul trecut pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale. 

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Primele imagini de la nunta Ginei Pistol cu Smiley. După ceremonia grandioasă, proaspeții căsătoriți pleacă în luna de miere în sudul Franței

27 May 2023 at 19:27
Primele imagini de la nunta Ginei Pistol cu Smiley După ceremonia grandioasă proaspeții căsătoriți pleacă în luna de miere în sudul Franței

A fost odată ca niciodată ...Aşa începe povestea de dragoste a Ginei Pistol, prezentatoarea Chefi la Cuţite, cu Smiley. Astăzi şi au jurat că vor rămâne împreună mereu. 

Gina Pistol: "La cununia civilă nu am plâns, dar la cea religioasă da." 

Reporter: "Cine pe cine a călcat pe picior în biserică?"

Gina Pistol: "Eu l-am călcat pe Andrei." 

Reporter: "El a întrebat ce faci?"

Gina Pistol: "I-am zis stai linişltit, că e bine!"

Smiley: " Este superbă, sunt foarte bucuros că suntem împreună. Că am decis să avem o familie în adevăratul sens al cuvântului." 

Cei doi şi au întâmpinat invitaţii într-un decor ca-n filme, pe malul lacului Snagov. Localul a fost decorat cu mii de flori albe şi ramuri de eucalipt, iar pe mese au fost puse ca mărturii mere verzi şi bileţele cu versurile lui Smiley. Ambele ceremonii au avut loc în aer liber. Naşi le-au fost un cuplu de prieteni, care au botezat-o şi pe fetiţa celor doi. 

O zi emoționantă

Gina Pistol: "Am fost emoţionat toată ziua. Sunt bucuros că avem alături prietenii. Că lucrurile au ieşit aşa cum ne-am dorit. Luna de miere urmează peste o săptămână în sudul Franţei."

Gina a strălucit într-o rochie spectaculoasă, boho-chic, din mătase şi o broderie decorată cu perle. Buchetul de la ceremonie a fost realizat din sute de fire delicate de floarea miresei. E doar una dintre cele două rochii pe care le are pentru această zi. Mireasa şi-a completat look-ul cu o pereche de sandale semnate de designer-ul Jimmy Choo. Smiley, un ginere modern, îmbrăcat într-un costum bej extravagant, realizat de un designer român, la care a asortat o cămaşă asimetrică. 

Gina Pistol: "Rochia este cumpărată de la o tipă din Israel. Eu am văzut-o pe Pinerest in urmă cu mulţi ani şi dacă vreodată o să mă mărit, asta e rochia pe care mi-o doresc să o port. După ce am fost cerută am căutat rochia." 

Iar petrecerea e abia la început! Cei doi se vor distra alături de 300 de invitaţi. Prietenii cuplului vor degusta preparate dintr-un meniu tradițional, cu patru feluri de mâncare. Nu vor lipsi sarmalele cu mămăligă, dar şi doradă, mușchi de vită Wellington și pulpă de rață confiată. Smiley i-a pregătit şi un cadou miresei. O sticlă de vin personalizată, cu poza Ginei. În ziua cea mare, prezentatoarea TV s-a trezit in zori.  

Gina Pistol: "Am dormit puţin şi repede! Hai, ne apucăm de treabă? Decizii, decizii, nu ştiu pe care să-l aleg! Să vă arăt şi pantofii!"

Nu a fost dragoste la prima vedere, recunoşteau cei doi într-un interviu. S-au regăsit, ani mai târziu, în timpul unui concert de-al artistului. Iar de atunci sunt de nedespărţit. Au ţinut relaţia ascunsă de ochii curioşilor multă vreme. În septembrie 2020, relaxaţi, în grădina casei, îşi surprindea fanii. Urmau să devină părinţii Anei Josephine. 

Simely: "Noi doi vom deveni părinţi! WoW! Îţi vine să crezi? Încă nu am piesă pentru ce trăiesc şi ce urmează să trăiesc!" 

Gina Pistol: "N-am fost genul ăla de femeie care să ştie sigur că la 30 de ani vreau un bărbat, un soţ, o pisică şi trei copii."

Doi ani mai târziu, Gina a primit inelul cu diamant. Şi cererea în căsătorie

Smiley: "Vrem să vă anunţăm că am decis să ne căsătorim!" 

Gina Pistol: "Andrei se juca cu Josephine în dormitor şi m-a strigat. Gina, hai puţin! Zic, ce este? Josephine avea o cutiuţă în mână şi eu mă gândeam că rodea cutia. Nici nu mi-am dat seama că avea un inel. Nici nu auzea ce zic...L-am văzut emoţionat!"

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Te cunosc de undeva! 27 mai 2023. Anca Țurcașiu și Jean Gavril, moment exploziv cu transformarea în Gogol Bordello

27 May 2023 at 19:23
Te cunosc de undeva 27 mai 2023 Anca Țurcașiu și Jean Gavril moment exploziv cu transformarea în Gogol Bordello

Atunci când au aflat că se vor trasnformat în cei de la Gogol Bordello, părerile au fost împărține în echipa formată din Anca Țurcași și Jean Gavril. În timp ce artistul a fost extrem de încântat, partenera lui nu a fost prea fericită. Cu toate acestea, momentul lor a dat startul în forță celei de-a noua ediții Te cunosc de undeva! sezonul 19.

Anca Țurcașiu și Jean Gavril s-au transformat în Gogol Bordello la Te cunosc de undeva! sezonul 19. Cum au cântat „Pala Tute”

Unul dinte impedimentele pe care concurenții l-au întâmpinat la această transformare a fost că piesa nu are un videoclip clasic. Ei au fost nevoiți să pună în scenă un moment improvizat, inspirat din clip-ul animat.

Astfel, cu ajutorul coregrafei și a echipei de dansatori, transformarea lor în Gogol Bordello a fost una foarte apreciată. În plus, datorită machiajului Jean Gavril a semnănat unu la unu cu personajul interpretat de ei. „Voi ați făcut o minunăție. De ce? Voi nu vă bazați pe noroc. Vă bazați pe muncă și munca, automat, duce la o detaliere aproape desăvârșită. A fost un moment excelent și un început „mișto”!, a spus Cristi Iacob. „Mi-a plăcut tare mult intensitatea cu care ați abordat show-ul de azi. Am simțit-o, ați reușit să creați atmosferă, am obseervat și detaliile”, a adăugat Mihai Petre.

Te cunosc de undeva 27 mai 2023 Anca Țurcașiu și Jean Gavril moment exploziv cu transformarea în Gogol Bordello

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Ratele exagerate, în vizorul ANPC. Românii pot trimite plângeri la adresa băncilor pe o adresa mail special creată

27 May 2023 at 19:23
Ratele exagerate în vizorul ANPC Românii pot trimite plângeri la adresa băncilor pe o adresa mail special creată

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) anunţă lansarea unei adrese specială de e-mail, cu scopul de a veni în sprijinul consumatorilor care identifică elemente menite să le afecteze direct interesele şi să îi determine să ajungă într-o situaţie financiară dificilă, în timpul derulării unui credit bancar contractat.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, la adresa de e-mail [email protected], consumatorii pot semnala probleme de tipul: creşterea exagerată a ratelor şi, ca atare, a gradului său de îndatorare, faţă de momentul contractării creditului; creşterea nejustificată a dobânzii aplicate pentru rambursarea creditului, comparativ cu prevederile contractuale; prezentarea, la momentul ofertării, doar a soluţiei de rambursare cu rate egale (ponderea în rată fiind de 75% dobândă şi 25% sold principal), fără a i se pune la dispoziţie mai multe posibilităţi de rambursare pentru a alege,

În cazul în care consumatorul doreşte să semnaleze astfel de situaţii, trebuie să ataşeze următoarele documente scanate: contractul şi scadenţarul iniţial; valoarea actuală a ratei; notificările primite de la bancă; venitul net al titularului, la momentul contractării şi în prezent; corespondenţa avută cu banca.

"Pentru documentarea comparativă a comisarilor ANPC care se ocupă de acest domeniu, în cazul în care locuiţi sau munciţi în altă ţară a Uniunii Europene, deţineţi un contract de împrumut încheiat cu o bancă de acolo şi doriţi să veniţi în sprijinul instituţiei noastre - pentru o imagine cât mai completă referitoare la abordarea acestei chestiuni la nivelul comunitar - trimteţi, pe aceeaşi adresă de e-mail, scanarea documentelor care să conţină nivelul ratelor, scadenţarele, dobânzile sau orice altă informaţie referitoare la derularea creditului doriţi să ne puneţi la dispoziţie, fără a ne dezvălui datele dvs. personale", notează sursa citată.

Recent, ANPC a sancţionat un număr de 19 bănci din România, cu suma totală de 950.000 de lei pentru practici comerciale înşelătoare săvârşite cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat şi 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă, subliniază instituţia.

Băncile sancţionate sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale. Exim Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank şi Vista Bank.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌