Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Ieri — 27 May 2023News Buzău

Studii explozive. Reactoarele modulare produc de 9 ori mai multe deșeuri radioactive

27 May 2023 at 11:00

Studii explozive Reactoarele modulare produc de 9 ori mai multe deșeuri radioactivePotrivit cercetărilor făcute de Stanford și Universitatea British Columbia, reactoarele modulare mici vor genera de fapt mai multe deșeuri radioactive decât centralele nucleare convenționale, se arată într-un articol publicat în Stanford News. Printre cele trei reactoare modulare analizate în studiu se numără și cel de la NuScale, care urmează a fi amplasat, pentru prima oară, în România.

Deșeurile radioactive rezultate de la reactoarele modulare mici nu sunt nici pe departe atât de insignifiante cum încerca directorul general al Nuclearelectrica să-i convingă pe locuitorii din Doicești. În fapt, conform celui mai recent studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, acestea vor genera de cel puțin 9 ori mai multe deșeuri radioactive decât centralele nucleare convenționale.

„Rezultatele noastre arată că majoritatea proiectelor de reactoare modulare mici vor crește efectiv volumul deșeurilor nucleare care necesită gestionare și eliminare, cu factori de 2 până la 30 pentru reactoarele din studiul nostru de caz”, a spus autorul principal al studiului, Lindsay Krall, fost bursier postdoctoral la Centrul pentru Securitate și Cooperare Internațională al Universității Stanford și cercetător la Compania suedeză de gestionare a combustibilului nuclear și a deșeurilor.

„Aceste constatări sunt în contrast puternic cu beneficiile de reducere a costurilor și a deșeurilor pe care susținătorii le-au revendicat pentru tehnologiile nucleare avansate”, a spus Lindsay Krall. Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat fluxurile de deșeuri nucleare de la trei tipuri de reactoare modulare mici dezvoltate de Toshiba, NuScale și Terrestrial Energy, iar rezultatele au fost șocante.

Mai mic și mai periculos

Oamenii de știință au explicat că energia se produce într-un reactor nuclear atunci când un neutron împarte un atom de uraniu în miezul reactorului, generând neutroni suplimentari care continuă să împartă alți atomi de uraniu, creând o reacție în lanț. Dar unii neutroni scapă din miez și lovesc materialele structurale din jur, cum ar fi oțelul și betonul, iar aceste materiale devin radioactive atunci când sunt activate de neutronii pierduți din miez. Studiul a concluzionat că, din cauza dimensiunilor lor mai reduse, reactoarele modulare mici vor experimenta mai multe scurgeri de neutroni decât reactoarele convenționale, iar această scurgere crescută va afecta cantitatea și compoziția fluxurilor lor de deșeuri.

„Cu cât se scurg mai mulți neutroni, cu atât este mai mare cantitatea de radioactivitate creată de procesul de activare a neutronilor. Am descoperit că reactoarele modulare mici vor genera de cel puțin nouă ori mai mult oțel activat cu neutroni decât centralele electrice convenționale. Aceste materiale radioactive trebuie gestionate cu atenție înainte de eliminare, ceea ce va fi costisitor”, a afirmat unul din autorii studiului, Rod Ewing, profesor la Departamentul de Științe Geologice din Stanford Şcoala de Ştiinţe ale Pământului, Energiei şi Mediului.

Probleme imposibil de rezolvat

Allison Macfarlane, profesor și director al Școlii de Politici Publice și Afaceri Globale de la Universitatea Columbia, din Marea Britanie, co-autor al studiului, a atras atenția că unele modele de reactoare modulare mici necesită combustibili și agenți de răcire exotici din punct de vedere chimic, care pot produce deșeuri greu de gestionat pentru eliminare, din cauza tratamentelor chimice costisitoare, necesare înainte de eliminare. Mai mult, autorii studiului au avertizat că există o problemă cu radiația pe termen lung de la combustibilul nuclear uzat. Estimarea a fost că, după 10.000 de ani, radiotoxicitatea plutoniului din combustibilii uzați evacuați din cele trei module de studiu va fi cu cel puțin 50% mai

Sursa: https://www.national.ro/social/studii-explozive-reactoarele-modulare-produc-de-9-ori-mai-multe-deseuri-radioactive-770235.html

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Stiai ca acum sute de ani condimentele erau mai pretioase decat aurul?

27 May 2023 at 10:00

Stiai ca acum sute de ani condimentele erau mai pretioase decat aurulPiperul, de exemplu era considerat moneda de schimb in Evul Mediu. Exploratori faimosi, precum Marco Polo au cutreierat lumea in lung si in lat pentru a descoperi mirodenii de care astazi noi ne bucuram si pe care le consideram ca fiind pur si simplu naturale.

Bucatarii restaurantelor cu renume mondial au declarat intotdeauna ca o parte a succesului lor se datoreaza faptului ca au stiut, la momentele potrivite, cum sa asorteze condimentele pentru preparatele lor. Si da, secretul unui preparat delicios consta in alegerea condimentelor potrivite. Asta nu este o noutate.

Cum condimentam pestele?Pestele este un preparat relativ pretentios. Ai crede ca-l pui pe gratar sau in tigaie si trebuie doar sa tii cont de timpul de preparare. Ei bine, nu este chiar asa.O fi sarea din bucate importanta si de neinlocuit, dar sunt atatea mirodenii magice care pot sa-ti incante papilele gustative incat ar fi pacat sa nu le degusti niciodata.Nu ti s-a intamplat niciodata sa gusti acelasi tip de peste, preparat in acelasi fel, dar sa iti para complet diferit? Cu siguranta ai trait-o si pe asta. Nu degeaba, specialistii de la Vegeta au inovat si au conceput un condiment special pentru carnea de peste.Textura carnii de peste este una deosebita si necesita o atentie mai mare decat celelalte tipuri de carne. Pestelui trebuie sa-i subliniezi aroma principala intr-un fel delicat, fara a exagera. Nu trebuie condimentat nici prea mult, nici prea putin. Daca exagerezi, s-ar putea sa nu te ma bucuri de gustul inconfundabil al carnii de peste. Iar daca nu condimentezi o friptura de peste corespunzator, preparatul, per total, s-ar putea sa para fad, banal si fara gust.

Mixul perfect al ingredientelor naturale din Vegeta Condimente pentru Peste completeaza perfect orice tip de peste, de la pestele alb, gras si pana la cel oceanic sau de apa dulce. Aroma condimentelor alese atent desavarsesc pestele oricum ai alege sa-l gatesti, fript, la cuptor sau chiar la abur. Tocanitele cu peste, borsurile cu peste sau sosurile de peste pentru paste se potrivesc dumnezeieste cu Vegeta condimente pentru peste. Trebuie doar sa condimentezi carnea de peste si sa o lasi cateva minute pentru ca aromele sa se amestece lent si sa patrunda perfect preparatul. Ca un truc de final, iti recomandam sa incerci pe cat posibil sa nu folosesti peste congelat. Iar daca situatia o impune, asigura-te ca ai decongelat carnea si aceasta nu are retentii de apa. Lasa condimentele sa patrunda carnea abia dupa ce aceasta este uscata.In rest, pofta buna si la cat mai multe mese bogate in peste!

E.S.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

MERITA CITIT! Mihai Mălaimare, pildă către tineret: „Vă place să fiți conduși de analfabeți, de proști cu ghiotura, de ticăloși și trădători?”

27 May 2023 at 09:00

MERITA CITIT Mihai Mălaimare pildă către tineret Vă place să fiți conduși de analfabeți de proști cu ghiotura de ticăloși și trădătoriCunoscutul actor Mihai Mălaimare este total nemulțumit de actuala clasă potică românească. El spune că misiunea sa s-a încheiat, însă le cere tinerilor să se implice și să dovedească că sunt adevărați români.                     

Jaful care patronează acum România îi repugnă artistului. El îndemnă tineretul să devină stăpân în propria țară. „Este rândul vostru să fiți președinți, prim miniștri, miniștri, parlamentari, înalți funcționari publici, demnitari români”, a spus Mălaimare.

Dacă vouă, tinerilor, vă place să fiți conduși de analfabeți, de proști cu ghiotura, de ticăloși și trădători, nu aveți decât să vă bucurați

„Astăzi am avut o revelație: sunt un om bătrân, mi-am încheiat misiunea, aștept să-mi vină rândul și nu am decât să sper că nu va fi foarte repede. Nu mai am de ce să mă implic, nu mai am de ce să visez că sunt pe un cal alb și că pot schimba lumea.

Această misiune este a tinerilor din această țară. Dacă vouă, tinerilor, vă place să fiți conduși de analfabeți, de proști cu ghiotura, de ticăloși și trădători, nu aveți decât să vă bucurați, nimic din enumerarea mea de mai sus nu lipsește acestei clase politice care, și cu ajutorul vostru, se află acum în fruntea bucatelor.

Este rândul vostru să dovediți că vă numiți români, că aveți o țară și că aveți demnitate, este rândul vostru să fiți stăpâni în propria voastră țară. Este rândul vostru să fiți președinți, prim miniștri, miniștri, parlamentari, înalți funcționari publici, demnitari români.

Ce veți înțelege voi prin asta este treaba voastră și a copiilor voștri.

Eu am trăit încercând să fiu un bun român, un bun artist, un om bun. Sper din toată inima că am reușit în mare măsură. Și mai trebuie să știți că mizeria în care se află această țară nu mă privește, eu m-am străduit cât am putut să o apăr, am încercat cu toate puterile mele să vă arăt, să vă spun că drumul ales, alături de corporațiile străine, de găinarii vocali care se dădeau anti comuniști, fiind niște lingăi ordinari, alături de această UE care ne-a dovedit în nenumărate rânduri că ne urăște de moarte, nu este, nu trebuie să fie drumul vostru. Noi v-am crescut în iubire față de aproape, față de Dumnezeu, față de istoria noastră adevărată, față de muncă, față de valorile fundamentale ale omenirii, familia și sfânta țară.

După cum sunteți de tăcuți și nepăsători față de jaful pe care acești nemernici îl fac în pădurile, în adâncurile pământului românesc și în sufletele voastre, am sentimentul că ați ales un drum care nu vă va duce decât în prăpastie. Eu mă opresc aici, m-am plictisit să fiu Cassandra care dă aiurea din gură, să fiți sănătoși, dragi tineri români, dacă din toată strădania noastră a reieșit că vă place să fiți sclavi, că vă place să vi se ordone de către indivizi care n-ar merita nici să vă spele mașinile, atunci așa să fie, aveți în față o viață de fericire și veselie continuă! Așa să vă ajute Dumnezeu!”, a scris Mihai Mălaimare pe pagina sa de Facebook.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Ciudate sunt căile handbalului! Gloria Buzău a pierdut prezența în EHF, după o semifinală șoc în Cupa României

27 May 2023 at 08:30

Ciudate sunt căile handbalului Gloria Buzău a pierdut prezența în EHF după o semifinală șoc în Cupa RomânieiHandbalistele Gloriei Buzău au ratat la limită, mai degrabă la limita imposibilului, o nouă prezență, pentru a patra oară consecutiv, în Cupa EHF.

De ce la limita imposibilului?

Simplu, din cauza unui scenariu negru, foarte greu de crezut, cu șanse infime de a se materializa.

Și totuși, imposibilul s-a produs, la semifinala Cupei României dintre CSM Tg Jiu și Gloria Bistrița, partidă disputată pe terenul celor de la Bistrița, sâmbătă, 20 mai 2023.

Calculele calificării în EHF pentru Gloria Buzău se legau de prezența Gloriei Bistrița în finala Cupei, iar în acest caz Buzăul mergea în Europa și de pe locul 5.

Victoria Bistriței cu Tg Jiu era perfect posibilă la prima vedere, mai ales că, anterior, înainte cu doar câteva zile, duminică,14 mai 2023, Bistrița trecuse pe teren propriu de Tg Jiu de o manieră categorică, 42-21!

Doar că, în meciul din Cupa României, tot în fața propriilor fani, Gloria Bistrița, unde evoluează foarte multe jucătoare din echipa națională a României, a fost învinsă halucinant de Tg Jiu la doua goluri, 27-29!

Astfel, fetele de la Tg Jiu și-au asigurat viza de EHF, iar locul 5 rămânea în afara competițiilor europene.

Surpriză de proporții, horror pentru gruparea buzoiană, extrem de greu de anticipat, iar prezența celor de la Tg Jiu în ultimul act al Cupei obliga Gloria la un punct în ultima etapă, la Buzău, cu CSM București, vineri 26 mai 2023.

Asta in condițiile in care, Dunărea Brăila, formație cu care Buzăul se lupta pentru locul 4, a jucat în ultima rundă la Tg Jiu.

O trupă extrem de puternică în acest sezon, Brăila a câștigat, 26-22, Tg Jiu a terminat campionatul fara emoții, locul 10 cu 26 de puncte, dar misiunea Buzăului era una extrem de grea în fața campioanei României, CSM București.

În absența lui Harabagiu și decimate in continuare de atâtea și atâtea accidentări, elevele lui Daniel Anca au pierdut-o și pe Mădălina Zamfirescu, încă din min. 8!

Per total, Gloria nu a jucat deloc rău sub presiunea rezultatului, a încercat, Ilyina a fost principala gura de tun a Gloriei, deși au fost și pase greșite, ratări, dar, în concluzie, atât s-a putut.

Cu Neagu pe bancă pe toată durata partidei, dar cu Pintea, Omoregie și celelalte staruri, CSM București s-a impus la Buzău, scor 28-24(12-10), și lasă Gloria in afara locurilor de EHF.

Frustrarea este cu atât mai mare, cu cât Buzăul termina sezonul 2022-2023 la egalitate de puncte cu Dunărea Brăila, câte 52 de fiecare, Brăila pe locul 4, Gloria pe 5.

Ce e drept, Dunărea ne-a învins în ambele dispute, 25-20 la Brăila și 21-19 la Buzău, chiar și în Cupa României, 31-25.

Jumătatea plină a paharului este că Buzăul se menține pe harta celor mai puternice echipe în unul dintre cele mai tari campionate din Europa, iar în spatele Gloriei au terminat formații puternice, cu tradiție, Rm Vâlcea, locul 6 cu 46 p, Cisnădie locul 7 cu 32 p, Baia Mare locul 8 cu 32 p sau Craiova, locul 9 cu 31 p.

CSM București și Rapid București joacă din nou în Liga Campionilor, iar Gloria Bistrița, Dunărea Brăila și CSM Tg Jiu merg in EHF.

Cătălin Păduraru

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN! Ploi si vijelii!

27 May 2023 at 08:15

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Ploi si vijeliiPotrivit ANM, in orele urmatoare se instaleaza un Cod Galben de vreme istabila si fenomene meteo extreme! Interval de valabilitate: 27 mai, ora 12 – 27 mai, ora 23. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, centrul și sudul Moldovei, precum și la munte. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp. Notă: Astfel de fenomene vor fi pe arii mai restrânse și în celelalte regiuni.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

SURSA: ANM

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌